Kung Carl XVI Gustaf kommer till Uddevalla och Strömstad
Den 25 september besöker kung Carl XVI Gustaf Uddevalla och Strömstad i samband med Föreningen Nordens 100-årsjubileum.
– Kungen vill vara ute och träffa människor och se på verksamheter och då passar det bra att koppla ihop hållbarhetsfrågor och utvecklingsfrågor i den här spännande regionen, säger Bo Andersson, generalsekreterare för Föreningen Norden.

Man i 70-årsåldern begärd häktad för grova våldtäkter mot barn
En man i 70-årsåldern hemmahörande i Uddevalla har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av grov våldtäkt mot barn.
Mannen misstänks även för ett fall av försök till grov våldtäkt mot barn.
Det ska röra sig om en och samma målsägande i alla tre fallen, och brotten ska ha begåtts under 2017.
Mannen anhölls i fredags, och en häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt är planerad till onsdag morgon.
Enligt åklagare Annette Fogelberg nekar mannen till brott.
Mannen och målsäganden ska enligt åklagaren ha varit bekanta med varandra, men på vilket sätt vill hon inte gå in på i nuläget.

Sex och åtta pojkar och unga män åtalas för bilbränder
Mellan sex och åtta pojkar och unga män kommer snart att åtalas, misstänkta för att ha startat de omfattande och uppmärksammade bilbränderna i Västra Frölunda i augusti 2018.
Det har idag gått ett år sedan ett hundratal bilar brandhärjades i flera områden i Göteborg samt i Trollhättan.

Bränderna troddes då vara samordnade och det hela inträffade en månad innan valet vilket ledde till en stor debatt där de ledande politikerna försökte överträffa varandra i att visa målmedvetenhet inför vad som beskrevs som en organiserad attack mot samhället.
Händelsen väckte stor uppmärksamhet även inom internationella medier som fokuserade på dess betydelse för det svenska valet. Men sedan dess har både åklagare och polis sagt att det sannolikt rörde sig om en attack iscensatt av kriminella, som en protest mot polisens störande av gängens kriminella verksamheter i områdena.

Men huruvida det fanns en samordning mellan de olika bränderna finns det än i dag inget säkert svar på.
– Vi har inte kunnat bevisa något samband. Men vad jag tror är en annan sak, säger åklagaren Mats Ihlbom.
I Göteborg brann det även i Bergsjön och Hjällbo samma kväll.
– Egentligen ska jag inte spekulera, men min teori är att bränderna i Göteborg var samordnade, däremot inte med bränderna i andra städer, säger Mats Ihlbom.
Men det kommer i nuläget inte att kunna bevisas. De som snart – inom några veckor – åtalas är personer som Ihlbom hävdar var med och utförde bilbränderna i Frölunda.

Även när det gäller motivet är bevisfrågan problematisk.
– Det jag kan säga är att det inte finns politiska motiv. Det handlar om kriminella som vill flytta fokus från deras verksamhet, framförallt narkotikaförsäljning. Det är en slags protest mot myndigheternas agerande, säger Mats Ihlbom. Men inte heller det går att belägga.

Mats Ihlbom tror dock att han kommer att kunna övertyga tingsrätten om att personerna, som är mellan 16 och 21 år gamla, har varit med och tänt eld på bilar i Frölunda.

Man åtalas för narkotikabrott och grov olovlig körning
En man i 50-årsåldern och medborgare i Jemen står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för narkotikabrott och grov olovlig körning.
Mannen blev stoppad av polis då det visade sig att han använt amfetamin. Det hände den 12 mars 2019 i Kungshamn, Mannen erkänner detta brott.
Han står även åtalad för att har kört personbil utan att ha rätt till det, då han inte innehar körkort. Det hände den 9 augusti 2019 då han blev stoppad av polis i centrala Kungshamn, Sotenäs kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Mannen har erkänt brott. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 110 à 90 kronor. Summa: 9 900 kronor.
Strafföreläggande gällande ringa narkotikabrott har tidigare utfärdats men inte besvarats.

Två män i 20-årsåldern häktade för två våldtäkter samtidigt på samma adress
Två män i 20-årsåldern träffade två tjejer på stan i Uddevalla i slutet på juli. De två sitter nu häktade misstänkta för att ha våldtagit tjejerna.
De två männen, som nu är misstänkta för våldtäkt, och de två tjejerna gick till en adress i Uddevalla där ingen av de inblandade ska vara hemmahörande.
På natten ska sedan båda de två tjejerna ha blivit våldtagna samtidigt, av varsin förövare.
Den ena av männen kunde gripas av polis två dagar efter händelsen, medan det dröjde två veckor innan den andra mannen greps.

Ettåring avled efter fall från fönster på tredje våningen
Barnet som trillade ner från ett fönster i Länsmansgården i helgen har avlidit. Det meddelar polisen på måndagsmorgonen.
Det var i lördags eftermiddags som ambulans och polis larmades till Länsmansgården i Göteborg. Det var ett barn i ettårsåldern som hade trillat ut från ett fönster på tredje våningen.
Enligt polisen ska barnet ha klättrat upp mot ett fönster, fått framåtvikt och sedan fallit ut.
Barnet fördes till Östra sjukhuset med allvarliga skador.
Brottsrubricering ändrad
Under natten till måndagen avled barnet.
– Tyvärr är det så. Det innebär att den tidigare brottsrubriceringen vållande till kroppsskada har ändrats till misstänkt vållande till annans död, säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson.
Åklagare har inlett en förundersökning men enligt polisen rör det sig med största sannolikhet om ett olycksfall.

Åtalad göteborgare fick hjälp att kartlägga hemliga skyddsobjekt
Den göteborgare som åtalades förra veckan misstänkt för att ha kartlagt hemliga skyddsobjekt i Sverige ska ha fått hjälp med kartläggningen, enligt en genomgång som Ekot gjort.
En man i 40-årsåldern från Göteborg har utretts av Säpo i nästan två år och åtalades i tisdags av Riksenheten för Säkerhetsmål. Mannen ska ha fotograferat och dokumenterat uppgifter om totalt 36 militära anläggningar i Sverige.
Åtalet gäller enbart en ensam misstänkt person, som i höst ska upp i domstol åtalad för obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet.
Men Ekots genomgång av förundersökningen visar att den åtalade mannen inte ska ha gjort kartläggningen av skyddsobjekten ensam. Han ska bland annat ha delat information med flera andra personer. En av dem ska enligt den misstänkte ha arbetat på en hemlig anläggning, och skickat över information.
I förundersökningen nämner Säpo särskilt en man boende i Stockholm, som påstås ha skapat ett dokument med uppgifter om skyddsobjekten redan 2005. Det här dokumentet ska sedan ha fyllts på och uppdaterats av den nu åtalade mannen från Göteborg.
Flera gånger de senaste åren ska de tillsammans ha åkt runt i Sverige och letat upp hemliga anläggningar och master. Där ska de minutiöst och detaljrikt ha fotograferat inte bara de hemliga anläggningarna, utan även vägar som leder till dem, korsningar på vägen dit, bommar och lås.
I förundersökningen förekommer närbilder på lås, och med hjälp av den här detaljrikedomen menar Säpo att kartläggningen kan visa om de militära anläggningarna är aktiva eller inte.
– Om det hade funnits tecken på att han hade anskaffat det här i syfte att lämna över materialet till främmande makt så hade det här varit ett åtal för spioneri i stället, kanske till och med grovt spioneri. Det säger nånting om allvaret, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.
Häromdagen kunde Ekot avslöja att den åtalade mannen länge varit med i Hemvärnet och att han är radioamatör. På hans Facebook-sida, som vi hittat under ett fingerat namn, finns ett 20-tal bilder på bland annat signalmaster, radarsystem och militära fordon.
Huruvida någon av de andra män som ska ha delat information med den misstänkte nu också misstänks för brott vill kammaråklagare Mats Ljungqvist inte prata om i nuläget.
Den åtalade mannen förnekar brott. Han menar att det endast varit en hobby som runnit iväg. Samtidigt erkänner han i förhör att han tagit bilder. Ekot har sökt försvarsadvokaten, men utan resultat. Enligt åtalet har syftet med kartläggningen inte varit att gå främmande makt tillhanda.

Se upp för oväntade mobilkostnader efter resa på Danmarksfärjorna
Sedan sommaren 2017 är avgifterna borttagna inom EU. Men detta gäller inte till sjöss.
I sommar har Konsument Göteborg fått ta emot flera frågor kring roamingavgifter.
Flera har råkade ut för att få en faktura från sin mobiloperatör som är flera hundra kronor dyrare än vanligt. Anledningen är att man debiterats för roaming under en färd med färjan Göteborg - Fredrikshamn tur och retur. Ändå om man inte använt telefonen, utan bara tagit emot ett sms samt haft vissa appar igång i bakgrunden.
 Men roaming från båt är inte gratis eftersom det går via satellit, säger konsumentrådgivaren Louise Ek från Konsument Göteborg.

Busschaufför misshandlad med knogjärn
När bussen anlände till Landvetter resecentrum vid fyratiden på lördagsmorgonen blev chauffören påhoppad och slagen av en passagerare.
– Han hade förmodligen ett knogjärn när han gav sig på chauffören. Det uppger både chauffören och vittnen till händelsen. Och knogjärn räknas som vapen, jag tror det går under knivlagen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg
Mannen som hoppade på chauffören är i 20-25-årsåldern. Det är oklart vad som föregick misshandeln. Men chauffören kördes med ambulans till sjukhus för att få vård för sina skador.
– Det är ju allvarligt när man ger sig på en busschaufför på det här sättet, säger Christer Fuxborg.
Polisen skickade en hundpatrull till platsen för att försöka spåra den misstänkte. Men vid klockan halv nio på lördagsmorgonen var jakten fortfarande utan resultat.
– Trots den tidiga timmen så var det en hel del folk som rörde sig ute vid platsen. Så spåren är svåra att särskilja. Men vi har ju haft övervakningskameror på de flesta bussar så vi ska granska de filmerna nu, säger Christer Fuxborg.
Händelsen rubriceras som våld mot tjänsteman.

Polishund kunde snabbt finna flyende bilförare
En bil sticker från en patrull då den inte vill bli kontrollerad i Agnesberg vid 23-tiden i Göteborg. Föraren slänger ifrån sig bilen och springer till skogs. En hundpatrull spårar efter mannen som troligen ligger och trycker i omgivningen. Efter en liten stunds letande kan hunden spåra upp mannen som låg och gömde sig ca 150 meter från där bilen parkerats. Mannen får följa med till stationen för provtagning samt kommer bli rapporterad för olovlig körning, narkotikabrott eget bruk samt drograttfylleri.

Man i 30-årsåldern åtalas för grova sexualbrott mot barn
En man åtalas idag på 27 punkter vid Göteborgs tingsrätt. Bland annat för våldtäkt mot barn, grovt barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.
Mannen som är 30 år och från Göteborg misstänks bland annat för att ha instruerat barn att posera sexuellt och utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. Samtidigt ska han ha filmat övergreppen.
Mannen ska vid flera tillfällen ha utgett sig för att vara en ung kvinna vid namn Sanna.
I åtalet står det att 30-åringen innehaft över 800 barnpornografiska filmer varav nära 500 bedömts som särskilt hänsynslösa. Han har även även haft över 6000 barnpornografiska bilder.
Brotten ska ha skett mellan 2012-2017. Den yngsta flickan som utsatts var tio år då brottet inträffade.

Medelålders man nersparkad av ungdomsgäng i Trollhättan
Vittnen ser hur en man blir angripen av flera personer på Slåttervägen varför polis larmas klockan 23.03 på torsdagskvällen till platsen som skall vara utanför skolan.
Mannen har fått ta emot både sparkar samt slag och blöder ifrån huvudet. Han körs med ambulans till sjukhuset för att se över sina skador. Målsäganden mins inget av händelsen men vittnen gör gällande att det var ca 6-7 personer som slagit honom. Polis träffar inte på några personer som kan sättas i samband med händelsen, en anmälan skrivs.

Ostindiefararen seglar vidare igen
Ostindiefararen Götheborg har fått nya ägare och kommer att segla på nytt, det meddelades på en presskonferens tidigare idag.
Efter flera år vid kaj är det nu klart att skeppet Götheborg kommer att börja segla igen. Seglatser för nästa sommar och sommaren därefter är redan inbokade. Det är det göteborgska logistikföretaget Greencarrier AB som tagit på sig kostnaderna och ansvarar för att seglatserna blir av.
 – Jag har följt skeppet sedan hon kölsträcktes. Det sved i hjärtat när fartyget inte användes så vi har diskuterat olika lösningar för att segla henne igen ett tag, säger Stefan Björk, ägare Greencarrier AB.
Kostnaden för skeppet inklusive uppläggning och drift ligger på mellan 20 och 30 miljoner kronor per år.
– Jag är övertygad om att det är värt det. Det här handlar inte bara om pengar, det är bra för Göteborg, ja förhoppningsvis hela Sverige, säger Stefan Björk.
Syftet med seglatserna är bland annat att marknadsföra Göteborg och Västsverige.

Misshandel i Lilla Edet
Förtydligande av uppgifter i media om misshandlade kvinnor med hund i Lilla Edet
Polisen i Fyrbodal utreder ett ärende i Lilla Edet där en kvinna den 17 juli anmäler att hon på kvällen den 14 juli blev misshandlad av ett antal personer då hon var ute och promenerade med sin hund.
I media, och även i sociala medier, förekommer det uppgifter om att ytterligare en kvinna ska ha blivit misshandlad i samband med hundpromenad  den 31 juli. Polisen larmades då till Lilla Edet, men när patrullen kom fram till platsen visade det sig att uppgifterna om misshandeln inte stämde. Poliserna kunde konstatera att inget brott förelåg och vill poängtera detta för att undvika ytterligare oro och att felaktiga uppgifter sprids.
 

Polisen söker vittnen till en grov misshandel i Göteborg
Natten till torsdagen den 18:e juli blev två män knivskurna utanför nattklubben Nefertiti på Hvitfeldtsplatsen i centrala Göteborg. Det skedde strax efter stängning, cirka kl. 03:00-03:30.
Vid tillfället fanns det personer i närområdet som kan ha uppgifter om händelsen. Var du där och såg vad som hände eller har du hört något som kan hjälpa polisen? Tveka inte att kontakta oss. Dina uppgifter kan vara den pusselbit vi behöver för att klara upp brottet.
 Du kan lämna tips dygnet runt på telefon 114 14 eller via tipsformuläret på polisen.se

Arbetsplatsolyckorna i Västra Götaland ökar 
Antalet anmälda arbetsplatsolyckor i Västra Götalands regionen har på fem år ökat med 11 % enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket. Störst är ökningen inom transport- och logistikbranschen.
Transport och logistiksektorerna är två branscher där Arbetsmiljöverket ser att arbetsplatsolyckorna ökar.
Hittills i år har 30 personer i Sverige mist livet på sitt jobb.

Grov misshandel, försök till rån alt. utpressning i Kungälv
En man i 20-årsåldern blev skuren med kniv i ansiktet av flera personer i Ytterby i Kungälvs kommun. Polisen larmades om händelsen vid klockan 21.50 på tisdagskvällen, 
Polis larmas till ett bråk vid Hällebergsgatan. Bråket ska ha inträffat på en gångbana i området. Polisen åker till platsen och polishelikopter kallas även fram. på väg fram får polisen uppgifter om att en bil som ska ha lämnat platsen, troligen är även en man skadad. Flera personer ska ha varit på platsen och ev. varit maskerade. Med tanke på att någon möjligen är skadad så tillkallas även en ambulans.
Ca kl 22.10 är polis på plats och kan säkra brottsplatsen som spärras av. Vittnesuppgifter talar om att en gärningsman sprungit från platsen. En man hittas på platsen med skador i ansiktet, han avförs till Kungälvs sjukhus. Vissa spår säkras på brottsplatsen. 
Något senare kan polisen hittas en personbil vid Brynjegatan. En man som stämmer in då det gäller uppgifter på gärningsman hittas även på platsen, han grips och bilen beslagtogs. Möjligen finns det ytterligare gärningsmän som polisen söker efter.  
Den gripne har anhållits av åklagare efter förhör.

Kvinna hittades styckad i lägenhet – man misstänks för mord
I slutet av juni hittades en kvinna död i en lägenhet i Alingsås. En man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu bekräftar åklagaren Maria Thorell att kvinnan blivit styckmördad.
– Det stämmer. Med hänsyn till utredningen har vi inte velat berätta det tidigare..
Bara några timmar efter att kroppen hittats i lägenheten kunde en man gripas i Alingsås. I samband med gripandet avlossade polisen även ett varningsskott.
Nu berättar åklagaren att kvinnan blivit styckad, något som Alingsås Tidning var först med att rapportera.
Undersökningen pågår fortfarande och enligt åklagaren förväntas åtal väckas under hösten.
– Vi inväntar fortfarande obduktionsprotokoll, tekniska analyser och fler förhör som ska hållas, säger åklagaren Maria Thorell.

En person åtalas för att ha inhämtat och spridit information om bland annat på Västkusten
Åklagare har i dag åtalat en man från Göteborg misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Mannen misstänks ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt på olika platser i landet. Dessutom misstänks han för att ha spridit en del av informationen.
Från april 2013 till december 2017 misstänks den 41-åriga mannen ha bedrivit en omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.
- Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är systematiserad, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål.
Totalt handlar det om 36 skyddsobjekt och i två fall misstänks han ha spridit informationen vidare till en annan person.
– Den här typen av kartläggningar är olaglig. Vi har fler förundersökningar som pågår och vi tar det här på allra största allvar. Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt och därför är inte brottet rubricerat som spioneri, säger Mats Ljungqvist.

Kvinna åtalas för mordet i Lysekil
En kvinna i 70-årsåldern åtalas, misstänkt för att ha mördat sin make i Lysekil. Kvinnan nekar till brott, men har erkänt att hon utfört handlingen av barmhärtighet.
Det var i början av april som polisen larmades till en bostad i centrala Lysekil. På platsen hittades ett äldre gift par, mannen var död och ska ha haft skärsår i vänster handled. Kvinnan, som var skadad och fördes till sjukhus, greps av polis i samband med händelsen.
Nu åtalas hon vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för mord på sin make.
Nekar till brott
Kvinnan har medgett att hon utfört handlingen, men nekar till brottsrubriceringen.
– Hon har samma inställning som hon haft hela tiden, att hon utförde en barmhärtighetsgärning. I sak så håller hon med utredningen om vad som hänt, men nekar till mord, säger advokat Tommy Nilsson.
”Han ville dö”
Paret ska, även vid ett tidigare tillfälle ha försökt att ta sina liv. Förhoppningen från advokat Tommy Nilsson är att rätten tar hänsyn till omständigheterna.
– Att de ser till måendet hos mannen, alltså offret. Att han hade en önskan själv att han ville dö.
TT: Ångrar kvinnan det hon gjort?
– Det är svårt att säga. Hon tycker att mannen har det mycket bättre än han hade det när han levde.

Sjöpolisen rapporterar om ett flertal svåra olyckor med vattenskotrar i sommar
Vattenskotrarna har ökat i mängd på västkusten – och flera allvarliga olyckor har inträffat i sommar, med vattenskotrar som har körts i för höga hastigheter.
Sjöpolisen i Väst beskriver en problematisk situation med vattenskoterförare som överskattar sin förmåga.
– Förarna tappar till exempel kontrollen över vattenskotern och kör upp på land, säger Marie Felten, sjöpolisen Väst. Eller så krockar de med en annan vattenskoter. Man kan även skada sig genom att man får styret i bröstet när man kör in i en stor våg.
En vattenskoter kan komma upp i hastigheter om 70 knop – vilket är likvärdigt med 130 kilometer i timmen.
– En vattenskoter är inte en ofarlig leksak. Folk kör för fort och de bemästrar helt enkelt inte situationen – inte sällan finns alkohol med i bilden. Och när en olycka sker så blir ofta konsekvenserna väldigt allvarliga, just på grund av den höga farten.
Sjöpolisen Väst rekommenderar att man använder skyddsutrustning i form av flytväst och hjälm när man ska köra vattenskoter.
– Vatten blir stenhårt om man välter i hög fart.
– Det är också viktigt att man använder ”dödmansgrepp” på ett korrekt sätt. ”Dödmansgrepp” är en klyka med ena delen fäst på vattenskotern och den andra på föraren. Ramlar föraren i vattnet, så rycks klykan bort från vattenskotern vilket gör att motorn stannar.
Sjölagen och de internationella sjövägsreglerna gäller såväl för vattenskotrar som för alla andra typer av fartyg.
– En vattenskoter räknas som ett fartyg och de reglementen som finns gällande nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller även vattenskotrar. Föraren räknas formellt som en befälhavare och i och med det har personen det fulla ansvaret om något skulle hända.
Allmänheten kontaktar ofta sjöpolisen om vattenskotrar som rör sig i badvikar.
– Men de hör inte hemma där enligt sjölagen.
– Det är också viktigt att man tar hänsyn till miljön och att man inte kör vattenskoter inom skyddsområden och stör det djurliv som finns där.
På västkusten har vattenskotrarna ökat i antal successivt under flera år.
– Tidigare hade de störst problem med dem i Stockholm, men nu har trenden nått hit.
Från juni i år är en åldersgräns på 15 år införd för att få köra vattenskoter, men inget förarbevis krävs. Sjöpolisen i Väst ser gärna en förändring i lagstiftningen.
– Det skulle behövas ett obligatoriskt förarbevis för vattenskoter och även andra snabbgående fartyg - man får ju inte köra den enklaste moped utan tillstånd. Vid tät båttrafik exempelvis behöver ju föraren kunna väjningsregler och liknande.

Polis utsatt för stenkastning i Göteborg
I Hisings backa blir en polisbil utsatt för stenkastning av ett 20-tal personer klockan 01.34 natten till söndagen.
Bilen fick plåtskador och rutor krossades, men ingen av poliserna uppges vara skadade. En anmälan har upprättas gällande våldsamt upplopp, försök till grov misshandel samt grov skadegörelse. 
Under natten kontrolleras personer samt fordon i området och ett flertal personer får följa med för provtagning misstänkta för narkotikabrott genom eget bruk, drograttfylleri samt grovt brott mot knivlagen. Det finns i nuläget inga personer frihetsberövade gällande det våldsamma upploppet.

Misstänkt stulen gaffeltruck parkerades utanför puben – polisen söker ägaren
En polispatrull råkade få se en gaffeltruck parkerad utanför en pub i centrala Trollhättan.
Nu söker polisen efter truckens ägare. Trucken hade kört in i en parkerad personbil och lämnats stående där. Hur den kommit dit och var den hör hemma är okänt, men polisen misstänker att den kan vara stulen.
Nu uppmanar polisen de gaffeltruckägare som eventuellt blivit av med sitt fordon att ta kontakt. Tills dess har polisen den felparkerade gaffeltrucken i sin vård.

Yngre man rånad på moped 
En yngre man ringer på vid ett hus i Surte. Han uppger att han blivit rånad på sin moped. Polisen tillkallas klockan 07:33 på fredagsmorgonen.En man i
– Det som är unikt är att man verkar ha planerat det ganska väl., säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.
Mannen i 20-årsåldern ska enligt egen uppgift blivit påhoppad av tre yngre maskerade män i en tunnel. De ska ha hotat honom med järnrör och tvingat ned honom på marken. Därefter har de tagit hans moped, bankomatkort, kod och fått tillgång till mannens bank-ID. Sedan har de sprejat ned visiret till hans hjälm med färg så att han inte kunde se vart de tog vägen och bundit hoonom med buntband.
– Det som är unikt är att man verkar ha planerat det ganska väl. Om det är riktat till just den här personen vet vi inte. Men om man maskerar sig, tar med buntband och sprayfärg så är det stor sannolikhet att det är planerat, säger Stefan Gustafsson.
Under morgonen har polisen sökt i området med hund för att hitta eventuella spår. Efter en stund hittas den stulna mopeden en bit bort från brottsplatsen.  Det är okänt om den unga mannen har några skador efter händelsen.

Två män häktade efter stöldturné i Fjällbacka, Grebbestad, Bengtsfors och Åmål
Under onsdagen häktades två män vid Vänersborgs tingsrätt misstänkta för en brottsturné bestående i flera fall av inbrott och bedrägeri som ska ha utförts på olika platser i Västsverige under förra veckan.
Männen, som är i 35- respektive 55-årsåldern och hemmahörande i Värmland, häktades på sannolika skäl, den högre misstankegraden.
Duon är nu föremål för en omfattande brottsutredning som enligt tidningen Dalslänningen innefattar samarbete mellan polisen i Fyrbodal och i Värmland.
Förutom i södra Värmland ska brotten ha begåtts i bland annat Fjällbacka, där männen gjorde inbrott hos en golfklubb, och i Grebbestad, Bengtsfors och Åmål.
Förutom inbrotten ska männen också ha gjort sig skyldiga till bedrägerier genom att komma över bankkort från en privatperson.
Åtal mot männen måste väckas inom två veckor.

Två beställningsmord tas upp i hovrätten
Morden på Lidingö och på Guldheden i Göteborg har beskrivits som beställningsmord av åklagaren, men vem som har anlitat de unga personerna har inte tingsrätten kunnat fastslå. I juni dömdes tio personer – varav flera till långa fängelsestraff mot sina nekanden – och nu ska Hovrätten i Västra Sverige, som kommer att ta upp fallen med start 14 augusti.

Guldhedenmordet
I maj 2018 sköts en 32-årig man ihjäl med automatvapen i en bil på Guldheden i Göteborg. Personer i samma gruppering som dömdes för mordet på Lidingö dömdes även för mordet på Guldheden. En man i 20-årsåldern som inte hade någon koppling till offret dömdes i tingsrätten till 14 års fängelse för mordet. En 17-årig tjej dömdes även hon för mordet, till sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Ytterligare två tjejer dömdes för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott, då de ska ha hjälpt till att transportera mordvapnet.
De flesta i målets två fall dömdes av Göteborgs tingsrätt mot sina nekanden.

Lidingömordet
Den 5 juni 2018 sköts och misshandlades en 57-årig man på Lidingö. Strax efter mordet greps två av de nu dömda männen av polisen på Lidingöbron.
En då 23-årig man och en nu 18-årig man dömdes av tingsrätten för mordet – 23-åringen till livstids fängelse och 18-åringen får sluten ungdomsvård i fyra år. Tre män som nu är 19, 20 och 21 år döms för medhjälp till mord, men frias från mordanklagelserna. 21-åringen och 19-åringen döms till fängelse i sju år och fyra månader respektive fyra år och tio månader. De två nu 19-åriga kvinnorna döms för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och tre månader respektive ett år och två månader.
 

Fyra  västsvenskar döms till fängelse - smugglade 40 kilo knark 
Det var i början av året som flera av männen greps på bar gärning.
De hade då lastat nästan 40 kilo narkotika, framförallt amfetamin men också MDMA och kokain, på en ribbåt i Danmark och kört den till Landskrona.
Väl i Sverige var planen att flytta narkotikan från båten till en hyrbil, men i stället greps och häktades de misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Ytterligare en västsvensk man, från Uddevalla, var misstänkt för inblandning i smugglingen, men han friades av tingsrätten. Men nu döms alltså två män från Trollhättan, tillsammans med två andra män från Halmstad, till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.
Trollhätteborna får fängelse i sju år respektive sex och ett halvt år.
Samtliga inblandade förnekade brott.

Man åtalas för sjöfylleri i Bohuslän
En man i okänd ålder och medborgare i: okänt Land står åtalad för sjöfylleri i Uddevalla tingsrätt.
Mannen skall ha framfört en motorbåt, som med motordrift kunde ha framförts med en hastighet om minst 15 knop, efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under eller efter färden uppgick till 0,38 milligram per liter. Det hände den 30 juni 2019 i närheten av Fjällbacka, Tanums kommun.
I polisförhör har vidgår mannen händelseförloppet men
förnekar brott.

God man avskedad efter att ha förskingrade pengar
En brottsmisstänkt förvaltare har avskedats av Göteborgs kommun efter att bara i juli månad använt minst 14 000 kronor av sina huvudmäns pengar för eget bruk.
Personen misstänks ha använt huvudmännens pengar till bland annat egna matinköp och restaurangbesök, men även för att ha fört över pengar till andra huvudmän, enligt ett pressmeddelande.
Omfattningen av det misstänkta bedrägeriet, hur många personer som är berörda och hur länge det har pågått är ännu inte klarlagt, kostaterar Förvaltarenheten på Social resursförvaltning.
Den brottsmisstänkte var god man eller förvaltare åt 26 personer. Alla har fått en ny tillfällig förvaltare och Förvaltarenheten har varit i kontakt med samtliga.

Fler flickor kan ha ofredats av mystisk bilförare i Västsverige
Polisen utreder nu om ytterligare två flickor kan ha utsatts för sexuella trakasserier av en misstänkt bilförare.
Redan förra veckan gick polisen ut och bad om hjälp att hitta en vit Volvo xc 70 som tros höra ihop med ofredandena i Uddevalla och Lödöse.
– Det är någon som blottat sina mest privata delar, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Nu misstänker man att ytterligare två flickor i Munkedal kan ha utsatts av bilföraren.
– Vi ska höra tjejerna för att se om det hör ihop, säger Sten-Rune Timmersjö på polisen.
Varken bilen eller föraren har under måndagseftermiddagen hittats.

Nu blir det enklare att båtluffa i skärgården
Att ta sig runt längs kusten med båt är populärt under sommarmånaderna. I år har operatörer och rederier börjat samarbeta för att besökare enklare ska kunna båtluffa i Bohuslän.
Turistrådet i Väst har i år utvecklat konceptet ”Båtluffa i Bohuslän”. Dels har rederierna som trafikerar Västkusten anpassat rutterna med varandra och dels har en ruttkarta som visar de olika båtlinjerna tagits fram. På Uddevalla turistcenter tycks man kunna se en ökning av besökare, framför allt svenska turister.
– Det är kanske inte en ny trend, men det är mer populärt och det märks framförallt i år, säger Karolina Johansson som är turistinspiratör på Uddevalla turistcenter.
Båtturerna knyts samman från Vrångö i söder till Strömstad i norr
Läs mer här >>>

Hovrätten fastställde tingsrättens dom på 18-års fängelse för mord på festbesökare
Händelsen inträffade i juli förra sommaren i ett radhus i Vänersborg. På trottoaren hittade polisen en död man.
Mannen var skjuten flera gånger med hagelgevär.I juli förra året sköts en man i 25-årsåldern ihjäl under en fest i ett radhus i Vänersborg. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom och dömer mannen till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid.

Det var natten till den fjärde juli förra året som flera grannar runt om i ett bostadsområde i Vänersborg vaknade av att de hörde skott. Några timmar senare ringde en kvinna SOS och sa att det låg en död man i hennes trädgård, och att hon trodde hennes sambo kunde ha något med mordet att göra.
Mannen hade skjutits till döds med ett skott i magen och ett i huvudet. Han hade sedan blivit släpad ut ur radhuset och vidare ut i trädgården där han hade skjutits en sista gång i skrevet.

Drygt ett år senare dömde Vänersborgs tingsrätt en man i 30-årsåldern till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. Mannen förnekar brott och säger att han blev så full under festen att han sov igenom skottlossningen. Han menar att det måste vara någon annan som begått mordet.
Både den dömda mannen och åklagare Daniel Edsbagge överklagade domen till hovrätten. Mannen eftersom han ville frias, och åklagaren eftersom han ville se livstids fängelse för mordet. Men Hovrätten fastställer nu alltså tingsrättens dom.
Mannens sambo, hon som ringde SOS, dömdes av Vänersborgs tingsrätt till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

Dråpförsök i Göteborg
Polis larmas till Hjällbo Torg i anledning av en liggande fyllerist klockan 00:20 natten till måndagen. På plats visade det sig att det rörde sig om en knivskuren person.
Patrullen påbörjade livräddande åtgärder och personen avfördes med ambulans till sjukhus. Förundersökning på försök till mord är inledd.
Platsen är avspärrad för teknisk undersökning som påbörjas under natten/morgonen.

Tidigt på måndasmorgonen hade polisen fortfarande inte lyckats identifiera den knivskurne mannen, och det fanns inte heller några vittnesuppgifter om bråk eller liknande vid torget i Hjällbo.
– Man får nog säg att vi börjar på noll i den här utredningen. Vi vet inte heller om torget är brottsplatsen säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson.
Polisen uppger att man nu söker vittnen som rört sig i området under natten måndagen mellann midnatt och klockan ett. Övervakningsbilder från platsen ska också gås igenom.
Den skadade mannen var allvarligt skadad, men Sahlgrenska sjukhuset gick inte omedelbart att nå för en kommentar om hur allvarliga skadona var.

Kl 11.50 Uppdatering.
Den man som hittades på platsen fördes till sjukhus och förklarades senare avliden av läkare. Polisen har sedan under natten och morgonen arbetat med att försöka få fram en identitet. Detta har inte lyckats.
Polisen genomför nu dörrknackning i området och söker vittnen till händelsen eller möjligen uppgifter om vem mannen kan vara. Vet du/ni något om händelsen eller mannen ring polisen på 114 14.
Rubriceringen på händelsen är i nuläget mord alternativt dråp. Mannens ålder uppskattas för närvarande till mellan 20-40 år. Några övriga kännetecken kan polisen för närvarande inte lämna ut med tanke på eventuell underrättelse till anhöriga.  
Ingen gripen/ ingen misstänkt för närvarande.

Man misstänks för misshandel och mordbrand i Ale
Räddningstjänst och polis kallas till en lägenhetsbrand vid Göteborgsvägen Kl 01.10 natten till måndagen.
Det visar sig vara en lägenhet där polis tidigare varit under kvällen, då p.g.a. av lägenhetsbråk. Räddningstjänsten kan släcka branden. I lägenheten ska det ha funnit två personer, en man och en kvinna. Kvinnan är kvar men mannen har avvikit. På de uppgifter som polisen får fram så ska mannen ha orsakat branden och även misshandlat kvinnan. Mannen blir senare anhållen i sin frånvaro misstänkt för bl a grov misshandel och mordbrand. Platsen spärras av för teknisk undersökning.

Tjuvar bröt sig in i husbilsfirma – greps av polis
Tre personer, en kvinna och två män sitter anhållna efter ett inbrott hos husbilsföretag i Backamo, söder om Ljungskile, klockan 02.41 på fredagsmorgonen. Tjuvarna ska plockat ut ett fönster på en en husbil som stod parkerad vid ett företag som säljer husvagnar.
En polispatrull hittade en av tjuvarna när de larmades till platsen och när de sökte igenom mannens bil så hittade de stöldgods i den. Bilen har tagits i beslag av polisen.
Polisen såg även två personer springa ifrån platsen, och efter en stund kunde polisen gripa även dessa. Nu har tre personer anhållits misstänkta för inblandning i inbrottet.

Försvunnen kvinna har hittats avliden vid Rörtångens småbåtshamn i Kungälv
Den kvinna i 60-årsåldern som anmäldes försvunnen från Marstrand vid midsommar är död. Kvinna hittades drunknad vid Rörtånges småbåtshamn i Kungälv förra veckan och i dag kom Rättsmedicinalverkets besked som bekräftar kvinnans identitet Flera sökorganisationer har engagerat sig och letat efter kvinnan. Anhöriga är underrättade och polisen misstänker inget brott.
 

Två män åtalade för misshandel, och står samtligt åtalad för grov olovlig körning, drograttfylleri och bedrägeri, urkundsförfalskning och narkotikabrott

Två män åtalade för misshandel, och står samtligt åtalad för grov olovlig körning, drograttfylleri och bedrägeri, urkundsförfalskning och narkotikabrott
Två män har åtalas vid Uddevalla tingsrätt misstänkta för att ha misshandlat och hotat en man med basebollträ – inför mannens 11-åriga son. Bägge männen behövde tolkbehov på arabiska.

Bägge har tillsammans och i samförstånd begett sig till en mans adress i Tanumshede och hotat honom genom att En av männen sagt till honom att lägga ner det han hade i händerna, lyft på sin tröja, visat den pistol/det pistolliknande föremål som satt i hans byxlinning och därefter tagit upp vapnet ur linningen, detta samtidigt som den andre mannen hållit ett basebollträ eller liknande tillhygge i sina händer. Det hände den 24 juni 2019 utanför Riksvägen i Tanums kommun

Männen har tillsammans och i samråd i direkt anslutning även misshandlat den man de sökte upp.
Den åtalade man nr 1 har härvid inlett gärningen genom att ta upp det vapen han hade i byxlinningenslaget den man de sökt upp och slaget denne två gånger i huvudet med ett basebollträ eller liknande tillhygge varpå mannen fallit till marken. Åtalad man nr 2 har därefter slagit mannen i ryggen med samma tillhygge.

Den misshandlade mannen fick smärta och medvetandesänkning samt orsakades blodutgjutning under huvudsvålen, svullnad, hudavskrapning samt ett rött märke vid det vänstra ögonbrynet, blåröd missfärgning med central tvärgående blekhet på ländryggens vänstra sida, blågrön hudmissfärgning med oskarpa gränser på den högra överarmens utsida, ett flertal runda gulbruna hudmissfärgningar på den västra överarmens framsida och spridda hudavskrapningar på båda knäna.
Bägge förnekar brott enligt åtalet.

Den åtalade mannen nr 1 skall ha kört personbil efter att ha använt alprazolam, buprenorfin och hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände också den 24 juni 2019. Mannen skall också ha kört personbil utan att ha rätt till det då han inte innehaft körkort. Brottet bör bedömas som grovt eftersom hans körkort AM B var återkallat. Mannen står också åtalad för narkotikabrott då han olovligen innehaft 132 stycken tabletter alprazolam och nio stycken tabletter buprenorfin, som är narkotika. Det hände den 2 juli 2019 vid en husrannsakan Uddevalla, Uddevalla kommun.

Åtalad man nr 2 står även åtalad för stöld av ett par skor till ett inköpspris av 1 000 kronor som tillhörde en annan man. Det hände den 18 mars 2019 på Nordic Wellness, Kungsgatan, Uddevalla.
Vidare står mannen åtalad för narkotikabrott då han att använt alprazolam, hasch eller annat cannabispreparat och buprenorfin, som är narkotika. Det hände den 21 mars 2019 i Uddevalla kommun
Mannen erkänner brott.

Han åtalas också för att har vilselett butikspersonal att till honom bevilja ett kreditköp eller köp mot faktura i annan persons namn och därmed få butikspersonalen att till honom lämna ut en Huawei P30 med tillhörande abonnemang till ett värde av 6 000 kronor. Mannen har härvid vilselett butikspersonalen kring sin betalningsvilja och/eller betalningsförmåga genom att ha visat upp ett pass tillhörande en annan och falskeligen utge sig för att vara honom. Det hände den 13 maj 2019 på Telia-butiken, Torp köpcentrum, Uddevalla kommun.

Dessutom har han har försökt att vilseleda butikspersonal att till honom bevilja ett kreditköp eller köp mot faktura i annan persons namn och därmed få butikspersonalen att till honom lämna ut en iPhone OX Max med tillhörande abonnemang till ett värde av 17 976 kronor. Mannen har härvid försökt vilseleda butikspersonalen genom att ha visat upp ett pass tillhörande en annan man och falskeligen utge sig för att vara honom. Det hände den 14 maj 2019 på 3-butiken, Överby, Trollhättans stad.

Han har även har försökt att vilseleda butikspersonal att till honom bevilja ett kreditköp eller köp mot faktura i annan persons namn och därmed få butikspersonalen att till honom lämna ut två Samsung Galaxy S10 Plus med tillhörande abonnemang till ett sammanlagt värde av 21 980 kronor. Mannen har härvid försökt vilseleda butikspersonalen kring sin betalningsvilja och/eller betalningsförmåga genom att ha visat upp ett pass tillhörande en annan man, och falskeligen utge sig för att vara honom. Det hände den 14 maj 2019 på Tele 2-butiken, Överby, Trollhättans stad.

Sist men inte minst har mannen försökt att vilseleda butikspersonal att till honom bevilja ett kreditköp eller köp mot faktura i annan persons namn och därmed få butikspersonalen att till honom lämna ut en iPhone XS med tillhörande abonnemang till ett värde av 14 890 kronor. Mannen har härvid försökt vilseleda butikspersonalen genom att ha visat upp ett pass tillhörande annan man, och falskeligen utge sig för att vara honom. Det hände den 14 maj 2019 på Elgiganten, Överby, Trollhättans stad.
Samtidigt har olovligen innehaft 12 stycken tabletter alprazolam, som är narkotika. Det hände den 14 maj 2019 på Elgiganten, Överby, Trollhättans stad då han greps av polis.
Mannen erkänner samtliga brott.

Nigerianska maffian i Göteborg - polis och tull orolig för etablering i staden
Brödraskapet Black Axe, även kallat nigerianska maffian, är ökända i världen för sina brutala metoder och voodoo-liknande utpressning. 17 personer sitter nu häktade med kopplingar till nätverket.
Gill Eriksson, biträdande enhetschef tullkriminalen var med i operation Sigma som resulterat i den aktuella förundersökning på över 12 000 sidor. Främst är det grov narkotikasmuggling de kommer åtalas för, säger hon.

Fyrhjulingsförare vägrade stanna på polismans tecken
Polis har stoppat en flyende sk fyrhjuling efter ett kortare förföljande vid Madlyckan klockan 14:53 i Mriestad.
En polispatrull har för avsikt att kontroller/stoppa en sk fyrhjuling vid Vänergatan/Lyckans väg. Fordonet försöker då köra i från polisen.
Kl 14.59: Efter ett kortare förföljande bl a på en cykelväg så kör fyrhjulingen i i ett vägräcke och får stopp. Föraren en man ca 25 år kan frihetsberövas. Han har troligen fått lindriga skador i samband med kollisionen, 
bl a skrapsår och ont i en axel. Ambulans tillkallas. 
Föraren misstänks för rattfylleri samt trafikbrott bl a ej stannat på polismans tecken.

Nytt knivrån i Göteborg
En man rånades på sin telefon och hotades med kniv strax före midnatt under natten till onsdagen.
Händelsen inträffade vid Haga Nygata i Göteborg. Rånarna uppges ha varit mellan 20 och 25 år. Ingen ska ha skadats vid rånet. Offret är i 50-årsåldern och kunde ringa in genom att låna en telefon av en förbipasserande.
Polisen sökte efter gärningsmännen i området men hittade de inte.  Det är ett av flera knivrån den senaste veckan i Göteborg, men polisens presstalesperson Tomas Fuxborg anser att brotten ligger på en konstant nivå.
– Jag skulle inte vilja säga att det är mer. Periodvis har det varit mycket personrån i Göteborg, det hade vi när jag jobbade i yttre tjänst för 15 år sedan. Min uppfattning är att det håller en ganska konstant nivå, säger han.

Bilbränder i Kungälv, Göteborg och Vänersborg
På Vikingagatan i Kungälv på en parkering vid Willys börjar det brinna i tre parkerade bilar. Polis och räddningstjänsten larmas klockan 02:19 natten till onsdagen. Polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse genom brand.

Klockan 03.24 larmas polis och räddningstjänst till en bilbrand i Gårdstensbergen där det ska brinna i tre parkerade bilar vid Timjansgatan. Polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse genom brand.

Klockan 03.25 larmas polis och räddningstjänsten till en  bilbrand på pendelparkeringen på Gjuterigatan i Vänersborg där det brinner i två parkerade bilar. Polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse genom brand.

Man i 25- årsåldern avliden efter drunkningsolycka
En man hittas under eftermiddagen ca kl 16.40 i vattnet vid Stora Mölnesjön i Rannebergen. Larmet kom vid 16.27. Räddningstjänsten åkte till platsen med fem enheter och dykare från Gårda. 
– Helikoptern siktade konturerna av en person som låg under vattenytan och ledde räddningstjänstens dykare dit. Och sedan tog sjukvården hand om personen, säger Lars Antonsson flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.
Räddningstjänsten kunde få upp mannen ur vattnet och han fördes sedan med helikopter till sjukhus. Senare under kvällen meddelade Sahlgrenskas pressjour att mannen avlidit..
Polisen har i nuläget inga brottsmisstankar, en dödsfallsanmälan har upprättats. Anhöriga har underrättats. Den avliden var en man i 25-årsåldern.

Man i 20-årsåldern har begärs häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grovt penningtvättsbrott
Enligt åklagare Patrik Stintzing ska det röra sig om en så kallad vishing, som är en växande form av telefonbedrägeri, där bedragarna får sina konton tömda när de rings upp och luras logga in på sin bank med bank-ID.
I slutet på förra veckan gick polisen ut och varnade för att just den här typen av bedrägerier är på stark frammarsch och att unga offer mellan åldrarna 20-24 år under juni och juli i år lurats på 2,6 miljoner kronor av vishingbedragare.
Enligt åklagare Patrik Stintzning har mannen som begärts häktad för penningtvätt i Trollhättan inte agerat ensam, men han vill i nuläget inte beskriva närmare hur bedrägerierna ska ha gått till.
Den misstänkta 20-åringen är inte svensk medborgare och enligt Patrik Stintzing är risken stor att han nu gömmer sig utomlands.

Våldtäkt inne på behandlingshem för unga
En 19-årig man misstänks för våldtäkt inne på ett behandlingshem på Hisingen i Göteborg. Brottet ska ha begåtts i lördags eftermiddag och 19-åringen greps då, uppger kammaråklagare Shahrzad Rahimi.
– Det är väldigt tidigt i utredningen och det råder förundersökningssekretess så jag kan inte säga mycket mer.
Häktningsförhandlingarna hålls under tisdagseftermiddagen vid Göteborgs tingsrätt. Hemmet är ett HVB-hem för personer upp till 25 år. 19-åringen misstänks också för olaga hot och grov misshandel.

Brandstationer hotas av nedläggning i Lysekil, Munkedal och Uddevalla
Inom tre år kan två av sju brandstationer försvinna inom räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.
Besparingarna stegras över tre år enligt en överenskommelse mellan de medlemskommuner som äger räddningstjänstförbundet: Lysekil, Munkedal och Uddevalla.
– Det är i stort sett bara på personal vi kan spara, säger Bernt Eriksson, räddningschef i Mitt Bohuslän till P4väst. 
Vi är så lågt bemannade på stationerna redan att det inte är acceptabelt att skära ner mer. Då måste vi stänga hela stationer istället
Efter att räddningstjänstens analys landat i politikernas knä och vidden av besparingen blivit känd, vacklar politikerna nu i Lysekil.
– Vi skulle vara beredda att skjuta till pengar för att minska konsekvenserna, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil.
Lika långt är man dock inte beredd att gå i Uddevalla.
– År ett ligger som det är sagt, sedan kan vi diskutera år två och tre, säger Christer Hasslebäck (UP).

Man åtalas för utpressningsförsök  - skickade hot via SMS
En man i 40-årsåldern har häktats på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för försök till utpressning i Trollhättan.
Mannen anhölls i fredags, och enligt åklagare Daniel Edsbagge misstänks han ha skickat sms med förtäckta hot om våld till en bekant, om han inte fick 300 000 kronor av sin bekant innan slutet på juli. Mannen är känd av polisen sedan tidigare, och blev villkorligt frigiven från en tidigare fängelsedom så sent som i juni i år.
Åtal mot mannen måste väckas senast nästa fredag.

Knivskuren man i Nordstan avliden av skadorna
En ung man har avlidit av sina skador efter att ha blivit knivskuren i Nordstan under ett bråk natten mellan fredag och lördag. 
Den misstänkte gärningsmannen är gripen, misstänkt för mord.
Ett larm om bråk i Nordstan mellan flera personer kom in till polisen vid midnatt mellan fredagen och lördagen,
Enligt polisen var det uppemot sex personer inblandade i bråket. Polisen fann då två personer knivskurna, varav den ene svårt skadad.
Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg ska de båda männen ha knivhuggit varandra
Mannen åkte till sjukhus där hans identitet senare bekräftades och polisen kan nu meddela att han avlidit av sina skador.
– Anhöriga till offret är nu underrättade att han avled på operationsbordet uppe på Sahlgrenska, säger Thomas Fuxborg
Den misstänkte gärningsmannen som är i 21-årsåldern är gripen av polisen sedan tidigare och är nu anhållen misstänkt för mord.
Det är andra dödliga knivvåldet under väldigt kort tid i centrala Göteborg. I lördags häktades tre personer efter att ha rånat en ung man på Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen och knivskurit honom så svårt att han avled av sina skador.
Den 21-årige misstänkte gärningsmannen, som greps på spårvagnen i Gamlestaden.
– Han greps på en spårvagn i Gamlestan och han hade en knivskada i ena armen. Vi har filmmaterial på hela händelseförloppet från övervakningskamera och även vittnen, säger Thomas Fuxborg.

Allvarlig vattenskoterolycka i Trollhättan
En allvarlig vattenskoterolycka inträffade under lördagskvällen i Öresjö vid Trollhättan.  Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till olycksplatsen. Även en ambulanshelikopter tillkallades.
Två personer ska ha färdats på skotern, som enligt räddningstjänsten ska ha kört upp på en klippa. Den ena, en flicka i övre tonåren, fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset med ambulanshelikopter. Enligt sjukhuset är hennes skador allvarliga.
Den andre, en yngre man, fördes med ambulans till Norra Älvsborgs länssjukhus. Hans skadeläge är allvarligt men stabilt.
Polisen har inlett en förundersökning gällande vårdslöshet i sjötrafik.

Två personer utsatt för mordförsök i Nordstan
Polis larmas till Nordstan i Göteborg med anledning av ett bråk på Nordstadstorget mellan flera personer klockan 23:55 på fredagskvällen.
En av person påträffas allvarligt knivskuren och är avförd med ambulans till sjukhus. Ytterligare en knivskuren har påträffats på annan plats.
Det har varit stökigt i och runt Nordstan i samband med händelsen.
Polisen har spärrat av brottsplatsen och ordningsvakter har valt att stänga ner resten av Nordstadstorget. Enligt polisen  handlar det om yngre män som bråkat.
En person är gripen och en person är hämtad till förhör i nuläget. Fler frihetsberövanden kan bli aktuella.
Polis finns även på plats på Akuten Sahlgrenska.
Insatsen och avspärrningen kommer att pågå under natten.
Kl 00.45 inlededs en förundersökning på försök till mord. Fler brottsrubriceringar kan tillkomma.
Polisen kommer att höra ett flertal vittnen och undersöker också möjligheten att något kan ha fångats av en övervakningskamera.

Två personer blir nedslagna med golfklubba och batong, och rånade på sina mobiltelefoner.
Vid Hässleholmen i Borås är det två personer som blir nedslagna och rånade på sina mobiltelefoner.
Det första rånet sker vid Åsvägen där en kille i 20-årsåldern blir nedslagen med en golfklubba och blir av med sin mobiltelefon. Han körs till sjukhus med okända skador.
Det andra rånet sker strax efteråt vid Marklandsgatan där en 19-årig kille blir slagen med en batong och sedan hoppar rånarna på som ligger ner på marken. Även vid detta rånet blir målsägaren av med en mobiltelefon. Killen körs till SÄS med huvudskador. 
Det är samma tre killar som gjort båda rånen.

De tre misstänkta för rånmordet i Göteborg  begärs häktade
De tre personer en ung kvinna och två män som sedan i onsdags suttit anhållna misstänkta för mord på en 18-årig man begärs nu häktade.
– De tre har på fredagen begärts häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån, säger åklagare Thomas Willén.
Det var tidigt på onsdagsmorgonen som en 18-årig man och en jämnårig kompis knivrånades på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg av tre personer. I samband med rånet blev 18-åringen knivhuggen och avled några timmar senare på sjukhus av av skadorna.
Polis grep kort där efter de tre misstänkta rånarna, två män 21 år gamla och en 17-årig kvinna. De hade då stöldgodset på sig.
Alla tre är misstänkta för de två brotten, tillsammans i samförstånd.

Ilsken bilist prejade medtrafikant av vägen och smet
En bil hamnade i diket efter att en annan bil prejade den av vägen och därefter smet. Det skedde på väg 160 vid Rotviksbro i Uddevalla kommun klockan 02:00 natten till fredagen och i riktning mot Orust.
Det hela började med att den prejande bilen blev irriterad över att den andra bilen blinkade med ljuset för att få den att blända av helljuset.
Bilisten med helljuset gjorde en u-sväng och lade sig tätt framför den andra bilen. Efter att bilarna bytt plats ännu en gång prejade till slut bilen med helljuset ner den andra bilen i diket och försvann.
Bilisten är misstänkt för vårdslöshet i trafik och smitning. I bilen som hamnade i diket fanns fem personer, men ingen ska ha skadats allvarligt.

Tjuvar stal kassaskåp i ICA-butik
Vid 04-tiden på fredagsmorgonen gick larmet i en ICA Nära i Grundsund.
 kameror kan man se att tre personer med halsdukar runt ansiktet befinner sig i butiken. Personerna lämnar platsen i en bil i riktning mot Fiskebäckskil. Ett kassaskåp innehållande bl a pengar har lyfts ut och lastats i bilen. Polisen är på plats i området men ännu har ingen gripits.

Västsverige har det hetaste intresset för solceller i Sverige
Intresset för solceller har skjutit i höjden och bara i Västra Götaland installerades förra året 1 774 stycken nya solcellsanläggningar.
– Det finns ett väldigt stort intresse och fortsätter bara att växa, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten.
Allra flest anläggningar finns i Västra Götaland, berättar han.
Av de drygt 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar som installerades i Sverige förra året så var drygt 1 700 här i länet.

Polisen: svårt att få fast husbilstjuvar
Under kort tid har flera husbilar råkat ut för inbrott eller inbrottsförsök längs med E6 genom Bohuslän. Polisen har få spår att gå på, men besöker rastplatserna i mån av tid.
Tjuvarna slår till på natten när husbilsägarna ligger och sover. Då tas värdesaker som finns i närheten av dörren och sedan lämnar de platsen obemärkta.
– Tyvärr så har vi ingen misstänkt. De tar det som ligger i närheten av dörren som de bryter upp, säger Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västra Fyrbodal.

Flera av vårens rån nu uppklarade - en av dem var en ung pojke från Göteborg
Ett gripande efter ett rån i Eslöv i mars har nu lett till att även fem rån i Lund och ett i Arlöv klarats upp.
Den 22 mars inträffade ett rån i Eslöv där en ungdom rånades och två misstänkta greps av polisen kort därefter. Detta blev upprinnelsen till en utredning som pågick under hela våren och som ledde fram till flera uppklarade rån och fällande dom. Eslövspolisens utredare har tillsammans med utredare från Kävlinge och Lund jobbat intensivt med utredningen som växte efterhand och som ledde fram till en dom i Lunds Tingsrätt den 9 juli.
- Det känns bra att vi nu kunnat klara upp dessa ärenden. Vi har fler rånutredningar igång, och jobbar oförtrutet på med dem. Vi ska förhoppningsvis inom kort kunna slutföra även dessa. När det är ungdomar med i bilden får man dock räkna med att det kan ta lite extra tid, säger lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson.
Här följer en kort beskrivning av de olika ärendena:
Den 18 mars vid 18:45-tiden rånas en ung man på Banvägen i Arlöv. Han hotas med pistol och blir även slagen av två gärningsmän och blir avtvingad klädesplagg som gärningsmännen tog med sig.
De båda gärningsmännen begav sig sedan vidare till Stadsparken i Lund och vid 19:45-tiden gav de sig på en ung man och visade upp pistolen för honom och ville att han skulle ge dem sina pengar. Mannen hade inga pengar med sig och de båda gärningsmännen lämnade honom.
Kort därefter blev en man och en kvinna stoppade. Gärningsmännen hotade även dem med pistol och krävde att de ska ge dem sina pengar. Även i detta fall fick gärningsmännen inga pengar och de lämnade efter en stund de båda offren.
Gärningsmännen stoppade sedan en annan man och kvinna i parken. De båda hotades med pistol och mannen rånades på sin mobiltelefon samt plånbok och hörlurar.
Kort därefter begav sig gärningsmännen till gymmet i Stadsparken där en man som tränade hotades med pistol. De rotade även igenom hans väska men hittade inget av värde och försvann därefter från platsen.
Kort därefter kommer gärningsmännen till Skateparken i Stadsparken. Där befann sig fyra yngre män som åkte skateboard. Gärningsmännen hotade dem med pistol och misshandlade även den ena av ungdomarna. Rånarna fick med sig pengar samt en mobiltelefon. De slog även sönder en kamera som tillhörde ett av offren och hotade att de skulle skjuta dem. Efter ett tag blir de avbrutna av två cyklister som kom dit och gärningsmännen lämnade platsen.
Den 22 mars vid 22:30-tiden på Södergatan i Eslöv tvingade de båda gärningsmännen av en ung man hans mobiltelefon. Polisen kontaktades därefter och senare på kvällen identifieras de båda rånarna i Eslöv och grips för detta rån.
I inledningen av utredningen visar det sig att vissa föremål som gärningsmännen har på sig tillhör personer som har rånats den 18 mars och de båda kan även knytas även till dessa brott. En pistol anträffas även senare och undersöks och visar sig vara en kolsyrepistol.
Den ena av gärningsmännen är en 16-åring som var 15 år gammal vid brottstiden. Han döms för 4 fall av rån och 4 fall av rånförsök samt skadegörelse till 1 års sluten ungdomsvård av Lunds Tingsrätt. I domen skriver Tingsrätten att straffvärdet är 6 års fängelse men på grund av den låga åldern vid brottstiden blir det sluten ungdomsvård.
Den andra gärningsmannen är en 15-åring som var 14 år gammal vid de första brotten och därmed inte var straffmyndig. Han åtalas för rånet i Eslöv då han hade fyllt 15 vid detta tillfälle men frikänns.
En av gärningsmännen är boende i Eslöv och den andra är hemmahörande i Göteborg, men bodde tillfälligt i Eslövs kommun vid tiden för rånen.

Nu skall den blåfenad tonfisk på Västkusten märkas
För att ta reda på varför den blåfenade tonfisken återvänt till den svenska västkusten, planerar nu Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ett märkningsprojekt i samarbete med Sportfiskarna.
Forskningsprojektet går ut på att märka blåfenad tonfisk med elektroniska sändare, för att bland annat få bättre kunskaper om hur tonfiskarna rör sig när de befinner sig i svenska vatten. 
Man planerar även att ta genetiska prover för att ta reda på vilka bestånd de besökande tonfiskarna tillhör.
Ett liknande märkningsprojekt genomfördes 2017 efter att man 2016 plötsligt observerat stora mängder tonfisk i Västerhavet.

Man tvingades köra sin bil under knivhot
En man i 50-årsåldern har blivit tvingad från Göteborg till Borås i sin egen bil. Någonstans i Göteborg har tre män i 20-årsåldern tvingat in honom i hans egen bil strax innan klockan 08 på torsdagsmorgonenoch med en av männen som förare körs bilen mot Borås. Männen var beväpnade med en batong och en kniv. I Bollebygd stannar man och de tvingar av honom hans bankkort. Föraren går till en bankomat och tar ut 13.000 kronor från mannens konto och sen fortsätter färden mot Borås. I Trandared stannar man och de tre männen försvinner från platsen. Polisen har sökt efter männen med bl a hund men ännu är ingen gripen. Bilen är tagen i beslag för en teknisk undersökning och en förundersökning om rån har inletts. Inga uppgifter om att den rånade mannen ska vara skadad.
 

Ostindiefararen Götheborg putsas och tätas nu vid Eriksberg
Ostindiefararen Götheborg ligger kvar vid Pir 4 i Eriksberg. Men när hon kommer att flyttas till andra sidan älven är inte helt klart ännu.
Tanken är att Götheborg ska flyttas till andra sidan älven, till en halvö med besökscentra som ska byggas vid nya Masthuggskajen. Efter förseningar är nya planen någon gång 2023-2024.
– Det måste byggas klart först, för hon kan inte ligga vid en arbetsplats, säger Marie Louise Edholm, bås och underhållsansvarig på Ostindiefararen.
Det är arbetsvecka just nu ombord på Götheborg då skrovet ska bli  tätt och fint. Det har gått 16 år sedan sjösättningen av kopian av den gamla ostindiefararen som gick på grund i Göteborgs hamninlopp år 1745, och 14 år sedan premiärturen. Så hon har blivit tonåring.

Två män åtalas för flera stölder och riskerar utvisning
Två män, den ena i 25-årsåldern och den andra i 20-årsåldern greps den 30 juni 2019. Bägge medborgare i Polen, sitters sedan i början av juli månad häktade och åtalas nu av Uddevalla tingsrätt för flera stölder i Tanumshede.

Vid ett av inbrotten har männen tillsammans och i samförstånd olovligen tagit diverse däck och fälgar till ett sammanlagt värde om 10 000 kronor som tillhörde Tanum Däckcenter Ab. Det hände den 26 maj 2019 på Brehogsvägen 16, Tanumshede, Tanums kommun.

Männen har även gjort inbrott tillsammans och i samförstånd tagit diverse däck och fälgar till ett sammanlagt värde om 11 500 kronor som tillhörde Tanum Däckcenter Ab. Det hände den 24 juni 2019 på Brehogsvägen 16, Tanumshede, Tanums kommun

Det sista inbrottet som skett innan de blev gripna och häktade var då de tillsammans och i samförstånd tagit diverse däck och fälgar till ett sammanlagt värde om 10 150 kronor som tillhörde Tanum Däckcenter Ab. Det hände den 30 juni 2019 på Brehogsvägen 16, Tanumshede, Tanums kommun. Bägge männen förnekar brott

Tanum Däckcenter Ab yrkar skadestånd solidariskt av de bägge männen med 21 000 kronor.
Förutom stölderna yrkar åklagaren på att de bägge männen utvisas från Sverige och förbjuds att under fem
år återvända hit enligt 8 a kap 5 § och 8 § utlänningslagen (2005:716).

Man rånad i sin villa under onsdagsmorgonen
I Kållered har en man blivit rånad hemma i sin villa.
Två personer har kommit och knackat på hos mannen. När han öppnade trängde sig personerna in i huset och band fast mannen med buntband i sovrummet.
Därefter letade de igenom huset och stal bl a smycken och pengar till ett okänt värde. De försvann sen från platsen på okänt sätt. Inget fordon synligt i närheten. När rånarna hade lämnat kunde den rånade mannen ta sig loss och larma polisen klockan 07:49.
Han hade en skada vid ena ögonbrynet men behövde inte ambulans.
Polisen har spärrat av bostaden för en teknisk undersökning och man har knackat dörr i området men ingen person har ännu gripits.
En förundersökning om rån och olaga hot har inletts.
 

Flest bilbränder sker i Trollhättan de senaste tio åren
Trollhättan är den kommun i vårt område där Räddningstjänsten har fått rycka ut på flest bilbränder de senaste tio åren.
73 stycken bilbränder ryckte Räddningstjänsten ut på i Trollhättan åren 2009 - 2018, visar statistiken som sammanställts.
I landet som helhet minskade antalet bilbränder förra året, men Siffrorna visar också antalet bilbränder minskade i landet som helhet förra året, jämfört med året innan.
I Trollhättan däremot har antalet bilbränder ökat de senaste åren från fyra bränder år 2016 till elva 2017 och arton förra året.
Minst antal bilbränder har Sotenäs Färgelanda och Dals-Eds kommuner. Där har räddningstjänsten bara behövt rycka ut tre gånger under de senaste tio åren.

Hög brandrisk i skog och mark
Just nu är det torrt i skog och mark. Det innebär att det är stor risk för brand. Var försiktig vid grillning och eldning!
Tänk på att:
Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.
Ha alltid uppsikt över elden.
                                            Undvik att elda när det blåser.
Undvik gärna engångsgrillar helt.
Efter avslutad grillning, ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand. Tänk på att inte ställa en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material. (Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg)
Håll koll på brandrisken
Följ SMHIs brandriskprognos och ladda gärna ner appen Brandrisk ute.

Ung man rånmördad i natt
Vid Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg är det två killar klockan 01.55 natten till onsdagen, som under knivhot blir rånade av tre personer, två killar och en tjej. De blir avtvingade mobiltelefoner, en halskedja och en väska.

I samband med rånet blir en av målsägarna knivhuggen. När polis kommer till platsen anträffas de båda killarna varav den knivskurne är allvarligt skadad och körs till sjukhus med ambulans. Några timmar senare uppger sjukhuset att han är avliden på grund av skadorna. Han blev 18 år gammal.

Polis söker efter de tre rånarna i närområdet och kan gripa dom i närheten. Godset som de kom över anträffas och tas i beslag. Polisen inleder en förundersökning gällande mord.

UPPDATERAD
Åklagare har nu beslutat om att anhålla de tre sedan tidigare gripna misstänkta personerna. De är alla tre anhållna på sannolika skäl misstänkta tillsammans och i samförstånd för grovt rån samt mord. Det rör sig om två män, 21 och 22 år, och en 17-åríg kvinna.
Förhör med de tre anhållna kommer att genomföras under morgondagen.
Polisen är angelägen om att få in vittnesmål och iakttagelser gjorda av personer runt den aktuella platsen vid tiden för händelsen. Dessa tas tacksamt emot via Polisens växel 11414.
Förhör med de tre anhållna kommer att genomföras under morgondagen.
Polisen är angelägen om att få in vittnesmål och iakttagelser gjorda av personer runt den aktuella platsen vid tiden för händelsen. Dessa tas tacksamt emot via Polisens växel 11414.
18.26 En av männen är född -97, men har dock ännu inte fyllt 22.

Död kvinna funnen i bil utanför Kode
Tidigare: På midsommardagen försvann en kvinna i 65-årsåldern från Marstrand. Familjen bad då om hjälp att hitta kvinnan, som efterlystes. Flera sökinsatser har gjorts, bland annat i Stenungsund

På måndagskvällen klockan 19:33 kom ett larm om att man funnet ett fordon vid Rörtångens brygga i Kode. Bilen ska ha stått på 4-5 meters djup och bilen bärgades under tisdagsförmiddagen.
Det var frivilligorganisationen Fikk som dök utanför Kode och då påträffade den bilen som den försvunna kvinnan försvann i.
Polisen tror i dagsläget att inget brott skett. Anhöriga är underrättade enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Nu väntar man svar från rättsmedicin om att det verkligen är den försvunna kvinnan, men med stor sannolikhet är det den eftersökta kvinnan, men 100% är man först när rättsmedicin gjort undersökningen, och det kan ta några dagar avslutar Peter Adlersson

Två män i 20-årsåldern skjutna i Göteborg
Vid 00.22 natten till tisdagen fick polisen larm om en skottlossning i Länsmansgården på Hisingen. En man i 20-årsåldern ringer och uppger att han blivit skjuten och befinner sig i skogen vid motionsslingan i närheten av Temperaturgatan. Polis åker till platsen och efter en stund anträffas mannen som är vid medvetande. Inte så långt därifrån vid minigolfbanan anträffas en annan man i dryga 20-årsåldern som även han blivit skjuten. De båda körs till sjukhus för vård. För den som anträffades i skogen är skadorna allvarliga men stabilt och för den andre är det stabilt. Platsen där skjutningen ska ha varit är avspärrad för teknisk undersökning. Ingen person misstänkt eller gripen.

Läge att spara på vattnet i sommar
I början av juli så har grundvattennivåerna i de stora magasinen generellt fortsatt att sjunka och nivåerna är under de normala i hela länet.
Tidigare i vår gick Länsstyrelsen i Västra Götaland ut och uppmanade alla att spara på vattnet eftersom nivåerna var ännu lägre än vid samma tid förra året. 
 – Det finns en ökad risk för att vi kommer få torrare somrar och längre växtperioder, säger Tor Segerbo Enhetschef vid vattenavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Lastbilschaufför rånad medans han sov
Vid rastplats Ljungskile vaknar en lastbilschaufför klockan 02.36, natten till måndagen och upptäcker att någon brutit sig in i hytten och stulit pass, Ipad, kamera, bankkort och ryggsäck. Detta ska ha skett under tiden han sovit i hytten skriver polisen på sin hemsida.

Villafest spårade ur när ungdomar slog sönder saker
En villafest i Vänersborg fick en oanad vändning. Mellan 60 till 70 partyprissar i åldrarna 15 till 18 år ska deltagit på festen. Men mitt i all yra börjar några av ungdomarna slå sönder saker i hemmet.
Det är oklart varför ungdomarna ska börjat agera utåt. Men när polisen larmades till festen, som ägde rum natten mot lördag i en villa i Vänersnäs, ska den ha upphört, och ungdomarna skingrats.
– Det här var inte kul för villaägarna, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Ägarna ska noggrannare inspektera vad som gått sönder för att senare frampå dagen återkomma med svar och upprätta en anmälan om skadegörelse.
Enligt uppgift från polisen ska det ha varit hög berusningsgrad på ungdomarna.

Fem killar gripna efter stöld hos Gothia Cup
Fem killar mellan 16-19 år har tagit sig in på Vallhamraskolan och stulit välkomstpaket till spelarna i Gothia Cup klockan 21.12 på lördagskvällen.
Paketen innehåller bl a Lisebergskort, passerkort m.m.
Skolvärdar upptäcker dock detta och konfronterar killarna och försöker ta tillbaka paketen. Handgemäng uppstår och en av skolvärdarna blir misshandlad. Polis som kommer till platsen kan gripa samtliga fem killar som har förhörts under natten.
​​​​​​​En anmälan om rån motvärnsfallet skrivs av polisen. Åklagare har under morgonen anhållit samtliga fem misstänkta för rån.

Man förd till sjukhus efter knivbråk i Lysekil
Polis och räddningstjänst larmades om ett knivbråk i en bostad centrala Lysekil på lördagseftermiddagen. En person är förd med ambulans till sjukhus och en person är gripen.
Det var vid klockan halv fem på lördagseftermiddagen som larmet kom. När polis kom till platsen hittades en person som skadats i knivbråket. Hen fördes med helikopter till sjukhus och en gärningsman greps på platsen.
En förundersökning om försök till mord är inledd.
Brottsplatsen spärrades av under lördagseftermiddagen. Polis har inlett förhör och andra utredningsåtgärder som kommer pågå under kvällen och natten.

Äldre man omkom efter att ha hamnat i vattnet
Efter att ha hamnat i vattnet på Grötö i Göteborgs norra skärgård igår kväll och förts till Sahlgrenska så avled en äldre man.
Det var vid 22.30-tiden på fredagskvällen som larm kom om att en eller flera personer hamnat i vattnet vid Grötö.
Kustbevakningen, ambulanshelikopter, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.
En person hittades livlös i vattnet och avled, uppger polisen. Anhöriga är underrättade.

Naken man vandaliserade och skrämde folk på buss
Två män greps på torsdagskvällen misstänkta för att ha vandaliserat bilar i östra Göteborg, rapporterar lokala medier. En av männen hade inga kläder på sig och hade tagit sig in på en pizzeria och sedan ombord på en buss.
Plötsligt springer det in en naken, galen man och hoppar upp på ett säte och lägger sig med benen rakt upp i luften.
Människorna på bussen blev skrämda och försökte undvika mannen.
Många fick panik, flög upp och sprang av bussen mer eller mindre.
Mannen lämnade slutligen bussen och lade sig raklång på marken i väntan på polis. Gripandet gick lugnt till och de två männen är nu misstänka för skadegörelse och eget bruk av narkotika.

Man huggen med kniv i bröstet i Göteborg
Vid Vågmästareplatsen på Godemansgatan är det en man i 30-årsåldern som blir knivhuggen i bröstet i samband med ett rånförsök klockan 03:52 natten till fredagen.
En okänd kille frågar den knivhuggne om han får köpa dennes mobiltelefon men nekas detta. Killen tar då upp en kniv och hugger mannen i bröstet. Killen springer sedan från platsen. Mannen körs till sjukhus och är vaken och talbar.
En förundersökning har inletts om försök till mord. Det är inte känt om det finns något vittne till händelsen.

Man stal lastbil för att komma i tid till jobbet - döms till 8 månaders fängelse
En man i 45-årsåldern var på besök i Uddevalla i mitten på juni. När han skulle åka hem till Växjö igen insåg han att han hade tappat bort sina bilnycklar. Då bestämde han sig för att stjäla en lastbil.
I förhör med polisen uppger mannen att han stal lastbilen, som hade ett värde av 450 000 kronor, för att han skulle komma i tid till jobbet i Växjö. Efter en stund insåg mannen själv att det han gjort var dumt, ställde bilen i en skogsdunge, och la sig där för att sova.
Från platsen där mannen stal lastbilen har han också stulit bensin och gasol. Det trots att lastbilen var en dieselbil.
Utöver stölderna i samband med att mannen körde lastbilen olovligen, ska han också ha stulit varor från en mataffär i Uddevalla. Han döms nu till åtta månaders fängelse för stöld, grov tillgrepp av fortskaffningsmedel och våldsamt motstånd.

Två män står åtalade för försök till människorov och utpressning
En av männen (1) som är i 30-årsåldern och medborgare i Syrien och man (2) som är i 25-årsåldern och medborgare i Serbien står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för försök till människorov eller stämpling av människorov i Brastad i Lysekils kommun den 10 juni 2019.

Männen har tillsammans och i samförstånd beslutat att föra bort en man (x) med uppsåt att öva utpressning avseende 200 000 kronor.
Man (1) har kontaktat man (2) och sagt åt honom att föra bort man (x) till en lokal och binda fast honom där samt uttryckligen sagt åt man (2) att han ska kidnappa man (x). och har därefter anskaffat man (x) adress och sett till att man (2) har fått del av denna, man (1) har berättat för man (2) vilken bil man (x) brukar samt uppdragit åt annan att swisha en mindre summa pengar till man (2) för att han ska ha möjlighet att åka ut och genomföra uppdraget.

Man (2) har åtagit sig uppdraget och tillsammans med tre andra personer begett sig i bil till målsägandens adress i syfte att utföra uppdraget.
Fara för brottets fullbordan har förelegat och endast på grund av tillfälliga omständigheter då polisen hade telefonavlyssning på man (1) telefon, har polisen hunnit bege sig till målsägandens adress och avbryta försöket.

För det fall att tingsrätten anser att försökspunkten inte har uppnåtts så har man (1) och man (2) genom ovanstående förfarande gjort sig skyldiga till stämpling till människorov.
Bägge männen förnekar brott under polisförhör.

Övrig bevisning
1. Uppspelning av avlyssnade telefonsamtal (förundersökningsprotokoll, inspelningar tas med av åklagaren till förhandlingen) till styrkande av att de inblandade agerat i enlighet med gärningsbeskrivningen.
2. Kartbild över målsägandens adress och var man (2) stannades av polisen(förundersökningsprotokoll och till styrkande av att man (1) stannades på den gata där målsäganden bor.
3. PM (förundersökningsprotokoll till styrkande av vilka som var med man (2) i samband med polisingripandet.
4. Fotografier (förundersökningsprotokoll till styrkande av hur det såg ut på platsen vid målsägandens hem.
5. Fotografier (förundersökningsprotokoll till styrkande av hur
man (x) bil ser ut och att det är en röd Volvo V40

Åklagare har lämnat in framställan om förlängd åtalstid av man för sexuellt ofredande och våldtäkt av barn
En man i 55-årsåldern sitter häktad i Uddevalla sedan tidigare för sexuellt ofredande, Utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt av barn i Uddevalla 2008, 2009 och 2010. Åklagaren har nu begärt förlängd åtalstid.
Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid. Förlängning begärs därför till den 26 juli 2019. De sannolika skälen kvarstår alltjämt och har stärkts ytterligare. Sedan förra förlängningen har ett större antal vittnen hörts, journalanteckningar samt anteckningar från sociala myndigheter har inkommit. Det planeras att hållas förhör med misstänkt inom kort förhoppningsvis innan en ev. omhäktning.
Det som kvarstår är bl.a. inväntande av rättsintyg samt ytterligare förhör med målsäganden och ett mindre antal vittnen.
Det föreligger alltjämt en starkt kollusionsfara eftersom målsäganden och majoriteten av vittnen känner eller är närstående med misstänkt och det finns därför fortfarande behov av att den misstänkte är ålagd restriktioner. Med hänsyn till den starka kollusionsfaran samt att det rör sig om mycket allvarliga brott är det proportionerligt med fortsatt häktning.

Så avslöjade polisen stor narkotikahärva
Den illegala handeln med narkotikaklassade tabletter i Göteborg har fått en knäck i år sedan polisen slagit till mot omfattande narkotikanätverk. Under våren har allt fler dömts för inblandning i narkotikahärvan.

Så här gick det till när polisen avslöjade nätverken.
Polisens insats mot den öppna narkotikahandeln i centrala Göteborg har resulterat i att 24 personer ertappats, varav hittills 13 personer dömts till fängelsestraff och en till ungdomsvård. Ytterligare 10 individer är häktade.
–  Vi har kombinerat polisiära arbetsmetoder med bland annat dold spaning och den ovärderliga personkännedom som gatulangningsgruppen har i Göteborgs city. På det sättet har vi kommit åt både smuggling och försäljning av narkotika, summerar Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet.
Läkemedel används i missbruk
Hundratusentals narkotikaklassade tabletter har tagits i beslag i samband med insatsen. De unga männen har handlat med olika slags droger, främst Tramadol, som de senaste åren ökat kraftigt som missbrukspreparat. Inom sjukvården är Tramadol ett vanligt smärtstillande läkemedel, dock starkt beroendeframkallande och vid en överdos kan det orsaka kramper och slå ut andningen.
Spanare kartlägger narkotikaförsäljning
Per Björkman är spaningsledare vid polisens sektion mot internationell och grov organiserad brottslighet. Han berättar att polisen i höstas fick nya uppgifter om öppen drogförsäljning i centrala Göteborg. En insats planerades utifrån idén att skilda polisiära kompetenser skulle samverka för att ringa in de misstänkta narkotikanätverken och nå bästa möjliga effekt.
– Polisens spanare har kunnat kartlägga olika grupperingar som hanterat narkotika vid främst Brunnsparken och Drottningtorget. De här individerna har också kontrollerats av ordningspoliser och gatulangningsgruppen. Utifrån de uppgifterna har vi gått vidare och identifierat ledande personer i nätverket, säger Per Björkman.
Narkotikasmuggling avslöjades
Genom metodiskt spaningsarbete kartlades fyra större grupperingar som kretsade kring nätverkets nyckelpersoner, sammanlagt cirka 80 individer som sålt eller missbrukat narkotika. Spaningen ledde också vidare mot tre olika kluster av narkotikasmugglare som förser nätverken med narkotika. Smugglingen skedde dels genom vanliga försändelser som skickats per post, men också genom kurirer som importerat illegala droger från Mellanöstern eller Balkan.
– Vi kunde följa en sådan smugglingsresa från införseln i Sverige, utmed hela västkusten och ända upp till norska gränsen där 300.000 narkotikaklassade tabletter beslagtogs med hjälp av norsk polis. Dessutom anträffades cirka 300.000 kronor i kontanter.
”Kriminella entreprenörer”
Per Björkman beskriver narkotikanätverkets nyckelpersoner som kriminella entreprenörer, som affärsmässigt köpt in droger och målmedvetet knutit till sig återförsäljare som i sin tur delat upp innerstan geografiskt mellan sig.  De flesta är unga män i 18–20-årsåldern. Dag efter dag har de anlänt till sina utpekade försäljningsplatser med portionsförpackade droger som de gömt på olika platser i gatumiljön, exempelvis papperskorgar och elskåp.
Nätverkets uppbyggnad skilde sig också från den gängse bilden av kriminella gäng som ofta är hierarkiskt organiserade med tydliga våldsbenägna ledare. Nätverket har inte heller varit infiltrerat av kända kriminella gäng i Göteborgsområdet.
Brottsutredningarna har pågått hela våren
Efter tillslagen mot narkotikanätverket har polisutredningen pågått hela våren. Ännu är inte alla rättegångar avslutade mot några av dem som sitter häktade, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.
Efter samverkan med gränspolisen har några personer i nätverken som inte har rätt att vistas i riket överlämnats till Migrationsverket  i väntan på utvisning.
För lokalpolisområde Göteborgs City har insatsen mot distributionsledet påverkat den öppna försäljningen av preparatet Tramadol i centrala Göteborg. Priset på preparatet i försäljningsledet på gatan uppges ha fördubblats efter insatsen.
Ständigt arbete mot narkotika i Göteborg
Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg City, beskriver kampen mot narkotikabrottsligheten som ett ständigt pågående arbete på flera fronter, där gatulangningsgruppen har en viktig roll, liksom ingripandepoliserna som dygnet runt rör sig i gatumiljön, parallellt med samarbetet med regionala spanare.
– Vi fortsätter kontinuerligt att arbeta mot olika nivåer i narkotikanätverken. Narkotikaförsäljningen i centrala Göteborg är omfattande och det är framförallt den öppna narkotikahandeln som har ökat, säger Teodor Smedius.
–  Många av de som säljer bryr sig inte om ifall de åker fast och därför är det många invånare som ser hanteringen. Ett av våra prioriterade mål är att försöka öka tryggheten genom att tränga bort den öppna narkotikahandeln från de centrala delarna av staden.

Ny krabbsort kan hota havskräftan på Västkusten
En ny sorts krabba har hittats vid den skånska kusten. Och tar den sig norr ut och riskerar att hota den västsvenska havskräftan. Krabban har mörka prickar på ryggen och har fått namnet stenkrabba.
Krabban kommer från den amerikanska ostkusten, och Matz Berggren som är forskare vid den marina forskningsstationen Kristineberg utanför Lysekil menar att den kan vara ett hot i svenska vatten. Ser man något som ser ut som en vanlig krabba, men inte riktigt, så är det bra om man hör av sig.

Kemiska stridsmedel läcker ut i Väster om Måseskär – nu  kartläggs giftspridningen
Väster om Måseskär i Skagerrak finns ett område där 28 fartyg sänktes efter andra världskrigets slut. Låga halter av kemiska stridsmedel har uppmätts i sediment och fisk under årens lopp, vilket tyder på att det finns kemiska stridsmedel i fartygens laster.
1992 återfanns låga koncentrationer av senapsgas i sedimenten i området och 2016-2017 uppmättes låga koncentrationer av stridsgasen Clark I i havskräfta, plattfisk och nordhavsräka. Vidare studier utförs för att utreda vilka vrak som innehåller kemiska stridsmedel, hur stor spridningen är och deras potentiella effekter på miljön.

Som ett led i Havs- och vattenmyndighetens, HaV, arbete för en bättre havsmiljö kommer fisk och skaldjur att provtas, under sommaren 2019. Provfisket görs för att bättre utreda spridningen av kemiska stridsmedel, dumpade efter andra världskriget, i den marina miljön runt dumpningsområden och transporten uppåt i näringskedjan. Provfisket ska genomföras i dumpningsområdet väster om Måseskär på västkusten och sydost om Gotland. Det är framförallt havskräfta och pirål som ska fiskas runt Måseskärsvraken. Men även räka kommer att undersökas. 
Vid tidigare provtagningar var värdena så låga att de inte är hälsovådliga för människor. Provtagningen genomförs också för att undersöka möjligheten att minska risken för eventuell spridning av stridsmedlen från t ex bottentrålning. Provsvaren kommer att dröja 4-6 månader.
- Nu kommer vi att fokusera detta provfiske, på en del av dumpningsområdet som inte är undersökt tidigare. För att ta reda på om det även här finns fisk och skaldjur som innehåller kemiska stridsmedel som har läckt ut, säger Fredrik Lindgren, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning, på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
-Vi vet idag inte hur detta påverkar fisken, men de låga värdena hos individerna medför ingen ökad hälsorisk vid konsumtion. Däremot är ju inte kemiska stridsmedel något som ska finnas i vår matfisk och inte i den marina miljön överhuvudtaget.

I sjökortet är området vid Måseskär utpekat som olämpligt för fiske. Men data som Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket tagit fram visar att det bland annat trålas mycket vid vraken, då de fungerar som artificiella rev där fisk och skaldjur trivs. Det kan röra sig om så mycket som 100 tråldrag om året och vraken är även populära för fritidsfiske.
Gamla krigsfartyg och ammunition dumpades inte bara på västkusten efter andra världskriget, även söder om Gotland finns ett stort dumpningsområde. Totalt i Östersjön dumpades uppskattningsvis cirka 50 000 ton krigsmateriel innehållande kemiska stridsmedel. Fynden i dumpningsområdet väster om Måseskär innebär att även fisk i Östersjön kan vara påverkad av dumpade kemiska stridsmedel. Där är det också betydligt större områden som använts för dumpning av ammunition.
- Vi genomför därför även ett provfiske i svenskt vatten i området söder om Gotland, där det också dumpades kemiska stridsmedel efter kriget och där vi har, från Sjöfartsverket, fått positioner på lokaliserade bomber. Där ska torsk och plattfisk fiskas. Det är därför viktigt att se om även fisk i detta område är påverkad, säger Fredrik Lindgren.
Det material som fiskas upp i studien kommer att skickas till VERIFIN (Finnish institute for verification of the chmical weapons convention), som är världsledande på analys av kemiska stridsmedel.
Miljöproblemet i havet är flera som övergödning, farliga ämnen och oljespill som även komma från sjöfart, som t.ex. olyckor eller operationella spill. Jämfört med detta är vrak ett mindre problem, men som fortfarande bidrar till den totala miljöbelastningen i havet.

Var finns Måseskärsvraken?
Den högsta koncentrationen av vrak finns samlade inom ett område som är cirka fem kvadratkilometer stort. Området är utmärkt med en röd ring på kartan och ligger ungefär 20 distansminuter väster om Måseskär.
Hur många fartyg rör det sig om?
Man har hittat 13 vrak i det område som är avgränsat, och ytterligare 15 i närheten.
Vad är det för typ av fartyg?
De flesta är krigsfartyg från andra världskriget. Det rör sig om relativt små fartyg som inte tar så mycket last. Några av dem är passagerarfartyg och handelsfartyg som kan ha använts för transport av material.
När sänktes fartygen?
Efter andra världskriget, de flesta av fartygen sänktes 1946.
Varför sänktes fartygen?
Efter andra världskriget fanns det ett stort antal fartyg i norra Tyskland som hade beslagtagits av de allierade. Både örlogs- och handelsfartyg. Många av dem var i dåligt skick eller skadade och därför utan värde. De användes därför i de dumpningsoperationer som utfördes av de allierade 1946-1947. Lastrummen på fartygen fylldes med konventionell och kemisk ammunition, bogserades eller gick för egen maskin ut till djupområden i Skagerrak där de sedan sänktes.
Vad vet vi om innehållet i fartygen?
De uppgifter som finns om innehållet är motstridiga, men vi vet att åtminstone 170 000 ton kemiska stridsmedel dumpades i Skagerrak under den här tidsperioden. Den största delen ligger förmodligen på större djup utanför Norge, men resultat från studierna utförda i vrakområdet väster om Måseskär visar på att det även fanns kemiska stridsmedel i lasten på de fartyg som sänktes utanför Måseskär. Det kan även ha funnits konventionell ammunition i lasten, och mindre mängder olja.
På vilket djup ligger vraken?
Mellan 140 och 280 meter.
Hur förvarades de kemiska stridsmedlen?
De kemiska stridsmedlen fanns främst i olika typer av granater eller bomber, ämnade att avfyras från artilleri eller släppas från flygplan. Inför dumpningsoperationerna hade tändhattarna i krigsmaterialet monterats bort, för att undvika risken för explosion. Stridsmedlen var i vissa fall även lagrade i andra typer av behållare, till exempel oljetrummor.
Vet vi något om hur fiskens hälsa påverkas av kemiska stridsmedel?
Vi vet inte i dag hur kemiska stridsmedel påverkar fisken i de låga halter som vi hittat.
Var finns mer information om Måseskärsvraken?
I Sjöfartsverkets rapport Miljörisker i sjunkna vrak II kan du läsa mer om Måseskärsvraken.

På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten utfördes en undersökning i ett dumpningsområde utanför Måseskär där fartyg lastade med kemiska stridsmedel sänktes efter andra världskriget. Studien innebar fiske efter fisk och skaldjur under 2016 och 2017 i närheten av dessa vrak och analyser av fångsten. I rapporten Undersökning av biota i anslutning till dumpade fartyg med kemisk ammunition redovisas studiens resultat.

Så ser det ut med klagomål på sjukvården i din region
I tolv regioner har antalet klagomål på vården till patientnämnderna ökat, medan det minskat i nio regioner mellan 2017 och 2018.


Här har klagomålen på vården ökat:
Stockholm: 7 732 st (7 628 st under 2017)
Örebro: 1 309 st (1 274 st under 2017)
Halland: 991 st (957 st under 2017)
Kalmar: 708 st (693 st under 2017)
Västra Götaland: 4 923 st (4 848 st under 2017)
Värmland: 1 277 st (1 140 st under 2017)
Gotland: 291 st (246 st under 2017)
Uppsala: 1 860 st (1 588 st under 2017)
Jönköping: 843 st (746 st under 2017)
Västerbotten: 922 st (914 st under 2017)
Dalarna: 1 223 st (1 188 st under 2017)
Östergötland: 1 612 st (1 506 st under 2017)
Här har klagomålen på vården minskat:
Skåne: 5 806 st (6 305 st under 2017)
Norrbotten: 767 st (1 003 st under 2017)
Sörmland: 1 254 st (1 403 st under 2017)
Jämtland: 463 st (588 st under 2017)
Västmanland: 974 st (1 160 st under 2017)
Gävleborg: 1 246 st (1 341 st under 2017)
Västernorrland: 1 134 st (1 287 st under 2017)
Kronoberg: 679 st (900 st under 2017)
Blekinge: 335 st (350 st under 2017)

Totalt antal klagomål i hela riket: 36 349 st (37 065 st under 2017)
Källa: Patientnämnderna

Man står åtalad för fyra fall av olovlig körning och brott mot knivlagen
En man i närmare 30-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för fyra fall av olovlig körning och brott mot knivlagen.
Mannen skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 4 oktober 2018 på Bullarevägen, Tanumshede.Vid kontroll av mannen och fordonet fann polispatrullen en kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Mannen erkänner olovlig körning och vidgår omständigheterna men förnekar brott gällande brott mot knivlagen.

Mannen skall även ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 1 mars 2018 på Vatulandsgatan, i Strömstad. Mannen erkänner brott.

Han skall även ha kört en lastbil utan att ha rätt till det. Det hände den 13 mars 2019 på Vinterbräckevägen i Uddevalla. Mannen erkänner även detta brott.

Han står också åtalad för att ha kört lastbil utan att ha rätt till det. Det hände den 18 mars 2019 på Blomsholm i Strömstad, Mannen erkänner brott

Man åtalas för häleri av mc och flera narkotikabrott
En man i 45-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för häleri av mc och narkotikabrott. Någon gång mellan den 1 och den 4 mars 2019 stals en motorcykel av märke Harley Davidsson med ett värde av ca 90 000 kronor tillhörande en man ifrån Sillgatan i Uddevalla
Den åtalade har förvarat alternativt låtit annan förvara motorcykeln i ett honom tillhörigt utrymme. Det hände någon gång mellan den 1 mars 2019 och den 14 mars 2019 i Uddevalla kommun. Hans åtgärd kunde förväntas göra det svårare för ägaren att få tillbaka stöldgodset.
Han har i vart fall haft skälig anledning att anta att motorcykeln var tillgripen. Mannen förnekar brott detta brott.

Mannen står också åtalad för narkotikabrott då han olovligen använt amfetamin, som är narkotika och kört en bil. Det hände den 9 april 2019 då han stoppades av polis för kontroll på Lv172 i Färgelanda kommun. Mannen erkänner brott.

Mannen står även åtalad för att ha stoppats av polis för kontroll och olovligen innehaft 1,16 gram amfetamin, som är narkotika. Det hände den 31 mars 2019 i Tidaholms kommun. Mannen erkänner brott.

Mannen står också åtalad för ringa narkotikabrott - drograttfylleri då han olovligen använt amfetamin och MDMA, som båda är narkotika under färd med personbil. Det hände den 17 mars 2019 i Trollhättans stad. Mannen erkänner brott.

Samma sak inträffade i Uddevalla kommun den 10 januari 2019 då han stoppades för drograttfyller. Mannen erkänner brott även här.

Uddevalla kommun ger hård kritik mot camping
Fallfärdiga hus, inget staket runt vattenrutschkanan och en camping i så dåligt skick att det kan vara farligt att vistas där. Unda camping får nu hård kritik av Uddevalla kommun efter en besiktning.
Vissa hus och anläggningar är i så dåligt skick att de rentav utgör en fara för människor som vistas i närheten av dem, skriver besiktningspersonen i ett brev till Unda camping.
Det saknas till exempel staket på vissa ställen runt vattenrutschkanan, dessutom bedöms ett av husen vara fallfärdigt och i behov av rivning.
Kommunen skriver att man ser allvarligt på bristerna och att anläggningen rent allmänt är eftersatt, och att företaget som driver camping bryter mot hyreskontraktet om att vårda anläggningen.
Campingens ägare säger till P4 Väst att de inte hunnit gå igenom besiktningsprotokollet, men att de vet om att vissa byggnader behöver renoveras och att campingen ska rustas upp till hösten.

Man knivrånad på sin bil i Älvägen
I närheten av hållplats Starrkärrsvägen blir en man i 30-årsåldern rånad på sin bil klockan 01.32 natten till tisdagen av två maskerade män. De hotar honom med kniv och slår honom i huvudet med ett vapenliknande föremål.
De försvinner iväg i hans bil och får även med sig mobiltelefon, pass och hemnycklar. Efter cirka en timma påträffar polisen två män i Lilla Edet som hämtas in till förhör. Båda är i 25-årsåldern. Bilen ej anträffad. Den rånade mannen kördes till Kungälvs sjukhus för att sy en sårskada i bakhuvudet.

Älg spatserade lugnt mitt i centrala Skara
Polisen fick mellan klockan elva och halvtolv in många rapporter om älgen i Skara. Många skarabor höjde nog på ögonbrynen när en älg spatserade omkring mitt i centrala Skara.vid Krönikebrunnen och nära domkyrkan.
Den föreföll inte hotfull och verkade inte stressad
– Den verkade stressad, men har inte gjort utfall mot människor såvitt vi vet, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Det fanns en del trafik på gatan, men hastigheten på Järnvägsgatan är normalt ganska låg, då det är relativt trångt mellan de parkerade bilarna på båda sidor gatan.
Syntes sen till på flera håll i staden
Sedan sågs älgen svänga av mot parken söder om Djäkneskolan och bort mot polishuset. 
Andra vittnen berättar i facebookgruppen ”Du vet att du är från Skara när...” att älgen hade synts till både i Vasaparken och i Fornbyn. Enligt polisen har älgen också passerat Kråks värdshus och Veterinärmuseet. Därifrån är det inte långt till domkyrkan och Stortorget
– Den tog sig sedan vidare mot polisstationen och därifrån till stationsområdet, säger Peter Adlersson.
Älgen sågs också vid Viktoriasjön, vid Katedralskolan och vid McDonalds i stadens östra utkant. Den sista rapporten till polisen är från 11.30 och det finns inga rapporter om att älgen skulle ha orsakat några skador.

En kvinna död efter svår olycka på E45
Två lastbilar och personbil krockade i höjd med Nuntorp utanför Brålanda. En person ska ha omkommit i olyckan.
Det var klockan 12.20 som räddningstjänsten larmades om en olycka på E45 efter en lastbil krockat med en personbil.
Fem ambulanser och en ambulanshelikopter är på väg till olycksplatsen. Trafiken leddes om på lokala vägar, men det var under en period långa köer på vägen.
Det var personbilen som av okänd anledning kom över i fler körfält och krockade med en lastbil. Sen ska ytterligare en lastbil krockat med personbilen.
För att få ut kvinnan som är i 30-årsåldern ur personbilen fick räddningstjänsten dra isär bilen.
– Den hade blivit så ihoptryckt, säger Lars Bjurström, räddningschef i beredskap vi Norra Älvsborgsräddningsförbund. Kvinnan ska ha omkommit i olyckan.

Två män åtalas för bland annat inbrott och misshandel i Lysekil
Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för bland annat inbrott och misshandel som ska ha skett i en villa i Lysekil i våras.
De två männen är i 50 respektive 55-årsåldern. Männen har tillsammans och i samförstånd brutit sig in i målsägandenas bostad och där försökt att olovligen ta gods till ett okänt men inte ringa värde som tillhörde ett par. Det hände den 1 april 2019 i Lysekils kommun. Det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som det inte fanns någon fara för att brottet skulle fullbordas eftersom mannen i villan anträffade dem på bar gärning och kunde förhindra stölden.
En av de åtalade männen skall ha i samband med att villaägaren förhindrade stölden genom, Mannen skall ha försökte hålla kvar villaägaren på platsen och slagit villaägaren med knytnävar och med bland annat en skruvmejsel i huvudet och på armar och ben.
Villaägaren fick ont, blödande sår på huvudet som krävt stygn, blåmärke och svullnad vid höger öga, blödning i ögat, sår på underben och blåmärke på vänster arm. De åtalade har erkänt brott

Bröder gripna i Malaga för brutal kidnappning i Floda
Två bröder har gripits av spansk polis i Malaga för kidnappningen och misshandeln av en man i Floda - Lerums kommun i våras.
Det var i slutet av februari som polisens piketstyrka ryckte ut till en fastighet efter larm om en väldigt våldsam kidnappning. Flera personer greps omgående. Tidigt i utredningen hade polisen ögonen på en av de två nu gripna bröderna, som är medlem i en Mc-klubb. Under utredningen ökade misstankarna och mannen och hans bror efterlystes.
Mc-gängmedlemmen är nu misstänkt för bland annat medhjälp till människorov och brodern är misstänkt för människorov, synnerligen grov misshandel och grovt olaga tvång.
Tidigare sitter även tre personer häktade med misstanke om inblandning i brottet.

Man står åtalad för grovt sjöfylleri
En man i 70-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt sjöfylleri den 11 maj 2019 i farvatten utanför Grundsund och upp mot Lysekil, Lysekils kommun då han stoppades av ett kustbevakningsfartyg.
Mannen skall ha framfört en fritidssegelbåt och haft en alkoholkoncentration som under eller efter färden uppgått till 0,96 milligram per liter i utandningsluften och varit så påverkad av alkohol att det kan antas att han inte kunnat framföra fartyget på ett betryggande sätt.
Till följd av hans påverkan har han vid flera tillfällen gjort större obefogade kursändringar, haft svårt att hålla en korrekt kurs samt haft stora svårigheter att hantera seglet och slutligen
att lägga till och förtöja i hamn varvid han varit nära att kollidera med ett annat fartyg. Mannen erkänner brott.

Polisen fann större mängd narkotika, pengar och pistol
Polis larmas till Tuve centrum med anledning av en ordningsstörning i en lägenhet i området klockan 19.24 på söndagskvällen. I anslutning till lägenheten anträffas en väska innehållande en större mägnd narkotika, en pistol och en stor summa kontanter. Väskan kan knytas till de två i lägenheten som grips misstänkta för vapenbrott, grovt narkotikabrott och penninmgtvätt. De båda personerna en m,an och en kvinna anhölls av åklagare efter förhör. 

Man i 40-årsåldern död i mc-olycka utanför Borås
En man i 40-årsåldern har omkommit i en mc-olycka i Fristad utanför Borås. Även en kvinna satt på mc:n och hon har fått allvarliga skador och vårdas på sjukhus.
Händelsen inträffade på länsväg 183 vid 14.30-tiden på eftermiddagen. Vad olyckan berodde på är oklart. Fordonet ska ha kört av vägen och krockat med någonting, eventuellt en elstolpe.
Polisen uppger att mannens anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Mord/dråpförsök på man i 70-årsåldern i Borås
Polis skickas till Stora Brogatan klockan 11:59 på lördagen där en man blivit knivhuggen i ryggen, Kungsleden in mot stan. Gärningsmannen har därefter sprungit nedför en trappa riktning mot Stora Torg. Målsägande, en man i 70-års åldern, är vaken och talbar, och polis samt ambulans budas till platsen.
Polis söker i området efter gärningsmannen, som uppges ha mörkt kort hår, ca 25-30 år. Han bar troligtvis jeans. Iakttagelser och upplysningar gjorda i området tiden för händelsen tas tacksamt emot via Polisens växel 11414.
12.35 Mannen uppger att han gått i tunneln under Kungsleden. En person har gått bakom honom, och han känner därefter ett stick i ryggen. Gärningsmannen sprang sedan genom tunneln ner mot Stora Torg, och upp mot innergården.
Polis har hållit förhör med målsägande, och sökt i området men gärningsmannen är inte anträffad.
12.51 Mannen är förd med ambulans till sjukhus.
13.32 Polis får iakttagelser från allmänhet om en man som stämmer överens med signalementet på gärningsmannen. Han ska nu befinna sig i tunneln under Kungsleden.  Polis skickas och med hjälp av postion på gärningsmannen från inringaren kan han också säkras. Han hämtas till förhör.

Man åtalas för grovt sjöfylleri i Kungshamn
En man, medborgare i okänt Land står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt sjöfylleri den 26 juni 2019 på Tången, Kungshamn, Sotenäs kommun.
Mannen skall ha framfört motorbåt, som med motordrift kunde ha framförts med en hastighet om minst 15 knop efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under eller efter färden uppgick till 0,50 milligram per liter. Brottet bör bedömas som grovt. Mannen erkänner brott.

Äntligen öppnar Vasabron igen
Den 15 juli öppnar Vasabron för trafik igen. Då med en ny och starkare konstruktion.
I sommar kan göteborgarna åter passera över Vasabron, som förbinder Grönsakstorget och Kungsparken. Bron öppnar den 15 juli för alla trafikslag med undantag för spårvagnarna som börjar trafikera bron igen vid Västtrafiks tidtabellskifte den 19 augusti.
Har restaurerats
Vasabron stängdes sommaren 2017 för restaurering. Den 110-åriga jugendbron hade fått sprickor och behövdes ersättas med en ny och starkare konstruktion. Från början beräknades arbetet ta cirka tio månader, men efter flera förseningar och byte av entreprenör sker öppnandet först nu.
Avtalet för Vasabron hävs efter förseningar

Bredare än den gamla
Den nya bron är bredare än den gamla till förmån för gående och säkrare trafik. Men göteborgarna kommer att känna igen den ”nya” Vasabron, då viktiga detaljer tillvaratogs från den gamla bron och har återskapats på den nya.
Den officiella invigningen av Vasabron sker under Gothenburg Culture Festival den 10 augusti. Bron kommer då att vara avstängd för trafik mellan klockan 09:00 och 16:00.
Vasabron över Vallgraven vid Grönsakstorget
Lördag 10 augusti klockan 12.00–13.00
Program >>>

Man står åtalad för misshandel och bett i ansiktet
En man i 80-årsåldern och medborgare i Norge står åtalad i Uddevalla tingsrätt för två fall av misshandel. Mannen skall ha har misshandlat en man genom att bita honom i ansiktet.
Den misshandlade mannen fick underhudsblödningar och hudavskrapningar på höger kind, hudavskrapningar på vänstra sidan av ansiktet samt smärta.
Det hände den 21 april 2019 vid The Cod, Torskholmen i Strömstads kommun. Den misshandlade yrkar skadestånd för kränkning 10 000 kronor, ersättning för medicin 177 kronor och reseersättning 333 kronor.
Den andra misshandlade mannen skall ha skadats genom att slå honom i ansiktet. Detta orsakade blodvite, blåmärke, svullnad, felställning av näsan och smärta. Det hände också vid The Cod, Torskholmen samma datum. Den misshandlade mannen yrkar skadestånd med 5000 kronor.
Den åtalade mannen förnekar brott.
Observera att denna stämningsansökan inte omfattar någon av de gärningar som den tilltalade för närvarande är häktad
för. En ytterligare stämningsansökan är således att vänta framöver vad gäller de häktningsgrundande brotten.

Nytt forskningsfartyg till Lyskeil tvingades vända om
I mitten på juli sjösattes forskningsfartyget Svea från Spanien och var på väg till sin nya hemmahamn, Gullmarskajen i Lysekil. Men nu har fartyget tvingats vända om.
Fartyget, som skulle bli Sveriges mest moderna forskningsfartyg, var beställt av den svenska regeringen och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Några timmar efter avresan från Vigo i Spanien fick fartyget ett tekniskt fel på framdrivningssystemet.
– Någon gång inatt gick det ett larm och då fick man avbryta hemresan och ta den tillbaka till hamnen, säger Johan C Thorburn som är kommunikatör på Sveriges lantbruksuniversitet.
Det är i nuläget oklart var felet ligger men för säkerhets skull har Sjöfartsverket och SLU beslutat att fartyget ska återvända till Spanien för att åtgärda felet. En bogserbåt är på väg för att assistera.

Man åtalas för grovt sjöfylleri
En man i 30-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt sjöfylleri. Mannen skall ha framfört en motorbåt, som med motordrift kunde ha framförts med en hastighet om minst 15 knop, efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under eller efter färden då han stoppades för kontroll uppgick till 0,54 milligram per liter. Det hände den 28 juni 2019 i närheten av Fjällbacka i Tanums kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 0,50 milligram per liter i utandningsluften. Mannen erkänner brottet i polisförhör.

Kvinna utsatt för knivrån - Tre gripna
Vid Lindome Station, söder om Göteborg blir en ung kvinna rånad av tre personer vid 21.35 på torsdagskvällen.
De hotar henne med en kniv och tar hennes ryggsäck. En av rånarna, en ung kvinna, sätter sig på tåget mot Göteborg och de andra två, två unga män, springer från platsen. Då polisen får bra uppgifter att gå på kan männen gripas i närheten och kvinnan gripas när hon anländer till Göteborgs central.
Alla tre är gripna misstänkta för rån. Samtliga inblandade är i 18-årsåldern.

Fornfynd gav Strömstabo 6 400 kronor extra i kassan
Jan-Erik Andersson från Strömstad får 6 4000 kronor av Riksantikvarieämbetet för tre fornfynd.
Fynden, som består av ett guldspänne, ett fragment av ett bronsspänne och ett silvermynt, förvaras på Bohusläns museum.
Den som hittar fornfynd av ädla metaller, eller flera föremål som kan antas blivit nedlagda tillsammans, måste erbjuda staten att lösa in det, och nu får upphittaren i Strömstad 6 400 kronor för sina fynd.

46-åring får sänkt straff för knivdåd med dödlig utgång
I Göteborgs tingsrätten fick 46-åringen 15 år för mordet i Nordstan i höstas. Nu sänker Hovrätten straffet med mer än hälften och ändrar brottsrubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.
I oktober förra året knivhöggs en ung man i Nordstan i Göteborg. Mannen vårdades på sjukhus, men dog en vecka efter attacken.
Men nu sänker alltså Hovrätten straffet till 6 år och 6 månader, och ändrar rubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.
I sin dom motiverar hovrätten beslutet med att även om 46-åringen var medveten om att de många knivhugg han riktade mot offret var potentiellt dödliga har man inte kunnat säkerställa att det var hans avsikt att döda mannen.
”Det är således inte ställt utom rimligt tvivel att (46-åringen) var likgiltig inför att (offret) skulle dö. Han ska därför inte dömas för att uppsåtligen ha berövat (offret) livet”, skriver Hovrätten i sin dom.
Däremot anser hovrätten att det är bevisat att 46-åringen hade för avsikt att allvarligt skada den yngre mannen. I sitt agerande ska han ha dessutom ha visat en ”särskild hänsynslöshet” då han fortsatte att attackera mannen då han låg försvarslös på marken. Därför fastställs rubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Effektivt ”krokben” på narkotikaförsäljare hjälpte polis under jakt
Polisen i Göteborg jagade efter en misstänkt narkotikaförsäljare till fots. Då ingrep en ung man från allmänheten – och la ut ett ”krokben”.
- Han gjorde det så snyggt, säger polismannen Gabbe som sedan kunde gripa den misstänkte brottslingen. 
Det var under tisdagen som polispatrull på plats i Brunnsparken närmade sig en misstänkt narkotikaförsäljare.. Mannen valde att springa från platsen och polismannen Gabbe jagade efter utmed Östra Larmgatan. Allmänheten blev medveten om att något hände. En äldre man försökte putta till den flyende mannen, men utan resultat. Då valde en yngre man att lägga ut ett klassiskt ”krokben”. 
Polisen: Tack för hjälpen
Ingripandet fick den flyende mannen att ramla omkull och innan han var på fötter igen hade polisen hunnit ikapp. 
– Killen gjorde det så snyggt och diskret att mannen inte såg vad som hände, säger polismannen Gabbe. 
Han vill rikta ett stort tack till mannen som ingrep, eftersom han inte fick chans att prata med honom på platsen. 
– Dessutom framkom det mer om den personen vi grep. Jag kan inte gå in på vad, men det var en viktig person att få tag på. Så det var rådigt gjort helt enkelt. 

Hemlösa i Göteborg ska bara få nödbistånd
Både Göteborg och Malmö har nyligen skärpt rutinerna för hemlösa som saknar sociala problem, som missbruk. Denna grupp ska i första hand hänvisas till akutboenden där de får bo max en vecka.
Både i Malmö och i Göteborg infördes i maj att hemlösa som saknar sociala problem bara kommer kunna få nödbistånd i max sju dagar i taget för att få tak över huvudet.
I Göteborg motiveras de nya rutinerna med att man ville få stadsdelarna att göra lika, samt att kostnaderna för sociala boenden ökade från 400 miljoner till en miljard mellan 2011 och 2018.
Kommunen kommer därför ge hemlösa utan sociala problem, efter en bedömning av om de klarar det, att få pengar i handen för att ta in på vandrarhem i upp till sju nätter. Särskild hänsyn ska dock tas till barnfamiljer.
I grunden är problemet bostadsmarknaden säger Eva Saletti, sektorschef i stadsdelen Lundby i Göteborg.
– Att vi har en väldigt svår bostadssituation gör ju att det finns människor som inte tillhör socialtjänstens målgrupp som hamnar i ett besvärligt läge. Så det ligger i det egna ansvaret att hantera sin boendesituation och i riktlinje med att socialtjänsten kan inte lösa bostadsbristen.
Socialsekreteraren Lise Aragaw Johansson i Malmö , säger att hon och många kollegor är bekymrade  – hur ska de klara sig? Hur ska de komma till eget boende? För mig är det ett stort frågetecken faktiskt.

Man åtalas för sammanlagt 15 brott efter vansinnesfärd på E20
En man påverkad av amfetamin försökte i sin bil att fly ifrån polisen på E20 i Skaraborg. Mannen stoppades till slut med en spikmatta. N
– I utredningen står det att han förmodligen kört på poliserna om de inte hoppat undan, säger Jacob Tunborg, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

I polisens rapport från händelsen har ett antal poliser berättat om jakten på E20. Poliserna såg en bil som kördes på ett farligt sätt och valde att att följa efter bilen. Då ökade mannen i bilen hastigheten och försökte komma ifrån polisen. Polispatrullen tog upp jakten på bilen.
Ska ha kört ”extremt farligt”
Olika poliser har uppgett att gärningsmannen körde i mötande körfalt i höga hastigheter utan hänsyn för andra trafikanter. En polis beskriver att bilen körde ”extremt farligt”.'

I händelserapporten framgår det också att gärningsmannen använt en pulversläckare för att skapa en rökrida för att komma undan från polisen. Mannen körde enligt rapporten i närmare 200 km/h, innan hans bil började få problem och körde betydligt långsammare.

Jakten pågick fram till att polisen lyckades att slänga ut en spikmatta som fick stopp på bilen. Olika poliser har i rapporter berättat att de uppfattade situationen som att mannen försökte att styra bilen för att köra på deras kollegor som stod bredvid spikmattan.
En polis skriver: ”För mig ser det ut som att han försöker köra på polispatrullen. Det jag ser är att polismän hoppar åt alla håll och min första tanke är att han har kört på dem”.

När mannen greps uppfattade poliserna att han var drogpåverkad. Tester har senare visat att han hade amfetamin i blodet. En av poliserna kände också på plats igen mannen sedan tidigare.
Bara en vecka tidigare blev han jagad av polisen i en annan del av länet och försökte komma undan.
– Han har ju försökt fly från polisen vid flera tillfällen. Han har också kört för fort och det blir lätt farligt i höga hastigheter, säger Jacob Tunborg, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

Mannen står nu åtalad vid Skaraborgs tingsrätt för 15 brott, fyra från detta tillfälle och resten under andra tillfällen under våren. Han misstänks för bland annat grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, ringa narkotikabrott, olovlig körning och stöld.
Polisen har också hittat knivar, yxa och svärd i mannens bil. I en lägenhet ska mannen ha hotat att bryta händerna på en kvinna och kasta henne från balkongen. Han står därför åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt olaga hot. Mannen har erkänt ett flertal av brotten.

Tre västsvenskar misstänkta för smuggling av kilovis av knark
Tre personer misstänks för att ha legat bakom omfattande narkotikasmuggling. Innehållet ska ha varit flera sorters droger och totalt ska det handla om flera kilo kilo.
Det var i juni som tullen i Malmö stoppade flera paket. Tre personer från Uddevalla och Trollhättan misstänks nu för att ha legat bakom omfattande narkotikasmuggling.
Nu misstänks tre män för att ligga bakom smugglingen. Två av dem kommer ifrån Trollhättan, den tredje kommer ifrån Uddevalla.
Tullens kriminalverksamhet är än så länge mycket förtegna om utredningen.
– Vi kan inte säga varifrån drogerna kommer eftersom det kan komma fler tillslag, säger tullkriminalaren Richard Johansson

Företag utsatt för inbrott och stöld i Uddevalla
En stöld genom inbrott i företag, Kasen i Uddevalla upptäcktes klockan 06:57 på onsdagen och ska ha inträffat någon gång mellan gårdagskvällen vid 21 fram till att det upptäcks. I samband med inbrottet har en bil tillgripits från företaget, i vilken man lastat tillgripna verktyg. Bilen larmas ut som efterlyst stulen. 10.34 Den tillgripna finns enligt anmälaren nu på Äsperdö. Polis anträffar bilen, och den spårsäkras.

Nu-sjukvården anmäler sig själva och polisen utreder sig själva efter Lysekilsmordet
Nu-sjukvården anmäler sig själva och polisen utreder tjänstefel. P4 Väst kan nu avslöja flera allvarliga fel bara dagar innan en äldre kvinna mördade sin make i Lysekil. Det var parets andra försök att dö på knappt en månad.
Flera allvarliga fel gjordes dagarna innan en äldre kvinna dödade sin make i Lysekil i början av april. Det var parets andra försök att dö på knappt en månad. I början av mars hittades de livlösa, akut medicinförgiftade.
Men NU-sjukvården polisanmälde aldrig mordförsöket i mars, trots att de fick reda på att kvinnan försökt döda sin make.
– Vi kommer utreda det här och se om det är något vi skulle ha gjort annorlunda, säger Nu-sjukvårdens kommunikatör Niclas Claesson.
När kommunen upptäckte att Nu-sjukvården inte gjort någon polisanmälan vände de sig till polisen. Men då fick kommunen beskedet att det inte gick att göra någon anmälan, vilket strider mot lagen. En polis är nämligen skyldig att ta emot en anmälan oavsett vem som lämnar den.
– Jag har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel, nu får särskilda utredningar se om vi begått något fel, säger polischefen Jesper Rieck.
Kvinnan menar att hon assisterat ett självmord av barmhärtighet och nekar till brott.
– Det hon var mest besviken över var att hon överlevde själv, hon ville dö samtidigt som mannen, säger advokaten Tommy Nilsson.

Man och kvinna dömda - höll man inlåst i källare utanför Trollhättan
I mars hölls en 27-årig man inlåst i en källare i ett hus utanför Trollhättan i flera dagar. Nu döms två män och en kvinna i 30-årsåldern till drygt tre års fängelse vardera för bland annat människorov.
De tre tog ifrån mannen bland annat bank- och id-uppgifter, och tog lån i mannens namn samt gjorde uttag från mannens konto. De tre döms därför också för utpressning och bedrägeri, samt bland annat för narkotikabrott.
Mannen lyckade på egen hand ta sig i från huset genom ett fönster. Men det var först några dagar senare, när polisen stoppade en av kidnapparna i mannens bil, som brottet uppdagades för polisen.

Fängelse i 2,5 år för våldtäkt på 13-årig tysk flicka
En 31-årig man döms för våldtäkt mot en 13-årig tysk flicka till 2,5 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn och egenmäktighet med barn.
Mannen döms även för misshandel och barnpornografibrott och ska betala 140 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.
Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse.
– Jag tycker att det är en bra dom, förutom att vi inte är överens om om värdet på straffet, säger kammaråklagare Mats Ihlbom. Han har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.
Det var i våras som mannen kom i kontakt med flickan via ett spelforum. Han hämtade, enligt domen, henne från Tyskland för att därefter våldta henne i en lägenhet i Göteborgsområdet.
31-åringen har förnekat att han fört bort flickan utan hävdar att hon följt med frivilligt från Tyskland. Han har även förnekat våldtäkt mot
barn men medgett ansvar för sexuellt utnyttjande av barn. Men Göteborgs tingsrätts bedömning är att mannen tagit med flickan utomlands utan föräldrarnas vetskap, samt att det sexuella brottet ska likställas med våldtäkt.
Mannen är tidigare dömd för kidnappningen av en 9-årig flicka i Örgryte för sju år sedan.

Kvinna misstänks ha förfalskat sitt examensbetyg
En kvinna i 30-års åldern hemmahörande i Uddevalla står åtalad vid Uddevalla tingsrätt misstänkt ha förfalskat sitt examensbetyg.
Examensbeviset ska bland annat ha innehållit en bilaga från år fem, vilket inte är möjligt, eftersom utbildningen enbart är fyra år. Nu åtalas hon för brukande av falsk urkund. Kvinnan nekar till brott.
Betyget gäller en förskollärarexamen utfärdad i Syrien 2009 där man i en granskning av Universitets- och högskolerådet (UHR) påträffat felaktiga uppgifter.
Examensbeviset ska ha innehållit en bilaga från utbildningens femte år, vilket Universitets- och högskolerådet menar inte är möjligt, eftersom universitet ifråga enbart erbjuder en fyraårig förskollärare utbildning. Beviset ska även ha signerats av en dekan som vid den angivna tidpunkten inte varit verksam på universitet.
Kvinnan säger i förhör att hon gått utbildningen i Syrien men förlorat sitt examensbevis. Kvinnan ska då ha begärt ut ett nytt examensbevis, utan vetskap om att det varit förfalskat.
Förfalskade examensintyg är enligt Universitets- och högskolerådet inte ovanligt förekommande i Sverige. Enligt rådet har 60 procent av alla arbetsgivare erfarenhet av kandidater som förvanskat uppgifter i sin i cv och att ljuga om sin examen är bland det vanligaste.

Man står åtalad för misshandel och våld mot tjänsteman
En man i 50-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för misshandel och våld mot tjänsteman. Misshandeln skall ha skett den 25 oktober 2018 i Strömstads kommun då mannen skall ha kastat en stol som träffat en kvinnas ben som orsakades blånad och smärta.
Mannen skall även ha försökt att angripa en socialsekreterare med våld genom att kasta en stol mot honom. Gärningen har skett i syfte att hämnas på honom sedan han i sin myndighetsutövning avslagit mannens ansökan om ekonomiskt bistånd. Det hände den 25 oktober 2018 i Strömstads kommun.
Det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas alternativt var faran endast på grund av tillfälliga omständigheter utesluten eftersom kastade stolen mot tjänstemannen men missade.
I polisförhör med tolk förnekar mannen brott.

Polis riskerar att sparkas efter rasistiska uttalanden
En gränspolis i region Väst riskerar att få sparken för vad han sagt efter att ha JO-anmälts vid ett utvisningsförsök.
I ett telefonsamtal som polisen hade efter utvisningsförsöket ska han ha uttryckt sig sexistiskt och rasistiskt mot kvinnan som anmält honom. Samtalet spelades in och återges i den rapport som förra veckan lämnades in till Polismyndighetens ansvarsnämnd. Slutsatsen i rapporten är att polismannen bör avskedas.
Som Nyheter4.com  tidgare berättat är polismannen sedan i början juni avstängd, och nu blir det upp till personalansvarsnämnden att avgöra vad hans agerande får för konsekvenser.

Misstänkt rattfylleri och smitning från trafikolycka i Kungälv
Polisen får in ett samtal klockan 20:52 på fredagskvällen om en misstänkt påverkad förare av personbil som kört in i ett annat fordon, Ytterby.
Polis skickas till Vildrosgatan, där en anmälare sett en förare av en personbil köra in i en annan bil, varpå den bilens backspegel och ruta har gått sönder. Föraren, en man, uppträder påverkat, och anmälaren har tagit hand om hans bilnyckel i väntan på att polispatrull anländer tlll platsen. Mannen blåser positivt för alkohol i polisens sållningsinstrument, och han tas med för provtagning. Polispatrull har hållit förhör på platsen med vittne till händelsen, samt målsägande. Mannen är nu misstänkt för rattfylleri.
21.24 Mannen är även misstänkt för vårdslöshet i trafik samt smitning från trafikolycka ( obehörigt avvikande från trafikolycksplats ).

Maskerade personer rånade butik
Vid Kungsgatan i Göteborg kommer det in tre delvis maskerade personer med tillhyggen i händerna såsom kofot och kniv vid 23-tiden på söndagskvällen.
De hota personalen, två anställda och två yngre kunder. De blior intvingade på lagret där en av rånarna bevakar dom under tiden som de övriga går in i butiksdelen. Oklart vad de fått med sig. De tre rånarna försvinner sedan ut genom lagret till parkeringen.
På utsidan är det en av rånarna som hotar en person och blir då slagen i ansiktet. De tre rånarna försvinner från platsen i bilen som senare anträffas vid Fridhemsgatan och visar sig vara efterlyst.
Denna tas i beslag för teknisk undersökning. Polisen skriver en anmälan gällande grovt rån, olaga hot och försök till grov misshandel.  

Två begärs häktade - Misshandlade man med basebollträ 
De två män som ska ha slagit en man i huvudet med ett basebollträ i Tanum begärs nu häktade för grov misshandel och olaga hot.
Det var på måndagskvällen som en man har fördes till sjukhus med huvudskador efter att han blivit misshandlad av två män med ett basebollträ.
Efter misshandeln ska de misstänkta männen, som är i 35- respektive 45-årsåldern försökt fly från platsen i bil, längs E6:an, men resan fick ett snabbt slut. Männen körde av vägen i närheten av Grindmotet och försökte då fly till fots, men greps av polisen och har nu begärts häktade misstänkta för grov misshandel och olaga hot.
Mannen som utsattes för misshandeln ska ha varit vaken och talbar när han fördes till sjukhuset.

TBE-vaccinet inte gratis i Västra Götaland
Vaccin mot TBE ingår inte i grundvaccinationen utan får betalas av var och en. En kostnad som avskräcker många.
– Jag ser det som ett stort problem, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare.
För att få ett grundskydd mot TBE, fästingburen hjärninflammation, krävs tre vaccinationssprutor inom 6-18 månader, för drygt 300 kronor styck. Därefter påfyllnadsdoser först efter tre år och sedan vart femte år.
– Det kan bli väldigt kostsamt, speciellt för en barnfamilj, jag ser det som ett stort problem, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.
Han hade gärna sett någon form av ekonomisk subvention för att få fler att vilja vaccinera sig.
Krävs större förekomst
Men något sådant kommer inte bli verklighet inom det närmaste. Under året har det pågått en utredning kring om gratis TBE-vaccin ska införas för barn och riskgrupper, slutsatsen blev att det inte skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att göra det. Därför beslutade Hälso och sjukvårdsstyrelsen igår att avbryta utredningen.
– Om vi inte skulle få en större förekomst av TBE så är det inte försvarbart, säger Jonas Andersson (L) ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Svårt att avgöra riskgrupp
Ett problem är också att avgöra vilka som skulle kunna ingå i en eventuell riskgrupp. Även om man idag vet var smittan finns så är det svårt att veta vilka som rör sig i områdena. 
Det finns idag inget politiskt förslag kring att subventionera kostanden, men Jonas Andersson (L) tror inte att det är rätt väg att gå.
– Det är klart att de blir en kostnad för dem som bor på de ställena, men andra bosätter sig där villapriser höga, andra där det är dålig kollektivtrafik så de måste ha bil. Det vi måste göra är att blir duktigare på att informera i mer riskutsatta områden

Västtrafik satsar 16 miljoner på trafiken
För att öka resandet med kollektivtrafiken satsar Västtrafik 16 miljoner kronor på att utveckla trafiken. Nu har ”Trafikplan 2020” beslutats i Västtrafiks styrelse. De största satsningarna sker på tågsidan.
Nästa år blir tågavgångarna fler i Västra Götaland. Foto: Thomas Harrysson
I Västtrafiks ”Trafikplan 2020” framgår de planerade trafiksatsningarna för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Nästa år satsas 16 miljoner kronor på ny och utbyggd kollektivtrafik. 
– Flera av satsningarna görs för att möta upp det ständigt ökande resandet med kollektivtrafiken och lösa kapacitetsproblem på populära linjer. Men vi gör också satsningar för att öka resandet ännu mer, till exempel i tågtrafiken, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik.

Tågtrafiken väntas utökas med fler turer på flera linjer; Göteborg – Varberg, Göteborg – Kungsbacka, Göteborg – Alingsås, Göteborg – Örebro, Göteborg – Uddevalla, Uddevalla – Strömstad samt Göteborg – Trollhättan – Uddevalla.

Med Trafikplan 2020 hoppas Västtrafik att resandet ska öka. Satsningen väntas resultera i 380 000 nya resor.
– Vi har också passat på att se över all trafik för att säkerställa att våra resurser används så effektivt som möjligt och gör som störst nytta för våra kunder, säger Jarl Samuelsson, affärsenhetschef, Västtrafik.
Utöver de planerade satsningarna i Trafikplan väntas fler satsningar och trafikförändringar tillkomma under året. Framförallt för att lösa framkomlighetsproblem i Göteborg där trafiksituationen förändrar sig snabbt när staden växer.

Några av trafikförändringarna nästa år:
Göteborgsregionen:
Resandet i Göteborg, Mölndal och Partille ökar. Nu förstärks populära busslinjer med fler turer; Svart Express, Rosa Express, 18, 19, 25, 52, 128, 519 och 753. Samtidigt blir det färre turer på linjer där få reser. Busslinjerna 36, 45, 47, 513 och 751 får färre turer.
I spårvagnstrafiken får linje 2 och 5 enstaka nya turer i rusningstrafik.
Fyrbodal:
Linje 66 Vänersborg och Vargön utökas med trafik var 30:e minut hela dagen. Samtidigt dras en tur på linje 32 Lextorp – Stallbacka in på grund av lågt resande. Linje 775 Åmål – Ed får justerad linjesträckning. Linjen startar vid gymnasiet istället för vid Åmåls station.
Sjuhärad:
Linje 351 får en ny kvällstur som startar i Borås, för att resenärer mellan Borås och Tranemo ska slippa byte i Lockryd.

Skaraborg:
Linje 4 och 10 i Skövde får utökad kvälls- och helgtrafik. Linje 500 och 500 express Skövde – Mariestad får ny linjesträckning och fler direktresor Linje 133 Lidköping – Spiken får utökad trafik, ytterligare en avgång sätts in på eftermiddagen. Linje 303 Tidaholm – Skövde får utökad trafik på vardagar. Linje 520 Gårdsjö – Gullspång får en ny morgontur.
Samtidigt tas en tur bort från linje 139 Otterstad – Lidköping. Linje 308 Tidaholm – Mullsjö läggs ned på grund av få resenärer. Nattrafiken på linje 613 Skövde – Lerdala dras in, anledningen är få resenärer.

Tåg: 
Fler turer på tåglinjerna Göteborg – Varberg, Göteborg – Kungsbacka, Göteborg – Alingsås, Göteborg – Örebro, Göteborg – Uddevalla, Uddevalla – Strömstad samt Göteborg – Trollhättan – Uddevalla. Turerna är beställda av Trafikverket, som meddelar slutligt besked i Tågplan 2020 i september. 
Förändringarna införs den 15 december.

Man gripen efter polisjakt för olaga hot med vapen 
Polis skíckas till Gärdet i Kungälv efter att väktare larmat om en beväpnad man klockan 13:54 på torsdagen.
Mannen uppges ha varit inne i en butik, och när butikspersonal ber honom visa upp vad han har under käderna, drar han upp sin tröja och visar ett pistolliknande föremål i byxlinningen. Han springer därefter från platsen.
Väktare ger polis mannens position, samt hans klädsel. Mannen springer över till andra sidan E6, och rör sig i ett grönområde mellan Utmarksvägen och E6. Han tar sig därefter ut på E6, mot Kungälvsmotet, där han säkras av polispatrull. Han har då inget vapen på sig.  Mannen, som är 20 år,  grips som misstänkt för olaga hot.
En sökinsats med hundpatrull pågår efter vapnet i området han rört sig i innan han greps.

Fler brott i Väst – men Munkedal och Sotenäs sticker ut
Fler i polisregion Väst uppger att de har utsatts för brott, jämfört med i andra regioner. Men Sotenäs och Munkedal sticker ut, där utsätts nämligen färre för brott.
I Region Väst är det fler personer som uppger att de har utsatts för brott, enligt Brås nationella trygghetsundersökning, jämfört med riket i stort.
I Sotenäs är bilden däremot en annan. Sotenäs är nämligen den kommun i regionen där minst antal personer uppger att de har blivit utsatta för brott som till exempel misshandel, hot, bedrägerier och sexualbrott.
Även Munkedal sticker ut i undersökningen, där har minst personer utsatts för egendomsbrott som till exempel bostadsinbrott eller bil- och cykelstölder.

Stödassistenter döms till villkorlig dom och dagsböter för 17-årings död
Tingsrätten dömer två före detta stödassistenter för att ha vållat en 17-årig pojkes död, som skedde i ett badkar på ett korttidsboende i Göteborg 2018.
Båda männen döms till villkorlig dom och 100 dagsböter vardera, precis enligt åklagarens yrkande.
– Jag har hela tiden tyckt att det här inte har varit ett svårt fall att driva. Mitt intryck från förundersökning har från början varit att det var väldigt klandervärt av de här två personerna och att de hade ett lika ansvar för dödsfallet, säger åklagare James von Reis.
Männen döms också att betala höga skadestånd till pojkens anhöriga. En av nämndemännen var skiljaktig.

Sjöräddningssällskapet ber föräldrar släppa mobilen i sommar
Förra sommaren omkom elva barn genom drunkning i samband med bad*. För att den siffran ska bli noll, kampanjar Sjöräddningssällskapet i sommar med budskapet ”Släpp mobilen!”.

Förklaringen bakom är enkel. Det handlar om att alltid vara uppmärksam på sitt barn, eftersom det är den faktor som betyder mest för att rädda barn från drunkning.
– Vi vill väcka medvetandet redan inför badsäsongen. När det blir en fin sommar brukar dödssiffrorna stiga, eftersom fler badar. Att vi väljer att prata om vikten av uppmärksamhet på barnen beror på att det är den mest avgörande faktor vi känner till, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.
– Och att många sitter upptagna med sina mobiler är inget vi behöver forskning för att belägga, det är bara att se sig om på en badplats en solig sommardag. Allt för många ser på sin skärm istället för på sina barn.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gjorde 2010 en undersökning ”Varför drunknar barn?”. I undersökningen samlades fakta om samtliga dödsfall i Sverige med barn som drunknat under en 10-årsperiod mellan 1998 och 2007. I utredningen framkom att uppmärksamhet på barn vid bad är en av de viktigaste faktorerna som hade kunnat förhindra flest olyckor av de som inträffade. ”Varför drunknar barn?” är den enda riktigt stora utredning som gjorts i Sverige i modern tid över orsaker till drunkning, oavsett om det handlar om barn eller vuxna.
– Detta är något vi vill belysa, att faktaunderlaget kring drunkning i Sverige är dåligt. Ska vi och andra aktörer kunna hjälpa till med att förebygga drunkning måste vi veta mer om olyckorna.
– Vi kan jämföra med nollvisionen för trafiken. Där finns tydliga nationella mål, mycket kunskap och ett aktivt arbete för att minska antalet olyckor. För arbetet mot drunkning finns inget liknande, trots att dödstalen är höga. Antalet dödsolyckor ligger på nästan hälften av de som omkommer i trafiken, säger Niklas Jendeby.

Kampanjen för att föräldrar ska släppa mobilen i sommar startar i slutet av juni. Den består av en kort film som sprids digitalt, bland annat genom Sjöräddningssällskapets egna sociala medier.
*Källa: Svenska Livräddningssällskapet. Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Lundby har flest utsatta för brott mot person i polisregion Väst
Jämfört med hela riket uppger en större andel av befolkningen i polisregion Väst att de har utsatts för brott mot enskild person. Inom regionen är andelen utsatta personer störst i Lundby och minst i Sotenäs. I regionen har Östra Göteborg störst andel som känner otrygghet och oro för brott. Det visar en ny kortanalys från Brå.

Utsatthet för brott
Polisregion Väst har en större andel personer som uppger att de har utsatts för brott mot enskild person enligt Brås Nationella trygghetsundersökning (NTU 2017-2018), jämfört med riket i stort. Göteborgs kommuns stadsdelsnämndsområde Lundby har både inom regionen och sett till hela riket, störst andel som uppger att de utsatts för brott mot enskild person (34,4 %), medan Sotenäs är den kommun i regionen som har minst andel utsatta (13,5 %).
– Vad gäller egendomsbrott mot hushåll har polisregionen däremot en mindre andel utsatta jämfört med hela landet. Inom regionen är hushåll i stadsdelsnämndsområdet Majorna–Linné mest utsatta för egendomsbrott, medan Munkedal har minst andel utsatta, säger Sofie Lifvin, utredare, Brå.
Otrygghet och oro för brott
I polisregion Väst är det i princip lika vanligt att känna otrygghet och oro som det är i riket i stort. Sett till kommuner och stadsdelsnämndsområden i regionen ärÖstra Göteborg det stadsdelsnämndsområde som generellt sett har störst andel personer som känner otrygghet och oro för brott. Den kommun där det är minst vanligt att uppge otrygghet och oro är Öckerö.
Förtroende för rättsväsendet
Kortanalysen innehåller även en redovisning av förtroendet för olika delar av rättsväsendet i regionen, något som också fördelar sig olika över landet och inom regionen.
Fakta
Polisregion Väst består av fem polisområden (Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg). Polisområdena är i sin tur indelade i sammanlagt 16 lokalpolisområden, vilka innefattar ett antal kommuner. Göteborgs kommun redovisas efter kommunens tio stadsdelsnämndsområden. Det relativt sett få antal svarande i kommunerna, kan bidra till statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden. Kortanalysen baseras på resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017-2018. NTU bygger på post- och webbenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16-84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen i åldrarna 16-84 år.
Brott mot enskild person innefattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning.
Egendomsbrott mot hushåll innefattar bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur/från fordon och cykelstöld.

Ändrade skatter - börjar gälla i sommar
I sommar träder ett antal skatteändringar i kraft bland annat sänkt bensinskatt, höjt tak i rut och återinförande av skattereduktion för gåvor. Dessa kan påverka dig:
 
Sänkt bensinskatt (1 juli): 
Uppräkningen av drivmedelsskatterna förändras så att de bara räknas upp med konsumentprisindex (KPI), inte som nu när skatten räknas upp med KPI plus två procentenheter. Resultatet blir att skatten sänks med 16 öre per liter inklusive moms.
 
Skattereduktion för gåvor återinförs (1 juli): 
Nu får man en skattereduktion med 25 procent (max 1 500 kronor per år) för gåvor till ideell verksamhet. Gåvans värde ska vara minst 200 kronor och den totala summan under året uppgå till minst 2 000 kronor.
 
Höjt tak i RUT (1 juli): 
Taket höjs från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år. Föreslås gälla hela beskattningsåret 2019. Var observant på att maxtaket för rut- och rotavdraget tillsammans fortfarande ligger på 50 000 kronor per person och år.

Den särskilda löneskatten för äldre avskaffas (1 juli): 
Den betalas i dag på lön, förmåner och andra ersättningar till personer som fyllt 65 år. Löneskatten ligger idag på 6,15 procent.
 
Sänkt arbetsgivaravgift för skolungdomars lov- och helgjobb (1 augusti): 
Arbetsgivare som anställer unga mellan 15 och 18 år ska få sänkt arbetsgivaravgift med omkring två tredjedelar. Det gäller lön och andra ersättningar upp till 25 000 kronor per månad.
 
Generationsskiften i fåmansbolag underlättas (1 juli): 
Skattevillkoren blir likvärdiga för alla när fåmansföretag överlåts, vare sig bolaget stannar kvar i familjen eller säljs till utomstående.
 
Momsen för nättidningar och e-böcker sänks (1 juli): 
Från 25 till 6 procent. 
 
Höjd kemikalieskatt (elektronikskatt) (1 augusti): 
Skattenivåerna höjs med 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik. Maximalt 440 kronor per vara.

Man åtalas för att ha visat upp falskt körkort för polis
En man i dryga 30-årsåldern och medborgare i Sierra Leone står åtalad i Uddevalla tingsrätt för olovlig körning och brukande av falsk urkund.
Mannen skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 3 maj 2018 på E6, Strömstad, Strömstads kommun. Vid samma tillfälle uppvisat ett totalförfalskat körkort för polis.
Det yrkas att i beslag taget förfalskat körkort förverkas från mannen som förnekar brott

Föräldrar i Göteborg misstänks för att ha gift bort sin 14-åriga dotter 
En mamma och en pappa i Göteborg misstänks för att ha gift bort sin 14-åriga dotter med en person i Palestina. 
Under onsdagseftermiddagen begärde åklagaren pappan häktad. Mamman är dock inte anträffad ännu.
Polisen förhör just nu flera personer närstående till familjen som varit bosatt i västra Göteborg. Det var efter en anmälan som kommuntjänstemän gjorde i höstas som polisen fick ärendet på sitt bord. Men inget har hänt förrän nu, eftersom föräldrarna varit bortresta, enligt åklagaren.
Pappan anhölls 23 juni och han begärdes häktad av åklagaren under onsdagen. Förhandling i tingsrätten sker de närmsta dagarna.
– Man måste ha något för att kunna agera, om alla inblandade personer är borta så är det svårt att göra något, säger åklagare Peter Larsson som leder förundersökningen.
Misstankarna gäller grov egenmäktighet med barn och vilseledande till tvångsäktenskap.
Flickan var LVU-omhändertagen men efter samråd med föräldrarna fattades beslut om att hon kunde återvända till hemmet. Det var i samband med detta som föräldrarna ska ha tagit med sig dottern och rest utomlands. Enligt polisen misstänker man nu att flickan blivit bortgift i Palestina.
– Såvitt vi vet är hon det ja, mer vill jag inte säga, säger åklagare Peter Larsson.
Utrikesdepartementet är inkopplat i ärendet, enligt polisen. Men på UD vill man inte kommentera ärendet med hänvisning till ”individens säkerhet och den konsulära sekretess som finns för att skydda individen”t. I stadsdelen som tidigare hanterat flickan vill ansvariga inte kommentera ärendet, utan hänvisar till sekretess.

Stöld och inbrott i husbil och husvagn
Nyheter4.com gick tidigare i veckan ut med en varning för husbilsägare om att polisen varnar för en liga som slår till mot husbilar.

I natt fick ett Tyskt par får påhälsning i deras husbil vid Mjölkekilen i Kungälv under tiden de sover. Polis larmas klockan 02.31 natten till torsdagen.
Man har blivit av med diverse kläder. Vittnen har sett någon lämna platsen springandes men ingen har gripits. Finns skador på en av dörrarna till husbilen där tjuven har tagit sig in.

Nästa larm inkom klockan 03.03, också från  Kungälv om en grov stöld i husvagn.
Ett Tyskt par står parkerade invid campingen på Färjevägen och någon byter sig in i husvagnen under tiden som de sover. Ägarna är så skärrade av händelsen att de har svårt att redogöra för hur tjuven såg ut. Ingen gripen och en anmälan har skrivits. Visar sig senare att det är ytterligare personer som haft inbrott i sina husvagnar samt husbilar på samma uppställningsplats.

Tre män döms till fängelse och böter för barnvåldtäkter
Tre män döms till fängelse i mellan fem och sju år för våldtäkter och andra sexövergrepp mot två pojkar i Göteborgsområdet.

Den värst drabbade får mer än en halv miljon kronor i skadestånd.
Brotten mot den mest utsatte pojken ägde rum för flera år sedan. En fjärde man har redan tidigare dömts för bland annat våldtäkt mot samma brottsoffer, men det var först några år senare som pojken förstod att det han utsatts för av de andra männen också var brottsligt. Han hade sett männen som sina vänner.
Pojken hade fått kontakt med männen via en ideell förening. Övergreppen skedde både via nätet och vid fysiska möten, ibland med flera män närvarande.

Männen, som är i 30-årsåldern, döms till fem, sex respektive sju års fängelse. Tillsammans ska de betala 550 000 kronor i skadestånd till pojken.
Den andra pojken får 125 000 kronor i skadestånd för brott som en av männen, en 35-åring, begått.
Chattkonversationer har bekräftat barnens uppgifter. Männen har också erkänt flera gärningar. 35-åringen nekar helt till anklagelserna om övergrepp mot den svårast drabbade pojken, men döms mot sitt nekande.

Förskollärare tejpade igen munnen på elev i Göteborg
En förskollärare som tejpade igen munnen på en nioårig elev med silvertejp får nu en varning av Lärarnas ansvarsnämnd för sitt agerande. Nämnden går därmed på Skolinspektionens linje.

Händelsen ska ha ägt rum i ett klassrum i april våren 2017 i samband med att ett fem elever i årskurs 2 pysslade. En elev ska då ha betett sig stökigt och läraren sa på skoj ”Man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund”.
Eleven svarade då:
”Ja gör det så får vi se om jag kan bli tyst”.
Eleven upprepade sin önskan och då klippte läraren till en bit silvertejp och satte över elevens mun.

Föräldrar anmälde
Föräldrarna till eleven anmälde händelsen som utreddes av Skolinspektionen medan läraren en kort tid stängdes. Skolinspektionen kom fram till läraren brustit i omdöme visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning. Därför ansåg de att  Lärarnas ansvarsnämnd borde ge läraren en varning – vilket nu hörsammats.
Ansvarsnämnden skriver att agerandet var omdömeslöst och innebar en kränkning, även om eleven medverkade vid händelsen. Beteendet anses klandervärt och därför tilldelas en varning.

Fått skadestånd
Läraren var även anmäld för att ha sagt ”stick och brinn” till en elev, men på denna punkt menar ansvarsnämnden att ord står mot ord.
Den elev som drabbades vid händelsen har tidigare fått 25 000 kronor i skadestånd av Göteborgs stad, efter ett krav från Barn- och elevombudet.

Misstänkt mord/dråp i Alingsås
'I en lägenhet i Alingsås anträffas en avliden kvinna klockan 11:54 på onsdagen.
Vi kan inte utesluta att hon har blivit utsatt för ett brott och har därför inlett en förundersökning gällande mord.
Platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Två personer är hämtade till förhör och ska höras upplysningsvis.
15.21 I efterföljande utredningsåtgärder i anslutning till förundersökningen gällande mord, har nu en man gripits som misstänkt. Han greps i Alingsås, och  i samband med att han skulle gripas avlossade polis varningsskott med tjänstevapen. Händelsen har inte medfört att någon person skadats. Mannen är nu gripen misstänkt för mord. Anvädningen av tjänstevapen kommer att hanteras enligt särskild ordning.  
17.09 De två personer som hämtades in till förhör är frigivna. De är hörda som vittnen. Mannen som varit gripen misstänkt för mord, är nu anhållen av åklagare.

Husvagnsliga har kommet till Västkusten
Det är framför allt husbilar som står på rastplatser som riskerar att drabbats av inbrotten lagom till semestertiderna.
Enligt polisens presstalesperson Hans Lippens är det just nu en liga i Västsverige som riktar in sig just på husbilar där husbilsägare råkat illa ut från halland upp till Ljungskile.
Hans Lippens säger till nyheter4.com att man har fått in flera anmälningar om inbrott och stöld i husbilar som parkerat över natten.
Enligt Hans Lippens är det troligen en  liga som just nu reser runt för att begå inbrotten.
Hans Lippens vill att alla skall vara vaksamma på fordon som man inte känner vara där för att rasta och även att man hjälps åt att ha uppsikt över sina husbilar.
Hans Lippens uppmanar nu husbilsägarna att ser man misstänka personer i anslutning till rastplatsen så ringer man polisen och lämnar tips och uppgifter om fordonet så kanske vi kan gripa dem avsltar han då han också går i pension denna dag.

Crossförare flydde från polis – körde på fotgängare
En motorcyklist försökte smita från polisen i Uddevalla under tisdagseftermiddagen, men föraren körde på en fotgängare och kraschade.
 – Fotgängaren fick något skrapsår och crossföraren skadade armen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Nu är crossen tagen i beslag och föraren, en man i 20-årsåldern, misstänks för vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri.

Rånade mack med kolsyrepistol – får två års fängelse
En man i 20-årsåldern döms till två års fängelse för att ha rånat en bensinmack i Lödöse förra sommaren.
Det var vid slutet på juli som mannen ensam och maskerad gick in på en bensinmack med en kolsyrepistol. Han hotade personalen med vapnet och tvingade till sig pengar, närmare 9 000 kronor.
Därefter lämnade han platsen på en moped, som senare hittades av polisen.
Förutom rånet på bensinmacken så döms mannen också för försök till rån av en annan butik och ringa narkotikabrott.

Låna flytväst på Fritidsbanken i Uddevalla
Ska du ut på sjön? Då kan du låna flytväst gratis på Fritidsbanken i centrum. Flytvästarna lånas ut upp till två veckor och finns i storlekar från 0-15 kilo och uppåt.
Vill du veta om det finns flytväst inne i din storlek kan du kontakta Fritidsbanken innan du åker dit, enklast via Facebook eller telefon.
Fritidsbanken har tagit över all utlåning av flytvästar, som tidigare sköttes av Landbadet och
Walkesborgsbadet. Där kan du inte längre hyra flytväst.
Fritidsbanken lånar även ut annan sport- och fritidsutrustning helt kostnadsfritt.
Har du kanske fiskespön eller en gammal cykel stående som du vill bli av med? Då kan du skänka detta eller annan utrustning till Fritidsbanken.
Fritidsbanken finns på Östergatan 1, Uddevalla.
Öppettider Fritidsbanken:
Måndag, tisdag, torsdag, fredag 7.30-16.00
Onsdag 10.30-19.00
Fritidsbanken på Facebook
För mer information, kontakta gärna:
Fritidsbanken, telefon 072-147 68 28

Man åtalas - kastade parasoll mot ambulanshelikopter 
Ambulanshelikoptern hade just landat. Den stod på marken med motorn igång och rotorbladen snurrande. Då kom en man i 70-årsåldern rusande och kastade ett parasoll mot helikoptern.
Nu åtalas mannen vid Uddevalla tingsrätt för luftfartssabotage.
– Utredningen visar att helikoptern kort före passerat över mannens hus på så låg höjd att vinddraget ska ha skadat hans parasoll. I ilskan gick han ner och kastade parasollet mot helikoptern, berättar kammaråklagare Daniel Pettersson.
Parasollet testkastades av polis
Parasollet har tagits i beslag. Bland bevisen finns också fotografier och film ”över provkast till styrkande av hur långt och högt parasollet kan kastas (kasten utförda av polisman)”.
Det finns exempel på att föremål som kastas i närheten av helikoptrars rotorblad kan fångas upp av rotorbladen och leda till att helikoptern havererar eller skadar människor i närheten. Händelsen inträffade förra sommaren på Bohuskusten. Mannen nekar till brott.

Man misshandlad med basebollträ
På en adress i centrala Tanumshede har en man i 40-årsåldern blivit misshandlad och hotad. Polis larmades klockan 17:29 på måndagen
Två män har kommit hem till honom och misshandlat honom med ett basebollträ eller liknande. Han har bl a fått slag mot huvudet och även hotad med ett pistolliknande föremål. Han är förd till NÄL med huvudskador men var vaken och talbar.
Männen som misshandlade och hotade honom lämnade platsen i en bil som en stund senare körde av vägen vid avfarten från E6 vid Grindsmotet. De försökte lämna platsen gående men kunde lokaliseras och gripas av polis med hjälp av vittnesuppgifter. De gripna är i 35-årsåldern respektive 45-årsåldern.
Brottsrubriceringar i nuläget är grov misshandel och olaga hot.

Första etappen av översvämningsskydd vid Bäveån är klar
Badhuskajen längs Teaterplantaget på södra sidan av Bäveån i Uddevalla
Från Västerbron fram till området där Skärgårdsbåtarna lägger till, är nu öppen för allmänheten igen. Kajen är skredsäkrad och den första etappen av översvämningsskyddet är byggd.
- Från samhällsbyggnadsnämndens sida är vi mycket nöjda för att den första konstruktionen av ett översvämningsskydd är klar i Uddevalla, säger Mikael Staxäng som är ordförande.
Belastande markmassor, som har orsakat skredrisken, har grävts bort och ersatts av lättfyllning. Den nya kajkanten tillåter översvämning fram till själva skyddet som är den inre muren av betong.
- Betongmuren kommer senare att byggas ihop med nästa etapp av ett översvämningsskydd längs södra sidan av Bäveån, säger Sten-Anders Olsson som är projektchef.
Vid Badhuskajen har nu uddevallaborna fått en helt ny mötesplats med belysningspollare, växtlighet och möblering nära vattnet. Stenbeläggningen är bohuslänska granitplattor och återvunnen smågatsten. Mötesplatsen nås via en ny trappa från Västerbron eller den mer tillgängliga vägen närmre det gamla Badhuset.
- För att ge plats för den nya gång- och cykelvägen har vi låtit flytta den stora blodlönnen lite längre in i Teaterplantaget, säger Edvard Hansson som är projektledare.
Plantering i rabatterna på båda sidor om muren pågår för fullt. Det kommer också att planteras sju pelarformade träd som kallas pelarnaverlönn lite senare i sommar.
Invigning under Nattsudd med hamnfest
Tid och plats: Torsdag 27 juni klockan 18.00 vid Badhuskajen, Södra Hamnen. Invigningstalare: Jarmo Uusitalo, kommunalråd.

Explosion i Olofstorp 
Polis och räddningstjänst larmas till Olofstorp strax efter midnat, natten till måndagen med anledning av att något har exploderat under en parkerad bil på en garageuppfart utanför ett hus.
Det var en kraftig explosion som skadat två parkerade bilar och delvis är det två bostäder som drabbats med bland annat krossade fönsterrutor. Inga personskador bara matriella sklador. Bombtekniker har varit poå platsen och när de var klara har tekniker nu påbörtjat sitt arbete med den tekniska undersökningen av platsen. Motiv till det inträffade vet polisen i nuläget inte och man har inga misstänkta. 

Båtbrand utanför Lysekil - två fick kasta sig i vattnet
Två personer hoppade i vattnet när deras båt började brinna vid Stångehuvud utanför Lysekil. De plockades upp av förbipasserande, men båten gick inte att rädda. Larmet om olyckan kom vid 15.45 på midsommardagen där svart rök kunde ses mitt under dagens crusing.
Räddningstjänsten, sjöräddningen, polis och ambulans kopplades in men personerna, som hoppat i vattnet, klarade sig oskadda. Deras båt brann dock ut helt och förstördes.

30 berusade förar stoppade dagen efter midsommar
Midsommarhelgen en av de helger där flest människor kör rattfulla, men många är också försiktiga med bilkörandet dagen efter. Fram till klockan 13.00 midsommardagen  hade  polisen i region Väst 30 rapporterade rattfyllerister

Polisman knivskuren – gärningsman skjuten i Göteborg
En polis blev knivskuren av en man i samband med en insats i Angered under lördagseftermiddagen. Polisen svarade med att öppna eld mot mannen.
Polisen larmades på lördagseftermiddagen om att en kvinna blivit misshandlad i en lägenhet i Angered, i Göteborg. En anhörig som befann sig på platsen larmade polisen.
– När vi kommer till platsen och ska ta oss in så kommer gärningsmannen ut i trapphuset och ger sig på en polisman och knivskär honom, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Den andre polisen som är på plats avlossade då sitt tjänstevapen. Den misstänkte gärningsmannen träffades av skott i överkroppen. Han har förts till Sahlgrenska sjukhuset för vård. Det är oklart hur allvarliga hans skador är.
Även den knivskadade polisen har förts till sjukhus. Han var vaken och talbar när han fördes iväg. Enligt uppgifter till polisen är hans skador inte livshotande. Skadeläget för den misshandlade kvinnan är oklart.
Det var inledningsvis ett stort pådrag på platsen. Flertalet patruller och insatsstyrkan larmades till dit, liksom flera ambulanser och ambulanshelikopter.

Polisen har spärrat av och kommer att göra en teknisk undersökning. En förundersökning om försök till mord har inletts. Misshandeln mot kvinnan kommer att utredas som misshandel eller grov misshandel.
Polisens skottlossning kommer enligt rutin att utredas av en särskild åklagare.

16.25 Även den skadade kvinnan är förd till Sahlgrenska sjukhuset och polisen ska försöka att hålla förhör med henne. Den misstänkte mannen är i 50-årsåldern och han är gripen misstänkt för försök till mord. Skadeläget för honom är fortfarande oklart men han var vaken när han fördes till sjukhus. Den skadade polismannen ska inte ha livshotande skador.
 

Man rånad och knivskuren – tvingades sedan simma i älven av rånarna
En man i 30-årsåldern ska under midsommarnatten ha rånats av tre personer. Mannen knivskars i magen, tvingades att ta av sig kläder – och sedan simma i Göta älv.
Larmet om händelsen i Hjällbo i Göteborg kom strax efter klockan 02 på lördagen. En man uppgav då att han blivit rånad av tre personer.
Enligt polisen har mannen tvingats av alla sina kläder förutom jacka och strumpor. Han har också blivit ”lättare knivskuren i magen”, och tvingad att simma i älven.
När polis anlände hade de tre gärningsmännen försvunnit från platsen, och trots en sökinsats med hundar har inga misstänkta gärningsmän gripits. 
Den drabbade mannen har förts till sjukhus för vård. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

Misstänkt våldtäkt i Uddevalla
En man sitter anhållen misstänkt för våldtäkt i Uddevalla, efter att två personer träffats via en dejtingapp. Brottsoffret och den misstänkte gärningsmannen hade träffats på en dejtingapp, och möttes på torsdagen, enligt polisen. Häktning sker senast på midsommardagen.

Grannosämjan urartade i misshandel
Grannosämjan urartade på torsdagskvällen mellan två grannar i Trollhättan – med misshandel och skadegörelse.
Vid 21-tiden på torsdagen anhölls en man i Trollhättan misstänkt för misshandel av sin granne och för att ha krossat grannens fönster genom att kastat föremål mot huset. Enligt polisen var det en konflikt som pågått under en längre tid som spårade ur helt. Ingen har förts till sjukhus.

Är du en av dem som får brev av Totalförsvaret om att de kan ta över din bil
Försvarsmakten ska skicka ut brev till privatpersoner om att deras fordon är uttagna för att ingå i totalförsvaret om krig eller förhöjd beredskap skulle uppstå.
Ett par tusen personer runt om i landet kommer från och med nästa vecka att få brev utskickade där det framgår att deras fordon, om det så är en bil, en traktor eller en snöskoter, kan komma att användas i händelse av krig eller förhöjd beredskap.
– Senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 90-talet, då var det i en mycket större omfattning, säger Otto Gröntoft som är major på Försvarsmaktens högkvarter och projektleder uttagning av fordonen.
Fordonen som sedan plockas ut kan användas inom såväl Försvarsmakten som civilförsvaret och anledningen till att detta görs just nu är att totalförsvaret återigen är under uppbyggnad.
– Jag är villig att lämna ifrån mig fordonen, troligtvis behöver jag dem inte själv utan det är bättre att det får gå till de som behöver det, säger Donald Olsson, som själv har haft ett par fordon uttagna av försvaret tidigare.
Om fordonet tas i bruk av Totalförsvaret så kommer en ersättning att utgå till ägaren som sen inte får tillbaka bilen.

4 personer står åtalade för olika brott i norra Bohuslän

1: En man född 1980 står åtalad vi Uddevalla tingsrätt för misshandel den 4 oktober 2018 på Fabriksvägen i Brastad, Lysekils kommun. Mannen skall enligt åtalet ha misshandlat en annan man genom att ta ett så kallat nacksving samt tagit ett eller flera strypgrepp på honom, samt slagit honom med en batong över hans högra arm som orsakades smärta och rodnad samt andnöd. Mannen förnekar brott.

2: En man som är medborgare i Irak och född 1984 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grov olovlig körning den 25 februari 2019 vid Circle k, Stationsvägen 26, Skee, Strömstads kommun. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.

3: En man född 1980 och medborgare i Turkiet står åtalad i Uddevalla tingsrätt för kört personbil utan att ha rätt till det. den 16 maj 2018 på Villagatan i Strömstads kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Den tilltalade har vid ett personligt möte den 13 maj 2019 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.
Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 50 dagsböter à 50 kronor. Summa: 2 500 kronor.

4: En man medborgare i Norge står åtalad iUddevallatingsrätt för stöld den 3 januari 2019 på Sportshopen, Nordby
köpcentrum i Strömstads kommun. Manne har ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan olovligen tagit kläder, jackor, keps, skor och en väska till ett sammanlagt värde av 17 215 kronor som tillhörde Swedemount Sportswear & Fashion Ab. Mannen erkänner brott

Åtal för mord m.m. i Göteborg
Åtal har väckts av Åklagarmyndigheten i dag den 20 juni för ett mord som ägde rum den 21 december 2018. 
En man åtalas för att den 21 december ha dödat en kvinna med kniv. Han åtalas också för grovt vapenbrott samt olaga hot.
Enligt åklagaren finns det ett tydligt hedersmotiv.
– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, säger kammaråklagare Lotta Nielsen.
Det var den 21 december som polisen larmades till ett bostadsområde i Mölnlycke. Där fann de en svårt knivskuren kvinna som senare avled. Hennes före detta make greps i sin bostad samma dag.
Enligt åklagaren var mordet planerat och hedersrelaterat.
– Det finns vittnesuppgifter och andra uppgifter som tyder på att det var med avsikt att återupprätta familjens heder som mannen gav sig i väg beväpnad med kniv och pistol för att mörda kvinnan, säger Lotta Nielsen.
– Han har huggit henne flera gånger i bröstet, i halsen och i nacken. Han har även försökt skjuta henne med en pistol och han har slagit henne i huvudet med pistolen, säger Lotta Nielsen.
Mannen själv nekar till brott. Enligt åklagaren säger han att han varit på platsen men han nekar till att ha med mordet att göra.
Åklagaren kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, sannolikt livstid.
Mannen och kvinnan har två barn tillsammans. 

Man i 60-årsåldern kickade sex-sms till flicka
En man i 60-årsåldern döms vid Uddevalla tingsrätt för att sexuellt ofredat en flicka som var familjehemsplacerad hos honom. Han har bland annat erbjudit henne pengar i utbyte mot oralsex.
Flickan är utrikesfödd och blev familjehemsplacerad hos mannen när hon kom till Sverige, för att bo och gå i skola här.
Mannen ska ha skickat sms till flickan med meddelanden där han erbjudit henne pengar och kläder i utbyte mot oralsex samt bett om att få se henne utan byxor. Han har också försökt stoppa in tungan i hennes mun, tvingat henne till kramar och tafsat henne på låret.
Flickan gick själv till socialtjänsten och berättade vad mannen utsatt henne för. Han döms nu vid Uddevalla tingsrätt till skyddstillsyn samt frivårdens behandlingsprogram "relation och samlevnad".
 

Taxiförare utsatt för försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel/grovt vapenbrott. 
Polis larmas till Kungsbackavägen klockan Kl 03.48 Mölndal natten till torsdagen, där en taxiförare uppger att han blivit utsatt för våld av en kund. Kunden ska ha beställt taxi till en adress på Kungsbackavägen.
När taxin anländer kliver kunden in, slår föraren i huvudet och försöker tilltvinga sig nycklarna till bilen. Gärningsmannen drar bl a sönder förarens jacka och uppges sedan ta upp någon typ av vapen, riktar det mot föraren och trycker av. Vapnet ska då ha klickat. Allt enligt taxiföraren. 
Polis på plats Konstaterar att föraren har en sårskada på huvudet. Med hjälp av de uppgifter som framkommit så genomför polisen ett husrannsakan i närområdet i syfte att söka gärningsmannen. Ingen återfunnen på adressen/ingen gripen. 

Kvinna låg död i bostad – fem anställda inom hemtjänsten stängs av
Fem personer har stängts av och en av dem har varslats om uppsägning från hemtjänsten i Angered. Orsaken är att en kvinna som skulle haft hemtjänst hittats död, först efter att grannar slagit larm om lukt från hennes lägenhet.
Det var i början av juni som grannar kontaktade trygghetsjouren i ett bostadsområde i Angered i Göteborg.
Trygghetsjouren kontaktade polisen som tog sig in i den aktuella bostaden. Där inne låg en kvinna död. Enligt en avvikelserapport som skrivits har kvinnan legat där ”en period”.
Exakt hur länge kvinnan har legat där ska utredas.
Med andra ord kan kvinnan ha legat längre tid än en vecka, då kvinnan skulle ha haft tillsyn en gång i veckan.
En av de fem som nu har stängts av är enligt Angela Madsén i högre grad ansvarig för eventuella fel som begåtts – och har därför varslats om avsked.
Enligt fackförbundet Kommunal är de anställda upprörda över att de har stängts av.
Angered har nu startat en så kallad Lex Sarah-utredning som ska ge klarhet i vilka fel som kan ha begåtts i tillsynen av kvinnan. Även ett personalärende har inletts, resultatet av den kommer att avgöra de anställdas framtid.
Enligt polisen finns det inga misstankar om brott bakom själva dödsfallet.
 

Kvinna rånade äldre kvinna
En kvinna i 85-årsåldern har varit och handlat mat, när en kvinna kommer fram och sliter matkassarna ur händerna på henne på Smyckegatan i Göteborg.
En pojke ska ha sett händelsen och tagit tillbaka kassarna, men den misstänkta kvinnan slet med sig en av påsarna och försvann från platsen. Polisen larmades om rånet klockan 17:33, på onsdagseftermiddagen.
Kvinnan som blivit rånad tar sig hem, och polis skickas till adressen för att ta uppgifter till en anmälan gällande rån motvärnsfallet. Det finns inga uppgifter om att kvinnan ska ha fått några fyskiska skador i samband med händelsen. Kvinnan som tillgrep matkassarna uppges ha haft hästsvans, och varit iklädd vita shorts och vit skjorta.

Man i 30-årsåldern står åtalad för våldtäkt på kvinna
En man i 30-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för våldtäkt på en kvinna.
Mannen skall ha genomfört ett vaginalt samlag med målsägande A som inte deltog frivilligt. Av samlaget har målsägande A tillfogats en skada i underlivet samt skador på sina handleder. Målsägande A:s vilja att inte delta
har kommit till uttryck genom att hon, när mannen lagt sin hand på hennes lår sagt till honom att sluta, när han försökte kyssa henne bitit honom i tungan samt vid ett flertal tillfällen sagt/skrikit åt honom att sluta.
Den misstänkta våldtäkten skall ha inträffat den 13 maj 2019  i Uddevalla kommun.
Målsägande A:s deltagande har varit till följd av att mannen använt våld mot henne genom att knuffa ner henne i sängen, genom att lägga sig på henne samt genom att hålla fast hennes båda armar och dra av henne byxorna när hon låg ner i sängen.
Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt och att målsägande A inte deltog frivilligt. Mannen skall efter våldtäkten ha berätta för flera personer vad han gjort och som kommer att vittna under rättegången.
Mannen förnekar brott.

Omfattande huvudförhandling mot tre personer i Uddevalla måste tas om
Den 15 maj inleddes huvudförhandling i ett mål i Uddevalla tingsrätt mot tre personer för ett flertal grova stölder och grova bedrägerier mot pensionärer på flera platser i Sverige. Förhandlingen beräknades pågå i tingsrätten under sammanlagt 17 dagar men avbröts i förra veckan då en av de två domarna i målet misstänks ha varit alkoholpåverkad under en av de genomförda rättegångsdagarna.
Frågan om huvudförhandlingen i målet skulle tas om från början eller fortsätta som planerat behandlades under måndagen vid Uddevalla tingsrätt. I dag meddelade tingsrätten att huvudförhandlingen måste tas om från början. Tingsrätten menar i sitt beslut att det skulle strida mot principen om rätten till en rättvis rättegång att fortsätta huvudförhandlingen när förtroendet för rätten i det aktuella målet skadats genom det som framkommit.  

– Att rätten genom dagens beslut kommit fram till att huvudförhandlingen måste tas om är olyckligt särskilt för alla de målsägande och vittnen som redan lagt både tid och kraft på att medverka under flertalet genomförda förhandlingsdagar i ärendet. Det innebär givetvis också att de häktade i målet drabbas då tiden i häkte riskerar att bli onödigt lång. Sådana här händelser under en rättsprocess är oacceptabla och riskerar att långsiktigt skada allmänhetens förtroende för rättssäkerheten och hela rättssystemet, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uddevalla.

Barn riskerar att giftas bort i utlandet under sommarlovet
Många barn ser fram emot sommarlovet, men så ser inte verkligheten ut för alla. Varje sommarlov riskerar ungdomar att föras ut ur landet – för att giftas bort mot sin vilja eller för att könsstympas.
För tredje året driver länsstyrelsen Västra Götaland en samverkanskampanj som ska uppmärksamma omgivningen om problematiken och att upplysa ungdomarna om var man kan finna hjälp.
Under många år har Karin Jacobsson Mauritzson i Trollhättan arbetat med ungdomar och integrationsprojekt.
– Det är viktigt att veta som tjej att man kan lägga en sked i trosorna när man går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, om man är rädd för att könsstympas eller bli bortgift – då kan man få hjälp direkt, säger Karin Jacobsson Mauritzson.

Den misstänkta kvinnan för Lysekilsmordet har inte någon allvarlig psykiskt störning
Kvinnan i 70-årsåldern dödade sin make men misslyckades med att ta sitt eget liv. Enligt en sinnesundersökning lider kvinnan inte av någon allvarlig psykisk störning.
Det var i början av april som polisen larmades till en bostad i Lysekil. En man hittades död och en kvinna skadad. Kvinnan fördes till sjukhus och häktades senare misstänkt för att ha mördat sin make.
Kvinnan har i förhör berättat att hon och maken var överens om att ta sina liv. Enligt kvinnan var vården hennes man fick för dålig, och de kände sig så illa behandlade att de inte såg någon annan utväg.
Under våren har kvinnan genomgått en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att kvinnan inte var allvarligt psykiskt störd när hon och dödade sin make.

Man i 60-årsåldern kickade sex-sms till flicka
En man i 60-årsåldern har dömts vid Uddevalla tingsrätt för att sexuellt ofredat en flicka som var familjehemsplacerad hos honom. Han har bland annat erbjudit henne pengar i utbyte mot oralsex.
Flickan är utrikesfödd och blev familjehemsplacerad hos mannen när hon kom till Sverige, för att bo och gå i skola här.
Mannen ska ha skickat sms till flickan med meddelanden där han erbjudit henne pengar och kläder i utbyte mot oralsex samt bett om att få se henne utan byxor. Han har också försökt stoppa in tungan i hennes mun, tvingat henne till kramar och tafsat henne på låret.
Flickan gick själv till socialtjänsten och berättade vad mannen utsatt henne för. Han döms nu vid Uddevalla tingsrätt till skyddstillsyn samt frivårdens behandlingsprogram "relation och samlevnad".

Minkfarmare frias i hovrätten - stoppade aktivister
Två bröder som äger en minkfarm i Skaraborg frias av hovrätten efter att ha försökt stoppa aktivister som försökte fly
Flera maskerade aktivister släppte i augusti förra året ut ett större antal minkar från männens gård. Ägarna tog upp jakten på dem och kom ikapp en av deras bilar. Männen slängde sedan varsin vägkon mot bilens vindruta så att den sprack.
Skaraborgs tingsrätt dömde männen till böter och skadestånd för skadegörelse. Men hovrätten ändrar på beslutet och friar männen helt, något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.
Hovrätten anser att bröderna haft rätt att göra ett så kallat envarsgripande, vilket innebär att privatpersoner vid vissa speciella situationer har rätt att gripa personer som misstänkts för att ha begått brott.

Två lärare åtalade för misshandel av elever i Uddevalla
På kort tid har två olika lärare i Uddevalla kommun åtalats misstänkta för att ha misshandlat varsin elev.
I ett av fallet ska läraren ha tagit tag i en elev och tryckt upp honom mot en vägg under en gymnastiklektion.

En annan lärare på en skola i Uddevalla åtalas misstänkt för att ha sparkat en åttaårig elev på benet.
Händelsen ska ha skett på skolområdet på en skola i Uddevalla i slutet av förra året. Enligt åtalet ska sparken ha orsakat flickan blånad och rodnad på benet. Läraren, som åtalas för misshandel, nekar till brott.
– Det är ju naturligtvis allvarligt och inget som är önskvärt, säger Staffan Lindroos som är skolchef i Uddevalla.

Trollhättan har fått klartecken för ett nytt höghus
Arena Älvhögsborg har fått klartecken för att ta fram en detaljplan för ett 16-våningshus.
Tanken är att det ska bli ett hotell med åtta våningar och restaurang och bostäder på de översta 8 våningarna med ungefär ett 30-tal bostäder, något som politikerna i Trollhättan är positiva till.
– Det här kommer ju bli en byggnad som präglar statsbilden och det kommer säkert finnas synpunkter på det, säger Arena Älvhögsborg VD Håkan Engström.
På samma gata finns redan ett höghus med 17 våningar.

Politiker i Skaraborg döms till fängelse för miljonförskingring
En kristdemokratisk politiker i Skaraborg döms till fängelse efter att ha förskingrat drygt två miljoner kronor.
En kristdemokratisk politiker i Skaraborg döms till två års fängelse för grov förskingring. Mannen har haft tillgång till två partikassor inom Kristdemokraterna i Skaraborg och har fört över drygt två miljoner kronor från partiet till sitt personliga konto. Pengarna fördes över perioden 2014 till 2018.
Mannen har i rättegången hävdat att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna så snart han fått tillgång till ett arv.
Mannen döms i Skaraborgs tingsrätt till två års fängelse för grov förskingring och ska även betala tillbaka de drygt två miljoner kronorna.

Folkhälsopriset delades ut på kommunfullmäktiges sammanträde. Från vänster Ann-Charlott Gustafsson, Bo Ahlén, Britt Johansson och Elving Andersson
Folkhälsopriset delades ut på kommunfullmäktiges sammanträde. Från vänster Ann-Charlott Gustafsson, Bo Ahlén, Britt Johansson och Elving Andersson

Årets folkhälsopris delades ut i Uddevalla
På kommunfullmäktiges sammanträde idag 13 juni fick Bo Ahlén och Britt Johansson ta emot årets folkhälsopris. Priset som de båda får dela på består av 10 000 kronor och ett diplom. Folkhälsopriset delades ut av Hälsopotikiska rådets ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP) och kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C).
- I år var det väldigt många som var nominerade och det var svårt att välja, så för första gången är det två stycken som får priset. Efter sin pensionering har båda engagerat sig i folkhälsarbetet för att få funktionsnedsatta och äldre att röra på sig, sa Ann-Charlott Gustafsson.
Pristagarna är båda eldsjälar i var sin förening, Bo Ahlén är ordförande i Uddevalla open parasport och Britt Johansson är engagerad i Demens- och Afasiföreningen i Uddevalla.
Pristagarna var väldigt hedrade och tackade för nomineringen och den fina utmärkelsen vid utdelningen av diplom och blommor.
Motivering till pristagare Bo Ahlén:
Folkhälsopriset 2019 går till Bo Ahlén som med sitt stora hjärta och ideella engagemang synliggjort parasporten i Uddevalla, som inneburit att fler barn och ungdomar med funktionsvariation/funktionsnedsättning får uppleva glädjen av att idrotta och delta i tävlingar.
Motivering till pristagare Britt Johansson:
Folkhälsopriset 2019 går till Britt Johansson. Britt är en eldsjäl som lägger ner otroligt mycket av sin egen tid för att andra ska kunna bibehålla eller till och med förbättra sin hälsa, det
som är själva grunden med det hälsofrämjande arbetet. Genom sitt engagemang både i Demens- och Afasiföreningen synliggör hon dessa grupper och kräver deras rättigheter. Hon arbetar som volontär på Ryttarens café och aktivitetscenter där hon även leder gympapass som syftar till balans och rörlighet men även det sociala sammanhanget som skapar en meningsfullhet och livskvalitet för deltagarna.

Folkhälsopriset syftar till att uppmuntra goda exempel på insatser inom folkhälsoområdet och stimulera till fortsatt arbete för att främja befolkningens hälsa och förebygga ohälsa.
Övriga nominerade 2019
Anhörigcentralen Rosenhäll
Anna-Helena Wiechel
Anna-Lena Lindqvist
Camilla Jansson och Milla Mind
Dotte Nielsen, Marcus Kårebrand
Lotta Rahm IKO Orient
Johanna Abrahamsson
Karin Nilsson
Korpehôla Judoklubb
Mobila vårdteamet
Pia Källgård
Puja Brobäck, Elisabeth Sundberg, Roger Hansson, Linda Melander, Christian Olsson i Uddevalla kommun
Siv Tengberg
Sjuksköterskorna i Korttids, Hemsjukvården, Säbo, LSS, Psykiatrin i Uddevalla kommun
Tandläkarna Norman
Uddevalla konståkningsförening
Uddevalla sim

Präst fråntas rätten att utöva prästämbetet
Med anledning av att en präst i Göteborgs stift låtit viga sig till biskop i en annan kyrka, Missionsprovinsen, har domkapitlet beslutat att frånta prästen rätten att utöva prästämbetet i Svenska kyrkan.

Biskopen i Göteborgs stifts kräkla med stiftets sköldemärke. (Foto: Torgny Lindén)
Att vara biskop i en annan kyrka är inte förenligt med att vara präst i Svenska kyrkan. Domkapitlet i Göteborgs stift har därför, vid sitt sammanträde den 13 juni 2019, beslutat att frånta en präst rätten att utöva prästämbetet. Den aktuella prästen är prästvigd i Svenska kyrkan och har därmed avlagt prästlöften som bland annat innebär att ”följa vår kyrkas ordning”.
– Att frånta en präst rätten att utöva prästämbetet är ett betydelsefullt beslut för prästen i fråga, säger biskop Susanne Rappmann. Därför har domkapitlet gjort en grundlig utredning och prästen i fråga har fått möta utredningsgruppen och fått ge sin syn på utredningen innan domkapitlet fattade sitt beslut.
I sitt beslut skriver domkapitlet:
”Missionsprovinsen har egna vigningar av såväl biskopar som präster. När vigningar sker bekräftas att det är fråga om en brytning med Svenska kyrkan. Det är kyrkan som viger biskopar och präster, olika rörelser inom Svenska kyrkan gör inte det och kan inte göra det. Missionsprovinsen är alltså en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan.”
”Någon möjlighet att vara präst i Svenska kyrkan och biskop inom ett annat kyrkosamfund, i en annan kyrka, utan att det finns en kyrkogemenskap med ömsesidig accepterande av kallelse, vigning och ämbetsutövning ges inte. I grunden handlar det om att vigningstjänsten tillhör kyrkan. Ingen enskild person eller rörelse kan själv tillskapa tjänsten och förfoga över den. När en präst i Svenska kyrkan tidigare kallats till ett uppdrag som biskop i en annan kyrka har vigning och tjänstgöring skett i överensstämmelse med vår kyrkas ordning och med kyrkans samtycke. Så har inte skett i det nu aktuella ärendet med NN och Missionsprovinsen.”
– Domkapitlet kunde inte komma fram till något annat beslut än att frånta prästen rätten att utöva prästämbetet, kommenterar biskop Susanne Rappmann. Det är inte förenligt med att vara präst i Svenska kyrka och låta sig vigas till biskop i en annan kyrka.
Liknande fall har tidigare varit föremål för prövning av domkapitel i flera stift, bland annat Karlstads stift och Växjö stift. De aktuella prästerna har då förklarats obehöriga att utöva prästämbetet inom Svenska kyrkan.
Frågan har tidigare prövats av Svenska kyrkans Överklagandenämnd (2005) som då fastställde ett domkapitels obehörigetsförklaring:
”Kyrkoordningen ger inte utrymme för någon att vara präst i Svenska kyrkan och biskop inom en annan kyrkobildning utan att det finns kyrkogemenskap med ömsesidigt accepterande av kallelse, vigning och ämbetsutövning. Han har, genom att låta sig vigas till biskop i en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan och i konflikt med kyrkans ordning, brutit mot det vigningslöfte som vid tiden för hans vigning krävde viljan av dem som vigdes att "troget efterleva kyrkans lag och ordning". Överklagandenämnden instämmer i domkapitlets bedömning att löftesbrottet är av så allvarlig art att det inte finns något annat alternativ än en obehörigförklaring.”

Man häktad i Uddevalla för grova våldtäkter mm
En man i Uddevalla har häktats för ett fall av sexuellt ofredande, fem fall av grov våldtäkter mot barn, och ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.
Handlingarna skall ha skett mellan 2009-01-01 -- 2013-01-14
Varför mannen häktats är för att det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning. Och för att för angivet brott är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas, och för att få tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner. Mannen är född 1964, och i samtliga punkter har brott skett på en adress i Hovhulltsområdet i Uddevalla kommun

Färdiga skollektioner ska öka barnens vattenvana
Att bada, åka båt eller skridskor kan ge fina upplevelser, men tänk om man inte kan eller vågar?
Sjöräddningssällskapet Junior är en ny satsning för att uppmuntra barn att lära sig om badvett, båtvett och isvett.
Tanken med satsningen är att öka kunskapen kring vatten och riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs tre. Två färdiga lektioner finns framtagna, en teoretisk och en idrottslektion, som är anpassade till läroplanen.
– Vi älskar vatten och vill att fler ska kunna vistas säkert i närheten av vatten. Idag finns det dock stora skillnader i vattenvanan beroende på var du växer upp någonstans. Sjöräddningssällskapet vill vara med och utjämna den skillnaden, och vi vet att skolan har en viktig roll att spela där. 
– Men vi vet också att det som lärare kan vara svårt att hitta rätt nivå på kunskapen och planera lektioner som fungerar för en hel klass, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet
Att förebygga olyckor vid vatten genom att informera är en viktig del av Sjöräddningssällskapets arbete.  
– Som ideell förening kan vi inte träffa alla barn själva, men ett effektivt sätt att nå ut är att hjälpa lärare att kunna hålla lektioner i ämnet. När vi testat på skolor har vi fått mycket positiva reaktioner och bra återspel som hjälpt oss att förfina konceptet.
Satsningen har möjliggjorts av Föreningen Solstickan, som gjort en öronmärkt donation.
– Vi hoppas på att materialet kan få ett långt liv och göra mycket nytta på landets skolor. Men det räcker med att vi kan förhindra att ett enda barn drunknar för att det ska vara värt alla insatser, säger Emma Valham.
Sjöräddningssällskapets skolmaterial finns att hämta här: https://www.sjoraddning.se/skola

Fyra dagar kvar till "Lotta på Liseberg"
Vad vore en sommar utan allsång på Liseberg? Under åtta  måndagar i sommar utlovas en härlig stämning på Liseberg när Lotta Engberg, orkestern, gästartister och publik tar i för fulla muggar. Du sjunger väl med? Välkommen på allsångspremiär måndag 17 juni.

17 juni - Premiär
Sebastian Walldén
Dolly Style
Jill Johnson
Per Andersson, Ulla Skoog & Linus Wahlgren (Gunnebo Slott)
24 juni
Uppehåll för åttondelsfinal i fotbolls-VM.
1 juli Program 2
Hanna Ferm
Liamoo
Anna Bergendahl
Kikki Danielsson
Eric Saade
8 juli Program 3
Arja Saijonmaa
Ida Wiklund 
Jens Hult
Sonja Aldén
Sigrid Bernson
15 juli Program 4
Lisa Ajax
Gunilla Backman, Kalle Moraeus, Johan Boding
Eva Jumatate (Talang, topp 3)
Samir & Viktor
22 juli Program 5
Lina Hedlund
Emil Assergård
Bishara
LaGaylia Frazier & Alexander Strandell
29 juli Program 6
Arvingarna
CajsaStina Åkerström
Nano 
Albin Lee Meldau
Måns Zelmerlöw
5 augusti Program 7
John Lundvik
Magnus Carlsson
Ann- Louise Hanson 
Benjamin Ingrosso 
Felix Sandman
12 augusti Final
Lena Philipsson
Peter Jöback
 
Med reservation för eventuella ändringar.

Dömd för våldtäkt i Västsvensk kyrka åtalas igen
Mannen våldtog, piskade och fotograferade flickor han träffat via en församling i Västsverige. För det dömdes han i mars förra året till skyddstillsyn. Nu åtalas han för att ha kontaktat en av flickorna igen.

Det var i slutet av sommaren 2017 som en flicka anmälde att hon blivit våldtagen av en ung man som var med i samma församling som hon. Snart visade det sig att ytterligare två barn församlingen under flera års tid blivit utsatta av mannen.
I mars 2018 dömdes den unga mannen, som då var 19 år gammal, till skyddstillsyn och behandling för att bland annat ha våldtagit en av flickorna inne i kyrkan. Han dömdes också för att ha utsatt de två andra för sexuellt ofredande och misshandel.
I samband med domen förbjöds mannen att kontakta åtminstone en av flickorna. Det är för att ha brutit mot det  förbudet han nu åtalas för just överträdelse av kontaktförbud.
Enligt det nya åtalet ska mannen ha satt sig i närheten av flickan på en buss och sökt kontakt med henne i december i fjol.
Mannen medger att det har hänt, men förnekar brott.

17-åring häktad för mordförsök i Göteborg
En 17-årig pojke har häktats misstänkt för mordförsöket på Guldheden den 3 juni. Han greps den 8 juni, och hade då ett vapen på sig.
– Det är högst troligt att det är samma vapen som användes i måndags, men vi undersöker saken, säker åklagare Linda Wiking.
Det var kring lunchtid den 3 juni som vittnen hörde flera knallar nära Doktor Fries torg i Guldheden.
Måltavlan var enligt vittnesuppgifter en man i 20-årsåldern, som undkom oskadd. En person sågs fly från platsen.
Flera personer som hade hört och sett saker på platsen förhördes av polisen när de var på plats.
Under tisdagen häktades den unge mannen och han är misstänkt för mordförsök. Han erkänner grovt vapenbrott men förnekar mordförsöket.
– Han har gjort vissa medgivanden. Vi vet att han var på platsen, där vi även har hittat patronhylsor. Han hade ett vapen på sig när vi grep honom, säger Linda Wiking, åklagare.
Är det samma vapen som användes under skottlossningen?
– Vi undersöker det, men högst troligen är det så.

Polis i Väst avstängd i avvaktan på utredning
En medarbetare på gränspolisen i region Väst har i dag avstängts från sitt arbete i avvaktan på utredning. Hans agerande har både JO- och polisanmälts.
En medarbetare på gränspolisen misstänks ha misskött sitt arbete, bland annat genom att uttrycka sig på ett mycket olämpligt sätt i kontakt med allmänhet i samband med tjänsteutövning. Detta går helt emot polisens värdegrund och skadar myndighetens anseende. Mannen avstängs nu från sitt arbete i avvaktan på att utredning ska bli klar.
Ärendet hanteras av JO, justitieombudsmannen. I samband med att JO-anmälan blev känd för polisen upprättade arbetsgivaren även en polisanmälan. De uppgifter som nu har kommit till polisens kännedom föranleder det arbetsrättsliga agerandet.
Personalärenden omfattas av hög sekretess. Så länge utredningen pågår är ar-betsgivaren förhindrad att berätta mer detaljerat om bakgrunden till beslutet. 

Nytt sparförslag: Sovjour för ambulanspersonal i Uddevalla, Strömstad och Hallinden
NU-sjukvården föreslår jourtid för ambulanser under nattid.
Förslaget handlar om att ambulanspersonalen ska ha sovande jour mellan klockan 03-08 varje natt och gäller totalt tre ambulanser i Uddevalla, Strömstad och Hallinden.
Emil Lorentzon, förtroendevald i Vårdförbundet motsätter sig förslaget då han menar att besparingen är inte står i paritet till riskerna.Bris ska hålla öppet även på nattetid
Barnens rätt i samhället (Bris) beviljas stöd från Allmänna arvsfonden för att barn och unga ska kunna ta kontakt även nattetid.

-Barn ska sova på natten, men vi vet att det är långt ifrån alla som kan det. Tvärtom är det just på natten när andra har lagt sig som ångesten kommer krypande och som en del barn behöver hjälp att hantera det, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

I dag är Bris kuratorer tillgängliga mellan 14.00 och 21.00, men många mejl  skrivs under natten, och barn har efterlyst chansen till senare samtal.

18-åring åtalas för krasch i 171 km/h - samt vållande till kroppsskada på sju personer
En man i 18-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt efter en våldsam framfart den 30 november 2018 på Lv162 vid Hallinden i Lysekil.
Den 18-årige föraren hade bara haft sitt körkort i ett par veckor när han tog pappans lyxbil i miljonklassen för att köra till en klassfest.

I åtalet framgår det att mannen har i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna genom att i mörkt och regnigt väder framföra en personbilen med fler passagerare än bilen varit avsedd för och utan att samtliga passagerare varit bältade och suttit på avsedd plats i bilen, i en hastighet om i vart fall 171 km/h på väg där hastighetsbegränsningen varit 80 km/h vilket fått till följd att mannen förlorat kontrollen över bilen som då kommit över i mötande körfält och voltat flertal gånger ut på en åker.

I bilen färdades sju passagerarna. Av dess fanns en man i bagageutrymmet.
Brottet är att bedöma som grovt eftersom mannen gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och eftersom han genom sitt agerande visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Mannen har genom sitt agerande beskrivet ovan orsakat passagerarna i bilen kroppsskador, som inte är ringa enligt följande:

Person 1 orsakades livshotande skador i form av: Svullnad av högra låret med ett lätt felställt lårbensbrott, felställning av vänstra benet med felställt lårbensbrott, flera benfragment och delvis avlöst lårbensutskott, lindrig kompression av femte till åttonde bröstkotan och blånad längs kotpelaren i området, ett litet vänstersidigt blygdbensbrott, blånad på bröstets högra sida, hudavskrapning på vänstra knät och sårskada på pannans vänstra sida.

Person 2 orsakades skador i form av: Svullnad vid vänstra fotleden, näsblod och hjärnskakning.

Person 3 orsakades skador i form av: Kraftig blånad och svullnad på högra sidan av pannan och i högra tinningen med brott på högra tinningbenet och pannbenets högra sida med inpressning av ett mindre brottfragment samt blödning utanför hårda hjärnhinnan utan skador på hjärnan.

Person 4 orsakades skador i form av: Svullnad vid högra handleden och hjärnskakning.

Person 6 orsakades skador i form av: Blånader i ansiktet och hjärnskakning.

Person 7 orsakades skador i form av: Kompression av tolfte bröstryggskotan och hudblödningar och ett flertal mindre blånader på ryggen.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. 18-åringen förnekar brott och säger i förhör att han inte kört över 170 kilometer i timmen, som bilen färddator registrerat.

Tidigare dömd för kidnappning står nu åtalad för våldtäkt på 13-årig flicka 
Nu åtalas en man för att ha våldtagit en 13-årig flicka från Tyskland som han själv först åkt och hämtat till Sverige.
Åtalet gäller bland annat två misstänkta fall av våldtäkt mot barn mot en 13-årig flicka från Tyskland. De ska ha ägt rum i en lägenhet i Göteborgsområdet i april i år.
Enligt åtalet ska mannen ha åkt till Tyskland, tagit med sig flickan och flugit henne till Sverige utan föräldrarnas vetskap. Sedan flickans föräldrar anmält försvinnandet fann tysk polis spår i hennes dator som ledde till att svensk polis kunde gripa mannen.
Förutom två fall av våldtäkt åtalas mannen även för egenmäktighet med barn, misshandel och barnpornografibrott. 
Mannen är tidigare dömd för att ha kidnappat en då 9-årig flicka i Göteborg 2012. Han höll då flickan inspärrad i en källarlägenhet men anklagades inte för att ha gjort några närmanden. Han dömdes till fängelse i tre år och sex månader.

Anställd på statligt ungdomshem i Västsverige döms nu till 3,5 för våldtäkt på flicka 
En man som varit anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige döms nu till 3,5 års fängelse för flera fall av våldtäkt mot en då 17-årig flicka. Därmed ändras tingsättens friande dom.
Det var P4 Väst som först berättade om hovrättens dom.
Våldtäkterna ska ha ägt rum sommaren 2017 på ett statligt ungdomshem i Västsverige. Mannen arbetade då på hemmet där flickan var placerad.Våldtäkterna begicks bland annat inne på behandlingshemmet.
Mannen friades först av Vänersborgs tingsrätt men fallet överklagades. Nu dömer Hovrätten för Västra Sverige mannen till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn.

Färre drunknade i maj i år än förra året
Betydligt färre drunknade i maj i år jämfört med samma månad förra året, enligt Svenska Livräddningssällskapet.
Hittills i år har 19 personer omkommit i drunkningsolyckor jämfört med 44 vid samma tidpunkt 2018. 2018 års rekordvärme, som slog till redan i maj, nämns som en anledning till att så många dog i fjol.

Dom í Göteborgs tingsrätt efter beställningsmord i Göteborg - 14 års fängelse
Flera personer döms för inblandning i det uppmärksammade mordet i Guldheden i Göteborg för ett drygt år sedan. Mordet ska ha varit ett beställningsmord och personer i samma gruppering döms också för ett mord på Lidingö förra sommaren.

Hela 14 unga män och kvinnor har åtalats, men några frias.
Det var en tidig kväll i maj 2018 som en 32-årig man sköts ihjäl med automatvapen i en bil på Guldheden i Göteborg.
Två veckor senare skedde ett mord av en 57-årig man på Lidingö i Stockholm, mannen hade tidigare bott i Göteborg. Efter en tid greps en nu 20 år gammal man som misstänktes vara inblandad i båda morden, tillsammans med en stor mängd medarbetare.
Men 20-åringen hade ingen koppling till vare sig 32-åringen eller 57-åringen. Morden misstänktes vara utförda mot betalning, alltså beställningsmord.
Nu döms mannen till 14 års fängelse för Guldhedsmordet. En 17-årig tjej döms även hon för mordet, till sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.

Ytterligare två tjejer åtalades för medhjälp till mord. De båda, nu 18 år gamla, döms istället för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott då de ska ha hjälpt till att transportera mordvapnet.
Enligt åtalet var det en 20-åring från Göteborg som hade beställt mordet. Han åtalades för anstiftan till mord men frias nu av tingsrätten som menar att det inte går att bevisa att det är han som beställt mordet.

Lidingömordet
När det gäller mordet på Lidingö döms en 23-åring och en 18-åring. 23-åringen döms till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år. 20-åringen som döms för mordet på Guldhedsmordet döms för medhjälp till mord i detta fallet. Ytterligare två unga män döms för medhjälp.
I detta fallet har två tjejer, nu 19 år gamla, varit inblandade. De döms för grovt vapenbrott.

Vem som har beställt mordet på 57-åringen i Stockholm har polis och åklagare inte lyckats reda ut. Totalt har så många som 14 personer varit misstänkta för olika typer av inblandning i de båda morden men några frias alltså i brist på bevis.

På den mördade 32-åringens bil fanns en GPS-sändare som tros ha placerats av personerna bakom mordet. I samband med att 20-åringen greps tros han ha planerat ett tredje mord, även på den misstänkta måltavlans bil hittades en GPS-sändare.
När det gäller likheterna mellan de två utförda morden har en av åklagarna sagt så här:
– Dels har samma personer varit delaktiga. Dels är morden utförda på liknande sätt. Man har innan morden skaffat flyktbilar som man i direkt anslutning till mordet bränt upp. Man har också varit flera personer med uppdelade uppgifter och man har direkt efter morden gett mordvapen till unga kvinnor som väntat vid förutbestämd plats, tagit emot och transporterat mordvapnet från brottsplatsen, har Sara Norling, kammaråklagare i Stockholm och delaktig i utredningen, tidigare sagt.
Alla mål har bakats ihop till ett och har behandlats i Göteborgs tingsrätt.

Detta gäller om man har boj i vattnet för sin båt
Sommaren är här och många sjösätter sinag båtar. Alla förtöjer inte sina båtar vid brygga utan vid boj i vattnet.
En boj i vattnet kräver alltid dispens från strandskyddet och tillstånd för vattenverksamhet.
Utan dispens och tillstånd är en boj i vattnet straffbart enligt miljöbalken.
Glöm därför inte att ansöka om strandskyddsdispens hos Sektor miljö och bygg och att anmäla vattenverksamhet till Länsstyrelsen för din boj.
Relaterad information
Strandskydd
Det är förbjudet att anlägga, gräva eller bygga inom strandskyddsområden även om du äger marken.

Alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens. Bestämmelserna gäller både i tätort och i glesbygd.
Tack vare strandskyddet har alla möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg från en båt. Strandskyddet skyddar också djur och växter som lever på och i närheten av stränderna samt i vattnet.
Strandskyddsområde
Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten både på land och i vattenområdet och inkluderar även undervattensmiljön. Strandskyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek.
På några få platser är strandskyddet borttaget, till exempel i en del tätorter.
På vissa platser är strandskyddet utökat upp till 300 meter.
Exempel på saker du inte får göraFörbjudetExempelBygga ny byggnadHus, förråd, friggebod, husbåt, bastu
Ändra byggnad eller en byggnads användningGöra om förråd till fritidshus, inreda sjöbod för boende, stor tillbyggnad
FörberedelsearbeteGräva, fälla träd, schakta, spränga, bygga väg
Anläggning eller anordning som avhåller allmänhetenBrygga, växthus, p-plats, utöka tomten med anlagd gräsmatta, rabatt, bänk, staket, eldstad eller flaggstång
Åtgärd som försämrar mycket för växter och djurPir, muddring, utfyllnad eller gräsmatta på stranden
Boj i vattnet

För att dispens ska kunna ges behöver det finnas särskilda skäl och strandskyddets syften ska bibehållas.
Strandskyddets syfte
Allmänhetens tillgång till platsen får inte försämras
Villkor för växt- och djurliv får inte försämras
Särskilda skäl för dispens
Särskilda skälExempelRedan ianspråktaget områdeInom etablerad tomtplats
Avskilt från strandenBakom befintliga byggnader, vältrafikerad väg, järnväg, större verksamhet eller annat av människan skapat hinder
Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattenBåtbrygga, hamn
Utvidga pågående verksamhetIndustriverksamhet, hamnverksamhet

Angeläget allmänt intresseTätortsutveckling, infrastruktur, åtgärder för friluftslivs-, naturvårds-, miljö- och kulturhistoriska intressen, tillgänglighetsanpassningar för rörelsehindrade
Annat mycket angeläget intresseEn unik situation under mycket speciella omständigheter

Bygglov och dispens
Har du ett avtal om servitut på brygga på annans mark, krävs alltid även en dispens för att få lov att bygga bryggan inom strandskydd.
Byggnader som är undantagna krav på bygglov kräver ändå dispens från strandskyddet såsom friggebodar och ”attefallsbyggnader”. Detta gäller dock inte byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som inte avser att tillgodose bostadsändamål, om de behövs för jordbruket, fisket eller skogsbruket och de för sin funktion måste finnas eller vidtas inom strandskyddsområdet.
Andra regler för strandområdet
Du kan behöva tillstånd eller dispens enligt fler bestämmelser än strandskydd när du ska bygga eller ändra. 
I miljöbalken finns regler som gäller för mer skyddade områden, bland annat naturreservat som har utökat skydd.
Om du ska bygga, muddra eller göra andra åtgärder i vatten krävs särskilt tillstånd för detta. 
Verksamheter som på ett eller annat sätt orsakar utsläpp, till exempel enskilda avloppsanläggningar, kan kräva en särskild prövning.
Fornlämningar är skyddade enligt lag och får inte skadas.
Tomtplatsbestämning
Tomtplats är din privata zon. Det är viktigt att inte din privata zon blir större och större. När du har ett beslut om tomtplatsbestämning är det enklare för dig att veta var du får lov att till exempel anlägga gräsmatta eller sätta upp flaggstång.
En tomtplatsbestämning ska oftast göras i samband med en ansökan om strandskyddsdispens. En tomtplats kan vara en del av din fastighet. Allemansrätten gäller inte på din tomtplats, bara på resten av din fastighet.
Tomtplatsbestämningen görs av kommunen och syftet är att säkra den fria passagen.
Ansökan om dispens
Om du planerar en åtgärd inom ett strandskyddsområde måste du ansöka om dispens hos kommunen eller Länsstyrelsen. 
Om din mark också är skyddat som naturreservat, naturvårdsområde, Natura 2000-område eller biotopskydd, skickar du ansökan till Länsstyrelsen, annars skickar du din ansökan till Miljö- och byggnadsförvaltningen i din kommun.
Följande ska finnas med i din ansökan
ansökningsblankett
beskrivning av vad du planerar att göra 
skiss på det du planerar att göra
karta eller beskrivning av området
fastighetsbeteckning
de särskilda skäl, i lagens mening, som finns för att du ska få dispens 
namn och adress till dig

Vattenverksamhet, Länsstyrelsen

Hot och bråk ökar på skolor i Trollhättan
Antalet anmälda skolincidenter inom grundskolan ökar. Det är framförallt hot, bråk och händelser kopplade till ilska som sticker ut jämfört med i fjol uppger Lärarförbundets i Trollhättan.
345 fall av hot, bråk, våld och annat har inrapporterats till grundskolorna i Trollhättan under det här läsåret. Det är 50 skolincidenter fler än året innan.
Lärarförbundet ser att ökningen kan bero på lärarnas försämrade arbetssituation till följd av det vikariestopp och inköpsstopp som varit i Trollhättan under läsåret.
Det riskerar till att det uppstår fler stressande situationer där läraren känner sig otillräcklig. Och det kan leda till fler bråk och hot i skolan.
Den riktiga siffran befaras vara mycket högre. Skoftebyskolan har inga inrapporterades incidenter. Andra skolor som till exempel Åsaka skola eller Lyrfågelskolan har bara några enstaka fall.

Landets bästa rastplatser – län för län
M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån kriterier som tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2018 bedömdes runt 250 rastplatser runt om i Sverige.
– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige. Under långa resor är det viktigt att kunna ta pauser för att vila.

En trött förare är lika farlig som en onykter förare.
I sin granskning av rastplatserna har vägombuden bland annat bedömt parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.

De bästa rastplatserna i varje län kommer att få en skylt uppsatt med texten ”Länets bästa rastplats”. Samtidigt drar årets granskning igång.
M Sveriges vägombud, som just nu kör runt på våra vägar, bedömer inte bara rastplatserna, de granskar också vägkvalitet och driver olika kampanjer för ökad trafiksäkerhet.
I år kommer de att kontrollera hastigheten utanför skolorna, informera om hur man undviker viltolyckor och vad som gäller om man råkar ut för en viltolycka samt kontrollera användning av körriktningsvisare.
Vägombudens verksamhet drivs i samarbete med flera sponsorer.

Bästa rastplatserna i varje län
Blekinge: Senoren
Dalarna: Långsjön
Gotland: Träffpunkt Gotland
Gävleborg: Högbacka
Halland: Susedalen, norrut
Jämtland: Gimån
Jönköping: Gyllene Uttern
Kalmar: Långsjön
Kronoberg: Fräjen
Norrbotten: Polcirkeln–Silvervägen
Skåne: Ekerödsrasten
Stockholm/Uppsala: Tärnsjö
Södermanland: Råbyhed
Värmland: Hänsjön
Västerbotten: Vojmån
Västernorrland: Mosjön
Västmanland: Högsjön
Västra Götaland: Boråstorpet
Örebro: Sickelsta (öster)
Östergötland: Herrbeta

Nu skapar Stena Teknik framtidens hållbara sjötransporter
Sjöfartsbranschen står inför en spännande framtid och de gemensamma klimatutmaningarna Stena står inför engagerar även den. Branschen gör redan en hel del för att minska sin del av miljöbelastningen men för att möta framtidens krav med morgondagens fartyg behöver man tänka nytt.

Alla områden måste förenklas och effektiviseras genom allt från miljövänliga framdrivningssystem till digitalisering och innovativ design.
Framtidens fartyg ser antagligen väldigt annorlunda ut jämfört med de traditionella fartyg vi har idag.
Ett fartyg är som en flytande stad där alla samhällsfunktioner måste finnas och fungera, fast på en mindre yta. Stenas besättningar lever och bor ombord och måste då få samma standard som hemma för att trivas och göra ett bra jobb.  Samtidigt förväntar sig kunderna en effektiv, trygg och säker transport.

– När vi skapar nästa generations fartyg arbetar vi med hållbarhet, bättre arbetsmiljö och använder det senaste inom design, digitalisering och energiteknik. Med helheten och naturligtvis säkerheten i fokus konstruerar vi lätt, smart och hållbart, berättar Harry Robertsson, Teknisk Direktör på Stena Teknik.

Utveckling i kombination med traditioner
Stena Teknik är den tekniska spjutspetsen i det dynamiska företaget Stena som arbetar med framtidens transporter med fokus på hållbarhet, kreativitet och innovation.Samma typ av ny teknik som används inom fordonsindustrin använder Stena Teknik för att integrera instrument som radar och autopilot med AI och förbättrad människa- maskininteraktion. Inom energiteknik undersöker man alla möjligheter som står till buds – som bränsleceller, vind- och solenergi, batterier och fossilfria bränslen för att göra så litet klimatavtryck som möjligt.
Ett nära samarbete med universitet och forskning bidrar till utvecklingen.
– Vi arbetar väldigt kreativt och verkar i en bransch som är i stark utveckling men som vilar tryggt på traditioner. Vi har möjlighet att använda vår kunskap och erfarenhet för att realisera våra idéer till konkreta resultat, poängterar Per Stefenson, Projektledare med inriktning på framtida fossilfria bränslen
– Det är helt klart engagerande och stimulerande att få en idé om att driva fram fartyg med hjälp av batterier och ett år senare kunna vara med när ett stort 1000kWh batteri faktiskt kopplas in i fartyget, säger Per Wimby, Projektledare på Stena Teknik med inriktning på elektrifiering.
För att fartygen ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att ha ett nära samarbete med besättningarna under utvecklingsfasen. Även om detaljerna är viktiga så måste man arbeta för att helheten ska bli optimal för det som fartyget ska användas till. Som skeppsbyggare från Chalmers eller KTH har man vad som krävs för att förstå hur olika prioriteringar påverkar fartygets kapacitet och lönsamhet. 

Stena Teknik lever och verkar i en internationell bransch där man tidigt får ansvar för stora projekt. Man får möjlighet att verkligen känna att man är med och påverkar och utvecklar sjöfartsbranschen i en positiv riktning. De internationella kontakterna ger unika möjligheter till personlig utveckling.
– Att vara nyfiken och kreativ är viktiga egenskaper för att vi ska lyckas finna lösningar till branschens stora hållbarhetsutmaningar, avslutar Harry Robertsson.

37 drogmisstänkta omhändertagna i Göteborg
37 personer misstänks för narkotikabrott i Samband med musikfestivalen Summerburst i Göteborg. Av de 37 personerna misstänks 36 för ringa narkotikabrott och en för innehav.
Precis som tidigare år har polisen haft en riktad insats mot narkotika och ordningsstörningar i samband med festivalen.
– Narkotika är ett problem i sådana här sammanhang. Vi har en grupp poliser som bara jobbar med Summerburst under den här helgen, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Utöver de narkotikarelaterade misstänkta brotten omhändertog polisen 16 personer för berusning, en person greps misstänkt för sexuellt ofredande och två personer avlägsnades från platsen.
– Min uppfattning är att det har gått bra. Vi var många på plats för att synas och beivra brottslighet. Det har inte varit några stora bråk eller liknande. Så här på morgonen undrar man i och för sig om någon har hört talas om papperskorgar, säger Ulla Brehm.
Efter förra årets Summerburst misstänktes 106 personer för narkotikabrott.

Hot mot taxiförare i samband med krock
Vid lunchtid idag kolliderade en bilist och en fotgängare, detta efter en dispyt mellan parterna. Den ena personen är taxichaufför – vilket kom att påverka rubriceringen av händelsen.
Det var vid 12-tiden som krocken ska ha skett i centrala Vänersborg. Hur händelseförloppet ska ha gått till är något oklart, men enligt uppgifter från polisen ska en dispyt ha uppstått mellan de två personerna vilket sedan ska ha lett till en krock.
Polis och ambulans kallades till platsen, men ingen personskada ska ha uppkommit. Enligt Ove Larsson vid Polisen i Trollhättan är händelsen nu rubricerad som hot mot tjänsteman.

Tre anhållna efter skjutning på Hisingen i maj
Tre män har anhållits och begärts häktade efter en skjutning den 5 maj efter en skottlossning i Brämaregården på Hisingen 
Det var sent på eftermiddagen som någon sköt ett antal skott mot en person i en bil. Ett skott gick in i en lägenhet av misstag.
Enligt polisen misstänks skottlossningen vara en del i en långvarig konflikt mellan två grupperingar i Biskopsgården.
De tre männen som har anhållits ska tidigare ha varit misstänkta i andra brottsutredningar. Måltavlan för attacken var en ung man som flera gånger tidigare har utsatts för mordförsök.

Kvinna knivskuren i Uddevalla
På Hyggestråket har en kvinna blivit knivskuren i ena benet och polis alarmas klockan 14:27, på torsdagen.
Kvinnan, som är i 55-årsåldern, befinner sig utomhus och är vaken och talbar. Hon tas omhand av ambulanspersonal men skadeläget är i nuläget oklart. En man i 50-årsåldern har säkrats av polis i en lägenhet i närheten och förhörs just nu. Oklart händelseförlopp.
16.02 Mannen är gripen misstänkt för misshandel.

Mord/dråpförsök i Trollhättan
På Lantmannavägen har någon skjutit igenom en lägenhetsdörr klockan 14:47 på torsdagen.
I lägenheten befann sig två personer, en man och en kvinna, som ska ha klarat sig utan skador.
Kulor ska ha gått igenom dörren och in i hallen. Eventuellt har misstänkt gärningsperson/personer lämnat på en moped.
Det är i nuläget oklart vad för vapen som har använts. Polisen är på plats med flera enheter för att säkra platsen och söka efter misstänkt/misstänkta.
15.10 Brottsplatsen har spärrats av och kriminaltekniker på väg. Tomhylsor har hittats i trapphuset. En förundersökning om försök till mord/dråp har inletts. En av målsägarna är hämtad till förhör.
15.23 Båda målsägarna är hämtade till förhör.
Vid 17.30-tiden meddelar polisen att man hittat en moped i en skogsdunge alldeles i närheten.

Islamistiska extremister jobbade med ungdomari Västsverige
Flera män med kopplingar till islamistisk extremism har jobbat på ett boende för utsatta tonåringar, tillhörande Statens institutionsstyrelse (Sis), i Västsverige. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
– De har en tydlig missionerande, religiös och salafistisk inriktning. Vissa har också varit med och rekryterat till extremism. Då tycker jag att det är direkt olämpligt att de har kontakt med ungdomar som har psykosociala problem, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till Ekot.
Männen har hyllat IS på Facebook och knutits till organisationer som skickat medlemmar till Syrien och Irak för att strida för IS.
Sis beklagar det inträffade och förklarar att de inte har tillgång till Säpos register, då tjänsterna inte är säkerhetsklassade.
– Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte har pratar om det här – det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, till SR.

Två män häktade för grov stöld och häleri
Två män är nu häktade av Uddevalla tingsrätt för stöld, grova stölder och häleri i Ljungskile och Uddevalla.
Enligt häktningsframställan finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar
sakens utredning. Det finns också risk för att de misstänkta fortsätter sin brottsliga verksamhet.
Den ena mannen är född 1973 och den andra mannen är född 1978.
En grov stöld skall ha skett 2019-06-01 i Ljungskile i Uddevalla kommun. En annan grov stöld skall ha skett mellan 2019-05-27 -- 2019-05-30 i Uddevalla samt häleri i Ljungskile

Bilen skulle tvättas – då rullade den ner i älven
En man i Lilla Edet skulle tvätta sin bil på tisdagskvällen fick han i stället se hur bilen rullade ner i Göta Älv. Räddningstjänsten i Lilla Edet larmades till det som man trodde var en båtolycka, men när man var på plats kunde man bara konstatera att man inget kunde göra.
Bilen kommer istället att bärgas med hjälp av dykare och bärgare under onsdagsmorgonen

Storsatsning på elbussar börjar i Uddevalla
Den 17 juni börjar Västtrafik att köra elbussar i Uddevalla. Det är fyra bussar på linjerna 1 och 4 som kommer att ge Uddevallaborna en tyst, ren och mer miljövänlig resa. Men redan den 11 juni förhandsvisas en av bussarna utanför Bohusläns museum.

Västtrafik har som mål att all stadstrafik ska vara eldriven innan år 2030. Leveransen av bussarna i Uddevalla är ett av de första stegen mot en buller- och utsläppsfri kollektivtrafik.
– Det känns spännande och viktigt att vi nu kommer igång med satsningen för en mer hållbar kollektivtrafik. Tystare och renare bussar i våra städer minskar bullret, gör att människorna som bor där mår bättre samtidigt som det gör det möjligt att bygga tätare. Fördelarna är många, säger Johanna Eriksson Eknander, biträdande affärschef buss region på Västtrafik.
De fyra bussarna i Uddevalla är startskottet på en större övergång till elbussar för hela Västtrafik. Innan årets slut kommer totalt 60 elbussar rulla i Uddevalla, Borås, Lidköping, Ale och Göteborg.
Bättre för förare och resenärer

Elbussarna i Uddevalla är tillverkade av Volvo och kommer att köras av Västtrafiks partnerföretag Bivab.
– Som partner till Västtrafik tycker vi att det är särskilt roligt att vara med om det här teknikskiftet tillsammans med vår underleverantör Uddevalla Omnibus och deras medarbetare. Elbussarna kommer innebära en stor förbättring i arbetsmiljön för våra bussförare men också resenärernas upplevelse ombord. Det är också väldigt roligt att Uddevalla är först ut, säger Christer Pettersson, vd på Bivab.
Förhandsvisning av bussarna

Den 11 juni kan alla som vill komma och tjuvtitta på en av de nya elbussarna innan de börjar köra i trafik. Mellan klockan 10-15 visas bussen upp utanför Bohusläns museum i Uddevalla för alla som är intresserade.
För media finns möjlighet att träffa och intervjua Johanna Eriksson Eknander från Västtrafik och Christer Pettersson från Bivab på plats mellan klockan 11-12.

Fakta elbussarna i Uddevalla:
Bussmodellen heter Volvo 7900e och de kommer att köra på linje 1 och 4. Bussarna är helt eldrivna och laddas med grön el i depån. Bussarna har större plats för barnvagnar och rullstolar samt att de är utrustade med USB-uttag vid varje sittplats.

Idag kom polisens nya lista på utsatta områden i Sverige
Flera kommuner ville hålla listan hemlig, men polisen ansåg den för viktig att hemlighållas.
Innan den nya rapporten släpptes idag fanns fanns 23 särskilt utsatt område (23) – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
Utsatt område (32) – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

NYA LISTAN
Polisens bedömning är att 60 områden nu är utsatta, varav 22 bedöms som särskilt utsatta. År 2017, när den förra lägesbilden gjordes, bedömdes 61 områden vara utsatta, och 23 av dem särskilt utsatta.
Hageby i Norrköping och Smedby i Upplands Väsby bedöms inte längre vara utsatta områden.
Gårdsten i Göteborg bedöms nu som ett riskområde, istället för ett särskilt utsatt. 
Storvreten i Tumba tillkommer dock till listan över utsatta områden, från att tidigare inte ha funnits med.
De senaste månaderna har flera politiker väckt kritik mot att listan görs offentlig.

Det är tredje gången polisen skapar en nationell lägesbild över utsatta områden. Lägesbilden ligger till grund för polisens nationella strategiska beslut. Den utgör även grunden för de myndighetsgemensamma prioriteringarna av utsatta områden och fungerar som ett strukturerat underlag för att samverka med kommuner och därmed öka tryggheten och säkerheten för invånarna.

Lägesbilden bygger på uppgifter från landets samtliga 97 lokalpolisområden. Alla lokalpolisområden har använt sig av samma metod och modeller för att kartlägga vilka problem som finns, var i områdena problemen är mest förekommande och vilka individer som orsakar dem. 

– Antalet utsatta områden är marginellt färre jämfört med lägesbilden 2017, men vi ser en förbättring i många områden. Både polis och kommuner har ökat det lokala brottsförebyggande arbetet och polisen möts av mindre öppet våld. Att vi kan utföra vårt uppdrag är ett första steg på vägen för att andra aktörer ska kunna arbeta på plats med trygghetsskapande åtgärder i områdena, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa som ansvarar för lägesbilden.

– Att åstadkomma förändring tar tid. Den ljusning vi ser nu är ett steg på vägen i rätt riktning. Genom den uppdaterade lägesbilden kan vi nu planera arbetet på kort respektive lång sikt. En stor utmaning är till exempel fortfarande att många unga dras in i kriminalitet och det krävs att såväl polis som kommuner och andra aktörer är uthålliga i sitt arbete för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Mats Löfving.

FAKTA: SÅ DEFINIERAS ETT UTSATT OMRÅDE
Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:
Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:
offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
narkotikahandel som bedrivs öppet
ett utåtagerande missnöje mot samhället
Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.
Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.
Källa: Polisens rapport 2017
Fröslunda, Eskilstuna
Klockaretorpet, Norrköping
Lagersberg, Eskilstuna
Navestad, Norrköping
Rannebergen, Göteborg
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Andersberg, Halmstad
Brandbergen, Haninge
Bredäng, Stockholm
Bäckby, Västerås
Charlottesborg, Kristianstad
Edsberg, Sollentuna
Finnsta, Upplands Bro
Gamlegården, Kristianstad
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hisings Backa, Göteborg
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Råslätt, Jönköping
Skiftinge, Eskilstuna
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Vårberg, Stockholm
Östberga, Stockholm
Jordbro, Haninge
Kronogården/Lextorp/Sylte, Trollhättan
Storvreten/Tumba
Riskområden:
Gårdsten, Göteborg
Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö
Oxhagen/Varberga, Örebro
Söder, Helsingborg
Tjärna Ängar, Borlänge
Tureberg, Sollentuna
Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal, Helsingborg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Särskilt utsatta områden:
Araby, Växjö
Bergsjön, Göteborg
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Skäggetorp, Linköping
Södra Sofielund, Malmö
Alby, Botkyrka
Biskopsgården, Göteborg
Fittja, Botkyrka
Gottsunda, Uppsala
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Hässleholmen/Hulta, Borås
Karlslund, Landskrona
Lövgärdet, Göteborg
Norrby, Borås
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård, Malmö
Tynnered/Grevegården/Opaltorget, V Frölunda
Vivalla, Örebro
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Inte längre bedömda som utsatta områden:
Hageby, Norrköping
Smedby, Upplands Väsby

Nu ska Byfjorden utanför Uddevalla bli full av torsk igen
Projekt Fjordtorsk väntar i dagarna på klartecken från Länsstyrelsen för en rejäl utbyggnad.
Stora ihåliga betongklossar ger skydd åt torsken, som kan komma undan sina fiender och få chans att föröka sig igen. Det som började med fem konstgjorda rev för fyra år sen, kan nu växa rejält.
– Först var det ingen torsk alls här. Efter ett år var torskarna 12-15 centimeter, nästa sommar var de 30-35, och i höstas hade de vuxit till 60 centimeter. Då hade de också lekt en gång, säger projektledaren Lars-Olof Axelsson.
Där reven ligger finns inte bara gömställen för torsken, det har också skapats ett helt nytt ekosystem på en botten som innan dess var i stort sett död.
Fjordtorsk samarbetar med Uddevalla kommun, liksom med projekt 8 Fjordar, som försöker få liv i fjordarna mellan Uddevalla och Stenungsund. Länsstyrelsen väntas i dagarna ge klartecken till utbyggnaden av projektet från fem till 120 rev. Lars-Olof Axelsson tror att utbyggnaden kommer att kosta mellan tre och fyra miljoner kronor.

Rattfull man somnade under poliskontroll på E6
På E6 vid Kungälvsmotet stoppas en personbil av polis klockan 04:43 på måndagsmorgonen som kört vingligt i norrgående riktning.
En framdäcket är borta och bilen körs på fälgen. Föraren som somnar när han uppmanas blåsa i polisens sållningsinstrumentet.
Mannen förs till Kungälvs sjukhus för kontroll. Mannen misstänks för rattfylleri och hans körkort omhändertas.

Polisen varnar för jätteutskick av kidnappningshot
Under helgen har polisen i region Väst och hallan fått in över 100 anmälningar om att personer fått kidnappningshot mailade till sig.7
För att personen inte ska drabbas ska denne betala bitcoins. 
Man ska ringa 114 14 och så får man råd om hur man ska göra.
– Vi vill meddela att det inte är något att hetsa upp sig över, det är ett massutskick som går till slumpmässiga personer, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst

Polisbåt började brinna under färd
En polisbåt började brinna under färd i höjd med Danmarksterminalen i Göteborg.
Larmet kom in strax efter klockan 21 på lördagskvällen.
Enligt räddningstjänsten började det brinna i maskinrummet på båten, men personal ombord kunde själva släcka branden innan den hann sprida sig. Båten bogserades in till kaj och räddningstjänst fanns på plats för att assistera.
Ingen person ska ha kommit till skada.

Ny båtklass för Sjöräddningssällskapet
På söndag den 2 juni är det namngivning av Sjöräddningssällskapets nya båtklass på Rörö i Göteborgs norra skärgård. Den nya båten är drygt 14 meter lång och drivs med både diesel- och elmotorer.
Båten är en utveckling av den tidigare Victoria-klassen, och har många egenskaper gemensamma med de närmare 40 båtar som Sjöräddningssällskapet byggt i denna klass sedan 1997. Den nya båten är dock förlängd med cirka två meter, vilket framförallt ger en stabilare gång i sjön.
Dessutom är båten den första någonsin i Sjöräddningssällskapets flotta som är utrustad med både diesel- och elmotorer. De två elmotorerna, som tillsammans har en effekt på 160 hk, ger möjlighet till en tyst och miljöanpassad gång ut och in i hamnar.
Lika intressant är att kunna gå tyst vid eftersök, när minsta ljud som kan uppfattas kan vara avgörande för att hitta en försvunnen person.
Den nya båten, som får sitt namn på söndag, är donerad av Stig och Ilse Sanne. Den kommer att placeras på Räddningsstation Rörö.
 

Västkustens lurigaste grund - ladda ner till din GPS
Grundkollen är ett samarbete med Sjöräddningssällskapet där sjöräddare har hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Ladda ner Grundkollen till din GPS för att se de 60 vackraste platserna du inte ska besöka i sommar. 
Hämta och ladda ner dina närmsta grund här >>>

Damernas Champions League-finalen hamnar i Göteborg
På onsdagen blev det klart att Gamla Ullevi blir spelplatsen för damernas Champions Legue-final 2021.
Göran Havik, som är projektledare för internationella evenemang på Svenska fotbollförbundet, säger att Uefa bland annat fastnat för den satsning på flickfotboll som fotbollförbundet vill göra i samband med finalen.
– Det är utvecklingsinsatser för flickfotbollen i regionen, så att vi ytterligare stärker flickors intresse för att både titta på fotboll och att spela fotboll, säger Havik.

Man hittad död utomhus i Alafors
En man har hittats död vid en sjö i Alafors i Ale kommun norr om Göteborg.
Larmet till SOS kom vid 11.30-tiden på onsdagen. Det var förbipasserande som hittade en medvetslös man nära Hältorpssjön.
– Mannen är avliden. Vi har precis en patrull framme. Det finns i nuläget inget som tyder på brott men det är för tidigt att säga, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg
Texten uppdateras

Snart är det slutrökt på många allmänna platser
Den nya tobakslagen innebär att det från den 1 juli blir förbjudet att röka på en rad allmänna platser utomhus som affärsentréer, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar.
Sveriges regering och riksdag har satt upp ett mål om ett rökfritt Sverige 2025 då färre än fem procent av befolkningen ska vara rökare. Som ett led i denna målsättning införs en ny tobakslag som börjar gälla den 1 juli.
Den nya tobakslagen omfattar förutom cigaretter också e-cigaretter och vattenpipor. Den nya lagen innebär också att det blir rökförbud på en rad allmänna platser utomhus som tidigare inte omfattades av rökförbud. Den som är ansvarig för att rökförbudet följs är fastighetsägaren eller den som disponerar ytan. Ansvariga som upptäcker att någon trotsar rökförbudet ska uppmana personen att sluta eller att lämna platsen.
En verksamhetsutövare får inte handgripligen flytta på någon, det får enbart polis och väktare göra, men man får med tillsägelse försöka påverka människor.
Den fastighetsägare eller verksamhetsutövare som inte sköter sitt åtagande kan drabbas av vite.
Den nya lagen innebär att det blir rökförbud utanför alla entréer där allmänheten har tillträde, dock inte utanför enskilda arbetsplatser. Rökförbudsskyltar ska upp och finns det askkoppar där i dag ska de bort. Hur långt från en entré som det är okej att röka finns inte fastslaget i lagen.

Man dödad i skottlossning i Göteborg
Larm kommer in till polisen om att någon hört möjlig skottlossning i området kring Kummingatan i Göteborg klockan 21:36 på tisdagskvällen.
Enligt de vittnesmål som kommer in så har man hört ett flertal smällar som kan vara skottlossning.
Strax därefter kommer nya uppgifter in till polisen om att en person ska vara skadad. Den skadade ska möjligen befinna sig vid en förskola på Kummingatan.
Polis och ambulans larmas till platsen. Polisen startar upp en insats. Läget för den person som sägs vara skadad ännu okänt.
Polisen kallar in en helikopter. En polisinsats inleds i området.
Det finns även uppgifter om att den person ska ha lämnat platsen där den skadade anträffats, då möjligen i riktning mot Surtesjön i ett skogsområde. Uppgifterna är naturligtvis fortfarande väldigt osäkra.  
Kl 21.50: 
Polisen inleder förundersökning om försök till mord. En person har hittats med troliga skottskador, enligt uppgift från fyndplatsen så ska den skadade vara allvarligt skadad. Den skadade avförs med hjälp av ambulans till sjukhus. Brottsplatsen spärras av.
Det finns ännu ingen identitet på den skadade. Den skadade är en man. Det har även bekräftats att han avlidit pga skottskador.
Ingen gripen.
Kl 22.32: Meddelas att den skadade mannen avlidit. Rubriceringen ändras till mord. Polisen kommer inte att kunna lämna några uppgifter kring eventuell identitet på den avlidne med anledning av att anhöriga först måste underrättas.
En teknisk undersökning har gjorts under natten på brottsplatsen och avspärrningarna är hävda. Den skjutne mannen är i 40-årsåldern och anhöriga är underrättade. Det finns ingen misstänkt eller gripen. I nuläget kan ingen ytterligare information lämnas i ärendet.

Man förd till sjukhus efter att ha utsatts för mordförsök i Göteborg - två misstänkta gripna
Enligt SOS har en man blivit knivskadad vid Östra Nordstan och polis larmades klockan 17:30 på tisdagseftermiddagen.
Händelsen ska ha inträffat vid Spannmålsgatan, utanför köpcentret.
Den skadade anträffad, ambulanspersonal vårdar den skadade. Den skadade uppges ha skador i ett ben och i bålen, troligen knivskador. Oklar omfattning. Den skadade har förts till sjukhus. Den skadade är en man i 45-årsåldern. Rubricering, försök till dråp i nuläget.
Troligen har gärningsmannen gripits av ordningsvakter, uppgiften är ännu inte bekräftad. Den troliga brottsplatsen spärras av för teknisk undersökning.
Polisen har även anträffat en kniv som troligen är den kniv som varit aktuell vid brottet. Denna kniv har beslagtagits av polisen. Vidare så har två personer gripits, en man och en kvinna. Båda uppges ha varit involverade i händelsen. Ytterligare personer ska ha varit på plats vid brottstillfället.
Den gripna kvinnan är i 30-årsåldern och mannen i 55-årsåldern.
Polisen söker vittne till händelsen. Har du/ni sett något som kan vara av vikt för polisen, ring 114 14.  
    

Kvinna utsatt för rån - vittnen jagade rånaren
På Birkagatan i Götebprg har en man slitit väskan från en kvinna och sedan sprungit från platsen. Polis larmades klockan 18:21 på tisdagskvällen av vittnen.
Vittnen till händelsen har sprungit efter gärningsmannen. I nuläget är ingen gripen. Polisen har sökt med hund men varken handväska eller gärningsman har återfunnits.
Senaste platsen som gärningsmannen var synlig var vid Lillatorpsgatan.  Därefter är han borta. Han uppges ha tagit ut plånboken ur handväskan och sedan slängt i från sig väskan, väskan är dock inte återfunnen.
Offret hade strax före händelsen tagit ut pengar, möjligen har gärningsmannen följt efter offret fram till brottsplatsen. Offret är en kvinna i 60-65 års åldern Inga kända fysiska skador.
Gärningsmannen beskrivs som följer:
Man, ca 45-50 år, Smalt ansikte, svart hår och mörkare hudfärg, svart jacka. Mannen är troligen blöt då han bl a sprungit i en bäck.
Ingen gripen i nuläget.
Polisen söker ytterligare vittnen som kan ha sett något både före och efter det att brottet inträffat. Ring 114 14. 

Fyra nätverk kontrollerar hel stadsdel
Invånare vågar inte larma polisen och anmäla brott. I Norrby i Borås har fyra nätverk stor påverkan på livet i stadsdelen. Det visar en hemlig polisrapport som P4 Sjuhärad rapporterat om.
– Det vi ser som allvarligt är att tilltron till rättsstaten är relativt låg, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Det rör sig, enligt radion, om fyra löst sammansatta grupperingar som ska kontrollera stadsdelen. Nätverken baseras på vänskap, släktskap, religiös sammanhållning och etnicitet, enligt den rapport som P4 Sjuhärad tagit del av.
Otryggheten i området visar sig genom att boende inte vågar anmäla brott för att de fruktar repressalier.
– Man är rädd för att anmäla för att man tror att polisens förmåga att skydda anmälarna är låg. Men det är för att man inte provat systemet. I själva verket har vi en hög förmåga att skydda, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Öppen droghandel i området är ett av problemen som polisen lyfter i rapporten.
– Att det sker en nyrekrytering till nätverken är en fråga som inte bara polisen äger. Polisens uppgift är att lagföra dem som begår brott. De förebyggande åtgärderna är i grunden kommunens ansvar, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Problemen i Norrby handlar även om att det utvecklats ett parallellsamhälle och att området präglas av en stark social kontroll av kvinnor utifrån religion och hederskultur.
Norrby är vad polisen klassar som ett särskilt utsatt område. I Borås räknas även Hässleholm/Hulta till ett sådant område. Det är platser som präglas av sociala problem och med en kriminell närvaro som lett till att befolkningen drar sig undan att medverka i rättsprocesser. Polisen har svårt att i dessa områden göra sitt uppdrag.
– Vi ser att Norrby är ett mer slutet samhälle än Hässleholmen och Hulta. Men vi ser också att det har öppnats upp under det sista året. Vi har satsat extra resurser på Norrby sedan det blev ett särskilt utsatt område. Vi känner att förtroendet för polisen på Norrby har ökat. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Extra passtider släpps i Trollhättan
Just nu är det många som ansöker om nytt pass eller nationellt id-kort.
För att möta den stora efterfrågan släpper polisen i Fyrbodal ytterligare cirka 270 tider i Trollhättan lördagen den 1 juni.
Inför sommarsemestrarna är det många som ansöker om pass eller nationellt id-kort. Köerna till polisens bokningssystem för pass blir därför längre än vanligt. Lördagen den 1 juni kommer polisens reception i Trollhättan att ha utökade öppettider, från klockan 8.30 till 18, som en extra service. I dag släpptes tider för lördagen, så att den som behöver resehandlingar kan boka en tid. Cirka 270 passansökningar kommer att kunna hanteras under dagen. Den tid som man bokar är preliminär, vilket innebär att det kan bli väntetider trots den bokade tiden.
– Vi vill att så många som möjligt ska få en tid för att ansöka om pass, och ber om överseende med att det kan komma att bli långa köer under lördagen, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.
När ansökan om pass eller nationellt id-kort är gjord tar det cirka fem arbetsdagar tills passet är klart och kan hämtas ut i den reception man själv valt.
Polisen släpper kontinuerligt nya tider för att ansöka om resehandlingar. Fler tider kommer att släppas under sommaren, och personer som har ett pass med giltighet fram till hösten kan därför vänta med sin ansökan.
– Nu vänder vi oss särskilt till alla som har en resehandling med giltighetstid som går ut före 31 juli. Detta gör vi för att säkerställa att så många som möjligt ska få sitt pass i tid för sommarens utlandsresor, säger Rickard Fremark.
Mer information om pass och nationellt id-kort finns på polisen.se/pass
Trollhättan, förboka tid för pass

Sotenäs kommun publicerade hemliga personuppgifter på sin hemsida
I sex veckor låg personnummer, namn och bostadsort gällande en familj som var i behov av skydd uppe för allmän beskådan på Sotenäs kommuns hemsida.
-Det får inte hända men det har gjorts ett misstag när protokollet lades ut. Det är en erfaren person som arbetar med de här uppgifterna och det handlar om den mänskliga faktorn, säger Nils-Olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnämnden, till Bohuslänningen.
Kommunen har nu Lex Sarah-anmält händelsen och konstaterar att det inte går att utesluta att publiceringen kan få konsekvenser för familjen, trots att inget tyder på det. Hur många som tagit del av de sekretessbelagda uppgifterna kan inte kommunen svara på.

Av 785 våldtäktsärenden från 2016 har 736 ärenden lagts ned i Sverige enligt BRÅ
Det är inte möjligt att kraftigt öka andelen anmälda våldtäkter som leder till åtal och fällande dom - oavsett hur bra polis och åklagare arbetar. Men det finns utrymme för förbättringar. Det framkommer av en ny studie som Brå gjort på regeringens uppdrag.

De senaste åren har omkring 5 av 100 anmälda våldtäkter resulterat i en fällande dom. År 2016 anmäldes 4 549 våldtäkter mot person som var minst 15 år. Samma år åtalades 384 våldtäktsbrott och det utdömdes 194 fällande domar. Mot den bakgrunden har Brå haft i uppdrag av regeringen att studera dels orsakerna till att andelen uppklarade våldtäkter är så låg, dels analysera om det finns en potential att öka uppklaringen.

785 våldtäktsärenden från 2016 har studerats – 736 av dem lades ned
Brå har slumpmässigt valt ut 785 av våldtäktsanmälningarna 2016 och studerat allt material i ärendena. Genomgången visar att parterna oftast känner varandra, även om bekantskapen kan ha inletts samma dag. Överfallsvåldtäkter utgör endast tre till fem procent av anmälningarna. Målsäganden berättar om någon form av våld i hälften av anmälningarna. Oftast handlade det om ringa våld, som att kvinnan hade blivit fasthållen eller att den misstänkte lagt sig på henne så att hon inte kom loss. I andra fall har den misstänkte utnyttjat att målsäganden sovit eller varit mycket berusad. Polisen vidtar i genomsnitt åtta utredningsåtgärder i utredningarna, med en spridning från 0 till 71. Det handlar främst om att man förhör vittnen, tömmer mobiltelefoner, får skador dokumenterade, söker DNA-spår och tar drog-tester.

Många anmälningar saknar förutsättningar att klaras upp
Närmare hälften av anmälningarna hade inga förutsättningar att klaras upp, oavsett hur bra polis och åklagare arbetade. Det rör sig bland annat om felaktiga anmälningar, fall där gärningspersonen var omöjlig att identifiera, eller att det som målsäganden beskrev inte nådde upp till rekvisiten för våldtäkt 2016. I endast en tredjedel av anmälningarna var bevisproblem enda skälet till nedläggningen.
– Alla målsäganden har varit med om händelser som de tyckte var mycket obehagliga och ibland traumatiserat dem under en längre tid. Men vår studie visar att en stor del av anmälningarna inte är av den karaktären att det är möjligt att fälla någon för våldtäkt, säger Stina Holmberg, projektledare, Brå.

I var tionde utredning hittade Brå brister i utredningsarbetet
Brå har funnit brister av olika slag i ungefär var tionde utredning. Främst handlar det om att utredningen tagit för lång tid, att möjliga utredningsåtgärder inte vidtagits eller att förhören hade brister.
– I de flesta fall är det inte troligt att bristerna påverkade ärendets utgång. Men utan dessa brister hade uppklaringen sannolikt kunnat öka med ett par procentenheter. Att minska bristerna i arbetet är ändå viktigt för målsägandens förtroende för rättsväsendet. Ett bra polisarbete ökar också chanserna att rättsprocessen stärker målsäganden och bidrar till läkning – även utan en fällande dom, säger Lars Lewenhagen, utredare, Brå.

Rapporten ”Våldtäkter från anmälan till dom” (Brå 2019:9) går att ladda ner på bra.se

Polisjakt genom Göteborg i natt – rattfull man körde mot trafiken
Det var vid 01.30-tiden, natten till tisdag som tog polisen upp jakten på en man misstänkt för brott. Mannen körde iväg i en bil och åkte på fel sida, rätt mot trafiken.
Polisen fick tips om att bilen skulle vara ute och köra. Man lyckades få tag i bilen, men mannen ville inte stanna och då blev det ett förföljande.
Biljakten började i Bergsjön och gick fram och tillbaka runt om i Göteborg. Mannen körde bland annat ut på E20 och körde mot trafiken. Mannen krockade med åtminstone två personbilar under sin vådliga färd.
Biljakten tog stopp vid Munkebäcksmotet.
Han körde så illa att det blev punktering, till slut körde han på bara fälgarna. Det blev ett stopp mot en polisbil och det gick inte att köra vidare. Mannen misstänks för försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och drograttfylleri. 

Ökat antal sanktioner mot illegal arbetskraft
Det har skett en stor ökning av sanktioner mot arbetsgivare som anlitar arbetskraft utan tillstånd, det visar en ny rapport som överlämnats till regeringen.
– Att komma åt arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft skyddar både utsatta människor från att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare, och säkrar villkoren på arbetsmarknaden, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella Gränspolissektion. 

Varje år sammanställer Polismyndigheten uppgifter om genomförda inspektioner i enlighet med sanktionsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/52/EG av den 18 juni 2009 om minimistandarder för sanktioner och åtgärder mot arbetsgivare för tredjelandsmedborgare som vistas olagligt).
Lagen innebär möjligheter att bötfälla eller åtala arbetsgivare som anställer eller använder arbetskraft som inte har rätt att arbeta i Schengenområdet. En lagändring 1 juli 2018 innebar att Polismyndigheten fick utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser i branscher med särskild hög risk för att arbetskraft utan tillstånd används. Dessa kan i grova drag beskrivas som branscher som är ålagda att använda personalliggare. I flera av dessa är det mycket kontanter är i omlopp, till exempel fordonstvätt, restauranger, frisörer och liknande.
I rapporten för 2018, som lämnades in 24 maj, hittades 116 fall där ekonomiska sanktioner initierades med 556 100 kr i särskild straffavgift som resultat. Det kan jämföras med 86 fall och 290 100 kr året innan. 40 av förra årets fall ledde till åtal, och av dessa ledde 23 till böter på totalt 150 800 kr. Året innan handlade det om 29 fall varav 15 ledde till böter på 102 840 kr.
– Seriösa företagsägare som driver verksamhet enligt reglerna och betalar skattar och avgifter, kan inte konkurrera med priserna till konkurrenter som sänker sina kostnader genom att inte betala in avgifter. Som konsument bidrar man till osund konkurrens genom att köpa dessa företags varor och tjänster, säger Patrik Engström.

Fängelse för sjöfylleri
I förra veckan dömdes en man till en månads fängelse för sjöfylleri.
Det var under den Norska nationaldagen, 17 maj, som den 50-åriga mannen hade för avsikt att köra en båt med fyra passagerare från Strömstad till Norge.
På grund av den täta trafik som nationalfirandet medförde så innebar detta försvårande omständigheter i mannens dom.

Fira skolavslutningar men hoppa över plastkonfettin
Nu närmar sig skolavslutningarna och vid firandet släpps det ofta ut plastkonfetti. När firandet är över är konfettin svår att städa bort och plastskräpet finns kvar i vår natur och leds ut i vattendragen och havet.
Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte.
Om du använder blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti så gör du en stor insats för djur och natur.

En uppmaning till dig bilist från Nyheter4.com
Nu sätter sommarens asfalteringsarbeten igång. Många vägar i vårt avlånga land skall underhållas och asfalteras.
Vi uppmanar nu alla bilister att visa hänsyn till alla hjältar som i sommar jobbar ute på våra vägar så att ingen skall behöva skadas eller dödas av oaktsamhet när ditt fordon framförs förbi vägarbetarna
SÄNK FARTEN - HÅLL NERE FARTEN OCH VISA HÄNSYN TILL DINA MEDTRAFIKANTER SÅSOM VÄGARBETARNA
Detsamma gäller när du närmar dig räddningspersonal, poliser med flera som är ute på våra vägar för att hjälpa dig där ute i trafiken

Trafikverket måstes renovera Svinesundsbron i förtid
Svinesundsbron invigdes för 14 år sedan och måste redan renoveras. Det är egentligen för tidigt enligt trafikverkets projektledare Abbi Tehyrell.
– Vi ska inte behöva göra det redan efter 14 år, men stålbalkarna har tagit stryk, säger Abbi Tehyrell, projektledare för arbetet på Svinesundsbron.
Bron invigdes 2005 och Tehyrell menar att brister i uppförandet upptäcktes redan under garantitiden. Och nu måste alltså bron renoveras och arbetet påbörjas efter midsommar och pågår till november.
– På den sidan som vi jobbar kommer vi ha en fil, säger Abbi Tehyrell.

Kommunal chef dömd för att ha köpt sex
Mannen arbetade som kommunal chef i Västsverige när han vid flera tillfällen köpte sex. När han greps av polis lämnade han sin tjänst. Nu döms mannen i Vänersborgs tingsrätt till böter på närmare 20 000 kronor.
Det var i mitten av oktober som en chef i en västsvensk kommun greps misstänkt för våldtäkt alternativt sexköp. Anklagelsen om våldtäkt ströks senare.
På torsdagen dömdes mannen för sexköp och försök till köp av sexuell tjänsttill 150 dagsböter, totalt ska mannen betala knappt 20 000 kronor i böter.
Mannen ska bland annat kontaktat kvinnor genom sexannonser på nätet och stämt träff. Sexmötena ska ha ägt rum i Göteborg, Uddevalla och Vänersborg, under 2017 och 2018. Vid ett tillfälle ska mannen köpt sex i en lokal i närheten av polishuset i Uddevalla.
Mannen har i förhör erkänt samtliga brott. Och enligt åtalet finns det chattkonversationer och Swishbetalningar för att bevisa att han gjort sig skyldig till brotten.

Sju tagna i förvar efter tillslag på Skaraborgsföretag
En rad myndigheter har under onsdag och torsdag letat illegal arbetskraft och anställda som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd på totalt 108 företag i Skaraborg.
Under onsdagen och torsdagen gjorde polisen 264 inre utlänningskontroller på 108 företag. Sju personer togs i förvar och lämnas över till Migrationsverket.
De företag som valts ut för inspektion har fått oanmält besök av en ganska stor grupp poliser och representanter för andra myndigheter. Förutom polisen deltog Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Miljösamverkan Öst, Migrationsverket och Kronofogden.

Det handlar om människor som utnyttjas av arbetsgivare och det skapar en osund konkurrens gentemot företagare som sköter sig, säger Johan Rexhag, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg.
De branscher som enligt den nya lagen klassas som risksektorer är till exempel hotell- och restauang, bilverkstäder, skönhetsvårdsinrättningar och frisörsalonger. Enligt polisen är det relativt vanligt att arbetsgivare i dessa branscher utnyttjar personer som saknar uppehållstillstånd som då arbetar under dåliga villkor.
Ny lag i fjol
Det är första gången man gör en sådan inspektion i Skaraborg, sedan den nya lagen trädde i kraft.
Lagstiftningen som gör arbetsplatskontroller möjliga utan misstanke om brott, är ganska ny. Den kom 1 juli 2018.
Detta är något som myndigheterna kommer att fortsätta med.

Man 17-årsåldern står åtalad för brott i Uddevalla, Orust och i Tanum för våldtäkt mot barn, brott mot knivlagen och narkotikabrott ​​​​​​​
En man i 17-årsåldern och medborgare i Afghanistan står åtalad vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Mannen skall enligt åtalet genomfört ett vaginalt samlag med målsägande A född 2003. Den misstänkta våldtäkten skall ha skett den 23 maj 2018 i Tanumshede Mannen begick gärningen med uppsåt enligt åklagren som menar att han hade åtminstone skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år.
Det skall finnas fler vittnen till händelsen enligt förundersökningsrapporten. Mannen förnekar brott i polisförhör
Mannen står även åtalad för brott mot knivlagen.
När han stoppades av polis skall han ha haft en kniv på allmän plats trots att det inte var
befogat. Det hände den 10 juni 2018 på Willys i Uddevalla,
Vid samma tillfälle skall han ha innehaft innehaft 5,90 gram cannabisharts. Mannen erkäner brott i polisförhör.
Den 17 november 2017 skall mannen olovligen innehaft 0,89 gram cannabisharts vid en poliskontroll på Henåns skola på Orust kommun. Mannen förnekar brott i polisförhör.
Den 1 juli 2018 skall mannen olovligen innehaft 135 tabletter diazepam och 15 tabletter tramadol vid en poliskontroll. Det på Hotell Vinbäck i Tanumshede. Mannen nekar till brott i polisförhör.

Lärare i Uddevalla åtalas för att ha sparkat åttaåring på benet
En lärare på en skola i Uddevalla åtalas vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för att ha sparkat en åttaårig elev på benet.
Händelsen ska ha skett på skolområdet på en skola i Uddevalla i slutet av förra året. Enligt åtalet ska sparken ha orsakat flickan blånad och rodnad på benet. Läraren, som åtalas för misshandel, nekar till brott.

Åtalet mot åldringsligan utökas med 20 nya brott 
Åtalet mot åldringsligan från utlandet sväller. I dagarna kommer en av de tre misstänkta att åtalas för fler stölder och bedrägerier mot äldre.
– Vi har väntat på ett beslut från Spanien kring en av de tilltalade där vi inte fått åtala för alla gärningar eftersom han inte varit utlämnad för dem, men nu har beslut från Spanien kommit, säger åklagare Johanna Maxson.
En av de åtalade i den så kallade åldringsligan kommer att misstänkas för ytterligare brott. Det gäller den yngre mannen. Han som häktades i sin utevaro, och greps senare av spansk polis i Barcelona. 

Mannen stod på onsdagen åtalad vid Uddevalla tingsrätt, tillsammans med två andra personer, misstänkta för 52 grova stölder och grova bedrägerier.
Enligt åtalet ska trion begått flera brott, från 2015 till 2018, på flera håll i landet, bland annat i Ljungskile, Trollhättan och Uddevalla.
Två av de misstänkta erkänner delar av brott. En av dem nekar.

Fängelse och böter för föräldrar som svlte sitt barn
Idag dömdes ett föräldrapar från Göteborg till fängelse i tre månader för grovt vållande till kroppsskada sedan de gett sin dotter bristfällig vegansk mat.
Föräldrarna ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan. Pappan döms dessutom för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.
Fallet uppdagades för några månader sedan när föräldrarna kom till Östra sjukhuset med dottern, som då var ett och ett halvt år gammal, och uppgav att hon fått magsjuka. Det visade sig då att hon var gravt undernärd och vägde som en fyramånaders bebis.
Enligt läkaren var hon stundvis okontaktbar och nära att dö.
Föräldrarna nekar till att de medvetet begått något brott mot dottern. Under rättegången sa mamman att det här varit den värsta tiden i hennes liv och att allt hon vill är att få tillbaka sitt barn.
– Allt jag har gjort har varit av kärlek och jag har trott att jag gjort det bästa för henne. I framtiden lovar jag att följa Livsmedelsverkets rekommendationer av kost.
Åklagaren yrkade på två till tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada. Flickans särskilda företrädare, advokat Kristina Löthwall, vill att föräldrarna ska betala 80 000 i skadestånd.
Sedan rättegångens slut har föräldrarna bott med dottern på ett utredningshem för att utvärderas av socialtjänsten.

23-åring gripen på buss mot Göteborg´med automatvapen
En svensk 23-årig man som reste med buss från Serbien mot Göteborg har gripits av den tyska tullen. Flera vapen hittades i mannens reseväska.
Vid en rutinkontroll på en motorväg utanför Berlin i lördags kväll hittade den tyska tullen ett hagelgevär och två automatvapen i 23-åringens reseväska.
Den tyska tullen har i ett pressmeddelande skrivit att bussen färdades mellan Novi Pazar i Serbien och Göteborg.

Okänd man trängde sig in hos 85-årig kvinna
Polis skickas till en bostadsadress i Sjöbo i Borås, där en kvinna i 85-års åldern uppger för en granne att en man trängt sin in i hennes lägenhet på onsdagskvällen.
Mannen har därefter letat igenom lådor, innan kvinnan fick ut honom ur bostaden. Samme man ska även ha försökt att komma in även i grannens lägenhet. Det verkar dock inte som om mannen fått med sig några av kvinnans tillhörigheter. Polis upprättar anmälan rubricerad som olaga intrång.
Ytterligare en inringare från samma adress uppger att en granne, en man, haft en man som kommit in hans lägenhet. Mannen har rört sig runt i lägenheten och i samband med det tillgript smycken. Polis har varit hos den berörda mannen och tagit uppgifter till en anmälan. Händelsen rubriceras som olaga intrång samt grov stöld.
 

Lysekils kommun utreder vården efter misstänkt äldremord
En äldre kvinna sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin man. Hon säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom vården var för dålig. Nu har Lysekils kommun startat en Lex Sarah-utredning.
– Vi gör en utredning av vad som skett för vi vill försäkra oss om hur det gått till och om vi kunde ha gjort på något annat sätt, säger Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun.

Den 4 april hittades en man död och en kvinna skadad i en bostad i Lysekil. Kvinnan fördes till sjukhus och anhölls snart misstänkt för att ha mördat sin make. Hon förnekar mord och säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom maken var sjuk, och de kände att de inte fick den hjälp och vård de behövde.
Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de generellt erbjuder stöd för anhöriga till sjuka personer. Till exempel kan man få hjälp med att komma hemifrån om man har en partner som inte klarar sig själv.
– Men det är klart, ibland blir det väldigt tungt ändå, speciellt om den andre har ett väldigt stort vårdbehov. Ibland håller man på och tänker att man klarar sig ett tag till fast man skulle behöva hjälp, säger Eva Andersson.
När kommunens Lex Sarah-utredning är färdig ska de bestämma om de tänker anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg eller inte.
– Vi bedömer att vi gjort de saker vi behöver göra, men vi vill ändå försäkra oss om att det inte är något annat och i så fall anmäler vi det till Ivo när utredningen är klar, säger Eva Andersson.

Känd jihadist från Västsverige tillbaka efter fängelsestraff i Grekland
Mannen från Västsverige dömdes till femton års fängelse i Grekland för terrorbrott. Nu har han släppts i förtid och återvänt till Sverige, uppger källor för SVT Nyheter. 
– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.
Mannen är i 30-årsåldern och har tidigare dömts för brott relaterade till terror.
Den grekiska polisen misstänkte att han och en kamrat, även han från Göteborgstrakten, skulle ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.
De greps i Grekland vid gränsen till Turkiet i januari 2016. Båda dömdes mot sitt nekande till femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmateriel. Båda fick senare sänkta straff efter ett överklagande.
Frigetts av oklara skäl
Mannen i 30-årsåldern fick straffet sänkt till nio års fängelse och kamraten till sju år och tre månader. Förra hösten släpptes den yngre kamraten.
Och nu har mannen i 30-årsåldern också frigetts, men det är oklart av vilka skäl. UD bekräftar frigivandet och att mannen inte längre är ett konsulärt ärende för utrikesförvaltningen.
När frigavs han och varför i förtid?
– Det kan jag inte svara på. Vi får hänvisa till grekiska myndigheter, säger UD:s Diana Qudhaib.
Koppling till Skråmo
Den nu frigivna mannen greps i Bosnien 2005 misstänkt för att ha planerat ett självmordsattentat. Polisen hittade sprängmedel och vapen tillsammans med ett självmordsbälte. Han dömdes till åtta år och fyra månaders fängelse av bosnisk domstol.
2009 överfördes han till ett svenskt fängelse och frigavs villkorligt i maj 2011.
Han har kopplats ihop med flera kända IS-terrorister, bland annat den uppmärksammade svensk-norske terroristen Michael Skråmo.

Polisen i Fyrbodal sänkte brottsoffrens väntetid med flera månader
Nu tar det betydligt kortare tid för polisen i Fyrbodal att höra av sig efter anmälan om brott i nära relationer och våldtäkter. Anledningen är en omorganisation.
– Tidigare kan det ha tagit upp till fyra månader innan polisen har hört av sig, säger kommissarie Elisabeth Olsson på polisen i Fyrbodal.
En så kallad beredningsgrupp tar snabbt kontakt med den brottsutsatte, gör kompletterande förhör och hjälper till med målsägarbiträde.
– Nu kan vi kontakta den brottsutsatte inom några dagar. Det gör även att möjligheten att klara upp brottet ökar, säger Elisabeth Olsson.
Gruppen finns på prov fram till sommaren. I höst tas en nytt beslut om försöket ska fortsätta.

Sex års fängelse för den uppmärksammad våldtäkt i Billdal för 24 år
För närmare 24 år sedan överfölls och våldtogs en åttaårig flicka i ett skogsparti i Billdal, söder om Göteborg. Få trodde att fallet skulle lösas när nya metoder plötsligt gjorde att polisen fick en dna-träff. Nu döms en 58-årig man till sex års fängelse.
Den 15 september 1995 cyklade en åttaårig flicka hem från skolan i Billdal som ligger mellan Göteborg och Kungsbacka. Hon överfölls och våldtogs mitt på dagen i en skogsdunge. Först 24 år senare fick polisen träff, tack vare så kallad familjesökning i myndighetens dna-register och den nu 58-årige mannen greps.
Den 1 januari i år gjorde en ny lag det möjligt för polisen att använda så kallad familjesökning i sitt dna-register. Då hittade man först en nära anhörig till den nu åtalade mannen, och på så sätt kunde polisen spåra honom.

Det fanns inga vittnen till våldtäkten 1995, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig.
När mannen fick veta att han skulle topsas så höll han sig undan polisen och ville inte lämna dna-prov frivilligt.
”Åklagaren beslutade då om husrannsakan och polisen gick in i den tilltalades hem men han var inte hemma. Polisen skrev en lapp och upplyste om att det var polis som varit inne i hans hem och uppmanade honom att kontakta polisen. Det gjorde inte den tilltalade utan istället hämtade han sina barn och sa till skolan att barnen skulle flytta till deras mamma.” skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
– Han har haft ett minst sagt märkligt beteende efter att polisen kontaktade honom för att topsa honom. Han gjorde sig okontaktbar, säger domaren Anna Witte.

Säger sig inte minnas händelsen
Tingsrätten skriver i domen att det har gjorts två olika DNA analyser vid två olika tillfällen och båda gav Grad +4 vilket är den starkaste värdering Nationellt forensiskt centrum har och resultatet talade extremt starkt för att sperman kom från den tilltalade.
Mannen har nekat till brottet och sagt att han inte minns händelsen. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand tycker att bevisningen var stark och är nöjd med en fällande dom.

Flickan vårdades på sjukhus i fem dagar efter händelsen, dels på grund av en fraktur i skallbenet men även för svåra underlivsskador. Hennes målsägandebiträde har inte velat uttala sig om hur kvinnan mår idag.

Hänsynslöst och rått övergrepp
Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som mannen begått mot flickan har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt.
”Brottet har ödelagt hela hennes liv och slog sönder hennes grundtrygghet. Våldtäkten innefattade även ett våld som gjorde att målsäganden fick allvarliga skador.” fortsätter tingsrätten i domen.
– Vi ansåg att straffvärdet var 8 års fängelse men det finns bestämmelser som säger att man ska ta hänsyn till tid som gått efter ett brott och vi kom fram till att det var rimligt att reducera med två år, säger domaren Anna Witte.
– Jag noterar att domstolen höll med mig om att brottet var värt 8 år. Jag föreslog en avräkning med ett år, rätten valde två år. Jag får fundera på hur jag ska resonera kring det, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.
 

Mopedstölder vanliga under våren och sommarmånaderna
Mopeder, som används rätt, ger många ungdomar en möjlighet att transportera sig mellan hemmet/skola och kompisar/aktiviteter. Men används mopederna på fel sätt ökar riskerna för att man skadas i trafiken och att människor känner sig otrygga i trafikmiljön
Trimmade mopeder och körbeteende
Många av de mopeder som polisen stoppar visar sig ha ändrats för att kunna framföras i en högre hastighet. Forskningen visar på att unga förare inte har den erfarenhet eller omdöme för att köra i de hastigheterna. 
Om en förare stoppas av polisen rapporteras denne för olovlig körning. Kan man i utredningen även visa på att vårdnadshavare känt till trimningen kan även denne rapporteras för tillåtande av olovlig körning.
Ibland ser mopedförare mopeden som ett fordon att leka med. Man kör på bakhjulet ute på vägen, kör på gång- eller cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor, kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen. När det kommer till utrustningen förekommer det att man tar loss registreringsskylten, tar bort utrustning såsom backspeglar och kör med dåliga bromsar/trasiga lampor.
Problemen som vi nämner medför att riskerna för trafikolyckor, personskador och dödsfall ökar. Vi vill poängtera att huvuddelen av mopedförarna sköter sig. Polisen vill bara att ingen skadas i trafiken och att man känner sig trygg i samhället.

Man stoppad för drograttfylleri, olovlig körning och brott mot knivlagen
En personbil framförs i hög hastighet i centrala Lilla Edet och polisen medddelas klockan  08:58på tisdagsmorgonen av inringare. Polispatrull får stopp på bilen i höjd med Storgatan / Majorsgatan / Lindahlsvägen.
Föraren, en man i 25-års åldern, springer från bilen men kan säkras av polis. Han visar tecken på påverkan av narkotika, och tas med av polis för provtagning. Mannen har inte körkort, och är nu misstänkt för drograttfylleri, olovlig körning, brott mot knivlagen samt narkotikabrott genom eget bruk samt innehav.

Tre gripna för försök till grov misshandel
En taxichaufför ringer till Polisens ledningscentral klockan 03;38 på tisdagsmorgonen från Plantagegatan / Värmlandsgatan och uppger att han blivit hotad med kniv. Hotet ska ha skett i samband med att fyra personer åkt med i taxin, och därefter försökt att lämna utan att betala för taxiresan. Taxichauffören försöker att stoppa dem, men blir då hotad. Gärningsmännen ska finnas kvar i området, och polis som anländer till platsen lokaliserar tre personer som gömmer sig i ett buskage. Dessa grips misstänkta för försök till grov misshandel.

Forskaren vill ha allmänhetens hjälp med ovanliga giftmaneten utefter Bohuskusten
För att fortsätta undersöka den giftiga klängmanetens framfart ber nu forskare allmänheten att skicka in bilder och iakttagelser.
– Om vi får ännu en varm och torr sommar finns det stora möjligheter att den sprider sig, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.
Sommaren 2018 rapporterade badgäster mellan Orust och Tjörn att de hade bränt sig på en konstig liten manet. Sen dess har forskare på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium forskat om den lilla maneten som kallas klängmanet. Detta för att den klamrar sig fast i ålgräs som är ett slags sjögräs. Den blir runt 2,5 centimeter i diameter som störst och är svår att upptäcka.

Innan upptäckten på västkusten förra året så var det 88 år sedan den sågs i Sverige.
– Det skulle mycket väl kunna vara så att de kommit in med båttrafik från andra platser i världen eller så har de spridit sig och värmen under förra sommaren har gjort att de blivit giftiga, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska maboratorium.

Nu vill Björn och hans kollegor ha allmänhetens hjälp att rapportera nya fynd av klängmaneter i sommar.
– Vi vill fortsätta att studera klängmaneternas utbredning i svenska vatten för att ännu bättre kunna förstå deras biologi och om möjligt kunna hjälpa människor att undvika att bränna sig på dem, säger Björn Källström som betonar att de inte är farliga men kan brännas.

Skenande lastbil med trailer på E20
En skenande lastbil med trailer på E20 larmar polis om att han inte kan stanna/få kontroll på ekipaget.
Lastbilschauffören hör av sig när han är i Vårgårda på E20 och är på väg norrut. Han uppger att han inte kan stoppa sitt ekipage. Bromsarna fungerar inte och han kan inte växla lastbilen. Han kör på sexan växel och hastigheten är 50 kilometer i timmen. Polisen ligger både bakom och framför ekipaget och vi rensar trafiken på E20 framåt och intensiteten på E20 är låg. 
Kl 14.24: Går lastbilen av vägen, det blir stopp på ekipaget. Lastbilsföraren har klarat sig utan skador. Ingen övriga kända skador på varken person eller fordon.

Man åtalas för grovt sjöfylleri
En man medborgare i Polen står åtalad vid Uddevalla Tingsrätt för grovt sjöfylleri då mannen ska ha framfört en motorbåt, som med motordrift kunde ha framförts med en hastighet om minst 15 knop efter att ha druckit
alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under färden uppgick till 0.74 milligram per liter.
Det hände den 17 maj 2019. Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till den höga alkoholkoncentrationen i Södra hamnen Strömstad.
Polisförhör med den tilltalade som erkänner brott.

Man begärs häktad för våldtäkt
En man i 30-årsåldern från Uddevalla har begärts häktad i Uddevalla tingsrätt av åklagare för våldtäkt, och för att det finns risk att den misstänkte genom att han kan undanröja bevis eller på annat sett försvåra utredningen.
Brottet kan ge upp till två års fängelse.
Åklagaren har även begärt att den misstänkte skall beläggas med restriktioner i kontakt med andra utanför häktet

Studentfirande i Uddevalla 5 juni
Ni som vill vara med och fira alla studenter hittar tider för respektive gymnasieskolas utsläpp här.(Se förslag nedan var det är lämpligt att parkera.)

Studentutsläpp
Östrabo 1 och Östrabo Y
13.15 Studenterna marscherar klassvis efter Uddevalla Stadsmusikkår till museiparken.
ca 13.40 Studentutsläpp klassvis från scenen i museiparken.
Agneberg och Sinclair
14.00 Studentutsläpp via Agnebergs huvudentré till skolgården. Därefter marsch från Agneberg via Kungsgatan, Torggatan till Margretegärdeparken. Marschen leds av Uddevalla Stadsmusikkår.
14.20 Studentutsläpp på Sinclair mot Klintvägen (järnvägen). Studenterna tågar mot Margretegärdeparken via Kungsgatan och Torggatan.
Margretegärde
14.15 Studentutsläpp mot skolgatan och Margretegärdeparken.
Allt om studenten på Uddevalla gymnasieskola »
Drottning Blankas gymnasieskola
12:30 Studentutsläpp från Drottning Blankas gymnasieskola vid Kungstorget.
Thoren Innovation School
13.30 Studentutsläpp på I17-området, Kaserngården 6A.

Studentflak/ekipage
På grund av flera allvarliga olyckor tidigare år rekommenderar Polisen att det finns flakvärdar som kan vara till hjälp under färden och ökar tryggheten. Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Kontrollera att till exempel räcken håller för tryck från många personer. Det har även hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket. 
Vad säger polis och transportstyrelsen om studentekipage »
Viktigt att tänka på om konfetti!

Av miljöhänsyn använd inte konfetti i metalliserad plast. Kommunens sopmaskiner har svårt att ta upp konfettin. Konfettin hamnar då i dagvattenbrunnarna och sedan ut i våra vattendrag där de sedan inte kan brytas ner. Använd istället blomblad, ris, fågelfrön eller såpbubblor vid firandetistället för plastkonfetti och ballongsläpp och gör en insats för djur och natur. 

Parkering
Vid studenten är det många som vill komma och träffa studenterna. I den mån det är möjligt tänk på att samåka eller åk med kollektivtrafiken.
Den 5 och 6 juni kommer en del parkeringar vara avgiftsfria och biljettautomaterna kommer då att säckas. Här kan du parkera:
Simhallen
Södra hamnen
Kampenhof
Brattgatan
Erik Dahlbergsgatan vid Östrabo
Rimnershallen/vallen​
Östra Stationen
Jacob Trahnsgatan
Agnebersgymnasiet, Lönner
De tillfälliga parkeringar som är öppna i samband vid studenten kommer att finnas vid:
Prostängen, vid Agneberg.
Bastionsgatan, vid STC

Tänk på framkomlighet för både gående och andra fordon genom att inte parkera på gångvägar, eller vid in och utfart samt inte trafikfarligt.
Det kommer finnas parkeringsvärdar i samband med studenten som kommer att hjälpa till med parkeringen.

På de avgiftsbelagda parkeringarna kan man betala alternativt med mynt, kort eller sms/app med smspark.se
Ha en härlig skolavslutning!
 

Man står åtalad för djurmisshandel, skadegörelse och olaga hot mot tjänsteman
En man i 65-årsåldern står åtalad av Uddevalla tingsrätt för djurmisshandel, skadegörelse och olaga hot mot tjänsteman. Mannen ska enligt åtalet ha angripit en manlig veterinären med hot om våld.
Veterinären ska ha varit delaktig i att fatta beslut om djurförbud för den åtalade mannen någon gång mellan den 31 januari 2018 och den 13 april 2018 i Uddevalla kommun. Den åtalade mannen har i telefon uttryckt att han ska skjuta huvudet av veterinären samt att veterinären ska få "så innihelvete med stryk" eller uttryck av liknande innebörd. Mannen förnekar brott.

Mannen står även åtalad för djurplågeri
Den åtalade mannen ska ha utsatt en schäfertik för lidande utan att det fanns godtagbara skäl.
Det hände den 14 april 2017 i Hällevadsholm i Munkedals kommun. Mannen har under en längre tid underlåtit att ta hunden till veterinär och se till att den fått adekvat behandling för sina medicinska problem trots flera förelägganden om detta vilket resulterat i skada, smärta och lidande för hunden, bl.a. genom kraftig varig öroninfektion med svullna hörselgångar, böld vid ena ögat, sår i huden, oklippta klor som brutits av, avmagrad, juvertumörer som spruckit ut genom huden och hudinfektion .
Mannen förnekar även här brott.

Till sist står mannen åtalad för skadegörelse.
Mannen ska ha förstört fönsterrutor, dörr, inredning samt golv på över- och nedervåning så att det blev skador för ca 130 000 kronor i den lägenhet mannen hyrde. Det hände den 17 mars 2018 i Munkedal, Munkedals kommun.
Mannen förnekar även detta brott

Dödad man i Barcelona var misstänkt för bombdåd i Torslanda
Den avlidne mannen ska ha blivit skjuten i den vindsvåning som han hyrde. Polis kunde identifiera honom som svensk via ID-handlingar som hittades i lägenheten, uppger La Vanguardia.
Den avlidne mannen var skriven i en kranskommun till Göteborg.
Vid sin död var mannen eftersökt av polisen i Göteborg, som misstänkt för bombdådet i Torslanda för fyra år sedan, uppger kammaråklagare Stina Lundqvist, som leder den ännu pågående förundersökningen om dådet.
Mannen har inte varit häktad i sin frånvaro, vilket har omöjliggjort utfärdande av en internationell arresteringsorder. Bevisen räckte inte för häktning då.
Mordet tros ha kopplingar till droghandel, men utredare utesluter inte andra motiv, enligt La Vanguardia.
 

Hotell utsatt för väpnat rån
En man som arbetar på Quality Hotel i Vänersborg blir rånad klockan 03.40 natten till söndagen på pengar av en man med kniv och ett armeringsjärn.
Mannen hade en svart luvtröja och solglasögon på sig och fick med sig cirka 1.000 kronor i kontanter. Han försvann sen troligen till fots från platsen. Den rånade mannen är chockad men inte fysiskt skadad. Ingen gripen.

Sex män anhållna för grov misshandel
På Frölundatorg påträffar en polispatrull en misshandlad man i 25-årsåldern vid 22.49 på lördagskvällen och ska ha kommit till platsen på moped.
Enligt vittnen har han blivit misshandlad med sparkar och slag av flera personer som sen försvann i en svart Volvo V60. Han förs till sjukhus för vård. Efter att polisen utfört en rad olika utredningsåtgärder, bl a husrannsakningar, kan sex män mellan 20-30 år hämtas in till förhör. De blir efter förhör anhållna av åklagare. En förundersökning om grov misshandel är inledd.

Kungälvscruisingen älskad av gammal som ung
På lördagseftermiddagen klockan 17:00 drog årets cruisingen genom Kungälv igång och anordnas av Rightbacks MK Kungälv.
Som vanligt kantades gatorna i centrala Kungälv av tusentals människor. Utefter färdvägen som också leder runt utanför Kungälvs centrum möttes cruisingen upp av väntande människor, gammal som ung.
Vi på Nyheter4.com fångade stämningen och nedan kan du se foton från cruisingen, kanske hamnade just du på de 110 bilderna vi lagt ut här nedanför i 4 block !?

Parksommar i Uddevalla rivstartar med Thomas Stenström
Vill du höra livemusik eller se på bio utomhus i det lummigt gröna?
Sex torsdagskvällar i juli och augusti anordnas Parksommar i Hasselbacken i centrala Uddevalla. Thomas Stenström, Cherrie och Det Brinner är några av akterna. Fri entré till allt

Parksommar bjuder på en bred musikblandning, det blir både hip-hop, indiepop, folkmusik och disco. Först upp på scen är Uddevallasonen Thomas Stenström och support Linn Koch Emmery den 11 juli.
- Det känns superkul att kunna presentera Thomas Stenström som turnerar runtom i landet nu i sommar. Vi har väntat på rätt tillfälle och vi tror det här blir en jättebra inledning av Parksommar i den vackra och upprustade stadsparken vid Hasselbacken och Bäveån, säger Pontus Blom, kultursamordnare.

Parksommar bjuder även på pop med Det Brinner, hip-hop med Cherrie och hårdrock, americana och folkpop med lokala akter. Den 18 juli ordnas en minifestival med fyra band från trakten.
- Vi vill även visa upp den musikkultur vi har här i stan och i vårt närområde. Alice´s Wedding och Black House Hill har gått vidare till riksfinalen av Imagine Sweden, som detta år hålls i Gävle, säger Pontus Blom.
I augusti visas filmerna ”A star is born” och ”Tårtgeneralen” som utomhusbio i Hasselbacken. Filmerna visas i ett samarbete med Filmis-Uddevalla filmstudio.

Program för Parksommar 2019
11 juli Thomas Stenström, support: Linn Koch Emmery
18 juli Minifestival med Alice´s Wedding, Black House Hill, Calatea, Astrid Melén Perception
1 augusti Det brinner, support: Josephi
8 augusti Cherrie, support: Adam Huligan
15 augusti Utomhusbio: A Star Is Born
22 augusti Utomhusbio: Tårtgeneralen
Samtliga konserter under Parksommar startar kring klockan 19.00 och pågår till cirka 21.30.
Utomhusbio kommer att starta omkring klockan 21.00.

Housefestival kommer tillbaka till Smögen i sommar
För andra året så arrangeras Amaze festival på Smögen.Temat för festivalen är EDM (elektronisk dansmusik) och körs i slutet på juli. Afrojack, Vigiland och Rebecca och Fiona är några av de DJ:s som är klara att spela.
Enligt arrangören kommer fler namn att släpas inom kort. Festivalen kommer att vara en mix mellan dagsfest och nattklubb och pågå under nio timmar.
Förra året lockades drygt 7 000 besökare. I år så hoppas arrangörerna på fler. Man räknar med att det kommer att bli fullt i år vilket innebär cirka 9 000 besökare.

Tre misstänkta mordförsök på äldreboende i Västsverige
Polisen utreder tre misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige.
En läkare slog larm sedan flera äldre kom in till sjuhuset med misstänkta överdoser av insulin uppger TT.
– Vi utreder händelsen som försök till mord, säger åklagaren Stina Lundqvist som utreder tillsammans med polisen tre fall att misstänkt aktiv dödshjälp vid ett äldreboende i Västsverige.
Det var läkare på ett sjukhus i regionen som slog larm redan i maj förra året, då två kvinnor från samma avdelning på boendet kom in till sjuhuset med låga blodsockervärden.
”Någon har genom att ge målsäganden insulin försatt henne i medvetslöshet med andningsuppehåll”, skriver en överläkare i polisanmälan om en av kvinnorna. Överläkaren skriver också att patienterna inte varit i stånd att på egen hand orsaka den uppkomna situationen.

I januari i år inträffar sedan ytterligare ett fall på samma boende. En kvinna kom in till sjukhusets akutmottagning med bland annat lågt blodsocker. Orsaken till det låga blodsockervärdet är oklart. Patienten har inte diabetes och behandlas inte med blodsockersänkande medicin. Även denna händelse polisanmäldes. Först då överfördes ärendet till en åklagare.
– Vi kan inte säga att det med säkerhet rör sig om mordförsök, det får förhoppningsvis utredningen visa. Men det finns en del saker som talar för att det är brott som är begångna, sedan vill inte jag gå in på exakt vad vi har för bevisning, säger Stina Lundqvist.

Det finns flera märkligheter kring fallen. Minst en av kvinnorna som kom in till sjukhuset hade ingen insulinbehandling alls vid tillfället, en annan hade insulin av ett annat slag än det som orsakade hennes akuta tillstånd.
Direkt efter polisanmälan inventerade boendet all insulin. I en lägenhet hittades två tomma insulinpennor med snabbverkande insulin som inte fanns antecknad i personalens signeringslista. Anmälningar om händelserna har också lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Ivo gjorde bland annat en oanmäld inspektion och kom fram till att det fanns ”vissa risker avseende läkemedelshanteringen på äldreboendet”.

Utredningen försvåras av att det sedan de första händelserna inträffade har skett personalförändringar, att en annan vårdgivare tagit över ansvaret för boendet och att en av de tre drabbade kvinnorna senare avlidit av naturliga orsaker.
– Det är en komplicerad utredning. Och det handlar om äldre och svagare personer som gör det svårare att se samband, medger Stina Lundqvist.
Men utredningen går framåt. Man genomför vanliga förundersökningsåtgärder, hör personal, tar in loggar, går igenom journaler och kontrollerar mediciner.
– Vi har ingen uppsatt som skäligen misstänkt i nuläget. Sedan har vi naturligtvis personer som vi tittar på. Det är en naturlig del av förundersökningen att titta på till exempel vilka personer som har jobbat vid alla tillfällen, säger Stina Lundqvist.

FAKTA: DÖDSHJÄLP
Dödshjälp innebär att man på medicinsk väg bidrar till eller orsakar en persons död, på dennes eller under vissa omständigheter en nära anhörigs begäran. Kallas också för eutanasi.
Med aktiv dödshjälp avses att man med aktiva handlingar avsiktligt framkallar eller påskyndar dödsprocessen hos en person. I Sverige, och stora delar av världen, är aktiv dödshjälp olaglig och brottet rubriceras som mord eller dråp.
Med passiv dödshjälp avses att man avstår från livsuppehållande behandling samtidigt som man ger lindrande vård. Passiv dödshjälp är lagligt i många länder, däribland Sverige. Exempel där det kan ske är människor som ligger i koma eller personer som väljer att avstå från behandling av en dödlig sjukdom.
Källa: Nationalencyklopedin, Socialstyrelsen

15 personer åtalade i stor bedrägerihärva mot CSN
Centrala studiestödsnämnden, CSN, tros ha lurats på tiotals miljoner kronor i studiemedel. Nu har flera stämningsansökningar lämnats in till Göteborgs tingsrätt. Bland andra åtalas tre unga män i Göteborg för att ha deltagit i bedrägerierna, dock utan att ha en central roll.
De ska ha kontaktats av mellanhänder som erbjudit snabba pengar i utbyte mot personuppgifter.
Huvudfigurerna i härvan, en handfull personer, har därefter använt id-uppgifterna för att söka studiemedel för dyra studier utomlands.
– Vi har exempel på personer som sökt och fått ut runt 200 000 kronor för en termin, säger kammaråklagare Håkan Larsson.
Totalt har cirka 200 personer kartlagts i ärendet, varav omkring 15 personer ställs inför rätta. Flera av dem som lånade ut sina personuppgifter hade stora skulder och/eller missbruk att finansiera.
Bedrägerierna ska ha begåtts under åren 2014–2017. Sedan dess har regelverket stramats upp. Numera görs mindre engångsutbetalningar och rätten att få stora summor utbetalade i förväg har begränsats, enligt CSN:s pressekreterare Klas Elfving

Polisjakt i Göteborg – föraren flydde
Under lördagskvällen sökte åtta polispatruller efter en man som flydde ur en rullande bil efter en polisjakt i Kortedala i Göteborg. – Vi har inte fått tag på honom än men alla inblandade är kända av polisen sedan tidigare, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Vid halvsex vägrade en bilförare stanna vid en rutinkontroll och en polisjakt inleddes. I flykten kom bilen över på fel sida av vägen och touchade en mötande skåpbil.
– Jakten pågick i ungefär en kilometer och sedan övergav föraren bilen medan den fortfarande rullade och flydde till skogs, säger Morten Gunneng.
Inledningsvis söktes han av åtta polispatruller som med hjälp av hundar försökte lokalisera mannen. Vid 19-tiden meddelar polisen att det endast är två patruller kvar på plats och att mannen fortfarande inte är hittad.
– Vi säkrade tre män som satt i bilen men en släpptes senare då han inte misstänktes för något brott. Övriga två misstänks för narkotikabrott.

Polis glömde laddat magasin på biltak
En polis inom polisområde Storgöteborg lade ett laddat magasin till en kulsprutepistol på taket till en polisbil. Sedan var magasinet spårlöst borta.
Polisen skulle under ett arbetspass tjänstgöra i en bil som var utrustad med ett så kallat förstärkningsvapen, i detta fall kulsprutepistolen MP5. Polisen har berättat att han var tvungen att rätta till remmen på vapnet och ville ha hjälp av en kollega och placerade då ett magasin laddat med ammunition på polisbilens tak. Sedan är magasinet spårlöst borta.
Hundpatrull sökte magasinet
Förlusten av magasinet upptäcktes när nästa patrull skulle ta över efter polismannens arbetspass. Det inleddes då en sökning efter utrustningen, bland annat av en hundpatrull, men magasinet kunde inte hittas.
Nu varnas polismannen av personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten för det inträffade, det framgår av ett beslut från nämnden.
I beslutet om disciplinpåföljden skriver nämnden:
”Det står klart att du inte har haft tillräcklig kontroll över det aktuella magasinet med ammunition. Du har därmed av oaktsamhet åsidosatt vad som har ålegat dig i din anställning.”

Kvinna på gruppboende glömdes kvar på toaletten hela natten
Personal på ett gruppboende i Uddevalla kommun glömde bort att hjälpa en kvinna från toaletten, först kvart i sex på morgonen hittades kvinnan.
Uddevalla kommun anmäls till inspektionen för vård och omsorg för att under en hel natt ha glömt en kvinna inne på toaletten. Kvinnan hade fått hjälp med sina vanliga kvällsrutiner.
Kvinnan lämnades ensam, som hon brukar göra vid toalettbesök men vid det akuella tillfället glömde personalen av henne och lämnade lägenheten. 
Tidigt på morgonen hittade personalen kvinnan sittandes framför handfatet. När personal kom in frös hon och hade svullna ben, enligt anmälan.

Rumänsk trio åtalas för över 50-brott i Uddevalla tingsrätt
De tre personerna som är hemmahörande och är medborgare i Rumänien, har under fler års tid bland annat stulit pengar och kontokort från personer i Västra Götaland och runt om i övriga Sverige. De tre är i åldrarna 25 - 35-årsåldern och står nu åtalade för grova stölder och bedrägerier I 52 fall.
De har stulit ID-kort och andra medlems-/rabattkort och taget ut stora belopp via bankomater och butiker runt om i Sverige från 26 personer mellan 2015 och 2018. Drabbate personer i Västsverige finns bland annat i Ljungskile, Uddevalla Trollhättan, Skara, Mariestad, Varberg och Halmstad.
Åtalet är på hela 74 sidor enligt Uddevalla tingsrätt.
Två av de tre misstänkta har erkänt delar av brotten, medan en av de misstänkta förnekar alla brott. 
Två av de misstänkte har sedan tidigare dömts till fängelse vid Borås tingsrätt för liknande gärningar.

Man döms till livstid och utvisning för hedersmord på sin fru 
En man i 50-årsåldern döms nu till livstids fängelse för att ha knivmördat sin fru inför deras gemensamma barn. Det innebär att Hovrätten skärper tingsrättens dom. Enligt hovrätten var mordet hedersrelaterat.

I början av juli förra året ringde ett barn till SOS.
– Min pappa har dödat min mamma.
Polis och ambulans åkte till lägenheten i Mellerud, men det var för sent. Kvinnan var redan död. Hon hade knivhuggits till döds av sin man inför ögonen på parets fyra barn. Flera av barnen hade försökt stoppa mannen men han var för stark.

Åklagare Carin Pedersen menade att mordet var hedersrelaterat, mannen var arg för att kvinnan ville lämna honom och för det måste hon dö. Men Vänersborgs tingsrätt höll inte med om att mordet skulle vara hedersrelaterat, och mannen dömdes till 18 års fängelse och utvisning.
När hovrättsdomen nu kommer står det klart att hovrätten gjort en annan bedömning - de dömer mannen till livstids fängelse och de håller med åklagaren om att mordet hade hedersmotiv.

Tre åtalas för ett flertal grova stölder och bedrägerier mot pensionärer
Åklagare har i dag onsdag väckt åtal vid Uddevalla tingsrätt mot tre personer misstänkta för 52 grova stölder och grova bedrägerier mot äldre pensionärer runt om i landet, bland annat i Ljungskile och Uddevalla.
Dagens åtal är en del i ett större ärende som omfattar ett 80-tal grova stölder och tillkommande grova bedrägerier på ett flertal platser i Sverige.
De brott som åklagaren nu väcker åtal för är begångna under drygt tre års tid – från september 2015 till november 2018. Åtalet gäller två män och en kvinna misstänkta för att genom sin brottslighet ha tillskansat sig ett brottsutbyte om minst 750000 kronor.

De tre misstänka är samtliga medborgare i Rumänien. En av dem greps i Sverige i november 2018 och har varit häktad sedan dess. De två andra greps i Spanien respektive Rumänien varefter de utlämnats till Sverige i januari respektive februari 2019 och suttit häktade här i Sverige fram till idag.
Två av de misstänkta har sedan tidigare åtalats för en del liknande gärningar, tillsammans med ytterligare en man, vid Borås tingsrätt (målnummer vid Borås tingsrätt: B 1016-19). Dom meddelades den 15 april i år och de tilltalade dömdes då till fängelse mellan tio månader och ett år och åtta månader. Domen är i vissa delar överklagad av de tilltalade till Hovrätten för Västra Sverige.
Två av de tre misstänkta har under förundersökningen medgett ansvar för vissa gärningar medan en av de misstänkta förnekar alla brott.

Majoriteten av de personer som utsatts för brott i ärendet är äldre pensionärer. I många fall har brottsoffren förföljts från mataffären till sina bostäder och sedan distraherats med tidningar, oläsliga informationsblad eller olika frågor. Under tiden har pensionärerna blivit bestulna på sina plånböcker. I andra fall har målsägandena bestulits i mataffärer efter att ha blivit distraherade med frågor om varor eller liknande. Därefter har gärningspersonerna ofta gjort uttag, eller försökt göra uttag, med de stulna kontokorten.
- Vi har kunnat se tydliga mönster i hur brotten utförs. Ofta är det två gärningspersoner som samarbetar och som har varsin roll, en som utför själva tillgreppet och en som håller utkik. Pengarna tas ut med hjälp av de stulna korten, ofta inom loppet av några minuter, och har sedan i stor utsträckning förts ut till mottagare i utlandet. Detta gör att vi menar att gärningarna begåtts enligt en sedan tidigare noga utarbetad plan. Ytterligare åtal i ärendet är att vänta under sommaren för resterande del, säger Petter Lundgren, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

Utredningen har bedrivits av polisens CIRCA-grupp som är specialiserad på brott mot äldre. Brotten har begåtts i hela landet från Luleå i norr till Malmö i söder och utredningen har totalt omfattat över ett 100-tal olika målsäganden.
- Gärningarna har från början utretts av olika polisområden i Sverige men styrkan med CIRCA-gruppen är att de har uppdraget att se ärendets helhet ur ett nationellt perspektiv. Utredarna har dessutom, genom att de fått jobba koncentrerat med dessa ärenden fått en unik spetskompetens på området, säger kammaråklagare Petter Lundgren.
Huvudförhandlingen förväntas pågå i 17 dagar med start den 15 maj i Uddevalla tingsrätt.

Före detta Lysekilspolitiker misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grov urkundsförfalskning 
En före detta kommunpolitiker i Lysekil har nu delgivits misstanke i tre fall av grov trolöshet mot huvudman och två fall av grov urkundsförfalskning.
Det hela ska handla om att flera personer i Lysekil fått förfalskade bygglov från en byggkonsult, som även var lokalpolitiker.
Den före detta politikerns försvarsadvokat säger till P4 Väst att personen förnekar brott i ett fall, men medger de faktiska omständigheterna i två andra.
Personen lämnade sina politiska uppdrag när det här uppdagades.

Läkare döms till 10 års fängelse och livstids utvisning för flera fall av sexuella övergrepp mot barn
Stockholms tingsrätt dömde under tisdagen läkaren för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar.
Läkaren häktades i januari ifjol, då misstänkt för fem fall av sexuella övergrepp på barn. Men när han slutligen åtalades den 12 september 2018 omfattade misstankarna mot läkaren om sexuella övergrepp mot 52 barn och 18 vuxna. 

Nu döms mannen till 10 års fängelse.
– Man har kommit fram till att han ska dömas för huvudparten av de åtalade gärningarna. Domstolen har i stort delat vår bedömning i hur gärningarna ska beskrivas, säger kammaråklagare Leonardo Roseneld.
Yrkade på 12 års fängelse
Åklagaren yrkade på 12 års fängelse för den 29-årige läkaren. Brotten har enligt åklagaren begåtts i samband med undersökningar på olika vårdinrättningar, där läkaren tittat på och rört vid barns underliv utan att det varit medicinskt motiverat.
”Brotten har bedömts som grova bl.a. med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder.” skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Läkaren stod misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering – både grovt och normalgrader.
Dessutom omfattas åtalet av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott, också detta i både grovt och normalgraden.

Brott mot föräldrar
Läkaren har arbetat på flera läkarmottagningar i Sverige samt varit anställd på mobiltjänsten Kry.
Tingsrätten har bedömt att brotten skett systematiskt mot barnen som varit i åldern två till tolv år.
Även brott mot föräldrar har begåtts menar tingsrätten, då läkaren fått de att filma deras barn anus eller underliv när de sökt hjälp via vårdtjänster på mobilen.
Inte psykiskt sjuk
Efter att förhandlingarna tog slut beslutade rätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I början av april i år slog Rättsmedicinalverket fast att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning.
Mannen har nekat till alla anklagelser.
– Min klient har samma inställning. Han har inte ändrat sig på den punkten, säger advokat Frida Wallin..
Advokat Frida Wallin har tidigare sagt att straffvärdet borde sänkas, med bland annat förklaringen att läkaren kan komma att utvisas från landet samt kan bli av med läkarlegitimationen. 
– Vi är så klart inte nöjda med den här domen och min klient är besviken. Nu kommer vi analysera tingsrättens domskäl och överväga med klienten om ett eventuellt överklagande, säger Frida Wallin.
Fängelse, utvisning och böter
Fängelsestraffet blev på tio år då mannen förmodas bli av med just läkarlegitimationen, skriver Stockholms tingsrätt.
Utöver fängelsestraffet beslutade Stockholms tingsrätt att mannen ska utvisas på livstid samt betala skadestånd till brottsoffren på cirka 3,5 miljoner kronor sammanlagt.

Organiserad liga åtalas efter inbrottsvåg
Under en helg genomförde ligan elva fullbordade inbrott och tre försök i Göteborgsområdet. Nu åtalas fyra personer för inbrottsvågen som misstänks vara en del i grov organiserad brottslighet.
Söndagen den 9 december greps tre personer i en bil på E6 utanför Göteborg på väg söderut. I bilen fanns en stor mängd smycken och kontanter i olika valutor värderat till cirka 720 000 kr. Godset kunde kopplas till en inbrottsvåg samma helg på olika platser i Göteborg och Mölndal.
Omfattande spanings- och utredningsarbete

Trion som greps har varit häktad sedan dess och en fjärde person är misstänkt för delaktighet i några av inbrotten. Det finns släktband mellan alla åtalade. En av de misstänkta är hemmahörande i nordöstra Göteborg, de andra tre kommer från Skåne.
– Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Eftersom ligan har opererat över hela Göteborgsområdet har vi samordnat alla anmälningar med liknande tillvägagångssätt. Tack vare ett tätt samarbete mellan utredare från flera lokalpolisområden och Storgöteborgs brottssamordningsgrupp kom vi ligan på spåren, säger Claes Hagstrand, gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg nordost.

Kartlade egenföretagare
Inbrottsligan har arbetat mycket systematiskt och riktat in sig på en viss kategori brottsoffer. Så gott som alla är egenföretagare med utländsk bakgrund och bor i lägenhet. Ligan har kartlagt sina offers ekonomi genom att söka i offentliga register som Ratsit och Alla bolag. De tros även ha valt ut lämpliga brottsoffer på köpcenter och liknande ställen. För att identifiera vilka personerna är och var de bor har de slagit på deras bilars registreringsnummer. Sedan har ligan tömt lägenheten under tiden ägarna varit och handlat. Det är framför allt guld, smycken, klockor, kontanter i utländska valutor och elektronik som har stulits vid inbrotten.
– De har snabbt gått in och hämtat godset för att sedan snabbt försvinna därifrån. Har det funnits personer i närheten har de avbrutit och gått på nästa adress. Vi misstänker att den här brottsligheten har pågått länge och i stor omfattning, säger Claes Hagstrand.

Levde över sina tillgångar
Genom tillgångsutredningar framgår att de åtalade – trots att de saknar officiella inkomster – har levt över sina tillgångar under lång tid.
I det aktuella åtalet är brottsrubriceringarna grov stöld i elva fall och tre försök därtill. En av de misstänkta är åtalad för ytterligare två fall av grov stöld och fler åtal förväntas inom kort. Rättegången mot kvartetten inleds den 16 maj i Göteborgs tingsrätt.  
 

Fyra unga män på rånturné - ska ha slutat med misstänkt mordförsök
Fyra unga män har häktats för inblandning i en misstänkt rånturné och ett misstänkt mordförsök i Uddevalla i förra veckan.
Det hela ska ha börjat med ett rånförsök och ett rån mot flera olika mopedförare på två platser i Uddevalla i torsdags eftermiddag.
Senare på kvällen misstänks tre av männen har utfört ett rån på en adress på Tureborg. Den rånade mannen blev senare på natten knivskuren, något som rubriceras som mordförsök.
– Det är lite rörigt. De är bekanta med varandra men vi har inget klart motiv i nuläget, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott.
Alla männen häktades, mot sitt nekande, under måndagen.
Åklagare Carina Gustafsson vill inte berätta hur rånförsöket, rånen och mordförsöket hänger ihop, men hon säger att hon inte utesluter att fler kan komma att häktas. 

Mord/dråp, försök, Göteborg
Igår vid Ekebergsgatan på Hisingen blir en man beskjuten när han sitter i sin parkerade bil.
Skytten kommer i en bil och parkerar bakom målsägaren. Skytten kliver ut från bilen och är maskerad. Han skjuter ett flertal skott mot målsägarens bil och lämnar sedan platsen i bilen han kommer i. Denna bil, en Mercedes-Benz E 240 med registreringsnumnmer RFG 783 anträffas senare på kvällen vid Frihamnen övergiven. Bilen är en så kallad målvaktsbil och polisen är intresserade av iakttagelser gällande denna bil. Se bifogad bild.
Polisens arbetshypotes är att denna händelse är kopplad till den pågående konflikten i Biskopsgården.
Tips kan lämnas på telefon 010-56 530 56.

Kvinna misshandlad vid skola
Polis och ambulans larmades till en plats nära Lextorpsskolan i Trollhättan vid halv nio-tiden på måndagsförmiddagen. I närheten av skolan ska en kvinna ha blivit misshandlad.
Ambulanspersonalen vårdade kvinnan på plats, men kvinnan ska inte ha fått några allvarligt skador, enligt Rickard Lejon på polisen. 
Polisen misstänker att kvinnan slagits med någon form av tillhygge. En kvinna i 30-årsåldern har hämtats in för förhör och brottet rubriceras som grov misshandel.

Åklagaren väcker åtal i sexualbrottsärende mot flera barn
Onsdag 8 maj väcker åklagaren åtal i ett ärende där totalt tre kvinnor och tre män misstänks ha utsatt barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet. Sammanlagt är 12 målsägande identifierade. Åtal väcktes för två veckor sedan för en del av brottsligheten, nu lämnas stämningsansökan in till tingsrätten för resten av brottsmisstankarna i ärendet.
De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland. Vissa gärningar har skett utomlands. Målsägarna kommer från samma orter samt Västra Götaland.
Misstankarna avser våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering. Det handlar i huvudsak om nätbaserade övergrepp men även misstänkta övergrepp i det fysiska rummet.
En kvinna är häktad sedan i september 2018 och en man är häktad sedan i januari i år. Ytterligare tre av de misstänkta har tidigare varit häktade.
– Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden. Samtliga misstänkta och målsäganden i det här ärendet är svenska, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Polisens insatsvecka mot brott på väg
Under v 19, mellan den 6 och 12 maj, genomför polisen en av många trafikinsatsveckor. Fokus för denna vecka är ”Brott på väg”.

Med brott på väg menas alla brott som sker på och i anslutning till väg. Många kriminella använder vägnätet som en del i sin brottsplan. De använder sig av vägen för att ta sig till och från en brottsplats. Därför riktar polisen extra uppmärksamhet mot huvudvägnätet som möjliggör snabba förflyttningar genom landet, såsom riksvägar och europavägar.
– Internationella stöldligor använder sig generellt sett av huvudvägnätet för att göra stölder på många olika geografiska platser under kort tid, berättar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Dessa kan vi upptäcka vid våra kontroller.

Men inte bara stöldgods utan även annat kan upptäckas vid polisens kontroller. Det kan röra sig om vapen och ammunition, narkotika eller efterlysta personer.
Vid en trafikkontroll utförs vid behov utlänningskontroller och ingående slagningar i polisens datasystem. För att nå ett så bra resultat som möjligt samverkar polisen med både interna och ibland även externa experter. Givetvis kontrolleras också nykterheten hos fordonsförare och körkortsbehörigheter.

Skott avlossade mot lägenhet
Flera skott avlossades vid 17.30-tiden på söndagskvällen på Hisingen i Göteborg. Skott som träffade en husvägg och flög in i en lägenhet. En person fanns i lägenheten men har enligt polisen inte träffats av några kulor.
Enligt polisen har inte personen i lägenheten varit måltavla för kulorna säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg
Polisen jagar en eller flera gärningsmän, men ingen är gripen ännu.

Fem skyltfönster krossades med järnrör
En man greps i går kväll vid 21-tiden efter att ha slagit sönder fem skyltfönster i en affär i centrala Lilla Edet med ett järnrör.
Fler personer hörde av sig till polisen om händelsen. Mannen kunde senare gripas och misstänks för både skadegörelse och narkotikabrott säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Butiksstölderna har ökat med 800 miljoner enligt Svensk Handel
Varje år stjäls det för 6,8 miljarder kronor från den svenska butiker.
De senaste två åren har butiksstölderna ökat med 800 miljoner. Energidryck, kött och kläder är de varor som stjäls mest. Brottsligheten som drabbar handeln får långtgående konsekvenser för företagare, medarbetare och kunder

Svensk Handels stöld- och svinnrapport visar att varannan butik ändrat sitt sortiment och att var femte handlare rent av överväger av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet.
Brotten skapar också personalproblem, främst i dagligvaruhandeln. Fyra av tio dagligvaruhandlare anger att de har svårt att behålla personal och var tredje att de har svårt att rekrytera nya medarbetare på grund av brottsligheten.
– Polis och rättsväsende har lämnat walkover och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande. Att detta tillåts fortsätta är en skymf, inte minst mot handelns alla medarbetare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varannan dagligvarubutik satsar mer på säkerhet
Tilltagande brottsutsatthet har gjort att varannan dagligvaruhandlare ökat investeringarna i säkerhet det senaste året. I genomsnitt lägger en dagligvarubutik 624 000 kronor årligen på ordningsvakter, larm, kameror och utbildningar för att öka butikens säkerhet.
Motsvarande siffra för sällanköpsvaruhandeln är 191 000 kronor. Där har var fjärde butik ökat säkerhetsinsatserna.
– När rättssamhället sviker får handeln betala säkerhetsnotan. Istället för att satsa på fler nyanställningar och kompetensutveckling tvingas handlarna bekosta fler väktare och skicka medarbetarna på säkerhetskurser, säger Per Geijer.

Det totala svinnet i handeln har ökat med en miljard sedan 2016 och uppgår till 13,1 miljarder. De externa stölderna står för 800 miljoner av svinnets ökning. Utöver externa stölder ingår även interna stölder och administrativt, icke brottsligt, svinn i siffran. Sedan år 2010 har svinnet ökat från 1,45 procent till 1,67 procent av handelns omsättning.
Seminarium i Stockholm, Göteborg och Malmö

För att uppmärksamma handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan mellan den 6-12 maj. Svensk Handel uppmanar landets butiker att anmäla alla brott under en vecka.

Vanligaste stöldvarorna
Dagligvaruhandeln:
1) energidryck 2) kött 3) chokad 4) godis 5) smink 6) kaffe
Sällanköpsvaruhandeln: 1) kläder 2) smycken 3) accessoarer 4) elektronik 5) skrivbordstillbehör 6) inredning

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.