Riksnyheterna kommer från SVT  P4 väst, P4 Göteborg  Polisen  Pressmeddelande 

Våld/hot mot tjänsteman, Gävle
'I samband med ett pågående inbrott blir väktare hotad med ett brytverktyg.
Väktare har åkt på ett inbrottslarm i en restaurang på Vårviksvägen i Furuvik. Väktarna har anträffat man som slår sönder fönster med ett brytverktyg. Mannen hotar väktarna med brytverktyget och försöker köra från platsen men kör i diket och försvinner sedan till fots.
Flera patruller söker tillsammans med väktarna efter gärningsmannen som dock inte anträffas.
En anmälan om stöld genom inbrott och hot mot tjänsteman kommer att skrivas senare.

Mord/dråp, försök, Upplands-bro
Flera inringare hörde av sig angående smällar i Bro. När polisen anländer konstateras att det finns skotthål i två bostäder.
Ingen person är skadad och ingen person är gripen. Ett område är avspärrat för teknisk undersökning.
En förundersökning är inledd på mordförsök.

Skottlossning, Uppsala
Misstänkt skottlossning i Eriksbergsområdet Flertalet samtal inkom om misstänkt skottlossning och höga smällar i Eriksbergsområdet i Uppsala under tidig tisdagsmorgon. Flertalet patruller har sökt i området men inte anträffat någon plats därifrån skotten eller smällarna kan ha kommit ifrån.

MC-förare avled efter olycka utanför Mörrum
En medelålders man omkom i en MC-olycka utanför Mörrum under natten till tisdagen. Mannen körde av okänd anledning in i mitträcket.
Olyckan inträffade på E22:an vid avfarten mot Mörrum V strax före midnatt, natten till tisdag.
– Där har någonting hänt som gjorde att han glidit in i ett mitträcke, och det blev en kraftig kollision, säger Magnus Fagerlund, inre befäl på polisen.
Mannen fördes till sjukhuset i Kristianstad, men avled senare under morgonen av sina skador. Anhöriga är underrättade.
– Vi inleder en utredning nu. MC:n är tagen i beslag så att vi ska kunna komma fram till vad som har hänt.

Man i 50-årsåldern död efter skottlossning i Danderyd
En man i 50-årsåldern har skjutits till döds vid Ica-butiken i Stocksund i Danderyds kommun. Polis är på plats och ett stort område vid butiken har spärrats av. Ingen person är gripen.
Larmet kom in till polisen klockan 20.22 på måndagskvällen efter att det hörts höga smällar i området. Kort därefter påträffar polisen den skjutna mannen. Ambulanspersonal kallades till platsen, men hans liv gick inte att rädda.

Kraftig explosion i polisförråd i Linköping
En kraftig explosion har skett i samband med att nationella bombskyddet arbetat med ett misstänkt farligt föremål i Linköping. Ett polisförråd har förstörts och flera andra byggnader har skadats. Ungefär 3 000 personer påverkades av händelsen.
Ett område på Garnisonen i Linköping spärrades av och nationella bombgruppen kallades till platsen vid 13-tiden på måndagen, då ett misstänkt farligt föremål påträffades.
Det var när polisen skulle lämna ut ett stulet föremål till ägaren, som bombgruppen larmades.
”Föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Föremålet kontrollerades inom några minuter av polis, som omedelbart larmade nationella bombskyddet”, skriver polisen på sin hemsida.
Ett stort område, med en radie på 300 meter spärrades av och polisen tvingades utrymma delar av sina lokaler och garaget.
3 000 påverkades
Flera bostäder och bland annat ett äldreboende fick också utrymmas, totalt 170 personer. Men tusentals påverkades av händelsen.
– Det var ungefär 3 000 personer som påverkades, de flesta fick inte återvända hem, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.
Vid midnatt skedde en kraftig detonation i polisens förråd, där föremålet hade förvarats. Flera i Linköping väcktes av explosionen och på några angränsande byggnader krossades fönsterrutor.
– Nationella bombgruppen har jobbat med att oskadliggöra det här föremålet, sedan vet inte jag om det gick enligt plan eller inte.
Vad är det för föremål?
– Det är inget vi pratar om nu.
Har den här händelsen med tidigare händelser i Linköping att göra?
– Jag vill inte dra några paralleller.
Ingen misstänkt än
Region Östergötland gick upp i stabsläge, men enligt polisen ska ingen ha blivit skadad i samband med detonationen.
Klockan 01.20 togs beslut om att avspärrningarna kunde begränsas till detonationsplatsen. Från 02.00 fick boende i området återvända till sina bostäder.
En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men ingen är misstänkt för brott.

Ung pojke misstänks ha pressats på dyra kläder
En 15-årig pojke kom på måndagseftermiddagen skadad till akuten på Ljungby lasarett. Efter att vårdpersonalen fattat misstankar om att någon skadat honom tillkallades polis.
Enligt polisen misstänker man att pojken utsatts för grov utpressning där utpressarna använt våld mot honom.
– Två gärningspersoner har med våld försökt förmå honom att överlämna ett klädesplagg av exklusivt märke, säger Sofie Särbring, inre befäl på polisen i Växjö.
Händelsen ska ha inträffat i centrala Ljungby vid 16-tiden på måndagen. Pojken ska ha fått lindriga skador.
Polisen har hört två personer som ska ha pekats ut. De två personerna ska vara över 18 år och bekanta med pojken. Det är oklart om de delgivits misstanke om brott och på måndagskvällen hade ännu ingen gripits i ärendet.

Skottlossning, Danderyd
Polisen fick samtal om ljud som beskrevs som smällare från Stocksund. Polisen fick även uppgifter att det fanns en skadad man i Stocksund.
Polisen som är på plats har talat om att en person är skottskadad. Polisen kommer spärra av platsen samt prata med de personer som kan ha uppgifter att lämna.
Uppdatering klockan 20:46
Platsen där den skottskadade personen hittades är Stockholmsvägen. Ambulanspersonal är på plats tillsammans med polisen vid den skadade personen.
Uppdatering klockan 21:01
Platsen som är avspärrad är i närheten av Stockholmsvägen/Bergsstigen. Polisen som är på plats har talat om att de anträffat hylsor på platsen. Polisen kommer genomföra dörrknackning i närområdet.

Rån, Avesta
Personrån i centrala Avesta strax för kl. 19 på måndagskvällen.
En man i 60-årsåldern anträffades blödande från ansiktet på Bryggaregatan i Avesta vid 19-tiden.
Då polis anlände till platsen uppgav han att han blivit rånad på plånbok och mobiltelefon. Enligt honom är rningsmännen män och fyra till antalet. Någon av dem gav mannen ett kraftigt slag som träffade honom invid ena ögat. Han blödde rejält från det sår som uppstod av slaget.
Han kunde lämna ett visst signalement på männen, vilket polisen dock inte går ut med i detta skede av utredningen. Anledningen till detta är att inte förringa värdet av eventuella framtida vittnesförhör.
Enligt målsägaren skedde rånet i en park. Polisen söker nu, bl.a. med hund, efter den exakta brottsplatsen.Mannen är förd med ambulans till sjukhus.

Uppdaterad lägesrapport om ärende i Kiruna
Den kropp som tidigare anträffats i området kring Parakka i Kiruna kommun har nu identifierats.
- Vi kan nu bekräfta att kroppen tillhör den försvunne person som sökts av polisen sedan slutet av juli 2019 och som i ärendets inledning låg till grund för misstanken om människorov. Brottsrubriceringen är i dagsläget mord och brott mot griftefriden och tre personer sitter alltjämt häktade på sannolika skäl misstänkta för dessa brott, berättar kammaråklagare Henrik Wallin vid Åklagarkammaren i Luleå.
Åklagaren har i nuläget ingen ytterligare information att lämna och har inte heller någon möjlighet att lämna kommentarer på telefon för tillfället. När ny information finns i ärendet kommer denna att lämnas i nytt pressmeddelande.

Tre personer gripna för misshandel i Orrefors.
Polis kallas till platsen för en misstänkt misshandel i Orrefors. En man har blivit slagen med tillhyggen och förs med ambulans till sjukhuset. Polis kan med hjälp av bland annat signalemente finna de misstänkta gärningspersonerna och tre personer grips. Händelsen rubriceras initialt som misshandel.

Misstänkt farligt föremål på Garnisonsområdet i Linköping.
Ett mindre område på Garnisonsområdet i Linköping har spärrats av idag vid 13-tiden. Nationella bombskyddet är på plats för att bedöma ett misstänkt farligt föremål.
När ett stulet föremål skulle lämnas ut till ägaren upptäcktes att föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Föremålet kontrollerades inom några minuter av polis som omedelbart larmade Nationella bombskyddet.
Uppdatering kl 17.08:
Det nationella bombskyddet har nu undersökt föremålet och gjort bedömningen att ett mindre område måste evakueras innan föremålet kan oskadliggöras. Detta innebär att delar av Garnisonsområdet måste evakueras. Följ polisens anvisningar vid avspärrningarna.
Vad gäller uppsamlingsplats för boende - kontakta Linköpings kommun.
Nationella bombskyddet kommer att oskadliggöra föremålet och detta innebär att delar av Garnisonsområdet måste evakueras.
Uppdatering kl 19.00:
Linköpings kommun har upprättat en trygghetspunkt på Ryttargårdskyrkan för de privatpersoner som inte kan komma till sina bostäder. Hela Garnisonsområdet berörs, men alla delar behöver inte evakueras. Följ polisens instruktioner på plats.
– Polisen räknar med att detta kommer ta flera timmar och först när utrymningar och dylikt är klart kan föremålet angripas av Nationella bombskyddsgruppen, säger Mimmi Moberg.
Polisen har tvingats utrymma delar av sina lokaler som ligger innanför avspärrningarna, däribland garaget. Även bostäder på Garnisonen ska under kvällen utrymts, enligt polisens presstalesperson Erik Terneborn.
Regionen i stabsläge
Region Östergötland har gått upp i stabsläge och ”etablerat särskild sjukvårdsledning på regional samt lokal nivå på Universitetssjukhuset i Linköping.” Detta enligt deras sajt, där de också skriver att regionen är tillfrågad för att hjälpa till med att evakuera de boende från ett vårdboende i området.

Man drunkande vid fisketur i Arvidsjaur
En man i 60-årsåldern hittades drunknad i en sjö i Arvidsjaurs kommun under lördagen.
Drunkningsdolyckan inträffade i en sjö vid byn Tjappsåive som ligger mellan Moskosel och Auktsjaur i Arvidsjaurs kommun. Det är Piteå-Tidningen som är först med att berätta om händelsen och att den omkomne är en man från Tyskland.
Låg livlös i vattnet
Olyckan inträffade på lördagseftermiddagen, när ett tyskt sällskap befann sig vid sjön Tjappsåive för att fiska. När fiskesällskapet tog sig i land för att äta lunch ska den 60-årige mannen valt att stanna kvar på sjön och fiska från sin kajak. När de andra senare kom tillbaka fann de kajaken tom och mannen låg livlös i vattnet, berättar Piteå-Tidningen.
– Det finns inga brottsmisstankar utan det rör sig om en olycka, säger poliskommissarie Aron Backman

Våldtäktsförsök, Gävle
En tjej i tonåren anmäler att hon utsatts för våld.
Målsägande är en tjej i tonåren som anmäler att hon utsatts för våld av en för henne okänd gärningsman. Händelsen ska ha utspelat sig på en skolgård vid Ruddammsgatan.
Målsägande blir omhändertagen av ambulanspersonal.
Den utpekade brottsplatsen spärras av för att polisen ska kunna genomföra en teknisk undersökning på morgonen.
Målsägande är hörd initialt i samband med att anmälan togs emot, men kommer att höras på nytt under dagen. Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen försök till våldtäkt.

Tonåring orsakade trafikolycka
01.22 larm om trafikolycka på Snäckvägen i Nyköping. En bil med flera personer som kört ner i ett dike. Polisen åkte till platsen och det visade sig att ingen av personerna i bilen var skadad. Förare var en flicka i tonåren och hon misstänks för olovlig körning, vårdslöshet i trafik och drograttfylleri. I bilen fanns också fyra andra tonåringar och de blev alla misstänkta för ringa narkotikabrott eget bruk. De fick alla följa med till polisstationen för provtagning och förhör.

Ny våg av bluff-sms drabbar Postnords kunder
Postnord märker av en kraftig ökning av bedrägeriförsök i deras namn. De senaste veckorna har många människor fått sms där de uppmanas betala en fraktavgift för att lösa ut ett paket. Eftersom så få polisanmäler finns inga tillförlitliga siffror på hur omfattande problemet är, men polisen bekräftar att bedrägeriförsöken ökar
Birgitta Lennerstrand väntade på en viktig försändelse från sonen i USA när hon fick ett sms som utgav sig för att vara från PostNord. Där fanns en länk till en sida där hon uppmanades betala en fraktavgift för att få sitt paket. Till en början blev hon arg, men misstänkte inte att det var någon bluff.
-Jag klickade mig vidare för att se vad som stod i nästa. Och när det då stod att jag skulle betala så blev jag kanske misstänksam, men mer mot Postnord än någonting annat. Bedrägerierna fanns inte i mitt huvud då, berättar hon.
Bedragarna hittar hela tiden nya vägar
Hon är inte ensam, Postnord har märkt av en våg av just den här typen av bluff-sms de senaste veckorna.
-Bedragarna anstränger sig till det yttersta för att finna nya lösningar för att fiska pengar och vi från vår sida försöker självklart ligga steget före. Men det är en svår kapplöpning. De kommer att finna nya vägar, och vi kommer finna nya motmedel, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.
Polisen: Det kommer att öka
Det är lätt och billigt för kriminella att komma över många mailadresser eller telefonnummer och göra stora bluff-utskick. Eftersom väldigt få polisanmäler är det svårt att säga exakt hur stort problemet är.
-På grund av att det är så lätt och billigt att utföra och så svårt att åka fast så självklart finns det här och det kommer naturligtvis att öka, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.
Det handlar oftast om relativt små summor. I Birgittas fall skulle hon betala 19,96:-
-Skickar du ut till 10.000 eller 100.000 personer så blir det pengar i slutändan. Och det här vet de. Och så ska man ha klart för sig att de här internationella organiserade ligorna som opererar på det här sättet, de angriper ju inte bara i Sverige, de tar hela norden, hela Europa, säger Jan Olsson.

Man skjuten av polis under stor insats i Stockholm
En man har skjutits av polisen i samband med ett gripande efter en stor polisinsats i Stockholm under söndagskvällen. Polisen vill inte kommentera vad som föranlett insatsen.
Larmet om händelsen inkom till polisen vid 20.30-tiden på söndagen. En stor insats med ett flertal polisbilar och ambulanser pågick sedan långt in på natten på ön Stora Essingen i Stockholm, vilket Expressen var först att rapportera om.
Enligt tidningen befann sig tungt beväpnade poliser på platsen.
Strax innan klockan 01.00 uppgav polisen att en man gripits misstänkt för brott.
– Polispersonal har blivit tvungna att avlossa skott i samband med gripandet. Den här personen är förd till sjukhus, inte livshotande skadad, säger Lena Baakki till SVT Nyheter.
Polisen kan inte gå in på vilken typ av brottsrubricering det rör sig om eller om någon annan ska ha skadats.
Vad som hänt är i nuläget oklart och polisen är mycket förtegna om händelsen, men SOS Alarm säger till SVT Nyheter att det rör sig om någon typ av våld:
– Vi har haft fyra ambulanser på plats. Jag vet inte hur många som är kvar utan det hänvisar jag till polisen. Det handlar om våld på något sätt men exakt vad våldet innefattar vet jag inte och det är inget jag uttalar mig om heller, säger Patrik Svensson, teamledare på SOS Alarm.

En man gripen efter förföljande i Malmö.
Polis väljer att kontrollera ett fordon på Amiralsgatan men föraren stannar ej på polismans tecken. Ett förföljande inleds.
Flera polisbilar följer efter aktuell bil som slutligen kör ut på en åker vid Östra Kattarpsvägen. En man avviker från bilen men spåras snabbt upp utav polishund. Mannen är född -90, han grips på plats. Mannen misstänks vara påverkad av narkotika och medtas till sjukhuset för provtagning.
I bilen befann sig även flera minderåriga personer. De överlämnades till vårdnadshavare.

Grovt rattfylleri, trafikbrott mm, Lucksta Sundsvall.
Polisen fick samtal gällande en eventuell stöld ur bostad i närheten av Lucksta, patrull skickades till platsen. Anmälaren kunde i samtalet beskriva en bil som de misstänkta färdades i till polisen. Patrullen som beordrades till platsen fick syn på bilen och försökte stanna bilen som då drog iväg. Efter ett kort förföljande kunde bilen stoppas och föraren en man i  30 års åldern misstänks för grovt rattfylleri, grov olovlig körning, narkotikabrott och andra trafikbrott. Passageraren en kvinna i 25 års åldern misstänktes för narkotikabrott eget bruk. De bägge togs med till Sundsvalls sjukhus för provtagning och förhör. Bilen togs i beslag. Det är oklart i nuläget om de bägge är misstänkta för något inbrott. De bägge frigavs efter provtagning och förhör.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Västerås - Polisen söker efter försvunnen dement man
Sedan lunchtid är en äldre man försvunnen i Västerås. Mannen heter Ingvar och är 86 år. Ingvar försvann från Släggkastargatan i Rönnby, Västerås på cykel. Mannens signalement har lämnats ut till buss- och taxibolag i Västerås. Mannen är dement men i övrigt frisk.
Signalement:
Man 86 år Blå Adidasjacka, Jeans, Vita Adidasskor, Ljusgrå pikétröja
Färdades initialt på cykel, bär ej cykelhjälm
Uppdatering 16:07
Ingvar är ännu ej anträffad. Ett flertal patruller arbetar i sökandet efter Ingvar.

Man gripen, misstänkt för rån.
09.16 Polis larmades till en bostad i Nyköping, där två personer skulle bråka.
09.27 Polis på plats. Det visade sig vara en man och en kvinna som bråkat, mannen hade lämnat bostaden när polis kom dit men påträffades en bit därifrån. Efter förhör greps mannen, som är i 30-årsåldern, misstänkt för rån. Han ska ha tilltvingat sig ett halsband från målsäganden. Han är även misstänkt för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande. Målsäganden och den gripne ska tidigare ha haft en relation.

Två våldtäkter anmälda på ungdomsfestivalen We Are Sthlm
Polisen utreder två misstänkta våldtäkter på ungdomsfestivalen We Are Sthlm under lördagskvällen.
– Det är två av varandra oberoende fall, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.
Under veckans festival har polisen även fått in ett tiotal anmälningar om sexuellt ofredande.
Strax före klockan 20 på lördagskvällen ska två män ha våldfört sig på två unga kvinnor när de stått i publikhavet i Kungsträdgården, något som Aftonbladet var först med att rapportera.
– Det är två sexualbrott som anmälts och som rubriceras som våldtäkt. Det skedde i går kväll, säger Ola Österling.
Under festivalen har polisen satt upp övervakningskameror för att öka tryggheten och säkra bevisning vid eventuella brott.
– Vi håller på att gå igenom filmerna från kamerorna för att se om våldtäkterna fastnat på bild, säger Ola Österling.
Sexualbrott prioriterad fråga
Utöver de anmälda våldtäkterna har polisen fått in ett tiotal anmälningar om sexuellt ofredande under festivalen, som pågått mellan tisdag och lördag den här veckan. Det är ungefär samma siffror som under förra årets festival, berättar Ola Österling.
– Sexualbrott har varit en prioriterad fråga för såväl polis som ordningsvakter och arrangörer under årets festival, säger Ola Österling.

Fem inbrottstjuvar greps efter polispådrag – gömde sig på tak
Fem män i 20-årsåldern greps under natten till söndagen på ett återvinningsföretag i Eskilstuna.
Polisen larmades till Vallby klockan 23.29 på lördagen efter att inbrottslarmet gått.
– Det var ett rätt stort pådrag. Vi skickade dit flera patruller eftersom vi fick in det som ett pågående inbrott, säger Erik Terneborn, polisens presstalesperson.
När polisen kom till platsen försökte flera misstänkta gärningspersoner springa från platsen.
– Patrullerna positionerade sig så att samtliga flyktvägar var avspärrade, säger Erik Terneborn.
Fem personer, samtliga män i 20-årsåldern, kunde strax efter gripas efter att ha försökt gömma sig på ett tak. Enligt polisen är männen misstänkta för stöld genom inbrott.

Rån, försök, Falun
Under gårdagskvällen, 190817, vid 22-tiden ska en man född 1991 ha blivit utsatt för grova brott i korsningen Ingarvsvägen / LV 293 i Falun.
Mannen var på väg att lämna en fest på Ingarvet då han ska ha blivit nedslagen bakifrån, indragen i en mörk skåpbil och utsatts för rånförsök. Bilen körde iväg och mannen kastades ut ur bilens sidodörr under färd österut på LV293.
Det ska ha varit tre personer i skåpbilen. Brottsrubriceringarna är Grov misshandel, Olaga frihetsberövande och Försök till rån.
Har någon gjort iakttagelser i anslutning till korsningen Ingarvsvägen / LV 293,Leksandsvägen, och Vimmelmoravägen, där mannen kunde hämtas av närstående, vill polisne gärna att man ringer 114 14 och meddelar vad man sett eller hört.

Detonation, Helsingborg
Larm inkommer om en explosion utanför en villa på Ramlösagården. Polis skickas till platsen för kontroll och kan konstatera att någonting exploderat på en altan utanför villan. Explosionen har orsakat skador på två fönsterrutor men inga personer uppges ha kommit till skada. Platsen spärras av i väntan på teknisk undersökning. Ärendet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Man rånad, Söderkulla, Malmö
En uppringare berättar att han för cirka 15 minuter sedan blev utsatt för ett rån på Söderkulla av två gärningsmän. Duon ska ha hotat honom med kniv och tilltvingat sig mobiltelefon, smycken samt plånbok från den 43-årige målsägaren innan de lämnade platsen till fots.

Misshandel, Jönköping
Polis larmades till en bostad i Rosenlund, Jönköping, efter samtal om en misshandel. En kvinna hade låst in sig på toaletten tillsammans med sin bebis, efter att ha blivit misshandlad av en man hon haft en relation med. När polis kom till platsen kunde en man i 30-årsåldern gripas, misstänkt för grov kvinnofridskränkning, detta då den misstänkte ska ha hotat och misshandlat kvinnan under en lång period. Varken mamman eller barnet skadades allvarligt i samband med nattens händelse.
Uppdatering kl 09.00: Mannen i 30-årsåldern är nu anhållen. Han är på sannolika skäl misstänkt för misshandel i relation, ej grov kvinnofridskränkning.

Mord/dråp, försök, Uppsala
Förundersökning inledd gällande grovt vapenbrott.
Strax före klockan 18 under lördagkvällen inkom samtal till polisen gällande skottlossning i området Gottsunda i Uppsala. Polispatruller beordrades till platsen. Patruller på plats genomför diverse utredningsåtgärder såsom förhör, avspärrning av brottsplats med mera.
En förundersökning gällande försök till mord är inledd. I nuläget har polisen ingen kännedom om att någon person skulle vara skadad.
Helikopter och hundpatruller deltar i insatsen.
Polisen kan i nuläget inte lämna någon ytterligare information kring ärendet. Texten kommer att kunna uppdateras senare.
Uppdatering 2019-08-18 kl 07:19
Brottsrubriceringen är ändrad till grovt vapenbrott. Detta efter uppgifter som framkommit under utredningen. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

loading...

Fantombild på misstänkt våldtäktsman.
Förundersökningsledningen har idag beslutat att publicera en fantombild på den man som misstänks för våldtäkt på en kvinna utomhus i centrala Hedemora natten mellan den 13-14 juli.

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...