(2015) Det har gått 44 år sedan dramat på Skåpesundsbron

 

En februarimorgonen och mörk, 1 minusgrad på Skåpesundsbron mellan Tjörn och Orust. En chaufför fick sladd på sin långtradare och brakade genom räcket och blir hängande under bron. Släpet stod kvar på bron, flaket hade slitits av och fallit i vattnet.
Lastbilen dinglade 20 meter ovanför vattenytan. Hytten var intakt och där i satt Egil Jensen en ung chaufför på 39-år.
Broräcket vek sig under tyngden av lastbilen, kopplingen mellan lastbil och lastbilen gled sakta, närmare vattnet.
Efter drygt en halvtimma kunde brandmänen surra fast släpet vid räcket på andra sidan bron, kopplingen höll och Jensen lyckades undvika paniken.
Efter två timmar, när det ljusnade, kunde brandmännen fira ner en räddningssele. Jensen kröp ur hytten och halades upp till bron med en cigarett i mungipan.
På skakiga ben gick han till den väntande ambulansen och kördes till Kungälvs lasarett där jourhavande läkare kunde konstatera att dansken klarat sig utan allvarliga skador men att han var "en smula omskakad".
Efter ett par timmar kunde Jensen lämna Kungälv och skjutas hem till Ålborg. I vattnet flöt den norska upplagan av Kalle Anka, åtskilliga paket cigaretter, tio symaskiner och 6 000 liter färg
Bilderna på lastbilen som hängde i det demolerade broräcket spreds över världen och återfanns dagen efter på förstasidor i tidningar i Danmark, Norge, Tyskland och England skriver GP.

 Vi satsar på ungdomsidrotten

Guldsponsorer

Länk till sponsorer

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.