Riksnyheterna kommer från SVT  P4 väst, P4 Göteborg  Polisen  Pressmeddelande 
 

Brand, Nordmaling
Polisen larmas om en villabrand i Nordmalings kommun. Det ska röra sig om en fullt utvecklad brand i ett hus samt flera bilar. Ingen person ska ha funnits i huset. Polisen arbetar fortfarande med ärendet. 
Uppdatering klockan 08:41: Polisen har hållit förhör och ska utföra en teknisk undersökning av brandplatsen då det är möjligt. En anmälan upprättas gällande mordbrand alternativt skadegörelse genom brand då det finns misstanke om att branden kan ha varit anlagd. Ingen person har kommit till skada. 

Väktare förd till sjukhus efter attack
En väktare attackerades bakifrån strax före halv två natten till lördagen, när han kontrollerade ett hål i ett staket till en bilfirma i Karlskoga.
Väktaren fördes till sjukhus efter överfallet, men det är ännu oklart hur pass allvarliga hans skador är.
– Han har blivit slagen i ryggen och bak på kroppen och uppfattar det som om det är två personer som attackerat honom. De försvann därefter från platsen, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen.
Överfallet kommer att rubriceras som misshandel, alternativ våld mot tjänsteman.

Billigare och snabbare virustest utvecklat av svenska forskare
Svenska forskare har tagit fram ett snabbtest för att upptäcka om en person är smittad av coronaviruset.
– Eftersom metoden är både enklare och billigare, så skulle man kunna sätta upp covid-19-tester under mycket enklare förutsättningar, och det skulle också vara väldigt passande för återkommande test, säger Björn Reinius, forskningsledare vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet.
Hur snabbt går det att få ett provsvar med den här metoden?
– Om man räknar från att det kommer in ett prov till vår diagnostik, så tar det ungefär två och en halv timme att göra alla steg tills att man får provsvaret.
Forskarna började arbetet med att ta fram ett enklare test tidigt under pandemin, och i slutet av april var metoden färdig. Nu har den granskats och publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
Med hjälp av den nya testmetoden kan man hoppa över steg i de vanliga PCR-testerna. Det minskar enligt Björn Reinius logistiken, och testerna är dessutom inte beroende av de dyra reagenskit som snabbt blev en bristvara i våras.
– I konventionell diagnostik renas först virusmaterialet ut från patientprovet, innan den diagnostiska reaktionen kan ske, och det är ett krävande steg. I vår metod samlar vi i stället upp patientprovet i en provtagningsvätska som är direkt kompatibel med PCR-reaktionen och som inte hämmar den, säger Björn Reinius.
Testmetodens tillförlitlighet har utvärderats genom att jämföra med traditionell diagnostik av runt 600 prover.
– I den jämförelsen var samstämmigheten mellan vår och den metoden 98 procent, om man slår samman positiva och negativa resultat, säger Björn Reinius.
Intresset för metoden har varit stort från hela världen. Behoven av en bred testning under en extraordinär situation som en pandemi har visat att det krävas andra testmetoder, enligt Björn Reinius.
– Man kan inte förvänta sig att det enorma flöde av prover som krävs, om man vill göra en bred provtagning, kan hanteras av befintlig diagnostik, utan man måste vara öppen för alternativa vägar.

SOS larmade räddningstjänst och polis till en gård utanför Forsheda
Det hade börjat brinna i två tomma ladugårdar. Räddningstjänsten har arbetat med att släcka branden under hela natten. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand då det i nuläget inte syns någon naturlig anledning till varför det skulle ha börjat brinna. Det finns i nuläget ingen misstänkt. Platsen kommer att spärras av när räddningstjänsten är färdiga med släckningsarbetet och en teknisk undersökning kommer att ske när det har svalnat. Ingen person kom till skada i samband med branden.

Polisen larmades till Ryd med anledning av ett personrån
Två män ska blivit rånade av sex för dem okända manliga gärningspersoner. De blev nertvingade på marken och avtvingade sina kontokort med tillhörande koder och kläder. Polisen har sökt efter gärningspersoner men tyvärr utan resultat. Föremål anträffades på brottsplatsen. Dessa har tagits i beslag för teknisk undersökning.
Det har inträffat flera rån i området Ryd och Lambohov de senaste dygnen och polisen är mycket angelägen om att ta emot fler vittnesuppgifter eller annan information som har med rånen att göra. Tipsa polisen genom att ringa 114 14, fyll i tipsformuläret på polisen.se eller kom in till en polisstation.

Uppsala - Kvinna grips misstänkt för försök till mord.
Flera patruller beordras till en lägenhet i centrala Uppsala där en kvinna i 60-årsåldern ska ha blivit skadad med någon form av vasst föremål. Kvinnan förs med ambulans till sjukhus med oklart skadeläge.
På plats grips en kvinna i 70-årsåldern misstänkt för försök till mord.
Förundersökningen leds nu av åklagarkammaren i Uppsala.

Svedala - Boende upptäcker inbrottstjuv.
En äldre kvinna ringer in och berättar att hon vaknat och upptäckt en okänd man i sin bostad. Mannen ska ha varit i full färd med att rota genom en garderob när han upptäcktes och flydde då från platsen. Flera polispatruller, däribland hundpatrull, skickas till området. Det konstateras att ett fönster till bostaden blivit uppbrutet. En anmälan om grov stöld upprättas och en brottsplatsundersökning kommer att genomföras. I nuläget finns ingen misstänkt gripen.

Storbrand i restaurang i Knivsta
Vid tvåtiden natten till lördagen började en restaurang i Knivsta söder om Uppsala att brinna explosionsartat.
Kringliggande bostäder evakuerades snabbt, men räddningstjänsten fick fort kontroll på branden och de boende kunde återgå till sina bostäder.
– Det är oklart hur branden startade, men ingen är skadad, säger Marcus Svensson, RLC-befäl vid polisen.
Räddningstjänsten kommer nu att låta restaurangen brinna ner till grunden.

Allt fler klagar på kosttillskottsföretaget – trots bakläxa från Konsumentverket
Vitalplus, som säljer prenumerationer på kosttillskott, är ett av årets mest anmälda företag till Konsumentverket. Detta trots att myndigheten redan förra året uppmärksammade företaget på kritiken.
Under Plusredaktionens granskning av telefonförsäljning har många hört av sig om Vitalplus. De upprörda kunderna berättar att de dragits in i tvåårsavtal för flera tusen kronor, som de inte alls velat ingå.
När Plus undersöker företaget närmare visar det sig att Konsumentverket fått in nästan 300 anmälningar om Vitalplus sedan 2016, och att anmälningstakten har ökat kraftigt under 2020.
Anmälarna beskriver bland annat att de inte förstått att det handlat om långa abonnemang. De har istället upplevt att de erbjudits gratisprover eller fått besked om att de vunnit en tävling. Dessutom vittnar flera personer om att de uppmanats att signera avtalen under pågående samtal, vilket inte är tillåtet.
Ingen bättring
Redan i december 2019 uppmärksammade Konsumentverket företaget på kundernas missnöje. Då svarade företaget så här:
”[Vi] vill givetvis att kunderna ska känna sig nöjda och inte känna sig vilseledda. Finns det saker som ska ändras så gör vi det för att få det så tydligt vi kan.”
Men någon förbättring verkar alltså inte ha skett, för trots detta har företaget redan anmälts lika många gånger under 2020, som under hela perioden 2016-2019.
 
– Det är beklagligt. Konsumentverket ser allvarligt på omfattningen av de inkomna anmälningarna och på överträdelserna i sig, säger Johanna Nyblom, processråd på Konsumentverket.
Enligt Vitalplus tas kritiken på största allvar och företaget uppger att man arbetar löpande med att öka kundnöjdheten.
Kan hamna i domstol
Företaget granskas nu vidare av Konsumentombudsmannen (KO).
– KO utreder nu huruvida det är lämpligt att ansöka om stämning i domstol och på så sätt kunna få ett stopp på överträdelserna, säger Johanna Nyblom.

Kvinna gripen för mordförsök i Uppsala
En kvinna i 70-årsåldern greps under natten till lördagen i stadsdelen Svartbäcken i norra Uppsala misstänkt för mordförsök.
Hon misstänks ha huggit en kvinna i 50-årsåldern i bröstet med en kniv.
– De har eller har haft någon slags relation med varandra och det kan vara ett svartsjukedrama, säger Marcus Svensson, RLC-befäl vid polisen till nyhetsbyrån TT.
Offret fördes till sjukhus, men hon ska inte ha livshotande skador.

Centern i Karlstad underlättar för moskébygge
För några veckor sedan avslog länsstyrelsen ett moskébygge i Karlstad med hänvisning till att parkeringsfrågan inte var löst. Men Centern i kommunen banar nu ändå väg för möjligheten att få bygga moskén. Det skriver NWT.
Det kom många överklaganden med anledning av moskébygget. Dessutom löpte arrendetiden på parkeringsplatserna bara på ett år i taget, vilket medförde avslag på begäran om att få bygga. NB Nyhetsbyrån skrev om detta tidigare.
Men Centern i Karlstad såg till att teknik- och fastighetsnämnden på onsdagen beslöt att förlänga arrendetiden för parkeringsplatserna vid den planerade moskén – från ett till tio år. Detta för att tillgodose kravet på en långsiktig parkeringslösning.
Ett längre parkeringsavtal ville även stadsbyggnadsnämnden se.
”Med det här beslutet hoppas vi att både länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden är nöjda. Parkeringsavtalet börjar gälla om två år. Det blir ingen betalning under byggtiden.” Det säger nämndordföranden Henrik Lander (C).
SD röstade nej i parkeringsfrågan och KD och M avstod från att rösta eftersom de är negativt inställda till en moské på Rud.
Nu skall frågan om bygglov för moskén upp för ny behandling i stadsbyggnadsnämnden.
”Vi har tio veckor på oss från det att en ny bygglovsansökan kommit in att ta ett beslut. Då får vi fundera över om tio års arrende är tillräckligt.” Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD). Även länsstyrelsen kommer ånyo att ta ställning i parkeringsfrågan.

Trafikolycka singel, E10 norr om Muorjevaara.
Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till en trafikolycka singel strax norr om Muorjevaara där de initiala uppgifterna var att en personbil kört i diket. Då patrullen kom till platsen kunde de konstatera att bilen var efterlyst stulen sedan 19 tiden i centrala Gällivare. En person i 30 års åldern greps misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Då det finns misstanke om att det befunnit sig fler personer på platsen har hundpatrull skickats dit. Hundpatrullen kommer att leta efter ytterligare eventuell gärningsman, samt utesluta att det ligger någon person skadad i närheten av trafikolyckan.  Den gripne transporterades till Gällivare polisstation. bilen kommer att bärgas från platsen.

Misshandel centrala Boden.
Patrullerna i Boden uppmärksammades av allmänhet gällande en misshandel där flera personer gett sig på en man. Efter att patrullen letat gärningsmännen ett tag kunde en man i 20 års åldern gripas. Mannen fördes till polisstationen i Luleå för vidare utredningsarbete. Patrullen upprättade anmälan gällande misshandel samt har hållit förhör med målsägande och vittnen.


Mord/dråp, försök, Falkenberg
Polis larmas till Falkenbergs järnvägsstation med anledning av att någon blivit knivskuren i armen.
En man har anträffats skadad och han kommer att föras till sjukhus med ambulans. Skadeläge oklart.
Polis är på plats i området och söker bland annat vid tågspåren, varpå tågtrafiken är tillfälligt stoppad. En person har gripits.
Omständigheterna är för närvarande oklara. Den misstänkta brottsplatsen har spärrats av och kommer att undersökas av tekniker.

---------------------------------------------

Man i Södertälje greps med större mängd amfetamin
En man observerades på torsdagen smyga runt i ett skogsområde i Södertälje. Då mannen kontrollerades av polis påträffades väskor som innehöll en större mängd amfetamin.
Polis beordrades på torsdagen den 24 september till ett skogsområde i Södertälje efter att ett vittne fått syn på en man som betett sig märkligt. Mannen hade försökt gömma sig då bilar och människor passerade. Vid kontroll av mannen kunde han inte förklara vad han gjorde där.
Två gömda väskor med inplastad narkotika 
En bit in i skogen där mannen hade rört sig påträffades två gömda väskor. I väskorna fanns flera inplastade förpackningar med misstänkt amfetamin 
Mannen som är i 45-årsåldern greps och anhölls senare av åklagare, misstänkt för grovt narkotikabrott. Den misstänkta narkotikan togs i beslag och kommer att skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys.  
Förhör ska under dagen hållas med den misstänkta mannen.

Rån, Järfälla
En man i Kallhäll har blivit hotad av fyra personer och i samband med detta blivit rånad på sin väska och jacka.
Polisen har sökt efter de misstänkta och väskan har anträffats utan innehåll. En brottsutredning om rån har inletts. Ingen person har frihetsberövats.

Elavbrott över hela Gotland
Vid halv tretiden på fredagseftermiddagen gick strömmen för hela Gotland.
– Just nu är förbindelsen bruten mellan fastlandet Gotland. Vi har tekniker ute på plats för att hitta felet. Vi håller också på att starta upp reservkraften på ön , så vi hoppas att strömmen är tillbaka inom en timme, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB.
Prognosen är att strömmen ska vara tillbaka till kl 16.30.

Åtal i Västmanlandsfallet
Kammaråklagare Lars Magnusson har i dag väckt åtal vid Västmanlands tingsrätt mot totalt fyra personer i den omtalade utredningen om bland annat grovt jaktbrott och förgöring.
Två personer åtalas för grovt jaktbrott efter att ha jagat varg den 26 oktober 2018 i Surahammars kommun. En av dessa personer, en man i 70-årsåldern, är tillsammans med ytterligare två personer även åtalad för olika brott i hanteringen av det mycket potenta giftet karbofuran. De tre har varit mer eller mindre delaktiga i förberedelse till grovt jaktbrott, då de har hanterat giftet med syftet att döda varg.
Brottsrubriceringen för 70-åringen är i den här delen förberedelse till grovt jaktbrott eftersom åklagaren menar att syftet med giftet var att döda varg.
De andra två personerna är äkta makar. Det grova jaktbrottet består i att de har hanterat gift i syfte att döda varg. Mannen åtalas för förberedelse till grovt jaktbrott och kvinnan för medhjälp därtill.
- Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Linköping- En gripen för vapenbrott.
Polis beordrades till Tornby i Linköping efter att en inringare sett en förare av en moped ha ett tillhygge i handen. När polispatrull kom till området anträffades mopeden och personen i nära anslutning till en restaurang. Vid en kontroll visade det sig att mopeden var stulen och bland tillhörigheterna fanns två tillhyggen. Mannen, som är i 30-årsåldern, har gripits och är i nuläget misstänkt för vapenbrott, stöld och drograttfylleri. Mopeden har också tagits i beslag.

Mord/dråpförsök, Tyresö
Polisen fick in samtal om skottlossning i ett bostadsområde i Tyresö på fredagsförmiddagen.
Patruller åkte till platsen för att undersöka uppgifterna och kunde konstatera att det fanns skottskador i en fastighet.
En stor polisinsats inleddes med flera polispatruller och polishelikopter.
Det finns inga uppgifter om skadade personer.
Polisen har inlett en förundersökning gällande mordförsök.
Två män har gripits i ärendet.

En häktad för grov skadegörelse och mordbrand i Falkenberg
En man i 35-årsåldern är häktad misstänkt på sannolika skäl för bränder på två olika platser i Halland. Mannen hämtades till förhör och anhölls den 10 september misstänkt för grov skadegörelse och grov mordbrand i Varberg och Falkenberg.
Det var vid tretiden natten till torsdagen den 20 augusti som tre personbilar brann på Köpmansvägen i Skällinge i Varberg. Natten efter brinner en villa ner i Skatered utanför Älvsered i Falkenbergs kommun.
– De tre bilarna som brinner i Skällinge står på en parkering mindre än tio meter från en villa. I villan som brinner i Skatered sover två personer som vaknar och hinner ta sig ut, säger Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.
Villan i Skatered spärras av för teknisk undersökning och redan under fredagen framkommer uppgifter som gör att polisen väljer att ta hjälp av en hund för att söka efter spår. Under dagen görs också flera förhör.
Hunden markerar för brandfarlig vätska på två platser vid villan i Skatered. Brandmännen kan också konstatera att branden i de tre bilarna i Skällinge är anlagd och att den startat i en av bilarna på platsen.
– I ett tidigt stadie riktas misstankar mot en man som anhålls. Det är vid förhör med honom som det framkommer uppgifter som gör att den nu häktade mannen blir intressant för utredningen, säger Christer Bartholdsson.
Den då anhållne mannen släpps och polisen påbörjar en omfattande kartläggning av den nu häktade mannen. Samma dag som han hämtas till förhör den 10 september görs en husrannsakan i hans bostad. Beslag och andra uppgifter från husrannsakan kopplar honom till bränderna i Skällinge och Skatered. Efter förhör och genomgång av den tekniska bevisningen häktas 35-åringen den 13 september misstänkt på sannolika skäl för bränderna i Skällinge och Skatered men även för brott i nära relation.
– Ytterligare en person är nu häktad för brotten. Samtliga inblandade har eller har haft relation till varandra på olika sätt. Det är en omfattande och grundlig utredning med bra teknisk bevisning, säger Christer Bartholdsson.

Åtal gällande grovt jaktbrott
Idag väcks åtal i ett ärende som rör bland annat grovt jaktbrott. Ärendet har utretts i artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noas utredningssektion sedan våren 2018.
Brotten har begåtts i Västmanland med omnejd, och under utredningsarbetet har artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noa (nationella operativa avdelningen) samverkat med bland annat polisregion Bergslagen, NFC och specialistfunktioner inom Noa. Avgörande i arbetet har även varit samverkan med andra myndigheter, som till exempel Naturhistoriska riksmuseet.
– En av utmaningarna i utredningsarbetet har varit den tystnadskultur som råder kring grova jaktbrott, det har inneburit svårigheter att utreda och präglat utredningen, säger Åsa Elfving, utredningsenheten på Noa.

Örebro - Bråk mellan ungdomar
Ett större bråk mellan ett tiotal ungdomar inträffade strax före 12:00 tiden på en innergård på Nygatan. Vittnet säger sig ha sett regelmässig misshandel men utan tillhyggen. På plats och i anslutning till platsen har polis anträffat ett flertal av de inblandade.
Under lunchen har polis kört hem flera av de inblandade och pratat med föräldrar. Samliga ingående i bråket är i 15 årsåldern. I skrivande stund är det ännu inte klart hur händelsen kommer att rubriceras.

Skadad man hittad på gatan – dog
En man hittades svårt skadad på en gata i centrala Stockholm under natten till fredagen. Mannen avled senare på sjukhus och polisen har nu inlett en förundersökning gällande mord.
Under natten mot fredagen larmades polis och ambulans till Östermalm i Stockholm. En allvarligt skadad man hade där påträffats på gatan.
Den skadade mannen vårdades på plats av sjukvårdspersonal och fördes med ambulans till sjukhus där han sedan avled.
Teknisk undersökning att vänta
”Omständigheterna kring dödsfallet är oklara och för att få klarhet i om mannen har utsatts för brott har polisen inlett en förundersökning gällande mord”, skriver polisen på sin hemsida.
Polisen kommer under dagen att göra en teknisk undersökning av platsen.
Uppdatering klockan 18:20
Mannen som har avlidit har identifierats och anhöriga är underrättade.

Polisfynd: 345 000 ”second hand”-kondomer
Vietnamesisk polis har beslagtagit cirka 345 000 rengjorda, men använda, kondomer som var planerade att säljas på nytt. Enligt polisen väger fyndet över 360 kg.
Kondomerna hade först kokats i vatten och återfick sedan sina ämnade former med hjälp av penisformade träbitar, innan de förpackades och skulle ut på marknaden igen, berättade en kvinna som greps av polisen.
Det är okänt hur många kondomer som redan sålts.

Försvunnen person, Olofström
Sökinsats i Kyrkhult med omnejd efter att en lös häst synts till i området.
Polisens ledningscentral fick strax innan midnatt samtal från allmänhet som berättar att man varit nära att köra på en lösspringande häst som sedan försvann.
Det rör sig om en svart eller brun häst med sadel och träns på sig. Ingen ryttare synlig. Hästen uppges eventuellt ha försvunnit i riktning mot Snöfleboda.
Detta uppges ha inträffat på landsväg LV584 mellan Vilshult och Kyrkhult runt klockan 23.25.
Polisen kan ej utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst och har därför under natten sökt av området med ett stort antal patruller. Sökandet har genomförts med såväl polishund som helikopter. Ingen häst eller ryttare anträffad. 
Polispatruller har varit i kontakt med hästägare i området. Ingen känns vid händelsen, och ingen häst är inrapporterad saknad i området.
Vi vädjar nu till allmänhet som är boende i Kyrkhult med omnejd att höra av sig om man vet vems hästen kan vara, samt att hästägare kontrollerar om man själv saknar någon av sina hästar. 
Om man tror sig ha uppgifter om händelsen så vill vi att man ringer polisen på 112.

Man rånad av maskerade personer i Linköping
Polisen larmades då en man, som är i 20-årsåldern, hade blivit rånad när han cyklade i närheten av Linköpings universitet. Rånet ska ha inträffat någon gång mellan klockan 02.00 och 02.30. Två gärningspersoner med rånarluva cyklade ikapp mannen och slog honom i nacken. De två gärningspersonerna tog mannens bankkort och tvingade mannen att föra över pengar via mobilen. I samband med detta ska gärningspersonerna ha slagit mannen. Polisen har upprättat en anmälan om rån. I nuläget har polisen ingen misstänkt för rånet. Polisen är intresserad av att få in tips och iakttagelser om händelsen. Tipsa polisen på 114 14 eller via polisens tipsformulär

Mord/dråpförsök, Malmö
Skott avlossade mot bostad, Koralgatan.
Flera uppringare larmar polis och berättar att de har hört skott avlossas i Fosieområdet. Polispatruller skickas till området. Den misstänkta brottsplatsen lokaliseras till en bostad i ett flerfamiljshus på Koralgatan. Flera skott ska ha avlossats mot bostaden, men inga personer har kommit till skada. Bostaden spärras av och vapenhund samt tekniker budas. Dörrknackning genomförs för att samla in eventuella vittnesuppgifter. Ärendet rubriceras som försök till mord. I nuläget finns ingen misstänkt gripen.

----------------------------------------------

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...