Stenungsunds kommun kommer nu att sätta vaktbolag vid olycksdrabbad järnvägsövergång
Det stängsel som skulle hindra personer från att passera den olycksdrabbade järnvägsövergången i Stenungsund har klippts upp flera gånger. Nu tar kommunen hjälp av ett vaktbolag för att kontrollera övergången skriver SVT
Stenungsunds kommuns nya strategi för att hålla personer borta från spåret. Det var när stängslet vid övergången klippts upp flera gånger som beslutet fattades.
Vaktbolaget kommer att patrullera förbi området i samband med att man övervakar parkeringar och bostadsområden i närheten.
Hur stor kostnaden kommer att bli vet man i nuläget inte. Målet med övervakningen är att avskräcka personer från att klippa upp stängslet, snarare än att upptäcka pågående brott.
- Det är lite som ett villalarm. Det är knappast troligt att larmtjänsten hinner ut just när förövarna är i kåken, men risken att bli upptäckt ökar och man kan känna sig påpassad, säger Anders Juhlin på Stenungsunds kommun.

Hastighetsöverträdelse på Tjörn kan ge 2000 kr i böter 
En man född 1967 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för hastighetsövertyrädelse då han har kört personbil med en hastighet av 95 km/tim trots att högsta tillåtna hastigheten var 80 km/tim. Det hände den 24 januari 2018 på väg 169 vid Svanvik, Tjörns kommun.
Mannen förnäkar överträdelse. Åklagaren har till sitt förfogande för åtal ATK-sektionens utredning till styrkande av uppmätt hastighet, att mätutrustningen varit felfri och att det är tilltalad som framfört fordonet vid tillfället. Handläggning Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: penningböter 2 000 kronor.

Renhållningen behöver din hjälp
Renhållningsbilen behöver fri höjd på 4 meter och fri bredd på 4,5 meter året om. När det är snö och halka är det extra viktigt att hjälpa renhållningen att kunna komma fram. Tänk på att det även behövs utrymme att vända bilen.
När vintern slår till på riktigt är det extra viktig att kör- och gångvägar till sopbehållare, tankar och brunnar snöröjs och sandas.
För att avfallshämtningen ska fungera så bra som möjligt så behövs en det en bra arbetsmiljö. När vintern slår till på riktigt är det extra viktig att kör- och gångvägar till sopbehållare, tankar och brunnar snöröjs och sandas.
Renhållningsbilen behöver utrymme att komma fram och kunna vända igen. Se till så träd, sly och grenar inte hindrar framkomligheten, det behövs fri höjd på fri höjd på 4 meter och fri bredd på 4,5 meter.
Om vägen fram till sopbehållaren inte är säker och framkomlig hämtas avfallet vid nästa datum för tömning.

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 04:34 natten till söndagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Ödsmäls Kyrkväg.
I fordonet färdas två personer. Föraren som är en kvinna född 1976 visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen bestämmer att ta med henne för kroppsbesiktning och provtagning. Passageraren får gå från platsen. Klockan 07:40 på söndagsmorgonen skall kvinnan ha släppts av polisen
 

Strömavbrottet i tisdags ställde till det för badgäster i Stenungsund Arenan 
Det stora strömavbrottet ställde till det för affärsidkare och kommunen på tisdagen. Lunchrestauranger fick stänga ned mitt i lunchrusningen. Livsmedelsbutiker och annan verksamhet fick stänga och lotsa ut kunder på gatan när kassaapparater, belysning slutade fungera.
Det ställde även till det för Stenungsunds Arena och framför allt för badgästerna i det nybyggda badhuset.
När strömavbrottet inträffade fick badets personal lotsa ut badande kunder, eftersom belysning och reningsverket slutade fungera samt att säkerställa säkerheten berättar badgäster till Nyheter4.com.

Mitt uppe i evakueringen av badande visade det sig att de nya omklädningsskåpen inte kunde öppnas eftersom de sköts elektroniskt. Badgästerna kunde därför inte komma åt sina kläder och byta om. Duscharna slutade också fungera eftersom de går på sensorer och behöver ström.
Då man fick rapporter om att det skulle ta flera timmar att få tillbaka strömmen, beslöts efter en stunds tvekan att man skulle bryta upp omklädningsskåpen så besökarna kom åt sina tillhörigheter.
Flera av de som hört av sig till Nyheter4.com kritiserar inköpen av de nya omklädningsskåpen. En berättar att hon hade läkartid och kunde inte komma iväg i tid eftersom "Det skulle se ut att komma till läkaren i baddräkt". Personalen på badet fick dock mycket beröm för sitt agerande under strömavbrottet.

Vi kontaktade ansvarige Mattias Mossberg på Stenungsunds Arena och frågade om hur det kommer sig att man inte har batteribackup-ström till de nya omklädningsskåpen och duscharna.

- Jag kan tyvärr inte svara på varför detta inte var med då upphandlingsunderlaget skrevs innan jag började här. Vi ser just nu över en batteribackup som som skall installeras och skall se till att skåpen fungerar vid större strömavbrott, och som är prioriterat.

Enligt Mattias Mossberg var det ett femtiotal skåp som inte fungerar och fick brytas upp efter strömavbrottet. Detta gjordes i samråd med tillverkaren för att minimera skadan.
Mattias Mossberg säger vidare att det inte är utträtt vem som kommer bära kostnaden för de nu uppbrutna och trasiga skåpen.
Men troligen hamnar den hos kommunen då man inte inhandlat batteribackupsystem

Polisen: Inget brott bakom kvinnas död på Orust
Den man som häktades skäligen misstänkt för mord på Orust den 1/1 är inte länger misstänkt för gärningen. Under tisdagen genomfördes en obduktion av kvinnan och den gav att döden inte har orsakats av annan. En rekonstruktion på platsen har också gjorts och resultatet av denna visar att kvinnan har orsakat sig detta själv.
Mannen kommer att sitta kvar i häktet pga av misstanke för grovt vapenbrott då det hittades i vapen i samband med den tekniska undersökningen i bostaden.

Trafikolycka på Tjörn - bilist voltade av vägen efter påkörning
Klockan 11:27 på torsdagen larmades SOS om en trafikolycka mellan Kållekärr och Vallhamn och polis och ambulans kallades ut till olycksplatsen. En bilist hade voltade av vägen efter att ha blivit påkörd i sidan av en bilist som inte stannat vid vejningsplikt..
Den voltande bilistens förare klagade på axelsmärta från säkerhetsbältet och toks med för kontroll av ambulanspersonalen på plats.
En anmälan om att den andra bilisten brutit mot väjningsplikten upprättades säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson.
Den voltande bilen bärgades och trafiken släpptes på växelvis under bärgningsarbetet
 

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund - Bil tagen i beslag
Klockan 05:33 på torsdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist vid HPL på Ucklumsvägen i Munkeröd. I bilen sitter en man i 50-årsåldern som visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen gör en kroppsbesiktning på mannen och finner en mindre mängd narkotika.
Mannen omhändertas och tas med för provtagning. Bilen tas i beslag då mannen förekommet i tidigare samband med att kört narkotikapåverkad

Branden på Orust inte anlagd
I början av veckan var polisen tekniker på plats för att göra en teknisk undersökning på platsen. Polisen är nu klar med sin tekniska undersökning efter branden i flerfamiljshuset i Henån i den gågna helgen. Polisens tekniker kan bekräfta är att den inte är anlagd, men tror branden startat i ett kök. 
Polisen ubricerar ändå branden som allmänfarlig vårdslöshet och förundersökningen fortsätter.
 

Polisen lägger ner utredning kring explosion vid Stockens camping på Orust
Polisen lägger ner utredningarna kring den brand som utbröt på en restaurang vid Stockens camping och den explosion som inträffade på en restaurang i Ellös på Orust i höstas.
Det var i november som först en brand och senare en explosion inträffade på Orust. Branden inträffade den 7:e och explosionen en vecka senare, den 14:e.
Polisen har nu bestämt sig för att lägga ner utredningarna. Sten-Rune Timmersjö vid Grova Brott i Fyrbodal säger att det beror på brist på bevis och att spaningsuppslag saknas.
- Vi har hört de som vi tyckt är relevanta i de här händelserna men vi har inte någon misstänkt, säger han.
Det finns misstankar om att restaurang vid Stockens camping och explosionen på restaurangen i Ellös hör ihop.
- Vi utgår från att branden vid Stocken är anlagd men eftersom det var en brand som totalförstörde byggnaden kan vi inte ens säga säkert att någon tuttat på, säger han.

Gunilla Bergströms donation av Alfons originalbilder till Nordiska Akvarellmuseet
Gunilla Berström är en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna. ”En dag ska jag banne mej rita själen!” Denna djärva tanke var början till ett 40-tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat. Det är dock Alfons Åberg som utan jämförelse har blivit den mest kända av Gunilla Bergströms figurer.
11.2−15.4 2018 presenterade Nordiska Akvarellmuseet en omfattande och mycket uppskattad utställning med originalbilderna till Gunilla Bergströms älskade böcker. Ett av de viktigaste spåren i Nordiska Akvarellmuseets verksamhet är bevakningen av bilderboksskapande i Norden. Att presentera en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer var både en ära och en självklar uppgift.
Nordiska Akvarellmuseets konstsamling har nu berikats med en generös gåva av Gunilla Bergström som donerar originalbilderna till två av sina böcker: Hurra för pappa Åberg (14 original, tryckt 1993) och Där går Tjuv-Alfons (15 original, tryckt 1991). I samband med donationen har museet förvärvat originalbilderna till boken Bara knyt, Alfons! (15 original, tryckt 1988).
Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon fortsätter att bygga upp sina bilder med hjälp av inklippta tygbitar, tapetprov, bandstumpar m.fl. Collagen kombineras i sin tur med tecknade bildpartier. Alla figurer har distinkta, svarta konturer som omsluter deras kroppar och skapar volymer. Bilderna kännetecknas av den högsta konstnärliga kvaliteten. Nordiska Akvarellmuseet tackar konstnären och är stolt över att verk av en av Sveriges främsta bilderbokskapare nu ingår i museets samling.

Stenungsund mot barncancer anordnar gala
Lördagen den 23 mars 2019 arrangeras en gala för att samla in pengar till Barncancerfonden Västra.

Nyheter4.com utmanar andra företagare i Stenungsund att ställa upp på detta. (Kontakta mer information bcfonden.sts@telia.com)

Man kommer ha flera aktiviteter på Kulturhuset Fregatten och Kulturskolan besätter caféscenen.
På kvällen arrangeras en konsert. Barncancerfonden Västra bearbetar just nu det lokala kultur- och musiklivet. Även kändisar på orten tillfrågas. Ge ditt stöd till insamlingen

Aktiviteterna på Fregatten utgörs av försäljning, lotterier, ansiktsmålning, trollkarl, fiskdamm, poängpromenad och ponnyridning. Programmet är under produktion och kan ändras. För kvällskonserten är just nu Magnus Rosén (f d basist Hammerfall), Oliver Jarefjäll, Ida Kauttmann, Knut & Maria, Kurt och Klas från Orustrevyn och Per-Ivar Östman klara. Konferencier blir Bjarne Lundqvist från Streaplerslegenderna.
Alla intäkter från Stenungsund mot barncancer går oavkortat till Barncancerfonden Västra, som regionalt stöttar drabbade familjer genom olika aktiviteter. 

Barn skadat i krock mellan personbil och buss i Stenungsund
En personbil och buss krockade på Stenunge Allé vid 17.54 på måndagseftermiddagen.
Olyckan inträffade då en personbil gör en omkörning där det är heldragen linje och detta medför att man krockar med en mötande buss.
En barn ombord på bussen slog sig i samband med krocken och fick en bula i huvudet. Finns inga uppgifter om att barnet behövde uppsöka sjukhus i samband med händelsen.
Föraren av personbilen kommer troligen att rapporteras för vårdslöshet i trafik.

Orust kommun tackar alla inblandade i branden i Henån
Orust kommun vill framföra ett stort tack till alla frivilliga som har ställt upp och visat stor medmänsklighet för de drabbade.
Det var på lördag kväll som en brand utbröt i ett flerbostadshus i centrala Henån. Trots en snabb räddningsinsats gick huset inte att rädda och flera lägenheter och hem förlorades i branden. Alla hyresgäster är oskadda och har erbjudits en tillfällig vistelse.
Kommunens krisstödssamordning POSOM fanns på plats under helgen tillsammans med Svenska kyrkan på Orust och Stiftelsen Orustbostäder.

Brand på Kaprifolvägen i Henån
Räddningstjänsten avslutade räddningsinsatsen under förmiddagen på söndagen. Samtliga hyresgäster är välbehållna och boende på Kaprifolvägen 16 och 18 har åter fått tillträde till sina lägenheter som är oskadda.
Trots en snabb räddningsinsats gick hela huset inte att rädda och flera lägenheter och hem förlorades i branden. Alla hyresgäster är evakuerade och oskadda. Stiftelsen Orustbostäder har haft personal på plats under natten för att bistå hyresgäster, polis och räddningstjänst.
Brandorsaken är fortfarande okänd. Stiftelsen Orustbostäder avvaktar polisens brandtekniska utredning. Brandplatsen är avspärrad och bevakas av väktare. Orustbostäder har personal på plats under söndagen för att bistå drabbade. Samtliga boende har under natten fått tillgång till evakueringsbostäder.

Möte på församlingshemmet klockan 10:00
Drabbade hyresgäster är välkomna till församlingshemmet i Henån klockan 10:00 på söndagen. Representanter från Orustbostäder, försäkringsbolag, räddningstjänst och kommun finns på plats för att ge mer information om möjligheterna till återinflyttning för evakuerade hyresgäster.

Polis har spärrat av Kaprifolvägen 20 och 22 i väntan på den brandtekniska utredningen. Polisen ombesörjer bevakning av brandplatsen till dess. Samtliga boende är har kommit i kontakt med försäkringsbolag, kommun eller Orustbostäder. Berörda hyresgäster kommer att få tillgång till sina lägenheter efter det att den brandtekniska utredningen är avslutad och avspärrningen hävs.
Kontakta ditt försäkringsbolag
Det är viktigt att du som drabbad omgående kontaktat ditt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan. Försäkringsbolaget hjälper dig med akutboende och ekonomiskt stöd om du är drabbad. Drabbade hyresgäster som saknar hemförsäkring och är i behov av stöd uppmanas att ta kontakt med socialtjänsten på Orust kommun.
Förtur för drabbade hyresgäster
Hyresgäster boende på Kaprifolvägen 20 och 22 kommer att erbjudas förtur till ersättningsboende inom Stiftelsen Orustbostäders bestånd. Kontakta uthyrningen för att anmäla ditt intresse.

Bilist avvek från platsen efter att kört på kvinna på Tjörn
Enligt SOS klockan 10.19 på måndagen så har en kvinna blivit påkörd/påbackad av en personbil vid Hamngatan i i Skärhamn. Händelsen har inträffat i höjd med SEB.
Kvinnan född -41 uppges ha ont i ett ben och vara chockad. Oklart om hon behöver vård. Den vållande bilen har avvikit från platsen. Bilen kördes av en äldre man. Kvinnan omhändertagen av bankpersonal i avvaktan på polis.
Kl 10.46: Polis på plats. Anmälan upprättas. Kvinnan körs av polisen till vårdcentralen för kontroll. Vittnesförhör genomförs på plats.
Polispatrullen meddelar att den misstänkta bilen och föraren anträffats. Föraren, en man delges misstanke smitning från trafikolycka.
PM lämnas även till trafikverket. Föraren kommer att kallas till ny läkarkontroll för att avgöra lämplighet som bilförare.  

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan  21:05 på söndagskvällen stoppas en bilist av en polispatrull på lv 160 i Stenungsund för kontroll. I fordonet sitter en kvinna född 1959 som visar tecken på att vara berusad. Kvinnan tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas
 

Misstänkt telefonbedrägeri mot äldre man på Tjörn
Klockan 18:35 på söndagskvällen ringer en son till en äldre man för att rapportera om ett försök till telefonbedrägeri.
Den äldre mannen bor på Bleket på Tjörn och mottog samtalet. Då den okända mannen ville diskutera transaktioner från mannens konto lämnade den äldre mannen över telefonen till sin son som var på besök. När sonen ifrågasatte samtalet avslutades det abrupt. Sonen uppmanades att göra en anmälan via polisens PKC    

Familjer hemlösa efter gårdagens brand på Orust
Tiotals boende är nu hemlösa efter lördagens brand i ett flerfamiljshus på Orust. Av 27 lägenheter är det 14 som är brandskadade. 
– Alla har löst sitt boende akut, men det finns familjer som inte har löst sitt boende på längre sikt, säger Susanne Hofling, operativt ansvarig för Posom-gruppen i kommunen.
Vid 19.40-tiden på lördagskvällen kom larmet om en brand på Kaprifolvägen på Orust. Ett flerfamiljshus hade börjat brinna. I samma veva kopplades kommunens krisgrupp in.
– Första beskedet när jag blev uppringd var att det brann i en lägenhet. Då bestämde vi att vi öppnar upp kyrkan och ringde in en kurator, säger Susanne Hofling, operativt ansvarig för Posom-gruppen.
Många chockade
Räddningstjänsten släckningsarbete pågick in på morgontimmarna. Huset som brann hade totalt 27 lägenheter, varav 14 lägenheter inte längre går att bo i.
Ingen person kom till skada i branden, men många chockade personer samlades i kyrkans lokaler under lördagskvällen, där de erbjöds samtalsstöd och fika.
– Vi har varit kontakt med samtliga. Det är en stor kris så klart att bli av med sitt boende. En del har sagt att de är oroliga, andra har varit mer tysta. Igår hade vi en samling där vi såg till att alla hade någonstans att bo över natten.
”Folks hjälps åt”
Kommunen öppnade upp hotellet och äldreboendet för de som inte hade någonstans att ta vägen, men samtliga boende har löst den akuta boendesituationen genom anhöriga.
I morgon tar det ”vanliga” skyddsnätet över, som vårdcentralen, socialtjänsten och försäkringsbolag för de familjer som förlorat sina hem.
– Vi avvecklar idag. Det märks att det är ett litet tryggt samhälle där man hjälps åt. Folk har hört av sig och erbjudit bland annat friggebodar och mat. Det är en styrka i ett litet samhälle, att man sluter upp. Man känner varandra. Det blir lätt att hjälpa till.

Två fall av misshandel i Stenungsund
Klockan 21:48 på lördagskvällen kallas polis till centrala Stenungsund. En kvinna sms:ar en anhörig att hon misshandlats av sin man. Polis anländer till adressen där mannen finns kvar. Mannen grips och senare häktas av åklagare. En anmälan om misshandel är upprättad

Klockan 01:42 kallas åter polis till en misshandel som skall ha ägt rum på Lilla Utsiktsvägen i centrala Stenungsund. En kvinna uppger för polisen att hon blivit slagen av en annan kvinna på platsen. När polis anländer finns den andra kvinnan inte kvar på platsen. En anmälan om misstänkt misshandel upprättas av polisen säger polisens presstalesperson Tomas Fuxborg.

Misstänkt narkotikabrott vid Frigatten - Stenungsund
Klockan 16:08 på lördagseftermiddagen larmas polis av personal på Frigatten om att man misstänker att en man säljer narkotika inne på Frigatten i Stenungsund.
När polis anländer finner man mannen på en toalett i huset.Mannen är känd av polisen sedan tidigare, Polisen märker att mannen själv är narkotikapåverkad och tar med han för provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas säger polisens presstalesperson Tomas Fuxborg

Lokförare larmar om livsfarlig övergång i Stenungsund
Efter att en 17-åring mist livet spärrades tågövergången av. Men staketet har klippts sönder. Nu slår lokförare larm om att personer tar sig över den olycksdrabbade tågövergången i Stenungsund. 

Det var i maj förra året som den 17-åriga pojken miste livet när han skulle passera tågövergången i centrala Stenungsund.
I torsdags blev Trafikverkets utredning av olyckan klar.
Där slår Trafikverket fast att olyckan fast sannolikt berodde på att 17-åringen bar hörlurar. Tågföraren ljudsignalerade till pojken, något som 17-åringen inte reagerade på. Inte heller reagerade han på de ljud- och ljussignaler som ingick i vägskyddsanläggningen vid järnvägsövergången.
Efter olyckan stängdes järnvägsövergången för passage. Sedan 2010 har fyra personer blivit ihjälkörda av tåg där.

Bil voltade i Stenungsund
En bil körde av vägen och voltade på Stripplekärrsvägen i Stenungsund. vid 10-tiden på lördagförmiddagen
Föraren, som var oskadd och kunde själv ta sig ur bilen.
Enligt räddningstjänsten var det halt på platsen och flera räddningstjänster i Västsverige har varnat för halkt väglag under förmiddagen.

Pojkvän begärs häktad för mord på Orust
Det var på nyårsdagen som ambulans och helikopter larmades till en adress norr om Henån på Orust. På platsen hittades en kvinna död, hennes pojkvän har nu häktats misstänkt för mord.Till en början trodde polisen inte att det låg ett brott bakom händelsen men  omständigheter på platsen gjorde att polisen fattade misstankar om brott. 
Mannen begärs nu häktad misstänkt på sannolika skäl, alternativt skäligen misstänkt, för mord samt vapenbrott. Det är fortfarande oklart hur mannen ställer sig till brottsmisstankarna. 
Kvinnan hade också en adress på annan ort. Utöver det är detaljerna knapphändiga.
Häktningsförhandlingarna hålls fredag klockan 14:00 på Uddevalla tingsrätt

Trafikverket: Hörlurar bakom 17-årings död i Stenungsund
Den 17-årige pojken dog när han blev påkörd av ett tåg vid en järnvägsövergång i Stenungsund förra året. 
Trafikverket slår nu i sin utredning av olyckan fast att pojkens död sannolikt beror på att han bar hörlurar. 
Sedan 2010 har fyra personer körts ihjäl vid den aktuella övergången.
Det var i maj förra året som pojken miste livet när han skulle passera tågövergången i centrala Stenungsund.
Nu är Trafikverkets utredning av olyckan klar. Man slår fast att att tågföraren ljudsignalerade till pojken men att 17-åringen inte reagerade på detta. Inte heller reagerade han på de ljud- och ljussignaler som ingick i vägskyddsanläggningen vid järnvägsövergången.  Tågföraren drog då i nödbromsen.
I utredningen står det: 
”Pojken ska vid olyckstillfället ha haft hörlurar på sig, vilket bekräftas av polisens utredning, och enligt Trafikverket var det sannolikt anledningen till att han inte uppfattade ljudsignalen eller vägskyddsanläggningens varningsklockor.”
Trafikverket anser att anläggningen vid olyckstillfället fungerade som avsett. Trots det beslutade Trafikverket och Stenungsunds kommun att övergången skulle stängas, vilket skedde i december.

– Eftersom det hänt ett antal dödsolyckor på den platsen stänger vi den tills vi har en säkrare lösning. Den ligger i en kurva och sikten är skymd så det är inte lämpligt att ha en sådan här övergång där, säger Stefan Svedhem, strategisk projektledare för centrumutvecklingen i Stenungsund, till SVT Nyheter Väst.
Trafikverket håller nu på att utreda hur järnvägsspåret på platsen ska kunna passeras på ett säkrare sätt.
– Jag tror att det kommer bli en bro eller en tunnel. Det är enda sättet att få till det på ett bra sätt. Vi hoppas på en snabb lösning, säger Stefan Svedhem.
2010 miste två flickor livet när de blev påkörda av ett tåg vid den aktuella järnvägsövergången, två år senare drabbades en man av samma öde.

Trafikbrott Stenungsund
Klockan 20:32 stoppar en polispatrull en bilist på Blåbergsstigen i Ekbacken i Stenungsund för kontroll. Det visar sig att personbilen har körförbud. Föraren får em ordningsbot och en anmälan om trafikbrott med sig hem

Personbil påkörd i Jörlanda - förare avvek
Klockan 14.38 på torsdagen inträffade en trafikolycka i Jörlanda där en personbil blir påkörd av en bil som inte stannar utan åker från platsen i riktning mot Stora Höga.
Bilen och dess förare anträffas på Hemhöps  parkeringsplats och polisen lyckades finna färaren inne i butiken. Föraren hade inte uppfattat någon kollision. Ingen misstanke om brott och inga personskador

Trafikverket: Hörlurar bakom 17-årings död i Stenungsund
Den 17-årige pojken dog när han blev påkörd av ett tåg vid en järnvägsövergång i Stenungsund förra året. 
Trafikverket slår nu i sin utredning av olyckan fast att pojkens död sannolikt beror på att han bar hörlurar. 
Sedan 2010 har fyra personer körts ihjäl vid den aktuella övergången.
Det var i maj förra året som pojken miste livet när han skulle passera tågövergången i centrala Stenungsund.
Nu är Trafikverkets utredning av olyckan klar. Man slår fast att att tågföraren ljudsignalerade till pojken men att 17-åringen inte reagerade på detta. Inte heller reagerade han på de ljud- och ljussignaler som ingick i vägskyddsanläggningen vid järnvägsövergången.  Tågföraren drog då i nödbromsen.

I utredningen står det: 
”Pojken ska vid olyckstillfället ha haft hörlurar på sig, vilket bekräftas av polisens utredning, och enligt Trafikverket var det sannolikt anledningen till att han inte uppfattade ljudsignalen eller vägskyddsanläggningens varningsklockor.”
Trafikverket anser att anläggningen vid olyckstillfället fungerade som avsett. Trots det beslutade Trafikverket och Stenungsunds kommun att övergången skulle stängas, vilket skedde i december.

– Eftersom det hänt ett antal dödsolyckor på den platsen stänger vi den tills vi har en säkrare lösning. Den ligger i en kurva och sikten är skymd så det är inte lämpligt att ha en sådan här övergång där, säger Stefan Svedhem, strategisk projektledare för centrumutvecklingen i Stenungsund, till SVT Nyheter Väst.
Trafikverket håller nu på att utreda hur järnvägsspåret på platsen ska kunna passeras på ett säkrare sätt.
– Jag tror att det kommer bli en bro eller en tunnel. Det är enda sättet att få till det på ett bra sätt. Vi hoppas på en snabb lösning, säger Stefan Svedhem.
2010 miste två flickor livet när de blev påkörda av ett tåg vid den aktuella järnvägsövergången, två år senare drabbades en man av samma öde.

Singelolycka i Stenungsund
Strax före klockan 08:00 larmades räddningstjänsten i Stenungsund till en singelolycka på Ucklumsvägen.
I det inkomna larmet kommer också uppgifter om att den aktuella bilen skulle på något sätt även kört på  två andra bilar. Inga uppgifter om personskador. Bilen bärgades från platsen. 

Man åtalas för hastighetsöverträdelse i Stenungsund
Den 28 april 2018 på väg 160 stoppades en man född 1973 av polispatrull för en hastighetsöverträdelse på Stenungsön i Stenungsunds kommun.
Mannen står därför åtalad vid Uddevalla tingsrätt enligt Lagrum: 3 kap 17 § 3 st och 14 kap 3 § 1 p b trafikförordningen (1998:1276)  då han körde personbil med en hastighet av 97 km/tim utanför tättbebyggt område trots att högsta tillåtna hastigheten där var 70 km/tim. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: penningböter 3 200 kronor.

Misstänkt mord på Orust – pojkvän gripen
En kvinna i 35-årsåldern hittades på nyårsdagen död på Orust. Polisen misstänker brott och en man har gripits misstänkt för mord alternativt dråp.
Det var på nyårsdagen som polisen larmades till en adress på Orust. När man anlände till platsen hittades en död person.
Kvinnan anträffades död på ett sådant sätt att patrullen fattade misstankar om att hon bragts om livet.
Polisen bekräftar brottsmisstankarna för Nyheter4.com på torsdagsmorgonen.
– Det är en kvinna som hittats död. Det är inte helt klarlagt vad som hänt men åklagaren har beslutat att anhålla en man, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Svan stoppade trafiken på Källösundsbron
En svan som spatserade fram och tillbaka på en av Tjörnbroarna (Källösundsbron) orsakade stopp i båda riktningarna vid
02:50 natten till torsdagen.
När polis kom till platsen kunde man konstatera att svanen var skadad och inte kunde lyfta. Fyra poliser försökte tillsammans med privatpersoner lotsa svanen bort från vägbanan. Samtidigt hade man kontakt med veterinär.
Man gjorde även flera försök att lägga en filt över den, men svanen var aggressiv och gick till attack.
Trots alla försök att rädda svanen togs beslut om att den skulle avlivas på plats på plats.
Vägen kunde öppna igen efter en och en halv timme.

Man åtalas för stöld av oxfilé i Stora Höga
En man född 1974 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för bland annat ringa stöld på Hemköp på Selins väg 6 i Stora Höga. Stölden inträffade den 18 december 2018 då mannen försökte stjäla en oxfilé till ett värde av 350 kr exkl moms.
Mannen har i polisförhör erkänt stölden. Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt.

Butiksinbrott på Stillingsön
Klockan 03:25 natten till onsdagen kontaktas polis av ägaren av ICA på Stillingön - Orust. Ett larm har gått från butiken och väktare är på plats och ser att  man brutet sig in via två dörrar. Inne i butiken har man stulit butikens växelkassa. Polis har inte varit på plats och en anmälan upprättas via polisen PKC

Ungdomar sköt raket i ansiktet på man i Stora Höga
Polis larmas till Bergåsvägen i Getskär - Stora Höga klockan 23.30 på nyårskvällen.
Vid Bergåsvägen är det en man som blir beskjuten av en raket i ansiktet från en grupp ungdomar på 5-6 personer i 15-16-årsåldern strax efter klockan 23 på nyårsaftonen.
Den skadade mannen skall ha tröttnat på ungdomarnas raketskjutning och gått ut för att prata med dem.Han får då en raket rakt i ansiktet, Mannen som är i 50-årsåldern får all ansiktsbehåring bortbränt och brännskador uppstår i ansiktet.
Innan polis kommer på plats är mannen transpoterad med taxi till Kungälvs sjukhus. Förhör hålls på platsen. Ingen gripen då ungdomarna försvunnet från platsen. En anmälan om grov misshandel är upprätad.

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 01:11 natten till måndagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 i höjd med Norum för kontroll. Föraren som är en man 21 år visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen beslutar sig att ta med mannen till provtagning. En anmälan om drograttfylleri upprättas 

Strykande åtgång på festivalpass till Svanesundsfestivalen
Många minns Vattenfestivalen i Svanesund på Orust då hela strandområdet förvandlades till magiska kvällar under några dagar varje år och långväga gäster besökte vackra Svanesund.

Med ny energi och i en stor satsning väcker man nu liv i festivalen på nytt! Under några sommardagar fylls sundet med artister, aktiviteter och oförglömliga sommarkvällar.
Festivalen bjuder på något för alla åldrar, såväl lokalt boende som besökare från kranskommuner och övriga Sverige.

I går kväll (lördag) var över 1 000 festivalpass till Svanesundsfestivalen 2019. Vad buds på plats då :
Tivoli, Peter Pans Tivoli kommer till Svanesund.
ÖIS kommer att arrangera olika fotbollstävlingar under familjefestivalen.
Dogge Doggelito kommer köra barndisco.

Arrangörerna kommer ha flera foodtrucks från världens alla hörn men även med lokala inslag som bl.a. salt och sill.
Just nu har man 50% på alla biljetter fram till nyår.

Badplats området i Svanesund kommer att vara festivalen plats och målet är att arrangörerna skall skapa en tradition där man alltid kommer vara en Svanesundsfestival sista helgen i juli varje år.
För mer information >>> https://www.svanesundsfestivalen.se/

Bilist med barn i bilen voltade på E6 Stenungsund
På E6,an vid Stora Höga i norrgående riktning inträffade en olycka där en personbil voltade klockan 09.40 på söndagsmorgonen.
Enligt räddningstjänsten som var på platsen ska det vara halt i området.
Enligt uppgift är det fyra personer inblandade.
Uppdatering kl 10:50. Föraren är avförd med ambulans till sjukhus för kontroll. övriga passagerare åker med till sjukhus med polispatrullen. Bilen helt demolerad men alla har klarat sig väl. I bilen fanns det två vuxna och två barn 
Endast bärgningsarbetet kvarstår vilket innebä'r mindre störningar i norrgående körfält.
 

Misshandel Stenungsund
En misshandel ägde rum i Stora Höga under lördagskvällen . En ung man kontaktar polisen klockan 19:23 från Vallenvägen i Stora Höga industriområde och berättar att han blivit misshandlad en bit därifrån. Den unge mannen behövde inte uppsöka sjukvården, men polispatrull som var på plats upprättar en anmälan om misshandel

Två misstänkta för rattfylleri och drograttfylla i Stenungsund
Klockan 00:06 natten till lördagen kontrolleras en personbil på Spekeröds rastplats. I fordonet finns 5 personer som kontrolleras. Föraren som är en kille spm är i 18-årsåldern visar tecken på att vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning, En anmälan om misstänkt drograttfylleri upprättas.

Klockan 01:58 var det åter dags för en polispatrull att göra en fordonskontroll på en bilist på  lv 160 i höjd med Norum.
Mannen som är 65-årsåldern  visar tecken på att vara berusad. Då polisens sollningsinstrument inte fungerade togs mannen med för provtagning på Kungälvs sjukhus. En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas.

Bilbrand på E6 i Stenungsund
Räddningstjänst kallas till en bilbrand på E6 i södergående i höjd med Stenungsund klockan  på fredagsefter,oddagen. Branden släckt och en fil avstängd i södergående riktning. Bärgare finns på plats och håller på att bärga den. Inga personskador.

Man frikänns för bombhot mot Mc Donalds i Stenungsund
Mannen gick in på Mc Donaldsrestauragen med ett rör och vittnen ska ha hört honom prata om bomb. Polisen grep mannen efter en jätteinsats. Men när det var dags för rättegång blev mannen frikänd från hotet.

Mannen själv vittnade om att han köpt ett markismotor för en femtilapp som han skulle ha till en markis som fanns hos hans mamma. Röret var för stort för att få ner i en väska, så han säger att han istället höll det i handen.

Väl inne på restaurangen, i Stenungsund, säger mannen att han började prata med några killar om tv-spel. Någon av killarna säger då, enligt mannen, att hans nyinköpta markismotor såg ut som en bomb.
Men det räcker inte för att döma mannen för olaga hot, menar Uddevalla tingsrätt. Han frikänns därför från åtalet om bomben och det misstänkta hotet.
Däremot fälls hand för en rad andra brott till åtta månaders fängelse.

Man från polen åtalas för ringa narkotikabrott och olovlig körning i Stenungsund
En man född 1983 och medborgare i Polen. Stårptalad i Uddevalla tingsrätt för ringa narkotikabrott och olovlig körning då han saknade körkort på Yttre Ringleden i Stenungsund. Mannen skall ha varit påverkad av amfetamin då han stoppades av polis den 25 september 2018  i Stenungsunds kommun.
 

Man åtalas för drograttfylleri i Stenungsund
En man född 1980 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för drograttfyller.
Mannen skall ha kört personbil efter att ha använt tramadol, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände den 3 juni 2018 när polis stoppade mannen  vid Akzo nobel på Uddevallavägen  i Stenungsunds
Mannen ekänner brott.  Handläggning Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 50 dagsböter à 200 kronor. Summa: 10 000 kronor.
Den tilltalade har vid ett personligt möte den 27 augusti 2018 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.

Dubbelt så mycket öppet på Tjörns återvinningscentral
Efter nyår fördubblas öppettiderna på Tjörns återvinningscentral. Det blir öppet längre på kvällarna och oftare och längre på lördagarna.
– Vi vill öka tillgängligheten för våra kunder, säger Michael Kööhler, driftssamordnare på återvinningscentralen.
En enkät som gjordes under hösten visade att kunderna är nöjda med servicen och bemötandet på Tjörns Återvinningscentral. Men det kom också fram att öppettiderna varit för snålt tilltagna.
– Nu tar vi till oss av kritiken och fördubblar öppettiderna. Det känns fantastiskt bra att kunna erbjuda detta. Jag kan förstå att det är svårt att hinna till återvinningscentralen efter jobbet eller under några få timmar vissa lördagar, säger Michael Kööhler.
Fyndboden förändras
Senare i vinter, förmodligen i februari, kommer fyndboden inte längre att vara öppen för allmänheten. I stället kommer sakerna som skänks att gå direkt till välgörenhet. En container kommer precis som nu att finnas på återvinningscentralen där du kan lämna saker som går att återanvända.

Här är de nya öppettiderna som gäller från den 1 januari 2019 på Tjörns ÅVC:
Måndag, tisdag och torsdag11–19Onsdag 13–19
Fredag 11–16
Lördag jämna veckor10–14
Trettondagsafton, valborgsmässoafton,
dag före helgdag11-16

Påsk-, midsommar-, jul- och nyårsafton
samt helgdagstängt

Man åtalas för ringa narkotikabrott på Stenungsbaden
En man född 1974 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha olovligen använt kokain, som är narkotika. Det hände den 18 augusti 2018 på Stenungsbaden. Åklagaren menar att mannen begick gärningen med uppsåt. Lagrum: 1 § 1 st 6 p och 2 § narkotikastrafflagen (1968:64) Förhör med den tilltalade manne har hållits och han nekar brott. Analysresultat (visar dock att mannen använt narkotika i enlighet med gärningspåståendet.

Stenungsund - Personrån inbrott och skadegörelse
Natten har varit någorlunda lugn i STO-området. Men några saker har vi att rapportera om.
Klockan 17:40 i går eftermiddag rånades en kille i i Svenshögen och vid järnvägsstationen. Två okända personer kommer fram och frågar om klockan. I nästa ögonblick tryckte upp honom mot en vägg och sliter de av killens jacka. Killen skall inte behövt uppsöka läkare. Efter rånet sprang de två rånarna från platsen Polis larmades till platsen och även en hundpatrull för att försöka spåra rånarna. Tyvärr kunde man inte gripa någon under kvällen. En anmälan om personrån är upprättad.

Klockan 04:33 på annandagsmorgonen larmas väktare och polis till en frisersalong på Strandvägen i centrala Stenungsund. Någon har brutit sig in på salongen. Oklart vad som stulits. En anmälan om skadegörelse och inbrott upprättad.

Klockan 04:58 kommer nästa larm. På Koppersvägen i Stenungsund har någon kastat en sten genom pizzerians fönster. Ingen gripen. En anmälan genom skadegörelse är upprättad

Bråk på Orust - Fyra till sjukhus
Polis larmas till en adress i Varekil där det det uppstått bråk mellan flera personer klockan 00.36 natten till annandagen. För närvarande är omständigheterna oklara, men intialt verkar det som att det är cirka 4-5 personer som är bekanta med varandra som av okänd anledning börjat slåss. Två personer uppges vara skadade och de förs till sjukhus med ambulans. I närområdet påträffas ytterligare två personer, misstänkta för bland annat grov misshandel. De är också skadade och har även de förts till sjukhus för vård.

Lennart Thorvaldson, Gunvor Karlsson och Eva Sundström mottog priset av samhällsbyggnadsutskottets ordförande Göder Bergermo
Lennart Thorvaldson, Gunvor Karlsson och Eva Sundström mottog priset av samhällsbyggnadsutskottets ordförande Göder Bergermo

Utdelning av Miljöpriset 2018 i Stenungsund
Årets Miljöpris gick till organisationen Hos Marta och Maria och delades ut under måndagens kommunfullmäktige.
Stenungsunds kommun delar varje år ut ett miljöpris till någon som har uträttat en värdefull insats inom miljöområdet. Hos Marta och Maria är en ideell förening som samlar in gamla saker och säljer dem, all vinst går till välgörande ändamål. 
- Det känns glädjande och överraskande att vi har vunnit priset. Det är en bekräftelse och uppskattning för det arbete vi gör ideellt. I år har vi skänkt 920 000 kronor till behövande. Vi har inte bestämt hur prispengarna ska användas ännu men de kommer att gå till behövande, det är det vi arbetar för, säger Lennart Thorvaldson som sitter i styrelsen för Hos Marta och Maria.
Sex stycken personer och organisationer var nominerade till årets pris, Hos Marta och Maria vann med följande motivering:
"Marta och Maria bidrar till ett hållbart samhälle genom handel med begagnade varor. Återanvändning av varor är bra och viktigt ur ett miljöperspektiv. Dessutom går vinsten från verksamheten till välgörande ändamål. Marta och Maria är ett gott exempel på ett lokalt arbete som främjar hållbar utveckling och medmänsklighet."
Miljöpriset är på 20 000 kronor och har delats ut sedan 2009.

Misshandel i centrala Stenungsund
Klockan 02:19 natten till söndagen larmas polis av vakter på Harrys intill Stenungstorg. Två män hade kommet i slagsmål varav en av männen blöder från huvudet. Polis kommer på plats och en man född 1991 misstänks för misshandel. Polis griper inte mannen utan håller förhör på plats innan han släpps. En anmälan om misshandel är dock upprättad på mannen

Drograttfylleri, grov olovlig körning mm på Orust
Klockan 00:49 natten till lördagen iakttar en polispatrull en bilist på lv 160 i Varekil på Orust. De stoppar fordonet för kontroll. Det visar sig att mannen visar tecken på att vara drograttfull och man beslutar sig för att göra en kroppsundersökning. Polispatrullen finner en mindre mängd narkotika för eget bruk på mannen som är i 40-årsåldern. Man finner även en kniv. Det visar sig också att mannen inte innehar något körkort. Mannen tas med för provtagning och en anmälan gällande grov olovlig körning, drograttfylleri, brott mot knivlagen, narkotikainnehav mm upprättas

Bilist på Tjörn krockade med älg
Klockan 14:47 på fredagen krockade en bilist på lv 169 vid Stenkyrka med en älg. Inga personskador. Elgen är troligen skadad men sprang till skogs. Föraren kunde köra från platsen och märkte ut platsen med remsa. Eftersöksjägare är inkallad

Man står åtalad för skadegörelse på Orust
Åtalet gäller en man i 30-årsåldern som krossade en fönsterruta på en fastigheten i Varekil på Orust så att det blev skador för ett inte obetydligt värde. Det hände den 20 oktober 2017. i åtalet menar man att mannen utförde gärningen med uppsåt.
Fastighetsägaren yrkar skadestånd för att laga rutan och kränkning med 10 000 kronor. På beloppet yrkas ränta enligt 4 § 5 st och 6 § räntelagen (1975:635) från dagen för brottet till dess full betalning sker.

Tjörn har tredje bästa grundskolan i Västra Götalandsregionen
Tjörn fanns på en tredje plats i Västra Götaland i den senaste Öppna jämförelser från kommuner och landsting (SKL). Totalt i landet blev placeringen 59, en klättring med 41 platser.
De tre resultaten som SKL räknar in i rankningen är: Elever som nått kunskapsmålen i samtliga ämnen, meritvärde för elever och andel elever som är behöriga till yrkesprogrammen. Samtliga resultat är för årskurs 9.
– Jag är stolt och glad över alla professionella medarbetare som stimulerar och undervisar eleverna så att de presterar på den här nivån. Här på Tjörn finns en lång historia av väldigt hög kvalitet i skolan och det tänker vi behålla, säger Lena Eriksson, förvaltningschef för barn- och utbildning.
– Också i våra egna jämförelser och utvärderingar har vi sett att elevernas resultat i skolan ökade på många områden läsåret 2017/18. En större andel elever når kunskapskraven, får godkända betyg samt godkänt i de nationella proven. Personalen i våra skolor arbetar målmedvetet för att så många elever som möjligt ska nå så långt som möjligt, säger Dan Christoffersson, avdelningschef barn- och utbildningsförvaltningen.
Fakta – elevresultat 2018 i Tjörns grundskolor
I jämförelse med 2016/17 har de flesta resultat förbättrats läsåret 2017/18
Andel elever i åk 1-5 som bedöms ha minst ”godtagbara kunskaper i alla ämnen ökar i samtliga årskurser utom årskurs 2.
Andel elever som når E i NP i åk 3 ökar (svenska och matematik). Större andel deltar.
Andel elever som når E i NP i åk 6 ökar (svenska, engelska och matematik). Större andel deltar.
Andel elever som når E i NP i åk 9 ökar (svenska, so-ämnen och no-ämne). Större andel deltar.
Andel elever i åk 6 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
Andel elever i åk 7 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
Andel elever i åk 9 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
Det genomsnittliga meritvärdet för Tjörn ökar.
Det genomsnittliga meritvärdet för Bleketskolan ökar.
Det genomsnittliga meritvärdet för Häggvallskolan ökar.
Andel elever som är behöriga till gymnasieskolan ökar.
Andelen elever i åk 8 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen minskar dock i jämförelse med läsåret 2016/17. Betygsskalan är A-F.
Hur ser det ut i riket?
Undersökningen visar att andelen niondeklassare i hela landet som är behöriga till gymnasieskolan har ökat med nästan två procentenheter sedan förra året. Ökat har också det genomsnittliga meritvärdet för både pojkar och flickor samt andelen elever som klarar kunskapskraven i alla ämnen.
– Även om vi i årets rapport kan se att skolresultaten har förbättrats så ska vi inte förbise att statistiken visar på fortsatt stora skillnader i resultat mellan olika elevgrupper, till exempel kopplat föräldrarnas utbildning och elevernas migrationsbakgrund. Arbetet för en likvärdig skola måste alltid vara i fokus, säger Sveriges kommuner och landsting.

Kvinna döms till fängelse för stölder i Stenungsund och i Kungälv
En kvinna i 60-årsåldern har döms till fängelse i en månad för stölder.
Stölderna har bland annat skett i Stenungsund på COOP och Guldfynd, och på City gross i Ytterby i Kungälv.
I oktober skedde två stölder på Stenungstorg, först på Guldfynd där kvinnan stal smycken för1 344 kronor. En stund senare försökt sig kvinnan på en stöld på COOP där butikspersonal sedan tidigare kände till kvinnan för stölder. Personalen såg kvinnan bära på en väska som såg mycket tung ut. När kvinnan skulle passera kassorna bad de att få kontrollera kvinnans väska. Kvinna valde då att ta sig ut via entrévägen ut och började springa från butiken.
Butrikspersonalen hann dock ikapp henne och kunde titta i väskan, Denna visade sig innehålla varor från butiken i form av dyrar charkvaror till ett värde av 1 578 kronor.
Kvinnan erkänner sig skyldig till alla åtalspunkter i tingsrätten.

För stölderna i Stenungsund och en ringa stöld på City gross i Ytterby förra året, dömde tingsrätten kvinnan till hon en månads fängelse.
Kvinnan skall också betala skadestånd motsvarande varans pris till City gross i Kungälv.

Kvinnan förekommer i belastningsregistret i 21 avsnitt sedan 1998- 20 av ärendena rör stöld eller snatteri. Eftersom hon återfallit i samma slags brottslighet anser tingsrätten att något annat straff än fängelse inte kan komma i fråga.

Tjörn : Misstänkt drograttfylleri på morgonen
I Myggenäs stoppas en bilist för kontroll klockan 06.35, på torsdagsmorgonen.
Föraren, en man i 25-årsåldern, visar tecken på att vara narkotikapåverkad och tas därför med för provtagning. Han rapporteras för drograttfylleri.

Bilist krockade med älg på Orust
På länsväg 160 i Varekil på Orust har en bilist kolliderat med en älg. Larmet till räddningstjänsten och polis inkom klockan 19.06 på onsdagskvällen.
Två personer färdades i bilen och någon av dem klagar på nacksmärtor. Räddningstjänst, ambulans samt polis på väg. 19.55 Inga personskador. Älgen död och omhändertas av jägare.

Här kan du hämta vinterns flis i Stenungsund
Behöver du flis för att förhindra halka på din uppfart eller trappa? Kommunen erbjuder gratis flis. Du hämtar flisen själv, max 50 kilo per hushåll.
Flis från kommunen finns att hämta på följande platser:
-  Pendelparkeringen, Norra vägen
-  Hallerna, återvinningsstationen mittemot infarten till Skräddarevägen
-  Ödsmål, vid fotbollsplanen
-  Stora Höga, Lilla vägen
Tidigare har du kunnat hämta flis från kommunen även på Lilla Strandvägen. Där kan du inte längre hämta flis. Det är ett företag som äger flisen som finns där nu.

Man står åtalad för grov kvinnofridskränkning i Stenungsund
En man i 20-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt fär att ha vid flera tillfällen misshandlat, hotat och ofredat en kvinna som han har varit sambo med. Det hände mellan den 1 februari 2017 och den 26 februari 2018 i Stora Höga, Stenungsunds kommun.

Mannen har begått följande brottsliga gärningar mot kvinnan.
1. Misshandel 2017-02-01 genom att slå henne i huvudet med en kastrull. Av misshandeln fick mä smärta, blodvite och en sårskada.
2. Olaga hot under september 2017 genom att via sms skicka bilder på vapen och bilder där han håller i vapenmot kvinnan.
Tillsammans med bilderna har han skrivit "men se vad jag ska göra med dig nu för allt du gjort mot mig". Hotet var sådant att kvinnan kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.
3. Olaga hot vid 4 tillfällen under tiden 2017-12-06--2018-02-02 genom att skicka sms till kvinnan där han skrivit "du ska få ångra dig livet ut efter allt du gjort mot mig", "såsom du gör med mig de ska hända dig värre jag lovar dig...och tro mig jag ska göra massa med och du vet jag ska göra med dig för allt du gjort mot mig.... du kommer inte vara säker en sekund jag lovar dig", "och den som står framför mig ska få sitt du kommer att få ditt.... för snart ser du mig där du befinner dig jag svär på min döda morfar....", "men karma kommer att vara hårdare än du tror jag önskar de av gud, åk till vem du vill men efter allt du skriver till mig så ska karma ge dig något du aldrig trodde skulle hända" eller uttalanden av liknande innebörd. Hoten var sådana att kvinnan kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.
4. Ofredande 2017-12-28 genom att stå utanför kvinnans bostad och skrika och banka på ytterdörren.
5. Ofredande genom att under tiden 2017-10-13--2018-01-17 skickat en stor mängd meddelanden till målsäganden.
6. Överträdelse av kontaktförbud vid 16 tillfällen under tiden 2018-01-23-- 2018-02-26 genom att kontakta målsäganden via sms
7. Ofredanden och olaga hot vid ett stort antal tillfällen under den aktuella gärningstiden, muntligen och via sms/meddelanden genom att kalla kvinnan för hora, fitta, idiot, ADHD-barn, dålig mamma, dålig människa m.m. och genom att uttala att han ska döda henne, skada henne, vända upp och ner på hennes liv, slå henne eller uttalanden av liknande innebörd.
Åklagaren menar att mannen begick gärningarna med uppsåt.
Varje gärning var led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet. Gärningarna var också sådana att de kunde förväntas allvarligt skada kvinnans självkänsla.

FÖRTAL
Mannen har på sitt öppna Instagramkonto publicerat en bild med tillhörande text där han utgett kvinnan för att vara både brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt. Det hände den 30 december 2017 i Stora Höga. Uppgifterna var sådana att de kunde förväntas utsätta kvinnan för andras missaktning. Mannen begick gärningen med uppsåt enligt åklagaren.
Mannen förnäkar brott
Ytterligare brottsmisstankar avseende överträdelse av kontaktförbud finns i dagsläget och kan komma att kompletteras med innan huvudförhandling.
 

Man åtalas för grovt rattfylleri på Orust
Mannen hade kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,60 milligram per liter.
Mannen står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt
Det hände den 20 september 2018 på Skansvägen i Svanesund på Orust kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 mg/l i utandningsluften samt eftersom körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att mannen som är född 1948 förlorat kontrollen över sin bil och orsakat en trafikolycka genom att köra på två fordon och stolpe.
Kvinnan vars bil som blev skadad yrkar skadestånd av mannen med 3 000 kronor. På beloppet yrkas ränta enligt 4 § 5 st och 6 § räntelagen (1975:635) från dagen för brottet till dess full betalning sker. Beloppet avser självrisk.
Den andra bilägaren yrkar skadestånd av av mannen med 2 000 kronor. På beloppet yrkas ränta enligt 4 § 5 st och 6 § räntelagen (1975:635) från dagen för brottet till dess full betalning sker. Beloppet avser värdeminskning på grund av skador som uppkommit när hans bil blivit påkörd av tilltalad.
Den åtalade mannen har erkänt brott.
Den tilltalade har vid ett personligt möte den 4 december 2018 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.

Vårdbiträdesutbildning på Orust ger 800 poäng
Den 18 februari startar man en helt ny yrkesutbildning för vårdbiträde i Henån. Utbildningen är ungefär ett år och ger dig stora möjligheter få arbete.
Utbildningen vänder sig till dig som vill utbilda dig inom vård och omsorg. I yrkesutbildningen får du kunskaper som krävs för att arbeta inom vård och omsorg på grundläggande nivå. Den här utbildningen vänder sig i första hand till dig som samtidigt behöver utveckla svenska som andraspråk. Utbildningen är dock öppen att sökas för alla som är intresserade.
Du kan ansöka om studiemedel från CNS för den här utbildningen.
Utbildningens innehåll
I utbildningen lär du dig till exempel hur du kan ge stöd och hjälp med personlig vård och omsorg, hushållsuppgifter samt sociala och specialpedagogiska uppgifter. Du lär dig hur du bemöter och kommunicerar med människor i behov av vård och omsorg samt får kunskap om hälsa och ohälsa. Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen.
Du kan läsa integrerad svenska i en orienteringskurs med yrkessvenska riktad mot vård och omsorg.
Kursstart
Utbildningen börjar måndag 18 februari 2019 med en 4-veckors orienteringskurs på 100 poäng, riktad till vård- och omsorg.
Måndag 8 mars börjar den specifika vårdbiträdesutbildningen.
Plats
Utbildningen är i Orust gymnasieskola och Vuxenutbildnings lokaler i Henån.
Sista ansökningsdag
Vi tar emot ansökningar till vårdbiträdesutbildningen löpande.
Sista ansökningsdagen för orienteringskursen med start vecka 8 är 20 januari.
Ansökan
Du söker till utbildningen som heter Vård och omsorg med yrkessvenska, heltid, 40 veckor, 800 poäng.
Ansökan, Vuxenutbildning
Yrkesutbildning

Studievägledning
Vår studie- och yrkesvägledare hjälper dig gärna med studieplanering, ämnesval eller andra frågor som rör dina studier och studiefinansiering.
Studie- och yrkesvägledning

Man åtalas för grov olovlig körning i Stenungsund
En man född 1966 står åtalad i Uddevalla tingsrätt efter att ha har kört motorcykel utan att ha rätt till det. Det hände den 17
juli 2018 på Lv 160, Stenungsön, Stenungsund. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Den åtalade mannen erkänner brott. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 70 dagsböter à 50 kronor. Summa: 3 500 kronor.

Man åtalad för narkotikabrott i Stenungsund
En man i 20-årsåldern står åtalad för narkotikabrott i Uddevalla tingsrätt
Enligt åtalet har han olovligen använt cannabis på Strandvägen, Stenungsund Det hände någon gång mellan den 26 april 2018 och den 3 maj 2018. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 30 dagsböter à 50 kronor. Summa: 1 500 kronor.

Åtal nummer två
Man åtalas för narkotikabrott i Stenungsund

Mannen som är född 1989 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för att olovligen ha  använt hasch eller annat cannabispreparat. Det hände den 24 juli 2018 i Stenungsund. Mannen har erkänt brottet. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 30
dagsböter à 150 kronor. Summa: 4 500 kronor.

Narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 22:23 på tisdagskvällen får polis in ett samtal om att en man och en kvinna slåss i en lägenhet i Stenungsund.
Enligt de första uppgifterna via telefon skall kvinnan ha fått en kniv i halsen. Men när polispatrull anländer är det mannen som skall ha sårskador i halsen då han försökt ta sitt liv. Mannen var vid medvetande och talbar. En ambulans tillkallas och kör mannen till Kungälvs sjukhus för vård. Kvar i lägenheten är kvinnan och sitt barn. Polisen misstänker att kvinnan är narkotikapåverkad och tar med kvinnan för provtagning och de sociala myndigheterna kommer till platsen och tar hand om barnet.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas mot kvinnan. 

Orust, vårdslöshet i trafik
En bilförare har kört in i en stolpe i anslutning till Svanesunds färjeläge klockan 02:20 natten till onsdagen och avvek från platsen. Den nedkörda lyktstolpen hamnade rakt över vägen. Trafikverket har fått uppdraget att reparera skadan.  Föraren misstänks för vårdslöhet i trafik samt smitning från trafikolycka
 

Kvinna på Orust larmade via sitt trygghetslarm om brand
Klockan 17:12 på tisdagen larmades SOS om brand i en villa i Tegen - Längelanda på Orust. Det var från en braskamin som glödbrand och SOS hörde under samtalet larmet från kvinnans brandvarnare.
Räddningstjänst snabbt på plats och släckte uppkommen brand. 
Kvinnan som är född 1930 fördes med ambulans till NÄL med rökskador och anhöriga är underrättade säger polisens presstalesperson Hans Lippens. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad. 

Trafikolycka, stöld och trafikbrott i Stenungsund
Klockan 07:02 på tisdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på lv574 i Jörlanda där en bilist försökte väjde får ett rådjur, och då körde över en refug och skyltar. Ingen skadades i trafikolyckan, bara materiella skador.
Klockan 11:06 stoppade en polispatrull en bilist på Ucklumsvägen då denna hade kört och pratat i mobilen. En ordningsbot på 1 500 kr skrevs ut till bilföraren.
Klockan 14:48 kallas polis till ICA Kvantum där personal kommet på en person för snatteri. Mannen är välkänd för polisen sedan tidigare. En anmälan upprättas om ringa stöld.

Trafikolycka Stora Höga - Bilist avvek
Klockan 10:44 på tisdagen blev en mopedbil påkörd av en vit WW Caddy på Anråsvägen. Mopedbilen fick skador efter sidan. Bilisten som avvek är identifierad då mopedbilsföraren kunde uppge registreringsnumret på bilen. Polisen kommer att kontakta ägaren till bilen och an anmälan om smitningsolycka är upprättad

Bilist på Tjörn körde in i bergvägg – fördes till sjukhus
Strax före klockan 22 på måndagskvällen larmades räddningstjänsten efter att en bilist kört in i en bergvägg i närheten av Almö camping på Tjörn.  Föraren fördes till Kungälvs sjukhus för kontroll. Föraren verkar ha klarat sig rätt bra, men den yngre mannen, saknade körkort och polisen skrev en anmälan om vårdslöshet i trafik och olovlig körning.säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Tjörnborna får gratis tratt
Hörde du talas om den stora fettklumpen i London? Låt det inte hända på Tjörn också. Här får du veta vad du kan göra.
Brukar du diska ur det sista fettet i stekpannan med hett vatten? Eller hälla ut gammal friteringsolja direkt i avloppet? Det kan orsaka mycket skada i våra avloppsledningar och ge upphov till allt från översvämningar till fler råttor.
Det här kan du göra!
När vi lagar mat hemma tänker vi kanske inte alltid på allt fett som hamnar i diskvattnet. Det lilla som är kvar i stekpannan som diskas ur med hett vatten eller vätska från olika inläggningar. Men de små mängderna varje dag blir snabbt till stora problem.
Just nu finns ett begränsat antal fettrattar att hämta i Kundcenter på kommunkontoret i Skärhamn. Tratten fästs på en flaska så att det lättare går att hälla ut fettet utan att kladda. När flaskan är full skruvar man av tratten och sätter den på en ny flaska. Den fulla flaskan slänger man i restavfallet (den gröna tunnan).
Fler tips
När du hällt av så mycket fett du kan i flaskan, torka alltid bort resten av fettet med hushållspapper och släng i matavfallet innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
Det är inte bara det rena fettet som smör, frityrolja och stekflott som inte ska spolas ner i avloppet. Spola heller inte ner:
Såser
Lag från olika inläggningar (t ex sill, oliver, soltorkade tomater, fetaost)
Grädde
Yoghurt
Filmjölk
Glass
Choklad
Kaksmet
Råa ägg
 
Hur illa kan det gå?
Allt fett som hamnar i avloppet stelnar på sin väg till reningsverket. Som cementliknande avlagringar lägger det sig på insidan av rören. Om inte rören hålls rena med återkommande spolningar eller rensningar riskerar de att tätna helt, vilket skulle kunna leda till översvämningar i källare eller att det släpps ut orenat vatten i våra vattendrag.
Våra reningsverk och pumpstationer har problem med fettansamling. Bara förra året fick kommunen lägga cirka 360 000 kronor på att förebygga haverier, och då är inte reparationer inräknade.
När avloppsvatten inte kan transporteras bort ordentligt utan blir stillastående börjar det lukta illa. Fett i ledningarna drar också till sig råttor, som gillar att mumsa på stelnat fett och matrester. Kommunen jobbar regelbundet med råttbekämpning.
Och hur var det nu med fettklumpen i London? Jo, den vägde 130 ton, var 250 meter lång och tog flera veckor att ta bort. Så låt oss hjälpas åt i jul och lägg fettet där det hör hemma - i soporna!

Stenungsundshem går med i Allmännyttans klimatinitiativ
Allmännyttans klimatinitiativ är ett gemensamt upprop inom allmännyttan med syfte att minska utsläppen av växthusgaser genom ambitiösa mål, samverkan och aktivt erfarenhetsutbyte.
Genom att inspirera och peppa varandra kan bostadsföretagen göra omställningen snabbare än var och en för sig.
-Stenungsundshem arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor sedan många år. För oss är energianvändningen dessutom ett prioriterat område, så det var naturligt för oss att skriva på initiativet. Bostadsbranschen står som helhet för en stor del av Sveriges användning av energi. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad och påverka andra branscher att följa efter, säger Stenungsundshems vd Ted Lärnhem, och fortsätter:
Företagen som går med åtar sig att arbeta för Klimatinitiativets två övergripande mål:
En fossilfri allmännytta senast år 2030
30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007)
Företaget har också möjlighet att i stället anta egna mål. Stenungsundshem arbetar exempelvis för att ställa om all fordonsanvändning till eldrift. Ett annat mål är att nyproduktion i möjligaste mån ska utrustas med solceller.

Flera narkotikabrott och misshandel i Stenungsund
På natten till söndagen vid 01:13 fick polis omhänderta en person som var narkotikapåverkad. Det var vakterna på Hotell Stenungsbaden som omhändertaget en man född 1991 som uppträtt narkotikapåverkad. Vid visitation fann polisen en mindre mängd narkotika på mannen som också tas med för provtagning. En anmälan om ringa narkotikabrott upprättades.
Klockan 01:32 var det åter dags för polisen att hämta in en narkotikapåverkad person från samma hotell. Denna gång var det en man född 1995 som omhändertogs av polis då han var påverkad av narkotika. Även han medtogs för provtagning. En anmälan upprättades för ringa narkotikabrott.
Slutligen vid 03:39  kallades polis till Tollenäs camping där två män varit i bråk med varandra. Bägge männen bor på campingen. När polis kommer har det lugnat ned sig, men en av männen anmäler den andra mannen för misshandel. Ingen av de två slagskämparna behövde uppsöka sjukhus.

Narkotikabrott - Stenungsund
Klockan 01:26 natten till lördagen är polis på plats vid Hotell Stenungsbaden. I folkvimlet ser man en man som utmärker sig och är enligt polispatrullen "sprattlig" påverkad av någon typ av narkotika. Polispatrullen är rädd att mannen som är i 25-årsåldern har överdoserat och kör han till Kungälvs sjukhus för vård och provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas

Vansinnesfärd av körkortslös man  på Orust - stoppades av ledig polis
Den farliga körningen inträffade på torsdagsmorgonen och bevittnades av en ledig polis som stoppade mannen.
Föraren hade kört alldeles för fort och hade gjort farliga omkörningar över heldragna linjer på Vindön vid Nötesundsbron på Orust. Den lediga polismannen fick alltså stopp på färden och vid kontroll av mannen visade det sig att han dessutom den farliga körningen inte innehade något körkort. Mannen är nu misstänkt för grov olovlig körning

Orustbo får dagsböter för skadegörelse på ett fordon
Mannen som är i 50-årsåldern hade slagit sönder en backspegel på personbilen så att det blev skador för 5 848 kr. Det hände den 8
augusti 2017 i Rondellen, Röravägen, Henån på Orust.
Mannen har erkänt gärningen och har i sin sakframställningåberopat ett läkarintyg och angett att det
ska ses som en förklaring för hans handlande – inte en ursäkt. Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter 40 å 50 kr. Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om
brottsofferfond.

Plan för pendelparkeringar i Stenungsund
I Stenungsunds kommun finns det flera pendelparkeringar. De är till för dig som ska resa med tåg, buss eller samåka med någon och gäller i mån av plats. Platserna är begränsade och behovet är stort. Stenungsunds kommun arbetar därför med olika lösningar för att förbättra för våra pendlare.

Vi ställer några frågor om pendelparkeringarna till Daniel Jerling, sektorchef Samhällsbyggnad, Stenungsunds kommun:
Vad har ni för plan för pendelparkeringarna i kommunen?
– Stenungsunds kommun vill att kollektivtrafik ska prioriteras och att det ska vara enkelt att åka kollektivt. Det här är därför en prioriterad fråga för oss och vi arbetar med lösningar på olika platser runt om i kommunen.
Vilka lösningar handlar det om?
– Vi har arbetat med frågan länge. Till våren, om tidsplanen håller, kommer vi i samarbete med Västtrafik att färdigställa en ny pendelparkering vid Hogia, Nösnäs.
För de som cyklar kommer vi också att underlätta genom att ta fram ett stort antal nya cykelställ runt om i kommunen. Västtrafik kommer ta fram cykelställ för åtta cyklar i Jörlanda, Ucklums skola får lika många. Nösnäshållplatserna kommer att utökas med sammanlagt 24 nya platser. Vid Norra vägen dubblerar vi kapaciteten.
Vi arbetar också med att utöka pendelparkeringsmöjligheterna i Stora Höga, där vi vet att behovet är stort. Tillsammans med Västtrafik planerar vi för en ny pendelparkering på östra sidan av spåret.
När blir den nya pendelparkeringen, öster om spåret i Stora Höga, klar?
– För att genomföra ett projekt måste vi följa processens olika steg. I Stora Höga är marken öster om spåret inte kommunens. Därför har första steget varit att teckna ett arrende med markägaren Trafikverket. Den processen löper på enligt plan och i november beslutade kommunfullmäktige att arrendeavtal ska tas fram.
Just nu pågår arbetet med avtalet för fullt samtidigt som förberedelser för projektering pågår. Under vintern och våren kommer sedan upphandling av utförare och byggnation sker därefter av Västtrafik som äger frågan. Om allt går enligt plan kommer pendelparkeringen vara färdig att använda sommaren 2019.
Varför kan ni inte utöka Stora Högas befintliga pendelparkering direkt?
– Vi har inlett ett arbete för att se över möjligheterna att utöka den befintliga parkeringen söderut för att ytterligare förstärka kapaciteten. Det går dock inte att göra omedelbart, vi behöver exempelvis ha en dialog med Västtrafik först och vi måste även säkra upp att ett bygge följer de krav som finns i lagar och förordningar. Allt detta tar tid i anspråk.
Kan man ställa sig utanför markerade platser?
– Nej. Det är inte tillåtet att parkera utanför markerade rutor. I dagsläget får man därför åka till en annan pendelparkering om platser saknas. Vi förstår frustrationen kring detta.
Ska någon annan pendelparkering utökas?
– I dagsläget finns inte planer för det.

Pendelparkering
I Stenungsunds kommun finns det flera pendelparkeringar. De är till för dig som ska resa med tåg, buss eller samåka med någon och gäller i mån av plats.
Pendelparkeringar finns vid:
Stenungsunds station och Norra vägen - karta
Stora Höga station
Jörlanda - vid infarten till samhället
Svenshögens station
Kolhättans färjeläge.
Det finns även parkering för cykel på dessa platser.
Pendelparkeringarna på karta

Man i 25-årsåldern åtalas för skadegörelse i Stenungsund
En man i 25-årsåldern står åtalad för skadegörelse då han skall ha krossat flera fönsterrutor i en fastighet på Nygrens väg i Svenshögen, Stenungsunds kommun så att det blev skador för 10 098. Det hände någon gång den 21 april 2018.
Åklagaren menar att mannen gjort gärningen med uppsåt och yrkar på att mannen skall betala ersättning till Stenungsundshem Aktiebolag för skadan med 8 078 kr, jämte ränta enligt 6 § räntelagen från dagen för gärningen till dess full betalning sker.
Mannen erkänner brott.

Narkotikabrott på Stenungsbaden gav samhällstjänst
En man i 45-årsåldern har fått sin dom av Uddevalla tingsrätt för narkotikabrott på Stenungsbaden.
Mannen har olovligen innehaft 2,89 gram kokain då han grps. Det hände den 18 augusti 2018 på Stenungsbaden i Stenungsunds kommun.
Påföljd m.m. Villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 2 månader ha dömts ut.
Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.

Två män från Orust och Stenungsund står åtalade för skattebrott och grovt bedrägeri på 11 punkter
Två Orustbor står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för bland annat skattebrott i Stenungsund Enligt åtalet skall männen tillsammans och i samförstånd, i Stenungsund under perioden 17 januari 2014 – 18 augusti 2014, såsom styrelseledamöter (båda) och verkställande direktör för en  Ekonomisk Förening i Stenungsund och uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket genom att inge skattedeklarationer för föreningen vari löner och arbetsgivaravgifter redovisats med för låga belopp och därigenom givit upphov till fara för att arbetsgivaravgifter med sammanlagt 132 524 kr.

Man åtalas också för grovt skattebrott medelst urkundsförfalsknig mot ett kreditföretag där man blev bevilja ett lån om 230 000.
Vidare har man framställt och använt en falsk urkund vid låneansökan till kreditföretaget genom att obehörigen underteckna ansökan med annans namn, trots att personen varken känt till eller samtyckt till detta, vilket betagit kreditföretaget möjligheten att göra en korrekt kreditvärdering.
Lånet har utbetalats till en av de åtalade männen bankkonto, varvid pengarna därefter överförts till den ekonomiskfFöreningen i Stenungsund. Brottet anses vara grovt då det skett systematiskt och rört betydande belopp samt då falska urkunder har använts.

Bägge männen har även försökt förmå företrädare för Bank Norwegian att bevilja ett lån om 160 000 kr. Vilseledandet har bestått dels i att männen först till annan person uppgivit att de behövde dennes bank-id för att registrera honom som styrelseledamot i företaget varvid männen förtigit att de i själva verket skulle använda personens bank-id för att göra en låneansökan i dennes namn och dels att männen därefter till Bank Norwegian falskeligen angett personen som låntagare.
Männen har i förhållande till Bank Norwegian - förtigit att de båda och den ekonomiska föreningen saknade vilja och förmåga att göra rätt för sig.
Lånet har betalats till dels företaget, där de åtalade männen var företrädare, dels till olika kreditgivare som avbetalning för låneavtal ingångna av såväl en av de åtalade som den ekonomisk förening, där männen vid denna tidpunkt var företrädare. Förfarandet har inneburit vinning för de åtalade männen eller annan samt motsvarande skada för Bank Norwegian och den utsatta personen. Brottet är grovt då det skett systematiskt och rört betydande belopp samt då falska urkunder har använts.

Åtalet tar även upp ett yterligare grovt bedrägeri mot en kvinna
Detta mot en kvinna där de har tillsammans och i samförstånd under mars och april 2014, i Stenungsund eller på annan plats i Sverige, uppsåtligen medelst vilseledande förmått kvinnan att ingå låneavtal med den ekonomisk förening, där deåtalade männen vid denna tidpunkt var företrädare, om 250 000 kr.
Vilseledandet har bestått i att de åtalade männen påstått att pengarna skulle användas för att lösa tillfälliga ekonomiska problem i bolaget och därvid förtigit dels att både den ekonomiska föreningen och de själva saknade såväl vilja som förmåga att göra rätt för sig och dels att pengarna till stor del skulle användas för annat ändamål än den ekonomiska föreningens verksamhetsinriktning.
På grundval av de falska uppgifterna har kvinnan ingått låneavtal med kreditföretaget om 250 000 kr. Efter att kreditföretaget betalat ut pengarna till kvinnan har hon fört över 150 000 kr till en av männens konto och 95 000 kr till den ekonomiska föreningens konto. Förfarandet har inneburit vinning för de åtalade männen eller annan samt motsvarande skada för kvinnan. Brottet är grovt då det skett systematiskt samt rört betydande belopp.

Grovt bedrägeri har också i åtalet skett mot De Handikappades Riksförbund (DHR) och Holding the Future AB och Melander Financial Management.
De åtalade männen har tillsammans och i samförstånd under juni och juli månad 2014, i Stenungsund eller på annan plats i Sverige, uppsåtligen medelst vilseledande förmått företrädare för dels Holding the Future AB att förvärva en fordran mot DHR om 132 812 kr, varav Holding the Future AB, via Fakturabörsen, betalat ut 131 729 kr toch en fordran mot DHR om 172 551 varav Melander Financial Management, via Fakturabörsen, betalat ut 166 328 kr till männens företag. Vilseledandet och brottsplanen har skett i flera steg och bestått i följande:
- Männen har genom sitt bolag ställt ut två osanna fakturor till DHR. Fakturorna har inledningsvis skickats till Fakturabörsen, en sorts marknadsplats för fakturabelåningsbolag, varvid Fakturabörsen kontrollerat med DHR att fakturorna är riktiga genom att skicka förfrågan via mejl till kassören på DHR. - Männen har därefter obehörigen utan kasörens vetskap eller godkännande använt Jdennes mejladress för att i personens namn bekräfta fakturornas riktighet.
- De åtalade männen har därefter genom Fakturabörsens försorg överlåtit de osanna fakturorna till fakturabelåningsföretagen företag, vilka i sin tur via Fakturabörsen betalat ut ovan angivna belopp till männens företag, där man vid denna tidpunkt var företrädare. Förfarandet har inneburit vinning för de åtalade männen eller annan samt motsvarande skada för Holding the Future AB, Melander Financial Management, DHR eller annan. Brottet är grovt då det skett systematiskt och rört betydande belopp samt då osanna handlingar använts.

Männen åtalas även för grovt bedrägeri mot en annan kvinna.
Männen har tillsammans och i samförstånd under perioden september 2014 - maj 2015, i Stenungssund eller på annan plats i Sverige, uppsåtligen medelst vilseledande förmått kvinna nr 2 att ingå låneavtal med bolagen männen ägde vid denna tidpunkt och var företrädare för, om sammanlagt 525 000 kr.
Vilseledandet har bestått i att männen påstått dels att lånet från Bank Norwegian skulle användas för att lösa tillfälliga ekonomiska problem i bolaget och sedan återbetalas till kvinnan och dels att lånen från Santander och Resurs Bank skulle användas för att lösa kvinnan från det första lånet, varvid männen förtigit dels att både bolagen och de själva saknade såväl vilja som förmåga att göra rätt för sig och dels att pengarna skulle användas för annat ändamål än bolagens verksamhetsinriktning samt lösen av tidigare lån. På grundval av de falska uppgifterna har kvinnan ingått låneavtal med
1) Bank Norwegian om 125 000 kr 2) Santander om 250 000 kr 3) Resurs Bank om 150 000 kr Lånen har utbetalats till kvinnan, som därefter överfört pengarna till andra konton, varav merparten av pengarna i slutänden kommit de båda åtalade männens del. Förfarandet har inneburit vinning för männen eller annan samt motsvarande skada för kvinnan eller annan. Brottet är grovt då det skett systematiskt samt rört betydande belopp.

Ytterligare grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning mot ytterligare kvinnor finns med i åtalet, där även Marginalen Bank, Wasa Kredit, och Forex Bank lurats.
De åtalade männen har tillsammans och i samförstånd under våren 2015, i Stenungssund eller på annan plats i Sverige, uppsåtligen medelst vilseledande förmått kvinna 1 att ingå låneavtal med bolagen männen ägde och även kvinna 2  att ingå låneavtal med bolagen männen ägde vid denna tidpunkt och var företrädare för.
Vilseledandet har bestått i att männen påstått att lånen skulle användas dels för att lösa tidigare lån, se tidigare åtalspunkt, och dels för att lösa tillfälliga ekonomiska problem i bolagen och sedan återbetalas till kvinna 1 och kvinna 2 och därvid förtigit dels att både bolagen och de själva saknade såväl vilja som förmåga att göra rätt för sig och dels att pengarna skulle användas för annat ändamål än bolagens verksamhetsinriktning. På grundval av de falska uppgifterna har följande avtal ingåtts och lån beviljats. Kvinna 2 har därefter ingått låneavtal med Marginalen Bank om 250 000 kr och företrädare för Marginalen Bank har beviljat ovanstående lån om 250 000 kr, Wasa Kredit. Kvinna 1 har ingått låneavtal med Wasa Kredit om 250 000 kr och företrädare för Wasa Kredit har beviljat ovanstående lån om 250 000 kr. Lånen har utbetalats till olika konton, varav merparten av pengarna i slutänden kommit de åtalade männen till del.
Männen har också framställt och använt en falsk urkund vid undertecknandet av lånet genom att obehörigen använda kvinna 1 bank-id, trots att kvinnan varken känt till eller samtyckt till detta.
Även till Forex Bank har männen framställt och använt en falsk urkund vid låneansökan till Forex genom att obehörigen underteckna ansökan med kvinna 2 namn som medlånesökande, trots att kvinnan varken känt till eller samtyckt till detta

Även grovt bedrägeri har skett mot en kvinna 3
Männen har tillsammans och i samförstånd under april 2015, i Stenungssund eller på annan plats i Sverige, uppsåtligen medelst vilseledande förmått kvinna 3 att ingå låneavtal med bolaget männen vid denna tidpunkt var företrädare för, om 250 000 kr. Vilseledandet har bestått i att männen påstått att pengarna skulle användas för att lösa kvinna 1 skulder och förtigit att pengarna skulle användas till annat än att lösa lånen samt att både bolaget och de själva saknade såväl vilja som förmåga att göra rätt för sig. På grundval av de falska uppgifterna har kvinna 3  ingått låneavtal med Nordea om 250 000 kr.
Efter att Nordea fört över pengarna till kvinna 3, har hon i sin tur överfört 221 453 kr till männens bolag där de vid denna tidpunkt var företrädare. Pengarna har inte använts för att lösa kvinna 1 lån. Förfarandet har inneburit vinning för männen eller annan samt motsvarande skada för kvinna 3 eller annan. Brottet är grovt då det rört betydande belopp och skett systematiskt.

Grovt bedrägeri har även sktt mot en fjärde kvinna
De åtalade männen har under tiden mars 2016 – september 2016 i Västra Götaland har en av de åtalade männen uppsåtligen medelst vilseledande förmått kvinna 4 att till honom betala 180 000 kr, vilket skulle avse en kursavgift.
Vilseledandet har bestått i att en av männen erbjudit kvinna 4  en anställning hos ett bilföretag, trots att mannen inte haft något avtal med eller fullmakt med bilföretaget att erbjuda en anställning, och till kvinna 4 uppgett att villkoret för anställningen var att kvinnan genomgick en kurs, som kostade 180 000 kr och som kvinnan fick betala med egna pengar, trots att någon sådan kurs inte existerat. Förfarandet har inneburit skada för för kvinnan med 180 000 kr och motsvarande vinning för en av de åtalade männen. Brottet är grovt då det rört betydande belopp samt då mannen använt sig av falska handlingar.
Den åtalade mannen har även försökt lura en man
Den åtalade mannen har under augusti månad 2016 i Västra Götalands län uppsåtligen medelst vilseledande försökt förmå mannen att till honom betala 180 000 kr, vilket skulle avse en kursavgift. Vilseledandet har bestått i att den åtalade erbjudit mannen en anställning hos samma bilföretag som kvinna 4, trots att mannen inte haft något avtal med eller fullmakt för bilföretaget att erbjuda en anställning, och till mannen uppgett att villkoret för anställningen var att mannen genomgick en kurs, som kostade 180 000 kr
Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Brottet är grovt då det rört betydande belopp samt då den åtalade mannen använt sig av falska handlingar.

Stämningsfull lucia i Jörlanda kyrka
Klockan 08:00 startade årets luciafirande med "Ucklums förenade röster"
Kören framförde inte bara de traditionella luciasångerna utan även låtar ur julaftonens Kalle Anka . Körens framförande fick åhörarna att nästan att tappa hakan. Många kommentarer var att: Detta var det bästa man hört.
Efter den stämningsfulla framträdandet vandrade alla besökare ned till församlingshemmet, där man bjöd på fika, lussekatter och pepparkaka.
 

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund - Polis omhändertog körkort
Klockan 00:06 natten till onsdagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 i höjd med Nösnäsmotet.
En man i 30-årsåldern kontrolleras då denna visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Mannen får följa med för provtagning. En anmälan om ringa narkotikabrott och drograttfylleri upprättas. Polisen omhändertar också mannens körkort

Teknikcollege i Stenungsund - svetselever erhåller internationellt certifikat
Nyligen genomförde Teknikcollege Stenungsunds elever på det industritekniska programmets svetsinriktning en internationell svetsarprövning då de certifierades enligt internationell standard efter att ha avlagt ett examensprov.
Sedan tidigare har teknikcollege samverkan med arbetslivet och skickliga yrkeslärare vunnit både regionala och nationella erkännanden i form av olika utmärkelser. Nu visar sig detta i även tydligt i elevernas prestationer.
-  Eleverna har verkligen visat entusiasm inför uppgiften och de känner liksom jag en stolthet över att vårt gemensamma arbete ger resultat, säger Stefan Sjöstrand, ansvarig yrkeslärare för svetsutbildningen. Vi har jobbat mycket med att understryka vikten av anställningsbarhet. Nu har eleverna ytterligare vidgat sina vyer och gett sig själva chansen att bredda sina möjligheter på arbetsmarknaden.
Rektor Niclas Brattefors understryker också att detta är frukten av ett långsiktigt arbete. 
- Vi har genom våra goda kontakter med samverkansföretagen arbetat länge med att kvalitetssäkra det arbetsplatsförlagda lärandet så att eleverna ska få en så verklighetsnära utbildning som möjligt, säger Niclas. Det är roligt att detta också får ett erkännande av utomstående aktörer.
Eleverna i årskurs 3 på Industritekniska programmets svetsinriktning avlade examensprovet för internationell svetsare den 4 december och mottog formellt certifikatet tisdagen den 11/12. Certifierande företag var TRK-kvalitetsteknik.

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 19:12 på tisdagen stoppar en polispatrull en bilist i Ödsmål. Vid kontrollen fick mannen i 50-årsåldern blåsa i polisens sollningsinstrument som gav positivt utslag Mannen fick följa med för provtagning och en anmälan om misstänkt rattfylleri upprättades

Stölder på COOP och ICA Kvantum i Stenungsund
Under tisdagen kallades polis till två butiker i Stenungsund
Klockan 11:41 fick polis komma till COOP på Stenungsund där man taget två unga flickor i 13-14-årsåldern för snatteri. Vårdnadshavare kontaktades och en anmälan om ringa stöld upprättades.
Klockan 14:46 var det dags för polisen att åka till ICA Kvantum där en man ertappats för stöld.
Mannen är född 1936 och även här upprättade man en anmälan om ringa stöld

Restaurering av den gamla ångbåtsbryggan på Orust stoppas av Länsstyrelsen
Samfälligheten som består av tre fastigheter bestämde sig för att restaurera den gamla ångbåtsbryggan och tyckte att borde ses som ett kulturminne väl värt att bevara och ansökte om lov hos kommunen. Kommunen beviljade i juni strandskyddsdispens för återuppbyggande av bryggan. Dispensen tillät en brygga som var maximalt 12 meter lång och 6 meter bred. Den gamla bryggan som ursprungligen uppfördes i början av 1900-talet och revs för ett antal år sedan eftersom den var sliten och bedömdes utgöra en säkerhetsrisk. Sedan dess har den legat staplad på land skriver bohusläningen.
Länsstyrelsen har nu efter överprövning av ärendet kommit fram till att kommunens beslut om dispens upphävs.
I sin bedömning lyfter Länsstyrelsen fram att det är så många år sedan bryggan faktiskt fanns på plats, att det aktuella området därför i dag ska betraktas som allemansrättsligt tillgängligt.
Ansökan skulle ha gjorts inom ett år efter att den gamla bryggan revs – då hade man kunnat tala om en ersättningsbrygga i stället för en ny anläggning, menar Länsstyrelsen.
Inom ett strandskyddsområde får inte nya anläggningar och anordningar uppföras. Samfälligheten tänker dock överklaga Länsstyrelsens beslut.

Tjörn tredje bästa grundskolan i Västra Götalandsregionen
Tjörn fanns på en tredje plats i Västra Götaland när Sveriges kommuner och landsting (SKL) kom med sina Öppna jämförelser för grundskolorna i landet den 6 december. Totalt i landet blev placeringen 59, en klättring med 41 platser.
 
De tre sammanräknade resultaten som SKL räknar in i rankningen är: Elever som nått kunskapsmålen i samtliga ämnen, meritvärde för elever och andel elever som är behöriga till yrkesprogrammen. Samtliga resultat är för årskurs 9.
 -  Jag är stolt och glad över alla professionella medarbetare som stimulerar och undervisar eleverna så att de presterar på den här nivån, säger Lena Eriksson, förvaltningschef för barn- och utbildning. Här på Tjörn finns en lång historia av väldig hög kvalitet i skolan och det tänker vi behålla, fortsätter Lena Eriksson.
 -  I våra egna jämförelser och utvärderingar har vi sett att elevernas resultat i skolan ökade på många områden läsåret 2017/18, säger Dan Christoffersson, avdelningschef barn- och utbildningsförvaltningen.  Jag tycker framförallt att trenden som visar att det är en större andel elever som når kunskapskraven, får godkända betyg samt godkänt i de nationella proven är glädjande. Det visar att personalen i våra skolor arbetar målmedvetet för att så många elever som möjligt ska nå så långt som möjligt.
Fakta – elevresultat 2018 i Tjörns grundskolor
I jämförelse med 2016/17 har de flesta resultat förbättrats läsåret 2017/18
• Andel elever i åk 1-5 som bedöms ha minst ”godtagbara kunskaper i alla ämnen ökar i samtliga årskurser utom årskurs 2.
• Andel elever som når E i NP i åk 3 ökar (svenska och matematik). Större andel deltar.
• Andel elever som når E i NP i åk 6 ökar (svenska, engelska och matematik). Större andel deltar.
• Andel elever som når E i NP i åk 9 ökar (svenska, so-ämnen och no-ämne). Större andel deltar.
• Andel elever i åk 6 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
• Andel elever i åk 7 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
• Andel elever i åk 9 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen ökar
• Det genomsnittliga meritvärdet för Tjörn ökar.
• Det genomsnittliga meritvärdet för Bleketskolan ökar.
• Det genomsnittliga meritvärdet för Häggvallskolan ökar.
• Andel elever som är behöriga till gymnasieskolan ökar.
 
Även andel elever i åk 8 som når målen (minst betyg E) i alla ämnen minskar i jämförelse med läsåret 2016/17. Betygsskalan är A-F.
 
Du kan själv ta fram statistik!
På tjorn.se/kommun och fliken kommun  & politik/Kvalitet och jämförelser/Öppna jämförelser/Öppna data, våra resultat kan du enkelt se och ta fram resultat för olika skolor. Enklast är om du skriver in Öppna data i sökrutan på tjorn.se så kommer du till rätt sida direkt. Databasen du kommer till heter Kolada (Kommun- och landstingsdatabasen) och innehåller samlad statistik om flera tjänster som kommuner och landsting har. Statistiken i Öppna jämförelser – Grundskola baseras på uppgifter från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska centralbyrån.
 
Mer om SKL:s Öppna jämförelser i Grundskolan
Undersökningen visar att andelen niondeklassare i hela landet som är behöriga till gymnasieskolan har ökat med nästan två procentenheter sedan förra året. Ökat har också det genomsnittliga meritvärdet för både pojkar och flickor samt andelen elever som klarar kunskapskraven i alla ämnen.
 - Även om vi i årets rapport kan se att skolresultaten har förbättrats så ska vi inte förbise att statistiken visar på fortsatt stora skillnader i resultat mellan olika elevgrupper, till exempel kopplat föräldrarnas utbildning och elevernas migrationsbakgrund. Arbetet för en likvärdig skola måste alltid vara i fokus, säger Sveriges kommuner och landsting.

Misstänkt rattfylleri på E6 Stenungsund
Klockan 22:35 på söndagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på Eg i höjd med Stenunge. I fordonet finns en kvinna som visar tydliga tecken på att vara berusad. Kvinnan får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger utslag. Polispatrullen tar med sig kvinnan som är född 1992 till Kungälvs sjukhus för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri har upprättats.
 

Rena dödsleken när ungdomar klättrar över de avstängda järnvägsövergångarna i Stenungsund
Järnvägsövergångarna Solgårdsdalen och Södra vägen för gående stängdes av den 7 december för att undvika fler dödsolyckor. Nu visar det sig att man är närmare fler dödsolyckor än någon gång tidigare.
Ungdomar klättrar nu över de nya stängslen som satts upp och springer längs rälsen.
Dessa uppgifter fick Nyheter4.com efter att man under natten till söndagen sett många ungdomar "Klättra som apor" över stängslet och springa längs järnvägsrälsen som har stängsel på bägge sidor.
Personen som bevittnade klättringarna över stängslet menar att det bara en fråga innan nya dödsfall inträffar om detta fortsätter.
Frågan är nu, hur kommer trafikverket och kommunen att agera för att undvika detta?

Okända bilister sladdade runt på fotbollsplan i Stenungsund
Klockan 21:05 på lördagskvällen larmas polis om skadegörelse på Ödsmåls IF:s fotbollsplan. Flera fordon skall ha kört in och sladdat på fotbollsplanens grusyta. Detta är inte första gången detta sker. Förra året var det gräsytorna som drabbades av sladdande A-traktor.
En anmälan om skadegörelse är upprättad
Vet du något om händelsen eller sett något, kontakta polisen på 11414

Misshandel och LOB på Stenungstorg och 
Klockan 19:06 på lördagskvällen kallades polis till en restaurang vid Stenungstorg angående en misshandel. När polispatrullen kom till platsen ville en kvinna inte medverka till en anmälan om misshandel. Troligtvis gör ändå ett egen anmälan. I samband med detta får polispatrullen omhänderta en man då denne var för berusad och inte klarade sig själv. Han togs omhand för LOB och kördes till Uddevalla för tillnyktring.

Inbrott i Stenungsund
Klockan 04.28 på söndagsmorgonen larmas polis av väktare om inbrott i en klubblokal hos SIF på Yttre Ringleden. En ruta är krossad till lokalen via altan. För närvarande är det oklart vad som har stulits. En anmälan om stöld upprättas.

Personbil krockade med älg på Tjörn
En traikolycka inträffade inträffade på lördagskvällen vid 19-tiden i närheten av hållplats Tyfta vid Rösselviken på Tjörn då en bilist krockade med en älg.
Endast ambulanspersonal sändes till olycksplatsen då polis var upptagna med annat ärend.
Föraren omhand av ambulanspersonal som körde personen till Kungälvs sjukhus för vård
Älgen avled i samband med krocken och omhändertogs av jakträttsinnehavaren. . 

Stenungsund - misshandel i bostad
Polis kallades till en bostad i Ödsmål där en kvinna misshandlats av en man klockan 23.54 på fredagskvällen. På platsen griper polispatrullen den misstänkte mannen som är i 35-årsåldern. Han är misstänkt för misshandel. Inga uppgifter om vilka skador kvinnan fått.
 

90-årig man döms för kvinnas död vid kyrka i Stenungsund
Kvinnan i 70-årsåldern blev påkörd utanför Spekeröds kyrka i januari i år och avled av sina skador efter en gudstjänst. Kvinnan blev påkörd och hamnade på bilens motorhuv. När hon ramlat av, blev hon också överkörd.
I polisens förundersökning uppgav mannen att han inte hann stanna och att han trodde att han hade foten under bromspedalen eftersom han inte lyckades få stopp på bilen. 
Uddevalla Tingsrätt anser dock att mannen i sitt sätt att framföra bilen och brustit i den omsorg och varsamhet som krävdes för att förebygga en olycka.. 
Mannen har erkänt vållande till annans död men förnekar att han varit vårdslös i trafik då han ansett att han inte kört i högre hastighet än vad som var lämpligt på platsen.
På fredagen dömdes den äldre mannen för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död och dagsböter på 7 200 kronor. 

Arbete med trapporna till gång- och cykelbron över Göteborgsvägen i Stenungsund
Arbete pågår med trapporna på gång- och cykelbron över Göteborgsvägen. Bron är öppen som vanligt, det är bara trapporna som arbetet berör.
Nu är gjutningarna av trappan på västra sidan av gång- och cykelbron klara. Trappan ska nu få räcken och belysning och det arbetet beräknas vara klart innan jul, om inget oförutsett sker.
Arbete med trappan på den östra sidan har påbörjats och det arbetet beräknas vara klart i februari 2019.

Båt kapsejsade utanför Orust
En mindre fritidsbåt är försvann utanför Orust under torsdagskvällen. En man och en kvinna befann sig ombord då båten kapsejsade, men lyckades ta sig till en kobbe där de hittades av sjöfartsverkets helikopter.
'
Det var strax innan klockan 18 på torsdagskvällen som sjö- och flygräddningscentralen fick in larmet om att en båt har försvunnit utanför Orust.
Två personer, en man och en kvinna, ska ha befunnit sig ombord och det var anhöriga som larmade.
– De är ute med en mindre fritidsbåt som är ganska ny, säger Marcus Clemert, flygräddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Söktes med helikopter
Sikten i området ska ha varit dålig där tre enheter från sjöräddningssällskapet, två från kustbevakningen samt sjöfartsverkets räddningshelikopter letade efter båten och personerna.
Personerna hittades ungefär fyrtio minuter efter att larmet kommit in.
– De hade fått överge båten och lyckats ta sig upp på en kobbe, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Paret hade fått problem med styrningen och drivit upp på ett skär och bådas telefoner hade slutat fungera.
– Det var väldigt bra att den anhörige ringde. Många tvekar, men det är viktigt att man ringer om man misstänker att något kan ha hänt, säger Anders Lännholm.
Båda personerna uppges vara kalla men oskadda.

Man stoppad i Stenungsund och misstänkt för narkotikabrott, stöld mm
Klockan 10:25 på fredagen stoppas en bilist för kontroll av en polispatrull på Västra Berg i Stenungsund.
Vid kontrollen misstänks en man i 35-årsåldern för att vara narkotikapåverkad. Det visade sig också att mannen saknade körkort, och att det släp som han hade till bilen troligen var stulet. Då han inte kunde uppge vart han fått tag på det. Polispatrullen kontaktade företaget som hyrt ut släpet och fick då information att släpet skulle har varit tillbaka till företaget kvällen innan. Polispatrullen tar släpet i beslag under tiden tills företaget kan komma och hämta det.
En anmälan om saknat körkort, narkotikabrott, samt brott mot knivlagen samt misstänkt stöld/tillgrepp av släpvagn är upprättad.

Trafikolycka, singel, Stenungsund
En mopedist kör omkull på Keplers Gård och polis och ambulans kallas till olycksplatsen klockan 06.48 på torsdagsmorgonen.
Olyckan har skett i backen upp mot Kolningsberget. .
Ambulansen kör hem föraren till föräldrarna/ hemadressen. Man kontrollerar nykterheten men föraren blåste negativt. Det är mycket halt ute och detta gjorde att föraren av mopeden tappade kontrollen och välte, inga skador inrapporterade.

10 000 år gammalt tuggummi har hittats på Orust
Det äldsta DNA-fyndet hittills i Skandinavien har gjorts på Orust av forskare som undersökt 10 000 år gamla tuggummin som hittats där.
Men det här är inte någon gammal Hubba Bubba eller Jenka man hittat, utan gammal björktjära eller harts som människor tuggade på.
Natalia Kashuba på kulturhistoriska muséet i Oslo är en av forskarna som jobbat med att ta fram DNA från hartsfynden vid Huseby Klev på Orust.
Hon förklarar vad dessa tuggummin användes till.
– Man har använt de under produktion för sina verktyg, för att täta båtar och för att få ihop verktyg, för att få små flintbitar på plats, säger Natalia Kashuba.

Drograttfylleri, narkotikainnehav mm i Stenungsund
Klockan 03:15 natten till onsdagen stoppas en bilist i Stenungsund för kontroll. En man, 28 år gammal kontrolleras då han visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen gör en kroppsbesiktning och finner en mindre mängd narkotika. Dessutom har fordonet körförbud.
Mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleri, narkotikainnehav, brukande av avställt fordon upprättas

Snabbare resor och bättre byten på Orust
På söndag byter Västtrafik tidtabeller i hela Västra Götalandsregionen. Samtidigt sker satsningar på att fler ska åka kollektivt. På Orust blir det snabbare resor och bättre bytesmöjligheter.

Från den 9 december blir det nya körvägar och anpassning till Tuvesvik färjeläge. Foto: Stina Olsson
Orust och Göteborgsregionen är i snabb utveckling, med fler invånare, nya bostadsområden och arbetsplatser som växer fram. Av det följer både nya resbehov och en ökad efterfrågan.

- Vi vill öka resandet med kollektivtrafiken och har därför sett över den på Orust. Nu justerar vi linjenätet för att passa både nuvarande och framtida kunder bättre. Förändringarna innebär bland annat bättre passning till tågen och expressbussarna så att det blir enklare att byta, säger Rebecca Sundborg, affärschef Buss Region på Västtrafik.
När Västtrafik byter till vintertidtabell den 9 december förändras busslinjerna 371, 372, 373, 374 och 375 på Västra Orust. Det blir nya körvägar och anpassning till Tuvesvik färjeläge. Linjerna kommer även gå oftare under tider när många reser och något senare på kvällar.

Bättre byten
Orust Express anpassas för att skapa bättre bytesmöjligheter på Torpterminalen till Fyrbodalsexpresserna som avgår mot Strömstad, Kungshamn, Smögen, Trollhättan och Göteborg.
Även bytestiden mellan tåg och buss i Stenungsund blir kortare.
- Flera linjer får justerade avgångstider, så jag vill tipsa alla om att söka sin resa i förväg i reseplaneraren så att man inte blir överraskad om resan går någon minut tidigare än förut, säger Rebecca Sundborg.
Här hittar du mer information om alla förändringar som sker. 

Stenungsund - Misstänkt rattfylleri visade sig vara dålig bilförare med körförbud
Klockan 10:15 på tisdagsförmiddagen får polisen in ett samtal från en bilist som kör bakom en vinglande fordon över Tjörnbroarna. Färden skall gå ut mot E6 söder ut på lv 160. En polispatrull sänds ut för att möta upp bilisten och möter den vid Stora Högamotet som leder ut på E6. Man får stopp på fordonet och gör en kontroll av personen som visar vara nykter. Men tydligen inte var en av de bättre förarna ute på vägen, därav misstanken om rattonykterhet. Däremot visade det sig att fordonet hade körförbud vilket medförde att polispatrullen skrev ut en ordningsbot till föraren.

Två belönades för rådig insats på Tjörn av räddningstjänsten
Tisdagen den 27 november fick vi äran att uppmärksamma de två privatpersonerna som gjorde en rådig insats ute på Mossholmen, Tjörn i slutet av oktober.
Utmärkelsen delades ut av förbundets ordförande Robert Johansson och förbundsdirektör Carl-Ian Bissmark, de två personerna uppmärksammades med diplom och blomma på brandstationen i Skärhamn.
Bakgrund – Händelsen inträffade i slutet av oktober 2018.
Vi på räddningstjänsten får larmet som ett drunkningstillbud ute på Mossholmen, Tjörn.
Olycksplatsen ligger i anslutning till en byggarbetsplats vid Mossholmen ute på Tjörn. En dumper med släp och dess förare har i samband med att man tippar sprängsten för att fylla ut en pir hamnat i vattnet då underlaget ute på piren gett vika och dumpern glidit ner i havet.
Christoffer Alperud och Martin Larsson var och jobbade på ett tak i området ute på Mossholmen och hade tidigare pratat om att det ser lite farligt ut med dumpern ute på piren så dom hade omedvetet lite extra uppsyn åt det hållet.
Christoffer och Martin uppmärksammar plötsligt att dumpern börjar glida ner i havet och dom rusar ner för ställning och stegar för att ta sig till platsen samtidigt som man larmar 112.
När dom kommer fram till platsen så har dumpern sjunkit till botten och var ej synlig längre, det flöt runt lite skräp men ingen förare var synlig. Strax efter så påträffades en person flytande med ansiktet nedåt ca 10 meter ut från piren.
Man försökte då få kontakt med personen utan att lyckas. Martin tog sig ut till den nödställde och började dra honom mot land och var tvungen att få hjälp av Christoffer för att krafterna började ta slut.
Väl inne vid land så fick man hjälp av räddningstjänst och ambulans med att ta hand om personen som är nedkyld men vid liv och förs i ambulans till sjukhus.
Christoffer Alperud och Martin Larsson har i och med sitt handlande högst troligt räddat livet på Martin Andersson.
 
De två privatpersonerna som uppmärksammats med utmärkelsen Rådig insats är – Christoffer Alperud och Martin Larsson

För stark närradio i Stenungsund, Uddevalla och Lysekil – kan störa flygtrafiken
Tre närradiosändare i Bohuslän riskerar böter på 150 000 kronor om de inte drar ner sina effekter. Kravet kommer från Post- och telestyrelsen, som vid kontroller upptäckte att sändarna inte följde tillstånden. Något som kan innebära risk för störningar för flygtrafiken.

Sändarna som det handlar om finns i Stenungsund, Uddevalla och Lysekil, och ingår i nätverket Radio Bohuslän. Det var vid kontroller som Post- och telestyrelsen (PTS) upptäckte att den signal som sänds ut från de aktuella sändarna inte motsvarar de tekniska parametrar som anges i sändningsvillkoren.

Enligt PTS så finns det en ökad risk för skadlig störning på bland annat luftfartsnavigering och luftfartskommunikation, och skriver i ett föreläggande till Bohus Media att det är av stor vikt att Bohus Media omedelbart vidtar nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Något som redan är gjort enligt ägaren till Bohus Media:
– Jag skruvade ner nivån direkt jag fick brevet från PTS och de har noterat detta. Nu finns det överhuvudtaget ingen risk för att det blir något vite, säger Krister Samuelsson till SVT Nyheter Väst.
Enligt honom har kraven skärpts och menar att det inte var några problem att sända ut i de nivåerna tidigare.
– Vi har bedrivit radio i 20 år tillsammans med Radio Bohusläns stationer och vi har inte fått en enda anmärkning på våra sändningar under alla år, säger han.
Vad säger du om att PTS skriver att det finns en ökad risk för störningar för flygtrafiken?
– Vi har korrigerat nivån nu, det gjorde vi direkt när vi fick brevet, säger Krister Samuelsson på Bohus Media. Hade det förelegat en uppenbar risk så hade vi fått stänga våra sändare omgående, säger Krister Samuelsson.

Västkustband på lista över 2018 års 15 bästa av Classic Rock Magazine
Detta trevliga mejl fick Nyheter4.com redaktionen sent på måndagskvällen och som vi gärna uppmärksammar-
"Hejsan. Mitt namn är "Big Blond" Jonas. STOare (Ucklum) som bor i Mexiko sedan några år tillbaka. 
Förra veckan blev mitt svensk / mexikanska band "The Head Honcho" utsett till ett av de 15 bästa nya rockbanden 2018 av Classic Rock Magazine."
Vi på Nyheter4.com säger givetvis stort grattis till Big Blond" Jonas och hans band till utmärkelsen.
 

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 00:26  natten till tisdagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 638 i Stenunge - Svartedalen för kontroll. I fordonet sitter en man som är 38 år och visar tecken på arr vara drogpåverkad. Det visar sig också att mannen inte innehar något körkort vilket gör att polisen beslagtar fordonet enligt paragraf / i trafiklagen. Mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleri och grov olovlig körning upprättas
 

Tjörn - Spola mindre
Jo, det har regnat en del i höst. Men faran är långt ifrån över. Vattnet i våra vattentäkter ligger fortfarande långt under önskad nivå. Därför måste vi fortsätta att spola mindre.
Den torra sommaren gjorde att nivåerna i våra vattentäkter sjönk långt mer än normalt. Trots att vi fått tillräckligt mycket regn för att nu kunna upphäva restriktionerna i vattenförbrukning från i somras, är vattennivåerna fortfarande inte tillfredsställande.
Så låt inte vattnet stå och spola i onödan. Duscha kortare tid, diska inte under rinnande vatten, låt inte kranen stå och spola när du borstar tänderna ...

Vattnet måste räcka hela vintern
Vi uppmanar till allmän sparsamhet av vårt kommunala dricksvatten. Din insats är viktig!
Så här kan du spola mindre
I somras uppmanades alla Tjörnbor att komma med sina bästa tips på hur man sparar vatten. Gensvaret blev fantastiskt, med ett hundratal smarta tips. Här är några av era tips på hur man kan spara på vattnet:
Spola mindre när du diskar. För varje minut en kran står och spolar försvinner 6 liter vatten.
Spola mindre när du borstar tänderna. En familj på fyra personer som spolar mindre när de borstar tänderna sparar 100 liter vatten på en dag.
Spola mindre när du duschar. Till en dusch på tre minuter går det åt 36 liter vatten.
Duscha i en balja och använd vattnet till att spola i toaletten.
Tänk efter innan du tar ett bad. Det går åt 150 liter vatten för att fylla ett badkar.
Diska och tvätta med fyllda maskiner. En maskintvätt förbrukar cirka 50 liter vatten.
Tvätta bilen i en biltvätt.
Gillar du att dricka kallt vatten? Spola inte vattnet tills det blir kallt, utan häll upp det i en kanna och ställ i kylskåpet.

Spola mindre med en snålspolande kran..
Egen brunn
Här finns information till dig som har egen brunn

2018 års Folkhälsopris i STO går till Barbro Frinell  och Marita Gustavsson
I år säger vi grattis till två folkhälsopristagare. Det är Barbro Frinell och Marita Gustafsson som har bidragit till en god folkhälsa och får dela på priset.
Folkhälsopriset är från och med 2018 totalt på 10 000 kronor, vilket innebär 5 000 kronor vardera. Priset kommer att delas ut vid Kommunfullmäktiges möte torsdag den 13 december.
Motivering
Babro Frinell
Barbro startade Orust Fitness år 2005 och bedriver fortfarande verksamheten som omfattar 17 träningsmöjligheter i veckan. Träning erbjuds i olika former såsom stationsträning, styrka, kondition, teknik, gympa och yoga utifrån olika träningsintressen och nivåer. Alla åldrar välkomnas att delta utifrån sin förmåga.
Barbros uthålliga och ideella engagemang har möjliggjort träning för hundratals människor i alla åldrar under många år till en rimlig kostnad. Träningen stärker kroppen, ger en inre tillfredsställelse och sker alltid i grupp. Barbro är folkhälsopersonifierad genom sitt genuina engagemang både i sin egen och sina medmänniskors hälsa.
Marita Gustavsson
Marita är ordförande i Demensföreningen STO. Till yrket har hon arbetat som undersköterska i många år. Idag är hon en glad pensionär och på fritiden sysselsätter sig hon med frivillig verksamhet inom demensområdet. Det finns ett värdefullt samarbete med anhörigstödet i Orust kommun, där Marita tillsammans med anhörigkonsulenten har hand om gruppverksamheter.
Maritas förvärvade kunskaper och erfarenhet gällande demens kommer till sin rätt i dessa grupper. Marita har med sin sakkunskap och inspirerande framtoning bidragit med mycket kunskap om bemötande när det gäller demens och delgett de senaste forskning rön inom området demens till Orusts kommuns invånare. Hon är en pärla som är mycket värdig mottagare av Folkhälsopriset 2018.

Stora Högaskolan utsatt för inbrott - datorer stulna
Personal på Stora Högaskolan i Stenungsund upptäcker att det varit inbrott på skolan när det anländer på måndagsmorgonen och kontaktar polis klockan 06.27. Det saknas bland annat datorer. Vid anmälningstillfället är det oklart hur tjuven/tjuvarna tagit sig in på skolan.

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 23:49 på fredagskvällen bestämmer sig en polispatrull att stanna och göra en kontroll på en bilist i Varekil. Föraren är en man född 1965. Polispatrullen låter mannen blåsa i sollningsinstrumentet som ger positivt resultat. Mannen tas med för ytterligare provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad

Inbrott på restaurang i Stenungsund
Klockan 03:38 larmas polis till Doterödsvägen i Stenungsund där en väktare upptäckt inbrott på  restaurang Trattoria Alberobello. Inbrottstjuven/tjuvarna har taget sig in genom att bryta upp en dörr.
Väktare och polis söker igenom lokalen och finner en kofot man använt för att bryta upp dörren och kassan med. I samband med inbrottet har polisen fått uppgifter om att en svart moped synts till utanför lokalen och inbrottet men som inte fanns kvar på plats när väktare och polis anlände. Ingen gripen för inbrottet och stölden. En anmälan är upprättad
 

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 20:24 på fredagskvällen inkommer ett samtal om att någon blivet rånade på sina mobiltelefon och att man taget tillbaka denna. Det skall ha uppstått en hotfull stämning på platsen. En polispatrull sänds till Stenungstorg i centrala Stenungsund där man möter upp  inringaren, även den utpekade personen fanns då kvar på platsen. Uppgifter om denna person även sålt narkotika kommer fram under förhör på platsen. Detta föranleder att polispatrullen gör en kroppsbesiktning och finner ett antal narkotikaklassade tabletter som tas i beslag. En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas.

Snällkalendern till skolklasserna på Tjörn
Snällkalendern är en julkalender som utmanar dig att göra något snällt varje dag hela vägen fram till julafton. Kalendern har nu överlämnats utav Tjörns Sparbank till skolorna på Tjörn.
– På Tjörns Sparbank bryr vi oss om vår bygd och vi vill att barn, unga och alla andra som bor här ska må bra, säger Mattias Kjellberg, marknadsansvarig i banken. Som en del i vårt samhällsengagemang köpte vi därför in Snällkalendern från Friends som vi nu delat ut till samtliga förskole- och grundskoleklasser på Tjörn.
 
I varje klass finns 1-2 barn som utsätts för mobbning. Många av dem drabbas av långvarig psykisk ohälsa som följer med hela livet. Snällkalendern skapades med övertygelsen om att snälla handlingar förändrar världen. En snäll handling kan få någon att le eller bidra till en ny vänskap. Den kan till och med vara början till att bryta ett utanförskap.
– Kalendern togs emot med glädje ute i skolorna. Jag hoppas och tror verkligen att den kommer göra skillnad. Alla kan vi vara med och sprida lite extra snällhet i jul, avslutar Mattias Kjellberg.

Två Stenungsundsklubbar får  på 400 000 till utbyggnad av Thordénstiftelsen
Thordénstiftelsen i Uddevalla har för andra gången i år delat ut pengar till föreningar i Bohuslän denna gång den vid sitt styrelsemöte 19 november.
Thordénstiftelsen behandlade vid sitt styrelsemöte ett 100-tal ansökningar om bidrag på sammanlagt 14 milj kr. Beslut fattades om bidrag för 3,9 milj kr. 400 00 får SHK.handbollsklubb och Vallens IF i Stora Höga som huserar i de södra delarna av Stenungsund. Klubbarna får pengarna för en utbyggnad Stora Höga Arena.
Det handlar om utbyggnation av åtta nya omklädningsrum vilket är en process som startade för många år sedan. Bygglovet godkändes av Stenungsunds kommun redan i april 2016..
Stenungsunds kommunfullmäktige godkände nyligen 1,8 miljoner kronor fördelade på årligen 300 000 i sex år. Pengarna räcker dock inte för hela utbyggnaden.
Nu har SHK och Vallens IF fem år på sig att förverkliga sin utbyggnad. Om byggnationen inte blir av måste pengarna återbetalas.
Ansökningar har även sänts iväg till Riksidrottsförbundet - Allmänna Arvsfonden och Svenska Fotbollförbundet på sammanlagt 4,6 miljoner.

Nu har bowlingen öppnat på Stenungsund Arena
Nu har bowlingen öppnat på Stenungsund Arena. Du kan bowla veckans alla dagar på de åtta banorna som har helt nya kägelmaskiner.
Boost som även håller i arenans restaurangverksamhet driver bowlingen.
– Det är roligt att vi äntligen slagit upp dörrarna till vår aktivitetsdel med bowling, shuffleboard, VR och flipper! Alla är varmt välkomna och vi hoppas kunna anordna roliga aktiviteter framöver, säger Jörgen H. Bengtsson som är delägare av Boost.
Den 19 november öppnades dörrarna för allmänheten efter en period med ovisshet kring teknik som behövde vara på plats.
– Vi har fortfarande lite att skruva och ratta på för att få allting på plats. Just nu är två banor avstängda för fix med sensorer och styrboxar. Även klotreturerna behöver justeras så de fungerar ordentligt, men snart är allt upp och igång, fortsätter Jörgen.
På fredagar och lördagar erbjuder Boost disco-bowling och på söndagar Familjesöndag med samma tema. Det går också bra att abonnera bowlinghallen eller boka in barnkalas.
I aktivitetsdelen finns också flipper och shuffleboard som går att boka, även en hörna med VR (virtual reality) är på gång.
Priser, öppettider och mer information finns på Boosts hemsida. 

Stenungsbaden Yacht Club - Årets julklappsinsamling startar på lördag
Under december kommer det att stå en ensam julgran i lobbyn på Stenungsbaden. Alla som vill är välkomna in och lägga en julklapp under granen. Julklapparna delas sedan ut till behövande barn genom Pelikanen och Svenska kyrkan i Stenungsund. 

För varje julklapp som samlas in donerar Stenungsbaden 10 kr till Pelikanen/Svenska kyrkan i Stenungsund och Nordic Choice Hotels 10 kronor till UNICEF-projektet; Sweet Dreams, där de bidrar till att ge barn utsatta för människohandeln en trygg nattsömn.

Alla barn och ungdomar ska få ha en riktig jul, ni vet en sådan som man kan ha, när man är liten. Julen ska vara glädjefylld för alla. Kom gärna förbi och lämna en julklapp under den ensamma julgran som står i Stenungsbadens lobby fram till jul. Julklappskampanjen “Ensam julgran söker klappar” genomfördes för första gången 2012 och sedan dess har Nordic Choice Hotels samlat in över 300 000 julklappar som har bidragit till att ge barn och unga en god jul.

- Tillsammans med Pelikanen och Svenska kyrkan i Stenungsund kan vi göra julen lite gladare för många barn som har det svårt. Ju fler julklappar vi får in, desto fler barn får det lite bättre och desto mer pengar donerar vi. Julen handlar ju om att ge, säger Patric E Österström som är hotelldirektör på Stenungsbaden.

Om du vill bidra köper du en julklapp, märker den med flicka/pojke och ålder och lägger den under julgranen. Det är framför allt julklappar till barn i skolåldern och till ungdomar upp till 18 år som behövs. Värdebevis och presentkort är också uppskattade gåvor. Det är inte tänkt att begagnade prylar ska slås in och lämnas över. Alla dagar fram till 21 december är den som vill bidra med en klapp välkommen att lämna den.

- Traditioner är viktiga på julen och den ensamma julgranen är en lika viktig del av julen på Stenungsbaden som julbord, pepparkakor och glögg. Jag vill att varenda unge ska få en glädjefylld jul, säger Patric E Österström, hotelldirektör på Stenungsbaden. För oss är detta en viktig jultradition.

Nordic Choice Hotels har varit samarbetspartner till UNICEF sedan 2008. Under dessa tio år har hotellkoncernen donerat närmare 35 miljoner kronor till UNICEF. Julklappsinsamlingen är ett av flera initiativ som drivs av hotellen med syftet att göra det egna närområdet till en ännu bättre plats.
“Ensam julgran söker klappar”-aktiviteten är baserat på en “du ger - vi ger”-princip. För varje julklapp som samlas in och för varje gåvokort som säljs, donerar Nordic Choice Hotels 10 kronor till UNICEF.

Det går att lämna julklappar under ensamma julgranar i lobbyn på Nordic Choice Hotels samtliga 194 hotell. I samband med julklappsinitiativet förra året samlades 63 880 julklappar in, vilket gav Unicef 638 800 kr.
Läs mer om kampanjen: https://www.nordicchoicehotels.se/kampanjer-och-erbjudanden/ensam-julgran

Stenungsundshem - Experiment väcker forskarlusta hos Hasselbackens unga
Vi hör att Sverige behöver fler innovatörer och naturvetare, men hur får man barn att bli intresserade av naturvetenskap? Man visar. Just det gjorde Stenungsundshem i samarbete med Molekylverkstan en snötung novemberlördag.
Stenungsundshem, i samverkan med Hasselbacken i utveckling, bjöd in barn och unga från bostadsområdet Hasselbacken att våga testa, titta och tillverka under en lördag bara för dem, på Molekylverkstan i Stenungsund. Syftet var att öka intresset för naturvetenskap och visa Molekylverkstans alla möjligheter.
Forskning säger att barn inte kan förstå abstrakta förklaringar eller se osynliga fenomen. Barns uppmärksamhet uppmärksamhet och erfarenhet riktas alltid mot fenomenet i sig. Barn behöver stöttas i samverkan med vuxna, som lärare och föräldrar, och andra barn att utveckla en förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor och samtala om naturvetenskap. Allt i en lekfull omgivning.
På Molekylverkstan fick barnen därför själva testa en hel mängd experiment, tillverka sin egen tvål och göra egna nyckelringar av plast. Lite mer spännande kemiska reaktioner, som exempelvis ett såpberg som fattade eld, bjöds de också på under den uppskattade kemishowen.

Hasselbacken i utveckling är en samverkan mellan Stenungsundshem, Stenungsunds kommun och Hyresgästföreningen. Tillsammans arbetar vi för att skapa och bibehålla ett tryggt, trivsamt och attraktivt Hasselbacken – ett område där man känner stolthet över att bo.

Efter dödsolyckor stängs nu de farliga järnvägsövergångar i Stenungsund
Efter två dödsolyckor vid den obevakade Solgårdsdalens järnvägsövergång i Stenungsund stängs idag den och övergången vid Södra vägen.
Trafikverket har satt upp höga stängsel även på spåren mellan de två järnvägsövergångarna för att undvika spårspring och natten till den 7 december stängs övergångarna helt.
Eftersom det blir en stor omväg att ta sig över spåren vid Solgårdsdalen övervägs om det ska byggas en underfart eller bro där.

Våldsam trafikolycka vid Jörlanda
Strax innan klockan 15 på onsdagseftermiddagen inträffade en svår trafiklycka på lv 574 mellan Jörlanda och Hartills Trädgårdar. En av de inblandade fordonen ligger svårt skadad i diket, den andra ska stå kvar på körbanan.
Vägen är helt avstängd under räddningsarbetet och troligtvis lär den inte öppnas upp innan klockan 16.
Enligt Södra Bohusläns räddningstjänst är snabbinsatsstyrkan från Kode och Stenungsund på platsen. 
Två ambulanser sändes också till olycksplatsen. Minst en av personerna skall ha lämnat platsen i ambulans och förd till Kungälvs sjukhus med oklara skador.
Totalt tre personer som ska ha färdats i de två bilarna uppger polisens presstalesperson Tommy Nyman
Oklart om någon skadats eller hur olyckan gått till.
Texten uppdateras så fort vi vet mer

Man brännskadad i arbetsplatsolycka på Akzo Nobel i Stenungsund
Klockan 08:29 på tisdagsmorgonen inträffade en arbetsolycka inne på Akzo Nobel. Mannen ska ha varit vaken och talbar. Mannen kördes till Kungälvs sjukhus för att få vård säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Mannen hade fick brännskador från kemikalier på ena benet  säger Ulla Brehm vidare.
Det är oklart exakt vad som orsakade olyckan, men polisen har hållit förhör på plats och skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka.

Försökte tända en eld intill bensinpumpar i Stenungsund
Upptäckten av att någon eller några har under natten försökt tända eld på lättantändligt material. Upptäckten gjordes nu på tisdagsmorgonen av personal vid Shell på Yttre ringleden i Stenungsund.
Enligt uppgifter skall det påtända materialet legat bara ett par meter från besinpumparna. Som tur var har materialet inte tatt fart utan självslocknat. En anmälan gjordes på polisens PKC nu på morgonen. Varken räddningstjänst eller polis har varit på platsen

Nu är grundet i Kalvesund borta
Ett av de mest irriterande hindren för sjöfarten kring Tjörn är nu borta. Fredagen den 23 november sprängdes grundet i Kalvesund bort. Det påverkar färjetrafiken även denna vecka, men därefter aldrig mer.
Arbetet fortsätter med att städa undan sprängsten, med mera. Så länge det pågår kommer färjan till Åstol och Dyrön att utgå från Kårevik istället för Rönnängs brygga. Färjan till Tjörnekalv kommer att gå från Rönnängs brygga men vara anropsstyrd.
Arbetet beräknas pågå fram till fredag 30 november.

Misstänkt stöldgods funnet vid skola i Stenungsund
Klockan 07:14  på måndagsmorgonen kontaktar lärare på Ekenässkolan i Ödsmål då man funnet ett släp, moped och en crosscykel vid skolan.
Polis sänds till skolan och där kan man konstatera att släpet är stulet. Det finns inga anmälningar inlämnade på mopeden eller crosscykeln.
Man får kontakt med släpvagnsägaren som uppger att släpet är anmält stulet och ägaren åker till skolan för att hämta hem släpet. Man får också kontakt meden förälder som också möter upp vid skolan för att hämta upp mopeden. När det gäller crosscykel har man ännu inte funnet ägaren till denna.


Stenungsund - Larm om överfall / rån på bankkontor
På en bank i centrum har en påtagligt påverkad man bråkat inne i lokalen rill SEB och polis larmas till platsen klockan 11.39,  på måndagen.
Mannen som är i 60-årsåldern är hotfull, några kunder uppehåller sig också i banken. 
Mannen säkras av polispatrull och det är lugnt på platsen. Inga personskador finns uppgivna.
En anmälan om försök till rån skrivs, mannen har lämnat en handskriven lapp i kassan. Mannen mår inte bra och han körs till sjukhus för vård.

Nu nalkas vintern
Gratis grus och sand till fastighetsägare på Tjörn

Från och med lördag den 1 december kan fastighetsägare i Tjörns kommun hämta gratis grus på flera platser. Det görs som ett led i att vi är en Säker och trygg kommun. Här kan du hämta grus från den 1 december
Varje fastighet får hämta 100 kg. Du måste själv lasta och ha med eget kärl.
Gruset kan hämtas vid följande platser:
Lilla Askerön – parkeringen vid återvinningsstationen
Styckens, Skärhamn – återvinningsstationen
Ishallen, Rönnäng – parkeringen

Fridas Hage, Häggvall – parkeringen vid rondellen
Linneviken, Kyrkesund – återvinningsstationen

Gratis sand
Det finns också färdiga små sandpåsar som du kan hämta på flera ställen i kommunen:
Almö Livs
ICA Nära, Häggvall
ICA Runes, Kållekärr
Kommunhuset, Skärhamn
Torget, Skärhamn
Handlarn, Klädesholmen

Polisinsats i Stenungsund efter misstänkt bombhot på restaurang
På söndagskvällen strax innan klockan 19:00 får polisen in ett larm om ett bomhot på Mc Donalds i Stenungsund. Det är personalen som larmat och uppger att mannen skall ha ett rör i sin hand och hotat med att han har en bomb säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Sedan lämnar mannen restaurangen och går bort bort mot en bensinmack intill.
Han gick in på macken ska han ha lämnat röret han bar med sig utanför själva butiken vid bensinstationen.
Mannen upplevs som om att han är påverkad av något. En polispatrull var snabbt på plats och kunde gripa mannen som är i 25-årsålden.
Han sa själv att det inte innehöll något farligt och att det var ett hemmabygge. Efter att personal på plats gjorde en okulär undersökning och vi samtidigt hade kontakt med bombskyddet har vi gjort bedömningen att det inte innehåller något explosivt eller något annat farligt.Den misstänkte mannen ska vara i 25-årsåldern och är känd av polisen sedan tidigare. Han är gripen och förd till polishuset i Uddevalla där förhör ska hållas. Polisen var kvar på platsen under delar av kvällen och höll förhör med vittnen. Men vid 21-tiden hade de lämnat platsen.
Mannen skall enligt polisen var en känd person sedan tidigare.
En anmälan om grovt olaga hot är upprättad.

Inbrott i Stenungsundsskola
Klockan 20:21 på lördagskvällen går larmet på Koppersskolan till väktare. Väktare ser på övervakningskamera ett gäng ungdomar som kastar sten genom fönsterrutan till skolans expedition. En polispatrull och väktare åker till skolan. Men när man anländer finns ingen kvar på plats.
                                           En anmälan om skadegörelse upprättas

Tre misstänkta rattfyllerier på Orust under lördagsdygnet
Den första inträffade på lördagsmorgonen vid 09:53 i Stenshult då en inringare meddelar polisen att en man luktat alkohol och satt sig i sin bil och kört iväg.
En polispatrull får stopp på bilisten i Myggenäs. Mannen som är född 1944 visar tecken på att vara berusad och får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger positivt utslag. Körkortet tas om hand av polispatrullen. Den äldre mannen får följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad

Den andra inträffade vid 14:40 på lördagen efter att polisen fått in ett samtal om en bilist som vinglar fram i hög hastighet. Enligt inringaren skall färden går från Varekil på Orust och i riktning mot Tjörn och Stenungsund på lv 160.
En polispatrull hinner fram lagom till Myggenäs denna gång då den misstänkta bilen kommer .
Polispatrullen får stopp på bilens färd. En man född 1998 får blåsa i polisens sollningsinstrument som också visar positivt utslag. Han får därefter följa med för provtagning. Polispatrullen upprättar en anmälan om misstänkt rattfylleri.

Den tredje misstänkta rattfylleriet inträffade sent på lördagskvällen klockan 22:28  på  Lv 178 vid Ellös / Morlanda då en kvinnlig mopedist stoppades för kontroll. Flickan är född 2003 och får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger positivt utslag, vilket gör att flickan
får följa med för provtagning på Kungälvs sjukhus. En anmälan upprättas om misstänkt rattfylleri

Polis tog moped i beslag i Stora Höga
Klockan 08:31 stoppar en polispatrull en moppedist på lv 574 i Stora Höga för kontroll då de tyckte mopedn gick för fort. Vid kontroll av moped och föraren som var född 2002 som kunde man konstatera att den kunde klassas som lätt motorcykel.
Detta innebar att mopeden togs i beslag av polispatrullen för en teknisk undersökning. Föraren misstänkt också för olovlig körning. 

De två våldtäktsdomarna i Ödsmål gav ungdomsvård och skadestånd
Våldtäckterna polisanmädes tisdag den 22 maj 2018. Våldtäckterna skall ha ägt rum intill en skola i Ödsmål i Stenungsunds kommun.

Den ena pojken som är i 17-årsäldern och benämns med A döms till sluten ungdomsvård 10 månader och skadestånd med 135 000 kr. Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.

Pojke A har förnekat grov våldtäkt. Han har inte utövat något våld mot sekretess A eller orsakat henne skada. Han har vidgått att han har haft oralt och vaginalt samlag med sekretess A och gjort gällande att han har haft skälig anledning att anta att hon var under 15 år. Gärningen ska enligt honom bedömas som sexuellt utnyttjande av barn, eftersom sekretess A av fri vilja hade sex med honom och då de är nära i både ålder och mognad.
Före han och sekretess A den 22 maj hade sex berättade han för sekretess A och B att det på behandlingshemmet inte fanns några tjejer och att han inte ville tillfredsställa sig själv utan ville ha sex med dem. Han hade frågat sekretess B om hon ville ha sex med honom redan den 19 maj, men hon hade då sagt nej.
När hon och A var för sig själva den 19 maj övertalade han henne till att ha sex. Hon anser att han inte accepterade hennes uttalade nej och tog för sig av henne trots att hon inte ville. När han inte accepterade hennes nej gav hon slutligen med sig. Hon kände sig rädd för honom. Han genomförde oralt, vaginalt och analt samlag med henne. Hon började blöda efter att ha haft vaginalt samlag. När hon hörde A och sekretess B komma upp i skogen, drog hon upp sina byxor. Efter att A och hon kort pratat med pojke B och sekretess B blev de lämnade ensamma igen. A hade då återigen samlag med henne trots att hon inte ville. Denna gång oralt och analt. 

Trots det som hänt bestämde de sig för att träffa killarna igen den 22 maj. Hon ville prata med killarna om det som hänt den 19 maj. Vid mötet den 22 maj fick pojke B henne till att först ha sex med honom på en annan plats.Hon anser att han inte accepterade hennes uttalade nej och tog för sig av henne trots att hon inte ville. Hon uppfattade det som om hon fick en skada i underlivet av det. Hon blödde efter samlaget och i ett par dagar därefter. Hon hade även svårt att gå, sitta och gå på toaletten.

Tingsrätten beslutade också att Sekretessbestämmelsen i 35 kap 12 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska fortsatt vara tillämplig för uppgift som har lagts fram vid förhandlingen bakom stängda dörrar och som kan röja målsägandenas identitet, liksom för uppgifterna om målsägandenas identitet i partsbilagan till denna dom.

Straffvärdet för de våldtäkter som A har gjort sig skyldig till motsvarar för en vuxen person fängelse i tre år och nio månader. Tingsrätten ifrågasätter inte att åtgärderna i socialtjänstens vårdplan är lämpliga för A.
Åtgärderna är dock inte tillräckligt ingripande för de brottet A nu ska dömas för. Tingsrätten anser därför att det finns synnerliga skäl att döma A till en frihetsberövande påföljd. Med hänsyn till A ålder ska påföljden bestämmas till sluten ungdomsvård. Vid bestämmandet av längden för den slutna ungdomsvården tar tingsrätten hänsyn till dels A ålder, dels att villkorlig frigivning inte sker vid sluten ungdomsvård.

Han ska därför dömas till sluten ungdomsvård i tio månader.
Med hänsyn till utgången i ansvarsfrågan ska A betala skadestånd till Sekretess A. Då gärningen bedöms som brott av normalgraden med ett straffvärde om två år anser tingsrätten att skälig ersättning för kränkning ska utgå med 100 000 kr i enlighet med schablon och med 15 000 kr för sveda och värk. Det senare trots att sekretess A har utsatts för två brott inom loppet av några dagar.


Den andre pojken är i 16-årsåldern benämd som pojke B stod också åtalad för våldtäckt döms till ungdomsvård och ungdomstjänst 100 timmar. Han döms också till skadestånd med med 115 000 kr.
Den tilltalade åläggs även att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.
Under rättegåmgen framkom det att han har inte haft sex med sekretess B den 19 maj. De har bara gått en promenad tillsammans. Han har däremot haft ett vaginalt samlag med sekretess B den 22 maj efter att hon föreslagit det. Han har inte övertalat henne till att ha sex med honom och hon har inte sagt nej. 
Trots det som hänt bestämde de sig för att träffa killarna igen den 22 maj. Vid detta tillfälle tog pojke A med sig henne upp i skogen och genomförde oralt och analt samlag med henne trots att hon egentligen inte ville.

Tingsrättens bedömning - Högsta domstolen har uttalat att för en fällande dom i ett mål om sexualbrott krävs liksom i brottmål i övrigt att domstolen genom den utredning som förebringats i målet finner det ha blivit ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har gjort sig skyldig till vad som lagts honom till last. Det är således inte tillräckligt att målsägandens berättelse är mer trovärdig än den tilltalades.
Ett åtal är i mål om sexualbrott lika lite som i något annat sammanhang styrkt genom att målsägandens och den tilltalades utsagor vägs mot varandra och målsägandens därvid bedöms väga tyngre. '
Högsta domstolen har i avgörandet vidare uttalat att vid påstådd brottslighet av förevarande slag saknas ofta direkta vittnesiakttagelser och teknisk bevisning till stöd för åtalet.
Det hindrar inte att bevisningen ändå kan befinnas tillräcklig för en fällande dom. En huvuduppgift i sådana mål är att bedöma trovärdigheten av målsägandens utsaga. En alltigenom trovärdig utsaga från målsäganden kan i förening med vad som i övrigt har framkommit i målet, t ex om målsägandens beteende efter händelsen, vara tillräckligt för en fällande dom.

Socialtjänsten har i inhämtat yttrande anfört att pojke B fortsatt har ett särskilt vårdbehov och att han även fortsättningsvis bör vara placerad på HVB-hem. Ungdomskontrakt har föreslagits, se bilaga 4. Vidare har socialtjänsten uttalat att behandlingstiden beräknas vara minst sex månader, med möjlighet till förlängning.


Straffvärdet för den våldtäkt som B har gjort sig skyldig till motsvarar för en vuxen person fängelse i två år. Eftersom B är under 18 år krävs synnerliga skäl för att bestämma påföljden till fängelse.
Några sådana skäl har inte framkommit. B har samtyckt till att utföra ungdomstjänst och inte heller motsatt sig det upprättade förslaget till ungdomskontrakt. Föreslaget ungdomskontrakt framstår som ändamålsenligt för att förhindra att B återfaller i brott. Mot bakgrund av brottets allvar är denna påföljd i sig inte tillräckligt ingripande. Till skillnad från socialtjänsten anser tingsrätten att B är lämplig för ungdomstjänst. Ungdomsvården ska därför förenas med en föreskrift för B om att utföra ungdomstjänst under 100 timmar.

 

Strömcrona drogs loss från grundet utanför Orust
Kustbevakningen drog loss passagerarfärjan Strömcrona från grundet mellan Gullholmen och Orust sent på torsdagskvällen.
Kustbevakningens dykare var först nere och kontrollerade färjan, och konstaterade bland annat att hon inte läckte olja. Sedan drogs färjan loss och bärgades in till kajen i Tuvesvik på Orust.
Ärendet är avslutat för Kustbevakningen.
Det är oklart vad som orsakade grundstötningen. Polisen har uteslutit sjöfylleri, men utreder händelsen som vårdslöshet i sjötrafik.

Säkert att äta sushi i Stenungsund
I en undersökning av kommunens sushirestauranger visade alla bra resultat i rutiner och kunskap kring hygien och hantering av råvaror.
Verksamheten Miljö Hälsoskydd i Stenungsunds kommun har under året genomfört ett projekt som riktar sig till restauranger som har sushi på menyn. I projektet ville vi säkerställa att de har rutiner som ger säkra livsmedel.'

Kontrollerna visade att samtliga restauranger har:
stora kunskaper och bra rutiner för infrysning av fisk.
stora kunskaper och bra rutiner kring temperatur vid förvaring.
hög medvetenhet om PH-värdets betydelse för riset. Bra rutiner kring beredning av vinägerblandningar och kontroller av PH-värdet.
goda kunskaper och bra rutiner kring livsmedelshygien vid sushihantering.

Restaurangerna har fått utskickat information innan om hantering och vad man kan behöva tänka på. När kommunens livsmedelsinspektörer sedan oanmälda kommit ut till restaurangerna har det blivit ett bra diskussionsunderlag som har lett till en bra och konstruktiv dialog. Syftet med det här upplägget är att inspektörerna vill väva in rådgivning i kontrollen i större utsträckning.

Malin Henriksson, tf verksamhetschef för Miljö och Hälsoskydd är glad över resultaten.
- Resultaten är förstås glädjande för oss då sushi vid felaktig hantering lätt kan orsaka sjukdom. Vid besöken hos restaurangerna har vi haft bra samtal med de anställda kring vikten av tydliga rutiner i verksamheten. Vi hoppas att vi i projektet har höjt medvetandet om frågorna och gjort dem tryggare i sin livsmedelshantering. För oss är det viktigt att skapa en god dialog med företagen där vi i samverkan kommer fram till hållbara lösningar.

Två västsvenska boföretag nominerade till Bopriset - Egnahemsfabriken på Tjörn och Familjebostäder i Göteborg

Här är juryns tio toppkandidater till Bopriset
Den 6 december koras vinnaren av det nyinstiftade Bopriset – till minne av Josef Frank. Priset på 100 000 kr tilldelas en person eller ett projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet -för alla.

-Att bostadsbyggandet just nu minskar trots stor bostadsbrist gör det särskilt angeläget att lyfta goda exempel, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet, som instiftat priset.

Juryn för Bopriset består av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och tillförordnad riksarkitekt, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Li Pamp, programledare och journalist, Viktoria Walldin, antropolog, White arkitektbyrå, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet och Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte. 
Av totalt 40 inkomna nomineringar har Boprisets jury valt ut tio toppkandidater:

(Utan inbördes rangordning)  
Allmänna vägen

I den brokiga miljön utmed en av Göteborgs allra äldsta gator har Familjebostäder byggt 25 nya hyresrätter, ritade av Liljewall arkitekter, som är moderna men samtidigt historiskt förankrade i omgivande byggnader.

Aspö Eko-logi
Kommunala Skövdebostäder har skapat en ny stadsdel med fokus på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet där stad och land möts. En mix av bostäder blandat med gård med djur, koloniområde, natur, sjöar och en förskola samt gemensamma aktiviteter för de boende.

Cykelhuset Ohboy!
Arkitekt- och byggherrefirman Hauschild + Siegel har med ett urbant nytänk tagit fram en byggnad som både är hotell och bostäder, där det ska vara enkelt att leva grönt och smart, och där cykeln enkelt parkeras utanför din dörr.

Drottninghög
Ett klassiskt miljonprogram i Helsingborg i behov av förändring, där kommunala Helsingborgshem gjort renovering och upprustning och där dialog med boende och lyhördhet varit centralt i processen.

Egnahemsfabriken
I Egnahemsfabriken på Tjörn får husbyggare möjligheten att genomföra sitt husbyggnadsprojekt i ett sammanhang där det finns resurser och stöd, samt tillfälle att dela sin kunskap med andra.

ETC Bygg
ETC Bygg ska uppföra klimatsmarta hyreshus i trä genom Sveriges största crowdfunding-kampanj, där huset och hyrorna som de boende har är säkerheten. Allt ETC Bygg gör i form av ritningar, byggerfarenheter och avtal publiceras öppet på projektets sajt.

KTH Live-In Lab
KTH Live-In Lab har startats för att råda bot på trögheten när det gäller att ta in nya tekniska lösningar i byggsektorn. Plattformen gör det möjligt för företag, forskare och studenter att göra undersökningar baserade på aktuell boendedata.

Oskarsgatan Kvarteret Ormen
Nybyggnad av flerbostadshus i Norrköping av Sandell Sandberg arkitekter. Hyresrätter, stadsvillor, i en skala tydligt anpassad till platsen med en blandning av material och avvägd färgsättning där rummen mellan husen blivit definierade på ett mänskligt sätt.

Prisutdelning
Välkommen att delta vid Boprisets utdelning och seminarium den 6 december kl 10.00-13.00 på restaurang TAK i Stockholm.

Polisinsats efter misstänkt bombhot på restaurang i Stenungsund
Polisen fick in ett larm från personal om ett bombhot på Mc Donalds hamburgerrestaurang i Stenungssund på söndagskvällen strax innan klockan 19:00,
En man i 30-35-årsåldern ska ha gått in på Mc Donalds och ska ha sagt att han hade en bomb i sin hand. Personer skall då sett ett röpr mannen hade. Mannen kunde snabbt gripas på plats av en polispatrull. Enligt polisen är person känd sedan tidigare. En anm'lan om grovt olaga hot är upprättad.

Dykare undersöker förlist miljöfarligt fartyg
Den 1 april 1942 förliste fartyget Skytteren utanför Måseskär. 
Nu undersöker dykare skrovet för att se hur man ska kunna tömma det på miljöfarlig olja.
Det finns omkring 17 000 vrak längs med Sveriges kuster. Av de anses 30 utgöra en akut miljöfarliga. Skytteren är en av dem. Uppskattningsvis finns uppemot 600 kubikmeter olja kvar i vraket.
Fartyget försökte föra ut krigsmaterial till de allierade när det blev beskjutet av tyskarna den 1 april 1942. Skeppet blev skadat och för att undvika att den värdefulla lasten beslagtogs av tyskarna valde kaptenen att sänka henne. 
Sedan den 14:e november har marinens dykare undersökt skrovet.
- Syftet är bland annat att bli bättre på att riskbedöma miljöfarliga vrak. En detaljerad undersökning av vraket, mätningar av skrovets tjocklek och mätningar av vattenparametrar ger oss också ett bättre underlag för att planera och söka medel för att i framtiden kunna tömma Skytteren på olja, säger Mia Dahlström, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. 

Orust på delad andraplats i Sverige
Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund rankat Sveriges kommuner utifrån hur tillgången till en bra fritid för ungdomar ser ut. Rapporten från årets undersökning visar att Orust kommun hamnar på en delad andraplats, efter Ludvika och tillsammans med Kalmar.

Syftet med rapporten är att ge en bild av hur ungas tillgång till inflytande och bra fritidsaktiviteter ser ut i Sveriges kommuner.
Som en komplettering till årets rapport meddelas i en pressrelease från Ungdomens Nykterhetsförbund bland annat:
”På grund av att vi från UNF gjort en felstavning på kommun försvann olyckligtvis Orusts svar i årets rapport. Vi ber om ursäkt för detta, som en kompensation finns här en mindre komplettering om Orust kommun.

Orust kommun deltog inte i enkäten 2017, men gjorde det 2016. Kommunen har gjort ett stort förbättringsarbete sedan dess. 2016 fick kommunen en poäng på 2,7 och i år har kommunen klättrat till 4,4. Kommunen är därmed delat näst bäst av Sveriges kommuner i undersökningen. Orust är även Sveriges enda kommun som genomför alla insatser som frågas efter i enkäten.

Störst utveckling finns inom Ungas inflytande och öppettider på mötesplatser. Kommunen har tagit fram strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande och har andra riktade insatser.”

Nu går flytten för det ökända "Röda huset" i Stenungsund
Över tio miljoner kronor har det kostat skattebetalarna under drygt tio år som gått för det ökända huset som inte haft byggnadslov. Det här har varit ett ärende som Stenungsunds kommun fått lägga ned mycket möda på.
Högsta Förvaltningsdomstolen för många år sedan upphävde ett godkänt bygglov. Fastigheten har sedan dess ägts av kommunen men stått som svartbygge i alla år. Man har tidvis använt huset bland annat som förläggning för flyktingar men den senaste tiden har fastigheten stått helt tom.
Det var Kungälvsbaserade byggföretaget Bygglogik Sverige AB som köpte det omdiskuterade Röda Huset i Stenungsund för 580 000 kronor. och skall nu forslas ned till Kungälv där det skall sättas upp igen.
Företaget på sig tiden fram till 30 november innan huset skall vara helt nedmonterat och bortfraktat.

Konsult missade asbest vilket fördyrar rivningen av Spekerödsparken
Stenungsunds kommun hade anlitat en konsult för att kunna gå ut med förfrågan om rivningen av Spekerödsparken. Men det hjälpte tydligen inte.
När rivningen nu startade i veckan upptäcktes asbests i i taket till det gamla skjulet utanför ingången till huvudbyggnaden. 
Trotts att man kunde komma upp genom en lucka i taket missade alltså den inhyrda konsulten, den asbest som fanns i takets mellanskikt.
Missen gör nu att kommunen åker på en extrakostnad för saneringsarbetet och för deponeringen av den asbests som nu rivningsföretaget SIFAB upptäckte.

Utöver detta kommer troligen en extrakostnad att tillkomma utöver anbudet, då man har en plats som troligen förorenas av tidigare oljetank och spill i marken.
Extrakostnader som också drabbar Stenungsunds ekonomi och skattebetalare utöver den beslutade rivningskostnaden som antogs vid upphandlingen.

Efter Orustexplosion avbryter Ellösparken samarbete
Efter sprängningen på Orust förra veckan avbryter nu Ellösparken samarbetet med bolaget som drivit de vandaliserade restaurangerna gjort skriver P4 Göteborg.
Efter att en restaurang på Orust brann ner till grunden, och en annan restaurang sprängdes veckan därpå avbryter nu Ellösparken på Orust sitt samarbete med de som driver de drabbade restaurangerna då man är rädd för att Ellösparken också ska drabbas av något liknande som restaurangerna har utsatts för.
Polisen har ingen misstänkt för branden och sprängningen, men utreder bland annat om det kan finnas en hotbild mot någon av de inblandade i restaurangverksamheterna.

Författarnas Bästa Bibliotek 2018 finns på Orust och Tjörn
Kultur i Väst och Författarcentrum Väst har i år utsett Orusts, Tjörns och Öckerös bibliotek till författarnas bästa bibliotek 2018 för att de tre biblioteken genom ett kreativt samarbete lyckats boka intressanta författarbesök.
Årets Bästa Bibliotek 2018
Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till bibliotek som under året visat på självständighet och nytänkande när det gäller bokningar av författare. I år tilldelas det Orust, Tjörns och Öckerös bibliotek.
– Tack vare ett kreativt samarbete har dessa tre bibliotek lyckats boka kända författare som Björn Ranelid och Carin Hjulström. Författarna kan göra en sammanhängande miniturné och biblioteken dela på kostnader för resor och boende. Vår förhoppning är att detta goda exempel ska inspirera andra bibliotek till liknande samarbeten, även när det gäller mindre kända namn, säger Kennet Klemets, författarförmedlare, Författarcentrum Väst.
Juryns motivering
Priset Årets Bästa Bibliotek 2018 går till tre bibliotek, närmare bestämt tre ö-bibliotek: Orusts, Tjörns och Öckerös bibliotek. Dels för att de var och en under en rad av år varit flitiga bokare av författarbesök, dels för att de på ett smart och konstruktivt sätt samarbetat kring bokningar av lite mer kända författare som annars kan vara svåra att locka till ett mindre bibliotek. Vi är imponerade och hoppas även att andra bibliotek låter sig inspireras av detta lyckade exempel.
Prisutdelning
Priset delas ut på Författardagen den 30 november på Göteborgs Stadsbibliotek. Årets pris är ett kort författarbesök var, som biblioteken kan boka ihop under 2019.
Jury
Nina Katarina Karlsson, litteraturkonsulent, Kultur i Väst och
Kennet Klemets, författarförmedlare, Författarcentrum Väst.
Källa:Kultur i Väst.
http://news.cision.com/se/kultur-i-vast/r/o-trio-far-priset-forfattarnas-basta-bibliotek,c2677181

Ännu ingen misstänkt efter explosion i Ellös 
Ännu har polisen ingen misstänkt för den explosion som inträffade på en restaurang på Ellös på Orust förra veckan.
Personen som driver restaurangen är densamme som arrenderade restaurangen vid Stocken på Orust som totalförstördes i en brand för två veckor sedan. En hypotes polisen arbetar efter är att branden var anlagd.
Förhör pågår och de tekniska utredningarna är ännu inte klara. Det berättar Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Fyrbodal till P4 Göteborg.

Teknikcollege Stenungsund på Nösnäsgymnasiet är näst bäst i Sverige
STO-regionens skolor fortsätter att vara framgångsrika i nationella jämförelser. Häromveckan utsågs Orust kommun till Sveriges näst bästa skolkommun i Lärarförbundets årliga mätning. Under onsdagen var det Teknikcollege Stenungsunds tur att uppmärksammas.
 Det blev ingen seger men väl en hedrande andraplats när Teknikcollege delade ut pris till årets lärarlag.
- Vi är oerhört stolta över att vara bland de tre finalisterna. Med tanke på att 150 utbildningsanordnare inom hela landet konkurrerar om utmärkelsen är det en fantastisk prestation, säger Niclas Brattefors, rektor på Teknikcollege. 
Teknikcollege rikskonferens genomfördes i Västerås den 14 november. Vinnande lärarlag kom från Björknäs gymnasiet i Boden. 

Svanesundsfestivalen tillbaka 2019 
Många minns Vattenfestivalen i Svanesund då hela strandområdet förvandlades till magiska kvällar under några dagar varje år och långväga gäster besökte vackra Svanesund.
Med ny energi och i en stor satsning väcker vi nu liv i festivalen på nytt! Under några sommardagar fylls sundet med artister, aktiviteter och oförglömliga sommarkvällar. 
Festivalen bjuder på något för alla åldrar, såväl lokalt boende som besökare från kranskommuner och övriga Sverige. 
Missa inte en av Västkustens roligaste sommarhelger! 

Från torsdag till lördag kommer man att ha flera artister på scenen som bjuder på skön stämning. Vad sägs om:
MARTIN STENMARCK - DAVE BICKLER - BILL CHAMPLIN - LINDA BENGTZING - BJÖRN ROSENSTRÖM - ART NATION - DRÄNGARNA - DR BOMBAY - SAYIT

TORSDAG 25 JULI Thunder Thursday
Björn Rosenström Sayit & Vänner 
TID 18:00 – 01:00
FREDAG 26 JULI Festive Friday
Linda Bengtzing - Drängarna - Dr Bombay - Sayit & Vänner
TID 18:00 – 01:00
LÖRDAG 27 JULI Smashing Saturday
Martin Stenmarck - Bill Champlin från Chicago - Dave Bickler från Survivor - Art Nation - Sayit & Vänner
TID 18:00 – 01:00

Familjefestivalen
På dagtid är det barnen som står i centrum på Svanesundsfestivalen.
Missa inte sommarens roligaste dag med tivoli, jetski, waterballs, 5-kamp, hoppborg, ansiktsmålning och rolig underhållning på scen! På festivalområdet finns flera foodtrucks och området är fritt från alkohol. Gratis popcorn till alla! Fri entré för alla vuxna.
MISSA INTE
ÖIS arrangerar turnering i fotboll 3 mot 3
Dogge Doggelito kör barndisco för alla barn
Gratis popcorn till alla! Fri entré för alla vuxna.
 

Bilist körde på älg i Jörlanda
Klockan 06.02 på måndagsmorgonen larmas polis och räddningstjänsten angående en trafikolycka mellan Stora Höga och Jörlanda på Lv 574.
En bilist har krockat med en älg . Inga personskador. Älgen kommer att avlivas på plats av jägare.Bilen kommer att bärgas från platsen. 
Olyckan kan påverka det normala trafikflödet förbi platsen.

Busschaufför misshandlad av passagerare i Stenungsund
Polisen blev under söndagseftermiddagen larmade om att en busschaufför blivit misshandlad av en resenär i Stenungsund.
Busschauffören ska ha fått ett slag i ansiktet men inte behövt uppsöka sjukvård.
– Det är ung man som slagit till busschauffören i ansiktet med knuten hand, helt oprovocerat. Sedan har den här mannen sprungit från platsen. Ingen är gripen just nu, men vi har goda förhoppningar om att få tag på den här personen då det finns en övervakningsfilm från bussen, säger Johnny Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla. 
Det har upprättats en anmälan om våld mot tjänsteman.

Bilist krockade med älg på Tjörn
I Utäng anmäls vid 10.52 att en personbil kört på en älg, på söndagen.
Inga personskador men bilen har bland annat fått en sprucken vindruta. Jägare kontaktas med anledning av älgen som sprungit från platsen.
Det visar sig att olyckan skett tidigt imorse, cirka kl. 06.00.

Misshandel i Stenungsund och misstänkt rattfyller på Tjörn
Klockan 22:54 på lördagskvällen stoppar en polispatrullen bilist på Myggenäsvägen på Tjörn för kontroll. I fordonet sitter en man som visar tecken på att vara onykter, vilket leder till att mannen för blåsa i polisens sollningsinstrument. Utandningsprovet visar positivt vilket gör att mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad.

Klockan 02:29 natten till söndagen får polis ett samtal om en misshandel utomhus i centrala Stenungsund. En polispatrull sänds till platsen och finner en ung pojke som blivit sparkad. Oklara uppgifter på vad som föranlett misshandeln. Pojken behövde inte uppsöka sjukhus och ingen gripen för misshandeln. En anmälan om misshandel är upprättad 

Olaga hot i centrala Stenungsund
Klockan 00:14 natten till lördagen kallas polis till Harrys vid Stenungstorg av vakter på restaurangen. En man hade uppträtt otrevligt och hotfullt mot gäster och personal. När vakter omhändertog personen övergick det i hot som även fortsatte då polis anlände. Mannen togs med anhållen misstänkt för olaga hot.

Trafikbrott i Stenungsund
Klockan 08:48 på fredagsmorgonen ser en polispatrull en bilist på lv 160 i höjd med Norm som ej stannar vid stopplikt. Patrullen stoppar den kvinnliga föraren och utfärdar en ordningsbot för tilltaget. Inget den kvinnliga föraren kanske hade hoppats på att få denna fredag när helgen stundar och pengarna hade kunnat användas till trevligare saker

Man får böter för trafikolycka på Orust 
Det var i oktober förra året som en trafikolyckan inträffade på Orust när bonde höll på att köra in släpet på en äng med sin traktor. Trots att en annan person stod vid vägen för att uppmärksamma trafikanterna på traktorn så körde mannen rakt in i däcket på traktorn. Kossorna klarade sig från skador, men bilens förare fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.
Uddevalla tingsrätten anser att mannen med de förhållandena som var på platsen borde ha upptäckt traktorn med släpet i tid att undvika olyckan och mannen fälls därför för vårdslöshet i trafik och dagsböter på totalt 3600 kronor.

Fyra gripna för dieselstöld i Stenungsund
Klockan 02:57 natten till torsdagen får polis ett samtal från en inrigare som ser två mörkt klädda mån med dunkar röra sig på Janssons väg i centrala Stenungsund och inringaren misstänker att man slangar fordon.
En polispatrull sänds ut till adressen och finner fyra Rumäner i en WW-Passat som passar in på beskrivningen man fått av inringaren. I deras fordon finner polispatrullen 12 dunkar och slangutrustning. Av de 12 dunkarna är 7 fulla och 5 tomma.
Alla grips och förs till polisstationen för identitetskontroll. Dunkar, pumpar, diesel och fordon tas i beslag och alla grips för stöld. Alla är Rumänska medborgare födda 1976, 1964, 1993 och 1991
 

Stöld på Willys i Stenungsund ledde till att gränspolisen kopplades in
Klockan 16:42 kontaktade personal i butiken polisen efter att man taget en person för stöld. När polis anlände kunde personen som är en pojk född 2003 inte identifiera sig eller prata svenska eller engelska. Polispatrullen misstänker att pojken inte har uppehållstillstånd och kontaktar gränspolisen som också kommer till butiken. Det visar sig att han inte har uppehållstillstånd och grips. Pojken hade stulit varor för 501 kronor

Polisen utreder hotbild mot sprängd restaurang på Orust
Det ska finnas en tidigare hotbild mot en man som har nära kopplingar till restaurangverksamheten där en explosion skedde i natt i Ellös. Det skriver Byggnadsarbetaren.

På kort tid har två restauranger på Orust förstörts. I natt skadades en restaurang i en kraftig explosion i Ellös, och för en vecka sedan totalförstördes restaurangen vid Stockens camping i en brand.
Enligt uppgifter till tidningen Byggnadsarbetaren har en man som har nära koppling till båda restaurangerna en hotbild mot sig efter många år i byggbranschen.

Johan Fyrk är reporter på Byggnadsarbetaren och har granskat den här mannens affärer.
– Det handlar om att mannen ska ha lurat många i branschen på pengar. Sedan tidigare finns många tvistemål fär företag och privatpersoner inte har fått pengar som de har blivit lovade. Enligt våra uppgifter verkar det här ha fortsatt, säger Johan Fyrk.
Enligt polisen känner de inte till hotbilden mot mannen, men det är en av flera spår som de undersöker.
Polisen utreder explosionen som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisens insatsstyrka på Spekerödsparken
På onsdagen undrade många förbipasserande vad som hände på Spekerödsparken. Polisens insatsstyrka hade nämligen övning med bland annat en inbrytningsbil och fullt beväpnade insatspoliser med automatvapen och gasmasker. Polisen passade på att öva sin personal att bryta sig in i en lokal där även tårgas och rökgranater inbegreps i övningen innan gamla Spekerödsparken strax skall rivas
Det var alltså inget polisiärt ingripande

Tidtabellsskifte och nytt linjenät på västra Orust
Från den 9 december gäller vintertidtabell för alla Västrafiks linjer. Linje 371, 372, 373, 374 och 375 har nya körvägar, tätare avgångar, senare kvällsturer och några fler turer på helgerna. Orust Express avgår något tidigare från flera hållplatser. Vidare kör några linjer fler turer på helgerna och bussarnas tider är bättre anpassade till varandra.

OBS! Orust Express avgår något tidigare från flera hållplatser, se Reseplaneraren.
Detaljerad information om respektive linje hittar du på Västtrafiks reseplanerare, välj datum efter 9 december.
Se karta över västra Orust >>>

Reseplaneraren, Västtrafik
Linjenätskarta västra Orust, Västtrafik (pdf, 170.4 kB)
Orust Express Stenungsund-Orust-Uddevalla
Orust Express avgår från Stenungsunds station 5 minuter tidigare. Detta göra att bytestiden från tåg till buss blir kortare, 9 minuter mot tidigare 14 minuter. På detta sätt hinner bussen till Torpterminalen innan Fyrbodalsexpresserna avgår mot Strömstad, Kungshamn, Smögen, Trollhättan och Göteborg.
Linje 371, Linje 372, Linje 373, Linje 374 och Linje 375
Linje 371 Varekil-Ellös-Tuvesvik
Linje 372 Henån-Nösund-Stocken-Tuvesvik
Linje 373 Varekil-Stala-Tvet-Lyresten
Linje 374 Ellös- Tegneby-Hårleby-Stala-Varekil
Linje 375 Henån- Morlanda-Ellös-Hälleviksstrand-Mollösund

Linjerna 371 och 374
Linjerna 371 och 374 komplettera varandra på sträckan Tegneby-Ellös genom att köra omlott så att sträckan får 1-timmes trafik mellan Ellös och Varekil klockan 05:25-19:25 samt Varekil-Ellös 06:55-18:55.
Restiden för linje 371 förkortas mellan Tuvesvik-Varekil, vilket förbättrar anslutningarna vid Varekil och till färjan i Tuvesvik.
Linje 372
Linje 372 får ny körväg från Tuvesvik och Stocken till och från Henån utan byte med ny resväg via Nösund.
Linje 373
Linje 373 får mindre tidsjusteringar. En tur klockan 14:10 mellan Varekil och Lyresten tas bort då den går samtidigt som skolbussen.
Linje 374
Linje 374 få ny körväg Ellös - Varekil via Hårleby. Sträckan Tegneby - Henån trafikeras numera av linje 372. Möjligheten att åka direkt Varekil-Göksäter förändras och du får istället åka via Henån och byta till linje 372.
Linje 375
Linje 375 förlängs till Mollösund och får fler och senare turer vardagar samt möjlighet att resa fram till cirka 20:00. Mollösund och Hälleviksstrand får lördagstrafik, en tur cirka klockan 09:45 från Henån till Mollösund och Hällevikstrand och tillbaka till Mollösund och Hällevikstand cirka klockan 16:45.
Du får ny möjlighet att åka mellan Västra Orust och Torp på lördagar genom att resa med linje 375 från Hällevikstrand cirka klockan 10:45 till Henån och byta till Orustexpressen. Möjlig hemresa cirka klockan 15:00 med passning till linje 375 vid Henån.

Din gamla t-shirt kan bli din kompis nya klänning - nu samlar man in på Tjörn och Strenungsund
Är det kanske dags för en garderobsrensning? Passa på att städa ut och samtidigt göra något för klimatet!
Varje person i Sverige slänger i genomsnitt 7,5 kg textilier varje år rakt ner i soptunnan. Som en del av Europa Minskar Avfallet-veckan och projektet Circular Textile Initiative vill vi istället ta tillvara på de här resurserna. Därför samlar man nu in textilier – trasiga som hela!

Här kan du lämna dina textilier 16-25 november
På följande platser kommer det att finnas utplacerade kärl:
Tjörn
Tjörns återvinningscentral, Sibräcka
Kommunhuset Skärhamn
Häggvalsskolan, entrén, Höviksnäs
Rönnängs Ishall, entrén, Stansviks industriområde, Rönnäng
Stenungsund
Stenungsunds återvinningscentralen, Kläpp 101, Ödsmål
Kommunhuset Stenungsund, entrén, Strandvägen 15
Kulturhuset Fregatten, entrén
Hemköp Stora Höga, entrén
ICA Kvantum Stenungsund, entrén

Helhetsgrepp för hållbar konsumtion
I Sverige hamnar 80 000 ton textilier i soptunnan varje år helt i onödan. Nu driver Göteborgsregionen projektet Circular Textile Initiative där använda textilier får ett nytt, spännande liv.
Projektet är unikt eftersom det omfattar alla delar av textilkedjan – från design och produktion till insamling och sortering. Idag saknas ett tydligt helhetsgrepp för hållbar konsumtion av textilier. Detta leder ofta till att de hamnar i soptunnan, och då pratar vi inte bara trasiga textilier utan också fullt dugliga klädesplagg. Genom projektets olika aktiviteter ska nya tillvägagångssätt och tjänster tas fram för att skapa ett mer hållbart textilflöde i Västra Götaland.
Dina gamla kläder blir något nytt
Kommunerna i Göteborgsregionen placerar ut kärl på återvinningscentraler, bibliotek och andra offentliga platser där vem som helst kan lämna sina gamla textilier – trasiga som nya.
Under 2019 kommer det insamlade materialet att tas om hand om genom att möjligtvis bli en ny kollektion, återvinnas och bli nya textilier eller användas till något helt annat. Så passa på att rensa i garderoben och samtidigt bidra till ett spännande projekt!

Tjuvar stal ett flertal arbetsmaskiner ur en företagsbil i Stenungsund
Klockan 22:24 på tisdagskvällen kontaktar en ägare till en firmabil polisen då han sett att 4 personer gör inbrott i hans bil i Kristinedal och stjäl ett antal arbetsmaskiner ur bilen. Inringaren uppger att det är en Volvo V40 men att man inte hann se registreringsnumret och att tjuvarna kör ut mot E6.
Polisen larmar ut fordonet men har ej funnet den. Ingen gripen i nuläget. Polis har varit på plats och skriver en anmälan om stöld ur fordon

Explosion i restaurang på Orust
UPPDATERAD - Polisens nationella bombskydd har kallats till en restaurang i Ellös på Orust. Vid 02:25 kom larm om en explosion.
Det visar sig att explosionen varit vid entrén till Hamnkrogen Kök&Fisk nere vid hamnen.
Restaurangen uppges vara totalförstörd invändigt. Även en fastighet bredvid har fått en fönsterruta krossad i samband med explosionen.
Två personer boendes ovanför restaurangen har evakuertas och tre personer från den intilliggande fastigheten har även de evakuerats. Inga personskador har rapporterats. Det finns i nuläget inga uppgifter vad det är som exploderat. Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och tekniker är på väg. Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse.  

För exakt en vecka sedan, natten till onsdag brann en restaurang på Stockens Camping på Orust.
Ägarna till restaurangen driver också den camping på Orust som för bara en vecka sedan drabbades av en svår brand.
Det finnsingen uppgift om någon hotbild där, och det är för tidigt att säga om det finns någon koppling mellan händelserna,
Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

UPPDATERING
Bombskyddet har varit på plats för att säkra lokalen och de är klara med sitt arbete. Polisteknikerna är på plats nu och har påbörjat sin tekniska undersökning av platsen.
I övrigt genomför vi dörrknackning i området och har uniformerad personal på plats för trygghetsskapande närvaro. 

Nytt medborgarlöfte för Stenungsund, Tjörn och Orust  2019
Polisen och kommunerna Orust, Tjörn och Stenungsund lovar under 2019 ett fortsatt arbete med fokus på ungdomar i riskzonen.
Inriktningen är att synas i områden där ungdomar vistas i våra kommuner. Åldersgruppen vi kommer att arbeta med är 10-25 år. Polisen kommer att lägga merparten av den tid som inte är larmtid kring dessa ungdomar.
- Vi ska öka samarbetet med kommunernas skolor och socialtjänster kring trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

Det här lovar man
Under tiden 1 januari - 31 december 2019 lovar polisen
att genomföra minst sex (6) särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i riskzon.
att genomföra minst sex (6) särskilt riktade insatser mot droger i trafiken.
Under samma tidsperiod lovar kommunerna
att skapa förutsättningar för en trygg och drogfri miljö tillsammans med föräldrarna för barn och unga genom att stödja det förebyggande arbetet, tidig upptäck och snabba insatser.
Målet
Det gemensamma långsiktiga målet för oss är att öka den upplevda tryggheten för våra invånare samt minska brottsligheten bland ungdomar och stoppa nyrekrytering.
Så har löftet tagits fram
Medborgarlöftet är ett åtagande från oss inom lokalpolisområde Södra Fyrbodal och de tre kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust till invånarna.
Det som ligger till grund för vårt löfte är den medborgardialog som genomfördes hösten 2018 samt aktuella lägesbilder för vårt område.
Löftet syftar till att skapa ett effektivare och problemorienterat arbete. Inom de områden där ni upplever att det finns problem, ska vi prioritera våra insatser genom riktade åtgärder.
Löftet bygger på en långsiktig satsning tillsammans med er invånare, polis och kommuner. Vårt arbete utgår från en gemensam och aktuell problembild.
Den prioriterade arbetsinriktningen som vi har under 2019 tillsammans med kommunerna är ungdomsproblematiken.

ICA Kvantum i Stenungsund första Livsmedelsbutiken i Sverige med den nya standarden ISO 45001
ICA Kvantum, Stenungsund, har nu tagit ännu ett steg i arbetet med att skapa en mycket god arbetsmiljöarbete.
- Vi har certifierat oss enligt den nya standarden ISO 45001. Än en gång som första Livsmedelsbutik i Sverige säger ICA-handlaren Robert Larsson till Nyheter4.com
Vi var första livsmedelsbutiken när vi våren 2017 certifierade oss i OHSAS 18001.
-Det känns verkligen som om vi spelar i en egen division, säger den mycket glade ICA-handlaren Robert Larsson, som inte nog kan berömma sina medarbetare.
-Vi kommer att fira detta med tårta och kaffe för kunder samt medarbetare inom kort säger Robert vidare.
Vill du höra Robert och personal berätta mer se då deras film här >>>

Politiskt styre klart i Stenungsund
Nu är de politiska förhandlingarna klara. Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Stenungsundspartiet har kommit överens om att söka mandat i kommunfullmäktige för att styra kommunen i minoritet. Tillsammans får de samverkande partierna 25 mandat av totalt 51 mandat i kommunfullmäktige.
Det nya styret har kommit överens om att kommunfullmäktiges ordförande ska utses av Socialdemokraterna. Centerpartiet och Vänsterpartiet sa dela på 1:e vice ordförandeskapet i två år vardera under mandatperioden.

Även kommunstyrelsens ordförande utses av Socialdemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande är en av tre kommunalråd som kommer att finnas under de kommande åren. Ett av de övriga kommunalråden kommer att utses av Moderaterna. Stenungsundspartiet och Centerpartiet kommer att dela på det andra kommunalrådet i två år vardera. Stenungsundspartiet är först ut på posten.
Kommunfullmäktige kommer att genomföra val till de olika platserna i november och december. Först i slutet av året är det därför klart vilka personer som kommer att ha de olika posterna.

Planer för ny och säkrare gång- och cykelväg i Stora Höga
Just nu pågår samrådsmöten tillsammans med Stenungsunds kommun, markägare och trafikverket om en ny gång- och cykelväg längs länsväg 574, mellan Anråsvägen och befintlig gång- och cykelväg i Bråland.

Bakgrund, ändamål och syfte med projektet
Det saknas i dagsläget separat gång- och cykelväg (GC-väg) utmed väg 574 sträckan Anråsvägen – Bråland. Detta skapar problem för oskyddade trafikanter att transportera sig säkert utmed vägen.
Möjligheten att gå och cykla till skola, arbete, fritidsanläggningar och kollektivtrafik behöver förbättras. 
En ny GC-väg på sträckan finns med i Västra Götalandsregionens prioriteringslista för GC-vägar längs statliga och regionala vägar för att förbättra framkomligheten och säkerheten för oskyddade trafikanter.
Arbetet med vägplanen, som har som syfte att fastställa vägområdet och ge Trafikverket rätt att bygga GCvägen, har pågått under hela 2018 och avslutas under våren 2019

Trafikverket planerar därför att bygga en GC-väg parallellt med västra sidan av väg 574 mellan Anråsvägen och Bråland. Sträckan som avses är cirka 420 meter lång. Syftet med den nya GC-vägen är att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter samt att knyta ihop cykelstråket som går mellan Jörlanda i söder och Stora Höga i norr. Vad har hänt? Den vägplan som nu ska upprättas för GC-vägen har påbörjats med en skissfas. Tidiga kontakter har tagits med Stenungsunds kommun och med länsstyrelsen. En naturvärdesinventering har också utförts. Stenungssunds kommun kommer att finansiera halva GC-vägen och Trafikverket resten.
Havsöring och lax i Anråse å påverkas inte, skyddsåtgärder under byggtiden.

Föreslagna åtgärder
400 meter lång GC-vägar längs väg 574 på västra sidan vägen mellan Anråsvägen och Stora Höga Bråland • Ansluter till befintliga GC-vägar • 2,5 meter bred • Avskiljs från väg 574 med dike • Ny gång- och cykelbro i trä över Anråse å, 3,5 meter bred. Förläggs drygt 10 meter från befintlig bro för att undvika påverkan på de bankpålade slänter som ligger runt brons landfästen • GC-väg förses med belysning

Två pojkar åtalas för två våldtäkter i Ödsmål
Första våldtäkten inträffade den 19 maj 2018 vid Ekenässkolan i Ödsmål i Stenungsunds kommun. Den åtalade pojken är född 2001. Enligt åtalet begick han gärningen med uppsåt. Han har i vart fall haft skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år. Anhållande verkställt 2018-08-30, Häktad 2018-09-01, Häktningsbeslutet hävt 2018-10-01.

Våldtäckt nr två inträffade den 22 maj 2018 - också vid Ekenässkolan i Ödsmål, Stenungsunds kommun. Även denna pojken är född 2001. Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen innefattat våld och pojken har härigenom visat särskild hänsynslöshet och råhet. Pojken begick gärningen med uppsåt. Han har i vart fall haft skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år. Anhållande verkställt 2018-08-30, Häktad 2018-09-01
De båda förnekar brott.
Till åklagarens bevisning finns vittnen, samtal, foto och skärmdumpar  mm.
Tingsrätten har avsatt 4 dagar till förhandlingarna,

Mopedist i trafikolycka i centrala Stenungsund
Klockan 12.33 på måndagen får SOS ett larm om en trafikolycka i Stenungsund på Uddevallavägen i höjd med en bensinstation.
En mopedist och en bilist som har kolliderat. Ambulans och polis fram till platsen. Enligt uppgift från ambulansen har mopedisten klarat sig väl. 

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 09.41 på söndagsförmiddagen stoppas en bilist på Sandhålevägen i Rönnäng på Tjörn för kontroll av en polispatrull.
Föraren, en man i 40-årsåldern visar tecken på att vara onykter och får blåsa i polisens sollningsinstrument som också visar positivt utslag. Mannen tas med för provtagning misstänkt för rattfylleri. En anmälan skrivs.

Många ungdomar inblandade i bråk vid Stenungstorg
En inringare till polisen uppger vid klockan 02:04 natten till söndagen att ett stort ungdomsgäng är i fullt slagsmål vid systembolaget på Stenungstorg. Inringaren kan inte se några skadade men uppger att bråket fortsätter då de förflyttar sig till Tre Ankare. När polispatrull anländer till platsen där ungdomarna finns har bråket lugnat ned sig. En anmälan om misshandel upprättas dock och en kvinna i 25-årsåldern som finns på platsen omhändertas för tillnyktring

Ung flicka utsatt för personrån och misshandel i Stenungsund
Klockan 20:52 på lördagskvällen får polisen in ett samtal om att en ung flicka hittats skadad på Östra Köpmansgatan i centrala Stenungsund. När polispatrull anländer har flickan som är i 16-årsåldern lättare skada i ansiktet och uppger att hon rånats på en jacka och sin mobiltelefon. Även ambulanspersonal är på plats för att titta till flickan.
Flickan kan inte ge uppgifter på den som rånat henne och lämnar oklara uppgifter till polisen vilket gör att man inte vet vem man skall spana efter.

Bilist smet från trafikolycka på Tjörn
Klockan 13:21 på lördagen för polisen in ett samtal om en trafikolycka som inträffat på Tubbegatan i Skärhamn på Tjörn
Inringaren uppger att motparten kört iväg utan att stanna efter olyckan, där han kört på sidan av bilen och repat upp den. En anmälan kommer att göras under dagen på polisens kontaktcenter PKC. Fordonet som grå är utlarmad och eftersöks av polisen i Fyrbodal.
Inga personskador.
 

Arbeten med hamnen vid Stenungstorg dröjer troligtvis flera år och tf hamnchef tillsatt
Arbetena med spontningen som egentligen skulle ha kommet igång förra vintern lär inte komma igång denna vintern heller, då upphandlingen inte ännu gjorts av Anläggning, Idrott och hamn i Stenungsund.

Spontningen av en Stenungsunds kaj har funnits med i flera år i budgeten, men har ännu inte kommit igång. Ca 2,3 miljoner är avsatta för hamnprojekt enligt Mattias Mossberg som är chef.
Denna summa lär nu bli nästan dubbelt så stor, i och med att man väntat så länge på att komma igång med ansökningar och offertförfrågningar.

När det gäller muddringen av hamnen, har man inte ansökt om tillstånd ännu. 
I samtal med Länsstyrelsen har ingen ansökan sänts in meddelar man från Länsstyrelsen.
Även om en ansökan inkommer under denna vecka kommer det att ta minst 12 månader innan man man börjar behandla ansökan om muddringstillstånd får Nyheter4.com till svar.
Från Länsstyrelsen menar man att det kan ta flera år innan ett tillstånd kan ges. Därefter kommer det svåra, att få dumpningsplats av muddermassorna av Naturvårdsverket.

Stenungsunds kommun kommer först att få göra en ordentliga bottenundersökningar vilket också kommer att ta tid. Bland annat skall bottenprover tas och sändas till Tyskland för analys.
Ett tillstånd till muddring kan alltså ta upp till tre år.

Ingen förfrågningsunderlag har heller gått ut. Detta kommer med hög sannolikhet medföra att kommunens avsatta och budgeterade pengar inte kommer att räcka till.
Detta kommer medföra fördyringar för kommuninvånarna med ett antal miljoner.


Tf chef för hamnen har tidigare meddelats personalen på Anläggning, Idrott och Hamn. Denna tjänst skall tills vidare skötas av Per Jakobsson, tidigare anställd på gata och park i kommunen.
Gällande organisationsfrågorna i övrigt kommer det ett svar senare meddelar Stenungsunds kommun till Nyheter4.com i ett mejl.
Stenungsunds kommun har startat en översyn av hamnens verksamhet, man beräknar att vara klara med arbetet i slutet av januari 2019.
Kommunen kommer att se över frågor som organisation, placering av verksamhet, bemanning med mera. Hamnen är organiserad under Idrott och anläggning.
 

Polis gör insats mot svart arbetskraft i Stenungsund
Under tisdagen gör polisen tillslag mot arbetsplatser i Stenungsunds kommun i utpekade riskbranscher. Detta arbete görs tillsammans med gränspolisen, tull, skattemyndigheten och kommunen.

Det är insatser som kommer göras under dagarna som kommer.
Företagen finns i Stenungsund, Orust, Tjörn, Uddevalla, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstad.

Vid 10:30 på tisdagen sågs myndigheterna göra kontroller i restaurangbranchen i Stora Höga. Alla personalliggare och övriga papper skall ha varit i ordning på de tre restauranger som kontrollerades i Stora Höga. Kontrollen skall pågå under hela dagen i hela kommunen på olika typer av företag där man kan misstänka att svart arbetskraft kan finnas

Kontrollerna pågår på ett 50-tal arbetsplatser
Tillslagen görs mot företag i så kallade riskbranscher, som enligt polisen kan handla om bilvårds-, skönhets-, restaurang- och byggbranschen.
De som saknar arbetstillstånd eller vistas i landet illegalt tas i förvar omedelbart, därefter riskerar de utvisning.

UPPDATERING
I den senaste uppgiften polisen lämnat ar att polisen hittills tagit sex personer i förvar för att de inte får vistas i landet.
En del har varit efterlysta för att de ska avvisas från landet. En del kände inte polisen till att de överhuvudtaget vistas i Sverige.
Enligt Stefan Kristiansson, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal lever människorna som utnyttjas som illegal arbetskraft av dessa företag under mycket svåra förhållanden.

Polisen träffade folk i Stenungsund inför det nya medborgarlöftet
Allt fler börjar angagera sig för polisens och kommunernas arbete med medborgarlöfte I Stenungsund, detta märkte man på lördagen när polis och kommunfolk träffade befolkningen och ville få in vad man vill att polis och kommun skall göra det kommande året. Vanligaste områden som allmänheten har åsikter om när de träffar polisen är narkotika, ungdomar i riskzonen och trafikfrågor. Många vill också att polisen skall synas mer.

För nästan exakt två år sedan startade polisen arbetet med de första medborgarlöftena som började gälla 1 januari 2017. Precis som då är de två kommunpoliserna Ulf Darell och Carl Besslinger nu ute och träffar allmänheten för att ta emot deras åsikter.

Ett av årets mål går ut på fokusera på ungdomar i riskzonen. Det görs bland annat genom att polisen ska synas mer i miljöer med ungdomar och genomföra minst sex särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i en riskzon. 

Carl Besslinger uppmanar de som kan att komma ut och prata med polisen, samtidigt går det också att skicka in åsikter via polisens hemsida.
26/9 kl 16.00 – 18.00 ICA Kvantum, Stenungsund
27/9 kl 16.00 – 18.00 Svanesund
28/9 kl 16.00 – 18.00 Henån

Stenungsunds kommun låter större fordon köra på vägarna trotts körförbud
Enligt uppgift till Nyheter4.com har Kommunens "Bokbuss" med en vikt på nästan 16-ton ute på vägarna och rullar i kommunen sedan den 22 augusti, trotts att fordonet haft körförbud. Körförbudet för bokbussen har gällt sedan 2018-06-01, enligt transportstyrelsens register på onsdagskvällen.
Man kan säga att det är mycket oroande och anmärkningsvärt att ett så stort och tungt fordon tillåts rulla ute bland annan trafik med körförbud i över 2,5 månad.
På onsdagseftermiddagen kontrollerade där Nyheter4.com om uppgifterna stämde, med att den var ute i trafik. Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen sågs vi den rulla in vid Jörlandagården för att senare rulla vidare till Vårdcentralen i Stora Höga klockan 17:00.
Nyheter4.com frågade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg om hur polisen ser på detta med att framföra bokbussen trotts körförbud, och vad följderna kan innebära för Stenungsunds kommun och föraren som körde om de blir stoppade.
-  Detta är allvarligt att en kommun inte sett till att deras ford är kördugligt och inte är ute i trafik på vägnätet när den har körförbud, Detta är under all kritik, det finns en anledning till att fordonet har körförbud. Men framför allt blir det dyrt om bokbussen stoppas i en kontroll, då det är chauffören som är ansvarig för fordonet och att den inte har körförbud.
Vad kan hända?
När det gäller chauffören blir det en ordentlig ordningsbot säger Thomas Fuxborg. När det gäller kommunen kan det bli allvarligare om bussen blir inblandad i en olycka eller kanske en dödsolycka, då blir det vårdslöshet i trafik eftersom kommunen inte sett till att fordonet är trafiksäkert säger Thomas vidare.
Nyheter4.com kontaktade med enhetschefen Inger Thorsen på torsdagsmorgonen om varför bussen tillåts rulla ute på vägarna trotts körförbud.
- Det vet jag inte, men skall genast kontrollera detta och få det åtgärdat. Är det som ni säger är det väldigt olyckligt att den är ute och rullar på vägarna.
 

Stenungsunds hamnkapten Thomas Alexandersson har slutat
Efter 28 som Hamnkapten i Stenungsunds kommuns hamn lämnar nu Thomas Alexandersson sin tjänst efter att Stenungsunds kommun polisanmält Thomas Alexandersson. En polisanmälan som polisen lagt ned. 
- Jag är besviken på både kommunen och min närmsta chef Mattias Mossberg som skött saken riktigt dåligt.
Anledningen till kommunens polisanmälan skall ha varit att Alexandersson anklagades för att ha tagit upp sin egen båt med den inhyrda kranföretaget som kommunen hyrt in för upptagning.
Då företaget som utförde lyftet av båten inte kunde fakturera Alexandersson själv och då beslutade han sig för att betalde kostnaden för upptagningen med egna pengar på kommunens kortterminal inne i hamnkontoret.
- Jag har gjort rätt för mig och har inte fuskat. Den internutredning som gjorts hade en hel del brister och obesvarade frågor, jag är besviken på kommunens ansvariga.

I fredags förra veckan beslutade sig Thomas Alexandersson att säga upp sig under ett möte med kommunen, den fackliga organisationen Vision och hans jurist efter att ha varit arbetsbefriad under två månader.
Stenungsunds kommunen kom då överens med Alexandersson om ett avgångsvederlag.
Alexandersson slutade formellt i tisdags (denna vecka)

- Det verkar som om man vill göra sig av med mig för att jag sagt ifrån till min chef Mattias Mossberg om hans dåliga ledarskap och att man inte utrett följderna av en ny omorganisation som försämrade för båtägarna som utnyttjar Stenungsunds hamn och bryggor genom att flytta in hela den administrativa avdelningen från hamnkontoret, in till Stenungsunds Arena.
- Dessutom har jag framfört till flera ansvariga i kommunen, om hur mycket dyrare den administrativa handläggningen blir efter att man sagt upp två halvtidsanställda i hamnkontoret och ersatt deras arbete med en person med mycket högre lön och till sämre resultat, både ekonomiskt, personalmässigt och för båtägarna vi hyr ut båtplatserna till.
- Båtägare och kommunen kommer nu att få se hur mycket dyrare både underhåll, inköp med mera kommer att bli.
- Man vill ha bort kunskap och kompetens som kan hota de tjänstemän som anställts med dålig kompetens, och som har dålig erfarenhet av att leda en organisation. Det är så över hela kommunen numera säger Alexandersson.
- Nu vill jag bara glömma Stenungsunds kommun och ägna mig åt annant, bland annat inom båtbranschen. Jag hade tänkt jobba vidare till 67, men så länge blev det nu inte.
 

DEKRA öppnar ny besiktningsstation i Stenungsund
Idag har DEKRA 53 stycken besiktningsstationer runtom i Sverige.
Företaget växer och öppnar ytterligare på 12 orter där manö ppnar helt nya besiktningsstationer. Hedemora, Stenungsund och Avesta läggs bland annat till på listan. Som följd av nyetableringarna söker man även fler medarbetare!

DEKRA:s station i Stenungsund öppnar exempelvis upp i ett område som utvecklas och växer.
DEKRA Bilbesiktning i Stenungsund - Stenunge väg 23

- De nya etableringarna är en del i vår expansion i Sverige. Den långsiktiga planen är att ha minst 100 stationer i drift och täcka merparten av Sveriges större städer. För att göra detta behöver vi även rekrytera duktiga medarbetare och erbjuda enkla sätt för kunden att besikta sitt fordon, säger Jan Martinsson, VD på DEKRA Bilbesiktning i Sverige.
Nedan finner ni en lista över deras bekräftade nyetableringar: 
Stenungsund
Karlskoga
Växjö
Avesta
Falköping
Solna
Halmstad
Örebro
Falkenberg
Vara
Hedemora
Umeå
Stationerna kommer att ha bra öppettider och det finns möjlighet till både tidsbokning och drop-in.
Nu behöver företaget kunniga medarbetare som vill vara med och utveckla besiktningstjänsterna på samtliga orter. Är du certifierad besiktningstekniker eller en person med fordonsintresse kan vi erbjuda dig betald utbildning, gör gärna en öppen ansökan om du inte hittar någon passande tjänst på vår hemsida.

Inte långt kvar till inflyttning av flerbostadshus och villor i Getskär
Ett stenkast från havet, ligger området Saltängen där Dorome Mark just nu håller på att färdigställer de första flerbostadshusen med 16 lägenheter och skall stå klara i slutet av året.

Brf Ängsliljan som den kommer att heta,  är första etappen i området, består av fyra flerbostadshus med totalt 16 bostadsrätter. Lägenheterna har en öppen planlösning mellan vardagsrum och matplats med stora fönsterytor från två håll. Lägenheterna på det övre planet får stor balkong i sydvästläge och lägenheterna i markplan får en bekväm uteplats i samma väderstreck.
2 rum och kök om 62 kvm – 4 st
3 rum och kök om 74 kvm – 8 st
4 rum och kök om 86 kvm – 4 st
På gården ligger förrådsbyggnader och parkeringar i nära anslutning till lägenheterna. Alla lägenheter har egna ingångar från husens gavelsidor. Flerbostadshusen är byggda i trä och har en fasad av både liggande och stående träpanel i en naturnära brungrå kulör

Villorna
När de gäller villorna kommer 4 och 4 byggas åt gången och släppas efter hand. Den första villan för visning kommer att stå klart i februari då sugna köpare kommer att kunna titta in för att få en överblick av villorna.

Kvarteret består av 16 villor – 5 enplanshus och 11 tvåplanshus. Alla är byggda i trä med fasader av liggande trä i en vacker naturgrå nyans och med tak av sedum. Husen har rejäla altaner i söder- eller västerläge, carport och ett utvändigt förråd.
Enplanshusen har en boyta om ca 95 kvm fördelad på tre sovrum och ett vardagsrum som knyts ihop med kök och matplats i en öppen planlösning. Stora fönsterpartier från två håll. Från kök och vardagsrum finns det två utgångar till altan och trädgård.

Tvåplanshusen rymmer fem rum och kök på totalt ca 127 kvm. Även här möts du av en öppen planlösning och fönsterpartier med ljusinsläpp. På entréplanet finns kök, matplats och vardagsrum den självklara platsen för gemenskap, och härifrån tar du också steget ut på altanen.
En trappa upp hittar du den mer privata delen av huset med tre sovrum, ett allrum och badrum.
Tillträde blir under hela 2019
När dessa två etapperna är klara påbörjas nästa etapp som gäller 40 bostadsrätter.

Illustration: Riksbyggen
Illustration: Riksbyggen

Riksbyggen tar över hyresrättsprojekt i Getskär och bygger 74 nya hyresrätter
Riksbyggen köper Bygg-Fasts andel i tre hyresrättsprojekt som sammanlagt omfattar 330 hyresrätter i pågående produktion. Projekten finns i Stenungsund, Nyköping och i Haninge.
De tre bostadsprojekten har initierats av Bygg-Fast och utvecklats av Riksbyggen och Bygg-Fast tillsammans. Projekten har byggstartats i gemensamma bolag där Riksbyggen nu köper Bygg-Fasts del:

I Stenungsund och på Getskärs gamla husvagnsförenings yta skall nu 74 hyresrätter byggas om allt går enligt planerna. På tisdagen gick överklagandetiden ut, nu skall projekter vinna laga kraft, säger Eva Gran projektledare på Riksbyggen till Nyheter4.com.
Eva säger vidare att man påbörja upphandling av entreprenör omgående. Och löper alltväl kan man sätta spaden strax innan jul.
De 74 lägenheter och gatan får namnet Fiskare Karlssons gård nummer 1-6. 
Planerna är att området skall bestå av sex huskroppar. I varje huskropp skall 12-14 lägenheter byggas. Samtliga lägenheter får balkong eller uteplats. De flesta lägenheterna kommer att bestå av ettor och tvårumslägenheter och dessa kommer att ha en egen gemensamhetstvättstuga, men även några treor och fyror kommer också att byggas . De största lägenheterna kommer att bli ca 90 kvadratmeter. Det kommer också att finnas stora ytar av grönområde.
Husens beklädnad kommer att bestå av tr, blå-grå till färgen och ha grått taktegel. Varje lägenhet kommer att utrustas med Bredband 100/100 indraget. Man skall också försöka hålla hyrorna så låga som möjligt, ettorna kan hamna strx under 6.000 kr/månad och då ingår fjärvärme från Stenungsunds energi.

Succé för Stenungsunds Motorshow
Det är första året motorshowen anordnas. Men vilken succé för ansvarig arrangör Rasmus Fridell och hans personal som jobbade hela natten för att bli klar då de första bilarna rullade in tidigt på söndagsmorgonen.
Stenungsunds Motorshow fyllde stora parkeringen och nästan hela grusplanen vid Stenungsunds Arena. Allt från bilar, mc och mopeder och utställare. Närmare 270 stycken totalt.
Även räddningstjänsten var på plats och demonstrerade "säker uttagning" där man live klippte upp ett biltak på ett fordon för att säkert kunna ta ut förare och passagerare.
50 barn och familjer til sjuka barn (Min Stora Dag) närvarade och fick ge pris till sin egen favoritbil.
Därefter var det prisutdelning till de mest populära fordonen som besökarna röstat fram.
Meningen var att eventet skulle öppna klockan 11:00 på söndagen, men redan vid 10:30 började folk strömma till vid insläppet. Detta har pågått under hela dagen, nästan fram till stängning vid 17-tiden.
Och vilket väder man fick, strålande sol och knappt någon vind...och plötsligt kom en hagelskur från ingen stans, men allt var igång efter ca 15 minuter.
Efter en sådan här toppendag ser man redan nu fram till nästa års Stenungsunds Motorshow
För er som inte hade möjlighet att besöka eventet finns här lite bilder att njuta av. Succé är bara ordet.

Allmänhetens invigning fyllde Stenungsunds Arena
På lördagen var det dags för invigningen av Stenungsunds Arenas nya bygge. Mängder av folk hade letat sig ner till den stora invigningen.
Dagen började vid 10.00 med högtidlig invigning som gästas av Annika Strandhäll, socialminister. Därefter blir det prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och rundvandring.
Stenungsund Arena är en plats för alla åldrar och många olika intressen. Man ska kunna äta, träna och umgås under ordnade eller spontana former. Under Stenungsund Arenas tak kommer det finnas simhall, ishall, idrottshall, gym, bastu, bowling, café, restaurang och lokaler för föreningsaktiviteter. 
Redan i början på juli öppnade den nya simhallen för allmänheten. I samband med det öppnade även den nya huvudentrén.
På plats under dagen finns föreningar som berättar om sina verksamheter, en massa prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och fika. Det fanns även möjlighet att gå en guidad rundvandring i huset. 

Lena Philipsson lika het som låtarna på Stenungsbaden
På fredagskvällen i uppklarnande väder fanns ca 2500 förväntningsfulla personer på plats klockan 20:00 när Lena Philipsson intog Stenungsbadens utomhusscen vid inloppet till Stenungsund
Lika het som låtarna levererade Lena Philipsson sina låtar till publiken som såg ut att stormtrivas.
Under nästan två timmar levererade hon både nya låtar som gamla välkända låtar till publikens förtjusning, som inte var sena med att sjunga med. Ni som inte var på plats missade något förträffligt och oförglömligt...

Hamnchefen i Stenungsund arbetsbefriad - Kommunen anser att han är illojal

Hamnchefen Thomas Alexandersson i Stenungsund, har stängts av och har varit arbetsbefriad med full lön i snart en och en halv månad. Stenungsund Kommun ansett att han varit illojal mot Kommunen och har dessutom polisanmält Alexandersson för försök till bedrägeri, .
Alexandersson hade taget upp sin båt med hjälp av Kynningsrud i kommunens hamn.

-  Jag bad Kynningsrud att ställa fakturan till mig personligen, men företaget menade att de inte kunde detta i sitt system. Jag gick då in på hamnkontoret och betalade hela beloppet med mitt privata kort på kortterminalen som finns inne på hamnkontoret, det har jag vittnen på säger Alexandersson.

Källa till Nyheter4,com säger att polisutredningen med stor sannolikhet kommer att läggas ned då polisen inte anser det finns bevis till bedrägeri, eftersom Alexandersson betalt och gjort rätt för sig.

Thomas Alexandersson själv anser att det hela hänger ihop med att han uttalat sig i fler artiklar gällande hamnpersonal som sades upp och påtalade att det blev mångdubbelt dyrare med den tjänstemannen som ersatt de uppsagda som hade lönebidrag.
Han har också kritiserat den nya omorganisationen öppet till sin chef Mattias Mossberg.
Alexandersson anser inte den administrativa delen skall ligga i Stenungsunds Arena utan i hamnen där båtfolket har sina båtar.

Många båtägare står på Alexanderssons sida och håller med om att verksamheten skall finnas där båtarna finns. Det finns redan båtägare som sagt upp sina båtplatser i protest och som stöd för Alexandersson.

Flera båtägare som Nyheter4.com talat med anser att Alexandersson skött hamnen klanderfritt i närmare 15-20 år och är samtidigt väldigt kritiska mot kommunens sett att behandla Alexandersson på.
Dessutom anser man att den nya administrativa personen inte varit nåbar under större delen av sommaren. Man har blivit ombedda att återkomma efter dennes semester i slutet av augusti, eller sända ett mejl.
- Man bedriver väl inte hamnverksamheten på vintern säger en upprörd båtägare till Nyheter4.com.

Även facket Vision är kritiskt till kommunens agerande och är väldigt förvånad över kommunens agerande mot Alexandersson.
Alexanderson själv anser att kommunen vill sätta munkavle på honom och hotar mig därför med avsked säger han vidare.
I den nya organisationen skall man tydligen inte få framföra kritik på ett konstruktivt sätt som till min chef Mattias Mossberg i Stenungsunds Arena.

- Jag vidhåller att den omorganisation som skett innebär stora bekymmer och inte fungerat och har varit till stor nackdel för våra kunder - båtägarna som hyr båtplats i kommunens hamn.
Man skulle aldrig flyttat över hamnfrågorna till Stenungsunds Arena säger Alexandersson.

Den 7 september skall parterna åter träffas och Thomas Alexandersson har sedan en tid tillbaka anlitat en arbetsrättsjurist till hjälp och kommunen skall då få förklara sig om det finns giltigt underlag för en avstängning med arbetsbefrielse.

Läsarbild
Läsarbild

Alla anmälda brott i Stenungsund, Tjörn och Orust
Alla anmälda brott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2.512 brott i Stenungsund.
Det motsvarar 9.654 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Stenungsund har ungefär 26.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Alla anmälda brott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 951 brott i Tjörn. Det motsvarar 6.062 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Tjörn har ungefär 16.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Alla anmälda brott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.197 brott i Orust. Det motsvarar 7.927 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Orust har ungefär 15.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag.

Viktigt om alla anmälda brott
Statistiken för alla anmälda brott innehåller anmälningar från alla typer av brott, där mörkertalen och annat varierar från brottstyp till brottstyp. Dessutom finns det en mängd anmälningar som sedan visar sig inte vara något brott.
Det är därför omöjligt att använda statistiken för alla brott som ett mått på hur den faktiska brottsligheten och utvecklingen av densamma ser ut.
Statistiken för den anmälda brottsligheten visar bara en ganska liten del av den faktiska brottsligheten, och hur olika myndigheter och andra kontrollorgan fördelar sina resurser spelar stor roll för hur statistiken ser ut, och mindre roll för den faktiska brottsligheten.

Som ett exempel kan man ta butiksstölder, år 2003 anmäldes drygt 59.000 stölder från butiker och varuhus och man brukar räkna med att endast mellan fem och tio procent av alla butiksstölder anmäls. Skulle butiker och varuhus satsa mer resurser på att upptäcka exempelvis snattare och därmed fördubbla den andel av den faktiska brottslighet som anmäls från fem till tio procent, så skulle det innebära att antalet anmälda butiksstölder fördubblades. Det skulle i sin tur innebära att det totala antalet anmälda brott, alla kategorier, ökar med drygt fyra procent- även om den faktiska brottsligheten var oförändrad.

Flytbrygga i Stenungsunds hamn lossade
På fredagen och i den pågående stormen har en av flytbryggorna i Stenungsunds hamn slitet sig från förankringen, längst ut på bryggan. Räddningstjänsten är inkopplad.
Bryggan har vridet sig ca 4 m sidledes i stormen. Trolig orsak är att förankringen som skall hålla flytbryggan på plats har släppt.
Kommunen kontaktad, men där finns ingen som kunnat svara på grund av semester. Stor riska att båtar kan komma att skadas om inget görs under pågående storm.

Nyheter4-com har kontaktat Kommunchefen Kicki Nordberg för en kommentar och vad som händer. Kicki är på semester men väldigt tacksam att Nyheter4.com informerade och hon skal nu vidarebefordra informationen till vikarierande kommunchef. Men har inga vidare kommentarer varför Anläggning och fritid inte har personal som tar hand om problemet. Nyheter4.com upplyste kommunchefen om att även all den ansvarig personal på Anläggning och Fritid också var på semester.

Vid 14:36 hade fortfarande ingen från kommunledningen eller samhällsbyggnadsavdelningen hört av sig till någon i personalen i hamnkontoret.
De tidigare uppgifter vi på Nyheter4.com fick från vikarierande kommunchef Anette Oskarsson om att hamnpersonal var på plats sedan några timmar sedan och arbetade visade sig inte vara sanna.

Stängning av järnvägsövergångarna i Stenungsund - preliminär tidsplan
Under måndagen fick Stenungsunds kommun beskedet av Förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet om att stänga järnvägs- övergångarna vid Södra vägen och Solgårdsdalen har vunnit laga kraft.

De två järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgårdsdalen kommer att stängas av och stängslas in. Så här ser den preliminära tidsplanen för arbetet ut:
Vecka 29: Trafikverket påbörjar slyröjning
Vecka 29-33: Arbete med kartläggning över var ledningar går utefter spåret (vatten, avlopp, el, tele, fiber)
Vecka 34: Trafikverket påbörjar arbetet med att sätta upp stängsel
Alla stängsel kommer vara på plats under september månad.

Gökenträff lockade många bilentusiaster
Dodge, DeSoto, Chrysler, Cadillac, Lincoln, Buick, mc, mopeder och gamla traktorer kunde under lördag skådas vid Gökenträffen.
Orust Motorsällskap var en arrangörerna till helgens Gökenträff.
Under många år har Orust MS haft en bilträff i Allmagsparken. Föreningen har även haft träffar i Ellösparken med bland annat bilutställningar men i år provar man att byta plats.
Robert Arvidsson, bilentusiast av stora mått mätt, erbjöd föreningen plats i Göksäter.
Robert räknar med att lördagens träff ska bli startskottet på en årligen återkommande träff.
Den soliga lördagen lockade många bilentusiaster att bege sig till Göksäter. 
 

Karin Åkerman till vänster i bild
Karin Åkerman till vänster i bild

Stenungsbaden utsedd till Europas bästa spahotell
Det var i Nordirland som World Luxury Spa Awards delades i lördags
Karin Åkermark, marknadschef på Stenungsbaden, fick inte bara ta emot inte prist, utan två priser, bästa lyx-spahotell och bästa spahotell för affärsresenärer. 
En stor grattisälsning sänder Nyheter4.com

Stenungsbaden har utsetts till Europas bästa spa-hotell för affärsresenärer och passar samtidigt på att kamma hem titeln som ”Sveriges bästa spa” för andra året i rad.
Stenungsbaden och Bluewater Sports & Health Club är återigen vinnare i den internationellt ansedda tävlingen World Luxury Spa Awards. Hotellet får priset för Europas bästa spa i kategorin affärshotell och utses även till Sveriges bästa Spa Retreat och Resort Spa.
— Det är tack vare våra gästers fina omdömen som vi får dessa fina utmärkelser, så det är de som ska ha äran. För oss är detta ett kvitto på att vårt spa är en av våra stora styrkor som hotell. Det är därför svårt att föreställa sig ett bättre betyg från våra gäster, menar Patric E. Österström, vd på Stenungsbaden.

World Luxury Spa & Restaurant Awards utser varje år världens främsta aktörer i 32 kategorier. Prisutdelningen hölls i Antrim, Nordirland. Över 300.000 internationella gäster röstar fram vinnarna utmärkelsen anses vara ett av de mest prestigefulla ett spahotell kan få.
— Vi är glada över att få ge dessa utmärkelser till Stenungsbaden för ytterligare ett fantastiskt år. Deras spa håller toppklass och de upprätthåller en mycket hög kundnöjdhet, berättar Joanna Evans, Executive Manager för World Luxury Spa Awards.

2017 blev ett rekordår för Stenungsbaden och Bluewater Sports & Health Club. Hotellet har fortsatt investerat i renoveringar och omsättningen slog alla tidigare rekord. Bakom ökningen står främst spaverksamheten tillsammans med höga betyg och rekommendationer från hotellets gäster.
— Det här ska vi förstås fira tillsammans med våra gäster. Och vi kommer att investera vidare för att förbättra gästernas helhetsupplevelse ännu mer. Vi vill erbjuda hotellrum, spa, konferens, events, restaurangbesök och spännande aktiviteter i absoluta världsklass, fortsätter Patric E. Österström.

Rekordsommar för fiskaren Jan Manfjärd på Orust
För två veckor sedan var Nyheter4.com först ut med att berätta om Jan Manfjärd då han lossade en 43,0 kg Marulk på hela 140 cm som lastades av på Orust Fisk i Stocken på Orust

På tisdagen fick Nyheter4.com ett nytt samtal från Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk.
Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som åter fångat en rekordstor fisk, denna gång en piggvar med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken. Då den hade rensats vägde piggvaren hela 6,8 kilo. En bjässe med andra ord

Morgan ville gärna avsluta intervjun förra gången med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Men Jan fortsätter att leverera rekord, och man inte har varit med om en sådan rekordsommar som i år, och då är säsongen inte över. Vi kanske får fler spännande fiskenyheter från Orust Fisk.
att berätta om här på Nyheter4.com 

Nyfiken på hur arbetet går på lv 160 på Orust
Här kan du se bilder från arbetsplatsen där nya Väg 160 byggs mellan Säckebäck och Varekil.

Detta arbetar man med nu
Just nu håller vi på med sprängningsarbeten och stabiliserar delar av vägsträckan med pelare av kalk och cement. Sprängningsarbetena kommer att pågå fram till våren 2019.

Fullt ös på Sundanatta
Igår fredag vaknade Stenungsundsborna till mellan klockan 18-01.
En efterlängtad kväll där folk kunde släppa loss och festa till nere på det lilla torget intill Harrys.
Nyheter4.com hade vägarna förbi och förevigade kvällen med bilder.
Först ut på scen var Örjan Torstensson - underhållaren och som han själv kallar sig - hingsten från Fjällbacka. Som vanligt hade han kistan full av historier och vitsar. Men det stoppar inte med detta, han har en underbar sångröst och fick folk i stämning med bland annat allsång till kända låtar.
Senare på kvällen kunde publiken släppa loss till bandet -  Just nu
Därefter var det DJ fram till kl. 01. - Se bilder från kvällen nedan
 

Röda huset i Stenungsund äntligen sålt
Byggföretaget Bygglogik Sverige AB i Kungälv köper det omdiskuterade Röda Huset i Stenungsund för 580 000 kronor offentliggjordes Stenungsunds kommun  på fredagen.

Affären innebär en rejäl förlust för Stenungsunds kommun  då värdet ansetts vara minst 1-1,5 miljoner.
Företaget på sig fram till den 30 november innan huset skall monteras ned och fraktas bort. Men kommer troligtvis att börja nedmonteringen under september.

Röda huset är ett tvåvåningshus som stått i hamnområdet i Stenungsund sedan över 10 år tillbaks. Huset hart inget bygglov sedan  Högsta Förvaltningsdomstolen för många år sedan upphävde ett godkänt bygglov. Fastigheten har sedan dess ägts av kommunen men stått  som svartbygge i alla år. Man har tidvis använt huset bland annat som förläggning för flyktingar men den senaste tiden har fastigheten stått helt tom.

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar

Ca 500 firade midsommar i Ucklum
Som vanligt var det stor uppslutning när Ucklum hade sitt traditionella midsommarfirande.
Vädrets makter var på firandets sida, sol och lite moln men inget regn. Midsommarfirandet var mellan kl.12.00-14.00 vid rondellen i Ucklum. Det var traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, lotterier, fika, glass och korv försäljning, fiskdamm, hoppborg.
Och givetvis kunde man åka fyrhjuling, testa yxkastning m.m. 
Nedan ser du bilder från midsommarfirandet

Många ville fira nationaldagen i Stenungsund och på Klädesholmen
I solen och värme slöt riktigt mycket folk upp i Kulturhusparken på årets Nationaldag i centrala Stenungsund. Nationalsången, flagghissning och Stenungsunds kommuns Kulturstipendium som tilldelades Stenungsunds Motorsällskap och 20 000 kr av Carola Granell, var en del av dagens högtid. Janette Olsson höll högtidstal. Dessutom fick Strandstädarna 10 000 kronor fly Lions. (se bilder från dagen nedan) Bygdegillet och Harpor Väst gjorde en uppvisning. Nytt för i år var att det finnas lite mer saker för barnen att göra i parken. Bland annat ansiktsmålning, dragkamp och storschack. På plats fanns även STO FN förening.

På Klädesholmen var det trångt som vanligt. 124.200 kronor delades ut till Sjöräddningen för de pengar som kommet in från 2017 "årets sill" Självklart var också att smaka på silltallriken, handla i marknadsstånden, köpa sill och borda sjöräddningens båtar och självklart se hur en räddning går till av olika typer av räddningsbåtar ta upp folk ur vattnet.
(se bilder från Klädesholmen)

314 elever på Nösnäs tog studenten i Stenungsund
I dag var det dags för eleverna på Nösnäsgymnasiet att springa ut i det fria, eller skall vi säga sommarlov för vissa och andra börjar jobba direkt. (se alla bilder från dagen nedan i 6 block)
Dagen började för en del med frukost ihop med sina klasskamrater innan det bar iväg till Sundahallen där mat och underhållning stod på menyn.
16 olika program spran vid 13-tiden ut till väntande familjemedlemmar, syskon, vänner och släkt
Den stora ansamlingen av nära och kära såg ut mer som ett myrfällt runt Nösnäsgymnasiet ipå denna soliga och vackra dag
Det blev tjockt när i centrala Stenungsund när kortegen ringlade sig fram med lyckliga studenter.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Trafikolycka på Tjörn - En till sjukhus
Två personbilar har krockat på väg 160 på Tjörn på lördagen. Larmet om olyckan kom in vid 16-tiden. Räddningstjänsten stängde inledningsvis av vägen i båda riktningar.

Enligt uppgifter så är det en bil som har stått stilla och den andra har kört in den bakifrån
En person har förts till sjukhus efter olyckan. Personen skal inte vara allvarligt skadad.
Vid 17-tiden hade trafiken börjat släppas på växelvis 

Åstols Rökeri tas över av känt krögarpar från Västsverige
Nuvarande garna Pia och Leif Edlund skrev i våras att de ville lämna verksamheten och bestämde sig för att sälja rökeriet.
Nu är det klart att det blir en fortsättning.
Det välkända krögarparet Niclas och Ann Karin Hammarstrand har köpt rökeriet.
Mest känt är Thorskogs slott i Göta älvdalen men paret driver och äger också Barrique på Berzeliigatan i Göteborg och har också flera andra bolag.
Enligt det besked man lämnat kommer Åstols Rökeri att drivas vidare på samma sätt som tidigare.
Man kommer att forsätta ha musikkvällar med välkända svenska artister som till exempel Ebbot Lundberg, Peter Lundblad och Uno Svenungsson.
De nya ägarna kommer att öppna Åstols Rökeri kring midsommar.
 

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

VR-film med plattsättare från Stenungsund
I veckan har ett filmteam med representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Byggindustrins yrkesnämnd gemensamt besökt Stenungsund och Vuxenutbildningen för att spela in en film som ska göra reklam för att få ungdomar att välja yrket som plattsättare.

- Att de valde just Stenungsund beror på våra yrkesutbildningar med språkstöd, berättar den engagerade läraren Magnus Styrén. I stället för att eleverna först ska läsa Sfi i flera år väljer vi att de nästan direkt sätter igång och plugga till sitt yrke samtidigt som svenskstudierna fortsätter. Vi ser att det här har varit mycket lyckosamt inom flera branscher och i princip alla våra elever brukar få jobb.
Eleverna som filmades var Maxamed Cumar Cabdi, 19 år och med rötterna i Somalia, och hans 20-åriga klasskompis Dawoud Jafari från Afghanistan. De har sen i januari praktiserat på Stenungsund Arena. Där har de kaklat väggar och bassänger och lagt klinker på golv. I början kunde de inte så mycket, men nu har de fått upp både tekniken och vanan.
Det märks att Cabdi och Dawoud är populära på det stora bygget. Trots att det arbetar över 60 personer på platsen verkar de känna alla. Det är god stämning och alla hejar och skojar när de passerar förbi.
VR-film
Att filma på en arbetsplats är inte helt ovanligt, men att göra detta i VR tillhör ännu inte vanligheterna. En inhyrd filmfotograf och en regissör från Stockholm monterar upp den något udda filmkameran inne vid bassängen. Kameran, som står på ett stativ, består egentligen av tre kameror som pekar åt varsitt håll. När de sen filmar kan man inte smyga med några lösa mikrofoner eller liknande, eftersom kameran hela tiden filmar i 360 grader, det vill säga hela varvet runt. Efteråt sys filmen samman i en dator till en helhet, som gör att den som så småningom tittar på filmen själv kan ”gå in i” filmen och välja sitt eget perspektiv.
 

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.

Harry och Westkust får pengar från Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet ger pengar till historiskt värdefulla fartyg. Bogserbåten Harry i Lysekil och segelfartyget Westkust på Orust får del av pengarna.
Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, fördelar nu 1 miljon kronor till kulturhistoriskt värdefulla yrkesfartyg för att båtarna ska kunna bevaras. I år fördelas pengarna till nio fartyg.
Bogserbåten Harry i Lysekil, som byggdes 1887, får 150 000 kronor som ska gå till plåtarbeten.
Segelfartyget Westkust på Orust får lika mycket, 150 000 kronor, för att renovera däcket.

Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet

Fritidsbåtar från Orust och Kungälv k-märks
Sjöhistoriska museet k-märker sedan några år fritidsbåtar med förhoppning att öka intresset för äldre båtar. 

Bland annat k-märks en ABC-jolle som byggdes i en fabrik i Kungälv och just det exemplar som nu k-märks gör det på grund av den dokumenterade ägarlängden och den kompetenta renovering som utförts på sista tiden.
Även en seglare, en K25:a Taifun från 1937 är kulturhistoriskt värdefull. Båten byggdes av Gustav Johansson i Kungsviken på Orust efter brodern Hjalmars konstruktion.
Östersjökryssaren Hera i Onsala som konstruerades av Tore Herlin och är byggd på Schelins båtvarv i Kungsör k-märks också av Sjöhistoriska.
Läs mer: Alla k-märkta fritidsbåtar på Sjöhistoriska webb. 

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.