loading...


Nå dina kunder lokalt med annonsering - Besök våra annonsörer här > > >

  Källa:  Polisen, TT, pressmeddelanden, SVT, GT, Expressen, Nyheter4.com och Newsdesk med flera

Polisbil påkörd på E4 – 27-åring åtalas
En 27-årig man åtalades på onsdagen misstänkt för att ha kört på en polisbil på E4 i Nyköping i hög hastighet och för att ha kört ifrån polisen. Enligt åtalet var mannen narkotikapåverkad vid tillfället och saknade dessutom körkort.
Det var den 2 januari som händelsen inträffade. Enligt förundersökningen försökte en polispatrull få stopp på den misstänktes bil då han körde för fort på E4 i höjd med Nyköping. Den misstänkte ska dock ha vägrat stanna och körde istället in i polisbilen bakifrån.
Då startade istället en biljakt söderut som pågick i flera mil. Vid Jönåker ska den misstänkte ha varit mycket nära att krocka med en annan polispatrull. Enligt förundersökningen höll den misstänkte en hastighet på mellan 130 och 150 kilometer i timmen och först strax innan Norrköping svängde han av E4 upp på avfarten mot Åby/Katrineholm.
Där krockade han med en stillastående lastbil. 27-åringen klev då själv ur bilen och blev nedbrottad och gripen av polis. Senare stod det klart att han inte hade något körkort, var narkotikapåverkad och hade en kniv i bilen, enligt åtalet.
Han åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han erkänner olovlig körning men förnekar resten av brotten.
I åtalet framgår att mannen har visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom.

Lastbil med gasflaskor i krock på E4 – vägen avstängd
Två lastbilar kolliderade på E4 nära Hörnefors, söder om Umeå, vid 14-tiden på lördagen. Vägen har stängts av i norrgående riktning.
”Den ena lasten innehöll gasflaskor, men lasten verkar, enligt första uppgifter, vara oskadd”, skriver polisen på sin sajt.
Enligt Trafikverket är det mycket begränsad framkomlighet på platsen och beräknas vara så fram till klockan 16.00.

Två personer hemmahörande i Stockholm gripna i Spanien
Två personer hemmahörande i nordvästra Stockholm greps onsdag den 16 januari i Spanien. De två är misstänkta för både synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och har kopplingar till gängkriminalitet.
– Vi har sökt dem en längre tid och de misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm. Spansk polis har biträtt oss i arbetet och nu är de gripna, säger Mats Lindström, ansvarig för ärendet hos Team2022 som arbetar mot den grova brottslighet hos polisen i Stockholm nord.
De två männen är sedan i höstas häktade i sin frånvaro och efterlysta. De två är misstänkta för grovt narkotikabrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
De två greps i Barcelona av spansk polis och en process har påbörjats för att få dem utlämnade till Sverige.

Flygplan tvingades nödlandade utanför Ängelholm
Ett mindre flygplan har tvingats nödlanda i terrängen utanför Ängelholm. Anledningen ska enligt sjö och flygräddningscentralen vara ett motorhaveri. Polis, räddningstjänst och ambulans är på väg till platsen.
Vid 14.45-tiden fick SOS Alarm in ett larm om ett flygplanshaveri utanför Ängelholm. Enligt sjö och flygräddningscentralen handlar det om ett mindre passagerarflygplan.
– Det är ett mindre ultralätt flygplan med en person ombord som fått motorhaveri och har nödlandat i terrängen, säger Lina Buurstra. assisterande flygräddningsledare. 
et är ännu oklart om piloten i planet har skadats i samband med nödlandningen, men enligt Lina Buurstra var det piloten själv som kontaktade SOS Alarm.
– Personen har själv rapporterat in att han har nödlandat, så han är talbar, mer än så vet vi inte. Mina kollegor på flygsidan håller på att försöka få kontakt med piloten, säger hon.
Enligt räddningstjänsten har planet nödlandat på en åker.
– Vi har inte hittat dit ännu men det är en ambulans som ska ha visuell kontakt. Mer än så vet vi inte nuläget. Det ska vara utanför Tånga någonstans, säger Ronnie Lundgren, inre befäl på räddningstjänsten Skåne Nordväst..

Uppdatering angående grov misshandel i Östersund.
De tre män i 20-årsåldern som greps under natten till lördagen misstänkta för två fall av grov misshandel har anhållits av åklagare. Misshandeln skedde utanför en restaurang i Östersund.
En av männen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för två fall av grov misshandel. De två andra misstänks bägge för ett fall av grov misshandel.
Senast tisdag den 22 januari måste åklagaren ta ställning till i fall männen ska begäras häktade eller släppas fria. Ärendet leds nu av åklagare.

Rån av fotbollsbiljetter i Malmö
En man ringde till polisens regionledningscentral och uppgav att han vid 10.00-tiden blivit rånad på nyinköpta fotbollsbiljetter till matchen mellan Chelsea FC och Malmö FF intill nya Malmö Stadion. Två okända maskerade män har hotat anmälaren med en kniv och tilltvingat sig biljetter. I nuläget är det inte känt hur många biljetter det rör sig om. Mannen som är i 50-års åldern har inte fått några personskador i samband med rånet. En polispatrull har varit på plats och tagit upp en anmälan om rån och hållit ett förhör. Ingen är gripen för brottet.

Ambulanspersonal ryckte ut på akut sjukdom – rånades på väska
Ambulanspersonal ryckte vid 21-tiden på fredagskvällen ut på ett larm om akut sjukdom i Kungsör. När de kommer fram till platsen och lastar ur ambulansen blir de rånade av en person som hotar dem med ett pistolliknande föremål. Personalen trycker på överfallslarmet, och polisen rycker ut med flera patruller. Den beväpnade rånaren får med sig ambulansens akutväska och hinner försvinna från platsen innan polisen kommer fram.
Ingen akut sjuk person står att finna på platsen. Ingen skadades vid händelsen, men ärendet rubriceras som grovt rån

Personbil och tåg i kollision – en person avliden
Ett tåg och en personbil har kolliderat vid järnvägsöverfarten Torp strax innan Kisa.
Under lördagsförmiddagen meddelande polisen att en man i 35-årsåldern avlidit.
– Det vi tror hittills är att bilisten har kört över järnvägsspåret på en obevakad järnvägsövergång – det är en väldigt liten järnvägsövergång. I samband med det kommer tåget och de krockar. Bilen släpas söderut ungefär 300 meter, säger Thomas Agnevik, presstalesperson, polisregion Öst.
Händelsen utreds nu som vållande till annans död och bilen har tagits i beslag för kriminalteknisk undersökning.
– Det är vår uppgift att se till att olyckan blir ordentligt utredd. Vi har hållt förhör med personer som har befunnit sig i närheten. Nu är bilen påväg till polisstationen för en ordentlig undersökning, säger Thomas Agnevik.
Enligt Räddningstjänsten ska alla som färdades i tåget vara fysiskt oskadda.

Inbrottstjuv försökte köra ifrån polisen
Polisen ryckte ut på ett pågående inbrott i Mellansel i Örnsköldsvik. När de försökte stoppa bilen som sattes i samband med inbrottet vägrade bilföraren att stanna.
Natten mot lördag larmades polisen i Örnsköldsvik om ett pågående inbrott i en bostad i Mellansel, nordväst om Örnsköldsvik. Två personer sågs vid platsen. När polispatrullen kommer dit ser de en bil, som kan kopplas till inbrottet.
Bilföraren vägrar att stanna, så polisen tar upp jakten. Enligt polisens uppgifter blir det en kort förföljelse i tätbebyggt område, innan den 18-årige föraren kör i diket.
Den misstänkte inbrottstjuven är även misstänkt för att ha stulit bilen han körde och för att ha kört rattfull. Eftersom han körde i hög fart i tätbebyggt område och saknar körkort är han också misstänkt för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.
18-åringen misstänks för försök till stöld på två adresser i Mellansel. Personbilen har också stulits från en av adresserna. Efter förhör på lördagsförmiddagen beslutade åklagaren att släppa mannen fri. Misstankarna mot honom kvarstår. Ytterligare en misstänkt gärningsman är ännu på fri fot.

Våld/hot mot tjänsteman, Stockholm
En busschaufför har blivit misshandlad av en berusad passagerare.
Polis larmades till Skarpnäck där en busschaufför hade blivit misshandlad av en passagerare. När patrullen anlände till platsen var gärningspersonen kvar på plats och omhändertogs för fylleri. Personen i fråga rapporterades för våld mot tjänsteman och får i väntan på förhör nyktra till i arrest. Busschauffören togs ur tjänst och behöver uppsöka sjukvård för sina skador som inte är att betrakta som allvarliga.

Trafikbrott, Uppsala
En person blir av med körkortet efter att ha kört med nedisade rutor.
På Bärbyleden stoppas en personbil av en patrull då bilen har helt igenisade rutor. Föraren är en man i 30-årsåldern som blir misstänkt för vårdslöshet i trafik och får körkortet omhändertaget på plats.

Trafikbrott, Hudiksval
lEn nybliven körkortsinnehavare blir av med körkortet på grund av vårdslöshet i trafik.
En personbilsförare i 20-årsåldern sladdar av vägen in på en tomt och kör ner en brevlåda, ett staket och in i en parkerad personbil på Fiskebyvägen.
Inga personskador uppstår. Personbilsföraren har bara haft körkort i några månader och det omhändertas av polis då mannen misstänks för grov vårdslöshet i trafik.

Trafikolycka, Borlänge
En person har blivit påkörd på E16/Rv50 vid Ornäs i Borlänge.
Personen befann sig utanför sitt fordon när en bil kör på honom. Han förs allvarligt skadad till sjukhus. Olyckan orsakar totalstopp i båda riktningar ppå vägen.
En förundersökning inleds på brotten grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.
Olyckan har inträffat i samband med bärgningsarbete på vägen där bärgaren under arbetet blir påkörd av en bil. Därför kommer olyckan utöver angivna brottsrubriceringar även att utredas som en arbetsplatsolycka. Vägen kommer att vara avstängd fram till ca kl. 10:00.

Rån, försök, Malmö
Polispatrull skickas till området kringa Adelgatan efter samtal om personrån kl 03:30. Flera personer uppger att två gärningsmän, en man och en kvinna, med ett pistolliknande föremål ska ha försökt att råna dem på Kyrkogatan. De båda gärningsmnännen springer därefter från platsen. Efter uppgifter kan de två misstänkta gripas av polispatrull på Norra Vallgatan. De är nu båda misstänkta för försök till grovt rån, samt narkotikabrott. Enligt initiala uppgifter ska det vara fyra målsägande totalt, och ingen av dem ska ha fått några fysiska skador i samband med händelsen.

Halmstad, brand i villa
Polis och räddningstjänst kallas till en brand i en villa vid Strängvägen i Oskarström kl 05:16. 
När polis anländer till platsen har samtliga i familjen som bor i villan tagit sig ut ur huset. Inga kända fysiska personskador. Räddningstjänsten genomför rökdykning. Liten risk för spridning.
Brandorsaken är i nuläget inte klarlagd, av den anledningen inleds förundersökning med rubricering mordbrand. Platsen spärras av för teknisk undersökning.  

En uppfödare har fått flera kaniner dödade i natt.
På en kaninuppfödning i Sala saknas omkring 30 kaniner som anmälaren tror har blivit utsläppta. Ytterligare tio kaniner ligger ihjälslagna på marken. Djuren värderas till upp mot 1000 kronor styck. Händelsen rubriceras som djurplågeri och skadegörelse.

Försvunnen person, Nyköping
01.49 polisen fick samtal om att en kvinna i 55-årsåldern saknas från en bostad strax norr om Stavvik, nordväst om Nyköping. Kvinnan har varit hos bekanta på platsen och blivit berusad. Hon hade upprörda känslor när hon försvann.
02.09 polisen är framme på platsen och börjar leta efter kvinnan.
02.59 polisen har genomfört ett s.k. närsök i närområdet omkring platsen där hon senast sågs, utan resultat.
03.50 kvinnan är fortfarande inte anträffad. Polisen gör bedömningen att det kan vara fara för kvinnans liv och räddningstjänst inleds enligt lagen om skydd mot olyckor. Det är ca 10 minusgrader i området där kvinnan försvann, hon är berusad och har dessutom en sjukdomsbild.
07.20 Polisen har under natten sökt med ett tiotal polispatruller, även hundpatruller utan att hon har anträffats. Under morgonen kommer sannolikt polishelikopter att medverka i sökandet. Ett signalement kommer inom kort att publiceras.

Sopberg brinner – svart rök sprids mot Norrköping
En kraftig brand har brutit ut på en avfallsanläggning på Häradsudden utanför Norrköping. Ett sopberg brinner och svart rök sprids från området. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 
– Röken rör sig sakta men säkert in mot Norrköping, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.
Larmet kom klockan 23.28 på fredagskvällen. Ett sopberg hade då börjat brinna på avfallsanläggningen. Det var en skogsägare som hade sett röken på långt håll som larmade.
– Det kommer att brinna bra länge det här. Det är ett såpass stort område så jag kan tänka mig att det kommer brinna ett par dagar. Det är väldigt stort, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland, vid 4-tiden på natten.
Röken sprids mot Norrköping
Ett stort svart rökmoln sprids från området. Enligt räddningstjänsten rör sig rökmolnet in mot centrala Norrköping. Avfallsanläggningen ligger över en mil från staden men rökmolnet är stort och under lördagsmorgonen gick räddningstjänsten ut med en varning till allmänheten.
– Röken rör sig sakta men säkert in mot Norrköping. Branden är där den är, bekymret är vad den ställer till med röken, säger Stefan Hagdahl.
Tidigt på lördagsmorgonen kom varningen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
”Kommer brinna under lång tid”
Personal från avfallsanläggningen är på plats och hjälper räddningstjänsten med anläggningens hjullastare och vattenkanoner. Brandområdet uppskattas vara 100 gånger 100 meter stort.
– Det är blandat både sopor och plast och allting, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Rån, Kungsör
Ambulanspersonal rånas på medicinväskan av en beväpnad gärningsman.
Ambulans har kallats till Syrénvägen i Kungsör där en person ska ha drabbats av akut sjukdom. Men istället för en patient möter ambulanspersonalen en man beväpnad med ett pistolliknande föremål. Mannen rånar ambulansen på medicinväskan och springer sedan från platsen. 
Flera patruller från polisen arbetar sedan i ett par timmar i området men någon misstänkt gärningsman hittas inte.
Ingen skadades vid händelsen som rubriceras som grovt rån.

Skottlossning, Bromölla
Boende på Ågatan i Bromölla larmade polisen om skottlossning i lägenhet. När polispatrull kom dit kunde man konstatera att någon avlossat skott inne i en lägenhet. De personer som befann sig i lägenheten är inte skadade.
Ärendet rubriceras inledningsvis som försök till mord. Lägenheten är av spärrad och kriminaltekniker ska genomföra en brottsplatsundersökning.
Uppdatering kl 02:30: En man och kvinna, född 91 respektive 93 befann sig i lägenheten då skottlossningen inträffande.
Bakgrunden till händelsen är oklar men någon form av bråk har uppstått då flera gärningspersoner kommit dit och knackat på dörren och en hotfull situation uppstod.
Efter skottlossningen försvann gärningspersonerna från platsen. För tillfället genomförs förhör av målsägande och teknikerna jobbar på platsen för att säkra eventuella spår.Försvunnen person
Polisen i Örebro söker efter en man som försvann 6 november 2018.
Enligt uppgifter ska han ha befunnit sig i Örebro med omnejd. 
Mannen är 30 år, 170 cm lång och är zambisk medborgare. 
Om du/ni har sett honom eller har uppgifter om vart han kan befinna sig kontakta region Bergslagens regionledningscentral på 114 14 och uppge ärendenummer K1427156-18.

Sju viltolyckor anmälda inom en timme.
Inom en timme, mellan klockan 15:53 och 16:50 har sju viltolyckor anmälts i Västerbottens län. Ingen person skadades i samband med olyckorna.
I Nordmaling, Åsele, Vindeln, Umeå och Skellefteå kommuner har det varit olyckor där renar blivit påkörda. I samtliga fall har den aktuella samebyn kontaktats.
I Åsele och Storuman kommuner har olyckor med älg anmälts till polisen. I det ena fallet, olyckan i Åsele, skadades älgen och blev liggande intill vägen. I den andra älgolyckan, den i Storuman, lämnade älgen platsen. I båda fallen kontaktas eftersöksjägare.
Polisen vill uppmana de som färdas utmed våra vägar att vara särskilt uppmärksamma under gryning och skymning. Då är djuren som mest aktiva, samtidigt som många är på väg till eller från arbete och studier.

Rån, Stockholm
Flera gärningsmän beväpnade med pistol och kniv har hotat personal i en mindre butik i Bandhagen och stulit kontanter. Förövarna har sedan lämnat butiken troligen i riktning mot Trollesundsvägen och Bandhagshallen. Anmälaren är inte fysiskt skadad.Flera patruller och hundpatrull är på platsen för att få mer uppgifter om händelsen, prata med eventuella vittnen och för att söka rånarna.
Förundersökning är inledd om rån.

Villabrand i Varberg – hund dog i lågorna
En hund hittades omkommen i den enplansvilla som brinner i Varberg.
Strax efter klockan ett fick räddningtjänsten larm om en villabrand i en enplansvilla i Varberg. Räddningtjänsten blev kallad till plats och möttes av en fullt utvecklad brand. Det tillkallades åtta enheter från räddningstjänsten.
Vid klockan halv tre var branden under kontroll, men det ska fortfarande brinna i väggar och på en del olika utrymmen.
– Vi har börjat skicka hem enheter och hunden som befarades vara kvar i byggnaden hittades avliden, strax efter klockan två, säger Niklas Rosenberg för räddningstjänsten i Halland.
Hundens ägare informerad
Hundens ägare ska vara kontaktad men vad som orsakat branden är ännu okänt och det finns inga rapporter om personskador. Räddningsarbetet förväntas fortsätta till klockan 16:00.

Misshandel, grov, Karlskrona
Skadad man inkommen på polisstationen i Karlskrona.
Skadad man inkommer till receptionen på polisstationen i Karlskrona efter att ha blivit utsatt för en misstänkt misshandel.
Mannen har misstänka skärskador och ambulans tillkallas till platsen. Mannen är införd till sjukhus.
Patrullerna har påbörjat en utredning och brottsplatsen är i nuläget okänd.
14.02 En trolig brottsplats är avspärrad i en park på Östra Köpmansgatan. 
14.30 Den skadade mannen är i 18-års åldern.
14.51 Kriminaltekniker är beställda till brottsplatsen.
15.00 Ytterligare en person med skador anträffas i anslutning till den förmodade brottsplatsen. Han är vaken och talbar, ambulans kontrollerar personen på plats och han behöver inte medföras in till sjukhus. Även detta är en man i 18-års åldern.
Polisen utreder om de två händelserna har ett samband.

Identifieringsarbetet av omkomna fastställd. Identification of deceased is completed
Nu är identifieringen av de avlidna från trafikolyckan i Masugnsbyn, Kiruna fastställd.
Identification of deceased in the traffic accident in Masugnsbyn, Kiruna in Northern Sweden is now completed. More information will follow in english.
Den formella identifieringen av personerna som avled i trafikolyckan i Masugnsbyn, Kiruna är avslutad. Identifieringen har genomförts enligt Interpols standard, DVI-metoden. Alla anhöriga är underrättade och med respekt för de anhöriga kommer vi inte att kommentera detaljer kring de identifierade personerna. Brottsutredningen fortgår med samma rubricering som tidigare, misstänkt vållande till annans död genom trafikolycka, ingen misstänkt.
Kropparna kommer att återföras till de anhöriga i Schweiz så snart det är möjligt.
 
The formal identification of the victims in the traffic accident in Masugnsbyn, Kiruna is now completed. The identification process has been done using the DVI-standard of Interpol. All relatives have been notified but with respect for them we will not comment any details about the identified persons. The police in Northern Sweden will continue the investigation of the accident with the same classification as earlier; causing another’s death through traffic incident.
The victims will be repatriated as soon as possible to Switzerland and consigned there to their families.

Stölder av extraljus ökar
Polisen ser nu att stölder av extraljus ökar. Det förekommer på flera platser i region Nord.
Stölderna sker oftast från bilar parkerade utomhus, på parkeringar knutna till lägenhetshus men även intill olika företag. Brotten sker oftast från det att man parkerat bilen på eftermiddagen fram till dagen efter då man ska använda den igen.
Vad stjäls?
Många gånger är det nyare och dyra extraljus på snabbfästen, så kallade bågar, som är det tillgripna godset. I några fall även bilstereos och nyare däck.
Hur kan du skydda dig?
Några råd för att minska risken för stölder:
Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
Har du extraljus med så kallade snabbfästen/bågar, ta in dem då du inte har uppsikt över bilen.
DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.
Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.
Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

Mord/dråp, Stockholms län
Två personer har anträffats avlidna i ett fordon vid Flaten.
Två personer har anräffats avlidna i ett fordon vid Flaten. Omständigheterna bakom dödsfallen är i nuläget oklara vilket gör att brott inte kan uteslutas. En förundersökning om mord är inledd.
Polisens tekniker tillsammans med annan polispersonal är på plats för att ta reda på mer om omständigheterna.

Trio döms till fängelse efter tortyrliknande misshandel
En kvinna och två män som stått åtalade för en tortyrliknande misshandel av en man i 30-årsåldern dömdes i dag till långa fängelsestraff vid Helsingborgs tingsrätt.
De drog ut offrets tänder, knivstack honom på ett flertal ställen på kroppen och band honom. Tortyrnatten skedde i en lägenhet i Helsingborg – en natt som mannen beskriver som ett rent helvete.
– Jag får mardrömmar, jag mår så jävla dåligt, beskriver offret  i rätten.
Brottet, en tortyrliknande misshandel som det beskrivs som, ledde i dag till stränga fängelsestraff för samtliga.
Den ena mannen och kvinnan döms till nio års fängelse och den tredje åtalade får fem års fängelse. De döms bland annat för synnerligen grov misshandel, människorov och försök till utpressning.
De nu dömda personerna förnekar brott.
Tingsrätten ser brotten som hänsynslösa
Tingsrätten bedömer misshandeln och människorovet som särskilt allvarliga. De pekar på att gärningarna har gjorts med stor hänsynslöshet och råhet samt inneburit ett särskilt angrepp mot offrets liv, hälsa och trygghet.
Tingsrätten bedömer också att det inte finns några förmildrande omständigheter för att sänka strafflängden.
Mannen och kvinnan som får längst fängelsestraff döms även för misshandel mot tre andra personer. Den tredje dömda mannen får lägre straff eftersom han inte varit lika delaktig i brotten.

Par tvingades till sex – hotades med elpistol
En 27-årig man från Motala åtalas vid Linköpings tingsrätt för grov våldtäkt och grov misshandel.
Det var en måndagsnatt i slutet av juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i Motala. Enligt åtalet ska en man och en kvinna där ha tvingats till att ha sex med varandra och 27-åringen under hot med en elpistol.
Kammaråklagare Eva Kokkonen skriver i åtalet att ”gärningarna haft ett utdraget förlopp” och att ”XXX XXX har härigenom visat särskild hänsynslöshet och råhet”. 27-åringen åtalas också för att misshandlat mannen grovt tidigare under samma dag. 27-åringen förnekar brott.

De är nominerade till Årets matbluff
En vara som annonserar att den innehåller något som det egentligen finns väldigt lite av i produkten menar Äkta Varas Björn Berhardson är en matbluff och snart delar konsumentföreningen ut antipriset priset ”Årets matbluff”.
Antipriset delas ut till den produkt som Äkta Varas jury anser vara det mest vilseledande livsmedlet och i år är Festis Guanabana pineapple, Oatleys Havregurt naturell, Garants Ekologisk kallpressad grönsaksjuice, Glacéaus Smartwater och Lätta orginal de fem finalisterna.
Festis innehåller enligt Äkta Vara för lite av just guanabana, havregurten saknar baktieriekultur, grönsaksjuicen innehåller mestadels äppeljuice, det ”smarta vattnet” har tillverkats på ett krångligt sätt och Lätta innehåller mer palmolja är rapsolja.

Chaufför drack vodka på båten – körde till Ikea
En lastbilschaufför från Polen drack vodka på färjan mellan Swinousjie och Ystad, sen körde han till Ikea i Älmhult. Mannen uppger att han körde ”försiktigt” men döms till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Tingsrätten konstaterar att rattfylleriet ska bedömas som grovt eftersom det varit frågan om ett tungt fordon som körts långt. Chauffören, som är i 50-årsåldern hade knappt en promille alkohol i blodet när han kom fram till Ikea. Men eftersom han sannolikt kommer att bli av med sitt jobb får han en viss strafflindring och döms till en månads fängelse i stället för två som det egentliga straffvärdet är.
Brottet begicks den 28 december i fjol. Chauffören ska stanna i häktet tills dess att straffet kan verkställas.

Vapenlagen, Eslöv
Polispatrull skickas till en skola i Eslöv där en 17-årig elev har visat ett vapenliknade föremål för sina kamrater. När patrullen är på plats visar det sig att det är en soft air gun. En soft air gun får inte användas av minderåriga och är direkt olämpligt att ta med ut i offentlig miljö. Polispatrullen på plats har hållit förhör med eleven. Föräldrarna och skolpersonal är informerade. Patrullen kommer att skriva en anmälan om brott mot vapenlagen.

Två personer begärs häktade efter bråk i Östersund
Fem män anhölls i tisdags kväll efter ett bråk i Östersund. Nu har åklagaren begärt två av dem häktade misstänkta för försök till mord. De andra tre är släppta på fri fot, men kvarstår fortfarande i utredningen misstänkta för inblandning i bråket.
Häktningsförhandlingarna sker i dag fredag 18 januari kl. 13.15 och 14 i Östersunds tingsrätt. Efter häktningsförhandlingarna är åklagaren tillgänglig för media på plats i tingsrätten. 

Larmet: 30 000 bolag riskerar duka under
30 000 småföretagare inom åkeri-, bygg- och jordbrukssektorn riskerar att gå i graven. Detta för att dess ägare börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen är intresserad av att ta över stafettpinnen, larmar Småföretagarnas riksförbund enligt DI.
Det slår extra hårt mot landsbygden, där många av dessa företag är verksamma. De äldre företagarna har nämligen en social funktion och står för den lokala servicenivån, menar organisationen.
Om det lokala ägandet förloras till förmån för utomstående aktörer, kan det påverka hela engagemanget för orten, förklarar företagsekonomiprofessorn Mattias Nordqvist vid Internationella handelshögskolan i Jönköping för tidningen.
För att åtgärda detta behövs en bättre politik för familjeföretagare. Som läget är nu straffas företagare med högre skatter om de säljer till familjen, än om de säljer till ett riskkapitalbolag.
– För att det glesbefolkade delarna av landet ska fortsätta leva behövs en bättre företagarpolitik, säger Nordqvist.

Elbolag: Högsta priserna på sju år väntar
Elbolaget Bixia flaggar för att elpriserna kommer att stiga en bra bit över 60 öre nästa vecka – den högsta nivå sedan vintern 2012. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.
De högre elpriserna hänger samman med kylan och att vindkraftverken levererar mindre el när det inte blåser så mycket.
– Enligt prognoserna kommer det bli ännu kallare under nästa vecka, samtidigt som vinden avtar, kommenterar Martina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Så blev tågtrafikens punktlighet 2018
Under 2018 kom 893 850 av 997 396 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid, vilket innebär en punktlighet för helåret på 87,8 procent. Utfallet är 2,5 procentenheter lägre jämfört med 2017.
Det har aldrig varit så många som rest med tåg som nu. Det har aldrig gått så många tåg som under 2018. Och det har aldrig i modern tid satsat mer på tågtrafik än just nu.
2018 var ett exceptionellt år där en lång, kall och snörik vinter på kort tid övergick till den varmaste sommaren i mannaminne. Under samma år slogs rekord för snödjup, 175 cm på sträckan mellan Sundsvall och Härnösand, och rekord för antalet rapporterade solkurvor och tågstörande bränder. Ytterligare en bidragande orsak, främst under sommarmånaderna är det allt mer intensiva arbetet med att rusta, modernisera och bygga ut järnvägen. Vid många av dessa arbeten är framkomligheten på järnvägen begränsad. 
Punktligheten låg under nästan hela 2018 på en lägre nivå än under föregående år. Under november och december, förbättrades dock punktligheten och för december blev den 91,4 procent, vilket är det bästa resultatet för en decembermånad sedan 2014.
– Trafikverket rustar, moderniserar och bygger ut järnvägen för att möta den ökade trafikmängden, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområdet Trafikledning på Trafikverket. Under 2018 gick nästan en miljon persontåg och det blir ännu fler framöver. I sommar blir det stora underhållsprojekt för att få en robustare anläggning. Dessutom ökar vinterberedskapen ytterligare med fler fordon för snöröjning.
Så beräknas punktlighet
Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur stor andel av tågen som har nått sin slutstation i rätt tid. Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen innan avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Åklagarna överklagar dom i mordärende i Huskvarna
Åklagarna har skickat in en överklagan till Jönköpings tingsrätt i det ärende där en man misshandlats till döds i en park i Huskvarna den 7-8 augusti 2018. 
Den 28 december 2018 meddelade tingsrätten sin dom där en 16-årig pojke dömdes för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård i fem månader. I sin dom ogillade tingsrätten åtalet avseende mord alternativt vållande till annans död, grovt brott och menade att det inte var fråga om en synnerligen grov misshandel.
I samma dom fann tingsrätten att det inte blivit utrett att en 14-årig pojke (inom ramen för en så kallad bevistalan), gjort sig skyldig till mord, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Tingsrätten valde att inte pröva om det var utrett att 14-åringen gjort sig skyldig till grov misshandel eller något annat brott.
Nu överklagas domen i sin helhet. Tingsrätten menar att det inte kan uteslutas att någon annan/några andra orsakat målsägandens död efter att 16-åringen och 14-åringen lämnat platsen. 
- Vi delar inte den bedömningen. Den alternativa förklaringen är praktiskt taget utesluten. Vidare borde bevistalan i sin helhet ha prövats av tingsrätten, säger kammaråklagare Linda Schön slutligen.
Av överklagandet framgår att viss kompletterande och förtydligande utredning har och ska inhämtas. I avvaktan på att den inkommit begärs anstånd med ingivande av slutlig bevisuppgift.
Vad är bevistalan?
Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.
En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare. Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person.
Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Döda grisar hissades upp i flaggstänger
Två döda griskultingar hissades upp i två flaggstänger på en gymnasieskola i Skåne, skriver Kristianstadsbladet.
Händelsen inträffade i fredags förra veckan men polisanmäldes först igår.
- Det var tagna ur vår egen kadavertunna vid grisstallet. Vi plockade direkt ner grisarna och återförde dem där de hör hemma. Jag tror inte det var många som hann se dem, säger skolans rektor till Kristianstadsbladet.
Händelsen har diskuterats med eleverna på skolan men det har inte framkommit någon information om vem som kan tänkas ligga bakom. Enligt rektorn har något liknande aldrig inträffat på skolan.

1 000 fler asylsökande per år när anhöriginvandring återinförs
Omkring 8 000 flera anhöriginvandrare väntas de tre närmsta åren som följd av att återinföra rätten till familjeåterförening. Det visar preliminära beräkningar från Migrationsverket.
En mer generös anhöriginvandring är en av punkterna i budgetuppgörelsen. Migrationsfrågan är alltså återigen på tapeten.
Rättigheten som lyder ”Alternativt skyddsbehövande ges samtidigt samma rätt till familjeåterförening som flyktingar” återinförs. Detta gäller alltså de allra flesta som har fått asyl på grund av till exempel kriget i Syrien.
Rättigheten togs nämligen bort för den gruppen när den tillfälliga asyllagen presenterades i november 2015.
I praktiken innebär detta att den som har fått asyl kan återförenas med sin äkta hälft eller sambo och sina minderåriga barn via anhöriginvandring. Ensamkommande barn får ta sina föräldrar till Sverige.
Enligt Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, kommer detta att påverka asylinvandringen.
– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig.
Enligt en konsekvensanalys från Migrationsverket kommer det att handla om cirka 1 000 fler asylsökande per år. Enligt preliminära prognoser kommer antalet anhöriga som skulle komma till Sverige öka från 20 000 till 28 000 personer under en treårsperiod.
Förändringarna väntas genomföras vid halvårsskiftet.

Färre skuldsätter sig – men de totala skulderna ökar
Antalet svenskar med skulder hos Kronofogden minskar för tredje året i rad. Samtidigt fortsätter skuldberget att växa vilket tyder på att många skuldsatta har svårt att ta sig ur situationen, skriver TT.
– Trots att vi har en högkonjunktur med hög sysselsättning och låga räntor så är det väldigt många människor som lever lite på marginalen och då behöver skulden inte vara så stor för att man inte ska kunna betala den, säger Christina Gellerbrant Hagberg, rikskronofogde på myndigheten till nyhetsbyrån.
Enligt färska siffror hade 413 912 personer skulder hos Kronofogden vid årsskiftet. Det är en minskning med 0,9 procent jämfört med föregående år. Antalet skuldsatta personer är det lägsta på 27 år.
Samtidigt ökade den totala skulden från 78,7 till 81,5 miljarder kronor, vilket delvis beror på att några få personer fick stora skulder under året.

Kommunpolitiker utreds för misstänkt mordhot
En politiker i Sölvesborg ska ha uttalat ett mordhot till en annan politiker under en utbildningsdag. En anmälan har gjorts till kommunen som nu utreder politikern.
Det var under en utbildningsdag som handlade om just säkerhetsfrågor kring hot och våld som politikern ska ha viskat mordhotet i den andra politikerns öra,det skriver BLT.
– Det stämmer. Vi har fått in en sådan anmälan och det är naturligtvis helt oacceptabelt om detta nu är sant. Vi mordhotar inte varandra på Sölvesborgs kommun, säger Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborg till BLT.
Kommunen har tagit emot en anmälan och händelsen utreds nu internt. Det kan även bli aktuellt med en polisanmälan.

loading...