Nyinvigning av Tvets förskola
Nu har vi nyinvigt den renoverade förskolan i Tvet med ett race. Det var ett race på trehjuling med flak mellan kommundirektören, förskolechefen och fastighetsägaren, alla coachade av var sitt förskolebarn.
Vem vann? Det gjorde alla. Föräldraengagemanget är starkt i Tvet och boende i området har alltid sett Tvets skola och förskola som betydelsefull. I januari 2018 sålde vi fastigheten till Tvets Fastighetsbolag AB som ägs av föreningen Tegneby Framtid. Nu hyr vi lokaler av dem för att bedriva kommunal förskola.
- Det så är roligt äntligen få flytta in i de renoverade lokalerna säger förskolechef Anita Ingemansson. Men det varit en krävande process. Mina medarbetare har gjort en fantastisk insats. De har rensat och flyttat allt material samtidigt som de bedrivit undervisning och tänkt framtid.
Fastighetsbolaget har byggt om de tidigare skollokalerna för att passa förskolans verksamhet. Förskolechef och pedagoger har varit delaktiga under hela processen. Nu finns det anpassad inredning, nya entréer, golvvärme, nya toaletter och skötrum. Fokus har även varit på lösningar som håller nere driftkostnader, som LED-belysning med censorer och återvinning för ventilation och värme. Två avdelningar är klara och en avdelning är klar inom kort. Fastighetsbolaget kommer även renovera matsal och personalutrymme.

Kvinna på Tjörn åtalad för olovlig körning och hastighetsöverträdelse
Enligt åtalet i Uddevalla tingsrätt skall kvinnan som är i 50-årsåldern ha kört en personbil då hon saknat behörighet att framföra personbilt. Kvinnan blev stoppad för kontroll av en polispatrull den 11 november 2018 på Lv 160, Hjälteby, Tjörns kommun. Kvinnan står även åtalad för hastighetsöverträdelse på samma plats.
Kvinnan erkänner hastighetsöverträdelse men förnekar olovlig körning.Trotts att körkortsuppgifter visar att hon saknat behörighet att framföra personbil.
Den tilltalade har vid ett personligt möte den 12 mars 2019 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 40 dagsböter à 500 kronor. Summa: 20 000 kronor.

Ändring i principbeslut avseende alkoholservering i Stenungsund Arena
Under onsdagens sammanträde beslutade kommunfullmäktige att ändra sitt beslut den 21 mars 2016 § 64 om att inte tillåta alkoholservering i Stenungsund Arena.
Kommunfullmäktige beslutade att undanta den befintliga restaurangdelen i principbeslutet.
Kommunfullmäktiges beslut innebär att hyresgästen ges möjlighet att disponera den nuvarande restaurangdelen för alkoholservering - förutsatt att hyresgästen efter tillståndsansökan beviljas serveringstillstånd.
Mot bakgrund av Arenans närhet till Nösnäsgymnasiet samt kommunens alkohol- och drogpolitiska plan begränsas alkoholserveringen i Stenungsund Arena till:
- Inomhus i nuvarande restaurangdel
- Vardagar mellan kl 17-23, lördag, söndag och helgdag mellan kl 16-23
- Att omfatta öl, vin och cider

Böter för polsk medborgare som körde berusad i Stenungsund
En polsk medborgare stoppades av en polispatrull den 23 februari 2019 på Braskevägen, Stenungsund för kontroll.
Mannen som är i 45-årsåldern hade kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 0,78 promille.
Åklagarens påföljdsförslag: 100 dagsböter à 70 kronor. Summa: 7 000 kronor. Samt kostnad för provtagning och analys: 400 kronor.
Målet kan avgöras utan huvudförhandling i Uddevalla tingsrätt.
Den tilltalade har vid ett personligt möte den 23 februari 2019 av polis delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.

18-åring står åtalad för brott på Tjörn och i Göteborg
En man i 18-årsåldern står åtalad i Uddevalla tingsrätt för att ha kört personbil utan att ha rätt till det eftersom hans körkort AM inte gav behörighet att köra sådant fordon. Det hände den 17 december 2018 på Lv722 Tjörn, Myggenäs.
Han har vid förande av personbil i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna. Detta genom att han har fört ett fordon som varit utrustat med sommardäck trots vinterväglag, i en i vart fall till förhållandena på platsen för hög hastighet och har därvid fått sladd på bilen och kört in i en bergsvägg.
Han har vid ett annat tillfälle haft en kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 8 mars 2019 på Kruthusgatan, Göteborg.
Mannen erkänner brott i polisförhör

Orust har fått ny kommundirektör
Kommunstyrelsens arbetsutskott har utsett Henrik Lindh till kommundirektör.
Henrik Lindh är vår nya kommundirektör.
Nu är rekryteringsprocessen avslutad och det var på mötet den 10 april som kommunstyrelsens arbetsutskottet beslutade att utse Henrik Lindh till kommundirektör.
Henrik Lindh har varit tillförordnad sedan 1 februari. Henrik har varit vår sektorchef för lärande sedan oktober 2012.

Uppdraget som kommundirektör innebär att som kommunens ledande tjänsteperson. Hen ansvarar för att kommunfullmäktiges, kommunstyrelsens samt utskottens beslut verkställs.
Kommundirektören ansvarar för kommunens övergripande utvecklingsarbete med inriktning på samverkan och samordning av kommunens resurser.
Kommundirektören har ansvar för att driva kommungemensamma strategiska frågor.
Kommundirektören bevakar omvärldsfrågor, leder och driver aktivt utvecklingsprocesser. Kommunchefen har den ledande och övergripande tjänstemannarollen i kommunen gentemot externa intressenter.

Mopedist påkörd i Stora Höga
Enligt SOS så har en personbil och en moped kolliderat vid Stora Höga vid 19-tiden på tisdagskvällen.
Olyckan ska ha inträffat vid Anråsvägen/Stora vägen enligt polisen och inte ute på lv 574 enligt polisen. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till olycksplatsen larmas till platsen.
Föraren av mopeden, en flicka körs till Kungälvs sjukhus med smärta i en axel. I övrigt inga uppgifter om personskador.

Misstänkt drograttfylleri i Stora Höga
Klockan 00:02 natten till tisdagen stoppar en polispatrull en bilist på Getskärsvägen i Stora Höga. Föraren i fordonet är en man i 19-årsåldern som tas med för kroppsbesiktning och provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylla upprättas
 

Man från Stenungsund får fängelse för att ha kört berusad
En man i 45-årsåldern hemmahörande i Stenungsunds kommun har dömts till en månads fängelse sedan han kört rattfull på Göteborgsvägen i Stenungsund i mitten av november förra året.
Mannen ska ha haft 1,76 promille alkohol i blodet när han stoppades av polisen. I polisförhör har mannen uppgett att han på väg till Systembolaget på Stenungstorg för att köpa mer alkohol.
Frivården anser inte att mannen är lämplig för samhällstjänst eller skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.
Uddevalla tingsrätten dömde mannen till en månads fängelse.

Funktionärer sökes till Midsummer Match Cup på Tjörn
I sommar blir det premiär för den internationella seglingstävlingen. Vill du hjälpa till?
Arrangörerna söker funktionärer som kan hjälpa till med transporter, värdar/värdinnor som välkomnar gäster till området, fotografer, informatörer med mera, och naturligtvis folk som kan hjälpa till på vattnet. Du måste ha fyllt 18 år.
Anmäl intresse på Midsummer Match Cup: Kontakta oss.
Välkommen till en kul och lärorik vecka i Skärhamn!

Flera nya matkoncept till Stenungstorg Centrum
Stenungstorg stärker utbudet av mat och dryck med två nya matkoncept som öppnar i april: Karlbergs Krog öppnar i bästa läge mot hamnen och med utsikt mot sundet. På Sandbergs plats öppnar det mobila glasscafét I Love frozen yougurt.
Miljön i Karlbergs Krog blir mysig och ombonad. Restaurangen kommer även att ha en pub och det kommer att finnas fikamöjligheter och glasservering med Lejonet & Björnen som glassleverantör. Menyn knyter an till det havsnära läget. Bakom projektet ligger krögarparet Anders och Camilla Karlberg. Kökschef är Joakim Fredriksen med en bakgrund från bland annat Eggers, Fiskekrogen och Stenungsbaden.
– Vår målsättning är att tillhandahålla ett lite matsmartare sortiment och en bred meny med betoning på fisk, skaldjur och vegetariskt. Givetvis kommer också fågel och kött finnas på menyn, berättar Anders Karlberg, krögare. Med matsmart tänker vi både på hälsan och miljön. Detta innebär bland annat mer vegetariska inslag samt närodlade och närproducerade råvaror så långt det är möjligt.
Det mobila glasscaféet på Sandbergs plats, I Love frozen yougurt, kommer att sälja vanlig glass, yoghurtglass och kommer att ha en juicebar med smoothies och milkshakes
– Vi är glada för de senaste tillskotten som stärker Stenungstorg som en levande mötesplats. På sikt vill vi att andelen mat och dryck i centrumet ökar till att bestå 10 procent av ytan, säger Mariza Olausson, centrumchef på Citycon. 

Nu startar årets skräpplockning
Ett riktigt vårtecken är den årliga skräpplockningen. Över 551 000 människor har redan anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent – de allra flesta är barn på förskolor och skolor. Genom aktiviteten vill Håll Sverige Rent ge barn och unga handlingskraft och framtidstro.

I STO-området är skolor och förskolor anmälda
Från Stenungsund 2 832 personer anmälda, Tjörn 78 personer anmälda och Orust 178 personer anmälda.

Här kan du se listan för Stenungsund >>> 
Här kan du se listan för Tjörn >>>
Här kan du se listan för  Orust >>>
Här kan du se listan för samtliga kommuner >>>

– Med kampanjen vill vi lära alla barn och vuxna att inte skräpa ner.
Vi vill också visa barnen att deras insats är viktig och att vi tar deras åsikter och oro på allvar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Redan nu har drygt 550 000 människor anmält sig till Vi Håller Rent och är redo att ge sig ut på skräpjakt. Totalt är 255 kommuner med och hjälper till. I kampanjen genomförs insatser i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. Förra året deltog 676 366 människor.
Men skräpplockningen handlar inte om att barnen ska städa – utan om att lära. Över nio av tio av de pedagoger som deltagit i kampanjen tidigare år tycker att skräpplockningen ger barn och unga ökade kunskaper om både nedskräpningens effekter och om återvinning och andra miljöfrågor.
 

Inbrottsförsök i Ödsmål
Klockan 22:56 på söndagskvällen kontaktar en villaägare polisen och uppger att han ser minst två personer som försöker göra inbrott i fastigheten, Mannen bor i Helledalen i Ödsmål och uppger för polisen att sambon gått ut för att konfrontera personerna som då ger sig av.
En polispatrull sänds till adressen och undersöker inbrottsförsöket. Polisen menar att det troligtvis är "lokala förmågor" som gjort inbrottsförsök men inte fått med sig något. En anmälan om misstänkt inbrottsförsök upprättas. Inget stulet

Personal misshandlad på restaurang i Stenungsund
Klockan 23.41 på lördagskvällen larmas polis om en misshandel på Harrys Västra Köpmansgatan i Stenungsund.
En man uppges ha slagit till personal på en nattklubb. Gärningsmannen ska ha lämnat platsen, och polis söker efter honom i området.
Han anträffas och omhändertas enligt lagen om berusade personer. Enanmälan gällande ringa misshandel, olaga hot och skadegörelse upprättas.

Stenungsund - Personrån på Nytorps backe
Polis skickas efter samtal om ett rånförsök klockan 00:13 natten till lördagen. En man uppger att fyra för homnom okända gärningsmän ska ha överfallit honom, och försökt att råna honom. Anmälaren uppger att han har blöder i ansiktet, men att han inte behöver ambulans. Polis söker i området utan att anträffa några misstänkta gärningsmän. En anmälan försök till rån upprättas

Stenungsund - Misshandel i butik 
Polis skickas till Östra Köpmansgatan med anledning av bråk i en butik klockan 16:36 på fredagen.
Två personer uppges ha varit inblandade i bråket, och även väktare är på väg till butiken.
Polis har arbetat på platsen och två anmälningar gällande misshandel upprättas, anmälan samt motanmälan. En av de inblandade, en man i 30-års åldern, är även misstänkt för ringa stöld från en annan butik. Han avlägsnas från platsen. Den andre, även han en man, grips av polis. Det finns inga uppgifter om att någon av de två behövde vård i samband med händelsen.

Efterlyst för mordförsök fast i fartkontroll på Tjörnbron
En efterlyst man fastnade i en av polisens hastighetskontroller på onsdagen. Mannen är nu häktad misstänkt för mordförsök.
I veckan genomför polisen en riksomfattande satsning på extra hastighetskontroller.
I Västsverige genomförs kontroller på flera olika platser. Bland annat utanför Stenungsund.
Men det är inte bara fartsyndare som riskerar att fastna.
En man som stoppades för fortkörning vid Tjörnbron visade sig vara häktad i sin frånvaro, misstänkt för försök till mord i Stockholmstrakten.

Mannen var även misstänkt för grov misshandel och grovt olaga hot och fördes till häktet i Göteborg för vidare transport.
Efter händelsen har polisen i södra Fyrbodal publicerat ett meddelande i sociala medier där de uppmanar trafikanter att sluta blinka och varna för hastighetskontrollerna.
”Den person som nu sitter i vårt förvar, efterlyst för försök till mord och grov misshandel, hade med stor sannolikhet inte suttit där om denna person mött just dig som blinkade med helljus. De personer som inte vill ha med oss att göra är väldigt uppmärksamma på alla signaler som kan tolkas som att det är en poliskontroll längre fram på vägen.”, skriver man.

Vinnare av Byggnadspriset 2018 i Stenungsund
I veckan fick vinnarna av Byggnadspriset 2018 ta emot sitt pris från Morgan Andersson (S), ordförande i tekniska myndighetsnämnden. Byggnadspriset gick till ett enbostadshus på fastigheten Strandnorum 1:162.
Motiveringen
"Strandnorum 1:162 är en byggnad med ambitioner. Planlösningen har en dynamisk form som likt en vinge fångar upp landskapets dynamik. Kök och vardagsrum är orienterade mot söder och väster på ett förtjänstfullt sätt. Byggnaden har ett fantasifullt anslag med postmodernt lekfull attityd som genomsyrar såväl exteriör som interiör".
Byggherre är Soile och Arne Algeröd.

Arkitekt är Arne Algeröd.
Bakgrund
Priset delas årligen ut av Tekniska myndighetsnämnden till byggherre och arkitekt för en uppförd byggnad eller anläggning, som med hög kvalitet i såväl utformning som utförande långsiktigt tillför samhället identitet och karaktär.
Verksamheten bygglov anmäler kandidater till byggnadspriset till Tekniska myndighetsnämnden, som utser vinnaren.

Två polska medborgare står åtalade misstänkta för en mängd stölder i Stenungsund, Nödinge och andra städer
De två männen som står åtalade i Uddevalla tingsrätt är mellan 40-45-årsåldern har enligt åtalet stulet en rad varor från företag i Västra Götaland.
1. Bland annat har de två männen olovligen tagit 3 mobiltelefoner och 2 läsplattor till ett sammanlagt värde om 13 928 kronor, som tillhörde Netonnet AB. Det hände den 28 december 2018 på Netonnet Vasavägen, Jönköping.
2. Männen har tillsammans och i samförstånd med annan gärningsman olovligen tagit 23 flaskor whisky till ett värde om 10 967 kronor som tillhörde Systembolaget Aktiebolag. Det hände den 10 januari 2019 på Systembolaget, Anes väg 2, Trollhättan
3. Männen har olovligen tagit 2 GPSer av märket Garmin till ett värde av 10 590 kronor som tillhörde Netonnet Ab. Det hände någon gång den 12 januari 2019 på Norgårdsvägen 8, Uddevalla
4. Männen har tillsammans och i samförstånd med annan gärningsman olovligen tagit 14 flaskor whisky till ett värde av 7 286 kronor som tillhörde Systembolaget Aktiebolag. Det hände den 19 januari 2019 på Ale Torg, Nödinge, Ale
5. Männen har tillsammans och i samförstånd olovligen tagit 9 flaskor whisky till ett värde av 3 591 kronor som tillhörde Systembolaget Aktiebolag. Det hände den 18 januari 2019 på Systembolaget, Östra Köpmansgatan 25, Stenungsund.
6. Männen har tillsammans och i samförstånd med två andra gärningsmän olovligen tagit 6 mobiltelefoner, 2 navigatorer och 4 klockor till ett värde av 49 890 kronor som tillhörde Netonnet Ab. Det hände den 25 januari 2019 på Netonnet varuhus, Andesitgatan 16, Helsingborg
7. Männen har tillsammans och i samförstånd med annan gärningsman olovligen tagit 8 mobiltelefoner till ett värde av 24 000 kronor som tillhörde Netonnet Ab. Det hände den 26 januari 2019 på Netonnet Lagershop Svågertorp, Nornegatan 3 -5, Malmö
8. Männen har också i samförstånd olovligen tagit 4 mobiltelefoner till ett sammanlagt värde om 8 760 kronor som tillhörde NetonNet AB. Det hände den 28 januari 2019 på Netonnet, Vasavägen, Jönköpings
9. Männen har tillsammans och i samförstånd med andra gärningsmän olovligen tagit 5 surfplattor och 6 pulsklockor till ett sammanlagt värde av 36 520 kronor som tillhörde Netonnet Ab. Det hände vid två tillfällen den 8 februari 2019 på Netonnet Kalmar
10. Männen har tillsammans och i samförstånd med annan gärningsman olovligen tagit 3 pulskockor och 2 aktivitetsarmband till ett värde av 15 529 kronor som tillhörde NetonNet AB. Det hände någon gång den 2 februari 2019 på Netonnet Lagershop, Exportgatan 20 b, Hisings Backa, Göteborg
11. Männen har tillsammans och i samförstånd med andra gärningsmän olovligen tagit 2 pulsklockor till ett värde av 7 685 kronor som tillhörde NetOnNet AB. Det hände den 16 februari 2019 på Netonnet, Norgårdsvägen 8, Uddevalla

Brotten bör bedömas som grovt eftersom brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form samt att det varit fråga om systematisk brottslighet som föregåtts av särskild planering.

Utsatta företag yrkar också på ersättning av de stulna varorna

Åklagaren yrkar på att männen utvisas från Sverige och förbjuds att under 10 år återvända hit enligt 8 a kap 5 § och 8 § utlänningslagen (2005:716).

Man står åtalad för grov olovlig körning med lastbil på Tjörn
En man i 30-årsåldern står åtalad i Uddevalla tingsrätt för grov olovlig körning,
Mannen skall ha blivigt stoppad av en polispatrull då han  kört lastbil utan att ha rätt till det. Det hände den 30 mars 2019 vid Myggenäs korsväg, Tjörns kommun. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han tidigare lagförts för olovlig körning. Enöigt åklagaren begick gärningen med uppsåt.
Mannen erkänner brott.

Man står åtalad för flera fall av olovlig körning mm i Stenungsund
En man i 35-årsåldern har dömts för flera trafikförseelser i Stenungsunds kommun
Det hände första gången inträffade den 4 augusti 2017 på yttre ringleden, Stenungsund en 8 augusti 2017 på Grössbacke, Spekeröd, Stenungsunds
Och den tredje gången hände den 15 januari 2019 på Yttre ringleden, Stenungsund
Mannen dömdes samtidigt för narkotikabrott , för att ha innehaft och brukat narkotika och för att ha kört rattfull den 15 januari 2019 på Yttre ringleden, Stenungsund
Han har nu dömts av Uddevalla tingsrätt för tre fall av olovlig körning, två fall av narkotikabrott och rattfylleri.

Misshandel, skadegörelse, inbrott och narkotikabrott i Stenungsund och på Tjörn
Klockan 18:22  på lördagseftermiddagen blir polis kallad till Hasselbackevägen i centrala Stenungsund angående en misshandel. När polis anländer är det lite språksvårigheter, men man får fram att en man född 97 blivit misshandlad och utsatt för olaga hot.Ingen misstänkt gripen och ingen sjukvård behövdes. En anmälan om misshandel upprättad.

Klockan 19:15 kontaktas polis av en kvinna på Tjörn som uppger att hon haft besök av en manlig bekant som blivit arg och slaget sönder en ruta på husvagnen och hotar kvinnan. Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Mannen försvann från platsen. Kvinnan skall göra en anmälan via polisens PKC.

Klockan 20:10 kontaktas polis av väktare som uppger att ett larm en halvtimma tidigare gått på Idrottsvägen i Skärhamn och i Sagabion. Väktare har varit på plats och sett brytmärken i en ytterdörr. Troligen inget stulet och väktare skall göra anmälan via PKC själv

Klockan 00:39  upptäcker en polispatrull en person som misstänks vara narkotikapåverkad utanför Stenungsbaden. Personen som är född 98 tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt narkotikabrott för eget bruk upprättas

Dieselstöld i Stenungsund
Klockan 00:23 larmar ett väktarbolag polisen då man ser på sina bevakningskameror att en person slangar dieselstöd på ett företag i Gröteröd - Ödsmål. Väktare åker till platsen och ser ett fordon men man kan inte knyta den till stölden. Däremot finner man dunk och slagutrustning sum lämnats kvar på platsen. Polis har inte varit på plats och väktarbolaget kommer att göra en anmälan genom polisens PKC

Förändrade villkor i kommunens hamnarna på Orust 2019
Kommunstyrelsen har beslutat att de fasta båtplatserna i kommunens hamnar ska vara enbart för kommunmedlemmar.
Det innebär att de som har en båtplats i en kommunal hamn och inte är kommunmedlem kommer att bli uppsagda från sina båtplatser från och med säsongen 2020.
Dock kommer de att få ha kvar sin båtplats under säsongen 2019 men med 20 procent högre taxa enligt kommunfullmäktiges beslut om hamn- och båtplatstaxa 2019.
Vem är kommunmedlem
I kommunallagen 1 kap 5 § (2017:725) står:
"Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där.
Medlem av en kommun är också en medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater (unionsmedborgare) som är bosatt i kommunen men som enligt 5 § andra stycket folkbokföringslagen (1991:481), inte ska folkbokföra sig där."
Är du berörd av detta och har frågor kan du kontakta hamnansvarig Andreas Sjögren, telefon 0304-33 40 00.
Relaterad information
Båtplatser
 

Digital signering i Stenungsund ökar patientsäkerheten
Från papper och penna till digital app - nu färdigställer Stenungsunds kommun arbetet med att införa digital signering inom sektor Socialtjänsts alla vård- och omsorgsverksamheter. Sista införandet sker den 3 april. Syftet med förändringen är att öka patientsäkerheten för personer inskrivna i hemsjukvården samt att underlätta för medarbetare.
Tidigare har medarbetarna inom hela verksamheten hanterat handskrivna signeringslistor. På listorna noterar de exempelvis att ett visst läkemedel har lämnats ut till en vårdtagare eller att rehabiliteringsträning har genomförts. Från 3 april slutförs hela projektet med införandet av digital signering och alla aktuella enheter är då igång.

– Tidigare har all signering skett manuellt med papper och penna. Det har inneburit en stor mängd papper att hantera och administrera. Nu finns all information samlad via en app i medarbetarnas arbetstelefoner som de alltid bär med sig in till den enskilde. Digital signering frigör tid som personalen nu istället kan lägga direkt på omsorgstagaren, berättar Josefine Dimberg, projektledare för Digital Signering i Stenungsunds kommun.
Bättre överblick
Medarbetarna får en bättre överblick då de via sina arbetstelefoner kan kontrollera omsorgstagarens behov av mediciner, kost och sjukvårdsinsatser och att de har följts. Den ansvariga sjuksköterskan kan enkelt se att patienten har fått rätt sjukvårdsinsats och får automatiskt en signal om en signering försenats.

– När medarbetare påbörjar sina arbetspass får de en snabb överblick över omsorgstagarens behov och vad som hänt under föregående arbetspass. Listor behöver inte lämnas över mellan personal. Ansvarig sjuksköterska får alltid en signal om en signering försenats och kan då direkt stämma av vad som hänt. På det här sättet ökar patientsäkerheten, fortsätter Josefine Dimberg.

De handskrivna listorna har successivt fasats ut och införandet har pågått sedan hösten 2017. Nu slutförs projektet med den sista enheten den 3 april och då är uppdraget med att införa digital signering inom sektor Socialtjänsts alla vård- och omsorgsverksamheter slutfört.

Stenungsunds gymnasiebibliotek i världsklass - för fjärde året i rad!
Nösnäsbiblioteket har gjort det igen! För fjärde året i rad tilldelas biblioteket utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass.
- Det känns verkligen jättekul, säger bibliotekarierna Hanna Dahlberg Källeskog och Ulrika Wahlström.
Det är fackförbundet DIK som ligger bakom utmärkelsen. För att få den ska ett skolbibliotek bland annat bidra till att stärka elevernas digitala kompetens och arbeta läsfrämjande. Stor vikt läggs också vid samarbetet med skolans övriga pedagogiska personal.
På Nösnäsgymnasiet arbetar två bibliotekarier och en biblioteksassistent. Bibliotekarierna är ofta ute i klassrummen och undervisar i informationssökning, sök- och källkritik, presenterar böcker, eller har boksamtal för att nämna några saker.
- I dag blir vi överösta med information från många olika håll, det är lätt att gå vilse. Det här är en bekräftelse på att vi gör ett viktigt jobb och motiverar oss att arbeta vidare, säger bibliotekarie Ulrika Wahlström.
Självklart har Nösnäsbiblioteket även fina lokaler med ett stort utbud av framför allt böcker. Eleverna sitter ofta och pluggar eller umgås i biblioteket och bibliotekarierna finns tillgängliga om de behöver hjälp i sina skolarbeten.
Nösnäsbiblioteket är ett av fem skolbibliotek som får utmärkelsen i Göteborgsregionen. Totalt i Sverige gick utmärkelsen till 64 bibliotek. Även i år låg särskilt fokus på kvalitetsarbetet. I Nösnäsbibliotekets arbetsplan betonas rektorns ansvar för skolbiblioteket och verksamheten utvärderas regelbundet på enhetsnivå.
- Det tror jag är en av orsakerna till att vi fick utmärkelsen i år, säger Hanna Dahlberg Källeskog.
Dessutom utförs numera regelbundet en elevenkät som utvärderar elevernas upplevelse av skolbiblioteket och den enkäten genomförs just den här veckan.
Självklart ska utmärkelsen firas!
- Tårta i personalrummet och godis till eleverna i påsk lär det bli, skrattar Hanna Dahlberg Källeskog.

Livbojen för unga på Tjörn riskerar nedläggning
Livbojen är ett samarbete mellan Tjörn kommun och Svenska kyrkan. Det stöttar och hjälper barn i missbruksmiljöer. Nu har kommunen sagt upp avtalet och Livbojen riskerar att läggas ned skriver SVT.
 Johan Ernstson är kyrkoherde på Tjörn och orolig.
 – Konsekvensen blir ju att man på ett sätt om man använder ett hårt ord, sviker ett stort antal barn och unga, som behöver hitta ett sammanhang, och finnas i ett sammanhang där de förstår att de inte är ensamma. 
Livbojen har funnits i 22 år och varit ett stöd för framför allt barn i missbrukande miljöer.
I en översyn av öppenvården som socialförvaltningen gjort skrivs att besparingen på verksamheten blir 1,2 miljoner kronor. Men också att det utan den här typen av verksamhet kan "innebära försämrade skolresultat och ökad psykisk ohälsa bland barn och unga". 
Liberalen Gun Alexandersson Malm är ordförande i socialnämnden på Tjörn.
– Vi ska jobba med de här frågorna fortsättningsvis, men på ett annat sätt inom den verksamheten vi har i dag. Vi får se över all verksamhet i ett prekärt ekonomiskt läge.

Man hotade förare och passagerare i buss upp till Stenungsund
Stenungsund, våld och hot mot tjänsteman.
En man som åker buss från Göteborg hotar sina medresenärer samt chauffören under färden. Vid något tillfälle har han även knuffat chauffören varför denne kontaktar polis klockan 04.07 på söndagsmorgonen som möter upp i Stenungsund.
Mannen som är i 25 års åldern visar tecken på narkotikapåverkan varför han får följa med för provtagning. En anmälan skrivs och ingen person skadades i samband med händelsen.

Stark utveckling för Stenungstorg Centrum
Förra året ökade Stenungstorg Centrum försäljningen med 3 procent till 736 miljoner kronor. Antalet besökare till centrumet var 3,3 miljoner. 
–  Resultatet visar att Stenungstorg Centrum har en stark ställning som en välfungerande handels- och mötesplats. Den planerade förtätningen kring torget med bostäder och handel kommer att stärka centrumets attraktionskraft ytterligare. Det havsnära läget har många kvaliteter och med ett nytt resecentrum kommer det bli attraktivt att bo här och pendla till Göteborg, säger Martin Kjellman, affärsområdeschef på Citycon.
 

Moped brann på busstationen i centrala Stenungsund
Ett larm kom in till polis och räddningstjänsten klockan 01:24 natten till fredagen, om att en moped brann på busstationen i centrala Stenungsund.
Det handlade inledningsvis om en brand i terrängen. Men när räddningstjänsten kom fram visade det sig att det inte var en brand i terrängen, utan en moped som brann. Enligt räddningstjänsten var det aldrig någon fara för spridning. Det är oklart hur mopeden började brinna
 

Blocketannons polisanmäls av Tjörns kommun
En blocketannons där kommunens konstverk, den digitala skylten vid Myggenäs korsväg, Nordiska Akvarellmuseet samt avdelningen för kultur- och fritid erbjuds till försäljning har polisanmälts av Tjörns kommun.
I annonsen uppmuntrades också till att förstöra genom att kasta sten eller plocka bort egendomen. Som avsändare i annonsen står Tjörns föräldrar. Annonsen är nu borttagen från Blocket.

Vare sig kommunjurist eller kommunchef har tidigare i sina yrkesliv varit med om något liknande.
- Några av de punkter som polisanmälan omfattar innebär försök till bedrägeri, säger Elisabet Ahlin, kommunjurist. I annonsen vill man sälja någon annans, det vill säga kommunens egendom. Att uppmuntra till att kasta sten är också att uppmana till skadegörelse.
- Det här strider mot de demokratiska värderingar som all offentlig verksamhet vilar på, säger kommunchef Ann-Britt Svedberg.
- Min allra första tanke var vilka förebilder dessa föräldrar är för sina barn. Vilka värderingar vill de sända vidare? Jag har svårt att tro att det verkligen är föräldrar på Tjörn som ligger bakom detta. Min erfarenhet är att föräldrarna på Tjörn är engagerade på ett seriöst sätt, fortsätter Ann-Britt Svedberg.
- Jag värjer mig också kraftigt mot den avsaknad av respekt och oförskämdhet annonsen visar för mina medarbetare. Medarbetarna utför de uppdrag som politikerna har beslutat om och bidrar med sin kompetens till den höga kvalitet och attraktionskraft som Tjörns kommun har. Att vara anställd i Tjörns kommun ska inte innebära att bli uthängd på det här sättet, avslutar Ann- Britt Svedberg

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen i Stenungsunds kommun?
Den nationella brukarenkäten "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" har skickats ut i dagarna och är en undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden i Stenungsunds kommun.
Det är Socialstyrelsen som står bakom undersökningen som görs årligen. Enkäten skickas ut per post till alla över 65 år med hemtjänst eller som bor i ett särskilt boende. De äldre får svara på frågor om vad de tycker om sin äldreomsorg.
Brukarundersökningarna är ett verktyg i verksamheternas kvalitetsutvecklingsarbete. Därför är alla synpunkter viktiga. Sista dag att svara är 24 maj
 

Misstänkt drograttfylla i Stenungsund
Klockan 02:29 natten till tisdagen stoppas en bilist i Svenshögen på lv 658 för kontroll av en polispatrull.
Föraren är en man i 40-årsåldern visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen beslutar sig för att ta med mannen för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleri upprättades

Misstänkt rattfylleri med A-traktorförare på Orust
Misstänkt rattfylleri på på A-traktorförare på Orust
Klockan 17:59 på lördagskvällen stoppar en polispatrull en A-traktor för kontroll i Myckleby på Orust. Det visar sig att den unga föraren som är i 15-årsåldern visar tecken på att vara berusad. Polisen tar med sig tonåringen för provtagning och vårdnadshavare kontaktas.
En anmälan om misstänkt rattonykterhet är upprättad

Misstänkt misshandel på Orust
Klockan 16:55 på lördagseftermiddagen fick polisen in ett samtal angående en misstänkt misshandel i Mollesund på Orust
Tre ungdomar befinner sig utanför en affär och smäller smällare. En äldre man blir irriterad och skall enligt ungdomarna kört bilen mot dem, som om att han ville köra på dem.
Polis har varit på plats och taget upp en anmälan om misstänkt försök till misshandel och ofredande. Ingen gripen
 

Stenungsundsbo dömd till fängelse i två veckor
Uddevalla tingsrätt har dömt en man i 45-årsåldern från Stenungsund till fängelse i två veckor och skadestånd på 350 kronor för att först ha kört utan giltligt körkort i september 2018 i Stora Höga där han stoppades för kontroll av en polispatrull, och även för ringa stöld på Hemköp i Stora Höga då han var inne i livsmedelsbutiken och stal varor i december samma år.
 

Kropp som hittades på Orust är nu identifierad
Den kropp som hittades i sjö i början av mars på Orust har nu identifierats och tillhör en man som försvann från sitt hem i i november förra åre skriver lokaltidninge.
Kroppen hittades en livlös vid Grindsbyvattnet öster om Henån.
Nu kan polisen bekräfta att det är samma person.
Missing people haft flera sökinsatser igång under tiden mannen saknats.  

Man åtalad för rattfylleri på Tjörn
Mannen står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,24 milligram per liter. Det hände den 17 november 2018 vid Myggenäs Korsväg, Tjörns kommun. Strafföreläggande har tidigare utfärdats men inte besvarats. Målet kan avgöras utan huvudförhandling. Åklagarens påföljdsförslag: 40 dagsböter à 100 kronor. Summa: 4 000 kronor. Mannen är medborgare i Rumänien
Gränsen för att dömas för rattfylleri i Sverige går vid 0,2 promille och grovt rattfylleri vid 1,0 promille.

Socialtjänsten på Orust anmälda - igen
Den senaste tiden har brister från individ- och familjeomsorgen i Orust uppmärksammats vid två tillfällen.
I höstas skulle två barn omhändertas av polis och personal från socialtjänsten. Något gick dock fel och fel barn omhändertogs. I början av 2019 lämnade socialtjänsten ut handlingar gällande en familj med skyddad identitet, vilket gjorde att familjen tvingades flytta från kommunen.

Nu har journalanteckningar från tre ärenden har försvunnit, efter att en personal i Orust kommun tagit bort vad hen trott var tomma dokument. Det är anteckningar gjorda av familjebehandlare som tagits bort. "Ett systemfel", säger verksamhetschefen. Nu har händelsen Lex Sarah-anmälts.
Det var i januari som en familjebehandlare upptäckte att alla journalanteckningar gjorda i ett ärende plötsligt var borta. I samband med upptäckten gjorde en utredare en genomgång i systemet och upptäckte att anteckningar i ytterligare två ärenden raderats.
Eva Haglund är chef för individ- och familjeomsorgen i Orust kommun. Hon säger att personen som tog bort journalanteckningarna inte skulle haft den behörigheten.

Fröfirma i Spekeröd tar strid mot EU 
För 20 år sen var det nära att Runåbergs fröer i Spekeröd drogs inför rätta för att de bröt mot EU-s regler. De vann striden. Men nu är nya EU-regler på gång som kan ställa till problem skriver P4väst.
Barbro Adielsson och Johnny Andreasson har drivit sitt företag i 37 år. Det är inga ovanliga växter men mycket är gamla svenska kulturarvsväxter. 
Problemet för 20 år sedan var att Runåbergs på egen hand odlar fram frön och säljer sorter som är särskilt framtagna för att passa svenska förhållanden. Och det gillade inte EU.
Deras sorter fanns inte med på EU:s officiella listor, och myndigheterna var på väg att dra Runåbergs inför domstol. Men efter protester från trädgårdsodlare lyckades Sverige få ett undantag från reglerna. 
Och nu hotas mindre fröfirmor igen av nya EU-regler, som kräver dyr och krånglig certifiering. Som enligt Johnny Andreasson är svårt för ett företag som Runåbergs att klara av.
Men han tänker inte ge upp fröodlingen.
– Vi kan inte låta bli för vi vill hålla liv i sorter som inte går att få tag i så lätt.

Orust har störst andel behöriga lärare i regionen
Orust är den kommun i Västra Götalands län som hade högst andel behöriga lärare i grundskolan.
Henåns skola är en av våra fyra kommunala skolor.
I hela riket är Orust rankad som nummer nio av landets 290 kommuner. Av de sammanlagt 101 heltidstjänsterna i grundskolan i Orusts kommun (motsvarande 128 lärare) var det 84 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
- Vi har lyckats väl i sin rekrytering av lärare till grundskolan säger Carl-Göran Strutz tf sektorchef för lärande. Under det senaste året har sektor lärande fått mycket goda resultat i olika rankingar.
Rekryteringsläget har kraftigt förbättrats på senare tid. Orsaken är den goodwill runt våra skolor som skapats genom media och genom goda arbetsvillkor beroende på en god personaltäthet, välanpassade och fina lokaler och en mycket god IT-standard. Lärarförbundets Bästa skolkommun gav en andraplats i landet både 2017 och 2008.
Det finns fyra kommunal skolor, de finns i Henån, Ellös, Varekil och Svanesund. Skolan i Svanesund heter Ängås skola.
Vår bild är att Orust uppfattas som en bra kommun att arbeta i gällande utbildningssektorn vilket skapar en stolthet i organisationen.
Detta är mycket glädjande och ger goda förutsättningar för att bedriva utbildning med fortsatt hög kvalitet.

Kvinna gripen för grov misshandel på Tjörn
Klockan 17:06 på tisdagen larmas polis och ambulans till en adress i Höviksnäs på Tjörn
När polis kommer till platsen finner man en skadad man. Enligt polisen skall en kniv tagets i beslag, men det är oklart i skrivande stund om denna använts vid misshandeln. Mannen kördes med ambulans till Kungälvs sjukhus med okända skador. En kvinna greps och togs med för förhör. En anmälan om grov misshandel är upprättad

Man står åtalad för överträdelse av kontaktförbud i Stenungsund
Mannen delgavs beslut om kontaktförbud den 23 augusti 2018. Beslutet innebar förbud att besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter målsägande NN1. Mannen har brutit mot kontaktförbudet genom att vid tre tillfällen skicka vänförfrågningar på facebook och vid ett tillfälle vara vid målsägande NN1:s bostad samt be hennes granne att vidarebefordra en hälsning till henne. Det hände vid fyra tillfällen under perioden den 5 oktober 2018 till den 22 oktober 2018
Mannen förnekar brott vid polisförhör. Mannen står åtalad i Uddevalla tingsrätt.
 

Stjärnkocken Gustav Trägårdh gästade idag Skogsbackens förskola i Svenshögen 
Idag den 12 mars var dagen då förskolans 38 barn fick finbesök av stjärnkocken Gustav Trägårdh från Sjämaggasinet i Göteborg.
Skogsbackens förskola pyntas med ballonger och blommor för att skapa festkänsla.
Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010 och hans besök var en del av vinsten i den prestigefyllda tävlingen Arla Guldko, som Skogsbacken kammade hem våren 2018 i kategorin Bästa Matglädjeförskola. 
I vinsten ingick också att två personer från personalen fick åka till Stockholm där man fick många tips och idéer fån olika ställen de fick besöka. Kvällen avslutades med en 13-rätters meny.
(Se fler bilder längre ned på sidan)

Gustav Trädgårdh,  tillsammans förskolans kock Victoria Gustafsson och förskolebarnen (minikockarna) tillagade idag en trerättersmeny till lunch. Barnen är vana att få vara med i köket och hjälpa till med det mesta – vilket de även gjorde när stjärnkocken gästspelade hos dem. 
- Vi har dessutom egna små stjärnkockar som säkert vill ge ett och annat tips till Gustav, berättar Anette. 
Alla barnen på förskolan väntar på att bli Mini mästerkockar. Det blir de vid 6-årsåldern och då får vara med i kökets matlagning med rullande schema. Varje onsdag bakas det och då får barnen turas om att vara med då det bakas. Alla barn mellan 1-6 får då vara med.

Skogsbacken är en naturförskola som arbetar målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö.
Nu är det extra fokus på matsvinn. Förskolebarnen – som är mellan ett och fem år gamla – är redan medvetna om hur vårt sätt att hantera mat hänger ihop med miljön. De avskyr att slänga mat eftersom de vet att det gör skada, och de kallar sig själva för ”planetskötare”. 

Skogsbackens lunchmeny den 12 mars
Förrätt 
Majssoppa med pillade räkor, krutonger och persilja
Huvudrätt
Hemmagjorda fiskpinnar av torsk från Norge, krämig äggsås med kryddgrönt, pressgurka, rostad potatis och citron
Efterrätt
Kanelbakat äpple fyllda med russin, vanilj och kryddsmulor och toppade med "Jägarsnus".

Nösnäsgymnasiet är årets UF-skola
Under UF-mässan "Entreprenörskap på riktigt" i Göteborg tog ett stolt gäng från Nösnäsgymnasiet emot priset som Årets UF-skola i Göteborgsområdet.
Även UF-företag från Nösnäsgymnasiet är framgångrika. I kategorin ”Årets hållbara UF-företag” vann Tjörn-ägg UF och är därmed klara för SM i ung företagsamhet. Stort grattis till er!
 

Misshandel i Jörlanda
Klockan 00:53 natten till måndagen larmas polis personal på ett boende om bråk mellan två pojkar .. Polis och väktare sänds till boendet. Allt lugnt när de kommer fram men en anmälan och motanmälan upprättas samt en anmälan om stöld. Okänt om någon behövde uppsöka sjukvården

Tjörnbron ska repareras
Trafiken på Tjörnbron kommer i flera månader att ha svårare att ta sig fram.
Mellan den 11 mars och 16 juni utförs reparationsarbeten på Tjörnbron (väg 160) mellan Tjörn och fastlandet. Detta innebär att trafiken som passerar över Tjörnbron kommer att påverkas på olika sätt beroende på tidpunkt.
Kvällar och nätter
- Mellan klockan 04:30 och 21:00 alla dagar i veckan är ett körfält avstängt på Tjörnbron och hastigheten sänkt till 50 kilometer i timmen.
- Mellan klockan 21:00 och 04:30 alla dagar i veckan är två körfält avstängda och trafiken får köra växelvis i det öppna körfältet med hjälp av flaggvakt.
- Under vissa vardagsnätter, klockan 23:00-04:30, stängs Tjörnbron helt. Vid dessa tillfällen hänvisas fordonstrafiken till färjeleden över Svanesund och vidare mot väg 160, något som innebär en lång omväg för trafiken och därmed längre restid.
Eftersom arbetet som ska utföras vid dessa nattliga helavstängningar är väderberoende är det ännu inte klart när detta sker. Mer information kommer när det blir aktuellt. 
Gång- och cykeltrafik påverkas inte av arbetena utan kommer alltid att kunna passera över bron.
I samband med de nattliga helavstängningarna kommer räddningstjänsten att vid behov kunna ta sig fram över bron.
Mer arbete i höst
Ytterligare reparationsarbeten ska göras på Tjörnbron mellan den 1 september och den 31 december. Då kommer samma trafiklösning att råda.

Tjörn mest företagsamma i Göteborgsregionen
Den 7 mars presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rapporten Företagsamheten. För andra året i rad tar Tjörns kommun hem storslam i Göteborgsregionen!
Svenskt Näringsliv genomför årligen en granskning av Sveriges företagsamhet. Undersökningen är också en grund till de statistikparametrar som används i deras ranking av företagsklimatet i landets samtliga kommuner.
Tjörn vinner för andra året i rad, kampen i Göteborgsregionen. Invånarna på Tjörn är de mest företagsamma, nästa en femtedel äger eller driver ett företag! Siffran är nästan dubbelt så hög som för Göteborgs Stad där endast en tiondel är företagsamma. Men företagsamhet är inget landsbygdsfenomen, möjligen ett ö-fenomen då vi följs tätt av Öckerö, och i Fyrbodal placerar sig även Orust i topp!
Tjörns kommun ligger även i topp avseende andelen företagsamma kvinnor och företagsamma yngre (16-34 år).
Enda smolket i bägaren är att nyföretagandet backar något, en trend som dock är tydlig i hela Sverige. Tjörn har också en hög andel äldre företagare. Hela 27,6% av våra företagare är äldre än 64 år. Det är en av anledningarna till att vi i januari genomförde en generationsskiftesdag i samverkan med bland annat Svenskt Näringsliv.
På Sverige-nivå är företagsamheten störst i kranskommuner till Stockholm. Danderyd (28,4 %) och Lidingö (24,3%) toppar listan. Företagsamheten ökar dock mest i Jokkmokk.

Snabbprotokoll från Stenungsunds kommunfullmäktige 7 mars
Förslag om att ompröva principbeslut avseende alkoholservering i Stenungsund Arena Ärendet utgick då kommunstyrelsen tidigare på dagen 190307 beslutade om att återremittera ärendet.
Anledningen till återremitteringen är att kommunstyrelsen vill komplettera det juridiska perspektivet i ärendet.

Återkoppling av kommunfullmäktiges beslut i juni angående järnvägsövergångar i kommunen
Kommunalråd Bo Pettersson gav kommunfullmäktige en återkoppling vad som har hänt sedan kommunfullmäktige tog beslut vid sitt sammanträde i juni 2018 om att stänga två järnvägsövergångar i centrala Stenungsund.

Sedan sommaren 2018 har förvaltningen arbetat tillsammans med Trafikverket för ökad säkerhet vid tågövergångar i Stenungsunds kommun.

Ett resultat av arbetet är att hela spårområdet mellan stationen och Nösnäs är stängslat och mellanliggande gång- och cykelöverfarter som inte är planskilda har stängts. För att öka behålla tillgängligheten mellan östra och västra sidan av tågspåret fortsätter arbete med att planera för en planskild gång- och cykelöverfart vid Solgårdsdalen tillsammans med Trafikverket.

Trafikverket har sedan en tid tillbaka arbetat sedan en tid tillbaka med en inventering av samtliga ej planskilda järnvägsövergångar längs södra Bohusbanan från Uddevalla till Göteborgs centralstation. I det arbetet har man således även täckt in Stenungsunds kommun.

Utifrån inventeringen kommer myndigheten sätta in åtgärder för att öka säkerheten. Det här arbetet inleds med markförhandlingar och förberedande insatser och förvaltningen kommer följa framdriften i dialog med Trafikverket.

Smitning från trafikolycka på E6 i Stenungsund
En smitning från en trafikolycka, trafikplats 89, Jörlandamotet, E6 inträffade på onsdagseftermiddagen.
Polis skickas till trafikplats 89, Jörlandamotet klockan 17:40, där en trafikolycka mellan två personbilar inträffat.
Enligt uppgift ska en av bilarna ha avvikit från olycksplatsen. Anmälaren, tillika den förare som finns kvar på olycksplatsen, uppger att han är yr i huvudet och ambulans budas till platsen.
Det finns inga uppgifter om han behövde föras med ambulans för fortsatt vård. Det framkommer på olycksplatsen uppgifter om den smitande personbilen, och polispatrullen kan i efterföljande arbete lokalisera och kontrollera bilen och dess förare.
En anmälan om vårdslöshet i trafik och smtining från trafikolycksplats upprättas.

Frihet med el-parcykel på Orust
Idag har Orusts Sparbank berikat vår äldrevård med två el-parcyklar. Nu finns det goda möjligheter för våra äldre inom hemtjänst och på våra boenden att swisha fram på en parcykel.

(Stig och Syrene tillsammans med Birgitta Pettersson VD Orust Sparbank, Kristin Dahlbom enhetschef Kaprifolgården och Marina Hasselgren verksamhetschef äldreomsorg syns på bilden.)

För två år sedan överlämnade Folkhälsorådet en el-parcykel till äldreomsorgen och den har roterat inom kommunen. En par-elcykel är en cykel för två som gör det möjligt att ta med äldre eller funktionshindrade på cykelupplevelser.
- En bekant till mig som arbetar inom omsorgen talade om hur uppskattad el-parcykeln är, men att det var långt mellan tillfällena att använda den, berättar Birgitta Pettersson, VD Orusts Sparbank.
Orusts Sparbank vill stimulera till fysiskt aktivitet, till samvaro och glädje genom att bidra med ökad livskvalitet för de äldre som bor på Orust. Nu kommer det att finnas en i Svanesund, Henån och i Ellös.

Att cykla på en parcykel är en aktivitet som skapar samtalsämnen, minnen och massor av härliga upplevelser. Dessutom är det ett klimatsmart färdsätt för att besöka affären.
Det var både en högtidlig och glad överlämning av cyklarna vid Kaprifolgårdens boende i Henån.

Birgitta fick hjälp av Karin, som är en av hyresgästerna, att klippa bandet. Stig, som också bor på Kaprifolgården, fick cykla premiärturer tillsammans med flera av våra medarbetare.
- Det var lätt att cykla tyckte Stig med glitter i sina ögon. Vilken härlig upplevelse!
Nu utökas cykelflottan till tre el-parcyklar tack vare Orusts Sparbank. El-parcyklarna används av både äldreboenden och hemtjänst. De kommer att finnas på våra äldreboenden; Fyrklövern i Svanesund, Kaprifolgården i Henån och Strandgården i Ellös.

- Det här kommer att betyda mycket för den som vill men inte längre kan cykla på egen hand bekräftar Marian Hasselgren som chef för äldreomsorgen. Att cykla el-parcykel är uppskattad bland våra äldre fortsätter Marina.

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 09:00 larmas polis av konduktör på tåget till Stenungsund om att en kvinna och en man inte vill betala biljetten. En polispatrull möter upp tåget vid Stenungsunds station på Göteborgsvägen. Det visar sig att personerna är kända sedan tidigare i liknande fall.
Kvinnan visar tecken på att vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning. Mannen avvisas från platsen En anmälan om misstänkt drograttfylleri och bedrägligt uppförande är upprättad
 

En avskriven från misstankar om hot mot Nösnäsgymnasiet
En av de två 18-åringar som misstänktes för hotet riktat via sociala medier mot Nösnäsgymnasiet i Stenungsund början av februari har avskrivits från misstankarna.Enligt åklagaren Karin Pedersen så kvarstår fortfarande misstankarna mot den andra 18-åringen.
– Vi vill vända på alla stenar, säger hon.

Flicka från Tjörn åtalas för olovlig körning med A-traktor
Flickan som är i  17-årsåldern har enligt åtalet kört en till personbil ändrad A-traktor utan att ha rätt till det. Det hände den 11 februari 2019 på Lövåsvägen, Henån, Orust kommun. I polisförhör med den tilltalade flickan förnekar hon brott.
I förhör med en polisman Fyrbodal Väst angående hans iakttagelser i samband med stoppet av A-traktorn till styrkande av att detta skedde eftersom A-traktorn upplevdes gå fortare än tillåten hastighet vilket flickan känt till eftersom hon då framförde fordonet.
Enligt körkortsuppgifter (förundersökningsprotokoll) visar att flickan saknat behörighet att framföra fordonet.

Man från Tjörn döms för tretton fall av stölder och narkotikabrott
En man i 20-årsåldern som är hemmahörande i Tjörns kommun har dömts för 13 fall av stöld, ringa stöld och snatteri till villkorlig dom och 40 dagsböter a 50 kronor.
Totalt har mannen stulit kläder och andra varor för över 20 000 kronor. Stölderna har skett mellan augusti 2016 och oktober 2018.
Han ska också betala skadestånd till några av affärerna med totalt 1 100 kronor.
Han döms också för två fall av ringa narkotikabrott, då han tagit bland annat heroin.

Ny återvinningscentral planeras i Stora Höga
Stenungsunds kommun planerar att bygga en ny återvinningscentral i Stora Höga industriområde. Nu är förslaget ute på samråd och allmänheten har möjlighet att ställa frågor, framföra synpunkter eller lämna allmänna upplysningar om sådant som kommunen bör känna till i sitt fortsatta arbete.
Kommunens nuvarande återvinningscentral Kläpp, som ligger i Ödsmål, kommer att finnas kvar. Samrådet pågår 27 februari- 27 mars.
Samrådsunderlag och mer information

Bröder fortsätter satsa i Stora Höga
I snart tio år har bröderna Burtac och Memet Sevgi funnits i Stora Höga med sin pizzeria och på senare år har man utökat menyn med thaimat. Nu satsar man vidare (för tredje gången) och byter namn och utökar menyn.
Tidigare Pizza House och Spicy Wok ändrade namn på fredagen (den 22 februari) till Vallens Food and Friends.

2009 dök ett erbjudande att överta lokalen där en tidigare vägkrog höll till, väg i vägg med nuvarande Circle K i Stora Höga, Bröderna och deras pappa Necati Sevgi såg möjligheterna och tackade till att ta över lokalerna och satsa på en pizzeria. Snabbt visade det sig att pizzerian blev en succé och från att start med tre personer fick man snart utöka personalen till 5 personer.
2014 satsade man vidare med ombyggnad och utökade utbytet med thaimat som också visade sig vara en riktigt bra satsning. Nu utökades antalet anställda ytterligare.
I augusti 2018 stod man i valet eller kvalet att satsa vidare i Stora Höga eller öppna ytterligare en restaurang i Göteborg.

Bröderna beslöt sig att satsa vidare i Stora Höga.
- Vi älskar folket norr om Göteborg säger Burtac Sevgi, som är den äldste av de två bröderna. Det är en helt annan atmosfär och avkopplad befolkning här uppe. Vi älskar deras uppskattning de visar oss och vår personal. Från början hade vi mest folk från de södra delarna av Stenungsund, men snart växte kundkretsen till att vara från Kungälv upp till Orust. Idag är vi uppe i minst 8 anställda på helger för att hinna med.

I början av 2019 startade de sin tredje ombyggnad från en ren pizzeria till att få en mer restaurangkänsla i sin lokal. Man gjorde en totalrenovering för att få en mysigare känsla men ändå behålla inriktningen av sin verksamhet. Man byggde om och till kyl och frysrum mm, samt personalutrymmen för att lättare kunna leverera sin goda mat. Uppe på detta bestämda man sig för att utöka menyn med surdegsbottnar till pizzorna om man vill det. Man börjar också med högrevsburgare för att lyxa till det ytterligare. Inte nog med det, man ville satsa på ett nytt namn som samlade allt man kan erbjuda under ett namn till "Vallens Food and Friends" som man säger är en hyllning till folket i samhället.

Bröderna Burtac och Memet Sevgi hälsar nu gamla som nya kunder välkomna till Vallens Food and Friends i Stora Höga - Stenungsund

Klicka på bild nedan för större format

Midsummer Match Cup - deltagare letar bostäder på Tjörn
Den 24-29 juni samlas världens bästa matchracingseglare i Skärhamn för att delta i Midsummer Match Cup. Nu söker de boende!
Totalt kommer 12 team, internationella och nationella, att delta i tävlingen. De tävlande kommer att behöva boende. Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna bo hemma hos Skärhamnsbor. Under andra tävlingar där man använt modellen har fantastiska relationer skapats, och teamen återvänder ofta till ”sina” familjer år efter år.
Då ambitionen är att tävlingen ska äga rum i många år framöver finns nu en unik möjlighet att starta en egen tradition.
Boendevärdar får tillgång till VIP-områdena för att hänga med sitt team och uppleva tävlingen från första parkett.
Praktiska detaljer och förutsättningar
Race Village kommer att ligga i Södra hamnen, i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet. Seglingarna sker på Hamnefjorden.
Seglarna har ett relativt fullspäckat schema. Det är önskvärt att boendet ligger i närheten av tävlingsområdet så att de enkelt kan gå fram och tillbaka.
Datum: 23-30 juni
Teamstorlek: 4 eller 5 personer
Område: 10-15 min gångavstånd till Race Village


Om tävlingen
Med Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt att för teamen att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är det första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.
Målet med Midsummer Match Cup är att etablera Skärhamn på kartan som en seglingsmetropol och uppmärksamma denna pärla i Bohuslän. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.
– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot, föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass – tiden är rätt nu, Skärhamn är moget för ett större event!

Vill ni bli boendevärd/värdfamilj för ett seglingsteam?
Skicka en intresseanmälan till Hanna Ericksson, hanna@brandspot.com, kontaktperson och boendekoordinator för Midsummer Match Cup. Hon kan bistå med all information och svara på eventuella frågor.

Hamnpromenad vid Stenungsunds hamn stängs av för fordonstrafik
Hamnpromenaden vid torget stängs av för fordonstrafik. Detta är en försiktighetsåtgärd efter att utredningar visar på att det kan vara problem med bärigheten.
I samband med förberedelser inför kommande muddring av hamnen har tekniska utredningar gjorts. Dessa visar på att det kan vara problem med bärigheten. Som en försiktighetsåtgärd stängs nu hamnpromenaden vid torget (från Bistro Beo upp mot gamla Eat) av för fordonstrafik.
Nästa steg är att undersöka situationen vidare och utföra nödvändiga åtgärder.

Konstprojekt i storformat ARTSCAPE kommer till Stenungsund
ARTSCAPE är ett urbant konstprojekt som äger rum i Göteborgsregionen, under försommaren 2019.
 
Under projektets tre veckor kommer konstnärer från hela världen att tillsammans med sina svenska och lokala kollegor skapa storskaliga offentliga konstverk på väggar runt om i regionen. Projektet leds och koordineras av den ideella gatu­konstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommu­nerna.
 
Till skillnad från tidigare Artscapeprojekt är det här projek­tet utformat efter en tydligare röd tråd och ett övergripan­de tema; folksagor från hela världen, och har fått namnet ARTSCAPE SAGA. Konstnärerna blir tilldelade en folksaga var och de har sedan i uppgift att kreativt gestalta den med ett unikt konstverk. När projektet väl är avslutat kommer det finnas en stor samling offentliga konstverk och folksagor att ta del av i hela regionen.
– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Vi tycker det är fantastiskt roligt att Stenungsund är en del av det här projektet, säger Kajsa Finn, kultursamordnare på Stenungsunds kommun. Varje kommun kommer få två muralmålningar målade av en konstnär. Artscape bjuder även in till en workshop där invånare tillsammans med en erfaren konstnärer skapar ett konstverk. Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram.
- Vilka väggar som kommer användas är ännu inte klart. Vi vet inte heller vilka konstnä­rerna är som kommer till Stenungsund, säger Kajsa Finn. Det vi vet är att Artscape är väldigt noga med att välja rätt konstnär till rätt yta, och att uttrycket visuellt passar in med omgivningen, säger Kajsa.
För mer information, kontakta: 
Kajsa Finn, kultursamordnare, Stenungsunds kommun
Tel: 0303-738063
Mail: kajsa.finn@stenungsund.se

FAKTA ARTSCAPE SAGA
När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv,
Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Projektet genomförs i samarbete med Stenungsundshem.
Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban
samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival
någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och
ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Ulf Lundell till Stenungsbaden i sommar
Fredagen den 9 augusti 2019 håller Stenungsbaden återigen en utomhuskonsert som avslutning på sommaren. Ulf Lundell är årets artist, en stjärna som garanterat bjuder på show.
Ulf Lundell, som fyller 70 år i november.
– Vi är fantastiskt nöjda med att kunna välkomna Ulf Lundell till oss. Det kommer med all säkerhet att bli en magisk kväll och passa vår image väldigt väl, säger Mattias Nordevik, eventansvarig på Stenungsbaden, i ett pressmeddelande.
Ulf Lundell har hittills släppt 24 studioalbum och dessutom skrivit 13 romaner.
Biljetterna till konserten släpps på fredag
Insläppstid: kl 18.00
Warm-up med dj kl 18.00-19.30
Ulf Lundell på scen: ca 19.30 – ca 21.45

Stenungsundsbo åtalad för skattebrott
En man i Stenungsunds kommun står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha underlåtit att inkomma med en inkomstdeklaration för beskattningsåret 2015 och därigenom underlåtit att deklarera inkomst av tjänst om 761 584 kr.
Åklagaren menar att det innebar en fara för att skatt undandras det allmänna med 300 506 kronor .
Deklarationen skulle varit avgiven senast den 2 maj 2016 till Skatteverket.
Enligt åklagaren begick mannen gärningen med uppsåt. Mannen förnekar brott.
I åtalet yrkas det att mannen påförs ett skattetillägg tas ut med 40 procent av den skatt som belöper på
ett underlag om 761.584 kr i inkomstslaget tjänst

Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare på Orust
Nu är det dags att nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2019 på Orust. Nominera en eller fler företagare som är värda att lyftas fram för sitt stora engagemang. Nominera honom eller henne senast den 10 februari.
Kriterierna för Årets Företagare är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.
Kriterier 
För att bli nominerad till utmärkelsen Årets Företagare ska följande kriterier uppfyllas: 
Äga & Driva
Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
Ledare & Förebild
Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
Kreativitet & Innovation
Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
Lönsamhet & Tillväxt
Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
Formella krav
Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.
Möjligheter som vinnare
Som vinnare på nationell nivå kan man förvänta sig ett massmedialt genomslag, ökade affärsmöjligheter och, om man inte har det innan, ett medlemsskap i Företagarna med alla våra förmåner som bonus.
Årets Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Årets Unga Företagare delas ut till en framgångsrik företagare under 30 år.

Nominera här via länken >>>

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar

Ca 500 firade midsommar i Ucklum
Som vanligt var det stor uppslutning när Ucklum hade sitt traditionella midsommarfirande.
Vädrets makter var på firandets sida, sol och lite moln men inget regn. Midsommarfirandet var mellan kl.12.00-14.00 vid rondellen i Ucklum. Det var traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, lotterier, fika, glass och korv försäljning, fiskdamm, hoppborg.
Och givetvis kunde man åka fyrhjuling, testa yxkastning m.m. 
Nedan ser du bilder från midsommarfirandet

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter

Vallens IF - damer och herrar
Dam A - div 2 Nordvästra GötalandHerr A - div 5 Bohuslän
Dam 2 - div 3 Bohuslän-DalP19+ - div 1 Västergötland

Vårsäsongen 2019
Fredag 19.4  13.00Herr A - Smögens IF
Söndag 28.4  12.00P19 - Skoftebyns IF
Söndag 28.4  16.00Dam A - Åsebro IF-Brålanda IF
Onsdag 1.5  14.00Dam 2 - Eds FF
Lördag 4.5  13.00Herr A - Bovall-Hunnebo
Söndag 12.5  12.00P19 - IFK Falköping FF
Söndag 12.5  18.00Dam 2 - Orust FC 2
Lördag 18.5  13.00Herr A - Henån-Gilleby
Söndag 19.5 18.00Dam 2 - Ljungskile SK
Fredag 24.5  19.00Dam A - Trollhättans FK
Söndag 26.5  12.00P19 - Råda BK
Söndag 26.5  16.00Dam 2 - IFK Strömstad
Torsdag 30.5  13.00Herr A - IFK Strömstad
Lördag 1.6  13.00Dam A - Skepplanda BTK
Lördag 15.6  13.00Herr A - Grebbestad-Hamburgsund
Söndag 16.6  18.00Dam 2 - Tjörns DFF
Onsdag 19.6  19.30Dam 2 - Munkedals IF
Tisdag 25.6  19.30Herr A - Herrestads AIF 2
Lördag 29.6  13.00Dam A - Ytterby IS
Söndag 30.6  12.00P19 - Trollhättans FF
Höstsäsongen 2019
Lördag 10.8  15.00Herr A - Skärhamns IK
Söndag 11.8  12.00P19 - Alingsås IF FF
Lördag 17.8  13.00Dam A - Bengtsfors IF
VALLENDAGEN, söndag 18 augusti
Måndag 19.8
19.30 Dam 2 - Herrestads AIF 2
Lördag 24.8  12.45Dam A - IK Zenith
Lördag 24.8  15.15Herr A - Rosseröds IK
Söndag 25.8  12.00P19 - IFK Uddevalla
Torsdag 29.8  19.30Dam A - Bullarens GOIF
Fredag 6.9  19.00Herr A - Hogstorps IF
Söndag 8.9  12.00P19 - Skara FC
Söndag 15.9  16.00Dam 2 - Svarteborgs FK
Lördag 21.9  12.45Dam A - Vänersborgs FK
Lördag 21.9  15.15Herr A - IFK Lane
Söndag 22.9  12.00P19 - Stala IF
Söndag 22.9  18.00Dam 2 - Stenungsunds IF
Lördag 5.10  13.00Dam A - Hisingsbacka FC
Söndag 6.10  14.00Herr A - Groheds IF

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.