Kropp som hittades på Orust är nu identifierad
Den kropp som hittades i sjö i början av mars på Orust har nu identifierats och tillhör en man som försvann från sitt hem i i november förra åre skriver lokaltidninge.
Kroppen hittades en livlös vid Grindsbyvattnet öster om Henån.
Nu kan polisen bekräfta att det är samma person.
Missing people haft flera sökinsatser igång under tiden mannen saknats.  

Man åtalad för rattfylleri på Tjörn
Mannen står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,24 milligram per liter. Det hände den 17 november 2018 vid Myggenäs Korsväg, Tjörns kommun. Strafföreläggande har tidigare utfärdats men inte besvarats. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 40 dagsböter à 100 kronor. Summa: 4 000 kronor. Mannen är medborgare i Rumänien
Gränsen för att dömas för rattfylleri i Sverige går vid 0,2 promille och grovt rattfylleri vid 1,0 promille.

Socialtjänsten på Orust anmälda - igen
Den senaste tiden har brister från individ- och familjeomsorgen i Orust uppmärksammats vid två tillfällen.
I höstas skulle två barn omhändertas av polis och personal från socialtjänsten. Något gick dock fel och fel barn omhändertogs. I början av 2019 lämnade socialtjänsten ut handlingar gällande en familj med skyddad identitet, vilket gjorde att familjen tvingades flytta från kommunen.

Nu har journalanteckningar från tre ärenden har försvunnit, efter att en personal i Orust kommun tagit bort vad hen trott var tomma dokument. Det är anteckningar gjorda av familjebehandlare som tagits bort. "Ett systemfel", säger verksamhetschefen. Nu har händelsen Lex Sarah-anmälts.
Det var i januari som en familjebehandlare upptäckte att alla journalanteckningar gjorda i ett ärende plötsligt var borta. I samband med upptäckten gjorde en utredare en genomgång i systemet och upptäckte att anteckningar i ytterligare två ärenden raderats.
Eva Haglund är chef för individ- och familjeomsorgen i Orust kommun. Hon säger att personen som tog bort journalanteckningarna inte skulle haft den behörigheten.

Fröfirma i Spekeröd tar strid mot EU 
För 20 år sen var det nära att Runåbergs fröer i Spekeröd drogs inför rätta för att de bröt mot EU-s regler. De vann striden. Men nu är nya EU-regler på gång som kan ställa till problem skriver P4väst.
Barbro Adielsson och Johnny Andreasson har drivit sitt företag i 37 år. Det är inga ovanliga växter men mycket är gamla svenska kulturarvsväxter. 
Problemet för 20 år sedan var att Runåbergs på egen hand odlar fram frön och säljer sorter som är särskilt framtagna för att passa svenska förhållanden. Och det gillade inte EU.
Deras sorter fanns inte med på EU:s officiella listor, och myndigheterna var på väg att dra Runåbergs inför domstol. Men efter protester från trädgårdsodlare lyckades Sverige få ett undantag från reglerna. 
Och nu hotas mindre fröfirmor igen av nya EU-regler, som kräver dyr och krånglig certifiering. Som enligt Johnny Andreasson är svårt för ett företag som Runåbergs att klara av.
Men han tänker inte ge upp fröodlingen.
– Vi kan inte låta bli för vi vill hålla liv i sorter som inte går att få tag i så lätt.

Orust har störst andel behöriga lärare i regionen
Orust är den kommun i Västra Götalands län som hade högst andel behöriga lärare i grundskolan.
Henåns skola är en av våra fyra kommunala skolor.
I hela riket är Orust rankad som nummer nio av landets 290 kommuner. Av de sammanlagt 101 heltidstjänsterna i grundskolan i Orusts kommun (motsvarande 128 lärare) var det 84 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
- Vi har lyckats väl i sin rekrytering av lärare till grundskolan säger Carl-Göran Strutz tf sektorchef för lärande. Under det senaste året har sektor lärande fått mycket goda resultat i olika rankingar.
Rekryteringsläget har kraftigt förbättrats på senare tid. Orsaken är den goodwill runt våra skolor som skapats genom media och genom goda arbetsvillkor beroende på en god personaltäthet, välanpassade och fina lokaler och en mycket god IT-standard. Lärarförbundets Bästa skolkommun gav en andraplats i landet både 2017 och 2008.
Det finns fyra kommunal skolor, de finns i Henån, Ellös, Varekil och Svanesund. Skolan i Svanesund heter Ängås skola.
Vår bild är att Orust uppfattas som en bra kommun att arbeta i gällande utbildningssektorn vilket skapar en stolthet i organisationen.
Detta är mycket glädjande och ger goda förutsättningar för att bedriva utbildning med fortsatt hög kvalitet.

Kvinna gripen för grov misshandel på Tjörn
Klockan 17:06 på tisdagen larmas polis och ambulans till en adress i Höviksnäs på Tjörn
När polis kommer till platsen finner man en skadad man. Enligt polisen skall en kniv tagets i beslag, men det är oklart i skrivande stund om denna använts vid misshandeln. Mannen kördes med ambulans till Kungälvs sjukhus med okända skador. En kvinna greps och togs med för förhör. En anmälan om grov misshandel är upprättad

Man står åtalad för överträdelse av kontaktförbud i Stenungsund
Mannen delgavs beslut om kontaktförbud den 23 augusti 2018. Beslutet innebar förbud att besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter målsägande NN1. Mannen har brutit mot kontaktförbudet genom att vid tre tillfällen skicka vänförfrågningar på facebook och vid ett tillfälle vara vid målsägande NN1:s bostad samt be hennes granne att vidarebefordra en hälsning till henne. Det hände vid fyra tillfällen under perioden den 5 oktober 2018 till den 22 oktober 2018
Mannen förnekar brott vid polisförhör. Mannen står åtalad i Uddevalla tingsrätt.
 

Stjärnkocken Gustav Trägårdh gästade idag Skogsbackens förskola i Svenshögen 
Idag den 12 mars var dagen då förskolans 38 barn fick finbesök av stjärnkocken Gustav Trägårdh från Sjämaggasinet i Göteborg.
Skogsbackens förskola pyntas med ballonger och blommor för att skapa festkänsla.
Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010 och hans besök var en del av vinsten i den prestigefyllda tävlingen Arla Guldko, som Skogsbacken kammade hem våren 2018 i kategorin Bästa Matglädjeförskola. 
I vinsten ingick också att två personer från personalen fick åka till Stockholm där man fick många tips och idéer fån olika ställen de fick besöka. Kvällen avslutades med en 13-rätters meny.
(Se fler bilder längre ned på sidan)

Gustav Trädgårdh,  tillsammans förskolans kock Victoria Gustafsson och förskolebarnen (minikockarna) tillagade idag en trerättersmeny till lunch. Barnen är vana att få vara med i köket och hjälpa till med det mesta – vilket de även gjorde när stjärnkocken gästspelade hos dem. 
- Vi har dessutom egna små stjärnkockar som säkert vill ge ett och annat tips till Gustav, berättar Anette. 
Alla barnen på förskolan väntar på att bli Mini mästerkockar. Det blir de vid 6-årsåldern och då får vara med i kökets matlagning med rullande schema. Varje onsdag bakas det och då får barnen turas om att vara med då det bakas. Alla barn mellan 1-6 får då vara med.

Skogsbacken är en naturförskola som arbetar målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö.
Nu är det extra fokus på matsvinn. Förskolebarnen – som är mellan ett och fem år gamla – är redan medvetna om hur vårt sätt att hantera mat hänger ihop med miljön. De avskyr att slänga mat eftersom de vet att det gör skada, och de kallar sig själva för ”planetskötare”. 

Skogsbackens lunchmeny den 12 mars
Förrätt 
Majssoppa med pillade räkor, krutonger och persilja
Huvudrätt
Hemmagjorda fiskpinnar av torsk från Norge, krämig äggsås med kryddgrönt, pressgurka, rostad potatis och citron
Efterrätt
Kanelbakat äpple fyllda med russin, vanilj och kryddsmulor och toppade med "Jägarsnus".

Nösnäsgymnasiet är årets UF-skola
Under UF-mässan "Entreprenörskap på riktigt" i Göteborg tog ett stolt gäng från Nösnäsgymnasiet emot priset som Årets UF-skola i Göteborgsområdet.
Även UF-företag från Nösnäsgymnasiet är framgångrika. I kategorin ”Årets hållbara UF-företag” vann Tjörn-ägg UF och är därmed klara för SM i ung företagsamhet. Stort grattis till er!
 

Misshandel i Jörlanda
Klockan 00:53 natten till måndagen larmas polis personal på ett boende om bråk mellan två pojkar .. Polis och väktare sänds till boendet. Allt lugnt när de kommer fram men en anmälan och motanmälan upprättas samt en anmälan om stöld. Okänt om någon behövde uppsöka sjukvården

Tjörnbron ska repareras
Trafiken på Tjörnbron kommer i flera månader att ha svårare att ta sig fram.
Mellan den 11 mars och 16 juni utförs reparationsarbeten på Tjörnbron (väg 160) mellan Tjörn och fastlandet. Detta innebär att trafiken som passerar över Tjörnbron kommer att påverkas på olika sätt beroende på tidpunkt.
Kvällar och nätter
- Mellan klockan 04:30 och 21:00 alla dagar i veckan är ett körfält avstängt på Tjörnbron och hastigheten sänkt till 50 kilometer i timmen.
- Mellan klockan 21:00 och 04:30 alla dagar i veckan är två körfält avstängda och trafiken får köra växelvis i det öppna körfältet med hjälp av flaggvakt.
- Under vissa vardagsnätter, klockan 23:00-04:30, stängs Tjörnbron helt. Vid dessa tillfällen hänvisas fordonstrafiken till färjeleden över Svanesund och vidare mot väg 160, något som innebär en lång omväg för trafiken och därmed längre restid.
Eftersom arbetet som ska utföras vid dessa nattliga helavstängningar är väderberoende är det ännu inte klart när detta sker. Mer information kommer när det blir aktuellt. 
Gång- och cykeltrafik påverkas inte av arbetena utan kommer alltid att kunna passera över bron.
I samband med de nattliga helavstängningarna kommer räddningstjänsten att vid behov kunna ta sig fram över bron.
Mer arbete i höst
Ytterligare reparationsarbeten ska göras på Tjörnbron mellan den 1 september och den 31 december. Då kommer samma trafiklösning att råda.

Tjörn mest företagsamma i Göteborgsregionen
Den 7 mars presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rapporten Företagsamheten. För andra året i rad tar Tjörns kommun hem storslam i Göteborgsregionen!
Svenskt Näringsliv genomför årligen en granskning av Sveriges företagsamhet. Undersökningen är också en grund till de statistikparametrar som används i deras ranking av företagsklimatet i landets samtliga kommuner.
Tjörn vinner för andra året i rad, kampen i Göteborgsregionen. Invånarna på Tjörn är de mest företagsamma, nästa en femtedel äger eller driver ett företag! Siffran är nästan dubbelt så hög som för Göteborgs Stad där endast en tiondel är företagsamma. Men företagsamhet är inget landsbygdsfenomen, möjligen ett ö-fenomen då vi följs tätt av Öckerö, och i Fyrbodal placerar sig även Orust i topp!
Tjörns kommun ligger även i topp avseende andelen företagsamma kvinnor och företagsamma yngre (16-34 år).
Enda smolket i bägaren är att nyföretagandet backar något, en trend som dock är tydlig i hela Sverige. Tjörn har också en hög andel äldre företagare. Hela 27,6% av våra företagare är äldre än 64 år. Det är en av anledningarna till att vi i januari genomförde en generationsskiftesdag i samverkan med bland annat Svenskt Näringsliv.
På Sverige-nivå är företagsamheten störst i kranskommuner till Stockholm. Danderyd (28,4 %) och Lidingö (24,3%) toppar listan. Företagsamheten ökar dock mest i Jokkmokk.

Snabbprotokoll från Stenungsunds kommunfullmäktige 7 mars
Förslag om att ompröva principbeslut avseende alkoholservering i Stenungsund Arena Ärendet utgick då kommunstyrelsen tidigare på dagen 190307 beslutade om att återremittera ärendet.
Anledningen till återremitteringen är att kommunstyrelsen vill komplettera det juridiska perspektivet i ärendet.

Återkoppling av kommunfullmäktiges beslut i juni angående järnvägsövergångar i kommunen
Kommunalråd Bo Pettersson gav kommunfullmäktige en återkoppling vad som har hänt sedan kommunfullmäktige tog beslut vid sitt sammanträde i juni 2018 om att stänga två järnvägsövergångar i centrala Stenungsund.

Sedan sommaren 2018 har förvaltningen arbetat tillsammans med Trafikverket för ökad säkerhet vid tågövergångar i Stenungsunds kommun.

Ett resultat av arbetet är att hela spårområdet mellan stationen och Nösnäs är stängslat och mellanliggande gång- och cykelöverfarter som inte är planskilda har stängts. För att öka behålla tillgängligheten mellan östra och västra sidan av tågspåret fortsätter arbete med att planera för en planskild gång- och cykelöverfart vid Solgårdsdalen tillsammans med Trafikverket.

Trafikverket har sedan en tid tillbaka arbetat sedan en tid tillbaka med en inventering av samtliga ej planskilda järnvägsövergångar längs södra Bohusbanan från Uddevalla till Göteborgs centralstation. I det arbetet har man således även täckt in Stenungsunds kommun.

Utifrån inventeringen kommer myndigheten sätta in åtgärder för att öka säkerheten. Det här arbetet inleds med markförhandlingar och förberedande insatser och förvaltningen kommer följa framdriften i dialog med Trafikverket.

Smitning från trafikolycka på E6 i Stenungsund
En smitning från en trafikolycka, trafikplats 89, Jörlandamotet, E6 inträffade på onsdagseftermiddagen.
Polis skickas till trafikplats 89, Jörlandamotet klockan 17:40, där en trafikolycka mellan två personbilar inträffat.
Enligt uppgift ska en av bilarna ha avvikit från olycksplatsen. Anmälaren, tillika den förare som finns kvar på olycksplatsen, uppger att han är yr i huvudet och ambulans budas till platsen.
Det finns inga uppgifter om han behövde föras med ambulans för fortsatt vård. Det framkommer på olycksplatsen uppgifter om den smitande personbilen, och polispatrullen kan i efterföljande arbete lokalisera och kontrollera bilen och dess förare.
En anmälan om vårdslöshet i trafik och smtining från trafikolycksplats upprättas.

Frihet med el-parcykel på Orust
Idag har Orusts Sparbank berikat vår äldrevård med två el-parcyklar. Nu finns det goda möjligheter för våra äldre inom hemtjänst och på våra boenden att swisha fram på en parcykel.

(Stig och Syrene tillsammans med Birgitta Pettersson VD Orust Sparbank, Kristin Dahlbom enhetschef Kaprifolgården och Marina Hasselgren verksamhetschef äldreomsorg syns på bilden.)

För två år sedan överlämnade Folkhälsorådet en el-parcykel till äldreomsorgen och den har roterat inom kommunen. En par-elcykel är en cykel för två som gör det möjligt att ta med äldre eller funktionshindrade på cykelupplevelser.
- En bekant till mig som arbetar inom omsorgen talade om hur uppskattad el-parcykeln är, men att det var långt mellan tillfällena att använda den, berättar Birgitta Pettersson, VD Orusts Sparbank.
Orusts Sparbank vill stimulera till fysiskt aktivitet, till samvaro och glädje genom att bidra med ökad livskvalitet för de äldre som bor på Orust. Nu kommer det att finnas en i Svanesund, Henån och i Ellös.

Att cykla på en parcykel är en aktivitet som skapar samtalsämnen, minnen och massor av härliga upplevelser. Dessutom är det ett klimatsmart färdsätt för att besöka affären.
Det var både en högtidlig och glad överlämning av cyklarna vid Kaprifolgårdens boende i Henån.

Birgitta fick hjälp av Karin, som är en av hyresgästerna, att klippa bandet. Stig, som också bor på Kaprifolgården, fick cykla premiärturer tillsammans med flera av våra medarbetare.
- Det var lätt att cykla tyckte Stig med glitter i sina ögon. Vilken härlig upplevelse!
Nu utökas cykelflottan till tre el-parcyklar tack vare Orusts Sparbank. El-parcyklarna används av både äldreboenden och hemtjänst. De kommer att finnas på våra äldreboenden; Fyrklövern i Svanesund, Kaprifolgården i Henån och Strandgården i Ellös.

- Det här kommer att betyda mycket för den som vill men inte längre kan cykla på egen hand bekräftar Marian Hasselgren som chef för äldreomsorgen. Att cykla el-parcykel är uppskattad bland våra äldre fortsätter Marina.

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 09:00 larmas polis av konduktör på tåget till Stenungsund om att en kvinna och en man inte vill betala biljetten. En polispatrull möter upp tåget vid Stenungsunds station på Göteborgsvägen. Det visar sig att personerna är kända sedan tidigare i liknande fall.
Kvinnan visar tecken på att vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning. Mannen avvisas från platsen En anmälan om misstänkt drograttfylleri och bedrägligt uppförande är upprättad
 

En avskriven från misstankar om hot mot Nösnäsgymnasiet
En av de två 18-åringar som misstänktes för hotet riktat via sociala medier mot Nösnäsgymnasiet i Stenungsund början av februari har avskrivits från misstankarna.Enligt åklagaren Karin Pedersen så kvarstår fortfarande misstankarna mot den andra 18-åringen.
– Vi vill vända på alla stenar, säger hon.

Flicka från Tjörn åtalas för olovlig körning med A-traktor
Flickan som är i  17-årsåldern har enligt åtalet kört en till personbil ändrad A-traktor utan att ha rätt till det. Det hände den 11 februari 2019 på Lövåsvägen, Henån, Orust kommun. I polisförhör med den tilltalade flickan förnekar hon brott.
I förhör med en polisman Fyrbodal Väst angående hans iakttagelser i samband med stoppet av A-traktorn till styrkande av att detta skedde eftersom A-traktorn upplevdes gå fortare än tillåten hastighet vilket flickan känt till eftersom hon då framförde fordonet.
Enligt körkortsuppgifter (förundersökningsprotokoll) visar att flickan saknat behörighet att framföra fordonet.

Man från Tjörn döms för tretton fall av stölder och narkotikabrott
En man i 20-årsåldern som är hemmahörande i Tjörns kommun har dömts för 13 fall av stöld, ringa stöld och snatteri till villkorlig dom och 40 dagsböter a 50 kronor.
Totalt har mannen stulit kläder och andra varor för över 20 000 kronor. Stölderna har skett mellan augusti 2016 och oktober 2018.
Han ska också betala skadestånd till några av affärerna med totalt 1 100 kronor.
Han döms också för två fall av ringa narkotikabrott, då han tagit bland annat heroin.

Samråd för gång- och cykelväg genom Utäng på Tjörn
Trafikverket Region Väst och Tjörns kommun planerar att anlägga en gång- och cykelväg utmed väg 721, från rondellen i Siröd till Industrivägen i Skärhamn. Nu bjuds allmänhet, organisationer och myndigheter in för att lämna synpunkter.

Idag saknas en gång- och cykelväg genom Utäng. Oskyddade trafikanter får dela väg med övriga fordon. Vägförslaget ökar trafiksäkerheten och binder ihop övriga gång- och cykelstråk.

Som en del i processen har Trafikverket tagit fram ett samrådsunderlag. Allmänhet, myndigheter och organisationer kan bidra med sina kunskaper som är viktiga att ta hänsyn till i arbetet. Efter samrådet arbetar Trafikverket vidare med stöd av inkomna synpunkter.

Du hittar samrådsunderlaget, och all annan information om projektet, på Trafikverkets hemsida (se länk till höger). Trafikverket vill få in synpunkter och yttranden senast den 17 mars.

Skicka dina synpunkter till investeringsprojekt@trafikverket.se eller Ärendemottagningen, Investering, Box 810, 781 28 Borlänge (ange ärendenummer TRV 2017/103640).

Förändringar i skolan på Tjörn för att hålla budgeten
2018 års resultat för barn- och utbildningsnämnden slutade på minus 18,8 miljoner. Det är ett historiskt stort underskott.
I barn- och utbildningsnämndens budget för 2019 finns ett sparkrav på 31 miljoner. I kommunens budget finns målet om god ekonomisk hushållning och det målet ska uppfyllas. Så har inte skett i barn- och utbildningsnämnden. För att få ekonomin i balans krävs mycket kraftfulla åtgärder som gör att verksamheten håller sin budget.
På grund av det stora underskottet under 2018 genomfördes en revision av ekonomiuppföljningen inom barn- och utbildningsnämnden. Av rapporten framgår att barn- och utbildningsnämnden har undvikit och alltför sent vidtagit åtgärder för att nå en ekonomi i balans.
Inför barn- och utbildningsnämndens beslut den 28 februari om detaljbudget för 2019 bad man förvaltningen att ta fram förslag på åtgärder för att få balans i budgeten.
Beslutet orsakar stora konsekvenser som blir mycket allvarliga. Samtidigt ska uppdraget att hålla oss inom tilldelad ram respekteras. Hittills har ett mycket gott samarbete med de fackliga organisationerna funnits vilket förvaltningen kommer att anstränga sig för att behålla, då all kunskap och kraft behövs i vår utsatta situation. Bland annat görs risk- och konsekvensanalyser.

Förslag till åtgärder:
Åldersintegrerad undervisning
Översyn/effektivisering av tidigare extra personalresurs till förskolan
Översyn/effektivisering av stödfunktioner, till exempel Resurscentrum och administration
Om-/nyorganisation av Välkomsten
Översyn/effektivisering av omfattningen av lärares tjänster
Att lärare i större utsträckning vikarierar för varandra
Lära oss av och jämföra oss med andra, liknande kommuner och hur de får en ekonomi i balans i skolan
Att etablera kvalitativa rutiner för att tydligt och regelbundet följa upp och planera för följsamhet mot budget
Lena Ericsson, förvaltningschef

Man åtalas för misshandel på Tjörn
Enligt åtalet har mannen som är 58 år har skallat och slagit fyra till fem knytnävsslag på en pojkes hand, hals och bröstkorg, samt har tagit tag i personens tröja och armhåla för att sedan trycka upp honom mot väggen. Det hände den 29 september 2018 i Rönnäng, Tjörns kommun. Den misshandlade personen orsakades smärta av våldet, rodnad och blåmärken.
Mannen erkänner ringa misshandel.

Bil hamnade på sidan efter olycka i Stenungsund
En singelolycka har inträffade i centrala Stenungsund under måndagsmorgonen. 
Larmet om olyckan kom in till SOS Alarm vid 07:50 på måndagsmorgonen.
Singelolyckan ska ha inträffat i korsningen Nytorpshöjdsvägen-Parkers väg i Nytorpshöjd. Bilisten körde sedan upp på en bergsknalle och voltade. Krockkuddarna i bilen ska ha löst ut. En man i dryga 30-årsåldern ska ha kört bilen och fått lindriga skador.

Larm om drunkningsolycka på Orust – person hittad i vattnet
Räddningstjänsten är på väg till sjön Grindsbyvattnet på Orust efter ett larm om drunkning. På måndagen hittade Missing people de en livlös kropp i Grindsbyvattnet öster om Henån. Larmet kom vid 11-tiden på måndagen.
– De har funnit en person i vattnet, säger teamledare Charlotte på SOS Alarm. 
– Det är en livlös kropp som man har hittat. Det är Missing people som har hittat den, säger polsenst presstalesperson Christer Fuxborg.
Enligt Christer Fuxborg ska kroppen ha legat i vattnet länge och Missing people har haft ett pågående eftersök i området efter en person, om om det är denna personen är inte klarlagt ännu.
För att ta sig till platsen får personal från polisen åka med den båt som missing people har till sitt förfogande.
När kroppen hittades fördes den mot land och ska nu tas omhand av polis och räddningstjänst.
Texten uppdateras.

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 00:26 natten till måndagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Ucklumsvägen I fordonet sitter en man som visat tecken på att vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning.
En anmälan om misstänkt drograttfylleri upprättas
 

Olaga hot Orust
Klockan 17:42 på lördagseftermiddagen  kontaktas polisen angående en man som man säger kör onykter och sågs senast på Hallonvägen. Inringaren säger att mannen har rapporterats flera gånger tidigare för att ha kört onykter och nu har mannen pekat finger och sagt en hel del fula ord enligt inringaren. En polispatrull sänds till platsen men kan ej hitta fordonet mannen skall köra. En anmälan om olaga hot upprättas

Två trafikbrott i Stenungsund
Klockan 20:07 på lördagskvällen stoppas en minbuss för kontroll vid Tollenäs, lv 160 för kontroll. Det visar sig att polisen haft med denna bil att göra tidigare under dagen. Den har körförbud och reg skyltar tas i beslag. En anmälan om trafikbrott upprättas.
Klockan 22:13 på lördagskvällen stoppar en polispatrull en annan bilist på E6 i höjd med Stenunge/Norum i Stenungdund.
Föraren stoppas för vårslöshet i trafik och en anmälan om trafikbrott och vårdslöshet i trafikupprättas
 

Ny återvinningscentral planeras i Stora Höga
Stenungsunds kommun planerar att bygga en ny återvinningscentral i Stora Höga industriområde. Nu är förslaget ute på samråd och allmänheten har möjlighet att ställa frågor, framföra synpunkter eller lämna allmänna upplysningar om sådant som kommunen bör känna till i sitt fortsatta arbete.
Kommunens nuvarande återvinningscentral Kläpp, som ligger i Ödsmål, kommer att finnas kvar. Samrådet pågår 27 februari- 27 mars.
Samrådsunderlag och mer information

Malin Frykman i Stenungsund finalist till titeln Årets digitaliseringsledare
Malin Frykman, projektledare likvärdig skola och digitalisering på Stenungsunds kommun, är en av tre finalister till titeln Årets digitaliseringsledare! Hallå där Malin, hur känns det att ha blivit nominerad?
- Fantastiskt kul och väldigt hedrande! Jag var inte beredd på detta så jag blev förvånad och mycket glad.
Vad innebär det att vara en digitaliseringsledare?
- Framförallt handlar det om att kunna ta ett strategiskt perspektiv på digitalisering men också att leda den förändringsprocess som digitaliseringen är. Historiskt sett har vi haft mycket fokus på de verktyg och teknik och allt för lite fokus på de mjuka delarna som ledarskap, innovationsprocesser, förståelse och förmågan att lära. I min roll arbetar jag därför mest mot chefer, beslutsfattare och nyckelpersoner och processleder dem i arbetet med att förstå sin verksamhets behov och möjligheter när det gäller digitalisering.

Vad ser du är den största utmaningen när det gäller digitaliseringen i våra skolor i Stenungsund?
- Vår största utmaning är att hitta fungerande former för en likvärdig digitalisering. Behoven är så stora och föränderliga att det är mycket svårt för en enskild rektor att organisera och planera för den helt på egen hand. Vi arbetar därför med att skapa likvärdig tillgång till verktyg, nät och digitala lärresurser på alla våra skolor. Även kompetensutveckling av all personal är en stor utmaning. För att lyckas med digitaliseringen är det teamwork som gäller inom hela verksamheten! Därför håller vi just nu på inom Sektor Utbildning och arbetar fram en handlingsplan för vårt digitaliseringsarbete tillsammans med alla verksamheterna som ingår. Engagemanget och viljan att utvecklas inom digitalisering är jättestort hos all personal vilket kommer gynna våra barn och elevers digitala kompetens på sikt.

Juryns nominering
Malin har lett digitalisering under många år som lärare, rektor och skolutvecklare i sin hemkommun. ”Digitalisering är ett teamwork, hela styrkedjan måste involveras" - och det kan hon säga med eftertryck eftersom hon har egen erfarenhet från processen. Malin är en inspirationskälla för skolledare över hela Sverige då hon med sina tydliga modeller beskriver en möjlig väg att gå för skolledare i en digitaliserad värld.

Vinnaren utses på Skolledare21, en återkommande konferens för chefer och ledare från hela landet som verkar inom skolans värld. Konferensen pågår under två dagar, 28 februari - 1 mars.

Socialen på Orust röjde skyddad familj
En småbarnsfamilj som lever med skyddade identiteter på Orust fick sina personuppgifter röjda av socialtjänsten.
På grund av hotbilden som de lever under gör kommunens misstag att de tvingas flytta.
"Anna" bor på Orust med sin partner och deras små barn. Det är ett litet samhälle och för att inte riskera att bli igenkända undviker hon att berätta detaljer. Hela familjen lever med skyddade personuppgifter.

Det var i början av januari som socialtjänsten skulle lämna ut handlingar till en person som begärt ut det. Samtidigt, troligen av misstag, skickar man med 80 av "Annas" sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om henne och hennes familj. 

De fick reda på vad som hänt genom ett mejl från en medarbetare på socialtjänsten. Och det värsta av allt, säger "Anna", är att det har läckt ut vilka de är och var de bor, och hon vet inte vem på ön som nu känner igen dem.
Att leva med skyddad identitet är jobbigt i sig men man trodde aldrig att ett sådant här misstag kunde ske. Man tror inte att det är sant.
"Anna"
En sekretessmarkering innebär att man har skyddade personuppgifter, och det är en registrering som Skatteverket gör i Folkbokföringsdatabasen.
.
Eva Haglund är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen på Orust kommun. Hon säger att de inte vet hur det gick till när handlingarna lämnades till en utomstående.
– Det är klart att det är en jätteallvarlig situation. Därför har vi valt att lämna över den här utredningen till en extern person så att vi inte utreder den själva. Hur det kunde ske och vad man behöver göra för att det inte ska inträffa igen, säger Eva Haglund.
Men för "Anna" är skadan redan skedd.. 
 Anna heter egentligen något annat. 

Kommunstyrelsen föreslår utbyggnad av Jörlandaskolan
Kommunstyrelsen beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att påbörja arbetet med detaljplan för Kyrkeby 3:33, Jörlandaskolan.
Sammanfattning av ärendet Jörlandaskolan är en grundskola från förskoleklass till årskurs sex. Skolan hade 268 elever inskrivna höstterminen 2017 och prognosen för 2027 visar på ca 320 elever. Skolan har stort behov av utbyggt kök, matsal, klassrum, elevhälsa och arbetsrum.
För att möjliggöra utbyggnaden behöver detaljplanen ändras. Detaljplan för Jörlandaskolan ligger i Planprio 1 och på grund av förändrade och brådskande behov behöver detaljplanen prioriteras upp, påbörjas omgående och skyndas på. Den tillbyggda skolan behöver kunna tas i bruk senast höstterminen 2022. Då löper det tidsbegränsade bygglovet ut för de moduler som för närvarande används.

Beskrivning av ärendet Jörlandaskolan är en grundskola från förskoleklass till årskurs sex. Skolan ligger i centrala Jörlanda och uppfördes ursprungligen 1964 och är tillbyggd 2003. Jörlandaskolan hade 268 elever inskrivna höstterminen 2017 och prognosen för 2027 visar på ca 320 elever. Skolan har stort behov av utbyggt kök, matsal, klassrum, elevhälsa och arbetsrum. På sikt kommer även idrottshall att behöva ersättas. För att ta höjd för framtida behov behöver mark reserveras för möjlighet till en fullskalehall (1600 m2).
På intilliggande område söder om fastigheten står tillfälliga moduler med klassrum vilka har tidsbegränsat bygglov till maj 2021. Under en begränsad period kan förskoleklass bedrivas i fritidshemslokal på intilliggande fastighet Kyrkeby 3:5 med då den ligger på andra sidan landsvägen och separerad från övriga skola är det bara en högst tillfällig lösning.
Angränsande kommunal mark, söder om befintlig fastighet föreslås läggas till fastigheten för att möjliggöra tillbyggnation och ökat behov av skolgård.
Detaljplanen för Jörlandaskolan ligger i Planprio 1. På grund av förändrade och brådskande behov behöver arbetet med detaljplanen påbörjas omgående och dessutom skyndas på. Den tillbyggda skolan behöver kunna tas i bruk senast höstterminen 2022. Då löper det tidsbegränsade bygglovet ut för de moduler som för närvarande används.

Ungdomar misstänks för skadegörelse i Getskär
Polisen misstänker att ett gäng ungdomar brutit upp och fördärvat en vägbom vid Getskärs badplatsparkering  för att kunna köra ner med sina epa-traktorer fram till bad och båthamnen.
Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som polis fick larm om skadegörelsen i Getskär säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
En anmälan om skadegörelse har upprättas och en kille i 20-årsåldern kontrolleras på platsen men polisen kunde inte fastställa att varit med och brutit upp bommen, säger Thomas Fuxborg vidare.
Har du sett eller vet något, kontakta polisen på 114 14

Fordon med körförbud stoppade i Stora Höga och på Orust
På måndagsförmiddagen stoppades en man i 45-årsåldern av en polispatrull då fordonet visade sig ha körförbud och avställd på Orust. För detta fick mannen betala..
Senare samma dag stoppade en polispatrull en bilist i Stora Höga på Klockan vid 19:30 på måndagsförmiddagen. Mannen som är i 35-årsåldern fick böter och misstänks samtidigt för grov olovlig körning då mannen stoppats för liknande brott tidigare.

Kommunalrådet Catarina Bråkenhielm tillsammans med Angelica Hellner och Johanna Bengtsson från Svanesunds hemtjänst grupp 1.
Kommunalrådet Catarina Bråkenhielm tillsammans med Angelica Hellner och Johanna Bengtsson från Svanesunds hemtjänst grupp 1.

Omsorgens kvalitetspris 2018 gick till Svanesund på Orust
Sektor omsorgs kvalitetspris Förenkla och förbättra - för en säkrare vård och omsorg 2018 har tilldelats Svanesunds hemtjänst grupp 1.
Priset som delades ut av kommunalrådet Catarina Bråkenhielm är på 10 000 kronor och ska användas till kompetensutveckling inom området kvalitetsutveckling. Den röda tråden i årets bidrag är smarta lösningar där ökad delaktighet för våra medarbetare och gemensamt ansvar ger högre kvalité inom omsorgen.

Motivering till Omsorgens kvalitetspris 2018
Svanesunds hemtjänst, grupp 1, har genom sitt arbete med en strukturerad planering åstadkommit både förenkling och förbättring i sitt dagliga arbete, vilket har lätt till ökad kvalitet i omsorgen och trygghet för brukarna.
- Det enkla är det smarta och metodiskt arbete ger resultat konstaterar stolt sektorchef Lisbeth Tilly. När alla blir delaktiga händer det grejer.

I år var det två ansökningar till kvalitetspriset, en från Svanesunds hemtjänst grupp 1 och en från alla enheter på Strandgårdens boende i Ellös. Det är omsorgens kvalitetsråd som utser vinnaren. Den gruppen har representanter från flera olika verksamheter och de ansvarar även för omsorgs rutiner. Innan prisutdelningen berättade förra årets vinnare Café Tittin vad de använt prispengarna till. De har gjort studiebesök och utvecklat verksamheten genom samverkan över gränser till en meningsfull arbetsplats för brukare.

Checklistetavlan, Svanesunds hemtjänst, grupp 1
Målet med checklistetavlan är att synliggöra vad som ska göras utöver arbetsplanerna samt tydliggöra vem har ansvar. Hemtjänstgruppen började att utveckla tavlan under hösten och den är fortfarande under utveckling. Tavlan synliggör återkommande arbetsuppgifter som ska utföras varje dag, vecka, månad och år och även andra viktiga uppgifter som aktuella in- och utskrivningar. Gruppen upplever att tavlan ökar både delaktigheten och ansvarstagandet genom att tydliggöra vem som ansvarar över vad. Tavlan upplevs även väldigt positivt av nya medarbetare och vikarier, den gör det enkelt att komma in i arbetet.

Struktur 24h, Strandgårdens boende
Struktur 24h är ett planeringsverktyg med fokus på rättssäkerhet, kvalité och kontaktskap där brukarens behov följs upp var fjärde vecka eller oftare om behovet förändras. Med hjälp av Struktur 24h får hyresgästens dygn en tydlig struktur som gör det enkel att tillgodse alla behov av stöd och hjälpinsater. Med Struktur 24h, där allt finns dokumenterat i detalj, uppnås en god omsorgskontinuitet. Strandgården upplever att det här i stor grad påverkar hyresgästernas känsla av välbefinnande. Det ger även trygghet för vikarier. Struktur 24h upplevs som en fungerande rutin och inte bara en pappersprodukt. Med hjälp av planeringsverktyget upplever Strandgården, som är en stor arbetsplats, att det är enklare hjälpas åt mellan avdelningarna och minska vikariebehovet.

En ung pojke står åtalad för skadegörelse ofredande hot och hets mot folkgrupp på Tjörn
En ung pojke står åtalad vid Uddevalla tingsrätt efter skadegörelse och ofredande på Tjörn den 12 juni 2018 efter att ha skurit sönder tältet i Bleket och hällt in dricka i tältet där tre flickor befann sig, varvid en dator till ett okänt men inte ringa värde förstördes.
Han skall vid samma tillfälle ha uttalat sig nedsättande om gruppen judar med syftning på trosbekännelse. Han har vid flera tillfällen den aktuella kvällen skrikit Sieg Heil och gjort Hitlerhälsning. Uttalandet spreds genom att det kunde uppfattas av personer på platsen.
Pojken har också ha riktat hotat mot en annan person genom att att hota personen som tog kort på den åtalades pojks moped och uttalat  "det här ska du få ångra" eller liknande uttryck och slagit till backspegeln på dennes bil den 12 juni 2018 på Fagerfjäll påTjörn. Hotet var sådant att personen kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin person och egendom.
Pojken förnärkar brott i polisförhör.

Man står åtalad för olaga förföljelse i Stenungsund
Den 29 april 2017 skall mannen ha ofredat en kvinna genom att till hennes dotter via facebook/messenger skriva "Tja...du kan ju hälsa din xxx till morsa att jag flyttar upp till Stenungsund igen i juni o då kommer jag lägga all min privata tid till att leta upp henne och en person till i familjen..i hela Stenungsund. Allt skall ha startat då kvinnan fått ensam vårdnad om parternas gemensamma barn.
Mannen står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt.
Händelsen skall ha hänt mellan den den 23 maj och 29 april, 3 augusti, 5 oktober, 5 november, 2 december 2017 och den 6 januari, 21 januari, 26 mars till den 9 april och 12 maj 2018 i Stenungsunds kommun.
Enligt åklagaren har beteendet från mannen varit hänsynslöst med hänsyn till alla meddelandes innehåll sett mot bakgrund av att mannen tidigare dömts för ofredande mot kvinnan 2016.
Varje gärning var led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet.
Mannen förnekar brott

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 10:02 på lördagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist vid  rastplats Spekeröd för kontroll.
Föraren misstänks för rattfylleri och medtas för fortsatt provtagning och utredning
En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad

Inbrott på företag på Orust
Bara några minuter innan midnatt, natten till lördagen ringer en företagare klockan 23:47 till polisen och berättar att hans företag utsätts för inbrott på ett industriområde i Varekil.
En polispatrull sändes till företaget och tog sig in i företaget och genomsökte byggnaden. Även en polishund deltog i jakten på inbrottstjuven eller tjuvarna, men ingen fanns kvar på platsen..
Företagaren kunde på plats konstatera att låset till fastigheten brutits upp och att någon genomsökt företagslokalen, samt förråd.
Det finns i skrivande stund inga uppgifter om något stulits säger polisens presstalesperson Hans Lippens

Man står åtalad för narkotikabrott och grov olovlig körning i Stenungsund och Tjörn
En man född 1981 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för en rad brott.
I åtalet misstänks mannen för  ringa narkotikabrott då han  olovligen använt alprazolam, amfetamin och MDMA som är narkotika. Det hände den 11 oktober 2018 i Stenungsunds kommun. I förhör med den tilltalade förnekar han brott.

Mannen står också åtalad misstänkt för rattfylleri och ringa narkotikabrottpå Tjörn.
Mannen skall ha kört personbil efter att ha använt klonazepam, amfetamin och MDMA, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände den 21 oktober 2018 på Sandhålevägen, Rönnäng på Tjörns kommun.
I förhör med den tilltalade förnekar han brott..

Han står också åtalad misstänkt för grov rattfyller på Tjörn vid ett annat tillfälle.
Han skall då ha kört personbil efter att olovligen ha använt alprazolam, som är narkotika, i så stor mängd att det under eller efter färden fanns narkotika kvar i hans blod. Det hände den 18 december 2018 vid Myggenäs korsväg, Tjörns kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att han vinglat över körfälten och kört i motsatt körfält vid mötande trafik. mannen har därvid orsakat en trafikolycka genom att köra på en framförvarande personbil.
Han var också narkotikapåverkad vid tillfälle då han misstänks för att ha använt alprazolam, som är narkotika. 

Bröder fortsätter satsa i Stora Höga
I snart tio år har bröderna Burtac och Memet Sevgi funnits i Stora Höga med sin pizzeria och på senare år har man utökat menyn med thaimat. Nu satsar man vidare (för tredje gången) och byter namn och utökar menyn.
Tidigare Pizza House och Spicy Wok ändrade namn på fredagen (den 22 februari) till Vallens Food and Friends.

2009 dök ett erbjudande att överta lokalen där en tidigare vägkrog höll till, väg i vägg med nuvarande Circle K i Stora Höga, Bröderna och deras pappa Necati Sevgi såg möjligheterna och tackade till att ta över lokalerna och satsa på en pizzeria. Snabbt visade det sig att pizzerian blev en succé och från att start med tre personer fick man snart utöka personalen till 5 personer.
2014 satsade man vidare med ombyggnad och utökade utbytet med thaimat som också visade sig vara en riktigt bra satsning. Nu utökades antalet anställda ytterligare.
I augusti 2018 stod man i valet eller kvalet att satsa vidare i Stora Höga eller öppna ytterligare en restaurang i Göteborg.

Bröderna beslöt sig att satsa vidare i Stora Höga.
- Vi älskar folket norr om Göteborg säger Burtac Sevgi, som är den äldste av de två bröderna. Det är en helt annan atmosfär och avkopplad befolkning här uppe. Vi älskar deras uppskattning de visar oss och vår personal. Från början hade vi mest folk från de södra delarna av Stenungsund, men snart växte kundkretsen till att vara från Kungälv upp till Orust. Idag är vi uppe i minst 8 anställda på helger för att hinna med.

I början av 2019 startade de sin tredje ombyggnad från en ren pizzeria till att få en mer restaurangkänsla i sin lokal. Man gjorde en totalrenovering för att få en mysigare känsla men ändå behålla inriktningen av sin verksamhet. Man byggde om och till kyl och frysrum mm, samt personalutrymmen för att lättare kunna leverera sin goda mat. Uppe på detta bestämda man sig för att utöka menyn med surdegsbottnar till pizzorna om man vill det. Man börjar också med högrevsburgare för att lyxa till det ytterligare. Inte nog med det, man ville satsa på ett nytt namn som samlade allt man kan erbjuda under ett namn till "Vallens Food and Friends" som man säger är en hyllning till folket i samhället.

Bröderna Burtac och Memet Sevgi hälsar nu gamla som nya kunder välkomna till Vallens Food and Friends i Stora Höga - Stenungsund

Klicka på bild nedan för större format

Första spadtaget till Brudhammars nya förskola i Stenungsund
Arbetet med Brudhammars nya förskola är igång. Det första spadtaget togs idag av Bo Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, tillsammans med förskolebarnen. Förskolan ska stå klar för inflyttning sommaren 2020.
Under december revs den gamla förskolan och NCC, som är den entreprenör som bygger förskolan, har satt igång med arbetet. Brudhammars nya förskola beräknas stå klar sommaren 2020 och byggs i ett plan med tio avdelningar för totalt 180 barn. Förskolan kommer bli kommunens största. Två av förskolans tio avdelningar kommer ha barnomsorg natt och helg.
– Det känns fantastiskt att arbetet med en ny modern förskola är igång, säger Pia Alhäll, chef sektor utbildning. Det kommer bli en förskola med moderna lokaler som är anpassade för att våra förskolebarn ska få de allra bästa förutsättningar till en trygg och trivsam miljö.
Under det första spadtaget fanns Bo Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, Pia Alhäll, chef sektor utbildning, Fredrik Löfgren, projekt- och byggledare från Stenungsundshem samt representanter från NCC som är entreprenör till bygget, på plats. Även grannar och alla förskolebarn, som ivrigt väntar på att förskolan ska bli färdig, närvarade.

Man åtalas för brott mot fordonsförordningen i Stenungsund
En man född 1960 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att han har kört sin personbil trots att körförbud gällde för fordonet eftersom detta inte hade genomgått periodiskt återkommande kontrollbesiktning. Det hände den 1 februari 2019 på väg 160 Stenungsund, Stenungsunds kommun. Den tilltalades förnäkar brott i polisförhör. Åklagarens påföljdsförslag är  penningböter på 1 500 kronor.

Elev hotade annan elev med pistol mot huvudet i Stenungsund
Polis larmades klockan 14:59 på torsdagen till Kristinedalsskolan i Stenungsund angående ett vapenhot.
Uppgifterna som kommit in till SOS talar om att en ung man, möjligen elev ska ha hotat en annan elev med ett vapen mot huvudet.
Skolan uppger vidare att de tror sig veta vem gärningsmannen är. Han kan därför relativt snabbt identifieras. Hotet var från en person som inte går på skolan.
En insats inleds på skolan där man söker efter den misstänkte och vapen. Han anträffas relativt snabbt. Då polisen konfronterar honom tar han fram ett vapen och lägger ifrån sig. Den misstänkte kan gripas. Vapnet är troligen en kopia/sk soft airgun. Vapnet beslagtaget.
Den gripne förs till Uddevalla för vidare utredning. Den gripne är född -03. Den som som uppges blivit hotad är en 12 år gammal pojke.
Polisen söker nu ytterligare offer/målsägande som kan ha varit utsatta för brott. Förundersökningen kommer inledningsvis att rubriceras som grovt olaga hot. Möjligen kommer ytterligare brott att tillkomma.

Glitter och glamour på Orust äldreboenden
Dragshowartisten Gretchen förgyllde en eftermiddag på Orust äldreboenden i Svanesund, Henån och Ellös. Hen bjöd glitter, glamour och välkända schlagers från 50-, 60- och 70-talet.
Gretchen tillsammans med Strandgårdens enhetschefer Ann-Christin Eriksson och Alexander Fåll.
Gretchen turnerade runt hela Orust en eftermiddag och förgyllde den grå dagen med en mycket uppskattat föreställning. Det bjöds på välkända schlagers och publiken klappade takt och sjöng med i bland annat Sylvia Vrethammars stora internationell hit Eviva España.
Showen visades på Fyrklövern i Svanesund och Kaprifolgården i Henån och på Strandgården i Ellös. I Henån deltog även boende från både Gullvivan och Ängsviken.
- Vi brukar anordna aktiviteter flera gånger i månaden och detta är något nytt som vi vill prova säger Strandgårdens enhetschefer Alexander Fåll och Ann-Christin Eriksson. Den här idén kommer från en av våra medarbetare och vi är väldigt nöjda.
Dragshowartisten Gretchen, som heter Rober Aug, har uppträtt på äldreboenden sedan 2010.
– Det är jättekul att uppträda för våra äldre, det är uppskattat med lite mer glitter och glamour och de flesta har minnen förknippade med musiken i min show berättar Gretchen.

Midsummer Match Cup - deltagare letar bostäder på Tjörn
Den 24-29 juni samlas världens bästa matchracingseglare i Skärhamn för att delta i Midsummer Match Cup. Nu söker de boende!
Totalt kommer 12 team, internationella och nationella, att delta i tävlingen. De tävlande kommer att behöva boende. Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna bo hemma hos Skärhamnsbor. Under andra tävlingar där man använt modellen har fantastiska relationer skapats, och teamen återvänder ofta till ”sina” familjer år efter år.
Då ambitionen är att tävlingen ska äga rum i många år framöver finns nu en unik möjlighet att starta en egen tradition.
Boendevärdar får tillgång till VIP-områdena för att hänga med sitt team och uppleva tävlingen från första parkett.
Praktiska detaljer och förutsättningar
Race Village kommer att ligga i Södra hamnen, i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet. Seglingarna sker på Hamnefjorden.
Seglarna har ett relativt fullspäckat schema. Det är önskvärt att boendet ligger i närheten av tävlingsområdet så att de enkelt kan gå fram och tillbaka.
Datum: 23-30 juni
Teamstorlek: 4 eller 5 personer
Område: 10-15 min gångavstånd till Race Village


Om tävlingen
Med Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt att för teamen att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är det första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.
Målet med Midsummer Match Cup är att etablera Skärhamn på kartan som en seglingsmetropol och uppmärksamma denna pärla i Bohuslän. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.
– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot, föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass – tiden är rätt nu, Skärhamn är moget för ett större event!

Vill ni bli boendevärd/värdfamilj för ett seglingsteam?
Skicka en intresseanmälan till Hanna Ericksson, hanna@brandspot.com, kontaktperson och boendekoordinator för Midsummer Match Cup. Hon kan bistå med all information och svara på eventuella frågor.

16-åring i Stenungsund döms till samhällstjänst
Pojken som är bosatt i Stenungsunds kommun har dömts av Uddevalla tingsrätt till 35 timmars samhällstjänst efter att han åkt fast ett otal gånger för trafikbrott på Tjörn och i Stenungsund. Enligt åtalet hade 16-åringen byggt om sin moped till en motorcykel utan att ha giltigt körkort. 
Han har kört för fort, och alkoholpåverkad och på fel sida vägen, kört långt över hastighetsbegränsningen, kört mot rött, kört utan lysen på motorcykeln mm. Uddevalla tingsrätt har dömt den 16-åringen på flera punkter för vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri till sammhällstjänst i 35-timmar.

Man som precis tagit sitt körkort - tagen för fortkörning i 110 km i Stenungsund
På lördagen uppmärksammade en polispatrull en fortkörare på länsväg 160, genom Stenungsund.
Enligt polisen skall mannen ha kört i en på minst 110 kilometer på en 70 sträcka. Polisen omhändertog mannens provisoriska körtillstånd direkt på platsen vilket lokaltidningen var först att rapportera om.
Mannen hann alltså inte få ut det riktiga körkortet i sin hand på grund av den höga hastighetsöverträdelsen. Som nybliven körkortsinnehavare har man alltid en prövotid.

Jobb- och utbildningsmässa i Stenungsund
Den 14 mars, kl 10-15, är det Jobb- och utbildningsmässa på Fregatten i Stenungsund. Mässan riktar sig till dig som söker arbete, sommarjobb eller utbildning. Här möter du arbetsgivare och får möjlighet till vägledning!

Man misstänks för att ha kört vespa narkotikapåverkad på Tjörn
Klockan 04:05 på söndagsmorgonen larmas polis om en vespa som körvårdslöst och utan lampor på lv 160 i riktning mot Orust- En polispatrull sänds ut och påträffar en man född 1990 på en vespa på Skåpesundsvägen.
Mannen visar tecken på att vara narkotikapåverkad och man beslutar sig för att ta med vespaföraren för provtagning. Man beslagtar också vespan i beslag. En anmälan upprättas gällande drograttfylla

Narkotikabrott Stenungsund
Klockan 18:46 på lördagskvällen larmas polis till en butik på Hasselbackevägen där man uppger att där finns en ung blodig man. När polis anländer har mannen taget sig från platsen och kan spåras till en lägenhet i närheten.
Polispatrullen finner mannen som är född 1993 och märker att han inte mår bra, men att han också är narkotikapåverkad. Man beslutar sig för en husrannsakan och finner en mindre mängd narkotika.
Mannen tas med för provtagning och omplåstring. En anmälan upprättas gällande narkotikainnehav och narkotikabrott, eget bruk

Bostadsinbrott Orust
Klockan 19:42 på lördagskvällen får polisen ett samtal om att ett bostadsinbrott skett under dagen i Råhagen, Myckleby på Orust säger polisens presstalesperson Jenny Widen. Oklart hur de taget sig in och oklart vad de stulit. En anmälan om inbrott, stöld är upprättad via polisens PKC

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 02:25 natten till lördagen försöker en polispatrull stoppa en bilist på Hasselbackevägen i Stenungsund. Bilisten smiter iväg och ett kortare efterföljande påbörjas. Polispatrullen tappar bort bilen men den återfanns ganska snabbt. När polispatrullen hittat bilen är den avstängd och låst. Ingen person var kvar. Polispatrullen börjar söka och finner strax en kvinna född 1995 som misstänks vara narkotikapåverkad. En kroppsbesiktning görs på platsen och polispatrullen finner en mindre mängd narkotika på kvinnan. Hon tas med för provtagning, men kan ej bindas till fordonet man jagade och hittade.
En anmälan om narkotikabrott och narkotika för eget bruk upprättas.
 

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 14:48 på fredagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll I Varekil på Orust.
Förare är en man i 20-årsåldern som blåser positivt i polisens sållningsinstrument. Han tas med för vidare provtagning och rapporteras för rattfylleri.

Man döms för hot mot fritidsledare i Stenungsund
En man i 45-årsåldern döms för olaga hot sedan han hotat en fritidsgårdsledare i Stenungsund.
Händelsen utspelade sig i december 2017 då mannen kom till Hasselboden med sin dotter och på grund av tidigare händelser Mannen uppger i polisförhör att han ville se till att tjejerna var i säkerhet. Han klev ur bilen och gick fram till ett gäng ungdomarna och bad dem lämna flickorna i fred, så de kunde prata i lugn och ro.

Enligt mannen ska då ungefär nio killar gått emot honom och han kände sig hotad och rädd. Han ska då ha hållit sin hand mot en av killarnas ansikte och puttat bort honom och sagt ”vill ni krossa ett hjärta till?, något han inte berättat för polisen i förhören.

Efter händelsen ska han ha kört till fritidsgården för att be killen om ursäkt. Där blev han dock inte insläppt.
Killen som blivit hotad arbetade som fritidsledare på Hasselgården och var under den aktuella kvällen och letade efter sin kollega vid Hasselboden.

Mannen ska, enligt fritidsledaren, anklagat en kille för att vara våldtäktsman och knarklangare. Fritidsledaren skad då ha sagt till mannen att lugna ner sig. Det ska ha varit då mannen tog tag i fritidsledarens ansikte och sagt att han skulle krossa honom.
Efter händelsen sprang fritidsledaren tillsammans med den andre killen tillbaka till fritidsgården, samtidigt som de ringde polisen.
Uddevalla tingsrätten har dock valt att gå på fritidsledarens och vittnets version och anser att mannen som hotat kommit med en efterhandskonstruktion.
Att han skulle ha varit oroligt för flickorna på plats eller att de skulle kunna utsättas för brott från killarna ger honom inte rätt att handla som han gjorde, enligt Uddevalla tingsrätt.
Uddevalla tingsrätten dömer mannen till dagsböter på 13 000 kronor.

Nösnäsgymnasiet framgångsrikt inom Ung Företagsamhet
Nösnäsgymnasiets elever och lärare fortsätter imponera i UF-sammanhang. Under UF-mässan "Entreprenörskap på riktigt 2019" som går av stapeln den 11 mars på Svenska mässan, presenteras vinnarna i tävlingarna Årets UF-skola, Årets UF-lärare och Årets UF-företag i Göteborgsregionen.
Nösnäsgymnasiet är representerade i alla tre kategorierna!
- Det är fantastiskt bra jobbat av alla våra duktiga elever och lärare som lägger ner mycket tid och energi på detta, säger Helene Petersson, verksamhetschef Nösnäsgymnasiet. Nu håller vi tummarna att vi når hela vägen.

Nösnäsgymnasiet är en av fyra finalister i kategorin ” Årets UF-skola”. Dessutom har Ronnie Johansson på teknikprogrammet för andra året i rad kvalificerat sig som en av fem finalister i kategorin ”Årets UF-lärare”
Under UF-mässan utses också vinnaren av årets UF-företag i Göteborgsregionen. Av 18 utvalda, är hela tre UF-företag från Nösnäsgymnasiet. Tre av de 18 bidragen kommer också gå vidare och tampas om den nationella titeln på SM i Ung Företagsamhet i Stockholm i maj.

Tävling: Årets UF-Skola i Göteborgsregionen
Finalister:
Lerums gymnasieskola
Mimers Hus gymnasium
NTI gymnasiet Kronshusgatan
Nösnäsgymnasiet
Tävling: Årets UF-lärare i Göteborgsregionen
Finalister:
Benjamin Westman - Realgymnasiet
Dennis Larsén - NTI gymnasiet Kronhusgatan
Henrik Bergfeldt - Kitas gymnasium
Ronnie Johansson - Teknikcollege, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund
Ulla Sundén - Polhemsgymnasiet
Tävling: Årets UF-företag i Göteborgsregionen
Nominerade:
ALT- wear UF – Göteborgs Högre Samskola
Bi-Logi UF – Mimers Hus gymnasium
EarthBox UF – Teknikcollege, Nösnäsgymnasiet Stenungsund
Enough UF – LM Engströms gymnasium
Fair Stand UF – Kitas gymnasium
Generous Swing UF – LM Engströms gymnasium
Kustplockarna UF – Polhemsgymnasiet
LeBoo UF – Kitas gymnasium
MoveTogether UF – Göteborgs Högre Samskola
My Rules UF – Sjölins gymnasium
Practive UF – LM Engströms gymnasium
S D C UF – Nösnäsgymnasiet
SeaTee UF – Göteborgs Högre Samskola
TampPortabel UF - Göteborgs Högre Samskola
Tjörn-Ägg UF – Nösnäsgymnasiet
TRND UF – LM Engströms gymnasium
Upp och Hoppa UF - Göteborgs Högre Samskola
Worth UF – NTI gymnasiet Kronhusgatan

Tjörn-företag fick två inbrott på samma vecka
En marina på Tjörn har utsatts för två inbrott under samma vecka.
Det började med ett inbrott som upptäcktes på måndagsmorgonen på det marina företaget. Oklart klart vad som stals
Under veckan har en marina på Tjörn drabbats av två olika inbrott som anmälts till polisen. Natten mellan tisdagen och onsdagen var det dags igen. 
Man hade taget sig in på företagets kontor och ställt till en ordentlig oreda. Det är oklart hur man taget sig in på företaget, men det skall ha stulits en kaffemaskin och två mobiltelefoner.
Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Ung man står åtalad för narkotikabrott drograttfylleri mm på Tjörn och i Stenungsund
Den unge mannen som är född 1996 står åtalad för att ha innehavt 473 gram cannabis, 3.35 gram amfetamin och 2 st tabletter alprazolam och innehaft 34 st tabletter à 25 mg metandienon och 1 st ampull med 8 ml testosteronenantat à 250 mg/ml , som är dopningsmedel till viss del i överlåtelsesyfte. Han skall också ha kört personbil efter att ha använt amfetamin och hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod.
Det hände den 3 maj 2018 på Tuveslättsvägen, Rönnäng, Tjörns kommun då han stoppades av polis.
.
Han står även åtalad för att ha kört personbil narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod.
Vid tillfället då polis stoppade mannen har han haft en kniv i fordonet på allmän plats trots att det inte var befogat.Det hände den 20 november 2018 på Hallernaleden, Stenungsunds kommun. 

Hamnpromenad vid Stenungsunds hamn stängs av för fordonstrafik
Hamnpromenaden vid torget stängs av för fordonstrafik. Detta är en försiktighetsåtgärd efter att utredningar visar på att det kan vara problem med bärigheten.
I samband med förberedelser inför kommande muddring av hamnen har tekniska utredningar gjorts. Dessa visar på att det kan vara problem med bärigheten. Som en försiktighetsåtgärd stängs nu hamnpromenaden vid torget (från Bistro Beo upp mot gamla Eat) av för fordonstrafik.
Nästa steg är att undersöka situationen vidare och utföra nödvändiga åtgärder.

Lägsta ungdomsarbetslösheten finns i Västra Götaland - Lägst är det i Stenungsund
Statistik från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten är den lägsta på länge i Västra Götlands län. 
Lägst arbetslöshet har Stenungsund kommun – högst har Gullspång.
Arbetslösheten bland ungdomar, 18 till 24 år, fortsätter att sjunka. Statistik från arbetsförmedlingen visar att Västra Götalands län i januari hade 7 procent ungdomsarbetslöshet, vilket är den lägsta siffran på över tio år.
Jämfört med januari i fjol var det en minskning med 0,7 procentenheter. Den främsta anledningen är en god arbetsmarknad i Sverige under en längre period, enligt arbetsförmedlingen. Bäst i länet går det för Stenungsund kommun, deras ungdomsarbetslöshet ligger på 3,5 procent.
Högst ungdomsarbetslöshet i länet har Gullspångs kommun. Här är var femte person mellan 18 och 24 år arbetslös, totalt 20,6 procent.
 

Misstänkt drograttfylleri och innehav i Stenungsund
På länsväg 160 vid Nösnäsmotet stoppas en bilist för kontroll av en polispatrull klockan 00.50 natten till onsdagen. Föraren, en kvinna i 20-årsåldern, visar tecken på narkotikapåverkan och tas med för provtagning. I bilen hittas även en mindre mängd narkotika. Hon rapporteras för drograttfylleri samt innehav av narkotika.

Fläkt kan ha orsakat branden på behandlingshem ute på Orust
En badrumsfläkt är den misstänkta brandorsaken till gårdagens brand på Orust, som härjade i ett blivande behandlingshem. Det kan dröja några veckor innan brandorsaken fastställs, tills dess så är brottsrubriceringen fortsatt mordbrand. Det säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Det var tidigt under måndagsmorgonen som ett nyrenoverat behandlingshem i Myckleby på Orust började brinna.
Det hus som brann skulle bli ett behandlingshem för unga tjejer, ett omdebatterat beslut som klubbades igenom för två veckor sedan. 

Misstänkt drograttfylleri på Orust
Klockan 02:59: natten till tisdagen stoppas en bilist av en polispatrull för kontroll på LV178 i Tegneby på Orust.
I fordonet sitter en man i 60-årsåldern som visar tecken på att vara drogpåverkad. Mannen tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt drograttfylleri upprättas

Ung kille står åtalad för olovlig körning i Stenungsund
Den åtalade är född 1999 och står åtalad i Uddevalla tingsrätt för olovlig körning då han kört lastbil utan att ha rätt till det. Det hände den 24 januari 2019 på Doterödsvägen i  Stenungsund. Åklagaren menar att han begick gärningen med uppsåt. Den åtalade förnekar brott trotts att han saknat behörighet att köra lastbilen.
Den tilltalade har vid ett personligt möte den 24 januari 2018 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.

Man på Tjörn åtalas för stöld, häleri, narkotikabrott och grov olovlig körning
Mannen som är född 1983 har olovligen stulit en moped till ett okänt men inte ringa värde på Skärhamns bilverkstadmellan den 25 april 2017 och den 26 april 2017 på Sibräckavägen i Skärhamn, Mannen har i poliförhör erkännt brott. Mopeden anträffades hemma hos den åtaladeden. Övervakningsfilm från Skärhamns bilverkstad finns för att bevisa tillgreppet
Mannen står också åtalad för att ha köpt en stulen hundpejlutrustning till ett okänt men inte ringa värde. Det hände den 13 november 2016 i Orust kommun. Mannen har i polisförhör erkännt brott.
Dessutom står mannen åtalad för rattfylleri.
Den åtalade mannen skall ha kört moped efter att ha använt amfetamin, som är narkotika. Det inträffade den 13 juli 2018 på Utäng i Skärhamn. Han står även åtalad för ringa narkotikabrott då han vid tillfället använt amfetamin, som är narkotika. Det hände den 13 juli 2018 eller kort tid dessförinnan på Utäng, Skärhamn.
Sist men inte minst står mannen åtalad för grov olovlig körning vid samma tillfälle.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Mannen erkänner brott även här i polisförhör

Misstänkt drograttfylleri och falskskyltad bil stoppad på Tjörn
I Kållekärr stoppas en falskskyltad bil av en polispatrull klockan 12.36 på söndagen.
Föraren som inte har körkort misstänks för grov olovlig körning. Han misstänks även vara påverkad av narkotika får följa med för provtagning.

Löftet som Orustbostäders gav till branddrabbade hölls inte
Efter branden i en lägenhetslänga i Henån på Orust lovade Orustbostäder förtur till nya hyreskontrakt för dom drabbade. 
Det handlar om de branddrabbade som hade ett så kallat social bostadskontrakt via kommunens  Ingen av de som bodde där har fått något erbjudande om ny lägenhet ännu, enligt Bohusläningen. 
I en av de lägenheterna bodde Jane Swärdh och hennes pojkvän.
– Jag tror jag grät en hel dag när jag fick reda på att vi inte skulle få någon hjälp.
Enligt Orustbostäders VD Martin Hellgren är det Orust kommun som har ansvaret att skaffa nya lägenheter till de med sociala kontrakt.
Kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) på Orust säger att hon ska diskutera med företrädare för Orustbostäder om hur prioriteringen sker när det gäller fördelningen av lägenheter.

Narkotikabrott centrala Stenungsund
Klockan 03:59, natten till lördagen finner en polispatrull em man liggande och sovande vid tåg och busstationen i Centrala Stenungsund.
Först tror polispatrullen att mannen är berusad, men det visar sig snabbt att mannen är påverkad av någon typ av narkotika. Man beslutar att ta med sig mannen till Kungälvs sjukhus för provtagning En anmälan om narkotikabrott och för eget bruk upprättas

Drunkningslarm utanför Käringön var troligen falskt
Räddningstjänsten larmades strax före klockan halv tio på torsdagskvällen till Käringön utanför Orust.
– Enligt vad jag har hört så ska det vara en person som hamnat i vattnet, eventuellt från en båt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Senare började de olika inblandade myndigheterna misstänkta att det handlade om falsklarm. Ingen person hittades i vattnet, och Sjö- och flygräddningscentralen uppgav vid 22-tiden att det samtidigt som Käringön-larmet kommit in ett identiskt larm från Uppsala.
Mats Gustafsson, brandmästare på Orust säger att man blåst av eftersökningarna.
– Jag hörde att det nu varit tre identiska larmsamtal. Nu har vi gjort vad vi kunnat, sa Gustafsson.

Narkotikabrott i Stora Höga - Stenungsund
Klockan 13:13 på torsdagen kontaktar personal på Hemköp i Stora Höga polisen då två narkotikapåverkade personer var inne i butiken
Vid samtalet berättar personalen att de är så påverkade att de håller på att somna i kön till kassan. En polispatrull sänds till butiken och påträffar de två personerna utanför butiken.
Polispatrullen beslutar att köra dem bägge till Kungälvs sjukhus för provtagning då de taget stor dos av morfin och annat.Mannen är född 1981 och kvinnan född 1982.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott och kvinnan misstänks även för innehav av narkotika

Björn Martinsson, Andreas Sjögren och Shkelqim Istrefi gläds åt nomineringarna
Björn Martinsson, Andreas Sjögren och Shkelqim Istrefi gläds åt nomineringarna

Orust nominerat med två projekt till GötaPriset
Orust kommun är nominerad till Europas största kvalitetsmässa med två projekt, Grön hamn och VA´Smart! GötaPriset har sedan1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas vinnande projekt med en prischeck på 100 000 kronor.
Grön hamn
Vi satsar på att säsongen 2019 bli först i Sverige med att ha skapat Grön hamn! Genom projektet Grön hamn vill vi bidra till utvecklingen av nytt och hållbart tänkande kring våra gästhamnar i Mollösund och Ellös. Vi vill skapa förutsättningar för eldrivna båtar, öka självförsörjningen i gästhamnarna, beteendeförändringar hos människor samt minska miljö- och klimatavtrycket. En grön hamn kan ge mervärde och det är viktigt att den kan anpassas till miljövänliga transporter, både till land och till havs.

Redan nu i sommar kommer man att se stor skillnad i Mollösund.
- Det känns väldigt roligt att vi ligger i framkant i Sverige när det gäller hållbart tänkande i gästhamnar, och att vi tar ansvar för framtidens klimat och miljöutmaningar, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm, med instämmande av ordförande i utskottet för samhällsutveckling Anders Arnell, som redan idag kör elbil och som även funderar på att skaffa elmotor i båten.

VA´Smart!
Planerad VA-utbyggnad är den mest omfattande VA-investeringen som gjorts i Orust kommun. VA-utbyggnaden planeras vara klar 2035 och omfattar nya ledningsnät och satsning på ett stort reningsverk, istället från flera mindre reningsverk. Ett led i omställningen är lansering av konceptet VA´Smart, en digitalisering av våra VA-anläggningar som samtidigt syftar till att medborgarna (kunderna) möjlighet till bättre kontroll och ökad medvetenhet om vattenförbrukning samt att minska sina kostnader.

Projektet har även visat sig skapa möjligheter att spåra och arbeta med läcksökning i hela ledningsnätet på ett sätt som aldrig gjort förr i Sverige. Då vatten i Sverige har varit - och fortfarande är - en närapå oändlig och framförallt billig resurs har vi de senaste åren insett att detta kommer inte att vara för evigt. VA´Smart skapar möjlighet att skapa effektiv resurshushållning på ett nationellt plan. Så här långt i projektet har Orust kommun utrustat närmare 500 hushåll med digital vattenmätare.
- Som ett led i det långsiktiga digitaliseringsarbetet känns det fantastiskt att vi är den första kommunen i Sverige med fullständig täckning för IoT (Internet of Things). Genom digitala vattenmätare kan vi dessutom garantera att våra kunder att de blir korrekt debiterade, och skapa en effektiv resursanvändning, säger Björn Martinsson, chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun.

Båda projekten löper över åren 2018-2020 och är ett Interreg-projekt, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projekten drivs tillsammans med Hvaler kommune i Norge.
- Orust kommun och jag gläds mycket över att vi gått vidare bland nomineringarna. Detta visar att vårt Interreg-projekt tillsammans med Hvaler kommune ligger rätt gällande hållbarhet, miljömål, teknikutveckling, självförsörjning, trygghet och ekonomi. Även hushållning av resurser kommer in i projekten. Samtliga områden är något som vi, vid projektens uppstart, funnit viktiga att utveckla och arbeta vidare med, säger opositionsråd Lars Larsson.
Nomineringarna
Nominerade projekt kommer att presenteras vid Kvalitetsmässan den 12-14 november på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.
Vinnaren av GötaPriset utses av en jury bestående av Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Ann-Sofin Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting, Mats Deleryd, vd för SIQ, Anders Danielsson, landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland och Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Man på Orust döms till fängelse i två år för vapen och narkotikabrott
Efter att polis kallats till en bostad på Orust på nyårsdagen i år hittades en död kvinna.. Under husrannsakan i bostaden hittades ett avsågat hagelgevär och ammunition. Bostaden ägdes av en man.
Först var mannen misstänkt för mordet på kvinnan men kunde ganska snart avskrivas som misstänkt. Däremot åtalades mannen för grovt vapenbrott för vapnet som hittades i bostaden.
Mannen säger i förhör att han hittade vapnet i huset när han flyttade in och att det tillhör han, Mannen har inte licens för vapnet.. Mannen åtalades samtidigt för ringa narkotikabrott efter att ha brukat narkotika.
Nu har mannen på Orust döms till två års fängelse efter att ett avsågat hagelgevär hittats hemma hos mannen..
Tingsrätten skriver i sitt utlåtande att med tanke på mannens erkännande är det bevisat att mannen gjort sig skyldig till brotten. Han döms därför för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott till två års fängelse. Mannen kommer att överklaga domen

Polisen lägger ner utredning om branden på Orust
Allt tyder på att utredningen kring den brand som utbröt i ett flerfamiljshus i Henån på Orust i slutet på januari läggs ner. Sexton lägenheter förstördes i branden
Hillevi Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Stenungsund säger att de inte kan anta att något brott begåtts och att de inte kan konstatera brandorsak. Ett 30-tal personer drabbades av den kraftiga branden i Henån när 16 lägenheter totalförstördes. Branden har rubricerats som allmänfarlig vårdslöshet.

Stora Högaskolans bygglov för de senate modulerna upphävs av Länsstyrelsen
Ett tillfälligt bygglov för skolmoduler beviljades av kommunstyrelsen innan midsommar i fjol. Modulerna är klassrum för cirka 150 elever och kommunen vidhåller att det är en tillfällig lösning.
Två grannar till vid Stora Högaskolan överklagande modulplaceringarna och har nu fått rätt hos Länsstyrelsen enligt lokaltidningen i Stenungsund. Länsstyrelsen upphäver tillståndet för modulerna, och därmed är modulerna ett svartbygge.
Länsstyrelsen menar att Kommunen kan i beslutet inte redovisa någon plan för framtida permanenta lokaler som långsiktigt tillgodoser behoven av lokaler och bedömer att behovet av tillfälligt bygglov inte är tillfälligt och därmed upphävs beslutet om bygglov.
Länsstyrelsen konstaterar också att om man inte har lokaler får man placera elever i andra skolor i närområdet som i Spekeröd.

Kommunen beslöt att inte överklaga länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen. Fastighetsförvaltningens kommer troligen att lämna in en ny ansökan om bygglov,
 

Bilförare på Tjörn åtalas för att ha prejat mopedist av vägen
Nu åtalas en bilföraren för olyckan i somras. Det var sista veckan på sommarlovet, och ett gäng grabbar skulle åka från Tjörn till Orust för att bada. De körde på länsväg 169 i riktning mot Myggenäs. Bakom sig hade de en kö med bilar, eftersom det är omkörningsförbud och mopederna låg i mitten av körfältet och ibland låg de i bredd.
Några bilister irriterar sig på mopedisterna och strax före olyckan tutade några bilar på mopedisterna som svarade med att peka finger.
I höjd med Häggvall körde först en av bilarna om mopederna, och kort därefter ännu en.
Den senare, en BMW, svängde in snävt mot en av ungdomarna på moped. Mopedisten kände att bilen kom för nära och han körde mot diket i stället för att bli påkörd.
– Jag trodde att jag skulle kunna hålla mopeden i diket utan att köra omkull men det gick inte utan jag voltade i diket, har tonåringen berättat för polisen i förhör.
Mopedföraren fick köras till sjukhusmed med lättare skador.
Föraren till BMW:n blev att misstänkas för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, och har nu åtalats vid Uddevalla tingsrätt. Enligt åklagaren har bilföraren tagit en medveten risk, eller på annat sätt allvarligt brustit i uppmärksamhet och försiktighet, och därigenom orsakat olyckan.

En av de andra mopedisterna hade en kamera på sin hjälm, och hela olycksförloppet fångades därför på film. I filmen syns omkörningen och hur bilen snävar in mot mopeden och tränger ut den mot diket, och hur mopeden därefter kör omkull..
Mannen näkar till brott och säger i polisförhör att han  inte på något sätt att försökt knö mopedföraren eller orsaka någon som helst skada, har han sagt i polisförhör.
Han medgav att han var irriterad på mopedisterna när han låg bakom, eftersom de blockerade vägbanan och pekade finger åt bilister. Men att han i samband med omkörningen var lugn.

En REKO-ring på Tjörn?
På torsdag är alla som producerar livsmedel på Tjörn inbjudna till ett informations- och dialogmöte. Syftet är att se om det finns intresse för att starta en så kallad REKO-ring på Tjörn.
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument, helt utan mellanhänder. Enkelt och genialt!
Den första REKO-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. Två år senare finns det över 100 REKO-ringar över hela landet med drygt 200 000 medlemmar.
Dag & tid: Torsdag den 7 februari kl 18
Plats: Tjörns kommunhus, Skärhamn
Anmälan görs via kommunens hemsida

Polisjakt efter bilist på Tjörn
Klockan 21:52 på lördagskvällen skulle en personbil stoppas av en polispatrull på Tjörn. Anledningen till kontrollen var att personbilen stod som avställd i polisens slagning på fordonet. När polispatrullen ville att föraren skulle stanna ökar fordonet farten och en efterföljande polisjakt började. Efter en stund lyckas polisen få stopp på fordonet, men en man i 30-årsåldern springer från platsen. Efter ca 4 minuter sökande lyckas polispatrullen fånga in den flyende mannen på Ferragonvägen i Kållekärr på Tjörn.
Mannen visar tecken på att vara drogpåverkad och körs till Kungälvs sjukhus för provtagning och kroppsbesiktning. Mannen saknar också körkort.
En anmälan är upprättad om misstänkt drograttfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik och att inte stoppat på polismans tecken

Bilbrand i Stenungsund
Klockan 04:24 på söndagsmorgonen får polis och räddningstjänten in ett larm om att en bil brinner på en parkeringsficka i Rågården i Ucklumn. Branden släcks och man kontaktar ägaren om vad som hänt.
Oklart i nuläget vad det är som gjort att bilen börjat brinna. Patrullen skriver en anmälan.

Socialtjänsten omhändertog fel barn på Orust
En lekkamrat till ett barn som skulle omhändertas misstogs för ett syskon och blev själv nästan omhändertaget. Nu kritiserar IVO Orust kommun för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt i ärendet.
Det är kommunstyrelsen i Orust kommun som har Lex Sarah-anmält händelsen som inträffade i augusti förra året.
Socialtjänsten på Orust skulle omhänderta två barn från en familj, men misstar ett av barnens lekkamrat för dess syskon. Barnet ska enligt anmälan ha blivit både skrämt och chockat av händelsen.
Misstaget upptäcktes dock under själva verkställandet.
Orust får IVO-kritik
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat ärendet och kritiserar nu kommunen för att man inte har ”fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet.”
IVO skriver även att de åtgärder som kommunen vidtagit inte är tillräckliga med hänsyn till det allvarliga missförhållandet.
Två dagar efter händelsen ska enhetschefen för familjeenheten ha samlat personalgruppen för ett uppföljningssamtal och den familj vars barn felaktigt omhändertogs har blivit erbjudna stödsamtal med familjebehandlare.

Frivilliga från RS Käringön och bryggan i Skärhamn nomineras till Årets Sjöräddare
Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1275 sjöräddningsuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga. Vid en av dem räddades en fiskare från en sjunkande fiskebåt som så när kantrade över sjöräddarna.
Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.
Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

En av räddningsinsatserna från förra året som nu uppmärksammas med en nominering inträffade i slutet av februari när frivilliga sjöräddare från RS Käringön samt stationens brygga i Skärhamn fick larm om en sjunkande fiskebåt, en katamaran som börjat ta in vatten väster om Härön. Sjöräddaren Hasse Edström befann sig ombord Rescue Anncha af Fagerfjäll som kom som andra båt till platsen efter Rescue Sten A Olsson.
– När vi kom ut hade katamaranen en ordentlig slagsida och vi kunde inte komma nära, utan gick ombord på Sten A Olsson och hjälpte till att få fram fler länspumpar. Men ganska snart bedömde vi att de inte skulle göra någon nytta. Fiskaren berättade att han sett ett kanske 20 centimeter stort hål i kölen och båten tog in mycket vatten, säger han.
De bestämde sig för att med hjälp av Rescue Anncha räta upp katamaranen. Men då kantrade den, och på vägen ned slog relingen loss ett båtshakefäste uppe på Rescue Annchas styrhyttstak.
– Hade den träffat bara ett par centimeter längre ned… ja, då hade det kunnat gå illa, säger han.
Nu gick det väl och fiskaren kunde transporteras till sin hemmahamn. Båten sjönk men har sedermera kunnat bärgas. För Hasse Edström, som är nybliven pensionerad sjöman och som bara hade varit sjöräddare i ett halvår när händelsen ägde rum, har insatsen fått en särskild betydelse.
– Det där båtshakefästet, det har jag sparat som en påminnelse om hur nära ögat det kan vara. Och ett par veckor senare fick vi ett tackbrev från fiskarens syster. Jag blir lite tårögd varje gång jag läser det. Om han hamnat i vattnet hade han knappast klarat sig eftersom han inte hade flytväst.
Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 1 mars.

De kan bli Årets Sjöräddare - här är alla nomineringar

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av 2018 års 1275 sjöräddningsuppdrag har nu fem insatser nominerats. De tillkännages idag vid öppningen av Båtmässan i Göteborg.
Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2018 är:
Anders Bagge, Martin Zachrisson, Lars Samuelsson, Carl-Fredrik Gyllenhammar, Hasse Edström och Jörgen Myrberg från RS Käringön samt bryggan i Skärhamn för insatsen den 25 februari då en katamaran-fiskebåt sprang läck och började ta in vatten väster om Härön. En fiskare kunde räddas, utan att hamna i det kalla vattnet utan flytväst. Men båten kantrade, slog runt och sjönk – och var nära att sänka en av räddningsbåtarna. 

Tony Buss, Per-Åke Blomgren, Jonas Swartling, Andreas Myrén och Anders Almgård från RS Dalarö för insatsen den 13 maj då de medverkade i en stor räddningsinsats på Ornö tillsammans med ambulanspersonal då en kvinna fått hjärtstopp. Tack vare ett rådigt förstahjälpen-arbete av sjöräddarna och ett gott samarbete med ambulanssjukvården stabiliserades patientens akuta läge – och hon kunde räddas till livet.

Christopher Carlbom, Camilla Liljegren, Erik Viklund och Henning Forss från RS Uppsala för insatsen den 6 juli då en kvinna simmat för långt ut från stranden vid Sunnerstabadet och inte kunde ta sig in till land. Eftersom RS Uppsalas reagerade på ett SOS-larm som egentligen inte var ställt till dem, var de på plats på bara några minuter och kunde rädda kvinnan precis innan hon sjönk under ytan.
Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson och Veronica Ahlström Andersson från RS Torekov samt Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Grötvik för insatsen den 21 oktober då en ensam man var minuter från att sjunka med sin punkterade gummibåt norr om Hovs Hallar i mörker och hårt väder. Tack vare ett grundligt sökarbete under dåliga förhållanden och ett kunnigt agerande från sjöräddarnas sida både under räddning och vården ombord överlevde mannen.

Ulf Holmberg, Christoffer Sydh, Felix Öberg och Simon Edlund från RS Örnsköldsvik för insatsen den 11 november då de lokaliserade och räddade en person som gett sig ut i båt in mot land från Malmön. På grund av det hårda vädret slog båten runt och mannen, som saknade flytväst, hamnade i vattnet. Tack vare att sjöräddarna befann sig på stationen trots att den var stängd kunde de snabbt bemanna och ge sig ut för att hitta och rädda mannen.7

Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 1 mars.
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 300 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Stenungsundshem bygger Klaras Hus med Erlandsson Bygg
Högst upp på Koppersvägen kommer Klaras hus att stå som ett smycke. Hållbart från insidan och ut – med energieffektiva material, 32 smart planerade lägenheter och en vacker utsida.
Upphandling av projektet har pågått under hösten. Utvärderingen av anbuden och beslut om tilldelning är nu klar. Erlandssons Bygg är det byggföretag som vann upphandlingen och som i samarbete med Stenungsundshem kommer att utveckla och bygga det nya huset.
-Klaras hus, med sin karaktäristiska skifferfasad och sitt läge kommer verkligen att sticka ut. Det känns otroligt bra att kunna bidra med dessa 32 smart planerade lägenheter till Stenungsunds bostadsmarknad. Nu återstår beslut om investeringen i vår styrelse och i kommunfullmäktige för att huset ska bli verklighet, säger Stenungsundshems vd Ted Lärnhem.
-Vi på Erlandsson Bygg är oerhört stolta och tacksamma att vi på nytt fått förtroendet att bygga åt Stenungsundshem. Att få vara med och skapa ytterligare 32 lägenheter till invånarna i Stenungsund känns mycket bra, säger Erlandsson Byggs avdelningschef Robert Johansson.
Vår förhoppning är att kunna ta det första spadtaget innan sommaren 2019. Inflyttningen kan i så fall påbörjas under årsskiftet 2020/2021.
Stenungsundshem vill genom trivsel, dialog med hyresgästerna och ett varierat utbud av bostäder arbeta för att bli regionens bästa hyresvärd.

Stort överskott för Orust kommun 2018
Det ekonomiska resultatet för 2018 är det högsta på 10 år. Kommunen har ett preliminärt resultat för 2018 som visar ett överskott på 50,4 miljoner kronor.
Det var 16,8 miljoner bättre än det budgeterade resultatet. Tack vare det goda resultatet har vi bland annat amorterat av på vår höga låneskuld med 90 miljoner kronor.
Trots ett bra resultat redovisar sektor omsorg ett underskott på minus 20,1 miljoner. Det kompenseras bland annat av att vi har sålt en stor tomt, fått statlig byggbonus, har fått bättre skatteintäkter och statsbidrag samt lägre finansiella kostnader än budgeterat. Våra övriga sektorer; lärande samhällsutveckling, miljö och bygg samt ledning och verksamhetsstöd redovisade överskott mot budget med nästan 10 miljoner.
Investeringsnivån blev lägre än budgeterat, utfallet blev 64,5 miljoner av budgeterat 187,4 miljoner. Flera projekt skjuts fram i tiden av olika anledningar.
Kommunstyrelsen fick information om det ekonomiska resultatet för 2018 på sitt sammanträde den 30 januari.
Arbete med analyser och sammanställning av årsredovisningen fortsätter under februari månad och redovisas till kommunstyrelsen i mars.

Utländsk medborgare åtalad för grov olovlig körning på Tjörn
En man född 1984 och medborgare i Brasilien.
står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grov olovlig körning
Mannen skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det
hände den 18 september 2018 vid Myggenässkolan, Myggenäsvägen på Tjörn Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.
Mannen erkänner gärningen i polisförhör

Man står åtalad för fler brott i Stenungsund
En man född 1988 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för en rad av olika brott.
I åtalet framgår det att mannen åtalas för grov olovlig körning.
Mannen skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 15 juli 2018 på Doterödsvägen, Stenungsund. Brottet bör bedömas som grovt eftersom hans körkort B var återkallat. Mannen skall vid samma tillfälle ha kört personbil efter att ha använt hasch eller annat cannabispreparat i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod och ha innehaft  innehaft 1,74 g cannabis
Mannen näkar till brott i polisförhör

Ung man står åtalad för att ha stulit sex båtmotorer på Tjörn
En man född 1995 från Tjörn står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha stulit sex stycken utombordsmotorer. Stölden inträffade den 3 december 2018 i Långekärr - Kyrkesund på Tjörn.
Mannen har sedan sålt fyra av de sex stulna ovan angivna utombordsbåtmotorerna till en annan man. Han lurade på det sättet köparen att köpa motorerna trots att de var stulna. Köparen betalade 1 300 kronor för de fyra utombordsmotorerna. Det hände 3 december 2018 Långekärr  Kyrkesund.
Den åtalade unge mannen begick gärningen med uppsåt enligt åklagaren.
Förhör med den åtalade som under förundersökningen har erkänt brotten.
De fyra stulna utombordsmotorer har lämnats in till Polisen av köparen. . 

Man står åtalad för olovlig körning och alkoholpåverkad körning på Orust
En man född 1970 står åtalad i Uddevalla tingsrätt förolovlig körning utan att ha körkort för  moped klass 1 utan att ha rätt till det. Det hände den 11 augusti 2018 på Lv 770 vid Ellös, Orust kommun.
Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning då han stoppades av en polispatrull. Vid detta tillfälle skall mannen äåven ha ruckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,44 milligram per liter. Den tilltalades erkänner brott.
Åklagarens påföljdsförslag: är 90 dagsböter à 270 kronor. Summa: 24 300 kronor.

Man åtalas för fyra brott varav två i Stenungsund
En man i 40-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för hot av tjänsteman,
Den åtalade mannen skall enligt åtalet ha angripit en polisen och med hot om våld när mannen skulle omhändertas av polismannen enligt lagen om berusade personer.
Händelsen inträffade den 25 maj 2018 på Ica kvantum, Vassgatan 1, Stenungsund.
Mannen ska enligt åtalet ha varit aggressiv och vid flera tillfällen uttryckt att han skulle "döda polismannen samt döda dennes familj" eller uttryck av liknande innebörd. Polismannen yrkar skadestånd med 10 000 kronor.. I polisförhör förnekar mannen brott

Mannen står också åtalad för narkotikabrott i Stenungsund
Enligt åtalet skall mannen ha använt hasch eller annat cannabispreparat. Händelsen inträffade den 7 juni 2018 på Västanvindsgatan i Stenungsunds kommun .Mannen förnekarr även detta  brott.

Mannen står även åtalad för våld mot tjänsteman i Umeå
Mannen skall ha angripit en ordningsvakten med våld när han satt sig till motvärn mot ordningsvakten tillsammans med en kollega när de skulle avlägsna den åtalade från ett tåg. Det hände den 4 augusti 2018 på Centralstationen, Järnvägsallén, Umeå, .
Mannen skall ha sparkat ordningsvakten på ena benet så att han fick ont. Mannen skall också ha bjudet våldsamt motstånd mot de poliser som anlänt och sparkat omkring sig samt försökt få loss benen för att kunna fortsätta sparka för att hindra två poliser då de skulle omhänderta honom enligt lagen om berusade personer. 
I samma åtal skall den åtalade mannen stå åtalad för förgripelse mot tjänsteman då han spottat på en av poliserna i samband med att han skulle omhändertas enligt lagen om berusade personer. .Polsmannen yrkar skadestånd av den åtalade med 5 000 kronor.
Mannen förnekar samtliga brott

”All time high” igen för Hogia i Stenungsund
För tredje året i rad gör It-företaget Hogia i Stenungsund ”all time high”. Omsättningen ökade till 605 (565) miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev 36 (34) miljoner kronor. Antalet medarbetare ökade för tionde året i rad med 25 personer och är nu uppe i 675. Men vinstmarginalen på sex procent är för stor tycker Bert-Inge Hogsved, Hogias grundare och VD.

– Vår målsättning är att lönsamheten ska ligga på drygt fyra procent, vilket vi har nått tolv år i rad. Vi strävar inte efter att maximera vår vinst utan investerar istället 200 miljoner kronor om året i utveckling av våra programvaror. En investering som är helt självfinansierad, säger Bert-Inge Hogsved.
Det verksamhetsområde som växte snabbast 2018 var system för transportsektorn. Den delen svarar idag för 30 procent av Hogia-gruppens totala intäkter. Allra snabbast växte försäljningen till färjerederier.
– Det är vår mest internationella verksamhet. Idag har vi faktiskt rederikunder i samtliga världsdelar, säger Bert-Inge Hogsved.
Hogia investerar även 160 miljoner kronor i en ny kontorsbyggnad i Stenungsund. Den kommer att invigas under hösten 2019 och inrymma 200 arbetsplatser. Hogia är i dag Bohusläns näst största privata arbetsgivare. 
– Under de senaste 28 åren har vi inte haft ett enda förlustår. Vi har en synnerligen solid ekonomisk situation som gör att vi kan fortsätta att satsa långsiktigt. Vi fortsätter att investera, både i förädling av befintliga produkter och lanseringar av nya molnbaserade produkter. Vi fortsätter att bygga kompetens och räknar med att framöver kunna öka vår personalstyrka med 25 personer per år, avslutar Bert-Inge Hogsved.

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 00:47 ser en polispatrull två ungdomar mitt i vägen och i korsningen mellan Doktorsvägen och Norra vägen i Stenungsund. En av pojkarna som är i 20-årsåldern mår inte bra och sitter på marken. Kompisen orkar inte hjälpa och ta vara på honom utan ber om hjälp. En ambulans beställs eftersom pojken drucket hembränt och taget narkotika. När ambulans anländer blir pojken aggressiv och börjar spotta och slåss. Polispatrullen sätter spotthuva och handfängsel på pojken innan han körs till häktet i Göteborg enligt LOB. Pojken blir senare transporterad till sjukhus för kontroll.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott är upprättad

Man åtalas för våldtäkt i Stenungsund
I åtalet från Uddevalla tingsrätt framgår det att mannen som är 58 år har genomfört en annan sexuell handling med Sekretess A som inte deltog frivilligt. Den sexuella handlingen, som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, har bestått i att han penetrerat hennes underliv med sina fingrar/sitt finger.
Mannen har använt våld mot Sekretess A under den den sexuella handlingen genom att i samband med handlingen satt sig gränsle över henne så att hon inte kunnat sätta sig/resa sig upp samt i samband med att han satt sig över henne dragit av hennes byxor samt underkläder. Sekretess A har vid den sexuella handlingen på grund av sin berusningsgrad befunnit sig i en särskilt utsatt situation, vilket Mannen har otillbörligt utnyttjat genom sitt handlade.
Våldtäkten inträffade den 27 december 2018 i Stenungsunds kommun. 
Mannen förnekar brott.
 

Storvinst på Stryktipset gick till Stenungsund
På lördagen kunde ett antal personer glädjas till en storvinst på stryktipset på hela 2 364 000 kronor. 
Det var ett andelsspel på stryktipset som åter igen var inlämnat på turbutiken "Snusboa" i Stenungsund. Varje andel var värd 197 000 kronor. Okänt hur många personer som satsat pengar i de 12 andelarna som lappen gällde. Varje andel kostade 435 kronor uppger Karsten Richter som driver turbutiken Snusboa.
Vi på Nyheter4.com kan bara säga grattis till vinnarna

Villa på Orust totalförstörd i brand
Polis och räddningstjänst larmas till Varekil med anledning av en villabrand klockan 23.59 på fredagskvällen.
När räddningstjänsten anländer är branden fullt utvecklad.  Kvinnan som bor i huset var inte hemma vid tillfället och det finns inga uppgifter om att någon skadats i samband med branden. När räddningstjänsten är klara kommer platsen spärras av i avvaktan på teknisk undersökning. 
Uppdatering
Klockan 11:48 på lördagen meddelar räddningstjänsten att man nu lämnar brandplatsen.
Klockan 12:52 är polis på plats och spärrar av brandplatsen. En förundersökning gällande mordbrand inleds av polisen.

Byggnadsarbetare avled av fallolyckan i Stenungsund
Den byggnadsarbetare som föll från ett tak i Stenungsund igår fick sådana skador att hans liv inte gick att rädda, det skriver företaget Borealis på sin hemsida.
Mannen som är polsk medborgare och, jobbade med underhåll på taket, när han av någon anledning föll tio meter ner på ett cementgolv. Polisen har inlett en utredning för att försöka få klarhet i vad som orsakade olyckan.

Man från Orust står åtalad för vapenbrott och narkotikabrott
En man född 1984 från Orust står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för två brott
Mannen ha haft ett avsågat hagelgevär och ammunition utan
att ha rätt till det i hemmet på Henån.
Det var den 1 januari 2019 i bostaden i Henån, Orust som polisen gjorde en husrannsakan i mannens bostad Brottet bör bedömas som grovt eftersom det är ett skarpladdat gevär som kan komma till brottslig användning och som innehafts i miljö där det brukats och hanterats narkotika. Åklagaren yrkar på att hagelgevär och två patroner förverkas från mannen enligt 9 kap 5 § vapenlagen. Mannen står även åtalad för narkotikabrott.
Mannen har olovligen använt amfetamin, diazepam och buprenorfin. Det hände den 1 januari 2019 i Henån. Mannen erkänner bägge brotten i förhör med polisen.

Arbetsplatsolycka - Man allvarligt skadad i Stenungsund
På Industrivägen är det man som trillat ned ifrån ett tak, Skadeläget är oklart och ambulans var på plats klockan. SOS fick larmet klockan 11.59 på torsdagen. Uppdatering 12:35. Polis och en ambulanshelikopter fanns på plats.
Mannen utförde takarbete och har fallit ca 10-12 rakt ned i betonggolvet. Mannen allvarligt skadad.
Polisen spärrar av platsen för teknisk undersökning samt vittnesförhör. 
Anmälan rörande arbetsplatsolycka kommer att dokumenteras.

Konstprojekt i storformat ARTSCAPE kommer till Stenungsund
ARTSCAPE är ett urbant konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, under försommaren 2019.
 
Under projektets tre veckor kommer konstnärer från hela världen att tillsammans med sina svenska och lokala kollegor skapa storskaliga offentliga konstverk på väggar runt om i regionen. Projektet leds och koordineras av den ideella gatu­konstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommu­nerna.
 
Till skillnad från tidigare Artscapeprojekt är det här projek­tet utformat efter en tydligare röd tråd och ett övergripan­de tema; folksagor från hela världen, och har fått namnet ARTSCAPE SAGA. Konstnärerna blir tilldelade en folksaga var och de har sedan i uppgift att kreativt gestalta den med ett unikt konstverk. När projektet väl är avslutat kommer det finnas en stor samling offentliga konstverk och folksagor att ta del av i hela regionen.
– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Vi tycker det är fantastiskt roligt att Stenungsund är en del av det här projektet, säger Kajsa Finn, kultursamordnare på Stenungsunds kommun. Varje kommun kommer få två muralmålningar målade av en konstnär. Artscape bjuder även in till en workshop där invånare tillsammans med en erfaren konstnärer skapar ett konstverk. Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram.
- Vilka väggar som kommer användas är ännu inte klart. Vi vet inte heller vilka konstnä­rerna är som kommer till Stenungsund, säger Kajsa Finn. Det vi vet är att Artscape är väldigt noga med att välja rätt konstnär till rätt yta, och att uttrycket visuellt passar in med omgivningen, säger Kajsa.
För mer information, kontakta: 
Kajsa Finn, kultursamordnare, Stenungsunds kommun
Tel: 0303-738063
Mail: kajsa.finn@stenungsund.se

FAKTA ARTSCAPE SAGA
När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv,
Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Projektet genomförs i samarbete med Stenungsundshem.
Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban
samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival
någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och
ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Misshandel i Stenungsund
Klockan 01:30 natten till torsdagen får polisen ett samtal om en misshandel på  Kyrkvaktarvägen i Stenungsund.
Enligt uppgift skall en man i 50-årsåldern ha slaget en kvinna, När polis kommer på plats gör polisen omhändertagande, ett så kallat LOB eftersom mannen är så  berusa. Mannen kommer att höras av polis om misshandeln under torsdagen då han nyktrat till.
– Det är en form av relationsärende, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.
Mannen är misstänkt för olaga hot och misshandel. Kvinnan skall inte ha behövt uppsöka sjukhus.

Man står åtalad för våld mot tjänsteman och misshandel av kvinna på Orust
I åtalet från Uddevalla tingsrätt framgår det att den åtalade mannen som är född 1966 har angripit bussföraren med våld i dennes tjänsteutövning genom att ta tag i chaufförens hår och nacke och kraftigt skaka honom. Våldet orsakade smärta.
Händelsen inträffade den 17 mars 2017 på Bussterminal, Henån på Orust.
Den åtalade har i samband med händelsen beskriven i åtalspunkten 1 angripit bussföraren med hot om våld i dennes tjänsteutövning genom att uttala att "han skulle slå ihjäl bussföraren och att han inte skulle få lämna Henån levande" eller liknande uttalanden med samma innebörd. Hoten var sådana att bussföraren kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

Mannen står också åtalad för att ha har knuffat, slagit och sparkat en kvinna. den 17 mars 2017 på Henån busstationen centrum på Orust Kvinnan orsakades smärta, svullnad och rodnad.
Mannen har i förhär näkat till brott.
.

Rekordfå hos Kronofogden – men skulden ökar i Stenungsund och Kungälv
För tredje året i rad minskar antalet personer med skulder hos Kronofogden. Inte sedan 1991 har antalet skuldsatta varit så få. Men den sammanlagda skulden fortsätter att öka och allt fler får sin första skuld hos myndigheten. Det visar ny statistik från Kronofogden.
(se längre ned siffrorna för Stenungsund, Tjörn och Orust)
– Minskningen hänger samman med högkonjunkturen, ränteläget och den låga arbetslösheten. Men den beror också på att vi beviljade historiskt många skuldsaneringar förra året, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.
Vid årsskiftet fanns 413 912 personer registrerade hos myndigheten, en minskning med 3 781 personer sedan förra året och den lägsta siffran på 27 år.
Den sammanlagda skulden ökar
Antalet skuldsatta minskar men den sammanlagda skulden fortsätter att öka – från 78,7 miljarder kronor 2017 till 81,5 miljarder kronor 2018. Medianskulden är 53 594 kronor. Skulder till företag och enskilda individer står för större delen av ökningen, medan skulderna till staten i princip är oförändrade. En del av ökningen beror på att några få personer har fått väldigt stora skulder under året.
– Tendensen är dock tydlig. De som redan har skulder har svårt att betala sina löpande räkningar, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan. Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen. För de mest skuldsatta finns ofta bara en möjlig utväg: att ansöka om skuldsanering, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Tydlig varningssignal: fler får sin första skuld
Drygt 113 500 personer fick sin första skuld hos Kronofogden under 2018, jämfört med knappt 83 500 för fem år sedan. En stor andel av dessa betalar sin skuld, men det är ändå en tydlig varningssignal om att fler lever med små ekonomiska marginaler och riskerar att komma i en värre skuldsättningsproblematik om ekonomin försämras.
– Den starka ekonomin har gjort att många haft råd att betala sina skulder hos Kronofogden. Men när förutsättningarna förändras, konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar finns en överhängande risk att fler kommer att få svårt att betala. Det kan leda till en kraftig ökning av antalet skuldsatta, säger Johan Krantz.
Män är mer skuldsatta än kvinnor
Precis som tidigare är män överrepresenterade hos Kronofogden. Av de skuldsatta som är folkbokförda i Sverige så är 38 procent kvinnor och 62 procent män. Den största skillnaden på länsnivå finns i Stockholm, där förhållandet är 35 procent kvinnor och 65 procent män. Den minsta skillnaden finns i Värmland, där relationen är 42–58. Medianskulden för kvinnor är 46 729 kronor och för män 59 104 kronor.
– Skillnaderna har funnits länge och bygger på hur strukturerna mellan kvinnor och män ser ut i samhället. Män är till exempel kraftigt överrepresenterade när det gäller brottsrelaterade skulder, fordonsrelaterade skulder och skulder för underhållsstöd. Bland kvinnorna är skulder kopplade till näthandel och olika kreditgivare något vanligare, säger Johan Krantz.

 I Stenungsund ökade på antalet och totalsumman medan utveckling var tvärtom på Orust.
I Stenungsund steg på antalet skuldsatta och skuldbeloppet 2018 jämfört med 2017. Under förra året var det totalt 600 personer som hade skulder och den totala summan landade på 116 miljoner, vilket kan jämföras med 104 miljonerkronor året innan. Medianskulden sjönk dock något och landade på drygt 49 000 kronor.

På Tjörn var det några fler som var skuldsatta förra året, 330 personer, jämfört med 2017 då 323 personer var i samma sits. Däremot sjönk skuldsumman från 491 miljoner kronor till 480 miljoner kronor och även medianskulden sjönk från drygt 60 000 kronor till drygt 53 000 kronor.

På Orust sjönk både antalet skuldsatta och totalsumman och landade 2018 på 156 miljoner kronor jämfört med 201 miljoner året innan. Antalet skuldsatta minskade med tre personer och var totalt 487 under 2018. Även medianskulden sjönk med ungefär 600 kronor och hamnade på 55 500 kronor.

I Kungälv steg skulderna från drygt 163 miljoner kronor år 2017 till drygt 217 miljoner kronor förra året. Medianskulden hamnade på knappt 65 000 kronor och det var 873 som var skuldsatta, vilket är lite fler jämfört med 2017. Det är fortsatt så männen är överrepresenterade bland de skuldsatta. I Kungälv var det förra året 3,1 procent av männen som hade skulder hos Kronofogden, medan bara 1,9 procent av kvinnorna återfanns i samma statistik.
 

En Stenungsundsbo döms för skadegörelse i Göteborg
Händelserna inträffade i augusti 2017 då mannen som i 30-årsåldern börjat dagen med skadegörelse på tre cyklar.
Mannen blev omhändertagen av polis och transporterad till häktet i Göteborg. Där slog han sönder flera rutor på polishuset och inne på häktet slet han senare av ett handtag på häktesavdelningen och ytterligare tre fönster. Mannen har i förhör med polisen erkänt alla brotten.
Tingsrätten har dömt mannen för skadegörelser vid fem tillfällen.
Han får nu skyddstillsyn och skall dessutom betala skadestånd samtliga skadorna han orsakat skriver lokaltidningen i Stenungsund.

Yngre man i 20-årsåldern åtalas för flera narkotikabrott på Tjörn och i Stenungsund
Mannen i  20-årsåldern har olovligen och i överlåtelsesyfte förvärvat och därefter innehaft 147,32 gram cannabisharts som inte varit för eget bruk då en polispatrull stoppde honom den 28 november 2018 i Höviksnäs på Tjörn.
Åklagaren yrkar på att beslag tagen narkotika och våg förverkas från den åtalade.  Den åtalade har i polisförhör erkänt brott.

Dessutom står han åtalad vid ett tidigare tillfälle  innehaft 0,17 gram cannabis den 3 november 2018 iHöviksnäs på Tjörn.
Det yrkas även att denna beslagtagna narkotikan förverkas.
Den åtalade erkänner även här brott.

Den åtalade har vid ett tredje tillfälle tagets för narkotikabrott samma dag den 3 november 2018. Denna gång tags han också av en polispatrull i Jörlanda Berg,Spekeröd i Stenungsunds kommun. Det yrkas att även detta beslag av narkotika förverkas från den åtalade.
'I polisförhör med den tilltalade har han erkännt brott.

Ytterligare åtal är att vänta inom en nära framtid skriver Uddevalla Tingsrätt

Man dömd för stöld och flykt i hög hastighet från polis i Stenungsund
Det var i somras som en polisbil försökte få en bilist vid Stenungsön att stannat. Manne körde ifrån polispatrullen i hög hastighet över Tjörnbroarna.
Därefter körde mannen i riktning mot och över Orust för att därefter köra mot Uddevalla. Under färden ska mannen varit uppe i mycket höga hastigheter, en polis uppskattar att föraren tidvis var uppe i 180 kilometer i timmen. Föraren ska också vid flera tillfällen varit över på fel sida vägen och var nära att krocka med en polispatrull. Jakten gick vidare tills han körde över två spikmattor som polisen lagt ut och bilturen tog slut i Vänersborg.
Nu har mannen fått sin dom i tingsrätten.. Mannen döms för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.
Utöver detta döms mannen för en ringa stöld från Willys i Henån.
Eftersom ett läkarintyg finns på att mannen led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks blir påföljden rättspsykiatrisk vård.

Ulf Lundell till Stenungsbaden i sommar
Fredagen den 9 augusti 2019 håller Stenungsbaden återigen en utomhuskonsert som avslutning på sommaren. Ulf Lundell är årets artist, en stjärna som garanterat bjuder på show.
Ulf Lundell, som fyller 70 år i november.
– Vi är fantastiskt nöjda med att kunna välkomna Ulf Lundell till oss. Det kommer med all säkerhet att bli en magisk kväll och passa vår image väldigt väl, säger Mattias Nordevik, eventansvarig på Stenungsbaden, i ett pressmeddelande.
Ulf Lundell har hittills släppt 24 studioalbum och dessutom skrivit 13 romaner.
Biljetterna till konserten släpps på fredag
Insläppstid: kl 18.00
Warm-up med dj kl 18.00-19.30
Ulf Lundell på scen: ca 19.30 – ca 21.45

Man står åtalad för fler narkotikabrott och andra grova brott, bland annat i Stenungsund
En man född 1980 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för fler grova brott.
Bland annat skall mannen ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 4 december 2018 på Hpl lundby, , Spekeröd, Stenungsunds kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Han står också åtalad för för ringa narkotikabrott han vid samma tillfälle kört personbil efter att ha använt amfetamin. Det yrkas att i beslag tagen personbil förverkas  enligt 7 § trafikbrottslagen.
I polisförhör med den tilltalade erkänner mannen grov olovlig körning, men förnekar i övrigt

Samma man har kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 17 januari 2019 på Frölandsrondellen, Frölandsvägen, Uddevalla, Uddevalla kommun. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Mannen erkänner brott i förhör med med polisen. 

Vidare står mannen åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra föremål då han har haft en kniv i ett fordon på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 13 december 2018 på Asslerödsvägen, Hunnebostrand, Sotenäs kommun. Det yrkas att i beslag tagen kniv förverkas.
Mannen har även kört personbil utan att ha rätt till det. Det yrkas att i beslag tagen personbil förverkas från enligt 7 § trafikbrottslagen. Mannen har erkänt i förhör med polisen.

Mannen har även kört personbil utan att ha rätt till det den 14 januari 2018 på Lysekil, Västra Götalands län. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Mannen har erkänt gärningen i förhör med polisen. Vid samma tillfälle skall mannen ha kört  personbilen efter att ha använt amfetamin. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning.

Mannen står också åtalad för ringa narkotikabrott då han har olovligen innehaft 3,6 gram amfetamin. Det hände den 10 november 2018 på Häggvall, Lysekil, Lysekils kommun. Det yrkas att i beslag tagen narkotika förverkas. 
Följande personalia bör inhämtas: frivårdsyttrande eftersom ett bötesstraff inte är tillräckligt ingripande i förhållande till gärningarnas samlade straffvärde.

Man står åtalad för grov olovlig körning på Orust
En man född 1995 och är arabiska, medborgare i Syrien har kört personbil utan att ha rätt till det enligt åtalet i Uddevalla tingsrätt.
Mannen blev stoppad av en polispatrull den 13 december 2018 på Lv160 i  Henån på Orust. Brottet bör bedöms som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Mannen begick gärningen med uppsåt enligt åklagaren. Mannen förnekar brott.

Man dömd för sexuellt ofredande i Stenungsund
En man i 25-årsåldern döms av Uddevalla tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna i Stenungsund.
Kvinnan och hennes väninna varit och tränat när de stötte på mannen utanför en matbutik i Stenungsund. Mannen var då enligt uppgifter kraftigt berusad. Mannen började gå emot dem och kvinnorna vände tillbaka till gymet. Mannen följde efter kvinnorna in på gymet. Där ska han enligt åtalet ha tagit ett grepp om den av kvinnorna och dragit henne intill sig. Därefter ska mannen ha tagit henne på brösten.
Mannen har i polisförhör sagt att han inte minns händelsen då han var väldigt berusad. Mannen varken  förnekar eller erkänna brottet.
Mannen döms av Uddevalla tingsrätt för sexuellt ofredande till dagsböter 4 000 kronor. Mannen ska också betala skadestånd till kvinnan på 5 000 kronor.

Misshandel, narkotikabrott, skadegörelse och inbrott i Stenungsund
Klockan 20:00 på lördagskvällen griper en polispatrull en ung pojke i 14-15-årsåldern som stökar runt vid Stora Höga centrum. När polisen försöker omhänderta pojken möter polismännen våldsamt motstånd av pojken innan man får in han i polisbilen. Vårdnadshavare kallas till platsen då han är så ung. Pojken tas med för provtagning. Sociala myndigheterna kontaktas.En anmälan upprättas om misstänkt narkotikabrott och våldsamt motstånd.

Klockan 21:27 på lördagskvällen ringer en person in till polisen och berättar att ett ungdomsgäng kastar ägg, sten och pinnar på hans inglasade veranda på Tallvivevägen och sedan sprunget från platsen. Personen uppmanas av polisen att göra en anmälan via polisens PKC

Klockan 23:03 på lördagskvällen ringer en bilist som är på väg mot Ödsmål om att en person tar sig vingligt fram på vägen på Uddevallavägen.
En polispatrull sänds ut och finner personen som är född 1994 och visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Personen tas med för provtagning och en anmälan upprättas om misstänkt narkotikabrott

Klockan 02:26  kontaktas polisen av personal på Circle  K vid Spekerödsmotet
En person skall ha kommet in och stökat runt och varit aggressiv. Personen har sedan kastat en glasflaska pot nattpersonalen som skadas i handen. Personen lämnar sedan butiken innan polis anländer. Ingen gripen. Den skadade i personalen behöver inte uppsöka sjukhus eller för annan vård. En anmälan om misshandel upprättas på platsen.

Klockan 04:41 på söndagsmorgonen ringer en granne till en bostad på Onkel sas väg i Stenungsund och uppger för polisen att två personer försöker bryta sig in i en bostad. Inbrottstjuvarna skräms iväg och i dörren sitter en skruvmejsel fast som man försökt bryta sig in med. När polis anländer spanar man i området men finner ingen genom den beskrivning man fått. Skruvmejseln tas i beslag och man upprättar en anmälan om misstänkt bostadsinbrott.

Stenungsundsbo åtalad för skattebrott
En man i Stenungsunds kommun står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha underlåtit att inkomma med en inkomstdeklaration för beskattningsåret 2015 och därigenom underlåtit att deklarera inkomst av tjänst om 761 584 kr.
Åklagaren menar att det innebar en fara för att skatt undandras det allmänna med 300 506 kronor .
Deklarationen skulle varit avgiven senast den 2 maj 2016 till Skatteverket.
Enligt åklagaren begick mannen gärningen med uppsåt. Mannen förnekar brott.
I åtalet yrkas det att mannen påförs ett skattetillägg tas ut med 40 procent av den skatt som belöper på
ett underlag om 761.584 kr i inkomstslaget tjänst

Norskt fordon stoppat på E6 i Stenungsund
Klockan 01:16, natten till lördagen stoppar en polispatrull en bilist på E6 på trafikavfarten 91 i höjd med Norum i Stenungsund för kontroll. I den Norskregistrerade fordonet sitter två män som visar tecken på att vara narkotikapåverkade. Den Svenska polisen kontaktar även den Norska polisen och genomsöker fordonet.
Polisens presstalesperson Stefan Gustavsson är förtegen, men säger att man funnet saker man taget i beslag från bilen, men kan inte uppge vad det rör sig om och att Svensk polis tillsammans med Norsk polis arbetar med ärendet, och kan inte berätta mer om vad det gäller.
Bägge personerna grips och tas med för provtagning. Den ena personen tas med till Kungälv för provtagning, medans föraren tas med till Uddevalla. Bägge männen kommer att förhöras av polis under lördagen.
Texten uppdateras

Kulturprojektet STOLT
Kulturskolorna i Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet har ett projekt där vi Tillsammans erbjuder kulturaktiviteter för barn i särskolorna eller barn som har en funktionsvariation.
Under våren 2019 kommer alla elever i särskolan kunna få prova på olika keramik, slöjd, akvarell och konst. Alla aktiviteterna är gratis och vi bjuder på frukt i pausen. Aktiviteterna genomförs på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Relaterad information Kultruprojektet STOLT, information och anmälan

Göteborg Film Festival invigs på 
Fregatten för tredje året i rad

Den 25 januari rullar Fregatten Bio ut röda mattan för tredje året i rad för att ta del av invigningsceremonin av Göteborg Film Festival. 
På så sätt får även stenungsundarna en chans att på hemmaplan ta del av festivalens glitter och glamour och den finska svarta komedin Aurora av Miia Tervo som invigningsfilm.  

Arrangörer är Stenungsunds kommun, Stenungsunds Filmstudio och Fregatten Bio. De bjuder på mat, dryck och festlig stämning med finsk/persisk touch utifrån invigningsfilmens tema. Det är 42:a upplagan av festivalen och årets konferencier är komikern Emma Knyckare. Den direktsända ceremonin kommer bli högtidlig med röda mattan, talare och premiärvisning av invigningsfilmen.
Hittills är cirka 35 biografer i Västra Götalandsregionen klara för att vara med och fira den 25 januari 2019. ”Det har utvecklats till en härlig tradition som vi tillsammans har skapat med ett fyrverkeri av filmupplevelser, bubbel och gala”, säger Josefine Hardstedt regionsansvarig på Göteborg Film Festival.
Invigningsfilmen Aurora handlar om en festande nageltekniker med anknytnings-störningar som blir äktenskapsmäklare åt en iransk flykting i Miia Tervos oemotståndliga debut. Med sprudlande energi och avväpnande svart humor berättar Miia Tervo om ensamhet, vardagsrasism och alkoholism i en intelligent romantisk komedi som leker med fördomar och genrekonventioner. Miia Tervo (f. 1980) är en prisvinnande manusförfattare och regissör från Finska Lappland. Hennes kortfilmer har visats och prisats världen över, och Aurora är Tervos första långfilm.
Mer information och biljetter:
Biljetter finns på https://www.nortic.se/dagny/event/20239
eller i Kulturhusets reception, 0303-818 80

Man från Orust står nu åtalad för narkotikabrott, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning
En man född 1986 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för en rad brott.
Mannen ska ha ha kört motorcykel och varit påverkad av amfetamin under färden. Mannen ska också ha kört in i en personbil med en mc tillhörande Polismyndigheten vilket orsakades skador när man försökt stoppa framfärden.
Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Händelsen inträffade den 5 oktober 2018 på Circle k, Södra strandvägen 4, Henån, Orust kommun
Mannen skall även innehaft 2,03 gram cannabis vid kroppskontrollen
Polismyndigheten, Fyrbodal yrkar skadestånd av mannen med 2 876 kronor
Beloppet avser ersättning för reparation av skador på polisbilen. Det yrkas även att beslagtagen narkotika förverkas.
Åklagarens påföljdsförslag: 100 dagsböter à 380 kronor. Summa: 3 800 kronor.

Man i 20-årsåldern åtalas för narkotikabrott och drograttfylleri på Tjörn
En man i 20-årsåldern hemmahörande i Kode står åtalad i Uddevalla tingsrätt för narkotikabrott och drograttfylleri.
Mannen har kört personbil efter att ha använt alprazolam, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände den 24 november 2018 på Lv160, Myggenäs, Tjörns kommun. Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt. Mannen förnäkar brot. Analysresultat i förundersökningsprotokoll visar att mannen använt narkotika i enlighet med gärningspåståendet

Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare på Orust
Nu är det dags att nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2019 på Orust. Nominera en eller fler företagare som är värda att lyftas fram för sitt stora engagemang. Nominera honom eller henne senast den 10 februari.
Kriterierna för Årets Företagare är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.
Kriterier 
För att bli nominerad till utmärkelsen Årets Företagare ska följande kriterier uppfyllas: 
Äga & Driva
Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
Ledare & Förebild
Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
Kreativitet & Innovation
Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
Lönsamhet & Tillväxt
Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
Formella krav
Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.
Möjligheter som vinnare
Som vinnare på nationell nivå kan man förvänta sig ett massmedialt genomslag, ökade affärsmöjligheter och, om man inte har det innan, ett medlemsskap i Företagarna med alla våra förmåner som bonus.
Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Årets Unga Företagare delas ut till en framgångsrik företagare under 30 år.

Nominera här via länken >>>

Ta fram statistik om Tjörn
Hur många Tjörnbor är vi? Vad kostar våra barn på förskolan? Hur många böcker lånar vi och hur många företag startar vi? Det är lätt att ta reda på!
Som många andra kommuner publicerar vi statistik ur den nationella Kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Du hittar den på sidan Öppna data. Där kan du enkelt bläddra bland en rad olika nyckeltal och följa utvecklingen de senaste åren.
Bland mycket annat kan vi se att vi 2017 var 15 790 Tjörnbor, att varje inskrivet barn på förskola kostade 166 570 kr, att vi i genomsnitt lånade 8,34 böcker på våra bibliotek och att vi startade 6,71 nya företag per 1000 Tjörnbor.

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar

Ca 500 firade midsommar i Ucklum
Som vanligt var det stor uppslutning när Ucklum hade sitt traditionella midsommarfirande.
Vädrets makter var på firandets sida, sol och lite moln men inget regn. Midsommarfirandet var mellan kl.12.00-14.00 vid rondellen i Ucklum. Det var traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, lotterier, fika, glass och korv försäljning, fiskdamm, hoppborg.
Och givetvis kunde man åka fyrhjuling, testa yxkastning m.m. 
Nedan ser du bilder från midsommarfirandet

Många ville fira nationaldagen i Stenungsund och på Klädesholmen
I solen och värme slöt riktigt mycket folk upp i Kulturhusparken på årets Nationaldag i centrala Stenungsund. Nationalsången, flagghissning och Stenungsunds kommuns Kulturstipendium som tilldelades Stenungsunds Motorsällskap och 20 000 kr av Carola Granell, var en del av dagens högtid. Janette Olsson höll högtidstal. Dessutom fick Strandstädarna 10 000 kronor fly Lions. (se bilder från dagen nedan) Bygdegillet och Harpor Väst gjorde en uppvisning. Nytt för i år var att det finnas lite mer saker för barnen att göra i parken. Bland annat ansiktsmålning, dragkamp och storschack. På plats fanns även STO FN förening.

På Klädesholmen var det trångt som vanligt. 124.200 kronor delades ut till Sjöräddningen för de pengar som kommet in från 2017 "årets sill" Självklart var också att smaka på silltallriken, handla i marknadsstånden, köpa sill och borda sjöräddningens båtar och självklart se hur en räddning går till av olika typer av räddningsbåtar ta upp folk ur vattnet.
(se bilder från Klädesholmen)

314 elever på Nösnäs tog studenten i Stenungsund
I dag var det dags för eleverna på Nösnäsgymnasiet att springa ut i det fria, eller skall vi säga sommarlov för vissa och andra börjar jobba direkt. (se alla bilder från dagen nedan i 6 block)
Dagen började för en del med frukost ihop med sina klasskamrater innan det bar iväg till Sundahallen där mat och underhållning stod på menyn.
16 olika program spran vid 13-tiden ut till väntande familjemedlemmar, syskon, vänner och släkt
Den stora ansamlingen av nära och kära såg ut mer som ett myrfällt runt Nösnäsgymnasiet ipå denna soliga och vackra dag
Det blev tjockt när i centrala Stenungsund när kortegen ringlade sig fram med lyckliga studenter.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Trafikolycka på Tjörn - En till sjukhus
Två personbilar har krockat på väg 160 på Tjörn på lördagen. Larmet om olyckan kom in vid 16-tiden. Räddningstjänsten stängde inledningsvis av vägen i båda riktningar.

Enligt uppgifter så är det en bil som har stått stilla och den andra har kört in den bakifrån
En person har förts till sjukhus efter olyckan. Personen skal inte vara allvarligt skadad.
Vid 17-tiden hade trafiken börjat släppas på växelvis 

Åstols Rökeri tas över av känt krögarpar från Västsverige
Nuvarande garna Pia och Leif Edlund skrev i våras att de ville lämna verksamheten och bestämde sig för att sälja rökeriet.
Nu är det klart att det blir en fortsättning.
Det välkända krögarparet Niclas och Ann Karin Hammarstrand har köpt rökeriet.
Mest känt är Thorskogs slott i Göta älvdalen men paret driver och äger också Barrique på Berzeliigatan i Göteborg och har också flera andra bolag.
Enligt det besked man lämnat kommer Åstols Rökeri att drivas vidare på samma sätt som tidigare.
Man kommer att forsätta ha musikkvällar med välkända svenska artister som till exempel Ebbot Lundberg, Peter Lundblad och Uno Svenungsson.
De nya ägarna kommer att öppna Åstols Rökeri kring midsommar.
 

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

VR-film med plattsättare från Stenungsund
I veckan har ett filmteam med representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Byggindustrins yrkesnämnd gemensamt besökt Stenungsund och Vuxenutbildningen för att spela in en film som ska göra reklam för att få ungdomar att välja yrket som plattsättare.

- Att de valde just Stenungsund beror på våra yrkesutbildningar med språkstöd, berättar den engagerade läraren Magnus Styrén. I stället för att eleverna först ska läsa Sfi i flera år väljer vi att de nästan direkt sätter igång och plugga till sitt yrke samtidigt som svenskstudierna fortsätter. Vi ser att det här har varit mycket lyckosamt inom flera branscher och i princip alla våra elever brukar få jobb.
Eleverna som filmades var Maxamed Cumar Cabdi, 19 år och med rötterna i Somalia, och hans 20-åriga klasskompis Dawoud Jafari från Afghanistan. De har sen i januari praktiserat på Stenungsund Arena. Där har de kaklat väggar och bassänger och lagt klinker på golv. I början kunde de inte så mycket, men nu har de fått upp både tekniken och vanan.
Det märks att Cabdi och Dawoud är populära på det stora bygget. Trots att det arbetar över 60 personer på platsen verkar de känna alla. Det är god stämning och alla hejar och skojar när de passerar förbi.
VR-film
Att filma på en arbetsplats är inte helt ovanligt, men att göra detta i VR tillhör ännu inte vanligheterna. En inhyrd filmfotograf och en regissör från Stockholm monterar upp den något udda filmkameran inne vid bassängen. Kameran, som står på ett stativ, består egentligen av tre kameror som pekar åt varsitt håll. När de sen filmar kan man inte smyga med några lösa mikrofoner eller liknande, eftersom kameran hela tiden filmar i 360 grader, det vill säga hela varvet runt. Efteråt sys filmen samman i en dator till en helhet, som gör att den som så småningom tittar på filmen själv kan ”gå in i” filmen och välja sitt eget perspektiv.
 

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.

Harry och Westkust får pengar från Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet ger pengar till historiskt värdefulla fartyg. Bogserbåten Harry i Lysekil och segelfartyget Westkust på Orust får del av pengarna.
Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, fördelar nu 1 miljon kronor till kulturhistoriskt värdefulla yrkesfartyg för att båtarna ska kunna bevaras. I år fördelas pengarna till nio fartyg.
Bogserbåten Harry i Lysekil, som byggdes 1887, får 150 000 kronor som ska gå till plåtarbeten.
Segelfartyget Westkust på Orust får lika mycket, 150 000 kronor, för att renovera däcket.

Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet

Fritidsbåtar från Orust och Kungälv k-märks
Sjöhistoriska museet k-märker sedan några år fritidsbåtar med förhoppning att öka intresset för äldre båtar. 

Bland annat k-märks en ABC-jolle som byggdes i en fabrik i Kungälv och just det exemplar som nu k-märks gör det på grund av den dokumenterade ägarlängden och den kompetenta renovering som utförts på sista tiden.
Även en seglare, en K25:a Taifun från 1937 är kulturhistoriskt värdefull. Båten byggdes av Gustav Johansson i Kungsviken på Orust efter brodern Hjalmars konstruktion.
Östersjökryssaren Hera i Onsala som konstruerades av Tore Herlin och är byggd på Schelins båtvarv i Kungsör k-märks också av Sjöhistoriska.
Läs mer: Alla k-märkta fritidsbåtar på Sjöhistoriska webb. 

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.