Jenny Wester förevisar laserinstrumentet för Yoko Yatake från National Police Agency in JapanTraffic Bureau, Traffic Enforcement division.
Jenny Wester förevisar laserinstrumentet för Yoko Yatake från National Police Agency in JapanTraffic Bureau, Traffic Enforcement division.

Polisen i region Väst tar emot studiebesök från japansk polis
En trafikpolischef från polisen i Japan är på besök hos polisen i region Väst för att ta del av våra arbetsmetoder som syftar till att sänka medelhastigheten på vägarna.
I region Väst arbetar lokalpolisen bland annat med "20-minutersmetoden". Metoden går ut på att lokalpolisen genomför punktvisa trafikkontroller med laser, med en nolltolerans mot hastighetsöverträdelser.
– Vi rapporterar så låga överträdelser som 6 km/h, därför att vi ser att detta ger resultat – i förlängningen sänks medelhastigheten överlag på våra vägar, säger Jenny Wester, polisområdeschef i Fyrbodal.
2016 genomfördes en stor, regional trafikinsats under tre veckor, som delvis byggde på samma metod. Insatsen innebar en intensifierad hastighetsövervakning på 13 utpekade vägsträckor. VTI utvärderade insatsen och utvärderingen visade att medelhastigheten sänktes på de utpekade vägavsnitten. Tjugominutersmetoden används numera i lokalpolisområdena i region Väst som en del av det vardagliga polisarbetet och metoden har redan väckt intresse i Kanada, Japan, Australien och Hong Kong. Representanter från trafikpolisen i Japan har till och med kommit till polisen i region Väst för att lära sig mer om våra arbetsmetoder.
– Det är väldigt roligt att våra arbetsmetoder på trafikområdet är i blickfånget och sprids internationellt. Den japanska trafikpolischefen har varit mycket intresserad av alla detaljer i våra arbetsmetoder och kommer att införa samma system i Japan, säger Jenny Wester, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.
Bland annat så gjordes ett studiebesök vid en trafikkontroll vid Ellesbovägen mellan Bäckebol och Kungälv där trafikpoliserna gick igenom hur vi använder laserinstrument och en mobil automatisk hastighetskamera.
De japanska poliserna fick även träffa regionpolischefen Klas Johansson.

Liseberg satsar 80 miljoner på nytt nöjesområde
Nöjesparken Liseberg satsar på att bygga ett helt nytt musik- och nöjesområde som ska vara klart till säsongsöppningen 2019. Totalt satsar det kommunala bolaget 80 miljoner kronor.
Det nya nöjesområdet som nöjesparken kallar för Hamnområdet kommer att finnas vid befintliga Hamnkrogen. Pengarna läggs på en scen, restaurang och andra publikfaciliteter. Det handlar också om akustikförbättringar samt ljud- och ljusteknik.
Det nya området ska vädersäkras ska också vädersäkras med stora markiser. Inspiration för området hämtas från Danmark.
– Vi skapar en ny miljö som påminner om Nyhavn i Köpenhamn, en vibrerande stämning längs med kajkanten., säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.
Totalt lägger Liseberg 80 miljoner kronor inför säsongsöppningen i april då det nya hamnområdet ska stå klart.

LISEBERGS NYA HAMNOMRÅDE
Hamnkrogen: 160 sittplatser inne + 70 ute
Skeppsmagasinet 100 sittplatser inne + 150 uteSpökbaren
75 sittplatser inne + 40 ute
Polketten med Lilla Scenen: 750 ståplatser under tak och totalt 3500 i hela området.
Källa: Liseberg

Flera företag höjer säkerhet efter inbrott i Lysekil
Flera företag har haft inbrott i Lysekil, så nu höjs säkerheten på flera av företagen för att förhindra nya brott. Det kommunala bolaget Leva har nu beslutat att inhägna hela området. Anledningen är den fräcka kopparstöld företaget utsattes för i slutet av februari.
– Vi har röjt träd och grävt fundament till stängslet, säger Olaf Völcker som är ställföreträdande vd för Leva. 
Även företaget Donsö Engine and Shiprepair från Göteborg blev bestulna i Lysekil på verktyg värda 400 000 kronor. 
– Vi kommer installera gps-trackers på vår dyra utrustning, säger Emil Green som är vd för Donsö Engine and Shiprepair

Kvinna utsatt för rånförsök i Kungälv
På Karebyvägen i höjd med Olseröd har en kvinna i 35-årsåldern blivit utsatt för ett rånförsök. Polis larmades klockan 13:18 på onsdagen.
Tre unga killar frågade henne efter cigaretter men när de inte fick det gav de sig på henne. En av dem hade kniv och skar henne så jackan gick sönder. Hon har även en rispa/ rivsår i ansiktet, oklart om det är orsakat av kniven. De försvann sedan från platsen utan att få med sig något. Polisen har letat efter rånarna med bl a hund men ingen har ännu gripits. Kvinnan var inte i behov av ambulans.

Man hittades död utanför Uddevalla – man åtalas för rån
En 38-årig man åtalas för att ha rånat en äldre man i en bil i augusti. Enligt åtalet har mannen stulit bland annat bankkort, id-kort och en klocka från mannen samt knuffat rånoffrets huvud in i bilrutan.
Mannen som rånades hittades död i bilen i Hogstorp utanför Uddevalla. Inledningsvis utreddes händelsen som misstänkt mord. Men vid obduktionen visade det sig att mannen avlidit av en hjärtsjukdom.
Mannen som åtalas förnekar brott.
– Han är väldigt bestämd i sin uppfattning att mannen var död när han påträffade honom, och han förnekar att han begått något brott, säger advokaten Peter Carlström.
Åklagaren skriver i åtalet att om tingsrätten kommer fram till att offret var död redan innan den åtalade tog mannens saker, så ska det hela betraktas som grov stöld i stället för rån.
Förutom rånet åtalas mannen i 40-årsåldern för en rad andra stölder.

Ungdomsliga fortsätter härja i Trollhättan och Uddevalla enligt polisen
En ungdomsliga tros stå bakom den senaste tidens personrån i Trollhättan och Uddevalla. Gärningsmännen omringar sitt offer, och ibland hotar de till sig bytet med kniv. Det är mobiltelefoner, och i vissa fall kläder som rånarna är ute efter.
– Det här är ett fegt sätt att råna, säger Jan Bäckström, polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla.
Flera unga killar i åldrarna 14 till 18 tvingar till sig elektronik, och i vissa fall kläder från offren. Ibland är ungdomsligan också beväpnade.
Sex rån ska ha ägt rum i Uddevalla under förra månaden. Polisen tror att ungdomsligan står bakom fem av dem.
– Även i Trollhättan har det skett flera rån och vi tror att personerna rör sig mellan de här två städerna.

Kvinna döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande av barn
Rätten gick på åklagarens linje och dömde den 39-åriga kvinna som fört bort en bebis i sin barnvagn till två års fängelse.
Rättegången hölls under tisdagen och domen kom redan samma dag.
Tingsrätten tog knappt en timme på sig att bestämma detta. Det var en oväntat snabb dom.
Det blev som åklagaren yrkat på: Två års fängelse för olaga frihetsberövande, samt två fall av ringa narkotikabrott. Kvinnan döms även till att betala 12.000 kronor i skadestånd till brottsoffren.
Målsägarbiträdet Ewa Backman välkomnade domen å familjens vägnar.
– Att i dag möta den tilltalade som har orsakat familjen en sådan stor skada har självklart varit en känslomässigt väldigt svår situation. Att nu detta avslutas med en fällande dom och att familjen då har möjlighet att gå vidare är väldigt viktigt för dem.

Kvinnan har från början erkänt att hon tog barnvagnen, men vidhöll genom rättegången att hon inte märkt att det låg ett barn i den.
Det var den 22 januari som kvinnan tog bebisen. Mamman hade gått in på förskolan för att hämta ett äldre syskon, och den sex månader gamla flickan sov i sin barnvagn.

Mord/dråpförsök - Man hällde bensin över en kvinna
Polis larmas till en lägenhet i Gamlestaden med anledning av att en man ska ha misshandlat och hällde bensinvätska över en kvinna klockan 16:59, på tisdagen.
På plats befinner sig de två personerna. Mannen grips misstänkt för försök tilll mord. Kvinnan som har fått brännbar vätska på sig uppges inte vara allvarligt skadad, hon har i nuläget inte behövt föras till sjukhus. De båda är bekanta med varandra.  
En förundersökning gällande försök till mord har inletts och platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Dyrt sanera miljöfarliga vrak på västkusten 
Fyra av de 30 mest miljöfarliga vraken i svenska vatten har nu undersökts av Havs- och vattenmyndigheten. Tre av skeppen har delvis kunnat saneras, för Skytteren meddelar myndigheten att det kommer att kosta en hel årsbudget att tömma det på olja.

Det finns runt 17 000 vrak i svenska vatten. 30 av dem bedöms som särskilt miljöfarliga och fyra – Thetis, Sandön, Hoheneichen och Skytteren – har de senaste två åren undersökts.
– Vi är mycket nöjda med att ha kunnat göra flera säkra och lyckade vrakprojekt under 2018. Under 2019 fortsätter HaV arbetet med att undersöka fler vrak samt att tömma dem på olja och rensa dem från spökgarn, säger Fredrik Lindgren, utredare på enheten för havsmiljöförvaltning på HaV, (Havs- och vattenmyndigheten), i ett pressmeddelande.

Thetis blir pilotprojekt för fartygssaneringar på Västkusten. Foto: SVT
I fallet Thetis, Sandön och Hoheneichen har det gjorts satsningar för att tömma dem på olja och rensa dem från så kallade spökgarn, gamla garn som fisk fastnar i och dör en plågsam död.
Enorma mängder olja
730 liter olja har pumpats upp från Thetis, som sjönk 1985 utanför Smögen. Det fartyget sägs ligga ”bra till”, nära hamn och inte så djupt. Under arbetet upptäcktes en 20 ton tung snörpvad i nylonmaterial insnärjd i vraket. Cirka tolv ton av garnet har kunnat bärgas.
Värre är det med Skytteren, som SVT Nyheter Väst skrivit om tidigare, och som tros innehålla 4 – 500 kubikmeter olja.
– Resultaten visar att Skytteren är mycket nedbrutet, bara fyra millimeter plåt återstår på vissa platser. Vi såg också ett mindre oljeläckage på vattenytan i området som härrör från vraket. Starka yt- och bottenströmmar kommer att komplicera en framtida oljebärgningsoperation, säger Frida Åberg, också hon utredare på HaV.

Regeringen har beslutat att satsa 25 miljoner kronor om året i tio år för att minska miljörisker från svenska vrak, pengar som HaV använder i sitt arbete. Men enligt HaV kommer en tömning av bara Skytteren kosta mer än 25 miljoner, alltså en hel årsbudget.
Hur alla de 30 vraken som bedöms som ”akut miljöfarliga” ska kunna saneras inom budgeten kommenteras inte av HaV i pressmeddelandet.

Lista: Så många anmälda våldtäkter har klarats upp där du bor
Det finns stora skillnader i landet när det gäller hur många anmälda våldtäkter som klaras upp. Från Kalmar, där nästan var femte anmäld våldtäkt redovisats till åklagare – till Karlskrona där motsvarande siffra är runt var tjugonde. Se i listan nedanför för att ta reda på hur det ser ut där du bor.
Uppdrag granskning har tagit fram alla våldtäktsutredningar från 2014 till och med augusti 2018 och sammanställt hur många av dem som klarats upp. Det innebär att de redovisats till åklagare, vilket nästan alltid leder till åtal. Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Siffrorna är uppdelade på landets samtliga åklagarkammare.
Åklagarkammare   Antal ärenden    Antal redovisade     Procent 

Borås 575 67 12%
Eskilstuna 355 46 13%
Falun 543 103 19%
Gävle 610 94 15%
Göteborg1650 173 10%
Halmstad 448 68 15%
Helsingborg 513 62 12%
Jönköping 672 67 10%
Kalmar 412 82 20%
Karlskrona 204 11 5%
Karlstad 476 51 11%
Kristianstad 360 51 14%
Linköping 466 61 13% 
Luleå 511 56 11% 
Malmö 819 88 11% 
Norrköping 401 41 10% 
Nyköping 380 57 15% 
Skövde 504 61 12% 
Stockholm 3696 436 12% 
Sundsvall 528 78 15%
Södertörn 892 142 16%
Södra Skåne 885 156 18%
Uddevalla 713 110 15% ingår även STO-regionen med flera
Umeå 661 94 14%
Uppsala 699 88 13%
Västerås 570 71 12% 
Växjö 325 37 11% 
Örebro 602 77 13% 
Östersund 339 60 18%

Kommunen ställer krav på Trafikverket om vägbuller
Många invånare i Ljungskile bor i fastigheter med höga ljudnivåer från väg E6 och flera upplever sig störda av buller. Samhällsbyggnadsnämnden har nu förelagt Trafikverket om att anlägga bullerreducerande asfalt på sträckan mellan Lyckornamotet och Ljungskilemotet.
Kommunen kräver att den bullerreducerande asfalten ska finnas på plats senast 20 månader efter att beslutet vunnit laga kraft. 
Uddevalla kommun kräver också att Trafikverket utreder hälsonytta och kostnad för bullerreducerande asfalt på ytterligare 1,5 kilometer av E6 från Lyckornamotet och söderut. Trafikverket ska även utreda hälsonytta och kostnad för att sätta upp bullerskärmar längs motorvägen på tre sträckor om vardera 1,8-2,6 kilometer. Senast fem månader efter att beslutet vunnit laga kraft ska dessa utredningar ha inkommit till kommunen.
Samhällsbyggnadsnämndens föreläggande till Trafikverket syftar till att uppnå en bättre ljudmiljö för invånarna i Ljungskile. Buller är ett utbrett folkhälsoproblem som påverkar människors hälsa och möjlighet till god livskvalitet. Buller kan, utöver att människor blir störda, även orsaka sömnstörningar, försämrad inlärning och prestation, samt leda till skadliga effekter på hjärta och kärl.
 

Tio män inför rätta i stor kopplerihärva i Västsverige
Totalt tio män från framförallt Västsverige har åtalats för bland annat grovt koppleri, grov våldtäkt och köp av sexuell handling av barn.
Av de tio männen som åtalats har två mer centrala roller i utredningen. Bägge männen är i medelåldern och har via jobb och uppdrag på fritiden haft kontakt med barn och ungdomar.
Parallellt misstänks de har utsatt flickor och unga kvinnor i Göteborgsområdet för grova sexuella övergrepp, bland annat våldtäkt mot barn och grovt koppleri.
Åtalet gäller misstänkta brott från 2012 fram till förra året.
 – Det var två poliser på lokal nivå som fann den här kvinnan väldigt trovärdig och tillförlitlig, säger åklagare Mats Ihlbom.

Stuga brann ner i Hunnebostrand
Vid halv åttatiden på fredagskvällen larmades räddningstjänsten till en brinnande stuga i Hunnebostrand. Stugan blev helt förstörd, men elden spred sig inte till några andra byggnader. Det var grannarna som först såg elden och larmade, men när räddningstjänsten kom fram brann det kraftigt genom taket och elden fick ny fart av att vinden kunde ta sig in i byggnaden. Men efter lite mer än två timmar, vid åttatiden på kvällen, var allt under kontroll.
Räddningstjänsten Sotenäs och Tanum var på plats för att släcka.
Stugan ska ha varit tom sedan minst en vecka tillbaka, och ingen person ska ha skadats i branden. Räddningstjänsten vet i nuläget inte varför stugan började brinna.

Fyra polisbilar skadade i jakt efter bilförare
Vid Kungsportsavenyn i Göteborg är det en bil med flera personer i som kör mot färdriktningen i spårvagnsspåren upp mot Götaplatsen i mycket hög fart klockan 00.56 natten till lördagen.
En polispatrull påbörjar ett förföljande som så småningom slutar vid Torpagatan i Munkebäck, där föraren i bilen försöker preja polisbilen men kör själv av vägen. I bilen färdas tre personer som körs till sjukhus för vård. Under förföljandet är det fyra polisbilar som skadas i samband med att den misstänkte föraren kör på polisbilarna.
Personerna i bilen är misstänkta för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Nytt projekt ska kartlägga späckhuggare 
Två goda vänner har startat ett projekt för att kartlägga späckhuggare som kommer till svenska vatten. Nu efterlyser de allmänhetens hjälp.
Flera observationer på västkusten
På våren och sommaren brukar observationerna av späckhuggare i svenska vatten ta fart. Via andra sajter och nätverk har Linda och Jimmie fått information om observationer i bland annat Marstrand, Väderöarna, Lysekil och Varberg. Och Måseskär utanför Orust.

Linda Gustafsson och Jimmie Lindell har startat det ideella projektet Sveriges Späckhuggare.
– Vi har varit intresserade av valar och de marina djuren ganska länge. Vi är fascinerade över att späckhuggare kommer in i svenska vatten. Och ingen har riktigt tag i tag i att kartlägga dem, så vi tänkte att det kan ju vi göra, säger Linda Gustafsson.
De vill försöka följa de späckhuggare som syns i svenska vatten varje år och se om det är samma individer som kommer tillbaka.
Hur ser man skillnad på olika späckhuggare?
– Det gör man via ryggfenan. Varje ryggfena är unik, som ett fingeravtryck. Sadeln, som är en grå fläck bakom ryggfenan kan också hjälpa till, säger Linda Gustafsson.

Åtalad för våldtäkt mot kvinna i 70-årsåldern – "bör dömas till vård"
Rättegången mot den man som är misstänkt för att ha våldtagit en äldre kvinna i Tanum avslutades under fredagsförmiddagen. Åklagaren vill se att gärningsmannen döms till rättspsykiatrisk vård.
För en stund sedan avslutades den andra och sista rättegångsdagen mot den man i 40-årsåldern som är åtalad misstänkt för att ha överfallit, tagit stryptag och våldtagit en kvinna i 70-årsåldern i Tanum i somras.
Åklagare Robert Beckard sa under förhandlingarna att han inte kunde yrka på något annat än rättspsykiatrisk vård med begränsning av frihet. Detta eftersom det finns ett intyg sen innan från en chefsöverläkare om att gärningsmannen lider av allvarlig psykisk störning. 
Åtalet ogillas av försvaret. Mannens advokat säger att bevisningen inte håller. Han påpekar att det finns inga vittnen, inget blod och ingen sperma från brottsplatsen. 
– Däremot kan min klient inte förneka att han vistades i området under tiden våldtäkten ägde rum. Både bilen och mannens mobil har knutits till platsen, men han har inget minne av att ha varit där och kan därför inte försvara sig mot anklagelserna, säger advokaten Andreas Grudemo. 
Försvaret lägger fram en alternativ bild av vad som hände:
– Det är möjligt att min klient pissade i diket där man senare hittade sekatören med DNA:t. NFC har inte kunnat bevisa vad det är för DNA man hittat, det kan vara urin. 
 
Vanligtvis är våldtäktsrättegångar bakom stängda dörrar av hänsyn till den som blivit utsatt, men i den här rättegången ville kvinnan själv att rättegången skulle vara öppen.
Mannen är tidigare dömd för mordbrand och grov misshandel. Han förnekar att han har våldtagit kvinnan och säger att han inte minns förra sommaren, då våldtäkten ska ha skett.

Man och kvinna åtalas för grovt vapenbrott och narkotikabrott i Uddevalla
En man och en kvinna har tillsammans och i samförstånd innehaft ett avsågat hagelgevär och elva stycken hagelpatroner utan att ha rätt till det vid ett polisingripande den 5 februari 2019 i Uddevalla.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet. Det yrkas att i beslag taget vapen och ammunition förverkas från mannen och kvinnan.
Dessutom åtalas paret för narkotikabrott då de har tillsammans och i samförstånd olovligen, helt eller delvis, i överlåtelsesyfte förvärvat och innehaft 80 gram amfetamin, som är narkotika. De har härutöver innehaft 1,45 gram MDMA och fem tabletter innehållandes zolpidem. Det hände mellan den 26 januari 2019 och den 5 februari 2019 i Uddevalla,

Polisbil körde av vägen under utryckning – två till sjukhus
Strax innan klockan 20 kom larmet om olyckan. En polisbil hade av oklar anledning kört av vägen i Brämhult i Borås.
– De var på väg i ett brådskande ärende och det kan vara orsaken, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg
Två poliser fick föras med ambulans till sjukhuset i Borås.
– Den ene klagar över nacksmärtor och en skadad handled. Den andre blev chockad och då förs man alltid till sjukhus som en ren försiktighetsåtgärd, säger Christer Fuxborg.
Olyckan inträffade under en insats med flera polisbilar.
– Blåljusen var på och då går det alltid lite hastigt, men jag har ingen förklaring till varför de körde av vägen ner i diket. Det får en intern utredning klargöra, säger Christer Fuxborg
Bilen fick bärgas från platsen.

Bohusbron stängs nattetid
På grund av underhållsarbete stängs Bohusbron nattetid vid två olika tillfällen. Gång- och cykeltrafik påverkas inte. Arbetena på Bohusbron – som sträcker sig över Nordre älv i Kungälv mellan pendelparkeringen Eriksdal och fästningsholmen –  sker dels 7-11 mars, dels 14-17 mars.
Under dessa datum stängs bron av helt för all biltrafik mellan klockan 21:00 och klockan 04:00. Biltrafiken hänvisas istället till Nordreälvbron.  
Gående och cyklister kommer att kunna passera över bron under tiden som arbetet pågår. För gående blir det ingen skillnad, medan cyklister uppmanas att leda sin cykel förbi arbetsområdet.

Under sexton år har 58 personer i Västra Götaland dödats av sin partner
Forskare i Göteborg går nu igenom samtliga mordfall för att i framtiden kunna förhindra att det går så långt som till mord.
– Ett typiskt fall är där mannen varit våldsam mot kvinnan tidigare och uppvisat ett kontrollerande beteende. När kvinnan sen vill lämna eskalerar våldet, säger Viveka Enander, forskare och projektledare för studien som bedrivs vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer.
Vanligast med kniv
Forskarna undersöker mordfall som skett i nära relationer i Västra Götaland mellan år 2000 till 2016. Under den perioden har 58 personer dödats av sin partner. Av förövarna var 10 kvinnor och 48 av dem män.
– Det vanligaste tillvägagångsättet är kniv, det är det man har hemma och det är det man tar till. För de män som stalkar och förföljer, då kan man ha ett gevär och ha planerat det på det viset, berättar Viveka Enander.
Identifiera riskfaktorer
Syftet med forskningen, som beräknas vara klar inom ett par år, är att identifiera riskfaktorer för att se om något hade kunnat göras innan det slutade med mord.
– De här männen är väldigt svåra att identifiera. Jämför man män som mördar i nära relationer med andra män som mördar så är de mycket mer välfungerade, mer psykiskt friska och socialt väletablerade, säger Viveka Enander.

TYPISKA VARNINGSSIGNALER NÄR EN KVINNA MISSHANDLAS AV SIN MAN
Är svartsjuk och kommer med ogrundade anklagelser 
Har ett kontrollerande beteende
Talar illa om kvinnans vänner och släktingar
Begränsar kvinnans livsutrymme och avskärmar henne från omvärlden 
Tvingar henne att utföra sexuella handlingar mot sin vilja 
Skrämmer och hotar
Är även våldsam mot djur
Källa: RSK/Nolltolerans

Över 200 tips om överfallen på kvinnor i Uddevalla och Vänersborg
Tipsen strömmar in till polisen om överfallen mot kvinnor i Uddevalla och Vänersborg. Mycket tyder nu också på att det är en och samma gärningsman som överfallit kvinnorna.
Det var i våras som tre kvinnor i Uddevalla och Vänersborg blev överfallna nattetid. För ett par veckor sedan gick polisen ut med tre olika fantombilder på gärningsmännen och hittills har över 200 tips kommit in till polisen.
Det som gör att polisen misstänker att det är en och samma gärningsman är att beskrivningarna av gärningsmannen liknar varandra, men också att tillvägagångssättet vid överfallen varit snarlika. Det som är utmärkande är att gärningsmannen stått och väntat på kvinnorna nattetid för att därefter ha slagit till.
– Gärningsmannen har också varit våldsam och ska ha försökt slita av kvinnorna kläderna vid två av fallen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid polisen i Fyrbodal.
Polisen kommer nu gå igenom de tips som kommit in och bearbeta de som är mest intressanta. Sten-Rune Timmersjö kan dock inte gå in på om tipsen gjort att de kommit närmare ett gripande av en gärningsman.
– Målsättningen är att vi ska klara upp detta. Det finns väldigt mycket material att bearbeta i det här fallet som gör att jag har goda förhoppningar om att vi ska lösa detta.
Polisen vill inte kommentera eventuella DNA-spår.

Varning - Postkodbedragare i Västra Götaland
I veckan har minst två försök gjorts att försöka lura äldre människor på pengar genom att bedragare försöker komma över kontokort och kod. I ett fall har bedragarna utgett sig för att komma från Postkodlotteriet.
Polisen i Västra Götaland utreder två fall där en 95-årig respektive en 99-årig kvinna fått ovälkommet besök av misstänkta bedragare. Besöken föregicks av ett telefonsamtal där kvinnorna fick veta att de vunnit på lotteri och att de snart skulle få besök av en vinstutdelare.
I ett av fallen kom de över bankkort med kod och tog ut pengar ur en bankomat, i det andra lämnade de tomhänta.
Det händer ALDRIG att representanter för Postkodlotteriet ber om kort och kod med löftet att göra direktinsättning av vinster. Lottköpare som vinner får automatiskt sina vinster insatta på det bankkonto kunden anmält i samband med att de började prenumerera på sin lott.
Ändå överraskar lotteriets välkända vinstutdelare ett antal vinnare varje vecka. Dessa besök har vanligen föregåtts av att någon granne, släkting eller arbetskamrat vidtalats. Ett TV-team är i sällskap med vinstutdelaren som är klädd i Postkodlotteriets färger. Trots att vinnarchecken visas i TV betalas vinsten direkt till vinnarens konto.
Här är polisens tips för skydd mot bedrägerier:
Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.

Beväpnad man greps efter trafikolycka i Göteborg
En man som omhändertogs vid en trafikolycka på Oscarsleden vid Kusttorgsmotet visade sig vara beväpnad med två pistoler.
Det var strax före 10 på torsdagen som en man i 40-årsåldern körde in i en vägskylt och ett vägräcke på E45 i riktning mot Tysklandsterminalen. 
När polisen ville testa honom för misstänkt drograttfylla gjorde mannen motstånd. Det visade sig då att han hade två pistoler på sig. Ingen person kom till skada vid olyckan.
Mannen grips misstänkt för grovt vapenbrott och han körs till sjukhus för provtagning för att senare hållas förhör med.

Kroppsburen kamera testas i Uddevallas busstrafik
För att öka tryggheten och förbättra arbetsmiljön kommer Västtrafik att testa kroppsburen kamera på bussförare. Med start den 8 mars kommer totalt tio bussförare i Uddevalla att delta i försöket som pågår under tio veckor.
Västtrafik arbetar löpande med att öka tryggheten och säkerheten i kollektivtrafiken. Erfarenheter från tidigare försök med kroppsburen kamera på SJ Götalandståg har visat att de kan bidra till att förhindra konflikter och hotfulla situationer.
Nu kommer liknande tester påbörjas på bussarna i Uddevalla, som körs av Uddevalla Omnibus på uppdrag av Västtrafiks partnerföretag Bivab. Om försöken går bra kan kamerorna bli permanenta.
– Våra tidigare försök har visat goda resultat och vi hoppas att det här testet ska ha samma effekt i Uddevalla. Förhoppningen är att det ska öka tryggheten för våra förare, säger Rebecca Sundborg, affärschef buss region på Västtrafik.
Kameran kommer att bäras i brösthöjd så att den syns tydligt. Inspelning och lagring kommer bara ske vid situationer där hot om våld eller våld förekommer. Allt material som spelas in är krypterat.
Förbättrad arbetsmiljö
Under 2018 inträffade flera incidenter med hot och våld riktade mot förare i Uddevalla. Västtrafik tog då fram en handlingsplan tillsammans med Bivab och förarnas arbetsgivare Uddevalla Omnibus för att förbättra arbetsmiljön. Testet med kroppsburen kamera är en del av den planen.
– Det är viktigt att vi tar konkreta steg för att våra förare och resenärer ska känna sig trygga ombord på bussarna. Vi hoppas att de här kamerorna kan hjälpa till att åstadkomma det, säger Claes Burman Barkebo, vd på Uddevalla Omnibus.

Nationell trafikvecka med fokus på nykterhet.
Under den kommande veckan genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka. Det innebär att extra mycket poliser kommer att befinna sig ute på vägarna runt om i landet och denna vecka ligger fokus på nykterhetskontroller.
Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter eller drogpåverkad. Det innebär att Polisregion Bergslagen prioriterar att låta en stor del personalen i yttre tjänst att genomföra nykterhetskontroller under veckan.
-  Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.
Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet.
- Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter.
 
FAKTA OM POLISENS TRAFIKSÄKERHETSARBETE
Under 2018 omkom 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol eller droger med bilkörning.
Berusade förare som upptäcks erbjuds kontakt med vård/ socialtjänst. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan flera myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister, då de ofta har alkohol- eller drogproblem. Tanken är att dessa får erbjudande om ett samtal med vården/ socialtjänst inom 24 timmar i syfte bryta ett pågående missbruk.
Om den misstänkte alkohol-, drogpåverkade föraren har minderåriga barn skall en anmälan till socialtjänsten skickas oavsett om barnen bor hos aktuell person, hos en annan förälder eller anhörig.
Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om man tror någon kör berusad eller narkotikapåverkad. Tips lämnas in genom att ringa 114 14.

Polisen varnar nu för nya åldringsbrott i Västsverige
En kvinna i 95-års åldern uppger i dag för bankpersonal att hon under dagen fått besök i sin bostad av två män i Skövde. Männen uppgav att kvinnan vunnit på lotto, och i samband med det har de kommit över kvinnans bankkort. Därefter har flera uttag gjorts på kvinnans konto. Polispatrull skickas hem till kvinnan klockan 15:24, på onsdagen för en anmälningsupptagning gällande bedrägeri.

Även en 99-årig kvinna  i Mariestad, Gärdet, ska ha haft besök i sitt hem i dag, av en man och en kvinna som uppgett att de kommit från Postkodlotteriet. Besöket har föregåtts av att kvinnan fått ett samtal, där en kvinna uppgett att hon vunnit pengar på lotteri. För att kunna betala ut pengarna har man begärt kvinnans bankuppgifter. En stund senare kommer kvinnan och mannen till hennes bostad. Kvinnan har dock uppgett att hon inte varit intresserad, och besökarna ska då ha lämnat. Hon kontaktar därfter anhörig, som ringer polis. Polispatrull skickas hem till kvinnan, för att ta uppgifter till en anmälan gällande försök till bedrägeri.

Polisen vill varna för att dessa personer kan befinna sig i området, fortsätta försöka att lura sig in i äldres bostäder, och i samband med det komma över bankkort och värdesaker.
Var kritisk mot okända besökare, begär alltid legitimation och försökt att kontrollera dem. Om du/någon blivit utsatt för något som påminner om ovanstående kontakta polis.  
 

Massuppsägningen av sjuksköterskor fortsätter på NÄL
Hälften av sjuksköterskorna har sagt upp sig från strokeavdelningen, avdelning 53 på Näl. Uppsägningarna är en protest över att arbetsmiljön varit ohållbar och dålig.
För drygt en vecka sedan rapporterade vi om att en tredjedel av sjuksköterskorna sagt upp sig från hematologavdelningen på Uddevalla sjukhus under senaste året. Uppsägningarna fortsätter – denna gång är det strokeavdelnignen som är drabbad.
Periodvis har en sjuksköterska ensam vårdat 19 patienter, och nu har hälften av sjuksköterskorna sagt upp sig i protest. 
Redan förra året, skickade personalen på strokeavdelningen in en skrivelse till sjukhusledningen för NU-sjukvården där man beskrev den pressade situationen.
Janne Malmborg, som är ny verksamhetschef för neuro- och rehabkliniken i NU-sjukvården, menar att man redan har vidtagit åtgärder som att sänka antalet vårdplatser.
Vårdförbundets huvudskyddsombud Anna Tjus säger att det inte räcker och att en anmälan till Arbetsmiljöverket kan bli aktuell om man inte gör något åt situationen omedelbart.

Person anträffad död i Partille
En person har hittas avliden i ett skogsområde vid Partille norra.
Kroppen har hittas i ett svårtillgängligt skogsområde enligt anmälaren. Polis och ambulans/läkare har larmats till platsen klockan 13:42 på onsdagen.
Ännu oklart hur man ska ta sig till platsen. 
Polis och läkare tar sig till fots den plats som kroppen hittats på.
Kroppen identifieras. Den avlidne är en man. Det finns för närvarande inga misstankar om brott. Polisens helikopter lyckas landa i närheten av fyndplatsen. Kroppen kommer att flygas ut från platsen.
Inga ytterligare uppgifter kan för närvarande lämnas ut kring den avlidna mannen med anledning av att anhöriga ska underrättas.   

Personal fick ta skydd på boende i Lysekil
En person på ett HVB-hem i Lysekils kommun fick ett utbrott natten till onsdagen och polis larmades till platsen klockan 23:48 och misstänks för att ha slagit och sparkat en i personalen.
– Den unga personen ska ha slagit en i personalen med ett skohorn och även ha sparkat, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Polisen larmades till HVB-hemmet strax innan midnatt. När de kom fram hade situationen lugnat ner sig, men delar av personalen hade tidigare låst in sig för att ta skydd när ungdomen blev aggressiv.
Den anställda fick inga allvarliga skador och behövde inte söka vård.  Händelsen utreds av polisen som misshandel.

Nytt förlossningshus på Östra Sjukhuset
Regionstyrelsen har sagt ja till att finansiera ett nytt hus på Östra sjukhuset. Målet är att familjer ska få hålla ihop under hela förlossningsresan. 
– Färger och materialval med naturen som tema ska bidra till en lugn atmosfär, skriver projektledare Anneli Falk i ett pressmeddelande.
Den nya vårdbyggnaden ska innehålla avdelningar för graviditet, förlossningar och nyfödda. Det var i höstas som regionstyrelsen röstade ja till att betala för projektet och höghuset planeras att stå klart år 2026.
Utöver tre nya förlossningsavdelningar ska också en ny enhet för avancerad neonatalvård finnas.

FÖRLOSSNINGAR PÅ ÖSTRA SJUKHUSET
Kvinnokliniken på Östra sjukhuset byggdes 1968. Sedan dess har 200 000 bebisar fötts där. Mycket har hänt med förlossningsvården under den tiden – inte minst har antalet förlossningar på Östra sjukhuset nästan trefaldigats, för att nu vara uppe runt 10 000 per år. Dessutom bedrivs neonatalvård på Östra sjukhuset.
1968 överlevde nästan inga barn födda före graviditetsvecka 28. Nu klarar sig 95 procent av dem.
Källa: Östra sjukhuset

Regionen byter namn - nya skyltar kostar 10 miljoner
Tjugo år sedan bildandet av Västra Götalandsregionen genomgår regionen stora förändringar, inte minst när det gäller sjukvården.
Regionstyrelsen ska på tisdagen besluta om att Västra Götalandsregionen 2021 kommer att heta Region Västra Götaland. Det är en följd av att alla landets landsting från årsskiftet heter Region.
Samtidigt genomför Västra Götalandsregionen en identitets- och varumärkespolicy för att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare.
– Ett stort antal medarbetare har fått säga hur arbetsplatsen borde fungera. Vi måste svara upp till det och invånarnas krav på en effektivare organisation, annars får vi det svårt i framtiden, säger Erik Lagersten kommunikationsdirektör på Västra Götalandsregionen.

Polisen utreder koppling mellan våldtäkt och ett mordet i Göteborg
Den man som har häktats för en barnvåldtäkt i Göteborg 1995 kommer också att utredas för mordet på 16-åriga Malin Olsson från Ed, enligt SVT:s Veckans brott.
Malin Olsson från Ed var i Göteborg 1994 för att vakta ett hus tillsammans med en kompis. Efter en dispyt på natten delade de på sig och Malin kom ifrån den grupp hon var tillsammans med. Dagen därpå hittades hon naken och strypt på Östra begravningsplatsen.
Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Polisregion Väst bekräftar för Veckans brott att den 58-åriga mannen är intressant för mordet på henne.
Ett problem i fallet med Malin Olsson är att polisen inte lyckats säkra något dna från brottsplatsen.
Åtminstone inte än. Metoderna för att säkra dna har förfinats på senaste år och Nationellt forensiskt centrum jobbar med att försöka hitta spår på de bevismaterial som finns

Dömdes för brutalt mord på sin fru – överklagar till hovrätten
Han dödade sin fru i hemmet i Mellerud inför ögonen på deras barn, och dömdes till 18 års fängelse och utvisning för det. Nu överklagar mannen den uppmärksammade domen.
Åklagaren Carin Pedersen yrkade från början på livstids fängelse eftersom hon ansåg att det fanns rituella inslag av heder i mordet, vilket ses som en försvårande omständighet. Men tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa att det fanns ett hedersmotiv.
Mannen själv har förnekat brott och sagt att han inte minns kvällen då han knivmördade sin fru. Han har hänvisat till sin diabetes och till att han druckit alkohol.
Nu yrkar mannen att Hovrätten frikänner honom från ansvar för mord, misshandel och ofredande, samt befriar honom från skadestånd. Han yrkar också på att utvisningen ogillas, eller i vart fall förkortas. 

Många överträdelser vid kontroll av yrkestrafik
Under vecka 8 genomfördes en av polisens nationella trafikveckor. Fokus låg på yrkestrafik och att kontrollera kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt.
Extra stort fokus låg på att upptäcka olaga cabotage. Cabotage innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.
– Resultatet från veckan visar på betydelsen av polisens kontroller av yrkestrafiken, säger Erling Andersson, poliskommissarie på utvecklingscentrum Mitt. Specialutbildade poliser och bilinspektörer är en förutsättning för att klara av denna typ av kontroller eftersom regelverken inom yrkestrafiken är komplicerade. Utöver denna specialkompetens krävs den polisiära allmänkompetensen och befogenheterna eftersom även annan brottslighet upptäcks vid kontrollerna.

Resultat i siffror
851 lastbilskontroller
541 taxikontroller
367 överträdelser mot kör-och vilotidsreglerna
14 meddelade körförbud
80 rapporterade överlast
37 hindrande av fortsatt färd
146 hastighetsöverträdelser
2 anträffade vapen
3 anträffade efterlysta personer
16 rattfylleribrott
15 manipulerade eller obesiktigade färdskrivare
En lastbilschaufför omhändertagen enligt Utlänningslagen
9 cabotageärenden

Storbråk utanför restaurang - Flera skadade
En polispatrull som befinner sig vid en restaurang i centrala Göteborg larmar och begär förstärkning klockan Kl 03.28 natten till söndagen.
Det ska pågå ett större bråk på platsen som kan involvera så många som ett hundratal personer enligt larmet. Ordningsvakter och polis försöker återställa ordingen utanför entrén. Läget böljar fram och tillbaka då man arbetar på platsen. Fem personer som uppges varit ledande i bråket blir tillfälligt omhändertagna. Ett flertal ordningsvakter uppges blivit lindrigt skadade, inga uppgifter om behov av sjukhusvård. Ett beslut tas om att stänga resturangen. Kl 04.25 har detta genomförts. Ytterligare fyra personer har då tillfälligt omhändertagits.
Strax därefter så kommer nya uppgifter in om slagsmål på en närliggande hamburgerrestaurang, troligen kopplat till denna händelse. Ytterligare sex personer omhändertogs för ordningsstörning och fylleri. Som mest var tolv polispatruller involverade i händelsen. Ett flertal anmälningar om hot/våld mot tjänsteman upprättas men ingen grips. Även polismän har blivit attackerade i samband med händelsen. 
Någon gäst/deltagare i bråket kan ha fått någon typ av skada efter ett batongslag. Kan ha uppsökt sjukhus.  
Siffran kring antalet omhändertagna/ möjligt skadade är något osäker med anledning av situationen.      

Personrån - allmänhet grep en av rånarna 
Två gärningsmän varav en som har gripits av allmänhet klockan 09:46 på lördagsmorgonen vid Kungsportsplatsen (kopparmärra).i Göteborg..Gärningsmannen har sprungit från brottsplatsen och ett flertal personer uppges ha sprungit efter i riktning mot Kungstorget, vidare ner mot Grönsakstorget. Polis larmas till platsen. Det framkommer uppgfiter om att offret är en kvinnan som blivit rånad på sin mobiltelefon.
Kl 09.48: Inkommer uppgifter att en man blivit gripen av de personer som sprungit i fatt honom. Polisen anländer direkt efter gripandet. Det framkommer även uppgifter om att ytterligare en man varit delaktig i rånet. Han är fortfarande på fri fot. Den telefon som tillgreps är återfunnen och återlämnad till ägaren.
Polisen söker vidare i centrala delarna av Göteborg efter gärningsman nr 2, ännu ej anträffad. Inga uppgifter om personskador på rånoffret.
Förundersökning inledd med rubricering rån samt misshandel. Brottsrubriceringen ändrats till grov stöld då polisen fått in ytterligare uppgifter kring händelsen.
 Kl 10.45: Gärningsman nr 2 har ännu inte gripits.

Två större bråk i Västsverige
Polis larmas till Fredsgatan i Göteborg via väktarbolag klockan Kl 22.00 på fredagskvällen där det ska pågå ett större bråk, troligen mellan två olika grupperingar och mycket folk på plats. När polisen kommer fram är det allmänt rörigt och väldigt svårt att få fram vad som inträffat och vem som gjort vad. Polisen finner några personer som har lindriga skador men p.g.a. problem med språket och att det inte går att få fram vem som gjort vad är situationen är det otroligt svår att reda ut vad som inträffat.
Polisen får grunda sitt ingripande på utomstående vittnen. Ingen vill dock medverka i polisutredning. Ingen person körs till sjukhus. Händelsen avslutas med att en person omhändertas för fylleri. Anmälan om misshandel upprättas.
​​​​​​​
Kl 23.25 på fredagskvällen larmas polisen om bråk/slagsmål mellan två olika grupper av yngre män. Det framkommer även att fönster mm ska ha slagits sönder. Händelsen ska pågå både inomhus och utomhus. De som larmar polis är stressade och uppenbarligen berusade. Det framkommer även uppgifter om att någon ska vara knivskadad.
På plats finner polisen en man med lindriga skador som kan ha uppkommit via kniv, inget behov av ambulans. Allmänt rörigt och svårt att få ordning på situationen. Ett flertal personer kontrolleras men ingen grips.  Anmälan upprättas med rubricering grov missahndel/misshandel. Inga uppgifter om skadade fönster.  

Bilist stoppad med ett stort antal bangers
Ett stort antal inringare hör smällar runt Gärdsås Torg med omgivning klockan 19:15 på fredagskvällen.
Polis är i området och efter samtal med flera oroliga boende i området får polisen klart för oss att ungdomar setts kasta så kallade bangers.
Kl 19.42: I området kring Decembergatan stoppar polispatrull en bil för kontroll och hittar i bilen ett större antal så kallade bangers, de två män i bilen grips. I nuläget är inte brottsrubriken fastställd. Även spårvagn har blivit utsatt för bangers. Inga uppgifter finns om personskador.
I området är det nu lugnt och polis finns kvar under kvällen.

Västra Götaland minst nöjda i Sverige med sjukvårdens väntetider
Bara sex av tio svenskar har förtroende för sjukvården. Samtidigt sjunker förtroendet för sjukhusen och vårdcentralerna och inte ens hälften tycker att väntetiderna på sjukhusen är rimliga, visar SKL:s undersökning. Västra Götaland är den region i Sverige som är minst nöjd med väntetiderna inom vården.
Den årliga nationella sjukvårdsbarometern ska fånga befolkningens syn på svensk hälso- och sjukvård. 41 000 personer har svarat på enkäten, som beskrivs som en viktig del av underlaget för det förbättringsarbete som sjukvården behöver gå igenom, både lokalt och nationellt.
– Det är ett jätteviktigt underlag för oss när vi ska fortsätta utveckla sjukvården. Sjukvården är en förtroendebransch, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL) och regionstyrelsens ordförande i region Kalmar.
Men resultatet i undersökningen från 2018 är till stor del ingen munter läsning och siffrorna viker neråt på flera områden jämfört med 2017. Den mest centrala frågan, andelen personer som svarar att de har tillgång till den vård de behöver, minskar med 3 procentenheter till 81 procent.
– Vi måste ta det på allvar och korta köerna och se hur vården kan vara så nära patienterna som möjligt, säger Henriksson.
Regionala skillnader
Vad gäller förtroendet för vården så säger sex av tio, eller 61 procent, att de har ganska eller mycket stort förtroende för vården nationellt. Det är en siffra som ligger på samma nivå som 2017. 39 procent svarar att de inte vet, eller har ganska litet eller mycket litet förtroende för vården.
Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika delar av landet och det tycks finnas ett geografiskt mönster. Störst förtroende har regioner som Jönköping och Kalmar, med 74 respektive 72 procent, medan minst har två regioner i norra Sverige, Västernorrland och Norrbotten, med 51 respektive 54 procent. De skiljer sig alla signifikant från rikssnittet.
– Jag tror man har större bemanningsutmaningar i norra Sverige och svårt att rekrytera till primärvården. Jag tror att det landar i att förutsättningarna ser olika ut, säger Henriksson.
Missnöjda med väntan
Samtidigt som förtroendet nationellt är oförändrat så sjunker förtroendet för sjukhus och hälso- och vårdcentraler med 2 procentenheter hos båda inrättningarna, till 67 för sjukhus 58 procent för vårdcentraler.
Vad gäller väntetider så anser mindre än hälften av de svarande, 45 procent, att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus i den egna regionen är rimliga – en nedgång med 5 procentenheter sedan förra mätningen. Minst nöjda är människor i region Västra Götaland och mest nöjda är människor återigen i Jönköping och Kalmar.
Andelen som anser att väntetiderna är rimliga på vårdcentraler har också minskat, från 63 procent 2017 till 58 procent 2018.
– Jag tror att det har en koppling till tillgängligheten. Och därför är det så centralt att man kortar köer och anpassar vården ännu bättre efter patienternas behov, säger Henriksson.
Åldrande befolkning
I takt med att Sveriges befolkning i snitt blir äldre kommer även högre krav att ställas på vården. Henriksson är övertygad om att man kommer klara trycket och han beskriver utvecklingen på vårdområdet nu som spännande, särskilt vad gäller tekniska framsteg.
– Det innebär till exempel för mig som patient att jag ska kunna boka mina tider, följa min vård, ha mina journaler tillgängliga på ett bra sätt och ha hela vården närmare mig. Med ny teknik kan vi se till att du som patient får mer behandling direkt i hemmet. Det finns jättespännande möjligheter att moderniseras.

Polisen har fått in anmälan om "Gossip girl"-konto
Polisen bekräftar att en anonym anmälan kommit in som troligtvis är kopplat till Instagramkontot "Uddevalla Gossip girl". Där nakenbilder och sexfilmer på ungdomar i Uddevalla publicerades i helgen.
I helgen startades ett anonymt konto på Instagram där flera unga personer hängdes ut mot sin vilja. Framför allt var det sexfilmer och nakenbilder som lades upp på kontot, som kallades för "Uddevalla Gossip Girl".
Polisen bekräftar nu att det har kommit in en anmälan gällande Instagramkontot och polisen har nu startat en utredning om olaga integritetsintrång.
Eftersom anmälan är anonym och innehåller få uppgifter kan det inte helt bekräftas att det rör det aktuella kontot. Polisens jourhavande förundersökningsledare säger till P4 Väst att det därför blir svårt att utreda.

Polisinsats i Borås
Myndighetsgemensam Insats i Polisområde Älvsborg 26-27/2
Tisdagen den 26/2 samt onsdagen den 27/2 har Polisområde Älvsborg tillsammans med Gränspolisen Region Väst, Polisområde Fyrbodal, Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogden samt Försäkringskassan genomfört en gemensam insats mot osund konkurrens, brott på arbetsplatser samt illegal vistelse i landet.
Syftet med insatsen är att det inte skall löna sig att bedriva oseriös näringsverksamhet och man skall inte kunna profitera på andra människors dåliga arbetsvillkor/levnadsvillkor.
Insatsen har utförts genom kontroller på arbetsplatser i Polisområde Älvsborg.
En sammanfattning av resultaten för insatsen redovisas nedan:
2 personer gripna för brott, bägge anhållna efter förhör (1 Borås och 1 Alingsås)
13 personer omhändertagna då de ej uppfyllde kraven för vistelse i landet.
13 brott rapporterades. Bland annat narkotikabrott, drograttfylleri, brott mot utlänningslagen mm.
130 Inre utlänningskontroller genomfördes.
85 Arbetsplatskontroller genomfördes.
Över 1,2 miljoner kronor i intäkter i form av avgifter/utmätningar mm. 
Många påbörjade utredningar där personer uppbär både bidrag samt jobbar. 
Många delgivningar som har kunnat lämnas vid kontrollerna.
Flertalet utmätningar av kontanter/fordon/smycken mm.
Resultaten svarar för sig själva. Insatsen har varit mycket lyckad och när myndigheterna tillsammans utför den här typen av kontroller så ger det väldigt bra effekt, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Stakeberg Jansson.

Fängelsedomar och beslag efter polisinsats i Tynnered
Polisens satsning mot kriminella i Tynnered i Göteborg det senaste året har gett märkbara resultat. 14 personer är frihetsberövade varav sex har dömts till fängelse. Polisen har även gjort betydande beslag av vapen, sprängmedel och narkotika.
Under försommaren 2018 startade polisen en riktad insats mot kriminella i Tynnered. Anledningen till insatsen var att den mångåriga och våldsamma konflikten mellan kriminella grupperingar kopplade till Tynnered hade trappats upp under våren. Två skjutningar och beslag av sprängmedel i den kriminella miljön var händelser som tydde på att det fanns risk för att konflikten skulle eskalera. 
– Vi såg ett behov av kraftfulla åtgärder för att förhindra fortsatta våldsbrott och att lösa tidigare begångna brott i den aktuella konflikten. Därför genomförde vi en riktad insats i Tynnered. En viktig framgångsfaktor har varit den samlade kraften av att hela lokalpolisområdet deltagit i insatsen i tät samverkan med specialenheter i polisområdet och i region Väst, säger biträdande lokalpolisområdeschef Christian Nylén.
Insatsen har inneburit omfattande polisiära åtgärder mot aktörer på båda sidor av konflikten. Polisarbetet har lett till märkbara resultat i form av frihetsberövanden varav sex lett till fängelsedomar om sammanlagt nästan tolv år. 21 vapen – varav sju automatvapen, handgranater och sprängladdningar har tagits i beslag liksom narkotika i form av marijuana och kokain.
– När kriminella försvinner från området blir det färre konfliktytor – åtminstone för stunden. Ett viktigt mål är också att störa den lukrativa narkotikaförsäljningen och att få bort de livsfarliga vapnen från gatorna. Vi måste vara uthålliga för att nå effekter över tid. Det handlar både om rent polisiära insatser men också om insatser i samverkan med andra samhällsaktörer för att förebygga fortsatt brottslighet, säger Christian Nylén.

Resultat av polisinsatsen i Tynnered
Frihetsberövanden:
Sex personer har dömts till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.
En yngre person är föremål för ungdomsvård.
Sju personer är häktade misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Beslag:
4 500 gram marijuana värt cirka 509 000 kronor.
255 gram kokain värt cirka 231 000 kronor.
14 pistoler
Sju automatvapen
Fyra handgranater
Tre sprängladdningar

Hematologen på Uddevalla sjukhus stängs - beslutet togs idag
Hematologen, avdelning 16, på Uddevalla sjukhus kommer att stängas. Det har NU-sjukvårdens styrelse beslutat under torsdagens styrelsemöte.
Avdelningen, där patienter med olika typer av blodsjukdomar vårdas, måste stänga på grund av personalbrist. 15 sjuksköterskor har sagt upp sig och NU-sjukvården har inte lyckats rekrytera nya.
Avdelningen kommer att vara stängd fram till årsskiftet, och under tiden kommer de svårast sjuka att vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
NU-sjukvårdens styrelse beslutade också att man ska börja planeringsarbetet för att öppna upp en ny hematologi-avdelning på Näl. 

Skärpt straff för sexualbrott mot barn – åtta månaders fängelse blev tre år
Hovrätten för västra Sverige skärper straffet för en man som åtalats vid Vänersborgs tingsrätt för flera fall av sexualbrott mot fyra barn. Hovrätten dömer mannen till tre års fängelse.
Mannen dömdes av Vänersborgs tingsrätt till åtta månaders fängelse för övergrepp mot två av barnen, men hovrätten lägger nu till bland annat ett fall av våldtäkt mot barn.
Mannen döms till tre års fängelse och ska även betala skadestånd till samtliga fyra barn.

Manipulerad färdskrivare i tysk lastbil upptäcktes av trafikpolisen vid kontroll
Under helgen stoppades en tysk dragbil med en tillkopplad trailer av trafikpolisen i Halmstad. Avancerad manipulationsutrustning upptäcktes i dragbilen och ärendet utreds nu vidare.
Förra veckan pågick polisens nationella trafikinsatsvecka med inriktning yrkestrafik. Ett antal kontroller gjordes – bland annat i Heberg, Falkenberg.

– En lastbilsförare ville först inte stanna vid vår kontrollplats och då fattade vi misstankar om att något inte stod rätt till, säger Kjell Andersson, gruppchef vid trafikpolisen i Göteborg.
Under polisens genomgång av dragbilen upptäckte man att färdskrivaren var manipulerad.
– Vi haft liknande ärenden tidigare. Företagen som äger fordonen har då fått en företagsbot i storleksordningen 200 000 kr.
Dragbilen har tagits i beslag. Under den just avslutade tekniska undersökningen fann man en dold manipulationsutrustning.
– Manipulationerna var avancerade. Det är antagligen en bilverkstad som ligger bakom.
Föraren bötfälldes för ett antal grövre förseelser, böterna betalades på plats. Ärendet kommer nu att utredas vidare av polisen.

NU-sjukvården ändrar sig om färre ambulanser
På Nu-sjukvårdens möte på torsdagsförmiddagen gick styrelsen ut och berättade att de har ändrat sig – de kommer inte att dra ned på ambulansverksamheten i Västsverige.
Nyheter4.com har tidigare berättat om att NU-sjukvården ska spara in 19 miljoner kronor genom att dra in ambulansverksamhet i flera kommuner. 
Nu-sjukvårdens styrelse drar nu tillbaka förslaget om att ta bort en ambulans nattetid i Uddevalla och en ambulans under sommarmånaderna. 
Efter namninsamlingar som samlat in över 3000 namn, demonstrationer och protester så ändrar sig nu NU-sjukvården och ambulanserna får vara kvar, berättar styrelsen under ett möte på torsdagsförmiddagen.
Däremot kommer NU-Sjukvården att ta bort en ambulans utan patientbår, en så kallade single responder, som i nuläget finns på plats i Munkedal.  

Tio män åtalas för flera fall av sexuella övergrepp i Västsverige
Det rör sig bland annat om grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, köp av sexuell handling av barn och barnpornografibrott.
De åtalade männen är mellan 29 och 72 år gamla och offren är kvinnor och barn.
Enligt åtalet, som lämnades in till Göteborgs tingsrätt under onsdagen, ska brotten ha skett mellan 2012 och 2018 på flera olika platser runt om i Göteborg, Mölndal och Borås.
En av männen, som är i 40-årsåldern, har varit häktad sedan april förra året och är bland annat åtalad för grovt koppleri och grov våldtäkt.
Förundersökningen i målet är mycket omfattande, totalt rör det sig om 2 750 sidor.

Varning: Byt inte till sommardäck än
Från och med 1 april 2019 är det lagligt att köra med sommardäck i hela Sverige. Men det betyder inte att du måste skynda dig att byta. På många håll kan det till och med vara smart att vänta lite. Fälgtillverkaren ABS Wheels har enligt månadsrapporten sett att det fortfarande finns bilister som vill byta alldeles för tidigt. 
- I Februari månad har vi haft många bilister som vill byta till sommarhjul trots att det fortfarande är olagligt,speciellt nu i slutet av månaden har vi märkt att det rings extra mycket. Vi har även pratat med återförsäljare som rapporterar i stort sett samma info, det är farligt att byta nu säger Andie Lahdo, ABS Wheels VD.
Reglerna säger att din bil ska ha godkända vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när det råder vinterväglag. Det betyder att det snart är fritt fram att köra med sommardäck oavsett väder och temperatur. I ABS Wheels fall har man kontaktat samtliga 210 monteringsverkstäder och bett dom vänta på grund av farorna.
- Det handlar inte om att sälja, säkerheten kommer först, därför ska man informera bilisterna om farorna och be dom komma efter 31 mars, på så sätt tappar man inte affären och får istället pluspoäng i form av trovärdighet säger Andie.
Även om det är soligt ute med plusgrader i Februari är risken alldeles för hög för att åka på tråkigheter enligt fälgtillverkaren.
- Sommardäck blir hårda vid minusgrader och leder till sämre greppförmåga som i sin tur kan leda till olyckor och dödsfall avslutar Andie

Slog polis medvetslös – åtalas för grov misshandel
31-åring ska ha slagit ner en polis och sedan fortsatt misshandeln när polisen var avsvimmad. Mannen åtalas dessutom för våldtäkt och grov misshandel av en kvinna, under tiden polismisshandeln utreddes.
På kvällen den 3 oktober uppstod bråk på en buss vid Resecentrum i Skövde och polis kallades till platsen.
När polisen kom blev de hårt ansatta av flera män. En polis blev slagen till marken, och en 31-årig man åtalas nu för grov misshandel och grovt våld mot tjänsteman.
Släppte huvudet i stengolvet
Mannen ska ha kastat sig mot polisens hals och ansikte så att han slog huvudet i stengolvet och tappade medvetandet. Sedan ska den misstänkte ha slagit polisen flera gånger mot nacke och hals, lyft upp hans huvud och släppt det igen så att det återigen slog i golvet. Han ska också ha sparkat polisen mot axeln/halsen.
Misshandeln ledde till att polisen fick hjärnskakning, svullnader, sårskador, benbrott i käken och tre avslagna tänder.
En annan man, 30 år gammal, åtalas för försök till våld mot tjänsteman, efter att han gått till angrepp mot polisen som försökte avvisa honom från Resecentrum vid samma tillfälle.
Även misstänkt för våldtäkt
31-åringen var inte häktad under utredningens gång. Men under tiden misstänks han nu också ha våldtagit en kvinna i Skövde. Han åtalas nu även för våldtäkt, grov misshandel och olaga hot.

Hund död i smittsam sjukdom – djursjukhus slår larm
Ett fall av den smittsamma och dödliga sjukdomen infektiös hepatit (HCC) upptäcktes nyligen hos en hund i Alingsås.
Den 8-åriga australiska shepherden kom in till Alingsås djursjukhus i början av februari med oklara symtom. Den var till att börja med allmänt hängig och hade ont i kroppen. Tillståndet försämrades dock snabbt.
– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus.
Hundens liv bedömdes inte gå att rädda och för att undvika lidande avlivades hon. Efter obduktion slogs det fast att hunden hade HCC och fallet anmäldes enligt lagen om smittsamma djursjukdomar.
Smittsamma virus som finns överallt
HCC-viruset smittar genom kroppsvätskor och finns enligt veterinär Sara Molin överallt. Det kan dessutom finnas kvar i flera veckor, exempelvis i en pöl med hundkiss.
– Det är lätt att kanske tänka att man är skyddad om man bor avsides och en hund inte har så mycket kontakt med andra hundar, men så är det inte, säger Sara Molin.
Ingår i vaccinationsprogrammet
HCC saknar botemedel och det finns inte heller något bra test för att ställa diagnos. Oftast konstateras HCC först efter obduktion. Då vaccin, som ger ett bra skydd, ingår i det vanliga vaccinationsprogrammet är sjukdomsutbrott ovanliga. Senaste gången några fall (tre stycken) rapporterades in var för tre år sedan. Alingsås djursjukhus går nu ut och uppmanar hundägare att se över sina hundars vaccinationer.
– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin.

FAKTA: INFEKTIÖS HEPATIT
Sjukdomen HCC, på svenska också kallat infektiös hepatit, orsakas av ett virus (hundens adenovirus typ 1, förkortas CAV-1) som finns spritt över hela världen, även i Sverige. Det finns sedan länge effektiva vacciner mot detta virus och hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd (immunitet) mot HCC. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdomen för närvarande sällan hos inhemska hundar.
 
De första 10–14 dagarna efter det att en hund infekterats sprider den smitta genom olika kroppsvätskor. Hunden kan sedan fortsätta att sprida virus till omgivningen med sin urin under lång tid; i upp till sex till nio månader, kanske till och med ännu längre. En del smittspridande hundar visar aldrig själva några symtom på att de är infekterade. Det går inte att med hjälp av tester fastställa att en hund inte sprider smitta i sin urin.
 
Viruset kan också smitta via till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etcetera.
 
Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Hunden kan avlida efter bara några timmars symtom. Sämst prognos har valpar. Hunden kan också plötsligt hittas död utan att man hunnit se några symtom alls. Ofta kan man då tro att hunden har blivit förgiftad, men i själva fallet var det svår HCC-sjukdom.
 
Diarré, illamående och buksmärtor som gör att hunden inte gärna vill röra sig är typiskt liksom hög feber och kraftig trötthet. Slemhinnorna i mun och ögon kan vara bleka och/eller gula. Synliga blödningar och svullnader i nacke, huvud eller kropp är också vanligt.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Polisen och Facelabs fantombild av Näsingemannen Polisen och Facelabs fantombild av Näsingemannen

Död man i Strömstad identifierad
För fem år sedan hittades kvarlevorna av en man på en åker utanför Strömstad. Efter flera år, en expert från FBI och en ansiktsrekonstruktion vet nu polisen vem mannen var.
– Vi har fått en identitet och mannen kommer från Polen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Det var en markägare ute på hundpromenad som hittade mannens skalle liggande på en åker i Näsinge. Polisen larmades och när de började leta hittade de fler kvarlevor i ett dike.
– Vi hittade ett skelett, säger Sten-Rune Timmersjö.
Eftersom mannens identitet länge var ett mysterium tog polisen hjälp av en professor som tidigare samarbetat med FBI. Hon fick i uppdrag att göra en rekonstruktion av mannens ansikte och bilden skickades senare till Interpol tillsammans med mannens DNA.
Nu har polisen alltså fått träff och de vet vem han var, men exakt hur han dog är fortfarande okänt.

Man döms till 18 års fängelse för att ha mördat person med svärd och gevär 
Det var under juli månad 2018 som en man hittades död Töreboda kommun i Västra Götaland. Mordoffret hade misshandlats med svärd och sedan dödats med ett skott i huvudet. Nu döms en 49-årig man till fängelse i 18 år för att ha mördat mannen.
Mordet ägde rum i 49-åringens bostad och i en personbil där utanför. Efter att offret avlidit kördes den dödes kropp till en gödselbrunn. Efter ytterligare ett skott i offrets huvudet dumpades kroppen vid gödselbrunnen.
Bilen som transporterat kroppen brändes sedan.
Polisens utredning har visat att ett flertal personer har varit inblandade i händelserna vid mordet och andra brott kopplat till samma grupp människor. En 46-årig man döms till fängelse i sex och ett halvt år för att bland annat ha misshandlat mordoffret grovt och för att ha tänt eld på personbilen för att undanröja spår av mordet.
Den morddömde nekar till brottet, men 46-åringen har berättat om morddagen och bland annat pekat ut var mordvapnet slängts i ett vattendrag.
49-åringen döms att betala 360 000 kronor i skadestånd till den mördades anhöriga.

Viktor från Lysekil kammade hem en Oscarsstatyett
Viktor Lundqvist från Lysekil har varit med och vunnit en Oskar för bästa animerade film. Filmen heter "Spider-man: Into the spiderverse" och Viktor Lundqvist har arbetat med de visuella effekterna i filmen.
Viktor Lundqvist är utbildad inom medieteknik i Norrköping och kom in i branschen via en praktikplats på Sony för snart tio år sedan. Han var inte på plats på galan utan följde det hela från tv-soffan.
– Jag trodde ändå att vi hade en ganska bra chans men var så klart ändå väldigt nervös, säger han till P4 Väst.
Oscarsgalan 2019 var den 91:a upplagan av Academy Awards, som belönade filminsatser från 2018. 

Patient avled efter miss av NÄL
En patient kom in till Norra Älvsborgs Länssjukhus med bihåleinflammation, men sjukhuset missade att det var en särskilt allvarlig form, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Patienten ordinerades antibiotika och kortison i nässprej, men ingen uppföljning planerades. När patienten en månad senare kom in akut hade infektionen spridit sig till hjärnan.
– Vi borde, med tanke på de symptom som patienten uppvisade, ha utrett dessa vidare med i första hand en skiktröntgen, skriver chefläkare Magnus Söderbergh i ett mejl.
Sjukhuset har nu Lex Maria-anmält händelsen.

Vapenbeslagen blir allt fler i Västsverige
På ett år har antalet anmälda vapenbrott ökat med närmare 40 procent i åtta kommuner i Västsverige, det visar en granskning som Bohusläningen gjort. De åtta kommunerna där antalet vapenbrott granskats är Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum, Strömstad, Orust och Färgelanda. 

Bohusläningens granskning visar att det framför allt handlar om pistoler och revolvrar och att många av de beslagtagna vapnen kommer från Balkan.

Enligt polis och åklagare handlar ökningen av anmälda brott inte bara om att antalet vapen blivit fler utan också om en skärpning i lagen - bland annat har möjligheterna att göra husrannsakningar ökat och polisen får också in allt fler tips.
Uddevalla är den av de åtta granskade kommunerna där flest vapenbrott anmäls

Kvinna akut sjuk på E6:an – poliseskort till sjukhus
Under natten till lördagen vid 01:51 påträffade en polispatrull en stillastående bil på E6:an i jämnhöjd med Tanumshede. I bilen satt en norsk kvinna i 50-årsåldern som blivit akut sjuk och som var på väg mot Norge.
Polisens presstalesperson, Hans Lippens, säger att kvinnan inte är misstänkt för något brott.
I samråd med norska polisen blev kvinnan eskorterad till gränsen, där hon möttes upp av norsk polis som förde henne till sjukhus.

Två tonåringar häktade för mord
Två tonåringar har häktats på sannolika skäl misstänkta för mordet på en man i 25-årsåldern som i november sköts på en inntergård i Biskopsgården.
Två pojkar, 17 respektive 15 år, har häktats misstänkta för inblandning i ett mord i Biskopsgården i Göteborg i höstas. 17-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord och 15-åringen misstänks för medhjälp till mord, skriver Göteborgs-Posten.
Det var den 14 november som en man i 25-årsåldern sköts på en innergård utanför ett bostadshus i Biskopsgården. Han skadades svårt och fördes till sjukhus där han avled.
En av polisens teorier har varit att det var fel person som sköts.
– Vilket motivet skulle kunna vara, det vill vi inte gå ut med. Vi arbetar med att kartlägga de här individernas nätverk och förundersökningen befinner sig i ett extremt känsligt läge, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo.
Två flickor i övre tonåren misstänktes för skyddande av brottsling men båda släpptes på fri fot.

Tre män häktade för våldtäkt mot ett barn
Tre män misstänkts för upprepade våldtäkter mot samma barn.
Flera våldtäkter ska ha skett i lokaler på Östra sjukhuset i Göteborg.
Två av männen kollegor vid ett stort kommunalt bolag i Göteborg.
Männen sitter sedan en tid häktade av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för flera fall av våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. De misstänkta brotten begåtts på olika platser runt om i Göteborg, bland annat Saltholmen, Olskroken och vid ett tillfälle ska övergreppet skett vid Östra sjukhuset. för mellan fyra och fem år sedan.
Männen häktades i slutet på januari som ett led i en förundersökning som pågått under ett års tid. All tre förnekar brott och ingen av dem har enligt belastningsregistret tidigare dömts för något olagligt.
I häktet får de tre männen inte ha kontakt med omvärlden på grund av att inte få möjlighet att undanröja bevis.

Efter kritiken: Deklarationslådorna kommer tillbaka
Nu kommer Skatteverket att på nytt öppna tillfälliga brevlådor för deklaration. 60 brevlådor ska sättas ut runt om i landet i bland annat Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Åmål.
Carina Nicander-Olsson är sektionschef på Skatteverket och hon säger att de öppnar brevlådorna en kort stund för de som absolut inte kan lämna in sin deklaration på annat sätt. 
För två år sedan togs de fysiska brevlådorna bort av säkerhetsskäl men det ledde till att deklarationer trycktes in genom dörrspringor och liknande förra året
– Brevlådorna har tidigare attackerats på olika sätt och dokument har blivit förstörda men det var inte heller bra när besökare petade under deklarationer i dörrspringor förra året, säger Carina Nicander-Olsson.
Nästan 90 procent av alla privatpersoner deklarerar digitalt och de som deklarera på papper postar i regel in sin deklaration. 
– Jag vill uppmana fler att deklarera den digitala vägen, det blir lättare och lättare varje år, säger hon. 

7 underverk i Västra Götaland ?
En kulturmiljö berättar om platsens historia. I Västra Götaland finns många fantastiska, inspirerande och unika kulturmiljöer. På den här sidan kommer vi lyfta fram en särskild kulturmiljö från varje kommun i regionen.

Under 49 veckor med start i oktober 2018 började man berätta om en kulturmiljö från varje kommun i regionen. När vi har gjort det tänkte vi be om er hjälp med att rösta fram Västra Götalands sju underverk. Vinnarna kommer att presenteras på den nationella Kulturarvsdagen i september 2019.
Naturligtvis blir det här en subjektiv bedömning och mest en kul grej – men samtidigt hoppas vi kunna bidra med att skapa kännedom om den lokala historien, berätta om spännande platser och inspirera till utflykter. Och ni får mer än gärna tipsa oss om kulturmiljöer ni tycker är intressanta i er kommun!

Några av de 49 platserna finns i Stenungsunds kommun
De fyra skorstenarna, Stenungsunds kommun
Klassisk siluett berättar om en orts industriella utveckling.
Stenungsundssonen Victor Olsson sjöng om hur dom facklar på industrierna i skildringen av sin hemstad.
Och nog har Stenungsund fått industriella associationer, tack vare de fyra karakteristiska skorstenarna som sträcker sig upp mot skyn. Vad man än tycker om den estetiska utformningen så har den något att berätta om vår historia, och om ett samhälles utveckling. I och med byggnationen av kraftverket och skorstenarna så förändrades landskap och orörda miljöer för alltid.
De två första, 153 meter höga, skorstenarna restes 1959, i samband med att ortens kraftverk kom till. Dessa är i sina nedre delar gjorda i armerad betong, medan de övre delarna är en stålkonstruktion klädd med aluminiumplåt. 1966 tillkom ytterligare två skorstenar på Vetteberget. De nyare skorstenarna är skapade helt i armerad betong.
Kraftverket i Stenungsund banade vägen för kemiindustrin i området under 1960-talet. De senaste tjugo åren har kraftverket huvudsakligen fungerat som ett reservkraftverk.

De andra alternativen som fanns med var Ucklums gamla tingshus och gästgiveri som ligger i Smedseröd på en höjd vid E6:ans gamla sträckning, strax öster om Stenungsund, samt Mariagården i centrala Stenungsund. Mariagården uppfördes sannolikt under 1700-talets senare del och förklarades 1989 som byggnadsminne.
I slutändan ska sju av de utvalda miljöerna koras till regionens underverk. Vilka sju det blir kommer att presenteras på den nationella Kulturarvsdagen i höst och det är folket som ska välja.

Läs mer om de övriga här >>>

Bussförare misshandlad av ung man
En busschaufför ska enligt SOS blivit utsatt för misshandel på en buss mot Uddevalla. Händelsen uppges ha inträffat i Färgelanda vid 17-tiden på onsdagen.
Enligt SOS så har en ung man slagit busschauffören upprepade gånger i ansiktet. Därefter har den misstänkta mannen lämnat bussen. På bussen fanns vittnen till händelsen som ska ha inträffat vid hållplats Ödeborg i Färgelanda.
Chauffören, en man uppges vara lindrigt skadad, anser själv inte att det behövs ambulans. Chauffören kommer dock troligen inte att kunna fortsätta köra bussen.
Kl 17.17: Polis på plats. 
Polisen upprättar anmälan om våld mot tjänsteman. Ingen gripen.  

Man åtalas för strypvåldtäkt på äldre kvinna
En man i 40-årsåldern åtalas i Uddevalla tingsrätt misstänkt för grov våldtäkt i Tanum förra sommaren. Mannen ska ha överfallit en kvinna i 70-årsåldern.
Det var i slutet av juli i fjol som en kvinna blev utsatt för överfallsvåldtäkt i ett skogsparti nära havet i Tanums kommun. 
I åtalet står det att mannen ska ha tryckt ner kvinnan mot marken genom att ta ett stryptag med sin arm runt halsen, så att kvinnan förlorade medvetandet under en period.  
Brottet ska enligt åtalet bedömas som grovt för att mannen har varit hänsynslöshet då han som relativt ung och stark man överfallit, misshandlat och våldtagit en äldre kvinna som förlorat medvetandet

Den misstänkte mannen är tidigare dömd för flera olika sorters brottslighet. Fem dagar efter överfallsvåldtäkten greps mannen för misshandel och stöld i en annan del av Sverige. Han dömdes i början av november till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Polisen utreder koppling mellan rån i Uddevalla
På två dagar har två olika personer rånats i norra Uddevalla. I båda fallen har det handlat om ungdomsgäng som rånat och slagit offren.
Strax efter klockan 20 på måndagskvällen rånades en man av sju yngre män vid Hovhult i Uddevalla. Personen blev nerslagen, utsatt för strypgrepp och sparkad på, samtidigt som han hotades till livet.
Kvällen innan blev en äldre man rånad i sitt hem i samma område av tre ungdomar. Ungdomarna ringde på hos mannen och när han öppnade dörren till lägenheten blev han nerslagen och rånad. 
Polisen har fortfarande inte gripit någon, och har inga misstänkta för något av rånen. Polisen utreder om det finns ett samband mellan rånen, men i nuläget utreds det som två separata händelser.

Yrkeschaufför utan förartillstånd förvarstagen under trafikinsats vid Borås
En av trafikpoliserna som deltog i insatsen vid Borås intill den bulgariska lastbilen. Igår genomförde trafikpolisen i Göteborg en trafikinsats riktad mot yrkestrafik vid Viared utanför Borås.
Under insatsen hittade man en makedonsk yrkeschaufför som saknade förartillstånd, vilket är ett brott mot yrkestrafikförordningen och ett fall för gränspolisen.
– Yrkeschauffören, som är anställd av ett bulgariskt åkeri, hade också begått ett stort antal överträdelser mot kör- och vilotider, berättar Kjell Andersson, gruppchef vid trafiksektionen i Göteborg. Vi kunde utläsa att han i snitt arbetade sju dagar i veckan.
Chauffören är nu placerad i förvar hos Migrationsverket. Och eftersom lastbilen var i mycket dåligt skick, beslutade trafikpolisens bilinspektörer om körförbud.
– Man har använt tejp för att backspeglarna och ena sidodörren inte ska ramla av, bland andra brister. Transporten bedömdes vara en olaga cabotagetransport. Åkeriet måste nu betala en sanktionsavgift i förskott om 40 000 kronor för att få tillgång till transporten. Dessutom är föraren bötfälld för högsta beloppet, vilket är 10 000 kronor.
Kjell Andersson tror att det handlar om en kalkylerad risk från det bulgariska åkeriets sida.
– Tyvärr är det något vi ser återkommande vid våra kontroller – vissa av de internationella åkerierna utnyttjar billig arbetskraft, vilket i sin tur skapar en osund konkurrens gentemot de svenska åkerierna.
Under trafikinsatsen vid Viared kontrollerades totalt 18 ekipage. Utöver den förvarstagna transporten upptäcktes 7 fordonsbrister vid flygande inspektion – som bromsfel, brister i belysningen, trasiga backspeglar och vindrutor. Insatsen ingår i polisens nationella trafikinsatsvecka, med inriktning yrkesmässig godstrafik.

HD utvisar ung man efter attack mot synagogan i Göteborg
En 23-årig man som av svenska myndigheter betraktas som medborgare i Palestina kan utvisas till Gaza beslutar Högsta domstolen (HD). Mannen är sedan tidigare dömd till fängelse för sin inblandning i en attack mot synagogan i Göteborg.
Den i dag 23-årige mannen deltog i en attack mot synagogan i Göteborg i december 2017. En grupp personer kastade brinnande föremål mot bilar som stod parkerade utanför en ungdomsfest i synagogans församlingslokal. Ingen kom till skada under attacken och eftersom det regnade kraftigt hindrades elden från att sprida sig, men 23-åringen och två andra män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för bland annat grovt olaga hot.
Hävde utvisning
I tingsrätten beslutades även om utvisning av mannen, som kommer från Gaza och av svenska myndigheter anses vara palestinsk medborgare. Hovrätten hävde dock beslutet om utvisning med hänvisning till att en utlänning inte får utvisas till ett land där denne skulle kunna utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.
HD skriver i ett pressmeddelande att Migrationsverkets bedömningar ska vara vägledande för domstolar som avgör frågor om utvisning.
”Migrationsverket har i detta fall ansett att det inte finns stöd för att det skulle finnas en konkret och individuell hotbild gentemot mannen om han återvänder till Gaza”, skriver HD vidare.
Det var riksåklagaren (RÅ) som överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen, bland annat på grund av att hovrätter på olika håll i landet har dömt olika i fråga om utvisning av dömda brottslingar.
Omänsklig behandling
Vad gäller 23-åringen hänvisade RÅ till att Migrationsverket inte anser att det finns anledning att anta att han kommer att utsättas för omänsklig behandling, en term som innefattar dödsstraff och tortyr.
”Högsta domstolen gör samma bedömning som Migrationsverket. De rapporter från Utrikesdepartementet om Israel och Palestina som mannen har åberopat ger inte stöd för att det finns en till honom kopplad, individualiserad risk att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, skriver HD i pressmeddelandet.
Sverige erkände Palestina som stat 2014 och avser därmed Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan. Mannen kommer att utvisas efter avtjänat fängelsestraff i Sverige.

Patient avled på NÄL när blodförgiftning missades
En blodförgiftad person lades in på en psykiatrisk avdelning på NÄL. Patienten dog av förgiftningen, eftersom personen inte fick vård i tid.
Det var i mitten på sommaren som en patient undersöktes på medicinakuten på NÄL i Trollhättan.
Efter undersökningen lades patienten in på en psykiatrisk avdelningen men morgonen efter hittades patienten medvetslös på grund av blodförgiftning.
Personen flyttades då till intensivvårdsavdelning men överlevde bara ett dygn. Händelsen har anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg, eftersom patienten inte fick hjälp i tid.

Sköterska polisanmäls – tjuvläste journaler
En undersköterska i NU-sjukvården har polisanmälts efter att 
ha varit inne i patientjournaler vid två tillfällen i höstas – trots att sköterskan inte har haft hand om patienternas vård.
Trots att undersköterskan inte deltog i vården av patienterna, så har han varit inne och kollat på deras journaler. Något som inte är tillåtet.
Enligt anmälan borde undersköterskan ha vetat bättre, eftersom han fick reda på reglerna för ett år sedan.
Han fick reda på att det inte var tillåtet  i samband med att han varslades om avsked från en annan avdelning i NU-sjukvården, efter att samma sak hade skett där. Journalintrånget är också anmält till datainspektionen.

Kvinnan som stoppade flygplan på Landvetter – döms till dagsböter
Den 21-åriga kvinnan fälls för brott mot luftfartslagen efter att ha hindrat ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning. Kvinnan ställde sig upp inne i planet och vägrade sätta sig ner – trots flygbesättningens uppmaningar.
Åklagaren har yrkat på fängelse men tingsrätten nöjer sig med dagsböter.
Tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan förstått att hon skulle sitta på sin plats vid tiden för avgång. Att inte följa befälhavarens bestämmelser ombord ett flyg är straffbart, enligt domen, däremot anses brottet inte vara allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd.
Det var den 23 juli i fjol som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas med ett flyg från Landvetter flygplats. En 21-årig kvinna hindrade då planet från att lyfta genom att ställa sig upp och vägra sätta sig ner, trots tillsägelser från kabinpersonal. Planet skulle flyga från Landvetter till Istanbul, men kom inte i väg till följd av kvinnans agerande. Hon livesände aktionen, som fick internationell spridning, på sociala medier.
Hennes ursprungsplan var att stoppa utvisningen av en pojke till Afghanistan som dock inte befann sig på planet. Istället var det en afghansk man i 50-årsåldern som skulle utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Händelsen polisanmäldes och kvinnan åtalades senare för brott mot luftfartslagen.
– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, sa kammaråklagare James von Reis till TT i samband med åtalet.
Den 4 februari inleddes förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt och kvinnans advokat, Thomas Fridh, uppgav då för SVT att kvinnan nekar till brott.
– Hon tycker att hon är oskyldig. Hon erkänner det hon har gjort men hon kan inte se att lagstiftningen förbjuder det här beteendet, sa han.
Oklart om olagligt
Advokaten Thomas Fridh anser inte heller att agerandet bör betraktas som ett brott.
–  Allt som ska bestraffas ska gå att förutsäga. Det ska stå skrivet i lag tydligt så att var och en förstår vad som är olagligt och inte. I juli gick det inte att förstå vad som var olagligt i den här situationen menar jag, och därför ska det inte bestraffas i dag, sa han då.

Stenkastning mot väktare och polis
Ett stort bråk startade utanför Olearys på Kungsgatan i Trollhättan klockan 01.46 natten till söndagen och polis åker till platsen. Det är ett 50-tal personer som är stökiga på platsen och som börjar kasta sten mot ordningsvakter och polis. Inga personer skadas under tumultet. En man grips senare som misstänkt för våld och hot mot ordningsvakt. Ytterligare fyra personer omhändertas för ordningsstörning samt fylleri. Det kan komma att bli fler brottsrubriceringar i ärendet, eventuellt våldsamt upplopp.

Boendeassistenter åtalas efter att pojke drunknat i badkar
Två stödassistenter som jobbade på det boende där en 17-årig pojke drunknade i badkaret åtalas.
Händelsen inträffade i januari förra året på ett vårdboende för funktionshindrade.
Det var i januari förra året som en pojke drunknade i ett badkar på ett korttidsboende för funktionsnedsatta i Göteborg. Enligt boendets rutiner skulle barnen övervakas vid bad, trots det var det ingen personal närvarande vid tillfället.
Nu åtalas två personer i personalen, misstänkta för vållande till annans död.
– Jag menar att polisutredningen visar att de har gjort sig skyldiga till brott. De har slarvat å det grövsta med tillsynen, säger åklagare James von Reis.

Efter dödsfallet gjordes även till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som riktat skarp kritik mor sociala resursnämnden i Göteborg. De nu åtalade personerna avskedades kort efter att händelsen uppdagades.
Åklagaren menar att dödsfallet kunde ha undvikits om säkerhetsföresrifterna på boendet hade följts och åtalar därför inte några chefer.

Man åtalas för att ha våldtagit flicka i Uddevalla
En man i 20-årsåldern åtalas vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak. Han ska enligt åtalet hotat flickan att inte anmäla. Mannen är misstänkt för att ha tagit stryptag, slagit och hotat en flicka i yngre tonåren. Händelsen ägde rum i slutet på förra året och efter att flickan polisanmälde händelsen, ska mannen enligt åtalet ha hotat henne via sms. Därför är mannen också åtalad misstänkt för övergrepp i rättssak. 
Mannen medger i förhör att han haft samlag med flickan men förnekar brott.

Polisen storsatsar på kameraövervakning i Göteborg
Polisen i Göteborg har under flera år använt sig av övervakningskameror i flera av kommunens särskilt utsatta områden. Nu kommer nästa satsning där 300 nya kameror ska övervaka centrala Göteborg.
Enligt Citypolisen är vanliga brott i centrum personrån, våldsbrott och narkotikahandel. Satsningen, hoppas man, ska göra brottsbekämpningen enklare.
– Kamerorna kommer att göra oss betydligt effektivare. Det vi är ute efter är att förbättra det förebyggande och utredande arbetet kring de problem och den brottslighet vi har i city, säger Niklas Norin, biträdande polischef vid Citypolisen

Man skjuten i Sollebrunn i natt
En man har skjutits i Sollebrunn i Alingsås under natten mot torsdagen. Polisen beskriver händelsen som ett relationsdrama.
Det var vid 00.30-tiden som polisen larmades till en lägenhet i Sollebrunn. En person uppges vara skjuten, oklart skadeläge. Den skadade uppges ha en skada i en axel. Även ambulans larmas till platsen. Polisen finner en man med en trolig skottskada i axeln på platsen. Ambulansen kör den skade till NÄL, polis medföljer till sjukhuset. På plats finns ett antal personer, samtliga känner varann sedan tidigare. En person uppges ha försvunnet från platsen i bil, möjligen gärningsmannen.
Efter det att samtliga hörts på platsen grips två kvinnor på platsen. Platsen för brottet spärras av. En teknisk undersökning kommer att genomföras. Den person som försvann på platsen är fortfarande inte anträffad. Den skadade har inga livshotande skador. Något vapen har ännu inte anträffats.  
Av denna anledning kan för närvarade ingen ytterligare information lämnas ut i ärendet.

Polisjakt slutade i frontalkrock i centrala Kungälv
En polispatrull följde efter en bilist  som inte ville stanna då polispatrullen misstänkte föraren för ett trafikbrott. Personen i bilen var dock inte särskilt sugen på detta, och körde istället iväg från polisen och en kortare jakt påbörjades
Strax efter slutade färden med en frontalkrock på Kongahällagatan/Uddevallavägen vid Mimers hus i Kungälv. Händelsen inträffade strax före kl 15 på torsdagseftermiddagen.
Både räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.
Tre personer satt i den påkörda bilen. Det finns ingen information om skadeläget.
Personen greps i samband med detta.
– Personen är nu misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Vad som föranledde att personer flydde polisen i det första läget är ännu okänt.

Försvunnen person, Lerum
En man boende på ett omsorgshem i Gråbo har varit försvunnen sen 14-tiden idag. Mannen lämnade boendet vid 14-tiden och har sen inte setts till. Polisen söker efter mannen med flera patruller, hund samt helikopter. Polisen har larmat ut signalementet till Västtrafik, taxi samt kontrollerat alla sjukhus i närheten.
Mannen är 55 år och dement. Han har långt mörkbrunt hår, lite åt det gråaktiga hållet, smal kroppsbyggnad och går väldigt bredbent. Han ska ha dålig balans. Han är klädd i en svart bomberjacka med röda/vita och blåa ränder på ärmarna samt svarta jeans. Han bar vid förvinnadet troligen en papperspåse.
Om någon har sett eller har upplysningar om den försvunne mannen kan man kontakta polisen på 114 14.

Skapa ett tryggare centrum i Göteborg – citypolisen samarbetar med rytteriet
För att påverka otrygghet och en ökande drogförsäljning i Göteborgs centrum samarbetar citypolisen och rytteriet.

Måndagkväll i centrala Göteborg. Polisryttarna lastar ur sina hästar på polishusgården vid Ernst Fontells plats. Kvällens uppdrag genomförs i samarbete med citypolisen.
– På rytteriet uppmärksammade vi den ökande problematiken i city och därför ville vi förlägga mer patrullering i centrala stan. Vi vill bidra till att vända den negativa utvecklingen här. I det här sammanhanget fungerar vi som fotpatruller – fast till häst.
Hästhovarna klapprar i gatan och allmänheten kommer nyfiket fram till polisryttarna med allehanda frågor och för att klappa hästarna.
– Hästarna är en social magnet och de uppmuntrar till kontakt. Det är nog svårare för allmänheten att våga gå fram till en IGV-patrull, men djuren väcker nyfikenhet och gör att kontakten bli mer naturlig.
– Från hästryggen kan vi både skapa trygghet och få in viktiga uppgifter. Och när vi är ute på stan får vi snabbt en känsla för om det kommer att bli en orolig kväll. Vi känner av stämningen därute, ifall den är aggressiv.
En ung kille sitter nära kanalen och pratar i sin telefon på Bastiljonsplatsen. Polisryttarna rider fram och ställer frågor.
– Bastiljonsplatsen är en känd plats för kriminella aktiviteter – därför ser vi till att störa verksamheten som pågår. De som sitter här och langar ska veta att vi är uppmärksamma och att vi kan dyka upp närsomhelst! Vi identifierar också ungdomar utan vårdnadshavare och vi kan vid behov koppla in in socialtjänsten.
Rytteriet patrullerar i krogmiljön under helgkvällar och nätter sedan många år. Som en del i det nuvarande samarbetet med Citypolisens syns de också regelbundet i Brunnsparken och Nordstan, på Drottningtorget, Järntorget och på Långgatorna.

Problemen som finns i centrala Göteborg kretsar till stor del om ungdomsgäng och försäljning av narkotika, förklarar en av gruppcheferna i City.
– Det säljs alla möjliga sorters narkotika här – tabletter, amfetamin, heroin. Gängen är organiserade och narkotikaförsäljningen inne i stan är lukrativ – dels köper ungdomarna själva, dels köper missbrukare. Och narkotikahandeln för med sig bråk, till exempel om territorier och om vem som bestämmer. Det finns också fler vapen i omlopp nu.
Hästarna är synliga och de inger respekt genom sin storlek.
– Till exempel började det samlas unga killar på Harry Hjörnes Plats häromveckan. Som ingripandepolis är jag ju knuten till min radiobil och jag måste ta mig till platsen genom stadstrafiken – ryttarna däremot kunde sticka upp snabbt och de hade en lugnande effekt på folksamlingen.

Datafel kan ha skapat tiotusentals felaktiga beslut hos Arbetsförmedlingen
Ett allvarligt systemfel hos Arbetsförmedlingen gör att mer än vart sjunde beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktigt. Totalt kan det handla om tiotusentals beslut. Sedan i höstas har det automatiserade systemet stoppats och all hantering sköts manuellt. Ingen vet om man kan spåra de felaktiga besluten, och varken arbetslösa eller arbetsförmedlare har informerats om felet.

En av Arbetsförmedlingens viktigaste uppgifter är att kontrollera att arbetslösa som får aktivitetsstöd söker jobb. Kontrollen av de arbetslösas så kallade aktivitetsrapporer är till stor del automatiserad. Varje månad skickas det ut 11 000 beslut där personer till exempel får sitt aktivitetsstöd indraget på grund av uteblivna aktivitetsrapporter.
I fjol inträffade flera incidenter där ett stort antal brev om sanktioner inte kom utefter att ha ”fastnat i en server”, något som fick myndigheten att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare.

Undersökningen visade stora brister: Mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga. Det betyder att upp till 1 600 beslut i månaden – eller 20 000 på ett år – kan vara felaktiga. Potentiellt kan uppemot 70 000 beslut ha blivit fel till följd av olika brister sedan systemet togs i drift.

Den enskilde kan ifrågasätta beslutet, men det förutsätter att den enskilde tar strid, och ingen vet i dag hur många av de drabbade som valt att göra det.

Inte känt bland arbetsförmedlare
När felet upptäcktes i oktober stoppades det automatiserade systemet och man övergick till en helt manuell hantering – vilket är mycket resurskrävande och tidsödande men bedöms som det enda rättssäkra alternativet tills felet blivit åtgärdat.
Arbetsförmedlingen vet ännu inte om man kommer att kunna spåra och korrigera de felaktiga beslut som skickats ut. Undersökningen kompliceras av att man inte heller vet när felet uppstod.
Myndigheten har inte gått ut med någon information till arbetssökande, eller ens till de arbetsförmedlare som möter de arbetssökande ute i verksamheten. Detta trots att felet alltså upptäcktes i oktober.

Polisjakt genom Trollhättan - En gripen
En personbil vägrar stanna i samband med att en polispatrull försöker stoppa bilen vid 20.17 på tisdagskvällen. Polisen inleder ett förföljande av den aktuella bilen vid Slåttervägen. Den misstänkta bilen färdas både på vanlig väg och cykelbana genom centrala delarna av Trollhättan. 
Vakthavande befäl tar beslut om att spikmatta kan användas. Bilen lämnar de centrala delarna av Trollhättan och går ut mot Stallbackabron och vidare mot E45, riktning Uddevalla.
Polisen gör upprepade försök att stoppa bilen, utan att lyckas. Bilen vänder mot Väne Ryr, gamla vägen och sedan mot Stenhult.  Där bilen plötsligt stannar, en ensam man i bilen kan gripas.
Spikmattan har inte använts. Föraren har bl a försökt preja en polisbil vid Överby. Föraren misstänks därför för bl a försök till grov misshandel. Han kommer troligen även bli misstänkt för diverse olika trafikbrott samt att han inte stannat på polismans tecken. Brottsrubriceringen är ännu inte fastställd.
Föraren är även misstänkt för drograttfylleri. Han kommer att få genomgå provtagning.
Ingen person skadades i samband med förföljandet.

Man står åtalad för flera grova brott, bland annat våldtäkt
Den 25-åriga mannen står åtalad i Uddevalla tingsrättför en rad grova brott. Ett av åtalen gäller att mannen har genomfört ett samlag med målsägande A som inte deltog frivilligt. Målsägande A:s vilja att inte delta har kommit till uttryck genom att, närmannen ställt sig framför henne och vid upprepade tillfällen bett henne att utföra oralsex på honom, hon varje gång sagt nej samt sedan rest sig upp och försökt gå från platsen.
Målsägande A har vidare, när den åtalade mannen gått ut från rummet, tagit på sig sina byxor och sagt att hon ville åka hem samt under tiden har mannen genomfört ett vaginalt samlag med henne, vid flera tillfällen sagt att det räcker nu och att hon inte ville mera. Målsägande A har även försökt att slingra sig undan mannen när hon legat på rygg under honom. Mannen har vidare använt våld mot målsägande A genom att, när hon stod upp, ta tag i henne och lägga henne ner på rygg i sängen samt vid ett flertal tillfällen när hon sedan försökt att resa sig upp/slingra sig undan, tryckt tillbaka henne ner i liggande ställning och genomfört ett vaginalt samlag med henne.
Han har vidare dragit ner målsägande A:s byxor och trosor när hon tagit på sig dessa och fortsatt att genomföra ett vaginalt samlag med henne. Den misstänkta våldtäkten skall ha ägt rum den 10 september 2018 i Uddevalla.

Mannen står även åtalad för övergrepp i rättssak
Mannen har genom att skicka ett meddelanden till målsägande A på hennes Instagramkonto försökt få målsägande A att inte polisanmäla honom.
Hotet har bestått i att han skrivit
"Vad fan är det ni går runt och säger?? Övergrepp? Fan snackar du om de va du som va hora och ställde upp på 3 kant och du slutar mitt i sexet klart som fan man är kåt och försöker tjata till sig att fortsätta, du ska snacka om nått din hora du hade 3 kant inatt i hotellet i sängen när xx låg och sov i sängen, din slyna snacka inte om övergrepp när du går med på 3kanter, ja hur många har du haft..hör jag en gång till att du och äckel xx sagt nått om mig så ska jag örfila själen ur er" eller uttalanden av liknande innebörd. Det hände någon gång den 30 september 2018 i Uddevalla

Den unge mannen står även åtalad för dopingbrott, narkotikabrott, drograttfylleri och grov olovlig körning
//
Mannen har olovligen innehaft 52 tabletter innehållandes stanozolol och 6 ml testosteronenantat, som är dopningsmedel och 2,57 gram cannabisharts. Det hände den 5 maj 2018 på Södra Drottninggatan 6, Uddevalla..
//
Mannen har vid ett annat tillfälle kört personbil efter att ha använt cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände den 7 juli 2018 på Kämpegatan 36, Uddevalla. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning
//
Han har även olovligen använt hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika. Det hände den 11 november 2018 eller dagarna dessförinnan på Mortens krog, Kungsgatan 17, Uddevalla.
//
Han har även kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 20 oktober 2018 på Fjällvägen, Uddevalla. Även detta brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.
//
Ytterligare en grov olovlig körning har mannen hunnet med och finns med i åtalet
Mannen har även denna gång kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände mellan den 16 september och den 17 september 2018 i Uddevalla. Mannen har fört personbil och har därvid varit grov oaktsam och i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna samt visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. detta har skett genom att han framfört fordonet i mycket hög hastighet och kört på smala och kurviga gångvägar, trots att det rådde dålig sikt på grund av mörker och regn samt att marken var hal och däcken på bilen blankslitna. 
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.
Mannen har i polisförhör erkänt en del av de brott han anklagas för 

Polisen misstänker stöldturné i Västsverige under natten
Under natten slog två personer till mot tre olika butiker på tre olika orter. Polisen misstänker att alla brott är sammankopplade.
Under måndagskvällen slog inbrottstjuvar till mot tre olika butiker i Västsverige. Det började vid 22-tiden i Trollhättan.
– Vi tror att de har börjat i Trollhättan, fortsatt till Vårgårda och avslutat i Alingsås. Det är den troliga färdvägen för de här här herrarna, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Inbrotten har skett med mindre än en timmes mellanrum.
– Vi misstänker att det är samma personer på samtliga eftersom de har använt en blå bil och det har varit samma modus vid alla inbrott, att de har slagit sig in via en entrédörr eller fönsterruta med en slägga, säger Christer Fuxborg och fortsätter:
– Sådana är uppgifterna från i alla fall två av tre händelser, så det verkar vara samma personer.
”Säkrat spår”
Stölderna har gjorts från två elektronikbutiker av samma kedja och från en bygghandel.
– Det handlar framför allt om elartiklar, exklusiva spishällar och någon dyr kaffemaskin, om kapitalvaror helt enkelt.
Polisen utgår från vittnesuppgifter och kameraövervakning. Händelserna rubriceras som stöld och grov stöld.
– Vi får se om vi kan koppla ihop stölderna med varandra och om de hör ihop. Vi har säkrat spår på olika brottsplatser och nu ska vi jämföra dem.
Polisen har i nuläget inga misstänka.

Lennart Küssner, Liam Antonsson och William Brochman hamnade på åttonde plats i Wallenbergs fysikpris 2019. Lennart Küssner, Liam Antonsson och William Brochman hamnade på åttonde plats i Wallenbergs fysikpris 2019.

Gymnasieelever i topplacering på fysiktävling
Tre gymnasieelever som läser på naturvetenskapliga programmet på Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1 kom på åttonde plats i Wallenbergs fysikpris 2019. En elev lyckades även ta sig till den nationella finalen där man utser Sveriges lag till den internationella fysikolympiaden.
- Det är jätteroligt att våra elever placerar sig så bra. Extra kul är det att Uddevalla gymnasieskola står sig väl i konkurrensen med skolor från universitetsorter runtom i Sverige. Östrabo utmärker sig som den bästa skolan i regionen och även som en skola som nationellt uppmärksammas för sina duktiga fysikstudenter, säger Fredrik Olsson, lektor i fysik, på Uddevalla gymnasieskola Östrabo.
Wallenbergs fysikpris är den nationella fysiktävlingen där Sveriges bästa elever och skolor utses. Lagresultaten består av de tre bästa elevresultaten på provet. Östrabos lag bestod av eleverna Lennart Küssner (årskurs 2, 21 poäng), William Brochman (årskurs 2, 18 poäng) och Liam Antonsson (årskurs 1, 18 poäng) med totalt 57 poäng. Deltagarna i laget erhåller tusen kronor vardera för sin prestation.
Lennart Küssner placerade sig som en av de 18 bästa i tävlingen och går vidare till den nationella finalen i Göteborg i mars, samt ytterligare en kvaltävling i Estland i april. Under dessa tävlingar avgörs vilka som ska delta i Sveriges lag i den internationella fysikolympiaden som genomförs 7-15 juli i Tel Aviv i Israel.
Även förra året placerade sig Östrabo bra i fysiktävlingen med en femteplats och en elev som gick till final.
- Det är glädjande att vi även i år lyckats väl och att elever i årskurs ett och två intresserar sig för utmanande fysikuppgifter. Vi arbetar aktivt med att inspirera och entusiasmera alla elever, vilket vi hoppas kommer leda till bra prestationer även under kommande år, säger Fredrik Olsson.
Det är första gången en elev i årskurs 1, Liam Antonsson, kommit med i Östrabos lag. Eleverna i årskurs 3 presterade också bra med två elever med 17 poäng. Ebba Jernmark Burrows var en av dem som därmed placerade sig som tredje tjej på provet, även om det inte räckte ända till final eller plats i årets lag. Östrabos ”andralag” skulle också ha placerat sig i topp (48 poäng), vilket visar att många elever på Östarbo utvecklar intresse och goda förmågor inom naturvetenskap.

Gränspolisens arbete mot prostitution i Väst
Marknaden för prostitution är stor i Sverige. En del av gränspolisen i Västs arbete handlar därför om att hitta kvinnor som kommer från länder utanför EU och som försörjer sig på att sälja sex i göteborgsregionen.
– De prostituerade tar ofta in på olika vandrarhem eller hotell för att ta emot män där. De får sina bokningar via eskortsidor på nätet, förklarar Mikael Holmgren, biträdande chef vid gränspolisen i Göteborg. Kvinnorna kommer exempelvis från Ryssland, Vitryssland, olika afrikanska länder och Latinamerika.
En majoritet av de prostituerade kvinnorna får sin försörjning enbart från prostitution. När de dessutom kommer från tredje land och vistas i Sverige illegalt blir de ett fall för gränspolisen.
– I detta nu, varje dag, är det mellan 20 och 30 kvinnor som annonserar på eskortsidor på nätet. Så det handlar om en omfattande och grovt kriminell verksamhet.
Att sälja sex i Sverige är inte olagligt – det är själva sexköpet som är kriminaliserat. När gränspolisen omhändertar kvinnorna enligt utlänningslagen, får de alltid erbjudande om samtal och olika former av hjälp.
– Gränspolisen erbjuder kvinnorna möjlighet att få träffa en socialarbetare och hos Migrationsverket kan de få prata med en specialist på människohandel. Vi vill ge dem en möjlighet att ta sig ur sin destruktiva livsstil, säger Mikael Holmgren. Det händer att vissa tänker till, tar chansen och försöker förändra sin tillvaro.
Gatuprostitutionen i Göteborg var ganska utbredd tidigare, men idag har prostitutionen i allt högre grad flyttat in på hotell, vandrarhem och till vanliga lägenheter.
– Vi har ett antal exempel där kvinnor hyrt lägenheter via Airbnb. I de här fallen handlar det ofta om någon som ovetande har hyrt ut sin bostad, som sedan har använts som bordell. Och nyligen dömdes en man för koppleri – han sökte upp prostituerade kvinnor med ett direkt erbjudande om att de kunde få hyra hans lägenheter på Hisingen för sin verksamhet.

Polisens övergripande strategi för att komma åt koppleri eller människohandel är dels att bekämpa de organiserade nätverk som redan finns i Sverige, dels att arbeta förebyggande så att nya nätverk inte vill etablera verksamhet i landet. Målet är att göra Sverige till en oattraktiv marknad för den grova, organiserade brottslighet som oftast står bakom den här typen av brott.

– Tyvärr är det ofta väldigt svårt att bevisa att någon är ett offer för människohandel. Men kvinnorna bedriver inte prostitution på eget bevåg, de är i händerna på en grovt kriminell organisation.

När kvinnorna har omhändertagits av gränspolisen så sätts de i Migrationsverkets förvar. Ett flertal av kvinnorna brukar söka asyl när de hamnar hos migrationsverket, vilket innebär att de i vissa fall släpps ut.

– Då fortsätter de ibland att sälja sex. Men ganska ofta har de redan uppehållstillstånd i något annat EU-land och då skickas de tillbaka dit.

När det gäller de sexköpande männen är antalet anmälningar mot dessa inte så stort i relation till antalet omhändertagna kvinnor.

– Kvinnorna är oftast ensamma när vi anländer. Vi har bara tagit en handfull sexköpare sedan i höstas.

Människohandlare ägnar sig ofta åt flera typer av brottslighet. För att komma åt de nätverk som redan etablerat sig i Sverige försöker polisen att lagföra medlemmarna för deras samlade brottslighet. Ambitionen är att komma åt de pengar som går in i verksamheten. Antalet fall av människohandel och koppleri de senaste åren har lett till att svensk polis har relativt god erfarenhet av att jobba mot denna brottslighet. Men polisen misstänker samtidigt att prostitutionen ökar.

– Det är vår uppfattning. Kvinnorna brukar berätta för oss att Sverige är "ett bra land att jobba i" och att marknaden är god.

Hur många kvinnor som försörjer sig genom prostitution i Göteborg vet inte gränspolisen exakt. Gatuprostitutionen pågår fortfarande också i viss omfattning. Där är kvinnorna oftast EU-medborgare och därför lägger inte just gränspolisen resurser på den verksamheten.

– Men vi har ett nära samarbete med polisens traffickinggrupp som hanterar gatuprostitutionen, avslutar Mikael Holmgren.

Åtta års fängelse för Västsvensk efter brevhot mot ministrar
Hovrätten skärper straffet för den man som dömts för att ha skickat dödshot och pulverbrev till en rad svenska politiker och kändisar. Den 43-årige mannen, hemmahörande i Västsverige dömdes till sju års fängelse för olaga hot och mordförsök i tingsrätten. Nu skärper hovrätten straffet. Mannen döms till fängelse i åtta år. Hovrätten fastställer tingsrättens dom vad gäller mordförsök, men menar att hoten ska bedömas som grova. 
”Belastat samhället”
– Vi har ansett att hoten genom de här pulverbreven har varit av allvarligt slag eftersom de har spridit rädsla, stört verksamheter och även belastat samhället, bland annat genom att polis måste ta hand om pulverbreven och att de måste analyseras, säger Daniel Thorsell, domare vid Svea Hovrätt.
Totalt skickade mannen brev till ett 20-tal personer, bland annat flera ministrar och kommunalrådet i Strängnäs Jacob Högfeldt (M). Breven innehöll pulver och budskap som ”snart är du död”.
Bevisningen mot mannen bestod bland annat av att man hittat mannens dna på insidan av kuverten.
– Man hade också jämfört ordalydelsen och handstil i samtliga brev. Vi hade ett sakutlåtande från Nationellt forensiskt centrum som hade dragit slutsatser att resultatet pekar extremt mycket på att breven är utförda av en och samma upphovsman, samt att texten var utformad av den tilltalade, säger Daniel Thorsell.
Döms också för mordförsök
Mannen döms också för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett företag i Storbritannien. Brevbomben var tänkt att detonera genom en elektrisk anordning, men den utlöstes aldrig då kuvertet öppnades på ett annat sätt än gärningsmannen planerat för. Personerna som befann sig i närheten hade dock kunnat dö eller skadas svårt, enligt åklagaren.
Både åklagare och den 43-åriga mannen överklagade tingsrättens dom. Åklagaren ville att straffet skulle skärpas, och 43-åringen ville bli friad på alla punkter förutom ett ringa narkotikabrott. Åklagaren fick alltså rätt.

Kvinna döms för vårdslöshet  i sjötrafik
Det var i somras som kvinnan i 40-års åldern körde familjens båt på väg hem efter en dag till sjöss. Vi halvett tiden på natten körde kvinnan båten rakt in i en mätboj på Gullmarn.
Bojen är 1,5 meter i diameter och sticker upp 1,5-2 meter över vattenytan. Bojen passerade delvis under båten och orsakade skador i båtens för, en reva under båten samt blev en mindre skada på propellern. Bojens många mätinstrument skadades också. Bojen finns utmärkt på sjökort och har en blinkanordning.

Kvinnan uppger att hon inte navigerade efter fyrar utan följde ett GPS-spår i plottern som brukade användas vid färd mot hemmahamnen. Kvinnan uppger att hastigheten var mellan åtta och tio knop. 
Tingsrätten konstaterar att eftersom olyckan skedde så har kvinnan inte hållit tillräckligt låg fart och tillräcklig uppsyn i relation till siktförhållandena och sin egen förmåga att hantera båten. Uddevalla tingsrätt påpekar att hon har valt att inte navigera efter fyren som finns. Tingsrätten säger att hon härigenom varit oaktsam och döms därför till vårdslöshet i sjötrafik till dagsböter.

Mamma döms till fängelse i 1 år för att ha gömt undan sitt barn
Nu döms en kvinna i 35-årsåldern vid Vänersborgs tingsrätt för att ha hållit ett av sina barn undan från dess pappa i flera års tid. Kvinnan får ett års fängelse.
Historien började för flera år sedan när kvinnan åkte från Israel - där hon bodde med sin familj - till Sverige för att hälsa på sin mamma.
Väl i Sverige ansökte hon om asyl för sig och sina tre barn. Barnens pappa ville inte att barnen skulle stanna i Sverige så han krävde att få tillbaka dem till Israel. Två av barnen hittades av polisen i en Västsvensk kommun 2016 och återlämnades till pappan i Israel - men det tredje barnet gick inte att hitta.
Ungefär två år senare hittades kvinnan och dottern i Tyskland och de skickades tillbaka till Sverige, där de på flygplatsen möttes av polis och socialtjänst. 
Mamman döms nu för grov egenmäktighet med barn till fängelse i ett år. Mamman menar att hon inte gjort något fel utan att hon och pappan varit överens.

Tvåbarnspappa fälls för mord på frun och barnen
Den man i 40-årsåldern som åtalats för att ha mördat sin fru och sina båda barn fälls för samtliga tre mord. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Morden skedde i familjens bostad i Västra Frölunda i Göteborg i början av hösten förra året. Klockan tio i fem på morgonen den andra september ringde mannen polisen från familjens bostad. Han sa att han tagit livet av sin fru och de båda barnen, och sedan försökt ta sitt eget liv.

Enligt protokollet från brottsplatsundersökningen finns det starkt stöd för att barnen avlidit till följd av drunkning. I kvinnans fall ger undersökningen starkt stöd för att hon ska ha avlidit genom strypning.
Pappan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning efter de misstänkta morden. I undersökningen framgår det att mannen ska ha begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Mannen ska ha behov av ”psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.”

Mannen erkände i rätten att han tagit livet av frun och de båda barnen, men menar att han inte bör dömas för något brott eftersom han varit påverkad av en allvarlig psykisk störning och i behov av rättspsykiatrisk vård.

Familjen var inte känd av socialtjänsten sedan tidigare.
Tvåbarnspappan ska enligt domen betala skadestånd till sin frus anhöriga. Totalt handlar det om drygt 244 000 kronor.

Polisen varnar: Bluffmejl om utbetalning från Skatteverket
Polisen har i omgångar fått in anmälningar om så kallade bluffmejl där det anges att man har fått en utbetalning från Skatteverket. Under gårdagen inkom ytterligare en sådan anmälan som är rubricerat som försök till bedrägeri.
Tillvägagångssättet är att ett mejl som förefaller komma från Skatteverket skickas ut där det framgår att man har fått en återbetalning av skatt. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som följer mejlet för att få åtkomst till pengarna.
Tidigare underrättelser har visat att om länken öppnas så drabbas datorn av ett virus, eller att en så kallad ”Trojan” förs in i mottagarens dator.
Man kan också tänka sig att länken kan leda till ett dokument där kontouppgifter och koder efterfrågas. Med utgångspunkt från anmälan som nu inkommit vet polisen i nuläget inte vilken effekt det får att gå in på länken.  
Polisen uppmanar att man inte går in på den bifogade länken. Skatteverket skickar inte den här typen av mejl. Utbetalning av skatteåterbäring går inte till på detta sätt.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning för mord i Mellerud
I somras knivhöggs en kvinna till döds i sitt hem i Mellerud. Det var hennes man som dödade henne och åklagaren menar att dådet var hedersrelaterat. Nu är rättegången mot honom över.
Åklagare Carin Pedersen vill att mannen ska dömas till livstids fängelse och utvisning. Hon säger till P4 Väst att det är högt ställda krav för att någon ska dömas till livstid, men att hon tycker det finns skäl för det i det här fallet. Bland annat eftersom kvinnan överfölls i sitt hem.
– Men det är också synnerligen försvårande att våldet bevittnats av parets gemensamma barn som försökt förhindra det som sker, säger åklagare Carin Pedersen.
Åklagaren menar att han dödade kvinnan för att upprätthålla familjens heder. Mannen har förvisso medgett att det var han som dödade kvinnan, men han förnekar mord eftersom han säger att han inte minns det som hände.
Om en vecka meddelar Vänersborgs Tingsrätt domen.

Man i 40-årsåldern står åtalad för bland annat ha försökte köra ifrån polisen ut på vandringsled
En man i 40-årsåldern åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt för en rad brott som inträffat från sommaren 2016 till i höstas. Han misstänks bland annat för att ha misshandlat en anhörig med ett knytnävsslag i ansiktet, och för att ha försökt sälja en stulen moped på blocket. Men också för en rad trafik- och narkotikarelaterade brott, som rattfylleri, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning.
En av de allvarligare händelserna inträffade i Lysekil och Sotenäs i september 2017. På länsväg 162 blev en civil polispatrull omkörda av mannen och bestämde sig för att stoppa bilen, och i Brastad signalerade de åt föraren. Denne hade dock andra tankar och försökte i stället köra ifrån polisen genom att köra över en gräsmatta och på en gångbana innan det bar iväg i hög hastighet. Bilen körde in på 171:an där en annan polisbil hade lagt ut en spikmatta. Denna undvek den flyende genom att köra i diket, och i samband med detta var det nära att han kolliderade med polisbilen som stod och blockerade delar av vägen. Färden fortsatte i hög hastighet, delvis på små grusvägar, mot Kungshamn. Innan Väjern svängde bilen av vägen ut på ett gärde. Bilen körde igenom ett stängsel och ut på vandringsleden Bohusleden.
Han forcerade elstängsel för kreatur, genade i kurvor, körde i motsatt körfält i kurvor.
Polisen, som är hundförare, följde efter ut i terrängen, där de snart körde fast. Polismannen kunde inte komma ur sin bil på grund av sly och träd som blockerade dörren, samtidigt såg han mannen i den andra bilen vara på väg ur sitt fordon. Han gav då sin hund kommando att fånga bilföraren. Polisen hade redan hissat ner bakrutorna på bilen och hunden hoppade själv ut ur polisbilen. När hundföraren väl lyckades ta sig ur sin bil, via passagerardörren, hade hunden den flyende bilföraren under kontroll och mannen kunde gripas.
Mannen har i polisförhör erkänt att han kört vårdslöst, och menar att det var för att polisen låg bakom honom.
 

Årets anmälan för skräpplockardagar drar igång
I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent.
Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. I Västra Götaland deltog 146 000 personer. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.
Varje år deltar många barn i Vi Håller Rent. Alla skolor och förskolor som anmäler sig har en möjlighet att kostnadsfritt få säckar och påsar till skräpplockningen från Håll Sverige Rent via sin kommun. 
Än så länge har 114 kommuner lovat vara med och hjälpa till med att dela ut säckar och påsar och se till att det insamlande skräpet tas omhand. Förra året var nästan samtliga kommuner engagerade på något sätt. 
FAKTA: Vi Håller Rent
Vi Håller Rent är Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 700 000 deltagare. Det är främst skolor och förskolor som är ute och plockar skräp i ett pedagogiskt syfte. De kommuner som anmäler sig till kampanjen stöttar alla skolor och förskolor genom att dela ut säckar och påsar som Håll Sverige Rent kostnadsfritt tillhandahåller. Kommuner erbjuder ofta hämtning av det insamlade skräpet. På Håll Sverige Rents webbplats kan du se vilka kommuner som hittills är anmälda. https://www.hsr.se/vhr2019/kommuner

Idag börjar rättegång mot kvinna som stoppade flygning på Landvetter
Kvinnan hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan – på måndagen hålls rättegången mot aktivisten som står åtalad vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.
Det var i somras som hon ställde sig upp på ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Hon vägrade att sätta sig trots upprepade tillsägelser från kabinpersonalen. Planet skulle flyga från Landvetter till Istanbul, men kom inte i väg till följd av hennes agerande.

Enligt åklagaren erkänner kvinnan sitt faktiska handlande. Men hon har invändningar på moralisk grund och tycker heller inte att agerandet är brottsligt eftersom planet inte var i luften.
– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, sa kammaråklagare James von Reisi samband med åtalet.
I en intervju med TT i juli i fjol fick kvinnan frågan om hur hon ser på att hennes agerande kan vara en brottslig handling.
– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära död, svarade hon då.

Rättegången är beräknad att ta en halv dag. Till rätten har nu hennes försvarare skickat in kompletterande bevisning.
Det är ett rättsutlåtande av Dennis Martinsson, juris doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. I sin 13 sidor långa inlaga framhåller han att luftfartslagen är så formulerad att det kan ifrågasättas om den går att tillämpa på det kvinnan gjorde. Han pekar främst på två saker.
För det första att den paragraf som åberopas endast gäller uppmaningar från flygplanets befälhavare. Men Martinsson påpekar att enligt förundersökningen har kvinnan bara ”blivit tillsagd av kabinpersonal ombord”.
Under en flygning
För det andra att lagen säger att straffansvar finns för passagerare ”som under en flygning” inte åtlyder befälhavaren. Men, skriver Martinsson, ett stillastående plan på marken kan knappast uppfattas som befinna sig ”under en flygning”. Han påpekar också att det saknas rättspraxis i tolkningen av lagen.
Vilken betydelse försvarets inlaga kommer att få i rätten återstår att se.
Straffet för brott mot luftfartslagen är böter eller fängelse i högst sex månader.

Livstids fängelse för Högsbomördaren
Den så kallade Högsbomördaren döms till livstids fängelse. Mannen trängde sig enligt åtalet in i bostäder för att stjäla och sedan knivhögg han sina offer när han ertappades. Ett av offren var Eddie Svensson, 31.
– Oavsett domen så kommer jag aldrig att få tillbaka min bror. Det är det som är det svåraste att acceptera, säger Eddies bror Johnny till SVT.
Det var under natten mellan den 7 och 8 mars förra året som den nu 34-årige mannen, enligt åtalet, trängde sig in i Eddie Svenssons bostad i Högsbo i Göteborg. Exakt vad som hände i lägenheten vet ingen, men Eddie hittades två dagar senare i sin bostad med flera knivhugg i kroppen.
Ett av huggen hade träffat hjärtat och enligt rättsläkare var dödsorsaken förblödning. Eddie Svensson hittades av en kompis efter att arbetsgivaren slagit larm om att han inte dykt upp på jobbet.
När hans bror Johnny fick dödsbeskedet trodde han först att det var ett skämt.
– Eddie var världens mest underbara människa, en riktigt livsnjutare. Han levde livet och såg positivt på allting. Han älskade att resa och han tyckte mycket om fotboll. Vi var på både VM och EM tillsammans, säger hans bror Johnny Svensson.
Inte första offret
Några månader tidigare skadades en annan man svårt när han ertappade samma inbrottstjuv i sin bostad, inte långt från Eddie Svenssons bostad.
Den mannen överlevde trots minst åtta hugg i ryggen och bröstet, varav ett av huggen punkterade ena lungan.
Polisen misstänkte ganska snart att det fanns ett samband och när man konstaterade att inget av offren hade någon hotbild mot sig ledde misstankarna till att man utgick från att det var slumpen som gjorde att de drabbades.
Eddies anhöriga gick ganska snabbt ut med hans identitet. Grymheten i vad han utsatts för, och skräcken för att fler skulle drabbas, ledde till mycket starka känslor bland andra boende i Högsbo.
Vill hedra Eddies minne
Det dröjde tre månader innan den misstänkte mördaren greps och anhölls.
– Jag vill inte att folk ska glömma min bror, det är därför jag och familjen väljer att berätta om honom i media. Jag vill att folk ska veta vilken underbar person han var. I Göteborg mördas folk ganska ofta och ofta är det kopplat till organiserad brottslighet, säger hans bror och fortsätter:
– För mig är det viktigt att prata om att mordet på Eddie var helt slumpmässigt. Han hade inga fiender och han hade aldrig gjort någonting som gjorde att han förtjänade det han blev utsatt för, säger Johnny Svensson.  
Den misstänkte mannen greps för ett narkotikabrott men teknisk bevisning gjorde att han omgående misstänktes för mordet på Eddie och senare även för mordförsöket på den andre mannen.
34-åringen själv har hela tiden nekat till brott men nu döms han alltså till livstids fängelse.

Mannen som döms till livstids fängelse för mordet på Eddie Svensson, 31, har tidigare dömts för brott 19 gånger.
Bland annat flera gånger för grova våldsbrott, som efter att han knivskurit en hörselskadad kvinna i åttioårsåldern som gick med rullator.
I domen mot den så kallade Högsbomördaren träder en bild fram av en man som helt utan samvetskval tar till grovt våld när han genomför sina brott för att komma över värdesaker.
2010 dömdes 34-åringen för bland annat grovt rån och grov misshandel till fängelse i fem och ett halvt år.
Även då hade han brutit sig in i en bostad och den gången var det alltså en äldre kvinna som misshandlades svårt. Bland annat knivskars hon i huvudet och fick ena lungan punkterad av ett knivhugg.
När det gäller den aktuella domen för mord på Eddie Svensson och mordförsök på en annan lägenhetsinnehavare skriver rätten i domen att ”gärningsmannen har vid upptäckt föredragit angrepp med dödligt våld före det för en rationellt tänkande tjuv lättare alternativet att lämna platsen”.
Man beskriver också hur mördaren efter att han huggt ner Eddie Svensson iskallt har stannat kvar och sökt igenom lägenheten efter värdesaker.
Åklagaren nöjd med domen
Så sent som i april  2018, alltså en dryg månad efter mordet, dömdes mannen för olika brott han begått de senaste månaderna, bland annat stöld och narkotikabrott.
Då visste inte polis och åklagare att det var han som låg bakom attackerna i Högsbo.
Det framkom först ytterligare två månader senare i samband med att den tekniska undersökningen av Eddies lägenhet blev klar. Då matchades fingeravtryck med 34-åringens.

Sju står åtalade för mord i Lidingö och misstänkta för mord respektive förberedelse till mord i Göteborg
Åklagaren har i dag väckt åtal mot sju personer misstänkta för inblandning i en händelse den 5 juni 2018 då en man sköts till döds utanför sin bostad på Lidingö.Samtliga sju misstänkta är häktade. De åtalas nu för mord, medhjälp till mord och grovt vapenbrott.
De åtalade är mellan 17 och 22 år. Samtliga har sin hemvist i Stockholmsområdet, men ingen av dem har anknytning till Lidingö.
Åtalet väcks vid Göteborgs tingsrätt, för att samordnas med ett mål som pågår där. Två av dem som i dag åtalas misstänkta för mord står redan åtalade vid Göteborgs tingsrätt för mord respektive förberedelse till mord.
- Förundersökningen och åtalet om mordet på Lidingö är resultatet av ett omfattande utredningsarbete där telefonanalyser, spaningsiakttagelser, tekniska undersökningar och vittnesiakttagelser har varit av avgörande betydelse för de slutsatser som slutligen har kunnat dras och som resulterat i åtalet avseende mord, säger förundersökningsledare kammaråklagare Sara Norling.
Huvudförhandlingstiden beräknas till ca 15 dagar och förväntas påbörjas i början av april i Göteborgs tingsrätt.

Två gripna för mopedstölder
Två personer kan gripas på Kämpegatan i Uddevalla för mopedstöld klockan 08.01 på söndagsmorgonen.
Ett vittne ringer in till polisen och tipsar om att två personer släpar på var sina misstänkt stulna mopeder. Patrull till platsen som kan konstatera att mopederna är anmälda stulna. Båda personerna grips och mopederna tas i beslag för att säkerhetsställa målsäganderätten. De båda gripna får följa med för vidare förhör.

Man står åtalad för en rad brott i Bohuslän
En man född 1980 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för misshandel, grov vårslöshet i trafik, rattfulleri, narkotikabrott, olovlig körning, smitning från trafikolycka och häleri mm. Mannen åtalas för misshandel den 20 juli 2016 på Djupedal, Hamburgsund, Tanums kommun.

Han åtalas också för att ha framfört en personbil i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna. Han har  inte inte stannat på polismans tecken, vid efterföljande av polisbil kört i väsentligen högre hastigheten än rådande, i hög hastighet tvingat sig förbi en mötande polisbil så att bilarna varit mycket nära att kollidera, kört i mötande trafiks vägbana, genat i mörka kurvor samt forcerat stängsel för kreatur. Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till att mannens körsätt, uppsåtligen eller i vart fall av grov oaktsamhet visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom. Det hände den 6 september 2017 vid Skogen, Brastad, Lysekils kommun samt på vägar i Sotenäs kommun. Mannen har också kört personbilen narkotikapåverkad efter att ha använt amfetamin. Mannen har också kört personbilen utan körkort.

Vid ett annat tillfälle har han kört en personbil i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna. Han tappade kontrollen över sin bil i en korsning varpå han kört på en stolpe med vägskylt så att skylten slungats in på en närliggande parkeringsplats och landat på en annan bil. Efter olyckan lämnade han platsen. Även denna gång har han kört utan gitligt körkort. Det hände den 29 juni 2017 på Väggabacken, Kungshamn, Sotenäs kommun. Sotenäs Kommun yrkar skadestånd av mannen med 11 625 kronor.

Mannen haräven tagit befattning med en stulen moped, till ett okänt men inte ringa värde, genom att sälja eller förmedla försäljning av mopeden. Det hände någon gång mellan den 23 oktober 2017 och den 24 oktober 2017 i Bratteby, Sotenäs kommun. 

Den 22 aprill 2018 stoppades mannen av polispatrull då han körde personbil utan att ha rätt till det. Det hände på Kämpegatan, Uddevalla, Uddevalla kommun. Brottet bör bedömas som grovt enligt åklagaren eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.

Mannen stoppades också den 14 maj 2018 på Algots väg, Brastad, Lysekils kommun efter att ha kört personbil utan att ha rätt till det.  Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.

Den åtalade mannen stoppades även efter att ha kört personbil efter att ha använt amfetamin. Det hände den 30 maj 2018 på Lv822 lysekil, Brastad, Lysekils kommun. Även denna gång har den åtalade mannen kört personbil utan att ha rätt till det. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.

Den 3 oktober 2018 var det åter dags att bli stoppad av polispatrull när han körde personbil utan att ha rätt till det. Det på Hpl lindvägen, Storegårdsvägen, Vargön, Vänersborgs kommun.
Brottet bör bedömas som grovt enligt åklagaren eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning och för att varit drogpåverkad av kokain och amfetamin.

Hunden Amy ströps – de misstänkta frias
En av de två misstänkta männen hade en film i sin mobil som visar hur en livlös hund hänger i ett spännband. Men männen frias, eftersom det inte går att fastställa dödsorsaken. Det meddelar Skaraborgs tingsrätt.
Åklagarens bevisning bygger till stor del på en film som hittats i en av de åtalades mobiler. På filmsekvensen syns en hund som hänger i ett spännband som är fäst runt hundens hals. Hunden visar sig senare vara pinchern Amy. Hon är blodig över halsen och bröstet.
Filmsekvensen visar i huvudsak hur man försöker få ner Amy i en plastpåse som en av de misstänkta håller i. Men tingsrätten har inte kunnat fastställa vem som håller i spännbandet runt hundens hals. Inte heller vem som filmar.
De båda misstänkta har uppgett att de före inspelningen har avlivat hunden med en bultpistol. En sådan används snarare för att bedöva ett djur inför avlivning, enligt en av de experter rätten har kallat. Men även om männens historia inte stämmer, så anser tingsrätten inte att det kan uteslutas att hunden varit medvetslös under händelseförloppet.
Dessa båda omständigheter gör att männen frias från anklagelserna om djurplågeri.
Däremot döms de för en rad andra brott. Den första av de misstänkta männen, 36 år gammal, döms för misshandel, olaga hot och grovt narkotikabrott, till fängelse i 2 år och 4 månader.
Den andra mannen, 20 år gammal, döms för grovt narkotikabrott, försök till narkotikasmuggling och olovlig körning, till fängelse i 1 år och 8 månader.
De båda männen har förnekat brott.

En gripen – misstänks för 15 brott mot äldre
Polisen har gripit en av de fem misstänkta i åldringsligan från Östeuropa. Ligan ska bland annat lurat till sig pengar från äldre i Trollhättan och i Ljungskile.
Den gripne är en man i 35-årsåldern som sedan tidigare varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för bland annat grovt bedrägeri och grov stöld.
Han har nu fångats in och häktningsförhandlingar hålls vid Uddevalla tingsrätt under dagen. 
Ytterligare två personer i ligan är häktade i sin frånvaro. Och två andra sitter i häktet.
Ligan som består av fem personer ska i flera år ha lurat äldre människor på pengar. Brotten ska skett på flera håll runt om i landet, bland annat i Ljungskile och i Trollhättan.

Polisanställd i region Väst misstänks för våldtäkt mot barn
En man anställd på Polismyndigheten i region Väst har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ska ha skett på en ort i Västsverige i januari.
Det misstänkta brottet utreds av Särskilda åklagarkammaren, vilket hör till vanligheten när det handlar om misstänkta brott som begåtts av bland annat poliser, åklagare och riksdagspolitiker. Mannen är dock inte polis, utan har en annan yrkesroll på myndigheten.
– Det enda jag kan säga är att han tillhör den personkategorin som utreds av den här åklagarkammaren, säger åklagare Maria Sterup. Under fredagen begärdes mannen häktad.
Mannen nekar till brott.

Sommarambulans riskerar att dras in i Bohuslän
Nattambulanserna i Strömstad och Hallinden får stanna, men en av Uddevallas tre nattambulanser försvinner. Det finns även förslag om att sommarambulansen dras in. Idag ska politikerna ta ställning.
Ambulansverksamheten måste minska sina kostnader med 19 miljoner kronor i år för att få sin budget i balans.
I ett nytt sparförslag, som ska upp i NU-sjukvårdens styrelse idag, föreslås förutom besparingar inom nattambulansen även att man inte sätter in en extra ambulans på sommaren i det turisttäta Bohuslän.
Dessutom ska man plocka bort en single responder, en typ av ambulans utan patientbår, som kör sträckan Munkedal – Strömstad.

För många självmordslarm för polisen för att hinna med övrig verksamhet
Polisen i region Väst åkte förra ut på drygt 2612  gånger om ärenden som rörde människor som inte vill leva - men larmen var långt fler. Nu varnar polisen om att arbetsbördan är för massiv för Polismyndigheten att ha hand om. D
En natt hade polisen i region Väst över 100 ärende som rörde suicid. 
– Och då är inte de trafikolyckor, där man mer eller mindre vet att det rör sig om ett självmord, inräknade, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst

Böter för tjuvåkare höjs
Västtrafik ansökte hos Transportstyrelsen om att höja beloppet under 2018. Transportstyrelsen har nu godkänt en höjning av beloppet, från nuvarande nivån på 1200 kronor till 1500 kronor, en höjning med 25 procent. Höjningen väntas ske under våren i år, exakt datum är ännu inte bestämt.
– Det är glädjande att vi nu kan höja tilläggsavgifterna. Priserna höjs för våra betalande kunder varje år. Då är det också naturligt att vi ser över avgiften för de som inte gör rätt för sig i trafiken. Jag hoppas att höjningen av beloppet kommer ha en motverkande effekt och avskräcka resenärer från att fuskåka, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse.
Beloppet på tilläggsavgifterna höjdes senast 2009.
Fler kontroller
Västtrafik arbetar just nu med en upphandling av biljettkontroll, där målet är att stärka synligheten för biljettkontrollen genom fler kontroller. I dagsläget testas även nya kontrollmetoder och innan sommaren får kontrollanterna ny utrustning för att kontrollera biljetter som kommer underlätta deras arbete.
– Vi har siktet inställt på att vidareutveckla formerna för biljettkontrollen, både genom nya metoder, fler kontroller, tekniska hjälpmedel och informationsinsatser. Det är bara genom att alla betalar för sig som vi kan fortsätta utveckla kollektivtrafiken, säger Lars Holmin.

2017 utfärdade biljettkontrollanterna drygt 16 400 böter på grund av ogiltiga färdbevis. 2018 var samma siffra 9 300

Man döms för våldtäkter efter 15 år
En man i 50-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse i fem år för grova våldtäkter och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.
Mannen är tidigare dömd för våldtäkt mot barn och avtjänar nu sitt straff. Men när en kvinna som tidigare haft mannen som bonuspappa hörde talas om att brottsoffret för det utdömda straffet var en annan styvdotter bestämde hon sig. Hon anmälde honom för de övergrepp hon själv utsatts för mellan åren 1996 och 2004. Övergreppen inleddes under hennes tidiga barndom.
– Det är ett antal grova våldtäkter och det här har skett vid upprepade tillfällen, bland annat i målsägarens hem, sa kammaråklagare Lotta Nielsen till Göteborgs-Posten i samband med att hon väckte åtal.
Rätten väljer att tro på kvinnans berättelser och dömer mannen till ytterligare fem års fängelse. Mannen skulle kunnat bli villkorligt frigiven från det tidigare straffet den 9 september 2019. Men rätten väger in att han redan dömts för annan liknande brottslighet och stannar vid fem år. Åklagaren har yrkat på fängelse i tolv år.

Gränspolisen i polisregion Väst genomför åtgärder efter Schengenrapporten
Gränspolisen i polisregion Väst arbetar sedan två år tillbaka med ett åtgärdspaket baserat på Schengeninspektionens rapport 2017.
2017 genomgick Sverige en så kallad Schengenutvärdering. Minst vart femte år ska medlemsstaternas efterlevnad av Schengenregelverket utvärderas av EU-kommissionen på ett antal områden. Schengenutvärderingen omfattade flera områden, däribland yttre gräns (luft och sjö). Gränspolisen i Väst ser positivt på Schengeninspektionen.
– Rapporten och återkopplingen ger oss en möjlighet att förbättra vår verksamhet, säger Susanne Arvidsson, sektionschef på gränspolisen i region Väst. Vi uppfattar det som att vi har en bra verksamhet i grunden, men vi var samtidigt medvetna om att vi skulle få nedslag i vissa områden.
Gränspolisens uppdrag och verksamhet har påverkats kraftigt de senaste tre åren på grund av de massiva migrationsströmmarna. Det här har medfört att Sverige har tagit beslut om en återinförd gränskontroll vid inre gräns, vid strategiskt utvalda gränskontrollplatser – för att stävja migrationsströmmarna i första hand. Men även för att bevaka den förhöjda terrornivån som råder i landet.
– I Väst började vi utöka grund- och fortbildningarna redan våren 2017, för att säkerställa att våra medarbetare har den kompetens som krävs utifrån de krav som ställs idag, på grund av nya brottsmodus, aktuella trender och riskindikatorer. Vi förstärker vår yttre gräns bland annat genom att kvalitetssäkra och rättssäkra våra arbetssätt och rutiner.
Susanne Arvidsson förklarar också att gränspolisen kommer att växa.
– Vi måste dimensionera oss för att kunna möta vårt nuvarande uppdrag. Nationella operativa avdelningen har processansvaret, medan verksamhetsansvaret i regionen ligger på oss. Resurstillsättningen tittar vi nu på – ledning och styrning förstärks redan i linje med olika processer, för att kunna vi ska kunna hantera vårt uppdrag.
Nya förordningar ska samtidigt implementeras i verksamheten.
– De nya förordningarna medför oerhört stora förändringar, både nationellt och regionalt, då svensk lag inte alltid är kompatibel med EU-direktiv och förordningar.
Polisens nationella IT-avdelning är involverad i utvecklingsarbetet. Man tar fram nya tekniska lösningar för att förbättra de verktyg som gränspolisen har tillgång till idag.
– IT-avdelningen bygger bland annat upp parallella system för underlätta informationsöverföringen inom landet såväl som gentemot våra medlemsstater.

Fler kan ha lurats på bygglov i Lysekil
Polisutredningen om falska bygglov i Lysekil har växt. Nu utreder åklagare totalt tre fall där familjer misstänks ha blivit lurade att tro att dom har eller ska få bygglov.
Polisen misstänker att fler familjer kan ha lurats att deras planerade byggprojekt hade hanterats korrekt. Enligt åklagaren Alexandra Östberg Giraldo är tre familjer målsägande i förundersökningen. 
– Sammanlagt handlar det om tre fall av trolöshet mot huvudman och två fall av grov urkundsförfalskning, säger hon.
Det var i slutet av förra året som historien började nystas upp. En granne till ett nybyggt garage ifrågasatte så väl garagets placering som storlek. Barnfamiljen som byggt garaget visade då upp ett bygglov från kommunen – som visade sig vara falskt, det här var tidningen GT först med att berätta.
Trots att handlingen såg ut som ett bygglov från Lysekils kommun, gick diarienumret till en annan handling. Något bygglovsärende hade inte registrerats överhuvudtaget på familjen.
Misstanken är att den byggkonsult, och tillika politiker, som anlitades av familjen förfalskat handlingen. 
Byggkonsulten har nu lämnat alla sina politiska uppdrag och säger sig ha avvecklat sin konsultfirma. 
– Jag har inte bra svar på varför det har blivit så här, sa han till P4 Väst tidigare i januari. 
Enligt åklagaren Alexandra Östberg Giraldo är utredningen i ett tidigt skedet

Brandman till sjukhus efter gasutsläpp i Ale
En av de brandmän som kemdök i Ale Arena efter ett ammoniakutsläpp i förmiddags har fått föras till sjukhus efter att ha andats in ammoniak.
Arenan utrymdes vid klockan 10.30 på torsdagen. Vid 14-tiden hade man fortfarande inte hittat varifrån ammoniak läckte.
Räddningstjänsten är på plats med två räddningsenheter, två vattenenheter och en kemstyrka. 
En av de brandmän som kemdök i Ale Arena efter ett ammoniakutsläpp i förmiddags har fått föras till sjukhus efter att ha andats in ammoniak.
- Han är på sjukhus nu för kontroll, säger Kristoffer Gottlieb vid Bohus räddningstjänstförbund.
Under en period avbröts insatsen men den är nu återupptagen.
På grund av ammoniakutsläppet i förmiddags har skolorna i området hållit kvar barnen i förskolor och skolor av säkerhetskäl. Men nu har Räddningstjänsten givit klartecken att de föräldrar som behöver kan hämta sina barn.
Ale Arena och närområdet är dock fortfarande avspärrade. Boende i Bohus och Jennylund uppmanas att hålla sig inomhus.
Även i somras skedde ett ammoniakutsläpp vid Ale Arena. Ett 300 meter stort område kring hallen spärrades av. Även då rekommenderades boende i Bohus att hålla sig inomhus.

Elever hemskickade efter bråk på skola
Polisen larmades på torsdagen till Ramnerödsskolan i Uddevalla efter ett bråk mellan elever, alla elever skickats hem för dagen.
– Det var några elever som har slagits. De har kastat stolar och bord och lekt rövare. De togs in till rektorsexpeditionen, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen. Polisen tog emot larmet strax efter lunch, men kunde lämna efter att ha tagit upp anmälningar om misshandel.
De inblandade eleverna går på högstadiet. Polisen har upprättat totalt fyra anmälningar gällande misshandel och på grund av de misstänktas unga ålder har socialtjänsten kopplats in i ärendet.

Gyllene Tider tar sitt avsked i sommar och avslutar i Göteborg
Efter 40 år har gruppen Gyllene Tider bestämt sig för att säga tack och hej med en sista skiva och tillhörande avskedsturné.
Skivan är den sjunde i ordningen och den spelas in i Frankrike. 
Sedan genombrottet 1979 har de levererat hits som blivit klassiker. Som till exempel: ”När vi två blir en”, ”Sommartider”, ”Ljudet av ett annat hjärta”, ”Flickorna på TV2” och ”Gå & Fiska!” 
I ett pressmeddelande skriver Per Gessle:
– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer av skandinaver. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband. Anders, Mickes, Görans och MP:s kunnande har gett mig oändliga möjligheter att få skriva powerpop precis på det sätt som jag längtade efter som tonåring.
Avskedsturnén börjar i Brottet i Halmstad den 4 juli och avslutas den 3 augusti på Slottskogsvallen i Göteborg.

Anställd misstänks ha ofredat flicka på ett HVB-hem
En flicka på ett HVB-hem i Västsverige har uppgett att hon ofredats sexuellt av en manlig anställd Flickan berättade om det misstänkta övergreppet för en av boendets anställda i oktober förra året. HVB-hemmet anmälde händelsen till polisen och inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Vi ser alltid allvarligt på sådana här misstänkta missförhållanden. Vi har anmält det enligt Lex Sarah och till polisen eftersom det ska utredas externt, säger vd:n för bolaget som driver boendet.

Den anställde är avstängd från sin tjänst under pågående polisutredning. Enligt bolagets vd är det en medarbetare som varit anställd flera år i bolaget.
– Det har aldrig tidigare förekommit misstankar om liknande händelser. Vid nyrekryteringar har vi som rutin att alltid göra ett utdrag ur brotts- och belastningsregistret efter tillstånd från sökande, säger hon.
Flickan ska enligt anmälan även ha uppgett att hon ofredats av en annan av boendets ungdomar. Den personen har enligt vd:n omplacerats.

IFK Göteborg-spelare misstänkt för misshandel
Den allsvenska fotbollsspelaren som suttit anhållen misstänkt för misshandel tillhör IFK Göteborg. Det skriver klubben på sin hemsida.
I väntan på vidare utredning har klubben beslutat att spelaren inte ska delta på träningar eller följa med på kommande träningsläger. 
"I samråd med spelaren och spelarens familj har vi gemensamt kommit överens om att det bästa för alla parter är att han stannar hemma och inte deltar i varken den dagliga träningen eller annan typ av verksamhet såsom exempelvis det kommande träningslägret för tillfället", skriver IFK Göteborg.
Misshandeln som han är misstänkt för begicks förra veckan och spelaren togs in för förhör av polisen i helgen. På tisdagen släpptes han på fri fot, men misstankarna kvarstår.

Gängledare begärs häktad för vapenbrott
Den man som i helgen anhölls misstänkt för grovt vapenbrott begärdes häktad på tisdagseftermiddagen. Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg belagtogs ett automatvapen som kunde knytas till gängledaren.
Mannen, som är i 30-årsåldern, anses styra den så kallade A-falangen i konflikten mellan kriminella gäng i Biskopsgården i Göteborg.
På tisdagseftermiddagen lämnade Jonas Almström, chefsåklagare riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, in en häktningsframställan. 

Nevs köper in sig i Koenigsegg
Elbilsutvecklaren Nevs har beslutat att investera 150 miljoner euro – motsvarande 1,5 miljarder kronor – i sportbilstillverkaren Koenigsegg, rapporterar Affärsvärden.
Nevs satsar enligt tidningen ytterligare 150 miljoner euro i ett samägt bolag, där de tillsammans med Koenigsegg ska utveckla el- och hybridbilar.
Investeringarna ger 20 procent av aktierna i Koenigsegg och 65 procent av aktierna i samriskbolaget.
– År 2020 ska vi ha produktion i både Ängelholm och Trollhättan. Vi ska tillverka tusentals Koenigsegg-bilar. De ska behålla Koenigseggs kvalitet, men kommer att vara billigare än i dag, säger Kai Johan Jiang, storägare i Nevs, till tidningen.
Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har informerats om investeringarna, som görs sedan Nevs nyligen meddelat att man fått en ny majoritetsägare i det kinesiska konglomeratet China Evergrande Group.

Tände eld på toaletter - Ville se brandmän
En man i 25-årsåldern tände i mitten på december eld på toaletter inne i hotellet Gothia Towers i Göteborg – tre gånger.
Bränderna gjorde att sprinklersystemet drogs i gång, och vattnet orsakade skador för en kvarts miljon kronor.
Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt för ett fall av grov skadegörelse och två fall av skadegörelse. Domstolen bedömer att straffvärdet motsvarar drygt sex månaders fängelse men dömer ändå mannen till skyddstillsyn. Han ska även betala skadestånd till Gothia Towers på 170 625 kronor.
I förhören förklarar mannen förklarat sitt agerande: ”Jag har inget sjukligt intresse av att tända eld, jag gillar att räddningstjänsten kommer.”
Vattnet från sprinklersystemet spred sig över 550 kvadratmeter på två olika våningar. Bland annat blev det skador på konferensrum, toaletterna, korridoren och så fick man stänga två restauranger för att det droppade vatten från taket.

Fler körkort återkallades i Västra Götaland 
Nästan tio procent fler körkort drogs in förra året av Trafikverket. 
– Hälften av alla bilister kör för fort på våra vägar, skriver Transportstyrelsens generaldirektör.
Under 2018 återkallade Trafikverket nästan tio procent fler körkort i Västra Götaland än föregående år. 5 150 körkort rök då i länet, jämfört med 4 757 året innan.
– Hälften av alla bilister kör för fort på våra vägar. Att återkallelserna ökar bekräftar den dystra bilden, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande.
Den vanligaste orsaken till återkallelse är en så kallad ”väsentlig överträdelse” som för det mest handlar om fortkörning, men det kan även vara så att man kört mot rött ljus eller rattsurfat. 
Fler varningar
Under 2018 intensifierade dessutom Transportstyrelsen sitt arbete med att dela ut varningar till bilister som begår trafikbrott. Under förra året utfärdade Transportstyrelsen 1 356 varningar i Västra Götalands län. 
Det motsvarar en ökning med 141 procent jämfört med föregående år då det utfärdades 562 varningar.
– Vår förhoppning är att varningarna ska ha en förebyggande effekt, att man som bilist får insikt om att man riskerar körkortet och därför avstår från att fortsätta bryta mot trafikreglerna, säger Jonas Bjelfvenstam.

Kvinna avled efter trafikolycka
En buss och en skåpbil kolliderade i en kurva utanför Tidaholm under måndagen. Tre personer skadades i samband med olyckan och fördes till sjukhus. En person bekräftades senare avliden.
Olyckan inträffade vid 11.30-tiden på länsväg 2874 mellan Tidaholm och Acklingakorset. En linjebuss och en skåpbil kolliderade. En person är nu bekräftad avliden, föraren till skåpbilen.
– En kvinna är avliden i samband med olyckan. Anhöriga är underrättade, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson vid region Väst, vid 15-tiden.
Kvinnan var enligt polisen hemmahörande i Skaraborg.
– En linjebuss och en skåpbil kolliderade. En kvinna, som färdades i skåpbilen, klämdes fast ordentligt och fick allvarliga skador. Kvinnan togs loss och kunde lastas i ambulans, säger Ola Jakobsson på samhällsskydd mellersta Skaraborg.
Det är ännu inte helt klarlagt hur olyckan gick till.
– Olyckan hände i en kurva och något av fordonen har kommit över på fel sida, men jag har ingen information om det. Jag vet inte om det fanns några vittnen,
Totalt var det fem-sex personer som färdades i linjebussen. De övriga två som fördes till sjukhus var bussens chaufför och en passagerare. Dessa två ska vara lindrigt skadade.

Två personer gick genom isen – man hittad avliden i vattnet
Två personer gick genom isen på en sjö i Melleruds kommun. Räddningstjänsten larmades klockan 13.40 på lördagen.Enligt polisen ska en kvinna och en man ha gått genom isen i ett vattendrag nära Köpmannebro. 
– Vi är på plats, liksom ambulanshelikopter och dykare har kallats in, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
– Räddningstjänsten har sett skridskospår som går ner i vaken, men inte några som går från vaken, konstaterar Thomas Fuxborg. Kvinnan lyckas ta sig upp och tar sig till ett hus och ber om hjälp. Mannen ska enligt kvinnan vara kvar i vaken.. 
Räddningstjänsten hittade senare mannen i vattnet. Kvinnan fördes kraftigt nerkyld men talbar till Näl i Trollhättan. 
Räddningstjänsten larmades klockan 13.40 på lördagen. 
Vid klockan 16.30 säger räddningstjänsten att mannen hittats i vattnet. Skadeläget är oklart.
Saknad man anträffad avliden.
Under räddningsaktionen  har dykare påträffat en avliden man i vattnet.
Det finns ingen misstanke om brott i nuläget utan polisen utreder händelsen som dödsfall/olycka.
Anhöriga är underrättade

Rekordmånga uppdrag för räddningstjänsten
Förra årets varma vår och sommar ledde till rekordmånga räddningsuppdrag för räddningstjänsten Storgöteborg.
Räddningstjänsten Storgöteborg sammanställer varje år en rapport över genomförda räddningsuppdrag. Och förra årets siffror landar på hela 9 315 uppdrag. Medelvärdet mellan åren 2014 och 2018 låg på 8 821 räddningsuppdrag.
Det är främst antalet bränder utomhus som varit fler och det varma vädret ledde också till en ökning av antalet drunkningstillbud. Mellan 2014 och 2018 var medelvärdet 41, och förra sommaren var det 48 drunkningstillbud.
Under 2018 inträffade det 545 bränder i bostadshus, vilket innebär två tredjedelar av alla byggnadsbränder. Sedan 2016 är antalet relativt konstant. Inom räddningstjänsten Storgöteborgs område omkom fyra personer förra året vid fyra olika bränder. Alla inträffade i lägenheter i flerbostadshus. 2017 omkom sju personer i samband med bränder.
 

Bild : Polisen
Bild : Polisen

Polisen vill veta vem männen är - Övervakningsfilm avslöjar bedrägeri
Totalt finns ett 10-tal liknande ärenden fördelade över region Syd, Väst och Öst. Tillvägagångssättet är det samma, man riktar in sig på äldre människor och övervakningsfilmer visar att det kan röra sig om samma gärningsmän i åtminstone flera av fallen.
Känner du igen personerna? Kontakta polisen på 114 14.

Vilka är personerna på övervakningsfilmen, som nu är misstänkta för bedrägeri och egenmäktigt förfarande mot en 90-årig kvinna i Jönköping?

Klockan är 10.24 den 28 september. 
I kassakön till Hemköp på Barnarpsgatan i Jönköping står en 90-årig kvinna och ska betala för sina matvaror. Vad hon inte vet är att bakom henne står två män som snart kommer att ha tillgång till både hennes bankkort och hennes personliga kod.
På butikens övervakningsfilm syns tydligt hur en av dem distraherar kassapersonalen, medan den andre positionerar sig så att han kan se koden som den 90-åriga målsäganden knappar in.
– Efter det lämnade alla inblandade butiken. Hur de sedan lyckades ta hennes kort är lite oklart, men ganska exakt 40 minuter senare användes kvinnans kort för att ta ut 19 000 kronor i en bankautomat. Därefter försökte man också göra köp på Willys samt på Elgiganten i Jönköping, men de köpen gick inte igenom, säger Bonnie Stigsdotter som tillhör brottssamordningen region öst, med inriktning på bedrägeribrott.

Terrormisstänkt från Lilla Edet kan häktas för nya brott
Den man i 20-årsåldern från Lilla Edet som sitter häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott, misstänks nu för ytterligare brott.
Åklagaren begär nu att mannen ska omhäktas, och nu finns en ny brottsrubricering. Det ska röra sig om någon form av försök till finansiering av allvarlig brottslighet.
– Åklagaren påstår att det rör terrorfinansiering, säger mannens advokat Michael Hansson till P4 Väst.
Detta ska, enligt åklagarens häktningsframställan till tingsrätten, ha skett i Lilla Edet eller någon annan plats i Sverige, under hösten 2018.
Häktningsförhandlingen är klockan 14 under fredagen. Mannens advokat säger att han förnekar också den nya brottmisstanken.
– Jag vill inte kommentera utredningen i övrigt i nuläget, säger Michael Hansson.

Kvinnan begärs häktad för olaga frihetsberövande i Göteborg
Den kvinna som sedan natten till onsdag varit anhållen misstänkt för att ha fört bort ett barn utanför en förskola i Göteborg har begärts häktad. Brottsmisstanken har ändrats från människorov till olaga frihetsberövande uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
- Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare.
Den misstänkta kvinnan har i förhör vidgått att hon har hanterat vagnen, men säger att syftet enbart varit att stjäla vagnen. Först  i ett senare skede upptäckte hon att det fanns ett barn i vagnen. Det finns inte någon känd koppling mellan den misstänkta kvinnan och barnet eller dess föräldrar. Det saknas också skäl att tro att det finns någon ytterligare gärningsperson.
Det är ännu inte bestämt när häktningsförhandlingen kommer att äga rum. Åklagaren kan inte lämna några ytterligare upplysningar innan häktningsförhandlingen.

Tre åklagare frias från grovt tjänstefel
De tre åklagare som åtalades för grovt tjänstefel frias i Hovrätten. Mannen som stämt åklagarna får betala kostnaderna för rättegången.
Hovrätten skriver i ett pressmeddelande:
Hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätten – att mannen inte har bevisat sina påståenden om hur åklagarna har agerat eller att deras agerande utgjort tjänstefel. Hovrätten fastställer därför tingsrättens frikännande dom.
Bakgrunden är att en som beskrivits som "maffians bankir", flera gånger dömd för bedrägeri, väckt enskilt åtal mot tre åklagare i Göteborg.
Mannen menade att åklagarna begått tjänstefel när de, enligt mannen, pekat ut honom i en stor bedrägerirättegång som skyldig för ett brott han inte var dömd för. Därmed hade åklagarna brustit både i opartiskhet och objektivitet, menade mannen.
De tre åklagarna friades i tingsrätten i april 2018. Men mannen menade att tingsrätten inte begrep hur den skulle värdera bevisningen och överklagade till hovrätten.  
Hovrätten beslöt också att mannen får betala rättegångskostnaderna för åklagarna. 
Mannen har tidigare väckt åtal mot en polis för grovt förtal. Även detta åtal gick hela vägen till hovrätten, men polisen friades.

Tre åklagare frias från grovt tjänstefel
De tre åklagare som åtalades för grovt tjänstefel frias i Hovrätten. Mannen som stämt åklagarna får betala kostnaderna för rättegången.
Hovrätten skriver i ett pressmeddelande:
Hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätten – att mannen inte har bevisat sina påståenden om hur åklagarna har agerat eller att deras agerande utgjort tjänstefel. Hovrätten fastställer därför tingsrättens frikännande dom.
Bakgrunden är att en som beskrivits som "maffians bankir", flera gånger dömd för bedrägeri, väckt enskilt åtal mot tre åklagare i Göteborg.
Mannen menade att åklagarna begått tjänstefel när de, enligt mannen, pekat ut honom i en stor bedrägerirättegång som skyldig för ett brott han inte var dömd för. Därmed hade åklagarna brustit både i opartiskhet och objektivitet, menade mannen.
De tre åklagarna friades i tingsrätten i april 2018. Men mannen menade att tingsrätten inte begrep hur den skulle värdera bevisningen och överklagade till hovrätten.  
Hovrätten beslöt också att mannen får betala rättegångskostnaderna för åklagarna. 
Mannen har tidigare väckt åtal mot en polis för grovt förtal. Även detta åtal gick hela vägen till hovrätten, men polisen friades.

Peter Jöback klar för Live på Liseberg
I början av december sålde Peter Jöback ut två konserter på Stora Teatern i Göteborg på bara några timmar. Nu står det klart att Peter även åker på en stor sommarturné i Skandinavien. Den 28 juni besöker han Live på Liseberg och Stora Scenen.
Peter Jöback är en av Sveriges mest älskade artister och har en lång karriär som musikalartist och sångare bakom sig. 26 oktober släpptes Peter Jöbacks nya album Humanology. Det var 11 år sen hans senaste originalalbum - och det visade sig vara mycket efterlängtat. Humanology gick rakt in på albumlistans 1:a plats för fysisk försäljning och 6:e plats totalt.
I december avslutade Peter sin hyllade popteaterföreställning Med hjärtat som insats på Cirkus och kort därefter sålde han ut två exklusiva konserter på Stora Teatern i Göteborg på mindre än några timmar. I sommar finns nu möjlighet att uppleva Peter när han framför nya låtar och tidigare klassiker, på det sättet de gör sig bäst – live! Turnén besöker stora delar av Sverige men också Oslo och Helsingfors. Med sig på scenen flankeras Peter av ett stort band under ledning av Kristofer Nergårdh.
– Ser så fram emot att tillsammans med detta fantastiska band göra både mitt nya och tidigare material! Det var alltför längesen jag gjorde en sommarturné – det är dags nu!, säger Peter Jöback.
Den 28 juni kommer turen till Liseberg och Peter Jöback kliver för första gången upp på Stora Scenen.

Klara för Live på Liseberg 2019:
26 juni Dee Snider
28 juni Peter Jöback
10 juli John Fogerty
5 juli Band of Horses
31 juli Danko Jones och Hank von Hell
30 aug Kraftwerk 3D
Konserten ingår i entrén till parken. Med Lisebergskortet får du sommarens alla konserter på ett och samma kort för bara 295 kr.

Kvinna gjorde inbrott och somnade - dömd till skyddstillsyn och böter
.Det var sommaren 2017 som den nudömda 23-åriga kvinnan bröt sig in på en adress i centrala Strömstad. Väl inne i bostaden drack hon upp en flaska alkoholfritt vin hon hade hittat i bostadens kylskåp.
När flaskan tömts somnade hon.
En granne hade sett kvinnan och slagit larm. Polisen som åkte till platsen hittade den sovande kvinnan på andra våningen och grep henne och en ambulans tillkallades.
Kvinnan hade använt både narkotika och alkohol och har bristande minnesbilder från inbrottet och varken erkänner eller förnekar det hela.
Blodspår i huset
Åklagaren menar att kvinnan gjort sig skyldig till grov stöld. Något som också Uddevalla tingsrätt kommer fram till.
Kvinnan hade skadat sig i samband med inbrottet, och hennes blodspår gick att följa från entrén till köket och upp till övervåningen och sängen där polisen fann henne. 

Brottet motsvarar ett fängelsestraff på 6 månader, men rätten menar att skälen inte är tillräckligt starka för utge fängelse. Därför har man beslutat att kvinnan i stället ska få skyddstillsyn.
Bostadsinnehavarens försäkringsbolag har fått ett skadestånd på 9 000 kronor för byte av fönster, förstört lösöre och dessutom ett nödvändigt måleriarbete efter inbrottet. Den dömda kvinnan ska också ge 1 500 kronor till den drabbade bostadsägaren.

Inställd nattrafik för Lysekilsfärjan
Mellan den 28 januari till den 1 februari kommer inga färjor att gå mellan Finnsbo och Skår efter klockan 22. Det är ett kommande muddringsarbete gör att nattrafiken ställs in under nästa vecka. De sista turerna dessa nätter blir 21:30 ifrån Lysekilssidan och 21:45 ifrån Uddevallasidan. Sedan börjar vägfärjan gå igen 05:00 enligt turlista.
Från lördag den 2 februari klockan 05.00 kommer färjetrafiken åter att gå som vanligt igen.

Bilist stoppades på E6 – misstänkt för drograttfylleri och att ha kört utan körkort  
En man i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri och olovlig körning efter att ha stoppats på E6 klockan 01:56  natten till tisdagen.
När polisen slog på registreringsnumret hade inte fordonsskatten på bilen betalats.´Föraren  stoppades därför vid trafikplats Grindmotet. Det visade sig att mannen saknade körkort. Dessutom fattade polispatrullen misstanke om att mannen var drogpåverkad.
Mannen kördes till Uddevalla sjukhus för provtagning och sedan togs han med till förhör, säger polisens presstalesman Hans Lippens.
Mannen misstänks nu för drograttfylleri och olovlig körning

Krock i Kode - stolpe hamnade över vägen
Vid avfarten Kodemotet utanför brandstationen från E6 i södergående riktning inträffade en trafikolycka på måndagskvällen. Vägen stängdes av under räddningarbetet.
En bil ska ha hamnar i diket och en lyktstolpe och en stolpe hamnade över vägen, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson på tisdagsmorgonen.
Ingen person skadads eller ska ha behövt sjukhusvård.
Polisen uppger att en man som färdades i en av de två bilarna som var inblandad i olyckan är misstänkt för att ej ha iakttagit väjningsplikten i korsningen.

Utredning nerlagd kring misstänkt kidnappning i Uddevalla
Nu lägger åklagaren ner utredningen kring den misstänkta kidnappning med kopplingar till Bandidos, som ska ha skett i Uddevalla i början av december.
– Det är på grund av bevissvårigheter, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.
Fallet blev uppmärksammat när polisen gjorde en jätterazzia mot Bandidos lokaler i Göteborg. Utredningen gällde ett allvarligt våldsbrott om misstankarna rörde människorov i Uddevalla och utpressning i Göteborg.
– Vi har gjort andra åtgärder utöver det, men trots det har vi inte lyckats komma vidare i utredningen, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Omskurna pojkar fick vårdas akut 
Två små pojkar i Göteborg fick läggas in på intensivvårdsavdelning i höstas efter att ha drabbats av allvarliga komplikationer efter att ha omskurits på en privat klinik. Läkaren skrev ut en smärtstillande kräm som enligt FASS inte ska användas på barns könsorgan.
Privatkliniken lex Maria-anmäler nu den uppmärksammade händelsen.

Elever som begår brott kan slippa polisanmälan
Skolorna i Göteborg ska bli betydligt mer försiktiga med att polisanmäla elever. Efter kritik från Justitieombudsmannen tvärvänder nu den nya grundskoleförvaltningen i frågan – och avbryter sin överenskommelse med polisen.
I flera år har Göteborgs stad haft en överenskommelse med polisen om att alla misstänkta brott i och i anslutning till skolan ska polisanmälas.
Men nu avslutas överenskommelsen med polisen och i ett utskick till skolorna, som SVT Nyheter Väst har tagit del av, står det att skolorna nu istället ska vara försiktiga med att polisanmäla brott. Särskilt om eleven som misstänks är under tolv år.
Tvärvänder i frågan
– Nu är vi en ny myndighet som tar ett samlat grepp över skolan i Göteborg. Då ser vi över överenskommelser och avtal. Det här avtalet har sagt att man ska polisanmäla alla brott oavsett på barnet och det har vi anledning att se över nu, säger Peter Callsen, chef vid grundskoleförvaltningens myndighetsavdelning. 
I överenskommelsen mellan kommunen och polisen står det bland annat att ”skolan ska polisanmäla alla brott som utförs i skolan eller i anknytning till skoldagen” och att skyldigheten att anmäla gäller även i fall där den misstänkte inte har fyllt 15 år.
Manar till försiktighet
Men enligt JO bör skolorna vara återhållsamma med med att göra polisanmälningar, särskilt när det gäller barn under tolv år. Utgångspunkten ska istället vara att socialtjänsten kontaktas vid behov. 
– Jag kan konstatera att överenskommelsen så som den är skriven just nu inte stämmer fullt ut med lagstiftningen, säger Peter Callsen. 
Men JO:s kritik kom för över ett halvår sen. Varför förändras det inte förrän nu?
– Den här överenskommelsen kanske skulle ha reviderats tidigare men det är nu den kommer upp på bordet hos oss i den nya myndigheten och vi har anledning att se över den. Så det är först nu vi får möjlighet till det.
Polisen: Skolan vår kanske värsta brottsplats
I framtiden ska det alltid göras en individuell prövning om ett fall ska polisanmälas eller om det kan hanteras av skolan eller av socialtjänsten. Samtidigt framhåller Peter Callsen att samarbetet med polisen kommer att fortsätta, vilket också bekräftas av polisen.
– Vi tycker inte att man gör för många polisanmälningar från skolan. Det är inget problem för oss. Vi tycker egentligen att man kanske till och med anmäler för få brott. Vi vet att det är väldigt många som är utsatta i skolan och det är kanske vår värsta brottsplats över huvud taget, säger Even Magnusson, kommissarie, som länge arbetat med brottsförebyggande arbete i Göteborg.
– Vi önskar aldrig att man ska göra en polisanmälan på om barn kastar en snöboll och sådär, det är inte det som är grejen. Det är för att komma åt, hitta de som har ett normbrytande beteende och helt enkelt kunna hjälpa dem.

22-åring åtalas för yxmord i lägenhet 
Den 8 augusti hittades en 30-årig man död i en lägenhet i Borås. Nu åtalas en 22-åring för mord vid Borås tingsrätt.
Polisen trodde tidigt att det rörde sig om ett mord på grund av de skador 30-åringen hade. Enligt åtalet misstänks 22-åringen för att ha huggit honom upprepade gånger i nacken med en yxa. Åklagaren vill att brottet ses som synnerligen hänsynslöst då 30-åringen enligt obduktionen attackerades bakifrån.
Enligt förhören medger 22-åringen att han dödat mannen, men hävdar att det skett i självförsvar. Han åtalas även för olaga hot, misshandel och stöld.

Polisen genomför riktad narkotikainsats bland ungdomar
Förebyggande insatser i skolan såväl som ökad synlighet på gator och torg. Polisen tar ett grepp om narkotikaproblematiken i södra delarna av Göteborg. Det är ett led i årets medborgarlöfte för att minska narkotikahanteringen i det offentliga rummet.
Polisen i lokalpolisområde Storgöteborg Syd genomför just nu en riktad narkotikainsats i Askim, Billdal och Hovås.
– Vi har så här långt haft ett antal orossamtal med ungdomar och deras föräldrar. Samtidigt jobbar vi med ökad synlighet genom patrullering. Vi har även besökt skolor och ska besöka ytterligare två skolor under insatsens gång, säger insatsledare Hans-Jörgen Ostler.
Bred insats
Insatsen är en del i lokalpolisområdets medborgarlöfte, där riktade insatser mot narkotika är en av aktiviteterna. Att jobba med samlade resurser på olika plan är en viktig utgångspunkt för att mer effektivt kunna motverka den öppna narkotikahandeln. En rad polisiära resurser, skola och socialtjänst är en del av insatsen.
– Vi vill vara synliga och lagföra. De som hanterar narkotika ska känna att det inte är värt risken. Men det är också viktigt att prata med ungdomar och föräldrar om konsekvenserna. De orossamtal vi har genomfört har ofta landat bra. Vi har med oss en socialsekreterare, som kan vara en direktkontakt för familjer som är i behov av vidare stöd och hjälp.
Göder kriminalitet
De ungdomar som polisen varit i kontakt med är i åldrarna mellan 15 och 17 år. I den senaste nationella drogvaneundersökningen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, svarar under 2018 åtta procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs nio att de någon gång använt narkotika. En siffra som ökar till 17 respektive 14 procent i gymnasiets årskurs två. Undersökningen pekar också på att uppfattningen bland elever att det skulle innebära en stor fysisk eller psykisk risk att prova cannabis en eller två gånger har minskat.
– Vi möter ibland en ganska drogliberal inställning bland ungdomar. Det är viktigt att vi också jobbar med attityder. Det handlar inte bara om hälsorisker. När vi är ute i skolorna pratar vi också om att det är ett större samhällsproblem. Den som köper narkotika på gatan bidrar till att ge näring till gängkriminalitet och annan brottlighet, säger Hans-Jörgen Ostler.
Den 21 och 22 januari kommer polisen finnas på plats med ett mobilt poliskontor i Nya Hovås centrum mellan klockan 16.00 och 19.00. Media hälsas välkomna att möta företrädare för polisen och socialtjänsten på plats.

Ny misstänkt i utredning om Skövdebranden
En person har gripits och anhållits, misstänkt för den stora branden i Södra Ryd i Skövde.
– Personen greps och anhölls i lördags, säger Magnus Karlsson, utredningschef för grova brott i Skövde.
Åklagare ska under dagen fatta beslut om personen ska begäras häktad. I utredningen finns ytterligare en misstänkt som greps i samband med branden. Personen släpptes i fredags men misstankarna kvarstår. Magnus Karlsson vill inte lämna några mer uppgifter just nu, då förundersökningen just inletts. Släckningsarbetet är nyss avslutat och den tekniska undersökningen kommer att påbörjas efter lunch på måndagen.
Den stora branden i stadsdelen Södra Ryd i Skövde ledde till att över 100 människor fick evakueras.

Tjuv anhållen efter dramatisk biljakt 
En man har anhållits för flera brott efter en dramatisk biljakt i Skövde 21:57 på söndagskvällen. Enligt polisen gick biljakten genom trädgårdar och över gångvägar.
Polisen larmades inledningsvis om ett inbrott i en butik, där gärningsmannen tagit sig in genom att krossa ett skyltfönster. Efter inbrottet flydde mannen och polisen tog upp jakten, som beskrivs som dramatisk.
Polisen försökte få stopp på mannens fordon flera gånger innan man lyckades.
– Han har försökt komma ifrån oss, men det är inga högre hastigheter. Men det har ju gått över trädgårdar och gångvägar och liknande, säger Johan Walfridsson vid Skövdepolisen.
Flyktfordonet och polisbilar har fått skador, och även annat efter vägen.
– Vi är tacksamma att ingen har blivit skadad, varken allmänhet eller gärningsman eller någon polis. Utan det är materiella skador, säger Johan Walfridsson till tidningen.
Mannen misstänks för stöld genom inbrott, vårdslöshet i trafik samt drograttfylleri.

Körkortslös man skyllde på sin gravida fru och leverans av pizza
I juni förra året stoppades en man av polispatrull i centrala Uddevallai sedan han kört bil fast att han saknade körkort. Mannen åtalades för grov olovlig körning då han tidigare har dömts just för olovlig körning.
Under rättegången berättar att han var medveten om att han inte fick lov att köra bil, men att han kände sig nödgad eftersom hans gravida fru hade svimmat hemma och behövde komma till sjukhus, och att både taxi och ambulans skulle dröja för länge.
Mannen lånade därfer en bil för att kunna köra sin hustru till sjukhuset. Men innan han åkte och hämtade sin fru skulle han först leverera en pizza.
Uddevalla tingsrätt anser inte att det förelegat någon nödsituation som friar mannen från ansvar. Rätten menar dessutom att mannens uppgifter framstår som en efterhandskonstruktion. Mannen döms därför av Uddevalla tingsrätt till dagsböter på totalt 2 800 kronor.

Foto: Räddningstjänsten Foto: Räddningstjänsten

Båtbrand utanför Hamburgsund på söndagsmorgonen
En segelbåt började brinna utanför Hamburgsund vid 07-tiden på söndagen.
Hamburgssundsfärjan ska ha upptäckt att det brann vid hamnen på Hamburgö, och larmat till SOS.Räddningstjänsten hann släcka branden innan den spred sig. 
Segelbåten är 37 fot, vilket motsvarar ungefär 11 meter. Ett elfel spås vara orsaken till att det började brinna. Det är svårsläckt med plastbåtar annars.  Nu ska polisen underrätta ägaren om att det brunnit. .

Man våldtog minderårig flicka som sov över
En man i 50-årsåldern döms för att ha våldtagit en minderårig flicka i en lägenhet i Borås i november..
Mannen hade köpt alkohol och bjudit hem fyra ungdomar till sin bostad den aktuella kvällen. Tonåringarna sov över hos mannen och den utsatta flickan sov i en soffa tillsammans med honom. Under natten vaknade hon av att han förgrep sig på henne.
Mannen greps av polisen dagen efter och har sedan dess suttit frihetsberövad.
Han har berättat för tingsrätten att han inte minns något övergrepp. Men rätten bedömer flickans berättelse som trovärdig och de andra ungdomarna har vittnat om att hon var ledsen på morgonen, skriver Borås Tidning. Sökhistorik på mannens dator tyder på att han är intresserad av småflickor, något han också erkänt.
Straffet blir två års fängelse, vilket är minimistraffet för våldtäkt. Mannen ska också betala skadestånd till flickan på 115 000 kronor.

Polisen efterlyser tips efter trapphusbränder
Efter larm om bränder i trapphus i Brämaregården i Göteborg söker polisen nu efter iakttagelser. ”Vi har ingenting att jobba med” säger polisens vakthavande befäl Morten Gunneng.
Under natten till söndag larmades det om bränder i tre trappuppgångar i Brämaregården. Boende och andra upptäckte bränderna som snabbt kunde släckas, men två av dem utreds nu av polisen som försök till mordbrand och den ena som skadegörelse genom brand. Enligt Räddningstjänsten brann det i ett papper i den första trappuppgången, i den andra trappuppgången brann det i en kruka, men branden slocknade av sig själv och i den tredje trappuppgången fann Räddningstjänsten endast röklukt.
– Även om branden inte tagit sig så mycket så finns det är stark oro bland de boende, säger säger Morten Gunneng. Vi ser helt klart ett samband mellan bränderna och vår arbetshypotes är att det är en och samma gärningsman.
Än så länge finns dock ingen misstänkt.
– Vi har ingeting att jobba med, det är dåligt med uppslag, så vi hoppas att vi ska få in någon form av iakttagelser under dagen, säger Morten Gunneng. Vi kommer vara på plats under dagen för trygghetsskapande och för att försöka samla in uppgifter.

En person häktad efter rekordbeslaget i Göteborg
I tisdags gjorde polisen ett stort vapenbeslag i västra Göteborg. Idag häktades en person på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt vapenbrott enligt Göteborgs-posten.
Beslaget gjordes efter att polisen stoppat en bil där de påträffades ett automatvapen och vid efterföljande husrannsakningar hittades ytterligare tre handeldvapen, två automatvapen, tre handgranater, två sprängladdningar samt 150 gram narkotika.
Under fredagen häktades personen i bilen misstänkt för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor enligt Göteborgs-posten.
Den misstänkte är kopplad till den pågående konflikten i Tynnered.

Polisen vädjar - Respektera polisens avspärrningar
När polisens tekniker kommer till en brottsplats som är avspärrad är det förödande för utredningen om någon befunnit sig innanför polisens avspärrningar.
Den tekniska bevisningen vid brott är väldigt viktig. Ofta har den tekniska utredningen vid ett brott en avgörande betydelse för att polisen skall lyckas fälla en misstänkt gärningsman. 
Utvecklingen har gått framåt och fortsätter att förfinas. Det gör att brottsplatsen blir mycket känslig för yttre påverkan genom att personer rör sig innanför polisens avspärrningar. Det kan också vara farligt att befinna sig innanför avspärrningarna då det kan finnas farliga föremål eller att det vid en brandplats finns rasrisk. 
Det är också straffbart att bryta polisens avspärrningar eller att beträda eller befinna sig innanför avspärrningen.
Att bryta mot det kan innebära att brottsoffer inte får sin sak prövad.

Åklagare begär förlängd åtalstid för grov våldtäkt i Tanum
Den grova våldtäkten ägde rum 2018-07-30 i Tanumshede,
Mannen sitter förvarad under åtalstiden på rättspsyk i Vadstena
Nu begär åklagaren förlängd åtalstid hos Uddevalla tingsrätt 2019-01-17
Motiveringen är kompletterande uppgifter.
Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid. Förlängning begärs därför i ytterligare två veckor, och således till den 1 feb 2019. Sedan förra förlängningen har framför allt teknisk
undersökning skett. Undersökning av en bil som varit av intresse, skor som varit av intresse samt förhör med vittne skett.
Det som framför allt återstår nu är rapporter från NFC, RMV och gynekolog. Åklagare väntar således på DNA-analyser, rättsintyg och journalhandlingar. Det kommer att ta minst två veckor till i anspråk. Det som framför allt är flaskhalsen är NFC. De är hårt belastade.

Med hänsyn till det mycket allvarliga brott mannen är
misstänkt för och med beaktande av att hans frihetsberövande hittills inte varit särskilt långt, är en förlängningsbegäran proportionerlig. Vidare har han i botten ett LRV med särskild utskrivningsprövning.
Hans situation hade även utan häktningen varit i allt väsentligt densamma. Häktningen väger därför inte så tungt när man ska bedöma mannen. Däremot är skälen för att han fortsatt skall vara häktad desto tyngre.

Man i 19-årsåldern slogs med polis - försökte ta tjänstevapen
Polis kallas till en fest på Törsatorp i Töreboda Kl 01.21, natten till lördagen. Enligt anmälaren så ska det vara ett flertal minderåriga på plats och även möjligen förekomma droger. Polis anländer och hinner avrapportera att det är stökigt och bråkigt på platsen. Polisen rapporterar sedan att de möts av våld och tvingas använda spray mm. En man född-99 grips. Han misstänks för våld och hot mot tjänsteman. Enligt uppgift från platsen har den gripne försökt att ta ifrån en polisman hans tjänstevapen, hotat att döda polisen, sparkat en polis och slagit den andra polisen.
Den gripne är även misstänkt för narkotikabrott genom eget bruk. Provtagning genomförs. Inga uppgifter om att någon polis blivit skadad fysiskt.   

Långt fängelsestraff för organiserad brottslighet
En man från Dalsland döms i Vänersborgs tingsrätt till fängelse i tre och ett halvt år för att ha begått en rad brott kopplade till organiserad brottslighet.
De var i slutet på november som polisen hittade ett flertal vapen, både pistoler och gevär, när de slog till mot flera vapengömmor i Dalsland. I en av Hells Angels lokaler hittades vapen, som tingsrätten menar är stöldgods från ett villainbrott i Strömstadstrakten tidigare i år.
I den lokalen greps också mannen, som är i 30-årsåldern. Han döms för dopingbrott, grovt vapenbrott, häleri, brott mot vapenlagen och grov stöld.
Mannen är sedan tidigare dömd för ett 20-tal brott, senast i höstas då han dömdes för bland annat misshandel och brott mot knivlagen. Han erkänner delar av åtalspunkterna.

Seabased i Lysekil i konkurs - samtliga förlorar jobben
Seabased Industries kommer att lägga ner verksamheten i Lysekil och alla anställda kommer sägas upp – mitt under energimyndighetens granskning.
Beslutet om att ansöka om konkurs fattades av styrelsen i onsdags.
Seabased har under de senaste åren haft mellan 30 och 50 anställda. I ett pressmeddelande skriver bolaget att de tänker jobba nära med myndigheter för att hitta lösningar för de som förlorar jobbet.
Bolaget är under pågående granskning av energimyndigheten eftersom de upptäckt brister i redovisningen på närmare 30 miljoner kronor, gällande löner och tidrapportering. En granskning som ännu inte är klar.
– Detta är inte ett standardärende, vi har upptäckt saker som vi inte brukar upptäcka, säger energimyndighetens enhetschef Susanne Karlsson. .

Parkeringsvakt misshandlad av tre personer
En parkeringsvakt blir hotad samt slagen på Järnvägsgatan i Vårgårda klockan 10.56 på fredagen.
Parkeringsvakten larmar om att någon slår och hotar vederbörande på aktuell plats. Polis till platsen ihop med väktare som kan konstatera att parkeringsvakten blivit hotad samt slagen av tre personer i samband med att denne bötfällde en parkerad bil på platsen. Polis har tagit upp en anmälan om förgripelse mot tjänsteman.

Två åtal väcks för mord, medhjälp till mord och förberedelse till mord
I dag väcks åtal för mord och medhjälp till mord i Guldheden i Göteborg den 20 maj 2018, samt för förberedelse till mord i Göteborg den 26 juni 2018.
Totalt är det nio personer som är häktade och som nu åtalas i de två olika åtalen. En av de åtalade förekommer i båda åtalen. De åtalade är mellan 16 och 20 år. De flesta har sin hemvist i Stockholmsområdet och misstänks ha befunnit sig i Göteborg för att genomföra de olika brotten på uppdrag av personer i Göteborg.
Det är två parallella utredningar som har varit omfattande, men förundersökningarna har trots komplexiteten gått relativt snabbt. Förundersökningarna och åtalen är frukten av ett gediget och effektivt polisarbete, där enskilda polisers iakttagelser, kontroller och dokumentation av misstänkta händelser och personer innan gärningarna har varit avgörande för det fortsatta utredningsarbetet.

Förundersökningarna innehåller ett flertal tekniska analyser av bl.a. telefoner, telefontrafik och andra digitala spår samt sedvanliga spårsäkringar och material från övervakningskameror. Det har också kommit in många användbara uppgifter från allmänheten, vilket i stor grad bidragit till att händelserna har kunnat utredas.
Huvudförhandling kommer att påbörjas inom två veckor och förväntas pågå omkring tio veckor.

Åtalen har lämnats in till Göteborgs tingsrätt. 

Mobiltelefon spårade biltjuvar - Två gripna
På torsdagskvällen hörde en man av sig till polisen med anledning av att hans bil hade blivit stulen. I bilen fanns även mannens Iphone kvar och med hjälp av en app kunde mannen följa bilen på sin dator.
När bilens ägare såg att telefonen började röra sig igen vid ett-tiden natten till fredagen, ringde han polisen. De följde signalen som ledde till en annan bil vid Lackarebäcks industriområde.
I denn satt biltjuvarna, en man och en kvinna i fyrtioårsåldern, med bilägarens telefon på sig. De hade även nyckeln till den stulna bilen.
Bilen de satt i var inte stulen men togs i beslag ändå av polisen på grund av skatteskulder.
Paret greps misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel. De är kända av polisen sedan tidigare.
 

Två män från Trollhättan greps i tullens knarkinsats
Två män från Trollhättan sitter häktade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling. Åklagaren är mycket förtegen.
– I dagsläget lämnar vi inte någon information om utredningen, säger åklagare Måns Biörklund.
Det var för en vecka sedan som tullen gjorde ett tillslag mot en adress i Landksrona. Tre män, varav två från Trollhättan, greps vid tillslaget misstänkta för att ha smugglat en stor mängd narkotika.
– Utredningen är i full gång och inom några veckor kan vi nog berätta mer om ärendet, säger Jesper Liedholm som är pressekreterare på tullverket.
Varken tullen eller åklagaren vill berätta vilken typ av narkotika det rör sig om, eller hur mycket det är.
De tre männen sitter sedan några dagar tillbaka häktade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling, vilket är den allvarligaste graden av narkotikasmuggling. 
De båda trollhätteborna förnekar smuggling.

Knivskar man i könsorganet – får nu sju års fängelse
23-åringen tog sig in i sin exflickväns bostad i Borås och knivskar en man i könsorganet. I dag kom domen som innebär sju års fängelse för bland annat grov misshandel och sexuellt ofredande.
Det var nattetid den 17 november 2018 som 23-åringen tog sig in till sin före detta flickvän och knivskar en man som var där i hans könsorgan.
23-åringen döms nu för synnerligen grov misshandel, grovt hemfridsbrott och sexuellt ofredande, vid Borås Tingsrätt.
Nu får han sju års fängelse och han kommer stanna i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.
Erkänner grov misshandel
Åtalet gällde i första hand försök till mord, men tingsrätten gör en annan bedömning och domen gäller därför åtalets andra linje, synnerligen grov misshandel.
23-åringen har erkänt grov misshandel men nekat till övriga åtalspunkter.

Sök pass i god tid - passystemet stängs ned för uppgradering
Under helgen 26-27 januari stängs passystemet för uppgradering. Under den helgen kan du därför inte hämta ut pass eller nationella id-kort och inga provisoriska pass utfärdas.
Varje år utfärdar polisen ett stort antal pass och nationella id-kort. För att hålla en fortsatt hög service nu och i framtiden behöver systemet utvecklas. I samband med den uppgradering som nu ska göras behöver systemet stängas helt under helgen den 26-27 januari.

– Uppgraderingen var tidigare planerad till tre dagar i slutet av november förra året. Nu genomför vi den istället under helgen den 26-27 januari. Stoppet blir nu en dag kortare, vilket är bra då vi strävar efter en hög servicenivå, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen.
Var ute i god tid
Under uppgraderingen kommer inga pass eller nationella id-kort att kunna lämnas ut, men alla som har bokat tid för att lämna in en ansökan kan göra det. Passexpeditioner med drop in-tider har också öppet som vanligt. Skillnaden är att ansökningarna hanteras manuellt.
– Vår ambition är det ska fungera så smidigt som möjligt men den manuella hanteringen gör att det kan ta något längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället. Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före eller efter stoppet, säger Emelie Lindvall.
Inga provisoriska pass utfärdas
Inga provisoriska pass kommer att utfärdas i Sverige i samband med uppgraderingen. Om man förlorat eller glömt sitt pass måste man vänta till helgen är över. Ska man resa inom EU kan man använda ett nationellt id-kort som resehandling i stället för pass. En förutsättning är att man är medborgare i ett EU- eller EES-land.
– Polisen får utfärda provisoriska pass men har ingen skyldighet att göra det. I samband med övergången har vi heller ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktigt och att inte glömma passet just den här helgen, säger Emelie Lindvall.
Frågor och svar
Varför kan jag inte hämta ut ett pass eller nationellt id-kort under stoppet?
En person får bara inneha ett giltigt pass och när systemet ligger nere kan vi inte kontrollera om den som hämtar ut ett pass redan har en giltig passhandling. Vi kan inte heller makulera eventuella giltiga pass.
Jag har redan bokat tid. Kommer jag att kunna ansöka på den bokade tiden?
Ja, de som har bokat tid kommer att kunna lämna in sin ansökan. Men under stoppet hanteras alla ärenden manuellt och det gör att det kan ta lite längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället.
Kan jag under stoppet gå till en passexpedition med drop-in-tider för att ansöka om ett pass?
Ja, men vi rekommenderar att du ansöker före eller efter stoppet eftersom det kan bli längre väntetider än normalt. Det beror på att vi under stoppet måste handlägga alla ärenden manuellt.
Hur mycket det längre tid tar det att få sitt pass eller nationella id-kort om jag ansöker under stoppet?
Det kan ta någon eller några dagar extra eftersom vi i efterhand måste lägga in alla uppgifter i systemet när det är igång igen. I normalfallet ska man ha sitt pass inom fem arbetsdagar.
Jag bor utomlands och har bokat tid den aktuella perioden. Vad gör jag?
Är du svensk medborgare, bor utomlands och har bokat tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort under stoppet behöver du vända dig till aktuell ambassad för mer information.

Swedavia varslar personal på Landvetter
Flygplatsbolaget Swedavia varslar 125 anställda om uppsägning i Göteborg och Stockholm.
Syftet är att bättra på effektiviteten och konkurrenskraften, enligt bolaget, som driver tio av de större svenska flygplatserna. 
Varslet berör både personal på flygplatserna och kontorspersonal på koncernenheterna, i huvudsak anställda i Stockholm och Göteborg, enligt ett pressmeddelande.
Flygplatskoncernen har cirka 3 200 anställda.

Grovt vapenbrott, narkotika brott i Tynnered.
Under gårdagen genomfördes ett fordonsstopp i Frölunda.
Personen som stoppades är kopplad till den pågående konflikten i Tynnered. I bilen påträffades ett automatvapen och föraren grips. Vid efterföljande husrannsakningar i lokalpolisområde syd påträffades tre handeldvapen, två automatvapen, tre handgranater, två sprängladdningar samt 150 gram narkotika.
I samband med dessa husrannsakningar greps ytterligare en person. Båda personerna är nu anhållna. Vapnena kan knytas till ovan nämnda konflikt.

Båtmässan firar 60 år i februari
Hallå där Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg!
Mässan fyller 60 år i år och den 2 februari slår ni upp portarna - hur kommer jubileet att firas?
– Det kommer att bli både festligt och kul, med jubileumsdagar måndag-onsdag under mässans inledande vardagar! I vårt jubileumscafé kommer vi att visa hur båtlivet såg ut för 60 år sedan, med båt- och mässbilder från varje årtionde från starten och fram till idag. Besökarna får rabatterad entré och går in för 60 kronor de här dagarna och så satsar vi på fler aktiviteter och upplevelser än någonsin under årets mässa!

Vad blir det för aktiviteter?
– Utöver att vi pushar lite extra för våra klassiska träbåtar, kan besökarna även tävla i kappsegling med radiostyrda båtar i segelbåtsbassängen. Vi lanserar Mäklarbryggan där vi förmedlar bättre begagnade segelbåtar och för de som är nyfikna på sportfiske kan man få tips av experterna i Dragbassängen. Nordens första yoga-SUP kommer att demonstreras och i Lilla båtvarvet får barnen bygga och ta med sig sin egen båt hem.
Nytt för i år är även vår restaurang Beach Club med strandtema. Och så kommer vi att visa runt 400 båtar – det blir både fler motor- och segelbåtar än i fjol. Mässan är helt slutsåld, det finns inte en utställarplats kvar! 

Hur såg det ut när mässan öppnade för 60 år sedan?
– Intresset för båtar var jättestort även då! Hela 50 000 besökare kom till vår första mässa, som invigdes av dåvarande landshövding Per Nyström den 31 mars 1960. Vi hade strax över 200 utställare på plats och det mesta som visades då var träbåtar. I år kommer ca 300 utställare att visa båtar i trä, plast, glasfiber och aluminium - cirka 50 av dem är premiärer. Dessutom har vi betydligt mer tillbehör på mässan idag och visar även andra båtsporter, som t ex vattenskoter, surfing och sportfiske. 

Finns det någon utställare som har varit med sedan starten?
– Ja, två stycken faktiskt. Familjeföretagen Comstedt och Carlanders Båtvarv, som har varit med på varje mässa sedan 1960. Yngve Carlander, som idag är 93 år, har lämnat över verksamheten till sina barn, men är fortfarande med på mässan. Vi räknade ut att han har tillbringat ungefär tre år av sitt liv här på Båtmässan!

Vad ser du mest fram emot med årets jubileumsmässa?
– De personliga mötena som uppstår på mässgolvet. Någon hittar drömbåten inför sommarens båtäventyr, en annan kanske anmäler sig till en kurs i segling och en tredje får upp ögonen för sportfiske. På Båtmässan får man massor av inspiration och ett tips är att bege sig till vår stora scen där det dagligen bjuds på spännande berättelser och handfasta råd inför årets äventyr vid, på och i vattnet.
Läs mer om Båtmässan här >>>
 

Tidigare allsvensk fotbollsstjärna visade falskt körkort för polisen
En tidigare allsvensk fotbollsstjärna fastnade i en körkortskontroll. Händelsen inträffade i januari förra året. Då visade han upp ett förfalskat körkort. Nu åtalas han för två trafikbrott.
Fotbollsspelaren är i dag är i 40-årsåldern och är inte längre en aktiv spelare. Men tidigare har han en mycket framträdande roll i flera fotbollslag i allvenskan och superettan.
Vid en körkortkontroll visade han upp ett engelskt körkort som visade sig vara falskt. Nu är han åtalad för brukande av falsk urkund och olovlig körning.

Rymde från fängelse – gripen igen
En fånge som rymde från fängelset Brinkeberg i Vänersborg strax före jul är fast igen. Mannen, som är i 25-årsåldern, greps nyligen av polisen.
Mannen, som avtjänade ett fängelsestraff på 10 månader, rymde genom att ta sönder ett fönster till sin cell och fick därefter hjälp utifrån med att klippa ett hål i stängslet. Han har nu flyttats till ett fängelse med högre säkerhetsklass.
– En av orsakerna, skulle jag tro, är att risken finns att han rymmer igen. Därför är han placerad på en anstalt med högre säkerhetsgrad, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården

Flera omhändertagna i satsning mot efterlysta personer
I slutet av november släppte polisen en lista över de personer som har längst straff att avtjäna, men som rymt från anstalt eller valt att hålla sig undan från att avtjäna straffet. Samtliga på listan har nu omhändertagits eller lokaliserats utomlands.

Många av de efterlysta hade levt på flykt i flera år, en som längst i åtta år. De är bland annat efterlysta för människosmuggling, rån, mordbrand, grova bedrägerier, vållande till annans död med mera.
Den riktade satsningen har resulterat i att FAST-gruppen vid utredningsenheten på Noa omhändertagit fem personer på olika platser i Sverige: tre i Stockholm, en i Region Mitt och en i Region Öst. Vidare greps en sjätte person utanför Oslo efter tips som gjorde att han kunde lokaliseras till Norge. Dessa sex är överlämnade till Kriminalvården för att avtjäna sina straff.

Ytterligare fyra efterlysta har lokaliserats till adresser i länder utanför EU. De  ärendena är överlämnade till Kriminalvården för överföring av straffverkställigheten utomlands.
– Ingen som är dömd till ett längre fängelsestraff ska komma undan genom att gömma sig och invänta att ärendet preskriberas, säger en av poliserna som arbetar på FAST-gruppen.
Samtidigt fortsätter den gemensamma nordiska  satsningen för att lokalisera och gripa de nordiska ländernas mest eftersökta personer. Målsättningen är att inget nordiskt land ska vara en fristad för utländska brottslingar, och en gemensam lista över efterlysta personer med kopplingar till fler än ett nordiskt land togs fram under förra året.

Mordförsöket på Restad gård – alla har nu släppts
Även den tredje man, som suttit anhållen misstänkt för mordförsöket på asylboendet Restad gård i Vänersborg, har släppts.
Det var under torsdagsnatten som polisen larmades till asylboendet efter att en man skadats allvarligt med ett vasst föremål. Två män i 20- och 25-årsåldern greps och de anhölls i fredags misstänkta för mordförsök.
Under helgen anhölls en tredje man i 20-årsåldern i sin frånvaro och han greps under söndagen.
Alla tre släpptes på fri fot under måndagen. Misstankarna mot de tre männen kvarstår dock.

Många väljer annan väg av rädsla
En av fyra har valt en annan väg på grund av oro och en av fem undviker att vara aktiv på nätet av rädsla för hot och trakasserier. Det visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som Brottsförebyggande rådet presenterar på Folk och försvar i Sälen.
Störst är otryggheten bland unga kvinnor (20–24 år), där 42 procent uppger att de valt en annan väg för att de känt sig otrygga och oroliga att utsättas för brott. Motsvarande siffra bland män i samma åldersgrupp är 16 procent.
– 28 procent av befolkningen uppger att de känner sig otrygga. Att de känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till och med undviker att gå ut ensamma sena kvällar i sitt eget bostadsområde, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå, när han presenterar undersökningen på en pressträff. 
När det gäller att lägga upp saker på nätet är oron lika stor oavsett kön.
”Det kan vara ett demokratiskt problem”, säger utredaren Maria Söderström i ett pressmeddelande.
NTU visar också att förtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för polisen som 49 procent nu säger sig ha förtroende för, mot 42 procent vid förra undersökningen.
När Brå senast presenterade resultat från NTU:n, i november 2018, låg fokus på att en tredjedel av alla unga tjejer uppgett att de utsatts för sexualbrott under 2017.
Man kunde också se att andelen som uppger sig vara utsatt för sexualbrott ökat de senaste fem åren, främst bland kvinnor.
Även graden av aktivitet på internet kan påverkas av oro för att utsättas för brott. Ungefär var femte person, oavsett kön, uppger att de under det senaste året ofta avstått från att lägga upp något på internet av oro för att utsättas för hot eller trakasserier.
– Sociala medier är ett allt viktigare forum för det offentliga samtalet. Om en femtedel av befolkningen upplever att de inte vågar uttrycka sig på nätet av rädsla för att utsättas för brott, så kan det vara ett demokratiskt problem, säger Maria Söderström, utredare på Brå.

Polisjakt i natt – kvinna vägrade stanna på polismans tecken
En biljakt ägde rum i natt i östra Göteborg efter att polisen misstänkte att fordonet var stulet. Polisen beslutade sig för att stanna bilen för kontroll, men föraren i den stulna bilen visade sig inte vara benägen att atanna på polisens signaler eller tecken. Istället åkte hon ifrån polisen och en mindre biljakt drog igång vid klockan kvart i två. Till slut lyckades polispatrullen få stopp på bilen och kunde gripa en kvinna i 50-årsåldern. Hon misstänks nu för stöld och drograttfylleri.

Kvinna i polygamt äktenskap nekas bostadsbidrag 
En kvinna i Västsverige får inte rätt till bostadsbidrag som ensamstående. Kvinnan ingår i ett polygamt äktenskap och hennes make är skriven tillsammans med sin andra hustru. Detta är dock inte tillräckligt för att kvinnan ska anses som ensamstående när det kommer till bostadsbidrag, slår Kammarrätten fast.
En kvinna i Västsverige som är folkbokförd på en adress tillsammans med sina barn ansökte om, och fick, bostadsbidrag som ensamstående från Försäkringskassan. Kvinnans make och fadern till barnen är skriven i en annan lägenhet tillsammans med sin andra fru.
Men detta överklagades av allmänna ombudet för socialförsäkringen och Kammarrätten i Göteborg slog under måndagen fast att kvinnan inte har rätt till bostadsbidrag som ensamstående.
Bland annat skriver man att: ”omständigheten att två makar i ett polygamt äktenskap inte är folkbokförda tillsammans innebär inte automatiskt att de inte ska anses bo tillsammans.”
Enligt Kammarrätten anses gifta personer bo tillsammans om inte den som ansöker om bostadsbidraget kan visa något annat. I detta fall har kvinnan inte kunnat bevisa att mannen inte bor tillsammans med henne, trots att han är skriven på annan adress.

MÅNGGIFTE
Trots att månggifte är förbjudet i Sverige så finns omkring 300 registrerade fall av bigami eller polygami i landet. Svensk lag accepterar månggifte om det ingåtts i ett land där det är lagligt och de inblandade sedan flyttar hit. Frågan om månggifte har aktualiserats i Sverige med den ökade invandringen.
Saudiarabien, Jemen, Egypten, Förenade arabemiraten, Somalia och Sudan är exempel på länder där det är lagligt för en man att ha flera fruar.
Källa: TT

Kvinna gripen för mordförsök
Polis larmas klockan 02.34 natten till tisdagen till Paralellvägen i Partille med anledning av att en kvinna blivit knivhuggen i en lägenhet av en annan kvinna. På plats anträffas en kvinna i 50-årsåldern som blivit knivhuggen ett flertal gånger av en kvinna i 30-årsåldern. Den knivhuggna kvinnan körs till sjukhus utan livshoitande skador. Den misstänkta kvinnan grips och ytterliggare tre personer i lägenheten tas med och förhörs som vittnen. De tre sistnämnda släpps efter förhör.

Anställd på boende stal och sålde brukares guld
En tidigare anställd på ett äldreboende i Göteborg åtalas för stöld efter att ha sålt guldringar tillhörande en brukare.
Brottet uppdagades sedan polisen kontrollerat kvitton från en guldhandlare på en marknad i staden.
Handlaren ska i somras ha köpt in två guldringar från den åtalade mannen till priset av 1 200 kronor.
Ringarna var graverade, och polisen kunde spåra dem till en kvinna på det äldreboende där mannen vid tillfället arbetade. Kvinnan hade inte själv märkt att ringarna försvunnit.
Den åtalade mannen, som inte längre har kvar sin anställning på boendet, nekar till brott..

Man åtalas för vapenbrott
NN född 1972 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att han innehaft ett skjutvapen med tillhörande skarp ammunition bestående av en niomillimeters patron samt 3 patroner kaliber 22 (passar ej till vapnet) utan att ha rätt till det. Polisingripandet inträffade den 16 augusti 2018 på Sillgatan, Uddevalla, Uddevalla kommun.
Förhör med den tilltalade NN har hållts där han varken erkänner eller förnekar brott

Film i Väst presenterade den västsvenska filmvåren
Tuva Novotny, Helena Bergström, Liv Mjönes, Erik Hemmendorff och på länk från Thailand även Ruben Östlund var några av gästerna när ett urval av vårens premiärer och inspelningar idag presenterades hos Film i Väst.
Bland vårens premiärer märks bland andra Tuva Novotnys svenska regidebut Britt-Marie var här som är filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljare, den andra säsongen av krimkomedin Enkelstöten med Sissela Kyle och Lotta Tejle i huvudrollerna, en ny miniserie av Colin Nutley och Lars von Triers redan omtalade The House That Jack Built. 

Under våren kommer Ruben Östlund att spela in sin nästa film efter succén med The Square, nya Sunefilmen och en ny LasseMaja-film märks bland familjefilmerna, en ny komedi med Peter Magnusson spelas in i regionen i vår och den rosade regissören Thomas Vinterberg kommer till Västsverige för inspelning av sin nästa film. Det sker även ett flertal spännande samarbeten inom postproduktion i väst; Jim Jarmusch och Sally Potters nästa filmer till exempel. Det kokar av film i Västsverige! 

”2018 var ett av de hetaste inspelningsåren vi har haft i Västsverige. Filmindustrin går för högtryck och 2019 ser ut att bli ett starkt år även det. Vi är stolta över att få hit både svenska och internationellt stora regissörer. Det betyder mycket för vår region, dels vad gäller näringsliv och arbetstillfällen och vi stärker också vår ställning som Nordens filmregion”, säger Film i Västs produktionschef Peter Possne. 


Ett urval av vårens premiärer:
Britt-Marie var här, regi: Tuva Novotny, biopremiär 25 januari
Bröllop, begravning och dop, regi: Colin Nutley, premiär på C More den 6 februari och TV4 den 20 februari
Enkelstöten 2, regi Felix Herngren och Emma Bucht, premiär på TV4 och C More
The House That Jack Built, regi Lars von Trier
Alex 2, regi Alain Darborg, premiär på Viaplay i vår
Lucky One, regi Mia Engberg, biopremiär 15 mars
 

Ett urval av vårens inspelningar:
Triangle of Sadness, regi Ruben Östlund
Jessica, regi: Ninja Thyberg
Carl-Johan, Frank och jag, regi: Leif Lindblom
LasseMajas Detektivbyrå Tågrånarens hemlighet, regi: Moa Gammel
Sune, Untitled, regi: Jon Holmberg
Min pappa Marianne, regi: Mårten Klingberg
Breaking Surface, regi: Joachim Hedén
Druk, regi: Thomas Vinterberg
Håp, regi Maria Södahl
Den största förbrytelsen, regi: John Andreas Andersen
The Dead Don’t Die, regi: Jim Jarmusch
Untitled, regi: Sally Potter

Polisen: Ytterligare en person misstänkt för mordförsök på asylboende
Ytterligare en person har anhållits misstänkt för mordförsöket på asylboendet på Restad gård i Vänersborg i torsdags.
En man skadades allvarligt när han blev stucken med ett vasst föremål.
Den misstänkte mannen, som är i 20-årsåldern, anhölls i sin frånvaro under helgen och greps i går.
Enligt Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott i Fyrbodal, ska det varit ett större bråk på asylboendet i torsdags.
De två män som suttit frihetsberövade sedan i torsdags kväll har släppts, men är fortfarande misstänkta för brott.

Trålade räkor utan tillstånd – yrkesfiskare bötfälld
En ykesfiskare i Bohuslän döms till böter av Uddevalla tingsrätt. Orsaken var att han trålade räkor i och kring Kosterhavet utan tillstånd under sommaren 2017. Fiskaren har tidigare haft ett tillstånd, men 
att tillståndet hade gått ut. En ny ansökan var inlämnad men den var inte behandlad av Havs- och vattenmyndigheten.
Fiskaren i förhör själva erkänt fisket men förnekade brott eftersom han inte agerade uppsåtligt eller oaktsamt.
Tingsrätten gör en annan bedömning och påtalar att fiskaren varken kontrollerade var trålgränsen gick, vilket framgick av det gamla tillståndet, eller följde upp huruvida den nya ansökan till myndigheten hade beviljats eller inte.
Enligt domen har fiskaren även återfallit i likartad brottslighet men det finns inget som talar för någon påtaglig inverkan på beståndet av nordhavsräkor och döms till närmare 50 000 kr i böter.

Man gripen av insatsstyrkan
En man i 40-årsåldern har gripits efter en insats i Åmål under söndagsnatten. Enligt larmet till polisen skulle mannen hotat anhöriga med någon form av vapen.
Polisen kallade in insatsstyrkan som kom dit och grep mannen. Gripandet ska ha gått lugnt till enligt polisen säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Två vuxna och ett barn befann sig i bostaden, förutom den misstänkta gärningsmannen. Ingen skadades vid händelsen. Den gripna mannen misstänks för olaga hot.

Polisens hundenhet spårade fälgtjuvar till trädgård
Ett företag utanför Alingsås blev av med ett hundratal fälgar i natt.
– Larmet kom 00:59 natten till måndagen från ett vittne som såg en lastbil lämna företaget, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
I närheten av Sollebrunns skola kan senare två personer grips ett par hundra meter från lastbilen i en trädgård utanför en villa i centrala Sollebrunn efter en sökinsats av hundförare. De två tjuvarna hade dessförinnan stulit ett hundratal fälgar från ett företag i närheten av Långaredsavfarten. Fälgarna lastad ombord på en lastbil som anträffades vid Sollebrunnsskolan med fälgarna i. Lastbilen med fälgarna tas i beslag. Till hjälp har de två tjuvarna haft en medgärningsman som inte hittades av polisen.
 

Fastighet byggdes med förfalskat bygglov
Lysekils kommun utreder nu vad som kan vara ett förfalskat bygglov. I centrum av härvan står en politiker från kommunen som agerat konsult, nu utreds politikern.
I slutet av förra året granskade plan- och byggavdelningen i kommunen en nybyggd fastighet i ett av kommunens villaområden. 
Allt hade då uppdagats av en granne som tyckte att nybygget var väldigt stort, högt och byggt nära tomtgränsen. Som svar på tal kunde familjen som byggde huset visa ett bygglov, där alla mått fanns nedtecknade skriver tidningen.
Problemet är bara att bygglovet inte kommer från kommunen. Trots att handlingen är utformad som ett bygglov från Lysekils kommun, gick diarienumret till en annan handling. Något bygglovsärende hade inte registrerats över huvudtaget på familjen.
Nu utreds en kontakt till familjen, en politiker i kommunen som vart konsult i byggprocessen. Enligt uppgifter ska politikern erbjudit sig att ordna med deras bygglovshandling.
Händelsen har polisanmälts, även om familjen som händelsen berör inte är misstänkt för brott.
Politikern har nu lämnat partiet och sina uppdrag och fastighetsägaren har lämnat in en ny ansökan om bygglov i efterhand.
Politikerna vill i nuläget inte kommentera det inträffade utan skyller det inträffade på stress och mycket att göra.

Dator och projektor stulna vid inbrott på skola
Klockan 01.20 natten till söndag gick inbrottslarmet på Fuxernaskolan i Lilla Edet. Ett vaktbolag fick åka ut för att larmet gått.
- Där konstateras att en projektor och en bärbar dator stulits, säger polisens presstalesperson Hans Lippens
Hur inbrottstjuvarna tagit sig in är oklart och det finns i övrigt inga vittnesuppgifter att gå på. Polisen har gjort en anmälan om stöld genom inbrott.

Smällare förstörde kommunkontor
Ett kontor i kommunhuset i Lilla Edet har förstörts rejält efter att någon kastat in en smällare eller raket.
Strax före klockan sex på söndagsmorgonen gick automatlarmet på kommunhuset. Då hade någon slagit sönder ett fönster och kastat in en smällare eller raket.Detta utreds som allmänfarlig ödeläggelse, och polisen har spärrat av den drabbade delen av kommunhuset.
– Det är ganska mycket förstört i det här kontorsrummet så vi har spärrat av för att göra en teknisk undersökning under dagen, polisens presstalesperson säger Hans Lippens
Under dagen ska de göra en teknisk undersökning. Ingen är gripen och polisen vill ha in tips från dig som kan ha sett något eller vet något om den här händelsen.

Polisens helikoptersök gav dubbel utdelning
I Vänersborg larmades polisen vid sextiden på fredagskvällen, efter att en man försvunnit från ett gruppboende i centrala staden.
Den försvunne mannen, som är i 70-årsåldern, hittades vid halvtvåtiden natten till lördag i skogen vid Marierosområdet, efter att bland annat polisens helikopter varit med i sökandet. Svårt nedkyld fördes mannen till Näl för vård.
I samband med sökandet från helikoptern upptäckte också polisen en man som höll på att bryta sig in i en bil. Han kunde gripas och är nu anhållen misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019
Artisten Nano inleder Melodifestivalen 2019 i Göteborg med låten Chasing Rivers, och avslutar gör John Lundvik med Too late for love.

Här är startordningen för Melodifestivalen 2019.
Göteborg – deltävling 1
1. Låt: Chasing rivers
Artist: Nano

2. Låt: No drama
Artist: High15

3. Låt: Not with me
Artist: Wiktoria

4. Låt: Mina bränder
Artist: Zeana feat. Anis Don Demina

5. Låt: Mina fyra årstider
Artist: Arja Saijonmaa
6. Låt: Hello
Artist: Mohombi
7. Låt: Ashes to ashes
Artist: Anna Bergendahl

Malmö – deltävling 2
1. Låt: Army of us
Artist: Andreas Johnson

2. Låt: I do me
Artist: Malou Prytz
3. Låt: I love it
Artist: Oscar Enestad
4. Låt: Leva livet
Artist: Jan Malmsjö

5. Låt: Nakna i regnet
Artist: Vlad Reiser

6. Låt: Hold you
Artist: Hanna Ferm & Liamoo
7. Låt: Tempo
Artist: Margaret

Leksand – deltävling 3
1. Låt: Somebody wants
Artist: The Lovers Of Valdaro
2. Låt: Habibi
Artist: Dolly Style
3. Låt: Låt skiten brinna
Artist: Martin Stenmarck

4. Låt: Victorious
Artist: Lina Hedlund

5. Låt: Om om och om igen
Artist: Omar Rudberg

6. Låt: Who I am
Artist: Rebecka Karlsson

7. Låt: Norrsken
Artist: Jon Henrik Fjällgren

Lidköping – deltävling 4
1. Låt: Stormbringer
Artist: Pagan Fury

2. Låt: Känner dig
Artist: Anton Hagman

3. Låt: Torn
Artist: Lisa Ajax

4. Låt: I do
Artist: Arvingarna

5. Låt: On my own
Artist: Bishara

6. Låt: Kärleken finns kvar
Artist: Ann-Louise Hansson

7. Låt: Too late for love
Artist: John Lundvik

Melodifestivalen startar den 2 februari 2019 i SVT.

Misstänkt mordförsök på asylboende
Polis larmas klockan 03.16 natten till fredagen till Migrationsverkets lokaler på Restads gård i Vänersborg med anledning av ett bråk mellan boenden.
Ett tiotal personer ska ha varit inblandade i det bråk som ledde fram till vad polisen rubricerar som ett mordförsök. På plats anträffas en man som blivit huggen med något vasst föremål. Han körs till sjukhus med okända skador. Två personer på platsen hämtas till förhör och platsen spärras av för teknisk undersökning.  

UPPDATERING
De två personerna som hämtades till förhör, delgavs under förhör misstanke om mordförsök. Efter beslut av åklagare anhölls de båda.
Uppdatering kl 14:50. Båda personerna är fortsatt anhållna och nya förhör mm kommer att genomföras under helgen. I övrigt finns det inget nytt i ärendet och det är en pågående förundersökning som leds av åklagare.

Två personer utsattes för rånförsök vid camping
Två personer har varit utsatta för ett rånförsök vid Hjulkvarns camping i Trollhättan vid 19.37 på torsdagskvällen.
Fyra okända män dyker upp. De fyra männen är maskerade, en har en kniv och de övriga uppges samtliga visat upp pistolliknande föremål som de hotat med. Någon skriker enligt paret att "det är ett rån, ge mig allt ni har", på bruten svenska. Kvinnan/offret börjar då skrika och detta skrämmer tydligen rånarna som springer från platsen i riktning mot Järnvägen, söder ut.
De fyra männen beskrivs vara ca 15-20 år gamla . De var maskerade för ansiktet/halsdukar eller liknande, mörka kläder, tre av dem var ca 180 cm långa, den fjärde något kortare. De talade på bruten svenska.
Polis har fått kontakt med de båda som utsatts för rånförsöket. Övriga tillgängliga patruller söker i närområdet. Ännu ingen gripen. Förhör pågår med paret.
Anmälan upprättad: Försök till rån, ingen gripen.  

Våldtäktsförsök i Göteborg
En kvinna har blivit överfallen i Haga, möjligt våldtäktsförsök. Polisen får larmet klockan 20.06  på torsdagskvällen
Kvinnan uppger att hon varit väg hem från arbetet och då passerat vid Haga Östergata. En okänd man kommer då fram och drar ner kvinnan på marken och börjar dra i hennes kläder. Kvinnan börjar omedelbart skrika, mannen säger åt henne att vara tyst men kvinnan fortsätter att skrika.
Gärningsmannen släpper då kvinnan och springer från platsen. Kvinnan är inte fysiskt skadad men mycket chockad då hon ringer polisen. Gärningsmannen beskrivs som följer:
Man, troligen 170-190 cm lång, mörk jacka, ljust hår, talade svenska utan brytning.
Kl 20.13: Polis på plats som har anträffat anmälaren/kvinnan.

Stort tillslag – mobiler, hörlurar och laddare beslagtagna
Nationella operativa avdelningens grupp mot immaterialrättsliga brott har tillsamammas med polisregionerna Öst, Väst och Syd, gjort framgångsrikt tillslag gällande brott mot Varumärkeslagen. Tillslag skedde i tisdags, och de gjordes på 7 stycken platser för att säkra bevis och hålla förhör.
I samband med tillslagen gjordes beslag i form av it-media och ca 25 000 intrångsgörande produkter såsom laddare, hörlurar och kablar för mobiltelefoner och paddor.
– Detta är ett av de största beslagen som har gjorts inom vår grupp gällande tillbehör för mobiltelefoner och paddor, säger Paul Pintér som arbetar med detta på Noa.
Uppfyller inte elsäkerheten
Det allvarliga med dessa intrångsgörande produkter är bland annat att laddaradaptern har komponenter i sig som inte uppfyller kraven för elsäkerhet, och i värsta fall kan de få telefoner eller paddor att bli överhettade vilket i sin tur kan orsaka bränder som både skadar personer och egendom.
– Det är oerhört viktigt att man därför ser till att alltid köpa originalprodukter, både när det gäller mobiltelefoner, paddor eller tillbehör till dessa, säger Paul Pintér.

Skickades hem i bara kalsonger från sjukhus
En misshandlad man som vårdades på Sahlgrenskas akutmottagning skickades hem utan utan kläder och skor och stod utanför akuten i bara kalsonger, utan att anhöriga kontaktades. Ivo riktar kritik mot sjukhuset.
Mannen som hade knivhuggits vid ett överfall i september hade flera skador på kroppen, bland annat en knivskada på höger arm som syddes igen. Mannen skriver i anmälan att han skrevs ut från sjukhuset på grund av vårdplatsbrist, utan att anhöriga kontaktades. ”Står mitt i natten utan skor i kalsonger utanför akuten utan pengar, misshandlad med blodförlust och sydd. Detta är inget värdigt mottagande”, skriver mannen.
Kläderna ska ha varit sönderklippta och beslagtagna av polisen.
En nerv- och muskelskada missades
En och en halv vecka senare upptäcktes på handkirurgmottagningen att han fått en nerv- och muskelskada som alltså hade missats, och skadan fick senare opereras.  Med anledning av den här missen riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot sjukhuset.
Ivo har inte kunnat ta ställning till uppgifterna om att mannen skickats iväg utan extra kläder och att anhöriga inte skulle ha underättats. Sjukhuset får dock en påminnelse från Ivo om att patienter alltid ska behandlas med värdighet och respekt.

Ny testanläggning för ostron och musslor i Bohuslän
En testanläggning för odling av bland annat ostron ska placeras ut i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil nu i början av januari.
Det är IVL Svenska Miljöinstitutet som ska fästa 5000 ostronyngel i ett första försök på ett 54 meter långt rör försett med 25 meter långa rep.
Avsikten är att utveckla metoder för kontrollerad mussel och ostronproduktion.

Tappade containers på väg mot Bohuskusten
Nu kan innehållet vara på väg mot svenska Bohuskusten. 
Flera av de 281 containrar som i förra veckan blåste i havet från ett av världens största fartyg kan vara på väg mot Sverige. Panamaflaggade MSC Zoe, nästan 400 meter långt, kan lasta totalt 19000 containrar av standardstorlek. Båten var på väg till Bremerhaven i norra Tyskland när stormen slog till.
Nu kan innehållet vara på väg mot svenska Bohuskusten. 
Enligt den tyska tevekanalen ARD innehåller också tre av containrarna som gått överbord det giftiga ämnet acetylperoxid. En annan ska innehålla litiumbatterier.
Från det aktuella området brukar strömmarna föra skräp norrut längs Jyllands kust, förbi Skagen och vidare mot Bohuskusten.
Strömmen går rätt mot Tjörn och följer sedan Bohuskusten norrut mot Koster. 
Hittills har 18 containrar flutit iland på öarna utanför tyska kusten. En stor del av de övriga har redan sjunkit och lokaliserats med hjälp av ekolod. 40 stycken kan fortfarande vara på drift.
Det är fullt möjligt att skräp från olyckan når fram till Bohuslän inom ett par veckor.
De flyter vanligen lågt i vattnet, beroende på vad de innehåller, och syns knappt över ytan. Därför är de oerhört farliga för sjöfarten.
Mindre fiskefartyg måste vara försiktiga. Nöjesbåtar av plast kan råka riktigt illa ut.
 

Brand i asylboende i Töreboda
Polis och räddningstjänst larmades till Älgarås i Töreboda kommun klockan 01:01 natten till torsdagen med anledning av en brand på ett asylboende. Kraftig rökutveckling initialt, polis och räddningstjänst evakuerade 3 uppgångar, c:a 40 personer som fördes till ett närliggande församlingshem.
Räddningstjänsten fick tämligen snabbt kontroll på elden och kunde släcka. Under insatsens intensiva skede biträdde flera polisenheter från angränsande region.
Det finns inga uppgifter på att någon skall ha skadats i nuläget. Förundersökning om mordbrand är inledd och platsen är avspärrad. Teknisk undersökning kommer att genomföras under dagen.
Ingen person ska vara skadad. Igen misstänkt är gripen
Uppdatering
Med anledning av branden i Älgarås kommer polisen ha utökad polisiär närvaro i området fram till över helgen. Idag kommer det polisiära mobila kontoret vara på plats större delen av dagen för att kunna svara på frågor. Den tekniska undersökningen har påbörjats och kommer med största sannolikhet att avslutas under dagen.

Mordåtal i Skaraborg 
Kammaråklagare Jenny Karlsson väcker idag åtal rörande flera grova brott i Skaraborg. Åtalet rör bland annat mord, mordbrand och grovt vapenbrott i Moholm den 5 juli 2018.
Åtal väcks även i ett ärende rörande olaga frihetsberövande och synnerligen grov misshandel den 12-13 juni 2018. Totalt åtalas sju personer varav två har suttit häktade sedan juli 2018. Åtalet inges till Skaraborgs tingsrätt kl. 14.00.

Fem kommuner i Västra Götaland positiva till tiggeriförbud
En dom i Högsta förvaltningsdomstolen den 17 december slog fast att Vellinge har rätt att ändra i kommunens lokala ordningsföreskrifter så att passiv insamling av pengar inte tillåts.
Förbudet gäller på fem platser. Av domen framgår det att förbudet kan införas så länge det är geografiskt begränsat.

I Västra Götalands län handlar det om fem kommuner som vill införa ett lokalt tiggeriförbud.
I en enkät gjord av tidningen Dagens Samhälle svarar 24 kommunstyrelseordförande i landet – varav 22 är moderater – att de vill förbjuda tiggeri i kommunen.
I Västra Götalands län handlar det om fem kommuner – Essunga, Grästorp, Mariestad, Sotenäs och Töreboda.
Tidningen skickade frågan till Sveriges samtliga 290 kommuner och fick 162 svar. 
Stenungsund, Tjörn och Orust hade inte svarat på enkäten.
I Centerpartiet är motståndet mot tiggeriförbud starkt i kommunerna. Samtliga 38 centerpartister som svarat i enkäten säger nej.

Planerade studentbostäder slopas efter indraget stöd
Flera kommuner västs område stoppar planeringen av billiga hyresrätter efter att investeringsstödet slopas i den nya riksdagsbudgeten.
Det är efter att Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin budget som det inte längre finns statligt stöd för att bygga billiga hyreslägenheter. En av de som drabbas är Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar som nu pausat sina planer på nästan 150 studentbostäder som just nu är det cirka 100 studenter som behöver studentboende.
Planen var att månadshyran skulle ligga på under 5 000 kronor men utan investeringsstöd måste studenterna betala cirka 6 200 kronor, om bygget blir av. 
11 av 14 kommuner i västs område svarade på P4 Väst rundringning, så har även Sotenäs, Strömstad och Lilla Edet pausat projekt. Och mer eller mindre ingen av de andra kommunerna är nöjda över beslutet. 

Två avdelningar kan komma att flyttas från Uddevalla sjukhus till Näl
Hematologen, avdelningen för blodsjuka, i Uddevalla kan tillsammans med stroke-rehabiliteringen flytta till Näl i Trollhättan.
Frågan utreds av planeringsenheten på Nu-sjukvården. Skälet till att man sneglar på en eventuell flytt är för att få budgeten i balans, som det ser ut just nu är obalansen 50 miljoner kronor.
Men man gör det också eftersom stroke- och hematologpatienter kan bli sjuka snabbt och behöver i så fall hjälp av intensivvården, som idag finns på Näl i Trollhättan.
Ett konkret förslag ska presenteras de kommande veckorna.

Trafikolycka i  Kungälv . Två till sjukhus
Enligt en inringare har en personbil voltat på Länsväg 168 Nordön vid 11.22,  på tisdagen. Två personer fördes till sjukhus med oklart skadeläge.
Olycksplatsen skall vara innan Nordöbron i riktning mot Marstrand.
Räddningstjänsten var på plats med två enheter. 
Vid halv ett kunde trafiken passera platsen växelvis och räddningstjänsten var på väg att lämna platsen.

Soffa: Pris 12 miljoner
Soffa: Pris 12 miljoner

Göteborg i toppen på skattebetalarnas slöserilista
Skattebetalarnas förening har låtit läsarna rösta om 2018 års värsta slöseri med skattepengar. 

1. Miljoner till tomma flyktingboenden
Runt om i landet betalar kommuner miljoner till flyktingboenden där inga flyktingar bor. Göteborg betalade 110 000 kronor i månaden i två och ett halvt år till ett hotell dit de aldrig skickade några flyktingar. Trelleborg har i över ett års tid betalat en kvarts miljon i månaden för flyktingboenden man aldrig använt och Kalmar köpte in fem Attefallshus som aldrig användes och som såldes med en miljon i förlust efter att ha stått tomma i över två års tid. I kommuner som Lomma betalar man samtidigt tiotusentals kronor i månaden för att husera flyktingar på hotell. Ingen tar ansvar när någon annan betalar, som SlösO säger.
Edit: En av Göteborgs 236 kommunala kommunikatörer hörde av sig och krävde rättelse för kostnaden för boendet i Ljungskile. Det var dubbelt så dyrt som anges ovan, men det var någon annan (staten) som tog största delen av kostnaden. Det drabbade alltså inte göteborgarna mer än någon annan.

2. 236 kommunala kommunikatörer
Göteborgs 236 kommunala kommunikatörer är ännu ett i raden av exempel på hur skattepengar slösas bort i staden. Men det är faktiskt värre än så. Det är ett demokratiskt problem när det offentliga använder skattebetalarnas pengar för att motarbeta kritisk granskning och lobba mot de egna medborgarna. I stället för att putsa på bilden av den egna verksamheten är det hög tid att politiker och tjänstemän tar tag i de problem som allt för ofta finns i den egna verksamheten.

3. Världens längsta skidtunnel under ett berg
I september förra året öppnade världens längsta skidtunnel i ett berg i Bräcke, en av landets minsta kommuner. Planen var att en privat aktör skulle bygga skidtunneln, men ingen ville. Då byggde kommunen skidtunneln själv för att kunna hyra ut den till någon som kunde driva den. Men ingen ville. Då startade kommunen ett bolag som skulle driva den. Sex månader senare var bolaget konkursmässigt och kommunen indragen i en invecklad rättslig tvist med byggentreprenören. Notan för skattebetalarna riskerar att landa på 70 miljoner kronor. Samtidigt tvingas kommunen spara 10 miljoner i skolan och äldreomsorgen.

4. Bidrag till utombordare
I den sista omröstningen under den förra mandatperioden beslutade våra folkvalda att utöka stödet till elcyklar med 48 miljoner till 1,1 miljarder på tre år. Från och med den 20 juni i år kan även den som köper en ny eldriven utombordare till båten få bidrag med upp till 10 000 kronor. Redan i mitten av oktober var dock pengarna slut. Som vanligt är det någon annan som betalar. 

5. Koldioxidbanta med klimatångestterapi
Skattefinansierad klimatångestterapi sprider sig över landet. Luleå var först ut och i höstas drog en kurs igång i Eskilstuna. Regeringens stora klimatinvesteringsprogram Klimatklivet har hittills betalat ut nästan två miljoner till projekten och kommuner, regioner och myndigheter som Sida har också skjutit till hundratusentals kronor. Klimatpolitik måste få kosta pengar. Men den måste faktiskt leverera resultat också. I Luleå var kostnaden per minskat ton över 10 000 kronor. Hade man köpt utsläppsrätter i stället hade man fått nästan 200 gånger större utsläppsminskning för pengarna. Inte så effektivt alltså.

6. Nytt sjukhus i Malmö dyrare än Nya Karolinska
Alla är nog överens om att det slösats med skattepengar i bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Men nyligen påbörjades ett sjukhusbygge i Malmö som väntas bli 75 procent dyrare än Nya Karolinska per kvadratmeter och 40 procent dyrare per vårdplats. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det var en bidragande orsak till att Alliansen i Skåne höjer skatten med 50 öre nästa år. Med tanke på hur mycket man hört om Nya Karolinska kan man tycka att fler borde granska sjukhusbygget i Malmö. Pengar som ska gå till sjukvård ska inte slösas bort!

7. En soffa för 12 miljoner
Uppsala har köpt en soffa för 12 miljoner. Visserligen är den självlysande, uppvärmd och har plats för 250 personer där den står på Forumtorget bakom Åhléns. Men man kan ändå inte låta bli att fråga sig varför? Det är en soffa som sticker ut, Uppsala kanske behöver det för att leva upp lite? Det är åtminstone vad stadsbyggnadsdirektören hoppas på. Och blir det inte så var det ju ändå någon annan som betalade.

8. Eldar biogas för miljoner
Biogas för miljoner eldas upp i Eskilstuna, utan nytta för andra än kråkorna. Tanken var att det kommunala energibolagets biogas skulle användas för att driva kollektivtrafiken. Men kommunens tillstånd för att transportera den brandfarlig gasen från biogasanläggningen till tankstationen gick ut för fyra år sedan och i februari stoppade Räddningstjänsten till slut leveranserna. Sedan dess bränner Eskilstuna biogasen med noll miljönytta. I stället köper man in biometan för 4,5 miljoner bara i år, som fraktas med dieseldrivna lastbilar hela vägen från Lidköping. Onödigt ja, men det är ju rätt krångligt med alla tillstånd hit och dit.

9. Politikerplanet till Almedalen
Politikerna i Dalarna chartrade ett eget plan till Almedalen – eller Almedalarna som de själva brukar säga – för att slippa trängseln på båt och flyg. Praktiskt kanske, men inte särskilt billigt. Notan landade på 360 000 kronor och sedan tillkom transport till flygplatsen. Men nästa år får de nog boka ett större plan, för 40 personer fick inte plats i planet utan tvingades resa med vanligt folk. Det är fortfarande lite oklart vad dalfolket fick ut av att skicka 120 personer till Almedalen, men politikerna verkade i alla fall ha haft det trevligt i Visby.

10. Fågelburen i Landskrona
I Landskrona fick den kommunala fågelburen en flygande start när den invigdes i april förra året. Voljären är 15 meter lång, fyra meter bred och har kostat 200 000 kronor att bygga. Det var Moderaternas kommunalråd som kom på idén och det är bara att höra av sig till henne om man vill låna nyckeln. Hon bor i närheten och använder buren till sina egna fåglar. Praktiskt, va? Men några fördelar ska man väl ha som kommunalråd? Synd bara att fågelburen inte verkade flyga bland invånarna, enligt lokaltidningarnas rapporter.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.