Riksnyheterna kommer från SVT  P4 väst, P4 Göteborg  Polisen  Pressmeddelande 

loading...

Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen
LO:s största förbund Kommunal kommer att ställa sig utanför LO-samordningen inför den stora avtalsrörelsen. Det rapporterar Ekot. Kommunal hoppar av eftersom förslaget inte skulle gynna förbundets kvinnodominerade yrkesgrupper.
”Om vi följde LO:s förslag skulle en undersköterska eller en barnskötare få 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt vår beräkning. Det räcker inte till ett par liter mjölk. I ett läge när vården, skolan och omsorgen har ett skriande behov av arbetskraft kan vi inte acceptera det”, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.
Skälet till varför samarbetet bryts är för att Kommunal inte har fått igenom sina krav på högre löner för yrkesutbildade i välfärden.
”Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse”, skriver Tobias Baudin.
LO samlas i morgon för att gå vidare
Vanligtvis brukar de 14 LO-facken komma med gemensamma krav inför avtalsrörelsen. Men det är inte första gången LO misslyckas med att ena förbunden. Senast 2016 sprack samarbetet.
LO samlas i morgon för att fatta beslut om hur arbetet går vidare med samordningen.

Kriminella använder krypterad kommunikation - Polisen för större möjligheter
I dag meddelade regeringen att myndigheter som polis och Tullverket ska kunna använda hemlig dataavlyssning för att kunna komma över krypterad kommunikation.
Enligt inrikesminister Mikael Damberg använder kriminella sig av appar och chattverktyg som Whatsapp och Viber, där brottsplaneringen sker och informationen krypteras. Den blir då inte tillgänglig för polisen.
– När jag var i Malmö och lyssnade på polisen där så menade Malmöpolisen att det inte finns ett enda planerat mord i Malmö de senaste åren som inte har föregått av att gängmedlemmar använt krypterad kommunikation. Det här är ett reellt problem kopplat till den grova brottsligheten i Sverige, säger Mikael Damberg. Lagen väntas börja gälla 1 mars 2020 och ha en prövotid på fem år innan det beslutas om den ska permanentas.

Hovrätten sänker straff för flera inblandade i omfattande pedofilnätverk
Hovrätten sänker straffen för fyra personer inblandade i ett omfattande pedofilnätverk, som producerat och delat övergreppsmaterial på barn. En kvinnlig huvudperson döms till fängelse i fyra och ett halvt år, i stället för sex år som tingsrätten dömde till.
I juli i år dömdes sex personer i Stockholms tingsrätt för att, både fysiskt och via internet, ha sexuellt utnyttjat sammanlagt tolv barn i förskole- och högstadieåldern.
Den kvinna som i media benämnts som den 36-åriga flerbarnsmamman – och som producerat övergreppsmaterial på barn, dömdes då till sex års fängelse. Övergreppen skedde mot mammans egna barn.
Hovrätten sänker nu hennes straff till fyra och ett halvt år – bland annat eftersom Svea hovrätt frikänner kvinnan från ansvar för grovt sexuellt övergrepp mot barn vid sex tillfällen då hon inte varit närvarande under själva inspelaningarna.
Fler får sänkt straff
Två män som åtalats efter att de beställt och betalat för övergreppsmaterial får även de sina straff sänkta.
En 41-årig man från Stockholms län döms till ett och ett halvt års fängelse i stället för två och ett halvt år, och en 50-åring, också han från Stockholms län, får fyra och ett halvt års fängelse i stället för sex år.
Övriga tre åtalade, en man och två kvinnor, fick fängelsestraff på mellan sex månader och två och ett halvt år.
Kvinnan som dömdes till sex månaders fängelse får nu villkorlig dom och böter för kränkande fotografering och barnpornografibrott.

Övertänd villa i Hassela – en person hittad död
En villa brann ner till grunden vid Ölsjön utanför Hassela under tisdagsförmiddagen. I anslutning till villan hittades en död person. Polis har upprättat en anmälan om mordbrand.
Vid 08.30-tiden larmades räddningstjänst till Ölsjön utanför Hassela i Nordanstig kommun.
Strax före klockan 10 meddelade Martin Eriksson, insatsledare, att villan inte går att rädda.
– Villan är totalt utbränd och just nu försöker vi elda ner den kontrollerat samt rädda ett uthus som ligger nära villan, säger Martin Eriksson.
Vet ni hur branden har startat?
– Det går inte att säga i nuläget, säger Martin Eriksson.
Räddningstjänsten har varit på plats med 15 personer. Även polis har varit på platsen. En person hittades död i anslutning till villan.
– Det finns inga brottsmisstankar i nuläget men personen anträffades död i närheten. Anhöriga har underrättats, säger Daniel Wikdahl. presstalesperson vid polisen.
Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand då man inte hittat någon uppenbar naturlig orsak till branden.

Polisen söker bilförare efter detonation Södermalm
I samband med att en detonation skedde på Nytorgsgatan på Södermalm torsdag den 17 oktober ska en bil ha passerat brottsplatsen precis efter detonation. Polisen söker nu kontakt med den bilföraren.
Det var på natten till torsdag den 17 oktober klockan 02.19 som en detonation skedde på Södermalm i Stockholm. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse pågår med anledning av händelsen.
Polisen arbetar nu bland annat med att sammanställa de vittnesuppgifter som finns och söker kontakt med en bilförare som ska ha passerat Nytorgsgatan precis efter detonationen. Bilen ska troligen ha kört Högbergsgatan ned till Nytorgsgatan.
Föraren av det aktuella fordonet är i nuläget inte misstänkt för brott utan förhoppningen är att föraren gjort iakttagelser i samband med brottet.
I nuläget finns inga entydliga beskrivningar om vilket bilmärke det ska ha varit eller vilken färg bilen har haft men flera har hört en bil köra sakta på glas precis efter att detonationen har skett.
Tips om bilföraren eller andra iakttagelser kan lämnas till 11414 alternativt i polisens kontaktformulär. Den som skriver till polisens kontaktformulär kan skriva ’detonation Södermalm’.

Hårdsatsning mot värmländska buskörare
Dussintals indragna körkort, olovliga körningar och utfärdade böter blev resultatet när polisen i Värmland kraftsamlade mot buskörande mopedister och a-traktorförare i länet förra veckan.
Under totalt fem dagar har trafikpolisen med biträde av ingripandepolis genomfört en riktad insats mot den alltmer uttalade problematiken kring trimmade mopeder och a-traktorer som i själva verket inte är traktorer utan bilar.
- Det har förekommit extremt mycket buskörning i flera värmländska kommuner där Karlstads kranskommuner och den norra länsänden utmärkt sig mest säger polisassistent Mikael Blomberg, ansvarig för insatsen.
Det har rört sig om en alltmer urspårad trafikkultur där vissa ungdomar aktivt provocerat såväl polis som allmänhet genom direkt livsfarliga beteenden i trafiken. Det har handlat om bakhjulsåkning med trimmade mopeder och oregistrerade crossmotorcyklar, körning på cykelbanor, parker och andra områden där motortrafik inte ska förekomma.
- Det har också handlat om ytterst bristfälliga fordon där såväl körriktningsvisare som strålkastare monterats bort. I kombination med att mopederna är trimmade utgör de en kraftigt förhöjd risk för såväl förarna som allmänhet som kan råka komma i vägen, fortsätter Blomberg.
- Det handlar också om ren omdömeslöshet, brist på förstånd rent ut sagt, säger Mikael Jernberg, gruppchef vid trafikpolisen.
Under insatsen som genomfördes med så kallad profilering som arbetsmetod stoppades och kontrollerades 37 fordon. Näst intill samtliga av dessa ekipage hade någon form av brist, antingen i form av behörighet hos föraren eller rena fordonsbrister.
- Profilering innebär att vi utifrån det beteende vi ser avgör vilken typ av ingripande vi ska göra berättar Blomberg. Med civila fordon kan vi bokstavligt talat närma oss problemet, dokumentera och därefter ingripa. Vi har dels uppträtt helt civilklädda i civila polisbilar och motorcyklar, men också i traditionella polisfordon. Vi har också haft en hel del underrättelseinformation att utgå ifrån, helt enkelt tips från vanligt folk som tröttnat på buslivet fortsätter Blomberg.
Metoden var mycket framgångsrik och polisen ser nu att insatsen gett ringar på vattnet, det farliga beteendet har dämpats och mängden farliga och felaktiga fordon har minskat. För många ungdomar väntar nu dryga böter. Som straffmyndig över femton år är man själv ekonomisk ansvarig för påföljder man drar på sig till följd av bland annat trafikbrott. Vid alla typer av lagöverträdelse där förövaren är under arton år tas dessutom kontakt med vårdnadshavare.
- Det här var inte sista gången vi genomförde en sån här insats lovar Mikael Jernberg, gruppchef på trafikpolisen.

Bråk uppstår mellan taxiförare i samband med stopp i tågtrafiken.
Polis beordras till resecentrum i Uppsala där många taxibilar trängs till följd av ett stopp i tågtrafiken. Nu orsakar taxibilarna även problem för lokaltrafikens bussar och taxiförarna bråkar med varandra då vissa förare uppges strunta i kösystemet och tränger sig före.
Polisens patrull får arbeta med att bringa ordning och att alla taxiförare respekterar kösystemet.
Vid kl 11 rådde så pass mycket ordning att patrullen kunde lämna platsen.
En taxiförare bötfälldes för spräckt vindruta på bilen.

Mord/dråp, försök, Luleå
Luleå, ärende rubricerat som mordförsök inkom i går kväll omkring klockan 20.00.
Vid 20-tiden i går kväll, den 21 oktober, fick polisen in en anmälan om att skott skulle ha avlossats vid Tunastigen i Luleå. En förundersökning gällande mordförsök har inletts med anledning av detta. Ingen person har kommit till skada vid händelsen.
Utredningsåtgärder pågår, bland annat har ett område spärrats av för en teknisk undersökning. I nuläget är ingen person frihetsberövad.
Har man iakttagelser från området runt den aktuella tidpunkten, kontakta polisen via telefon 114 14.
Inga övriga detaljer kommer att kunna lämnas i ärendet i nuläget.

Stor utredningsframgång i Malmö – flera fällande domar vid åldringsbrott
Malmöpolisen har nått nya stora framgångar i flera ärenden bland annat rörande åldringsbrott. Inom loppet av en vecka har fyra domar fallit vid Malmö tingsrätt, där ett gediget utredningsarbete och samarbete har lagt grunden för utfallet.
– Våra utredare har gjort ett mycket bra jobb, säger Harald Runge, förundersökningsledare, lokalpolisområde Malmö söder.
Under en veckas tid i början av oktober föll fyra domar vid tingsrätten gällande ärenden som utretts av en utredningsgrupp i lokalpolisområde Malmö söder. Två av fallen rör åldringsbrott där en konstellation, i ett av fallen, satt i system att söka upp äldre människor via internet för att sedan tillgripa deras kontokort.
Gärningspersonerna har sedan använt dessa för att ta ut varierande summor med.
– Målsägandena har, med ett undantag, varit från 70-årsåldern till strax under 100 år. Samtliga har haft kraftigt nedsatt varseblivningsförmåga. Med något undantag har de behövt använda sig av rullatorer för att förflytta sig. För de som drabbats har brotten varit riktigt kränkande, säger Filiph Knutson, utredare.
I det aktuella fallet dömdes en kvinna till två års fängelse för bland annat stölder, fem grova stölder och försök till bedrägeri.
I det andra åldringsbrottärendet dömdes fyra personer för att ha ringt hundratals ensamboende åldringar, ofta kvinnor, i åldrarna 85 till 100 år. Gärningspersonerna har sedan uppsökt personerna och utgett sig för att komma från hemtjänsten. I hemmet har de tillgripit smycken och kontanter. Fyra personer dömdes till olika fängelsestraff mellan åtta månader till fem år för bland annat grova stölder och grova bedrägerier.
Övriga två fall slutade med tre års fängelse för grov misshandel för en man efter att ha knivskurit en person som han stämt träff med för att köpa ett föremål.
I ett annat ärende dömdes en man och kvinna till 5,5 års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling där narkotika till ett belopp om flera miljoner hittades i en bil som kunde stoppas vid Lernacken.
Teknisk bevisning och samarbete har lett till framgångarna med fleråriga fängelsestraff, enligt Harald Runge.
– Utredarna har ett brinnande intresse för de här olika brotten och går in för att lösa uppgiften. Sedan har ett bra samarbete inom gruppen, men även med andra enheter och Åklagarmyndigheten, varit avgörande, säger han och fortsätter;
– Det här är kännbara straff i svenska mått mätt och sticker på det sättet ut. De här fyra olika ärendena har renderat totalt 27 års fängelse för åtta misstänkta.
– Vi har redan fått så mycket positiv respons kring arbetet, bland annat från allmänhet i bland annat åldringsbrottsfallen, vilket känns jätteroligt. Det här leder också till ett tryggare Malmö, säger Elin Bergkvist, utredare.

Östgötarna som kuggat flest uppkörningar
Under nästan fyra års tid kämpade 33-åringen från Norrköping med att ta B-körkort. Till slut lyckades hen – efter 32 uppkörningar.
Färsk statistik från Trafikverket visar att drygt 1 200 personer runtom i landet kört upp minst 15 gånger under perioden 1 januari 2013 till 11 oktober 2019.
– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.
Men 33-åringen är inte den östgöte som kört upp flest gånger för behörighet B i Östergötland. En 39-årig Norrköpingsbo körde under 1,5 år upp 35 gånger innan körkortet var i hamn, och en 45-åring från Linköping 33 gånger under tre års tid.
– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.
FAKTA: KÖRKORT
Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger.
Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor.
Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger.
För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.
Källa: Trafikverket.se

Olaga hot, Botkyrka
En man i Fittja ringde in om att en person uppgav att denne skulle spränga en väska på tisdagsmorgonen.
Polisen spärrade av området runt mannen och påbörjade en förhandling med den misstänkte personen. Polisen kunde senare gripa mannen som senare fördes till psykvården enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Väskan innehöll inget farligt föremål.
En förundersökning är inledd om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Våldtäkt i centrala Eskilstuna
Klockan 00.06 natten till tisdagen fick polisen samtal om att en kvinna skulle ha blivit utsatt för en våldtäkt inomhus i centrala Eskilstuna. Polisen åkte till platsen och började utreda vad som hänt och det visade sig att den drabbade kvinnan, som är i 40-årsåldern har varit med den misstänkte mannen i en bostad i centrala Eskilstuna när brottet inträffade. Polisen höll förhör med den drabbade kvinnan och därefter skjutsades hon av polisen till sjukvården för en undersökning och vård.
En man i 55-årsåldern blev anhållen i sin frånvaro av åklagare och när polisen genomförde en husrannsakan i mannens bostad kunde han gripas. Åklagare leder förundersökningen.

Person försökte tända på kiosk i Bollnäs – med en hög stearin
En kiosk i Bollnäs blev utsatt för en brandattack natten mot tisdagen. Någon hade försökt att tända på en stearinhög vid kiosken för att få den att brinna.
– Patrullen på plats beskrev det som en stearinhög som någon försökt att tända på. Men det hela tog sig inte så bra och rådig allmänhet kunde släcka det som brann, säger Andreas Örth vid polisens ledningscentral. 
Det var vid halv två-tiden natten till tisdagen som larmet från Karlslundsbadet i Bollnäs kom in och brandförsöket slutade med en kolnad fasad.
En anmälan om försökt till skadegörelse har upprättats.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tv personrån i Stockholm
Två målsägande har blivit hotade med kniv av 2-3 unga gärningsmän på en gångbro vid Kista Centrum och frånstulna tillhörigheter.
Målsäganden tog sig till ett hotell och fick hjälp med att larma polis. Ingen av målsäganden har skadats i samband med rånet. Patruller och hundpatrull är i området och söker efter rånarna.
20 minuter senare
Målsäganden har i Bagarmossen blivit hotad med ett pistolliknande föremål av två förövare och frånstulen bl.a. mobil.
Rånet var cirka tio minuter gammalt vid larmet eftersom målsäganden försökte få låna en annan telefon.
Målsäganden är inte fysiskt skadad och flera patruller är i området och letar efter förövarna.

Man döms för våldtäkt på 11-årig flicka och utvisas
Under måndagen dömdes en 19-årig man för våldtäkt mot barn och ska efter avtjänat fängelsestraff utvisas. Västmanlands tingsrätt slår i domen fast att mannen haft samlag med flickan och att han visste att hon var under 15 år.
Det var i somras som mannen hade samlag med flickan, som då bara var 11 år. Brottet skedde i mannens bostad.
Mannen har nekat till att han haft samlag med henne vid tidpunkten. Däremot har han erkänt att de haft sexuellt umgänge i form av olika sexuella handlingar, men att det ska ha skett utan tvång.
Tingsrätten: ”Han visste hur gammal målsägande var”
I förhör har målsägande berättat att de kom i kontakt med varandra via sociala medier. När de väl började träffas uppgav flickan att hon var 12 år.
Tingsrätten skriver i domen att de uppfattar målsäganden som mycket trovärdig till skillnad från mannen. I domen skriver tingsrätten att de finner det styrkt att mannen haft samlag med flickan och att han visste om att hon var under 15 år.
Därför döms han för våldtäkt mot barn med påföljden fängelse i ett år och fyra månader. Tingsrätten beslutade även att mannen ska utvisas efter avtjänat straff samt betala skadestånd till målsägande på 115 000 kronor.

Polisregion Mitt i omfattande internationell vapeninsats
Polisen tog nio vapen i beslag under en stor internationell insats mot illegala vapen i början av september.
– Insatsen i region Mitt gick planenligt. Duktiga drivna kollegor lyckades finna och beslagta ett flertal illegala vapen, säger Jale Poljarevius, kommenderingschef.
Under en riktad insats under fyra dagar i början av september genomförde polisregion Mitt omfattande och synkroniserade insatser mot illegala vapen ihop med andra aktörer.
I regionen beslagtogs nio vapen, 8 stycken licenspliktiga startpistoler, 1 styck 9-millimeters-pistol och ammunition. Samt ett illegalt elchockvapen, en så kallad taser.
Insatsen ”JAD Västra Balkan” ingick i en större internationell operation där sammanlagt 19 EU-länder och 9 länder utanför EU deltog.
– Internationella insatser är av stor betydelse eftersom det alltid är framgångsrikt när man har samma målbild, i det här fallet, illegala vapen. Då kan man samarbeta med informationsinhämtning och koordinera tillslagen, säger Jale Poljarevius.
Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, genomförde insatser över hela landet. Polisen och Tullverket utförde också omfattande kontroller av gods- och passagerartrafik vid flera hamnar, där specialtränade narkotika- och vapenhundar användes. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare. I polisregion Mitt fanns det inget att anmärka på hos de vapenhandlare som kontrollerades.
Fakta deltagande länder:
Större delen av insatsen leddes av Europol där totalt 19 EU-länder deltog:
Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Sverige. Utanför EU deltog Albanien, Bosnien, Nord Makedonien, Serbien, Montenegro, Kosovo*, Schweiz, Moldavien och USA.
*Kosovo har utropat sig som självständigt enligt FN regler och har erkänts som egen stat av Sverige och ett hundratal andra länder.

Släkting får sänkt straff efter åldringsrån – vännerna döms till fängelse
Den 84-årige mannens släkting får sänkt straff.
För de två hallänningar som utförde det brutala rånet på plats i Kallinge står fängelsedomarna fast.
Det meddelade hovrätten under måndagen.
Att rånoffrets släkting – som i tingsrätten dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån – skulle få ett mildare straff i hovrätten var väntat. I samband med att förhandlingarna avslutades i början av oktober släpptes mannen på fri fot, en tydlig indikation på att hovrätten gjort en annan bedömning.
Mannen döms nu av hovrätten för medhjälp till grov stöld till dagsböter och rätten tar då hänsyn till den långa häktestiden.
Släktingen var själv inte på plats i Kallinge när den 84-årige mannen misshandlades och rånades, men han hade tipsat två vänner om att den äldre mannen hade kontanter hemma. Han lånade dessutom ut sin bil till vännerna och uppgav adressen.
Lämnades på golvet
Den äldre mannen misshandlades under en lång stund, innan han lämnades på golvet i den kalla vinternatten. De två männen lämnade platsen med rånbytet – några flaskor sprit, mannens plånbok och mannens bil.
För de två män, 24 och 39 år gamla, som rånad

Förundersökning om misstänkt bedrägeri av tidigare riksdagsledamot läggs ned
Vice överåklagare Bengt Åsbäck har i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt bedrägeri.
– Oavsett riksdagsledamotens insikter och avsikter med sitt handlande brister det emellertid redan i de objektiva förutsättningarna för att kunna påstå att hans förfarande är brottsligt. Ersättningslagens bestämmelser är i det här sammanhanget alltför bristfälligt utformade. Rekvisiten är oklara och saknar den uttrycksskärpa som är nödvändig för en rättssäker straffrättslig tillämpning. En domstol i första instans ska i brottmål ägna sig åt bevisfrågor och brottsrubriceringar, inte rättsbildning. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

Nedlagd förundersökning om mord i Tiveden, Örebro län
I juli 2019 avled ett äldre par i Tiveden till följd av skottskador. Åklagare har i dag beslutat att lägga ner förundersökningen.
– Av utredningen har framkommit att det rört sig om mord och självmord. Mannen i relationen har först skjutit sin hustru och sedan skjutit sig själv. Mot den bakgrunden läggs förundersökningen ner, uppger kammaråklagare Christine Chi vid Åklagarkammaren i Örebro.

Polisen utreder två fall av våldtäkt mot barn
Polisen har inlett två förundersökningar gällande våldtäkt mot barn, det efter att två flickor uppgett för en vuxen att de under helgen har blivit våldtagna.
Uppgifterna kom in till polisen på söndagskvällen, men våldtäkterna ska ha skett natten mot lördag samt under lördagskvällen. Våldtäkterna ska ha skett i norra Stockholm.
– Det är två unga personer som har uppgett för samma vuxna att de blivit våldtagna under helgen, säger Anna Westberg, Stockholmspolisens presstalesperson.
Polisen är företegen om händelserna.
– Med hänsyn till deras unga ålder och förundersökningen så kan vi inte säga mer i nuläget.

Mord/dråp, Stockholm
Förundersökning om mord efter att avliden person påträffats på Södermalm.
En avliden person påträffades på måndagsmorgonen avliden utomhus på Södermalm.
Då det i nuläget inte går att utesluta brott i samband med dödsfallet så har en förundersökning gällande misstänkt mord inletts. Polis är på plats och inväntar tekniker.
Uppdatering klockan 13.47
Den avlidne personen är ännu ej identifierad. Rubriceringen kvarstår och polis arbetar med att samla in information som kan förklara orsaken till dödsfallet.

Svinpest i Kina ger högre priser – i Sverige
Svinpest orsakar masslakt i Kina, som nu dammsuger marknaden på fläskkött. Det orsakar högre priser i Sverige. Afrikansk svinpest härjar i Kina, som är världens största producent och konsument av griskött.
Och nu påverkas den svenska marknaden. Gustav Ericson, som driver Eriksons chark, har tvingats räkna om sina kalkyler fyra gånger det senaste halvåret.
– Priserna på vissa detaljer har ökat med mellan fem och 100 procent, säger han.

Skottlossning i Norrköping
Polis tog emot flera samtal från personer som hört skottlossning klockan 23.45  på söndagskvällen i Norrköping. Enligt samtalen hade ljuden hörts över ett stort område i staden, samtal kom från bland annat Klingsberg och Hageby. Flera polispatruller beordrades ut och har undersökt ett flertal platser, hållit ett flertal förhör men varken brottsplats eller någon målsägande har hittats. Polisen har upprättat en anmälan om grovt vapenbrott.

Olaga hot i Södermanland
Polisen tog emot ett samtal klockan 22.15  på söndagskvällen gällande ett hot mot en person boende på en adress i Flen. Två personer skulle hotat en tredje till livet. Hotet skulle ha skett via telefon och sedan skulle de två som hotat åkt till den aktuella adressen. Polis åkte till platsen och två personer greps misstänkta för hotet. En av de gripna, en man i 35-årsåldern, anhölls under tidig morgon. Den andre gripne, en pojke i tonåren, har överlämnats till vårdnadshavare.

En ung man har blivit utsatt för ett personrån vid Järntorget i Örebro.
SOS-alarm meddelar att en ung man blivit utsatt för ett personrån vid Järntorget.
Polisen åkte till platsen och träffade på en man i 20-årsåldern som uppgav att han blivit slagen av två för honom okända män och att de i samband med det stulit hans mobiltelefon och elsparkcykel. Därefter lämnade de platsen mot Väster.
Mannen fick skador i ansiktet men de ska inte ha varit allvarliga. Mannen blev körd till sjukhus för kontroll då han var mycket chockad.
I nuläget finns det ingen misstänkt i detta ärende

Omfattande vapenbeslag i internationell insats
I en stor internationell insats mot illegala vapen och narkotika har Polismyndigheten tillsammans med Tullverket tagit 52 vapen och över 90 000 narkotikaklassade tabletter i beslag.
Under en vecka i början av september genomförde Polismyndigheten och Tullverket omfattande och synkroniserade insatser mot illegala vapen och narkotika. Sammanlagt beslagtogs 52 vapen, bland annat pistoler, revolvrar och gevär.
I beslagen finns även ett illegalt elchockvapen samt en handgranat.
En del av insatsen ingick i en större internationell operation där sammanlagt 19 EU-länder och 9 länder utanför EU deltog.
– Vi jobbar på bred front för att stoppa tillgången på illegala vapen och narkotika och därmed begränsa det grova organiserade våldet. Just narkotikaförsäljning är en av de viktigaste sätten att försvåra organiserad kriminalitet. Det här är ett exempel på resultatet av vårt eget arbete och vårt samarbete med andra, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, och ställföreträdande rikspolischef.
Insatser över hela landet
Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, genomförde insatser över hela landet. Polisen och Tullverket utförde bland annat omfattande kontroller av gods- och passagerartrafik vid flera hamnar, där specialtränade narkotika- och vapenhundar användes. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare.
– Det dödliga våldet med skjutvapen är allvarligt och skapar otrygghet, även för dem som inte drabbas direkt vid till exempel skjutningar. Kriminaliteten är i dag till stora delar internationell och vår samverkan med andra aktörer och länder är avgörande för att lyckas hitta både vapen och kriminella aktörer, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa.
Även narkotikabeslagen var omfattande – över 90 000 narkotikaklassade tabletter, cannabis och 130 sprutor och kanyler togs i beslag.
– Tullverket hade stärkt upp med ökade kontroller genom fler tulltjänstemän och hundar och tillgång till avancerad teknisk utrustning på flertalet platser i södra Sverige. Intensiva dygn med många riktigt bra beslag som ledde till att åtta personer anhölls för smuggling av narkotika, alkohol och vapen, säger Martin Petersson, biträdande chef Gränsskydd på Tullverket i Malmö.
Fakta deltagande länder:
Större delen av insatsen leddes av Europol där totalt 19 EU-länder deltog:
Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Sverige. Utanför EU deltog Albanien, Bosnien, Nord Makedonien, Serbien, Montenegro, Kosovo*, Schweiz, Moldavien och USA.
*Kosovo har utropat sig som självständigt enligt FN regler och har erkänts som egen stat av Sverige och ett hundratal andra länder.

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...