Åtal för mord m.m. i Göteborg
Åtal har väckts av Åklagarmyndigheten i dag den 20 juni för ett mord som ägde rum den 21 december 2018. 
En man åtalas för att den 21 december ha dödat en kvinna med kniv. Han åtalas också för grovt vapenbrott samt olaga hot.
Enligt åklagaren finns det ett tydligt hedersmotiv.
– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, säger kammaråklagare Lotta Nielsen.
Det var den 21 december som polisen larmades till ett bostadsområde i Mölnlycke. Där fann de en svårt knivskuren kvinna som senare avled. Hennes före detta make greps i sin bostad samma dag.
Enligt åklagaren var mordet planerat och hedersrelaterat.
– Det finns vittnesuppgifter och andra uppgifter som tyder på att det var med avsikt att återupprätta familjens heder som mannen gav sig i väg beväpnad med kniv och pistol för att mörda kvinnan, säger Lotta Nielsen.
– Han har huggit henne flera gånger i bröstet, i halsen och i nacken. Han har även försökt skjuta henne med en pistol och han har slagit henne i huvudet med pistolen, säger Lotta Nielsen.
Mannen själv nekar till brott. Enligt åklagaren säger han att han varit på platsen men han nekar till att ha med mordet att göra.
Åklagaren kommer att yrka på ett långt fängelsestraff, sannolikt livstid.
Mannen och kvinnan har två barn tillsammans. 

Man i 60-årsåldern kickade sex-sms till flicka
En man i 60-årsåldern döms vid Uddevalla tingsrätt för att sexuellt ofredat en flicka som var familjehemsplacerad hos honom. Han har bland annat erbjudit henne pengar i utbyte mot oralsex.
Flickan är utrikesfödd och blev familjehemsplacerad hos mannen när hon kom till Sverige, för att bo och gå i skola här.
Mannen ska ha skickat sms till flickan med meddelanden där han erbjudit henne pengar och kläder i utbyte mot oralsex samt bett om att få se henne utan byxor. Han har också försökt stoppa in tungan i hennes mun, tvingat henne till kramar och tafsat henne på låret.
Flickan gick själv till socialtjänsten och berättade vad mannen utsatt henne för. Han döms nu vid Uddevalla tingsrätt till skyddstillsyn samt frivårdens behandlingsprogram "relation och samlevnad".
 

Taxiförare utsatt för försök till grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel/grovt vapenbrott. 
Polis larmas till Kungsbackavägen klockan Kl 03.48 Mölndal natten till torsdagen, där en taxiförare uppger att han blivit utsatt för våld av en kund. Kunden ska ha beställt taxi till en adress på Kungsbackavägen.
När taxin anländer kliver kunden in, slår föraren i huvudet och försöker tilltvinga sig nycklarna till bilen. Gärningsmannen drar bl a sönder förarens jacka och uppges sedan ta upp någon typ av vapen, riktar det mot föraren och trycker av. Vapnet ska då ha klickat. Allt enligt taxiföraren. 
Polis på plats Konstaterar att föraren har en sårskada på huvudet. Med hjälp av de uppgifter som framkommit så genomför polisen ett husrannsakan i närområdet i syfte att söka gärningsmannen. Ingen återfunnen på adressen/ingen gripen. 

Kvinna låg död i bostad – fem anställda inom hemtjänsten stängs av
Fem personer har stängts av och en av dem har varslats om uppsägning från hemtjänsten i Angered. Orsaken är att en kvinna som skulle haft hemtjänst hittats död, först efter att grannar slagit larm om lukt från hennes lägenhet.
Det var i början av juni som grannar kontaktade trygghetsjouren i ett bostadsområde i Angered i Göteborg.
Trygghetsjouren kontaktade polisen som tog sig in i den aktuella bostaden. Där inne låg en kvinna död. Enligt en avvikelserapport som skrivits har kvinnan legat där ”en period”.
Exakt hur länge kvinnan har legat där ska utredas.
Med andra ord kan kvinnan ha legat längre tid än en vecka, då kvinnan skulle ha haft tillsyn en gång i veckan.
En av de fem som nu har stängts av är enligt Angela Madsén i högre grad ansvarig för eventuella fel som begåtts – och har därför varslats om avsked.
Enligt fackförbundet Kommunal är de anställda upprörda över att de har stängts av.
Angered har nu startat en så kallad Lex Sarah-utredning som ska ge klarhet i vilka fel som kan ha begåtts i tillsynen av kvinnan. Även ett personalärende har inletts, resultatet av den kommer att avgöra de anställdas framtid.
Enligt polisen finns det inga misstankar om brott bakom själva dödsfallet.
 

Kvinna rånade äldre kvinna
En kvinna i 85-årsåldern har varit och handlat mat, när en kvinna kommer fram och sliter matkassarna ur händerna på henne på Smyckegatan i Göteborg.
En pojke ska ha sett händelsen och tagit tillbaka kassarna, men den misstänkta kvinnan slet med sig en av påsarna och försvann från platsen. Polisen larmades om rånet klockan 17:33, på onsdagseftermiddagen.
Kvinnan som blivit rånad tar sig hem, och polis skickas till adressen för att ta uppgifter till en anmälan gällande rån motvärnsfallet. Det finns inga uppgifter om att kvinnan ska ha fått några fyskiska skador i samband med händelsen. Kvinnan som tillgrep matkassarna uppges ha haft hästsvans, och varit iklädd vita shorts och vit skjorta.

Man i 30-årsåldern står åtalad för våldtäkt på kvinna
En man i 30-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för våldtäkt på en kvinna.
Mannen skall ha genomfört ett vaginalt samlag med målsägande A som inte deltog frivilligt. Av samlaget har målsägande A tillfogats en skada i underlivet samt skador på sina handleder. Målsägande A:s vilja att inte delta
har kommit till uttryck genom att hon, när mannen lagt sin hand på hennes lår sagt till honom att sluta, när han försökte kyssa henne bitit honom i tungan samt vid ett flertal tillfällen sagt/skrikit åt honom att sluta.
Den misstänkta våldtäkten skall ha inträffat den 13 maj 2019  i Uddevalla kommun.
Målsägande A:s deltagande har varit till följd av att mannen använt våld mot henne genom att knuffa ner henne i sängen, genom att lägga sig på henne samt genom att hålla fast hennes båda armar och dra av henne byxorna när hon låg ner i sängen.
Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt och att målsägande A inte deltog frivilligt. Mannen skall efter våldtäkten ha berätta för flera personer vad han gjort och som kommer att vittna under rättegången.
Mannen förnekar brott.

Omfattande huvudförhandling mot tre personer i Uddevalla måste tas om
Den 15 maj inleddes huvudförhandling i ett mål i Uddevalla tingsrätt mot tre personer för ett flertal grova stölder och grova bedrägerier mot pensionärer på flera platser i Sverige. Förhandlingen beräknades pågå i tingsrätten under sammanlagt 17 dagar men avbröts i förra veckan då en av de två domarna i målet misstänks ha varit alkoholpåverkad under en av de genomförda rättegångsdagarna.
Frågan om huvudförhandlingen i målet skulle tas om från början eller fortsätta som planerat behandlades under måndagen vid Uddevalla tingsrätt. I dag meddelade tingsrätten att huvudförhandlingen måste tas om från början. Tingsrätten menar i sitt beslut att det skulle strida mot principen om rätten till en rättvis rättegång att fortsätta huvudförhandlingen när förtroendet för rätten i det aktuella målet skadats genom det som framkommit.  

– Att rätten genom dagens beslut kommit fram till att huvudförhandlingen måste tas om är olyckligt särskilt för alla de målsägande och vittnen som redan lagt både tid och kraft på att medverka under flertalet genomförda förhandlingsdagar i ärendet. Det innebär givetvis också att de häktade i målet drabbas då tiden i häkte riskerar att bli onödigt lång. Sådana här händelser under en rättsprocess är oacceptabla och riskerar att långsiktigt skada allmänhetens förtroende för rättssäkerheten och hela rättssystemet, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uddevalla.

Barn riskerar att giftas bort i utlandet under sommarlovet
Många barn ser fram emot sommarlovet, men så ser inte verkligheten ut för alla. Varje sommarlov riskerar ungdomar att föras ut ur landet – för att giftas bort mot sin vilja eller för att könsstympas.
För tredje året driver länsstyrelsen Västra Götaland en samverkanskampanj som ska uppmärksamma omgivningen om problematiken och att upplysa ungdomarna om var man kan finna hjälp.
Under många år har Karin Jacobsson Mauritzson i Trollhättan arbetat med ungdomar och integrationsprojekt.
– Det är viktigt att veta som tjej att man kan lägga en sked i trosorna när man går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, om man är rädd för att könsstympas eller bli bortgift – då kan man få hjälp direkt, säger Karin Jacobsson Mauritzson.

Den misstänkta kvinnan för Lysekilsmordet har inte någon allvarlig psykiskt störning
Kvinnan i 70-årsåldern dödade sin make men misslyckades med att ta sitt eget liv. Enligt en sinnesundersökning lider kvinnan inte av någon allvarlig psykisk störning.
Det var i början av april som polisen larmades till en bostad i Lysekil. En man hittades död och en kvinna skadad. Kvinnan fördes till sjukhus och häktades senare misstänkt för att ha mördat sin make.
Kvinnan har i förhör berättat att hon och maken var överens om att ta sina liv. Enligt kvinnan var vården hennes man fick för dålig, och de kände sig så illa behandlade att de inte såg någon annan utväg.
Under våren har kvinnan genomgått en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att kvinnan inte var allvarligt psykiskt störd när hon och dödade sin make.

Man i 60-årsåldern kickade sex-sms till flicka
En man i 60-årsåldern har dömts vid Uddevalla tingsrätt för att sexuellt ofredat en flicka som var familjehemsplacerad hos honom. Han har bland annat erbjudit henne pengar i utbyte mot oralsex.
Flickan är utrikesfödd och blev familjehemsplacerad hos mannen när hon kom till Sverige, för att bo och gå i skola här.
Mannen ska ha skickat sms till flickan med meddelanden där han erbjudit henne pengar och kläder i utbyte mot oralsex samt bett om att få se henne utan byxor. Han har också försökt stoppa in tungan i hennes mun, tvingat henne till kramar och tafsat henne på låret.
Flickan gick själv till socialtjänsten och berättade vad mannen utsatt henne för. Han döms nu vid Uddevalla tingsrätt till skyddstillsyn samt frivårdens behandlingsprogram "relation och samlevnad".

Minkfarmare frias i hovrätten - stoppade aktivister
Två bröder som äger en minkfarm i Skaraborg frias av hovrätten efter att ha försökt stoppa aktivister som försökte fly
Flera maskerade aktivister släppte i augusti förra året ut ett större antal minkar från männens gård. Ägarna tog upp jakten på dem och kom ikapp en av deras bilar. Männen slängde sedan varsin vägkon mot bilens vindruta så att den sprack.
Skaraborgs tingsrätt dömde männen till böter och skadestånd för skadegörelse. Men hovrätten ändrar på beslutet och friar männen helt, något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.
Hovrätten anser att bröderna haft rätt att göra ett så kallat envarsgripande, vilket innebär att privatpersoner vid vissa speciella situationer har rätt att gripa personer som misstänkts för att ha begått brott.

Två lärare åtalade för misshandel av elever i Uddevalla
På kort tid har två olika lärare i Uddevalla kommun åtalats misstänkta för att ha misshandlat varsin elev.
I ett av fallet ska läraren ha tagit tag i en elev och tryckt upp honom mot en vägg under en gymnastiklektion.

En annan lärare på en skola i Uddevalla åtalas misstänkt för att ha sparkat en åttaårig elev på benet.
Händelsen ska ha skett på skolområdet på en skola i Uddevalla i slutet av förra året. Enligt åtalet ska sparken ha orsakat flickan blånad och rodnad på benet. Läraren, som åtalas för misshandel, nekar till brott.
– Det är ju naturligtvis allvarligt och inget som är önskvärt, säger Staffan Lindroos som är skolchef i Uddevalla.

Trollhättan har fått klartecken för ett nytt höghus
Arena Älvhögsborg har fått klartecken för att ta fram en detaljplan för ett 16-våningshus.
Tanken är att det ska bli ett hotell med åtta våningar och restaurang och bostäder på de översta 8 våningarna med ungefär ett 30-tal bostäder, något som politikerna i Trollhättan är positiva till.
– Det här kommer ju bli en byggnad som präglar statsbilden och det kommer säkert finnas synpunkter på det, säger Arena Älvhögsborg VD Håkan Engström.
På samma gata finns redan ett höghus med 17 våningar.

Politiker i Skaraborg döms till fängelse för miljonförskingring
En kristdemokratisk politiker i Skaraborg döms till fängelse efter att ha förskingrat drygt två miljoner kronor.
En kristdemokratisk politiker i Skaraborg döms till två års fängelse för grov förskingring. Mannen har haft tillgång till två partikassor inom Kristdemokraterna i Skaraborg och har fört över drygt två miljoner kronor från partiet till sitt personliga konto. Pengarna fördes över perioden 2014 till 2018.
Mannen har i rättegången hävdat att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna så snart han fått tillgång till ett arv.
Mannen döms i Skaraborgs tingsrätt till två års fängelse för grov förskingring och ska även betala tillbaka de drygt två miljoner kronorna.

Folkhälsopriset delades ut på kommunfullmäktiges sammanträde. Från vänster Ann-Charlott Gustafsson, Bo Ahlén, Britt Johansson och Elving Andersson
Folkhälsopriset delades ut på kommunfullmäktiges sammanträde. Från vänster Ann-Charlott Gustafsson, Bo Ahlén, Britt Johansson och Elving Andersson

Årets folkhälsopris delades ut i Uddevalla
På kommunfullmäktiges sammanträde idag 13 juni fick Bo Ahlén och Britt Johansson ta emot årets folkhälsopris. Priset som de båda får dela på består av 10 000 kronor och ett diplom. Folkhälsopriset delades ut av Hälsopotikiska rådets ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP) och kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C).
- I år var det väldigt många som var nominerade och det var svårt att välja, så för första gången är det två stycken som får priset. Efter sin pensionering har båda engagerat sig i folkhälsarbetet för att få funktionsnedsatta och äldre att röra på sig, sa Ann-Charlott Gustafsson.
Pristagarna är båda eldsjälar i var sin förening, Bo Ahlén är ordförande i Uddevalla open parasport och Britt Johansson är engagerad i Demens- och Afasiföreningen i Uddevalla.
Pristagarna var väldigt hedrade och tackade för nomineringen och den fina utmärkelsen vid utdelningen av diplom och blommor.
Motivering till pristagare Bo Ahlén:
Folkhälsopriset 2019 går till Bo Ahlén som med sitt stora hjärta och ideella engagemang synliggjort parasporten i Uddevalla, som inneburit att fler barn och ungdomar med funktionsvariation/funktionsnedsättning får uppleva glädjen av att idrotta och delta i tävlingar.
Motivering till pristagare Britt Johansson:
Folkhälsopriset 2019 går till Britt Johansson. Britt är en eldsjäl som lägger ner otroligt mycket av sin egen tid för att andra ska kunna bibehålla eller till och med förbättra sin hälsa, det
som är själva grunden med det hälsofrämjande arbetet. Genom sitt engagemang både i Demens- och Afasiföreningen synliggör hon dessa grupper och kräver deras rättigheter. Hon arbetar som volontär på Ryttarens café och aktivitetscenter där hon även leder gympapass som syftar till balans och rörlighet men även det sociala sammanhanget som skapar en meningsfullhet och livskvalitet för deltagarna.

Folkhälsopriset syftar till att uppmuntra goda exempel på insatser inom folkhälsoområdet och stimulera till fortsatt arbete för att främja befolkningens hälsa och förebygga ohälsa.
Övriga nominerade 2019
Anhörigcentralen Rosenhäll
Anna-Helena Wiechel
Anna-Lena Lindqvist
Camilla Jansson och Milla Mind
Dotte Nielsen, Marcus Kårebrand
Lotta Rahm IKO Orient
Johanna Abrahamsson
Karin Nilsson
Korpehôla Judoklubb
Mobila vårdteamet
Pia Källgård
Puja Brobäck, Elisabeth Sundberg, Roger Hansson, Linda Melander, Christian Olsson i Uddevalla kommun
Siv Tengberg
Sjuksköterskorna i Korttids, Hemsjukvården, Säbo, LSS, Psykiatrin i Uddevalla kommun
Tandläkarna Norman
Uddevalla konståkningsförening
Uddevalla sim

Präst fråntas rätten att utöva prästämbetet
Med anledning av att en präst i Göteborgs stift låtit viga sig till biskop i en annan kyrka, Missionsprovinsen, har domkapitlet beslutat att frånta prästen rätten att utöva prästämbetet i Svenska kyrkan.

Biskopen i Göteborgs stifts kräkla med stiftets sköldemärke. (Foto: Torgny Lindén)
Att vara biskop i en annan kyrka är inte förenligt med att vara präst i Svenska kyrkan. Domkapitlet i Göteborgs stift har därför, vid sitt sammanträde den 13 juni 2019, beslutat att frånta en präst rätten att utöva prästämbetet. Den aktuella prästen är prästvigd i Svenska kyrkan och har därmed avlagt prästlöften som bland annat innebär att ”följa vår kyrkas ordning”.
– Att frånta en präst rätten att utöva prästämbetet är ett betydelsefullt beslut för prästen i fråga, säger biskop Susanne Rappmann. Därför har domkapitlet gjort en grundlig utredning och prästen i fråga har fått möta utredningsgruppen och fått ge sin syn på utredningen innan domkapitlet fattade sitt beslut.
I sitt beslut skriver domkapitlet:
”Missionsprovinsen har egna vigningar av såväl biskopar som präster. När vigningar sker bekräftas att det är fråga om en brytning med Svenska kyrkan. Det är kyrkan som viger biskopar och präster, olika rörelser inom Svenska kyrkan gör inte det och kan inte göra det. Missionsprovinsen är alltså en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan.”
”Någon möjlighet att vara präst i Svenska kyrkan och biskop inom ett annat kyrkosamfund, i en annan kyrka, utan att det finns en kyrkogemenskap med ömsesidig accepterande av kallelse, vigning och ämbetsutövning ges inte. I grunden handlar det om att vigningstjänsten tillhör kyrkan. Ingen enskild person eller rörelse kan själv tillskapa tjänsten och förfoga över den. När en präst i Svenska kyrkan tidigare kallats till ett uppdrag som biskop i en annan kyrka har vigning och tjänstgöring skett i överensstämmelse med vår kyrkas ordning och med kyrkans samtycke. Så har inte skett i det nu aktuella ärendet med NN och Missionsprovinsen.”
– Domkapitlet kunde inte komma fram till något annat beslut än att frånta prästen rätten att utöva prästämbetet, kommenterar biskop Susanne Rappmann. Det är inte förenligt med att vara präst i Svenska kyrka och låta sig vigas till biskop i en annan kyrka.
Liknande fall har tidigare varit föremål för prövning av domkapitel i flera stift, bland annat Karlstads stift och Växjö stift. De aktuella prästerna har då förklarats obehöriga att utöva prästämbetet inom Svenska kyrkan.
Frågan har tidigare prövats av Svenska kyrkans Överklagandenämnd (2005) som då fastställde ett domkapitels obehörigetsförklaring:
”Kyrkoordningen ger inte utrymme för någon att vara präst i Svenska kyrkan och biskop inom en annan kyrkobildning utan att det finns kyrkogemenskap med ömsesidigt accepterande av kallelse, vigning och ämbetsutövning. Han har, genom att låta sig vigas till biskop i en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan och i konflikt med kyrkans ordning, brutit mot det vigningslöfte som vid tiden för hans vigning krävde viljan av dem som vigdes att "troget efterleva kyrkans lag och ordning". Överklagandenämnden instämmer i domkapitlets bedömning att löftesbrottet är av så allvarlig art att det inte finns något annat alternativ än en obehörigförklaring.”

Man häktad i Uddevalla för grova våldtäkter mm
En man i Uddevalla har häktats för ett fall av sexuellt ofredande, fem fall av grov våldtäkter mot barn, och ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.
Handlingarna skall ha skett mellan 2009-01-01 -- 2013-01-14
Varför mannen häktats är för att det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning. Och för att för angivet brott är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas, och för att få tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner. Mannen är född 1964, och i samtliga punkter har brott skett på en adress i Hovhulltsområdet i Uddevalla kommun

Färdiga skollektioner ska öka barnens vattenvana
Att bada, åka båt eller skridskor kan ge fina upplevelser, men tänk om man inte kan eller vågar?
Sjöräddningssällskapet Junior är en ny satsning för att uppmuntra barn att lära sig om badvett, båtvett och isvett.
Tanken med satsningen är att öka kunskapen kring vatten och riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs tre. Två färdiga lektioner finns framtagna, en teoretisk och en idrottslektion, som är anpassade till läroplanen.
– Vi älskar vatten och vill att fler ska kunna vistas säkert i närheten av vatten. Idag finns det dock stora skillnader i vattenvanan beroende på var du växer upp någonstans. Sjöräddningssällskapet vill vara med och utjämna den skillnaden, och vi vet att skolan har en viktig roll att spela där. 
– Men vi vet också att det som lärare kan vara svårt att hitta rätt nivå på kunskapen och planera lektioner som fungerar för en hel klass, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet
Att förebygga olyckor vid vatten genom att informera är en viktig del av Sjöräddningssällskapets arbete.  
– Som ideell förening kan vi inte träffa alla barn själva, men ett effektivt sätt att nå ut är att hjälpa lärare att kunna hålla lektioner i ämnet. När vi testat på skolor har vi fått mycket positiva reaktioner och bra återspel som hjälpt oss att förfina konceptet.
Satsningen har möjliggjorts av Föreningen Solstickan, som gjort en öronmärkt donation.
– Vi hoppas på att materialet kan få ett långt liv och göra mycket nytta på landets skolor. Men det räcker med att vi kan förhindra att ett enda barn drunknar för att det ska vara värt alla insatser, säger Emma Valham.
Sjöräddningssällskapets skolmaterial finns att hämta här: https://www.sjoraddning.se/skola

Fyra dagar kvar till "Lotta på Liseberg"
Vad vore en sommar utan allsång på Liseberg? Under åtta  måndagar i sommar utlovas en härlig stämning på Liseberg när Lotta Engberg, orkestern, gästartister och publik tar i för fulla muggar. Du sjunger väl med? Välkommen på allsångspremiär måndag 17 juni.

17 juni - Premiär
Sebastian Walldén
Dolly Style
Jill Johnson
Per Andersson, Ulla Skoog & Linus Wahlgren (Gunnebo Slott)
24 juni
Uppehåll för åttondelsfinal i fotbolls-VM.
1 juli Program 2
Hanna Ferm
Liamoo
Anna Bergendahl
Kikki Danielsson
Eric Saade
8 juli Program 3
Arja Saijonmaa
Ida Wiklund 
Jens Hult
Sonja Aldén
Sigrid Bernson
15 juli Program 4
Lisa Ajax
Gunilla Backman, Kalle Moraeus, Johan Boding
Eva Jumatate (Talang, topp 3)
Samir & Viktor
22 juli Program 5
Lina Hedlund
Emil Assergård
Bishara
LaGaylia Frazier & Alexander Strandell
29 juli Program 6
Arvingarna
CajsaStina Åkerström
Nano 
Albin Lee Meldau
Måns Zelmerlöw
5 augusti Program 7
John Lundvik
Magnus Carlsson
Ann- Louise Hanson 
Benjamin Ingrosso 
Felix Sandman
12 augusti Final
Lena Philipsson
Peter Jöback
 
Med reservation för eventuella ändringar.

Dömd för våldtäkt i Västsvensk kyrka åtalas igen
Mannen våldtog, piskade och fotograferade flickor han träffat via en församling i Västsverige. För det dömdes han i mars förra året till skyddstillsyn. Nu åtalas han för att ha kontaktat en av flickorna igen.

Det var i slutet av sommaren 2017 som en flicka anmälde att hon blivit våldtagen av en ung man som var med i samma församling som hon. Snart visade det sig att ytterligare två barn församlingen under flera års tid blivit utsatta av mannen.
I mars 2018 dömdes den unga mannen, som då var 19 år gammal, till skyddstillsyn och behandling för att bland annat ha våldtagit en av flickorna inne i kyrkan. Han dömdes också för att ha utsatt de två andra för sexuellt ofredande och misshandel.
I samband med domen förbjöds mannen att kontakta åtminstone en av flickorna. Det är för att ha brutit mot det  förbudet han nu åtalas för just överträdelse av kontaktförbud.
Enligt det nya åtalet ska mannen ha satt sig i närheten av flickan på en buss och sökt kontakt med henne i december i fjol.
Mannen medger att det har hänt, men förnekar brott.

17-åring häktad för mordförsök i Göteborg
En 17-årig pojke har häktats misstänkt för mordförsöket på Guldheden den 3 juni. Han greps den 8 juni, och hade då ett vapen på sig.
– Det är högst troligt att det är samma vapen som användes i måndags, men vi undersöker saken, säker åklagare Linda Wiking.
Det var kring lunchtid den 3 juni som vittnen hörde flera knallar nära Doktor Fries torg i Guldheden.
Måltavlan var enligt vittnesuppgifter en man i 20-årsåldern, som undkom oskadd. En person sågs fly från platsen.
Flera personer som hade hört och sett saker på platsen förhördes av polisen när de var på plats.
Under tisdagen häktades den unge mannen och han är misstänkt för mordförsök. Han erkänner grovt vapenbrott men förnekar mordförsöket.
– Han har gjort vissa medgivanden. Vi vet att han var på platsen, där vi även har hittat patronhylsor. Han hade ett vapen på sig när vi grep honom, säger Linda Wiking, åklagare.
Är det samma vapen som användes under skottlossningen?
– Vi undersöker det, men högst troligen är det så.

Polis i Väst avstängd i avvaktan på utredning
En medarbetare på gränspolisen i region Väst har i dag avstängts från sitt arbete i avvaktan på utredning. Hans agerande har både JO- och polisanmälts.
En medarbetare på gränspolisen misstänks ha misskött sitt arbete, bland annat genom att uttrycka sig på ett mycket olämpligt sätt i kontakt med allmänhet i samband med tjänsteutövning. Detta går helt emot polisens värdegrund och skadar myndighetens anseende. Mannen avstängs nu från sitt arbete i avvaktan på att utredning ska bli klar.
Ärendet hanteras av JO, justitieombudsmannen. I samband med att JO-anmälan blev känd för polisen upprättade arbetsgivaren även en polisanmälan. De uppgifter som nu har kommit till polisens kännedom föranleder det arbetsrättsliga agerandet.
Personalärenden omfattas av hög sekretess. Så länge utredningen pågår är ar-betsgivaren förhindrad att berätta mer detaljerat om bakgrunden till beslutet. 

Nytt sparförslag: Sovjour för ambulanspersonal i Uddevalla, Strömstad och Hallinden
NU-sjukvården föreslår jourtid för ambulanser under nattid.
Förslaget handlar om att ambulanspersonalen ska ha sovande jour mellan klockan 03-08 varje natt och gäller totalt tre ambulanser i Uddevalla, Strömstad och Hallinden.
Emil Lorentzon, förtroendevald i Vårdförbundet motsätter sig förslaget då han menar att besparingen är inte står i paritet till riskerna.Bris ska hålla öppet även på nattetid
Barnens rätt i samhället (Bris) beviljas stöd från Allmänna arvsfonden för att barn och unga ska kunna ta kontakt även nattetid.

-Barn ska sova på natten, men vi vet att det är långt ifrån alla som kan det. Tvärtom är det just på natten när andra har lagt sig som ångesten kommer krypande och som en del barn behöver hjälp att hantera det, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

I dag är Bris kuratorer tillgängliga mellan 14.00 och 21.00, men många mejl  skrivs under natten, och barn har efterlyst chansen till senare samtal.

18-åring åtalas för krasch i 171 km/h - samt vållande till kroppsskada på sju personer
En man i 18-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt efter en våldsam framfart den 30 november 2018 på Lv162 vid Hallinden i Lysekil.
Den 18-årige föraren hade bara haft sitt körkort i ett par veckor när han tog pappans lyxbil i miljonklassen för att köra till en klassfest.

I åtalet framgår det att mannen har i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna genom att i mörkt och regnigt väder framföra en personbilen med fler passagerare än bilen varit avsedd för och utan att samtliga passagerare varit bältade och suttit på avsedd plats i bilen, i en hastighet om i vart fall 171 km/h på väg där hastighetsbegränsningen varit 80 km/h vilket fått till följd att mannen förlorat kontrollen över bilen som då kommit över i mötande körfält och voltat flertal gånger ut på en åker.

I bilen färdades sju passagerarna. Av dess fanns en man i bagageutrymmet.
Brottet är att bedöma som grovt eftersom mannen gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och eftersom han genom sitt agerande visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Mannen har genom sitt agerande beskrivet ovan orsakat passagerarna i bilen kroppsskador, som inte är ringa enligt följande:

Person 1 orsakades livshotande skador i form av: Svullnad av högra låret med ett lätt felställt lårbensbrott, felställning av vänstra benet med felställt lårbensbrott, flera benfragment och delvis avlöst lårbensutskott, lindrig kompression av femte till åttonde bröstkotan och blånad längs kotpelaren i området, ett litet vänstersidigt blygdbensbrott, blånad på bröstets högra sida, hudavskrapning på vänstra knät och sårskada på pannans vänstra sida.

Person 2 orsakades skador i form av: Svullnad vid vänstra fotleden, näsblod och hjärnskakning.

Person 3 orsakades skador i form av: Kraftig blånad och svullnad på högra sidan av pannan och i högra tinningen med brott på högra tinningbenet och pannbenets högra sida med inpressning av ett mindre brottfragment samt blödning utanför hårda hjärnhinnan utan skador på hjärnan.

Person 4 orsakades skador i form av: Svullnad vid högra handleden och hjärnskakning.

Person 6 orsakades skador i form av: Blånader i ansiktet och hjärnskakning.

Person 7 orsakades skador i form av: Kompression av tolfte bröstryggskotan och hudblödningar och ett flertal mindre blånader på ryggen.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. 18-åringen förnekar brott och säger i förhör att han inte kört över 170 kilometer i timmen, som bilen färddator registrerat.

Tidigare dömd för kidnappning står nu åtalad för våldtäkt på 13-årig flicka 
Nu åtalas en man för att ha våldtagit en 13-årig flicka från Tyskland som han själv först åkt och hämtat till Sverige.
Åtalet gäller bland annat två misstänkta fall av våldtäkt mot barn mot en 13-årig flicka från Tyskland. De ska ha ägt rum i en lägenhet i Göteborgsområdet i april i år.
Enligt åtalet ska mannen ha åkt till Tyskland, tagit med sig flickan och flugit henne till Sverige utan föräldrarnas vetskap. Sedan flickans föräldrar anmält försvinnandet fann tysk polis spår i hennes dator som ledde till att svensk polis kunde gripa mannen.
Förutom två fall av våldtäkt åtalas mannen även för egenmäktighet med barn, misshandel och barnpornografibrott. 
Mannen är tidigare dömd för att ha kidnappat en då 9-årig flicka i Göteborg 2012. Han höll då flickan inspärrad i en källarlägenhet men anklagades inte för att ha gjort några närmanden. Han dömdes till fängelse i tre år och sex månader.

Anställd på statligt ungdomshem i Västsverige döms nu till 3,5 för våldtäkt på flicka 
En man som varit anställd på ett statligt ungdomshem i Västsverige döms nu till 3,5 års fängelse för flera fall av våldtäkt mot en då 17-årig flicka. Därmed ändras tingsättens friande dom.
Det var P4 Väst som först berättade om hovrättens dom.
Våldtäkterna ska ha ägt rum sommaren 2017 på ett statligt ungdomshem i Västsverige. Mannen arbetade då på hemmet där flickan var placerad.Våldtäkterna begicks bland annat inne på behandlingshemmet.
Mannen friades först av Vänersborgs tingsrätt men fallet överklagades. Nu dömer Hovrätten för Västra Sverige mannen till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn.

Färre drunknade i maj i år än förra året
Betydligt färre drunknade i maj i år jämfört med samma månad förra året, enligt Svenska Livräddningssällskapet.
Hittills i år har 19 personer omkommit i drunkningsolyckor jämfört med 44 vid samma tidpunkt 2018. 2018 års rekordvärme, som slog till redan i maj, nämns som en anledning till att så många dog i fjol.

Dom í Göteborgs tingsrätt efter beställningsmord i Göteborg - 14 års fängelse
Flera personer döms för inblandning i det uppmärksammade mordet i Guldheden i Göteborg för ett drygt år sedan. Mordet ska ha varit ett beställningsmord och personer i samma gruppering döms också för ett mord på Lidingö förra sommaren.

Hela 14 unga män och kvinnor har åtalats, men några frias.
Det var en tidig kväll i maj 2018 som en 32-årig man sköts ihjäl med automatvapen i en bil på Guldheden i Göteborg.
Två veckor senare skedde ett mord av en 57-årig man på Lidingö i Stockholm, mannen hade tidigare bott i Göteborg. Efter en tid greps en nu 20 år gammal man som misstänktes vara inblandad i båda morden, tillsammans med en stor mängd medarbetare.
Men 20-åringen hade ingen koppling till vare sig 32-åringen eller 57-åringen. Morden misstänktes vara utförda mot betalning, alltså beställningsmord.
Nu döms mannen till 14 års fängelse för Guldhedsmordet. En 17-årig tjej döms även hon för mordet, till sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.

Ytterligare två tjejer åtalades för medhjälp till mord. De båda, nu 18 år gamla, döms istället för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott då de ska ha hjälpt till att transportera mordvapnet.
Enligt åtalet var det en 20-åring från Göteborg som hade beställt mordet. Han åtalades för anstiftan till mord men frias nu av tingsrätten som menar att det inte går att bevisa att det är han som beställt mordet.

Lidingömordet
När det gäller mordet på Lidingö döms en 23-åring och en 18-åring. 23-åringen döms till livstids fängelse och 18-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år. 20-åringen som döms för mordet på Guldhedsmordet döms för medhjälp till mord i detta fallet. Ytterligare två unga män döms för medhjälp.
I detta fallet har två tjejer, nu 19 år gamla, varit inblandade. De döms för grovt vapenbrott.

Vem som har beställt mordet på 57-åringen i Stockholm har polis och åklagare inte lyckats reda ut. Totalt har så många som 14 personer varit misstänkta för olika typer av inblandning i de båda morden men några frias alltså i brist på bevis.

På den mördade 32-åringens bil fanns en GPS-sändare som tros ha placerats av personerna bakom mordet. I samband med att 20-åringen greps tros han ha planerat ett tredje mord, även på den misstänkta måltavlans bil hittades en GPS-sändare.
När det gäller likheterna mellan de två utförda morden har en av åklagarna sagt så här:
– Dels har samma personer varit delaktiga. Dels är morden utförda på liknande sätt. Man har innan morden skaffat flyktbilar som man i direkt anslutning till mordet bränt upp. Man har också varit flera personer med uppdelade uppgifter och man har direkt efter morden gett mordvapen till unga kvinnor som väntat vid förutbestämd plats, tagit emot och transporterat mordvapnet från brottsplatsen, har Sara Norling, kammaråklagare i Stockholm och delaktig i utredningen, tidigare sagt.
Alla mål har bakats ihop till ett och har behandlats i Göteborgs tingsrätt.

Detta gäller om man har boj i vattnet för sin båt
Sommaren är här och många sjösätter sinag båtar. Alla förtöjer inte sina båtar vid brygga utan vid boj i vattnet.
En boj i vattnet kräver alltid dispens från strandskyddet och tillstånd för vattenverksamhet.
Utan dispens och tillstånd är en boj i vattnet straffbart enligt miljöbalken.
Glöm därför inte att ansöka om strandskyddsdispens hos Sektor miljö och bygg och att anmäla vattenverksamhet till Länsstyrelsen för din boj.
Relaterad information
Strandskydd
Det är förbjudet att anlägga, gräva eller bygga inom strandskyddsområden även om du äger marken.

Alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens. Bestämmelserna gäller både i tätort och i glesbygd.
Tack vare strandskyddet har alla möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg från en båt. Strandskyddet skyddar också djur och växter som lever på och i närheten av stränderna samt i vattnet.
Strandskyddsområde
Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten både på land och i vattenområdet och inkluderar även undervattensmiljön. Strandskyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek.
På några få platser är strandskyddet borttaget, till exempel i en del tätorter.
På vissa platser är strandskyddet utökat upp till 300 meter.
Exempel på saker du inte får göraFörbjudetExempelBygga ny byggnadHus, förråd, friggebod, husbåt, bastu
Ändra byggnad eller en byggnads användningGöra om förråd till fritidshus, inreda sjöbod för boende, stor tillbyggnad
FörberedelsearbeteGräva, fälla träd, schakta, spränga, bygga väg
Anläggning eller anordning som avhåller allmänhetenBrygga, växthus, p-plats, utöka tomten med anlagd gräsmatta, rabatt, bänk, staket, eldstad eller flaggstång
Åtgärd som försämrar mycket för växter och djurPir, muddring, utfyllnad eller gräsmatta på stranden
Boj i vattnet

För att dispens ska kunna ges behöver det finnas särskilda skäl och strandskyddets syften ska bibehållas.
Strandskyddets syfte
Allmänhetens tillgång till platsen får inte försämras
Villkor för växt- och djurliv får inte försämras
Särskilda skäl för dispens
Särskilda skälExempelRedan ianspråktaget områdeInom etablerad tomtplats
Avskilt från strandenBakom befintliga byggnader, vältrafikerad väg, järnväg, större verksamhet eller annat av människan skapat hinder
Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattenBåtbrygga, hamn
Utvidga pågående verksamhetIndustriverksamhet, hamnverksamhet

Angeläget allmänt intresseTätortsutveckling, infrastruktur, åtgärder för friluftslivs-, naturvårds-, miljö- och kulturhistoriska intressen, tillgänglighetsanpassningar för rörelsehindrade
Annat mycket angeläget intresseEn unik situation under mycket speciella omständigheter

Bygglov och dispens
Har du ett avtal om servitut på brygga på annans mark, krävs alltid även en dispens för att få lov att bygga bryggan inom strandskydd.
Byggnader som är undantagna krav på bygglov kräver ändå dispens från strandskyddet såsom friggebodar och ”attefallsbyggnader”. Detta gäller dock inte byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som inte avser att tillgodose bostadsändamål, om de behövs för jordbruket, fisket eller skogsbruket och de för sin funktion måste finnas eller vidtas inom strandskyddsområdet.
Andra regler för strandområdet
Du kan behöva tillstånd eller dispens enligt fler bestämmelser än strandskydd när du ska bygga eller ändra. 
I miljöbalken finns regler som gäller för mer skyddade områden, bland annat naturreservat som har utökat skydd.
Om du ska bygga, muddra eller göra andra åtgärder i vatten krävs särskilt tillstånd för detta. 
Verksamheter som på ett eller annat sätt orsakar utsläpp, till exempel enskilda avloppsanläggningar, kan kräva en särskild prövning.
Fornlämningar är skyddade enligt lag och får inte skadas.
Tomtplatsbestämning
Tomtplats är din privata zon. Det är viktigt att inte din privata zon blir större och större. När du har ett beslut om tomtplatsbestämning är det enklare för dig att veta var du får lov att till exempel anlägga gräsmatta eller sätta upp flaggstång.
En tomtplatsbestämning ska oftast göras i samband med en ansökan om strandskyddsdispens. En tomtplats kan vara en del av din fastighet. Allemansrätten gäller inte på din tomtplats, bara på resten av din fastighet.
Tomtplatsbestämningen görs av kommunen och syftet är att säkra den fria passagen.
Ansökan om dispens
Om du planerar en åtgärd inom ett strandskyddsområde måste du ansöka om dispens hos kommunen eller Länsstyrelsen. 
Om din mark också är skyddat som naturreservat, naturvårdsområde, Natura 2000-område eller biotopskydd, skickar du ansökan till Länsstyrelsen, annars skickar du din ansökan till Miljö- och byggnadsförvaltningen i din kommun.
Följande ska finnas med i din ansökan
ansökningsblankett
beskrivning av vad du planerar att göra 
skiss på det du planerar att göra
karta eller beskrivning av området
fastighetsbeteckning
de särskilda skäl, i lagens mening, som finns för att du ska få dispens 
namn och adress till dig

Vattenverksamhet, Länsstyrelsen

Hot och bråk ökar på skolor i Trollhättan
Antalet anmälda skolincidenter inom grundskolan ökar. Det är framförallt hot, bråk och händelser kopplade till ilska som sticker ut jämfört med i fjol uppger Lärarförbundets i Trollhättan.
345 fall av hot, bråk, våld och annat har inrapporterats till grundskolorna i Trollhättan under det här läsåret. Det är 50 skolincidenter fler än året innan.
Lärarförbundet ser att ökningen kan bero på lärarnas försämrade arbetssituation till följd av det vikariestopp och inköpsstopp som varit i Trollhättan under läsåret.
Det riskerar till att det uppstår fler stressande situationer där läraren känner sig otillräcklig. Och det kan leda till fler bråk och hot i skolan.
Den riktiga siffran befaras vara mycket högre. Skoftebyskolan har inga inrapporterades incidenter. Andra skolor som till exempel Åsaka skola eller Lyrfågelskolan har bara några enstaka fall.

Landets bästa rastplatser – län för län
M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån kriterier som tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2018 bedömdes runt 250 rastplatser runt om i Sverige.
– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige. Under långa resor är det viktigt att kunna ta pauser för att vila.

En trött förare är lika farlig som en onykter förare.
I sin granskning av rastplatserna har vägombuden bland annat bedömt parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.

De bästa rastplatserna i varje län kommer att få en skylt uppsatt med texten ”Länets bästa rastplats”. Samtidigt drar årets granskning igång.
M Sveriges vägombud, som just nu kör runt på våra vägar, bedömer inte bara rastplatserna, de granskar också vägkvalitet och driver olika kampanjer för ökad trafiksäkerhet.
I år kommer de att kontrollera hastigheten utanför skolorna, informera om hur man undviker viltolyckor och vad som gäller om man råkar ut för en viltolycka samt kontrollera användning av körriktningsvisare.
Vägombudens verksamhet drivs i samarbete med flera sponsorer.

Bästa rastplatserna i varje län
Blekinge: Senoren
Dalarna: Långsjön
Gotland: Träffpunkt Gotland
Gävleborg: Högbacka
Halland: Susedalen, norrut
Jämtland: Gimån
Jönköping: Gyllene Uttern
Kalmar: Långsjön
Kronoberg: Fräjen
Norrbotten: Polcirkeln–Silvervägen
Skåne: Ekerödsrasten
Stockholm/Uppsala: Tärnsjö
Södermanland: Råbyhed
Värmland: Hänsjön
Västerbotten: Vojmån
Västernorrland: Mosjön
Västmanland: Högsjön
Västra Götaland: Boråstorpet
Örebro: Sickelsta (öster)
Östergötland: Herrbeta

Nu skapar Stena Teknik framtidens hållbara sjötransporter
Sjöfartsbranschen står inför en spännande framtid och de gemensamma klimatutmaningarna Stena står inför engagerar även den. Branschen gör redan en hel del för att minska sin del av miljöbelastningen men för att möta framtidens krav med morgondagens fartyg behöver man tänka nytt.

Alla områden måste förenklas och effektiviseras genom allt från miljövänliga framdrivningssystem till digitalisering och innovativ design.
Framtidens fartyg ser antagligen väldigt annorlunda ut jämfört med de traditionella fartyg vi har idag.
Ett fartyg är som en flytande stad där alla samhällsfunktioner måste finnas och fungera, fast på en mindre yta. Stenas besättningar lever och bor ombord och måste då få samma standard som hemma för att trivas och göra ett bra jobb.  Samtidigt förväntar sig kunderna en effektiv, trygg och säker transport.

– När vi skapar nästa generations fartyg arbetar vi med hållbarhet, bättre arbetsmiljö och använder det senaste inom design, digitalisering och energiteknik. Med helheten och naturligtvis säkerheten i fokus konstruerar vi lätt, smart och hållbart, berättar Harry Robertsson, Teknisk Direktör på Stena Teknik.

Utveckling i kombination med traditioner
Stena Teknik är den tekniska spjutspetsen i det dynamiska företaget Stena som arbetar med framtidens transporter med fokus på hållbarhet, kreativitet och innovation.Samma typ av ny teknik som används inom fordonsindustrin använder Stena Teknik för att integrera instrument som radar och autopilot med AI och förbättrad människa- maskininteraktion. Inom energiteknik undersöker man alla möjligheter som står till buds – som bränsleceller, vind- och solenergi, batterier och fossilfria bränslen för att göra så litet klimatavtryck som möjligt.
Ett nära samarbete med universitet och forskning bidrar till utvecklingen.
– Vi arbetar väldigt kreativt och verkar i en bransch som är i stark utveckling men som vilar tryggt på traditioner. Vi har möjlighet att använda vår kunskap och erfarenhet för att realisera våra idéer till konkreta resultat, poängterar Per Stefenson, Projektledare med inriktning på framtida fossilfria bränslen
– Det är helt klart engagerande och stimulerande att få en idé om att driva fram fartyg med hjälp av batterier och ett år senare kunna vara med när ett stort 1000kWh batteri faktiskt kopplas in i fartyget, säger Per Wimby, Projektledare på Stena Teknik med inriktning på elektrifiering.
För att fartygen ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att ha ett nära samarbete med besättningarna under utvecklingsfasen. Även om detaljerna är viktiga så måste man arbeta för att helheten ska bli optimal för det som fartyget ska användas till. Som skeppsbyggare från Chalmers eller KTH har man vad som krävs för att förstå hur olika prioriteringar påverkar fartygets kapacitet och lönsamhet. 

Stena Teknik lever och verkar i en internationell bransch där man tidigt får ansvar för stora projekt. Man får möjlighet att verkligen känna att man är med och påverkar och utvecklar sjöfartsbranschen i en positiv riktning. De internationella kontakterna ger unika möjligheter till personlig utveckling.
– Att vara nyfiken och kreativ är viktiga egenskaper för att vi ska lyckas finna lösningar till branschens stora hållbarhetsutmaningar, avslutar Harry Robertsson.

37 drogmisstänkta omhändertagna i Göteborg
37 personer misstänks för narkotikabrott i Samband med musikfestivalen Summerburst i Göteborg. Av de 37 personerna misstänks 36 för ringa narkotikabrott och en för innehav.
Precis som tidigare år har polisen haft en riktad insats mot narkotika och ordningsstörningar i samband med festivalen.
– Narkotika är ett problem i sådana här sammanhang. Vi har en grupp poliser som bara jobbar med Summerburst under den här helgen, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Utöver de narkotikarelaterade misstänkta brotten omhändertog polisen 16 personer för berusning, en person greps misstänkt för sexuellt ofredande och två personer avlägsnades från platsen.
– Min uppfattning är att det har gått bra. Vi var många på plats för att synas och beivra brottslighet. Det har inte varit några stora bråk eller liknande. Så här på morgonen undrar man i och för sig om någon har hört talas om papperskorgar, säger Ulla Brehm.
Efter förra årets Summerburst misstänktes 106 personer för narkotikabrott.

Hot mot taxiförare i samband med krock
Vid lunchtid idag kolliderade en bilist och en fotgängare, detta efter en dispyt mellan parterna. Den ena personen är taxichaufför – vilket kom att påverka rubriceringen av händelsen.
Det var vid 12-tiden som krocken ska ha skett i centrala Vänersborg. Hur händelseförloppet ska ha gått till är något oklart, men enligt uppgifter från polisen ska en dispyt ha uppstått mellan de två personerna vilket sedan ska ha lett till en krock.
Polis och ambulans kallades till platsen, men ingen personskada ska ha uppkommit. Enligt Ove Larsson vid Polisen i Trollhättan är händelsen nu rubricerad som hot mot tjänsteman.

Tre anhållna efter skjutning på Hisingen i maj
Tre män har anhållits och begärts häktade efter en skjutning den 5 maj efter en skottlossning i Brämaregården på Hisingen 
Det var sent på eftermiddagen som någon sköt ett antal skott mot en person i en bil. Ett skott gick in i en lägenhet av misstag.
Enligt polisen misstänks skottlossningen vara en del i en långvarig konflikt mellan två grupperingar i Biskopsgården.
De tre männen som har anhållits ska tidigare ha varit misstänkta i andra brottsutredningar. Måltavlan för attacken var en ung man som flera gånger tidigare har utsatts för mordförsök.

Kvinna knivskuren i Uddevalla
På Hyggestråket har en kvinna blivit knivskuren i ena benet och polis alarmas klockan 14:27, på torsdagen.
Kvinnan, som är i 55-årsåldern, befinner sig utomhus och är vaken och talbar. Hon tas omhand av ambulanspersonal men skadeläget är i nuläget oklart. En man i 50-årsåldern har säkrats av polis i en lägenhet i närheten och förhörs just nu. Oklart händelseförlopp.
16.02 Mannen är gripen misstänkt för misshandel.

Mord/dråpförsök i Trollhättan
På Lantmannavägen har någon skjutit igenom en lägenhetsdörr klockan 14:47 på torsdagen.
I lägenheten befann sig två personer, en man och en kvinna, som ska ha klarat sig utan skador.
Kulor ska ha gått igenom dörren och in i hallen. Eventuellt har misstänkt gärningsperson/personer lämnat på en moped.
Det är i nuläget oklart vad för vapen som har använts. Polisen är på plats med flera enheter för att säkra platsen och söka efter misstänkt/misstänkta.
15.10 Brottsplatsen har spärrats av och kriminaltekniker på väg. Tomhylsor har hittats i trapphuset. En förundersökning om försök till mord/dråp har inletts. En av målsägarna är hämtad till förhör.
15.23 Båda målsägarna är hämtade till förhör.
Vid 17.30-tiden meddelar polisen att man hittat en moped i en skogsdunge alldeles i närheten.

Islamistiska extremister jobbade med ungdomari Västsverige
Flera män med kopplingar till islamistisk extremism har jobbat på ett boende för utsatta tonåringar, tillhörande Statens institutionsstyrelse (Sis), i Västsverige. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
– De har en tydlig missionerande, religiös och salafistisk inriktning. Vissa har också varit med och rekryterat till extremism. Då tycker jag att det är direkt olämpligt att de har kontakt med ungdomar som har psykosociala problem, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till Ekot.
Männen har hyllat IS på Facebook och knutits till organisationer som skickat medlemmar till Syrien och Irak för att strida för IS.
Sis beklagar det inträffade och förklarar att de inte har tillgång till Säpos register, då tjänsterna inte är säkerhetsklassade.
– Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte har pratar om det här – det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, till SR.

Två män häktade för grov stöld och häleri
Två män är nu häktade av Uddevalla tingsrätt för stöld, grova stölder och häleri i Ljungskile och Uddevalla.
Enligt häktningsframställan finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar
sakens utredning. Det finns också risk för att de misstänkta fortsätter sin brottsliga verksamhet.
Den ena mannen är född 1973 och den andra mannen är född 1978.
En grov stöld skall ha skett 2019-06-01 i Ljungskile i Uddevalla kommun. En annan grov stöld skall ha skett mellan 2019-05-27 -- 2019-05-30 i Uddevalla samt häleri i Ljungskile

Bilen skulle tvättas – då rullade den ner i älven
En man i Lilla Edet skulle tvätta sin bil på tisdagskvällen fick han i stället se hur bilen rullade ner i Göta Älv. Räddningstjänsten i Lilla Edet larmades till det som man trodde var en båtolycka, men när man var på plats kunde man bara konstatera att man inget kunde göra.
Bilen kommer istället att bärgas med hjälp av dykare och bärgare under onsdagsmorgonen

Storsatsning på elbussar börjar i Uddevalla
Den 17 juni börjar Västtrafik att köra elbussar i Uddevalla. Det är fyra bussar på linjerna 1 och 4 som kommer att ge Uddevallaborna en tyst, ren och mer miljövänlig resa. Men redan den 11 juni förhandsvisas en av bussarna utanför Bohusläns museum.

Västtrafik har som mål att all stadstrafik ska vara eldriven innan år 2030. Leveransen av bussarna i Uddevalla är ett av de första stegen mot en buller- och utsläppsfri kollektivtrafik.
– Det känns spännande och viktigt att vi nu kommer igång med satsningen för en mer hållbar kollektivtrafik. Tystare och renare bussar i våra städer minskar bullret, gör att människorna som bor där mår bättre samtidigt som det gör det möjligt att bygga tätare. Fördelarna är många, säger Johanna Eriksson Eknander, biträdande affärschef buss region på Västtrafik.
De fyra bussarna i Uddevalla är startskottet på en större övergång till elbussar för hela Västtrafik. Innan årets slut kommer totalt 60 elbussar rulla i Uddevalla, Borås, Lidköping, Ale och Göteborg.
Bättre för förare och resenärer

Elbussarna i Uddevalla är tillverkade av Volvo och kommer att köras av Västtrafiks partnerföretag Bivab.
– Som partner till Västtrafik tycker vi att det är särskilt roligt att vara med om det här teknikskiftet tillsammans med vår underleverantör Uddevalla Omnibus och deras medarbetare. Elbussarna kommer innebära en stor förbättring i arbetsmiljön för våra bussförare men också resenärernas upplevelse ombord. Det är också väldigt roligt att Uddevalla är först ut, säger Christer Pettersson, vd på Bivab.
Förhandsvisning av bussarna

Den 11 juni kan alla som vill komma och tjuvtitta på en av de nya elbussarna innan de börjar köra i trafik. Mellan klockan 10-15 visas bussen upp utanför Bohusläns museum i Uddevalla för alla som är intresserade.
För media finns möjlighet att träffa och intervjua Johanna Eriksson Eknander från Västtrafik och Christer Pettersson från Bivab på plats mellan klockan 11-12.

Fakta elbussarna i Uddevalla:
Bussmodellen heter Volvo 7900e och de kommer att köra på linje 1 och 4. Bussarna är helt eldrivna och laddas med grön el i depån. Bussarna har större plats för barnvagnar och rullstolar samt att de är utrustade med USB-uttag vid varje sittplats.

Idag kom polisens nya lista på utsatta områden i Sverige
Flera kommuner ville hålla listan hemlig, men polisen ansåg den för viktig att hemlighållas.
Innan den nya rapporten släpptes idag fanns fanns 23 särskilt utsatt område (23) – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
Utsatt område (32) – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

NYA LISTAN
Polisens bedömning är att 60 områden nu är utsatta, varav 22 bedöms som särskilt utsatta. År 2017, när den förra lägesbilden gjordes, bedömdes 61 områden vara utsatta, och 23 av dem särskilt utsatta.
Hageby i Norrköping och Smedby i Upplands Väsby bedöms inte längre vara utsatta områden.
Gårdsten i Göteborg bedöms nu som ett riskområde, istället för ett särskilt utsatt. 
Storvreten i Tumba tillkommer dock till listan över utsatta områden, från att tidigare inte ha funnits med.
De senaste månaderna har flera politiker väckt kritik mot att listan görs offentlig.

Det är tredje gången polisen skapar en nationell lägesbild över utsatta områden. Lägesbilden ligger till grund för polisens nationella strategiska beslut. Den utgör även grunden för de myndighetsgemensamma prioriteringarna av utsatta områden och fungerar som ett strukturerat underlag för att samverka med kommuner och därmed öka tryggheten och säkerheten för invånarna.

Lägesbilden bygger på uppgifter från landets samtliga 97 lokalpolisområden. Alla lokalpolisområden har använt sig av samma metod och modeller för att kartlägga vilka problem som finns, var i områdena problemen är mest förekommande och vilka individer som orsakar dem. 

– Antalet utsatta områden är marginellt färre jämfört med lägesbilden 2017, men vi ser en förbättring i många områden. Både polis och kommuner har ökat det lokala brottsförebyggande arbetet och polisen möts av mindre öppet våld. Att vi kan utföra vårt uppdrag är ett första steg på vägen för att andra aktörer ska kunna arbeta på plats med trygghetsskapande åtgärder i områdena, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa som ansvarar för lägesbilden.

– Att åstadkomma förändring tar tid. Den ljusning vi ser nu är ett steg på vägen i rätt riktning. Genom den uppdaterade lägesbilden kan vi nu planera arbetet på kort respektive lång sikt. En stor utmaning är till exempel fortfarande att många unga dras in i kriminalitet och det krävs att såväl polis som kommuner och andra aktörer är uthålliga i sitt arbete för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Mats Löfving.

FAKTA: SÅ DEFINIERAS ETT UTSATT OMRÅDE
Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:
Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:
offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
narkotikahandel som bedrivs öppet
ett utåtagerande missnöje mot samhället
Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.
Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.
Källa: Polisens rapport 2017
Fröslunda, Eskilstuna
Klockaretorpet, Norrköping
Lagersberg, Eskilstuna
Navestad, Norrköping
Rannebergen, Göteborg
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Andersberg, Halmstad
Brandbergen, Haninge
Bredäng, Stockholm
Bäckby, Västerås
Charlottesborg, Kristianstad
Edsberg, Sollentuna
Finnsta, Upplands Bro
Gamlegården, Kristianstad
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hisings Backa, Göteborg
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Råslätt, Jönköping
Skiftinge, Eskilstuna
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Vårberg, Stockholm
Östberga, Stockholm
Jordbro, Haninge
Kronogården/Lextorp/Sylte, Trollhättan
Storvreten/Tumba
Riskområden:
Gårdsten, Göteborg
Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö
Oxhagen/Varberga, Örebro
Söder, Helsingborg
Tjärna Ängar, Borlänge
Tureberg, Sollentuna
Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal, Helsingborg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Särskilt utsatta områden:
Araby, Växjö
Bergsjön, Göteborg
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Skäggetorp, Linköping
Södra Sofielund, Malmö
Alby, Botkyrka
Biskopsgården, Göteborg
Fittja, Botkyrka
Gottsunda, Uppsala
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Hässleholmen/Hulta, Borås
Karlslund, Landskrona
Lövgärdet, Göteborg
Norrby, Borås
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård, Malmö
Tynnered/Grevegården/Opaltorget, V Frölunda
Vivalla, Örebro
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Inte längre bedömda som utsatta områden:
Hageby, Norrköping
Smedby, Upplands Väsby

Nu ska Byfjorden utanför Uddevalla bli full av torsk igen
Projekt Fjordtorsk väntar i dagarna på klartecken från Länsstyrelsen för en rejäl utbyggnad.
Stora ihåliga betongklossar ger skydd åt torsken, som kan komma undan sina fiender och få chans att föröka sig igen. Det som började med fem konstgjorda rev för fyra år sen, kan nu växa rejält.
– Först var det ingen torsk alls här. Efter ett år var torskarna 12-15 centimeter, nästa sommar var de 30-35, och i höstas hade de vuxit till 60 centimeter. Då hade de också lekt en gång, säger projektledaren Lars-Olof Axelsson.
Där reven ligger finns inte bara gömställen för torsken, det har också skapats ett helt nytt ekosystem på en botten som innan dess var i stort sett död.
Fjordtorsk samarbetar med Uddevalla kommun, liksom med projekt 8 Fjordar, som försöker få liv i fjordarna mellan Uddevalla och Stenungsund. Länsstyrelsen väntas i dagarna ge klartecken till utbyggnaden av projektet från fem till 120 rev. Lars-Olof Axelsson tror att utbyggnaden kommer att kosta mellan tre och fyra miljoner kronor.

Rattfull man somnade under poliskontroll på E6
På E6 vid Kungälvsmotet stoppas en personbil av polis klockan 04:43 på måndagsmorgonen som kört vingligt i norrgående riktning.
En framdäcket är borta och bilen körs på fälgen. Föraren som somnar när han uppmanas blåsa i polisens sållningsinstrumentet.
Mannen förs till Kungälvs sjukhus för kontroll. Mannen misstänks för rattfylleri och hans körkort omhändertas.

Polisen varnar för jätteutskick av kidnappningshot
Under helgen har polisen i region Väst och hallan fått in över 100 anmälningar om att personer fått kidnappningshot mailade till sig.7
För att personen inte ska drabbas ska denne betala bitcoins. 
Man ska ringa 114 14 och så får man råd om hur man ska göra.
– Vi vill meddela att det inte är något att hetsa upp sig över, det är ett massutskick som går till slumpmässiga personer, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst

Polisbåt började brinna under färd
En polisbåt började brinna under färd i höjd med Danmarksterminalen i Göteborg.
Larmet kom in strax efter klockan 21 på lördagskvällen.
Enligt räddningstjänsten började det brinna i maskinrummet på båten, men personal ombord kunde själva släcka branden innan den hann sprida sig. Båten bogserades in till kaj och räddningstjänst fanns på plats för att assistera.
Ingen person ska ha kommit till skada.

Ny båtklass för Sjöräddningssällskapet
På söndag den 2 juni är det namngivning av Sjöräddningssällskapets nya båtklass på Rörö i Göteborgs norra skärgård. Den nya båten är drygt 14 meter lång och drivs med både diesel- och elmotorer.
Båten är en utveckling av den tidigare Victoria-klassen, och har många egenskaper gemensamma med de närmare 40 båtar som Sjöräddningssällskapet byggt i denna klass sedan 1997. Den nya båten är dock förlängd med cirka två meter, vilket framförallt ger en stabilare gång i sjön.
Dessutom är båten den första någonsin i Sjöräddningssällskapets flotta som är utrustad med både diesel- och elmotorer. De två elmotorerna, som tillsammans har en effekt på 160 hk, ger möjlighet till en tyst och miljöanpassad gång ut och in i hamnar.
Lika intressant är att kunna gå tyst vid eftersök, när minsta ljud som kan uppfattas kan vara avgörande för att hitta en försvunnen person.
Den nya båten, som får sitt namn på söndag, är donerad av Stig och Ilse Sanne. Den kommer att placeras på Räddningsstation Rörö.
 

Västkustens lurigaste grund - ladda ner till din GPS
Grundkollen är ett samarbete med Sjöräddningssällskapet där sjöräddare har hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Ladda ner Grundkollen till din GPS för att se de 60 vackraste platserna du inte ska besöka i sommar. 
Hämta och ladda ner dina närmsta grund här >>>

Damernas Champions League-finalen hamnar i Göteborg
På onsdagen blev det klart att Gamla Ullevi blir spelplatsen för damernas Champions Legue-final 2021.
Göran Havik, som är projektledare för internationella evenemang på Svenska fotbollförbundet, säger att Uefa bland annat fastnat för den satsning på flickfotboll som fotbollförbundet vill göra i samband med finalen.
– Det är utvecklingsinsatser för flickfotbollen i regionen, så att vi ytterligare stärker flickors intresse för att både titta på fotboll och att spela fotboll, säger Havik.

Man hittad död utomhus i Alafors
En man har hittats död vid en sjö i Alafors i Ale kommun norr om Göteborg.
Larmet till SOS kom vid 11.30-tiden på onsdagen. Det var förbipasserande som hittade en medvetslös man nära Hältorpssjön.
– Mannen är avliden. Vi har precis en patrull framme. Det finns i nuläget inget som tyder på brott men det är för tidigt att säga, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg
Texten uppdateras

Snart är det slutrökt på många allmänna platser
Den nya tobakslagen innebär att det från den 1 juli blir förbjudet att röka på en rad allmänna platser utomhus som affärsentréer, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar.
Sveriges regering och riksdag har satt upp ett mål om ett rökfritt Sverige 2025 då färre än fem procent av befolkningen ska vara rökare. Som ett led i denna målsättning införs en ny tobakslag som börjar gälla den 1 juli.
Den nya tobakslagen omfattar förutom cigaretter också e-cigaretter och vattenpipor. Den nya lagen innebär också att det blir rökförbud på en rad allmänna platser utomhus som tidigare inte omfattades av rökförbud. Den som är ansvarig för att rökförbudet följs är fastighetsägaren eller den som disponerar ytan. Ansvariga som upptäcker att någon trotsar rökförbudet ska uppmana personen att sluta eller att lämna platsen.
En verksamhetsutövare får inte handgripligen flytta på någon, det får enbart polis och väktare göra, men man får med tillsägelse försöka påverka människor.
Den fastighetsägare eller verksamhetsutövare som inte sköter sitt åtagande kan drabbas av vite.
Den nya lagen innebär att det blir rökförbud utanför alla entréer där allmänheten har tillträde, dock inte utanför enskilda arbetsplatser. Rökförbudsskyltar ska upp och finns det askkoppar där i dag ska de bort. Hur långt från en entré som det är okej att röka finns inte fastslaget i lagen.

Man dödad i skottlossning i Göteborg
Larm kommer in till polisen om att någon hört möjlig skottlossning i området kring Kummingatan i Göteborg klockan 21:36 på tisdagskvällen.
Enligt de vittnesmål som kommer in så har man hört ett flertal smällar som kan vara skottlossning.
Strax därefter kommer nya uppgifter in till polisen om att en person ska vara skadad. Den skadade ska möjligen befinna sig vid en förskola på Kummingatan.
Polis och ambulans larmas till platsen. Polisen startar upp en insats. Läget för den person som sägs vara skadad ännu okänt.
Polisen kallar in en helikopter. En polisinsats inleds i området.
Det finns även uppgifter om att den person ska ha lämnat platsen där den skadade anträffats, då möjligen i riktning mot Surtesjön i ett skogsområde. Uppgifterna är naturligtvis fortfarande väldigt osäkra.  
Kl 21.50: 
Polisen inleder förundersökning om försök till mord. En person har hittats med troliga skottskador, enligt uppgift från fyndplatsen så ska den skadade vara allvarligt skadad. Den skadade avförs med hjälp av ambulans till sjukhus. Brottsplatsen spärras av.
Det finns ännu ingen identitet på den skadade. Den skadade är en man. Det har även bekräftats att han avlidit pga skottskador.
Ingen gripen.
Kl 22.32: Meddelas att den skadade mannen avlidit. Rubriceringen ändras till mord. Polisen kommer inte att kunna lämna några uppgifter kring eventuell identitet på den avlidne med anledning av att anhöriga först måste underrättas.
En teknisk undersökning har gjorts under natten på brottsplatsen och avspärrningarna är hävda. Den skjutne mannen är i 40-årsåldern och anhöriga är underrättade. Det finns ingen misstänkt eller gripen. I nuläget kan ingen ytterligare information lämnas i ärendet.

Man förd till sjukhus efter att ha utsatts för mordförsök i Göteborg - två misstänkta gripna
Enligt SOS har en man blivit knivskadad vid Östra Nordstan och polis larmades klockan 17:30 på tisdagseftermiddagen.
Händelsen ska ha inträffat vid Spannmålsgatan, utanför köpcentret.
Den skadade anträffad, ambulanspersonal vårdar den skadade. Den skadade uppges ha skador i ett ben och i bålen, troligen knivskador. Oklar omfattning. Den skadade har förts till sjukhus. Den skadade är en man i 45-årsåldern. Rubricering, försök till dråp i nuläget.
Troligen har gärningsmannen gripits av ordningsvakter, uppgiften är ännu inte bekräftad. Den troliga brottsplatsen spärras av för teknisk undersökning.
Polisen har även anträffat en kniv som troligen är den kniv som varit aktuell vid brottet. Denna kniv har beslagtagits av polisen. Vidare så har två personer gripits, en man och en kvinna. Båda uppges ha varit involverade i händelsen. Ytterligare personer ska ha varit på plats vid brottstillfället.
Den gripna kvinnan är i 30-årsåldern och mannen i 55-årsåldern.
Polisen söker vittne till händelsen. Har du/ni sett något som kan vara av vikt för polisen, ring 114 14.  
    

Kvinna utsatt för rån - vittnen jagade rånaren
På Birkagatan i Götebprg har en man slitit väskan från en kvinna och sedan sprungit från platsen. Polis larmades klockan 18:21 på tisdagskvällen av vittnen.
Vittnen till händelsen har sprungit efter gärningsmannen. I nuläget är ingen gripen. Polisen har sökt med hund men varken handväska eller gärningsman har återfunnits.
Senaste platsen som gärningsmannen var synlig var vid Lillatorpsgatan.  Därefter är han borta. Han uppges ha tagit ut plånboken ur handväskan och sedan slängt i från sig väskan, väskan är dock inte återfunnen.
Offret hade strax före händelsen tagit ut pengar, möjligen har gärningsmannen följt efter offret fram till brottsplatsen. Offret är en kvinna i 60-65 års åldern Inga kända fysiska skador.
Gärningsmannen beskrivs som följer:
Man, ca 45-50 år, Smalt ansikte, svart hår och mörkare hudfärg, svart jacka. Mannen är troligen blöt då han bl a sprungit i en bäck.
Ingen gripen i nuläget.
Polisen söker ytterligare vittnen som kan ha sett något både före och efter det att brottet inträffat. Ring 114 14. 

Fyra nätverk kontrollerar hel stadsdel
Invånare vågar inte larma polisen och anmäla brott. I Norrby i Borås har fyra nätverk stor påverkan på livet i stadsdelen. Det visar en hemlig polisrapport som P4 Sjuhärad rapporterat om.
– Det vi ser som allvarligt är att tilltron till rättsstaten är relativt låg, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Det rör sig, enligt radion, om fyra löst sammansatta grupperingar som ska kontrollera stadsdelen. Nätverken baseras på vänskap, släktskap, religiös sammanhållning och etnicitet, enligt den rapport som P4 Sjuhärad tagit del av.
Otryggheten i området visar sig genom att boende inte vågar anmäla brott för att de fruktar repressalier.
– Man är rädd för att anmäla för att man tror att polisens förmåga att skydda anmälarna är låg. Men det är för att man inte provat systemet. I själva verket har vi en hög förmåga att skydda, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Öppen droghandel i området är ett av problemen som polisen lyfter i rapporten.
– Att det sker en nyrekrytering till nätverken är en fråga som inte bara polisen äger. Polisens uppgift är att lagföra dem som begår brott. De förebyggande åtgärderna är i grunden kommunens ansvar, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Problemen i Norrby handlar även om att det utvecklats ett parallellsamhälle och att området präglas av en stark social kontroll av kvinnor utifrån religion och hederskultur.
Norrby är vad polisen klassar som ett särskilt utsatt område. I Borås räknas även Hässleholm/Hulta till ett sådant område. Det är platser som präglas av sociala problem och med en kriminell närvaro som lett till att befolkningen drar sig undan att medverka i rättsprocesser. Polisen har svårt att i dessa områden göra sitt uppdrag.
– Vi ser att Norrby är ett mer slutet samhälle än Hässleholmen och Hulta. Men vi ser också att det har öppnats upp under det sista året. Vi har satsat extra resurser på Norrby sedan det blev ett särskilt utsatt område. Vi känner att förtroendet för polisen på Norrby har ökat. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Extra passtider släpps i Trollhättan
Just nu är det många som ansöker om nytt pass eller nationellt id-kort.
För att möta den stora efterfrågan släpper polisen i Fyrbodal ytterligare cirka 270 tider i Trollhättan lördagen den 1 juni.
Inför sommarsemestrarna är det många som ansöker om pass eller nationellt id-kort. Köerna till polisens bokningssystem för pass blir därför längre än vanligt. Lördagen den 1 juni kommer polisens reception i Trollhättan att ha utökade öppettider, från klockan 8.30 till 18, som en extra service. I dag släpptes tider för lördagen, så att den som behöver resehandlingar kan boka en tid. Cirka 270 passansökningar kommer att kunna hanteras under dagen. Den tid som man bokar är preliminär, vilket innebär att det kan bli väntetider trots den bokade tiden.
– Vi vill att så många som möjligt ska få en tid för att ansöka om pass, och ber om överseende med att det kan komma att bli långa köer under lördagen, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.
När ansökan om pass eller nationellt id-kort är gjord tar det cirka fem arbetsdagar tills passet är klart och kan hämtas ut i den reception man själv valt.
Polisen släpper kontinuerligt nya tider för att ansöka om resehandlingar. Fler tider kommer att släppas under sommaren, och personer som har ett pass med giltighet fram till hösten kan därför vänta med sin ansökan.
– Nu vänder vi oss särskilt till alla som har en resehandling med giltighetstid som går ut före 31 juli. Detta gör vi för att säkerställa att så många som möjligt ska få sitt pass i tid för sommarens utlandsresor, säger Rickard Fremark.
Mer information om pass och nationellt id-kort finns på polisen.se/pass
Trollhättan, förboka tid för pass

Sotenäs kommun publicerade hemliga personuppgifter på sin hemsida
I sex veckor låg personnummer, namn och bostadsort gällande en familj som var i behov av skydd uppe för allmän beskådan på Sotenäs kommuns hemsida.
-Det får inte hända men det har gjorts ett misstag när protokollet lades ut. Det är en erfaren person som arbetar med de här uppgifterna och det handlar om den mänskliga faktorn, säger Nils-Olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnämnden, till Bohuslänningen.
Kommunen har nu Lex Sarah-anmält händelsen och konstaterar att det inte går att utesluta att publiceringen kan få konsekvenser för familjen, trots att inget tyder på det. Hur många som tagit del av de sekretessbelagda uppgifterna kan inte kommunen svara på.

Av 785 våldtäktsärenden från 2016 har 736 ärenden lagts ned i Sverige enligt BRÅ
Det är inte möjligt att kraftigt öka andelen anmälda våldtäkter som leder till åtal och fällande dom - oavsett hur bra polis och åklagare arbetar. Men det finns utrymme för förbättringar. Det framkommer av en ny studie som Brå gjort på regeringens uppdrag.

De senaste åren har omkring 5 av 100 anmälda våldtäkter resulterat i en fällande dom. År 2016 anmäldes 4 549 våldtäkter mot person som var minst 15 år. Samma år åtalades 384 våldtäktsbrott och det utdömdes 194 fällande domar. Mot den bakgrunden har Brå haft i uppdrag av regeringen att studera dels orsakerna till att andelen uppklarade våldtäkter är så låg, dels analysera om det finns en potential att öka uppklaringen.

785 våldtäktsärenden från 2016 har studerats – 736 av dem lades ned
Brå har slumpmässigt valt ut 785 av våldtäktsanmälningarna 2016 och studerat allt material i ärendena. Genomgången visar att parterna oftast känner varandra, även om bekantskapen kan ha inletts samma dag. Överfallsvåldtäkter utgör endast tre till fem procent av anmälningarna. Målsäganden berättar om någon form av våld i hälften av anmälningarna. Oftast handlade det om ringa våld, som att kvinnan hade blivit fasthållen eller att den misstänkte lagt sig på henne så att hon inte kom loss. I andra fall har den misstänkte utnyttjat att målsäganden sovit eller varit mycket berusad. Polisen vidtar i genomsnitt åtta utredningsåtgärder i utredningarna, med en spridning från 0 till 71. Det handlar främst om att man förhör vittnen, tömmer mobiltelefoner, får skador dokumenterade, söker DNA-spår och tar drog-tester.

Många anmälningar saknar förutsättningar att klaras upp
Närmare hälften av anmälningarna hade inga förutsättningar att klaras upp, oavsett hur bra polis och åklagare arbetade. Det rör sig bland annat om felaktiga anmälningar, fall där gärningspersonen var omöjlig att identifiera, eller att det som målsäganden beskrev inte nådde upp till rekvisiten för våldtäkt 2016. I endast en tredjedel av anmälningarna var bevisproblem enda skälet till nedläggningen.
– Alla målsäganden har varit med om händelser som de tyckte var mycket obehagliga och ibland traumatiserat dem under en längre tid. Men vår studie visar att en stor del av anmälningarna inte är av den karaktären att det är möjligt att fälla någon för våldtäkt, säger Stina Holmberg, projektledare, Brå.

I var tionde utredning hittade Brå brister i utredningsarbetet
Brå har funnit brister av olika slag i ungefär var tionde utredning. Främst handlar det om att utredningen tagit för lång tid, att möjliga utredningsåtgärder inte vidtagits eller att förhören hade brister.
– I de flesta fall är det inte troligt att bristerna påverkade ärendets utgång. Men utan dessa brister hade uppklaringen sannolikt kunnat öka med ett par procentenheter. Att minska bristerna i arbetet är ändå viktigt för målsägandens förtroende för rättsväsendet. Ett bra polisarbete ökar också chanserna att rättsprocessen stärker målsäganden och bidrar till läkning – även utan en fällande dom, säger Lars Lewenhagen, utredare, Brå.

Rapporten ”Våldtäkter från anmälan till dom” (Brå 2019:9) går att ladda ner på bra.se

Polisjakt genom Göteborg i natt – rattfull man körde mot trafiken
Det var vid 01.30-tiden, natten till tisdag som tog polisen upp jakten på en man misstänkt för brott. Mannen körde iväg i en bil och åkte på fel sida, rätt mot trafiken.
Polisen fick tips om att bilen skulle vara ute och köra. Man lyckades få tag i bilen, men mannen ville inte stanna och då blev det ett förföljande.
Biljakten började i Bergsjön och gick fram och tillbaka runt om i Göteborg. Mannen körde bland annat ut på E20 och körde mot trafiken. Mannen krockade med åtminstone två personbilar under sin vådliga färd.
Biljakten tog stopp vid Munkebäcksmotet.
Han körde så illa att det blev punktering, till slut körde han på bara fälgarna. Det blev ett stopp mot en polisbil och det gick inte att köra vidare. Mannen misstänks för försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och drograttfylleri. 

Ökat antal sanktioner mot illegal arbetskraft
Det har skett en stor ökning av sanktioner mot arbetsgivare som anlitar arbetskraft utan tillstånd, det visar en ny rapport som överlämnats till regeringen.
– Att komma åt arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft skyddar både utsatta människor från att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare, och säkrar villkoren på arbetsmarknaden, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella Gränspolissektion. 

Varje år sammanställer Polismyndigheten uppgifter om genomförda inspektioner i enlighet med sanktionsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/52/EG av den 18 juni 2009 om minimistandarder för sanktioner och åtgärder mot arbetsgivare för tredjelandsmedborgare som vistas olagligt).
Lagen innebär möjligheter att bötfälla eller åtala arbetsgivare som anställer eller använder arbetskraft som inte har rätt att arbeta i Schengenområdet. En lagändring 1 juli 2018 innebar att Polismyndigheten fick utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser i branscher med särskild hög risk för att arbetskraft utan tillstånd används. Dessa kan i grova drag beskrivas som branscher som är ålagda att använda personalliggare. I flera av dessa är det mycket kontanter är i omlopp, till exempel fordonstvätt, restauranger, frisörer och liknande.
I rapporten för 2018, som lämnades in 24 maj, hittades 116 fall där ekonomiska sanktioner initierades med 556 100 kr i särskild straffavgift som resultat. Det kan jämföras med 86 fall och 290 100 kr året innan. 40 av förra årets fall ledde till åtal, och av dessa ledde 23 till böter på totalt 150 800 kr. Året innan handlade det om 29 fall varav 15 ledde till böter på 102 840 kr.
– Seriösa företagsägare som driver verksamhet enligt reglerna och betalar skattar och avgifter, kan inte konkurrera med priserna till konkurrenter som sänker sina kostnader genom att inte betala in avgifter. Som konsument bidrar man till osund konkurrens genom att köpa dessa företags varor och tjänster, säger Patrik Engström.

Fängelse för sjöfylleri
I förra veckan dömdes en man till en månads fängelse för sjöfylleri.
Det var under den Norska nationaldagen, 17 maj, som den 50-åriga mannen hade för avsikt att köra en båt med fyra passagerare från Strömstad till Norge.
På grund av den täta trafik som nationalfirandet medförde så innebar detta försvårande omständigheter i mannens dom.

Fira skolavslutningar men hoppa över plastkonfettin
Nu närmar sig skolavslutningarna och vid firandet släpps det ofta ut plastkonfetti. När firandet är över är konfettin svår att städa bort och plastskräpet finns kvar i vår natur och leds ut i vattendragen och havet.
Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte.
Om du använder blomblad, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti så gör du en stor insats för djur och natur.

En uppmaning till dig bilist från Nyheter4.com
Nu sätter sommarens asfalteringsarbeten igång. Många vägar i vårt avlånga land skall underhållas och asfalteras.
Vi uppmanar nu alla bilister att visa hänsyn till alla hjältar som i sommar jobbar ute på våra vägar så att ingen skall behöva skadas eller dödas av oaktsamhet när ditt fordon framförs förbi vägarbetarna
SÄNK FARTEN - HÅLL NERE FARTEN OCH VISA HÄNSYN TILL DINA MEDTRAFIKANTER SÅSOM VÄGARBETARNA
Detsamma gäller när du närmar dig räddningspersonal, poliser med flera som är ute på våra vägar för att hjälpa dig där ute i trafiken

Trafikverket måstes renovera Svinesundsbron i förtid
Svinesundsbron invigdes för 14 år sedan och måste redan renoveras. Det är egentligen för tidigt enligt trafikverkets projektledare Abbi Tehyrell.
– Vi ska inte behöva göra det redan efter 14 år, men stålbalkarna har tagit stryk, säger Abbi Tehyrell, projektledare för arbetet på Svinesundsbron.
Bron invigdes 2005 och Tehyrell menar att brister i uppförandet upptäcktes redan under garantitiden. Och nu måste alltså bron renoveras och arbetet påbörjas efter midsommar och pågår till november.
– På den sidan som vi jobbar kommer vi ha en fil, säger Abbi Tehyrell.

Kommunal chef dömd för att ha köpt sex
Mannen arbetade som kommunal chef i Västsverige när han vid flera tillfällen köpte sex. När han greps av polis lämnade han sin tjänst. Nu döms mannen i Vänersborgs tingsrätt till böter på närmare 20 000 kronor.
Det var i mitten av oktober som en chef i en västsvensk kommun greps misstänkt för våldtäkt alternativt sexköp. Anklagelsen om våldtäkt ströks senare.
På torsdagen dömdes mannen för sexköp och försök till köp av sexuell tjänsttill 150 dagsböter, totalt ska mannen betala knappt 20 000 kronor i böter.
Mannen ska bland annat kontaktat kvinnor genom sexannonser på nätet och stämt träff. Sexmötena ska ha ägt rum i Göteborg, Uddevalla och Vänersborg, under 2017 och 2018. Vid ett tillfälle ska mannen köpt sex i en lokal i närheten av polishuset i Uddevalla.
Mannen har i förhör erkänt samtliga brott. Och enligt åtalet finns det chattkonversationer och Swishbetalningar för att bevisa att han gjort sig skyldig till brotten.

Sju tagna i förvar efter tillslag på Skaraborgsföretag
En rad myndigheter har under onsdag och torsdag letat illegal arbetskraft och anställda som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd på totalt 108 företag i Skaraborg.
Under onsdagen och torsdagen gjorde polisen 264 inre utlänningskontroller på 108 företag. Sju personer togs i förvar och lämnas över till Migrationsverket.
De företag som valts ut för inspektion har fått oanmält besök av en ganska stor grupp poliser och representanter för andra myndigheter. Förutom polisen deltog Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Miljösamverkan Öst, Migrationsverket och Kronofogden.

Det handlar om människor som utnyttjas av arbetsgivare och det skapar en osund konkurrens gentemot företagare som sköter sig, säger Johan Rexhag, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg.
De branscher som enligt den nya lagen klassas som risksektorer är till exempel hotell- och restauang, bilverkstäder, skönhetsvårdsinrättningar och frisörsalonger. Enligt polisen är det relativt vanligt att arbetsgivare i dessa branscher utnyttjar personer som saknar uppehållstillstånd som då arbetar under dåliga villkor.
Ny lag i fjol
Det är första gången man gör en sådan inspektion i Skaraborg, sedan den nya lagen trädde i kraft.
Lagstiftningen som gör arbetsplatskontroller möjliga utan misstanke om brott, är ganska ny. Den kom 1 juli 2018.
Detta är något som myndigheterna kommer att fortsätta med.

Man 17-årsåldern står åtalad för brott i Uddevalla, Orust och i Tanum för våldtäkt mot barn, brott mot knivlagen och narkotikabrott ​​​​​​​
En man i 17-årsåldern och medborgare i Afghanistan står åtalad vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Mannen skall enligt åtalet genomfört ett vaginalt samlag med målsägande A född 2003. Den misstänkta våldtäkten skall ha skett den 23 maj 2018 i Tanumshede Mannen begick gärningen med uppsåt enligt åklagren som menar att han hade åtminstone skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år.
Det skall finnas fler vittnen till händelsen enligt förundersökningsrapporten. Mannen förnekar brott i polisförhör
Mannen står även åtalad för brott mot knivlagen.
När han stoppades av polis skall han ha haft en kniv på allmän plats trots att det inte var
befogat. Det hände den 10 juni 2018 på Willys i Uddevalla,
Vid samma tillfälle skall han ha innehaft innehaft 5,90 gram cannabisharts. Mannen erkäner brott i polisförhör.
Den 17 november 2017 skall mannen olovligen innehaft 0,89 gram cannabisharts vid en poliskontroll på Henåns skola på Orust kommun. Mannen förnekar brott i polisförhör.
Den 1 juli 2018 skall mannen olovligen innehaft 135 tabletter diazepam och 15 tabletter tramadol vid en poliskontroll. Det på Hotell Vinbäck i Tanumshede. Mannen nekar till brott i polisförhör.

Lärare i Uddevalla åtalas för att ha sparkat åttaåring på benet
En lärare på en skola i Uddevalla åtalas vid Uddevalla tingsrätt misstänkt för att ha sparkat en åttaårig elev på benet.
Händelsen ska ha skett på skolområdet på en skola i Uddevalla i slutet av förra året. Enligt åtalet ska sparken ha orsakat flickan blånad och rodnad på benet. Läraren, som åtalas för misshandel, nekar till brott.

Åtalet mot åldringsligan utökas med 20 nya brott 
Åtalet mot åldringsligan från utlandet sväller. I dagarna kommer en av de tre misstänkta att åtalas för fler stölder och bedrägerier mot äldre.
– Vi har väntat på ett beslut från Spanien kring en av de tilltalade där vi inte fått åtala för alla gärningar eftersom han inte varit utlämnad för dem, men nu har beslut från Spanien kommit, säger åklagare Johanna Maxson.
En av de åtalade i den så kallade åldringsligan kommer att misstänkas för ytterligare brott. Det gäller den yngre mannen. Han som häktades i sin utevaro, och greps senare av spansk polis i Barcelona. 

Mannen stod på onsdagen åtalad vid Uddevalla tingsrätt, tillsammans med två andra personer, misstänkta för 52 grova stölder och grova bedrägerier.
Enligt åtalet ska trion begått flera brott, från 2015 till 2018, på flera håll i landet, bland annat i Ljungskile, Trollhättan och Uddevalla.
Två av de misstänkta erkänner delar av brott. En av dem nekar.

Fängelse och böter för föräldrar som svlte sitt barn
Idag dömdes ett föräldrapar från Göteborg till fängelse i tre månader för grovt vållande till kroppsskada sedan de gett sin dotter bristfällig vegansk mat.
Föräldrarna ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan. Pappan döms dessutom för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.
Fallet uppdagades för några månader sedan när föräldrarna kom till Östra sjukhuset med dottern, som då var ett och ett halvt år gammal, och uppgav att hon fått magsjuka. Det visade sig då att hon var gravt undernärd och vägde som en fyramånaders bebis.
Enligt läkaren var hon stundvis okontaktbar och nära att dö.
Föräldrarna nekar till att de medvetet begått något brott mot dottern. Under rättegången sa mamman att det här varit den värsta tiden i hennes liv och att allt hon vill är att få tillbaka sitt barn.
– Allt jag har gjort har varit av kärlek och jag har trott att jag gjort det bästa för henne. I framtiden lovar jag att följa Livsmedelsverkets rekommendationer av kost.
Åklagaren yrkade på två till tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada. Flickans särskilda företrädare, advokat Kristina Löthwall, vill att föräldrarna ska betala 80 000 i skadestånd.
Sedan rättegångens slut har föräldrarna bott med dottern på ett utredningshem för att utvärderas av socialtjänsten.

23-åring gripen på buss mot Göteborg´med automatvapen
En svensk 23-årig man som reste med buss från Serbien mot Göteborg har gripits av den tyska tullen. Flera vapen hittades i mannens reseväska.
Vid en rutinkontroll på en motorväg utanför Berlin i lördags kväll hittade den tyska tullen ett hagelgevär och två automatvapen i 23-åringens reseväska.
Den tyska tullen har i ett pressmeddelande skrivit att bussen färdades mellan Novi Pazar i Serbien och Göteborg.

Okänd man trängde sig in hos 85-årig kvinna
Polis skickas till en bostadsadress i Sjöbo i Borås, där en kvinna i 85-års åldern uppger för en granne att en man trängt sin in i hennes lägenhet på onsdagskvällen.
Mannen har därefter letat igenom lådor, innan kvinnan fick ut honom ur bostaden. Samme man ska även ha försökt att komma in även i grannens lägenhet. Det verkar dock inte som om mannen fått med sig några av kvinnans tillhörigheter. Polis upprättar anmälan rubricerad som olaga intrång.
Ytterligare en inringare från samma adress uppger att en granne, en man, haft en man som kommit in hans lägenhet. Mannen har rört sig runt i lägenheten och i samband med det tillgript smycken. Polis har varit hos den berörda mannen och tagit uppgifter till en anmälan. Händelsen rubriceras som olaga intrång samt grov stöld.
 

Lysekils kommun utreder vården efter misstänkt äldremord
En äldre kvinna sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin man. Hon säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom vården var för dålig. Nu har Lysekils kommun startat en Lex Sarah-utredning.
– Vi gör en utredning av vad som skett för vi vill försäkra oss om hur det gått till och om vi kunde ha gjort på något annat sätt, säger Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun.

Den 4 april hittades en man död och en kvinna skadad i en bostad i Lysekil. Kvinnan fördes till sjukhus och anhölls snart misstänkt för att ha mördat sin make. Hon förnekar mord och säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom maken var sjuk, och de kände att de inte fick den hjälp och vård de behövde.
Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de generellt erbjuder stöd för anhöriga till sjuka personer. Till exempel kan man få hjälp med att komma hemifrån om man har en partner som inte klarar sig själv.
– Men det är klart, ibland blir det väldigt tungt ändå, speciellt om den andre har ett väldigt stort vårdbehov. Ibland håller man på och tänker att man klarar sig ett tag till fast man skulle behöva hjälp, säger Eva Andersson.
När kommunens Lex Sarah-utredning är färdig ska de bestämma om de tänker anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg eller inte.
– Vi bedömer att vi gjort de saker vi behöver göra, men vi vill ändå försäkra oss om att det inte är något annat och i så fall anmäler vi det till Ivo när utredningen är klar, säger Eva Andersson.

Känd jihadist från Västsverige tillbaka efter fängelsestraff i Grekland
Mannen från Västsverige dömdes till femton års fängelse i Grekland för terrorbrott. Nu har han släppts i förtid och återvänt till Sverige, uppger källor för SVT Nyheter. 
– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.
Mannen är i 30-årsåldern och har tidigare dömts för brott relaterade till terror.
Den grekiska polisen misstänkte att han och en kamrat, även han från Göteborgstrakten, skulle ta sig till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.
De greps i Grekland vid gränsen till Turkiet i januari 2016. Båda dömdes mot sitt nekande till femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmateriel. Båda fick senare sänkta straff efter ett överklagande.
Frigetts av oklara skäl
Mannen i 30-årsåldern fick straffet sänkt till nio års fängelse och kamraten till sju år och tre månader. Förra hösten släpptes den yngre kamraten.
Och nu har mannen i 30-årsåldern också frigetts, men det är oklart av vilka skäl. UD bekräftar frigivandet och att mannen inte längre är ett konsulärt ärende för utrikesförvaltningen.
När frigavs han och varför i förtid?
– Det kan jag inte svara på. Vi får hänvisa till grekiska myndigheter, säger UD:s Diana Qudhaib.
Koppling till Skråmo
Den nu frigivna mannen greps i Bosnien 2005 misstänkt för att ha planerat ett självmordsattentat. Polisen hittade sprängmedel och vapen tillsammans med ett självmordsbälte. Han dömdes till åtta år och fyra månaders fängelse av bosnisk domstol.
2009 överfördes han till ett svenskt fängelse och frigavs villkorligt i maj 2011.
Han har kopplats ihop med flera kända IS-terrorister, bland annat den uppmärksammade svensk-norske terroristen Michael Skråmo.

Polisen i Fyrbodal sänkte brottsoffrens väntetid med flera månader
Nu tar det betydligt kortare tid för polisen i Fyrbodal att höra av sig efter anmälan om brott i nära relationer och våldtäkter. Anledningen är en omorganisation.
– Tidigare kan det ha tagit upp till fyra månader innan polisen har hört av sig, säger kommissarie Elisabeth Olsson på polisen i Fyrbodal.
En så kallad beredningsgrupp tar snabbt kontakt med den brottsutsatte, gör kompletterande förhör och hjälper till med målsägarbiträde.
– Nu kan vi kontakta den brottsutsatte inom några dagar. Det gör även att möjligheten att klara upp brottet ökar, säger Elisabeth Olsson.
Gruppen finns på prov fram till sommaren. I höst tas en nytt beslut om försöket ska fortsätta.

Sex års fängelse för den uppmärksammad våldtäkt i Billdal för 24 år
För närmare 24 år sedan överfölls och våldtogs en åttaårig flicka i ett skogsparti i Billdal, söder om Göteborg. Få trodde att fallet skulle lösas när nya metoder plötsligt gjorde att polisen fick en dna-träff. Nu döms en 58-årig man till sex års fängelse.
Den 15 september 1995 cyklade en åttaårig flicka hem från skolan i Billdal som ligger mellan Göteborg och Kungsbacka. Hon överfölls och våldtogs mitt på dagen i en skogsdunge. Först 24 år senare fick polisen träff, tack vare så kallad familjesökning i myndighetens dna-register och den nu 58-årige mannen greps.
Den 1 januari i år gjorde en ny lag det möjligt för polisen att använda så kallad familjesökning i sitt dna-register. Då hittade man först en nära anhörig till den nu åtalade mannen, och på så sätt kunde polisen spåra honom.

Det fanns inga vittnen till våldtäkten 1995, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig.
När mannen fick veta att han skulle topsas så höll han sig undan polisen och ville inte lämna dna-prov frivilligt.
”Åklagaren beslutade då om husrannsakan och polisen gick in i den tilltalades hem men han var inte hemma. Polisen skrev en lapp och upplyste om att det var polis som varit inne i hans hem och uppmanade honom att kontakta polisen. Det gjorde inte den tilltalade utan istället hämtade han sina barn och sa till skolan att barnen skulle flytta till deras mamma.” skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
– Han har haft ett minst sagt märkligt beteende efter att polisen kontaktade honom för att topsa honom. Han gjorde sig okontaktbar, säger domaren Anna Witte.

Säger sig inte minnas händelsen
Tingsrätten skriver i domen att det har gjorts två olika DNA analyser vid två olika tillfällen och båda gav Grad +4 vilket är den starkaste värdering Nationellt forensiskt centrum har och resultatet talade extremt starkt för att sperman kom från den tilltalade.
Mannen har nekat till brottet och sagt att han inte minns händelsen. Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand tycker att bevisningen var stark och är nöjd med en fällande dom.

Flickan vårdades på sjukhus i fem dagar efter händelsen, dels på grund av en fraktur i skallbenet men även för svåra underlivsskador. Hennes målsägandebiträde har inte velat uttala sig om hur kvinnan mår idag.

Hänsynslöst och rått övergrepp
Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som mannen begått mot flickan har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt.
”Brottet har ödelagt hela hennes liv och slog sönder hennes grundtrygghet. Våldtäkten innefattade även ett våld som gjorde att målsäganden fick allvarliga skador.” fortsätter tingsrätten i domen.
– Vi ansåg att straffvärdet var 8 års fängelse men det finns bestämmelser som säger att man ska ta hänsyn till tid som gått efter ett brott och vi kom fram till att det var rimligt att reducera med två år, säger domaren Anna Witte.
– Jag noterar att domstolen höll med mig om att brottet var värt 8 år. Jag föreslog en avräkning med ett år, rätten valde två år. Jag får fundera på hur jag ska resonera kring det, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.
 

Mopedstölder vanliga under våren och sommarmånaderna
Mopeder, som används rätt, ger många ungdomar en möjlighet att transportera sig mellan hemmet/skola och kompisar/aktiviteter. Men används mopederna på fel sätt ökar riskerna för att man skadas i trafiken och att människor känner sig otrygga i trafikmiljön
Trimmade mopeder och körbeteende
Många av de mopeder som polisen stoppar visar sig ha ändrats för att kunna framföras i en högre hastighet. Forskningen visar på att unga förare inte har den erfarenhet eller omdöme för att köra i de hastigheterna. 
Om en förare stoppas av polisen rapporteras denne för olovlig körning. Kan man i utredningen även visa på att vårdnadshavare känt till trimningen kan även denne rapporteras för tillåtande av olovlig körning.
Ibland ser mopedförare mopeden som ett fordon att leka med. Man kör på bakhjulet ute på vägen, kör på gång- eller cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor, kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen. När det kommer till utrustningen förekommer det att man tar loss registreringsskylten, tar bort utrustning såsom backspeglar och kör med dåliga bromsar/trasiga lampor.
Problemen som vi nämner medför att riskerna för trafikolyckor, personskador och dödsfall ökar. Vi vill poängtera att huvuddelen av mopedförarna sköter sig. Polisen vill bara att ingen skadas i trafiken och att man känner sig trygg i samhället.

Man stoppad för drograttfylleri, olovlig körning och brott mot knivlagen
En personbil framförs i hög hastighet i centrala Lilla Edet och polisen medddelas klockan  08:58på tisdagsmorgonen av inringare. Polispatrull får stopp på bilen i höjd med Storgatan / Majorsgatan / Lindahlsvägen.
Föraren, en man i 25-års åldern, springer från bilen men kan säkras av polis. Han visar tecken på påverkan av narkotika, och tas med av polis för provtagning. Mannen har inte körkort, och är nu misstänkt för drograttfylleri, olovlig körning, brott mot knivlagen samt narkotikabrott genom eget bruk samt innehav.

Tre gripna för försök till grov misshandel
En taxichaufför ringer till Polisens ledningscentral klockan 03;38 på tisdagsmorgonen från Plantagegatan / Värmlandsgatan och uppger att han blivit hotad med kniv. Hotet ska ha skett i samband med att fyra personer åkt med i taxin, och därefter försökt att lämna utan att betala för taxiresan. Taxichauffören försöker att stoppa dem, men blir då hotad. Gärningsmännen ska finnas kvar i området, och polis som anländer till platsen lokaliserar tre personer som gömmer sig i ett buskage. Dessa grips misstänkta för försök till grov misshandel.

Forskaren vill ha allmänhetens hjälp med ovanliga giftmaneten utefter Bohuskusten
För att fortsätta undersöka den giftiga klängmanetens framfart ber nu forskare allmänheten att skicka in bilder och iakttagelser.
– Om vi får ännu en varm och torr sommar finns det stora möjligheter att den sprider sig, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.
Sommaren 2018 rapporterade badgäster mellan Orust och Tjörn att de hade bränt sig på en konstig liten manet. Sen dess har forskare på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium forskat om den lilla maneten som kallas klängmanet. Detta för att den klamrar sig fast i ålgräs som är ett slags sjögräs. Den blir runt 2,5 centimeter i diameter som störst och är svår att upptäcka.

Innan upptäckten på västkusten förra året så var det 88 år sedan den sågs i Sverige.
– Det skulle mycket väl kunna vara så att de kommit in med båttrafik från andra platser i världen eller så har de spridit sig och värmen under förra sommaren har gjort att de blivit giftiga, säger Björn Källström som är forskare på Göteborgs marinbiologiska maboratorium.

Nu vill Björn och hans kollegor ha allmänhetens hjälp att rapportera nya fynd av klängmaneter i sommar.
– Vi vill fortsätta att studera klängmaneternas utbredning i svenska vatten för att ännu bättre kunna förstå deras biologi och om möjligt kunna hjälpa människor att undvika att bränna sig på dem, säger Björn Källström som betonar att de inte är farliga men kan brännas.

Skenande lastbil med trailer på E20
En skenande lastbil med trailer på E20 larmar polis om att han inte kan stanna/få kontroll på ekipaget.
Lastbilschauffören hör av sig när han är i Vårgårda på E20 och är på väg norrut. Han uppger att han inte kan stoppa sitt ekipage. Bromsarna fungerar inte och han kan inte växla lastbilen. Han kör på sexan växel och hastigheten är 50 kilometer i timmen. Polisen ligger både bakom och framför ekipaget och vi rensar trafiken på E20 framåt och intensiteten på E20 är låg. 
Kl 14.24: Går lastbilen av vägen, det blir stopp på ekipaget. Lastbilsföraren har klarat sig utan skador. Ingen övriga kända skador på varken person eller fordon.

Man åtalas för grovt sjöfylleri
En man medborgare i Polen står åtalad vid Uddevalla Tingsrätt för grovt sjöfylleri då mannen ska ha framfört en motorbåt, som med motordrift kunde ha framförts med en hastighet om minst 15 knop efter att ha druckit
alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i utandningsluften under färden uppgick till 0.74 milligram per liter.
Det hände den 17 maj 2019. Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till den höga alkoholkoncentrationen i Södra hamnen Strömstad.
Polisförhör med den tilltalade som erkänner brott.

Man begärs häktad för våldtäkt
En man i 30-årsåldern från Uddevalla har begärts häktad i Uddevalla tingsrätt av åklagare för våldtäkt, och för att det finns risk att den misstänkte genom att han kan undanröja bevis eller på annat sett försvåra utredningen.
Brottet kan ge upp till två års fängelse.
Åklagaren har även begärt att den misstänkte skall beläggas med restriktioner i kontakt med andra utanför häktet

Studentfirande i Uddevalla 5 juni
Ni som vill vara med och fira alla studenter hittar tider för respektive gymnasieskolas utsläpp här.(Se förslag nedan var det är lämpligt att parkera.)

Studentutsläpp
Östrabo 1 och Östrabo Y
13.15 Studenterna marscherar klassvis efter Uddevalla Stadsmusikkår till museiparken.
ca 13.40 Studentutsläpp klassvis från scenen i museiparken.
Agneberg och Sinclair
14.00 Studentutsläpp via Agnebergs huvudentré till skolgården. Därefter marsch från Agneberg via Kungsgatan, Torggatan till Margretegärdeparken. Marschen leds av Uddevalla Stadsmusikkår.
14.20 Studentutsläpp på Sinclair mot Klintvägen (järnvägen). Studenterna tågar mot Margretegärdeparken via Kungsgatan och Torggatan.
Margretegärde
14.15 Studentutsläpp mot skolgatan och Margretegärdeparken.
Allt om studenten på Uddevalla gymnasieskola »
Drottning Blankas gymnasieskola
12:30 Studentutsläpp från Drottning Blankas gymnasieskola vid Kungstorget.
Thoren Innovation School
13.30 Studentutsläpp på I17-området, Kaserngården 6A.

Studentflak/ekipage
På grund av flera allvarliga olyckor tidigare år rekommenderar Polisen att det finns flakvärdar som kan vara till hjälp under färden och ökar tryggheten. Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Kontrollera att till exempel räcken håller för tryck från många personer. Det har även hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket. 
Vad säger polis och transportstyrelsen om studentekipage »
Viktigt att tänka på om konfetti!

Av miljöhänsyn använd inte konfetti i metalliserad plast. Kommunens sopmaskiner har svårt att ta upp konfettin. Konfettin hamnar då i dagvattenbrunnarna och sedan ut i våra vattendrag där de sedan inte kan brytas ner. Använd istället blomblad, ris, fågelfrön eller såpbubblor vid firandetistället för plastkonfetti och ballongsläpp och gör en insats för djur och natur. 

Parkering
Vid studenten är det många som vill komma och träffa studenterna. I den mån det är möjligt tänk på att samåka eller åk med kollektivtrafiken.
Den 5 och 6 juni kommer en del parkeringar vara avgiftsfria och biljettautomaterna kommer då att säckas. Här kan du parkera:
Simhallen
Södra hamnen
Kampenhof
Brattgatan
Erik Dahlbergsgatan vid Östrabo
Rimnershallen/vallen​
Östra Stationen
Jacob Trahnsgatan
Agnebersgymnasiet, Lönner
De tillfälliga parkeringar som är öppna i samband vid studenten kommer att finnas vid:
Prostängen, vid Agneberg.
Bastionsgatan, vid STC

Tänk på framkomlighet för både gående och andra fordon genom att inte parkera på gångvägar, eller vid in och utfart samt inte trafikfarligt.
Det kommer finnas parkeringsvärdar i samband med studenten som kommer att hjälpa till med parkeringen.

På de avgiftsbelagda parkeringarna kan man betala alternativt med mynt, kort eller sms/app med smspark.se
Ha en härlig skolavslutning!
 

Man står åtalad för djurmisshandel, skadegörelse och olaga hot mot tjänsteman
En man i 65-årsåldern står åtalad av Uddevalla tingsrätt för djurmisshandel, skadegörelse och olaga hot mot tjänsteman. Mannen ska enligt åtalet ha angripit en manlig veterinären med hot om våld.
Veterinären ska ha varit delaktig i att fatta beslut om djurförbud för den åtalade mannen någon gång mellan den 31 januari 2018 och den 13 april 2018 i Uddevalla kommun. Den åtalade mannen har i telefon uttryckt att han ska skjuta huvudet av veterinären samt att veterinären ska få "så innihelvete med stryk" eller uttryck av liknande innebörd. Mannen förnekar brott.

Mannen står även åtalad för djurplågeri
Den åtalade mannen ska ha utsatt en schäfertik för lidande utan att det fanns godtagbara skäl.
Det hände den 14 april 2017 i Hällevadsholm i Munkedals kommun. Mannen har under en längre tid underlåtit att ta hunden till veterinär och se till att den fått adekvat behandling för sina medicinska problem trots flera förelägganden om detta vilket resulterat i skada, smärta och lidande för hunden, bl.a. genom kraftig varig öroninfektion med svullna hörselgångar, böld vid ena ögat, sår i huden, oklippta klor som brutits av, avmagrad, juvertumörer som spruckit ut genom huden och hudinfektion .
Mannen förnekar även här brott.

Till sist står mannen åtalad för skadegörelse.
Mannen ska ha förstört fönsterrutor, dörr, inredning samt golv på över- och nedervåning så att det blev skador för ca 130 000 kronor i den lägenhet mannen hyrde. Det hände den 17 mars 2018 i Munkedal, Munkedals kommun.
Mannen förnekar även detta brott

Dödad man i Barcelona var misstänkt för bombdåd i Torslanda
Den avlidne mannen ska ha blivit skjuten i den vindsvåning som han hyrde. Polis kunde identifiera honom som svensk via ID-handlingar som hittades i lägenheten, uppger La Vanguardia.
Den avlidne mannen var skriven i en kranskommun till Göteborg.
Vid sin död var mannen eftersökt av polisen i Göteborg, som misstänkt för bombdådet i Torslanda för fyra år sedan, uppger kammaråklagare Stina Lundqvist, som leder den ännu pågående förundersökningen om dådet.
Mannen har inte varit häktad i sin frånvaro, vilket har omöjliggjort utfärdande av en internationell arresteringsorder. Bevisen räckte inte för häktning då.
Mordet tros ha kopplingar till droghandel, men utredare utesluter inte andra motiv, enligt La Vanguardia.
 

Hotell utsatt för väpnat rån
En man som arbetar på Quality Hotel i Vänersborg blir rånad klockan 03.40 natten till söndagen på pengar av en man med kniv och ett armeringsjärn.
Mannen hade en svart luvtröja och solglasögon på sig och fick med sig cirka 1.000 kronor i kontanter. Han försvann sen troligen till fots från platsen. Den rånade mannen är chockad men inte fysiskt skadad. Ingen gripen.

Sex män anhållna för grov misshandel
På Frölundatorg påträffar en polispatrull en misshandlad man i 25-årsåldern vid 22.49 på lördagskvällen och ska ha kommit till platsen på moped.
Enligt vittnen har han blivit misshandlad med sparkar och slag av flera personer som sen försvann i en svart Volvo V60. Han förs till sjukhus för vård. Efter att polisen utfört en rad olika utredningsåtgärder, bl a husrannsakningar, kan sex män mellan 20-30 år hämtas in till förhör. De blir efter förhör anhållna av åklagare. En förundersökning om grov misshandel är inledd.

Kungälvscruisingen älskad av gammal som ung
På lördagseftermiddagen klockan 17:00 drog årets cruisingen genom Kungälv igång och anordnas av Rightbacks MK Kungälv.
Som vanligt kantades gatorna i centrala Kungälv av tusentals människor. Utefter färdvägen som också leder runt utanför Kungälvs centrum möttes cruisingen upp av väntande människor, gammal som ung.
Vi på Nyheter4.com fångade stämningen och nedan kan du se foton från cruisingen, kanske hamnade just du på de 110 bilderna vi lagt ut här nedanför i 4 block !?

Parksommar i Uddevalla rivstartar med Thomas Stenström
Vill du höra livemusik eller se på bio utomhus i det lummigt gröna?
Sex torsdagskvällar i juli och augusti anordnas Parksommar i Hasselbacken i centrala Uddevalla. Thomas Stenström, Cherrie och Det Brinner är några av akterna. Fri entré till allt

Parksommar bjuder på en bred musikblandning, det blir både hip-hop, indiepop, folkmusik och disco. Först upp på scen är Uddevallasonen Thomas Stenström och support Linn Koch Emmery den 11 juli.
- Det känns superkul att kunna presentera Thomas Stenström som turnerar runtom i landet nu i sommar. Vi har väntat på rätt tillfälle och vi tror det här blir en jättebra inledning av Parksommar i den vackra och upprustade stadsparken vid Hasselbacken och Bäveån, säger Pontus Blom, kultursamordnare.

Parksommar bjuder även på pop med Det Brinner, hip-hop med Cherrie och hårdrock, americana och folkpop med lokala akter. Den 18 juli ordnas en minifestival med fyra band från trakten.
- Vi vill även visa upp den musikkultur vi har här i stan och i vårt närområde. Alice´s Wedding och Black House Hill har gått vidare till riksfinalen av Imagine Sweden, som detta år hålls i Gävle, säger Pontus Blom.
I augusti visas filmerna ”A star is born” och ”Tårtgeneralen” som utomhusbio i Hasselbacken. Filmerna visas i ett samarbete med Filmis-Uddevalla filmstudio.

Program för Parksommar 2019
11 juli Thomas Stenström, support: Linn Koch Emmery
18 juli Minifestival med Alice´s Wedding, Black House Hill, Calatea, Astrid Melén Perception
1 augusti Det brinner, support: Josephi
8 augusti Cherrie, support: Adam Huligan
15 augusti Utomhusbio: A Star Is Born
22 augusti Utomhusbio: Tårtgeneralen
Samtliga konserter under Parksommar startar kring klockan 19.00 och pågår till cirka 21.30.
Utomhusbio kommer att starta omkring klockan 21.00.

Housefestival kommer tillbaka till Smögen i sommar
För andra året så arrangeras Amaze festival på Smögen.Temat för festivalen är EDM (elektronisk dansmusik) och körs i slutet på juli. Afrojack, Vigiland och Rebecca och Fiona är några av de DJ:s som är klara att spela.
Enligt arrangören kommer fler namn att släpas inom kort. Festivalen kommer att vara en mix mellan dagsfest och nattklubb och pågå under nio timmar.
Förra året lockades drygt 7 000 besökare. I år så hoppas arrangörerna på fler. Man räknar med att det kommer att bli fullt i år vilket innebär cirka 9 000 besökare.

Tre misstänkta mordförsök på äldreboende i Västsverige
Polisen utreder tre misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige.
En läkare slog larm sedan flera äldre kom in till sjuhuset med misstänkta överdoser av insulin uppger TT.
– Vi utreder händelsen som försök till mord, säger åklagaren Stina Lundqvist som utreder tillsammans med polisen tre fall att misstänkt aktiv dödshjälp vid ett äldreboende i Västsverige.
Det var läkare på ett sjukhus i regionen som slog larm redan i maj förra året, då två kvinnor från samma avdelning på boendet kom in till sjuhuset med låga blodsockervärden.
”Någon har genom att ge målsäganden insulin försatt henne i medvetslöshet med andningsuppehåll”, skriver en överläkare i polisanmälan om en av kvinnorna. Överläkaren skriver också att patienterna inte varit i stånd att på egen hand orsaka den uppkomna situationen.

I januari i år inträffar sedan ytterligare ett fall på samma boende. En kvinna kom in till sjukhusets akutmottagning med bland annat lågt blodsocker. Orsaken till det låga blodsockervärdet är oklart. Patienten har inte diabetes och behandlas inte med blodsockersänkande medicin. Även denna händelse polisanmäldes. Först då överfördes ärendet till en åklagare.
– Vi kan inte säga att det med säkerhet rör sig om mordförsök, det får förhoppningsvis utredningen visa. Men det finns en del saker som talar för att det är brott som är begångna, sedan vill inte jag gå in på exakt vad vi har för bevisning, säger Stina Lundqvist.

Det finns flera märkligheter kring fallen. Minst en av kvinnorna som kom in till sjukhuset hade ingen insulinbehandling alls vid tillfället, en annan hade insulin av ett annat slag än det som orsakade hennes akuta tillstånd.
Direkt efter polisanmälan inventerade boendet all insulin. I en lägenhet hittades två tomma insulinpennor med snabbverkande insulin som inte fanns antecknad i personalens signeringslista. Anmälningar om händelserna har också lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Ivo gjorde bland annat en oanmäld inspektion och kom fram till att det fanns ”vissa risker avseende läkemedelshanteringen på äldreboendet”.

Utredningen försvåras av att det sedan de första händelserna inträffade har skett personalförändringar, att en annan vårdgivare tagit över ansvaret för boendet och att en av de tre drabbade kvinnorna senare avlidit av naturliga orsaker.
– Det är en komplicerad utredning. Och det handlar om äldre och svagare personer som gör det svårare att se samband, medger Stina Lundqvist.
Men utredningen går framåt. Man genomför vanliga förundersökningsåtgärder, hör personal, tar in loggar, går igenom journaler och kontrollerar mediciner.
– Vi har ingen uppsatt som skäligen misstänkt i nuläget. Sedan har vi naturligtvis personer som vi tittar på. Det är en naturlig del av förundersökningen att titta på till exempel vilka personer som har jobbat vid alla tillfällen, säger Stina Lundqvist.

FAKTA: DÖDSHJÄLP
Dödshjälp innebär att man på medicinsk väg bidrar till eller orsakar en persons död, på dennes eller under vissa omständigheter en nära anhörigs begäran. Kallas också för eutanasi.
Med aktiv dödshjälp avses att man med aktiva handlingar avsiktligt framkallar eller påskyndar dödsprocessen hos en person. I Sverige, och stora delar av världen, är aktiv dödshjälp olaglig och brottet rubriceras som mord eller dråp.
Med passiv dödshjälp avses att man avstår från livsuppehållande behandling samtidigt som man ger lindrande vård. Passiv dödshjälp är lagligt i många länder, däribland Sverige. Exempel där det kan ske är människor som ligger i koma eller personer som väljer att avstå från behandling av en dödlig sjukdom.
Källa: Nationalencyklopedin, Socialstyrelsen

15 personer åtalade i stor bedrägerihärva mot CSN
Centrala studiestödsnämnden, CSN, tros ha lurats på tiotals miljoner kronor i studiemedel. Nu har flera stämningsansökningar lämnats in till Göteborgs tingsrätt. Bland andra åtalas tre unga män i Göteborg för att ha deltagit i bedrägerierna, dock utan att ha en central roll.
De ska ha kontaktats av mellanhänder som erbjudit snabba pengar i utbyte mot personuppgifter.
Huvudfigurerna i härvan, en handfull personer, har därefter använt id-uppgifterna för att söka studiemedel för dyra studier utomlands.
– Vi har exempel på personer som sökt och fått ut runt 200 000 kronor för en termin, säger kammaråklagare Håkan Larsson.
Totalt har cirka 200 personer kartlagts i ärendet, varav omkring 15 personer ställs inför rätta. Flera av dem som lånade ut sina personuppgifter hade stora skulder och/eller missbruk att finansiera.
Bedrägerierna ska ha begåtts under åren 2014–2017. Sedan dess har regelverket stramats upp. Numera görs mindre engångsutbetalningar och rätten att få stora summor utbetalade i förväg har begränsats, enligt CSN:s pressekreterare Klas Elfving

Polisjakt i Göteborg – föraren flydde
Under lördagskvällen sökte åtta polispatruller efter en man som flydde ur en rullande bil efter en polisjakt i Kortedala i Göteborg. – Vi har inte fått tag på honom än men alla inblandade är kända av polisen sedan tidigare, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Vid halvsex vägrade en bilförare stanna vid en rutinkontroll och en polisjakt inleddes. I flykten kom bilen över på fel sida av vägen och touchade en mötande skåpbil.
– Jakten pågick i ungefär en kilometer och sedan övergav föraren bilen medan den fortfarande rullade och flydde till skogs, säger Morten Gunneng.
Inledningsvis söktes han av åtta polispatruller som med hjälp av hundar försökte lokalisera mannen. Vid 19-tiden meddelar polisen att det endast är två patruller kvar på plats och att mannen fortfarande inte är hittad.
– Vi säkrade tre män som satt i bilen men en släpptes senare då han inte misstänktes för något brott. Övriga två misstänks för narkotikabrott.

Polis glömde laddat magasin på biltak
En polis inom polisområde Storgöteborg lade ett laddat magasin till en kulsprutepistol på taket till en polisbil. Sedan var magasinet spårlöst borta.
Polisen skulle under ett arbetspass tjänstgöra i en bil som var utrustad med ett så kallat förstärkningsvapen, i detta fall kulsprutepistolen MP5. Polisen har berättat att han var tvungen att rätta till remmen på vapnet och ville ha hjälp av en kollega och placerade då ett magasin laddat med ammunition på polisbilens tak. Sedan är magasinet spårlöst borta.
Hundpatrull sökte magasinet
Förlusten av magasinet upptäcktes när nästa patrull skulle ta över efter polismannens arbetspass. Det inleddes då en sökning efter utrustningen, bland annat av en hundpatrull, men magasinet kunde inte hittas.
Nu varnas polismannen av personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten för det inträffade, det framgår av ett beslut från nämnden.
I beslutet om disciplinpåföljden skriver nämnden:
”Det står klart att du inte har haft tillräcklig kontroll över det aktuella magasinet med ammunition. Du har därmed av oaktsamhet åsidosatt vad som har ålegat dig i din anställning.”

Kvinna på gruppboende glömdes kvar på toaletten hela natten
Personal på ett gruppboende i Uddevalla kommun glömde bort att hjälpa en kvinna från toaletten, först kvart i sex på morgonen hittades kvinnan.
Uddevalla kommun anmäls till inspektionen för vård och omsorg för att under en hel natt ha glömt en kvinna inne på toaletten. Kvinnan hade fått hjälp med sina vanliga kvällsrutiner.
Kvinnan lämnades ensam, som hon brukar göra vid toalettbesök men vid det akuella tillfället glömde personalen av henne och lämnade lägenheten. 
Tidigt på morgonen hittade personalen kvinnan sittandes framför handfatet. När personal kom in frös hon och hade svullna ben, enligt anmälan.

Rumänsk trio åtalas för över 50-brott i Uddevalla tingsrätt
De tre personerna som är hemmahörande och är medborgare i Rumänien, har under fler års tid bland annat stulit pengar och kontokort från personer i Västra Götaland och runt om i övriga Sverige. De tre är i åldrarna 25 - 35-årsåldern och står nu åtalade för grova stölder och bedrägerier I 52 fall.
De har stulit ID-kort och andra medlems-/rabattkort och taget ut stora belopp via bankomater och butiker runt om i Sverige från 26 personer mellan 2015 och 2018. Drabbate personer i Västsverige finns bland annat i Ljungskile, Uddevalla Trollhättan, Skara, Mariestad, Varberg och Halmstad.
Åtalet är på hela 74 sidor enligt Uddevalla tingsrätt.
Två av de tre misstänkta har erkänt delar av brotten, medan en av de misstänkta förnekar alla brott. 
Två av de misstänkte har sedan tidigare dömts till fängelse vid Borås tingsrätt för liknande gärningar.

Man döms till livstid och utvisning för hedersmord på sin fru 
En man i 50-årsåldern döms nu till livstids fängelse för att ha knivmördat sin fru inför deras gemensamma barn. Det innebär att Hovrätten skärper tingsrättens dom. Enligt hovrätten var mordet hedersrelaterat.

I början av juli förra året ringde ett barn till SOS.
– Min pappa har dödat min mamma.
Polis och ambulans åkte till lägenheten i Mellerud, men det var för sent. Kvinnan var redan död. Hon hade knivhuggits till döds av sin man inför ögonen på parets fyra barn. Flera av barnen hade försökt stoppa mannen men han var för stark.

Åklagare Carin Pedersen menade att mordet var hedersrelaterat, mannen var arg för att kvinnan ville lämna honom och för det måste hon dö. Men Vänersborgs tingsrätt höll inte med om att mordet skulle vara hedersrelaterat, och mannen dömdes till 18 års fängelse och utvisning.
När hovrättsdomen nu kommer står det klart att hovrätten gjort en annan bedömning - de dömer mannen till livstids fängelse och de håller med åklagaren om att mordet hade hedersmotiv.

Tre åtalas för ett flertal grova stölder och bedrägerier mot pensionärer
Åklagare har i dag onsdag väckt åtal vid Uddevalla tingsrätt mot tre personer misstänkta för 52 grova stölder och grova bedrägerier mot äldre pensionärer runt om i landet, bland annat i Ljungskile och Uddevalla.
Dagens åtal är en del i ett större ärende som omfattar ett 80-tal grova stölder och tillkommande grova bedrägerier på ett flertal platser i Sverige.
De brott som åklagaren nu väcker åtal för är begångna under drygt tre års tid – från september 2015 till november 2018. Åtalet gäller två män och en kvinna misstänkta för att genom sin brottslighet ha tillskansat sig ett brottsutbyte om minst 750000 kronor.

De tre misstänka är samtliga medborgare i Rumänien. En av dem greps i Sverige i november 2018 och har varit häktad sedan dess. De två andra greps i Spanien respektive Rumänien varefter de utlämnats till Sverige i januari respektive februari 2019 och suttit häktade här i Sverige fram till idag.
Två av de misstänkta har sedan tidigare åtalats för en del liknande gärningar, tillsammans med ytterligare en man, vid Borås tingsrätt (målnummer vid Borås tingsrätt: B 1016-19). Dom meddelades den 15 april i år och de tilltalade dömdes då till fängelse mellan tio månader och ett år och åtta månader. Domen är i vissa delar överklagad av de tilltalade till Hovrätten för Västra Sverige.
Två av de tre misstänkta har under förundersökningen medgett ansvar för vissa gärningar medan en av de misstänkta förnekar alla brott.

Majoriteten av de personer som utsatts för brott i ärendet är äldre pensionärer. I många fall har brottsoffren förföljts från mataffären till sina bostäder och sedan distraherats med tidningar, oläsliga informationsblad eller olika frågor. Under tiden har pensionärerna blivit bestulna på sina plånböcker. I andra fall har målsägandena bestulits i mataffärer efter att ha blivit distraherade med frågor om varor eller liknande. Därefter har gärningspersonerna ofta gjort uttag, eller försökt göra uttag, med de stulna kontokorten.
- Vi har kunnat se tydliga mönster i hur brotten utförs. Ofta är det två gärningspersoner som samarbetar och som har varsin roll, en som utför själva tillgreppet och en som håller utkik. Pengarna tas ut med hjälp av de stulna korten, ofta inom loppet av några minuter, och har sedan i stor utsträckning förts ut till mottagare i utlandet. Detta gör att vi menar att gärningarna begåtts enligt en sedan tidigare noga utarbetad plan. Ytterligare åtal i ärendet är att vänta under sommaren för resterande del, säger Petter Lundgren, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

Utredningen har bedrivits av polisens CIRCA-grupp som är specialiserad på brott mot äldre. Brotten har begåtts i hela landet från Luleå i norr till Malmö i söder och utredningen har totalt omfattat över ett 100-tal olika målsäganden.
- Gärningarna har från början utretts av olika polisområden i Sverige men styrkan med CIRCA-gruppen är att de har uppdraget att se ärendets helhet ur ett nationellt perspektiv. Utredarna har dessutom, genom att de fått jobba koncentrerat med dessa ärenden fått en unik spetskompetens på området, säger kammaråklagare Petter Lundgren.
Huvudförhandlingen förväntas pågå i 17 dagar med start den 15 maj i Uddevalla tingsrätt.

Före detta Lysekilspolitiker misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grov urkundsförfalskning 
En före detta kommunpolitiker i Lysekil har nu delgivits misstanke i tre fall av grov trolöshet mot huvudman och två fall av grov urkundsförfalskning.
Det hela ska handla om att flera personer i Lysekil fått förfalskade bygglov från en byggkonsult, som även var lokalpolitiker.
Den före detta politikerns försvarsadvokat säger till P4 Väst att personen förnekar brott i ett fall, men medger de faktiska omständigheterna i två andra.
Personen lämnade sina politiska uppdrag när det här uppdagades.

Läkare döms till 10 års fängelse och livstids utvisning för flera fall av sexuella övergrepp mot barn
Stockholms tingsrätt dömde under tisdagen läkaren för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar.
Läkaren häktades i januari ifjol, då misstänkt för fem fall av sexuella övergrepp på barn. Men när han slutligen åtalades den 12 september 2018 omfattade misstankarna mot läkaren om sexuella övergrepp mot 52 barn och 18 vuxna. 

Nu döms mannen till 10 års fängelse.
– Man har kommit fram till att han ska dömas för huvudparten av de åtalade gärningarna. Domstolen har i stort delat vår bedömning i hur gärningarna ska beskrivas, säger kammaråklagare Leonardo Roseneld.
Yrkade på 12 års fängelse
Åklagaren yrkade på 12 års fängelse för den 29-årige läkaren. Brotten har enligt åklagaren begåtts i samband med undersökningar på olika vårdinrättningar, där läkaren tittat på och rört vid barns underliv utan att det varit medicinskt motiverat.
”Brotten har bedömts som grova bl.a. med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder.” skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Läkaren stod misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering – både grovt och normalgrader.
Dessutom omfattas åtalet av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott, också detta i både grovt och normalgraden.

Brott mot föräldrar
Läkaren har arbetat på flera läkarmottagningar i Sverige samt varit anställd på mobiltjänsten Kry.
Tingsrätten har bedömt att brotten skett systematiskt mot barnen som varit i åldern två till tolv år.
Även brott mot föräldrar har begåtts menar tingsrätten, då läkaren fått de att filma deras barn anus eller underliv när de sökt hjälp via vårdtjänster på mobilen.
Inte psykiskt sjuk
Efter att förhandlingarna tog slut beslutade rätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I början av april i år slog Rättsmedicinalverket fast att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning.
Mannen har nekat till alla anklagelser.
– Min klient har samma inställning. Han har inte ändrat sig på den punkten, säger advokat Frida Wallin..
Advokat Frida Wallin har tidigare sagt att straffvärdet borde sänkas, med bland annat förklaringen att läkaren kan komma att utvisas från landet samt kan bli av med läkarlegitimationen. 
– Vi är så klart inte nöjda med den här domen och min klient är besviken. Nu kommer vi analysera tingsrättens domskäl och överväga med klienten om ett eventuellt överklagande, säger Frida Wallin.
Fängelse, utvisning och böter
Fängelsestraffet blev på tio år då mannen förmodas bli av med just läkarlegitimationen, skriver Stockholms tingsrätt.
Utöver fängelsestraffet beslutade Stockholms tingsrätt att mannen ska utvisas på livstid samt betala skadestånd till brottsoffren på cirka 3,5 miljoner kronor sammanlagt.

Organiserad liga åtalas efter inbrottsvåg
Under en helg genomförde ligan elva fullbordade inbrott och tre försök i Göteborgsområdet. Nu åtalas fyra personer för inbrottsvågen som misstänks vara en del i grov organiserad brottslighet.
Söndagen den 9 december greps tre personer i en bil på E6 utanför Göteborg på väg söderut. I bilen fanns en stor mängd smycken och kontanter i olika valutor värderat till cirka 720 000 kr. Godset kunde kopplas till en inbrottsvåg samma helg på olika platser i Göteborg och Mölndal.
Omfattande spanings- och utredningsarbete

Trion som greps har varit häktad sedan dess och en fjärde person är misstänkt för delaktighet i några av inbrotten. Det finns släktband mellan alla åtalade. En av de misstänkta är hemmahörande i nordöstra Göteborg, de andra tre kommer från Skåne.
– Gripandena var resultatet av ett omfattande spanings- och utredningsarbete. Eftersom ligan har opererat över hela Göteborgsområdet har vi samordnat alla anmälningar med liknande tillvägagångssätt. Tack vare ett tätt samarbete mellan utredare från flera lokalpolisområden och Storgöteborgs brottssamordningsgrupp kom vi ligan på spåren, säger Claes Hagstrand, gruppchef i lokalpolisområde Storgöteborg nordost.

Kartlade egenföretagare
Inbrottsligan har arbetat mycket systematiskt och riktat in sig på en viss kategori brottsoffer. Så gott som alla är egenföretagare med utländsk bakgrund och bor i lägenhet. Ligan har kartlagt sina offers ekonomi genom att söka i offentliga register som Ratsit och Alla bolag. De tros även ha valt ut lämpliga brottsoffer på köpcenter och liknande ställen. För att identifiera vilka personerna är och var de bor har de slagit på deras bilars registreringsnummer. Sedan har ligan tömt lägenheten under tiden ägarna varit och handlat. Det är framför allt guld, smycken, klockor, kontanter i utländska valutor och elektronik som har stulits vid inbrotten.
– De har snabbt gått in och hämtat godset för att sedan snabbt försvinna därifrån. Har det funnits personer i närheten har de avbrutit och gått på nästa adress. Vi misstänker att den här brottsligheten har pågått länge och i stor omfattning, säger Claes Hagstrand.

Levde över sina tillgångar
Genom tillgångsutredningar framgår att de åtalade – trots att de saknar officiella inkomster – har levt över sina tillgångar under lång tid.
I det aktuella åtalet är brottsrubriceringarna grov stöld i elva fall och tre försök därtill. En av de misstänkta är åtalad för ytterligare två fall av grov stöld och fler åtal förväntas inom kort. Rättegången mot kvartetten inleds den 16 maj i Göteborgs tingsrätt.  
 

Fyra unga män på rånturné - ska ha slutat med misstänkt mordförsök
Fyra unga män har häktats för inblandning i en misstänkt rånturné och ett misstänkt mordförsök i Uddevalla i förra veckan.
Det hela ska ha börjat med ett rånförsök och ett rån mot flera olika mopedförare på två platser i Uddevalla i torsdags eftermiddag.
Senare på kvällen misstänks tre av männen har utfört ett rån på en adress på Tureborg. Den rånade mannen blev senare på natten knivskuren, något som rubriceras som mordförsök.
– Det är lite rörigt. De är bekanta med varandra men vi har inget klart motiv i nuläget, säger Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott.
Alla männen häktades, mot sitt nekande, under måndagen.
Åklagare Carina Gustafsson vill inte berätta hur rånförsöket, rånen och mordförsöket hänger ihop, men hon säger att hon inte utesluter att fler kan komma att häktas. 

Mord/dråp, försök, Göteborg
Igår vid Ekebergsgatan på Hisingen blir en man beskjuten när han sitter i sin parkerade bil.
Skytten kommer i en bil och parkerar bakom målsägaren. Skytten kliver ut från bilen och är maskerad. Han skjuter ett flertal skott mot målsägarens bil och lämnar sedan platsen i bilen han kommer i. Denna bil, en Mercedes-Benz E 240 med registreringsnumnmer RFG 783 anträffas senare på kvällen vid Frihamnen övergiven. Bilen är en så kallad målvaktsbil och polisen är intresserade av iakttagelser gällande denna bil. Se bifogad bild.
Polisens arbetshypotes är att denna händelse är kopplad till den pågående konflikten i Biskopsgården.
Tips kan lämnas på telefon 010-56 530 56.

Kvinna misshandlad vid skola
Polis och ambulans larmades till en plats nära Lextorpsskolan i Trollhättan vid halv nio-tiden på måndagsförmiddagen. I närheten av skolan ska en kvinna ha blivit misshandlad.
Ambulanspersonalen vårdade kvinnan på plats, men kvinnan ska inte ha fått några allvarligt skador, enligt Rickard Lejon på polisen. 
Polisen misstänker att kvinnan slagits med någon form av tillhygge. En kvinna i 30-årsåldern har hämtats in för förhör och brottet rubriceras som grov misshandel.

Åklagaren väcker åtal i sexualbrottsärende mot flera barn
Onsdag 8 maj väcker åklagaren åtal i ett ärende där totalt tre kvinnor och tre män misstänks ha utsatt barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet. Sammanlagt är 12 målsägande identifierade. Åtal väcktes för två veckor sedan för en del av brottsligheten, nu lämnas stämningsansökan in till tingsrätten för resten av brottsmisstankarna i ärendet.
De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland. Vissa gärningar har skett utomlands. Målsägarna kommer från samma orter samt Västra Götaland.
Misstankarna avser våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering. Det handlar i huvudsak om nätbaserade övergrepp men även misstänkta övergrepp i det fysiska rummet.
En kvinna är häktad sedan i september 2018 och en man är häktad sedan i januari i år. Ytterligare tre av de misstänkta har tidigare varit häktade.
– Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden. Samtliga misstänkta och målsäganden i det här ärendet är svenska, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Polisens insatsvecka mot brott på väg
Under v 19, mellan den 6 och 12 maj, genomför polisen en av många trafikinsatsveckor. Fokus för denna vecka är ”Brott på väg”.

Med brott på väg menas alla brott som sker på och i anslutning till väg. Många kriminella använder vägnätet som en del i sin brottsplan. De använder sig av vägen för att ta sig till och från en brottsplats. Därför riktar polisen extra uppmärksamhet mot huvudvägnätet som möjliggör snabba förflyttningar genom landet, såsom riksvägar och europavägar.
– Internationella stöldligor använder sig generellt sett av huvudvägnätet för att göra stölder på många olika geografiska platser under kort tid, berättar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. Dessa kan vi upptäcka vid våra kontroller.

Men inte bara stöldgods utan även annat kan upptäckas vid polisens kontroller. Det kan röra sig om vapen och ammunition, narkotika eller efterlysta personer.
Vid en trafikkontroll utförs vid behov utlänningskontroller och ingående slagningar i polisens datasystem. För att nå ett så bra resultat som möjligt samverkar polisen med både interna och ibland även externa experter. Givetvis kontrolleras också nykterheten hos fordonsförare och körkortsbehörigheter.

Skott avlossade mot lägenhet
Flera skott avlossades vid 17.30-tiden på söndagskvällen på Hisingen i Göteborg. Skott som träffade en husvägg och flög in i en lägenhet. En person fanns i lägenheten men har enligt polisen inte träffats av några kulor.
Enligt polisen har inte personen i lägenheten varit måltavla för kulorna säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg
Polisen jagar en eller flera gärningsmän, men ingen är gripen ännu.

Fem skyltfönster krossades med järnrör
En man greps i går kväll vid 21-tiden efter att ha slagit sönder fem skyltfönster i en affär i centrala Lilla Edet med ett järnrör.
Fler personer hörde av sig till polisen om händelsen. Mannen kunde senare gripas och misstänks för både skadegörelse och narkotikabrott säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Butiksstölderna har ökat med 800 miljoner enligt Svensk Handel
Varje år stjäls det för 6,8 miljarder kronor från den svenska butiker.
De senaste två åren har butiksstölderna ökat med 800 miljoner. Energidryck, kött och kläder är de varor som stjäls mest. Brottsligheten som drabbar handeln får långtgående konsekvenser för företagare, medarbetare och kunder

Svensk Handels stöld- och svinnrapport visar att varannan butik ändrat sitt sortiment och att var femte handlare rent av överväger av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet.
Brotten skapar också personalproblem, främst i dagligvaruhandeln. Fyra av tio dagligvaruhandlare anger att de har svårt att behålla personal och var tredje att de har svårt att rekrytera nya medarbetare på grund av brottsligheten.
– Polis och rättsväsende har lämnat walkover och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande. Att detta tillåts fortsätta är en skymf, inte minst mot handelns alla medarbetare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varannan dagligvarubutik satsar mer på säkerhet
Tilltagande brottsutsatthet har gjort att varannan dagligvaruhandlare ökat investeringarna i säkerhet det senaste året. I genomsnitt lägger en dagligvarubutik 624 000 kronor årligen på ordningsvakter, larm, kameror och utbildningar för att öka butikens säkerhet.
Motsvarande siffra för sällanköpsvaruhandeln är 191 000 kronor. Där har var fjärde butik ökat säkerhetsinsatserna.
– När rättssamhället sviker får handeln betala säkerhetsnotan. Istället för att satsa på fler nyanställningar och kompetensutveckling tvingas handlarna bekosta fler väktare och skicka medarbetarna på säkerhetskurser, säger Per Geijer.

Det totala svinnet i handeln har ökat med en miljard sedan 2016 och uppgår till 13,1 miljarder. De externa stölderna står för 800 miljoner av svinnets ökning. Utöver externa stölder ingår även interna stölder och administrativt, icke brottsligt, svinn i siffran. Sedan år 2010 har svinnet ökat från 1,45 procent till 1,67 procent av handelns omsättning.
Seminarium i Stockholm, Göteborg och Malmö

För att uppmärksamma handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan mellan den 6-12 maj. Svensk Handel uppmanar landets butiker att anmäla alla brott under en vecka.

Vanligaste stöldvarorna
Dagligvaruhandeln:
1) energidryck 2) kött 3) chokad 4) godis 5) smink 6) kaffe
Sällanköpsvaruhandeln: 1) kläder 2) smycken 3) accessoarer 4) elektronik 5) skrivbordstillbehör 6) inredning

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.