Riksnyheterna kommer från SVT  P4 väst, P4 Göteborg  Polisen  Pressmeddelande 
 

Skottlossning, Malmö
Larm om skottlossning, Hyacintgatan.
Uppringare larmar om en skottlossning. En person uppges vara skadad. Polispatruller och ambulans skickas till platsen. Avspärrning upprättas.
Uppdatering: Den skadade mannen kommer att föras med ambulans till sjukhus. Polis arbetar bland annat med att höra vittnen och söka efter gärningsmannen/gärningsmännen. Vapenhund är på väg till platsen.

Flera gripna efter insats mot sexköpare i Västerås
Sex personer greps för köp eller försök till köp av sexuell tjänst vid en polisinsats mot sexhandel i Västerås.
Under två dagar genomfördes en polisinsats i Västerås med målet att lagföra personer som köper sexuella tjänster och hitta de som säljer sex och erbjuda dem hjälp.
– Vi vet att en stor del av sexhandeln sker via annonser på nätet, det hjälper oss att hitta sexköpare och utsatta kvinnor, säger polisen David som deltog vid insatsen.  
På tisdagskvällen riktades arbetet mot en bil med två kvinnor i som stod parkerad på Centralstationen i Västerås. När polisen började spana mot bilen dröjde det inte länge innan flera män som kontaktat kvinnorna dök upp för att köpa sex.
– Vi ser ofta att sexhandeln sker på hotell eller campingar, men den här gången skedde det helt öppet på olika parkeringar, troligtvis för att kvinnorna var på genomresa och saknade pengar för att hyra ett rum, säger David.  
Under insatsen erbjöds kvinnorna hjälp och fyra män greps för köp av sexuell tjänst.
– Kvinnorna är inte misstänkta för något brott och hördes som vittnen i utredningarna. Via samtal erbjöds de hjälp för att komma ur situationen som de befinner sig i. Kvinnorna själva är brottsoffer och pengarna går allt som oftast till någon annan än de själva, säger David.
– Alla fyra män erkände brott och släpptes fria efter att vi säkrat bevis och hållit förhör. Innan de åkte vidare erbjöds de hjälp som syftar till att förebygga framtida sexköp.
Polisens arbete fortsatte under onsdagskvällen då en man blev misstänkt för köp av sexuell tjänst och annan man för försök till köp av sexuell tjänst.
Fler insatser att vänta   
Genom utbildning, förbättrade arbetsmetoder och planerade insatser har lokalpolisområde Västerås höjt förmågan att arbeta mot prostitution och människohandel.
– Det är viktigt att polisen är outtröttliga i arbetet mot sexhandeln som mer eller mindre är ständigt pågående. Det handlar i stort om organiserad brottslighet och människors rätt till tryggt och säkert liv, säger Sara Ekström, lokalpolisområdeschef i Västerås.  
– Att vi nu genomför insatser och ytterligare har höjt kunskapen i arbetet mot sexhandel, innebär att fler utsatta erbjuds hjälp och de som köper sex i större utsträckning riskerar att lagföras.

Man häktad misstänkt för brott mot person med funktionsnedsättning
En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för utpressning och rån mot en funktionsnedsatt man i Södertälje i november.
Brottet anmäldes ett par dagar efter händelsen, men tack vare ett snabbt och effektivt utredningsarbete inom joursektionen i polisområde Stockholm syd kunde den misstänkte gärningsmannen gripas kort därefter.
- En förutsättning för att lyckas med den här typen av brottsutredningar är att i ett så tidigt skede som möjligt utföra tydliga utredningsåtgärder som att säkra filmmaterial, säger Richard Hornegård, kriminalinspektör och gruppchef på krimjouren som satt som jourhavande förundersökningsledare när anmälan kom in.
Gärningsmannen var bekant med brottsoffret sedan tidigare och hade stämt träff med honom vid en bankomat den sjunde november. Väl där hotade han målsäganden med basebollträ och kniv. Målsäganden tvingades sedan ta ut pengar från sitt konto och lämna över till gärningsmannen.
- Det är fråga om ett grovt brott, inte minst med tanke på att brottsoffret är en särskilt utsatt person, säger Richard Hornegård.
Mannen är nu häktad misstänkt för utpressning och rån.

Uppsala - En tonåring knivhuggs i närheten av stationen.
En tonåring (pojke 15-18 år) ringer sjukvården då en för honom obekant man skadat honom med kniv. Händelsen har utspelat sig på Kungsgatan mellan en byggarbetsplats och järnvägsområdet.
Efter angreppet lämnade gärningsmannen platsen och har inte hittats.
Tonåringen förs till sjukhus med ambulans och händelsen rubriceras initialt som försök till mord.
Polisen önskar komma i kontakt med passagerare som färdats med buss nr 5 (riktning mot Sävja) med avgångstid kl 08:23 Stenhagenskolan och ankomsttid Centralstationen kl 08:48. Passagerarna som var på bussen mellan tidpunkterna ombeds kontakta polisen på 114 14 då de kan ha gjort iakttagelser som är av intresse för utredningen.

Väktaren tror att kameran är trasig – krossar snattares tänder
Varning för starka bilder! Mannen greps när han försökte stjäla rakblad. Övervakningsfilmerna visar hur han misshandlas av en väktare – som nu åtalas för grov misshandel
Mannen greps på väg ut ur en butik i Täby av två civilklädda väktare – för att ha försökt stjäla rakblad. Han togs till ett rum i väntan på att polisen skulle komma och där sattes han på en stol med armarna i handfängsel bakom ryggen. En av väktarna tittar upp mot rummets övervakningskamera, innan han går fram till den gripne mannen och slår väktaren till honom i ansiktet med armbågen. 

Helsingborg - Bostadsrån
En man utsattes för ett rån i sin bostad när tre maskerade gärningsmän hotade honom och tvingade till sig smycken till ett större värde på torsdagsmorgonen. Ingen person ska ha kommit till skada i samband med rånet.
Brottsplatsen är avspärrad och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

Misstänkt mordbrand i Norrköping
Polis larmades till området Haga i Norrköping med anledning av att någon eller några kastat ett brinnande föremål mot en bostadsvägg och sedan försvunnit från platsen. När polis kom dit hade boende i området släckt elden själva. Ingen person skadades i samband med händelsen. Polisen har spärrat av platsen för en kriminalteknisk undersökning och en förundersökning gällande mordbrand har inletts. I nuläget finns ingen frihetsberövad i ärendet.

Kristinehamn - Man gripen för flera bränder
En person sitter gripen misstänkt för att ha startat flera bränder under natten.
Under natten har det brunnit i flera containrar i Kristinehamn. Totalt var det sju larm som kom in och räddningstjänsten kunde släcka samtliga bränder och elden ska inte ha spridit sig vidare.
En man i 25-årsåldern kunde gripas och är nu misstänkt för skadegörelse genom brand.

Enköping - Man funnen död i vattnet
Räddningsinsats i samband med att en bil på tomgång står på en bro.
På Ekolsundsbron står en bil på tomgång och ingen förare finns i närheten. Polis och räddningstjänst samverkar vid en räddningsinsats då det befaras att en person kan befinna sig i vattnet. E18 stängs av under arbetet och trafiken leds om.
Vid sextiden anträffar dykare en avliden person i vattnet. Det finns inga misstankar om brott i samband med dödsfallet.

Narkotikabrott, Gotland
När en polispatrull skulle stoppa en bil för kontroll av förare i Visby hoppade föraren ur bilen och sprang från platsen.
Poliserna sprang efter och kom ikapp föraren som hade misstänkt narkotika på sig.
Den misstänkte föraren som är en man greps och den misstänkta narkotikan togs i beslag för vidare analys av mängd och substans.
Mannen är misstänkt för narkotikabrott i överlåtelsesyfte, vilket innebär att polisen misstänker att mannen tänkt sälja den misstänkta narkotikan till andra.

Gävle - Skottlossning i Andersberg.
Polis larmades till Andersberg på grund av skottlossning i området. Ett flertal personer ringde 112 och larmade.
På plats fanns vittnen som hört tre skott. Ett flertal patruller sökte i området för att kontrollera vad som hänt. I samband med detta anträffades en person som kunde gripas odramatisk. Efter förhör blev mannen anhållen av åklagaren för grovt vapenbrott. Han är i 20-årsåldern.

Ljusdal - Kvinna avliden i samband med trafikolycka på lv84.
Polis och räddningstjänst larmades till en trafikolycka på lv 84 Mellan Ljusdal och Färila sent på onsdagskvällen. När patrullen kom till platsen kunde de konstatera att två bilar kolliderat och att skadeläget var allvarligt. Föraren i den ena bilen var avliden och den andra föraren hade benbrott. Det fanns inga passagerare i bilarna.
Kvinnan som avled var i 45-årsåldern. Polisen har startat en utredning för att utröna vad som orsakade olyckan. Anhöriga är underrättade om olyckan.

Misshandel, grov, Landskrona
Asmundtorp. Två polismän är nära att bli påkörda i samband med trafikkontroll.
Två polismän är nära att bli påkörda av en bilist vid en upprättad trafikkontroll i Asmundtorp. Polispatrullen kör efter och tillkallar förstärkning.
Aktuellt fordon anträffas tom på en adress i närheten, där tre personer setts lämna fordonet springande i riktning mot de intilliggande fotbollsplanerna.
En man i 20-årsåldern är gripen misstänkt för försök till grov misshandel.

Två döda efter frontalkrock
Lastbilschaufför gripen, misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.
Två personer har avlidit sedan en lastbil med släp, efter en vinglig färd, frontalkrockat med flera personbilar.
Chauffören av lastbilen är nu gripen, misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.
Olyckan skedde under onsdagskvällen, strax före klockan 17, mellan Bjärnum och Vankiva, norr om Hässleholm.
En 61-årig man och en 57-årig kvinna fördes svårt skadade med ambulans till sjukhus, där de senare avled. Ytterligare en person skadades och fördes till sjukhus med okända skador.

-----------------------------------------------

Västerås - En man tvingas lämna ifrån sig sin bil under knivhot.
På en parkering i anslutning till en matbutik på Skultuna blir en man i 25-årsåldern av med sin bil. En gärningsman tilltvingar sig bilen och kör från platsen.
En person som blir vittne till händelsen larmar polisen. Enligt anmälaren ska gärningsmannen hotat bilägaren med en kniv. Ingen person skadas dock i samband med händelsen.
Polisen är angelägna om tips och iakttagelser av personbilen som ska vara en svart BMW 520. Gärningsmannen ska ha kört från platsen via Västeråsvägen och i riktning mot Ramnäs. Har du sett den här bilen, kontakta polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.
Polisen rubricerar händelsen som grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel

Olaga frihetsberövande/människorov, Skurup
En person misstänks hållas mot sin vilja i en lägenhet.
Två parter kommer överens om att träffas på en bostadsadress i Rydsgård för att genomföra en privat affär med elektronikgods. Den ena av parterna visar eller hotar den andra parten med ett pistolliknande föremål. Polis skickas till adressen.
Målsägaren, en pojke under 15 år, fritogs av polis och är fysiskt oskadd.
Gärningsmannen, en man i 30-årsåldern, är gripen misstänkt för olaga frihetsberövande och olaga tvång. Det pistolliknande föremålet visade sig vara ett leksaksvapen.

Åtvidaberg - Försvunnen person anträffad avliden.
Den 3 november 2020 anmäldes en man i 30-årsåldern som försvunnen, sannolikt i samband med dykning i sjön Risten, söder om Björsäter i Åtvidabergs kommun. Då inleddes en insats om försvunnen person och polisen har sedan dess arbetat med olika typer av insatser för att söka mannen, som antogs vara avliden i samband med dykning.
Idag har sjöpolisen samverkat med poliser från polisregion Öst och ett sökarbete har genomförts i norra delen av Risten. Under dessa sökningar har den eftersökta mannen anträffats. Kroppen är identifierad som den försvunne mannen och hans närmaste anhöriga är underrättade.
Polisen utreder omständigheterna omkring dödsfallet och i nuläget finns det ingen misstanke om brott.

Fängelse för grova stölder av arbetsfordon i södra Roslagen
Tre män har dömts till fängelse av Attunda tingsrätt för organiserade grova stölder och hälerier av bland annat entreprenadsmaskiner i södra Roslagen.
– De tre dömda männen har kopplingar till ett lokalt kriminellt nätverk i Roslagen, så det är betydelsefullt att de nu döms för sina brott, säger Annelie Lundberg, gruppchef för mängdbrott i lokalpolisområde södra Roslagen, och fortsätter:
– Många av de här maskinerna och fordonen har varit tidsödande och svåra att spåra, men genom en robust förundersökning har vi lyckats ge en mängd målsäganden upprättelse.
Målet gällde ett stort antal fall av stölder och hälerier av markvibratorer, kranfordon och vattenskotrar. Det stulna godset har sålts och anträffats i olika städer och orter i Sverige.
Totalt är det 15 stycken entreprenörer och målsäganden från framför allt södra Roslagen som drabbats, men målsäganden finns även utanför Stockholm.
En av gärningsmännen dömdes till ett års fängelse, den andra gärningsmannen dömdes till tio månaders fängelse och den tredje gärningsmannen dömdes till en månads fängelse.
En del av åtalen avser även andra brott som ringa vapen- och narkotikabrott.

Man i ledarskiktet i nätverk i södra Stockholm gripen för mordförsök
Efter att ha varit anhållen i sin utevaro greps mannen i södra Stockholm under tisdagskvällen den 24 november. Han misstänks för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott.
Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks för inblandning i ett mordförsök som ägde rum i Sollentuna i april i år. Mannen har kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm och har över tid haft en ledande roll i det aktuella nätverket.
Gripandet är en del i arbetet mot den grova och organiserade brottsligheten som polisen i region Stockholm driver.
Polisen har mycket god inblick i de kriminella nätverken och riktar in sig på ett antal individer och nätverk som ligger bakom utpressningar, skjutningar, sprängdåd och annan grov brottslighet i region Stockholm. I nuläget är ett hundratal personer frihetsberövade. Misstankarna handlar bland annat om synnerligen grova narkotikabrott, grova vapenbrott, människorov, mord, mordförsök och anstiftan till mord.

Sigtuna - En man greps på Arlanda misstänkt för förberedelse till människosmuggling.
Vid en tullkontroll upptäcktes att mannen hade handlingar med sig som indikerade att han planerade att utföra människosmuggling. Det rörde sig om passhandlingar, fotografier, resedokument och flera telefoner.
Han greps på platsen misstänkt för förberedelse till människosmuggling.

Larm om explosion i Lugnvik
Två personer har skadats vid en explosion i Lugnviks industriområde i Östersund. Vad som har hänt är ännu oklart.
Larmet kom till SOS Alarm vid 11-tiden. Enligt SOS är det någon form av arbetsplatsolycka som inträffat. Enligt SVT:s reporter på plats var ett stort område avspärrat.
– Det har varit en arbetsplatsolycka i form av en explosion, säger Elin Elisson inre befäl på räddningstjänsten i Jämltand.
– Två personer har drabbats, men det finns ingen ytterligare explosionsrisk och det är inte heller frågan om att någon utlöst explosionen.
Skadeläget är oklart i nuläget.
Artikeln uppdateras.

Man döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn
En man i 50-årsåldern hemmahörande i Strömsunds kommun döms till fängelse i två år för en rad grova barnsexbrott. En kvinna i 40-årsåldern från Hälsingland döms till skyddstillsyn.
Brotten upptäcktes när polisen via den amerikanska organisationen ”National Center for Missing and Exploited Children” fick kännedom om att en misstänkt barnpornografisk bild hade skickats mellan mannens och kvinnans messengerkonton. När polisen gjorde husrannsakan hos hemma hos mannen och beslagtog datorer påträffades ett hundratal bilder och filmer med misstänkt barnpornografiskt innehåll.
Ett av barnen på bilderna kunde identifieras. Barnet hade utsatts för grovt sexuellt övergrepp på en plats i Jämtland 2009, när barnet bara var 3 år gammalt. Den nu dömda kvinnan var med vid händelsen där mannen utsatte barnet för övergreppen.
I mannens datorer hittades  sammanlagt  56 timmars film med grova övergrepp på barn. Dessutom hittades ett stort antal barnpornografiska bilder.
Mannen döms av Östersunds tingsrätt till fängelse i två år för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt barnpornografibrott. Han ska också betala skadestånd på 50 000 kronor till barnet. Mannen döms också för en rad andra brott som inte har med övergreppen att göra.
Kvinnan döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för medhjälp till grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Brottsförebyggande rådet ska undersöka etnicitet kopplat till ungdomsrån
Efter vårens polariserade debatt – nu kan SVT Nyheter berätta att Brottsförebyggande rådet ska gå till botten med personrånen i en ny studie. Bland annat vill man försöka svara på huruvida gärningspersoner och offer har svensk eller utländsk bakgrund.
Debatten om personrån har varit glödhet och polariserad. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) saknade den också bra faktaunderlag.
Därför har myndigheten sjösatt en ny kartläggning med större fokus på gärningspersonerna. Målet är att svara på många av de frågor som aldrig tidigare undersökts.
Högsta antalet anmälda personrån på tio år
Bland annat ska kartläggningen försöka reda ut om gärningspersoner och offer har svensk eller utländsk bakgrund.
– Vi kommer att titta på det men sen vet vi ju inte vilka svar vi får. Men där det finns en identifierad gärningsperson kommer vi absolut att titta på bakgrund, säger Maria von Bredow, utredare på Brå.
Enligt den statistik som SVT Nyheter har tagit del av är siffran för antalet anmälda personrån den högsta på tio år. 2019 polisanmäldes 7741 personrån.
”Inte fullt ut återspeglar verkligheten”
Hon påpekar dock att att det är viktigt att komma ihåg att många forskningsstudier visar på att anmälningsbenägenheten samt risken att bli misstänkt för brott inte är jämnt fördelad i samhället och att den påverkas av en rad faktorer.
– Det är därmed mycket troligt att vår redovisning av andel med svensk/utländsk bakgrund bland brottsutsatta och misstänkta inte fullt ut återspeglar verkligheten, säger Maria von Bredow.
Så ska Brå gå till väga
Den nya rapporten kommer bland annat att bygga på:
• En sammanställning av data från anmälnings- och misstankeregistret samt specialuttag från Brås egna enkätstudier om självrapporterad utsatthet
• Genomgång av närmare 800 förundersökningar
• Statistiska analyser av samtliga anmälda ungdomsrån under åren 2015–2019
• Intervjuer med ungdomar som rånat eller blivit rånade
– Vi vill försöka ringa in lite av det som efterfrågas. Hittills kan vi se att en stor del, både av de som begår och som utsätts, kommer från socioekonomiskt utsatta områden, säger Maria von Bredow.

Åtal för inblandning i sprängningar i nordvästra Stockholm
Åklagaren har i dag åtalat en 22-årig man för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Ytterligare en person är åtalad misstänkt för försök till grov utpressning.
Sprängningarna ägde rum i Kista och Husby i januari i år. Bakgrunden är grova utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna. 
Natten till den 21 januari 2020 ägde två sprängningar rum i två flerbostadshus i Kista och Husby. Explosionerna skedde med bara några minuters mellanrum och orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna.
Båda personerna som nu åtalas misstänks för försök till grov utpressning. Den huvudmisstänkta 22-åringen är dessutom åtalad för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Åklagaren menar att han har förmått andra att utföra sprängningarna. Han är sedan i maj häktad i Sverige. Den andra personen är inte frihetsberövad.
– Det här åtalet är resultatet av en omfattande polisutredning där olika delar av polisen varit inblandade. En utredningsgrupp ledd av Polisområde nord bestående av personal från polisområdet och Nationella operativa avdelningen har med bistånd av olika kompetenser inom många olika delar av Polismyndigheten arbetat systematiskt med utredningen under en längre period. Man behöver ge en sådan här utredning en väl tilltagen resurs för att få ett uppklarande, säger förundersökningsledare Carl Mellberg, som är kammaråklagare.  
– Direkt i samband med brottet fattades ett beslut om att händelsen skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse. Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp, säger Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord.
De som befann sig i  de direkt drabbade lägenheterna utgörs av sju personer, varav två barn. Utöver dem finns ett 90-tal boenden som drabbats.
– Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Örebro - Många anmäler bluff-fakturor
I regionen har vi på kort tid har vi fått in många anmälningar om bluffakturor. Kontrollera din faktura noggrant för att försäkra dig om att den verkligen överensstämmer med något du köpt.
Gör så här om du fått en bluff-faktura:
1. Bestrid fakturan. Det vill säga berätta för avsändaren att du motsätter dig att betala, och varför. Gör det så fort som möjligt eftersom det ökar dina chanser att få rätt. Spara en kopia på fakturan och alla konversation med motparten.
2. Polisanmäl bedrägeriförsöket genom att ringa 114 14.
Om du får en påminnelse eller ett inkassobrev - gör samma sak som i punkt 1. Skicka med kopia på tidigare bestridande.
Om den som skickat fakturan till dig skickar betalningskravet till Kronofogden ska du bestrida även det, omgående.

700 000 sålda munskydd på en vecka
De skärpta restriktionerna har fått försäljningen av munskydd att öka dramatiskt. Förra veckan sålde Apotea omkring 700 000 munskydd, rapporterar TT. 
– Det är inte riktigt en tiodubbling, men inte långt ifrån, säger nätapotekets vd Pär Svärdson.                 
Även statliga Apoteket har noterat en dramatisk ökning i försäljningen. Under perioden 1-23 november ökade försäljningen med 139 procent jämfört medsamma period i oktober.              
Hittills i år har Apoteket sålt nära fem miljoner munskydd.

Förhörsledare tog advokats iPad – får allvarlig JO-kritik
Säpo har gripit tre män misstänkta för finansiering av terroristbrott. 
Under ett förhör tog förhörsledaren advokatens iPad och väska.
Senare överklagade polismannen den misstänktes begäran om att byta offentlig försvarare, utan att ha rätt till detta.
Nu kritiseras han av JO.
En offentlig försvarare hade till ett förhör tagit med sig en iPad för att kunna föra anteckningar under förhöret. Men förhörsledaren, en polisman, beslutade att omhänderta iPaden, då han menade att advokaten kunde spela in förhöret på den, och hänvisade till att förundersökningssekretess rådde.
Polismannen uppmanade ett arrestvakt att ta iPaden och låsa in den i ett skåp.
Händelsen anmäldes till JO, som konstaterar att det saknades lagstöd för att
omhänderta iPaden och förhörsledaren kritiseras för att trots det beslutade om detta. I beslutet kritiserar JO också Polismyndigheten för att försvararens väska omhändertogs vid samma tillfälle.
Förhörsledaren överklagade
Den misstänkte mannen begärde efter förhöret om att få byta offentlig försvarare. Efter att tingsrätten avslagit begäran överklagade han till Hovrätten, med hjälp av ett ombud.
Också polismannen, förhörsledaren, överklagade beslutet – vilket hovrätten avvisade med hänvisning till att han saknade rätt att överklaga.
Under handläggningen i hovrätten sa förhörsledaren han inte ville att den misstänkte fick byta försvarare eftersom ”det skulle leda till att den misstänkte då fick ett sämre försvar vilket skulle underlätta fortsatta förhör.”
I sitt beslut konstaterar JO att förhörsledarens agerande har stått i strid med regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet och att det inte heller varit förenligt med polisförordningens krav på att anställda inom polisen ska visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende.
JO ser allvarligt på det inträffade och kritiserar förhörsledaren för hans agerande.

Hotade åklagare i brev till häktad kamrat – döms till fängelse
En 27-årig man döms till en månads fängelse för två fall av hot mot tjänsteman.
Mannen hade skickat flera brev till sin häktade kamrat och skrivit bland annat att ”må den horan du har till åklagare få brinna i helvetet”.
Även om breven inte utgjort några direkta hot, har mannen avsett att på ett ”förtäckt sätt” hotat åklagaren om övergrepp och våld.
En 27-årig man åtalades vid Halmstads tingsrätt för tre fall av hot mot tjänsteman.
Han vidgick att han vid tre tillfällen skrivit brev till en häktad kamrat. Breven hade innan kamraten fick läsa dem granskats av åklagaren.
I breven stod det bland annat ”må den horan du har till åklagare få brinna i helvetet” och att han skulle ”knulla… åklagarens släkt, jävla horan”.
Kände till att de skulle granskas
Enligt åklagaren vid tingsrätten hade 27-åringen haft vetskap om att kammaråklagaren skulle komma att granska breven, vilket också skedde.
Tingsrätten klargjorde inledningsvis att de uttryck som 27-åringen använt inte var acceptabla och mycket väl kunde utgöra brott. I enlighet med gärningsbeskrivningen hade domstolen dock endast att pröva huruvida uttrycken kunde betraktas som hot mot tjänsteman alternativt förgripelse mot tjänsteman.
Rent semantiskt innehöll breven inte något direkt hot, påpekade tingsrätten, men var grovt förolämpande.
Tingsrätten friade
För förolämpningen krävs dels att målsäganden anmäler handlandet till åtal, dels att åklagaren finner det påkallat ur allmän synpunkt att väcka åtal. Eftersom åklagaren inte funnit det påkallat att ur allmän synpunkt väcka åtal för förolämpning kunde åtalet inte vinna bifall.
Hovrätten för Västra Sverige gör nu en annan delvis annan bedömning. Även om inget i breven utgör något direkt hot anser hovrätten nämligen att uttalandena ”på ett förtäckt sätt avser hota” med övergrepp i form av sexualbrott mot [kammaråklagaren] och i form av brott om att döda eller allvarligt skada henne.
Vad 27-åringen invänt om att han ofta använder sig av sådana uttryck närmast som en svordom, leder inte till någon annan bedömning då mannen måste ha förstått att personer som inte är bekanta med honom och hans uttryckssätt kan komma att uppfatta dem som mer bokstavligt och som förtäckta hot.
Hot mot tjänsteman
Genom hur mannen uttryckt sig i det första och det andra brevet anser därför hovrätten att han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman enligt brottsbalken kap 17 § 1 första stycket, enligt dess lydelse för den1 januari 2020. Uttrycket i det tredje brevet – i vilket 27-åringen bland annat kallar åklagaren för en ”jävla slyna” – utgör dock inget straffbart uttalande, anser domstolen.
Den 27-årige mannen döms slutligen för två fall av hot mot tjänsteman till en månads fängelse. 

Stöldförsök, Krokom
Polisen kontaktas angående ett stöldförsök utanför Föllinge, Krokoms kommun. Två personer har setts i samband med att de försökte stjäla bränsle ur ett fordon, men de ska ha lämnat platsen när de blev avbrutna. Polisen åker dit och påträffar snart två personer i en bil som stämmer överens med signalementet.
Männen misstänks för försök till stöld. Föraren misstänks också för drograttfylleri samt grov olovlig körning och passageraren för ringa narkotikabrott genom eget bruk. 

Olaga hot, Stockholm
Okänd gärningsperson är misstänkt för grovt olaga hot genom att ställa  ett misstänkt farligt föremål utomhus i Hässelby villastad sent på tisdagskvällen.
Polisen spärrade av kring det misstänkta farliga föremålet och nationella bombskyddet var på plats och oskadliggjorde föremålet som visade sig vara ofarligt. Under tiden som platsen var avspärrad påverkade det kollektivtrafiken som kör buss i området.
På platsen samverkade polisen med bland annat räddningstjänsten, ambulans och personal från stadsdelsförvaltningen. De boende som under natten har varit evakuerade till en lokal i närheten har kunnat återvända till sina bostäder.

Polisen stoppade och kontrollerade en lastbil och dess förare i Bro, fann vapen
Stoppet genomfördes på Kockabackavägen och föraren är misstänkt för att ha kört fordonet utan giltigt behörighet. Han är är även misstänkt för att drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk samt innehav. Det pistolliknade föremål som polisen fann i bilen ingår i utredningen angående brott mot vapenlagen som mannen även är misstänkt för.
Efter beslut av åklagaren är mannen i 50-års åldern anhållen.

Mjölby - Man misshandlad av fyra personer
Polisen larmades till centrala Mjölby då en man, som är i 30-årsåldern, hade blivit misshandlad utomhus. Mannen var ute och gick när han passerade fyra personer. I samband med detta blev mannen sparkad så att han ramlade omkull. Mannen ställde sig upp och sprang därifrån. Ambulanspersonal kontrollerade mannen, som inte följde med till sjukhuset. Polisen har upprättat en anmälan om misshandel.

Ljungby - Rån mot bensinmack
Polis åker till Ringvägen med anledning av ett rån mot en bensinmack. Någon har tryckt på överfallslarm samt nödlarm. Tre maskerade män med pistolliknande föremål och kniv tilltvingar sig bland annat cigaretter och kontanter. En av de misstänkta grips ca kl 04:15 och resterande två grips av hundpatrull kl 04:40. Gärningsmännen är födda -01, -02 och -04. De är misstänka för grovt rån och narkotikabrott.

Varberg, skadegörelse
Polis larmas till trafikplats Himle vid E6 där personer smyger omkring bland de parkerade lastbilarna. En av trailernas kapell är sönderskuren. Oklart om fler är drabbade och oklart om något saknas. Polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse.

------------------------------------------

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...