Singelolycka på Tjörn
På måndagsmorgonen vid 08:07 körde en personbil av vägen i korsningen mellan Surdal/Röra i närheten av Kållekärr ute på Tjörn. Räddningstjänst och ambulans är på plats. Föraren är en man i 40-årsåldern
Oklart om mannen skadats i samband med olyckan.
Vägen är inte avstängd då bilen står bredvid vägen. 
UPPDATERING
Mannen som körde bilen misstänks vara alkoholpåverkad och får följa med för provtagning. Han körs med ambulansen till Kungälvs sjukhus för vidare kontroll. Inga uppgivna personskador. Passageraren klarade sig oskadd. 

Misshandel på MC Donalds i Stenungsund
Klockan 03:58 kallas polis till MC Donalds i Stenungsund där anmälaren berättar att han blivit misshandlad.
Enligt uppgifter till polisen skall killen som är i 20-årsåldern ha blivigt knuffad in i en tv-skärm för beställning, bakifrån och sedan fallet till marken. Gärningsmannen skall då ha sparkat på personen när den låg ned. Gärningsmannen som också är i 20-årsåldern har hunnit försvinna när polis kom till platsen. I förhör med den misshandlade mannen skall ha ha lämnat personuppgifter om vem gärningsmannen är.
Polisen kommer nu att kontakta den misstänkta mannen om misshandeln under söndagen när man fått kontakt med denna

Två misstänkta rattfylleri i centrala Stenungsund inom 7 minuter
Polis anordnar en trafikkontroll på lv 160 på lördagskvällen i höjd med Nösnäsgymnasiet - infart centrum
Klockan 23:43 stoppar man en bilist för kontroll I fordonet sitter en man 50-åråldern som visar tecken på att vara berusad och får blåsa i polisens sollningsinstrument som också visar positivt. Mannen får följa med för provtagning
Klockan 23:50 - bara 7 minuter senare stoppas ytterligare en bilist på samma plats. Denna gång visar föraren tecken på att vara drograttfull. Mannen är i 20-årsåldern och har en passagerare, även han i 20-årsåldern som också visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Polisen gör en kroppskontroll på passageraren och finner en mindre mängd narkotika. Bägge tas med för provtagning. En anmälan om drograttfylleri skrivs på föraren och på passageraren skrivs en anmälan omringa narkotikabrott, eget bruk.

Två misstänkta stoppade för bensinstöld och brott mot knivlagen på Orust
En polispatrull stoppar ett fordon klockan 00:46, natten till lördagen på Elvägen/Åvägen i Varekil för kontroll.
I fordonet finns två män i 30-årsåldern. Vid kontroll av fordonet finner polispatrullen slagningsutrustning och bensindunkar. En av personerna bär också en kniv på sig som beslagtas.
En anmälan om ringa stöld och brott mot knivlagen upprättas.
En vidare utredning tar nu över

Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund - "det tar längre tid att få hjälp"
Förhandlingarna kring deltidsbrandmännens nya avtal har strandat, något som kan påverka räddningsarbetet. 28 deltidsbrandmän från Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund har nämligen sagt upp sig på grund av missnöje.
– Vi har inte personal som är behöriga att köra brandbilarna, så det kommer ta längre tid att få hjälp. Det är en fördröjning som gör att det är kört om det finns nåt liv att rädda, säger Erik Selin som är fackligt ombud på räddningstjänsten i Lilla Edet.
Det aktuella avtalet i Lilla Edet, Stenungsund och Tjörns avslutades 30 november 2019. Sedan dess har deltidsbrandmännen stått utan avtal, något som Nyheter4.com tidigare i veckan skrivet om.
Patrick D'Imporzano är räddningschef för Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund säger till P4 Göteborg.
– Vi sitter just nu och diskuterar hur vi ska lösa den här situationen, men det är inget jag önskar att vi hamnat i det här läget, säger han.

Trafikolycka Stora Höga - Stenungsund
Klockan 17:48 på fredagskvällen blev en cyklist påkörd av en buss 334 i Stora Höga. Olycyckan inträffade på Länsväg 574 i höjd med infarten till Anråsvägen som leder ned till Getskär.
Cyklisten som är en kille i 18-årsåldern blev avförd med ambulans till Kungälvs sjukhus. Kille har klagat på smärta i vänster sida
Patrullen skriver en anmälan om vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.
 

Stenungsunds kajpromenad stängs av
På grund av ett förstärkningsarbete av kajen stängs kajpromenaden av helt från och med 20 januari fram till 1 april. Avstängningen gäller alla trafikanter, även gående.
Det är sträckan mellan Karlbergs krog och Bistro Beo som kommer att stängas av under perioden. Ett spontningsarbete för att förstärka kajen kommer att genomföras.
Arbetet kommer att påbörjas under vecka 3 och kommer då under den veckan att innebära vissa begränsningar för framkomligheten. Från och med vecka 4 stängs kajpromenaden av helt.

Kvinna misstänkt för narkotikabrott och stöld mm i Stenungsund
02.05 Rattfylleri, Spekeröd, Stenungsund. 
Polispatrull skickas till Circle K i Spekeröd, Stenungsund klockan 02.05 natten till fredagen, efter att en kvinna inte kunnat betala för den tankning hon gjort.
Kvinnan upplevs även som påverkad. Polispatrull tar med kvinnan för provtagning, misstänkt för drograttfylleri, grov/olovlig körning, brott mot knivlagen, narkotikabrott och stöld/ringa stöld.

Inget nytt avtal för brandmännen i Lilla Edet
Räddningstjänsten i Lilla Edet har inte kommit överens med dom olika fackförbunden gällande ett lokalt avtal om brandmännens ersättningar. Nu kan brandmännen bli utan tillägg.
Dom olika parterna inblandade i konflikten för räddningstjänsten i Lilla Edet har inte kommit fram till något nytt avtal. Något som framkommer i ett mejl som P4 Väst tagit del av.
Avtalet för räddningstjänst i beredskap, RIB 19, i Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn avslutades 30 november 2019.
Sedan dess har brandmännen stått utan avtal.
När man inte har ett lokalt avtal, gäller ett centralt beslutat avtal för brandmännen.
Ett avtal som reglerar beredskapsersättning och vakansersättning.
Men, i det centrala avtalet ges inga tillägg eller kostnadsersättningar.

Kvinna står åtalad för misshandel på Orust
En kvinna född 1973 står åtalad för misshandel i Uddevalla tingsrätt.
Kvinnan skall ha misshandlat en man genom att upprepade gånger knuffa honom så att han slagit sig mot möbler. Det hände den 27 januari 2019 i Henån, Orust kommun. Mannen skall ha orsakades smärta, sårskada och blånader.
Gärningen har varit ägnad att kränka mannens frid på ett kännbart sätt.
Förhör med den tilltalade kvinnan som vidgår delar av händelseförloppet men förnekar brott.

Gymnasieelev från Orust dog i flygkraschen i Iran
En gymnasieelev från Orust är en av de som omkommit i flygkraschen i Iran. Det bekräftar elevens skola för SVT Nyheter Väst.
– Vi har satt samman vårt kristeam, och har informerat lärare och elever, som nu är på minnesplatsen vi har satt upp, säger Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet.

Ryktena började spridas bland klasskamrater redan under onsdagen. Men på torsdagsmorgonen bekräftades det som många befarade. En av skolans elever var bland de som omkom i flygplanskraschen i närheten av flygplatsen Imam Khomeini utanför Teheran.
– Det är så fruktansvärt. Han var en sådan duktig elev som ville mycket, säger Staffan Hallström.

Kristeam har aktiverats
Under morgonen har skolan informerat de elever och lärare som var ovetandes om tragedin. Skolans kristeam har också aktiverats.
– Vi har samlat den klassen som den här eleven gick i, och där har då mentor, skolsköterska och kurator varit med. Vi har också försökt ta reda på vilka övriga kompisar på skolan som eleven haft, säger Staffan Hallström.

Under torsdagen håller skolan ett särskilt rum öppet för elever som vill skriva kondoleanser.
Det var på onsdagsmorgonen som ett flygplan på väg från Teheran till Kiev kraschade strax efter avfärd. 167 passagerare och nio besättningsmän befann sig på planet och befaras ha omkommit i kraschen. Åtminstone 10 personer på flyget ska ha varit bosatta i Sverige, enligt utrikesminister Ann Linde. Det står ännu inte klart vad som orsakade kraschen.

Stenungsund - Pendelparkering på CW Borgs väg är klar
Pendelparkeringen på CW Borgs väg är nu färdig att användas. Den innehåller cirka 40 platser.
Parkeringen kommer under första tiden att vara avgiftsfri men på sikt avgiftsbeläggas med 30 kronor per dag. Information om vad som gäller kommer att skyltas på plats.
Tillfällig parkering
Riksbyggen har anvisats marken som planeras bebyggas med seniorbostäder, trygghetsboende och kontor. Detaljplanearbetet är inte klart och fram till dess kommer ytan kunna användas som tillfällig pendelparkering.
 

Man misshandlad på Tjörn -  misstänkt gripen i Höviksnäs
Polis och ambulans skickas till en bostadsdress klockan 07:36 på torsdagsmorgonen, där en man uppger att han blivit misshandlad, genom slag med tillhygge i huvudet.
Den misstänkte för händelsen uppges befinna sig på platsen, och de båda männen ska vara bekanta med varandra.
08.00 Polis anträffar den misstänkte mannen, som grips på platsen. Mannen som blivit misshandlad förs med ambulans till Kungälvs sjukhus.

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 03:41, natten till torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 740, Tegneby på Orust för kontroll.
I fordonet sitter en man i 40-årsåldern som visar tecken på rattfylleri och är välkänd för polisen sedan tidigare. Mannen tas med för provtagning, och då mannen tidigare vid upprepade tillfällen kört fordonet utan att ha rätt till det samt påverkad beslutar polispatrullen sig för att förverka fordonet enligt §7 i trafiklagen säger polisens presstalesperson Anna Göransson. Bilen bärgades från platsen under morgonen.

Hotade personer i STO-regionen med startpistol om de inte köpte ut nya mobiltelefoner
Två män ska genom hot ha fått flera personer att köpa ut nya mobiltelefoner från butiker i bland annat Göteborg. Hoten har bland annat framförts med hjälp av en startpistol. Männen ska också ha uppgett att de som köpte telefonerna inte skulle få några skulder då en person på Kronofogdemyndigheten skulle se till detta. De båda står nu åtalade vid Göteborgs tingsrätt.
Två av målsägandena är från STO-området. En är i 20-årsåldern, berättar i polisförhör att han fick kontakt med den 28-årige mannen via en kompis under förespegling att han skulle kunna tjäna pengar. Han stämde träff med den äldre killen och ombads ta ut saker på faktura, saker som mobiler, abonnemang, kläder och annat som gick att sälja.
Killen beställde flera mobiltelefoner som han hämtade ut och senare lämnade över till 28-åringen. Han startade även abonnemang i sitt namn. Meningen var att han skulle få pengar från mannen. Sammanlagt fick han 2 000 kronor i stället för de utlovade 100 000.
Även en annan kille från STO plockade ut telefoner till 28-åringen. 28-åringen hade hört av sig till honom och hotat med att ett mc-gäng skulle stå utanför hans dörr om han inte gjorde som han sa. Han åkte med 28-åringen och två andra till Elgiganten. Dagen efter var han tillbaka och spärrade abonnemangen och polisanmälde händelsen. 
I förhör har 28-åringen förnekat brott. Han har suttit häktad sedan 6 september i år. Nu åtalas han och en annan man fi 20-årsåldern för över 20 fall av utpressning och bedrägeri. Han åtalas även för vapenbrott då han haft en startpistol som han ska ha hotat en del av målsägarna med.
De misstänkta männen är i 20- respektive 28-årsåldern.

Man åtalas för misshandel i Stenungsund
En man född 1973 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för misshandel
Mannen skall ha misshandlat en kvinna genom att ta tag i hennes ben och dra henne ner från sängen så att hon ramlade ner på golvet och när målsäganden tagit sig upp i sängen igen, spottat henne i ansiktet, dragit ner henne från sängen igen och sedan ställt sig på hennes fot.  Det hände den 29 juni 2017 på Rödklövervägen i Stenungsund, Kvinnan skall enligt åtalet ha orsakades smärta och blånader på armar och fot.
Mannen förnekar brott i polisförhör.

Fårbonden Daniel på Tjörn levererar närproducerat
Daniel Magnusson är en av de lokala livsmedelsleverantörerna som upphandlats av Tjörns kommun under 2019.
I början av november serverades det lammbiffar med fetaost på Kvarnbackens äldreboende i Rönnäng. Det är ett resultat av den upphandling som gjorts med de lokala företagen Tolleby Lamm och Fårgård samt Moriks fårgård.
Vi ställde några frågor till Daniel Magnusson på Tolleby Lamm och Fårgård.
Vad betyder det för lokala företagare att det görs en sådan här satsning?
Det är jättebra, skapar medvetenhet och möjliggör kanske att fler vågar satsa.
Idag pågår en diskussion avseende ekologiskt kontra lokalproducerat, hur ser du på detta?
Jag är absolut för närproducerat. Ekologiskt jordbruk är på Tjörn väldigt svårt då vi har många små gårdar. Det kostar också mycket att blir certifierad. Vi väljer istället att vara öppna och visa våra kunder att djuren har det bra och att våra produkter håller god kvalitet.
Varför skall man äta just fårkött?
Det är nyttigt och gott, samtidigt som fåren och lammen verkligen hjälper till att hålla våra marker öppna.
Varför blev du fårbonde?
Jag har alltid varit intresserad av jordbruk och har tagit över mina morföräldrars gård. Först 2015 lyckades jag dock övertyga min fru om att driva ett aktivt jordbruk. Vi började med sju tackor och nu har det vuxit till 65 tackor. Vi kombinerar jordbruket med arbete som sjökapten respektive förskolelärare.

Misstänkt narkotikabrott på Orust
Klockan 03:53 på måndagsmorgonen får polisen in ett larm om en gapig och stökig man i Torp på Orust
En polispatrull sänds till adressen och träffar på en ung man i 18-årsåldern som uppträder narkotikapåverkad. Polispatrullen beslutar sig att ta med den unge mannen för provtagning.En anmälan om narkotikabrott, eget bruk är upprättad.

Bostadsinbrott upptäckt på söndagseftermiddagen i Stenungsund
Stöld genom inrott i bostad har indräffat på  Nytorpshöjd i Stenungsund.
Polispatrull skickas till en bostadsadress klockan 14:00 i Nytorpshöjd, med anledning av stöld genom inbrott i bostad.
Inbrottet ska ha skett någon gång mellan i går till i dag, genom att man tagit sin in via ett fönster. Det är i nuläget okänt vad som tillgripits i samband med inbrottet.
Det skett ett flertal inbrott i bostäder i Stenungsund under det senaste dygnet. Men ifall brotten har någon gemensamt är inget som fastställts.

Nytt villaibrott i Stenungsund
Stöld genom inbrott i bostad, Kyrkenorum konstaterades på söndagsförmiddagen i Stenungsund.
Polis skickas till Kyrkenorum klockan 11:58, efter samtal om inbrott. Ett fönster på baksidan till ett hus är öppet, med brytmärken runt ett fönster på framsidan. Polis dokumenterar platsen, och gör en brottsplatsundersökning. Boende i huset kontaktas, och en anmälan stöld genom inbrott upprättas. Det är oklart vad som tillgripits i samband med inbrottet. Det finns ingen misstänkt.

Vansinnesfärden på E6 – förare körde mellan Stenungsund och Ljungskile i motsatt riktning
Flera oroliga trafikanter larmade polisen, natten mot söndag, efter att en bil kört i fel körriktning på motorvägen. 
– Bilen färdades en lång sträcka, från Stenungsund till Ljungskile, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.
Det var strax före 03-tiden, natten mot söndag, som samtalen trillade in. En bil körde i motsatt riktning, mot norr, när vägbanan i själva verket är södergående.
Polis ryckte ut och fick stopp på bilen i centrala Ljungskile. Bakom ratten satt en man i 35-årsåldern, till synes påverkad, som togs med för provtagning.
– Det här är mycket ovanligt som tur är, säger Anna Göransson.
Föraren är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott genom innehav och drograttfylleri.

Man gripen för stöld och narkotikabrott på Willys i Stenungsund
Polis kontaktas av en butikskontrollant på Willys på Strandvägen i Stenungsund angående att man gripet en man för stöld och som verkar vara narkotikapåverkad. Polispatrull anländer till butiken och övertar gripandet av en man i 45-årsåldern. 
Mannen grips och tas med för provtagning
En anmälan om narkotikabrott, ringa innehav och stöld upprättas på platsen.
 

Inbrott i centrala delarna av Stenungsund
Klockan 18:48 på lördagskvällen kontaktas polis om ett pågående inbrott i centrala delarna av Stenungsund. Polispatrull sänds till platsen även en polishelikopter. Ett fönster är uppbrutet enligt polisrapporten, men ingen kvar på plats när polis anlänt. Oklart vad som stulits, ingen gripen
Texten uppdateras

Villainbrott i Stenungsund 
Polispatrull skickas klockan 18.35 på lördagskvällen till en bostadsadress i Kyrkenorum, där ett inbrott skett. Ägarna till villan har bara varit bora et par timmar när de kommer hem och upptäcker inbrottet.
Man ska ha tagit sig in i en vill genom att borrat i altandörren. Polis på plats kan konstatera stöld genom inbrott, där smycken och kontanter tillgripits. Polis håller förhör, dokumenterar platsen samt genomför dörrknackning. 
En brottsplatsundersökning kommer även att göras för att säkra eventuella spår. Det finns ingen misstänkt gripen nu påsöndagsmorgonen. 

Man står åtalad för grovt rattfylleri Stenungsund nr 2
En man född 1986 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri. Mannen skall ha kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 2,90 promille. Det hände den 22 december 2018 vid Kyrkebyvägen,
Jörlanda, Stenungsunds kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 1,0 promille i blodet.
Mannen förnekar brott.

Man åtalas för grovt rattfylleri i Stenungsund nr 1
En man född 1968 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri. Mannen skall enligt åtalet ha kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,52 milligram per liter. Det hände den 15 september 2019
på Vikevägen, Ödsmål, Stenungsunds kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 mg/l i utandningsluften.

Normalnatt för att vara en nyårsnatt i STO-regionen
Nyårsafton gav som vanligt polis och räddningstjänst att göra
Med andra ord, en hel del fylla, bråk, misshandel och trafikbrott i Stenungsund, Tjörn och på Orust.

I Stenungsund
Polisens presstalesperson Ulla Brehm berätta på morgonen att i 
Stenungsund stack följande händelse ut i mängden av ingripanden.
Klockan 03:47 fick polisen samtal om bråk mellan två män i Ödsmål där det uppgavs bråka, kasta glas och gapar. En polispatrull sänds till adressen och får medlar mellan de inblandade. Ingen anmälan skriven.

Även ett antal personer har omhändertagets för att ha varit för berusade i Stenungsund och på Stenungsbaden. Även ett antal misshandelsfall har rappoterats

På Tjörn 
Klockan 00:26 larmades polisen till Brevik till en privat ungdomsfest där ett stort bråk inträffat.
Enligt en inrigare till polisen skall det ha varit ca 20 personer som bråkade. När polispatrull anlände fick de tillkalla en ambulans då en av festdeltagarna under 18 år behövde vård och kördes till Kungälvs sjukhus. Vårdnadshavare kontaktades också och fick köra till sjukhuset för att möta upp.
Även en ung kvinnas vårdnadshavare kontaktades och fick hämtas på platsen. Ett antal anmälningar och motanmälningar om misshandel och olaga hot upprättades av polisen

På Orust
Där inträffade en grov olovlig körning i Myckleby på nyårskvällen vid 18:42, Föraren saknar körkort. Föraren är känd sedan tidigare av polisen. Bilen togs i beslag enligt §7 och bogserades bort.
En anmälan gällande grov olovlig körning upprättades

Klockan 00:25 stoppade polisen en kvinlig förare i 20-årsåldern på länsväg 160 i Henån för kontroll.
Den kvinliga föraren blåste positivt i polisens sållningsinstrument och togs med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättades.

Stenungsundsbo betalar av lån och reser efter miljonvinst på Andra Chansen
Under lördagen var det premiär för Andra Chansen där Lottospelare hade möjligheten att vinna en miljon kronor vid sidan av den ordinarie Lottodragningen. En av de femton miljonvinnarna var en kvinna från Stenungsund som hade svårt att tro på beskedet då hon fick det över telefon.
I samband med lördagens Lottodragning introducerades det nya spelet Andra Chansen. Där hade Lottospelare som lämnat in rader mellan 26 juni och 28 december chansen att vinna en miljon kronor. Dragningen resulterade i femton miljonvinnare från Kiruna i norr till Malmö i söder.
En av vinnarna var en kvinna från Stenungsund som hade svårt att tro på miljonvinsten som just landat i hennes knä. Då Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör ringde upp vinnaren var hon inledningsvis väldigt skeptisk. Men efter en stund i luren så började hon sakta men säkert förstå att det inte handlade om en bluff.
– Är det här sant så är det ju helt fantastiskt, sa hon.
"Fortfarande svårt att förstå"
Kvinnan i 40-årsåldern berättade att hon inte hade för vana att spela Lotto varje vecka, men att det blev några rader med ojämna mellanrum. Tidigare hade hon aldrig vunnit någon storvinst.
– Jag har fortfarande svårt att förstå det här, men det blir en riktigt bra början på ett nytt år, fortsatte kvinnan.
Att hon inom kort skulle ha en miljon kronor på kontot var svårt att greppa. Och exakt vad hon skulle kunna använda vinstpengarna till var en detalj hon inte hunnit tänka särskilt länge på.
– Det här är inget man räknar med direkt och jag måste nog bearbeta det först. Men mina första tankar är att betala av lånet på bilen och åka på någon resa.
"Roligt att kunna överraska" 
Svenska Spel Turs vinnarkommunikatör Martin Ridderstolpe gladdes med kvinnan från Stenungsund som fick miljonbeskedet lagom till nyår.
– Det är fullt förståeligt att kvinnan var något tveksam i början av samtalet. I vanliga fall ringer vi Lottovinnare som kan kolla sina rader för att förstå att det hela är sant. Andra Chansen är ett nytt spel som fungerar på ett annat sätt, där vi vinnarkommunikatörer har nöjet att leverera vinstbeskedet. Det är riktigt roligt att kunna överraska med ett miljonvinstbesked, säger han.
Vinnaren från Stenungsund önskar vara anonym.

Mindre lastbil hittades upp och ner på Orust
Ett bud hittade en mindre lastbil som låg upp och ner och blinkade blinkers i närheten av Röra på orudst på måndagsmorgonen klockan 04:00.
Polis larmades till oklycksplatsen klockan 04:04 säger polisens presstalesperson Ulla Brehm
Anmälaren kunde inte se någon i lastbilen och när polis kom till platsen sökte man i och runt bilen efter någon förare. Men man hittade ingen person i anslutning till lastbilen.
Det är oklart om någon skadats i olyckan. Ägaren till fordonet är en man i 30-årsåldern som polisen fortsätter att söka.
I och med att ingen sett den som körde lastbilen går det inte att styrka något brott.

Trafikolycka Stenungsund
På söndagseftermiddagen strax efter klockan 16 skall en bilist köra ut från Kullens handelsträdgård och ut på lv 160, var det meningen.
Men av oklar anledning har bilisten kört rakt fram i svängen ut från Kullens och hamnat ute på en äng och någon meter lägre än vägbanan. Oklart med om det medfört några personskador.Grattis Stenungsund och alla andra miljonärer
28 december blev 15 Lottospelare miljonärer på sina redan spelade Lottorader i första Andra Chansen-dragningen någonsin. Vann du på Andra Chansen?
Om du bor i någon av orterna nedan finns chansen att du vunnit 1 miljon kronor. Våra vinnarkommunikatörer ringer alla Andra Chansen-vinnare för att gratulera till miljonvinsten.

Hit gick miljonvinsterna på Andra Chansen 28 december
Alingsås
Borås
Ekerö
Flen
Heby
Kinna
Kiruna
Malmö
Munkedal Kommun
Stenungsund
Stockholm
Strömstad
Töreboda
Västerås
Umeå

De 15 vinnarna är fördelade över hela Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Ser man till fördelningen av miljonvinnare mellan könen, så är det mycket jämt fördelat. Av de 15 vinnarna är sju kvinnor och åtta män.
För Svenska Spels Turs vinnarambassadör, Pierre Jonsson och hans vinnarteam, väntar nu uppgiften att försöka få tag på dessa 15 nyblivna miljonvinnarna.
Ett uppdrag som kan bli mycket spännande då det handlar om ”bonusmiljoner” som delas ut.
─ Det här blir en speciell kväll och spännande mellandagar. Normalt brukar vi ta kontakt med de som vunnit på den ordinarie Lotto- och Jokerdragningen, men nu talar vi om en lite annan typ av vinst, säger Pierre Jonsson.
─ Tänk att vinna en miljon kronor på en Lottorad man lämnat in det senaste halvåret och dessutom då kanske inte varit i närheten av sju rätt och de riktigt stora vinsterna. Här kan man verkligen tala om att få en andra chans.
─ Mina kollegor och jag kommer direkt sätta tänderna i listan med våra 15 nyblivna miljonärer som finns i länen Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppland, Västerbotten, Västra Götaland och Västmanland, avslutar Pierre Jonsson.

Misshandel i centrala Stenungsund
Klockan 02:39, natten till lördagen kallas polis till Stenungstorg där yngre kvinnor slogs för fullt. En kvinna skall ha misshandlats utanför systembolagets butik på torget. En av de yngre kvinnorna skall ha träffats av ett slag i ansiktet.
En anmälan om misstänkt misshandel har upprättats av polispatrullen på platsen. Ingen skall dock ha behövt uppsöka sjukhus.

Danskt par blev bestulna på alla julklappar och väskor
i Stenungsund

Ett danskt par hade varit i Sverige för att fira jul. På torsdagen var de på väg söderut på E6 och stannade vid Burger King i Spekeröd för att få i sig en bit mat. När de ätit färdigt och kom ut från Burger King vid 18:50, hade någon krossat bakrutan på bilen och tömt den på väskor och julklappar. Polis larmades klockan 18:57
– Jag vet inte vad som stals men det var väl julklappar, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
En patrull åkte till Burger King för att ta upp en anmälan om stöld. Det ska enligt Peter Adlersson inte finnas någon misstänkt gripen för stölden.

Kvinna misshandlad på Orust
KIlockan 18:21 på onsdagskvällen kallas polis till Flatön på Orust angående en misshandel. Enligt polisen skall två kvinnor ha slagets, varav den ena skall ha fått ett slag i ansiktet och den andra kvinnan skall ha putts ned för en trappa och skadats. Kvinnan fick köras med ambulans till NÄL För kontroll. En anmälan om misshandel har upprättats.

Räddningsfordon påkörd vid trafikolycka på E6 Stenungsund
En personbil kör in i sidoräcket av E6:an strax efter Jörlandamotet i södergående riktning klockan 05.05 på torsdagsmorgonen.
Personen som körde bilen lämnar platsen till fots. Polis samt räddningstjänst till platsen som röjer undan delar av bilen samt försöker få den ur körbanan.
Det råder totalstopp på platsen då personbilen står mycket illa till. Föraren av bilen har sprungit från platsen varför en hundpatrull påbörjar spårning efter personen. Efter tips från allmänheten påträffas föraren som får följa med till polisstationen då han blåst positivt samt får redogöra för det inträffade.
I samband med räddningsarbetet på platsen kör en bil in i Räddningstjänstens tankbil som finns på platsen.
Föraren av bilen får åka med ambulansen för kontroll. En anmälan om vårdslöshet i trafik skrivs i samband med den senare krocken.

Man åtalas för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott på Tjörn
En man i 30-årsåldern står åtalad för står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott på Tjörn

Mannen har vid framförande av personbil i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna genom att underlåta att stanna på polismans tecken, väsentligen överskrida den tillåtna hastigheten, köra på fel sida av vägbanan, köra på fel sida av en refug, passerat en vägkorsning utan att anpassa farten vilket tvingat en trafikant till kraftig inbromsning, hålla i en, med hänsyn till förhållandena, allt för hög hastighet vilket lett till att mötande trafik tvingats väja åt sidan för att undvika kollision samt han varit nära att åka av vägen.

Ovan nämnda färd har delvis skett i ett bostadsområde. Det hände den 2 februari 2019 på bl.a. länsväg 160, Myggenäs, Tjörns kommun. Mannen har även kört personbil utan att ha rätt till det då han inte innehaft körkort.
Gärningen bör bedömas som grov eftersom han varit grovt oaktsam och/eller visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom.
Mannen skall ha använt amfetamin och hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under färden har funnits narkotika kvar i hans blod.
I polisförhör med den tilltalade, som erkänner rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning, grovt brott. Avseende grov vårdslöshet i trafik vidgår mannen händelseförloppet men förnekar brott

Tidigare har mannen ha kört motorcykel efter att ha använt amfetamin och hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Det hände den 17 februari 2019 på Nicklassons Väg, Kållekärr, Tjörns kommun som mannen samtidigt åtalas för.
Även denna gång har mannen kört utan att ha rätt till det.
Vid förhör med den tilltalade erkänner han brott

Kvinna står åtalad för grov olovlig körning och för drograttfylleri i Stenungsund och på Tjörn
En kvinna i 55-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för flera fall av grov olovlig körning och rattfylleri i Stenungsund och påTjörn.
Kvinnan skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 14 december 2019 på Ucklumsvägen i Stenungsund då hon stoppades av polis.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom hon tidigare lagförts för olovlig körning. Kvinnan erkänner brott.

Kvinnan skall även ha kört personbil efter att ha använt nordazepam, amfetamin samt hasch eller annat cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hennes blod. Det hände den 8 november 2019 på Stenkyrkovägen, Kållekärr i Tjörns kommun.
Kvinnan skall även då ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 8 november 2019 på Stenkyrkovägen, Kållekärr i Tjörns kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom hon tidigare lagförts för olovlig körning

Misstänkt misshandel i Stenungsund
Klockan 02:57 natten till söndagen stannar en polispatrull en bilist på Industrivägen i Stenungsund för kontroll.
Föraren är en 18-årsåldern och uppger för polisen att han blivit misshandlad och sparkad i huvudet.
Polisen kallar då en ambulans till platsen som får undersöka mannen. Abulanspersonalen gör bedömningen att detingen fara är med ,annen och att han kan köra hem.
- Det framgår inte var och när misshandeln ägt rum, eller av vem som utfört misshandeln En anmälan gällande misshandel skrivs på platsen säher polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Berusad man gick på lv 160 i Stenungsund
Klockan 03:13 natten till lördagen stoppar en polispatrull en väldigt berusad man i 50-årsåldern på  LV160 Norum i Stenungsund. Mannen var i sådant tillstånd att polispatrullen tvingades göra ett LOB och köra mannen till arresten i Uddevalla för tillnyktring innan han släpps hem igen.
 

Ung man misstänkt narkotikabrott i centrala Stenungsund
Klockan 22:41 på fredagskvällen ser en polispatrull en yngre man som verkar narkotikapåverkad. När man kontrollerar personen visar det sig att den unge mannen bara är 16 år och visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Den unge mannen tas med för kroppsbesiktning och provtagning. En anmälan om ringa narkotikabrott samt narkotikabruk upprättas innan den unge mannen körs hem till vårdnadshavare.
 

Misstänkt  narkotikabrott i Stenungsund
Inne på Harrys intill Stenungstorg är det en man som misstänks vara narkotiokapåverkad och tas om hand av vkaterna. Polis tillkallas klockan 01.04 natten till lördagen och mannen får följa med för provtagning. Mannen är nu misstänks för narkotikabrott eget bruk.

Arbetsplatsolycka, Orust
På Industrivägen i Varekil har en man ramlat ner från ett tak.
Mannen ska ha fallit från cirka tre meters höjd mellan två byggbodar. Oklart skadeläge men SOS har larmat ut en ambulans samt en ambulanshelikopter. 10.15 Mannen, som är i 55-årsåldern, är förd i ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset med trolig fraktur på ena benet. Polisen skriver en anmälan om arbetsplatsolycka.

Narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 23:51 på torsdagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på Doterödsvägen i Stenungsund.
I fordonet färdas tre personer, en av dessa uppvisar tecken på att vara drogpåverkad. Polisen beslutar sig att ta med en man i 20-årsåldern för provtagning. Vid kroppsbesiktningen fann man narkotika på mannen.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott, eget bruk och innehav av narkotika upprättas   

Man åtalas för ringa narkotikabrott och drograttfylleri i Stenungsund
En man född 1991 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för ringa narkotikabrott och drograttfylleri i Stenungsund.
Mannen stoppades av en polispatrull för kontroll den 20 oktober 2019 vid hpl Strandkärr i Stenungsund.
Mannen skall enligt åtalet ha vid poliskontrollen ha använt hasch eller annat cannabispreparat då han
kört personbil efter att ha använt hasch eller annat
cannabispreparat att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod. Mannen förnekar brott i polisförhör

Man på Orust begärs häktad för fler brott i Henån
Åklagare begärde idag hätningsframställan på en man från Orust i Uddevalla tingsrätt för brott på två adresser i Henån på Orust

1. Rån, hemfridsbrott, grovt brott, försök till utpressning i Henån 2019-12-16
2. Misshandel och skadegörelse i Henån 2019-12-13
A. Enligt åklagaren finns det risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning
B. Det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet
C. Tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner begärs

Man stoppad av polis för drograttfylla mm i Stenungsund
Klockan 01:13 natten till torsdagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Hasselbackevägen i Stenungsund
Vid kontrollen märker polispatrullen att han visar tecken på att vara drogpåverkad, och det visar sig också att mannen som är i 30-årsåldern kör ett avställt fordon och mannen innehar inte något körkort. Mannen tas med för provtagning och kroppsbesiktning.
En anmälan om drograttfylleri och grov olovlig körning upprättas

Tjörn - Myggenäs korsväg blir rondell
Det efterlängtade beslutet togs den 17 december av Västra Götalandsregionen. Myggenäs korsväg blir en dubbelfilig cirkulationsplats och kan vara klar om sju år, kanske redan tidigare.

En förutsättning är att en planskild gång- och cykelpassage byggs för att öka säkerheten för gående och cyklister som ska korsa väg 160.
Beslutet innebär också att det finns pengar för arbetet. Trafikverket får nu i uppdrag att påbörja arbetet med de föreslagna åtgärderna.
– Anledningen till att Myggenäs korsväg kom med redan nu är att Trafikverket vill öka trafiksäkerhet och framkomlighet, något vi i Tjörns kommun jobbat för länge, säger Martin Johansen (L), kommunstyrelsens ordförande på Tjörn.
Det är Västra Götalandsregionen (VGR) som tillsammans med Trafikverket tagit fram prioriteringen utifrån ett förslag från Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), där Tjörn ingår.

Kvinna i 23-årsåldern åtalas för penningtvättsförseelse i Stenungsund
En kvinna född 1996 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för penningtvättsförseelse i Stenungsund
Kvinnan skall ha genom att ta emot 20 000 kronor på sitt bankkonto och därefter föra pengarna vidare till andra personers bankkonton otillbörligen främjat möjligheten för annan att omsätta pengar som härrör från brott eller brottslig verksamhet. Det hände någon gång mellan den 23 december 2018 och den 27 december 2018 i Stenungsund
Kvinnan hade skälig anledning att anta att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet enligt åklagaren. I förhör med den tilltalade kvinnan förnekar hon brott.

Inbrott/stöld på företag i Stenungsund - Stal motorsågar och trimrar
GL Markbyggen & underhåll i Stenungsund AB har haft inbrott i sin Senungsundsbutik den 17/12 vid 21-tiden.
Inbrottstjuvarna kom in på området via skogen bakom verksamheten.
Man skall ha klippte upp ett hål i plåten med troligen en plåtsax 
Sen har de tagit en förlängningsarm till gafflarna, som används på företagets hjullastare och forserat väggen med.
Det blev ett hål ,som en sedan kröp in igenom och langade ut trimrar och motorsågar.
Då larmet, trots att det var påslaget, inte larmade hade de lång tid på sig att genomföra stölden.
De tog vägen tillbaka via skogen och förmodligen till baksidan av gamla posten.
Övervakningfilm har spelats in vid inbrottet och har överlämnats till polisen.
Boende hade hört röster och lastbilen som gick med motorn på. Lyset var släckt.
Misstänkta personer
Företaget hade haft kunder på besök vid 11.30 på dagen.
En kvinna och en man i 40-årsåldern. Kvinnan stannade först på utsidan och rökade, mannen frågade om personalen kunde italienska, Kvinnan kommer därefter in och kan lite svenska och lite engelska.
Personalen förklarade för kvinnan att de fick gå till Mekonomen istället.
Kvinnan gjorde att personalen inte var uppmärksam på mannen.
På övervakningsfilmen ser man honom studera väggen där hålet nu finns. De kom i en mörk ( troligen volvo )
Vill nu varna andra i området och i Stenungsund med omnejd.
Har du sett,iaktaget något gällande detta inbrott, kontakta polisen

Kommunal konsumentvägledning upphör vid årsskiftet i STO-regionen och Lilla Edet
Från årsskiftet upphör den kommunala konsumentvägledningen.
Du hänvisas till Konsumentverkets oberoende vägledning Hallå konsument.
Kommunerna Stenungsund, Tjörn, Orust och Lilla Edet samverkar kring ett konsumentkontor som ligger i Stenungsund.
Förutom budget- och skuldrådgivning har även konsumentvägledning ingått. I budget för 2020 är finansieringen för konsumentvägledning indragen och det innebär att den kommunala konsumentvägledningen upphör från årsskiftet 2019/2020.
Istället kan du som konsument få råd i konsumentlagstiftningen via Konsumentverkets rådgivningstjänst Hallå Konsument.
Budget- och skuldrådgivning
Budget- och skuldrådgivningen finns kvar i Stenungssund och du når handläggarna via telefon 0303-73 00 00.

Två personer står åtalade för misshandel och olaga hot på Orust
Två män födda 1976 och 2001 står åtalade i Uddevalla tingsrätt för misshandel och olaga hot mot varandra på Orust.
1.1 misshandel. Mannen har utdelat ett slag mot en man (1:2) samt skallat honom i ansiktet och dragit i hans axel. Det hände den 28 juni 2019 i Henån på Orust . Den andre mannen ska ha orsakades sårskada, svullnad, luxation i axelleden samt smärta.

Man 2 skall ha hotat en kvinna och mannen som skallat honom genom att, kort efter händelsen i åtalspunkt 1.1., ta tag om hennes hår och uttala "jag ska hämta basebollträt och slå ihjäl er, det är inget hot utan ett löfte" eller ord med liknande innebörd.
Det hände också den 28 juni 2019 i Henån på Orust
Hotet var sådant att kvinna och mannen kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin och annans personliga säkerhet.

Bägge männen förnekar brott i förhör.

Stor del av industrins brandmän i Stenungsund säger upp sig
Den tvist om det nya avtal som tecknats centralt för deltidsbrandmännen i Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn är fortfarande inte löst.

Sedan tidigare har brandmän 10-12 i Lilla Edet sagt upp sig.
Fler uppsägningar kan väntas om man inte får en lösning på tvisten inom Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, en tvist där deltidsbrandmännen är upprörda över förslaget till nytt lokalt avtal som skulle innebära försämringar för dem i jämförelse med dagens lokala avtal.

Nu kommer uppgifter till Nyheter4.com om att så har en stor del av Stenungsunds industribrandkår sagt upp sig p g a missnöje med arbetsgivaren Södra Bohusläns räddningstjänst.förbund(SBRF) Enligt uppgifter sade 23 av 30 upp sig igår (måndag)

Facket inom den petrokemiska industrin i Stenungsund har sedan tidigare reagerat på konflikten inom räddningstjänsten och menar att det är helt oacceptabelt att ge personal försämrade villkor mot idag. Ledningarna för industriföretagen har uppmärksammats på frågan, inte minst eftersom det finns avtal där räddningstjänsten och industrin ska samverka.

Nyheter4.com kontaktade ordföranden i räddningstjänstförbundet Linda Maria Hermansson (C) för en kommentar:
- Vi har direktionsmöte på torsdag och då får vi diskutera detta i styrelsen. Jag har ingen kommentar just nu skriver Linda-Maria Hermansson.

Grovt rån i Norra Biskopsgården
Polis larmas till en adress i Norra Biskopsgården efter samtal om bråk i en lägenhet klockan 01.24  natten till tisdagen. När polis anländer framkommer att en man blivit rånad av två personer i samband med att han kommit på besök till en lägenhet.
De gripna, numer anhållna, är en man i 35-års åldern samt en kvinna i 30-års åldern. De är båda misstänkta för grovt rån. Målsägande, en man i 45-års åldern, fördes med ambulans till sjukhus.

Två personer knivskurna i bostadsrån på Orust
Två personer knivskurna i Henån i samband med händelsen tillgrips gods i bostaden. Polisen rubricerar händelsen som rån vid 17-tiden på måndagen.

Polis larmas till en bostad i Henån. En kvinna ringer om att hon har blivit hotad av en man med kniv. Samtalet bryts och samtidigt så larmas både polis och ambulans till bostaden.
När polisen åter igen kan ringa upp kvinnan så uppger hon att hon och en pojkvän nu är knivskurna, oklar omfattning. Kvinnan uppger vidare att bostaden till viss del även är sönderslagen.
 Kl 17.36: Polis på plats.
Det framkommer via paret som larmat att en man som är känd för de båda skadade brutit sig in i lägenheten då de vägrat öppna för honom. Mannen ska sedan ha sedan slagit sönder flera saker i lägenheten. Han har även skadat kvinnan i ansiktet med kniv, rispat.
Mannen som är sambo med kvinnan som befann sig i lägenheten har även fått knivskador bl a på en hand.
Gärningsmannen har sedan lämnat platsen springande men han har först tillgripit div. gods från kvinnan. 
Oklart i nuläget om någon behöver vård på sjukhus.
Gärningsmannen är ännu inte gripen men han är känd till namn. Samtliga inblandade känner varann sedan tidigare. Polisen söker nu efter gärningsmannen bla med hund och polispatruller som söker efter mannen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.
Kl 20.00: Uppdatering
Polis har påträffat och gripit den misstänkte gärningsmannen.
 

Ändring av ansvar för snöröjning av enskilda vägar i Stenungsunds kommun
Från nästa vintersäsong 2020/2021 kommer kommunen inte längre att snöröja enskilda vägar. Beslutet fattades av kommunfullmäktige den 13 juni i år. Kommunen rekommenderar väghållare för enskilda vägar att redan nu börja undersöka alternativ för snöröjning.
Kommunen kommer fortsatt ansvara för snöröjningen av allmänna kommunala vägar, gång- och cykelbanor. Beslutet som fattats gäller enskilda vägar. Halkbekämpningen har väghållarna för enskilda vägar redan sedan tidigare ansvar för.

– Idag ansvarar väghållare för enskilda vägar för halkbekämpning av dessa. Från nästa vinter, alltså 2020/2021, tillkommer också ansvaret för själva snöröjningen. Vi vill gå ut med information om detta då alla kanske inte uppmärksammat beslutet. Eftersom det finns många enskilda vägar i kommunen rekommenderar vi också väghållarna att redan nu börja undersöka alternativ för snöröjning, säger Daniel Jerling, sektorschef för Samhällsbyggnad.
I Kartportalen finns information om kommunens vägar
I Kartportalen finns information om vilka vägar som fortsatt kommer att snöröjas av kommunen eller

Trafikverket. Övriga vägar är enskilda.
Kartportalen >>>

Kommunalt bidrag för snöröjning
Kommunen håller på att utreda ett kommunalt bidrag för snöröjning och vem som kommer att ha rätt att ansöka om det. Beslut om detta kommer under första kvartalet 2020, information kommer informeras

Utdelning av årets miljöpris och kulturstipendiat i Stenungsund
Årets miljöpris
Årets miljöpris går till REKO-ringen i Stenungsund med följande motivering:
”Genom att starta upp en REKO-ring i Stenungsund har de sammanfört producenter och köpare och därmed underlättat för medborgare att handla lokalproducerad mat. Genom att möjliggöra handel av lokalproducerad mat stöttar vi lantbrukare och odlare i vårt närområde, bidrar till biologisk mångfald, ett öppet och variationsrikt jordbrukslandskap och minskade transporter”
Aamu Laiho, Emma Robert och Eva Udén var på plats för att ta emot priset från ordförande i allmänna utskottet, Bo Pettersson.

Årets kulturstipendium
Per-Ivar Östmann och Kjell Waldeborn är mottagare av Stenungsunds Kommuns kulturstipendium 2019 med motiveringarna:
”Efter att under hela sitt liv ha arbetat med Stenungsunds ungdomar har Per-Ivar Östmann nu satsat på en egen karriär inom musiken. Han har satt Stenungsund på kartan genom att på ett knivskarpt sätt beskriva småstadslivet i dåtid och nutid. Genom musiken visar han vilket hjärta han har för samhället han kommer ifrån.”
”Kjell Waldeborn har under många år satt sitt avtryck i många Stenungsundsbors liv. Med sina fyndiga ritade figurer har han spridit glädje och väckt eftertanke.”
Kulturstipendiet delades ut av välfärdsutskottets ordförande, Agneta Pettersson Bell.

Bråk på Hotell Stenungsbaden
Klockan 01:28 kallas polis till hotell Stenungsbaden där en stökig person omhändertagets av vakterna efter lite stök och bråk.
När polispatrull anländer gör man ett omhändertagande §13 av personen, men tycker samtidigt synd om denna och då personen inte bor så långt bort beslutar sig polispatrullen att köra denna hem istället för att köra till Uddevalla för tillnyktring. Man kan säga att personen hade tur och fick gratis taxi hem till bostaden av snälla polismän
 

Garageinbrott på Tjörn
Klockan 00:09 natten till söndagen kontaktar en granne till en fastighet polisen och informerar om att det har varit ett inbrott i grannfastigheten i Utäng på Tjörn  Huset har stått tomt på grund av att det är ett dödsbo. Grannen meddelar att garagedörren står öppen och att någon brutit sig in i garaget. Man ser också att en ruta krossat. Oklart vad som stulits och när inbrottet skett
En anmälan om inbrott/stöld är upprättad av polisen som varit på plats

Polis stoppade bilist i Stenungsund - Föraren sprang från platsen
Natten till torsdagen strax före klockan 02 stoppade en polispatrull en bilist i Älvhem i Stenungsund
När bilisten stannade föraren sprang han snabbt från platsen.
Kavar i bilen blev en kvinna i 18-årsåldern som nu misstänks för narkotikabrott, eget bruk.
Polisen misstänker att föraren av bilen inte innehar körkort och att den 18-åriga kvinnan visste om detta. Därför misstänks hon även för tillåtande av olovlig körning. Polisen tror sig också veta vem föraren är.

Åklagare: Inget brott vid arbetsolycka där man avled på Orust
Dödsolyckan på Orust i somras, då en linjemontör fick ström i sig och avled, får inget rättsligt efterspel.
Åklagaren har konstaterat att inget arbetsmiljöbrott skedde i samband med att en linjemontör avled vid arbete vid en transformatorstation på Lyrön i mitten av augusti. Förundersökningen har nu lagts ner.
Inte heller Arbetsmiljöverket eller Elsäkerhetsverket har hittat några brister i arbetsgivarens ansvar, enligt åklagaren Jörgen Lindberg på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Åklagaren Jörgen Lindberg säger att man inte kunnat ta reda på hur dödsolyckan kunde inträffa.

Fortsatta insatser mot trafikbrott och droger i STO-området
Polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust fortsätter arbeta mot droganvändningen bland unga och mot trafikbrotten – en inriktning som ligger fast sedan flera år tillbaka.
Ulf Darrell är kommunpolis för Orust och Tjörn.
I och med att polisen och de tre kommunerna i dag skrev under det gemensamma medborgarlöftet för 2020 fortsätter samarbetet för att i ett tidigt skede fånga upp unga med ett riskbeteende. För polisens del sker detta bland annat genom insatser mot trafikbrott och droger.
- Det här är ett långsiktigt arbete där det gäller att fånga upp ungdomarna innan de fastnar i ett missbruk eller i kriminalitet. Vi ser också att arbetet mot droger i trafiken är ett bra sätt att komma i kontakt med unga i riskzon, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.
Söker med hund i skolorna
Inför 2019 lovade polisen minst sex särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i riskzon, samt ett ökat samarbete med skolorna i och socialtjänsterna. Ett konkret exempel på det arbete som polisen genomfört under året är narkotikasökning med hundar i skolor i samtliga tre kommuner. Det resulterade i en brottsanmälan.
- Det är positivt med så få träffar. Vi vill inte ha narkotika i skolmiljön – det ger många tillfällen att köpa och att sälja. Att visa att vi söker i skolorna är ett sätt att förebygga det, säger Ulf Darrell, kommunpolis i Tjörn och Orust.
Polisen har utöver skolsökningarna också genomfört sex insatser mot droger och ungdomar i riskzon, vilket resulterat i tre brottsanmälningar. Under våren upptäcktes också att cannabis framställdes i stor omfattning på Orust – efter ett omfattande utredningsarbete dömdes två personer till fängelse för grovt narkotikabrott.
Trafikinsatser ger resultat
En annan följd av arbetet med medborgarlöftet är att fler i de tre kommunerna rapporteras, inte enbart för narkotikabrott, utan också för olovlig körning samt rattfylleri. Polisen lovade inför 2019 att under året genomföra minst sex riktade insatser mot droger i trafiken. Fram till mitten av november hade sju sådana insatser genomförts, vilket resulterat i 15 brottsanmälningar, 163 ordningsböter samt 27 fordonsinspektioner.
- Varje rattfylla vi kan plocka bort gör skillnad, eftersom det kan få förödande effekter, säger Ulf Darrell.
Mer om medborgarlöftet
Medborgarlöftet har tagits fram efter dialoger med invånarna i Stenungsund, Tjörn och Orust tidigare i höst. Nästan 2 300 svar från både vuxna och ungdomar, tillsammans med polisens och kommunernas lägesbilder, ligger till grund för löftet.

Uthyrningen av nya lägenheter på Klaras Hus i Stenungsund startar idag
Stenungsundshem håller på att bygga 32 nya klimatsmarta lägenheter på Koppersvägen, många med vacker utsikt. Nu startar uthyrningen!
32 bra planerade och klimatsmarta lägenheter blir det senaste tillskottet till Stenungsunds bostadsmarknad. Idag släpps de till uthyrning via Stenungsundshems bostadskö.
Åttavåningshuset byggs med solceller på taket, och energibesparande material. Hyrorna har kunnat hållas på rimlig nivå för nyproduktion på grund av att Stenungsundshem beviljats investeringsstöd på grund av den energisnåla och ytsmarta produktionen.
-Stenungsund behöver bostäder och det känns jättebra att kunna skapa dem klimatsmarta och till rimliga hyror, säger Ted Lärnhem, vd på Stenungsundshem.
Alla lägenheter har uteplats eller balkong och många av dem har fin utsikt mot hav eller skog och mark. Området ligger högt och fritt och med bra kommunikationer via både buss, cykel och gång till centrum,
Namnet Klaras Hus har det fått efter dåtidens samlingsplats i området – Klaras kiosk, som i decennier drevs av färgstarka och självständiga Klara Andersson – en plats många stenungsundsbor minns med värme och nostalgi.
Stenungsundshem vill genom trivsel, dialog med hyresgästerna och ett varierat utbud av bostäder arbeta för att bli regionens bästa hyresvärd.

Årets sportförälder – fotbollspappa från Ödsmål i Stenungsund
Ungdomstränaren Jonas Back i Ödsmåls IK utsågs till årets sportförälder för sitt hjärtliga och sociala engagemang.
Av 1701 nomineringar så blev det tränaren Jonas Back som fick utmärkelsen årets sportförälder.
– Det är helt galet. Det är en jätte stor ära och det är klart att man blir djupt rörd när man läser nomineringstexten som är inskickat och alla fina ord som kommit efteråt, säger Jonas Back och berättar mer i ljudklippet.
Årets sportföräldern utses för tredje året i rad av hotellkedjan Scandic.

Trafikolycka på E6 – en person till sjukhus med ambulanshelikopter
På E6 vid Kodemotet i norrgående riktning, mellan Kungälv och Stenungsund, inträffade en trafikolycka mellan en lastbil och en personbil klockan 09:33 på onsdagen.
Mannen som körde bilen har kört in i den stillastående lastbilen bakifrån.
Personbilen fick klippas upp och föraren fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset med frakturer. Lastbilschauffören körde till Kungälvs sjukhus med smärtor i nacken.
Polisen misstänker vårdslöshet i trafik. Vägen var helt avstängd i norrgående riktning. 
Klockan 10.50 öppnade vägen igen. Det är kvardröjande köer på platsen.

Sänkt straff för människorov i Stenungsund
Människorovet uppdagades när en bil voltade vid Nösnäsmotet i april i år. I bilen befann sig tre personer varav en var kvar när polisen kom och han hävdade att han blivit kidnappad.

I slutet av september dömdes två män från Stenungsund av Uddevalla tingsrätt till fängelse.
Den äldre av de åtalade, en 43-årig man, dömdes till fem års fängelse. Den yngre mannen, en 29-årig man, dömdes till fyra år och nio månader för bland annat människorov.

Båda männen överklagade till Hovrätten,
Hovrätten i Västra Sverige har nu ändrar domen från människorov till olaga frihetsberövande och olaga hot. Hovrätten sänker även strafflängden. Den äldre mannen döms till 3 år och 6 månaders fängelse och den yngre får 3 år och 4 månader.

Man i Stora Höga står åtalad för brott mot vapenlagen och narkotikabrott
En man i 25-årsåldern och hemmahörande i Stora Höga står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för brott mot vapenlagen och narkotikabrott.
Mannen skall vid en husrannsakan innehaft 503 patroner utan att ha rätt till det.
Det hände den 12 augusti 2019 i Stora Höga i Stenungsunds kommun.
I polisförhör med den tilltalade vidgår mannen händelseförloppet men förnekar brott.
Mannen skall också olovligen innehaft 7.41 gram cannabis, som är narkotika.
Förhör med den tilltalade mannen som erkänner detta brott.

Tjörnbo åtalas - försökte våldta barn i Västsverige
I mitten av augusti i år häktades en man i 35-årsåldern från Tjörn misstänkt för en rad brott mot unga flickor i Uddevalla och Lilla Edet. Nu åtalas han i Vänersborgs tingsrätt.

I somras fick polisen in flera anmälningar från barn i Lilla Edet, Munkedal och Uddevalla som sa att en man i en vit Volvo försökt locka in dem i sin bil och köra iväg med dem.
Polisen kunde snart gripa mannen och hittade då bilder och filmer av flera barn i hans telefon. Enligt åklagaren har han kontaktat barnen via Snapchat och fått dem att skicka sexuella bilder och filmer av sig själva. En av flickorna var bara tio år när det hände.

Nu åtalas han för flera fall av försök till köp av sexuell handling av barn, flera fall av sexuellt ofredande, försök till våldtäkt och försök till människorov i samband med turerna kring den vita volvon i somras.

Barnen var mellan nio och 16 år gamla.
För kontakterna på snapchat åtalas han för utnyttjande av barn för sexuell posering, flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och flera fall sexuellt övergrepp mot barn.
Mannen vidgår de faktiska händelserna men förnekar brott.

Man från Stenungsund dömd för brott mot lagen om förbud beträffande knivar till böter
En man från Ucklum har idag fått sin dom i Uddevalla tingsrätt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Mannen skall ha haft en kniv i en bil på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 11 juni 2019 på Blåklintsvägen, Stenungsund.

Mannen har bestritt ansvar för brott. Han har erkänt att han innehaft en kniv på av åklagaren angiven tid och plats men invänt att innehavet var befogat och inte skedde på allmän plats. Manne menar att han förvara kniven i sin bil tillsammans med fiskeutrustning som ligger där och som han hade använt vid en fiskeutflykt några dagar dessförinnan. Han har också sagt att han hade glömt att kniven låg i fickan när han blev stoppad av polis.
Uddevalla tingsrätt kommer fram till bedömningen att innehavet inte var befogat. Det är inte fråga om ringa fall. mannen ska alltså dömas för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Eftersom det inte förelåg någon påtaglig risk för att kniven skulle komma till brottslig användning ska påföljden bestämmas till penningböter.

Påföljd: Penningböter 1200 kr. I beslag tagen kniv förklaras förverkad.
Dessutom skall mannen betala en avgift på 800 kr till brottsofferfonden.

Bostadsinbrott i Stenungsund
På Lindvägen i centrala Stenungsund har ett inbrott upptäckts klockan 18:29, när de boende kom hem.
Okänd person har toligen tagit sig in genom en altandörr och i bostaden sökt igenom bostaden. I nuläget oklart vad som hänt. Polis till åker för platsundersökning och en anmälan skrivs.

Man står åtalad för grov olovlig körning och rattfylleri på Orust
En man står åtalad i Uddevalla tingsrätt för grov olovlig körning och grovt rattfylleri.
Mannen skall ha kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 26 oktober 2019 på Åvägen i Henån på Orust.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom hans körkort B var återkallat.
Mannen skall också vid samma tillfälle ha kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,59 milligram per liter.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 mg/l i utandningsluften.
Mannen erkänner brott i polisförhör.

Personbil på Orust krockade med älg
En kvinlig personbilsförare krockade med en älg på v160 söder om Varekil.
Larmet kom till SOS vid 7.30 på måndagsmorgonen och räddningstjänst och ambulans sändes till olycksplatsen.
Föraren, en kvinna kunde tas om hand av ambulanspersonal på platsen. Enligt räddningstjänsten ska hon vara chockad, men inte allvarligt skadad.
Ett körfält blockeras av räddningsfordon och det är trångt att sig förbi under räddningsarbetet.
Polis skickade en jägare till platsen där den skadade älgen ska skjutas eller så har den redan skjutits, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Tiotal barn antastade vid grundskola på Tjörn
Ett tiotal barn ofredades på torsdagseftermiddagen vid en grundskola i Tjörns kommun uppger Gt på torsdagskvällen.
En man i 20-årsåldern ska ha  på olika sätt antastat elever,
Händelsen inträffade vid 13.30-tiden.
Polis fick kännedom om händelsen efter att skolpersonal slagit larm.
Det gäller ofredande och sexuellt ofredande. Hur han antastat barnen kan jag inte polisen gå in på,
Den misstänkte mannen har inte gripits, utan sociala myndigheter har kopplats in.
Rektorn på den aktuella skolan bekräftar händelsen. Denne berättar att det skedde både på och utanför skolans område.
Under kvällen skickade skolledningen ut information till elevernas vårdnadshavare.
Vi ska också se till att ha bemanning under dagen så att ingen är ensam ute på rasten. Vi kommer också erbjuda stödsamtal, naturligtvis, säger rektorn till tidningen.

Fortsatta insatser mot trafikbrott och droger i Stenungsund, Tjörn och Orust
Polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust fortsätter arbeta mot droganvändningen bland unga och mot trafikbrotten – en inriktning som ligger fast sedan flera år tillbaka.
I och med att polisen och de tre kommunerna i dag skrev under det gemensamma medborgarlöftet för 2020 fortsätter samarbetet för att i ett tidigt skede fånga upp unga med ett riskbeteende.
För polisens del sker detta bland annat genom insatser mot trafikbrott och droger.
– Det här är ett långsiktigt arbete där det gäller att fånga upp ungdomarna innan de fastnar i ett missbruk eller i kriminalitet. Vi ser också att arbetet mot droger i trafiken är ett bra sätt att komma i kontakt med unga i riskzon, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Söker med hund i skolorna
Inför 2019 lovade polisen minst sex särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i riskzon, samt ett ökat samarbete med skolorna i och socialtjänsterna.

Ett konkret exempel på det arbete som polisen genomfört under året är narkotikasökning med hundar i skolor i samtliga tre kommuner. Det resulterade i en brottsanmälan.
– Det är positivt med så få träffar. Vi vill inte ha narkotika i skolmiljön – det ger många tillfällen att köpa och att sälja. Att visa att vi söker i skolorna är ett sätt att förebygga det, säger Ulf Darrell, kommunpolis i Tjörn och Orust.

Polisen har utöver skolsökningarna också genomfört sex insatser mot droger och ungdomar i riskzon, vilket resulterat i tre brottsanmälningar. Under våren upptäcktes också att cannabis framställdes i stor omfattning på Orust – efter ett omfattande utredningsarbete dömdes två personer till fängelse för grovt narkotikabrott.

Trafikinsatser ger resultat
En annan följd av arbetet med medborgarlöftet är att fler i de tre kommunerna rapporteras, inte enbart för narkotikabrott, utan också för olovlig körning samt rattfylleri. Polisen lovade inför 2019 att under året genomföra minst sex riktade insatser mot droger i trafiken. Fram till mitten av november hade sju sådana insatser genomförts, vilket resulterat i 15 brottsanmälningar, 163 ordningsböter samt 27 fordonsinspektioner.
– Varje rattfylla vi kan plocka bort gör skillnad, eftersom det kan få förödande effekter, säger Ulf Darrell.

Mer om medborgarlöftet
Medborgarlöftet har tagits fram efter dialoger med invånarna i Stenungsund, Tjörn och Orust tidigare i höst. Nästan 2 300 svar från både vuxna och ungdomar, tillsammans med polisens och kommunernas lägesbilder, ligger till grund för löftet.
 

Man från Henån dömd till böter för flera brott
Mannen har stått åtalad för en rad olika brott. Nu har Uddevalla tingsrätt dömt mannen från Henån till böter för olovlig körning, drograttfylleri, och inga narkotikabrott efter att ha stoppats av polis i Henån den 1 juni 2019
Påföljd m.m. - Dagsböter 80 om 90 kr
Den tilltalade åläggs också att betala en avgift på 800 kr enligt lagen (1994:419) om brottsofferfond.

Stenungsbaden anordnar hälsoweekend med Tony Irving, Cecilia Ehrling och Thomas Ravelli   
Tony har med sig sin trogna danspartner Cecilia Ehrling Danermark, som också håller i svettiga dansinfluerade workouts. Utöver det så deltar yogin & coachen Cecilia Duberg som bjuder på både morgon yoga samt en hands on workshop på ämnet.

Som pricken över i kommer Thomas Ravelli och hälsar på, han är ju inte bara en världskänd fotbollsmålvakt, utan också före detta Let’s Dance deltagare. Han delar med sig av sin livsfilosofi och ger dig konkreta verktyg till framgång, under en timmes föreläsning samt utmanar våra deltagare på plats! På kvällarna dansar man till livemusik och avslutar således dagarna på allra bästa sätt!

Många danspass, energirika workoutpass, inspirerande föreläsningar, uppfriskande vinterbad och utmanande och rolig utomhusträning.

Man står åtalad för olaga hot och misshandel och hot mot polismän i Stenungsund
En man född 1999 står åtalad i Uddevalla tingsrätt för olaga hot och misshandel och hot mot polismän.
Den åtalade mannen skall ha hotat en annan man genom att uttala att han skulle slå ihjäl honom eller annat med liknande innebörd. Det hände den 6 april 2019 på Harrys, Västra Köpmansgatan 32 i Stenungsund,
Hotet var sådant att den andre mannen kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.
Den åtalade mannen skall också ha har knuffat en kvinna så att hon fallit omkull. Han har därefter slagit henne i huvudet. Det hände också den 6 april 2019 på Harrys i Stenungsund, kvinnan orsakades smärta. Mannen varken erkänner eller förnekar brott.

Utöver ovannämnda skall den åtalade ha hotat angripit 2 poliser med hot om våld när man skulle omhänderta honom enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Det hände den 6 april 2019 på Västra Köpmansgatan i Stenungsunds kommun.
Den åtalade mannen har därvid spänt knytnävarna och armarna och uttalat att han skulle sparka och slå poliserna stampa sönder deras huvuden samt döda dem eller annat med liknande innebörd.
Den åtalade mannen varken erkänner eller förnekar brott även här.

Misshandel på Stenungsön
Klockan 00:12 kontaktas polis av vakter på hotell Stenungsbaden på Stenungsön där en man skall ha blivit misshandlad.
Mannen som skadats är i 40-årsåldern och skall ha blivit slagen i huvudet av ett föremål och har en sårskada.. Polis har varit på plats och taget upp en anmälan om misshandel. Ingen gripen men man har uppgifter om en misstänkt gärningsperson. Mannen behövde inte uppsöka sjukhus och  plåstrades om på hotellet

En miljon i bonus till personer med habiliteringsstöd i Stenungsund
Stenungsund kommun kommer under december att betala ut en extra ersättning om totalt 1,1 miljoner till deltagare i daglig verksamhet, för 2019.
Bonusen är en engångsåtgärd som betalas ut med hjälp av stimulansbidrag som Stenungsunds kommun sökt och fått från regeringen.
 
- Personer i våra dagliga verksamheter gör ett mycket viktigt jobb, både för sig själva men också för verksamheterna de arbetar i och samhället i stort. Att kunna uppmärksamma dem extra med den här bonusen känns såklart väldigt bra, säger Mikael Svenn, en av enhetscheferna för daglig verksamhet i Stenungsunds kommun.


Daglig verksamhet
Daglig verksamhet anordnas enligt lagen om stöd och service (LSS) och ger personer med olika typer av funktionshinder möjlighet till en meningsfull sysselsättning, personlig utveckling, stimulans, gemenskap och delaktighet i samhället. För sitt arbete får deltagarna så kallad habilitetsersättning.


Stimulansbidrag för habiliteringsersättning
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2019 fördela medel till kommunerna i stimulansbidrag för habiliteringsersättning. Syftet med statsbidraget är att införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS.
 
I år kunde Sveriges kommuner ansöka om extra pengar från Socialstyrelsen för personer som arbetar i daglig verksamhet enligt LSS. Stenungsunds kommun ansökte och har nu fått en engångssumma att fördela ut.

Bonusen betalas ut i december
Personer med habiliteringsersättning kommer att få sin extra bonus under december 2019.

Här kan du hämta flis i Stenungsund
Behöver du flis för att förhindra halka på din uppfart eller trappa? Kommunen erbjuder gratis flis. Du hämtar flisen själv, max 50 kilo per hushåll.

Flis från kommunen finns att hämta på följande platser:
Norra vägen/Kraftverksvägen
Hallerna, återvinningsstationen mittemot infarten till Skräddarevägen - fylls på 29 november
Ödsmål, vid fotbollsplanen
Stora Höga, vid gamla driftvärnsgården (Stora vägen) - fylls på 29 november

Man i Stenungsund döms till 10 månaders fängelse
Mannen är sedan tidigare lkänd för att han själv utsattes för kidnappning i april i år som slutade med att flyktbilen voltade i höjd med Nösnäsgymnasiet. Mannen är även känd från en TV-serie för några år sedan.

Nu har han själv dömts  till 10 månaders fängelse av Uddevalla tingsrätt för bedrägeri, försök till bedrägeri, narkotikabrott, misshandel, vapenbrott och stöld av trädgårdssaker som han ska ha gort mellan 2016 till 2019.

Mannen skall tillsammans med en annan man i 40-årsåldern ha använt ett kontokort som inte tillhörde dem, och gjort inköp för mellan 4 000 och 5 000 kronor på restauranger och i butiker i Stenungsund 2016.

2018 i april skall mannen tillsammans med två kompisar i 18-årsåldern, varav en var mannens lillebror ha misshandlat en man i 50-årsåldern och tvingat mannen att pussa sin lillebrors skor utanför en butik i Kristinedal
Den nu dömde Stenungsundsbon har erkänt att han slagit mannen och att en film fanns som visa slaget och pussen på skon.

Den 7 april 2018 var han åter på tapeten då han slog och sparkade han en man i centrala Stenungsund så illa att mannen föll till marken och slog i huvudet och därefter skall den nu dömde mannen ha fortsatt att sparka och slå honom med knytnävarna i ansiktet.
I samband med denna händelse skall han även ha slagit en annan man i sällskapet.

Den 5 aprill i år hittade polisen nära 3 000 narkotikaklassade tabletter hemma hos honom. Man hittade även dopningsmedel och en taser och ammunition hos mannen. 

Stenungsundsbon ska även ha misshandlat personal i en pizzeria
genom att sparka en anställd i ryggen den 8 april 2018.

Dessutom döms mannen för stölder från trädgårdar i våras i centrala Stenungsund där han även fångades på film
 

Man på Orust står åtalad för hot av socialsekreterare
En man född 1958 står åtalad vid Uddevalla tingsrät för hot av tjänsteman.
Mannen skall enligt åtalet ha angripit en socialsekreteraren på Orust med hot om våld när socialsekreteraren i hennes myndighetsutövning hade ett möte med med den åtalade angående ekonomiskt bistånd. Det hände den 14 november 2018 på Vuxenenheten på Kommunhuset Henån i Orust kommun.
Mannen har under mötet uttalat "om du inte fixar detta så fixar jag dig"
Mannen förnekar brott.

Gratis grus till fastighetsägare på Tjörn
Kylan och frosten kommer och går. Men när halkan slår till kan fastighetsägare i Tjörns kommun hämta gratis grus på flera platser.
Det görs som ett led i att vi är en Säker och trygg kommun. Kommer finnas tillgängligt från 1:e december.
Här kan du hämta grus
Varje fastighet får hämta 100 kg. Du måste själv lasta och ha med eget kärl.
Gruset kan hämtas vid följande platser:
Lilla Askerön – parkeringen vid återvinningsstationen
Styckens, Skärhamn – återvinningsstationen
Ishallen, Rönnäng – parkeringen

Fridas Hage, Häggvall – parkeringen vid rondellen
Linneviken, Kyrkesund – återvinningsstationen

Stenungsundshems hyresgäster återigen bland Sveriges nöjdaste
86, 3 % av Stenungsundshems hyresgäster är nöjda med sitt boende, visar vår Nöjd Kund Index-mätning.
Bland 250 bostadsföretag ligger vi därmed i toppskiktet när det gäller hur hyresgästerna trivs med sitt boende.
Serviceindex hamnade på hela 86,3%i den mätning av trivsel och nöjdhet hos hyresgästerna som Stenungsundshem låtit enkätföretaget Aktiv Bo utföra under hösten. Resultatet visar andelen hyresgäster som tycker att Stenungsundshem är bra eller mycket bra när det gäller frågor samlade i grupperna ”Ta kunden på allvar”, ”Trygghet”, ”Hjälp när det behövs” och ”Rent och snyggt”.

Det som hyresgästerna uppskattar allra mest är att vi på Stenungsundshem har ett bra bemötande, håller hyresgästerna informerade och att man verkligen får hjälp när man behöver.
-Att vi behåller den utomordentligt höga andelen nöjda kunder är ett kvitto på att vi fortsätter göra rätt saker, konstaterar Vd Ted Lärnhem.
-Stenungsundshems medarbetare kan känna stolthet och glädje över att se att arbetet med att förbättra vardagen för våra hyresgäster bär frukt, säger Stenungsundshems styrelseordförande Olof Lundberg.

Hyresgästenkäten ger också vägledning till hur man som bostadsbolag kan förbättra sig. Redan nu är handlingsplaner på gång som syftar till att ta än fler steg mot bättre kundnöjdhet, trygghet och trivsel.
Stenungsundshem är en av cirka 250 både allmännyttiga och privata hyresvärdar som mäts av enkätföretaget Aktiv Bo, och det positiva betyget betyder att Stenungsundshem har en framskjuten placering bland de 25 % bostadsföretagen med allra mest nöjda hyresgäster i Sverige.

Stenungsundshem vill genom trivsel, dialog med hyresgästerna och ett varierat utbud av bostäder arbeta för att bli regionens bästa hyresvärd.

Etablering har startat av Sköllunga vindpark i Stenungsund
Etableringen av en vindpark vid Sköllunga i östra Stenungsund har startat under hösten. Vindkraftverken beräknas vara i drift i januari 2021.
Under byggperioden kommer det att förekomma sprängningsarbeten och tunga transporter i området. Markarbetena beräknas pågå till och med oktober 2020.Vindparken i Sköllunga kommer att omfatta tre vindkraftverk.
De kommer tillsammans att producera förnybar energi som motsvarar den totala elförbrukningen för ungefär 1 850 eluppvärmda villor eller hushållselen för cirka 7 400 villor.
Etableringen av vindparken pågår fram till januari 2021

Vildsvin siktade i centrala Stora Höga
Sent på söndagskvällen skall sex vildsvin synts till utanför en villa på Stationsvägen i Stora Höga.
De sex vildsvinen skall därefter gått in i mellan företag som ligger i Stora Höga industriområde. Dett medför att det inte tar lång tid innan de letar sig in i villaområden intill och bökar upp gräsmattor med mera.'

Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. Spåren de lämnar efter sig är lättare att upptäcka. De bökar i marken i jakt på ätbara växtdelar, skrubbar sig mot träd och sölar sig i lergropar.
I vissa områden kan deras aktivitet leda till skador på träd och grödor.
'
Kännetecken
Vildsvinet ger ett framtungt intryck, med högrest bog och sluttande rygglinje som avslutas i en kort och rak svans. Kroppen är tillplattad från sidorna och ger ett ganska smalt intryck rakt fram- eller bakifrån. Huvudet är trekantigt i profil och öronen upprättstående. Nosen avslutas i ett tryne. Båda könen bär hörntänder som sticker upp ur underkäken.
Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir omkring 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan (honan) väger då vanligtvis över 100 kg, medan galten (hanen) är tyngre och kan väga uppemot 200 kg.
Pälsen är mörkt gråbrun till svart om vintern och har då en krullig, isolerande underull. Hårstråna är mörka vid basen och ljusare mot spetsarna som ofta är kluvna. (Det gör att man kan skilja losslitna hårstrån från andra viltslag, till exempel grävlingars, som är ljusa med mörk spets och inte kluvna).

Man åtalas för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats på E6 i Stenungsunds kommun
En man född 1960 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats den 6 mars 2019 på E6 i höjd med Jörlanda.
Mannen skall enligt åtalet vid framförandet av personbil i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av
omständigheterna genom att inte iaktta väjningsplikt i en korsning och till följd av detta orsaka en kollision med en annan mans bil med sakskador som följd.
Han orsakade trafikolyckan och skadorna på den andre mannens bil genom att ta en medveten risk eller på annat sätt allvarligt brista i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka.
Efter olyckan lämnade han platsen utan att lämna namn och adress eller annars göra vad som krävdes med anledning av olyckan.
Förhör med den åtalade som erkänner smitning från
trafikolycksplats och vidgår händelseförloppet men förnekar brott avseende vårdslöshet i trafik.

Man står åtalad för grovt rattfylleri och grov olovlig körning i Stenungsund
En man född 1977 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt rattfyller och grov olovlig körning i Stenungsund efter att ha stoppats av polis då han kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 1,28 promille. Vid samma tillfälle har han fört fordonet trots att det under eller efter färden fanns tetrahydrocannabinol, som är narkotika, kvar i hans blod.
Det hände den 29 januari 2019 på Stenungsön, Lv 160, i Stenungsund,
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen i blodet uppgick till minst 1,0 promille.
Dessutom står han åtalad för ha kört personbil utan att ha rätt till det. Brottet bör bedömas som grovt eftersom hans körkort var återkallat. Mannen erkänner brott

Stenungsund - Begränsad framkomlighet korsningen Uddevallavägen-Industrivägen
Trafikverket kommer mellan 25 och 29 november att asfaltera om plankorsningen Uddevallavägen- Industrivägen. Det kommer att vara begränsad framkomlighet under perioden.
Ett körfält i taget kommer att hållas öppet. Flaggvakter kommer att finnas på plats för att dirigera trafiken.
Asfaltering av gång- och cykelbanan över järnvägsspåret kommer också att göras. Övergången kommer då temporärt stängas av och gående hänvisas till annan övergång (Västergårds allé / Ica Kvantum eller Aga / Vattenfalls-övergången).

Misstänkt där man dog på Tjörn har släppts
Den man som suttit anhållen misstänkt för grov misshandel, efter att ha skallat en man som avled av sina skador, släpptes under onsdagen.
Mannen erkände grov misshandel men rätten valde att rubricera det som misshandel av normalgraden.
Natten till söndag råkade två män i 25-årsåldern i bråk på en fest på en bygdegård på Tjörn. En man skallade den andra mannen så han föll till marken och slog huvudet i asfalten. Mannen avled under söndagen av sina skador.
Den andre mannen greps och anhölls senare missstänkt för grov misshandel. Under onsdagens häktningsframställan i Uddevalla tingsrätt erkände mannen grov misshandel men rätten ansåg att det borde rubriceras som misshandel av normalgraden.
– Han erkände grov misshandel och medgav också häktning men rätten gjorde en annan bedömning. De ansåg inte att det fanns sannolika skäl till grov misshandel och inte heller vållande till annans död, säger åklagaren Daniel Edsbagge.
Gränslandet mellan grov och normalgrad
Mannen släpptes under onsdagen men är fortfarande misstänkt för misshandel.
– Utredningen kommer fortsätta. Jag kommer inte överklaga. Misshandeln är i gränslandet mellan vad som anses vara grov eller normalgrad så jag kan förstå att man kan se det på ett annat sätt.
Han fortsätter:
– Jag ansåg att det fanns skäl till att få det prövat som grov misshandel. Men rätten gjorde en annan bedömning, säger Daniel Edsbagge.

Bil voltade i vattenfyllt dike på Orust – föraren förd till sjukhus
En bil körde på onsdagsmorgonen ner i diket i Henån, Orust. Föraren är nu misstänkt för rattfylleri.
Larmet inkom till SOS strax före nio på onsdagsmorgonen om att ett fordon kört ner i diket i Henån, Orust
Bilen hade voltat ner i ett större dike och räddningstjänsten fick plocka ur en person ur fordsonet som fick avförts till sjukhus med oklara skador  Föraren är en man i 50-årsåldern, som nu är misstänkt för rattfylleri.
 

Man åtalas för grovt rattfylleri i Stenungsund
En man född 1985 står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri i Stenungsunds kommun.
Mannen skall ha kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,72 milligram per liter. Det hände den 22 september 2019 på Lv656 Stenunge, Ödsmål, i Stenungsunds kommun.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 0,50 mg/l i utandningsluften.
I polis förhör med den tilltalade erkänner han brott.

Tjörn - Anmäl ditt barn till vårens simskola
Nu kan du anmäla ditt barn till vårens simskola i Stenungsund Arena.
Simskolan är gratis. Barnet ska vara skrivet på Tjörn och fött 2013 eller tidigare.
Du kan också anmäla via Tjörns kundcenter, 0304-60 10 10.
Vårens simskola 2020 äger rum på söndagar under perioden 12 januari till 29 mars, med uppehåll 16 februari och 22 mars.

Ung man död efter misshandel på Tjörn
Två män i 25-årsåldern drabbade samman i slagsmål på en 30-årsfest på Tjörn under natten till söndag. Mannen avled under söndagen av sina skador.
Det var vid 01-tiden under natten till söndag som polisen larmades om en misshandel på en bygdegård i Rönnäng på Tjörn.
– Det är en stökig fest där med mycket fylleri. På den här festen är det två stycken män i 25-årsåldern som råkade i slagsmål med varandra, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Thomas Fuxborg berättar att den ena av de två männen blev skallad i ansiktet av den andra under slagsmålet, varpå han och föll bakåt, slog huvudet i asfalten och blev medvetslös.
– Han körs sedan medvetslös till Sahlgrenska. Då var läget kritiskt. Han hade kraftiga skallskador, säger han.

Plats avspärrad
Under måndagsmorgonen kunde polisen bekräfta att mannen hade dött av sina skador på Sahlgrenska sjukhuset.
En kille i 25-årsåldern är misstänkt, som det är nu, för grov misshandel. Med tanke på omständigheterna kommer det nog bli grov misshandel alternativt vållande till annans död, det är det mest troliga. För han verkar inte ha haft för avsikt att ha ihjäl personen, utifrån vad jag kan läsa mig till, säger Thomas Fuxborg.
Platsen på Tjörn är avspärrad för tekniska undersökningar under måndagen.
Den nu avlidne mannens anhöriga är nu underrättade. Ärendet utreds nu av polisens avdelning för Grova brott i Fyrbodal.

Ett arbetsfordon började brinna i Getskär i Stora Höga
Klockan 22:04 på lördagskvällen larmades räddningstjänst till Stora Höga och Getskär där en arbetsmaskin börjat brinna i slutet av Björkebovägen på gångvägen, intill där ett nytt villaområde håller på att byggas. 
Det är oklart varför arbetsfordonet började brinna. Men inga personskador ska ha uppkommet.
Räddningstjänsten spärade av området runt branden då det förlåg däck explotioner.
Det finns ingen misstanke om brott säger poliisens presstalesperson Jenny Widén.

Bråk på fest slutade med ambulans ute på Tjörn
Klockan 00.55 natten till söndagen larmas polis om en bråk på en fest på en bygdegård i Rönnäng, även ambulans kallas till platsen. Mannen skall ha fått skallskador i samband med festen. Det skall ha varit mycket folk på platsen säger polisens presstalesperson. 
Oklara omständigheter vad som orsakat bråket. En man förs till Kungälvs sjukhus med ambulans.
En man grips på platsen misstänkt för misshandel.

Arbetet på Tjörnbron förlängs
Underhållsarbetet på Tjörnbron förlängs till senast februari 2020. Orsaken är framförallt dåliga väderförhållanden.
I våras startade underhållsarbetet på Tjörnbron, som består av att 14 så kallade snedkablar på bron ska bytas ut. Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle arbetet vara klart den 31 december, men nu förlängs det till senast februari 2020. Detta beror framförallt på dåligt väder som vid upprepade tillfällen har omöjliggjort ett utförande.

Helavstängt vissa nätter
Som vi tidigare har skrivit påverkas trafiken över bron på olika sätt beroende på tidpunkt.
- Ett körfält är avstängt dygnet runt.
- Ytterligare ett körfält är avstängt under vissa nätter mellan klockan 21:00 och 04:30. Detta innebär att endast ett körfält är öppet och trafiken regleras med hjälp av flaggvakt.
- Viktigast av allt är dock att under enstaka vardagsnätter, klockan 23:00-04:30, är Tjörnbron helt stängd. Då hänvisas fordonstrafiken till färjeleden över Svanesund och vidare mot väg 160, något som innebär en lång omväg för trafiken och därmed längre restid.
Det är oklart när dessa helavstängningar sker då arbetet är väderberoende.

Stenungsunds kommun köper - Stora Höga Arena
Kommunfullmäktige beslutade på torsdagen att bygga fyra nya omklädningsrum i Stora Höga Arena i linje med gällande bygglov.
Beslutet föresätter att Mötesplats Stora Höga Arena AB nyttjar klausul om överlämning av fastigheten till kommunen enligt nuvarande avtal. Det innebär att kommunen blir ägare till Stora Höga Arena och personal går över till kommunen genom en verksamhetsövergång. Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
 

Nu kan du som granne se bygglovsbeslut på nätet i Stenungsund
Nu kan du som granne ta del av fattade beslut och lämna synpunkter digitalt på byggärenden. Bygglovverksamheten i Stenungsunds kommun lanserar de två första i raden av många digitala tjänster. Till våren kommer hela processen från ansökan till beslut att vara digital.
 
Genom de digitala tjänsterna på kommunens hemsida kan grannar, efter att ha fått information från bygglovverksamheten, nu logga in med BankID och ta del av beslut. Underlag som karta och ritningar kopplade till ärendet finns också att ta del av i tjänsten. Den andra tjänsten som nu lanseras är att grannar, i de ärenden de har möjlighet att komma med synpunkter, enkelt kan lämna dem digitalt.
 
Båda tjänsterna gör att den analoga posthanteringen och administrationen kring den minskas och mer tid kan läggas på själva handläggningen.
 
- Digitalisering är win-win för alla. Det förenklar för grannar att de var de än befinner sig enkelt kan se beslut digitalt och att de också kan svara på så kallade grannehöranden utan att behöva hantera en massa papper, säger Maja Andersson, verksamhetschef Bygglov i Stenungsunds kommun i ett pressmeddelande.
 
Till våren kommer hela processen att bli digital
Under sommaren har tjänsterna provats i en pilot som föll väl ut bland deltagarna. Näst på tur i raden av lanseringar är tjänster där sökanden kan komplettera olika ärenden digitalt. Till våren släpps också möjligheten att göra själva bygglovsansökan digitalt. Då kommer hela processen från ansökan till beslut att ha gått från analogt till att vara helt digital.

Tjörn - Nytt motionsspår i Rönnäng
Njut av utsikt och varierande natur på det nya motionsspåret i Rönnäng. Spåret beräknas vara klart vintern 2020.
Spåret är 2,6 kilometer och sträcker sig i en kuperad slinga i området mellan Stansvik och Bäckevik.
Spåret beräknas vara helt färdigt med belysning vintern 2020.
Starta vid Klädesholmens kyrkogård (mellan Bleket och Rönnäng). Där finns också ett fåtal parkeringsplatser.
Parkering finns också vid Rönnängs ishall och i Stansvik. 

Bogserade i minst 100 km/h på E6 i höjd med Stora Höga
Sent på tisdagskvällen får polisen in ett samtal om personen blivit omkörd av en bil där man bogserade en bil i över hundra kilometer i timmen på E6 men kunde inte följa efter dådenna skulle ta en annan väg och ville att polisen skulle ta upp sökandet i Stora Höga.
Polisen valde dock att invänta ytterligare ett samtal för att få en position på vart bilen tog vägen. Men inga fler samtal dök upp hos polisen som valda att avsluta ärendet säger polisens presstalesperson Ulla Brehm

Nu har byggnationen av 68 hyresrätter startat i Stora Höga
På den gamla husvagnsföreningens yta i Getskär har tidigare byggts 16 villor.
Nu är det alltså dags för byggnation av efterlängtade hyresrätter. För ett par veckor sedan började man inhängna området och i förra veckan började schaktmaskinerna schakta ur för vägar med mera för att byggnationen skall kunna komma igång.
Det är Riksbyggen som skall uppföra 68 hyresrätter som ligger bara fem minuter från havet.
Lägenheterna byggs i två plan. Bottenvåningen har en egen entré och lägenheterna på övervåningen nås från en trappa upp till en loftgång.
Husen värms med fjärrvärme och på vindarna finns ett fläktrum med FTX ventilation, det gör att husen är energisnåla då värmen som finns i inomhusluften kan återanvändas till vattenburen värme till elementen på vintern.

Standarden i lägenheten är enkel men funktionell med vita köksluckor, golvstående spis, kyl/ frys, en smal diskmaskin och plats för micro. De har parkettgolv och helkaklade badrum med duschplats.

Lägenhetern har tvättmaskin och torkskåp i badrummet och på gården finns det en gemensam tvättstuga.
Varmvatten betalas av hyresgästen efter verklig förbrukning.
Baspaket för TV ingår.
100/100 snabbt bredband ingår.
Balkong
Alla lägenheter har balkong eller uteplats.

Parkering
Det finns cirka 55 parkeringsplatser i området.

Lägenhetsstorlekar
Lägenhetsstorlekar 1-4 rum och kök, 29,6-84,3 kvadrat
Antal lägenheter 68 hyresrätter
Antal hus Sex hus med 10-12 lägenheter i varje hus
Beräknad inflyttning Preliminärt 2021

Snusboa i Stenungsund är åter nominerade till Sveriges bästa spel och Tobaksombud
På svenska spel i Sverige finns ca 10.000 ombud och för andra gången är Snusboa i Stenungsund en av de nominerade som bästa spel och tobaksombud. 4 butiker i Sverige är nominerade.Grattis säger vi från Nyheter4.com och nu håller vi tummarna

- Jättekul säger ägaren "Kung Karsten Richter", inte första gången vi nomenerats.

Kommunalråd Bo Pettersson (S) i Stenungsund ska träda tillbaka
Stenungsundpolitikern och tillika kommunalrådet Bo Pettersson (S) kommer att lämna kommunalrådsposten inom inom 14 månader eller senast i januari 2021. Det här beskedet har Pettersson givit partiet som nu får börja leta efter efterträdare uppger lokaltidningen på måndagen.
Han fyller 65 år i januari 2021 och därmed har han bestämt sig för att lämna kommunalrådsposten innan dess. Han kommer däremot att fortsätta i kommunfullmäktige mandatperioden ut och fortsätta med politiken men posten som kommunalråd får någon annan ta över.
 

13 miljoner dyrare än beräknat för att säkra och muddra Stenungsunds hamn
Skredsäkringen, muddringen och upprustningen av småbåtshamnen vid Stenungstorg kommer att bli en dyrbar historia för Stenungsunds kommun.
Från början var Skredsäkringen, muddringen och upprustningen av småbåtshamnen beräknad att kosta 17,2 miljoner.
Den nya kalkylen (om den håller) visar att kostnaden kommer att hamna på över 30 miljoner. Det har ju visat sig att både den nya ishallen och nya Arenan med bland annat badet rusat iväg prismässigt och inte på långa vägar hållt den budget man först beslutade om.

Redan för ett par år sedan hade tidigare hamnkaptenen Tomas Alexandersson taget fram underlag för spontning på en kajsträcka av 180 meter och fått in tre anbud, som kommunen då arbetade vidare med.
I den rapport som idag lades fram från konsultföretaget Cowi AB till kommunens allmänna utskott har man utrett marken vid hamnområdet. Utredningarna visar att man måste genomföra spontning och höja stabiliteten vid kajen.

Alltså samma förutsättning som redan tagets fram 2015. Men nu har priset rusat iväg. 
Den nya utredningen kom igång först hösten 2018. Det finns en rad ursäkter varför det draget ut på tiden. Men helt klart är det kommuninvänarna som kommer att få stå för det fördyrade kostnaderna.

Muddringen behäövs 75 meter ut i vattnet och muddringsvolymerna blir cirka 14 000 kubikmeter. I dagsläget är kajen avspärrad för fordonstrafik.
En ansökan till Länsstyrelsen om muddringsarbeten kan dock dra ut på tiden eftersom det ofta brukar ta något eller några år för muddringstillstånd. Dessutom finns problem om och var eventuella muddermassor skall tippas eftrsom inga beslut tagets.
Enligt uppgifter till Nyheter4.com hade Länsstyrelsen för tre veckor sedan, inte fått in en ansökan för muddring (Oklartom den är inlämnade efter detta)

En upphandling av en entreprenad kan ske tidigast under hösten 2019.
Spontning och muddring bara får göras vintertid, under förutsättning att kommunen fått alla sina tillstånd och beviljat den nya budgeten för upprustningen av hamnen.

Skulle inga åtgärder vidtas ökar risken för ras utefter hamnen och även för närliggande fastigheter i området.
Konsultföretaget menar att risken är att en del båtplatser kan slamma igen över tid och det innebär att hamnverksamheten begränsas. -
- Detta problem har funnits flera år och är för vissa båtägare ett problem. En del har på grund av detta fått byta platser, och en del har helt enkelt lämnat Stenungsunds hamn till andra hamnar i STO-regionen. Detta har minskad intäkter för hamnverksamheten menar tidigare Hamnkapten Tomas Alexandersson.

Om arbetat med att säkra kajen ska starta under hösten 2019 skall arbetsutskottet nu titta på innan det till slut hamnar i Kommunfullmäktige eftersom det handlar om stora tillskott av investeringsmedel.

Redan 2015 fattades beslut att göra en fördjupad utredning om hur man säkerställer framtida stabilitet av kajen och hur man kan muddra upp båthamnen. Den nya utredningen kom dock igång först hösten 2018.

Succé för STO-mässan i Stenungsund
Mycket folk har sedan i torsdags passerat in på företagsmässan på Stenungsunds Arena. Det var första gången den anordnades i Stenungsund. Tidigare har den varit bara i Kungälv där Christer Andersson driver Mässgruppen sedan några år och han var riktigt nöjd med uppslutningen och stämningen under de tre mässdagarna.
På lördagen var det stundtals riktigt trångt i utställningshallarna
Ett 80-tal utställare medverkar vid den nya STO-mässan där de får tillfälle att visa upp sin verksamhet och samtidigt knyta nya kontakter.
Christer Andersson menar att inte bara företagen lär känna varandra utan också den stora publiken, och det här stärker banden mellan alla.
Idén till anordna STO-mässan i Stenungsund väcktes av en "ICA Kvantum Robert" som i Stenungsund och som sneglat på Kungälvsmässan och tog kontakt med Christer Andersson.
Både Robert och Christer hoppas på att STO-mässan kommer att bli ett återkommande event.
På mässdagens öppnande hål Kommunens ordförande ett invigningstal innan det var dags för Nick Borgen att framträda till låtar de flesta minns.

Ändrade bygglovsregler för altaner
Den 1 juli ändrades bygglovsreglerna för altaner. Villaägare har nu större möjlighet att bygga en altan utan bygglov, men det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger.
Vi ställer några frågor till bygglovchef Maja Andersson i Stenungsunds kommun för att reda ut vad de nya bestämmelserna säger.

Vilka slags altaner kan jag bygga utan bygglov, enligt de nya bestämmelserna?
– Altaner som byggs inom 3,6 meter från huset, inte är högre än 1,8 meter och håller 4,5 meters marginal till tomtgränsen kräver nu inget bygglov. Ligger altanen närmare granntomten än 4,5 meter behöver du godkännande från grannen för att få bygga. Enligt de nya reglerna behöver du inte heller följa bestämmelser om placering som kan finnas med i en detaljplan eller områdesbestämmelse för din fastighet.

Hur lång får altanen vara?
– Det finns inga begränsningar för hur lång altanen får vara. Den kan gå runt hela huset om du skulle vilja det. Djupet är fortfarande max 3,6 meter från husets fasad.

Gäller altanreglerna för Attefallshus och friggebodar också?
– För att du ska få bygga en altan utan bygglov, ska den vara hopbyggd med ett en- eller tvåbostadshus, eller fritidshus. Har du ett Attefallshus som är godkänt som permanentbostad (ett komplementbostadshus) får du bygga en altan intill det. De nya reglerna gäller inte för altaner som är hopbyggda med andra slags byggnader som till exempel friggebodar, gäststugor, garage eller förrådsbyggnader. Altanreglerna gäller inte heller för flerbostadshus eller kontorshus.

Andra regler gäller i kulturhistoriskt värdefulla områden
De nya reglerna gäller inte om huset, eller området som huset ligger i, är särskilt kulturhistoriskt värdefullt. Kommunens Medborgarservice kan hjälpa till att svara på om just ditt hus omfattas av de reglerna.
Mer information på Boverkets hemsida

Så ska Stenungstorg växa – Citycons plan för 180 nya bostäder kommer upp på samråd
Citycon har i nära samarbete med Stenungsunds kommun tagit fram ett förslag till ny detaljplan. Förslaget innebär en vidareutveckling av centrumet i form av utbyggnad med 180 havsnära lägenheter i två nya bostadshus, och med handel och service i bottenplanen. I slutet av juni går förslaget upp på samråd i byggnadsnämnden: ett viktigt steg närmare en ny detaljplan för platsen.

Citycon förvärvade Stenungstorg 2006 och har hittills investerat 200 miljoner kronor på utveckling och utvidgning av centrumet. Den aktuella detaljplanen drivs med Citycon som byggherre och gäller området i södra änden av Stenungstorg, vid parken intill kulturhuset Fregatten.
–Stenungsund har unika kvaliteter med sin närhet till havet och pendlaravståndet till Göteborg. Den nya detaljplanen är ett viktigt steg för Stenungssund och för våra ambitioner att tillsammans med kommunen utveckla Stenungstorg till en modern och attraktiv stadskärna, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef på centrumägaren Citycon.

De nya bostadshusen vänder mot havet och förvandlar centrummiljön till en mer stadsmässig plats, med små torg och gågator som utgör levande gaturum som man gärna söker sig till.
Det finns också planer på ett nytt resecentrum vid Stenungstorg där den nya knutpunkten kommer att erbjuda närhet till centrumfunktioner, service och bostäder.
– Vi ser gärna att lokaltrafiken knyts närmare till torget och att vi får ännu fler besökare hit. Därför är vi positiva till förslaget om en flytt av resecentrum. Det skapar goda möjligheter för ytterligare investeringar i området närmast Stenungstorg, säger Veronica Palmgren.

Stjärnkocken Gustav Trägårdh gästade idag Skogsbackens förskola i Svenshögen 
Idag den 12 mars var dagen då förskolans 38 barn fick finbesök av stjärnkocken Gustav Trägårdh från Sjämaggasinet i Göteborg.
Skogsbackens förskola pyntas med ballonger och blommor för att skapa festkänsla.
Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010 och hans besök var en del av vinsten i den prestigefyllda tävlingen Arla Guldko, som Skogsbacken kammade hem våren 2018 i kategorin Bästa Matglädjeförskola. 
I vinsten ingick också att två personer från personalen fick åka till Stockholm där man fick många tips och idéer fån olika ställen de fick besöka. Kvällen avslutades med en 13-rätters meny.
(Se fler bilder längre ned på sidan)

Gustav Trädgårdh,  tillsammans förskolans kock Victoria Gustafsson och förskolebarnen (minikockarna) tillagade idag en trerättersmeny till lunch. Barnen är vana att få vara med i köket och hjälpa till med det mesta – vilket de även gjorde när stjärnkocken gästspelade hos dem. 
- Vi har dessutom egna små stjärnkockar som säkert vill ge ett och annat tips till Gustav, berättar Anette. 
Alla barnen på förskolan väntar på att bli Mini mästerkockar. Det blir de vid 6-årsåldern och då får vara med i kökets matlagning med rullande schema. Varje onsdag bakas det och då får barnen turas om att vara med då det bakas. Alla barn mellan 1-6 får då vara med.

Skogsbacken är en naturförskola som arbetar målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö.
Nu är det extra fokus på matsvinn. Förskolebarnen – som är mellan ett och fem år gamla – är redan medvetna om hur vårt sätt att hantera mat hänger ihop med miljön. De avskyr att slänga mat eftersom de vet att det gör skada, och de kallar sig själva för ”planetskötare”. 

Skogsbackens lunchmeny den 12 mars
Förrätt 
Majssoppa med pillade räkor, krutonger och persilja
Huvudrätt
Hemmagjorda fiskpinnar av torsk från Norge, krämig äggsås med kryddgrönt, pressgurka, rostad potatis och citron
Efterrätt
Kanelbakat äpple fyllda med russin, vanilj och kryddsmulor och toppade med "Jägarsnus".

Ny återvinningscentral planeras i Stora Höga
Stenungsunds kommun planerar att bygga en ny återvinningscentral i Stora Höga industriområde. Nu är förslaget ute på samråd och allmänheten har möjlighet att ställa frågor, framföra synpunkter eller lämna allmänna upplysningar om sådant som kommunen bör känna till i sitt fortsatta arbete.
Kommunens nuvarande återvinningscentral Kläpp, som ligger i Ödsmål, kommer att finnas kvar. Samrådet pågår 27 februari- 27 mars.
Samrådsunderlag och mer information

Bröder fortsätter satsa i Stora Höga
I snart tio år har bröderna Burtac och Memet Sevgi funnits i Stora Höga med sin pizzeria och på senare år har man utökat menyn med thaimat. Nu satsar man vidare (för tredje gången) och byter namn och utökar menyn.
Tidigare Pizza House och Spicy Wok ändrade namn på fredagen (den 22 februari) till Vallens Food and Friends.

2009 dök ett erbjudande att överta lokalen där en tidigare vägkrog höll till, väg i vägg med nuvarande Circle K i Stora Höga, Bröderna och deras pappa Necati Sevgi såg möjligheterna och tackade till att ta över lokalerna och satsa på en pizzeria. Snabbt visade det sig att pizzerian blev en succé och från att start med tre personer fick man snart utöka personalen till 5 personer.
2014 satsade man vidare med ombyggnad och utökade utbytet med thaimat som också visade sig vara en riktigt bra satsning. Nu utökades antalet anställda ytterligare.
I augusti 2018 stod man i valet eller kvalet att satsa vidare i Stora Höga eller öppna ytterligare en restaurang i Göteborg.

Bröderna beslöt sig att satsa vidare i Stora Höga.
- Vi älskar folket norr om Göteborg säger Burtac Sevgi, som är den äldste av de två bröderna. Det är en helt annan atmosfär och avkopplad befolkning här uppe. Vi älskar deras uppskattning de visar oss och vår personal. Från början hade vi mest folk från de södra delarna av Stenungsund, men snart växte kundkretsen till att vara från Kungälv upp till Orust. Idag är vi uppe i minst 8 anställda på helger för att hinna med.

I början av 2019 startade de sin tredje ombyggnad från en ren pizzeria till att få en mer restaurangkänsla i sin lokal. Man gjorde en totalrenovering för att få en mysigare känsla men ändå behålla inriktningen av sin verksamhet. Man byggde om och till kyl och frysrum mm, samt personalutrymmen för att lättare kunna leverera sin goda mat. Uppe på detta bestämda man sig för att utöka menyn med surdegsbottnar till pizzorna om man vill det. Man börjar också med högrevsburgare för att lyxa till det ytterligare. Inte nog med det, man ville satsa på ett nytt namn som samlade allt man kan erbjuda under ett namn till "Vallens Food and Friends" som man säger är en hyllning till folket i samhället.

Bröderna Burtac och Memet Sevgi hälsar nu gamla som nya kunder välkomna till Vallens Food and Friends i Stora Höga - Stenungsund
 

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.