Bandidosmedlem i Vänersborg inför rätta
Mannen i 30-årsåldern var en av de första medlemmarna i Bandidos avdelning i Vänersborg. Nu inleds rättegången där han är misstänkt för bedrägerier som omfattar varor värda över 700 000 kronor.
För fyra år sedan blev mc-klubben i Trestad fullvärdig medlem i Bandidos.
Det var också under den här perioden som polisen slog till mot deras lokal Mankärr, bland annat hittade polisen stöldgods som nu är en pusselbit i rättegången som inleds idag.
Anledningen till att rättegången inte hålls förrän nu, flera år senare, är på grund av att bandidos-mannens medbrottsling gått under jorden.
– Har det gått lång tid är det svårare för de inblandade att minnas vad som hände. Det är inte bra, säger Patrik Stintzing.
 

Mord/dråp, Svenljunga
Utanför Östra Frölunda har en man anträffats död utomhus vid 13:44, på måndagen.
– Det var förbipasserande som hittade honom och som larmade polisen. När patrullen kom dit kunde de inte avgöra dödsorsaken, så nu väntar vi på tekniker som ska titta på platsen, säger polisens prestalesperson Peter Adlersson
Då dödsorsaken är oklar har polisen inlett en förundersökning om mord och spärrat av platsen för en teknisk undersökning. En rättsmedicinsk undersökning kommer troligen att göras för att fastställa dödsorsaken. Mannen är ännu inte identifierad.
I nuläget finns ingen ytterligare information i ärendet.
19.25 Den tekniska undersökningen är nu klar och det finns i nuläget inget som tyder på att mannen utsatts för något brott. Kroppen kommer dock att genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att få ett svar på dödsorsaken. Den avlidne mannen är i 55-årsåldern.

Nu sänkt hastighet på E6 när bullerskydd ska sättas upp
Nya bullerskärmar ska sättas upp längs E6:an norr om Tingstadstunneln vilket kommer att påverka både framkomlighet och hastighet på vägsträckan.
Natten till tisdag börjar arbetet med att sätta upp bullerskydd längs med E6:an söderut mellan Backadalsmotet och Tingstadsmotet, som en del av Marieholmsförbindelsen.
Det här påverkar trafiken eftersom man måste stänga busskörfältet och sänker även hastigheten till 70 kilometer i timmen. Det innebär att all trafik – såväl bussar som övriga fordon – får samsas i tre körfält på den aktuella sträckan
– För att bygga bullerskärmen så måste entreprenören ta bussfältet i anspråk för att kunna jobba, vilket gör att bussarna får samsas med övriga trafikanter, säger Johan Larsson, projektledare på Trafikverket.
Arbetet kommer att pågå fram till i sommar. Därefter ska etappen Bäckebolsmotet-Backadalsmotet genomgå samma process, ett arbete som väntas pågå till oktober.

Man döms för flera sexualbrott – försökte kidnappa nioåring
Vänersborgs tingsrätt dömer en man i 30-års åldern till sex års fängelse för en rad olika sexualbrott, bland annat försök till våldtäkt och försök till köp av sexuell handling av barn.
Händelserna ska ha hänt i somras, där den dömde ska ha sexofredat unga flickor runt om i Fyrbodal. Mannen kunde sedan gripas och åtalades för att bland annat ha försökt kidnappa en nioårig flicka efter att först ha visat sitt kön för henne.
Totalt har mannen utsatt minst tio personer för brott.

Man häktad för rånserie på Hisingen
En man i 25-årsåldern misstänks för ett fullbordat rån och tre rånförsök på Hisingen i Göteborg.
Mannen kunde frihetsberövas av polisen under lördagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro av åklagare. Han häktades sedan under söndagen av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för brotten.
– Vi bedriver flera parallella utredningar om rån och rånförsök som inträffat på Hisingen under hösten och vintern. Nu har vi nått ett genombrott som resulterat i det här frihetsberövandet av en man som misstänks för fyra av brotten, säger Jonas Håkansson, utredare vid Hisingspolisen.
Den häktade är misstänkt för ett fullbordat butiksrån, två rånförsök mot en butik respektive en restaurang och ett försök till personrån vid en bankomat. Samtliga brott har inträffat mellan oktober och december 2019 på Hisingen i Göteborg. Gärningsmannen har antingen hotat med kniv eller ett pistolliknande föremål vid samtliga brottstillfällen.
– Det här är exempel på mycket integritetskränkande brott som polisen prioriterar. I den fortsatta utredningen kommer vi även att undersöka om den misstänkte kan knytas till fler ouppklarade rån och rånförsök, säger Jonas Håkansson.

Par från Göteborg blev miljonärer på Lotto
En man i 60-års åldern och hans fru från Göteborg avslutade en lördag full av kalas med att själva fira att de fått 7 rätt på Lotto 1 och vunnit drygt 1,5 miljoner kronor. Paret var ägare till en av de sex rader som fick alla rätt på lördagens dragning vilket därmed gjorde att de vara med och delade på jackpoten på cirka 9 miljoner kronor.
Mannen såg att han hade ett missat samtal från Svenska Spel Tur när paret kom hem efter kalas hos ett av deras barn under lördagskvällen. Det fick honom att börja ana vad det kunde handla om och rättade därför sina rader. I appen såg han då att siffrorna trillade in en efter en när en av deras rader fick 7 rätt. En rad hade också fått 4 rätt vilket gav en total vinst på 1 549 230 kr. Den glada nyheten gjorde att paret fortsatte firande resten av kvällen.
─ Vi är jätteglada, men det har inte blivit så mycket sömn i natt. Det är många tankar som far i huvudet, sa mannen när han pratade med Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör under söndagen.
”En härlig buffert”
Paret har stående rader på Lotto som de spelat i många år, men nu är det första gången som de vinner stort.  
Mannen i 60-års åldern har planerat att gå i pension om några år samtidigt som de har två barn som de vill dela med sig till. För drygt 1,5 miljoner kronor kommer de också kunna göra någon drömresa.
─ Den här vinsten blir ett väldigt bra tillskott och en härlig buffert, sa mannen.
─ Vilken härlig helg paret har haft med många firanden. De blev också årets första miljonvinnare från Göteborg, säger Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör Natalie Wallin.
Paret från Göteborg önskar vara anonyma.

Polisen i region Väst fortsätter växa
Polismyndigheten är i stark tillväxt. Under 2019 ökade region Väst med 260 medarbetare. Ökningen fortsätter de närmaste åren. Nu blir det även lättare och snabbare att söka till polisutbildningen.
– Från och med nu i januari är det möjligt att söka till polisutbildningen när som helst under året. Många känner säkert någon som skulle passa som polis. Då är det bara att tipsa dem om att de kan söka direkt, säger regionpolischef Klas Johansson. 
Polisen i region Väst väntas i år för första gången ha över 5 000 anställda medarbetare. Under 2020 är prognosen att antalet anställda i regionen ökar med cirka 210 medarbetare – från dagens 4 960 till cirka 5 170. 
– För att möta morgondagens samhälle behöver vi bli ännu fler polisanställda. För polisen är det lika viktigt att behålla de medarbetare vi har som att rekrytera nya, säger Klas Johansson. 
Färre poliser lämnar myndigheten och allt fler poliser väljer att komma tillbaka. Polismyndighetens ambition är att nå målet om 10 000 fler medarbetare till slutet av 2024.

Fler kontroller av strandskyddet längs Bohuskusten
Med start i år kommer flera kommuner längs bohuskusten göra planerade inspektioner av strandskyddet. I Strömstad har det inte gjorts sedan 2012.
Sedan Strömstad kommun tog över tillsynen för strandskyddet 2012 har inte en enda planerad tillsyn gjorts. Detsamma gäller i Lysekil och Sotenäs.
Istället har man prioriterat anmälningar från privatpersoner och arbetet med ansökningar om dispenser från just Strandskyddet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Framåt kommer vi att göra en en eller två tillsyner per år i utvalda områden, säger Fredrik Werling som är hälso- och miljöinspektör i Strömstad kommun.
Bristerna i tillsynen har sedan flera år noterats av Länsstyrelsen och i somras drog de igång projektet Planerad strandtillsyn för att få fart på kommunerna.

Två greps misstänkta för en våldtäkt i Göteborg när de skulle lämna landet
Två män har gripits misstänkta för en våldtäkt som ska ha skett i Göteborg under helgen. Det rapporterar Aftonbladet.
Polisen går inte närmare in på brottsrubriceringen, men säger att männen har varit efterlysta för ett grovt brott.
Enligt polisen var männen på väg att lämna landet när de greps på Arlanda på söndagen

Mord/dråpförsök, Göteborg
Polis larmas till en adress i Hammarkullen där det skett en skottlossning vid 17:48 på söndagskvällen.
Det finns inga uppgifter på att någon är träffad eller skadad i nuläget.
Det pågår en större polisinsats på platsen.
Förundersökning är inledd på försök till mord, ytterligare brottsrubriceringar kan tilkomma.
Ett flertal personer och fordon kontrolleras, men ingen är frihetsberövad i nuläget.
Uppdatering kl 19.30: Två män har hämtats in till förhör, männen befann sig i närområdet och kommer att höras av polis under kvällen. En tomhylsa har tagits i beslag utanför den bostad som är beskjuten. Avspärrning på brottsplatsen är gjord för teknisk undersökning.
Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Försökte spela med falsk sedel på krog
I Trollhättan försökte en person spela med en falsk 500-kronors sedel på en krog under lördagskvällen.
En ordningsvakt upptäckte det hela - och mannen och den falska sedeln överlämnades till polisen.
De senaste dagarna har flera personer polisanmält att de fått betalt med falska sedlar - och polisen uppmanar att man ska vara uppmärksam på pengarna man använder.
Så här långt finns ingen misstänkt.

Försök till mord alt. dråp i Göteborg
Klockan 17.37 på lördagskvällen inkommer en 20 årig man på Sahlgrenska och har en skottskada i ljumsken.
Han kan gå själv in till vårdavdelningen men vill inte tala med polis. Mycket oklara omständigheter kring händelsen då skottvinkeln är av en sådan natur att det skulle kunna vara självförvållat. Mannen får stanna kvar för observation på sjukhuset.

Eftersom polisen inte hade mycket information att gå på under lördagskvällen finns inte heller någon misstänkt gärningsperson.
– Vi ska försöka höra mannen igen under morgondagen. Nu vet vi inte ens var detta har hänt, säger Martina Saghamre, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord alternativt dråp.
– Vi jobbar med ganska hög polisiär närvaro i delar av Göteborg för att försöka ta reda på vad som kan ha hänt här.

Läkare odlade knark hemma – fängelse för henne och sambon
Inspektionen för vård och omsorg vill att en läkare i Bohuslän ska förlora sin läkarlegitimation. Orsaken är att hon odlat nästan tio kilo cannabis.
När polisen kom till läkarens hus kände han lukten av cannabisodlingen redan på trappan. I huset fanns över 140 plantor cannabis och efter att läkaren i somras dömts för grovt narkotikabrott riskerar hon nu att förlora sin läkarlegitimation.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skrivit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och begärt att kvinnan ska förlora sin läkarlegitimation, det här visar handlingar Nyhetsbyrån Siren tagit fram.
Läkaren förnekar brott, och menar att odlingarna tillhör hennes sambo. Enligt henne vet hon inte varför det finns bilder av cannabisplantor i hennes telefon, eller varför hennes kort använts för att köpa cannabisfrön. Den ovanligt höga elräkningen förklarar hon med ett intensivt jacuzzibadande.
Varken tingsrätten eller hovrätten köpte kvinnans förklaring och hon dömdes i hovrätten till fängelse i ett år och sex månader.
Hennes sambo, som erkänt brott, dömdes även han för grovt narkotikabrott. Straffet blev fängelse i två år och tre månader.

Två tjejer rånade och misshandlade av gäng i Göteborg - en gripen
Två tjejer blev överfallna av 3 – 4 okända män invid Wadmansgatan i Göteborg klockan 05.30 på lördagsmorgonen.
De blev kastade till marken varav en av dem blöder från ansiktet. De okända männen försvinner sedan från platsen. Ambulans samt polis till platsen som tar uppgifter för en anmälan.
I den väska som de blev av med fanns en telefon som man aktiverade ”hitta min iphone”.
Efter en stunds letande kan man lokalisera den till Nordstan där patrullen får hjälp av ordningsvakter med att gripa en person som har telefonen på sig. Kvinnan som slängdes till marken körs med ambulans till Sahlgrenska för att plåstra om sitt ansikte. Den gripne mannen får följa med till stationen för vidare utredning och misstänkt för rån.
 -Självklart tittar vi nu på vem han är och vilka han brukar umgås med, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Bilist utsatt för beskjutning i Göteborg
En person beskjuten i en bil i Gårdsten klockan 18:09 på fredagskvällen.
En person ringer in till polisen och berättar att någon precis har skjutit mot honom i en bil i Gårdsten. Polis samt ambulans möter upp personen på en annan adress då vederbörande har flytt från platsen i sin bil.
Polis håller förhör på platsen med inringaren som visar sig vara utan fysiska skador. Bilen tas i beslag för en teknisk undersökning. Personen får följa med för vidare utredning, ingen gripen.

Inga fynd efter Wilma trots polisens upprepande dykningar
I flera dagar har polisens dykare letat efter fynd som kan kopplas till det misstänka mordet på 17-åriga Wilma Andersson, men arbetet tycks inte ha gett något resultat.
Åklagaren Jim Westerberg som leder förundersökningen, säger till P4 Väst att det, så långt han känner till, inte gjorts några fynd under de tre dagar som polisens dykare letat vid Bäveåns utlopp.

Åklagaren vill att misstänkt rånare häktas
Den man som är i 18-årsåldern och misstänks har rånat en livsmedelsbutik i Brodalen i Lysekils kommun tidigare i veckan har nu begärts häktad.
Det var i onsdags vid lunchtid som en maskerad rånare klev in i butiken och hotade personalen med kniv. Rånaren tog snus, kontanter och värktabletter och försvann sedan från platsen i bil.
Senare samma dag greps en ung man i centrala Uddevalla, och i eftermiddag ska Uddevalla tingsrätt fatta beslut om han ska häktas.

Häktningsframställan, sannolika skäl
-  Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning
-  Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet
-  Tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner begärs

Robyn klar för Way Out West
Sveriges superstjärna Robyn är klar som headliner på Way out west i sommar.
Hon har utnämnts till en av decenniets absolut mest tongivande artister när tiotalets största musikbedrifter nyligen summerades av internationell musikmedia.Tidningen Rolling Stone kallade Dancing on My Own för decenniets absolut bästa låt.
Världsstjärnan avslutar festivalen lördagen den 15 augusti i Göteborg.
Sedan tidigare är även Bon Iver, Khalid, The Tallest Man on Earth, FKA twigs med flera klara för festivalen.

Hovrätten menar att mordet i Mölnlycke var ett hedersmord
Tingsrätten tyckte inte det var bevisat att det var ett hedersmord. Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det fanns ett hedersmotiv till dådet.
Straffet för mannen som dödade sin exfru i Mölnlycke förblir dock detsamma: livstids fängelse.

Det var den 21 december 2018 som polisen larmades till ett bostadsområde i Mölnlycke utanför Göteborg. Där fann de en knivhuggen kvinna vid en återvinningssation. Hon avled senare av sina svåra skador.
Hennes före detta make greps i sin bostad samma dag och dömdes senare till livstids fängelse. Mordet har uppmärksammats då en av huvudfrågorna varit huruvida det fanns ett hedersrelaterat motiv bakom dådet.
– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, sa åklagaren Lotta Nielsen till SVT Nyheter Väst i samband med åtalet.
Yrkade på livstids fängelse

Åklagaren hade i tingsrätten yrkat på livstids fängelse för mord, och särskilt hänvisat till att hon ansåg sig ha bevis för att mordet varit planerat, och att det funnits ett hedersmotiv till dådet.
Såväl mannen som kvinnan har kurdisk bakgrund, och enligt polisens förundersökning beslutades deras giftermål av deras respektive familjer. Efter att paret separerat träffade kvinnan en ny man, något som åklagaren menar skapade ilska hos den före detta maken.

Hovrättens dom
Tingsrätten dömde mannen, men tyckte inte att hedersmotivet var bevisat. Hovrätten för västra Sverige gör nu en annan bedömning. Till skillnad från tingsrätten har hovrätten utrett att mannen har haft ett hedersmotiv till dådet.
Enligt hovrätten så är omständigheterna kring mordet på kvinnan, det vill säga att gärningen var planerad, att det skedde på en allmän plats samt att kvinnan blivit utsatt för övervåld med knivhugg i bland annat ansiktet, typiska vid hedersmord. Därför anser hovrätten att mannen hade ett hedermotiv när han begick dådet.

Hovrätten dömer mannen för mord och för vapenbrott men till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten vapenbrottet som grovt. Straffet förblir detsamma, det vill säga livstids fängelse.
Texten uppdateras.

Bygge av bullerskärm berör trafiken på  E6 söderut

Måndagen den 13 januari inleds bygget av bullerskärmar längs E6 söderut mellan Backadalsmotet och Tingstadsmotet. Under tiden påverkas trafiken.

Under 2020 ska bullerskärmar byggas längs E6 söderut mellan Bäckebolsmotet och Tingstadsmotet. Arbetet utförs i två etapper, där första etappen startar måndagen den 13 januari.

Busskörfält stängs
Under den första etappen är det sträckan Backadalsmotet-Tingstadsmotet som berörs med ett avstängt busskörfält, se karta nedan. Det innebär att all trafik – såväl bussar som övriga fordon – får samsas i tre körfält på den aktuella sträckan. Dessutom sänks hastigheten till 70 kilometer i timmen.

Värt att notera är att busshållplatsen som är placerad på påfartsrampen vid Backadalsmotet kommer att vara tillgänglig under hela etappen, som väntas pågå till juli 2020.

Under den andra etappen, som väntas ske mellan juli och oktober, är det sträckan Bäckebolsmotet-Backadalsmotet som påverkas på samma sätt som ovan.

E6 norrut breddas
Arbetet med att bredda E6 norrut mellan Tingstadsmotet och Backadalsmotet pågår för fullt och väntas bli klart maj 2020.

Stärkt helikopterförmåga i polisverksamheten
Polismyndigheten har nu två nya helikoptrar i den operativa verksamheten, därmed totalt nio helikoptrar. Helikoptrarna är en del av myndighetens satsning mot terrorism, men de används också i brottsbekämpningen av det grova våldet.
De två nya helikoptrarna är en del av en större satsning inom Polismyndigheten för att höja förmågan mot terrorism.
– Ett av syftena med helikoptrarna är att snabbt kunna transportera Nationella Insatsstyrkan, och därmed säkerställa att vi på kort tid kan ta oss till en plats vid ett eventuellt terrorattentat, säger Mats Löfving, chef Noa.
Helikoptrarna kan även användas som taktisk plats för till exempel prickskyttar eller till att kunna släppa ner insatspoliser via rep. Som en del av satsningen utbildas också fler piloter och operatörer inom Polisflyget.
– Polisens helikoptrar används även i vårt arbete mot sprängningar och skjutningar, till exempel inom den pågående operation Rimfrost. Det var också en av de första nationella förstärkningar vi skickade till region Syd i samband med att beslutet om en nationell särskild händelse fattades, säger Mats Löfving.
Polisflygets uppdrag som helhet handlar om ininformationsinhämtning,  transport, dokumentation och att rädda liv, och utöver brottsbekämpning används helikoptrarna även i samband med räddningstjänstarbete.

Man anhållen för misstänkt våldtäkt i Trollhättan
En man i 25-årsåldern misstänkts för en våldtäkt i Trollhättan i natt. Polisen larmades sent på torsdagen om våldtäkten och kunde gripa mannen. Enligt polisen är mannen bekant med kvinnan, som ska vara i 30-årsåldern.
Mannen anhölls natten till fredag misstänkt för våldtäkt. Det är inte klart hur mannen ställer sig till anklagelsen.

Kvinna gripen misstänkt för mordbrand i Uddevalla
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas klockan 04.36  på fredagsmorgonen till Underåsgatan i Uddevalla efter larm om brand i trapphus. 
Räddningstjänst släcker branden.
Boende i huset evakueras. I anslutning till adressen kontrolleras en kvinna, och hon grips av polis som misstänkt för mordbrand. Platsen spärras av i väntan på kriminalteknisk undersökning.
Boende i huset kontrolleras om de andats in rök, men det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.
Åklagare har under dagen fattat beslut att anhållna den gripna kvinnan, som misstänkt för mordbrand.
Polisens arbete på adressen för branden är klart, och avspärrningen är nu hävd.

Man hittad död i villa – misstänkt mordbrand
Det var under onsdagen som polisen larmades till en villa i Tranemo. Det var grannarna till den avlidne mannen som ringde in till polisen och var oroliga för sin granne som de inte sett. Väl på plats anträffades en avliden man, polisen kunde även konstatera att det brunnit i villan.
– Allt tyder på att det är villaägaren men i nuläget är det inget som tyder på att det är ett brott som ligger bakom, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.
Dödsorsak ej fastställd
Platsen undersöktes av tekniker under onsdagen.
– Dödsorsaken är ännu inte fastställd utan vi väntar på den rättsmedicinska undersökningen, säger Anna Göransson.
Hon kan inte nuläget inte bekräfta om mannen dött till följd av skadorna av branden.
En förundersökning gällande mordbrand har inletts.

Ung man häktas för grovt narkotikabrott i Borås
En person häktades idag vid Borås tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Det är resultatet av polisens arbete mot den organiserade brottsligheten.
Veckan innan jul gjorde polisen i Borås ett beslag av narkotika på en vind i ett hus i området Hässleholmen i östra delarna av Borås. Efter ytterligare spaningsarbete kunde sedan polisen gripa en man, som var där för att hämta narkotikan.
– Narkotikan är en motor i den organiserade brottsligheten och en källa till många konflikter. Kan vi på olika sätt gripa och lagföra personer som verkar i den kriminella miljön, bidrar vi till att minska risken för konflikter som kan eskalera till skjutningar eller sprängningar, säger Magnus Reinholdsson, spaningsgruppchef på utredningssektionen i polisområde Älvsborg.
Mannen, född -00, medger att han hanterat narkotikan. Men hävdar samtidigt att han inte visste vad det var. Han häktades idag på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott.
 

Förslag ute på att fiskebåtar ska övervakas av kameror
Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu ett test med kamerabevakning av fiskebåtar under tre års tid. Det handlar också om annan elektronisk övervakning. Målsättningen är att se till att fiskereglerna följs.
– Detta görs för att säkerställa att de fångster som tas upp också är de som förs i land och sedan räknas av från de fastställda kvoterna, säger Niclas Törnell, avdelningschef på myndigheten, till Ekot.
Efter att ha fått i uppdrag av regeringen att utreda frågan föreslår nu Havs- och vattenmyndigheten att kamerabevakning ska testas på fiskebåtar, som bland annat bottentrålar efter fisk, räka och kräfta.
– Det ska testas på någonstans runt 15 fartyg under en knapp treårsperiod, säger Törnell.
Det ska vara frivilligt att vara med och meningen med försöket är att det ska leda till bättre kontroll av fisket och se till att landningsskyldigheten följs, alltså att yrkesfiskarna inte slänger tillbaka fisk i havet som de fångar. Det för att de kvoter som finns inte ska överskridas.
Men just det här är inget stort problem, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation.
– I Sverige tror jag inte att det är något stort problem. Det land som följer detta bäst i Europa är Sverige, säger han till Ekot.
Kritiken från yrkesfiskare handlar också om att detta skulle leda till ett övervakningssamhälle.
– Vem vill jobba under kameraövervakning. Jag tror inte att någon vill det. Jag vill inte ha en kamera över mitt skrivbord. Jag vill inte varje timme jag är på mitt jobb vara kameraövervakad, säger Ronelöv Olsson till Ekot.
Niclas Törnell, på Havs- och vattenmyndigheten, säger att det är viktigt att ta den kritiken på allvar.
– Men samtidigt kan man hantera den insamlade datan på ett sätt som i minsta möjliga mån påverkar den personliga integriteten, säger Törnell.
I testet ska också annan elektronisk övervakning användas, så som sensorer som läser av när olika redskap används och var fiskebåtarna befinner sig.
Det är nu upp till regeringen om försöket ska genomföras eller inte.
"Rapporten har just landat på mitt bord. Nu ska vi analysera innehållet och se över förslagen. Jag hoppas detta leder till en modernare fiskerikontroll samtidigt som integriteten för fiskare skyddas så långt som möjligt", skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i en kommentar till Ekot.
Ekot rapporterade nyligen om att Danmark blir första land i Europa som inför elektronisk övervakning, bland annat kameraövervakning, i stor skala av fisket. Internationellt har detta testats på flera håll och då bidragit till att kontrollen har blivit bättre, menar Törnell.
– De som är mest positiva till det inom fiske är de som också har personlig erfarenhet av detta, säger han.

Man greps efter knivrån mot affär i Brodalen
En man som rånade en livsmedelsbutik i Brodalen i går greps under kvällen i centrala Uddevalla.
Mannen, som var maskerad, hotade personal i butiken med kniv och fick både pengar och varor med sig.
Han var först anhållen i sin frånvaro innan polisen kunde gripa honom.

Dykare söker i Uddevalla efter fler fynd efter saknade Wilma i Uddevalla
Polisen söker på onsdagen med dykare i centrala Uddevalla i jakt på fynd som kan kopplas till det misstänkta mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott, säger till P4 Väst att dykarna kom på tisdagskvällen och att det är viktigt att hitta fler kroppsdelar efter flickan.
– Utredningen går framåt hela tiden och utifrån det kommer det fram nya uppgifter som gör att vi vill söka i området igen, säger Sten-Rune Timmersjö vid polisens rotel för grova brott i Uddevalla.
Sökinsatsen efter flickan har varit omfattande och polisen har sedan tidigare gjort ett fynd, i form av en kroppsdel, som gjort att polisen uteslutit att flickan skulle kunna vara vid liv.
Vad är det som gjort att ni söker där igen?
– Det vill jag inte kommentera men vi jobbar med full aktivitet, säger Sten-Rune Timmersjö.
Dykningarna kommer att forsätta fram till på fredag.
En man i 20-årsåldern sitter sedan slutet av november häktad misstänkt för mord. Han förnekar brott.

Polis fann skotthål i lägenhetsfönster – utreder misstänkt mordförsök
En person boende i Uddevalla upptäckte under onsdagen ett skotthål i en fönsterruta i lägenheten. Polisen utreder nu händelsen som försök till mord.
Det var under onsdagen som en person boende i Uddevalla ringde in till polisen och uppgav att hen hittat ett skotthål i en fönsterruta i lägenheten. Väl på plats kunde polisen konstatera att det var ett skott som skjutits in i lägenheten.
Personen uppgav att det måste ha skett under helgen.
– Platsen har spärrats av för teknisk undersökning och vi håller på med dörrknackning i området, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Ingen ska ha kommit till skada och polisen har ännu inte gripit någon. En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

Summerburst skippar Stockholm – satsar bara på Göteborg
Summerburst skippar Stockholm i sommar och kommer i stället bara att arrangeras i Göteborg.
I ett pressmeddelande skriver arrangörerna Live Nation att Summerburst kommer tillbaka till Stockholm 2021.
Musikfestivalen, som drog igång 2011 i Stockholm, har under åren bokat artister som David Guetta, Calvin Harris, Tiesto och Avicii. I år hålls festivalen 5–6 juni på Ullevi.
”Vi ser verkligen fram emot att få vara med och fira festivalens tioårsjubileum här i Göteborg! Summerburst är ett givet inslag på Ullevi varje sommar och vi älskar när festivalpubliken fyller arenan med dans och glädje”, säger Anders Albertsson, evenemangschef på arenabolaget Got Event i ett pressmeddelande.
Vilka artister som kommer att spela meddelas den 24 januari.

Livsmedelsbutik rånad i Lysekil
Vid Brobergsvägen är det en maskerad man som rånar en livsmedelsbutik.
Den ensamne rånaren kom in ibutiken iklädd en mörk täckjacka med uppdragen huva och var maskerad i ansiktet. Han hotade personalen med en kniv och tilltvingade sig snus, kontanter och värktabletter.
Mannen försvinner sedan från platsen i en bil. Ingen person har kommit till skada, ingen gripen. Polis larmas till butiken klockan 11:20 på onsdagen
 

Minskning av dödliga trafikolyckor i Västra Götaland
Antalet omkomna i trafiken minskade rejält mellan 2018 och 2019, det visar nya siffror från Transportstyrelsen.
2018 dog 52 personer i trafiken i Västra Götaland jämfört med 20 i fjol.
I hela landet omkom 324 personer 2018 jämfört med 223 personer i fjol, vilket är den lägsta siffran sedan mätningarna startade i början av 1950-talet.
Det är främst personbilsolyckor som minskat och bland dem framför allt singelolyckor.

Ministern trygghetsvandrar på Kronogården 
I samband med ett besök i Trollhättan kommer EU-minister Hans Dahlgren att följa med stadens trygghetsvandrare på tisdagskvällen.
– Det var ministern som tog initiativet och ville vara med för att se hur vi arbetar, säger Gigi Cederholm som är samordnare för trygghetsvandrarna i Trollhättans stad.
Hans Dahlgren kommer att vandra genom Kronogården och ner mot centrala Trollhättan tillsammans med ett tiotal andra vandrare.

Skjuten i Göteborg hjälpte inte polisen – nekas ersättning
En 33-årig man från Göteborg blev skjuten tre gånger i bröstet och en gång i låret. Skjutningen, som ägde rum 2014, gav livshotande skador och mannen begärde ut pengar från sin försäkring.
Försäkringsbolaget Folksam sa nej – den skjutne hade inte hjälpt till tillräckligt i polisutredningen. Mannen stämde Folksam och nu har ärendet avgjorts av Göteborgs tingsrätt, rapporterar juridiknyhetsbyrån Blendow Lexnova.
33-åringen, som enligt polisen har kopplingar till ett kriminellt gäng, borde känna till vilka som var inblandade i dådet, anser rätten. Att han inte lämnade alla uppgifter han hade i polisutredningen gjorde att ”rättsväsendets möjligheter att beivra brottet kraftigt begränsats liksom Folksams möjligheter att kräva åter eventuell försäkringsersättning av gärningsmannen”, skriver domstolen, som ger försäkringsbolaget rätt och avslår 33-åringens krav.

Man står åtalad för två fall av djurplågeri
En man född 1954 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för djurplågeri eller i andra hand djurskyddslagen.
Mannen har under år 2018 varit djurhållare för 250-500 nötkreatur (kor) och därvid uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom vanvård eller på annat sätt, utsatt nedan nämnda djur för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Det hände under nedan angiven period fram till den 17 maj 2018 i Uddevalla kommun.
Mannen har härvid
-avseende samtliga nötkreatur, under ett par månader, inte tillsett att de haft tillräckligt med strö vilket medfört att bäddarna bestått mestadels av gödsel och cirka 50 kor varit gödselförorenade och/eller fått hudrodnader som följd av gödselbränna vilket av veterinär bedömts som lidande 7 på en 10-gradig skala,
-avseende ko 134, under veckor till ett par månader, underlåtit att ge kon nödvändig vård eller tillkalla veterinär trots att kon haft inåt-växande horn som växt in genom huden strax under ögat vilket av veterinär bedömts som lidande 8 på en 10-gradig skala,
-avseende ko 819, under veckor till ett par månader, underlåtit att tillse att kon givits tillräckligt med foder av god kvalitet och/eller nödvändig vård vilket lett till att den magrat av.
Lagrum: 16 kap 13 § brottsbalken
Mannen har i vart fall genom ovanstående agerande uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot 3 och 9 §§ djurskyddslagen (1988:534).
Övrig bevisning
Fotografier tagna vid inspektion den 17 maj 2018 (förundersökningsprotokoll) för att bevisa gärningen.

Mannen står även åtalad för djurplågeri under år 2019, då han varit djurhållare för 250-500 nötkreatur (kor) och därvid uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom vanvård eller på annat sätt, utsatt nedan nämnda djur för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Det hände under nedan angiven period fram till den 12 april 2019 i Uddevalla kommun.
Mannen har härvid
-avseende uppskattningsvis en tiondel av korna, under ett par månader, inte tillsett att de givits tillräckligt med foder av god kvalitet och/eller nödvändig vård vilket lett till avmagring där ett antal av dessa kor (ko 320, svart ko med förmodat ID 1943, ko 2007, ko 713 samt fyra inte identifierbara kor) bedömts som kraftigt avmagrade vilket av veterinär bedömts som lidande 8 på en 10- gradig skala,
-avseende samtliga kor i besättningen, den 12 april 2019, inte tillsett att de haft tillräcklig tillgång på vatten av god kvalitet vilket av veterinär, i det fall korna varit helt utan vatten, bedömts som lidande 9 på en 10-gradig skala,
-avseende uppskattningsvis en femtedel av korna, under ett par månader, inte tillsett att de haft tillräckligt med strö vilket medfört att bäddarna bestått mestadels av gödsel och en stor andel av djuren hade gödselföroreningar och/eller gödselbrännor vilket av veterinär bedömts som lidande 7 på en 10- gradig skala,
-avseende en ko och en kalv i så dåligt skick att de inte kunde röra sig/ställa sig upp och en ko med skadat horn vilket av veterinär bedömts som lidande 6 på en 10-gradig skala, underlåtit att tillse att de fått nödvändig vård.
Lagrum: 16 kap 13 § brottsbalken

Åklagaren har i andra hand yrkat för brott mot djurskyddslagen
då mannen har i vart fall genom ovanstående agerande uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot 3 och 9 §§ djurskyddslagen 1988:534 (avseende tiden fram till den 31 mars 2019) och 2 kap. 4 och 6 §§ samt 4 kap. 1 § djurskyddslagen 2018:1192 (avseende tiden från den 1 april 2019). Det hände den 12 april 2019 och veckorna till månaderna dessförinnan på fastigheten i Uddevalla kommun.
Lagrum: 36 § 1 st 1 p djurskyddslagen (1988:534) och 10 kap. 1 § djurskyddslagen (2018:1192)

Mannen förnekar brott i polisförhör

Resenär rånad på buss - tre gripna
Vid busshållplats på Rullstensvägen ombord på en buss i Mölnlycke är det tre personer som rånar en resenär på dennes mobiltelefon klockan  på tisdagen.
De tre kliver av bussen och går i riktning ner mot resedcentrum. Där kliver de på en annan buss och innan bussen lämnar grips de tre, två yngre män och en kvinna ombord på bussen av polis. Den stulna mobiltelefonen anträffas strax efter ombord på bussen.
Offret som blev av med sin mobiltelefon klarade sig utan fysiska skador.
 

Man fick fyra års fängelse för narkotikasmuggling
Fyra års fängelse, det döms en man i 50-årsåldern till efter att ha åkt fast med närmare 150 000 narkotikaklassade tabletter i tullen vid Svinesund.
Det var den 20 november förra året, som mannen försökte smuggla stora mängder narkotika över gränsen men fastnade vid en kontroll.
Han har erkänt brott, men säger i förhör att han inte visste hur många tabletter som fanns i bilen. Han hävdade nämligen att han körde tabletterna över gränsen åt en Facebook-vän. En transport som han skulle få 500 euro för.
Nu döms mannen till fyra år i fängelse vid Uddevalla tingsrätt för grovt narkotikabrott.

Kameraövervakning kan görs permanent i Kronogården 
Polisen planerar att placera permanenta kameror i Kronogården. Efter en lagändring behöver polisen inte längre söka tillstånd för kameraövervakning.
Från och med 1 januari får flera rättsvårdande myndigheter bedriva kameraövervakning utan tillstånd från Datainspektionen.
Det är Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket som får den nya möjligheten att sätta upp kameror utan att behöva begära tillstånd från Datainspektionen.
I Fyrbodal för Polisen diskussioner med Trollhättan stad om att sätta upp kameror permanent i Kronogården.
– Vi håller på med arbetet om var kamerorna ska sitta, för att ge bäst verkan, säger Fyrbodals polischef Lars Eckerdal.

Maskerad rånare slog till mot Hemköp-butik
Det var strax före stängningsdags vid 23-tiden på måndagskvällen som en maskerad person rånade Hemköp i Hjortmossen i Trollhättan.
Enligt polisen ska rånaren kommit över en okänd summa pengar och sen flytt från platsen.
Man har under kvällen och natten haft en polisinsats men inte gripit någon misstänkt för rånet. Nu ska man samla in övervakningsbilder och samla bevis.

Ung kvinna hittad död i bostad
En kvinna i 18-årsåldern hittades död i en lägenhet på Hisingen i Göteborg på måndagseftermiddagen.
Två personer, som befann sig i lägenheten, greps av polisen misstänkta för mord. Men brottsrubriceringen ändrades senare till vållande till annans död.
De misstänkta är nu anhållna och lägenheten genomgick en kriminalteknisk undersökning under kvällen.

Olösta mord fler än någonsin i väst
Antalet ouppklarade mord och dråp är fler än någonsin i regionen. Något som kommer att påverka polisens arbete med kalla fall rappoterar idag SVT.
– Det blir en belastning för oss, säger Anders Eriksson, chef för kalla fall-gruppen i Region Väst.
Den främsta orsaken till att de ouppklarade morden och dråpen blir allt fler, både i Sverige och i region Väst, är att antalet skjutningar i kriminella miljöer har ökat de senaste åren.
– De är svåra att klara upp i och med att det är snabba förlopp, ofta när det är mörkt ute, och det är dåligt med teknisk bevisning, säger Anders Eriksson på kalla fall-gruppen.
Utreder två uppmärksammade mord
Kalla fall-gruppen fick stor uppmärksamhet i våras när de löste en grov våldtäkt mot en åttaårig flicka, 24 år efter att den inträffade. Nu utreder de aktivt två uppmärksammade fall från Göteborg: Mordet på Malin Olsson, som hittades strypt på Östra kyrkogården 1994, och mordet på Marie Johansson, som knivhöggs till döds i den tygbutik där hon jobbade, 2005.
Flera skjutningar väntas bli kalla fall
Samtidigt inventerar de ytterligare ett trettiotal fall, och flera av de ouppklarade skjutningarna i kriminella miljöer väntas hamna hos dem framöver.
– Vi kommer få betydligt fler ärenden som kommer att ligga hos oss. Det blir en belastning, men det är svårt att ha en åsikt om hur stor den belastningen kommer vara, säger Anders Eriksson.

Personrånsförsök i Göteborg
I Kungsladugård har en person blivit utsatt för ett rånförsök strax före klockan 11:00 på måndagen.
Polis är på plats. Det finns inga uppgifter om personskador. 
Uppdatering kl 11.50
En man har blivit utsatt för ett rånförsök i Kungsladugård. Två unga gärningsmän, varav en men kniv, försöker förmå målsägande att ta ut pengar från en bankomat utan att lyckas. Gärningmännen försvinner sedan till fots, ingen gripen.
 

Åkte snålskjuts med ambulans 27 mil
En patient på akuten i Mölndal fick en gratis hemfärd till Halmstad med ambulans beviljad av SOS Alarm.
Något som fick ambulanspersonalen att höja på ögonbrynen då det handlar om en resa på 27 mil som tog fyra timmar.
Det var i november 2018 som en man kontaktade SOS när han låg på akuten i Mölndal. Han ville åka hem och menade att han inte hade några pengar och att hans enda körbara kompis ville ha betalt.
Mannen fick tummen upp från SOS och ambulanspersonal skickades dit från Falkenberg.
Enligt avvikelserapporten ska mannen även varit fullt kapabel till att åka i en vanlig bil, då det rörde sig om att han hade benet i otros, och därför inte var tvungen att åka liggande i en ambulansbil.
Varför SOS Alarm beviljade skjutsen är ännu obesvarat.

Person anträffad död utomhus i Olofstorp
Polis skickas till Olofstorp, efter att en anmälare anträffat en död person i terrängen på lördagsförmiddagen. 
Platsen där personen anträffats spärras av i väntan på kriminalteknisk undersökning, och för forsatt utredning.
Dödsorsak samt identitet kommer att fastställas genom en rättsmedicinsk undersökning av kroppen, som uppges ha legat ett tag. 
Förundersökning gällande mord inleds av utredningstekniska skäl för att kunna utreda dödsfallet, samt för att kunna utesluta brott.

Grov misshandel på hållplats i Göteborg.
Polis och ambulans skickas till platsen, efter samtal klockan 06.12 på lördagsmorgonen om ett bråk i anslutning till hållplatsen vid Lantmilsgatan.
På plats anträffas en skadad man, och han förs vaken och talbar med ambulans till sjukhus. En man grips på platsen som misstänkt för grov misshandel. Det finns i nuläget inga uppgifter om att tillhygge ska ha använts. Den misshandlade mannens skador uppges inte vara livshotande.

Mångmiljonregn Agnesberg i Postkodslotteriets grannyra 
Lottköpare i Agnesberg får dela på 209 miljoner kronor. Det är den största vinsten någonsin i lotteriets historia.
Det är postnumret 42438 som dragit vinstlotten i Postkodslotteriets grannyra. Men det är bara Agnesbergsbor som köpt en lott som får ta del av potten. Hur många personer det rör sig om är ännu hemligt.
Lottköparna i det vinnande postnumret får dela på 70 miljoner kronor, medan vinnarna i postkoden, som ännu är hemlig, får dela på den största potten på 139 miljoner. Postkoden är en mindre del av postnumret, och den avslöjas den 12 januari.

Man filmade barn med hemliga kameror – åtalas för sexbrott
En man i 35-årsåldern åtalas i Skaraborgs tingsrätt för grovt barnpornografibrott. Åtalet innehåller även flera andra åtalspunkter, så som våldtäkt mot barn. Enligt åtalet har mannen dessutom under fyra år förvärvat barnpornografiska filmer genom att handla med kryptovaluta.
Mannen som är hemmahörande i Skaraborg häktades i oktober misstänkt för grovt barnpornografibrott, och flera fall av kränkande fotografering, sexuellt ofredande, våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, och utnyttjande av barn för sexuell posering. Brotten ska, enligt åtalet, ha pågått i fyra år.
Livestreamade filmer till sin mobiltelefon
Enligt åtalet ska mannen i hemlighet ha filmat flera unga personer som befann sig i en bostad. Han ska ha installerat kameror i ett sovrum och i ett badrum där han ska ha kunnat filma duschen och toaletten. Mannen ska sedan, via en app, ha streamat filmerna till sin mobiltelefon.
Mannen ska även ha tvingat en av de unga personerna att utföra sexuell posering.
I förhör har den tilltalade mannen erkänt samtliga gärningar, men invänt mot några brottsrubriceringar.

Hisingspar skrapade Triss i tv för andra gången – vann 500 000 kronor
För drygt 20 år sedan var Per och Elisabeth Franson i TV4:s Nyhetsmorgon för att skrapa Triss. Under fredagen var det dags för det tursamma Hisingsparet att återupprepa historien. Den här gången skrapade Per fram en vinst på en halv miljon kronor. Vinsten går till resor och dessutom får barn och barnbarn en slant.
Det som ett fåtal människor får uppleva någon gång i livet har Per och Elisabeth Franson nu varit med om två gånger. Vi pratar om att skrapa fram tre tv-symboler på en Triss och således få gästa Nyhetsmorgon för att skrapa i direktsändning. Förra gången det begav sig var 1998. Då var det Elisabeth som tog plats i studion och kammade hem 100 000 kronor när dåvarande garantivinst var 50 000 kronor.
Tidigare under hösten var turen återigen framme för paret. Deras vinstrecept är att köpa Triss då de ska ut och resa.
– Precis som förra gången hade vi köpt några Triss inför resan och dem skrapade vi när vi kom fram. Den här gången satt vi i Spanien med varsitt glas vin då vi fick fram tre tv-rutor igen, berättade Per för Svenska Spel.
"Känner mig lite pressad"
Eftersom det var hans fru Elisabeth som skrapade i tv förra gången var det nu Pers tur.
– Min hustru skrapade vinstlotten den 7 november, därför tog jag lott nummer sju i ordningen. Jag känner mig lite pressad att det ska bli större vinst än förra gången, berättade Per för programledarna innan det var dags att avgöra vinstbeloppet.
Spänning höll i sig till sista skraprutan, men när också den var skrapad stod det klart att Per och Elisabeth kunde åka hem till Hisingen med 500 000 kronor på väg in på kontot.
– Det känns jättebra! Vi slog inte gårdagens vinst på en miljon, men 500 000 kronor är fantastiskt! konstaterade den tidigare Volvoarbetaren.
– Det blir nya resor för oss och så har vi barn och barnbarn som ska få en slant, berättade paret Franson för Svenska Spel Turs utsända strax därpå.
Stora vinster har inlett året
Vinstlotten som ledde Göteborgsparet till en vinst på en halv miljon kronor var inhandlad på Pressbyrån vid utrikesterminalen på Landvetter.
– Året med Triss i tv har inletts på ett fantastiskt sätt! Efter bara tre dragningar i Nyhetsmorgon har vi redan delat ut 1 750 000 kronor i vinster, säger Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör Martin Ridderstolpe.

Misstänkt för mord i Uddevalla på Wilma Andersson omhäktad
Den 22-åriga man som är misstänkt för mord på en 17-årig flickan Wilma Andersson i Uddevalla i november är omhäktades idag till och med den 17 januari.
Åklagaren hade begärt förlängd åtalstid med fyra veckor, men Uddevalla tingsrätt beslutade om åtalsförlängning i två veckor.
– Det återstår många utredningsåtgärder. Eftersökningar av kroppsdelar pågår, vi inväntar analysresultat från Nationellt forensiskt centrum och förhör pågår med den misstänkta. Jag är förvånad över att tingsrätten inte beviljade en månads åtalsförlängning med hänsyn till den omfattande utredning som återstår i ärendet, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Wilma Andersson misstänkte mördare återigen inför häktningsdomaren
Idag hålls omhäktningsförhandling mot den man som misstänks för mordet på Wilma Andersson. Men ett eventuellt åtal ligger längre bort än så.
Inför att tingsrätten idag tar ställning till om mannen ska vara kvar i häktet har åklagare Jim Westerberg begärt en förlängning på fyra veckor.
Han pekar på att det fortfarande finns en mängd så kallade förundersökningsåtgärder att göra och att brottets svårighet gör att åtal ändå inte kommer att kunna väckas inom fyra veckor.
Den misstänkte mannen nekar fortfarande till att han ska ha begått mordet på Wilma Andersson.
Han motsätter sig också att omhäktningsförhandlingen alls ska genomföras

En person avliden efter singelolycka
En man i 30-årsåldern avled efter en singelolycka mellan Bengtsfors och Billingsfors vid halvniotiden på nyårsaftons kväll
Bilen körde in i ett räcke och voltade sedan av vägen. En ytterligare man som fanns i bilen blev skadad och vårdas nu på sjukhus

Polisen: Stökig nyårsnatt i Västra Götaland
Det har varit stökigt med många som ringer och har blivit slagna men de vet inte hur och var, säger polisens presstalespersonen för polisen Ulla Brehm, som tar ett par exempel.

Män på fyrhjuling
I Skara skall fyra män ha kört runt och kastat smällare på folk och misshandlat en person. Larmet kommer in vid tolvslaget på natten. Fyrhjulingen hittas men männen är borta.
Bilar i brand
I Angered i Göteborg brinner två bilar precis innan det nya året startar, det anmäls som skadegörelse via brand. Polisen har annars hanterat ett 50-tals misshandlar och lika många bråk i Halland och Västra Götaland under nyårsnatten.
– Det är en helg när alldeles för många är alldeles för berusade. Men vi har varit inställda på detta, säger Ulla Brehm.

Från tolvslaget och fram till åtta på nyårsdagen
Då hade sex personer gripits och 42 omhändertagits av olika anledningar, bland annat misshandel, rån, skadegörelse.
Från räddningstjänsten Storgöteborg rapporteras från natten ett 30-tal larm om bland annat bränder i fordon och containrar. Det anser man vara en normal nyårsafton.
Mer allvarligt var skadegörelser mot några skolor där fyrverkerier har kastats in. Raketerna orsakade mest rök och inte någon större materiell skada.

Så här är sammanfattningen av natten i Västra Götaland
Polisen har under nyårskvällen/natten hanterat:

51 misshandel
17 skadegörelse
59 bråk
62 fylleri
62 ofog barn/ungdom
12 självmordsförsök
4 psykisk ohälsa

Familjefar från Strömstad blev Andra Chansen-miljonär
Under lördagen var det premiär för Andra Chansen där Lottospelare hade möjligheten att vinna en miljon kronor vid sidan av den ordinarie Lottodragningen.
En av de femton miljonvinnarna var en man i 45-årsåldern från Strömstad som nu kan förvekliga drömmen om en egen fjällstuga.
I samband med lördagens Lottodragning introducerades det nya spelet Andra Chansen. Där hade Lottospelare som lämnat in rader mellan 26 juni och 28 december chansen att vinna en miljon kronor. Dragningen resulterade i femton miljonvinnare från Kiruna i norr till Malmö i söder.
En av miljonvinnarna var en Strömstadsbo som nåddes av Svenska Spel Turs samtal mitt i jobbförberedelser inför nyårsafton.
– Skojar du med mig!? var det första mannen fick ur sig då han fick höra att han vunnit en miljon kronor genom Andra Chansen.
"Blir alldeles varm i kroppen"
Vinnaren hade hört talas om det nya spelet och kunde därför ta till sig vinstbeskedet efter en kortare förklaring från Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör.
– Åh fan, det känns jättebra! Jag blir alldeles varm i kroppen, fortsatte familjefadern i 45-årsåldern.
Han berättade att han spelar Lotto varje lördag och att han dagarna innan hade fått en bra känsla i kroppen.
– Nu blev jag lite tagen. Häromdagen gick jag och tänkte på att det vore härligt om ni ringde och vad det skulle innebära.
I tankarna fanns redan vad han skulle kunna omsätta en riktig storvinst i.
– Jag och hela min familj tycker mycket om att vara i fjällvärlden där vi vandrar, cyklar och åker skidor. Vi gillar att åka dit alla årstider och har länge funderat på att köpa något eget. Nu kan de planerna bli verklighet och vi kan göra ännu fler fjällresor framöver. Vilket fantastiskt avslut på året det här blev, konstaterade mannen glatt.
Fler fjällvistelser att vänta
Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör Martin Ridderstolpe lämnade över vinstbeskedet till Strömstadsbon och fick ta del av vinstglädjen.
– Det blev ett riktigt härligt samtal med mannen som tog sig tid trots att han var i full färd med nyårsförberedelser på sin arbetsplats. Extra roligt var det faktum att vinnaren hade en klar tanke på vad han ville använda vinstpengarna till. Nu kan han och hela familjen njuta av fler fjällvistelser framöver, säger han.
Vinnaren önskar vara anonym.

Trollhättan, försök till mord alternativt dråp
Utomhus hittas en man av en förbipasserande i korsningen Kungsgatan och Polhemsgatan, mannen blöder av vad som ser ut som stickskador. Ambulans kör mannen till sjukhus klockan 01.36 natten till nyårsdagen, med oklart skadeläge.
Platsen spärras av för teknisk undersökning, förhör hålls på platsen. Ingen är gripen i nuläget, polis söker vittnen.
En förundersökning gällande försök till mord alternativt dråp är inledd.
Kl 15.30 UPPDATERING:
Flera förhör har hållts, inklusive ett förhör under dagen med den skadade mannen. Mannens tillstånd är fortfarande allvarligt men ej livshotande enligt sjukvården. Den tekniska undersökningen är avslutad, vi avvaktar resultat av den. Polisens spanings- och utredningsarbete fortsätter. I nuläget finns ingen misstänkt eller gripen för brottet.

Rån mot guldbutik i Borås - Tre gripna
Polis skickas till Uppegårdsgatan, Dalsjöfors efter att ett rån skett i en guldaffär klockan 13:36 på måndagen. Enligt uppgift ska tre maskerade gärningsmän med kofot slagit sönder montrar i butiken, och därigenom tillgript guld.
De har därefter försvunnit från platsen i bil. Ingen person i butiken uppges ha fått några fysiska skador i samband med rånet.
Polis söker i området efter gärningsmännen, och arbetar med informationsinsamling.
14.24 Bilen som gärningsmännen lämnat platsen i är anträffad, och tagen i beslag. Sökarbetet efter gärningsmännen pågår fortsatt, och i nuläget är de inte anträffade. 
En kriminalteknisk undersökning kommer att göras i guldbutiken.
UPPDATERING
14.58 Personer i terrängen har setts av allmänhet imområdet, vilket leder polispatruller mot en stuga. Tre misstänkta gärningsmän kan därmed gripas av polis.

16 års fängelse för knivmord åtta år för medhjälp i Nordstan i Göteborg
Två personer döms för mord respektive medhjälp till mord på en 19-årig man i Nordstan i Göteborg i juli i år. De döms till 16 års fängelse repsektive åtta års fängelse.
Det var vid midnatt mellan den 19 och 20 juli som en 19-årig man höggs ihjäl med flera knivhugg i köpcentret Nordstan i Göteborg.
Enligt domen ska händelseförloppet ha varit intensivt och varat i ungefär 30 sekunder och det började med att 22-åringen, som nu dömts för mord, högg den 19-årige målsäganden i ansiktet med kniv.
Gått till motangrepp
Målsäganden ska då ha gått till motangrepp med en egen kniv och 22-åringen fick en skada i armen. 22-åringen gjorde därefter ett nytt utfall med kniven vilket träffade målsäganden i hjärtat. Målsäganden ramlade då till marken och ställde sig aldrig upp igen enligt tingsrättens dom.
Den knivskurne 19-åringen avled senare på sjukhus.
I dag kom tingsrättens dom för gärningen. En 22-årig man döms till 16-års fängelse för mord och en 24-årig man döms för medhjälp till åtta års fängelse för medhjälp till mord.
Beväpnade sig med kniv
Den medåtalade 24-åringens brott är enligt domen att han drog undan målsägandens vän och därmed gjorde det möjligt för 22-åringen att fortsätta angreppet på 19-åringen.
Det har framkommit i utredningen att 22-åringen och 19-åringen haft kontakt med varandra tidigare och att 22-åringen beväpnade sig med kniv inför en eventuell konfrontation med 19-åringen. Men något definitivt svar på motivet till mordet har inte kommit fram.
De åtalade ska också tillsammans betala 120 000 kr i skadestånd till målsägandens efterlevande.

Bilar satta i brand i Mölndal
Larm kommer in om flera bilar som brinner på Åbyvägen i Mölndal klockan 21.29 på söndagskvällen. Räddningstjänst åker till platsen för släckning.
Tre bilar totalförstördes och ytterligare tre andra bilar påverkades av bränder på en parkeringsplats på Åbyvägen. 
Vittne har sett en mörk bil åka från platsen i samband med branden. Spaning i området, ingen gripen i nuläget, en anmälan om skadegörelse genom brand.

Flera nya bilbränder i Trollhättan 
Totalt sex bilar skadades i bränder igår i Trollhättan. Båda i området Skoftebyn, men vid två olika tillfällen.
– Vi har ingen som är misstänkt eller frihetsberövad, säger vakthavande befäl Peter Nordengard.
Båda händelserna där totalt sex bilar skadades inträffade efter 23-tiden på söndagskvällen runt området Skoftebyn i Trollhättan. Den första branden inträffade på Syltevägen runt 23:15 där fem bilar skadades, och den andra på Kasvägenstrax därefter där en bil brann.
– Just nu vet jag inte omfattningen av skadorna på bilarna, om det är brännskador, eller rökskador, säger vakthavande befäl Peter Nordengard.
Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.

Mord/dråpförsök i Göteborg
Polis samt ambulans larmas till Sommarvädersgatan med anledning av en misstänkt skottlossning utomhus klockan 17:48 på söndagskvällen.
När patrull kommer fram till platsen kan man konstatera att det är två personer som är skottskadade, oklart skadeläge.
Platsen kring de skadade spärras av i avvaktan på en teknisk undersökning. Man påbörjar även dörrknackning i området för att om möjligt få fram mer uppgifter kring det inträffade.
Kl. 18:20 beslutas det om en såkallad Särskild händelse för att bland annat kunna få mer personal till den pågående insatsen.
Uppdatering: kl. 22:00
Polisen bekräftar nu att en av de skjutna har avlidit av sina skador, anhöriga underrättade. Brottsrubriceringen har nu även ändrats till mord. Polisen bekräftar att båda männen är kända av polisen sedan tidigare.
Polisen har ökat sin närvaro i området för ett trygghetsskapande arbete.
Polisens kontaktcenter har tagits i anspråk och ringer nu till boendes i området för att eventuellt få fram uppgifter som kan leda förundersökningen framåt.
Kommenderingschefen Emelie Kullmyr trycker på att vi har mycket resurser och samarbetar med lokalpolisområdet som har stor kunskap om de olika konflikterna i området och de personer som är inblandade. Vi kraftsamlar samt ser till att ha en uthållighet under de kommande dygnen för att inte tappa fart i den pågående mordutredningen.
Hon säger vidare att vi är tacksamma om man hör av sig till polisen om man kan lämna tips om den aktuella händelsen.
Ring till polisen på 114 14.
Uppdaterad kl. 01:00
Inget nytt att rapportera i skrivande stund. Polisen arbetar vidare på flera plan med bland annat informationsinhämtning, sammanställning av tips som kommit in. Ser över vad som skall göras under tidiga morgon och planera för kommande dag.

Man hittad avliden på parkeringsplats i Göteborg
En man har hittats avliden i en bil på en parkeringsplats i Högsbo i Göteborg. Larmet kom in från en privatperson vid 11:30-tiden under söndag förmiddag. 
Den avlidne ska ha hittats av en privatperson i en bil på en parkeringsplats i Högsbo i Göteborg. Personen larmade då polisen.
- Detta kom inledningsvis in som ett sjukdomsfall. Men eftersom vi inte kan utesluta brott så har vi inlett en förundersökning gällande mord, säger polisens presstalesperson Jenny Widén..
Platsen är avspärrad och polisen gör en teknisk undersökning av platsen.
Texten uppdateras

Nu får polisen kameraövervaka – utan tillstånd i Göteborg
Just nu pågår ett försök med fem övervakningskameror på Avenyn i Göteborg som fått tillstånd av datainspektionen.
Men efter 1 januari 2020 justeras nuvarande lagstiftning och polisen kan sätta upp kameror utan tillstånd. Tanken är att det skall gå fort – och vara enkelt för polisen att få kameror på plats.

Efter nyår ska polis, tull, Säpo och kustbevakningen få sätta upp övervakningskameror utan att söka tillstånd hos Datainspektionen. Polisen måste fortfarande motivera varje kamera man använder ur integritethänseende, men man slipper ta den administrativa vägen via Datainspektionen, som både polis och regering menat tagit för lång tid.
– Ja, om vi finner att vi har rättsligt skäl för det. Om vi finner att en plats är mer utsatt än någon annan, säger Tobias Stenström, kameraansvarig hos polisen region Väst.

Trygghetsskapande
Brottsbekämpande myndigheter får alltså efter nyår eget mandat att sätta upp kameror på allmänna platser. Man anser att det då blir både enklare att utreda och förebygga brott.
– Absolut, här vill vi att kamerorna skall synas. Den ena effekten är just trygghetsskapande, säger Tobias Stenström.

”Otroligt bra verktyg”
Lagen begränsar inte antalet kameror. Regeringens ambition är att kamerorna skall flytta sig lika snabbt som brottsligheten.
Är ni nöjda med den nya lagstiftningen?
– Ja, det är jättebra. Det är ett otroligt bra verktyg, säger Tobias Stenström.
Kommer vi få se fler kameror i framtiden?
– Ja, jag tror vi kommer ha fler kameror på platser som Avenyn, säger Tobias Stenström, kameraansvarig hos polisen region Väst.

Misstänkt mord/dråpförsök i Alingsås - En gripen
Polis och ambulans larmas till en lägenhet i Stockslyckei Alingsås klockan 18.50  på lördagskvällen. I lägenheten anträffas en avliden kvinna i 45-årsåldern. Omständigheterna gör att brott inte kan uteslutas och en förundersökning gällande mord inleds.
På plats i bostaden befinner sig även en man i 45-åldern som grips. Han har under natten blivit anhållen av jouråklagare misstänkt för mord. Platsen spärras av för en teknisk undersökning och under dagen kommer polis att knacka dörr i området.

Efter årsskiftet skärps straff för brott mot blåljuspersonal
Den nya lagen, sabotage mot blåljuspersonal handlar om straffskärpning mot dem som attackerar och stör polisens, ambulansens och räddningstjänstens utryckningar.
Så sent som för några veckor sedan utsattes polis i Trollhättan för omfattande angrepp och stenkastning. Även i Göteborg i Lövgärdet blev polisen attackerad nyligen. 

Den nya lagen sabotage mot blåljusverksamhet, gör det förbjudet att angripa eller på annat sätt störa blåljuspersonalens arbete. Lagen är en konsekvens av att problemet med attacker mot polis och räddningspersonal har blivit återkommande i Göteborg och flera andra städer i Sverige.

– Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande från samhällets sida. Man värnar ju om blåljuspersonal, man inser att är det så att man hindrar räddningstjänstens, polisens eller ambulansens verksamhet så kan det få väldigt allvarliga konsekvenser. säger Klas Johansson är regionpolischef i region Väst.

Redan idag är det brottslig att angripa blåljuspersonal men idag rubriceras brotten som misshandel,olaga hot eller angrepp vid myndighetsutövning. Den nya lagen är en markering för polisens och räddningspersonals arbete att det kan ge förödande konsekvenser om de hindras i deras arbete om exempelvis en brandbil hindras i samband med en utryckning.

Straffskalan för den ny lagen i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse och om det handlar om grovt brott kan den ge fängelse i högst arton år, eller livstid.Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Vårdare i Västsverige våldtog minderårig på ungdomshem
En 14-årig flicka som varit intagen på ett låst ungdomshem i Västsverige blev våldtagen av sin vårdare. Nu döms mannen som är i 35-årsåldern för våldtäkt mot barn.
Våldtäkten skedde i oktober förra året när flickan var på biltur med sin vårdare. Skälet till att de var på utflykt tillsammans var en belöning för att hon hade skött reglerna på ungdomshem. På en rastplats utförde mannen sexuella handlingar som är jämförliga med ett samlag.
Mannen ska avtjäna ett fängelsestraff på 2 år och 6 månader.  Han ska också betala ett skadestånd på 115 000 kronor till den minderåriga flickan. Mannen förnekar gärningen.

IVO - Läkare får hård kritik efter att patient begick självmord
En kvinna skrevs ut från Näl, eftersom läkaren gjorde bedömningen att hon inte riskerade att ta sitt liv. Kort därpå hittades kvinnan död i sin bostad. Nu kritiseras läkaren av Ivo.
En läkare på Näl får nu kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att inte genomfört en grundlig psykiatrisk undersökning av sin patient som senare tog sitt liv.
Patienten togs in till sjukhuset i Trollhättan efter ett självmordsförsök. Några dagar senare skrevs hon ut efter att läkaren bedömt att det inte fanns någon risk för självmord. Kort därpå hittades kvinnan i sin bostad, hon hade överdoserat insulin och tagit sitt liv.
Ivo bedömer nu att läkarens vård var bristfällig, framförallt med hänsyn till patientens känsliga situation då hon under en längre tid haft långvarig psykisk ohälsa, och alkoholproblem.

65 omhändertagna under juldagsfirandet i Västsverige
Fylla, mer fylla, och en handfull slagsmål. Det blev resultatet när polisen sammanfattar juldagsfirandet i region Väst. Men i STO-området var det lugnt.

Mellan klockan 22 och 06 omhändertogs 65 personer. Ytterligare 29 fick följa med till polisstationerna för exempelvis rattfylleritester, och totalt sex personer greps.
– Det har varit en relativt lugn juldagsnatt. Mycket fylleri i vanlig ordning, men det är ju inte unikt överhuvudtaget. Juldagen är en tillställning där folk kanske får i sig lite väl mycket alkohol, och det gör att de hamnar i de här tråkiga situationerna.
En person misstänks för våld mot tjänsteman och olaga hot sedan han hotat sin före detta partner och därefter försökt slå och skalla en polis när polisen skulle gripa honom. Åtminstone fyra av de gripna är misstänkta för misshandel av olika grad.
– Sedan har det säkert varit ytterligare slagsmål där man kanske inte har gripit någon. Händelserna har varit utspridda i hela regionen.

De fem mest viltolycksdrabbade vägarna i Västra Götaland
Rådjur och vildsvin vanligast i viltolyckor på våra vägar. Det sker i genomsnitt mer än en (1) viltolycka nästan var 8.e minut i Sverige. Det innebär att över 63000 fordon är inblandade i en viltolycka

De fem mest viltolycksdrabbade vägarna
E6 mellan Kungälv och Kode
Väg 180 mellan Alingsås och Borås
Väg 172 mellan Uddevalla och Bengtsfors
Väg 189 och väg 42 mellan Alingsås och Sollebrunn
 Väg 26 mellan Tidaholm och Skövde

Om olycka ändå är framme
Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel.
Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska olyckan ändå rapporteras till Polisen via SOS 112. Polisen skickar ut en eftersöksjägare från någon av jägarorganisationerna för att spåra djuret och eventuellt avliva det för att förkorta dess lidande. (Vilda djur enligt jaktförordningen § 40 är: björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.)
Trafikanterna måste också markera platsen där sammanstötningen skedde. Detta sker bäst genom att använda den s.k. viltolycksremsan. Denna kan man bl.a. hämta hos Bilprovningen

HVB-personal misshandlad av 12-åring
En 12-åring, intagen på ett behandlingshem i Fyrbodal, ska ha slagit någon på personalsidan. Polisen kallades till HVB-hemmet på julafton efter att personal larmat.
Man kunde snabbt lugna situationen, och tolvåringen är nu omhändertagen av socialtjänsten. En anmälan om misshandel är upprättad, och det kan bli aktuellt med en så kallad LUL-utredning, lagen om unga lagöverträdare.
Polisen vill inte närmare kommentera vad som utlöste situationen, eller personalens skadeläge för den delen.

Polis stoppade fordon - mannen var rattfull, kvinnan efterlyst
En polispatrull larmar om att de försöker stoppa en personbil i södra Hjo klockan Kl 23.52 på måndagskvällen.
Färden går mot Karlsborg, patrullen lyckas dock ganska snabbt få stopp på personbilen. Två personer i bilen, en kvinna och en man. Det är mannen som kör och kvinna visar sig vara efterlyst. Kvinnan körs till häktet i Mariestad medan mannen körs till polisstationen för provtagning. Mannen misstänkt för rattfylleri samt grov olovlig körning.

Man hittad allvarligt knivskuren i centrala Göteborg 
En man i 25-årsåldern hittades allvarligt knivskadad vid Näckrosdammen i centrala Göteborg under torsdagsmorgonen. Oklart om något vittne kan ha sett själva händelsen, men polisen har under natten genomfört förhör, teknisk undersökning samt försökt spåra med hund på platsen.. Polisen utreder försök till dråp.
Enligt polisen var det privatpersoner som uppmärksammade den skadade mannen vid midnatt och larmade.
Mannen var svårt knivskuren, och fick föras med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset. Ingen person har dock gripits misstänkt för dådet, som fått rubriceringen försök till dråp.
Skadorna bedömdes initialt som livshotande, men SVT Nyheter Väst har under morgonen inte kunnat nå Sahlgrenska sjukhuset för att få uppdaterade uppgifter om mannens tillstånd.

Ungdomar satte bilar i brand i Trollhättan
Klockan 22.39 på måndagskvällen
larmar vittnen polis sedan man sett en grupp ungdomar, mellan 5-6 killar vid Lantmannavägen.
Det har hörts smällar och möjligen så bar någon på en dunk av något slag. Det har även varit mopeder på plats. Någonting brinner på platsen.
När polisen och räddningstjänsten kommer fram så brinner en bil. Det har även tagit sig i ett närliggande garage, taket har börjat brinna. Ett ungdomsgäng observeras på plats men ingen kan peka ut någon gärningsman. Branden släcks.
Polisen upprättar anmälan om mordbrand. En bensindunk hittas på platsen som beslagtogs.

Man åtalas för våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande i Uddevalla
En man i 30-årsåldern och medborgare i Irak står åtalad för våldtäkt, då han i sin taxi den 5 oktober 2019 i Uddevalla genomfört en sexuell handling mot målsäganden. Målsäganden har inte deltagit frivilligt i den sexuella handlingen. Vidare har han utnyttjat att målsäganden på grund av sömn eller berusning eller annars med hänsyn till omständigheterna befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Den sexuella handlingen har med hänsyn till
kränkningens allvar varit jämförlig med samlag. Den tilltalade har härvid fört in sina fingrar i målsägandens underliv samt även slickat/sugit på hennes bröst. Mannen förnekar brott.

Mannen står även åtalad för sexuellt ofredande i två fall
1. Han har i sin taxi den 28 september 2019 i Uddevalla ofredat målsäganden på ett sätt som varit ägnat att kränka hennes sexuella integritet.
Han har härvid, dels gett målsäganden blickar och tittat på målsäganden mer än på vägen framför sig, dels tagit i hennes hår med sin hand och sagt att det är fint, dels lett mot henne på ett för målsäganden obehagligt sätt, dels lagt sin hand på hennes lår och hållit kvar handen där samt även frågat henne om hon var singel eller om hon hade någon som väntade på henne när hon kom hem.
Beteendet har i vart fall varit hänsynslöst och ägnad att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt.
Mannen förnekar brott.

2. Mannen har i sin taxi den 26 oktober 2019 i Uddevalla ofredat målsäganden på ett sätt som varit ägnat att kränka hennes sexuella integritet.
Han har härvid, dels suttit och tittat på målsäganden istället för att fokusera på vägen, dels lutat sig mot målsäganden och suttit nära henne, dels frågat henne varför hon skulle åka hem och om hon inte istället ville dansa vidare och dansa med honom, dels frågat henne hur gammal hon är och i vilken månad hon är född, dels frågat henne om hon var singel, dels säga till henne att hon behöver massage och att han är jätteduktig på massage samt även tagit på hennes hår och sagt att det var fint. Beteendet har i vart fall varit hänsynslöst och ägnad att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt.
Mannen förnekar brott.

Wilmas misstänkta mördare kan lida av allvarlig psykisk störning
Wilma Anderssons misstänkta mördare kan lida av en allvarlig psykisk störning, det menar Rättsmedicinalverket.
Mannen som är misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson, kan lida av en allvarlig psykisk störning – och kan även ha gjort det under det misstänkta mordet, det bedömer Rättsmedicinalverkets läkare efter en mindre sinnesundersökning.
Mannen som är i 20-årsåldern ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning inför en eventuell fängelsedom.
Han har en koppling till Wilma, och är på sannolika skäl misstänkt för mordet på henne. Mannen förnekar brott. Han sitter häktad fram till den 3 januari.

Två personrån i Göteborg - Sex personer gripna
Klockan 21.21 på söndagskvällen och vid Vännernas gård i Nolered är det fem personer som, delvis maskerade som rånar fem olika ungdomar. Bytet är mobiltelefoner och kläder. Ingen av de drabbade får några fysiska skador. Rånarna åker från platsen i en bil som larmas ut över polisradion. Bilen stoppas två timmar senare och fem killar i åldrarna 17-20 år kan gripas misstänkt för rånen. I bilen anträffas godset från rånen som tas i beslag, även bilen.

Klockan 04.42 på måndagsmorgonen var det dags för ett nytt personrån i Göteborg
Denna gång vid Kristinelundsgatan.
Det en man i 25-årsåldern som blir misshandlad och avtvingad sin mobiltelefon av en man i 30-årsåldern. Rånaren kan gripaas av polis i närområdet strax efter rånet.  

Man knivskadad utanför McDonalds
En man knivskars i samband med ett bråk på en parkering utanför McDonalds i Bäckebol på söndagseftermiddagen. Han fördes med ambulans till sjukhus.
Larmet kom in vid halv fem. Enligt Johan Josarp, vakthavande bebäl vid polisen region väst så blödde mannen rejält, men han var vaken och talbar.
Polisen söker nu flera gärningsmän som uppges ha lämnat platsen i samband med händelsen, som rubriceras som grov misshandel.
– Vi är väldigt intresserade av att få in vittnesmål. Om du var på platsen och såg att det bråkades, så tar vi tacksamt emot tips som kan hjälpa oss att lokalisera gärningsmännen, säger Johan Josarp.

Ruta på polisbil krossad i Göteborg
Under natten till söndagen strax innan klockan två vandaliserades en polisbil medans poliserna lämnat den för att utföra ett uppdrag i Biskopsgården. Skadegörelsen upptäcktes när de kom tillbaka till bilen, som fick bärgas från platsen.
– Framrutan var sönderslagen, så de fick ringa på bärgare, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. I nuläget finns ingen misstänkt.

Larm om sjönöd slutade med gripen båttjuv
Sjöräddningen och Kustbevakningen ryckte ut på fredagen ut för att hjälpa en båt i nöd utanför Fjällbacka. Men när båten bogserats till hamn blev polisen inkopplad.
– Båtens förare bedömdes vara narkotikapåverkad och därför tillkallades polisen, berättar Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare.
Polisen upptäckte att båten i fråga stulits i Kungshamn tidigare under dagen och föraren kunde gripas.

Friande bilbrandsdomar i Västra Frölunda överklagas
Den 13 augusti sattes ett sjuttiotal bilar i brand av en grupp maskerade män runt Frölunda torg. Sex personer, i dag mellan 16 och 21 år gamla, åtalades för bland annat grov skadegörelse och våldsamt upplopp – men enligt tingsrätten höll bevisningen bara mot en av dem.
Åklagaren har överklagat de friande domarna i fallet med bilbränderna i Göteborg i fjol.
Flera av de misstänkta identifierades av polisen. Men enligt tingsrätten kan polisens utpekande ha styrts av de många videoklipp de sett av männen före identifieringstillfället.
-– Just det här resonemanget håller jag inte med om. De här poliserna har naturligtvis tittat på enormt mycket material men de har gjort identifieringen efter noggrann undersökning av materialet och det är poliser med erfarenhet av området och individerna, så resonemanget borde föras åt helt andra hållet, säger åklagare Mats Ihlbom till SR.

Läs mer om den friande domen här
Polisen: ”Ett bakslag i arbetet mot gängkriminaliteten”
– Vad blir signalen till lokalsamhället när tre poliser identifierar en individ och de blir betraktade som trovärdiga men inte tillförlitliga? Vad blir signalen till lokalsamhället och hur kan vi i framtiden förmå målsägande att vittna? Det är frågor jag ställer mig, säger Kalle Fridén, polisiär förundersökningsledare.
Samtliga åtalade i fallet har nekat till brott.

Man står åtalad för två fall av vårdslöshet i sjötrafik
En man står åtalad i Uddevalla tingsrätt för två fall av vårdslöshet i sjötrafik i Bohus- Malmön.
Enligt åtalet har mannen brustit i gott sjömanskap till förekommande av sjöolycka genom att framföra vattenskoter i hög fart i närheten av båtar som legat för ankar eller boj och där det tidvis funnits badande i vattnet.
Genom att föra vattenskotern i hög fart nära båtarna och badande har han underlåtit att iaktta säker kurs och säker fart.
Det hände den 23 juli 2019 på Bohus malmön, Bohus-Malmön, Sotenäs kommun.

Mannen står även åtalad för att dagen efter åter brustit i gott sjömanskap till förekommande av sjöolycka genom att framföra vattenskoter i hög fart i närheten av båtar som legat för ankar eller boj och där det tidvis funnits badande i vattnet. Genom att föra vattenskotern i hög fart nära båtarna och badande har han underlåtit att iaktta säker kurs och säker fart. Det hände den 24 juli 2019 vid Bohus malmön, Bohus-malmön, Sotenäs kommun.

Kvinna gripen – polis sköt varningsskott
En polis sköt ett varningsskott i luften i samband med att ett fordon kontrollerades i centrala Göteborg klockan 02:33 natten till lördagen.
Skottet avlossades enligt polisen när en kvinna, som inte hade något med fordonskontrollen att göra, plötsligt kom körande i en bil i hög hastighet mot patrullen.
– De uppfattar det som att fordonet kör rakt emot dem i accelererande fart. Situationen blev så allvarlig att de nödgades avlossa varningsskott.
Kvinnan stannade bilen och greps. Hon misstänks för försök till grovt våld mot tjänsteman och rattfylleri.

Nytt personrån - avtvingad sin bil i Göteborg
På Lorensbergsgatan är det en man i 40-årsåldern som blir avtvingad sin gråa Audi A8 under pistolhot av en okänd man.
Mannen sitter i sin bil då det knackar på rutan till passagerardörren och han öppnar rutan.
En okänd man i 25-årsåldern, kamoflageklädd med en bandana över näsa och mun sticker in ett pistolliknande vapen i bilen och ber ägaren gå ur bilen. Ägaren ombeds även lämna kvar bilnyckel, plånbok och mobiltelefon vilket han gör.
Rånaren hoppar in i bilen och åker från platsen. Polisen larmar ut bilen över polisradion och vid Bollebygd på riksväg 40 är det en polispatrull som får syn på bilen.
Rånaren fortsätter upp till Viared där han svänger in på riksväg 27 och stannar efter en stund. En annan polispatrull anälnder och de båda patrullerna på plats griper mannen som är i 25-årsåldern.
Ägarens tillhörigheter anträffas i bilen.
 

Sparkad kommunchef får nytt jobb i kommun hon tidigare sparkats från 
Susanne Korduner fick gå från sitt jobb som kommunchef i Färgelanda den 11 december.
I januari börjar hon sitt nya jobb som tillförordnad näringslivs- och kommunikationschef i Åmål.
Korduner blev sparkad på dagen från kommunchefjobbet i Färgelanda den 11 december och kommunalrådet Tobias Bernhardsson har sagt att hon fick gå eftersom de var oeniga.
Korduner var tidigare kommunchef i Åmål under tidigt 2000-tal och fick sluta 2008 och åter får anställning hos.

Man i 45-årsåldern rånad av ungdomar i Göteborg
På Länkharvsgatan har en man i 45-årsåldern blivit rånad strax före lunch på fredagen.
Mannen har blivit rånad av 6-7 unga killar som hotade honom med både kniv och batong. De tilltvingade sig 6.500 kronor som han en stund tidigare tagit ut på en bankomat samt en mobiltelefon. Killarna sprang därefter från platsen i riktning mot Angereds centrum. Den rånade mannen är skärrad men inte fysiskt skadad. Flera patruller inklusive polishund söker nu efter rånarna.
 

Sotenäs - I Askum har två personer stulit vapen i en bostad.
En kvinna vaknar upp i sin bostad av att två personer befinner sig där. Båda är maskerade och när de blir upptäckta försöker de spraya kvinnan i ansiktet med något men missar.
De lämnar sedan bostaden och försvinner i en röd bil i riktning mot Hunnebostrand. De hade innan kvinnan vaknade brutit sig in i ett vapenskåp och stulit två jaktvapen som de fick med sig. En teknisk undersökning har gjorts på brottsplatsen. Polisen har sökt i området efter rånarna men ingen är ännu gripen.
Om någon har gjort iakttagelser eller har tips om aktuell händelse kan man kontakta polisen på 114 14.

Klartecken för att odla jätteräkor i Lysekil
Länsstyrelsen har gett tillstånd för odling av jätteräkor vid Grötö. Företaget Vegashrimp får öppna 18 bassänger till en storlek av 500 kubikmeter.

Upp till 39 ton vannameijätteräkor per år kommer få odlas vid Grötö i Lysekil.
Företaget Vegafish, som gick i konkurs i somras, hade under flera år en försöksodling i Norra hamnen. Redan under 2018 togs premiärskörden upp och följdes sedan av flera skördar.
Efter Vegafish konkurs startades ett nytt bolag, Vegashrimp, som nu ska öppna 18 bassänger till en storlek av 500 kubikmeter.
Enligt tidningen Lysekilsposten gäller tillståndet för odlingen av jätteräkor på Grötö till sista september 2024.

Bilist misstänkt för stöld stoppades med spikmatta
På E45 i Brålanda stoppas en bil med släp med hjälp av spikmatta klockan 04.58 på fredagsmorgonen.
Det är en polispatrull som fattar misstankar mot ekipaget och försöker göra ett stopp. Föraren stannar dock inte så polisen beslutar om att använda spikmatta. När ekipaget kör över spikmattan blir det stopp och en kontroll påbörjas. Bilen och släpet misstänks vara stulna och föraren, en man i 50-årsåldern, grips och körs till polisstationen för vidare utredning. Bilen och släpet är tagna i beslag.

Ungdomsgäng knivrånade man i Trollhättan
En man ringer polisen och uppger att han blivit rånad i Kronogården av ett tio-tal personer i åldern 18-20 år vid 17:20 på torsdagen.
Offret uppger att han blivit hotad med kniv och slagit mannen, samt att gärningsmännen tillgripit pengar, okänd summa.
Offret uppger vidare att han har fått skador och blöder från näsa och ansikte. Han anser sig inte behöva ambulans. Oklart på vilket sätt skadorna uppkommit. 
Upprinnelsen till rånet ska ha varit en uppgjord bilaffär där offret ska ha tagit med sig pengar för att köpa en bil i området.
Han blir attackerad av ungdomsgänget när köpet ska genomföras och pengarna ska lämnas över.
Polisen upprättar anmälan om rån, ingen ytterligare  information kring omständigheterna.
 

Man i Uddevalla åtalas för över 20 skadegörelser
I flera veckor utsattes kyrkor, förskolor och kommunhuset för skadegörelse. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för över 20-tal brott.
Under hösten trillade anmälningarna in. Skadegörelserna i Uddevalla avlöste varandra. Allt från kommunbilar, till fönsterrutor på kommunhus, kyrkor och skolor utsattes för glaskross och förstörelse.
Men en tisdag mot slutet av oktober upphörde all vandalisering. Det var då en man i 30-årsåldern greps på bar gärning. Nu åtalas mannen för över 20 fall av skadegörelse.
Den åtalade mannen erkänner bara ett fall av skadegörelse; den på Norgårdensskolan. I övrigt förnekar han brott.

Kvinna misshandlad och utsatt för rånförsök i Göteborg
På Lindholmen har en kvinna i 40-årsåldern blivit utsatt för ett rånförsök klockan 16:13 på torsdagen.
Två män kom fram till henne och sa att de skulle ha hennes mobiltelefon och bankkort. De slog även till henne i huvudet med någon form av tillhygge så hon började blöda. Hon sa till dem att polisen var på väg och de blev då rädda och sprang iväg från platsen utan att få med sig något.
Rånarna ska var i 25-årsåldern, den ena hade en turkos jacka och den andra en mörk jacka. Båda hade mössor på huvudet. De sprang i riktning mot radiohuset.
Polis är på plats och söker efter rånarna med bl a polishund.
Ingen gripen för närvarande.
18.00 Polispatrullen har kört kvinnan till Sahlgrenska sjukhuset för kontroll.

Lastbil bestulen under färd av flera fordon - Sex personer gripna
En kvinnlig lastbilschaufför har varit och lastat gods från ett lager med elektronik i Skövde. På vägen därifrån upptäcker föraren att det ligger två bilar bakom som verkar följa efter lastbilen på nära håll.
Polispatruller larmas ut klockan 00.47 natten till torsdagen och efter lite sökande kan man stoppa de båda bilarna längs Riksväg 26. Man kan koppla de båda bilarna till stölden som ägt rum under färd.
De 6 gripna männen har lyckats under färd bryta plomberingen till lastbilen och slängt ut varor som senare har påträffats på flera platser längs vägen av polis.
Man har säkrat brottsverktyg, spår i lastbilen samt de båda personbilarna har tagits i beslag. Samtliga gripna har transporterats till polisstationen i Skövde för vidare utredning. Mycket bra polisarbete ledde till ett bra ingripande.
Polisen meddelar att två¨av de sex gripna männen är kända av polisen sedan tidigare och tillhör ett Rumänskt kriminellt nätverk

Man har anträffats avliden i Trollhättan
Mannen har anträffats avliden utomhus på en cykelväg vid Lasarettsvägen strax innan klockan 19 på onsdagskvällen.
Platsen för fyndet spärras av. För närvarande är det inte säkerställt hur mannen avlidit.
Polisen behandlar platsen som en brottsplats fram till dess att man kan fastställa något annat. Fyndet gjordes av en förbipasserande.
Polisen inleder dock en förundersökning med rubricering mord. Anledningen är att man måste göra det fram till dess dödsorsaken mm är fastställd. Tekniker kommer att undersöka platsen och kroppen.   

Trollhättans kommun ser över säkerheten för tjänsteman efter nidfilm om Joakim Lamotte
Efter nidfilmen: Kommunen ser över kulturchefens säkerhet
Sedan Joakim Lamotte publicerade kulturchefen Paula Pellis parodi på hans rapportering från Kronogården, har kommunen tagit emot många reaktioner med hotfulla undertoner.
I filmen syns Paula Pelli vandra omkring i ett folktomt Kronogården och prata in i kameran som om det vore fullt upplopp, likt det var när Joakim Lamotte var där i förra veckan.
Lamotte publicerade filmen igår och menade i sitt inlägg att videon förminskar händelserna och är hånfull.
Reaktionerna till kommunen är nu många och starka, några har hotfulla hotfulla formuleringar.
– Det har nu också blivit en arbetsmiljöfråga, säger Vivian Komstadius som är kommunikationschef på Trollhättans stad. Vi måste se till att vi kan säkra en trygg arbetsmiljö för Paula Pelli.
 

Frölundakapten Joel Lundqvist blir Årets Göteborgare
Frölundas "lungor, hjärta och hjärna under 20 säsonger" – Joel Lundqvist blir som förste ishockeyspelare korad till Årets Göteborgare 2019.
"Joel Lundqvist har vunnit många segrar och spelat fler matcher än någon annan för sitt älskade Frölunda Hockey. SM-guldet är hela lagets prestation, men utan en klok kapten klarar sig ingen som är ute på hal is. Han är en drivande kraft bakom lagets vinnarkultur och en favoritspelare hos den stora publiken. Joel Lundqvist bidrar stort till Göteborgs rykte som hockeyns huvudstad och är en värdig Årets Göteborgare 2019" lyder motiveringen.
– Hedrande, säger Joel Lundqvist om utmärkelsen

Myndigheter fördjupar samarbete mot missbruk av välfärdssystemen
Tisdagen den 17 december samlades ledande representanter för 19 myndigheter för att diskutera hur det myndighetsövergripande arbetet mot bidragsbrott och missbruk av välfärdssystemet kan stärkas. Under mötet fattades beslut att starta fem gemensamma arbetsgrupper för att förhindra felaktiga utbetalningar.
Mötets fokus var att utbyta lägesbilder och att undersöka förutsättningarna för ett närmare och mer strukturerat långsiktigt samarbete för att förhindra att utbetalningar sker på felaktig grund. Under dagens möte fattades beslut att starta gemensamma arbetsgrupper inom fem områden. Syftet är att undersöka vad myndigheterna kan göra ytterligare tillsammans, i första hand inom ramen för de lagar och regler som gäller.
De fem arbetsgruppernas kommer arbeta med att:
Fullt ut använda lagen om underrättelseskyldighet
Förbättra informationsutbytet mellan myndigheter
Utveckla gemensamma riskanalyser
Förändra attityder och normer kring välfärdsbrott
Se över möjligheterna till en mer sammanhållen identitetsförvaltning
En gemensam slutsats från mötet var att myndigheterna behöver stöd av varandra för att klara sina uppdrag på detta område. Detta nya myndighetssamarbete kommer att komplettera den myndighetssamverkan mot brott som redan finns.
Arbetsgruppernas resultat kommer redovisas i samband med nästa möte mellan berörda myndigheter. Mötet planeras till påsken 2020.
Ett prioriterat område för Försäkringskassan, som tog initiativ till mötet, är att förhindra felaktiga utbetalningar. Genom hög kvalitet i kontrollverksamhet innan utbetalningar görs kan brottlighet avvärjas samtidigt som incitamenten för brott mot välfärdsstaten på sikt minskar.
Deltagande myndigheter:
Arbetsförmedlingen
Arbetsmiljöverket
Bolagsverket
Brottsförebyggande rådet
CSN
Domstolsverket
Ekobrottsmyndigheten
Försäkringskassan
Inspektionen för socialförsäkringen
Inspektionen för vård och omsorg
Kriminalvården
Kronofogdemyndigheten
Migrationsverket
Pensionsmyndigheten
Polismyndigheten
Skatteverket
Skolverket
Socialstyrelsen
Åklagarmyndigheten

Bussförare misshandlad i Göteborg
På hållplats Ulfsparregatan blir en bussförare misshandlad av ett gäng ungdomar när han ber dom gå av bussen. Polisen får in larmet klockan 12:36 på tisdagen
Ungdomarna har stökat och inte gått av bussen efter flera tillsägelser. Bussföraren stannar bussen på hållplatsen, då sparkar och slår ungdomarna föraren, därefter springer de från platsen. Föraren inväntar polispatrull.
Polis kan hålla förhör med föraren som har skador på båda benen. En anmälan om misshandel skrivs, ingen är i nuläget gripen. På bussen finns kameraövervakning. 
Om någon av passagerarna på bussen sett misshandeln kan tips lämnas till polisen på telefon 114 14.  

Hovrätten ändrar tingsrättens dom efter knivbråk i Brastad
Tonåringen högg offret med kniv i nacken. I tingsrätten friades han, nu döms han i hovrätten för grov misshandel.
Det var i maj som polisen larmades till Brastad efter ett knivbråk. En man i 30-årsåldern hade blivit knivhuggen i nacken.
En tonåring åtalades för mordförsök, men friades i tingsrätten.
Nu gör hovrätten i Västra Götaland helt om. Tonåringen döms för grov misshandel till 100 timmars ungdomstjänst.

Tullens arkotikahund i Göteborg nosade upp ovanligt stort narkotikabeslag
På luciadagen fick en narkotikahund upp ett spår vid en personbil på Tysklandsterminalen i Göteborg.
Det visade sig finnas stora mängder narkotika gömt i bilen.
– Den här mannen är nog del av något större, det skulle jag tro, säger Pehr Hagenklev, utredningschef vid Tullkriminalen i Göteborg.
Mannen, som är i fyrtioårsåldern, häktades igår och är misstänkt för grov narkotikasmuggling.
Vad var det för typ av narkotika?
– Det är en av de tyngre drogerna vi har tagit, men exakt vilken vill jag inte gå in på. Men jag kan nog säga ganska säkert att misstankegraden kommer justeras nu här framöver, till synnerligen grov narkotikasmuggling, säger Pehr Hagenklev.
Han vill heller inte uppge vilka mängder det handlar om.
”Del av något större”
Misstänker ni att mannen är del av en större liga?
– Det är för tidigt att säga, men det är ju en stor mängd narkotika, så det är klart att han är del av något större. Det tror jag nog, ja.
Det är inte så ofta ni gör såhär stora beslag?
– Nej, det är det inte.
Mannen kom med en färja från Fredrikshamn, som anlände till Tysklandsterminalen. Han var ensam i bilen och åkte fast i en vanlig rutinkontroll, där narkotikahunden markerade. Bilen togs då åt sidan.
Hunden fick en extra klapp efteråt?
– Ja, haha. Det är faktiskt jätteroligt när det sker sådana här beslag i det flödet. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Man åtalas för att ha kört i 128 km/tim på 80-väg
En man född 1976 ståt åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grov olovlig körning och hastighetsöverträdelse.
Mannen har kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 26 september 2019 på Atk14062010, Brastad, Lysekils kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning och för att ha kört personbil med en hastighet av 128 km/tim km/tim trots att högsta tillåtna hastigheten var 80 km/tim.
Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 80 dagsböter à 200 kronor. Summa: 16 000 kronor.

Radikal islamism minskar inte i Västsverige
Antalet radikala islamister minskar inte i Västsverige, trots att Islamiska staten försvagats kraftigt. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i dag höll ett föredrag på Handelshögskolan i Göteborg.
– Här finns ett helt ekosystem, säger han.
– Vi gjorde ju en rapport 2018 och miljöerna har ju inte minskat i alla fall, om man ska tro säkerhetspolischefen Klas Friberg. Han var nyligen i regionen och han sa att de ökar faktiskt. De har aldrig varit större än de är idag. Och att de inte minskar är ju problematiskt, framför allt efter IS kollaps, säger Magnus Ranstorp.  
Säpos pressansvarige bekräftar att de här grupperna aldrig varit större än de är i dag, men det är svårt att säga om de ökat under det senaste året. Det man kan slå fast är att radikal islamism ökat kraftigt i Sverige under en tioårsperiod.
– Västra Götaland har ju varit lite av ett epicentrum, framför allt när det gäller de som har rest till Syrien och Irak. Ungefär 100 personer reste. Men det är ju inte bara de som varit i fokus utan också det ekosystem som finns här, säger Magnus Ranstorp.
Flera platser i Västra Götaland
Han nämner Göteborg, Borås och Uddevalla som platser där det finns salafistiska grupper. Det är en konservativ form av islam som inte är våldsbejakande i sig, men som kan utgöra en grogrund för våldsbejakande extremism. Och i de här grupperna finns ofta starka ledare. 
– De är väldigt karismatiska, de är starka, de har en historia, de har också starka band sinsemellan. De åker på föreläsningsturnéer och lockar in unga personer i problematiska miljöer, säger Magnus Ranstorp.

Polisen stoppar läckor i mordutredning
Nu stryper polisen informationen om utredningen av mordet på Wilma Andersson ytterligare, även inom polishuset. Utredningen är nu försedd med så kallat dubbelt åtkomstskydd vilket betyder att bara de poliser som jobbar med ärendet just nu har tillgång till materialet.
Anledningen till åtgärden är att man vill undvika att misstänkta får reda på detaljer som kan störa utredningen.
Man vill också undvika att uppgifter läcker ut i media.

Polisbil rammad av bilist i Lerum
Polispatrull stoppar en personbil för kontroll, där föraren visar tecken på narkotikapåverkan i Olofstorp, Lerums kommun strax före klockan 12.
Han tas med för provtagning, misstänkt för drograttfylleri. I samband med att polispatrullen genomför fordons- och förarkontrollen, lämnar en annan personbil platsen. En ytterligare radiobil som ska stoppa denna bil för kontroll, blir då i anslutning rammade i sidan av bilen. 
Ambulans skickas till platsen, och föraren av den påkörande bilen, en man, förs med ambulans till sjukhus, med okänt skadeläge. Han är dock även gripen av polis som misstänkt för försök till grovt våld mot tjänsteman.
Poliserna i radiobilen får lindriga skador, ingen av dem har dock behövt följa med ambulans för vård. Radiobilen och den påkörande bilen bärgas i från platsen.

Man åtalas för att ha fört tre barn till Irak
En man i 40-årsåldern och medborgare i Irak, Sverige står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för för att otillåtet fört tre barn till Irak (egenmäktighet med barn, grovt brott)
Mannen skall utan något beaktansvärt skäl, egenmäktigt fört bort två barnen födda 2003 och 2010, som han hade vårdnaden om gemensamt med en kvinna. Han har härigenom, utan kvinnans samtycke, skiljt barnen ifrån henne och fört dem från Uddevalla till Irak, där han hållit dem i praktiken oåtkomliga för henne.
Det hände mellan den 10 december 2015 och den 16 augusti 2019 i Sverige och Irak.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom barnen flyttats från sin invanda miljö vad gäller bla skola och vänner och förts till en plats där de levt till stora delar avskurna från kontakt med sin mor under en lång tidsperiod.
Åklagaren vill att mannen döms för egenmäktighet med barn, och anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom barnen flyttats från bland annat skola och vänner och förts till en plats där de levt till stora delar avskurna från kontakt med sin mamma under en lång tidsperiod.
Enligt åtalet ska alla barnen nu vara tillbaka i Sverige. 
Förhör med den tilltalade (tolkbehov arabiska) som förnekar brott.

Göteborg, våldsamt upplopp samt skadegörelse
På Fänkolsgatan har flera containrar satts i brand vid 22-tiden på lördagskvällen.
När räddningstjänsten kommer för att släcka möts de av flera personer som kastar sten samt skjuter raketer mot dem.
Räddningstjänsten blir tvugna att backa ur i väntan på polis. När polisen säkrat området kan räddningstjänsten återvända och släcka bränderna.
Polisen har skrivit anmälningar om våldsamt upplopp samt skadegörelse. Ingen skadad eller frihetsberövad.

Kvinna gripen – stal för 50 000 kronor på Torp
En kvinna greps av polis under lördagseftermiddagen. Hon ska ha lastat minst två vagnar fulla med varor från ett stort möbelvaruhus på Torp i Uddevalla utan att betala.
Kvinnan ska enligt polisen ha varit inne i varuhuset, lastat vagnarna i omgångar med varor värda uppemot 50 000 kronor och gått ut.
När personalen började misstänka vad som höll på att hända, larmade de polisen, som i sin tur kunde gripa kvinnan på plats. Hon är nu misstänkt för stöld.

Stenkastning mot polis i Trollhättan
En polispatrull fick strax efter 19-tiden på lördagskvällen stenar kastade mot sig i Sylte i Trollhättan. Enligt Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, ska ingen polis blivit träffad eller skadad.
Händelsen ska enligt Göran Carlbom inte ha något samband till de oroligheter som varit i grannområdet Kronogården de senaste dagarna.
– 4-5 ungdomar ska ha blivit utslängda från en fotbollsmatch i en hall där i Sylte, för att de stökade. Då körde polispatrullen förbi och dessa ungdomar kastade då sten mot bilen, säger Göran Carlbom.
Ingen ska vara skadad och ingen är heller gripen, enligt Göran Carlbom hos polisen.

Ordningsvakter och väktare i Trollhättan får inte patrullera i Kronogården
Efter den senaste veckans oroligheter i Kronogården i Trollhättan har ordningsvakter och väktare slutat att patrullera området under kvällar och nätter.
Senast i torsdagskväll var det en stor polisinsats i stadsdelen Kronogården i Trollhättan då ungdomar kastade bengaler och sköt raketer i området. Nu har regionala skyddsombudet fattat beslut om ett stopp för väktare och ordningsvakter att patrullera i området. Det anses för vara förenat med allvarlig fara för deras liv och hälsa, rapporterar TTELA.
Stoppet började gälla 12 december, och avser tiden mellan klockan 18.00 och 03.00. Under andra tider på dygnet görs en bedömning om området är lugnt eller inte.
Bilbränder och attacker mot polis
Bakom beslutet ligger den senaste tidens oroligheter i Kronogården, med bilbränder och attacker mot polis som två viktiga faktorer.
Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans stad, säger till tidningen att hon förstår att vaktbolaget väljer att göra så här då de har ansvar för sina anställda. Hon har bett att få träffa vaktbolagets ledning för att hitta en lösning.
– Jag har inga synpunkter på deras bedömning, utan nu tittar vi framåt och försöker hitta en lösning så att vi kan få vakterna att komma tillbaka så snart som möjligt, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans stad.
Stoppet ska fortsätta fram till 24 januari nästa år.

Rånaren stal lastbil – och körde in i företagslokal i Kungsbacka
Först stals en lätt lastbil från en frukt- och gröntbutik och sedan kördes den in i ett företags lokal i Kungsbacka. Rånaren ska ha fått med sig en tom kassaapparat. Polisen larmades till företaget, som tillverkar inredning till bilar, vid 5-tiden på lördagmorgonen. En lätt lastbil hade körts in i företagets entré och det visade sig att den var stulen från en frukt- och gröntbutik i närheten. Bilen ska ha stulits genom att rånaren först stal bilnycklarna från butiken. Just nu pågår en teknisk undersökning på platsen.
Om något med stulits från företaget är i nuläget oklart.
Polisen har ännu ingen misstänkt.
– Troligtvis har tjuvarna åkt iväg i en annan bil, vi har sökt med hund men inte hittat några spår, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Rekordstort knarkbeslag efter polisjakt i Borås
Boråspolisen har gjort ett stort narkotikabeslag, sannolikt det största någonsin i Sjuhärad, även ett av de största i Sverige i år..
Upptäckten gjordes efter en kortare biljakt som slutade i diket, efter att en bil inte velat stanna på polisens order. I bilen upptäcktes stora mängder knark och två personer greps på plats.
Ytterligare husrannsakningar genomfördes i bostäder i Sjuhärad varpå ännu mer narkotika hittades, samt även olika skjutvapen och narkotikatillbehör. I samband med detta greps en tredje person.
– Utan att säga för mycket kan jag konstatera att det utan tvekan handlar om ett rekordstort beslag. Dessutom hittade vi attiraljer som styrker narkotikahantering. Vi är väldigt nöjda med utfallet, säger Magnus Reinholdsson, gruppchef för grova brott, vid polisen, till BT.
På fredagen häktades männen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Alla tre nekar till brott.

Ungdomsgäng sköt raketer mot polisen i Vänersborg
Polisen i Vänersborg blev under fredagskvällen attackerade av ett ungdomsgäng som kastade raketer omkring sig. Totalt fick fyra personer omhändertas av polis.
Polis larmades klockan 22.23 till Vänersborg där bråk och skadegörelse förekom. 20-30 ungdomar har slagit sönder flera rutor på en livsmedelsbutik samt rivit ner vägskyltar och skjutit raketer. Vissa delvis maskerade.
Flera polispatruller åker till platsen och möts av stenkastning och raketer. En polisbil utsätts också för skadegörelse. Flera personer avvisas från platsen och några omhändertas för ordningsstörning. De fyra som omhändertogs skall vara mellan 14 och 25 år gamla
Inga personskador. Vid 00.30 är det åter lugnt på platsen. Polisen har skrivit anmälningar om våldsamt upplopp och skadegörelse.
Oroligheterna i Vänersborg liknade dem som tidigare i veckan inträffade i Trollhättan,

Stenkastning mot polis i Göteborg
I Lövgärdet har polis utsatts för stenkastning på fredagskvällen.
Det är en polispatrull som fått stenar och burkar kastade emot sig.
Flera polispatruller anslöt efter en stund och man kunde få kontroll på platsen. Flera personer har omhändertagits enligt polislagens 13§. Polisen har även inlett en förundersökning om våldsamt upplopp. Ingen har kommit till skada.
Det är just nu lugnt men några polispatruller är kvar i trygghetsskapande syfte.

Nya oroligheter iTrollhättan
Ordningsstörningar i Kronogårdstorget har inträffat på torsdagskvällen.
Ett flertal personer har kastat bangers och skjutit raketer på torget. Inga kända personskador i nuläget och en polisinsats pågår för att få kontroll över situationen.
– Vi har en relativt stor resurs på plats. Brottsläget är oklart, men vi jobbar med att omhänderta så många som möjligt som är delaktiga, säger Göran Carlbom.

Hur många som deltagit i oroligheterna är oklart, enligt polisen.
Enligt jourhavande förundersökningsledare Per Silén ska flera personer ha omhändertagits, men antalet är ännu okänt.
Enligt polisen har sociala medier-journalisten Joakim Lamotte besökt området under kvällen.
– Det har rört upp känslorna, säger Göran Carlbom.

20.05 - tre personer är omhändertagan enligt PL13§. En anmälan gällande våld mot tjänsteman (polis lindrigt skadad av flaska i huvudet) samt en anmälan gällande stöld (stöld av kamera) kommer att upprättas. Polisär resurs kvar på plats men läget är nu lugnt runt torget.
– Det kan uppfattas som att vi är defensiva, men vår bedömning är att det här inte går att lösa på annat sätt. Vi ingriper naturligtvis vid grövre brott, men det är svårt att göra ingripanden mot raketer som skjuts på en plats längre bort. Det blir en katt och råtta-lek. Det är också alltid en balansgång för oss – vi ska alltid verka i det här området, och då måste vi göra rätt slags ingripanden mot rätt personer, säger Göran Carlbom.

21.35 - sammanlagt är nu sju st omhändertagna enligt PL13§. Har återigen varit lite fyrverkerier som avfyrats i området. Inga kända personskador eller materiella skador. Polisiär resurs kvar på platsen tills det har lugnat sig.

Både i söndags och måndags utsattes polis för bland annat stenkastning och smällare, så kallade bangers. Då brann också bilar i området.

Vi uppdaterar regelbundet

Kvinna gripen för mordförsök
På Solhemsgatan i Mölndal har en man i 50-årsåldern blivit knivskuren i sin bostad på onsdagskvällen. Han har fått en del skador på armarna och på ryggen och är förd till Sahlgrenska sjukhuset. S
kadorna bedöms som lindriga. En kvinna i 35-årsåldern som befunnit sig i bostaden men lämnat kunde efter en stund stoppas i en bil. Hon greps misstänkt för försök till dråp. Bilen tagen i beslag och bostaden avspärrad för teknisk undersökning.

Förare blev av med körkortet i Grästorp
En personbil som framförs i hög hastighet, Lilla edet / Grästorp klockan 16:36 på onsdagen.
Polis skickas till väg 44 efter att polishelikoptern larmat om en personbil som framförts i hög hastighet. Färden går på vägg 44 österut,och polispatrull som beordrats får också syn på bilen på väg 44. Den kan stoppas för kontroll strax efter korsningen väg 2561, i höjd med Guldsmedstomten. Polispatrull utfärdar ett ordningsförläggande, o-bot, till föraren, en man, samt omhändertar hans körkort.

Två knivskurna på gym i Borås
Polis skickas till Bryggaregatan efter larm via SOS om en misshandel på ett gym klockan 16:29 på tisdagen.
En man uppges ha blivit knivskuren, men han har lämnat platsen i bil.
Polis arbetar på platsen med att utreda händelsen.
Det framkommer att två personer ska ha kommit in till akuten på Borås sjukhus, de har troliga knivskador. Polis åker till platsen.
Polisen får fram uppgifter som pekar på att de två männen som kommit in till akuten är de män som var involverade i bråket på gymmet. Det visar sig även att båda männen har skador som troligen kommer från kniv.  
En har lindriga skador, mindre knivsår och svullen hand. Den andra mannen har något större skador på baksidan av båda benen. Båda skadorna är troligen knivskador. Två okända gärningsmän uppges ha lämnat gymmet, ingen av dessa är för närvarande gripna.
Förundersökning inled med rubricering grov misshandel i två fall. 

Kvinna åtalas för fler fall av förföljelse och olaga hot
En kvinna står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för flera fall av förföljelse.
Kvinnan skall enligt åtalet ha mellan den 13 december 2017 och den 4 maj 2019 i Uddevalla med omnejd förföljt sin en man genom brottsliga gärningar i form av ofredande och olaga hot enligt nedanstående. Varje gärning var led i en upprepad kränkning av mannens integritet.

Kvinnan har mellan den 13 december 2017 - 27 april 2019 genom annat hänsynslöst beteende ofredat mannen genom att ringa upp till hans telefon samt vid ett flertal tillfällen lämnat meddelanden till hans röstbrevlåda innehållandes kränkande och nedsättande uttryck riktat till honom samt hans
partner såsom exempelvis "du är så jävla sjuk så gå och kör ihjäl dig själv",
"jag kommer att knäcka dig för tid och evighet och jag kommer att jävlas med dig så att du blir så olycklig i resten av ditt sket liv" samt till hans e-postadress skrivit att han exempelvis har "en fruktansvärd kvinnosyn" samt att han är "helt väck i huvudet".

Kvinnan har den 29 juni 2018 genom annat hänsynslöst agerande spottat mannen i ansiktet vilket varit ägnat att kränka hans frid på ett kännbart sätt.

Kvinnan har vid ett tillfälle mellan den 3 - 4 maj 2019 genom annat hänsynslöst agerande spottat mannen i ansiktet samt på hans tröja vilket varit ägnat att kränka hans frid på ett kännbart sätt.

Olaga hot
Kvinnan har mellan den 13 december 2017 - 1 januari 2019 hotat mannen genom att lämna ett flertal meddelanden via hans telefon till hans röstbrevlåda innehållandes hot såsom exempelvis "...kom inte i närheten av mig säger jag till dig för jag slår fullständigt ihjäl dig med mina bara händer...", "jag tar det här plakatet vet du och jag drar det i det feta asets käft
eller på dig så hon blir tandlös på riktigt", "jag ska slå sönder hela ditt sket hus din dumma jävel". Hoten har varit ägnade att hos mannen framkalla allvarlig fruktan för egen och annans säkerhet till person samt egendoms säkerhet.

Kvinnan förnekar brott i polisförhör

Skolinspektionen stänger den muslimska Vetenskapsskolan i Göteborg
Safirskolan – tidigare Vetenskapsskolan styrs fortfarande indirekt av en person som tidigare ansetts olämplig. Det menar Skolinspektionen som nu stänger skolan.
Vetenskapsskolan/Safirskolan har tidigare upprepade gånger fått kritik av Skolinspektionen för religiöst präglad undervisning, med bön och andra religiösa inslag samt utebliven sex- och samlevnadsundervisning.

Enligt en rapport från Försvarshögskolan ska personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för IS. Skolan såldes dock i somras och när Skolinspektionen i september frågade den nya ägaren om hon tittat närmare på uppgifter om att personer knutna till skolan ska ha varit anslutna till IS svarade hon: 

En av de radikala islamister som Säpo bedömt som säkerhetshot och som regeringen beslutat ska utvisas var tidigare vd för Vetenskapsskolan. Eftersom de är hotade i sina hemländer kan de inte utvisas nu, utan övervakas.
Skolinspektionen menar att personen fortfarande har inflytande över skolan.

De bedömer alltså att det finns en betydande risk att personen på olika sätt påverkar barnen och eleverna på skolan, trots den överlåtelse som skett.

Skolinspektionen beslutar därför att stänga Safirskolan, som omfattar två enheter. En med årskurserna F-3 och en med 4-9.
Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om att kräva att Skolinspektionen ska stänga skolan.  

Skolinspektionens beslut om att stänga Vetenskapsskolan avslöjar hittills okända uppgifter från Säpo – däribland ett brev som Abdel Nasser El Nadi skrivit inifrån Migrationsverkets förvar.
Enligt Säpo har den nya ägaren Jihane Jdidi agerat "bulvan" åt El Nadi.

Två misstänkta för inblandning i mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla släpps
Under måndagen hölls häktningsförhandling mot två personer misstänkta för inblandning i mordet på den 17-åriga flickan i Uddevalla. Båda släpptes under måndagseftermiddagen.
Under måndagseftermiddagen meddelade Uddevalla tingsrätt att båda personerna släpps. Rätten ansåg att det inte förelåg tillräckliga skäl för häktning av den första personen. Den andra häktningsförhandlingen ställdes in då åklagaren hävde anhållandet av den andra personen.
– Eftersom det är princip samma omständigheter som kommer framläggas på nästa häktningsförhandling så ansåg jag att det inte fanns skäl att vidhålla den häktningsframställan, säger kammaråklagare Jim Westerberg.
I och med beslutet från tingsrätten släpps mannen i 45-årsåldern och kvinnan i 40-årsåldern fria, men båda två är misstänkta för brott.

Vårdföretag polisanmält i Trollhättan – misstänks för att ha lurat kommunen
Trollhättan stad har polisanmält vårdföretaget Sandys Assistans.
Enligt kommunen överensstämmer inte den utbetalda ersättningen med det faktiska antalet vårdtimmar som företaget utfört.
Vårdbolaget ska enligt kommunen har sökt ersättning för timmar när personen de hade ansvar för gick i skolan.
– Vår internkontroll upptäckte att det inte riktigt överensstämde med beslut och antal timmar och när personer har arbetat och vi ville ha det utrett, säger Marianne Brattberg, socialt ansvarig samordnare på Trollhättans stad.

Kvinna i 40-årsåldern nekar till brottsmisstankar i fallet med mördade Wilma i Uddevalla
Just nu pågår en häktningsförhandling gällande en kvinna i 40-årsåldern som begärts häktad misstänkt för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Detta i samband med det misstänkta mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Kvinnan nekar och bestrider häktningen.
17-åriga Wilma Andersson anmäldes försvunnen för över tre veckor sedan.
Två veckor senare, efter ett intensivt sökarbete, hittade polisen en kroppsdel som gjorde att hoppet var ute om att hitta flickan vid liv.
En man i 20-årsåldern sitter sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat henne. Han förnekar brott.
Ytterligare en man i 45-årsåldern har begärts häktad misstänkt för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, häktningsförhandling mot honom kommer även den att hållas under dagen.

18-åring döms till fängelse för mord i Göteborg
En 18-årig ung man döms till nio års fängelse mord på en 24-åring i Biskopsgården hösten 2018.
Mordet skedde på Väderilsgatan den 13 november 2018. Enligt domen ska den dömde tagit fel på person när han sköt den 24-årge mannen till döds.
Han ska betala 76 500 kronor i skadestånd till 24-åringens familj och dödsbo.
En 16-åring döms sluten ungdomsvård i åtta månader för medhjälp till förberedelse till mord och skyddande av brottsling.

Trafikvecka med fokus på nykterhet
Julen nalkas och så även julfester, julbord och glöggmingel. Under vecka 50 lägger polisen extra stort fokus på nykterhet i trafiken.
Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma vikten av att alltid köra nykter, för att alla trafikanter ska vara säkra på vägarna. Vi vill se en minskning i antalet skadade och döda i trafiken.
– Årligen omkommer fler än 250 människor i trafiken i Sverige. Vid ungefär en tredjedel av dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.
Risken för en allvarlig trafikolycka ökar när alkohol eller droger och bilkörning kombineras.
– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Var 500:e bil har en alkoholpåverkad förare bakom ratten. Därmed mångfaldigas risken för en dödsolycka både för dem själva och för andra trafikanter.
Insatsveckan under vecka 50 fokuserar på att höja kunskapen om faran med alkohol och droger i samband med bilkörning.
– Alkohol är en av de största trafikfarorna i dag. När vi återkallar körkort för personer som kört alkoholpåverkade är det en trafiksäkerhetshöjande åtgärd. I fjol återkallade vi 5 746 körkort på grund av rattfylleri och drograttfylleri, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.
En fråga som ofta inkommer till polisen är varför vi varnar om planerade nykterhetskontroller.
– Det är helt enkelt så att vi vill stoppa onyktra personer redan innan de sätter sig bakom ratten. Målet är inte att lagföra så många som möjligt, utan att genom synliga kontroller förebygga brott och minimera antalet onyktra förare på våra vägar, säger Ursula Edström.

Bostadslösa barnfamiljer får ingen hjälp av Göteborgs kommun
Många hemlösa barnfamiljer får inte längre hjälp av kommunen att hitta boende. I stället får de pengar i handen och får själva hitta tak över huvudet.
Göteborgs stad ändrade rutinen när det gäller socialt boende i maj i år så att de som saknade bostad själva fick leta boende. Tidigare hade kommunen köpt platser på bland annat vandrarhem och andra boenden. En av anledningarna till de nya rutiner var att minska de skenande kostnaderna för socialt boende.
Från 2011 till 2018 ökade kostnaderna för socialt boende för kommunen från 500 miljoner till nästan en miljard. En stor del av ökningen stod gruppen bostadslösa för, alltså personer som inte har behov annat stöd utan bara saknade bostad.
Saad Alo och hans familj blev av med lägenheten som de hyrde i andra hand och har fått vända sig till socialtjänsten för att få hjälp med boende. Varje vecka måste familjen söka om nytt bistånd för bostad och kommunen kräver också att man aktivt letar efter ett långvarigt boende.
Sen de nya rutinerna infördes har kostnaderna för socialt boende gått ner med runt 7 procent i Göteborgs stad.
 – Det är en väldigt svår bostadssituation i Göteborg och det får negativa konsekvenser. Jag är medveten om att det är svår situation för många, säger Eva Saletti talesperson i Göteborgs stad för sociala boendefrågor.

Grov misshandel i Lilla Edet
Polis kallas till Emanuel Bagaresgata. På platsen uppges det pågå någon typ av misshandel och flera personer kan vara skadade. Uppgifter finns även om att någon kan vara beväpnad med skjutvapen.
Polisen inleder en insats på platsen, även ambulans tillkallas. Polisen finner tre män i den aktuella lägenheten, ingen är allvarligt skadad. De uppger att ett flertal maskerade män ska ha tagit sig in, de har varit beväpnade med tillhyggen, någon större kniv och någon kan ha haft någon typ av skjutvapen i byxlinningen.
Totalt kan det ha handlat om, 5-7 personer. De ska ha utdelat slag och hotat de tre i lägenheten. Därefter tillgriper de olika skar i lägenheten mm. En av de tre männen som drabbats förs till sjukhus för kontroll, en körs till sin bostad av polis. En kvarstannar i bostaden. Polisen söker i närområdet och fordon och personer kontrolleras men ingen grips. Oklart vad som ligger bakom händelsen. Anmälan om grovt olaga hot, grov misshandel och grov stöld.

Trollhättan, bråk/våldsamt upplopp mm
Fem personer omhändertogs av polisen efter söndagens oroligheter på Kronogården i Trollhättan.
Polis larmas av ett flertal personer till Kronogården efter det att en grupp ungdomar avfyrat och slängt smällare vid torget. Första polispatrull på plats begär förstärkning då stämningen på platsen är upprörd och hotfull.
Polismän blir spottade på och det kastas även flaskor. Mitt i händelsen så framkommer att en tjänstebil fått en en bakruta sönderslagen. Det finns även uppgifter om att gatsten kastats mot polismännen på plats, samt sk grön laser och beskjutning med raketer.
Mitt i händelseförloppet så börjar även en bil att brinna vid Kronan. Ytterligare två bilar sätts i brand på samma plats p.g.a. av den första bilbranden. I detta läge så begärs även att helikopter ska kallas till platsen och att polisen kan begära sk spt-fordon (skyddade/förstärka fordon).
Polisens uppfattning är att det som mest handlat om ca 30-40 ungdomar som samlats på platsen och varit delaktiga i upploppet mot polisen.
På plats fanns även personal från räddningstjänsten. Händelseförloppet pågår aktivt fram till ca kl 23.00, därefter lugnar det ner sig. Fem ungdomar har då omhändertagits för ordningsstörning. Ingen är i nuläget gripen.
Förundersökning inleds gällande följande brott, skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Insatsen på plats avslutas från polisen sida först fram mot kl 02.00.  
Kl 11.00 Uppdatering: Under förmiddagen har det förekommit rykten hos media om att någon person ska vara gripen, misstänkt för ovan händelse/brott. Uppgiften är felaktig. För närvarande är  INGEN gripen i ärendet.

Ytterligare två begärs häktade i fallet Wilma i Uddevalla
Åklagaren begärde på söndagen ytterligare två personer häktade i fallet om mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla.
– Jag har begärt båda personerna häktade på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott, samt brott mot griftefriden, säger kammaråklagare Jim Westerberg.
Häktningsskälen är kollusionsfara, dvs. risk för att personerna på fri fot skulle riskera att skada utredningen, och flyktfara.
Häktningsförhandlingarna är planerade att äga rum i morgon måndag i Uddevalla tingsrätt.
Sedan tidigare är en man i 20-årsåldern häktad misstänkt för mordet. Här ska åtal vara väckt den 3 januari 2020.

Kvinna utsatt för mordförsök i Lindholmsallén
Strax efter midnatt natten till söndagen blev en kvinna utsatt för misstänkt mordförsök utomhus. En kvinna i 30-års åldern blev strax efter midnatt utsatt för ett misstänkt mordförsök. En misstänkt gärningsman, för henne okänd tillfogade henne flera stickskador i Lindholmsallén på Hisingen.
Kvinnan kördes till sjukhuset med ambulans och Sahlgrenska sjukhusets presstjänst kan inget säga om hennes skadeläge. Ingen är i nuläget gripen.

Vinglande bilist stoppades – med polishelikopter
En bilist fick under lördagseftermiddagen vara med om ett lite annorlunda ingripande. Nämligen med polishelikopter av polis syd i Göteborg.
Polisen fick ett larm från en privatperson om en vinglig bil. Patrullen som var på väg för att stoppa bilen hade en ganska lång väg att köra, därför satte man även in polishelikoptern. Och när bilisten stannade bilen så valde helikoptern att landa – någonting som inte hör till vanligheterna.
En av piloterna sprang fram och säkrade föraren i väntan på att den bilburna patrullen kom dit. En kontroll visade att föraren inte var påverkad. 

Två ungdomar rånades på kyrkogård
I Uddevalla har polisen fortfarande på lördagen inga spår efter de som utsatte två ungdomar för ett rån och rånförsök på Norra kyrkogården på fredagen.
Det var tidigt på fredagskvällen som tre maskerade personer tvingade till sig bland annat killens jacka, sedan han brottats ned på marken.
Men rånarna skrämdes iväg efter att tjejen börjat skrika.
Polisen har inga spår efter gärningsmännen.

45 bilar skadade i garagebrand
Uppemot 45 bilar i ett garage på Smyckegatan i Tynnered blev skadade vid en brand vid tretiden natten till lördagen på Smyckegatan i Tynnered.
Branden har orsakat stora konsekvenser för alla bilar i samma garage.
Garaget kommer att spärras av i eftermiddag och öppnas först på måndag.
Enligt restvärdesledaren brandskyddsföreningen Lars Magnusson är många bilar värme- och rök- och sotskadade.
- Vi uppmanar alla berörda att ta kontakt med sina försäkringsbolag, säger Lars Magnusson restvärdesledare på brandskyddsföreningen.

Misstänkt 20-åring i Uddevalla omhäktad igen
Den 20-åriga mannen som är misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson omhäktades under fredagen. Enligt uppgifter har det hittats blodspår i mannens lägenhet och i den beslagtagna bilen.
Mannen blir kvar i häktet i fyra veckor till, men kommer enligt hans advokat Beatrice Rämsell att överklaga beslutet då han anser att han är oskyldigt anklagad.
 

A-traktor och minibuss i krock - en skadad flögs med ambulanshelikopter till sjukhus
En A-traktor samt en minibuss har krockat på Länsväg 181 i korsningen med Riksväg 47 i Falköping klockan 15:33 på fredagen.
Räddningstjänst, ambulans samt polis sändes fram till olycksplatsen.
En person är förd med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset med allvarliga skador. Övriga inblandade har ambulanspersonal tagit hand om på platsen.

Två män i 20-årsåldern åtalade efter knivmordet i Nordstan
En fredagskväll i juli knivhöggs en 19-årig man så svårt att han avled i samband med ett bråk i Nordstan. Nu åtalas två män i 20-årsåldern misstänkta för mordet.
Flera personer blev vittnen till bråket, som även fångades på film via Nordstans övervakningskameror.
Enligt åtalet, som lämnades in till Göteborgs tingsrätt idag, skadades även en av de åtalade männen, som i samband med häktningen medgav att han hållit i kniven som orsakade 19-åringens död - han hävdar dock att han agerade i nödvärn.
Den andra mannen, som är i 25-årsåldern, åtalas misstänkt för medhjälp till mordet.

Man knivhögg exsambo framför barn i Lilla Edet – får tio års fängelse
Den man som knivhögg sin tidigare sambo utanför socialtjänsten i Lilla Edet döms till tio års fängelse för försök till mord.
Det var i augusti som mannen väntade på sin före detta sambo och deras gemensamma dotter på en parkeringsplats.
Enligt vittnen ska mannen ha utdelat flera knivhugg och sedan sparkat på kvinnan när hon låg ner.
Allt inför ögonen på parets gemensamma barn.
När överfallet inträffade var mannen på fri fot i väntan på ett 9 månader långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning mot samma kvinna.

Kvinna misshandlad av sadeltjuv
En kvinnan i 20-årsåldern kommer till sitt stall på morgonen I Dals-Rostock, Mellerud och ser då att det står en vit skåpbil på utsidan.
Stallet är nedsläckt och när hon öppnar dörren för att gå in så blir hon påhoppad av en okänd person.
Den okända personen åker snabbt från platsen i den vita skåpbilen. Kvinnan har en lindrig skada i sitt ben troligen orsakat av något vasst föremål. Kvinnan chockad och blir omplåstrad på platsen av ambulanspersonal. Flera patruller till platsen som även får hjälp av polishelikoptern.
Stort sökpådrag efter den flyende vita skåpbilen, ingen gripen i nuläget.
Brottsmisstanken är misshandel samt försök till stöld.
Enligt uppgift från platsen skall det ha stulits hästsadlar från stallet sedan tidigare.

Säpochefen på besök i Göteborg om terrorhot och extremism: ”Politikerna har varit naiva”
Våldsbejakande extremism och terrorism är temat för en konferens i Göteborg under onsdagen och torsdagen.
På konferensens första dag kallade Säpochefen Klas Friberg Sveriges politiker för naiva för att de inte gjort mer för att stoppa extremismens utveckling.
Det var under ett panelsamtal som Klas Friberg, chef för säkerhetspolisen, kritiserade politikerna. Under samtalet berättade han att ”naiviteten hos politikerna finns kvar” när det kommer till den våldsbejakande extremismen. 
Har politikerna varit naiva?
– Jag tycker att utvecklingen som vi har sett och ser tyder på att de har varit det.
Säpochefen menar att politikerna är inne på detaljnivå och försöker påverka, men inte gör de stora förändringarna som krävs.
– Vi, myndigheter och kommuner vet vad vi ska göra, men de ger oss inte de stora sakerna.
– Det blir en sådan besvärlig debatt om de ska ändra i sekretesslagen. Den orkar de inte ta i, men de orkar lägga sig i vårt arbete. Jag tycker att de borde tänka mer på att göra rätt saker.
Samverkan för att stoppa terror
Konferensen arrangeras av Polismyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgs stad och ska fungera som en uppmaning till samverkan mellan mellan polis, myndigheter, kommuner och institutioner.
– Annars kommer vi inte att komma åt de här miljöerna där människor radikaliseras till att begå terrorbrott och annan grov brottslighet, säger Klas Friberg.
Orolig för nya högerextrema terrordåd
Hoten mot det demokratiska samhället från vänster- och högerextremism och islamistisk extremism diskuterades under den första dagen.
– De här miljöerna förenas utav sina antisemitiska konspirationsteorier, så vi är nog betjänta av att kunna prata om alla miljöer samtidigt, säger Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtsinstitutet.
Forskaren har länge arbetat förebyggande mot det högerextrema våldet. Han är rädd för att nya högerextrema terrordåd kommer att ske igen.
– Vi har en lång serie av mycket allvarliga terrordåd som har utförts av ensamagerande. De som har gjort det har framfört ett budskap i olika manifest som är väldigt snarlikt. Det är ett budskap om att det pågår ett folkutbyte, om att vita människor är hotade, att kristna är hotade och att européer är hotade.
 - Jag har all anledning att vara rädd för att det kommer att hända igen.

Personer från Åmål och Trollhättan gripna av polisens bedrägerisektion
Fem personer greps under onsdags morgonen efter en gryningsräd av polisens bedrägerisektion, bland annat från Åmål och Trollhättan.Region Väst har tillsammans med Region Bergslagen under tidig morgon gjort flera tillslag på flera olika adresser.
Den organiserade brottsligheten har inga geografiska gränser. Under en gemensam insats mellan polisregion Väst och Bergslagen frihetsberövades fem personer med kopplingar i MC-miljön. Samtliga misstänkta för bedrägeri och penningtvätt.
Tidigt under onsdagsmorgonen slog polisen till mot ett antal adresser på olika platser i region Väst och Bergslagen. Totalt är nu fem personer frihetsberövade misstänkta för bedrägeri och penningtvättbrott. Under husrannsakningar på de olika adresserna kunde polisen också säkra beslag, som tar utredningsarbetet vidare.
– Det har varit ett bra samarbete. Efter en längre tids planering kunde vi idag slå till mot ett antal adresser i en gemensam insats med region Bergslagen och Åklagarmyndigheten. Oavsett vilket brott du gör dig skyldig till så finns vi där med gemensamma krafter, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i region Väst.
Den grovt organiserade brottsligheten är en gränslös företeelse, både i geografisk mening och i förhållande till olika typer av brott. Insatsen är en del i den nationella särskilda händelsen Rimfrost. En av målsättningarna med Rimfrost är att reducera antalet aktiva aktörer i kriminella miljöer där våldsbrott med skjutvapen och sprängladdningar förekommer. Att gripa nyckelpersoner för bedrägeri och penningtvätt är ett sätt att reducera aktiva aktörer och i förläningen öka tryggheten för allmänheten.
– Det blev en lyckad insats och vi kunde frihetsberöva fem personer. Vi jobbar kontinuerligt mot den grovt organiserade brottsligheten. Genom den här typen av insatser flyttar vi hela tiden fram våra positioner. Vi bekämpar brottsligheten på en plats och skapar förutsättningar för ett effektivare polisarbete i hela landet, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef för Rimfrost i region Väst.
Fakta
Den här insatsen är en del av polisens nationella särskilda händelse Rimfrost mot den brottslighet där kriminella konflikter bedrivs med skjutvapen och explosivämnen som vapen.
Målet för den särskilda händelsen är att:
minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer
reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet
öka beslagen av vapen och sprängämnen
öka tryggheten hos allmänheten
Den särskilda händelsen inleddes den 10 november och är inledningsvis beslutad för 6 månader.

Åklagaren begär förlängd åtalstid i Uddevallaärendet med mördade Wilma
Åklagaren har begärt mannen i 20-årsåldern som är misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson, omhäktad. Enligt begäran ska den misstänkta mordplatsen vara mannens lägenhet.
Vanligtvis brukar åtalstiden förlängas endast två veckor, men eftersom brottet är av sådan allvarlig karaktär, så menar åklagaren att han behöver mer tid till förundersökningen, innan åtal kan väckas. Han begär därför att mannen ska sitta häktad till 3 januari.
Mannen är i nuläget misstänkt för mord, men åklagaren säger att det också finns möjlighet att mannen kan bli misstänkt för ytterligare brott längre fram. Polisen har hittat en kroppsdel som kan innebära att hennes kropp har skändats, vilket gör att mannen också kan komma att misstänktas för brott mot griftefriden.
Polisens chef för grova brott i Fyrbodal säger att de har gjort flera nya fynd. De kommer att skickas in på analys för att se om man kan koppla fynden till Wilmas försvinnande och död, men han vill inte säga vad för fynd som har hittats.
Kammaråklagare Jim Westerberg har övertagit ansvaret som förundersökningsledare efter vice chefsåklagare Caroline Fransson som har återgått till sina ordinarie arbetsuppgifter som vice chefsåklagare på Göteborgs åklagarkammare.
Åtalstiden går ut den 6 december och förlängning är begärd till den 3 januari 2020.

Man knivskuren i Nordstan
En man i 30-årsåldern blev under natten till onsdagen knivskuren i Nordstan. Två män i 20-årsåldern pekas ut som gärningsmän. Larmet om knivskärningen kom till polisen 00.59 natten till onsdagen. Två män ska ha attackerat en tredje man. Duon ska ha varit beväpnad med kniv och, enligt polisen, har attacken skett "i samband med någon form av affär" mellan de tre männen. Denna affär ska ha tagit plats i Nordstan.
Den skadade mannen fick föras till sjukhus men hans skador är i nuläget oklara.
De två männen i 20-årsåldern pekades snabbt ut som skyldiga, hördes av polis på plats, men släpptes sedan på fri fot. Enligt polisen på grund av det finns "oklarheter" kring händelseförloppet" och vem som egentligen är gärningsman.

Kvinna grovt misshandlad i Borås
Strax innan midnatt på tisdagen blir en kvinna slagen och sparkad av en man i 25-årsåldern i Borås.
Under misshandeln blir hon även bestulen på sin plånbok och mobiltelefon och får köras till sjukhuset för vård.
– Vi får ett såpas bra signalement på mannen att han kunde gripas senare i närområdet. Men vad motivet är vet jag inte, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Mannen annhölls senare av åklagare och ytterligare förhör kommer hållas under förmiddagen.

Västsvenskt ungdomshem anmäler sig till IVO – efter salafism-kopplingar
Ett ungdomshem i Västsverige har anmält sig självt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt anmälan misstänker boendet att personal som varit anställd på boendet haft kopplingar till salafistiska nätverk.
Anmälan gjordes för en vecka sedan, och föregicks av publiceringar i media om extremismkopplingar på det aktuella hemmet. Enligt anmälan misstänker nu även hemmet att anställd personal haft ”kopplingar till salafistiska nätverk”. Salafism är en ortodox form av islam som inte är våldsbejakande i sig, men som enligt terrorforskare kan vara en grogrund för våldsbejakande extremism.
Ungdomshemmet skriver också att ungdomar kan ha påverkats av det, och att det hela därför ”behöver utredas vidare”.
Det aktuella ungdomshemmet drivs av Statens instutionsstyrelse. 

Wikipedia
Salafismen (arabiska سلفية) är en riktning inom islam som vill gå tillbaka till religionen så som de själva uppfattar att den lärdes och praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Gemensamt för salafisterna är deras idealbild av hur de första muslimska samfunden såg ut och de försöker följa Muhammed och hans följeslagare så mycket som möjligt i sina handlingar. Giltigheten av sann salafism erkänns av Ammanbudskapet.
Salafisterna är bokstavstroende och anser att man inte behöver omtolka de olika religiösa texterna. De menar sig förstå Koranen och sunna som profeten och hans följeslagare gjorde.

Dom för kidnappningen i Floda överklagas till hovrätten
Sex av de sju personer som dömts för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen i Floda i februari i år har överklagat tingsrättsdomen.
Två personer hölls inspärrade i ett hus under en helg och ska enligt åklagaren ha utsatts för tortyrliknande misshandel.
Även åklagaren Daniel Larson har överklagat till hovrätten, vilket han sa redan i samband med tingsrättsdomen i slutet av oktober.

Åklagaren begär att Wilmas misstänkte mördare i Uddevalla ska genomgå mindre sinnesundersökning
Åklagaren Jim Westerberg som leder utredningen efter det misstänkta mordet på Wilma Andersson i Uddevalla har begärt att mannen som sitter häktad misstänkt för mord ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.
Enligt Westerberg beror begäran på tecken som den misstänkte visat under förhör.
– Det i kombination med att en kroppsdel nu har hittats gör att jag har skickat in en skriftlig begäran till tingsrätten, säger Jim Westerberg.

Den misstänkte mannen har sedan han frihetsberövades förhörts i flera och långa förhör. Han har enligt sin advokat Beatrice Rämsell genomgående förnekat till brott.

Vad som framkommit under förhören har både polis, åklagare, samt den misstänktes advokat varit förtegna om.
Tecken som mannen visat upp under förhören gör dock att åklagaren Jim Westerberg, som tagit över utredningen, anser att det finns skäl att han ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning som kan svara på om det kan finnas skäl att misstänka att han lider en av en allvarlig psykisk störning.

Jim Westerberg berättar att han personligen inte har träffat den misstänkte mannen, utan tecknen hos mannen ska ha uppmärksammats av förhörsledare. En rättspsykiatrikers bedömning om personen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning så väl vid gärningstillfället som vid undersökningstillfället, säger åklagaren.

Skulle en rättspsykiatriker komma fram till att det finns tecken på att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med en mer omfattande utredning.
Utredningen görs på sjukhus och som vanligtvis pågår i tre till fyra veckor. Den kan göras innan en rättegång om en gärning är erkänd och klarlagd, men i det här fallet är utredningen fortfarande i ett väldigt tidigt skede och det är alldeles för tidigt att prata om det egentligen, säger åklagaren.

Misstankarna kvarstår mot släkting
När det gäller utredningen i övrigt så kvarstår misstankarna mot den man som tidigare har suttit anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Mannen, som är en släkting till den mordmisstänkte mannen, satt anhållen i några timmar under söndagen den 24 november men försattes därefter på fri fot.

Åtal mot den häktade mannen ska vara väckt senast den 6 december. Enligt Jim Westerberg kommer utredningen inte vara klar tills dess, vilket sannolikt innebär att han kommer att begära förlängd åtalstid hos tingsrätten.
– Vi kommer gå ut med mer information senare i veckan om det, säger åklagaren.

Man gripen och misstänkt för mordbrand i Angered
Strax efter midnatt natten mot tisdagen larmades polis och räddningstjänst om en brand i ett vandrarhem i Angered. En man i 40-årsåldern misstänks för mordbrand och grips på platsen. Han misstänks för att ha eldat och försökt att sätta eld på en tvättstuga.
Räddningstjänsten kunde snabbt släcka lågorna vilket gjorde att branden blev begränsad till den aktuella tvättstugan.
Något känt motiv till varför mannen misstänks ha startat branden fanns det under tisdagsmorgonen inga uppgifter om. Vandrarhemmet ligger i norra Angered och det är i nuläget oklart för polisens.

Deltidsbrandmän i Lilla Edet säger upp sig om lönen sänks
Mer än hälften av deltidsbrandmännen i Lilla Edet hotar med att säga upp sig. Anledningen är att de befarar att det nya avtalet ska leda till sänkta löner.
Avtalet är ännu inte klart, men Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, där Lilla Edet ingår, dras med dålig ekonomi och om det blir lönesänkningar är nio av 16 deltidsbrandmän redd att säga upp sig enligt facket, Brandmännens riksförbund.

Riktad trafikinsats v 47 gav resultat
Under vecka 47 hade områdespolisen en riktad insats tillsammans med sina nya polisaspiranter. Det var en trafikinsats i centrala delarna av Göteborg.
Inriktningen var trafiksäkerhet, beteendeövervakning samt hastighet.
Under veckan rapporterades 142 bilister för diverse trafikförseelser. Bl.a. rapporterades tre bilister för olovlig körning. 60 bilister rapporterades för fortkörning, och 7 körkort omhändertogs.
Polisen valde att ha kontroller på de platser där polisen fått påringningar från allmänhet.
Ett något nedslående resultat av denna trafikvecka. Uppenbart att många bilister inte bryr sig om gällande trafikregler. polisen kommer att fortsätta att ha liknande kontroller framöver.

EPA-traktor körde in i elskåp – skola utan el
En EPA-traktor har kolliderade med ett elskåp vid Hamburgsundsskolan i Tanums kommun. Strömmen har gått för skolan och en elledning ska ligga på marken, enligt SOS.
Det var vid tretiden på måndagseftermiddagen som SOS fick ett larmet.
Enligt SOS inväntas en elmontör som ska komma och få igång strömmen igen.
Bilen har lyfts bort, men en elledning ska ligga på marken. Ingen person ska ha kommit till skada.

Fem av sex åtalade frias efter bilbränderna i Västra Frölunda
Det blev ett stort misslyckande för åklagarsidan när Göteborgs tingsrätt i dag meddelade sin dom efter bilbränderna vid Frölunda torg i Göteborg ifjol.
Endast en person, en 17-åring, döms för grov skadegörelse till ungdomstjänst i 130 timmar. Resten frias från inblandning i bränderna.
I den omfattande domen ingår åtal för fler brott än endast bilbränderna. Flera av de åtalade döms bland annat för grov misshandel som skett tidigare under året och får fängelsestraff.

Men när det gäller bilbränderna frias nästan samtliga åtalade.
Alla som stått åtalade misstänkta för medhjälp till grov skadegörelse frias, och likaså samtliga som åtalats för våldsamt upplopp.
Tingsrätten skriver att åklagarens bevisning, som bland annat bestått i ett antal lokalpolisers identifiering av de misstänkta och chattkonversationer om att inhandla latexhandskar, inte räcker.
”Som framgått ovan medger inte något av de bevis som åklagaren lagt fram någon säker slutsats i frågan om NN är en av gärningsmännen som deltar i skadegörelsen på sätt som åklagaren har gjort gällande. Inte heller en sammantagen bedömning av all den bevisning som har åberopats till stöd för åtalet medger en sådan slutsats”, skriver tingsrätten.

DNA-bevis bakom fällande dom mot 17-åring
Endast en person, en 17-åring, döms för grov skadegörelse till ungdomstjänst i 130 timmar. Han ska också betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd.
Tingsrätten skriver i domen att det är DNA-bevis och blodspår på flera platser och bilar som knutit pojken till platsen.
Pojken själv har påstått att han blivit utsatt för en misshandel, och att han därför blödde näsblod, vilket sedan hamnade på olika bilar. Men tingsrätten anser att förklaringen är osannolik, och att filmer från platsen kunnat visa hur pojken, då maskerad, vidrört just de bilar där blodspår hittats av polis.
Många filmer och bilder i bevisningen
Totalt döms 17-åringen för bilbränder i 53 fordon, vilket orsakade skador för 1,9 miljoner kronor. Tingsrätten anser dock inte att 17-åringen kan anses vara skyldig till bilbränderna som skedde på två platser i närheten.

Personerna som anklagats för bränderna är idag mellan 16-21 år gamla.
– Det finns många filmer och bilder från de här händelserna och när man tittar på dem ser man hur systematiska och planerade de här bränderna har varit, säger Ann Törnkvist som är reporter i Veckans Brott och har arbetat mycket med händelsen.

Man rånad i sin bostad
En man blir rånad i sin bostad av två st maskerade gärningsmän i Vänsersborg på söndagskvällen.
Gärningsmännen knackat på och när målsägande öppnar blir han sprejad med något i ansiktet och även slagen. Gärningsmännen tillgriper b l a en mobiltelefon. Målsäganden ej i behov av sjukvård. Ingen är i nuläget gripen.
 

Mord/dråpförsök i Borås.
Polis och ambulans skickas till Hedvigsborg på söndagsmorgonen där en kvinna blivit knivskuren. Kvinnan uppges vara valken och talbar, och ska befinna sig i en trappuppgång. Flera gärningsmän uppges ha lämnat platsen i samband med händelsen.
Kvinnan förs med ambulans till sjukhus, och polis spärrar av brottsplatsen i väntan på teknisk undersökning. Händelsen rubriceras i nuläget som försök till mord alternativt grov misshandel.

Misshandel i Kungälv
I samband med en misshandel på Posttorget i Kungälv förs en man till sjukhus med ambulans klockan 03.03  natten tilll lördagen.
Två gärningsmän uppges ha lämnat platsen i samband med misshandeln.  
Polis tar vittnesuppgifter, och upprättar en anmälan gällande misshandel.

Tre män häktade misstänkta för mord i Göteborg
Tre män sitter häktade efter att en man i 55-års åldern hittats död i en lägenhet i Bergsjön. Samtliga av de tre männen är på sannolika skäl misstänkta för mord, men förnekar brott.

Det var vid 02.30-tiden natten till måndagen som en man i 55-års åldern hittades avliden i en lägenhet i Bergsjön. Mannen hade skador på kroppen som gjorde att polisen misstänkte mord alternativt dråp.
Initialt fem personer anhållna
Initialt satt fem personer anhållna skäligen misstänkta för mord.
– Fem personer har anhållits skäligen misstänkta för mord. Något mer kan jag inte säga i nuläget, sa kammaråklagare Sara Toreskog på måndagen.

Först greps en man i 35-års åldern, därefter togs ytterligare fyra personer till förhör, varav tre var kvinnor. De anhölls senare. Efter två dygn i arresten släpptes emellertid kvinnorna och ytterligare en man greps under onsdagen.

I nuläget sitter tre män häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankesgraden. Det uppger Sara Toreskog.
– Vi anser att de här männen befunnit sig på platsen och att gärningen utförts tillsammans och i samförstånd säger hon.

Västtrafik säger upp avtal med taxibolag efter misstänkt skattefiffel
Västtrafik har sagt upp ett avtal med ett taxibolag som kör färdtjänst åt de efter att företaget misstänkts för skattefusk.
25 bilar som kör färdtjänst i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg försvinner i slutet av december.
– Sista dagen de kör är 21:a december, på morgonen. Nu jobbar vi hårt för att få fram andra bilar, säger Mikael Olsson på Västtrafik.
Det är jul och nyår, helger och mellandagar. Kommer de som nyttjar hemtjänst i Trestad märka någon försämring?
– Nej, det tror vi inte. Vi ser inte det. Vi ska lösa det här, säger Mikael Olsson.

Att besöka Marstrand kan bli 10 gånger dyrare
Färjan mellan Marstrand och Koön kan komma att bli tio gånger dyrare med Västtrafiks nya zonindelning.
Marstrandsborna har gått i taket sedan en medborgarstämma hölls i tisdags där de informerades om Västtrafiks nya zonsystem, där 70 zoner slås ihop till tre. Något som innebär att kostnaden för Marstrandsbor för att ta sig över till Koön med färja och vice versa, en resa på drygt 200 meter, kan komma att tiodubblas.

Åklagare: ”Misstankarna mot den häktade i Uddevalla har stärkts”
Chefsåklagaren berättar nu i presskonferensen att misstankarna kring den misstänkta mannen har stärkts. Polisen har också säkrat fysiska och tekniska spår i sökandet efter försvunna Wilma Andersson i Uddevalla.

Med anledning av den försvunna 17-åriga flickan från Uddevalla höll polisen i dag en presskonferens klockan 11.
Flickan har varit försvunnen sedan 14 november och sågs senast i centrala Uddevalla. På söndagen den 17 november anmäls hon saknad och frivilligorganisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK) påbörjar en sökinsats.

En person sitter häktad misstänkt för mord
Senare under veckan utlyser polisen fallet som en särskild händelse och får extern hjälp i undersökingen, samtidigt misstänks en man i 20-årsåldern, för mord. Fredag 22 november begärs han häktad. Den misstänkta mannen fortsätter neka till brottet.
– Vi har hållit i ungefär 500 förhör, gjort en del fynd och tekniska undersökningar. Vi har fortfarande inte hittat flickan, men min bedömning är att misstankarna stärkts kring den häktade mannen, säger chefsåklagare Caroline Fransson under konferensen.

Flera hundra frivilliga har hjälpt till i sökandet efter flickan, men man har ännu inte hittat henne. Polisen har nu bytt taktik till att följa fler av de tips som kommit in.
Vill tacka allmänheten
– Från polisens sida vill vi tacka alla frivilliga som hjälpt till i sökandet. Det har varit till stor hjälp och har gjort att vi kunnat söka igenom större områden snabbare, säger Lars Eckerdal polisområdeschef i fyrbodal.
Texten uppdateras

Vintervärlden på Frölunda Torg - siktar på bli juldestination i Göteborg
Frölunda Torg gör en jätteinvestering för att skapa en julupplevelse utöver det vanliga i köpcentrumet – I år presenteras Vintervärlden: – På sikt vill vi etablera oss som en av de självklara juldestinationerna i Göteborg, säger Johanne Gabrielson, marknadschef Frölunda Torg.

I Göteborg finns idag två klassiska juldestinationer: Jul på Liseberg och NK:s julskyltning. Nu vill Frölunda Torg etablera sig som en av de största upplevelserna med jultema i staden, väl värd ett besök:
– Vi spänner bågen och satsar långsiktigt – vi vill att det blir en upplevelse som etableras i göteborgarnas medvetande på sikt, som man tar sig hit för att uppleva, drömma sig bort och njuta av magin.

Ambitionen är inför varje jul presentera en ny överraskning och utöka vår vintervärld succesivt. Vi har skapat ett magiskt sagolandskap med jultema där vintervärlden ska få sin egen plats i göteborgarnas medvetande, säger Johanne Gabrielson, marknadschef Frölunda Torg.

Redan förra året smygstartade Frölunda Torgs ambitiösa julsatsning med ett glittrande magiskt sagohäst- och vagnekipage i Centralhallen, som blev en riktig Instagramsuccé. Ekipaget, som var mycket uppskattat förra året är förstås på plats även i år, men Vintervärlden växer nu så det knakar.

Årets stora överraskning finner man inomhus vid en av entréerna. Här placeras årets nyhet, en 5,5 meter hög giraff som mumsar hö och tittar upp mot familjeloungen på övre plan.
– Det handlar om en mångmiljonsatsning på dekoration och marknadsföring, och vi hoppas att göteborgarna ska uppleva magin som vi skapat på köpcentrumet. Medamässigt väljer vi att göra comeback i TV-rutan igen, något vi inte gjort sen 2011. Riktigt spännande. Dessutom syns vi bland annat på utomhustavlor och hörs i radio, säger Johanne Gabrielson, marknadschef Frölunda Torg.

Ljusträd, ljuskronor, julpynt, en frusen sjö, samt ett gigantiskt ljusträd i Centralhallen är några ytterligare saker som kan upplevas för att känna den skapa magiska stämningen.
–Vintervärlden ska bidra till allt det magiska som finns i sagovärlden, vi hoppas det ger våra besökare en chans att stanna upp och koppla av lite. Vi välkomnar såklart stora som små barn, och tanken är ju att visa att är julen är mer än bara shopping, säger Johanne Gabrielson.

Från och med andra advent träffas prinsen och prinsessan live i Centralhallen som underhåller med fina julsånger vid häst- och vagnekipaget och givetvis kommer jultomten att vara på plats.
Premiär för Vintervärlden blir den 28 november, som är Black Friday.

Frihetsberövade för sprängning i Landvetter
Som ett led i den nationella särskilda händelsen Rimfrost har nu tre personer frihetsberövats misstänka för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse i samband med sprängningen i Landvetter tidigare i november.

Den 1 november skedde en sprängning på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Landvetter. Ingen person skadades vid händelsen, men ett flertal bilar fattade eld. Fallet har kopplingar till södra Sverige och inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost har polisregion Syd och Väst arbetat gemensamt i ärendet. Bland annat har man genomfört en rad husrannsakningar och samarbetet har nu resulterat i att tre personer sitter frihetsberövade misstänkta för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.
– Kriminaliteten har inga geografiska gränser och vi har ett bra samarbete med våra kollegor i region Syd. Förundersökningen fortsätter och det kan bli fler husrannsakningar och gripande framöver, säger Urban Svahn, spaningschef grova brott, utredningssektionen region Väst.

Fallet är ett exempel på hur arbetet på en plats i Sverige får effekt i andra delar av landet och visar vikten av en enad kraftsamling mot den grovt organiserade brottsligheten.
– Ingripandet har bidragit till säkerheten i Syd och brottsbekämpning i Sverige. Jag uppskattar starkt det arbete som gjorts av region Väst och Syd i detta fall. Det bidrar till att påverka trenden av sprängningar, säger Stefan Hector nationell kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Rimfrost.

Elin Ersson överklagar till hovrätten sin dom för brott mot luftfartslagen på Landvetter
Aktivisten Elin Ersson överklagar tingsrättens fällande dom för brott mot luftfartslagen.
Hennes advokat Tomas Fridh skriver i en inlaga till tingsrätten att Elin Ersson ”yrkar på att hovrätten meddelar prövningstillstånd”. Och att hovrätten sedan borde ogilla åtalet och frikänna henne från ansvar.
Elin Ersson dömdes av Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen för att hon vägrade att sätta sig på ett plan på Landvetter flygplats i ett försök att hindra en utvisning till Afghanistan.
Att Elin Ersson behöver begära prövningstillstånd beror på att straffet i tingsrätten blev dagsböter och inte fängelse.

Parkeringsbolagets vd i Göteborg får sparken
Beskedet kommer efter att hon arbetsbefriats efter tidningens avslöjanden om en lång rad missförhållanden inom det kommunala bolaget.
"Maria Stenström lämnar sin anställning med omedelbar verkan", skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Maria Stenström en lång rad missförhållanden inom det kommunala Parkeringsbolaget.
Det har visat sig att vd:n Maria Stenström bland annat anlitat flera dyra konsulter som hon har privata kopplingar till. En av konsulterna ska ha varit nära vän till Stenström ska ha anlitats för stora summor, samt fått flygresor och hotellnätter betalade för sig.
I slutet av oktober blev Maria Stenström arbetsbefriad till följd av avslöjandena.

Enig styrelse bakom avskedande
På onsdagen fattade styrelsen för Parkeringsbolaget beslutet att sparka Maria Stenström. Bakgrunden är att bristerna anses vara så allvarliga att styrelsen inte har fortsatt förtroende.
– Eftersom styrelsen inte har förtroende för Maria Stenström längre vill vi komma igång med rekryteringen av en ny vd så fort som möjligt, säger Margareta Broang. Denna väntas vara klar i mitten av december.

Maria Stenström har vari anställd som vd i tio år vilket också innebär att hon har ett äldre avtal, med större förmåner än andra chefer i staden. Dessa har sedan några år tillbaka avskaffats.

Enligt pressmeddelandet får Maria Stenström lön kommande sex månader, på grund uppsägningstid, samt efter det ytterligare 18 månadslöner i avgångsvederlag.
Det innebär att hon som mest kommer att kunna ta ut 2,2 miljoner kronor.
Styrelsen har också beslutat att Christer Svärd kommer att fortsätta som tillförordnad vd.

Trafikpolisen får årets hjulklapp
Riksförbundets M Sveriges utmärkelse ”Årets hjulklapp” 2019 tilldelas Trafikpolisen. De får utmärkelsen för det jobb de gör dygnet runt, året om, för att öka trafiksäkerheten.
– Vi ger ”Årets hjulklapp” till trafikpolisen för att vi vill uppmärksamma det viktiga arbete de gör i trafiksäkerhetens tjänst. Vi vet alla hur bra det känns när man ser en polisbil längs vägarna. Trafikpolisen får utmärkelsen som ett bevis på vår uppskattning av det jobb som utförs på våra vägar runt om i landet, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.
Genom sitt arbete för trafiksäkerhet och trygghet längs våra vägar skapar trafikpolisen en bättre trafikmiljö för alla bilister i Sverige. De förebygger trafikolyckor och andra brott genom kontroller av hastighet, nykterhet, fordon och tung trafik. Det är inte alltid deras arbete uppmärksammas men vi vet hur viktiga deras insatser är.

Juryns motivering lyder:
”Årets hjulklapp 2019 tilldelas Trafikpolisen för det viktiga arbete de utför på vägarna i trafiksäkerhetens tjänst. Allt från kontroller av den tunga trafiken till hastighets- och nykterhetskontroller bidrar till ökad säkerhet på våra vägar. Polisens närvaro i trafiken gör också att trafikrytmen blir lugnare och att bilförarnas uppmärksamhet ökar. Därmed ökar tryggheten för alla trafikanter på väg.”

Tidigare mottagare av ”Årets hjulklapp”
2018: Journalisten Jonas Fröberg.
2017: TopRight Nordic och Brandkåren Attunda.
2016: Christina Lampe-Önnerud, för utveckling av ett nytt effektivt batteri
2015: Terese Alstin och Anna Haupt för uppfinning Hövding, en krockkudde för cyklister.
2014: Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket.
2013: Motorförarnas helnykterhetsförbund för alkobommarna.
2012: Trafikredaktionen, Sveriges Radio.
2011: Reflexvästen.
2010: Vägarbetarna, trafikens hjältar.
2009: Linda Skugge, tydlig röst och opinionsbildare för vardagsbilismen.
2008: Beatrice Ask, statsråd för översyn av lag gällande beslagtagande av bilar.
2007: Volvo Personvagnar för trötthetsvarnare.
2006: Saab Automobile för alkolås.
2005: Gröna Bilister.
2004: Trafikpolisen i Örebro län.
2003: ”Trafikmagasinet”, Sveriges Television.
2002: Lärarteam i Kristianstad som utvecklat skolans trafikundervisning.
2001: Trafiksäkerhetsforskaren Thomas Thurbell.
2000: Maria Krafft, forskare om pisksnärtskador.

Körde bil drogpåverkad – skyllde på energidryck
En man i Lilla Edet döms för narkotikabrott – men han själv säger att det hela var en olyckshändelse. Han menar att en granne hade bjudit honom på energidryck, som mot hans vetande, innehöll amfetamin.
Tingsrätten köper inte hans förklaring utan bedömer den som osannolik, och han döms därför för ringa narkotikabrott och rattfylleri.
Han döms dessutom för olovlig körning för en annan händelse. Han själv menar på att hans son på julafton i fjol fick ett kraftigt astmaanfall och att han därför, med indraget körkort, var tvungen att köra till vårdcentralen och  inte hann ringa ambulans.
Det var dock inte på vägen till vårdcentralen som han blev tagen av polisen. Det förklarade han med att bilturen skulle bli en positiv upplevelse för sonen och att han därför tog en roligare väg till vårdcentralen.
Trots hans förklaring dömer Vänersborgs tingsrätt honom till dagsböter.

14-åring pojke från Mollösund hittad efter ett dygn i Uddevalla
På måndagsmorgonen åkte den 14-åriga pojken till skolan som vanligt.
Han slutade vid tvåtiden på eftermiddagen, men kom inte hem.
Pojkens familj anmälde honom försvunnen och gav sig sedan ut för att leta efter honom. Enligt pojkens mamma släppte skolbussen av honom på fel adress på måndagen, över en mil från där de bor.

Enligt polisen anmäldes pojken försvunnen på måndagen, men man inledde aldrig någon särskild händelse, utan gjorde bedömningen att det var ett så kallat frivilligförsvinnande.
– Räddningsledare har varit inblandad i det här och bedömt det som ett ovisshetsläge. Vi misstänker inget brott i nuläget och vi har inget sökområde, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg på tisdagsmorgonen.

Strax före lunch på tisdagen kom det glädjande samtalet till familjen om att han hittats och befann sig på ett gruppboende i Uddevalla.
Hur han tagit sig dit och var han spenderat natten är än så länge oklart.

Artisterna för Melodifestivalen 2020
I år blev det John Lundvik och The mamas som fick representera Sverige i Eurovision i Israel. Nu ska 28 nya akter tävla om att få åka till Nederländerna för Sveriges räkning år 2020.
Nästa år besöker Melodifestivalen Linköping, Göteborg, Luleå, Malmö, Eskilstuna och Stockholm. Första deltävlingen drar i gång 1 februari och finalen hålls 7 mars. 2020 fyller tävlingen dessutom 60 år.
Programleder gör den nya trion David Sundin, Lina Hedlund och Linnea Henriksson.

Här är årets artister:
Deltävling ett, Linköping:
Malou Prytz – Ballerina
Prytz tog sig till final i årets upplaga med I do me.

Felix Sandman – Boys with emotions
Sandman kom tvåa efter Benjamin Ingrosso 2018. Han har tidigare varit med i pojkgruppen The FO&O.

OVÖ – Inga problem
Fitness och Ivory utgör duon OVÖ – Om vi överlever. Duon gör debut i Melodifestivalen.

The mamas – Move
Årets Melodifestivalen-vinnare har dumpat John Lundvik och uppträder i egen rätt 2020. Det blir gospelinslag även denna gång.

Suzi P – Moves
Känd för låtarna Shunon och Livin’ la vida. I augusti framförde hon Shunon i SVT:s sommarlovsmorgon med ordet ”kokain” utbytt mot ”dubbelliv”. Åtminstone två föräldrar som Aftonbladet varit i kontakt med tyckte att det var oacceptabelt att låten framfördes.

Sonja Aldén – Sluta aldrig gå
Har stått på scenen i Melodifestivalen tre gånger tidigare och skrivit flera låtar. Senast hon var med var 2012 med I din himmel.

Robin Bengtsson – Take a chance
Bengtsson vann Melodifestivalen med I can’t go on 2017 och placerade sig på en femteplats i Eurovision i Ukraina. Det här blir hans tredje Melodifestival.

Deltävling två, Göteborg:
Linda Bengtzing – Alla mina sorger
2020 blir Linda Bengtzings sjunde gång i Melodifestivalen. Första gången hon ställde upp var 2005 med Alla flickor och har sedan dess varit med 2006, 2008, 2011, 2014 och 2016.

Dotter – Bulletproof
Johanna ”Dotter” Jansson vinsttippades 2018 men slogs ur sin deltävling. Efter det gick hon ut med att hon inte skulle tävla i Melodifestivalen igen. Nu har hon ångrat sig.

Anna Bergendahl – Kingdom come
Vann Melodifestivalen 2010 med This is my life, men i Eurovision gick det inget vidare. Hon deltog även i årets mello med Ashes to ashes som via andra chansen tog sig till final och knep en tiondeplats.

Thorsten Flinck – Miraklernas tid
Flinck bröt mot reglerna och avslöjade själv att han skulle delta i Melodifestivalen 2020. Flinck är främst känd som skådespelare, men har tidigare deltagit i Melodifestivalen 2012.

Klara Hammarström – Nobody
Har tidigare tävlat inom ridsport och synts i realityserien Familjen Hammarström som följer syskonen i familjen och deras respektive karriärer. Detta blir hennes mellodebut.

Paul Rey – Talking in my sleep
Paul Rey (Pauli Jokela) har samarbetat med Snoop Dogg och hans mentor är Quincy Jones. Nu gör han debut i Melodifestivalen.

Méndez feat Álvaro Estrella – Vamos amigos
Méndez har deltagit flera gånger tidigare, senast 2018 med Everyday. Everyday blev en av publikens favoriter, men juryn var inte lika imponerad.

Deltävling tre, Luleå:
Faith Kakembo – Crying rivers
Har deltagit i P4 Extra och gör debut i Melodifestivalen.

Amanda Aasa – Late
Även Amanda Aasa är en tidigare Idol-deltagare och finalist i radioprogrammet P4 nästa. Hon gör sin debut i Melodifestivalen.

Albin Johnsén – Livet börjar nu
Artist, rappare och låtskrivare som slog igenom med låten Din soldat 2014. Var med för tre år sedan med låten Rik tillsammans med Mattias Andréasson.

Drängarna – Piga och dräng
Slog igenom 1995 med låten Vill du bli min fru. Sju år senare dömdes låten av Högsta domstolen för att ha plagierat fiolslingan från 70-talsgruppen Landslaget. Fallet är det senaste HD-fallet, och därför vägledande, när det gäller plagiat av melodislingor i Sverige.

Mariette – Shout it out
Efter ett års mellopaous är Mariette tillbaka för fjärde gången. Bäst gick det första gången hon var med, men hon har lyckats placera sig relativt högt när hon deltagit.

Anis don Demina – Vem är som oss
Deltog 2019 tillsammans med Zeana och låten Mina bränder. Anis don Demina är artist och Youtube-profil.

Mohombi – Winners
Mohombi har tidigare gjort låtar åt bland andra Pitbull. I år deltog han med Hello som tog honom till final.

Deltävling fyra, Malmö:
Hanna Ferm – Brave
I årets tävling tävlade hon tillsammans med Liamoo med låten Hold you. Duon kom på tredje plats i finalen, men nu tävlar Hanna solo.

Nanne Grönvall – Carpool karaoke
En riktig veteran i Melodifestivalensammahang, både som artist och låtskrivare. Men nu var det ett tag sen sist hon stod på en melloscen. 1986 deltog hon för första gången med Eldorado i gruppen Sound of music. Senast syntes hon 2007 med Jag måste kyssa dig.

William Strid – Molnljus
Strid deltog i Idol 2018. Detta blir hans Mellodebut.

Jakob Karlberg – Om du tror att jag saknar dig
Melodifestivalendebutant och sommarplågeskapare som ligger bakom 2015 års Fan vad bra. Om du tror att jag saknar dig är skriven av bland andra Nanne Grönvall som deltar i samma deltävling.

Ellen Benediktson och Simon Peyron – Surface
Benediktson deltog 2014 med Songbird och gick till final. Nu tar hon med sig Simon Peyron som syntes i gruppen Outtrigger samma år.

'Victor Crone – Troubled waters
Crone tävlade för Estlands räkning i Eurovision 2019 med Avicii-inspirerade Storm. Han kom på plats 19 av 26.

Frida Öhrn – We are one
Mest känd för låten Release me med bandet Oh Laura. Sedan dess har hon varit med i Cookies ’N’ Beans. Öhrn har deltagit i Melodifestivalen tre gånger tidigare.

Manan har rymt från rättspsyk i Göteborg
Under måndagseftermiddagen fick kvinnan i 40-årsåldern ett samtal som hon fruktat de senaste åren. Hennes bror, som 2018 dömdes för att ha försökt döda henne, har olovligen lämnat den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Gunnilse som ansvarar för den vård han har dömts till.

Mannen som är i 40-årsåldern dömdes 2018 för att ha försökt skjuta sin syster. Efterlysning av mannen har skickats ut över hela Sverige.
Verksamhetschefen för rättspsykiatri, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset bekräftar till TT att mannen har rymt. Och skriver i en kommuniké.
"Patienten har sedan juli månad, efter individuell bedömning, återkommande haft frigång på sjukhusområdet för promenader. Verksamheten hade inga indikationer på att patienten denna gång skulle komma att avvika.
När det gäller frågan om patienten är farlig för allmänheten går det aldrig att garantera att en person inte kommer att begå ett brott. Strukturerade riskbedömningar görs regelbundet i verksamheten kring varje patient. Den enskildes psykiska tillstånd och övriga omständigheter i det enskilda fallet vägs in i bedömningen".
Så här säger polisens presstalesperson Ulla Brehm:
 Vi har ju vissa rutiner när en sådan här rymning sker. Efterlysningen är ute och om mannen påträffas kommer han att föras tillbaka till psyk.

Kommuner drar in miljarder på p-avgift - Kungälv sticker ut
Sveriges kommuner och regioner tog in åtminstone 2,4 miljarder kronor på parkeringsavgifter i fjol – en ökning med 50 procent jämfört med 2014.
Kungälv sticker ut – P-intäkterna skjuter i höjden
Kungälvs kommun har mer än fördubblat intäkterna ifrån parkeringsavgifter de senaste fyra åren, visar en enkät från Sveriges Radio. Ökningen är så stor att Kungälv sticker ut i statistiken.
Kungälvs kommun fick förra året in 10 miljoner kronor i parkeringsavgifter. 
Just Kungälv visar sig ligga på plats tre över samtliga svarande svenska kommuner, när det gäller hur mycket intäkterna för p-avgifter har ökat de senaste fyra åren.

Stenungsund - Diskuterar/utreder att införa avgift

Kvinna misshandlad och bestulen på sin bil
En kvinna född -82 kommer med sin bil och blir stoppad av två st killar som konfronterar henne och slår ett slag mot henne klockan 01:08 natten till tisdagen på Hisingen Kvillebäcken. . 
De tillgriper sedan hennes bilnycklar men avviker sedan i det fordon som de själva kom i. Den misstänkta bilen kan en stund senare stoppas och föraren född -90 grips och passageraren medtas för kroppsbesiktning. Kvinnan ej i behov av sjukhusvård.

Man hittad död i lägenhet – misstänkt mord
En man har hittats avliden i en lägenhet i Bergsjön under natten. SOS får larmet klockan 02.24 natten till måndagen. Mannen har skador som gör att polisen misstänker mord alt. dråp. Mannen var i 55-årsåldern.
Fem personer är hämtade till förhör och en man är gripen misstänkt för mord. Polisen söker i fortfarande efter flera personer som kan vara involverade och det gör att ytterligare information inte kan lämnas ut från förundersökningen i nuläget.     

På eftermiddagen bekräftar förundersökningsledaren och kammaråklagare Sara Toreskog att de fem har anhållits skäligen misstänkta för mordet.

Tillfällig stängning av Bohusbron i Kungälv
Bohusbron i Kungälv stängs för motortrafik vid två tillfällen. Första tillfället blir mellan den 27 november och 2 december.
Underhållsarbete behöver utföras på Bohusbron, som sträcker sig över Nordre älv i Kungälv mellan pendelparkeringen Eriksdal och fästningsholmen (se karta nedan).
Två tillfällen
Bron behöver därför stängas för all motortrafik vid två följande tillfällen i november och december:
- Från onsdagen den 27 november klockan 21.00 till måndagen den 2 december klockan 04.00, och
- Från onsdagen den 4 december klockan 21.00 till måndagen den 9 december klockan 04.00.
Stängd dygnet runt
Mellan dessa tider är Bohusbron stängd för all motorfordonstrafik dygnet runt. Det innebär att bussar, bilar, lastbilar, motorcyklar och så vidare istället hänvisas till Nordreälvbron.  
Gående och cyklister kommer att kunna passera över bron under tiden som arbetet pågår.

70 % riskerar bli bedragna i samband med Black Friday
Enligt den Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra har så många som 70 % av kontokortanvändarna i Sverige inte sitt kort låst för internet- och utlandshandel. En starkt bidragande orsak till att kortbedrägerier utan fysiskt kort ökar.

Kortbedrägerier är den i särklass största bedrägeritypen med över 100 000 anmälningar i år. Närmare 90% av dessa brott gäller kortbedrägerier utan det fysiska kortet. Bedragaren kommer åt kortuppgifter som lagrats i databaser från hemsidor vi handlar och sparar våra kortuppgifter på. Det är lätt att stoppa den här sortens bedrägerier genom att ha sitt kontokort låst för internetköp när man inte använder det, men tyvärr är det fortfarande alltför få som utnyttjar möjligheten.

Handla säkert med ditt kontokort
Datorbedrägerierna består till största delen av kort och kreditköp i någon annans namn och köp online med stulna kortuppgifter är det vanligaste. Enligt vår Demoskopundersökning uppger 45 % av befolkningen att de är oroliga över att skriva in sitt kortnummer vid köp av varor på nätet i rädsla att utsättas för ID-kapning.
Oron kan vara befogad då antalet anmälda fall av bedrägerier där stulna kortuppgifter används för köp online är högre än någonsin. Nästan dagligen läser vi i media om personer som utsatts för ID-kapning.
Så här går det till
Det vanligaste är att nätbedragaren kommer över dina kortuppgifter på nätet när du handlar. Den mänskliga faktorn är fortfarande stor när det gäller vilka som utsätts. För att minska risken att utsättas och för att minimera skadorna om du skulle bli av med att dina kortuppgifter finns det en hel del att tänka på.
Tänk på det här
Börja med att försäkra dig om att sidan som du handlar på är ”säker”. Det bästa sättet är att googla runt och se vad andra har skrivit om webbutiken. Kontrollera vilka kontaktuppgifter som finns till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. Handla på sidor som erbjuder 3D-secure betalning.
Spara inte dina kortuppgifter på olika sidor och appar när du checkar ut. När du nu har handlat färdigt, lås ALLTID ditt kort för internet- och utlandsköp.
Du kan också ha ett speciellt shoppingkort som du bara använder när du nätshoppar, dit du för över den mängd pengar som du behöver. Skulle du bli bestulen på kortuppgifterna blir du inte av med hela lönen eller sparkapitalet och skadan blir inte lika stor för dig. Skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt ska du direkt kontakta företaget och bestrida fakturan då detta kan vara ett tecken på id-kapning.
Lämna aldrig känsliga uppgifter via telefon/mail
Lämna aldrig ut ditt konto- eller kortnummer per telefon eller mail till någon! Det gäller oavsett om du ska köpa eller sälja något, eller om någon kontaktar dig av annan anledning.
Skydda din kortkod
Om du betalar med kort, skydda din kod genom att ex. hålla för handen när du slår koden.
Köper du begagnade varor av privatpersoner, så rekommenderar vi att du använder dig av sidor som erbjuder säker betalning. 

Konsumentverket varnar för id-bevakningsbluff
Konsumenter har under de senaste dagarna utsatts för misstänkta bedrägeriförsök, där bluffarna försökt få folk att teckna avtal för id-bevakning. Konsumentverket uppmanar nu alla som drabbats att anmäla till polisen.
Ett tjugotal personer som kontaktat Konsumentverket har berättat att ett påstått kreditbolag meddelat dem att en kredit blivit beviljad.
När konsumenterna, som inte alls ansökt om någon kredit, kontaktat “banken” har de rekommenderats att teckna ett avtal för id-bevakning. Detta för att skydda sig mot liknande bedrägerier i framtiden.  
Drabbade uppmanas att polisanmäla 
Enligt Konsumentverket är det oklart vem som står bakom bluffen, och drabbade konsumenter uppmanas att anmäla bedrägeriförsöket till Polisen. 

Tyvärr har Tv3 efter påtryckningar av Facebook suddat bilden
Tyvärr har Tv3 efter påtryckningar av Facebook suddat bilden

Polisen: ”Vi tror vi vet vem våldtäktsmannen i Göteborg är”
Polisen är nu närmare ett gripande av den man som misstänks för den uppmärksammade våldtäkten på en toalett på Avenyn. Tipsen har strömmat in om den misstänkte gärningsmannen vid våldtäkten på Avenyn i Göteborg i oktober.
Detta efter att polisen gått ut med en bild på en man som fastnade på övervakningskamerorna från restaurangen där våldtäkten ska ha ägt rum.
– Vi har inte till fullo kunnat identifiera vem han är, men vi tror vi vet vem han är, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
– Vi har fått in många tips som samstämmer med varandra.
Men än är mannen inte gripen. Polisen vet inte i nuläget var han befinner sig.
– Det gäller att hämta honom till förhör så får vi se om det stämmer att det är han. Om vi aktivt letar efter honom vet jag inte, jag fick inte den uppfattningen när jag pratade med förundersökningsledaren, säger Thomas Fuxborg.
Vad betyder det här för utredningen?
– Det är jättebra att vi förhoppningsvis kan finna och gripa gärningsmannen.

Två personrån i Göteborg
En man i 35-årsåldern ringer polis efter att han utsatts för ett personrån vid Linnéplatsen i Slottskogen klockan 23.17 på torsdagskvällen.
Tre unga män med kniv tilltvingar sig en väska med bland annat en dator. De tre springer från platsen, den rånade mannen har flera ytliga skador i ansikte och buk, ej avförd med ambulans. Vittnen till rånet finns, ingen gripen i nuläget.

Klockan 02.10 natten till fredagen
En man i 20-årsåldern blir indragen på en toalett på en hamburgerrestaurang på Kungsports Avenyn, han blir sparkad och bestulen på ett armbandsur. Gärningsmannen är i 20-årsåldern och lämnar i sällskap med flera unga män. Polis kallas till platsen och tar vittnesuppgifter, bevakningskamera finns på platsen. Efter spaning tas en man med för provtagning misstänkt för narkotikabrott, misstänkt narkotika tas i beslag. I nuläget är ingen gripen.

Man i Trollhättan döms till 17 års fängelse för mord på sin bror
En 33-årig man döms till 17 års fängelse för mord på sin äldre bror. Mannen hittades svårt skadad efter ett bråk i en lägenhet i Trollhättan i våras och avled senare av sina skador. Brodern nekar till brott.
Det var i mars i år som en man i 40-årsåldern dog efter att ha blivit huggen över stora delar av kroppen med ett vasst föremål i en lägenhet i Trollhättan. En person som flytt lägenhetshuset ringde SOS alarm och berättade att en person blivit knivhuggen.
Under torsdagen kom domen i Vänersborgs tingsrätt mot den 33-åring som åtalats för brottet.
Mannen döms till 17 års fängelse för mord. Han nekar till brott.
Av utredningen framgår att den nu döde blev huggen av ett eggvasst föremål. Flera knivar har hittats i samband med utredningen men inget konstaterat mordvapen.
Eftersom mannen nekar till brott finns inget tydligt motiv till varför han högg ihjäl sin egen bror.

Man knivhuggen i Göteborg
På Munkedalsgatan har en man i 25-årsåldern blivit knivhuggen och polis larmadfes klockan 18:26 på onsdagskvällen.
Ett flertal gärningspersoner har gett sig på mannen och någon av dem har knivhuggit honom. Därefter har de springande lämnat platsen. Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är men ambulans är på plats och tar hand om honom. Polisen har spärrat av brottsplatsen för en teknisk undersökning och söker med flera patruller i området. Ingen gripen i nuläget.
18.45 Den skadade mannen sänds med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset, oklart skadeläge för närvarande.

Årets influensavaccinationer är igång i Västra Götaland
Under tisdagen startade årets influensavaccinationer i Västra Götaland, men det är inte alla som rekommenderas att ta sprutan.
– De som rekommenderas att ta vaccinationen är de som är äldre eller har en kronisk sjukdom. Barn bör ta vaccinet ifall det har en kronisk sjukdom eller har en anhörig som man måste vara rädd om, säger Gunilla Ockborn som är smittskyddsläkare i Västra Götaland.

14-års fängelse för styckmord 
Tingsrätten i Göteborg dömer en 39-årig man till 14 års fängelse för mord. Domstolen anser att det är bevisat att 39-åringen slog ihjäl mannen med en hantel och sedan gjorde sig av med kroppen, efter att ha styckat den.
Mordet uppdagades sedan 39-åringens flickvän hittat en kroppsdel – närmare bestämt ett lårben – i hans frys.

En 39-årig man åtalades tillsammans med en 36-årig man vid Göteborgs tingsrätt för mord samt brott mot griftefrid.
Enligt åtalet hade de mördat en man som de träffat på ett substitutionsprogram för missbrukare. Denne anmäldes försvunnen i september 2016, och i augusti 2017 fick polisen ett anonymt tips om att han hade mördats i 39-åringens lägenhet.

Flickvännen hittade kroppsdel i frysen
Tipset kunde spåras till 39-åringens dåvarande flickvän. Hon hade varit hemma hos 39-åringen i september 2016 och skulle då hämta mat från frysen. 39-åringen vägrade först låta henne göra det, men efter ett gräl så öppnade han frysen och visade henne ett lårben. Han berättade i efterhand att mannen hade kommit dit för att röka heroin, och 39-åringen slog ihjäl honom ”för att han var polisinformatör”.

Enligt flickvännen hade 39-åringen uppgett att han slog mannen i huvudet fem gånger med en hantel. Därefter styckade han kroppen och brände upp delarna. Hon uppgav att hon mådde dåligt av det 39-åringen berättade och därför tipsade polisen.

39-åringen förnekade brott. Han uppgav att han hade lärt känna den försvunne mannen år 2014, då han sålde narkotika till honom. 39-åringen hävdade dock att mannen aldrig hade varit hemma hos honom.

”Helt klarlagt” att hans liv tagits i lägenheten
39-åringens lägenhet hade sökts igenom med en likhund, som hade markerat för avliden peson i vardagsrummet. Undersökningar visade även på blodstänk på väggarna, liksom på ett skåp som funnits i lägenheten den aktuella tidpunkten.

Det förekom även besudlingar på hantlar som beslagtagits hos 39-åringen. Analys av vissa besudlingar hade påvisat DNA som enligt tingsrätten ”extremt starkt” talade för att blodet kom från den försvunne mannen.

Tingsrätten konstaterar att den tekniska utredningen visar att den försvunne mannen har utsatts för kraftigt våld i 39-åringens lägenhet. Domstolen påpekade även att det inte har framkommit att någon annan person skulle ha avlidit i lägenheten. Fynden var dessutom förenliga med uppgifterna från 39-åringens dåvarande flickvän.

Eftersom det enligt tingsrätten inte fanns något som tyder på att den försvunne mannen skulle ha hållit sig undan sedan han anmäldes försvunnen ansåg domstolen det ”helt klarlagt” att han har bragts om livet 39-åringens lägenhet.

36-åringen friades helt
Flera andra vittnen, utöver den dåvarande flickvännen, hade uppgett att 39-åringen berättat om att han hade styckat en person. Bland annat uppgav ett vittne att han hade träffat en påverkad person som ville ha ett vapen för att skydda sig och frågade hur man skulle göra ”för att bli av med en kropp”.

Tingsrätten konstaterade vidare att 39-åringen kan knytas till platsen för gärningen på dagen då mannen anmäldes försvunnen. Bland annat har 39-åringen strax efter händelsen köpt två flaskor klorin. 39-åringen uppgav att han ibland behövde klorin för att ”tvätta vita t-shirts” och i sitt arbete som personlig assistent till sin syster.

Tingsrätten anser dock att inköpet är ”besvärande” för 39-åringen, med tanke på att det kan ha använts för att rengöra lägenheten från blodspår. Tingsrätten slog därför fast att 39-åringen skulle dömas för mord.
Däremot menade tingsrätten att det inte fanns stöd för att 36-åringen – som också åtalats för mord – befunnit sig i 39-åringens lägenhet vid tillfället, eller på något sätt lotsat den mördade mannen dit med insikt om att han skulle dödas där. 36-åringen frikändes därför helt.

14-års fängelse för 39-åringen
Tingsrätten frikänner även 39-åringen från åtalet för brott mot griftefriden, eftersom själva flytten av kroppen i anslutning till ett mord får anses vara en del av mordet. Därför ska det enligt domstolen inte föranleda ett särskilt straff.

Gällande påföljden konstaterar tingsrätten att det inte har framkommit några speciella försvårande eller förmildrande omständigheter, samt att ”motiv för brottet och de närmare omständigheterna kring brottet är oklart”. Tingsrätten dömer därför 39-åringen till 14 års fängelse.
39-åringen åläggs även att betala 400 000 kronor i skadestånd till den avlidne mannens dotter, samt 60 000 kronor vardera till mannens övriga familjemedlemmar.

Ung man dödades vid knivrån - idag inleds rättegången
I somras dödades en 18-årig kille vid ett knivrån på Hjalmar Brantingsplatsen. Idag, tisdag, inleds rättegången mot två män i 20-årsåldern och en tjej i övre tonåren som misstänks för dådet.
Natten den 17 juli är 18-åringen på väg hem tillsammans med sin kompis efter en grillkväll i skärgården. De hoppar av bussen på Hjalmar Brantingsplatsen. I förhör med polisen beskriver kompisen hur två unga killar och en tjej kommer fram och hotar till sig bland annat en halskedja, mobil och jacka genom att visa upp en kniv. En kniv som senare kommer att stickas i bröstet på 18-åringen och orsaka skador som gör att han mister livet.
Enligt kammaråklagare Thomas Willén är bevisningen i fallet god. Bland annat hittades stöldgods från offret och en kniv i samband med att de misstänka greps. De misstänks för mord, grovt rån och övergrepp i rättssak. 

– Den ena personen erkänner grovt rån och han medger också att det är han som har hållit i kniven vid det här tillfället, men han menar att det har skett av oaktsamhet. Den andra mannen erkänner rån och kvinnan förnekar helt inblandning, sade kammaråklagare Willén i samband med att de misstänkta åtalades.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.