Kvinna på Orust står åtalad för lovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott
En kvinna i 30-årsåldern står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för lovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott på Orust.
Kvinnan skall ha kört moped klass 1 utan att ha rätt till
det. efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hennes blod under eller efter färden uppgick till 0,44 promille vid en poliskontroll. Vid samma tillfälle har hon fört moped trots att det under eller efter färden fanns amfetamin som är narkotika kvar i hennes blod. Det hände den 21 september 2018 vid
Skåpesund på Orust kommun.

Kvinnan skall även ha stoppats för kontroll då hon använt amfetamin. Det hände den 21 september 2018
Målet kan avgöras utan huvudförhandling.
Åklagarens fpåföljdsförslag: 60 dagsböter à 50 kronor. Summa: 3 000 kronor. Strafföreläggande har utfärdats men inte besvarats.

Läsarbild
Läsarbild

Grov olovlig körning och drograttfylleri i Stora Höga
Klockan 21:50 på onsdagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på lv 574 och Circel K i Stora Höga för kontroll.
I fordonet satt en man i 28-årsåldern och visade tecken på att vara narkotikapåverkad. Vid kontrollen visade det sig också att mannen inte hade giltigt körkort. Mannen togs med till Kungälvs sjukhus för provtagning. En annan polispatrull kallades till platsen för att omhänderta fordonet som togs i beslag.
Mannen är nu misstänkt för drograttfylleri och grov olovlig körning

Man på Orust åtals för hets mot folkgrupp, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada
En man i 40-årsåldern från Orust står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att ha delat nazistiska bilder och texter på den ryska motsvarigheten till Facebook, VK.com där han hyllar Hitler och där judar utmålas som farliga.
I förhör med polisen svarade mannen inte velat svara.

Han åtalas även för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Detta efter att han svängt vänster på en landsväg, så att en motorcyklist som kom i mötande körfält körde in i mannens bil.
Mannen nekar till samtliga åtalspunkter.

Man åtalas för grovt rattfylleri och smitning från olycksplats på Orust
En man i 80-årsåldern står åtalad i Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri och smitning den 18 maj 2018 på Södra strandvägen via Torpavägen till Kvarndalen i Henån, Orust kommun.
Mannen skall ha kört personbil efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till i vart fall 1,27 promille.
Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen uppgick till minst 1,0 promille i blodet och körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att mannen flera gånger helt eller delvis kört av vägen, kört över i motsatt körfält så att mötande bilar fått välja för att undvika kollision samt kört så nära gångtrafikanter att de behövt väja för att undvika att bli påkörda.

Mannen skall ha vid framförande av personbil kört på en soptunna så att den flög in i ett serviceskåp. Kollisionen orsakade skador på soptunnan och serviceskåpet.
Efter olyckan lämnade han platsen utan att lämna namn och adress eller annars göra vad som krävdes med anledning av olyckan trots att han borde ha gjort det.
Enligt åklagaren begick gärningen med uppsåt.
Circle K Sverige Ab yrkar skadestånd av mannen med 5 679 kronor för uppkomna skador
Mannen erkänner att de faktiska omständigheterna, förutom att körningen inneburit en påtaglig fara för
trafiksäkerheten, och förnekar brott.

Ny vägsträcka på länsväg 160 - Orust klar och öppnar för trafik lagom till midsommar
Lagom till att många midsommarfirare ska bege sig upp i Bohuslän öppnas nya väg 160 mellan Säckebäck och Varekil. Asfalten är nylagd, trafikskyltarna är på plats och vyn över Stigfjorden är om möjligt ännu vackrare nu när vägen ligger högre än tidigare.
Före midsommar öppnar Trafikverket den ombyggda vägsträckan mellan Säckebäck och Varekil. Då har man förbättrat säkerheten och gjort det lättare att komma fram på huvudvägen över Orust.
Tack vare det goda samarbetet med Trafikverkets entreprenör och ett byggvänligt väder under året blev den nya vägen klar tidigare än planerat.
– Men även om vi kan släppa fram trafiken återstår en hel del arbete vid sidan av vägen, säger Tobias Hellström som är biträdande projektledare på Trafikverket. Under hösten och vintern kommer vi att färdigställa gång- och cykelvägen och dess planskilda korsningar under den nya vägen. Dessutom bygger vi en pendelparkering och gör vägslänterna fina.
– Eftersom vägområdet fortfarande är en arbetsplats uppskattar vi att du som kör här visar hänsyn och håller hastigheten, fortsätter Tobias.
Är du ute och kör på Tjörn och Orust under midsommarhelgen, eller när som helst under året, rekommenderar vi en tur på väg 160.
Den nya sträckningen är cirka 3 kilometer och den gamla vägen kommer att användas som lokalväg, gång- och cykelbana.

Se fler bilder från vägbygget här >>>

Tillfällig pendelparkering planeras på CW Borgs väg
När de gamla lokalerna på CW Borgs väg i Stenungsund rivs under sommaren planerar kommunen att etablera en tillfällig pendelparkering på ytan. Det kommer att skapas upp till 40 nya platser som kommer vara tillgängliga från september.
Riksbyggen har anvisats marken som planeras bebyggas med seniorbostäder, trygghetsboende och kontor. Totalt planeras 150 bostäder.

– Det här känns som en bra lösning då vi vet att efterfrågan på pendelparkeringar är stor. Detaljplanearbetet är inte klart och ytan kan som tidigast komma att bebyggas år 2022, säger Veronica Götzinger, verksamhetschef för Mark- och exploatering på Stenungsunds kommun.
Rivningen omfattar i det här läget CW Borgs väg 1A, 1B och 3. Det gamla kommunhuset vid Göteborgsvägen står kvar ett tag till.

40 platser åt pendlare
Rivningsarbetet kommer att ske under sommaren och ytan ska sedan bearbetas och jämnas till. Pendelparkeringen beräknas vara klar i september. Upp till 40 platser kommer att skapas till de som pendlar med tåg och buss. Parkering kommer inte vara tillåten under vissa timmar nattetid för att förhindra att pendelparkeringen kommer att användas till boende- och långtidsparkering. De befintliga 3-timmarsparkeringarna som ligger längs husen kommer att försvinna.

I dag består gruppen av fem glada och inspirerande damer som regelbundet ger sig ut på turné.
I dag består gruppen av fem glada och inspirerande damer som regelbundet ger sig ut på turné.

2019 års Folkhälsopris på Orust går till Soliga tanterna
I år säger vi grattis till en hel grupp folkhälsopristagare. Det är Soliga tanterna som har bidragit till en god folkhälsa och får dela på priset.
Folkhälsopriset är på 10 000 kronor och delades ut på kommunfullmäktiges möte torsdag den 13 juni.
Motivering
Soliga tanter är damer som är lite till åren komna och med glimten i ögat ökar både glädje och trivsel och bjuder på mycket humor och glädje.
De underhåller på äldreboende och spelar teater, sjunger, spelar ukulele, fiol och leder även allsång. Det är lätt att känna igen sig i deras låtar och de har också några egenproducerade texter. De har en livsgnista som få och är väl värda Folkhälsopriset 2019.

A-traktorförare stoppad för misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 01:50 natten till onsdagen stoppar en polispatrull en A-traktor för kontroll vid Skärhamns skola på Tjörn efter samtal till polisen om skränande ungdomar, högt ljud mm. Föraren var en kille i 15-årsåldern och visar tecken på att vara onykter. Pojken får blåsa i polisens sollningsinstrument som också visar  positivt. Pojken fick följa med för provtagning och föräldrar kontaktades
En anmälan upprättades om misstänkt rattfylleri.

Stoppa langningen på Orust - Tänk om tonåringar
Orust kommun deltar i Länsstyrelsernas kampanj Stoppa langningen - Tänk om för att uppmärksamma föräldrar och andra vuxna inte köpa ut alkohol till ungdomar.

Nu är det sommarlov och en tid för våra ungdomar att pröva sina vingar, det innebär både positiva och negativa erfarenheter. Tillsammans har vi möjlighet att påverka så att sommaren blir något fint för våra tonåringar att se tillbaka på.

Föräldrar är betydelsefulla i det förebyggande arbetet genom att inte bjuda sina barn på alkohol. Studier har visat att ett restriktivt förhållningssätt från föräldrar när det gäller alkohol, inte minst bjudvanor, är relaterat till minskat ungdomsdrickande.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings undersökning
Enligt den senaste undersökningen som gjorts av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har 59 procent av Orusts 15-åringar uppgivit att de druckit alkohol någon gång under de senaste året.
Bland 17-åringarna har 85 procent druckit alkohol. Detta är något högre än genomsnittet i länet som ligger på 41 procent respektive 74 procent.

Intensivkonsumtionen av alkohol är vanligare bland ungdomar som blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar. Med intensivkonsumtion menas fyra stora brukar starköl eller cider, 25 centiliter sprit, en hel flaska vin eller sex burkar folköl.
Alkoholen får de tag på av föräldrar och äldre syskon och kompisar, de visar undersökningen. 31 procent av 15-åringarna har blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar medan 45 procent av 17-åringarna uppger att det är föräldrarna som bjudit dem på alkoholen.

Både flickor och pojkar uppger att de fått problem efter att de druckit alkohol. De har fått kläder och saker förstörda och råkat ut för olyckor.
Tips till dig som är en viktig vuxen för tonåringar
Forskning visar att du som är förälder och vuxen kan påverka ditt barns förhållande till alkohol. Genom att sätta tydliga gränser och använda dig av argument påverkar du ditt barns framtid. 

Inse din stora betydelse
Tonåringar bryr sig mycket om vad just deras föräldrar säger, även det inte verkar så i stunden.
Var tydlig
Tonåringar som känner till sina föräldrars inställning och förväntningar lever lättare upp till dem. Tydliga regler om alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser, som att vägra köpa ut.
Prata med andra vuxna
Prata med kompisarnas föräldrar om fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla och gör argument som -alla andra får!! verkningslösa.
Förklara varför du är orolig
Tala om vad som kan hända om din tonåring dricker alkohol. Det är så skönt som tonåring att veta om att mina föräldrar faktiskt bryr sig även om de inte säger det till dig.
Stå på dig
En tonåring förväntar sig föräldrar som sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut blir nöjd för stunden, men är innerst inne misstrogen. En förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

Extra tider för passansökan i Stenungsund och Uddevalla
Polisen i Fyrbodal släpper ytterligare tider för dem som behöver ansöka om pass. Lördagen den 29 juni håller receptionerna i Uddevalla och Stenungsund extra öppet så att så många som möjligt ska hinna få resehandlingar inför semestern.
Inför sommarsemestrarna är det många som ansöker om pass eller nationellt id-kort. Köerna till polisens bokningssystem för pass blir därför längre än vanligt. Lördagen den 29 juni kommer receptionerna i Uddevalla och Stenungsund att hålla extra öppet för passansökningar, från klockan 8.30 till 16.
Personer som behöver resehandlingar måste boka tid för sin ansökan. De extra tider som nu släpps blir bokningsbara från och med klockan 12 onsdagen den 19 juni. Den bokade tiden är ungefärlig och det kan uppstå väntetider vid hanteringen.
– Vi släpper extratider för att underlätta framför allt för dem som har ett pass som snart går ut. Vi ber om överseende med att det kan bli köer under dagen. Förbered gärna det underlag som behövs så kommer hanteringen att gå snabbare, säger Margaretha Ivarsson, gruppchef för stöd- och serviceverksamheten i lokalpolisområde Södra Fyrbodal.
När ansökan om pass eller nationellt id-kort är gjord tar det cirka fem arbetsdagar tills passet är klart och kan hämtas ut i den reception man själv valt.
Polisen släpper kontinuerligt nya tider för att ansöka om resehandlingar. Fler tider kommer att släppas under sommaren, och personer som har ett pass med giltighet fram till hösten kan därför vänta med sin ansökan.
Mer information om pass och nationellt id-kort finns på polisen.se/pass.

Man i 18-årsåldern döms till böter för att ha kört trimmad A-traktor på Orust
Det var i vintras som en polispatrull fick syn på ett fordon som körde på en väg i Henån på Orust. Poliserna trodde först att det var en bil på grund av att den körde närmare 60 kilometer i timmen, men när fordonet stoppades förstod de att det handlade om en A-traktor.
I A-traktorn, mellan sätena, hittade polisen en växelspak med vars hjälp man kunde lägga i hög- eller lågväxel och därmed ändra hur snabbt fordonet skulle kunna framföras.
Föraren förnekade brottet och sa att han nyligen köpt fordonet och inte känt till att det gick att ta bort spärren för högre växel och att han inte visste hur snabbt han kört eftersom hastighetsmätaren var trasig.
Uddevalla tingsrätt finner att han gjort sig skyldig till olovlig körning och dömer honom till dagsböter om sammanlagt 1 500 kronor.

Berusad man på Orust satte eld på vegetation
Räddningstjänst och polis larmades klockan 05:09 på måndagsmorgonen om en brand utomhus. Branden skall ha startat på Röravägen i Henån.
Polis skickas till platsen , där räddningstjänsten släckt en brand i buskar. Det ska enligt uppgift finnas en man på platsen som uppger att det är han som tänt på. Polis anträffar mannen, som tas med för tillnyktring enligt lagen om berusade personer. Han är nu misstänkt för skadegörelse genom brand.

Cykelstöld på Tjörndagis
Klockan 01:23  får polis in samtal om att man iakttaget ungdomar som varit inne på ett dagis i närheten av Södra hamnen i Skärhamn och stulit cyklar med släp. En polispatrull sänds till platsen och finner en av pojkarna som skall vara i 15-årsåldern. Polis kontaktar vårdnadshavare och pojken får återlämna dagisets cykel. Ingen anmälan om brott upprättad

Singelolycka på Orust 
Klockan 23:54 på söndagskvällen larmas  polis, ambulans och räddningstjänsten till en trafikolycka på lv 160 i Varekil (Varekilsnäs).
En personbil har av oklar anledning kört av vägen. En person i 20-årsåldern skall ha funnet sig i fordonet och denna står utanför bilen.
Personen körs med ambulans till sjukhus för kontroll. Fordonet bärgas.
Ingen anmälan om brott upprättas
 

Misstänkt narkotikabrott vid MC Donalds i Stenungsund
Klockan 04:00 på söndagsmorgonen stoppar en polispatrull en röd BMW för kontroll. I fordonet finns 4 unga pojkar som visar tecken på att vara narkotikapåverkade. Tre av pojkarna är i 19-årsåldern och föraren i 20-årsåldern. Polisen gör en kroppskontroll där det visar sig att föraren även innehar kokain. Polisen passar på att göra en kontroll av fordonet och finner en kniv.Samtliga tas med för provtagning och är nu misstänkta för narkotikabrott, narkotika ringa bruk och knivlagen
Uppdatering
Senare uppgifter har inkommet om att de fyra personerna hemmahörande i Uddevalla skall ha knivrånat en person utanför Harrys vid Stenungstorg.
Samtliga personers pass skall också ha dokumenterats på platsen,

Misshandel vid MC Donalds i Stenungsund
Klockan 23:24 på lördagskvällen larmas polis till MC Donalds i Stenungsund, En pojke i 14-årsåldern skal ha blivit sparkad i huvudet av en person som avviket från platsen innan polis kom fram. Polis kontaktar föräldrarna till pojken och kommer till platsen. Pojken körs till Östra sjukhuset för vård. Ingen gripen

Drunkningstillbud vid Stenungsbaden
En man föll av oklar anledning i vattnet vid utanför Kookaburra vid Stenungsbaden. Det var strax efter midnatt natten till söndagen som en man av oklar anledning föll i vattnet vid Stenungsbaden. Räddningstjänsten från bland annat Tjörn kom till platsen. Mannen kunde räddas ur vattnet, då han hade hittatsuner en av bryggorna, men Räddningstjänsten och jourhavande besättning ombord på Rescue Märtha söker av området så att det inte är fler personer som kan ha hamnat i vattnet. Strax efter klockan 00.30 natten till söndag meddelade SOS Alarm att ambulansen var kvar på platsen.
Mannen visade tecken på att vara narkotikapåverkad. En polispatrull tog med sig mannen till Uddevalla för brovtagning. Mannen som är i 20-årsåldern misstänks nu för narkotikabrott, eget bruk och för fylleri

En ny brygga är på plats på Stenungsunds badplats Hawaii
Nu har en helt ny brygga kommit på plats på badplatsen Hawaii. Den nya bryggan är efterlängtad och den är en kopia av den gamla och är försedd med ett hopptorn. Bryggan är 61 meter och hopptornet har höjderna 2,3 och 5 meter.
En ny ramp till den mindre bryggan är också utplacerad.

Stenungsund har dyraste elen i STO-regionen
Det visar den nationella Nils Holgerssonundersökning som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.


Stenungsund: 110,7 Elnät 2018/2019 +- 0 [öre/kWh inkl moms] Prisökning 5 år [%] 40,7%
Tjörn: 96,1 Elnät 2019 [öre/kWh inkl moms] 101,8 -5,6% sedan 2018 Prisökning 5 år [%] 14,4%
Orust: 101,3 Elnät 2019 [öre/kWh inkl moms] 99,1 +2,2% sedan 2018 Prisökning 5 år [%] 15,4%

Undersökningen visar att kostnaderna för elnätet i Kungsbacka kommun ökade med drygt tio procent jämfört med förra året. Det innebär att priserna för 2019 landade på 119,6 öre/kWh inklusive moms. Det är en av de högsta avgifterna i landet. Det innebär också att kommunen har högst elnätspriser i regionen och gick om Stenungsund som toppade listan förra året.

– Vi ser att det är stora skillnader mellan kommunerna i vår region och både Kungsbacka och Stenungsund sticker ut med höga avgifter och stora höjningar de senaste fem åren. De höga priserna drabbar konsumenterna som inte kan välja elnätleverantör, säger Jenny Juthstrand, utredare på Hyresgästföreningen Region västra Sverige.

På nationell nivå är prishöjningen i snitt 27,4 procent sedan 2014. Under samma period har konsumentprisindex, KPI, ökat med sex procent. Sedan 2018 har elnätspriserna höjts med i snitt 3,6 procent, jämfört med KPI på 1,9 procent.

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner vilket ger dem en mycket avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort.

Under de senaste fem åren har Vattenfall höjt elnätsavgifterna med 41,3 procent, E.ON med 38,1 procent och Ellevio med 17,2 procent. Övriga leverantörer har i snitt höjt med 18,9 procent.

– Det är viktigt att förordningen om intäktsram för elnätsverksamhet som regeringen beslutade om i augusti 2018 får tid att verka nu utan förändringar. Förordningen är ett viktigt skydd för landets konsumenter som inte har något alternativ att välja på när det gäller elnätsleverantör, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Stenungsundshem och Hyresgästföreningen överens om hyra
Hyresförhandlingarna mellan Stenungsundshem och Hyresgästföreningen om hyrorna för 2019 är nu klara. Överenskommelsen berör 1979 lägenheter hos Stenungsundshem.
Stenungsundshem och Hyresgästföreningen har följt Hyresmarknadskommitténs (HMK) beslut och slutit en överenskommelsesom innebär att hyreshöjningen för bostäder blir 2,05% för 2019. De nya hyrorna gäller från och med den 1 januari 2019.
Retroaktiv hyra för januari till juni månad 2019 tas ut på hyresavierna för juli augusti och september månad 2019.
-Det var en stundtals hård förhandlingsomgång som slutade i oenighet vilket föranledde att förhandlingen fick avgöras av Hyresmarknadskommittén.
Det är ganska ovanligt att vi inte lyckas nå en överenskommelse men är samtidigt sånt som händer, säger Anders Rollings, förhandlare på Hyresgästföreningen.
-Efter flera förhandlingstillfällen stod parterna fortfarande långt ifrån varandra. Ärendet skickades då till medling och därefter till Hyresmarknadskommittén, som fattade det avgörande beslutet om 2019 års hyresnivå.
Vi är glada över att förhandlingarna äntligen är avslutade, men förhandlingsprocessen har dragit ut på tiden vilket vi tycker är olyckligt, eftersom det drabbar hyresgästerna i form av retroaktiv hyra, säger Ted Lärnhem, vd på Stenungsundshem.

Två trafikbrott i Stenungsund inom 16 minuter
Polisen i Stenungsund har varit aktiva på fredagsmorgonen. Fört stoppades en bilist klockan 05:45 på lv 160 i höd med Norum för kontroll då denne hade körförbud. En ordningsbot utfärdades. 16 minuter senare stoppades ytterligare en förare för kontroll. Denna gång vid Nösnäs. I fordonet satt en man i 20-årsåldern vars bil hade brukandeförbud. Även här utfärdades en ordningsbot.

Olaga intrång på camping i Stenungsund
Klockan 23:09 på torsdagskvällen får polisen ett samtal från en campinggäst på Tollenäs camping som berättar att en berusad och främmande person taget sig in i deras förtält och satt sig i soffan.
En polispatrull var snabbt på plats och fann en ung man i inringarens förtält och väldigt berusad. Den unga mannen är välkänd för polisen sedan tidigare och omhändertogs för LOB och kördes till Uddevalla för tillnyktring. En anmälan om olaga intrång upprättades också

Misstänkt rattfylleri i Stora Höga
Klockan 22:52 på torsdagskvällen stoppar en polispatrull en mopedist för kontroll på Vallenvägen i Stora Höga Industriområde.
När polispatrullen lät pojken i 16-årsåldern blåsa visade sollningsinstrumentet att han var alkoholpåverkad. Pojken togs med för provtagning. Denna gång blåste pojken under gränsen och polisen var därför tvungen att släppa pojken som inte längre var misstänkt för rattfylleri.
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
I centrala Stenungsund stoppas en bilist för kontroll av en polispatrull klockan 19:17 på torsdagen.
Förare är en kvinna i 30-årsåldern som blåser positivt. Hon tas med för vidare provtagning och rapporteras för rattfylleri.
En anmälan om misstänkt rattfyller upprättas

Orust kommun påbörjar arbeten för trafiksäkrare trafikmiljö vid Varekils skola
Vi planerar att skapa en tryggare trafikmiljö, anlägga parkeringar för Varekils skola samt bredda gång- och cykelväg utmed Jöråsvägen i Varekil.
Arbetet med parkeringar och gång- och cykelvägar är uppdelat i två etapper och kommer att utföras av Markbygg Anläggning.
Framkomlighet
Under entreprenadtiden kan den vara begränsad men det ska alltid vara möjligt att komma fram på ett säkert sätt.
Trafiken kommer periodvis att regleras med trafikljus vilket gör att det kan ta lite längre tid.
Samråd har hållits med samtliga verksamheter som ska pågå under entreprenadtiden, så att dessa ska kunna fungera.
Arbetstider
Arbetstiderna är vardagar klockan 06:45- 17:00.
Störningar
Markarbetena kommer under arbetstid att medföra störningar i form av damm och buller.
Inhängnader
Områden för markarbetena ska, för allas säkerhet, att hägnas in under tiden då det pågår arbeten.
Etapp 1
Arbeten inom denna etapp ska pågå under skolans sommarlov och ska vara färdigställt i tid för skolstart, det vill säga cirka 17 juni - 16 augusti. Under tiden arbete pågår ska tillfälliga parkeringar anordnas för att pågående verksamheter ska ha parkeringsmöjligheter.
Etapp 2
Arbeten inom denna etapp ska påbörjas när etapp 1 har färdigställts.
Etapp 2 ska vara färdigställd i mitten av oktober.
Etapp 1 och två kommer delvis att överlappa varandra.

Man rånad på sin motorcross på Orust
Polis skickas till Långelanda med anledning av ett rån somn inträffade klockan 11:18 på torsdagen.
En man uppger att han blivit bestulen på sin motocross i samband med att han skulle ställa in den i garaget. Två gärningsmän iförda mc-hjälm visar ett pistolliknande föremål, och tillgriper i samband med den crossen. De kör därefter från platsen i okänd riktning.
Polis tar uppgifter till en anmälan gällande rån.
Motrorcrossen uppges vara en grå-svart Yamaha, 250 kubik 2019-års modell.
Mannen ska inte ha fått några fysiska skador i samband med rånet. Det finns ingen misstänkt.

Erica Hultmark blir ny VD på Stenungsbaden Yacht Club
Framöver kommer verksamheten ledas av Erica Hultmark, som tillträder som ny VD den 1/9.
Erica är 44 år och är till vardags bosatt i Göteborg, men tillbringar somrarna i ett hus utanför Stenungsund. Hon kommer senast från rollen som Regional Director Operations inom First Hotels, och har en gedigen bakgrund inom hotellbranschen. Tidigare erfarenheter inkluderar tjänster som General Manager på First Hotel G samt hotelldirektör på Quality Hotel Jönköping och Comfort Hotel Winn i Umeå. Erica är utbildad i Schweiz, och har dessutom genomgått en ettårig utbildning som management trainee inom Nordic Choice Hotels 2008-2009.

-Mitt hjärta klappar för Bohuslän, västkusten, och Stenungsbaden Yacht Club har länge varit en drömdestination för mig. Det känns otroligt inspirerande att få förtroendet att fortsätta utveckla denna pärla tillsammans med mina nya kollegor. Här erbjuds människor att mötas i en härlig miljö vid havet med möjlighet till skön avkoppling och inspirerande möten. En destination för alla som älskar att njuta av livet. Stenungsbaden Yacht Club har utvecklats och förädlats på ett fantastiskt sätt under flera år, och jag ser fram emot att fortsätta den resan tillsammans med det härliga teamet som serverar unika upplevelser till våra gäster varje dag, säger Erica Hultmark.

Tre skolchefer slutar samtidigt i Stenungsunds kommun
Det är Gymnasie- och grundskolechefen Benny Ankargren, Per Andersson-Sellén verksamhetschefen för kompetens och utbildning och gymnasiechef Helene Petersson som slutar uppger lokaltidningen i Stenungsund. 
Benny Ankargren blir kvar och byter tjänst inom kommunen med uppdrag att börja jobba med lokalresursfrågor efter sommaren. Per Andersson-Sellén börjar jobba i Trollhättans kommun.

Tre personer har tillsatts som tillförordnade chefer. Helena Zell rektor på Stora Högaskolan går in som grundskolechef för Benny Ankargren. För Nösnäsgymnasiets Helene Petersson har en tillfällig chef plockats in externt. Per Andersson-Sellén ersätts tillfälligt av Jennifer Holm, utvecklingsledare och tidigare chef för arbetsmarknadsenheten
Enligt tidningen är Kommunledningen på gång att starta rekryteringsarbetet för att ersätta de tre cheferna och det brukar ta ett halvår ungefär.

Misstänkt skadegörelse på camping i Stenungsund blev ett LOB
Klockan 00:02 natten till tisdagen kontaktas en husvagnsägare på Tollenäs camping som vaknat av att någon bankar på hans husvagn och hugger något i husvagnsdörren. 
En polispatrull sänds till campingen. När polis är på plats och undersöker husvagnen kan man inte se några skador eller hugg på husvagnsdörren. Däremot omhändertar polisen en man för att han är för berusad och kör denna till Uddevalla för tillnyktring, ett så kallat LOB

Kvinna misshandlad i Stenungsund
Klockan 05:00 på söndagsmorgonen
larmade en kvinnan i centrala i Stenungsund polisen sedan hon blivit misshandlad av sin man och slagen i huvudet.
– Mannen hade lämnat lägenheten innan polis var på plats och vinnan behövde ingen ambulans, säger polisens presstalesperson Hans Lippens. Han säger vidare att mannen som är född i mitten av 80-talet och är nu misstänkt för grov misshandel, olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel eftersom mannen stal kvinnans bil efter att han lämnat lägenheten säger Hans Lippens.

Nya Sune-filmen spelas in i Västra Götaland - en av platserna är i Stenungsunds kommun
Under tisdag 11 juni spelas delar av en ny Sune-film in i Stenungsund. På grund av detta kommer det att vara begränsad framkomlighet i trafiken.
Handlingen kretsar kring Sune och hans klasskompisar som gör en klassresa genom Västsverige.
Trafikpåverkan
Framkomligheten på E6:an kommer att vara begränsad tisdag 11 juni, klockan 7-18. Inspelningsteamet kommer att köra med reducerad hastighet. När scenerna spelas in kommer omkörning inte vara möljig. Följande sträckor kommer att påverkas vid de olika tagningarna:
E6 mellan Stora Höga-motet norrut till Stenungsundsmotet, i båda riktningarna.
Påfart till E6, norrut, vid Stora Höga-motet.
Avfart, norrgående, vid E6 Stenungsundsmotet.
Väg 170, Industrivägen i båda riktningarna.
Rastplatsen i Spekeröd.

Sune vs Sune blev fjolårets mest sedda svenska film med över 450 000 biobesök, tre Guldbagge-nomineringar, kritikerhyllningar och visning i Berlin. '

Bakom nya Sune-filmen finns samma upphovspersoner som gjorde “Sune vs Sune” med manus och regi av Jon Holmberg.
'Nya Sune-filmen har biopremiär 20 december. Unlimited Stories producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst.
Som i Sune vs Sune spelas familjen Andersson av Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Övriga roller spelas av bland andra Tomas von Brömssen, Marika Lindström, Jonatan Rodriguez, Christoffer Nordenrot och Maria Nohra.
Tomas von Brömssen gör rollen som Sunes, Håkans och Annas morfar:
– Jätterolig inspelning! Dels för att det kändes roligt att få vara med i en Sune-film och dels för att jag arbetat och haft ett fint samarbete med regissören Jon Holmberg tidigare. Det är dessutom ett väldigt bra manus. Komiskt med bra driv men där även vemodet får plats – och mycket action! Jag har inte varit med om så mycket rena actionscener sen Mannen från Mallorca1984! Jag utgår från att Morfar blir stående figur i alla resterande Sune-filmer, säger Tomas von Brömssen.

Nya Sune-filmen bygger på den omåttligt populära karaktären Sune som är skapad av Sören Olsson och Anders Jacobsson och på manus av Jon Holmberg som även står för regi. Det är en varm och galen komedi om vänskap och lojalitet, och om vad som är viktigt i livet – vare sig  man är 11 eller 70 år. Sune vs Sune blev en stor succé förra året och var med och tävlade på den prestigefyllda filmfestivalen i Berlin och turnerar nu runt på filmfestivaler över hela världen.

Synopsis: Sunes klass ska åka på hemlig klassresa. Sune och Sophie ser verkligen fram emot att åka tillsammans, när Sune plötsligt inser att klassresan är samma helg som morfars bröllop. Panik! Ska han välja klassresan tillsammans med stora kärleken Sophie, eller ska han välja sin bästa vän morfar? Sune har svårt att bestämma sig och han väljer både och – eller kanske varken eller. Samtidigt har Rudolf problem med bruden. Vill morfars nya fru bara åt hans pengar? Och Karin träffar en kärlek från förr som är allt som Rudolf inte är. Välkommen tillbaka till familjen Andersson!

Drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 04:03 på måndagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Göteborgsvägen i Stenungsund  I fordonet sitter en kvinna i 27-årsåldern och som uppvisar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad.
Kvinnan tasmed för kroppsbesiktning och provtagning
Kvinnan är nu misstänkt för ringa narkotikainnehav och drograttfylla

Drograttfylleri på E6 Stora Höga
Klockan 18:44 på söndagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på E6  i höjd med avfart 90 Stora Höga.
I fordonet sitter en man i 24-årsåldern och uppvisar tecken på att vara drogpåverkad.
Mannen tas med in för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleriärupprättad

Trafikolycka på Orust
I Tången har en personbil kört av vägen, en förbipasserande ringer polis klockan 14:01 på söndagen.
Enligt inringaren sitter tre personer i bilen, samtliga verkar berusade. En polispatrull sänds till platsen. Oklarst om skade och åtgärd i skrivande stund
.

Trafikolycka i Stenungsund och färja tog in vatten vid Almön
Klockan 11:34 kontaktades polisen om en trafikolycka på Ucklumsvägen i Stenungsund. Två personbilar har kolliderat på Ucklumsvägen. Inga uppgifter om personskador, en anmälan om trafikolycka skrivs.

Sjöräddningen i Stenungsund fick ett larm vid 13-tiden av läckande färja
personfärjan Inger som trafikerar Lilla Brattön och fastlandet hamnade i sjönöd strax efter klockan 13 på söndagseftermiddagen sedan det blivit maskinstopp och vatten in i färjan. Larmet kom från färjan när man var utanför Almön.
Ett 15-tal vuxna och barn var med på färjan. Inga personskador har rapporterats.
Den 12 meter långa personfärjan Inger läckte in mycket vatten som inte kunde pumpas ut.
De nödställda ombord var därför oroliga för att båten skulle välta och fick hålla sig stilla.
Stora räddningsresurser larmades ut. Räddningstjänst och ambulans var på plats och även helikopter och Sjöräddningssällskapet i Stenungsund, liksom dykare från Räddningstjänsten Storgöteborg.
Den läckande båten drev in mot Almön där dock klipporna var alltför branta för att kunna klättra upp på
Helikoptern hade beredskap för att vinscha upp de 15 ombord, men det behövde inte göras sedan Sjöräddningssällskapet kunde bogsera den lilla färjan till närmaste brygga på Almön.
Räddningsinsatsen var avslutad vid 13.40-tiden på söndagseftermiddagen.

Trafikolycka på Orust
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till väg 740, Tegenby, där två personbilar kolliderat klockan 13:37 på fredagen. Totalt ska fem personer vara inblandade i olyckan, men det finns inledningvis inga uppgifter om att olyckan ska medfört några personskador. Olyckan ska vara en sidokollision. Bilarna ska stå vid sidan av vägen. Olyckan ska ha inträffat strax norr om avfarten till Stala.
13.49 Olyckan har inte medfört några personskador.

Två järnvägsövergångar stängs tillfälligt i Stenungsund
Trafikverket stänger tillfälligt järnvägsövergångarna vid Skröperöd och Håby, på grund av underhållsarbete.
Järnvägsövergången Skröperöd
Måndag 10 juni klockan 18 till onsdag 12 juni klockan 06 stänger Trafikverket av järnvägsövergången vid Skröperöd v656. Trafiken leds om, följ orange skyltning.

Järnvägsövergången Håby
Torsdag 13 juni klockan 07 till fredag 14 juni kl 05 stänger Trafikverket av järnvägsövergången vid Håby v926.Trafiken leds om, följ orange skyltning.

Bil kraschade in i Stenungsundspizzeria
En bilist körde in i en pizzeria på Koppersvägen  i Stenungsund
det var på torsdagskvällen vid 19-tiden som räddningstjänst och polis larmades om händelsen.
När polisen kom fram till pizzerian var föraren först försvunnen, men kom senare tillbaka med en anhörig. Det visade sig då att han inte hade körkort och att bilen var avställd.Mannen som är i 20-årsåldern hadetappat kontrollen då han kom i hög fart i en kurva.
Mannen fick följa med polisen för provtagning. Ingen person skadades ihändelsen.
Pizzabagaren Ali fick kasta sig undan när bilen kom i full fart.
– Vi såg att bilen kom mot oss jättesnabbt och vi fick hoppa undan, berättar han för P4 Göteborg..
En anmälan om vårdslöshet i trafiken och grov olovlig körning då han tidigare är dömd att ha kört utan körkort säger polisens presstalesperson Anna Göransson

Sol och sill lockade många till nationaldagsfirande på Klädesholmen
På Klädesholmen strålade solen och sillen i kapp på nationaldagen.
Bron som leder över till Klädesholmen var smyckad med svenska flaggor på bägge sidor om vägen som vanligt.
Det är tolfte året i rad som Silllens dag ordnas i kombination med nationaldagen och det verkar som de som besöker arrangemanget är nöjda. En stor trailer har öppnat upp på långsidan och här hålls tal och musik spelas. Runt om har en marknadsplats vuxit upp och här går det mesta att köpa som brukar finnas på marknader. Till exempel ost, solglasögon, hantverk av diverse slag och givetvis sill.
På en pir sitter många och äter i solskenet, det är 27 grader varmt, det fläktar perfekt, och många känner säkert att de har hittat rätt för att fira nationaldagen och få en skön stund i solen.
En liten bit i bort i hamnen visar Sjöräddningen hur man ska bete sig i sjön när det inte går som man har tänkt. Men idag har det varit fest på Klädesholmen och tankarna på en storm på havet är långt borta. Nu är sommaren äntligen här.
En krona av försäljningen av varje burk Årets Sill från Klädesholmen samt överskottet från Sillens Dag den 6 Juli varje år går till Sjöräddningsällskapet. Igår mottog frivilligorganisationen en check på förra årets resultat blev 131 750 kronor.

Stenungsund - Fick sten genom rutan till bostad 
Klockan 01:41 natten till torsdagen kontaktas polisen av en bostadsägare i Högenorum i Stenungsund om att ett fordon stannatutanför bostaden och sedan kastat en sten genom dess ruta.
Man beslutar attinringaren skall kontaktapolisens kontaktcenter och göra en anmälan om skadegörelse. Ingen person skadad  

Mopedist körde på polisbil på Tjörn, och smet från platsen
En mopedförare kör på en polisbil, civil sådan klockan 21:15 på onsdagskvällen, och avviker därefter från platsen vid Hästhoven i Rönnäng. Polis söker i området och anträffar mopeden, dock ingen mopedförare. Hundpatrull skickas till platsen som spårar från mopeden, men utan att kunna spåra upp föraren.
En anmälan gällande vårdslöshet i trafik samt smitning från trafikolycksplats upprättas.

Nu är det första Artscape-verket i Stenungsund klart, signerat konstnärsduon Nomad Clan.
Resultatet kan man se när man går längs kajen förbi kulturhuset.
Nomad Clan har inspirerats av, och tolkat, en folksaga från Skottland som handlar om en kvinna som dansar i månskenet, för att sedan dra på sig ett grått skinn och återvända till havet i form av en säl.
En fiskare blir betagen av kvinnans skönhet och bestämmer sig för att stjäla skinnet så att hon kan stanna hos honom. Han friar till kvinnan, men saker blir inte riktigt som han tänkt sig.
Under veckan har ett tjugotal internationella och svenska konstnärer skapat fasadmålningar i 12 kommuner runt om i regionen, alla med inspiration från klassiska folksagor från hela världen.

Premiär för Hogia-loppet 15 juni i Stenungsund
Lördag den 15 juni kl 11 går startskottet för det allra första Hogia-loppet. Välkommen att springa, jogga eller gå en bana på 6,5 km. Deltagande i loppet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast 10 juni.
Den 6,5 kilometer långa banan sträcker sig från Hogia, över Hallerna till Kyrkenorum och längs Ucklumsvägen tillbaka. Start och målgång är på Hogias parkering.
Anmäl dig till Hogia-loppet >>>

Misstänkt drograttfylleri på Tjörn
En polispatrull gör en kontroll av en personbilsförare klockan 18:06 på tisdagen på Höviksnäsvägen, Höviksnäs.
Föraren av bilen, en kvinna, visar tecken på påverkan av narkotika. Hon tas med för provtagning, misstänkt för drograttfylleri.

Upprustning av vandringsleder på  Orust
Nu under våren, hösten och en bit in på kommande år upprustas de vandringsleder som vi ansvarar för.
Ledernas status kontrolleras årligen och det utförs kontinuerligt underhåll, men nu kommer alltså vi att ta ett större grepp för att lyfta ledernas kvalitet och status.
Sträckningarna kommer att ses över och det kommer att sättas upp nya informationstavlor.
Kommunen kommer även att se över ledernas utmärkning både digitalt och fysiskt och komplettera det som behövs. Om det behövs kan det bli aktuellt med en spång eller stege för att underlätta vandringen. Så småningom kommer även en översyn av de bänkar som finns att göras.
Det kommer även en komplettering med ytterligare bänkar på lämpliga ställen längs lederna. Översynen av sträckningar och arbete utförs mestadels av arbetsmarknadslaget.
Upprustningen hade planerats att genomföras under ett antal år, men tack vare ett sponsorstöd från Orusts Sparbank om en miljon kronor, kan nu allt genomföras på kort tid och med högre ambitionsnivå.
Vandringsleder är Kuststigen, Kultehamn, Svens altare, Husebyleden, Kråksunds gap och Björnsundskanalen samt Pilgrimsleden som vi ansvarar för i samarbete med andra aktörer.

Detta år årets sill från Klädesholmen 2019
Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och gedigen jury som i år.
När Sjöräddningssällskapet hade sitt riksmöte var Salt & Sill och Klädesholmen Seafood på plats och presenterade tre olika nominerade smaker för sjöräddare från hela landet. När juryn lagt sina röster och dessa räknats stod det klart att Årets Sill 2019 är en krämig sill med lätt karibiska smaker av Kokos och Chili. 
En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss.
Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar. Man skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill och presenterar sedan dessa för en expertjury som slutligen utser Årets Sill.
Efter att smaken blivit utsedd har vi på Klädesholmen ett arbete framför oss att färdigställa sillen så att smaken blir precis så som det är tänkt och samtidigt förbereda för produktion.
Den 6 juni är det så dags för lanseringen av den nya smaken. På Klädesholmen firar vi då Sillens Dag och lanseringen av Årets Sill är en höjdpunkt under dagen.

Invigning av Grön hamn på Orust
Delprojekt Grön hamn inom Interregprojektet, Et Smart og Bærekraftig Øysamfunn (ESBØ), har nu utvecklats och invigning sker den 15 juni 2019
Kommunen arbetar med att skapa en självförsörjande gästhamn med bland annat solceller på servicehusets tak, laddstolpe för eldrivna båtar, Seabins (flytande papperskorgar), skåp för källsortering, bänkar och gröna växter - och nu är det dags att inviga den.
Datum
Lördag den 15 juni 2019
Plats
Mollösunds gästhamn
Program
11:00-11:15 Start
11:20-11:35 Information om strandstädning - Ulrika Marklund
11:40-11:55 Orust Kretsloppsakademi
12:00-12:15 "Framtidens båtar, laddinfrastruktur (elfordon till
elbåtar) och exempel på Hållbar Hamn" - Arne
Lindström, Gordon Strömfelt och Magnus Kårestedt
12:20-12:40 "Lösningar gällande systemet av uppkopplade elbåtar i
samverkan med energilager och laddmöjligheter" -
Mikael Rosell
11:00-12:30 Gå en digital quizrunda med fina priser

Tjörnbor belönades för hjälteinsats
I höstas räddade Christoffer Alperud och Martin Larsson en man från att drunkna i vattnet vid Mossholmens marina. Nu har de belönats för sin insats.
Christoffer och Martin arbetade med takläggning intill Mossholmens marina. Från taket såg de en dumper köra över pirkanten och kana ner i vattnet. De båda reagerade omedelbart. Christoffer ringde 112 och Martin sprang fram till pirkanten. Han såg en man som låg ca 15 meter ut i vattnet. Martin kastade av sig jackan, simmade ut till mannen och lyckades dra honom mot land, där han fick hjälp av Christoffer att få upp honom. Mannen överlevde och är av uppfattningen att Christoffer Alperud och Martin Larsson räddade hans liv.

Styrelsen i Carnegiestiftelsen och Edvard Roséns stiftelse har beslutat att belöna hjältarna med diplom och 10 000 kr vardera. Utdelningen gjordes den 31 maj på Brandstationen i Skärhamn på Tjörn.

Man överfallen i sitt hem i Stenungsund
En man ska ha blivit attackerad i sitt hem på campingplats i Tollenäs 22-tiden på söndagskvällen i Stenungsund. Enligt polisen knivskars han i armen. Enligt polisen ska det ha ringt på dörren och mannen ska då ha beväpnat sig med en kniv och sedan öppnat.
– Då ska han ha blivit övermannad av en man som stod utanför, besökaren ska ha tagit kniven och skurit bostadsinnehavaren i armen, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region väst.
Polisen vill inte spekulera i vad överfallet ska ha handlat om, men det ska inte röra sig om ett rån.
Den knivskurne ska inte ha velat åka ambulans utan han plåstrades om på plats av sjukvårdspersonal.
Polisen har hopp om att kunna gripa gärningsmannen. Man har skrivit en anmälan om grov misshandel.

Stöld i Stenungsund ledde till biljakt ner till Kungälv
Klockan 21:41 på fredagskvällen upptäcktes tjuvar på Stora Höga Industriområde och Vallenvägen. Personer som såg stölden började ett förföljande som ledde genom centrala Stora Höga på lv 574 vidare mot Jörlanda och ut på E6 i riktning mot Kungälv.
Privatpersonerna som tog upp jakten lyckades preja tjuvarnas bil vid Nordreälvbron. Tre personer flyr då från bilen och in i ett skogsområde.
Under tiden hade förföljarna kontaktat polis som var snabbt på plats med flera enheter, polishelikopter och hundpatrull. Polisens hundpatrull lyckades få upp spåret efter tjuvarna, men tyvärr upphörde det efter de två tjuvarna vid en lekplats, inte långt från Willys i Kungälv.
När bärgare kom till platsen var flyktbilen låst och bärgare kunde inte låsa upp för att komma åt stöldgodset. Därför beslöt polisen att hela fordonet skulle bärgas till polisens förvaringsplats i Uddevalla.
Nu på morgonen vid 08:30 hade ännu ingen gripits

Stor polisinsats i Stenungsund efter att man skjutet vilt omkring sig från bostaden
Klockan 22:19 på fredagskvällen larmades polis till Svenshögen i Stenungsund
Inringare uppger för polisen att en man skjuter vilt från sin bostad.När polis anländer med flera patruller hör man hur skott skjuts från huset. Man försöker få kontakt med mannen i huset på flera olika telefonnummer men lyckas inte få några svar. Polisen bryter sig in i bostaden och omhändertager fyra vapen. Tre av dem har mannen licens för och det fjärde är ett luftvapen. Enligt grannar är detta inte första gången mannen skjuter från sitt hus kvälls och nattetid.
En anmälan om brott mot vapenlagen och framkallande av fara för allmänheten upprättas på platsen.

Porsche i hög fart stoppad på efter vårdslös färd på bl a E6 i Stenungsund
Polisens helikopter genomför rutinmässig flygning i området över E6 i höjd med Stora Höga klockan 19:20 på onsdagskvällen. Från sin position så har de god överblick över trafiken på E6 och notera då att en personbil kör väldigt vårdslöst i riktning norrut.
Bilen kör om på insidan, i bussfilen och då man mäter hastigheten så visar det sig att bilen l körs i hastigheter mellan 180-194 km/h. Bilen svänger av och kör mot Tjörnbron. Polishelikoptern har då larmat en markpatrull som kan stoppa bilen vid Kullen Handelsträdgård.
Bilen är av märket Porsche och det är ägaren som kör bilen, en man.
Avrapportering pågår, föraren erkänner hastighetsöverträdelse och vårdslöshet i trafik. Han kommer då att få en s.k o-bot till ett bötesvärde av 4000:-. Körkortet kommer polisen att omhänderta på plats. 
Inga andra fordon eller personer har skadats i samband med den vårdslösa körningen. Helikoptern har dokumenterat hela körningen.

Stöld och bedrägeri i livsmedelsbutik i Stenungsund
Klockan 22:35 på onsdagskvällen larmas polis till en livsmedelsbutik på Vassgatan i centrala Stenungsund av personalen.
En kvinna skall ha passerat kassorna utan att betala. Dessutom skall kvinnan som är i 30-årsåldern ha ätit av varor inne i butiken innan hon gick ut. En anmälan om ringa stöld och bedrägeri upprättades av polis på plats

Två nya stationer och ett nytt hus för Sjöräddningssällskapet på västkusten
Den 1 juni startar Sjöräddningssällskapet två nya stationer på västkusten. På en tredje invigs ett nytt stationshus.
De nya räddningsstationerna heter RS Skärhamn och RS Uddevalla. På båda ställen har frivilliga sjöräddare utbildat sig och tränat under några år, och då ingått i stationerna på Käringön respektive Stenungsund.
I mitten av april testades kunskaperna. Testet föll väl ut, och från och med den 1 juni är Skärhamn och Uddevalla egna stationer som rycker ut på sjöräddning och förebyggande utryckning för medlemmar.
– Det lokala engagemanget är helt avgörande för Sjöräddningssällskapet. Med de två nya stationerna får vi ännu bättre täckning av den svenska västkusten och kan snabbare nå nödställda och medlemmar i behov av hjälp, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

Samma dag som stationerna i Skärhamn och Uddevalla drar igång, invigs även ett nytt stationshus på Käringön. Huset är byggt med donerade medel och ger möjligheter för de frivilliga sjöräddarna på ön att förvara utrustning, göra underhåll på båtarna och ha en gemensam samlingsplats med möjlighet till övernattning för dem som har jouren. Käringön är också ett nationellt utbildningscentrum för Sjöräddningssällskapet, och även i den aspekten spelar det nya stationshuset en viktig roll.
– Med sitt strategiska läge har stationen på Käringön alltid många uppdrag att ta hand om, inte minst sommartid. Det nya stationshuset ger bättre möjligheter för våra frivilliga sjöräddare att bedriva verksamheten, säger Lars Samuelsson,

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 200 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Stölder i Stenungsunds trädgårdar kan vara på väg att klaras upp
Flera trädgårdsägare har på senare tid i Stenungsund har varit utsatta för stölder i sina trädgårdar nattetid. Nu kan en eventuell misstänkt tjuv fångats på bild av en villaägare.
De utsatta områdena är enligt uppgifter Kristinedal, Brudhammar, Älvhem och Hallerna som utsatts av de nattliga stölder. Sent på tisdagskvällen lades bilder upp på en lokal Facebooksgrupp och på en misstänkt yngre man.
Förhoppningarna är nu stora på att trädgårdsstölderna kan klaras upp.
Vet du något eller känner igen mannen - kontakta då polisen med dina tips

Midsummer Match Cup 2019 på Tjörn
I juni blir det premiär för Midsummer Match Cup. Det är ett nytt internationellt seglingsevent i Skärhamn där dam- och herrseglare tävlar i samma team.

Med Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt för lagen att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är den första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.

Midsummer Match Cup introducerar också Skärhamn som ny arena för internationella professionella seglingsevenemang. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.
– Jag är väldigt stolt över att vara med och starta det här evenemanget på en plats som betytt mycket för mig som seglare. Midsummer Match Cup kommer att bli en fantastisk folkfest och en spännande regatta att följa. Skärhamn passar perfekt för den första matchracing-tävlingen någonsin med bara mixade team, säger Johnie Berntsson som startade sin seglingskarriär i Skärhamn.

Tjörns kommun är en nära partner till evenemanget. Vi har en långsiktig vision där evenemanget utvecklas de kommande åren och hjälper till att etablera Skärhamn som arena inom internationell kappsegling.

Ian Williams från Storbritannien har vunnit fem VM-guld i matchracing och är mycket positiv till det nya konceptet med mixade team.
– Jag har alltid tyckt om att tävla i Sverige för det finns ett stort seglingsintresse på västkusten, säger Ian Williams. Midsummer Match Cup och det spännande konceptet med mixade team kommer att upplevas som ett lyft för lagen som deltar, för arenan och för alla kommersiella partners till evenemanget.

Lucy MacGregor, även hon en tidigare världsmästare i matchracing, tror att Midsummer Match Cup kommer att bli ett evenemang som lockar intresse bland både åskådare och proffsseglare.
– Det är fantastiskt att se hur kvinnliga seglare når framgångar och tar mer plats inom olika delar av sporten, både när det gäller mixade team och i stora regattor med bara kvinnliga seglare. Midsummer Match Cup kommer att vara ett bra komplement till andra tävlingar och det kommer att bli spännande att se en matchracingregatta där män och kvinnor tävlar sida vid sida och på lika villkor.

Midsummer Match Cup kommer att äga rum 25–29 juni 2019. Evenemanget arrangeras av Brandspot som tidigare varit med och arrangerat flera stora internationella seglingsevenemang, däribland hamnstopp för Volvo Ocean Race i Göteborg och Stockholm, America’s Cup World Series i Göteborg och GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.

Läs mer här >>>

Ung man åtalas för narkotikabrott på Stenungsbaden
En man i 18-årsåldern står åtalad för narkotikabrott i Uddevalla tingsrätt för att olovligen ha använt MDMA, som är narkotika. Det hände den 31 mars 2019 på Hotell Stenungsbaden i Stenungsunds kommun.
Den unga mannen för dessutom en kostnad för provtagning och analys: på 839 kronor. Den unga mannen förnekar brott i polisförhör trotts att analysresultat (förundersökningsprotokoll) bevisar att den åtalade använt narkotika i enlighet åtalet..
Den tilltalade har vid ett personligt möte med polisen den 31 mars 2019 delgetts information om att förenklad delgivning kan komma att användas i tingsrätten.

Robert Larsson ICA Kvantum och Mässgruppen Exhibition & Event Christer Andersson
Robert Larsson ICA Kvantum och Mässgruppen Exhibition & Event Christer Andersson

Stenungsund får stor företagsmässa till hösten
Mässgruppen Exhibition & Event håller just nu att planera inför höstens stora STO-mässa den 5-7 september i Stenungsunds Arena.
Måssan har redan varit etablerad i Kungälv sedan 2010 och mycket uppskattad sådan. Bara under förra årets mässa hade man över 15 000 besökare och massor av utställare.
Nu är det alltså dags för Mässgruppen Exhibition & Event att sätta fart på en mässa för företagarna i STO-regionen.

Att mässan nu etablerar sig i Stenungsund kan vi tacka ICA Kvantums Robert Larsson och kolleger i Stenungsunds handel som initieras att detta blir av i Stenungsund efter att besökt Kungälvsmässan förra året. Man tog då kontakt med Mässgruppen Exhibition & Event och Christer Anderson och lade fram förslaget att ha mässan kunde vara vart annat år i Stenungsund, och vart annat år i Kungälv.

Syftet med mässan är att alla aktörer på den lokala marknaden skall lära känna varandra bättre. Genom en mässa där man erbjuder möten för utställare och besökare före och efter mässan kommer kontakter att knytas, affärer att göras, allt för att stärka det lokala näringslivet. Vi vill bidra till en ökad förståelse mellan näringslivet, föreningar, organisationer samt den offentliga sektorn säger Christer Andersson

Mässan i Stenungsund och på Stenungsunds Arena kommer att ha en yta på ca 1 300 kvm och av denna ytan kommer ca 600 kvm yta att att vara montrar för företag på mässan. Just idag är det ca 35 företag redan som bokat monterplats säger Christer Anderson som Nyheter4.com mötte tillsammans Med ICA Robert då man presenterade mässan som skall gå av stapeln den 5-7 september.

Man räknar med att mässan kommer att ha ett 60-tal utställare på plats när det är dags att öppna mässan för nätverkare och besökare. Det kommer att vara gratis för alla mässbesökare att komma in och se det utställarna har att erbjuda.
På utsidan kommer mässbesökarna mötas av utställare och vedeldade vattentunnor på väg in i mässhallen säger Christer Anderson. som kommer att återkomma med både mäss-plan och utställare i god tid innan det är dags för Stenungsunds första STO-mässa

Lyckad "Stora Höga-dag" i strålande solsken
På lördagen var den återkommande "Stora Högadagen" igång i de södra kommundelarna av Stenungsund med strålande väder och lite vind.
Tusental personer besökte platser runt om i Stora Höga under dagen.
Ponnyridning vid Elon, lilla och storahögaloppen där ett 80-tal av de mindre sprang. Uppvärmningen sköttes av STC. Apoteket hade erbjudanden och Vårdcentralen hade extra öppet där man kunde hälsoundersöka sig och ta TBE-sprutan.
Vid hund och katt var Nationella viltolycksrådet och Älgskadefonden, Djurambulansen och hundägarservice på plats.
På stora plan vid Adenmarks, Euroskor, Hemköp och Cafe Andersson hade flera företag anslutet sig med mat från Vallens pizzeria & thaimat, Harrys korvbar, Lucky  sushi som serverade mat.
Kulturcentrum väst var på plats och underhöll. Även ungdomskören praise bjöd på underhållningen. på Dansuppvisning av STC. Lyssna kunde man också göra på Ellen Ljungqvist med kören Joyvoice kören. Barnen fick sitt sitt också, ansiktsmålning och en jätte stor klätterborg/hinderbana.
Man kunde även åka gratis med Tuff tuff tåget genom Stora Höga, smaka på tunnbrödsbak.
Det fanns även bokstavsjakt för de mindre och tipspromenad för de äldre och nattduellen
Och sist men inte minst GODISREGNET
 

Nils Erik Kleven fick pris för insatser för historia och fotboll på Tjörn
På ett extrainsatt sammanträde 20 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden att ge Christer och Laila Mattiasson utmärkelsen Särskilda kulturinsatser 2018. Nils Erik Kleven fick utmärkelsen Stora insatser i föreningslivet 2018
Christer och Laila Mattiasson får utmärkelsen för ”deras ovärderliga samhällsgärning som värnare av Häröns historia, vilken de levandegör med stor detaljrikedom och entusiasm”.
Nils Erik Kleven får utmärkelsen för ”sitt outtröttliga engagemang för IFK Valla och fotbollen på Tjörn”.
Utmärkelserna delas ut på Sveriges nationaldag, torsdag 6 juni, i Stenkyrka kyrka.

Fler pendelparkeringar i Stora Höga snabbutreds
Stenungsunds kommun snabbutreder möjligheten till en större pendelparkering i Stora Höga då ett 15-tal parkeringsplatser nu måste tas bort då Trafikverket anser att de ligger för nära järnvägen.
Antalet pendlare som vill ta tåget till Göteborg har ökat från hela STO-regionen och många väljer Stora Höga pendeltågsparkering för att leta plats i centrala Stenungsund
Förutom de 42 platser som är planerade på den sida som Stora Höga industriområde finns, det finns även tankar på att bygga pendelparkering på den västra sidan där kommunen äger en större gräsyta intill villaområdet.
Utredningen kan leda till att man får mellan 95 och 120 nya p-platser i Stora Höga

Uno Svenningsson med dubbelt jubileum i år – firar 60 år samt 25 år som soloartist med 3 exklusiva gig
Uno Svenningsson har varit yrkesmusiker i mer än halva sitt liv. En av våra mest folkkära artister fyller nu 60 år i juli och firar dessutom 25 år som soloartist. I sommar gör Uno ett fåtal exklusiva gig, inte minst i Stockholm, Göteborg och Hamburgsund dit han kommer och med ett jubileumspaket bestående av tre exklusiva gig. Biljetterna släpps på onsdag kl 10:00 meddelar Blixten&Co

– När jag fyllde 30 tänkte jag ”oj, vad gammal man börjar bli”, men sedan dess har jag aldrig riktigt reflekterat över det… förrän nu. 60, det känns nästan lite vemodigt, skrattar Uno.
Uno Svenningsson är i full färd med förberedelserna inför sommaren 2019 - och inte minst de tre jubileumsgigen i Stockholm, Göteborg och på Bônn i Hamburgsund (nära hemmet i Stenungsund) planlagda på vackra utomhusscener i intim miljö. I bagaget tar han med sig favoriterna från sin gedigna låtskatt, och dessutom arbetar Uno på nytt material tillsammans med namnkunniga och betydande svenska musiker.
Det var tillsammans med bandet Freda’ som Unos resa började – efter bara tre-fyra gig prydde de plötsligt helsidor i Sveriges största tidningar. Det stora genombrottet kom med singeln ”Vindarna”, och 1991 mottog bandet en Grammis i kategorin ”Årets rockgrupp”.
Uno Svenningssons första soloalbum, passande nog benämnt ”Uno”, släpptes 1994 och innehöll bland annat mega-hiten ”Under ytan” samt ”Tro på varann” – en duett med Eva Dahlgren. 1996, två år senare, släpptes uppföljaren ”…due!” som direkt letade sig upp på albumlistans förstaplacering i Sverige samma år.
Sedan dess har Uno släppt 8 studioalbum som soloartist. Efter skivan ”7” var det tyst i ett par år, men i början av 2018 släpptes ”Andras sånger” strax efter hans bejublade medverkan i TV-programmet ”Så mycket bättre” under hösten dessförinnan. Den innehöll både helt nya tolkningar samt de vi kunde höra i TV – bland annat den stora hiten ”Du kommer ångra det här”som efter 1 och ett halvt år senare fortfarande åtnjuter stadig radiorotation.
Kort därpå, under våren och sommaren 2018, genomförde Uno brett hyllade turnéer inför både sin befintliga publik – och en helt ny. Succén var ett faktum.
Utöver de tre planerade jubileumsgigen genomför Uno även ett antal utvalda spelningar i sommar.

Här är sommarens turnéplan:
Uno Svenningsson – jubileumskonserter 2019
10 augusti – Hamburgsund, Scen på Bônn
12 augusti – Göteborg, Trädgår’n
14 augusti – Stockholm, Mosebacketerrassen

Uno Svenningsson – sommaren 2019
15 juni – Västervik, Hojrock
30 juni – Borgholm, Kackelstugan
17 juli – Karlshamn, Östersjöfestivalen
17 augusti – Växjö, Karl-Oskardagarna
Fler datum tillkommer

Biljettinformation
Säljs via blixten.se/uno samt lokala återförsäljare.
Biljetterna till jubileumsgigen släpps på onsdag den 17 april klockan 10:00 och säljs endast via blixten.se/uno.

Förändrade villkor i kommunens hamnarna på Orust 2019
Kommunstyrelsen har beslutat att de fasta båtplatserna i kommunens hamnar ska vara enbart för kommunmedlemmar.
Det innebär att de som har en båtplats i en kommunal hamn och inte är kommunmedlem kommer att bli uppsagda från sina båtplatser från och med säsongen 2020.
Dock kommer de att få ha kvar sin båtplats under säsongen 2019 men med 20 procent högre taxa enligt kommunfullmäktiges beslut om hamn- och båtplatstaxa 2019.
Vem är kommunmedlem
I kommunallagen 1 kap 5 § (2017:725) står:
"Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där.
Medlem av en kommun är också en medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater (unionsmedborgare) som är bosatt i kommunen men som enligt 5 § andra stycket folkbokföringslagen (1991:481), inte ska folkbokföra sig där."
Är du berörd av detta och har frågor kan du kontakta hamnansvarig Andreas Sjögren, telefon 0304-33 40 00.
Relaterad information
Båtplatser
 

Stjärnkocken Gustav Trägårdh gästade idag Skogsbackens förskola i Svenshögen 
Idag den 12 mars var dagen då förskolans 38 barn fick finbesök av stjärnkocken Gustav Trägårdh från Sjämaggasinet i Göteborg.
Skogsbackens förskola pyntas med ballonger och blommor för att skapa festkänsla.
Gustav Trägårdh blev Årets Kock 2010 och hans besök var en del av vinsten i den prestigefyllda tävlingen Arla Guldko, som Skogsbacken kammade hem våren 2018 i kategorin Bästa Matglädjeförskola. 
I vinsten ingick också att två personer från personalen fick åka till Stockholm där man fick många tips och idéer fån olika ställen de fick besöka. Kvällen avslutades med en 13-rätters meny.
(Se fler bilder längre ned på sidan)

Gustav Trädgårdh,  tillsammans förskolans kock Victoria Gustafsson och förskolebarnen (minikockarna) tillagade idag en trerättersmeny till lunch. Barnen är vana att få vara med i köket och hjälpa till med det mesta – vilket de även gjorde när stjärnkocken gästspelade hos dem. 
- Vi har dessutom egna små stjärnkockar som säkert vill ge ett och annat tips till Gustav, berättar Anette. 
Alla barnen på förskolan väntar på att bli Mini mästerkockar. Det blir de vid 6-årsåldern och då får vara med i kökets matlagning med rullande schema. Varje onsdag bakas det och då får barnen turas om att vara med då det bakas. Alla barn mellan 1-6 får då vara med.

Skogsbacken är en naturförskola som arbetar målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö.
Nu är det extra fokus på matsvinn. Förskolebarnen – som är mellan ett och fem år gamla – är redan medvetna om hur vårt sätt att hantera mat hänger ihop med miljön. De avskyr att slänga mat eftersom de vet att det gör skada, och de kallar sig själva för ”planetskötare”. 

Skogsbackens lunchmeny den 12 mars
Förrätt 
Majssoppa med pillade räkor, krutonger och persilja
Huvudrätt
Hemmagjorda fiskpinnar av torsk från Norge, krämig äggsås med kryddgrönt, pressgurka, rostad potatis och citron
Efterrätt
Kanelbakat äpple fyllda med russin, vanilj och kryddsmulor och toppade med "Jägarsnus".

Tjörnbron ska repareras
Trafiken på Tjörnbron kommer i flera månader att ha svårare att ta sig fram.
Mellan den 11 mars och 16 juni utförs reparationsarbeten på Tjörnbron (väg 160) mellan Tjörn och fastlandet. Detta innebär att trafiken som passerar över Tjörnbron kommer att påverkas på olika sätt beroende på tidpunkt.
Kvällar och nätter
- Mellan klockan 04:30 och 21:00 alla dagar i veckan är ett körfält avstängt på Tjörnbron och hastigheten sänkt till 50 kilometer i timmen.
- Mellan klockan 21:00 och 04:30 alla dagar i veckan är två körfält avstängda och trafiken får köra växelvis i det öppna körfältet med hjälp av flaggvakt.
- Under vissa vardagsnätter, klockan 23:00-04:30, stängs Tjörnbron helt. Vid dessa tillfällen hänvisas fordonstrafiken till färjeleden över Svanesund och vidare mot väg 160, något som innebär en lång omväg för trafiken och därmed längre restid.
Eftersom arbetet som ska utföras vid dessa nattliga helavstängningar är väderberoende är det ännu inte klart när detta sker. Mer information kommer när det blir aktuellt. 
Gång- och cykeltrafik påverkas inte av arbetena utan kommer alltid att kunna passera över bron.
I samband med de nattliga helavstängningarna kommer räddningstjänsten att vid behov kunna ta sig fram över bron.
Mer arbete i höst
Ytterligare reparationsarbeten ska göras på Tjörnbron mellan den 1 september och den 31 december. Då kommer samma trafiklösning att råda.

Ny återvinningscentral planeras i Stora Höga
Stenungsunds kommun planerar att bygga en ny återvinningscentral i Stora Höga industriområde. Nu är förslaget ute på samråd och allmänheten har möjlighet att ställa frågor, framföra synpunkter eller lämna allmänna upplysningar om sådant som kommunen bör känna till i sitt fortsatta arbete.
Kommunens nuvarande återvinningscentral Kläpp, som ligger i Ödsmål, kommer att finnas kvar. Samrådet pågår 27 februari- 27 mars.
Samrådsunderlag och mer information

Bröder fortsätter satsa i Stora Höga
I snart tio år har bröderna Burtac och Memet Sevgi funnits i Stora Höga med sin pizzeria och på senare år har man utökat menyn med thaimat. Nu satsar man vidare (för tredje gången) och byter namn och utökar menyn.
Tidigare Pizza House och Spicy Wok ändrade namn på fredagen (den 22 februari) till Vallens Food and Friends.

2009 dök ett erbjudande att överta lokalen där en tidigare vägkrog höll till, väg i vägg med nuvarande Circle K i Stora Höga, Bröderna och deras pappa Necati Sevgi såg möjligheterna och tackade till att ta över lokalerna och satsa på en pizzeria. Snabbt visade det sig att pizzerian blev en succé och från att start med tre personer fick man snart utöka personalen till 5 personer.
2014 satsade man vidare med ombyggnad och utökade utbytet med thaimat som också visade sig vara en riktigt bra satsning. Nu utökades antalet anställda ytterligare.
I augusti 2018 stod man i valet eller kvalet att satsa vidare i Stora Höga eller öppna ytterligare en restaurang i Göteborg.

Bröderna beslöt sig att satsa vidare i Stora Höga.
- Vi älskar folket norr om Göteborg säger Burtac Sevgi, som är den äldste av de två bröderna. Det är en helt annan atmosfär och avkopplad befolkning här uppe. Vi älskar deras uppskattning de visar oss och vår personal. Från början hade vi mest folk från de södra delarna av Stenungsund, men snart växte kundkretsen till att vara från Kungälv upp till Orust. Idag är vi uppe i minst 8 anställda på helger för att hinna med.

I början av 2019 startade de sin tredje ombyggnad från en ren pizzeria till att få en mer restaurangkänsla i sin lokal. Man gjorde en totalrenovering för att få en mysigare känsla men ändå behålla inriktningen av sin verksamhet. Man byggde om och till kyl och frysrum mm, samt personalutrymmen för att lättare kunna leverera sin goda mat. Uppe på detta bestämda man sig för att utöka menyn med surdegsbottnar till pizzorna om man vill det. Man börjar också med högrevsburgare för att lyxa till det ytterligare. Inte nog med det, man ville satsa på ett nytt namn som samlade allt man kan erbjuda under ett namn till "Vallens Food and Friends" som man säger är en hyllning till folket i samhället.

Bröderna Burtac och Memet Sevgi hälsar nu gamla som nya kunder välkomna till Vallens Food and Friends i Stora Höga - Stenungsund
 

Midsummer Match Cup - deltagare letar bostäder på Tjörn
Den 24-29 juni samlas världens bästa matchracingseglare i Skärhamn för att delta i Midsummer Match Cup. Nu söker de boende!
Totalt kommer 12 team, internationella och nationella, att delta i tävlingen. De tävlande kommer att behöva boende. Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna bo hemma hos Skärhamnsbor. Under andra tävlingar där man använt modellen har fantastiska relationer skapats, och teamen återvänder ofta till ”sina” familjer år efter år.
Då ambitionen är att tävlingen ska äga rum i många år framöver finns nu en unik möjlighet att starta en egen tradition.
Boendevärdar får tillgång till VIP-områdena för att hänga med sitt team och uppleva tävlingen från första parkett.
Praktiska detaljer och förutsättningar
Race Village kommer att ligga i Södra hamnen, i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet. Seglingarna sker på Hamnefjorden.
Seglarna har ett relativt fullspäckat schema. Det är önskvärt att boendet ligger i närheten av tävlingsområdet så att de enkelt kan gå fram och tillbaka.
Datum: 23-30 juni
Teamstorlek: 4 eller 5 personer
Område: 10-15 min gångavstånd till Race Village


Om tävlingen
Med Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt att för teamen att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är det första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.
Målet med Midsummer Match Cup är att etablera Skärhamn på kartan som en seglingsmetropol och uppmärksamma denna pärla i Bohuslän. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.
– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot, föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass – tiden är rätt nu, Skärhamn är moget för ett större event!

Vill ni bli boendevärd/värdfamilj för ett seglingsteam?
Skicka en intresseanmälan till Hanna Ericksson, hanna@brandspot.com, kontaktperson och boendekoordinator för Midsummer Match Cup. Hon kan bistå med all information och svara på eventuella frågor.

Hamnpromenad vid Stenungsunds hamn stängs av för fordonstrafik
Hamnpromenaden vid torget stängs av för fordonstrafik. Detta är en försiktighetsåtgärd efter att utredningar visar på att det kan vara problem med bärigheten.
I samband med förberedelser inför kommande muddring av hamnen har tekniska utredningar gjorts. Dessa visar på att det kan vara problem med bärigheten. Som en försiktighetsåtgärd stängs nu hamnpromenaden vid torget (från Bistro Beo upp mot gamla Eat) av för fordonstrafik.
Nästa steg är att undersöka situationen vidare och utföra nödvändiga åtgärder.

Ulf Lundell till Stenungsbaden i sommar
Fredagen den 9 augusti 2019 håller Stenungsbaden återigen en utomhuskonsert som avslutning på sommaren. Ulf Lundell är årets artist, en stjärna som garanterat bjuder på show.
Ulf Lundell, som fyller 70 år i november.
– Vi är fantastiskt nöjda med att kunna välkomna Ulf Lundell till oss. Det kommer med all säkerhet att bli en magisk kväll och passa vår image väldigt väl, säger Mattias Nordevik, eventansvarig på Stenungsbaden, i ett pressmeddelande.
Ulf Lundell har hittills släppt 24 studioalbum och dessutom skrivit 13 romaner.
Biljetterna till konserten släpps på fredag
Insläppstid: kl 18.00
Warm-up med dj kl 18.00-19.30
Ulf Lundell på scen: ca 19.30 – ca 21.45

Stenungsundsbo åtalad för skattebrott
En man i Stenungsunds kommun står åtalad vid Uddevalla tingsrätt för att ha underlåtit att inkomma med en inkomstdeklaration för beskattningsåret 2015 och därigenom underlåtit att deklarera inkomst av tjänst om 761 584 kr.
Åklagaren menar att det innebar en fara för att skatt undandras det allmänna med 300 506 kronor .
Deklarationen skulle varit avgiven senast den 2 maj 2016 till Skatteverket.
Enligt åklagaren begick mannen gärningen med uppsåt. Mannen förnekar brott.
I åtalet yrkas det att mannen påförs ett skattetillägg tas ut med 40 procent av den skatt som belöper på
ett underlag om 761.584 kr i inkomstslaget tjänst

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar

Ca 500 firade midsommar i Ucklum
Som vanligt var det stor uppslutning när Ucklum hade sitt traditionella midsommarfirande.
Vädrets makter var på firandets sida, sol och lite moln men inget regn. Midsommarfirandet var mellan kl.12.00-14.00 vid rondellen i Ucklum. Det var traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, lotterier, fika, glass och korv försäljning, fiskdamm, hoppborg.
Och givetvis kunde man åka fyrhjuling, testa yxkastning m.m. 
Nedan ser du bilder från midsommarfirandet

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter

Vallens IF - damer och herrar
Dam A - div 2 Nordvästra GötalandHerr A - div 5 Bohuslän
Dam 2 - div 3 Bohuslän-DalP19+ - div 1 Västergötland

Vårsäsongen 2019
Torsdag 30.5  13.00
Herr A - IFK Strömstad
Lördag 1.6  13.00
Dam A - Skepplanda BTK
Lördag 15.6  13.00
Herr A - Grebbestad-Hamburgsund
Söndag 16.6  18.00
Dam 2 - Tjörns DFF
Onsdag 19.6  19.30
Dam 2 - Munkedals IF
Tisdag 25.6  19.30
Herr A - Herrestads AIF 2
Lördag 29.6  13.00
Dam A - Ytterby IS
Söndag 30.6  12.00
P19 - Trollhättans FF
Höstsäsongen 2019
Lördag 10.8  15.00
Herr A - Skärhamns IK
Söndag 11.8  12.00
P19 - Alingsås IF FF
Lördag 17.8  13.00
Dam A - Bengtsfors IF
VALLENDAGEN, söndag 18 augusti
Måndag 19.8  19.30
Dam 2 - Herrestads AIF 2
Lördag 24.8  12.45
Dam A - IK Zenith
Lördag 24.8  15.15
Herr A - Rosseröds IK
Söndag 25.8  12.00
P19 - IFK Uddevalla
Torsdag 29.8  19.30
Dam A - Bullarens GOIF
Fredag 6.9  19.00
Herr A - Hogstorps IF
Söndag 8.9  12.00
P19 - Skara FC
Söndag 15.9  16.00
Dam 2 - Svarteborgs FK
Lördag 21.9  12.45
Dam A - Vänersborgs FK
Lördag 21.9  15.15
Herr A - IFK Lane
Söndag 22.9  12.00
P19 - Stala IF
Söndag 22.9  18.00
Dam 2 - Stenungsunds IF
Lördag 5.10  13.00
Dam A - Hisingsbacka FC
Söndag 6.10  14.00
Herr A - Groheds IF

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.