Jordbruksverkets it-system har kostat 673 miljoner – osäkert om det kan användas
Jordbruksverkets it-plattform har hittills kostat 673 miljoner kronor att utveckla. Men trots att det gått flera år sedan it-systemet togs i drift fungerar det fortfarande inte som det ska.
Dessutom är det nu osäkert hur användbart systemet kommer att vara i EU:s nästa budgetperiod.
Jordbruksverket hade ambitiösa planer när man började bygga en ny teknisk plattform 2012. Den dåvarande programvaran var utgående och man ville förbereda sig inför kommande förändringar i EU:s jordbrukspolitik under programperioden 2014-2020.  
Men det tog tid för medlemsländerna att enas om ett nytt regelverk och när beslutet väl var fattat var tiden knapp innan det skulle tas i bruk.
Systemet blev för komplext
En rapport från Statskontoret från 2016 visar att Jordbruksverket tappade kontrollen över kostnaderna – som blev mer än dubbelt så höga som planerat. Den mest kostsamma delen har varit handläggningssystemet “Jorden”, som fungerar som ett nav på plattformen.
“Vi bedömer att systemet Jorden har blivit för komplext och det innebär att systemet är svårt, tidskrävande och därmed kostsamt att fortsätta utveckla”, skriver Jordbruksverket i sin årsredovisning för 2018.
Under våren genomför man nu en analys för att se hur systemet ska kunna användas under EU:s nästa budgetperiod.  
I värsta fall kan man tvingas att börja om från början med ett nytt system.
– Vi utgår från hypoteser. Har vi ett för komplext system? Går det att framtidssäkra Jorden? Det vi hoppas på är lösningar som gör att vi inte ska behöva byta plattform, säger Patrik Alenfelt, avdelningschef på jordbrukarstödsavdelningen på Jordbruksverket till SVT Nyheter.
Tuffa villkor inför nästa budgetperiod
Förutsättningarna ser inte ut att bli lättare för programperioden 2021-2027. Medlemsländerna står inför tuffa förhandlingar om nästa långtidsbudget och jordbrukspolitiken. 
Ett beslut kan i värsta fall dröja ända till 2020, vilket skulle innebära att Jordbruksverket bara får månader på sig att implementera de nya villkoren. 
– Vi hade gärna sett en stabil jordbrukspolitik men vi vet att det kommer att bli stora förändringar. Här finns en målkonflikt. Vi vill ha så enkla stödformer som möjligt, medan politikerna har andra mål som de vill uppnå, säger Patrik Alenfeldt.
DET HAR IT-SYSTEMET KOSTAT
Arbetet med en ny teknisk plattform för ett tiotal olika it-system påbörjades 2012 och togs i drift 2015.  
Mellan 2012 och 2018 har kostnaderna för nyutveckling varit 673 miljoner kronor.  
2018 tillkom kostnader för förvaltning av it-systemen för EU-stöd på 175 miljoner kronor. Av dem gick 90 miljoner till implementeringen av projektet Jorden.
Sedan 2012 har Jordbruksverket tagit lån på 323 miljoner för att finansiera utvecklingen.
Mellan 2017 och 2020 får Jordbruksverket extra anslag på 240 miljoner kronor för utvecklingskostnaderna 
Källa: Jordbruksverkets årsredovisning

Klart: Jessica Meir blir den första svenska kvinnan i rymden
Den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir, 41 år, avslöjar på Instagram att hon kommer göra debut i rymden i september 2019. Hon blir därmed den första svenska kvinnan att göra en rymdresa.
I december 2006 blev astronauten Christer Fuglesang den förste, och hittills den ende svensken som varit i rymden. Som astronaut genomförde han två resor till den internationella rymdstationen ISS, men i september är han troligtvis inte längre ensam om att ha svenskt medborgarskap och erfarenhet av att ha svävat omkring i rymden.
”Hedrad och spänd”
Astronauten Jessica Meir skriver på sitt Instagram-konto:
”Jag är så hedrad och spänd att få följa med mina klasskompisar @Nasaastronauts i år”.
Den internationella rymdstationen ISS bekräftar också hennes blivande rymdpremiär på Instagramkontot ISS:
”Vi har just meddelat att @Astro_jessica kommer lanseras i september 2019.
Som nyfödd flyttade Jessica Meir från Sverige till USA och har därför dubbelt medborgarskap. Delar av hennes släkt finns fortfarande kvar i Västerås.
För ungefär tre år sedan, under ett besök i Sverige, sa Jessica Meir till SVT Nyheter att hon såg en rymdresa som möjlig inom en femårsperiod. Detta ser nu ut att bli verklighet.
Bakgrund inom marinbiologi
Meir har en examen i rymdforskning på Internationella rymdinstitutet i Frankrike och doktorerat i marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanography i San Diego, USA. 2015 blev hon färdigutbildad astronaut efter två år av studier i Nasa:s 21 Astronaut Group.
Enligt Nasas plan kommer Meir vistas i rymden från 25 september 2019 till och med våren 2020.

Mord/dråp, försök, Örebro
Spaningsledningen söker vittnen till händelsen i går onsdag strax före kl. 19 då en man skottskadades i Brickebackens centrum.
Det är av stor vikt att polisen får kontakt med samtliga personer som befann sig i eller i närheten av Brickebackens centrum runt den aktuella tiden för brottet oavsett om du tror dig ha gjort några iakttagelser av värde eller inte.
Vi vill att dessa personer hör av sig till polisen på telefonnr 114 14 och uppger att det gäller "Skjutningen i Brickebacken i Örebro på onsdagskvällen". Då kommer personal vid polisens kontaktcenter (PKC) att ta hand om uppgifterna.
Det vi vill veta förutom direkta vittnesmål, är var inringaren rörde sig, eventuellt fordon man kom till platsen med (bil, cykel, moped...) signalementet med klädsel. Anledningen till detta är att spaningsledningen då kan göra jämförelser med inkomna uppgifter i förhör m.m. och i förekommande fall kunna avfärda vittnesuppgifter.
Utredningen är inne i ett skede där vi inte kan gå ut med mer information. Det är för att inte riskera att minska värdet av framtida förhör eller skada utredningen i övrigt.

Förutredning om riksdagsledamots rese- och hyresersättningar och ifrågasatt folkbokföring
Med anledning av uppgifter om en riksdagsledamots folkbokföring och ersättningar för resor och dubbla bostäder har åklagare beslutat att öppna en förutredning.
Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har i dag beslutat att inom ramen för en så kallad förutredning bl.a. hämta in uppgifter om ledamotens rese- och hyresersättningar från riksdagen för en bedömning av hur de förhåller sig till gällande regelverk.
Därefter kommer han att ta ställning till om förundersökning ska inledas.
– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor, säger Bengt Åsbäck.
Åklagaren har ingen ytterligare information att lämna för närvarande.

Kungsbacka, skadegörelse.
Vittne ser hur några ungdomar har gjort upp en eld och slängt in ett picknickbord samt stolar kl 00:20 i natt. Polis samt räddningstjänst larmas till platsen som är Utholmarna. Visar sig att man även slängt in soptunnor men när patrullen kommer till platsen kan de släcka elden på egen hand. Inga ungdomar kvar på platsen och patrullen skriver en anmälan.

Åtta folkracebilar brann i Västervik i natt
Under natten förstördes sju till åtta folkracebilar på en gård i Totebo i Västerviks kommun.
– Det har av okänd anledning börjar brinna i en av bilarna, sedan har det spridit sig, säger Christer Karlsson på polisen till SVT.
På gården finns en mängd bilar som används för reservdelar och folkrace. Varför det plötsligt började brinna är alltså oklart och polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.
Fler bilar kunde ha förstörts om inte ägaren bogserat bort dem från elden med sin traktor.
– Det är ju tråkigt för ägaren, men det rör sig inte om några stora ekonomiska värden, säger Christer Karlsson.

Lastbil har tappat närmare 20 ton träflis – kan påverka morgontrafiken
En lastbil ska ha tappat närmare 20 ton träflis på vägen mellan trafikplats Syllinge och Veddige i riktning mot Väröbruk. Vilket kan påverka morgontrafiken.
Strax före klockan 6 under onsdagsmorgonen kom larm om att en lastbil tappat närmare 20 ton träflis på Länsväg 865 i höjd med Syllinge i riktning mot Väröbruk. Räddningstjänst ska nu vara på plats för att dirigera om trafiken och det är begränsad framkomlighet. Driftpersonal som ska få bort träflisen från vägen är på väg.
Trafiken kommer att rulla på som vanlig igen runt klockan 8 under morgonen, enligt Trafikverket.

Trafikverket stäms av italienskt bolag – krävs på 80 miljoner euro
Trafikverket sade upp avtalet med den huvudentreprenör som drivit arbetet med tunnelbygget vid Förbifart Stockholm under Lovön – nu stämmer entreprenörens italienska moderbolag Trafikverket på 80 miljoner euro, rapporterar Dagens Nyheter.
Bygget av tunneln vid Lovön i Ekerö kommun har kantats av kritik för bland annat arbetsmiljöproblem och i mitten av mars beslutade Trafikverket att bryta kontraktet med huvudentreprenören, som har italienska ägare. Nu stämmer det italienska moderbolaget Trafikverket och vill ha ett skadestånd på 80 miljoner euro, drygt 830 miljoner kronor.
– Det är klart att det är ett ganska ovanligt läge för oss, framför allt med tanke på att det ska hanteras i ett utländskt rättssystem. Såvitt jag vet är det även det största skadeståndskrav vi någonsin fått, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.
Enligt Charlotta Lindmark kommer Trafikverket sannolikt att bestrida skadeståndskravet.
Någon ny entreprenör för tunnelbygget är ännu inte klar, just nu pågår förberedelserna med en ny upphandling och enligt tidigare uppgifter kan en ny huvudentreprenör vara på plats tidigast vid årsskiftet.

Drogpåverkad biltjuv i Skellefteå stoppades efter biljakt
Polisen upptäckte en stulen bil i centrala Skellefteå. Föraren vägrade stanna på polismans tecken och en biljakt upptogs innan polis fick stopp på bilen.
Under onsdagskvällen syntes en stulen bil i centrala Skellefteå. Polisen fick syn på bilen klockan 21.39 och man försökte få stopp på den men föraren vägrade stanna på polismans tecken och försökte fly från polisen.
Polisen jagade efter och en kort stund senare kunde de få stopp på bilens framfart. Föraren, en man i 50-årsåldern, grips av polis på platsen.
Mannen är känd av polisen sedan tidigare och misstänks nu för tillgrepp av fortskaffningsmedel, drograttfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och ej stannat på polismans tecken.
Mannen har anhållits under natten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Försvunnen person, YstadMan försvunnen från sjukhus, centrum.
En 75-årig man anmäls försvunnen från sjukhuset på Kristianstadsvägen där han varit inskriven för behandling. Mannen beskrivs vara cirka 186 centimeter lång, ha smal kroppsbyggnad och ha grått/vitt hår och skägg. Vid försvinnandetillfället var han troligtvis iklädd blå jeans, blå skjorta och blå jacka. Eventuellt har han en mindre axelremsväska med sig. Polisen letar efter mannen i närområdet samt på platsen dit mannen har koppling.
Uppgifter, tips och observationer mottages tacksamt via telefonnummer 114 14. Ser eller har du nyss sett mannen bör du kontakta polisen via telefonnummer 112.

Stureplansvakt våldtog kvinnliga gäster – nu döms han till fängelse
En ordningsvakt som jobbat på olika Stureplansklubbar dömdes idag vid Stockholms tingsrätt till tre års fängelse för våldtäkt och tjänstefel.
Den 26-åriga ordningsvakten jobbade sedan flera år på olika krogar vid Stureplan. Enligt domen har mannen på arbetstid gått fram till kvinnliga gäster och beskyllt dem för att använda knark. Därefter har han krävt att kvinnorna ska utföra sexuella handlingar, som oralsex och samlag, mot att han inte skulle anmäla knarkanklagelsen till polisen.
Ordningsvakten har använt samma metod mot tre olika kvinnor vid tre olika tillfällen.
Tingsrätten finner att ordningsvakten utnyttjat kvinnornas utsatta situation och bedömer att alla tre kvinnornas berättelser är trovärdiga. Mannen döms för att ha våldtagit två av kvinnorna och för att ha begått tjänstefel.
Förutom ett tre år långt fängelsestraff ska han även betala skadestånd till kvinnnorna.

Misshandel, Malmö
En uppringare berättar att en man blivit misshandlad på Friisgatan av en annan man. Gärningsmannen lämnar sedan platsen tillsammans med an hand full andra män. Polis skickas till platsen för kontroll och för att spana efter gärningsmännen. Den misshandlade mannen förs med ambulans till sjukhus för kontroll och i närheten anträffas gänget som ska ha lämnat platsen till fots. En av dem, en19-årig man, grips misstänkt för misshandel och övriga fem, i åldrarna 15-18, hämtas till förhör.
Uppdatering/rättelse: Fem personer hämtas till förhör och inte fyra som det stod i en tidigare version.

Sverige på tredje plats i världens största cyberförsvarsövning
Polisen var en del av det sammansatta lag som Sverige deltog med i världens största cyberförsvarsövning – Locked Shields 2019. Totalt deltog 23 länder i tävlingen.
Tävlingen Locked Shields är världens största tävling i cyberförsvar. I år genomfördes tävlingen i Estland 10-11 april med Natos cyberförsvarscenter, CCDCOE, som arrangörer. Sverige deltog med ett lag sammansatt av både offentliga och privata organisationer. Ett 20-tal av de 60 medlemmarna i laget kom från polisen. Utöver polisen ingick bland annat Säkerhetspolisen, Handelsbanken, ÅF, ROMAB och MSB i laget som nådde fram till en tredje plats.
– Att Sverige kom så långt fram som tredje plats visar att både polisen och Sverige har en hög kompetens inom it-säkerhet. Det visar också att vi verkligen får ut effekt när vi samlar våra kompetenser tillsammans med våra samarbetspartners inom både myndigheter och näringslivet, säger Tomas Landeström, chef för polisens it-avdelning.
Årets tävling var världens hittills mest avancerade och komplexa övning inom cyberförsvar med både en teknisk och en strategisk övning. I den tekniska övningen är laget ett team som ska hjälpa det fiktiva landet Berylia vars nationella kritiska infrastruktur angrips av landet Crimsonia. Övningsledningen styr scenariot från Tallinn och där sitter även antagonisterna, som kallas för röda laget. Tävlingen omfattar runt 4 000 virtuella system och över 2 500 attacker av olika slag. It-teknikerna ska försöka hålla komplexa it-system i gång under attackerna samtidigt som laget har en tydlig prioritering i åtgärder och en lägesbild som rapporteras till en fiktiv ledning. Ett moment i tävlingen är också it-forensik. 
Strategidelen går ut på att hantera situationen på hög beslutsnivå, följa internationell rätt inom området och det kan även handla om att hantera frågor från journalister. Allt mäts och bedöms av övningsledningen.
23 länder ställde upp med nationella lag i årets upplaga av Locked Shields. Det franska laget bestående av French Cyber Command + Fra CERT vann, följt av Tjeckiens lag från NUKIB, National Cyber and Information Security Agency.
– Vi är mycket nöjda med att kunna nå upp till en tredje plats då vi var ett tillfälligt sammansatt lag. Många av oss hade inte arbetat tillsammans tidigare eller genomfört en sådan här övning. Extra kul när vi från polisens CERT fick sällskap av personal från andra delar av it-avdelningen som Linux, Windows, Databas och även från nationella operativa avdelningen, Noa i laget. It-säkerhet är en lagsport, säger Johan Nilsson, biträdande teamledare vid polisens CERT.

Sköt bröder – 17-åring döms för mordförsöken i Markbacken
Två bröder sköts på nära håll i Markbacken i september förra året. Några dagar senare kunde en numera 17-årig pojke gripas. Nu döms han till sluten ungdomsvård i fyra år för två fall av försök till mord och ett fall av grovt vapenbrott.
Som SVT Nyheter Örebro berättat tidigare sköts den ena brodern ute på gatan i området Markbacken i Örebro. Några minuter senare sköts den andra brodern inne i en lägenhet i samma område.
En då 16-årig pojke greps i Stockholm några dagar senare. I mars inleddes åtalet mot pojken, som då hunnit fylla 17 år.
Tingsrätten slår i domen fast att det är den 17-åriga pojken som skjutit de båda bröderna med flera skott på nära håll.
”Enligt tingsrättens uppfattning har båda skjutningarna närmast haft karaktären av avrättningar”, står det i domen. Pojken döms till fyra års sluten ungdomsvård för mordförsök i två fall. Domen motsvarar sex års fängelse om pojken kunnat dömas som en vuxen.

En okänd person har försökt tända eld på en förskola.
Ett fönster till en förskola på Fredriksbergsgatan i Västerås är krossat och innanför finns spår av eld. Detta upptäcks av förskolepersonal på morgonen. En patrull från polisen har varit på plats för anmälningsupptagning och avspärrning. Förskolan kommer att undersökas av polisens tekniker senare under dagen. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Hotade ”äta upp” nya mannens ansikte – döms till fängelse
En 38-årig man från Kalmar döms till fängelse för flera fall av misshandel av sin fru. Han har dessutom trakasserat henne med tusentals SMS.
Kvinnan och den nu dömde mannen har varit ett par i fem år och har dessutom barn ihop. Enligt kvinnan har hela deras relation kantats av problem, det skriver tidningen Östra Småland. 
Det första misshandelsfallet som mannen nu döms för inträffade under 2018. I början av året ska mannen ha slagit och knuffat kvinnan som då bestämde sig för att lämna honom.
Under hösten flyttade kvinnan in på ett skyddat boende. Kort därefter polisanmälde hon sin make, vilket ska ha lett till intensiva trakasserier i form av SMS och andra meddelanden – ofta med kränkande innehåll.
Tafsade och höll fast kvinnan
Det andra misshandelsfallet inträffade när kvinnan gått med på att träffas och prata ut. Då blev mannen aggressiv och tafsade på henne innan han släpade henne över golvet och höll fast henne.
Mannen ska också ha sagt att om kvinnan någonsin träffade en ny man så skulle han ”äta upp hans ansikte”.

Stöld/inbrott, Nyköping
Polisen fick samtal från en inringare strax kl 01 i natt då man sett två personer gå runt i ett bostadsområde i Bryngelstorp, Nyköping, och lysa med ficklampor. När polis kom till platsen kunde man stoppa en bil för kontroll, som försökt lämna området i hög hastighet. I bilen anträffades misstänkt stöldgods. Två personer, båda män i 20-årsåldern, greps misstänkta för stöld. Föraren är även misstänkt för drograttfylleri samt brott mot knivlagen. Båda männen anhölls senare under natten av åklagare, skäligen misstänkta för stöld genom inbrott.

Nya besked – en IS-återvändare bosatt i Emmaboda
I förra veckan gick Emmaboda kommun ut med uppgiften att en person som återvänt från IS varit bosatt i kommunen, men nu vistas på en anna plats i landet. Den uppgiften reviderades under tisdagen.
Emmaboda kommun finns med på Säpos lista över 41 kommuner som kan vänta sig återvändare från IS. När listan släpptes sade Emmaboda kommun att en person varit skriven i kommunen – men nu flyttat.
Men under tisdagen ändrade man de uppgifterna efter uppdaterad information från polisen, det skriver Barometern.
– Vi har nu fått uppdaterad information. En person som har återvänt från IS i Syrien och är klassad som IS-återvändare av Säpo är idag bosatt i kommunen, säger kommunpolisen Caroline Gyberg till tidningen.
Några detaljer om hur personen verkat inom IS har vare sig kommunen eller polisen fått, men enligt Säpo ska det inte finnas någon anledning till oro.

loading...

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...