De vanligaste frågorna inför valet – här är svaren
På söndag går svenskarna till valurnorna. Med mindre än en vecka kvar ökar också antalet frågor.
Men hur gör man om man har tappat bort sitt röstkort – och kan man ångra sin röst? Här är några av svenskarnas vanligaste frågor – och svaren.
Misstänkt valfusk, det vill säga att någon medvetet försöker manipulera valresultatet, ska polisanmälas. Det är brottsligt både att försöka förhindra någon från att rösta eller att sälja sin röst.

SVAR PÅ FRÅGORNA OCH VIKTIGA DATUM
-  När är det val i Sverige 2018?
-  Riksdagsvalet, kommunvalet och landstingsvalet sker den 9 september.
-  Vem har rösträtt till riksdagen?
-  För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Rösträtten till riksdagen gäller svenska medborgare som är eller har varit folkbokförda i Sverige.
-  Vad gör du om du har tappat bort ditt röstkort?
-  Ska du förtidsrösta krävs ett röstkort. Har du tappat bort ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Ska du inte förtidsrösta kan ett nytt röstkort skrivas ut på plats i de flesta röstningslokaler. På valdagen räcker det med en vanlig id-handling.
-  Hur länge kan du förtidsrösta?
-  Förtidsröstningen startade den 22 augusti och pågår fram till valdagen.
-  Kan man ångra sig?
Ja det går att ångra sig. För att göra det måste man dock ta sig till sin vallokal på valdagen och göra en ”ångerröstning”. Du kan däremot inte förtidsrösta två gånger. Gör du det blir dina röster ogiltiga.

Vilka är de viktiga datumen?
24 september: Riksdagen röstar om vem som blir talman. I talmannens uppdrag ingår att föreslå ny statsminister.
25 september: Riksmötets öppnande. Den nya riksdagen påbörjar sitt arbete.
15 november: Sista dagen för den nya regeringen att lägga fram sin budget.
Källa: Valmyndigheten. Frågorna baseras på frågor till Valmyndigheten och Google-sökningarna.

loading...

21 mars 2018

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Från vänster: Robin Ristander, Nicklas Ljungholm och Göran Newberg
Från vänster: Robin Ristander, Nicklas Ljungholm och Göran Newberg

                       - Annons -

Här är Västsveriges alla nya partier
Trollhättans framtid, Naturens parti och Demokraterna i Göteborg. Där har ni namnen på några av de nya västsvenska partier som väntas ställa upp till val i höst.

Det är som bekant valår i år och 28 februari är sista dagen för nya partier att registrera sitt namn hos Valmyndigheten. Bland dem som hittills fått klartecken finns flera från Västsverige.

Nya namn – gamla politiker
Bakom de nya partinamnen finns i många fall erfarna politiker. Stenungsundspartiet och Trollhättans framtid, till exempel, har bildats av personer som hoppat av andra etablerade partier.

Några av partierna har skapats utifrån missnöje.
I Vara, till exempel, ställer Hela Vara kommuns bästa upp i valet. Partiet är sprunget ur en protest mot kommunens satsning på ett stort byggprojekt.

I Strömstad har ilskan över stängda vårdcentraler lett till en aktionsgrupp, Jour Strömstad, som också kan tänka sig gå till val om det krävs.
– Vi försöker få politikerna i Strömstad att arbeta för en närakut, men det går trögt, säger Anders Ekström, som än så länge företräder Moderaterna i kommunen.
Naturens parti sanning rättvisa kärlek vill skapa ett helt ekologiskt samhälle där människan är självförsörjande, men inleder sin mission på hemmaplan i Göteborg.

Och Demokraterna i Göteborg leds av det tidigare kommunalrådet för Moderaterna, Martin Wannholt.
Ett parti går till val enbart i Västragötalandsregionen, nämligen Regionens framtid. Och de gör det med ambitionen att avskaffa regionen.