Man åtalas - köpte sex bakom polishuset
En tidigare kommunal chef i en västsvensk kommun åtalas nu vid Vänersborgs tingsrätt misstänkt för flera fall av sexköp. Han ska bland annat ha köpt sex bakom polishuset i Uddevalla.
Mannen som är i 50-årsåldern står åtalad vid Vänersborgs tingsrätt för sju olika fall av sexköp, och ett fall av försök till köp av sexuell tjänst.
Enligt åtalet ska han bland annat kontaktat kvinnor genom sexannonser på nätet, och stämt träff. Mötena ska ha ägt rum i Göteborg, Uddevalla och Vänersborg, under 2017 och 2018.  
Mannen erkänner samtliga brott. Och enligt åtalet finns det chattkonversationer och Swishbetalningar för att bevisa att han gjort sig skyldig till brotten. 
Nyheter4.comt har tidigare berättat att mannen som varit anställd hos en västsvensk kommun, till en början var misstänkt för våldtäkt, men åklagaren lade ner våldtäktsutredningen eftersom ord stod mot ord.
Den åtalade mannen blev först avstängd från sin tjänst, men valde senare att säga upp sig.

Hovrätten fastställer dom efter trippelmord i Göteborg
Den man i 40-årsåldern som åtalats för att ha mördat sin fru och sina båda barn fälldes i tingsrätten för samtliga tre mord. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.
Morden skedde i familjens bostad i Västra Frölunda i Göteborg i början av hösten förra året. Polisen fick då ett samtal från mannen som berättade att han tagit livet av sin fru och de båda barnen, och sedan försökt ta sitt eget liv.
Pappan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning efter de misstänkta morden vilken kom fram till att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. I tingsrätten dömdes mannen till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Dinosaurierna är tillbaka på Universeum
Idag öppnar dörrarna till nya utställningen Dinosaurs på Universeum i Göteborg. Här kan nu några av de mest ikoniska urtidsdjuren upplevas på nära håll – som en sju meter hög Brachiosaurus och en skräckinjagande Tyrannosaurus rex som mäter nio meter från huvud till svans.
Dinosaurs har premiär idag fredag 12 april på Universeum. Utställningen, som är science centrets tredje på temat dinosaurier, förmodas vara den mest verklighetstrogna i världen. De många motorerna inuti djurens stålskelett gör att alla kan röra på sig, andas och blinka med ögon som ser ut att följa dig genom utställningen.
– Det är en spektakulär upplevelse på många sätt. Dinosaurierna är unika i sitt utförande och mycket möda har lagts ned på att få dem att se ut och röra sig så naturligt som möjligt. Det är en spännande resa tillbaka i tiden och ett oförglömligt möte med dessa fascinerande urtidsdjur, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.
I en tidstypisk miljö med växter som ginkgo och kottepalmer, finns en flygödla och sju olika dinosaurier. Bland dem Zuul crurivastator, en pansarförsedd, benkrossande tungviktare. Denna nyligen upptäckta ankylosaurieart har troligen inte hunnit visas någon annanstans tidigare.
Utställningen bygger helt på forskningens senaste rön till vetenskapen om dinosaurier. Till exempel är tänder och klor kopior av fossil och skinnen avbildningar av fossila fynd och nutida fåglars ben. Men hur vet man att dinosaurierna såg ut och rörde sig så här?
– Många nya fynd av dinosauriefossil har gjorts och modern teknik har använts för att analysera både nya och gamla fynd. Det har gett paleontologer massor av ny kunskap. Idag kan man till exempel röntga fossil och göra 3D-modeller av skelett som sedan jämförs med nutida djur. 3D-modellerna tillsammans med simuleringar av muskler och vävnader används sedan för att bygga upp dinosaurier i datorn. Där kan man studera dem och få svar på hur de kan ha sett ut och rört sig. Med modern mikroskopteknik kan man också se detaljer i fysiologin, som vilken färg vissa dinosaurier hade på fjädrarna. Modern paleontologi är mycket tvärvetenskaplig, förklarar Håkan Sigurdsson.
Utställningen pågår mellan 12 april och 30 september. Med utställningen kommer också helt nya programaktiviteter som lär små som stora upptäckare om dinosaurierna och deras tid på jorden. I programmet hittar man bland annat en specialskriven föreställning, ett dinoquiz, dinosauriesafari och Dinomysteriet – en spännande laboration i Kemilabbet.
Alla dinosaurier i utställningen presenteras på universeum.se/utstallningar/dinosaurier. Programmet i sin helhet finns på universeum.se/program.

16-åring står åtalad för våldtäkter
En nu 16-årig pojke åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för att ha våldtagit en tolvårig flicka vid två tillfällen förra våren.
Pojken medger att han haft samlag med flickan, men nekar till brott. Åklagaren anser att pojken hade stor anledning att anta att flickan var under 15 år. En av händelserna ägde rum vid en idrottsarena. Pojken åtalas även för att ha skickat sexbilder på sig själv till flickan.

Molly Sandén, Timbuktu och Linnea Henriksson till Fallens Dagar
Timbuktu, Molly Sandén och Linnea Henriksson är några av artisterna som uppträder på Fallens Dagar i Trollhättan.
Sveriges äldsta stadsfestival har släppt flera av de stora namnen som ska spela på artisten. Man har också bjudit in Youtube-stjärnorna Bröderna Norberg. Fallens dagar sker mellan den 19 och 21 juli i Trollhättan.

Två gärningsmän lurar av en äldre handikappad man sitt kort. Den ene mannen tar upp en sedel från marken och lämnar över till offret. samtidigt tar den andre gärningsmannen ut offrets kort ur bankomaten och ersätter det med ett annat.
Två gärningsmän lurar av en äldre handikappad man sitt kort. Den ene mannen tar upp en sedel från marken och lämnar över till offret. samtidigt tar den andre gärningsmannen ut offrets kort ur bankomaten och ersätter det med ett annat.

Rättegång mot internationell liga som begått brott mot äldre
Nu har rättegången i Alingsås tingsrätt mot en person i en internationell liga som begått brott mot äldre börjat.
Ligan har hos polisens haft arbetsnamnet ”Kortbytarna”. Brotten har utretts av polisens särskilda utredningsgrupp mot äldre (CIRCA).
Brotten sträcker sig tillbaka till 2014 med brott både i västra Sverige och Stockholm och åtalet omfattar 21 äldre målsägare. Tillvägagångsättet har varit att kika över axeln på äldre personer som står vid bankomater för att på så sätt se vilken pinkod som används.
– Den misstänkte har distraherat offret genom att låtsas att offret tappat en sedel. Brottet går till så att gärningsmannen tar upp sedeln från marken, går fram med sedeln till det äldre offret som nyss tagit ut pengar från bankomaten.  Under samtalet stjäl en annan gärningsman kortet ur bankomaten och ersätter det med ett annat kort. Därefter kan tjuven snabbt tömma offrets konto eftersom tjuven redan har sett vilken pinkod som använts, säger Håkan Carlsson, gruppchef på CIRCA.
Personen som nu åtalas har varit internationellt efterlyst, greps i England och utlämnades till Sverige.
– Åtalet visar att personer som begår brott mot våra äldre inte kan räkna med att klara sig undan, trots att brotten begicks för många år sedan och att man lämnat landet. Det ska vara förenat med stor risk för straff om man kommer till Sverige för att begå brott. Och blir man dömd så ökar risken att åka fast om man kommer hit igen för att begå nya brott, säger Håkan Carlsson.
Fakta CIRCA
Gruppens uppdrag är att nationellt kartlägga, samordna och utreda seriebrott som begås mot personer som är äldre än 65 år. I uppdraget ingår också att verka som utrednings- och verksamhetsstöd, metodutveckla och arbeta brottsförebyggande. Gruppen består av en gruppchef och tolv medarbetare som är placerade i Göteborg och Vårgårda.

Eurovision för körer kommer till Partille
I augusti blir Partille Arena spelplats för Eurovision Choir där några av Europas bästa körer tävlar. Tävlingen TV-sänds i elva länder och vinnarna utses av en internationell jury och är en del av European Choir Games i Göteborg 3 – 10 augusti.

I sommar kommer en av Europas största och mest spektakulära körfestivaler till Göteborg: European Choir Games. Under drygt en vecka fylls Göteborg av 6 000 körsångare som tävlar, sjunger och underhåller över hela stan. Körer från hela världen konkurrerar i olika musikstilar och kategorier.
- European Choir Games kommer bli en fantastisk upplevelse med konserter både utomhus, i kyrkor och i Partille Arena Alla slags musikstilar och med stort internationellt deltagande av 138 körer från 36 länder, säger Marit Zetterströmkonsulent på Körcentrum Väst som arrangerar evenemanget tillsammans med Göteborg & Co.
Som publik kommer man kunna besöka såväl gratiskonserter som evenemang med biljettförsäljning. Körerna väljer mellan att delta i eller utom tävlan.
European Choir Games startar den 3 augusti med en invigning i form av Eurovision Choir på Partille Arena. Eurovision Choir är körsångens melodifestival som nu arrangeras för andra gången. Det blir en färgstark resa genom Europa och en rad traditioner, kulturer och musikstilar när elva av Europas bästa amatörkörer tävlar med ett valfritt program. Tävlingen produceras av EBU och sänds i elva länder, bland annat i SVT samma kväll. Biljetterna släpps den 12 april.

Bilbrand andra kvällen i rad i Trollhättan 
På onsdagskvällen har det brunnit i tre bilar på två adresser i Trollhättan.
Det första larmet kom vid 20.45 och en halvtimme senare kom det andra larmet till räddningstjänsten. Det ska ha rört sig om fullt utvecklade bränder men vid 22-tiden var de släckta. Det är oklart hur bränderna startade.
Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstänkt för bränderna

Byggarbetare grep tjuvar
Ett pågående inbrott på Bjurslättsskolan i Göteborg anmäls klockan till polisen 07:14 på torsdagsmorgonen och berättar att man gripit två personer som gjorde inbrott på skolan. Det pågår någon form av renovering på skolan varför det är byggarbetare som gripit de båda tjuvarna. De båda gripna är i 30 års åldern och körs till polisstationen för vidare utredning. Framgår inte i nuläget vad de försökte stjäla inne på platsen som är omgärdat av ett högt staket.
– De ringer till oss och berättar att de gripit två personer. Det är alltså byggarbetare som tillsammans har gripit gärningsmännen på platsen och håller kvar dem tills vi kommer, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg..
– Det var ett föredömligt ingripande,Det var förmodligen stabila byggarbetare som stoppade dem.säger Christer Fuxborg.
Polisen uppger att de båda gripna är i 30-årsåldern och kördes till polisstationen för utredning. Polisen vet inte vad tjuvarna velat komma åt.
Den ena ska ha varit beväpnade med en kniv. Vi vet däremot inte om personen använt kniven för att hota med eller om den har använts som ett inbrottsverktyg.
Fel ställe och fel tidpunkt för ett inbrott, menar polisen.

Rusning till matbutikerna i påsk
Påsk innebär bråda tider för dagligvaruhandeln. Kundvagnarna fylls med ägg, sill och godis. Svensk Handels påskprognos visar att matförsäljningen ökar med en miljard under påskveckan. Totalt väntas vi handla mat för 7,7 miljarder kronor i påsk.
Enligt konsumenterna är ägg, sill och lax de viktigaste inslagen på påskbordet. Trots att äggförsäljningen minskade förra påsken såldes cirka 37 miljoner ägg under påskveckan 2018. Drygt vart sjunde ägg var ekologiskt.
Tre av fyra planerar att ge bort någon form av påskägg eller present i påsk och majoriteten (63 %) fyller påskägget med godis. Godisförsäljningen inom dagligvaruhandeln får en ordentlig skjuts under påskveckan, förra året ökade försäljningen med 73 procent jämfört med en genomsnittlig vecka.
Varannan dagligvarubutik planerar att genomföra någon form av kampanj i samband med högtiden och var femte matbutik (18 %) tar in extrapersonal. Det innebär att cirka 1 500 extra jobbtillfällen skapas som en följd av påskhandeln.
–  Handeln är en personalintensiv bransch som sysselsätter många människor. När handeln ökar i påsk skapar det möjligheten för fler att få chansen på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.  
Tre av fyra konsumenter köper sin påskmat i en större mataffär och fem procent gör inköpen på nätet.

Polisen varnar för ny sajt som vill ta emot tips från allmänheten
Polisen har upptäckt en sajt på nätet som vill hjälpa myndigheten att ta emot tips från allmänheten. Nu vill polisen varna för riskerna med att lämna över känslig information till en okänd, tredje part.
Sajten upptäcktes av polisen under onsdagen och har sedan dess bevakats av myndigheten.
– Den är ganska högt rankad när du googlar på den, säger Jan Olsson, vid nationellt it-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
Han betonar att sajten inte har något med myndigheten att göra, trots att loggan på hemsidan är lik polismyndighetens logga.
Enligt sajten kan den som vill skicka in tips som sedan vidarebefordras till polisen. Det går även att göra privata donationer till organisationen som vill underlätta för människor att tipsa polisen.
”Kan bli dyrt”
– Och det stämmer inte alls. Det är oerhört enkelt att lämna tips till polisen. Det går lika bra att göra det på våran sida och det är också det vi vill. Vi vill inte att någon tredje person ska kunna läsa tipsen, säger Jan Olsson.
Faran med att lämna tips på det här sättet är att känslig information kan användas på fel sätt.
– Tipsen kan läsas av tredje part och all information som du anonymt vill lämna till polisen kan då användas emot dig. Det kan bli väldigt dyrt för dig.
– Vi måste varna och förklara att så här lämnar man inte tips, säger han.
Bevakar sajten
Men huruvida det i nuläget har begåtts något brott av den som är ansvarig för sajten är för tidigt att säga.
– Vi kan inte säga att det är bedrägeri, det är för tidigt eftersom att den precis har dykt upp. Än så länge har vi inte klart för oss vad som ligger bakom det här, säger Jan Olsson.
Polisen kommer fortsätta att bevaka sajten och agera om man ser att det sker något som är direkt brottsligt.
– Då får vi inleda en förundersökning där vi kontrollerar huruvida det är någon som kan misstänkas för brott i det här sammanhanget, säger Jan Olsson.

20-årig man häktad efter hot mot Katrinelundsgymnasiet
Samtliga elever på Katrinelundsgymnasiet skickades hem efter att hot kommit in mot skolan i fredags. Nu har en tidigare elev häktats för hoten.
En 20-årig man har häktats efter att allvarliga hot riktats mot en gymnasieskola i Göteborg.. Han är på sannolika skäl misstänkt för olaga hot, skadegörelse och hot mot tjänsteman.
– Det finns risk att han fortsätter, och att han kanske kan gå från ord till handling, därför häktas han, säger åklagare Tomas Willén..
Hoten framfördes både via sociala medier och på plats i skolan i fredags, vilket resulterade i en stor polisinsats och att skolans drygt 1 000 eleverna skickades hem.
Åklagare har nu två veckor på sig att väcka åtal. Mannen nekar till brotten.

Man i 25-årsåldern står åtalad för bedrägeri och skadegörelse
En man i 25-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för bedrägeri och skadegörelse i sambandmed en taxiresa genom vilseledande förmått en anställd på Taxibolaget att köra honom och andra den 9 december 2017 en sträcka till en kostnad av 2 115 kr som påbörjades i Tossene, Sotenäs kommun och som avslutades på Örekilsvägen, Munkedal, Munkedals kommun. Vilseledandet har bestått i att han gett sken av att han skulle betala för resan samt att han förtigit sin bristande avsikt eller förmåga att betala för resan.
Mannen har, när han färdades som passagerare i taxin också tagit tag i ratten och ryckt till vilket har lett till att bilen har åkt ned i ett dike med skador för 10 958 kr som följd på Örekilsvägen 7, Munkedal,
Taxibolaget yrkar skadestånd av mannen med 18 707 kronor.
Beloppet avser taxiresa 2 115 kronor, bilbärgning 1 525 kronor, självrisk 10 000 kronor, kostnad för lånebil 3 750 kronor, resor 529 kronor samt lön 787 kronor.
Mannen förnekar brott.

Sex kommuner i Västra Götaland kan få ta emot IS-återvändare enligt Säpo
Sex västsvenska kommuner finns på listan över de kommuner som kan tvingas – eller redan tvingas – hantera IS-återvändare. Nu bjuds kommunerna in till ett informationsmöte om hur de ska hantera detta hos Center mot våldsbejakande extremism.

Sex kommuner i Västra Götaland finns med på listan över de 41 kommuner som kan få ta emot återvändande IS-anhängare. Det är Center mot våldsbejakande extremism som bjudit in kommunerna till en kunskapsdag om barn och vuxna som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden.

Kommunerna från väst som är inbjudna är Uddevalla, Partille, Mark, Lidköping, Göteborg och Borås.

Listan på de 41 kommunerna, som kan vara tvungna – eller redan tvingas – hantera IS-återvändare bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen.
– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter Skåne.

Ska få veta vad som förväntas
Många svenskar som anslutit sig till terroristorganisationen är fängslade i Syrien efter att de givit upp för de kurdiska styrkorna. Där finns också många kvinnor och barn som hålls instängda i tältläger bakom stängsel.
De 41 kommunerna ska på mötet med CVE få veta vad som förväntas av kommunerna, inte minst vad gäller ansvaret för barnen.
– Det är ett informationsmöte om gällande lagstiftning, säger Anders Kretz.

HÄR ÄR ALLA KOMMUNER SOM KAN TVINGAS HANTERA IS-ÅTERVÄNDARE
Arvika
Alvesta
Boden
Botkyrka
Borås
Emmaboda
Filipstad
Gävle
Göteborgs stad
Halmstad
Hallsberg
Huddinge
Järfälla
Jönköping
Karlskrona
Kristianstad
Knivsta
Kungsör
Landskrona
Lund
Lidingö
Lidköping
Linköping
Malmö
Mark
Nacka
Norrköping
Partille
Stockholm
Sundbyberg
Sandviken
Strömsund
Södertälje
Upplands väsby
Umeå
Uddevalla
Vansbro
Växjö
Västerås
Åsele
Örebro

Över 1 000 personer åtalade i gemensam satsning
Resultatet av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet förbättrades kraftigt under 2018. Bland annat utdömdes nästan dubbelt så många fängelseår i tingsrätt jämfört med 2017.

Under 2018 pågick som mest 27 nationella operativa insatser inom ramen för samverkan, därtill flera regionala insatser. Förra året utdömdes 304 fängelseår i tingsrätt kopplat till arbetet i satsningen, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2017, det framkommer av återrapporteringen av satsningen som har lämnats över till regeringen. Utfallet för 2018 innebär att över 1 000 personer åtalats i tingsrätt sedan 2014.
Fokus på brott mot välfärdssystemet
Den myndighetsgemensamma satsningen har pågått sedan 2009 och riktar in sig mot organiserad brottslighet, bland annat i utsatta områden.
– Den samlade styrkan hos de samverkande myndigheterna gör det möjligt att långsiktigt och uthålligt bekämpa helheten i den organiserade brottsligheten där våldsbrott, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet ofta hänger ihop, säger rikspolischef Anders Thornberg, ordförande i Samverkansrådet, som leder den myndighetsgemensamma satsningen.
Högsta skattehöjningarna och fler lyckade insatser
Under 2018 inriktade de 12 samarbetande myndigheterna också mer av sitt arbete mot att förebygga, förhindra och upptäcka brott mot välfärdssystemet. Resultatet är att Försäkringskassan genom återkrav och skadestånd beräknas ha gjort besparingar på 100 miljoner kronor, vilket är det högsta hittills i satsningens historia.
Beloppet för beslutade höjningar av skatt på grund av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet uppgick till 145 miljoner kronor, vilket är det högsta sedan 2014.
Under året beslagtogs många vapen och mycket narkotika. Beslagen av vapen omfattar också explosiva varor, främst handgranater. En stor del av vapnen togs i beslag utanför de tre storstadsregionerna. Beslagen av cannabis uppgick till 170 kilo och 60 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag utifrån insatser i satsningen.
Fakta: Konkret exempel på samverkan gällande brott mot välfärdssystemet
Försäkringskassan fick uppgifter som tydde på ett fall av organiserad brottslighet mot välfärdssystemet i Malmö. Information fanns om att personer i andra länder utlovades arbete som assistenter i Sverige, men brukarna de skulle arbeta för hade ett överdrivet behov av vård och assistenterna skrev under tomma tidrapporter som i efterhand fylldes i och godkändes.
En utredning inleddes och den visade att det även fanns assistenter som hade bidragsanställningar från Arbetsförmedlingen. Samtidigt kontrollerade Skatteverket det aktuella assistansbolaget och redovisningen överensstämde inte med Försäkringskassans utbetalningar. Migrationsverkets kontroller visade att inte alla hade tillstånd att arbeta eller uppehålla sig i Sverige. Efter polisanmälan inledde Ekobrottsmyndigheten förundersökning i ärendet. Ekobrottsmyndighetens och polisens spaning visade att många av assistenterna aldrig var fysiskt på sitt arbete.
Insatsen slutade med att 13 personer dömdes i tingsrätten till sammanlagt 27 års fängelse för omfattande assistansbedrägerier. Försäkringskassan tilldömdes 12 miljoner i skadestånd och Malmö stad 2,3 miljoner.
Utan samverkan mellan myndigheterna hade det varit svårt att upptäcka brottsligheten.
I assistansärenden är spaning ofta central för att bevisa att, och hur, socialförsäkringen utnyttjas. Assistansersättningen ger ofta kriminella en legal fasad, och en inkomst som kan leda till felaktig sjukpenningsgrundande inkomst, möjligheter till lån och krediter, bostads- och bilköp och arbetslöshetskassa. På så sätt kan socialförsäkringen leda till att kriminalitet döljs, och samtidigt leda till stora effekter på samhällsekonomin.
Fakta: Den myndighetsgemensamma satsningen
Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet inleddes 2009.
De samverkande myndigheterna inom satsningen mot organiserad brottslighet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigeten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.

Häktad kvinna larmade om vården i Lysekil – före mordet
Det var i helgen som en man hittades död i sitt hem i Lysekil – nu har hans fru blivit häktad misstänkt för mord.
Den äldre kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på hennes make av Uddevalla tingsrätt på tisdagseftermiddagen.
Kvinna, som är ostraffad, har tidigare larmat om parets situation. I en offentlig text ifrågasätter hon nedskärningarna inom hemvården i Lysekil, samtidigt ger hon exempel på när maken farit illa. 
Försvarsadvokaten Tommy Nilsson säger att vården i Lysekil har varit upp för samtal. 
– Hon har synpunkter om vården. Negativa sådana, säger han till P4 Väst.
Det var i helgen som mannen hittades död i sitt hem och även den misstänka kvinnan hittades skadad i anslutning till platsen.
Mordutredaren Sten-Rune Timmersjö har tidigare berättar för P4 Väst att kvinnans berättelse om händelsen stämmer överens med polisens utredning.
– Hon förnekar brott, säger advokaten Tommy Nilsson.

Kidnappade 9-årig flicka 2012- nu häktad för barnvåldtäkt
Den man som 2012 höll en flicka i Örgryte fången sitter nu häktad misstänkt för ny barnvåldtäkt. Det var den 8 november 2012 som en nioårig flicka försvann spårlöst när hon promenerade till skolan. Tack vare en intensiv spaningsinsats hittade en grupp från Missing People under påföljande natt en yngre man som bar på ett barn. Barnet visade sig vara den försvunna flickan. 
Mannen som nu är i 30 års åldern, dömdes till 3,5 års fängelse men blev villkorligt frigiven 2015. Han bytte då namn och flyttade till en av Göteborgs kranskommuner.

Nu sitter han alltså häktad igen och den här gången rör det sig om ett fall där han ska ha fått kontakt med en 13-årig flicka från Tyskland via sociala medier.
Mannen ska enligt åklagaren ha hämtat flickan till Sverige och därefter förgripit sig på henne i sin lägenhet. Han lokaliserades genom att tysk polis hittade spår i flickans dator. Detta ska ha hänt i förra veckan.

Åklagare yrkar på 12 års fängelse för sexbrottsmisstänkt läkare, och utvisning
12 års fängelse. Det är vad åklagaren yrkar på för den 29-årige läkaren som står åtalad för sexualbrott mot ett 50-tal barn på flera vårdinrättningar i Sverige, Bland annat Skövde. För hårt, tycker mannens advokat, som anser att det finns omständigheter som bör sänka straffvärdet.
Tingsrätten har sedan tidigare bedömt att det finns tillräcklig bevisning för att läkaren begått ”merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott”. På den 53:e och sista rättegångsdagen yrkade åklagare Ann Lidén och Leonard Roseneld på att mannan ska dömas till 12 års fängelse.
– Dels är det fråga om fem fall av grov våldtäkt mot barn. Utöver det är det närmare 50 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, därtill ytterligare ett antal brott. Det medför att det samlade straffvärdet för brottsligheten motsvarar 12 års fängelse, säger kammaråklagare Leonard Roseneld.
Undersökte underliv
Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts vid undersökningar vid olika vårdinrättningar i Sverige där mannen arbetat. I vissa fall ska han ha penetrerat barnens underliv eller anus. Läkaren ska också ha tittat på och rört vid barnens underliv trots att det inte var medicinskt motiverat, enligt åklagaren.
Mannens advokat Frida Wallin anser inte att det sammantagna straffvärdet för de gärningar som tingsrätten funnit övertygande bevisning för motsvarar 12 års fängelse.
– Vi har en annan uppfattning om hur gärningarna ska rubriceras och vilket straffvärde var och en av gärningarna ska åsättas, säger Wallin.
Kan utvisas
Det finns också omständigheter som gör att straffvärdet bör sänkas, anser advokaten.
– Exempelvis det faktum att vår klient kan komma att utvisas ur landet, men också att han kommer att bli av med sin läkarlegitimation.
Tingsrätten meddelar sin dom den 7 maj.

Brotten ska ha begåtts i Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm.
Läkaren har arbetat på en rad olika sjukvårdsinrättningar samt varit anställd på Kry – en läkartjänst i mobilen.
 
2016 anmäldes han av en ung patient som upplevt obehag i samband med en undersökning. Händelsen ska ha utretts internt och det aktuella sjukhuset kom fram till att det inte fanns något att gå vidare på.
 
I januari 2018 häktades läkaren misstänkt för fem fall av sexuella övergrepp på barn. Brotten ska ha skett under två månaders tid 2017. Vid en husrannsakan hemma hos läkaren hittades barnpornografi.
 
Den 24 januari gjordes en orosanmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sedan anhöriga till patienter hade hört av sig. I tre fall fanns misstanke om att allt inte hade ”gått alldeles korrekt till”.
 
Den 26 januari häktades han misstänkt för ytterligare nio fall av barnsexbrott.
 
Den 5 februari uppgav ett av de landsting där han varit verksam att man hade granskat läkarens patientjournaler och hittat närmare 30 misstänkta fall. Sjukhuset lämnade minst fyra ärenden till polisen och hade hittat fler fall som man granskade.
 
I början av februari uppgav ett annat sjukhus att man hade hittat brister i läkarens journalhantering. En stor internutredning drogs i gång för att se om det fanns några misstänkta fall.
 
Ytterligare ett landsting gjorde en granskning av cirka tusen journaler. Man fann avvikelser i sex barns journaler som handlade om att patientens orsak till att söka vård inte motiverade den undersökning som läkaren gjort. I ett av fallen valde föräldrarna att ta kontakt med polisen för att diskutera en eventuell anmälan.
 
Läkaren har även polisanmälts för sexuella övergrepp med anledning av en undersökning av ett barn via den digitala tjänsten Kry.
 
Den 8 februari tillkom fyra nya brottsmisstankar vid en häktningsförhandling, bland annat misstanke om två grova sexövergrepp i slutet av förra året. Därmed var läkaren häktad för sex grova sexuella övergrepp mot barn, åtta fall av sexofredande, sex fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och sex barnpornografibrott.
 
Den 22 mars begärde åklagaren förlängd åtalstid i ärendet fram till den 5 april. Samtidigt begärdes läkaren häktad för nya misstankar om brott, bland annat flera sexuella övergrepp mot barn och barnpornografibrott.
 
Den 1 maj bedömdes läkaren lida av en allvarlig psykisk störning efter en mindre sinnesundersökning.
 
Inför åtalet omfattar misstankarna mot läkaren sexuella övergrepp mot 52 barn och 18 vuxna. Mannen är misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, både grovt och normalgrader, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott, både grovt och normalgraden.
 
Den 12 september åtalades läkararen för de ovanstående punkterna.

Munkedal vill förbjuda tiggeri
Munkedals kommun kan komma att förbjuda tiggeri. Ett förslag om ett lokalt tiggeriförbud klubbades på måndagskvällen igenom av kommunsstyrelsen.
Enligt förslaget ska det inte vara tillåtet med passivt eller aktivt tiggeri i tätorter, på torg, handelsområden, idrottsplatser eller badplatser i kommunen.
– Det är många som upplever tiggare utanför affärer eller Systembolaget som störande, säger kommunalrådet Jan Hognert (M).
Motionen om att ändra i den lokala ordningsstadgan skrevs av den moderata politikern Ann-Sofie Alm. Vid omröstningen fick Moderaterna stöd för förslaget av Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna röstade emot, medan Liberalerna avstod att rösta.

41 kommuner förbereds för IS-återvändare
41 kommuner och stadsdelar i Sverige behöver hjälp med IS-återvändare. Nu förbereder sig en kommun från vårt område på att hantera en 22-årig IS-kvinna som vill tillbaka till Sverige med sin son.
Center för våldsbejakande extremism, har kartlagt IS-återvändare, och ska på regeringens uppdrag hjälpa kommunerna.
– Vi jobbar rätt mycket med att stödja och hjälpa framförallt de kommuner där detta kan vara sällan förekommande, säger Jonas Trolle, chef på Center för våldsbejakande extremism, CVE.
Via Säkerhetspolisen har CVE fått information om att det är 41 kommuner och stadsdelar i Sverige som har IS-återvändare.
– Det är ett 150-tal vuxna män och kvinnor, och ett 80-tal barn.
I vårt område finns en kvinna med ett barn som levt med en IS-terrorist, och som nu vill återvända till sin hemkommun. Hon sitter i ett fångläger i nordöstra Syrien, utan pengar och pass. 
– Jag ser hennes chans att komma hem som närmast omöjlig, säger Jonas Trolle.

Tvåårig flicka nära svälta ihjäl – genom föräldrarnas ”Ofullständig vegansk kost”
Den tvååriga flickan kom in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg var kraftigt undernärd. 
Enligt förundersökningen var det sjukhusets akutinsatser som räddade flickans liv. Nu åtalas föräldrarna för grovt vållande till kroppskada.
– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, säger Ximena Bene, åklagare i fallet.
Polisen larmades till barnintensiven på Drottnings Silvias barnsjukhus i mitten av februari i år efter att personalen fått in ett barn som var kraftigt undernärt.
I förra veckan åtalades föräldrarna i ett fall som åklagare Ximena Bene kallar för ”unikt”.
– Jag har aldrig tidigare stött på den här kombinationen i ett fall. Att ett föräldrapar är alltför oaktsamma när de ger sitt barn en ensidig kost, i samband med att man undanhåller barnet från samhälleliga instanser som ska kontrollera hur barnet mår, säger hon.
Flickan är inte folkbokförd i Sverige och har förmodligen fötts i hemmet. Mamman ska heller inte ha uppsökt MVC under sin graviditet. Flickan har heller aldrig undersökts på BVC, enligt åklagaren.
Det är inte lag på att gå på varken MVC eller BVC i Sverige, men åklagaren menar att det är kombinationen av att dels ge en ensidig kost tillsammans med att inte kontrollera hur barnet faktiskt mår som gör att åklagaren anser det vara ett brottsligt beteende.
– Barnet har inte fått en fullgod vegansk kost. Maten har bestått av bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt, säger Ximena Bene. 
Läkaren: Har aldrig sett något liknande
När flickan kom in till sjukhuset led hon av svår vitaminbrist och hade blodvärden som var livshotande. I polisförhör säger sjukvårdspersonal att flickans liv räddades med mycket liten tidsmarginal.
Enligt förundersökningsprotokollet säger läkaren till polisen att han under sin yrkesbana aldrig har sett något liknande.
”Man får inte in barn med vitaminbrist i Sverige i dag”, säger läkaren till polisen.
En läkare som polisen pratade med på plats på sjukhuset säger att flickans tillstånd inte ska bero på tillfälliga omständigheter, utan ska vara ett resultat av ”längre försämrade värden”.
Socialtjänsten i Göteborg larmades till sjukhuset samma dag som familjen kom in akut. Där och då beslutades om ett omedelbart omhändertagande.
Pappan säger i polisförhör att flickans tillstånd ska bero på att hon varit magsjuk i fyra dagar.
Föräldrarna menar i förhör att dottern har många svåra allergier, och att de därför har haft svårt att hitta mat som flickan inte reagerar på.
På polisstationen upptäcktes att pappan bar med sig det narkotikaklassade preparatet tramadol. Därför åtalas han också för ringa narkotikabrott, ett brott han erkänner.
Båda föräldrarna förnekar brott gällande grovt vållande till kroppsskada.

Kvinna begärs häktad för mord på sin make i Lysekil
En kvinna i 70-årsåldern begärs häktad för mordet på sin make i Lysekil i helgen. Fallet beskrivs som mycket ovanligt.
– Under mina år som polis har jag inte varit med om liknande, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grovabrottsenhet i Fyrbodal.
Det var i lördags morse som polis och ambulans kallades till en bostad i Lysekil. På plats fanns en avliden man och en skadad kvinna. Kvinnan fördes till Näl men anhölls senare för mord. Nu begärs hon häktad.
– Det blir häktningsförhandling under tisdagen. Hon är misstänkt för mord på sannolika skäl, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för enheten för grova brott vid polisen i Fyrbodal.
Timmersjö vill inte lämna några detaljer om vad det är som ska ha hänt, eller varför även kvinnan var skadad.
– Jag kan bara säga att kvinnan har lämnat en berättelse som stämmer väl överens med det vi själva har kommit fram till i vår preliminära undersökning.
Kvinnan är i 70-årsåldern, hon och den nu döde mannen har varit gifta under lång tid. Enligt Sten-Rune Timmersjö överraskar fallet.
– Det här är väldigt ovanligt, jag har under mina år som polis inte sett något liknande, säger han.
Kvinnan vårdades en kort tid på Näl men hennes skador var inte allvarligare än att hon senare under lördagen kunde överföras till polisens arrest.

Skottlossning vid köpcenter
Polis skickas till Norrby i Borås klockan 14:26 på söndagen efter samtal om skottlossning som ska ha inträffat på Norrby Torg. En man anträffas på platsen, som är den person det har skjutits mot. Han uppges dock inte ha fått några fysiska skador. Händelsen är inledningsvis rubricerad som försök till grov misshandel.
15.10 Brottsplatsen är avspärrad för en teknisk undersökning. Enligt uppgift ska en fastighet samt en bil ha blivit träffade i samband med skottlossningen. Det är nu avspärrat även runt dessa objekt.

Flickorna våldtogs i Trollhättan – familjerna tog lagen i egna händer
Två flickorna – 12 och 14 år – lurades hem till den 21-årige mannen i Trollhättan och våldtogs. Då tog familjerna lagen i egna händer och gav sig på gärningsmannen. Nu står de åtalade för grov misshandel och hemfridsbrott. Det skriver GT.
Enligt förhörsprotokollet larmades aldrig polisen utan föräldrarna som misshandlade mannen konstaterade: ’Det är vi som är poliserna här och det är så här man gör mot dem som är olagliga’. Samtliga sex anhöriga står nu åtalade för hemfridsbrott och grov misshandel.
’Min uppfattning är att man inte ska gå undan ansvar när man utsatt någon för ett sånt här brott, oavsett skälen till det’. Det säger åklagaren Malin Mellin.
Modern till en av de utsatta flickorna, som också var med vid misshandeln mot våldtäktsmannen, säger enligt förhörsprotokollet att hon ’inte tror så mycket på rätten/ rättssystemet när våldtäktsmän går fria’.
21-åringen, vars skuld sedan kom fram genom misshandeln, har dömts för våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande mot barn.

E6 spärrades av - Illegala "street race" stoppade av polisen 
Polisen har under natten mot lördagen ryckt ut till hela tre stora illegala biltävlingar – så kallade streetrace – runt omkring i Göteborgsområdet säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Första larmet kom till polisen 23:08, då trafiken på Arendals allé spärrats av när ett antal personer tänkt genomföra ett illegalt gatlopp med snabba bilar. Ett 50-tal fordon ska ha tagit sig till platsen.
– Vi kunde bara skicka en bil, men det hela upplöstes när vi kom dit, säger Anna Göransson
Senare, klockan 00:12, var det dags igen. Denna gången hade ännu fler fordon – ett 100-tal enligt polisen – anslutit och en större raksträcka i Åbro i Mölndal hade spärrats av för att kunna genomföra gatloppet. Även denna gång avbröts dock de olagliga tävlingarna av polisen och deltagarna skingrades.
– Vår uppfattning är att det inte hunnits genomföra något lopp, säger Anna Göransson
Till sist, klockan 02:40, spärrades hela E6 av vid Bäckebol på Hisingen och då hade ryktet spridit sig ordentligt.
– Nu pratar vi uppskattningsvis 200 fordon på platsen. De flesta är förstås åskådare, säger Anna Göransson.
Även denna gång ska loppet ha avbrutits före start av en ensam polispatrull.
– Vi har varit hårt belastade i natt. Det har varit mycket fylla och bråk, så vi har bara kunnat skicka en bil varje gång, Anna Göransson.
Tävlandet sker oftast på längre raksträckor och hastigheterna kan bli mycket höga.
– Det har varit större planerade evenemang. De gör sig skyldiga till en rad trafikbrott, för de som spärrar av trafiken kan det vänta höga böter, säger Anna Göransson.

En till sjukhus efter lägenhetsbrand i Ljungskile
En person fick föras till sjukhus efter en lägenhetsbrand som inträffade strax före halv två i Ljungskile natten till söndag.
Kök blev utbränt i lägenheten efter att det av någon anledning börjat brinna på en spis.
En annan lägenhet i samma hus blev också rökskadad. Personen som fördes hade fått i sig mycket rök men skadorna bedömdes inte som allvarliga.
Även i Uddevalla brann det under natten. En väktare upptäckte vid ettiden att det rök ur en personbil på Lillesjöområdet och larmade räddningstjänsten som åkte dit och släckte.
Det är oklart om det gick att rädda bilen som var kraftigt rökskadad.

Polisen kallar syrienåtervändare till frivilliga förhör i Göteborg
Polisen i nordöstra Göteborg har börjat skicka brev till återvändare från krigshärdar för att få dem att frivilligt komma till förhör. Nästan alla kommer 
Till lokalpolisområdeschef Ulf Merlanders förvåning ville de flesta prata säger han till till P4 Göteborg.
– Väldigt många berättade att de hade varit i de här områdena. Majoriteten uppgav att de hade varit hjälparbetare, kört ambulans och hjälpt till med matlagning och sånt.
Tror du på det?
– Det är klart att man måste vara skeptisk.

Hittills har 17 av 18 dykt upp på de frivilliga förhören, berättar lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander.
– Vi skickar en kallelse att vi vill hålla ett förhör på polisstationen. Vi har ju inte så mycket bevis att lägga fram så det gäller verkligen att få personerna att vilja prata om det de varit med om, säger Ulf Merlander.
Det är personer Säpo inte har misstankar mot men som polisen ändå vill höra.
De återvändare som polisen har misstankar eller bevis mot och som de anser utgör ett allvarligt hot – de tar Säpo hand om.
Det här handlar om de som vistats i krigshärdar i Syrien, Somalia och andra platser och där polisen, trots att det saknas brottsmisstankar, vill höra om deras erfarenheter och veta varför de reser till krigshärdar.
Lokalpolisen i Nordöstra Göteborg skickade brev till 18 av dessa personer. Alla dök upp frivilligt, utom en som polisen åkte hem till.

Man omhäktas misstänkt för barnvåldtäkt 1995
Den man i 60-årsåldern som är misstänkt för våldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal år 1995 omhäktades på torsdagen av Göteborgs tingsrätt.
Det var i september 1995 när flickan cyklade hem från Lindåsskolan i Billdal som hon blev överfallen och utsatt för en grov våldtäkt och misshandel.
Fallet skulle ha preskriberats nästa år om inte polisens kalla fall-grupp lyckats gripa en misstänkt gärningsman med hjälp av en lagändring om dna-sökningar som infördes vid årsskiftet. 
Enligt åklagare Thomas Ahlstrand matchar den misstänktes dna med dna från brottsplatsen.
– Det är ingen tvekan om att det binder gärningsmannen till brottsplatsen, säger han. 
Enligt Ahlstrand talar det även mot mannen att han flydde när han kallades för att ge blodprov. 
– Jag har goda förhoppningar om att han kommer bli fälld för detta, säger Thomas Ahlstrand. 
Den misstänkte mannen nekar till brott. Han ska nu genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. 
 2008 dömdes mannen för grov fridskränkning mot sin då nioårige son. Han blev då inte topsad för dna. 

Man från Bohuslän åtalas för grov våldtäkt mot barn
En man i 35-årsåldern från Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grov våldtäkt mot barn. Mannen har en närstående relation till barnet som är i förskoleåldern.
Enligt åtalet ska mannen ha utfört sexuella handlingar mot barnen vid ett tillfälle i somras. Åklagaren skriver att brottet ska bedömas som grovt eftersom det handlar om ett litet barn som mannen har en närstående relation till.
Mannen åtalas också för barnpornografibrott eftersom han haft och spridit både bilder och filmer och en del av materialet ska han ha producerat själv.
Mannen ska i förhör erkänt brott.

Knivrån mot kiosk i Uddevalla
En maskerad man ska ha gått in på Pressbyrån vid tågstationen i Uddevalla med något som liknade en kniv. Enligt uppgifter ska mannen ha  mörka kläder och efter rånet försvann han springandes från platsen i riktning mot centrala Uddevalla. Han skall ha fått med sig sedlar. Polisen fick larm om rånet klockan 15.03 och har kommit fram till platsen där de pratar med personalen.
Enligt polisens presstalesperson Hans Lippens ska den maskerade mannen hotat till sig pengar med något som uppfattades som en kniv.
Texten uppdateras 

Tonårspojkar åtalas efter polisslagsmål
Tre pojkar mellan 15 och 16 år åtalade på onsdagen vid Borås tingsrätt för våld mot tjänsteman efter att ha hamnat i ett bråk med en ledig polis. Bråket ska ha skett i ett omklädningsrum i höstas på ett badhus i Borås.
Polisen var med sina egna barn i ett badhus i Borås en dag i höstas, och fick höra från personal att det hade varit stökigt i poolen, och att polisen var tillkallad.
Då gick mannen, tillsammans med en badvakt till omklädningsrummet, där de utpekade pojkarna befann sig.
Polisen, som egentligen var ledig under den särskilda dagen, gick in i omklädningsrummet, och enligt honom själv, ska han ha visat sin bricka och sagt åt pojkarna att lugna ner sig och att lämna badanläggningen.
Det gjorde de inte, enligt polisen, utan i stället ska de ha slagit honom så att en tand lossnade, och dragit hårt i hans tröja och varit nära att slå honom med en barnstol.
De tre pojkarna nekar till brott.
Pojkarna menar att mannen ska ha bett dem att gå från badhuset, utan att visa sin polislegitimation, och att han slagit en av pojkarna när han försökte få ut dem från omklädningsrummet. Situationen ska ha varit ”aggressiv”, enligt åtalet.

Sju anhållna för personrån på Hisingen
Sju personer har anhållits misstänkta för delaktighet i ett flertal personrån på Hisingen. De misstänkta hämtades till förhör under en polisinsats under tisdagen.
Hisingspolisen genomförde en polisinsats under tisdagen där sju personer mellan 15 och 17 år hämtades till förhör. Samtliga anhölls sedan av åklagare på sannolika skäl misstänkta för att i olika sammansättningar ha utfört rånen vid olika brottstillfällen.
Brottsrubriceringarna omfattar grovt rån, rån och misshandel. Samtliga misstänkta är hemmahörande på Hisingen.
– Vi har arbetat intensivt med de här utredningarna under våren. Bland annat har vi gått igenom stora mängder övervakningsfilm. Arbetet har resulterat i att vi kunnat identifiera de här sju misstänkta personerna som nu är anhållna. Anhållandena har lett vidare till andra utredningar så vi har mycket att jobba vidare med, säger Yvonne Inge, chef för en av utredningsgrupperna vid Hisingspolisen.

Det handlar om cirka 15 personrån som har skett på centrala Hisingen under det första kvartalet 2019. Rånen har skett i offentlig miljö i området mellan Backaplan och Biskopsgården. Tillvägagångssättet har oftast varit att ett stort antal personer omringat ett ensamt brottsoffer och tilltvingat sig värdesaker och ytterplagg genom våld eller hot om våld.
– Det har varit oerhört traumatiskt för de brottsoffer som blivit utsatta. De är unga – i tonåren – och har självklart blivit mycket rädda. Vi kommer nu att fortsätta med utredningarna för att få gärningspersonerna lagförda. Förhoppningsvis har vi fått stopp på den rånvåg som skett under våren, säger Yvonne Inge.

En anhållen misstänkt för bombhoten i Skaraborg
En person har anhållits misstänkt för bombhoten mot flera kommuner i Skaraborg. 
– Det ska vara samma person bakom alla de här olika bombhoten, säger Anna Göransson på polisens kommunikationsavdelning.
En person misstänkt för bombhoten mot kommunhusen i Skaraborg har anhållits under tisdagskvällen, uppger polisen.
– Det finns misstankar gällande den här personen och de hot som kommit in. De uppgifter jag har är att det ska vara samma person bakom alla de här olika bombhoten. Sedan får utredningen visa om det är så, säger Anna Göransson på polisens kommunikationsavdelning.
Bombhot mot flera kommuner
Hittills har det kommit in bombhot mot fyra olika kommuner i Skaraborg: Mariestad, Lidköping, Skövde och Falköping. Även Trollhättans stad har fått motta hot i fredags och i måndags.
Alla hot har haft samma karaktär.
– Man har tagit emot olika typer av handlingar som skickats till kommunerna, som uppfattats som bombhot av personalen, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesman.
Senast under tisdagseftermiddagen kom det in ytterligare ett bombhot mot Skövde kommun, det tredje bombhotet på tre dagar mot kommunen.
Ingen information om motiv
Polisen kan ännu inte säga något i nuläget om eventuella motiv som som ligger bakom. Personen är misstänkt för olaga hot mot grupp.
– Utredningen kommer fortsätta under dagen och vi kommer hålla förhör med den här misstänkta personen, säger Anna Göransson.

Uppdatering gällande utredning av hot mot kommunhus i Skaraborg.
Den person, en kvinna i 20-års åldern hemmahörande i Skaraborg, som av åklagare anhölls under tisdagskvällen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp, frigavs av åklagare under onsdagen. Detta då det inte längre fanns några skäl för att hon skulle vara fortsatt frihetsberövad. Kvinnan är dock fortsatt misstänkt för hoten, som riktats mot kommuner i Skaraborg. Utredningen fortgår, och en del i den består av tekniskt analysarbete, samt nya förhör med kvinnan. Kvinnans motiv bakom hoten är oklara, och är något som kommer att fortsätta utredas. Utredningsläget gällande de grova olaga hoten betecknas av polisens förundersökningsledare som gott.

Lotta på Liseberg även i sommar
Vad vore en sommar utan allsång på Liseberg? 
Under åtta veckor, 17 juni – 12 augusti (med uppehåll 24 juni), direktsänds programmet på måndagskvällar i TV4 och i TV4 play. Lotta Engberg har bjudit in folkkära artister som ska få Liseberg och publiken i TV-sofforna att sjunga och gunga ackompanjerade av kapellmästaren Andreas Landegren.
Om du inte har en sittplatsbiljett går det bra att se Lotta på Liseberg ändå. Det finns gott om plats, Stora Scenen-området rymmer ca 15 000 
Artisterna är dock inte ännu avslöjade, men de återkommer vi med  i slutet av maj här på Nyheter4.com

Sittplatsbiljetterna släpps 09.00 den 4 juni på liseberg.se
Måndagar 17 juni – 12 augusti kl 20.00
17 juni Premiär
24/ juni Uppehåll på grund av åttondelsfinal i fotbolls-VM
1 juli Program 2
8 juli Program 3
15 juli Program 4
22 juli Program 5
29 juli Program 6
5 augusti Program 7
12 augusti Final
Med reservation för eventuella ändringar.

Terrormisstänkt i Lilla Edet ska utvisas
Den man från Lilla Edet som är misstänkt för terroristbrott ska utvisas, eftersom han kan vara en fara för rikets säkerhet. Men det finns problem med en eventuell utvisning.
– Min huvudman ska utvisas. Men samtidigt konstaterar Migrationsverket att den här utvisningen inte går att verkställa, säger mannens försvarsadvokat Michael Hansson till P4 Väst.
Mannen är misstänkt för bland annat stämpling till terroristbrott, som är en form av förberedelse till brott.
Hans försvarsadvokat Michael Hansson säger att Migrationsverket nu har beslutat att mannen ska utvisas ur Sverige och det med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll.
Enligt den kan en person utvisas om det till exempel befaras att personen kommer att begå eller medverka till terroristbrott.
Det är ovanligt att Migrationsverket fattar beslut om utvisning med stöd av den lagen. Det var fyra fall i fjol och bara två 2017.
Men mannen kan utvisas för tillfället, enligt försvarsadvokaten.
– Det föreligger hinder att utvisas honom mot de länder som skulle kunna vara aktuella. Det är hinder i form av att han kan råka illa ut, säger Hansson.
Den terrormisstänkta mannen, som är statslös palestinier, greps i Lilla Edet i december efter ett stort polistillslag.
Brottsutredningen mot honom pågår fortfarande, men mannen nekar till anklagelserna.
Enligt hans advokat är det inte brottsutredning ett hinder för en utvisning.
Mannen sitter nu frihetsberövad i Migrationsverkets förvar och vad som händer framöver är oklart.
– Han är fortfarande i förvar och vi kommer ha en förvarsförhandling i morgon så får vi se vad som händer, säger Hansson.

Minst sex bilar i brand
Minst sex, upp till åtta bilar brinner på Såggatan i Majorna. Räddningstjänsten är på plats med flera styrkor.
Larmet kom strax innan 05.30 på tisdagsmorgonen.
Räddningstjänsten meddelar att man är på plats med sex enheter.
– Det är sex bilar som brinner men det är oklart om ytterligare några är skadade, säger Sara Rosenkvist, larmoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.
Enligt Rosenkvist står bilarna nära bostäder men det ska inte vara någon spridningsrisk.
– Inte nu, vi har läget under kontroll, säger hon.
Polisen misstänker att branden är anlagd, men man vet ännu inte.
Strax efter klockan 06 skriver räddningstjänsten ett pressmeddelande om branden. Där meddelar man att branden även tagit sig upp på en slänt och in i terrängen.
Det mesta ska nu vara släckt men räddningstjänsten är kvar och Såggatan är delvis avspärrad.

Polisjakt på E6 efter smitande motorcyklist
Ett förföljande av mc från Göteborg mot Kungälv och vidare inleddes på måndagskvällen vid 19;49. 
En polispatrull försöker stoppa en mc vid Tuvevägen. Mc:n vägrar stanna och ett förföljande påbörjas. Mc:n kör E6, norrut och försvinner i höjd med Angredsbron. Polisens helikopter larmas till platsen för att få en bättre översiktsbild.
En polispatrull får åter kontakt med en aktuella mc:n vid Komarken, Kungälv. Strax därefter försvinner samma mc igen.
Helikoptern får dock åter syn på den aktuella mc:n vid Enekullevägen. Därefter går färden Marstrandsvägen mot Kungälv under bevakning från helikoptern så försöker mc.n sedan försvinna mot Ytterby, delvis genom att köra mot färdriktningen. Därefter kör den misstänkta mc:n vidare mot Marstrand.
Det är endast helikoptern som nu har överblick över färden. Övriga enheter placeras ut vid ledningscentralen. och polisen undviker att konfrontera den misstänka mc:n med markpatruller. Allt för att inte skapa någon onödig stress/farlig situation.
Obeservation, Kärna torg, Vedhalsvägen och Åkerhög. Från helikoptern kan man sedan se hur mc:n får stopp/kör av vägen. Det finns då ingen polispatrull i närheten. De patruller som ligger närmast leds till platsen via helikopter. En polispatrull kan snabbt komma fram och gripa den misstänkta föraren vid Åkerhög.
En ambulans kallas till platsen då den misstänkta föraren klagar på smärta från ett ben, oklart skadeläge.
När det gäller brottsrubriceringar så kommer polisen att återkomma till detta i samband med avrapportering. Klarlagt är att det handlar om en mängd trafikbrott. Mc:n är avställd, föraren saknar körkort mm.
Som bakgrundsbeskrivning kan man även tillägga att denna mc varit aktuell för polisen sedan ca kl 17.40. '
Mc:n har dykt upp på olika ställen mestadels på Hisingen och gång efter annan kört i från polisen, då utan att polisen kunnat följa efter p.g.a. hastighet och körsätt. Att mc denna gång kunde stoppas beror på att helikopter var tillgänglig och att föraren förlorade kontrollen över färden då han kom ut på en grusväg.
Hela förloppet/förföljandet har nu dokumenterats via polisen helikopter.
Föraren är en man och mc:n tillhör honom. Han är bl a misstänkt för rattfylleri, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, ej stannat på polismans tecken, framfört avställt fordon mm.    

Kvinna står åtalad för grov rattfylleri
En kvinna i 50-årsåldern står Åtalad i Uddevalla tingsrätt frör grovt rattfylleri i Uddevalla kommun den 14 juli 2018 på Rv44 Råsserödsmotet i Uddevalla.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 mg/l i utandningsluften och eftersom körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att kvinnan, under efterföljande av polis och i varierande hastighet, har haft svårigheter att kontrollera fordonet, varit nära att köra av vägen, vinglat kraftigt över vägbanan och kört över i mötande trafiks vägbana. Vidare har hon vid flera tillfällen varit nära att kollidera med andra fordon och medtrafikanter har tvingats väja för att undvika kollusion. Trots att kvinnan kört över spikmatta, vilket orsakat skador på fordonet, har hon fortsatt färden.
Kvinnan har erkänt brott

Fel person släpptes ur Göteborgshäkte
En person har felaktigt släppts ur häktet i Göteborg.t.
Häktet vill inte gå in på några detaljer om händelsen, som inträffade onsdags.
- Det jag kan säga är att en klient har släppts ur häktet som inte skulle ha släppts. Vi har inlett en särskild utredning för att ta reda på hur det här kunde ske, säger häkteschefen Malin Sparrström.
Enligt Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården, beror missen på att personal inte genomförde de kontroller som ska göras innan en häktad släpps.
När missen uppdagades slog häktningspersonalen larm till polisen. Den felaktigt frigivne ska fortfarande vara på fri fot och häktet vill inte berätta vad personen är misstänkt för.

Tonårsflicka filmad under misshandel 
En 16-årig flicka har blivit misshandlad i centrala Borås av två andra tonårsflickor. Enligt polisen finns uppgifter om att händelsen filmades.
De misstänkta misshandeln ägde rum i centrala Borås vid lunchtid under lördagen. Flickan är inte allvarlig skadad men uppsökte sjukhus för att få en medicinsk bedömning.
Ingen har gripits men polisen har fått in en del vittnesuppgifter.
– Det finns uppgifter om att misshandeln ska ha filmats, något som ibland är populärt i sådana här sammanhang, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.
Polisen söker vittnen
Den som sprider filmbilderna kan misstänkas för brottet olaga integritetsintrång.
Polisen vill gärna att vittnen till förloppet hör av sig.
– Det finns liknande händelser i Borås med unga tjejer i närtid som vi undersöker nu också, säger Hans Lippens.

Fyra gripna för personrån i Uddevalla
En person blev blivit utsatt för ett rån vid Junogatan i Uddevalla klockan 23:27 på lördagskvällen.
Fyra gärningspersoner grips i anslutning till platsen och tre av dem är under 18 år. Anledningen till bråket/rånet är lite oklart men det är troligen bråk om någon form av klädesplagg som målsägande bär och som de andra vill komma åt. En jacka eller väst av något slag.
De fyra gärningspersonerna tas med till stationen för förhör och även målsägande för att klargöra vad som har hänt. Det rapporteras för rån. Målsägande är inte skadad på något sätt och de är samtliga bekanta med varandra på ett eller annat sätt.

Skärpta regler för dig som har husdjur
På måndag skärps lagen och kraven på dig som har husdjur skärps – bland annat för vad du vet om dina djur. Man har bland anat anpassat reglerna för hållande av hundar och katter till den nya djurskyddslagen.
– En viktig sak är kravet på att man ska ha kunskap om djuren man håller, vad de behöver för att må bra, säger Petra Hultgren som är enhetschef på Länsstyrelsen.
Dessutom blir det tydligare exakt vad husdjuren ska ha tillgång till och kunna göra: kaniner ska kunna gräva, tamfåglar ska kunna flyga, och så vidare.
Det blir också förbjudet att överge tamdjur.

Polisjakt efter bilist på cykelbana
En polispatrull i Borås ville stoppa en bil för en kontroll strax efter klockan 17 under fredagseftermiddagen, men föraren vägrade stanna. I stället inleddes en biljakt.
– Det är en polispatrull som känner igen en bilförare i en bil och vill stoppa honom för kontroll för han har inget körkort, men han vill inte stanna utan kör in i området Hulta på en cykelbana, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.
En annan polispatrull i området ansluter till jakten och lyckas få stopp på bilen.
– De möter varandra i någon form av sammanstötning, men det ska inte vara några personskador och knappt några plåtskador, säger Hans Lippens.
Föraren av bilen får följa med för provtagning och misstänks för olovlig körning.

Premiär för polisens nya hundbil
Så här ser det ut, det första nya hundfordonet som har levererats till polisen. Här ska såväl hundar som hundförare få en bra arbetsmiljö och det ska bli enklare att ta sig fram till platser för livräddande uppdrag.
Det första av totalt cirka 300 nya hundfordon har levererats till polisen. Det visades upp i samband med en pressträff vid Göteborgspolisens sportcenter i Göteborg under fredagen.
Att den första bilen hamnade just i region Väst beror på att regionpolischefen Klas Johansson är processägare för polishundverksamheten i Sverige.
– Det känns fantastiskt att vi äntligen har fått fram våra nya bilar. Det här är bra för såväl hundförarna som för hundarna och det innebär att vi får ännu större möjlighet att på ett snabbt och säkert sätt komma till de platser där vi behövs för att rädda liv, säger han.
Måste ha större burar
Processen att få fram de nya bilarna har varit lång. Den inleddes redan 2014 då Länsstyrelsen i Skåne i samband med en inspektion konstaterade att utrymmena för hundarna i de dåvarande bilarna var för små. 2015 utfärdade Jordbruksverket en dispens som gäller fram till utgången av 2022, under förutsättning att samtliga fordon då är utbytta till bilar med burar som har tillräckliga mått för polishundarna. Godkända mått är 60x80x120 centimeter.
Frågan om hur de nya hundbilarna ska vara utrustade har diskuterats nationellt inom polisen. Nu gäller det att bilarna ska kunna användas i hela landet, de ska ha ett baksäte och rymma två hundburar. De ska ha hög markfrigång, fyrhjulsdrift, tillräcklig motorstyrka, bra bromsar och erbjuda en god arbetsmiljö, både för hundar och för hundförare.
Räddar 100 liv om året
Fordonen, som är specialbyggda och kostar omkring 800 000 kronor styck, kommer att användas i samband med hundverksamhetens primära uppdrag som är att rädda liv. Antalet uppdrag är omkring 35 000 per år och i 1 100 av de fallen handlar det om att leta efter försvunna personer. Hundarna räddar cirka 100 liv per år.
Processägaren Klas Johansson och den nationella processhandläggaren Anders Månsson fanns på plats tillsammans med hundförarna Paulina Lindholm och Johan Jungmark med hundarna Amigo och Mimmi när den nya bilen visades.
– Jag tror att Amigo kommer att trivas utmärkt i bilen, sa Paulina Lindholm när hon lät den stora schäfern hoppa in i buren för första gången.
Även Mimmi, som är en malinois, såg ut att finna sig väl tillrätta i det betydligt större utrymmet. Från förarsätet kan man ha koll på hundarna via en kamera i burarna. Temperatur, ljus och luftfuktighet kan regleras på displayen i framsätet – allt för att ge hundarna en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Missnöjd bilkund hotade företagets personal
Vid Tvetens industriområde i Kungälv blir personal på en bilfirma hotade av en missnöjd kund. Polis larmades klockan 12:46 på fredagen
Kunden hade köpt en bil på firman två dagar innan och var missnöjd samt ville lämna tillbaka bilen. Han blev osams med personalen och drog då upp ett pistolliknande vapen som han hotade personalen med.
Efter hotet avvek han från platsen i bilen han köpt tidigare. I samband med dispyten var det en kamrat till kunden som greps av personalen när det blev hotfullt på platsen.
Kunden kunde gripas strax efteråt i närområdet.
De båda gripna körs till polisstationen och är misstänkta för olaga hot och brott mot vapenlagen. Vapnet togs i beslag och visade sig vara någon form av startpistol.

Kvinna i Kungälv fick frätande vätska inkastat i sitt hem
Händelsen inträffade i Kungälv strax efter klockan ett natten till fredagen.
Kvinnan låg och sov när hon plötsligt vaknade av en kraftig smäll.
Någon eller några krossade flera rutor till bostaden med stenar och kastade in en burk fylld med ammoniak och klor, något räddningstjänsten kunde konstatera efter att ha undersökt innehållet.
Båda ämnena är starkt frätande och farliga att andas in i större mängd.
Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till platsen.
Kvinnan skadades inte fysiskt men chockades av den dramatiska upplevelsen.
Det var andra gången på ett halvår som kvinnan utsattes för ett liknande attentat.
De senaste gärningarna rubriceras av polisen som skadegörelse och försök till misshandel.
– Uppenbart finns någon form av kontrovers här, vi får titta närmare på detta säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Ingen har gripits som misstänkt för dådet och polisen är angelägen om att komma i kontakt med vittnen till händelsen.

Hindrade mopedstöld – misshandlades
En person misshandlades med ett tillhygge då denne försökt avvärja en mopedstöld. 
På platsen greps en man i 20-årsåldern för grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel på torsdagskvällen i Lextorp i Trollhättan.
Några personer ska ha upptäckt och avbrutit en pågående mopedstöld.
Och i samband med detta skadades en person av ett tillhygge. Personen fick föras till sjukhus med ambulans. Skadorna uppges inte vara livshotande, skriver polisen på sin hemsida.

Sköt fyrverkeripjäs i korridor på gymnasieskola
En gymnasieskola i Uddevalla fick utrymmas på torsdagförmiddagen. Enligt räddningstjänsten ska en större fyrverkeripjäs avfyrats inomhus.
– Det har gått bra, säger rektorn på gymnasieskolan. – Det blev lite som en extra brandövning, det var rök på ett lokalt ställe, men hela skolan fick ju utrymmas under en kort stund när brandlarmet.
– Det är någon som smällt av en större fyrverkeripjäs. Det är lite rökutveckling men egentligen ingen händelse för oss, säger Mathias Björck, styrkeledare vid räddningstjänsten till SVT.
Totalt fick nästan 300 elever utrymma skolan. Det ska ha blivit rökutveckling som räddningstjänsten fick hjälpa till med att vädra ut.
Har det hänt förut?
– Nej, inte under min tid på skolan, och jag har inte hört om det tidigare, säger rektorn på skolan. – Vi kommer inte att ändra vårt säkerhetsarbete i dagsläget.
Polis har även varit på skolan, för att göra en undersökning om vad som hänt.

Arbetsförmedlingen i Stenungsund är en av flera som stängs i Väst
Arbetsförmedlingen lägger ner verksamhet på 23 kontor i Väst. 20 orter i Västra Götaland drabbas.
Nu meddelar Arbetsförmedlingen vilka orter som drabbas som ett resultat av de kraftiga besparingar som beslutats.
I Väst handlar det om 23 kontor på ett 20-tal orter ”där verksamhet upphör”. Exakt vad det innebär är inte helt klart, totalt ska AF varsla 4 500 anställda de närmaste åren.
På sikt kommer allt mer av Arbetsförmedlingens kontakt med arbetssökande att ske via nätet.
-Vi träffar allt fler av våra kunder i deras hem, via videochatt till exempel, säger Mikael Sjöberg.
-Det blir som att betala räkningar. Väldigt mycket görs inte i banklokalen.
Många arbetssökande vill gärna se att det blir lättare att hålla kontakt med Arbetsförmedlingen på distans.
-När vi tar fram nya digitala tjänster behöver vi nästan inte marknadsföra dem, säger Mikael Sjöberg.
Kontor med få arbetssökande läggs ned
Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som stängs i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.
-Många små kontor har ganska få arbetssökande, påpekar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Gallringen som nu görs innebär att myndigheten stänger mer än hälften av de 242 kontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.
-En princip är att finnas i knutpunkter. Det ska vara enkelt att resa till de kontor vi behåller. Vi har tittat var det finns resecentra eller shoppingstråk där människor är vana att röra sig, säger Sjöberg.

Samtidigt kommer Arbetsförmedlingen att få ett nytt kontorsnät. Det omfattar 106 egna kontor med olika öppettider, skriver AF i pressmeddelandet. 
Det som AF presenterar i dag är enbart ett förslag. Nästa vecka inleds samverkan kring förslaget med de fackliga organisationerna. Det är fortfarande oklart när ett slutligt beslut om Arbetsförmedlingens framtida kontorsnät fattas. 

DE HÄR ORTERNA I VÄST BERÖRS AV NEDDRAGNINGAR
Ale
Göteborg (tre kontor)
Härryda
Lerum
Partille
Stenungsund
Vårgårda
Svenljunga
Tranemo
Ulricehamn
Mark
Falköping
Mariestad
Skara
Mellerud
Munkedal
Sotenäs
Vänersborg
Dals-Ed
Tanum

Slutlig brottsstatistik 2018 - Anmälda brott samt konstaterade fall av dödligt våld
Anmälda brott
Under 2018 anmäldes cirka 1,55 miljoner brott, vilket är 35 700 (+2 %) fler brott än året innan.
Bedrägeri­brott (9 kap. brottsbalken) var den kategori anmälda brott som ökade mest i antal under 2018, en ökning med 51 600 brott (+25 %). Ökningen gällde främst datorbedrägeri respektive utpressning.
Stöld- och tillgreppsbrott (8 kap. brottsbalken) var den brottskategori som minskade mest under året, en minskning med 41 400 brott (−9 %). Minskningarna avsåg bland annat anmälda bostadsinbrott, som minskade med 
5 520 brott (−24 %), samt anmälda fickstölder, som minskade med 7 500 brott (−17 %).
Kategorin brott mot person (3−7 kap. brottsbalken) ökade marginellt, med 1 892 brott (+1 %) under 2018. Flera brottstyper inom kategorin minskade, däribland anmälda misshandelsbrott, som minskade med 989 brott (−1 %), samt anmälda brott om sexuellt ofredande, som minskade med 338 brott (−3%). Till de brottstyper inom kategorin som ökade hör bland annat anmälda våldtäkter, som ökade med 589 brott (+8 %).
Under 2018 ökade även anmälda brott inom kategorierna skadegörelsebrott 
(+5 %), trafikbrott (+3 %) respektive narkotikabrott (+6 %), jämfört med föregående år.
Konstaterade fall av dödligt våld
År 2018 konstaterades 108 fall av dödligt våld i Sverige, vilket var en minskning med 5 fall jämfört med 2017 då 113 fall kunde konstateras.
Sedan 2002 har antalet konstaterade fall av dödligt våld varierat mellan 68 och 113 fall per år. Åren 2006 till 2014 utmärktes utvecklingen av relativt stora årliga variationer kring en nedåtgående trend.De senaste fyra åren (2015–2018) har antalet fall av dödligt våld legat på en högre och jämnare nivå än tidigare år (mellan 106 och 113 fall årligen).
Av de konstaterade fallen av dödligt våld 2018 var offret en kvinna/flicka i 33 fall (31 %), och en man/pojke i 75 av fallen (69 %). Antalet fall med kvinnliga offer var 6 fler än 2017, medan antalet fall med manliga offer var 11 färre jämfört med året innan.
Relaterat till folkmängden uppgick antalet konstaterade fall av dödligt våld 2018 till 1,06 fall per 100 000 invånare. Under perioden 2002–2018 har antalet konstaterade fall av dödligt våld relaterat till folkmängden varierat mellan 0,71 och 1,21 fall per 100 000 invånare.
Dödligt våld i parrelation
Offer och förövare var eller hade varit närstående genom en parrelation i 26 fall av de konstaterade fallen av dödligt våld 2018, vilket utgjorde nästan en fjärdedel (24 %) av samtliga konstatera fall av dödligt våld. År 2017 var motsvarande antal 11 fall (10 %).
Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor i en parrelation uppgick till 22 fall 2018, vilket motsvarade 67 procent av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor. Av samtliga fall av dödligt våld mot män under året avsåg 4 fall (5 %) dödligt våld i en parrelation.
Dödligt våld med skjutvapen
Skjutvapen användes i 40 procent av de konstaterade fallen av dödligt våld 2018, vilket kan jämföras med en motsvarande andel på 35 procent 2017. Antalet fall av dödligt våld med skjutvapen ökade från 40 till 43 fall.
Av de 43 fallen av dödligt våld där skjutvapen använts 2018 anmäldes merparten 33 fall (77 %) i regionerna Stockholm, Väst och Syd. I region Syd konstaterades 13 fall av dödligt våld med skjutvapen 2018, vilket är 3 fall fler än 2017. I region Stockholm konstaterades 11 fall (–8 fall) och i region Väst 9 fall 2018 (+4 fall ).
Fakta
Ändamålet med statistiken över anmälda brott är att visa på nivå, struktur och utveckling av de anmälda brotten. Ändamålet med statistiken över konstaterade fall av dödligt våld är att redovisa nivå och utveckling av de anmälda brott om mord och dråp som konstaterats vara dödligt våld, se definition nedan. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid. Den kan användas för bland annat allmän information, samt som underlag för granskning och uppföljning av de brottsutredande myndigheternas verksamheter.
Statistiken finns att hämta på www.bra.se under Statistik/Kriminalstatistik

Slutlig brottsstatistik 2018 - Handlagda brott, misstänkta personer samt handlagda brottsmisstankar
Under 2018 blev 1,55 miljoner brott handlagda, vilket var en ökning med 33 100 brott, eller 2 procent, jämfört med 2017.
En utredning hade bedrivits för drygt hälften (49 %), eller 766 000, av de handlagda brotten, vilket är en marginell minskning med 3 260 brott (−0 %) jämfört med 2017. De resterande handlagda brotten (51 %), 788 000 brott, direktavskrevs, vilket var en ökning med 36 400 direktavskrivna brott (+5 %) jämfört med 2017.
Andelarna utredda brott respektive direktavskrivna brott av samtliga handlagda brott 2018 uppvisade små förändringar jämfört med 2017 (+/-1 %).
Personuppklarade brott, personuppklaringsprocent och lagföringsprocent
Under 2018 personuppklarades 211 000 handlagda brott, vilket var en ökning med 7 800 brott (+4 %) jämfört med 2017. Antalet åtalsbeslut ökade med 6 920 brott (+4 %), antalet strafförelägganden med 611 brott (+2 %), och antalet åtalunderlåtelser med 275 brott (+2 %).
Personuppklaringsprocenten, som redovisar andelen personuppklarade brott av samtliga handlagda brott, uppgick till 14 procent 2018, vilket var en oförändrad nivå jämfört med 2017. Personuppklaringsprocenten var oförändrad eller minskade för samtliga redovisade brottskategorier, utom för sexualbrott där personuppklaringsprocenten ökade från 16 procent till 23 procent.
Lagföringsprocenten, som redovisar andelen personuppklarade brott av samtliga utredda brott (exklusive förundersökningsbegränsade brott), uppgick till 30 procent 2018, vilket var en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2017.
Lagföringsprocenten ökade för de flesta brottskategorier, utom för brott mot liv hälsa (3 kap. BrB) där andelen var oförändrad på 13 procent, samt narkotikabrott där andelen minskade med 1 procentenhet till 55 procent.
Misstänkta personer
År 2018 misstänktes 181 000 personer för brott, vilket var en ökning med 2 procent, jämfört med 2017.
Av de misstänkta personerna var 36 500 kvinnor (20 %) och 144 000 män (80 %). Jämfört med 2017 har antalet kvinnor och antalet män som misstänkts för brott ökat, med 4 respektive 2 procent.
Sett över en tioårsperiod (2009–2018) har antalet personer som misstänkts för brott minskat med 7 procent. Antalet misstänkta kvinnor har minskat mer, än antalet misstänkta män under perioden (13 respektive 5 procent).
Antalet misstänkta personer i relation till folkmängden var 2 160 per 100 000 invånare 2018. Sett över en tioårsperiod (2009–2018) har antalet misstänkta personer i relation till folkmängden minskat med 14 procent. Störst har minskningen varit för unga kvinnor (15–17 år) som misstänkts för brott, de har minskat med 38 procent sedan 2009.
Närmare hälften (47 %) av de misstänkta personerna fick ett lagföringsbeslut 2018, samma nivå som 2017.
Av de misstänkta personerna med lagföringsbeslut var 14 700 kvinnor och 70 400 män, vilket ger en könsfördelning på 17 procent kvinnor och 83 procent män. Jämfört med 2017 hade både antalet kvinnor och antalet män ökat (+4 % respektive +3 %).
Handlagda brottsmisstankar
År 2018 handlades totalt 537 000 brottsmisstankar, vilket var en ökning med 21 100 brottsmisstankar (+4 %) jämfört med 2017.
År 2018 förundersökningsbegränsades 52 100 (10 %) av alla brotts­misstankar. Det var en ökning med 5 280 brottsmisstankar (+11 %) jämfört med 2017.
Av samtliga handlagda brottsmisstankar 2018 ledde 42 procent till ett lagförings­beslut, vilket var en lika stor andel som 2017. Antalet ökade dock mellan 2017 och 2018, från 216 000 till 226 000 brottsmisstankar med lagföringsbeslut (+5 %).
Fakta
Ändamålet med statistiken över handlagda brott och handlagda brottsmisstankar är att ge en övergripande bild av nivå, struktur och utveckling av de brottsutredande myndigheternas handläggning av brott/brottsmisstankar och verksamhetsresultat. Ändamålet med statistiken över misstänkta personer är att ge en bild av nivå, struktur och utveckling av de personer som misstänkts för brott. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid. Den kan användas för bland annat allmän information, samt som underlag för granskning och uppföljning av de brottsutredande myndigheternas verksamheter.
All statistik finns att hämta på www.bra.se under Statistik/Kriminalstatistik

Man misshandlad och rånad i Trollhättan
Polis och ambulans larmas till Pettersbergsvägen, Karlstorp klockan 01.42 natten till torsdagen, där en misshandel inträffat.
Enligt uppgifter ska en man blivit skärskadad, och mannen förs med ambulans till sjukhus. Någon misstänkt gärningsman finns inte kvar på brottplatsen. Det framkommer att händelsen ska ha varit ett rån, där målsägande blivit slagen av okända gärningsmän, som i samband med det tillgriper hans plånbok, mobil och jacka. En anmälan gällande grovt rån alternativt rån upprättas. Det finns ingen misstänkt för händelsen.

Polisjakt på MC-förare
Förföljande av en mc genom centrala Göteborg klockan 17:16 på onsdagen.
En polispatrull försöker stoppa en mc vid Söderleden. Mc:n vägrar stanna och polisen inleder ett förföljande.  Ett flertal polisenheter involveras. Polisen begär helikopter.
Färden går via Dag Hammarsköld mot Linné, Vegagatan och ner mot Stigbergstorget. Därefter in mot centrum via Järntorget. Därefter vänder förföljandet åter ut mot Dag Hammarsköld och Frölunda. Axel Dahlströms torg, Tunnlandsgatan mot Kaverös.
Vid Frölunda torg så lämnar föraren motorcykeln och springer från platsen. Den misstänkta föraren springer mot busshållplatsen/stora parkering. En polispatrull säkrar den mc som den misstänkte lämnat. Den kommer att beslagtas.
Den misstänkta föraren var klädd i en svart hjälm, svarta kläder, möjligen var den jacka som han bar av märket Sail Racing. Han eftersöks nu i närområdet men har inte kunnat gripas för tillfället. Sista iakttagelsen var i närheten av ett café.
På det tidigare nämnda caféet så finner även polisen gods/kläder mm som den misstänkte troligen kastat ifrån sig, detta beslagtas.
Förundersökning inleds som inledningsvis handlar om grova trafikbrott, troligen grov vårdslöshet i trafik, ej stannat på polismans tecken mm. I nuläget ingen gripen. Polisen genomför kontroller av bl a kollektivtrafik mm i syfte att finna den misstänkte.

Flera ungdomar fast i drogtester på skolor
Polisen gjorde under tisdagen en insats mot två gymnasieskolor i Uddevalla för att drogtesta elever, där flera elever testades positivt.
Drogtesterna utfördes vid skolorna Drottning Blanka och Margretegärde och eleverna testades efter att polisen fått in tips. Testerna gjordes i samverkan mellan polisen, Uddevallas gymnasieskolor och socialförvaltningen.
 

1,5 års fängelse för en flera övergrepp
En man i Vänersborgs kommun döms för att vid ett stort antal tillfällen ha misshandlat sin sambo.
Mannen döms till 1,5 års fängelse för grov kvinnofridskränkning. Han har vid en lång rad tillfällen misshandlat sin flickvän, bland annat med sparkar, slag och strypgrepp, enligt domen i Vänersborgs tingsrätt.
Tingsrätten skriver i domen att övergreppen varit så återkommande att de nästan kan betraktas som vardagsföreteelser.

Nya regler för dig som ska söka pass eller nationellt id-kort
Den 1 april sker några förändringar som rör dig som ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Här kan du läsa en sammanfattning på förändringarna.
Utförlig information om hur och var du ansöker om resehandlingar kan du hitta på vår sajt om pass och nationellt id-kort. 
När du ansöker om pass eller nationellt id-kort
Att identifiera dig
Om du ska identifiera dig med tjänstekort ska det vara SIS-märkt. Övriga tjänstekort är inte längre giltiga som legitimation vid ansökan om svenskt pass eller nationellt id-kort.
Medborgarskap
Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, är oklart för Polismyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska Polismyndigheten utreda detta.
Pass eller nationellt id-kort för barn under 18 år
Vårdnadshavares medgivande krävs alltid för ansökan om pass eller nationellt id-kort för barn under 18 år och ska lämnas på ett särskilt formulär. Vårdnadshavarna ska underteckna och namnteckningen ska vidimeras, det betyder att den ska bevittnas och på så vis intygas. Vårdnadshavarna får inte vidimera varandras namnteckningar.
Kompletterande handlingar
Om du behöver komplettera din ansökan med handlingar till styrkande av din identitet eller medborgarskap ska de visas upp i original eller genom vidimerad kopia av original.
Extra pass
Om du har behov av ett extra pass ska du motivera ditt behov med en skriftlig redogörelse samt uppge för hur lång tid du har behov av extrapasset. Du ska även uppge om du har behov av ett tidigare utfärdat extra pass under en övergångsperiod.
När du hämtar ut ditt pass eller nationella id-kort
Kvitto
När du ska hämta ut ditt pass eller nationella id-kort ska du ha med dig det kvitto som du fick vid ansökningstillfället.
Kontrasignering
När du hämtar ut ditt pass eller nationella id-kort ska du skriva din namnteckning (kontrasignera) på samma sätt som vid ansökan.
De förändringar som beskrivs ovan görs till följd av en översyn av gällande regelverk. Polismyndighetens författning "Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om pass och nationellt identitetskort (PFMS 2019:3; FAP 530-1).

Nytt personrån i Uddevalla
En anmälare , troligen en yngre man/pojke har larmat polis efter det att han blivit bestulen/rånad på sin jacka då han passerade en tunnel vid Dalabergs centrum klockan 18:45 på tisdagen.
Anmälaren uppger att han passerade en grupp yngre män i 14-16-årsåldern i tunneln. Anmälaren uppger vidare att han först blivit beskjuten med någon typ av soft airgun. Därefter hotad av några ur gruppen som maskerat sig, de uppger att de har knivar och sedan tar de en jacka/väst från anmälaren.
Inga kända personskador. Offret/anmälaren har sedan tagit sig från platsen och larmat polis.  
Polis åker till brottsplatsen samt söker upp anmälaren. Ingen gripen i nuläget.  

Man har häktats, misstänkt för mord i Trollhättan
En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet på en man i Trollhättan.
Det var i torsdagskväll som en man i 40-årsåldern hittades död i ett lägenhetshus i området Hjortmossen i Trollhättan.
Under måndagen häktades en man i 30-årsåldern vid Vänersborgs tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Sannolika skäl är den högre misstankegraden.
En annan man är misstänkt för medhjälp till mord. Båda förnekar brott. 

Man hittad död i brandrester i sommarstuga vid Marstrand
En man har hittats död i den sommarstuga utanför Marstrand som brann ner till grunden natten mot torsdag i förra veckan.
– Den döde mannen hittades av av våra tekniker i fredags, och han har ännu inte identifierats, säger Niklas Heed, förundersökningsledare vid polisen i Kungälv Ale.
När räddningstjänsten kom till brandplatsen vid halv ett-tiden på natten var sommarstugan helt övertänd. Det var då oklart i fall några människor kommit till skada. Men nu står det klart att en man hittats död i brandresterna.
Misstänkt mordbrand
– Vi väntar på ytterligare teknisk undersökning under veckan för att kunna säkerställa hur branden har startat. Rubriceringen är alltid misstänkt mordbrand sådana här gånger, säger Niklas Heed, förundersökningsledare vid polisen i Kungälv Ale..
Det var när eftersläckningsarbetet var avslutat och det hade svalnat på platsen som polisens tekniker hittade den döde mannen.

90 båtmotorer anmälda stulna
Större motorer och fler inblandade vid varje stöld, så jobbar båtmotortjuvarna i dag. Hittills i år har redan ett 90-tal båtmotorer stulits längs västkusten och det är mer än dubbelt så många som vid samma tid i fjol.
Sedan båtägare började gå samman och vakta småbåtshamnarna sommartid har stölderna nästan helt upphört då. Istället är det under de mörkaste vintermånaderna som allra flest båtmotorer försvinner.
Tjuvarna letar till exempel efter större båtmotorer än för bara några år sedan och det gör att de behöver vara fler vid varje stöld. Det är inte ovanligt att vi hittar fem-sex stycken på en brottsplats
Längs Bohuskusten har stölder redan anmälts från ett trettiotal orter i år, sammanlagt runt 90 stycken och mer än dubbelt så många som vid den här tiden i fjol.
Och då brukar ändå den stora vågen anmälningar komma in runt påsk, när många sommarboende tittar till sin båt för första gången på säsongen.
De allra flesta stulna motorer förs omedelbart utomlands, men allt fler hittas och en del kan också återbördas till sin ägare. 
I Lysekil har motorstölderna blivit så vanliga att de också förändrat arbetssätten för dem som jobbar i branschen. 
– Man tänker sig för hela tiden, säger Mikael Pettersson som är båthandlare. Vi sjösätter numera alltid samma dag som kunden kommer för att hämta båten. Ligger de i över natten vet man aldrig om bensindunken, eller hela motorn är borta på morgonen.

Man utsatt för Blocket-bluff – lurad på stor summa pengar
Polis larmades kl 11:02 på fredagen till Västra Hamngatan där en person blivit bestulen på en större summa kontanter.
En man som lagt ut en vara, i detta fallet en båt, på en försäljningssajt (Blocket) blir lurad att ta med sig pengar till ett överenskommet möte.
När de två träffas på ett café i centrala Göteborg tar "köparen" pengarna och åker sedan från platsen i en bil. Polisen söker efter bilen och dess förare, i nuläget är ingen gripen. Ingen ska ha blivit fysiskt skadad i samband med händelsen som i nuläget rubriceras som grov stöld.

Polisen beslutar om begränsat demonstrationstillstånd i Kungälv
Polisen ger NMR tillstånd att anordna allmän sammankomst i Kungälv den 1 maj men avslår ansökan vad gäller samlingsplats, färdväg och sluttid. Samtidigt förbereder polisen ett offensivt arbete mot brott och ordningsstörningar.
Polismyndigheten har handlagt Nordiska motståndsrörelsens ansökan om att anordna en allmän sammankomst i Kungälv den 1 maj. I sitt beslut konstaterar polisen att mötes- och demonstrationsfriheterna är grundlagsskyddade rättigheter där möjligheten för tillståndsmyndigheten att avslå tillstånd är starkt begränsad. Mot bakgrund av den hot- och riskbedömning som har gjorts har polisen beslutat att bevilja ansökan men att ändra samlingsplats, korta färdvägen och tidigarelägga sluttiden för demonstrationen. Den ska avslutas två timmar tidigare än vad NMR ansökt om. Samlingsplats, färdväg och sluttid ändras i syfte att undvika omfattande ordnings- och säkerhetsstörningar.
Polisen har avslagit NMR:s önskan om samlingsplats vid Bohus fästning och beslutat att samlingsplats ska vara parkeringsplatsen vid korsningen Liljedalsgatan/Strandgatan. Färdvägen har därmed kortats och går via Strandgatan norrut och vidare Uddevallavägen fram till Nytorget i centrala Kungälv. Tillståndet gäller från kl. 13.00 på samlingsplatsen och avfärd ska ske senast kl. 13.30. Demonstranterna ska ankomma Nytorget senast kl. 14.00 och den allmänna sammankomsten ska avslutas senast kl.16.00. Polismyndigheten förbehåller sig rätten att ändra tillståndet vid förändrade ordnings- och säkerhetsförhållanden.
Två ansökningar om allmänna sammankomster i Kungälv den 1 maj har inkommit till polisen från Kungälvs socialdemokratiska arbetarkommun. Den ena avser en demonstration anpassat för barnfamiljer, den andra en demokratidag och kick off för EU-valet. Ansökningarna är under handläggning.
Polisens uppdrag är att se till att allmänna sammankomster kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt utan ordningsstörningar. Demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad liksom yttrandefriheten vilket innebär att alla ska få uttrycka sina åsikter i enlighet med gällande lagar. Opinionsyttringarna får däremot inte vara brottsliga.
– Vi kommer aktivt att ingripa mot brott och ordningsstörningar antingen direkt på plats eller i efterhand. Under insatsen använder vi poliser som är särskilt utbildade i att arbeta med folksamlingar. Vi kommer att vara särskilt uppmärksamma på och rapportera handlingar som kan innebära hets mot folkgrupp, säger kommenderingschefen Erik Nord.
Den 4 oktober 2018 väcktes åtal för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp mot 17 personer som deltog i en demonstration den 30 september i Göteborg. Rättegången har ännu inte genomförts.

Sju bilar har brunnit vid industriområde i natt
Flera bilar brann upp natten till fredag i ett industriområde i Uddevalla. Det är ännu oklart vad som har orsakat bränderna. Vid halv fem på fredagsmorgonen kom ett larm från ett industriområde i Uddevalla om att bilar stod i brand. Räddningstjänst och polis tog sig till området.
– Det har varit en brand i ett gäng personbilar, det handlade om sju bilar som stod där de hanterar skrotbilar. Det hade brunnit en stund när vi kom dit. De flesta var utbrunna, men vi släckte det som var kvar, säger Håkan Axelsson, styrkeledare vid Uddevalla räddningscentral.
Det fanns en risk för att branden skulle sprida sig till omkringliggande byggnader.
– Det var en byggnad en meter ifrån den närmaste bilen, så det har blivit lite påverkan på fasaden. Färgen hade smält. Vi kontrollerade byggnaden, men inte det hade inte hänt något mer, säger Håkan Axelsson och fortsätter:
Bränderna upptäcktes av en slump.
– Det var en tjej som jobbade i området som skulle hämta sin kollega som upptäckte det.
Vet ni vad som orsakat bränderna?
– Nej det vet vi inte, det är svårt att spekulera. Det är om de hållit på och jobbat med någonting, om det glött och tagit sig eller om någon tänt på, det de två teorier vi har.
Vid sextiden på fredagsmorgonen hade räddningstjänsten lämnat platsen.
– Det är svårt att avgöra vad som hänt och att fastställa orsaken. Det är upp till polisen, jag vet inte exakt hur de går vidare.

Knivbråk i Trollhättan – mannen har avlidit.
Uppdatering gällande bråk i bostad, Trollhättan 190321. Den skadade mannen har avlidit.
Mannen som hittades skadad i en lägenhet på Hjortmossegatan igår har avlidit. Det är en man i 40-årsåldern och anhöriga är underättade.
En förundersökning gällande mord är inledd. Flera personer hämtades under gårdagen in till förhör och en man anhölls misstänkt för medhjälp till mord. Under natten greps ytterligare en man och han är nu anhållen skäligen misstänkt för för mord.
Tekniker har undersökt den misstänkta brottsplatsen och förundersökningen fortskrider med diverse utredningsåtgärder. Ärendet kommer att hanteras av sektionen för grova brott i Fyrbodal.

Detta har hänt
På torsdagseftermiddagen larmades polisen till ett lägenhetsbråk i Trollhättan. Enligt inringaren fanns tre personer i lägenheten varav en skulle vara knivskadad. När polisen kommer dit hittar de en ensam svårt skadad man.
Det var vid 17.30-tiden under torsdagen som polisen larmades till en lägenhet i Trollhättan. På plats hittade de en ensam knivskadad man. Mannen fördes till sjukhus med ambulans och polisen spärrade av bostaden och inledde en teknisk undersökning av det som eventuellt kan vara brottsplatsen.
– Bostaden med viss omgivning är avspärrad. Det är för att vi inte med säkerhet kan säga var brottet ägt rum, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Förundersökning är inledd i samband med att lägenheten spärrades av. Rubriceringen är för närvarande inte känd. Mannen ska ha varit allvarligt skadad när han hittades.
Var den knivskurna vid medvetande?
– Jag kan inte kommentera det, säger Stefan Gustafsson.
Söker larmaren
Polisen eftersöker nu vittnen till händelsen och uppmanar alla som vet något att höra av sig via 114 14. Man vill bland annat få tag på personen eller personerna som ringde till SOS alarm och larmade om händelsen.
Det finns ingen risk för att det är gärningspersonen som ringt in?
– Jo, absolut. Det är fullt möjligt.
Grovt brott
Uppgiften att det ska ha varit tre personer i lägenheten kommer från samtalet till SOS alarm, berättar Stefan Gustafsson.
Har ni kunnat förhöra den knivskurne?
– Det kan jag inte kommentera, säger Stefan Gustafsson och fortsätter:
– Vi har ingen gripen och vi har tekniker som ska gå igenom den eventuella brottsplatsen, eller försöka hitta brottsplatsen för det är inte säkert att det har hänt i lägenheten. Sedan är det andra åtgärder vi gör i sådana här grova brott men det kan vi inte diskutera i nuläget.

Polisen: Automatvapen användes i Uddevalla vid skjutning
Tre skjutningar i samma område i Uddevalla har skett på fyra månader. Den senaste i lördags kväll då en man i 25-årsåldern skottskadades, enligt uppgifter till polisen sköts han med automatvapen.

Polisen har hittat hylsor av grov kaliber som tyder på att vittnesuppgifterna om att ett automatvapen användes under skjutningen vid järnvägsstationen i Uddevalla stämmer.
Det var på kvällen den nionde mars som skottlossningen ägde rum vid järnvägsstationen i Uddevalla.
En man från södra Sverige skadades men klarade sig undan allvarliga skador. 
Nu har polisen hittat hylsor av grov kaliber som är avsedda för automatvapen. Vilket även tidigare vittnesuppgifter visat på. 
Polisen har ännu ingen misstänkt, men enligt vittnesuppgifter ska minst tre gärningsmän stå bakom skjutningen.

Villa nedbrunnen på Instön
K
lockan 00.42 natten till torsdagen  inkommer ett larm om en brand i en villa på Instön i Kungälvs kommun. Polis samt räddningtsjänst beordras till platsen. Villan är dock övertänd när man kommer fram, Räddningstjänst har under natten arbetat med eftersläckning. Deras arbete är nu klart, och platsen spärras av i väntan på en kriminalteknisk undersökning. Brandorsaken är okänd, och en anmälan om misstänkt mordbrand är upprättad. Det är oklart om någon befann sig i huset vid tillfället för branden.
 
 

Polisen i biljakt – bil stoppades med spikmatta i Lilla Edet
Under natten försökte polisen stoppa en personbil i Trollhättan. När bilen vägrade stanna startade en biljakt i höga hastigheter, som fick stopp först i Lilla Edet klockan 00:32.
Jakten startade med att en bil inte ville stanna på polisens signal.
När polisen valde att följa efter ökade hastigheterna längs vägarna mot Lilla Edet.
Efter att följt efter i nära trettio minuter, lade polisen ut en spikmatta och det flyende fordonet fick ett hastigt stopp. 
I bilen kunde då polisen gripa föraren. Föraren, en man i 40-års ålder, kan säkras av polis. I bilen anträffas en cykel som misstänks vara stulen. Han är nu misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik sant stöld alternativt häleri. Bilen tas i beslag enligt trafikbrottslagen.

Arbete i Uddevallatunnlarna 29 mars – 7 juli
Trafiken genom Uddevalla på väg 44 kommer att påverkas kraftigt när
avslutande arbeten i Uddevallatunnlarna kommer att ske våren 2019. Tunnlarna stängs växelvis och trafiken kommer att påverkas under tre månader.
Ökade trafikmängder på väg 44 gör att Uddevallatunnlarna behöver uppgraderas för att uppfylla moderna säkerhetskrav.
Årets arbete startar 29 mars 2019 och beräknas avslutas 7 juli.
Arbetena startar i tunnel 1 och 2, då dubbelriktas trafiken genom tunnel 3 och 4. Runt 20 maj växlar arbetet över till tunnel 3 och 4 och då dubbelriktas trafiken genom tunnel 1 och 2.
Räkna med lägre restider under morgon och eftermiddag.
Arbetena i tunnlarna utförs på tider då risk för isbildning på Uddevallabron är liten.
Några av åtgärderna som ska genomföras 2019
-  Byggnation av teknikhus färdigställs
-  Byggnation av avsättningsmagasin för de båda västra tunnlarna färdigställs
-  Färdigställande av arbeten som förberetts i tidigare etapper, så som nödbelysning och utrymningsväg.
-  Installation av förnyat vägledningsystem och komplettering av säkerhetsanordningar i och runt tunnlarna.

Under hösten kommer följande att utföras:
-  Beläggningsarbete på väg 44 genom tunnlarna.
-  Färdigställande av Frölandsrondellen 
 

Tidningsbud hittade påkörd 
En man påträffades av ett tidningsbud invid länsväg 900 utanför Hamburgsund tidigt på onsdagsmorgonen.
Enligt mannen, som låg vid sidan av vägen, hade han blivit påkörd av en bil som sedan försvunnit. Tidningsbudet larmade räddningstjänst som förde mannen till vård. Mannen var enligt polisen förvirrad och hade bara lättare skador.
Händelsen inträffade vid Amdal på länsväg 900 utanför Hamburgsund och det var strax före klockan fem som tidningsbudet larmade om den påkörda mannen.
Enligt mannen var det en skåpbil som kört på honom.

Vittne spärrade flyktvägen för koppartjuvar
Ett vittne till en metallstöld i Frändefors agerande snabbt och blockerade tjuvarnas flyktväg. De fyra misstänka metalltjuvarna kunde sedan gripas av polis.
Under måndagen var flera personer i färd med att stjäla metall, tillhörande Trafikverket på en plats i Frändefors. 
 – De lastar in metallskrot i en personbil. Det ser då ett vittne som spärrar flyktvägen. Vittnet gör så med sin bil berättar, polisens presstalesperson Peter Adlersson. 
När flyktbilen inte kunde köras längs vägen, klev de misstänka ur och började gå från platsen. 
– Vi var i stort sett redan på platsen då, när de lämnade platsen. Vi kunde så gripa de fyra, avslutar Adlersson. 
De gripna personerna är misstänka för stöld. 

Nya trafiksäkerhetskameror sätt upp
Mellan 18 och 29 mars sätter Trafikverket upp åtta nya trafiksäkerhetskameror mellan Sollebrunn och Väne-Åsaka på väg 42.
Syftet med kamerorna är att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken, inte att ta fast de som kör för fort. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.
Fakta om trafiksäkerhetskamerorna
De cirka 1 600 trafiksäkerhetskameror som fanns vid utgången av 2017sparar cirka 20 liv per år.
Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
Endast de som kör för fort fotograferas.
Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året

Skola i Strömstad bevakas av polis  efter hot mot lärare
Efter att främlingsfientliga hot riktats mot en lärare på Skee skola utanför Strömstad har kommunen fattat beslut om ökad bevakning av skolan. Väktarbolag kommer att patrullera vid öppning och stängning, dörrarna låses och bemanningen ökas.
Enligt kommunens förvaltningschef Nicklas Faritzon var det för omkring en månad sedan som det första av fyra hotfulla meddelanden hittades på skolan. Hoten är i samtliga fall riktat mot en enskild lärare och har ett främlingsfientligt innehåll, något som P4 Väst var först att berätta om.
– Någon har skrivit hotet på en dator och sedan gjort utskrifter, lapparna har placerats ut inne i skolans lokaler, berättar Nicklas Faritzon.
– Ett av hoten hittades i skolans brevlåda, ett annat satt uppe på en anslagstavla inne i skolan. Och nu det senaste hittades på skolans övervåning.
Höjd polisnärvaro i Skee 
Kommunen ser allvarligt på det inträffade och en polisanmälan har gjorts. För att säkerställa vilka personer som kommer och går i Skee skola och förskola har en rad åtgärder vidtagits. Securitas kommer att patrullera vid öppning och stängning, dörrarna kommer att vara låsta och bemanningen ökas i samband med öppning och stängning. Polisen har också meddelat att man höjer sin närvaro i Skee.
Hotad får stöd 
Eftersom hoten som förkommit är personliga har kommunen gjort bedömningen att det i nuläget inte finns en hotbild mot eleverna, utan att undervisningen kan fortgå som vanligt.
Den person som drabbats av hoten är inte i tjänst och får stöd av företagshälsovård för att hantera det som inträffat.
Vårdnadshavare, personal och elever underrättade och kommunen avser komma med ytterligare information i takt med att polisens utredning går framåt.

Polisen varnar: Ungas konton används för penningtvätt
Penningmålvakter är personer som upplåter sina konton för kriminella pengar. Kontot tvättar pengarna och döljer deras brottsliga ursprung. I utredningarna om telefonbedrägerier ser polisen nu allt fler unga penningmålvakter. Telefonbedrägerier – eller vishing efter voice phishing – började uppmärksammas så sent som hösten 2017.
Vishingbrott är ett omfattande bedrägeri där personer kopplade till grov organiserad brottslighet kontaktar människor via telefon. Genom att lura dem att logga in med sitt bank-id eller bankdosa kan de sedan länsa deras konton på pengar.
För att tömma kontona behövs flera personer som upplåter sina egna konton för att tvätta pengarna. Dessa personer blir penningmålvakter och ofta är detta unga personer.
– Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från ett brott i det finansiella systemet så att det ser ut att vara lagligt förtjänade pengar. Med tvätten döljs var pengarna kommer ifrån, säger Anna-Karin Kjellgren som är brottsförebyggare på bedrägerisektionen i region Väst.

Personen som upplåter sitt konto tvättar pengarna genom att hjälpa till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet.
– De här unga personerna förstår inte alltid sin egen roll i brottet. De unga dras in i kriminalitet som kan få stora konsekvenser för ungdomen själv, vårdnadshavaren och samhället i stort, säger Anna-Karin Kjellgren.
Den som är vårdnadshavare har möjlighet att ha insyn i barnets konto och kan då uppmärksamma och upptäcka avvikande transaktioner. – Finns det misstanke om att pengar som kan vara kopplade till penningtvätt syns på barnets konto så kontakta banken och gör därefter en polisanmälan, säger Anna-Karin Kjellgren.

Polisens råd när det gäller medverkan i penningtvätt:  Många ungdomar och unga vuxna är inte medvetna om att de potentiellt begår ett brott genom att göra en enkel tjänst som att låna ut sitt konto till någon annan.
Prata med ungdomar och unga vuxna i din närhet om att det är olagligt att upplåta sitt konto för kriminella pengar.  Den som agerat penningmålvakt kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet även om personen bara fört över en del av summan. Det kan leda till skuldsättning i tidig ålder.
 Vårdnadshavare kan också bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe om den som agerar penningmålvakt är omyndig. Under denna vecka har polisen i hela landet extra fokus på unga penningmålvakter och det förebyggande arbetet mot telefonbedrägerier.

Tågvärdar utrustas med kroppsburen kamera
Från och med den 18 mars kommer tågvärdar ombord på Västtågen att börja bära kroppsburen kamera. Syftet är att öka tryggheten och förbättra arbetssituationen för personalen. Västtrafik och SJ Götalandståg har tidigare genomfört tester med kamerorna.
Som en del av det brottsförebyggande arbetet beslutade Västtrafik och SJ Götalandståg under 2018 att införa kroppsburna kameror. Satsningen blir nu verklighet då kamerorna börjar tas i bruk från den 18 mars.
– Vi får flera rapporter om hur tågvärdar upplever sin arbetsmiljö som allt mer utsatt utifrån säkerhetssynpunkt. Därför känns det särskilt relevant att ge dem så bra förutsättningar som möjligt för att de och resenärerna ska kunna känna sig trygga i trafiken, säger Torvald Svahn, affärschef tåg, Västtrafik.

Kamerorna kommer att följa olika linjer och tågvärdar. De kommer att bäras i brösthöjd så att den syns tydligt. Inspelning och lagring kommer bara ske vid situationer där hot om våld eller våld förekommer. Allt material som spelas in är krypterat.
Västtrafik och SJ Götalandståg har tillsammans genomfört tester i flera omgångar för att utvärdera effekterna av att bära kroppsburen kamera. Resultat har visat att tågvärdarna har upplevt en ökad trygghet och säkerhet när de burit kamerorna, vilket legat till grund för det här beslutet.

Polisjakt – efter man på fyrhjuling
Vid 17.30-tiden på lördagskvällen fick polisen larm om en man som kört rattfull på en fyrhjuling i Strömstad. En polisjakt utbröt men mannen lyckades köra iväg från polisen.
Enligt polisen ska jakten ha pågått i runt tjugo minuter på småvägar runt Näsingen. De ska inte ha kört i några höga hastigheter.
Mannen körde sedan in på en skogsväg och försvann. 

Man döms till vård efter att han strypvåldtog äldre kvinna
Han överföll en kvinna i 70-årsåldern mitt på dagen i somras. Sedan ströp han henne nästan till döds och begick en våldtäkt. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård för grov våldtäkt.
I juli 2018 blev en kvinna i 70-årsåldern överfallen och våldtagen när hon var ute och gick i skogen i Sannäs, Tanums kommun.
Länge såg det ut som om brottet inte skulle klaras upp, men så i vintras fick polisen en DNA-träff från den sekatör som kvinnan hade med sig ut i skogen och som hon försvarade sig med vid överfallet.
Snart kunde en man i 40-årsåldern knytas till våldtäkten.
Mannen döms nu vid Uddevalla tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för grov våldtäkt. Han dömdes till vård eftersom en chefsläkare konstaterat att mannen lider av allvarlig psykisk störning. 
Mannen är tidigare dömd för mordbrand och grov misshandel. Han har hela tiden förnekat att han ska ha våldtagit kvinnan och säger att han inte minns förra sommaren, då våldtäkten ska ha skett.
Mannen ska även betala 135 000 kronor i skadestånd. 

Hovrätten skärper straff efter yxmord i Uddevalla
I tingsrätten fick den 22-åring som högg ihjäl Magnus Natschki i Uddevalla en kraftig straffrabatt. Men nu skärper hovrätten straffet och dömer mannen till 14 års fängelse. Även straffet för den 19-åring som filmade mordet skärps.
In i det sista var rättegången om ett av de senaste årens mest uppmärksammade mordfall ett nervdrama. I tingsrätten dömdes den 22-årige mannen till 10 års fängelse, minimistraffet för mord då domstolen ansåg att han befunnit sig i ett nödliknande tillstånd. Själv har 22-åringen hela tiden hävdat att han tvingades att mörda sin vän och rumskamrat Magnus Natschki, 36, och överklagade till hovrätten för att bli friad, eller få ett kortare straff.
I och med överklagandet löpte 22-åringen också risken att dömas till ett högre straff vilket gjorde att han in i det sista höll det öppet om han skulle stå fast vid sitt överklagande.
Anses inte ha agerat i nöd
På fredagen klockan 11.00 kom så beskedet från hovrätten för Västra Sverige: Straffet skärps till 14 års fängelse. Hovrätten anser inte att 22-åringen agerade i nöd, däremot under tvång.
Den 19-årige man som filmade mordet får sitt straff skärpt, från 12 till 13 års fängelse. Även den 34-årige man som pekats ut som organisatör av attacken mot Magnus Natschki får ett längre straff, från 6 år till 7 års fängelse för människorov, grov misshandel och rån. Chefsåklagare Mats Sällström velat se ett betydligt längre straff och att han även skulle ha dömts för skyddande av brottsling, grovt brott.
Misstänkta låstes in tillsammans
Fallet har kallats unikt och tidigt förutspåddes det kunna nå ända upp till högsta instans. Nu återstår det att se om hovrättens dom överklagas till Högsta domstolen, och om det i så fall beviljas prövningstillstånd.
Det är inte bara brottet som sådant som är exceptionellt, även rättsprocessen har varit dramatisk. Den 25 februari fick förhandlingarna i hovrätten skjutas upp då en misstänkt bomb hittades invid häktet i Göteborg där 22-åringen och 34-åringen satt. Paketet visade sig senare vara ofarligt. Veckans brott kunde också avslöja att de båda männen, som vittnade mot varandra, senare samma dag låstes in tillsammans i en sluten kulvert. När vakterna upptäckte det och gick emellan männen, var 22-åringen likblek och skärrad. 

Högsäsong för pass - Planera din resa i tid
Nu börjar högsäsongen i våra receptioner och det kan tidvis vara långa köer eller svårt att få en bokad tid som passar. Kontrollera därför i god tid om dina resehandlingar är giltiga om du ska ut och resa.
Här kommer några tips på hur du underlättar ditt besök:
Du behöver boka tid för att ansöka om en resehandling i region Mitt: Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Det gäller även många av landets övriga orter: passexpeditioner med tidsbokning.
På vissa av våra passexpeditioner är det lång väntetid. Vi uppdaterar tider kontinuerligt och det kommer ofta in återbud, så besök bokningssidan regelbundet om du inte hittar en tid som passar vid första försöket.
Extra många besöker oss under påsklov, Kristi Himmelsfärdshelgen och andra lediga dagar under våren. Just de dagarna är det extra svårt att hitta en ledig tid, så om du har möjlighet är det bra att välja en annan dag.
Vårdnadshavarna måste alltid ge sitt skriftliga medgivande till pass och nationellt id-kort för barn under 18 år. Blankett för medgivande finns här på webben, och den finns också på din lokala passexpedition.
Du behöver ha med dig giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
Går ditt pass ut redan nu, men du har ingen resa inplanerad? Om möjligt är det bra att vänta tills högsäsongen är över med att ansöka om nytt.
Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar.

Arbetena på Bohusbron i Kungälv fortsätter. Bron stängs nu ytterligare två långhelger
Bohusbron – som sträcker sig över Nordre älv i Kungälv mellan pendelparkeringen Eriksdal och fästningsholmen – behöver underhållas. Bron har redan varit stängd för motorfordon en första långhelg, men eftersom arbetena tar längre tid än planerat stängs nu bron inte bara en, utan ytterligare två långhelger.
Följande datum och klockslag är bron stängd:
- Torsdag den 14 mars klockan 21:00 till måndag den 18 mars klockan 04:00
- Torsdag den 21 mars klockan 21:00 till måndag den 25 mars klockan 04:00.
Under dessa tidpunkter är bron stängd för all motorfordonstrafik dygnet runt. Bussar, bilar, lastbilar, motorcyklar och så vidare hänvisas istället till Nordreälvbron.  
Gående och cyklister kommer att kunna passera över bron under tiden som arbetet pågår. För gående blir det ingen skillnad, medan cyklister uppmanas att leda sin cykel förbi arbetsområdet.
För information om de bussar som vanligtvis trafikerar Bohusbron hänvisas till Västtrafik.

Man misstänkt för att ha knivskurit sambo
En kvinna i Vänersborg har blivit knivskuren och en man har gripits.
Kvinnan som är i 30-årsåldern har blivit knivskuren i ena handen och i ryggen, men hon ska vara lindrigt skadad enligt polisen.
En man som bor på samma adress som kvinnan greps i lägenheten vid fem-tiden på fredagsmorgonen och han är misstänkt för grov misshandel samt olaga hot skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna påkörd av grävmaskin - avled på platsen
En person har  enligt SOS blivit påkörd och skadad av en grävmaskin i Hisings Backa i Göteborg klockan 14:04 på torsdagen.
Händelsen har enligt SOS inträffat vid Jacobs gata.  Räddningstjänst, ambulans och polis åker till platsen. 

UPPDATERING
När grävmaskinen skulle svänga in på en byggarbetsplats blev en förbipasserande kvinna i 80-årsåldern påkörd. Enligt polisen avled hon på platsen.
Polisen inledde en förundersökning med brottsrubricering vårdslöshet i trafik. Senare tillkom även rubriceringen vållande till annans död. 
Kvinnans anhöriga är underrättade.  

Jenny Wester förevisar laserinstrumentet för Yoko Yatake från National Police Agency in JapanTraffic Bureau, Traffic Enforcement division.
Jenny Wester förevisar laserinstrumentet för Yoko Yatake från National Police Agency in JapanTraffic Bureau, Traffic Enforcement division.

Polisen i region Väst tar emot studiebesök från japansk polis
En trafikpolischef från polisen i Japan är på besök hos polisen i region Väst för att ta del av våra arbetsmetoder som syftar till att sänka medelhastigheten på vägarna.
I region Väst arbetar lokalpolisen bland annat med "20-minutersmetoden". Metoden går ut på att lokalpolisen genomför punktvisa trafikkontroller med laser, med en nolltolerans mot hastighetsöverträdelser.
– Vi rapporterar så låga överträdelser som 6 km/h, därför att vi ser att detta ger resultat – i förlängningen sänks medelhastigheten överlag på våra vägar, säger Jenny Wester, polisområdeschef i Fyrbodal.
2016 genomfördes en stor, regional trafikinsats under tre veckor, som delvis byggde på samma metod. Insatsen innebar en intensifierad hastighetsövervakning på 13 utpekade vägsträckor. VTI utvärderade insatsen och utvärderingen visade att medelhastigheten sänktes på de utpekade vägavsnitten. Tjugominutersmetoden används numera i lokalpolisområdena i region Väst som en del av det vardagliga polisarbetet och metoden har redan väckt intresse i Kanada, Japan, Australien och Hong Kong. Representanter från trafikpolisen i Japan har till och med kommit till polisen i region Väst för att lära sig mer om våra arbetsmetoder.
– Det är väldigt roligt att våra arbetsmetoder på trafikområdet är i blickfånget och sprids internationellt. Den japanska trafikpolischefen har varit mycket intresserad av alla detaljer i våra arbetsmetoder och kommer att införa samma system i Japan, säger Jenny Wester, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.
Bland annat så gjordes ett studiebesök vid en trafikkontroll vid Ellesbovägen mellan Bäckebol och Kungälv där trafikpoliserna gick igenom hur vi använder laserinstrument och en mobil automatisk hastighetskamera.
De japanska poliserna fick även träffa regionpolischefen Klas Johansson.

Liseberg satsar 80 miljoner på nytt nöjesområde
Nöjesparken Liseberg satsar på att bygga ett helt nytt musik- och nöjesområde som ska vara klart till säsongsöppningen 2019. Totalt satsar det kommunala bolaget 80 miljoner kronor.
Det nya nöjesområdet som nöjesparken kallar för Hamnområdet kommer att finnas vid befintliga Hamnkrogen. Pengarna läggs på en scen, restaurang och andra publikfaciliteter. Det handlar också om akustikförbättringar samt ljud- och ljusteknik.
Det nya området ska vädersäkras ska också vädersäkras med stora markiser. Inspiration för området hämtas från Danmark.
– Vi skapar en ny miljö som påminner om Nyhavn i Köpenhamn, en vibrerande stämning längs med kajkanten., säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.
Totalt lägger Liseberg 80 miljoner kronor inför säsongsöppningen i april då det nya hamnområdet ska stå klart.

LISEBERGS NYA HAMNOMRÅDE
Hamnkrogen: 160 sittplatser inne + 70 ute
Skeppsmagasinet 100 sittplatser inne + 150 uteSpökbaren
75 sittplatser inne + 40 ute
Polketten med Lilla Scenen: 750 ståplatser under tak och totalt 3500 i hela området.
Källa: Liseberg

Flera företag höjer säkerhet efter inbrott i Lysekil
Flera företag har haft inbrott i Lysekil, så nu höjs säkerheten på flera av företagen för att förhindra nya brott. Det kommunala bolaget Leva har nu beslutat att inhägna hela området. Anledningen är den fräcka kopparstöld företaget utsattes för i slutet av februari.
– Vi har röjt träd och grävt fundament till stängslet, säger Olaf Völcker som är ställföreträdande vd för Leva. 
Även företaget Donsö Engine and Shiprepair från Göteborg blev bestulna i Lysekil på verktyg värda 400 000 kronor. 
– Vi kommer installera gps-trackers på vår dyra utrustning, säger Emil Green som är vd för Donsö Engine and Shiprepair

Kvinna utsatt för rånförsök i Kungälv
På Karebyvägen i höjd med Olseröd har en kvinna i 35-årsåldern blivit utsatt för ett rånförsök. Polis larmades klockan 13:18 på onsdagen.
Tre unga killar frågade henne efter cigaretter men när de inte fick det gav de sig på henne. En av dem hade kniv och skar henne så jackan gick sönder. Hon har även en rispa/ rivsår i ansiktet, oklart om det är orsakat av kniven. De försvann sedan från platsen utan att få med sig något. Polisen har letat efter rånarna med bl a hund men ingen har ännu gripits. Kvinnan var inte i behov av ambulans.

Man hittades död utanför Uddevalla – man åtalas för rån
En 38-årig man åtalas för att ha rånat en äldre man i en bil i augusti. Enligt åtalet har mannen stulit bland annat bankkort, id-kort och en klocka från mannen samt knuffat rånoffrets huvud in i bilrutan.
Mannen som rånades hittades död i bilen i Hogstorp utanför Uddevalla. Inledningsvis utreddes händelsen som misstänkt mord. Men vid obduktionen visade det sig att mannen avlidit av en hjärtsjukdom.
Mannen som åtalas förnekar brott.
– Han är väldigt bestämd i sin uppfattning att mannen var död när han påträffade honom, och han förnekar att han begått något brott, säger advokaten Peter Carlström.
Åklagaren skriver i åtalet att om tingsrätten kommer fram till att offret var död redan innan den åtalade tog mannens saker, så ska det hela betraktas som grov stöld i stället för rån.
Förutom rånet åtalas mannen i 40-årsåldern för en rad andra stölder.

Ungdomsliga fortsätter härja i Trollhättan och Uddevalla enligt polisen
En ungdomsliga tros stå bakom den senaste tidens personrån i Trollhättan och Uddevalla. Gärningsmännen omringar sitt offer, och ibland hotar de till sig bytet med kniv. Det är mobiltelefoner, och i vissa fall kläder som rånarna är ute efter.
– Det här är ett fegt sätt att råna, säger Jan Bäckström, polisinspektör och förundersökningsledare i Uddevalla.
Flera unga killar i åldrarna 14 till 18 tvingar till sig elektronik, och i vissa fall kläder från offren. Ibland är ungdomsligan också beväpnade.
Sex rån ska ha ägt rum i Uddevalla under förra månaden. Polisen tror att ungdomsligan står bakom fem av dem.
– Även i Trollhättan har det skett flera rån och vi tror att personerna rör sig mellan de här två städerna.

Kvinna döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande av barn
Rätten gick på åklagarens linje och dömde den 39-åriga kvinna som fört bort en bebis i sin barnvagn till två års fängelse.
Rättegången hölls under tisdagen och domen kom redan samma dag.
Tingsrätten tog knappt en timme på sig att bestämma detta. Det var en oväntat snabb dom.
Det blev som åklagaren yrkat på: Två års fängelse för olaga frihetsberövande, samt två fall av ringa narkotikabrott. Kvinnan döms även till att betala 12.000 kronor i skadestånd till brottsoffren.
Målsägarbiträdet Ewa Backman välkomnade domen å familjens vägnar.
– Att i dag möta den tilltalade som har orsakat familjen en sådan stor skada har självklart varit en känslomässigt väldigt svår situation. Att nu detta avslutas med en fällande dom och att familjen då har möjlighet att gå vidare är väldigt viktigt för dem.

Kvinnan har från början erkänt att hon tog barnvagnen, men vidhöll genom rättegången att hon inte märkt att det låg ett barn i den.
Det var den 22 januari som kvinnan tog bebisen. Mamman hade gått in på förskolan för att hämta ett äldre syskon, och den sex månader gamla flickan sov i sin barnvagn.

Mord/dråpförsök - Man hällde bensin över en kvinna
Polis larmas till en lägenhet i Gamlestaden med anledning av att en man ska ha misshandlat och hällde bensinvätska över en kvinna klockan 16:59, på tisdagen.
På plats befinner sig de två personerna. Mannen grips misstänkt för försök tilll mord. Kvinnan som har fått brännbar vätska på sig uppges inte vara allvarligt skadad, hon har i nuläget inte behövt föras till sjukhus. De båda är bekanta med varandra.  
En förundersökning gällande försök till mord har inletts och platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Dyrt sanera miljöfarliga vrak på västkusten 
Fyra av de 30 mest miljöfarliga vraken i svenska vatten har nu undersökts av Havs- och vattenmyndigheten. Tre av skeppen har delvis kunnat saneras, för Skytteren meddelar myndigheten att det kommer att kosta en hel årsbudget att tömma det på olja.

Det finns runt 17 000 vrak i svenska vatten. 30 av dem bedöms som särskilt miljöfarliga och fyra – Thetis, Sandön, Hoheneichen och Skytteren – har de senaste två åren undersökts.
– Vi är mycket nöjda med att ha kunnat göra flera säkra och lyckade vrakprojekt under 2018. Under 2019 fortsätter HaV arbetet med att undersöka fler vrak samt att tömma dem på olja och rensa dem från spökgarn, säger Fredrik Lindgren, utredare på enheten för havsmiljöförvaltning på HaV, (Havs- och vattenmyndigheten), i ett pressmeddelande.

Thetis blir pilotprojekt för fartygssaneringar på Västkusten. Foto: SVT
I fallet Thetis, Sandön och Hoheneichen har det gjorts satsningar för att tömma dem på olja och rensa dem från så kallade spökgarn, gamla garn som fisk fastnar i och dör en plågsam död.
Enorma mängder olja
730 liter olja har pumpats upp från Thetis, som sjönk 1985 utanför Smögen. Det fartyget sägs ligga ”bra till”, nära hamn och inte så djupt. Under arbetet upptäcktes en 20 ton tung snörpvad i nylonmaterial insnärjd i vraket. Cirka tolv ton av garnet har kunnat bärgas.
Värre är det med Skytteren, som SVT Nyheter Väst skrivit om tidigare, och som tros innehålla 4 – 500 kubikmeter olja.
– Resultaten visar att Skytteren är mycket nedbrutet, bara fyra millimeter plåt återstår på vissa platser. Vi såg också ett mindre oljeläckage på vattenytan i området som härrör från vraket. Starka yt- och bottenströmmar kommer att komplicera en framtida oljebärgningsoperation, säger Frida Åberg, också hon utredare på HaV.

Regeringen har beslutat att satsa 25 miljoner kronor om året i tio år för att minska miljörisker från svenska vrak, pengar som HaV använder i sitt arbete. Men enligt HaV kommer en tömning av bara Skytteren kosta mer än 25 miljoner, alltså en hel årsbudget.
Hur alla de 30 vraken som bedöms som ”akut miljöfarliga” ska kunna saneras inom budgeten kommenteras inte av HaV i pressmeddelandet.

Lista: Så många anmälda våldtäkter har klarats upp där du bor
Det finns stora skillnader i landet när det gäller hur många anmälda våldtäkter som klaras upp. Från Kalmar, där nästan var femte anmäld våldtäkt redovisats till åklagare – till Karlskrona där motsvarande siffra är runt var tjugonde. Se i listan nedanför för att ta reda på hur det ser ut där du bor.
Uppdrag granskning har tagit fram alla våldtäktsutredningar från 2014 till och med augusti 2018 och sammanställt hur många av dem som klarats upp. Det innebär att de redovisats till åklagare, vilket nästan alltid leder till åtal. Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Siffrorna är uppdelade på landets samtliga åklagarkammare.
Åklagarkammare   Antal ärenden    Antal redovisade     Procent 

Borås 575 67 12%
Eskilstuna 355 46 13%
Falun 543 103 19%
Gävle 610 94 15%
Göteborg1650 173 10%
Halmstad 448 68 15%
Helsingborg 513 62 12%
Jönköping 672 67 10%
Kalmar 412 82 20%
Karlskrona 204 11 5%
Karlstad 476 51 11%
Kristianstad 360 51 14%
Linköping 466 61 13% 
Luleå 511 56 11% 
Malmö 819 88 11% 
Norrköping 401 41 10% 
Nyköping 380 57 15% 
Skövde 504 61 12% 
Stockholm 3696 436 12% 
Sundsvall 528 78 15%
Södertörn 892 142 16%
Södra Skåne 885 156 18%
Uddevalla 713 110 15% ingår även STO-regionen med flera
Umeå 661 94 14%
Uppsala 699 88 13%
Västerås 570 71 12% 
Växjö 325 37 11% 
Örebro 602 77 13% 
Östersund 339 60 18%

Kommunen ställer krav på Trafikverket om vägbuller
Många invånare i Ljungskile bor i fastigheter med höga ljudnivåer från väg E6 och flera upplever sig störda av buller. Samhällsbyggnadsnämnden har nu förelagt Trafikverket om att anlägga bullerreducerande asfalt på sträckan mellan Lyckornamotet och Ljungskilemotet.
Kommunen kräver att den bullerreducerande asfalten ska finnas på plats senast 20 månader efter att beslutet vunnit laga kraft. 
Uddevalla kommun kräver också att Trafikverket utreder hälsonytta och kostnad för bullerreducerande asfalt på ytterligare 1,5 kilometer av E6 från Lyckornamotet och söderut. Trafikverket ska även utreda hälsonytta och kostnad för att sätta upp bullerskärmar längs motorvägen på tre sträckor om vardera 1,8-2,6 kilometer. Senast fem månader efter att beslutet vunnit laga kraft ska dessa utredningar ha inkommit till kommunen.
Samhällsbyggnadsnämndens föreläggande till Trafikverket syftar till att uppnå en bättre ljudmiljö för invånarna i Ljungskile. Buller är ett utbrett folkhälsoproblem som påverkar människors hälsa och möjlighet till god livskvalitet. Buller kan, utöver att människor blir störda, även orsaka sömnstörningar, försämrad inlärning och prestation, samt leda till skadliga effekter på hjärta och kärl.
 

Tio män inför rätta i stor kopplerihärva i Västsverige
Totalt tio män från framförallt Västsverige har åtalats för bland annat grovt koppleri, grov våldtäkt och köp av sexuell handling av barn.
Av de tio männen som åtalats har två mer centrala roller i utredningen. Bägge männen är i medelåldern och har via jobb och uppdrag på fritiden haft kontakt med barn och ungdomar.
Parallellt misstänks de har utsatt flickor och unga kvinnor i Göteborgsområdet för grova sexuella övergrepp, bland annat våldtäkt mot barn och grovt koppleri.
Åtalet gäller misstänkta brott från 2012 fram till förra året.
 – Det var två poliser på lokal nivå som fann den här kvinnan väldigt trovärdig och tillförlitlig, säger åklagare Mats Ihlbom.

Stuga brann ner i Hunnebostrand
Vid halv åttatiden på fredagskvällen larmades räddningstjänsten till en brinnande stuga i Hunnebostrand. Stugan blev helt förstörd, men elden spred sig inte till några andra byggnader. Det var grannarna som först såg elden och larmade, men när räddningstjänsten kom fram brann det kraftigt genom taket och elden fick ny fart av att vinden kunde ta sig in i byggnaden. Men efter lite mer än två timmar, vid åttatiden på kvällen, var allt under kontroll.
Räddningstjänsten Sotenäs och Tanum var på plats för att släcka.
Stugan ska ha varit tom sedan minst en vecka tillbaka, och ingen person ska ha skadats i branden. Räddningstjänsten vet i nuläget inte varför stugan började brinna.

Fyra polisbilar skadade i jakt efter bilförare
Vid Kungsportsavenyn i Göteborg är det en bil med flera personer i som kör mot färdriktningen i spårvagnsspåren upp mot Götaplatsen i mycket hög fart klockan 00.56 natten till lördagen.
En polispatrull påbörjar ett förföljande som så småningom slutar vid Torpagatan i Munkebäck, där föraren i bilen försöker preja polisbilen men kör själv av vägen. I bilen färdas tre personer som körs till sjukhus för vård. Under förföljandet är det fyra polisbilar som skadas i samband med att den misstänkte föraren kör på polisbilarna.
Personerna i bilen är misstänkta för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

Nytt projekt ska kartlägga späckhuggare 
Två goda vänner har startat ett projekt för att kartlägga späckhuggare som kommer till svenska vatten. Nu efterlyser de allmänhetens hjälp.
Flera observationer på västkusten
På våren och sommaren brukar observationerna av späckhuggare i svenska vatten ta fart. Via andra sajter och nätverk har Linda och Jimmie fått information om observationer i bland annat Marstrand, Väderöarna, Lysekil och Varberg. Och Måseskär utanför Orust.

Linda Gustafsson och Jimmie Lindell har startat det ideella projektet Sveriges Späckhuggare.
– Vi har varit intresserade av valar och de marina djuren ganska länge. Vi är fascinerade över att späckhuggare kommer in i svenska vatten. Och ingen har riktigt tag i tag i att kartlägga dem, så vi tänkte att det kan ju vi göra, säger Linda Gustafsson.
De vill försöka följa de späckhuggare som syns i svenska vatten varje år och se om det är samma individer som kommer tillbaka.
Hur ser man skillnad på olika späckhuggare?
– Det gör man via ryggfenan. Varje ryggfena är unik, som ett fingeravtryck. Sadeln, som är en grå fläck bakom ryggfenan kan också hjälpa till, säger Linda Gustafsson.

Åtalad för våldtäkt mot kvinna i 70-årsåldern – "bör dömas till vård"
Rättegången mot den man som är misstänkt för att ha våldtagit en äldre kvinna i Tanum avslutades under fredagsförmiddagen. Åklagaren vill se att gärningsmannen döms till rättspsykiatrisk vård.
För en stund sedan avslutades den andra och sista rättegångsdagen mot den man i 40-årsåldern som är åtalad misstänkt för att ha överfallit, tagit stryptag och våldtagit en kvinna i 70-årsåldern i Tanum i somras.
Åklagare Robert Beckard sa under förhandlingarna att han inte kunde yrka på något annat än rättspsykiatrisk vård med begränsning av frihet. Detta eftersom det finns ett intyg sen innan från en chefsöverläkare om att gärningsmannen lider av allvarlig psykisk störning. 
Åtalet ogillas av försvaret. Mannens advokat säger att bevisningen inte håller. Han påpekar att det finns inga vittnen, inget blod och ingen sperma från brottsplatsen. 
– Däremot kan min klient inte förneka att han vistades i området under tiden våldtäkten ägde rum. Både bilen och mannens mobil har knutits till platsen, men han har inget minne av att ha varit där och kan därför inte försvara sig mot anklagelserna, säger advokaten Andreas Grudemo. 
Försvaret lägger fram en alternativ bild av vad som hände:
– Det är möjligt att min klient pissade i diket där man senare hittade sekatören med DNA:t. NFC har inte kunnat bevisa vad det är för DNA man hittat, det kan vara urin. 
 
Vanligtvis är våldtäktsrättegångar bakom stängda dörrar av hänsyn till den som blivit utsatt, men i den här rättegången ville kvinnan själv att rättegången skulle vara öppen.
Mannen är tidigare dömd för mordbrand och grov misshandel. Han förnekar att han har våldtagit kvinnan och säger att han inte minns förra sommaren, då våldtäkten ska ha skett.

Man och kvinna åtalas för grovt vapenbrott och narkotikabrott i Uddevalla
En man och en kvinna har tillsammans och i samförstånd innehaft ett avsågat hagelgevär och elva stycken hagelpatroner utan att ha rätt till det vid ett polisingripande den 5 februari 2019 i Uddevalla.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet har varit av särskilt farlig beskaffenhet. Det yrkas att i beslag taget vapen och ammunition förverkas från mannen och kvinnan.
Dessutom åtalas paret för narkotikabrott då de har tillsammans och i samförstånd olovligen, helt eller delvis, i överlåtelsesyfte förvärvat och innehaft 80 gram amfetamin, som är narkotika. De har härutöver innehaft 1,45 gram MDMA och fem tabletter innehållandes zolpidem. Det hände mellan den 26 januari 2019 och den 5 februari 2019 i Uddevalla,

Polisbil körde av vägen under utryckning – två till sjukhus
Strax innan klockan 20 kom larmet om olyckan. En polisbil hade av oklar anledning kört av vägen i Brämhult i Borås.
– De var på väg i ett brådskande ärende och det kan vara orsaken, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg
Två poliser fick föras med ambulans till sjukhuset i Borås.
– Den ene klagar över nacksmärtor och en skadad handled. Den andre blev chockad och då förs man alltid till sjukhus som en ren försiktighetsåtgärd, säger Christer Fuxborg.
Olyckan inträffade under en insats med flera polisbilar.
– Blåljusen var på och då går det alltid lite hastigt, men jag har ingen förklaring till varför de körde av vägen ner i diket. Det får en intern utredning klargöra, säger Christer Fuxborg
Bilen fick bärgas från platsen.

Bohusbron stängs nattetid
På grund av underhållsarbete stängs Bohusbron nattetid vid två olika tillfällen. Gång- och cykeltrafik påverkas inte. Arbetena på Bohusbron – som sträcker sig över Nordre älv i Kungälv mellan pendelparkeringen Eriksdal och fästningsholmen –  sker dels 7-11 mars, dels 14-17 mars.
Under dessa datum stängs bron av helt för all biltrafik mellan klockan 21:00 och klockan 04:00. Biltrafiken hänvisas istället till Nordreälvbron.  
Gående och cyklister kommer att kunna passera över bron under tiden som arbetet pågår. För gående blir det ingen skillnad, medan cyklister uppmanas att leda sin cykel förbi arbetsområdet.

Under sexton år har 58 personer i Västra Götaland dödats av sin partner
Forskare i Göteborg går nu igenom samtliga mordfall för att i framtiden kunna förhindra att det går så långt som till mord.
– Ett typiskt fall är där mannen varit våldsam mot kvinnan tidigare och uppvisat ett kontrollerande beteende. När kvinnan sen vill lämna eskalerar våldet, säger Viveka Enander, forskare och projektledare för studien som bedrivs vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer.
Vanligast med kniv
Forskarna undersöker mordfall som skett i nära relationer i Västra Götaland mellan år 2000 till 2016. Under den perioden har 58 personer dödats av sin partner. Av förövarna var 10 kvinnor och 48 av dem män.
– Det vanligaste tillvägagångsättet är kniv, det är det man har hemma och det är det man tar till. För de män som stalkar och förföljer, då kan man ha ett gevär och ha planerat det på det viset, berättar Viveka Enander.
Identifiera riskfaktorer
Syftet med forskningen, som beräknas vara klar inom ett par år, är att identifiera riskfaktorer för att se om något hade kunnat göras innan det slutade med mord.
– De här männen är väldigt svåra att identifiera. Jämför man män som mördar i nära relationer med andra män som mördar så är de mycket mer välfungerade, mer psykiskt friska och socialt väletablerade, säger Viveka Enander.

TYPISKA VARNINGSSIGNALER NÄR EN KVINNA MISSHANDLAS AV SIN MAN
Är svartsjuk och kommer med ogrundade anklagelser 
Har ett kontrollerande beteende
Talar illa om kvinnans vänner och släktingar
Begränsar kvinnans livsutrymme och avskärmar henne från omvärlden 
Tvingar henne att utföra sexuella handlingar mot sin vilja 
Skrämmer och hotar
Är även våldsam mot djur
Källa: RSK/Nolltolerans

Över 200 tips om överfallen på kvinnor i Uddevalla och Vänersborg
Tipsen strömmar in till polisen om överfallen mot kvinnor i Uddevalla och Vänersborg. Mycket tyder nu också på att det är en och samma gärningsman som överfallit kvinnorna.
Det var i våras som tre kvinnor i Uddevalla och Vänersborg blev överfallna nattetid. För ett par veckor sedan gick polisen ut med tre olika fantombilder på gärningsmännen och hittills har över 200 tips kommit in till polisen.
Det som gör att polisen misstänker att det är en och samma gärningsman är att beskrivningarna av gärningsmannen liknar varandra, men också att tillvägagångssättet vid överfallen varit snarlika. Det som är utmärkande är att gärningsmannen stått och väntat på kvinnorna nattetid för att därefter ha slagit till.
– Gärningsmannen har också varit våldsam och ska ha försökt slita av kvinnorna kläderna vid två av fallen, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid polisen i Fyrbodal.
Polisen kommer nu gå igenom de tips som kommit in och bearbeta de som är mest intressanta. Sten-Rune Timmersjö kan dock inte gå in på om tipsen gjort att de kommit närmare ett gripande av en gärningsman.
– Målsättningen är att vi ska klara upp detta. Det finns väldigt mycket material att bearbeta i det här fallet som gör att jag har goda förhoppningar om att vi ska lösa detta.
Polisen vill inte kommentera eventuella DNA-spår.

Varning - Postkodbedragare i Västra Götaland
I veckan har minst två försök gjorts att försöka lura äldre människor på pengar genom att bedragare försöker komma över kontokort och kod. I ett fall har bedragarna utgett sig för att komma från Postkodlotteriet.
Polisen i Västra Götaland utreder två fall där en 95-årig respektive en 99-årig kvinna fått ovälkommet besök av misstänkta bedragare. Besöken föregicks av ett telefonsamtal där kvinnorna fick veta att de vunnit på lotteri och att de snart skulle få besök av en vinstutdelare.
I ett av fallen kom de över bankkort med kod och tog ut pengar ur en bankomat, i det andra lämnade de tomhänta.
Det händer ALDRIG att representanter för Postkodlotteriet ber om kort och kod med löftet att göra direktinsättning av vinster. Lottköpare som vinner får automatiskt sina vinster insatta på det bankkonto kunden anmält i samband med att de började prenumerera på sin lott.
Ändå överraskar lotteriets välkända vinstutdelare ett antal vinnare varje vecka. Dessa besök har vanligen föregåtts av att någon granne, släkting eller arbetskamrat vidtalats. Ett TV-team är i sällskap med vinstutdelaren som är klädd i Postkodlotteriets färger. Trots att vinnarchecken visas i TV betalas vinsten direkt till vinnarens konto.
Här är polisens tips för skydd mot bedrägerier:
Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.

Beväpnad man greps efter trafikolycka i Göteborg
En man som omhändertogs vid en trafikolycka på Oscarsleden vid Kusttorgsmotet visade sig vara beväpnad med två pistoler.
Det var strax före 10 på torsdagen som en man i 40-årsåldern körde in i en vägskylt och ett vägräcke på E45 i riktning mot Tysklandsterminalen. 
När polisen ville testa honom för misstänkt drograttfylla gjorde mannen motstånd. Det visade sig då att han hade två pistoler på sig. Ingen person kom till skada vid olyckan.
Mannen grips misstänkt för grovt vapenbrott och han körs till sjukhus för provtagning för att senare hållas förhör med.

Kroppsburen kamera testas i Uddevallas busstrafik
För att öka tryggheten och förbättra arbetsmiljön kommer Västtrafik att testa kroppsburen kamera på bussförare. Med start den 8 mars kommer totalt tio bussförare i Uddevalla att delta i försöket som pågår under tio veckor.
Västtrafik arbetar löpande med att öka tryggheten och säkerheten i kollektivtrafiken. Erfarenheter från tidigare försök med kroppsburen kamera på SJ Götalandståg har visat att de kan bidra till att förhindra konflikter och hotfulla situationer.
Nu kommer liknande tester påbörjas på bussarna i Uddevalla, som körs av Uddevalla Omnibus på uppdrag av Västtrafiks partnerföretag Bivab. Om försöken går bra kan kamerorna bli permanenta.
– Våra tidigare försök har visat goda resultat och vi hoppas att det här testet ska ha samma effekt i Uddevalla. Förhoppningen är att det ska öka tryggheten för våra förare, säger Rebecca Sundborg, affärschef buss region på Västtrafik.
Kameran kommer att bäras i brösthöjd så att den syns tydligt. Inspelning och lagring kommer bara ske vid situationer där hot om våld eller våld förekommer. Allt material som spelas in är krypterat.
Förbättrad arbetsmiljö
Under 2018 inträffade flera incidenter med hot och våld riktade mot förare i Uddevalla. Västtrafik tog då fram en handlingsplan tillsammans med Bivab och förarnas arbetsgivare Uddevalla Omnibus för att förbättra arbetsmiljön. Testet med kroppsburen kamera är en del av den planen.
– Det är viktigt att vi tar konkreta steg för att våra förare och resenärer ska känna sig trygga ombord på bussarna. Vi hoppas att de här kamerorna kan hjälpa till att åstadkomma det, säger Claes Burman Barkebo, vd på Uddevalla Omnibus.

Nationell trafikvecka med fokus på nykterhet.
Under den kommande veckan genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka. Det innebär att extra mycket poliser kommer att befinna sig ute på vägarna runt om i landet och denna vecka ligger fokus på nykterhetskontroller.
Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter eller drogpåverkad. Det innebär att Polisregion Bergslagen prioriterar att låta en stor del personalen i yttre tjänst att genomföra nykterhetskontroller under veckan.
-  Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.
Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet.
- Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter.
 
FAKTA OM POLISENS TRAFIKSÄKERHETSARBETE
Under 2018 omkom 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol eller droger med bilkörning.
Berusade förare som upptäcks erbjuds kontakt med vård/ socialtjänst. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan flera myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister, då de ofta har alkohol- eller drogproblem. Tanken är att dessa får erbjudande om ett samtal med vården/ socialtjänst inom 24 timmar i syfte bryta ett pågående missbruk.
Om den misstänkte alkohol-, drogpåverkade föraren har minderåriga barn skall en anmälan till socialtjänsten skickas oavsett om barnen bor hos aktuell person, hos en annan förälder eller anhörig.
Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om man tror någon kör berusad eller narkotikapåverkad. Tips lämnas in genom att ringa 114 14.

Polisen varnar nu för nya åldringsbrott i Västsverige
En kvinna i 95-års åldern uppger i dag för bankpersonal att hon under dagen fått besök i sin bostad av två män i Skövde. Männen uppgav att kvinnan vunnit på lotto, och i samband med det har de kommit över kvinnans bankkort. Därefter har flera uttag gjorts på kvinnans konto. Polispatrull skickas hem till kvinnan klockan 15:24, på onsdagen för en anmälningsupptagning gällande bedrägeri.

Även en 99-årig kvinna  i Mariestad, Gärdet, ska ha haft besök i sitt hem i dag, av en man och en kvinna som uppgett att de kommit från Postkodlotteriet. Besöket har föregåtts av att kvinnan fått ett samtal, där en kvinna uppgett att hon vunnit pengar på lotteri. För att kunna betala ut pengarna har man begärt kvinnans bankuppgifter. En stund senare kommer kvinnan och mannen till hennes bostad. Kvinnan har dock uppgett att hon inte varit intresserad, och besökarna ska då ha lämnat. Hon kontaktar därfter anhörig, som ringer polis. Polispatrull skickas hem till kvinnan, för att ta uppgifter till en anmälan gällande försök till bedrägeri.

Polisen vill varna för att dessa personer kan befinna sig i området, fortsätta försöka att lura sig in i äldres bostäder, och i samband med det komma över bankkort och värdesaker.
Var kritisk mot okända besökare, begär alltid legitimation och försökt att kontrollera dem. Om du/någon blivit utsatt för något som påminner om ovanstående kontakta polis.  
 

Massuppsägningen av sjuksköterskor fortsätter på NÄL
Hälften av sjuksköterskorna har sagt upp sig från strokeavdelningen, avdelning 53 på Näl. Uppsägningarna är en protest över att arbetsmiljön varit ohållbar och dålig.
För drygt en vecka sedan rapporterade vi om att en tredjedel av sjuksköterskorna sagt upp sig från hematologavdelningen på Uddevalla sjukhus under senaste året. Uppsägningarna fortsätter – denna gång är det strokeavdelnignen som är drabbad.
Periodvis har en sjuksköterska ensam vårdat 19 patienter, och nu har hälften av sjuksköterskorna sagt upp sig i protest. 
Redan förra året, skickade personalen på strokeavdelningen in en skrivelse till sjukhusledningen för NU-sjukvården där man beskrev den pressade situationen.
Janne Malmborg, som är ny verksamhetschef för neuro- och rehabkliniken i NU-sjukvården, menar att man redan har vidtagit åtgärder som att sänka antalet vårdplatser.
Vårdförbundets huvudskyddsombud Anna Tjus säger att det inte räcker och att en anmälan till Arbetsmiljöverket kan bli aktuell om man inte gör något åt situationen omedelbart.

Person anträffad död i Partille
En person har hittas avliden i ett skogsområde vid Partille norra.
Kroppen har hittas i ett svårtillgängligt skogsområde enligt anmälaren. Polis och ambulans/läkare har larmats till platsen klockan 13:42 på onsdagen.
Ännu oklart hur man ska ta sig till platsen. 
Polis och läkare tar sig till fots den plats som kroppen hittats på.
Kroppen identifieras. Den avlidne är en man. Det finns för närvarande inga misstankar om brott. Polisens helikopter lyckas landa i närheten av fyndplatsen. Kroppen kommer att flygas ut från platsen.
Inga ytterligare uppgifter kan för närvarande lämnas ut kring den avlidna mannen med anledning av att anhöriga ska underrättas.   

Personal fick ta skydd på boende i Lysekil
En person på ett HVB-hem i Lysekils kommun fick ett utbrott natten till onsdagen och polis larmades till platsen klockan 23:48 och misstänks för att ha slagit och sparkat en i personalen.
– Den unga personen ska ha slagit en i personalen med ett skohorn och även ha sparkat, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Polisen larmades till HVB-hemmet strax innan midnatt. När de kom fram hade situationen lugnat ner sig, men delar av personalen hade tidigare låst in sig för att ta skydd när ungdomen blev aggressiv.
Den anställda fick inga allvarliga skador och behövde inte söka vård.  Händelsen utreds av polisen som misshandel.

Nytt förlossningshus på Östra Sjukhuset
Regionstyrelsen har sagt ja till att finansiera ett nytt hus på Östra sjukhuset. Målet är att familjer ska få hålla ihop under hela förlossningsresan. 
– Färger och materialval med naturen som tema ska bidra till en lugn atmosfär, skriver projektledare Anneli Falk i ett pressmeddelande.
Den nya vårdbyggnaden ska innehålla avdelningar för graviditet, förlossningar och nyfödda. Det var i höstas som regionstyrelsen röstade ja till att betala för projektet och höghuset planeras att stå klart år 2026.
Utöver tre nya förlossningsavdelningar ska också en ny enhet för avancerad neonatalvård finnas.

FÖRLOSSNINGAR PÅ ÖSTRA SJUKHUSET
Kvinnokliniken på Östra sjukhuset byggdes 1968. Sedan dess har 200 000 bebisar fötts där. Mycket har hänt med förlossningsvården under den tiden – inte minst har antalet förlossningar på Östra sjukhuset nästan trefaldigats, för att nu vara uppe runt 10 000 per år. Dessutom bedrivs neonatalvård på Östra sjukhuset.
1968 överlevde nästan inga barn födda före graviditetsvecka 28. Nu klarar sig 95 procent av dem.
Källa: Östra sjukhuset

Regionen byter namn - nya skyltar kostar 10 miljoner
Tjugo år sedan bildandet av Västra Götalandsregionen genomgår regionen stora förändringar, inte minst när det gäller sjukvården.
Regionstyrelsen ska på tisdagen besluta om att Västra Götalandsregionen 2021 kommer att heta Region Västra Götaland. Det är en följd av att alla landets landsting från årsskiftet heter Region.
Samtidigt genomför Västra Götalandsregionen en identitets- och varumärkespolicy för att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare.
– Ett stort antal medarbetare har fått säga hur arbetsplatsen borde fungera. Vi måste svara upp till det och invånarnas krav på en effektivare organisation, annars får vi det svårt i framtiden, säger Erik Lagersten kommunikationsdirektör på Västra Götalandsregionen.

Polisen utreder koppling mellan våldtäkt och ett mordet i Göteborg
Den man som har häktats för en barnvåldtäkt i Göteborg 1995 kommer också att utredas för mordet på 16-åriga Malin Olsson från Ed, enligt SVT:s Veckans brott.
Malin Olsson från Ed var i Göteborg 1994 för att vakta ett hus tillsammans med en kompis. Efter en dispyt på natten delade de på sig och Malin kom ifrån den grupp hon var tillsammans med. Dagen därpå hittades hon naken och strypt på Östra begravningsplatsen.
Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Polisregion Väst bekräftar för Veckans brott att den 58-åriga mannen är intressant för mordet på henne.
Ett problem i fallet med Malin Olsson är att polisen inte lyckats säkra något dna från brottsplatsen.
Åtminstone inte än. Metoderna för att säkra dna har förfinats på senaste år och Nationellt forensiskt centrum jobbar med att försöka hitta spår på de bevismaterial som finns

Dömdes för brutalt mord på sin fru – överklagar till hovrätten
Han dödade sin fru i hemmet i Mellerud inför ögonen på deras barn, och dömdes till 18 års fängelse och utvisning för det. Nu överklagar mannen den uppmärksammade domen.
Åklagaren Carin Pedersen yrkade från början på livstids fängelse eftersom hon ansåg att det fanns rituella inslag av heder i mordet, vilket ses som en försvårande omständighet. Men tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa att det fanns ett hedersmotiv.
Mannen själv har förnekat brott och sagt att han inte minns kvällen då han knivmördade sin fru. Han har hänvisat till sin diabetes och till att han druckit alkohol.
Nu yrkar mannen att Hovrätten frikänner honom från ansvar för mord, misshandel och ofredande, samt befriar honom från skadestånd. Han yrkar också på att utvisningen ogillas, eller i vart fall förkortas. 

Många överträdelser vid kontroll av yrkestrafik
Under vecka 8 genomfördes en av polisens nationella trafikveckor. Fokus låg på yrkestrafik och att kontrollera kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt.
Extra stort fokus låg på att upptäcka olaga cabotage. Cabotage innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat EU-land.
– Resultatet från veckan visar på betydelsen av polisens kontroller av yrkestrafiken, säger Erling Andersson, poliskommissarie på utvecklingscentrum Mitt. Specialutbildade poliser och bilinspektörer är en förutsättning för att klara av denna typ av kontroller eftersom regelverken inom yrkestrafiken är komplicerade. Utöver denna specialkompetens krävs den polisiära allmänkompetensen och befogenheterna eftersom även annan brottslighet upptäcks vid kontrollerna.

Resultat i siffror
851 lastbilskontroller
541 taxikontroller
367 överträdelser mot kör-och vilotidsreglerna
14 meddelade körförbud
80 rapporterade överlast
37 hindrande av fortsatt färd
146 hastighetsöverträdelser
2 anträffade vapen
3 anträffade efterlysta personer
16 rattfylleribrott
15 manipulerade eller obesiktigade färdskrivare
En lastbilschaufför omhändertagen enligt Utlänningslagen
9 cabotageärenden

Storbråk utanför restaurang - Flera skadade
En polispatrull som befinner sig vid en restaurang i centrala Göteborg larmar och begär förstärkning klockan Kl 03.28 natten till söndagen.
Det ska pågå ett större bråk på platsen som kan involvera så många som ett hundratal personer enligt larmet. Ordningsvakter och polis försöker återställa ordingen utanför entrén. Läget böljar fram och tillbaka då man arbetar på platsen. Fem personer som uppges varit ledande i bråket blir tillfälligt omhändertagna. Ett flertal ordningsvakter uppges blivit lindrigt skadade, inga uppgifter om behov av sjukhusvård. Ett beslut tas om att stänga resturangen. Kl 04.25 har detta genomförts. Ytterligare fyra personer har då tillfälligt omhändertagits.
Strax därefter så kommer nya uppgifter in om slagsmål på en närliggande hamburgerrestaurang, troligen kopplat till denna händelse. Ytterligare sex personer omhändertogs för ordningsstörning och fylleri. Som mest var tolv polispatruller involverade i händelsen. Ett flertal anmälningar om hot/våld mot tjänsteman upprättas men ingen grips. Även polismän har blivit attackerade i samband med händelsen. 
Någon gäst/deltagare i bråket kan ha fått någon typ av skada efter ett batongslag. Kan ha uppsökt sjukhus.  
Siffran kring antalet omhändertagna/ möjligt skadade är något osäker med anledning av situationen.      

Personrån - allmänhet grep en av rånarna 
Två gärningsmän varav en som har gripits av allmänhet klockan 09:46 på lördagsmorgonen vid Kungsportsplatsen (kopparmärra).i Göteborg..Gärningsmannen har sprungit från brottsplatsen och ett flertal personer uppges ha sprungit efter i riktning mot Kungstorget, vidare ner mot Grönsakstorget. Polis larmas till platsen. Det framkommer uppgfiter om att offret är en kvinnan som blivit rånad på sin mobiltelefon.
Kl 09.48: Inkommer uppgifter att en man blivit gripen av de personer som sprungit i fatt honom. Polisen anländer direkt efter gripandet. Det framkommer även uppgifter om att ytterligare en man varit delaktig i rånet. Han är fortfarande på fri fot. Den telefon som tillgreps är återfunnen och återlämnad till ägaren.
Polisen söker vidare i centrala delarna av Göteborg efter gärningsman nr 2, ännu ej anträffad. Inga uppgifter om personskador på rånoffret.
Förundersökning inledd med rubricering rån samt misshandel. Brottsrubriceringen ändrats till grov stöld då polisen fått in ytterligare uppgifter kring händelsen.
 Kl 10.45: Gärningsman nr 2 har ännu inte gripits.

Två större bråk i Västsverige
Polis larmas till Fredsgatan i Göteborg via väktarbolag klockan Kl 22.00 på fredagskvällen där det ska pågå ett större bråk, troligen mellan två olika grupperingar och mycket folk på plats. När polisen kommer fram är det allmänt rörigt och väldigt svårt att få fram vad som inträffat och vem som gjort vad. Polisen finner några personer som har lindriga skador men p.g.a. problem med språket och att det inte går att få fram vem som gjort vad är situationen är det otroligt svår att reda ut vad som inträffat.
Polisen får grunda sitt ingripande på utomstående vittnen. Ingen vill dock medverka i polisutredning. Ingen person körs till sjukhus. Händelsen avslutas med att en person omhändertas för fylleri. Anmälan om misshandel upprättas.
​​​​​​​
Kl 23.25 på fredagskvällen larmas polisen om bråk/slagsmål mellan två olika grupper av yngre män. Det framkommer även att fönster mm ska ha slagits sönder. Händelsen ska pågå både inomhus och utomhus. De som larmar polis är stressade och uppenbarligen berusade. Det framkommer även uppgifter om att någon ska vara knivskadad.
På plats finner polisen en man med lindriga skador som kan ha uppkommit via kniv, inget behov av ambulans. Allmänt rörigt och svårt att få ordning på situationen. Ett flertal personer kontrolleras men ingen grips.  Anmälan upprättas med rubricering grov missahndel/misshandel. Inga uppgifter om skadade fönster.  

Bilist stoppad med ett stort antal bangers
Ett stort antal inringare hör smällar runt Gärdsås Torg med omgivning klockan 19:15 på fredagskvällen.
Polis är i området och efter samtal med flera oroliga boende i området får polisen klart för oss att ungdomar setts kasta så kallade bangers.
Kl 19.42: I området kring Decembergatan stoppar polispatrull en bil för kontroll och hittar i bilen ett större antal så kallade bangers, de två män i bilen grips. I nuläget är inte brottsrubriken fastställd. Även spårvagn har blivit utsatt för bangers. Inga uppgifter finns om personskador.
I området är det nu lugnt och polis finns kvar under kvällen.

Västra Götaland minst nöjda i Sverige med sjukvårdens väntetider
Bara sex av tio svenskar har förtroende för sjukvården. Samtidigt sjunker förtroendet för sjukhusen och vårdcentralerna och inte ens hälften tycker att väntetiderna på sjukhusen är rimliga, visar SKL:s undersökning. Västra Götaland är den region i Sverige som är minst nöjd med väntetiderna inom vården.
Den årliga nationella sjukvårdsbarometern ska fånga befolkningens syn på svensk hälso- och sjukvård. 41 000 personer har svarat på enkäten, som beskrivs som en viktig del av underlaget för det förbättringsarbete som sjukvården behöver gå igenom, både lokalt och nationellt.
– Det är ett jätteviktigt underlag för oss när vi ska fortsätta utveckla sjukvården. Sjukvården är en förtroendebransch, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL) och regionstyrelsens ordförande i region Kalmar.
Men resultatet i undersökningen från 2018 är till stor del ingen munter läsning och siffrorna viker neråt på flera områden jämfört med 2017. Den mest centrala frågan, andelen personer som svarar att de har tillgång till den vård de behöver, minskar med 3 procentenheter till 81 procent.
– Vi måste ta det på allvar och korta köerna och se hur vården kan vara så nära patienterna som möjligt, säger Henriksson.
Regionala skillnader
Vad gäller förtroendet för vården så säger sex av tio, eller 61 procent, att de har ganska eller mycket stort förtroende för vården nationellt. Det är en siffra som ligger på samma nivå som 2017. 39 procent svarar att de inte vet, eller har ganska litet eller mycket litet förtroende för vården.
Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika delar av landet och det tycks finnas ett geografiskt mönster. Störst förtroende har regioner som Jönköping och Kalmar, med 74 respektive 72 procent, medan minst har två regioner i norra Sverige, Västernorrland och Norrbotten, med 51 respektive 54 procent. De skiljer sig alla signifikant från rikssnittet.
– Jag tror man har större bemanningsutmaningar i norra Sverige och svårt att rekrytera till primärvården. Jag tror att det landar i att förutsättningarna ser olika ut, säger Henriksson.
Missnöjda med väntan
Samtidigt som förtroendet nationellt är oförändrat så sjunker förtroendet för sjukhus och hälso- och vårdcentraler med 2 procentenheter hos båda inrättningarna, till 67 för sjukhus 58 procent för vårdcentraler.
Vad gäller väntetider så anser mindre än hälften av de svarande, 45 procent, att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus i den egna regionen är rimliga – en nedgång med 5 procentenheter sedan förra mätningen. Minst nöjda är människor i region Västra Götaland och mest nöjda är människor återigen i Jönköping och Kalmar.
Andelen som anser att väntetiderna är rimliga på vårdcentraler har också minskat, från 63 procent 2017 till 58 procent 2018.
– Jag tror att det har en koppling till tillgängligheten. Och därför är det så centralt att man kortar köer och anpassar vården ännu bättre efter patienternas behov, säger Henriksson.
Åldrande befolkning
I takt med att Sveriges befolkning i snitt blir äldre kommer även högre krav att ställas på vården. Henriksson är övertygad om att man kommer klara trycket och han beskriver utvecklingen på vårdområdet nu som spännande, särskilt vad gäller tekniska framsteg.
– Det innebär till exempel för mig som patient att jag ska kunna boka mina tider, följa min vård, ha mina journaler tillgängliga på ett bra sätt och ha hela vården närmare mig. Med ny teknik kan vi se till att du som patient får mer behandling direkt i hemmet. Det finns jättespännande möjligheter att moderniseras.

Polisen har fått in anmälan om "Gossip girl"-konto
Polisen bekräftar att en anonym anmälan kommit in som troligtvis är kopplat till Instagramkontot "Uddevalla Gossip girl". Där nakenbilder och sexfilmer på ungdomar i Uddevalla publicerades i helgen.
I helgen startades ett anonymt konto på Instagram där flera unga personer hängdes ut mot sin vilja. Framför allt var det sexfilmer och nakenbilder som lades upp på kontot, som kallades för "Uddevalla Gossip Girl".
Polisen bekräftar nu att det har kommit in en anmälan gällande Instagramkontot och polisen har nu startat en utredning om olaga integritetsintrång.
Eftersom anmälan är anonym och innehåller få uppgifter kan det inte helt bekräftas att det rör det aktuella kontot. Polisens jourhavande förundersökningsledare säger till P4 Väst att det därför blir svårt att utreda.

Polisinsats i Borås
Myndighetsgemensam Insats i Polisområde Älvsborg 26-27/2
Tisdagen den 26/2 samt onsdagen den 27/2 har Polisområde Älvsborg tillsammans med Gränspolisen Region Väst, Polisområde Fyrbodal, Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogden samt Försäkringskassan genomfört en gemensam insats mot osund konkurrens, brott på arbetsplatser samt illegal vistelse i landet.
Syftet med insatsen är att det inte skall löna sig att bedriva oseriös näringsverksamhet och man skall inte kunna profitera på andra människors dåliga arbetsvillkor/levnadsvillkor.
Insatsen har utförts genom kontroller på arbetsplatser i Polisområde Älvsborg.
En sammanfattning av resultaten för insatsen redovisas nedan:
2 personer gripna för brott, bägge anhållna efter förhör (1 Borås och 1 Alingsås)
13 personer omhändertagna då de ej uppfyllde kraven för vistelse i landet.
13 brott rapporterades. Bland annat narkotikabrott, drograttfylleri, brott mot utlänningslagen mm.
130 Inre utlänningskontroller genomfördes.
85 Arbetsplatskontroller genomfördes.
Över 1,2 miljoner kronor i intäkter i form av avgifter/utmätningar mm. 
Många påbörjade utredningar där personer uppbär både bidrag samt jobbar. 
Många delgivningar som har kunnat lämnas vid kontrollerna.
Flertalet utmätningar av kontanter/fordon/smycken mm.
Resultaten svarar för sig själva. Insatsen har varit mycket lyckad och när myndigheterna tillsammans utför den här typen av kontroller så ger det väldigt bra effekt, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Stakeberg Jansson.

Fängelsedomar och beslag efter polisinsats i Tynnered
Polisens satsning mot kriminella i Tynnered i Göteborg det senaste året har gett märkbara resultat. 14 personer är frihetsberövade varav sex har dömts till fängelse. Polisen har även gjort betydande beslag av vapen, sprängmedel och narkotika.
Under försommaren 2018 startade polisen en riktad insats mot kriminella i Tynnered. Anledningen till insatsen var att den mångåriga och våldsamma konflikten mellan kriminella grupperingar kopplade till Tynnered hade trappats upp under våren. Två skjutningar och beslag av sprängmedel i den kriminella miljön var händelser som tydde på att det fanns risk för att konflikten skulle eskalera. 
– Vi såg ett behov av kraftfulla åtgärder för att förhindra fortsatta våldsbrott och att lösa tidigare begångna brott i den aktuella konflikten. Därför genomförde vi en riktad insats i Tynnered. En viktig framgångsfaktor har varit den samlade kraften av att hela lokalpolisområdet deltagit i insatsen i tät samverkan med specialenheter i polisområdet och i region Väst, säger biträdande lokalpolisområdeschef Christian Nylén.
Insatsen har inneburit omfattande polisiära åtgärder mot aktörer på båda sidor av konflikten. Polisarbetet har lett till märkbara resultat i form av frihetsberövanden varav sex lett till fängelsedomar om sammanlagt nästan tolv år. 21 vapen – varav sju automatvapen, handgranater och sprängladdningar har tagits i beslag liksom narkotika i form av marijuana och kokain.
– När kriminella försvinner från området blir det färre konfliktytor – åtminstone för stunden. Ett viktigt mål är också att störa den lukrativa narkotikaförsäljningen och att få bort de livsfarliga vapnen från gatorna. Vi måste vara uthålliga för att nå effekter över tid. Det handlar både om rent polisiära insatser men också om insatser i samverkan med andra samhällsaktörer för att förebygga fortsatt brottslighet, säger Christian Nylén.

Resultat av polisinsatsen i Tynnered
Frihetsberövanden:
Sex personer har dömts till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.
En yngre person är föremål för ungdomsvård.
Sju personer är häktade misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Beslag:
4 500 gram marijuana värt cirka 509 000 kronor.
255 gram kokain värt cirka 231 000 kronor.
14 pistoler
Sju automatvapen
Fyra handgranater
Tre sprängladdningar

Hematologen på Uddevalla sjukhus stängs - beslutet togs idag
Hematologen, avdelning 16, på Uddevalla sjukhus kommer att stängas. Det har NU-sjukvårdens styrelse beslutat under torsdagens styrelsemöte.
Avdelningen, där patienter med olika typer av blodsjukdomar vårdas, måste stänga på grund av personalbrist. 15 sjuksköterskor har sagt upp sig och NU-sjukvården har inte lyckats rekrytera nya.
Avdelningen kommer att vara stängd fram till årsskiftet, och under tiden kommer de svårast sjuka att vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
NU-sjukvårdens styrelse beslutade också att man ska börja planeringsarbetet för att öppna upp en ny hematologi-avdelning på Näl. 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.