Riksnyheterna kommer från SVT  P4 väst, P4 Göteborg  Polisen  Pressmeddelande 

loading...

Man avliden efter allvarlig trafikolycka på E4 i närheten av Storheden
Två personbilar har kolliderat på E4:an i närheten av Storheden Luleå. Trafiken stod helt stilla och två personer är förda till sjukhus. På eftermiddagen kom beskedet att en man i 80-årsåldern avlidit.
En person klämdes fast i en av bilarna och polisen rapporterade att skadeläget var allvarligt. Under eftermiddagen kom beskedet att en person avlidit, anhöriga är underrättade.
Två ambulanser, fyra räddningsenheter och polis var på plats under räddningsarbetet. En av personbilarna bärgades från det norrgående körfältet sedan kunde trafiken släppas på igen.

Polisen söker information om överfallsvåldtäkt i Farsta 25 november
Den 25 november utsattes en kvinna för en överfallsvåldtäkt i Farsta. Ingen är ännu gripen för händelsen och polisen önskar nu allmänhetens hjälp för att komma framåt med utredningen.
Måndagen den 25 november utsattes en kvinna för en överfallsvåldtäkt i Farsta. Våldtäkten inträffade vid 16.30-tiden, i närheten av en gångtunnel vid Farstavägen 118.
Ingen är ännu gripen för brottet och polisen önskar nu allmänhetens hjälp för att komma framåt med utredningen. 

Tre personer anhållna för rån i södra Stockholm – tros ha koppling till fler
Tre personer greps på måndagskvällen misstänkta för att ha rånat en man i södra Stockholm. Männen som nu är anhållna misstänks ha koppling till en rad tidigare rån i området.
Vid 20-tiden på måndagskvällen blev en man som var ute och cyklade i Stureby i södra Stockholm rånad av tre gärningsmän. Gärningsmännen tvingade till sig bland annat bankkort och mobiltelefon, genom att uppvisa ett knivliknande föremål.
En stund senare kunde tre män som stämde in med signalementet gripas och på dem påträffades målsägandes tillhörigheter. Gärningsmännen som alla är i 18-årsåldern anhölls under natten av åklagare.
Tros ha koppling till fler rån
Den senaste tiden har flera rån inträffat i området i Högdalen/ Bandhagen i södra Stockholm. Polisen tror att männen som nu sitter anhållna kan ha koppling till dessa rån och arbetar nu på att hitta omständigheter som kan styrka detta.
Polisen uppmanar personer att anmäla till polisen om de utsatts för liknande brott.

Två års fängelse och utvisning för våldtäkt 
De möttes utanför pizzerian strax innan stängning och gick sedan på efterfest tillsammans. Kvinnan somnade och när hon vaknar är mannen över henne. I dag dömer Värmlands tingsrätt honom till två års fängelse och utvisning för våldtäkt.
Det var sent en lördagskväll i september som de två träffades första gången. Den 28-åriga mannen var i sällskap med en annan man och de fick kvinnan att följa med hem på efterfest.
De serverade henne alkohol och bytte nummer. Hon tänkte att hon borde gå hem, men somnade på soffan. När hon vaknar och inser att 28-åringen förgriper sig på henne skriker hon och lyckas till slut trycka bort honom, berättar hon i rätten.
28-åringens version av det hela är att kvinnan bad honom ha sex med henne och att hon själv tog av sig kläderna.
Vittne
Den tredje mannen vittnar i rättegången om att han vaknat av att kvinnan skriker ”jag vill aldrig mer se dig” och att 28-åringen svarar ”förlåt, förlåt, jag är berusad”.
Kvinnan lämnar sedan lägenheten och ringer 112. När ambulanspersonalen hittar henne sitter hon på vägkanten och gråter.
Bedömingen
Tingsrätten bedömer kvinnans version av vad som hänt som ”lång, detaljrik, fri från felaktigheter, motsägelser, överdrifter och svårförklarliga moment” och att den stämmer bra med vittnets iaktagelser.
28-åringens berättelse är däremot detaljfattig och kan delvis motbevisas i frågor som inte direkt rör våldtäkten. Hans trovärdighet sjunker dessutom av att han inledningsvis förnekat att de ens träffats – trots att hans dna-spår tyder på motsatsen.
Mannen är medborgare i Serbien och förutom fängelse i två år döms han också till utvisning.

Fängelsestraff efter bränderna i Gislavedstrakten
De båda män som stått åtalade för flera bränder i Gislavedsområdet dömdes idag till fängelse. Båda männen döms till fängelse i över ett år.
Männen som är i 20-årsåldern åtalades för två mordbränder, tre fall av grov skadegörelse och ett fall av skadegörelse. Det handlar om en brand på en torvmosse, en brand i ett skogsområde, en byggnad tillhörande en fiskeklubb, ett hus som disponerades av en orienteringsklubb, en toalettbyggnad och ett fritidshus. De båda greps i samband med branden på torvmossen.
Döms för mordbrand
De båda misstänkta har hela tiden nekat till brotten och då rättegången avslutades släpptes de på fri fot av tingsrätten. men då domen kom på tisdagen står det klart att de båda männen döms till fängelse.
Den ene mannen döms till fängelse i ett år och sex månader och den andre mannen till fängelse i ett år och tre månader. De döms för mordbrand mindre allvarligt brott, grov skadegörelse och skadegörelse.
Båda frikänns för mordbrand av normalgraden medan den ene, som får det kortare straffet även frikänns för grov skadegörelse.

Ilska och oro i Hallstahammar efter anmäld överfallsvåldtäkt
Den anmälda överfallsvåldtäkten som ska ha skett i Hallstahammar den gångna helgen, har rört upp många känslor och på nytt väckt diskussioner om tryggheten i samhället.
Det framgår bland annat av inlägg och kommentarer i sociala medier.
Det var natten mot söndag som en flicka ska ha blivit överfallen på sin väg från bussen och våldtagits av en mörkklädd man.
En förundersökning gällande våldtäkt har inletts. SVT söker polisens förundersökningsledare för en kommentar.
Lokala polisen i Hallstahammar märker också av att händelsen väcker starka känslor.
– Sådana här händelser, oavsett var de händer, är oerhört tragiska. Men jag vill ändå mana till lite lugn och ro, utredningen är i ett inledningsskede och vi har en mycket god samverkan i Hallstahammar just nu, säger kommunpolis Per Ersgård.

Man i permobil blir påkörd vid ett övergångsställe i Enköping
Vid ett övergångsställe på Mästergatan blir en man i 50-årsåldern i permobil påkörd av en bilförare. Bilföraren, en man i 70-årsåldern backar sedan in i en personbil. Mannen med permobilen förs till sjukhus med ambulans. För uppgifter om skadeläget hänvisas tlll sjukvården.
Polisen skriver en anmälan om vållande till kroppskada och vårdslöshet i trafik.

Bil vid bombfynd var beskjuten: ”Hål i bilen”
Den bil som under gårdagen stod parkerad vid en skarp sprängladdning i Bålsta hade skotthål. Det uppger polisen under tisdagen. Man utreder nu ett eventuellt samband.
Under sen eftermiddag måndag fick polisen larm om eventuell skadegörelse på en bil i stadsdelen Fagerdal i Bålsta. Väl på plats kunde det konstateras att det i anslutning till bilen låg en skarp sprängladdning. Ett större område spärrades då av, och polisen tillkallade det Nationella bombskyddet.
Händelsen rubriceras som mordförsök, grovt olaga hot, grovt vapenbrott samt skadegörelse – men i nuläget finns ingen person gripen för dådet.
Skotthål
Under tisdagen uppger polisen att den bil som stod parkerad i anslutning till laddningen var beskjuten.
– Det är hål i bilen och man tror att det är skotthål, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.
Vid tillfället för upptäckten av sprängladdningen var bilen redan bärgad från platsen, på väg till en teknisk undersökning i Uppsala.
– Då måste vi ju stoppa bärgningsbilen eftersom bilen inte är undersökt, men då är den redan framme i Uppsala, säger Jonas Eronen.
Omedelbart när den skarpa laddningen upptäcktes i Bålsta valde polisen att spärra av det område dit bilen transporterats: beslagsavdelningen i Boländerna. Bilen undersöktes av tekniker, men inget farligt föremål hittades.
”Läskigt”
Bärgningsbilens chaufför fick lämna sin bil i all hast vid beskedet.
– Det känns ju lite läskigt efteråt – det hade ju kunnat smälla om det funnits något i bilen, säger han till SVT Uppsala.
Hur länge den skarpa sprängladdningen – som oskadliggjordes på plats av bombskyddet – hade legat på platsen i Bålsta är i nuläget oklart.
– Den kan ha legat hela dagen, det vet vi inte, säger Jonas Eronen, vid Uppsalapolisen.
Bilens ägare uppger under tisdagen till SVT Uppsala att det vid tillfället var en släkting som brukade bilen.
– Han ringde mig och var skärrad, han sa att det verkade som någon skjutit mot bilen. Mer än så vet jag inte, säger ägaren.
Utredningen fortsätter
Under tidig måndagmorgon ska det ha hörts höga smällar i Bålsta. Polisen utreder nu om smällarna kan ha något att göra med händelsen; mer specifikt de skotthål som hittats på bilen.
Polisen efterfrågar nu tips från allmänheten: eventuella iakttagelser eller information som kan vara av intresse för utredningen hänvisas till 114 14.

Kvinna sköts under inspelning av rapvideo
I helgen hittade ambulanspersonal en ung kvinna som var skjuten i armen ute på Ingarö. Enligt uppgifter till åklagare Jonas Bergendal ska händelsen ha inträffat under en musikvideoinspelning.
– Det finns en hel del som tyder på det, säger Jonas Bergendal.
Det var under natten till söndagen som ambulanspersonal av en slump hittade en ung kvinna med en skottskada i armen på Ingarö i Stockholms skärgård. Polis kopplades in och två personer anhölls.
Nu bekräftar åklagaren Jonas Bergendal att det finns uppgifter om att händelsen ska ha inträffat under en musikvideoinspelning med en rappare från Stockholm.
Misstänkt kom in till polisen i natt
En av de anhållna släpptes under helgen men i natt kom ytterligare en person in till polisen och anhölls efter det.
De två som nu sitter frihetsberövade är misstänkta för grovt vapenbrott och vållande till kroppsskada, grovt brott.
– Det är svårt att säga något om inblandningen. Det finns en hel del att göra under dagen och många trådar att dra i, säger Jonas Bergendal.
Rapparen är inte en av de som är frihetsberövad just nu. Under dagen kommer kvinnan som sköts att höras.
– Vi vet att det har funnits flera personer på platsen och vi vill höra så många som möjligt.
Senast onsdag kommer åklagaren behöva ta ställning om att häkta den första anhållna. Senast fredag måste han ta ställning gällande den andra misstänkta personen.

Kastade fotboll i ansiktet på skolelev – åtalas
En Ronnebykvinna i 45-årsåldern misstänks för ofredande mot barn, då hon i september ska ha kastat en fotboll i ansiktet på en elev i sjätte klass.
Det var i början av september som några elever spelade fotboll på skolgården på en skola i Ronneby kommun. En kvinna i 45-årsåldern skulle köra och lämna sin son på skolan. Fotbollen sparkades över staketet och träffade kvinnans bil när de passerade. Kvinnan stannade bilen och for ut ur den.
När en av pojkarna, en elev i sjätte klass, gick mot staketet för att ta emot bollen, ska kvinnan enligt polisens förundersökning ha skrikit åt pojken: ”Är du dum i huvudet?”.
Sedan ska hon ha tagit upp bollen och kastat den i ansiktet på pojken. 
Händelsen polisanmäldes av rektorn på skolan. Kvinnan bär nu en delgiven misstanke om ofredande mot barn.

Färre organiserade brottslingar än förväntat döms för penningtvättsbrott
Anmälningar om penningtvätt har ökat kraftigt sedan den nya lagen infördes i juli 2014. Majoriteten av ökningen kan kopplas till bedrägerier och då särskilt annonsbedrägerier. Däremot fångar den nya lagen inte upp storskalig ekonomisk och organiserad brottslighet i någon större utsträckning, vilket var en av intentionerna med lagstiftningen. Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar idag.
År 2015 och 2016 anmäldes omkring 2 000 penningtvättsbrott per år. År 2018 ökade anmälningarna kraftigt till 7 000 och antalet misstänkta mer än fördubblades. Bedrägerier står för en majoritet av anmälningarna. Främst är det annonsbedrägerierna som ökat.
– Bedrägerier är ofta förbrott till penningtvätt och eftersom bedrägerierna har ökat så påverkar det också anmälningar om penningtvätt. Ett typexempel på bedrägeri är annonsbedrägeri som innebär att en person köpt en vara och gjort en transaktion utan att någon vara levereras. Den som tar emot pengarna utan att leverera varan, är den som kan misstänkas för penningtvättsbrott, säger Karolina Hurve, utredare, Brå.
Under 2015-2017 ökade antalet lagförda penningtvättsbrott från omkring 200 till omkring 1 000, en ökning med 400 procent. I 74 procent av domarna under 2015-2017 var bedrägeri förbrott till penningtvättsbrottet. När bedrägeri var förbrott ledde det i 88 procent till fällande dom. Då förbrottet var annonsbedrägeri blev det fällande dom i 93 procent av fallen. När bedrägerier inte var förbrott, blev det däremot en friande dom i drygt hälften av åtalen.
– Ett av syftena med den nya lagen var att komma åt multikriminella, men förhållandevis få domar omfattar den typen av brottslingar. Det kan bland annat bero på att det inte finns särskilt många instanser som har resurser och uthållighet att utreda mer komplicerade ärenden, säger Karolina Hurve.
Mer avancerade penningtvättsbrott är komplicerade att utreda och det kan vara svårt att få en sammanhållen bild. För att kunna identifiera penningtvätt i en utredning, krävs fler personer med finansiell kompetens, särskilt inom polisen. En rekommendation är att polisen ser över hur den finansiella kompetensen är organiserad internt och om den är rätt dimensionerad för att kunna utreda komplexa ärenden.
– För att komma åt penningtvättsbrott är det bland annat viktigt att arbeta förebyggande mot bedrägerier. Det har sannolikt mer effekt än ett brottsbekämpande arbete, eftersom den stora mängden penningtvättsbrott inte kan utredas bort, säger Karolina Hurve.

Särskilda åklakarkammaren lägger ned förundersökning
Förundersökningen gällande sexuellt ofredande alternativt ofredande vid en julfest i Hälsingland har lagts ned av chefsåklagaren Mats Ericsson vid Särskilda åklagarkammaren.
Lokalpolisområdeschef Karl von Krusenstjerna tillsammans med chefer i lokalpolisområde Hälsingland fortsätter arbetet med likabehandling och jämställdhetsfrågor tillsammans med medarbetarna.
Samtal med de personer som tog illa vid sig av händelsen vid julfesten fortgår.

Grönsaksjuice spred magsjukeparasit – 400 drabbade
Folkhälsomyndigheten har konstaterat att en grönsaksjuice med spenat ligger bakom delar av ett magsjukeutbrott som sedan i höstas har drabbat 400 personer, enligt Sveriges Radio Ekot.
Genom labbtester och intervjuer med drabbade har man kunnat påvisa att parasiten Cryptosporidium låg bakom många av fallen, och att den funnits i en färskpressad dryck med spenat i.
Människor i olika delar av landet drabbades. Drycken ska inte längre finnas i butikerna.
Men Cryptosporidium förklarar inte alla av de ovanligt många fallen av magsjuka under oktober, november och december. Folkhälsomyndigheten fortsätter att utreda de övriga sjukdomsfallen.
– Nu handlar det för oss om att försöka identifiera vad den här andra delen av utbrottet handlar om och kunna stoppa att fler blir sjuka, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Två gripna misstänkta för inbrott - två poliser förs med ambulans till sjukhus i Anderslöv
Uppringare larmar om ett pågående inbrott i en byggcontainer på Lilla Alstads Byaväg. Flera polispatruller samt helikopter och hundpatrull skickas till platsen. De två misstänkta gärningsmännen försöker gömma sig från helikoptern men fångas med hjälp av hundpatrull in på Fjärdingslöv Byaväg. De två männen grips misstänkta för stöld genom inbrott.
I samband med insatsen krockar en polispatrull och två poliser förs med ambulans till sjukhus för kontroll. Båda har fått lämna sjukhuset under natten. Olyckan kommer att utredas enligt sedvaliga rutiner och det finns ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

Rånförsök med kniv, Kristianstadgatan i Malmö
Uppringare larmar polis och berättar att han vid midnatt blivit utsatt för ett rånförsök. Den misstänkte rånaren ska ha hotat målsägande med ett knivliknande föremål och krävt att denne skulle lämna ifrån sig kontanter. Målsägande ska i det läget ha knuffat gärningsmannen och lyckats springa från platsen. Polispatrull skickas för att höra målsägande och eftersöka den misstänkte.
Den misstänkte rånaren beskrivs som cirka 20 år gammal, 180 centimeter lång och med kraftigare kroppsbyggnad. Han ska ha varit klädd i en blå jacka och haft blont, rakat hår.
I nuläget är ingen misstänkt gripen.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Man i 25-årsåldern död efter frontalkrock
En man i 25-årsåldern har omkommit efter en frontalkrock på länsväg 372 i Ursviken, Skellefteå kommun. En man i 50-årsåldern vårdas för måttliga skador på intensivvårdsavdelning vid Skellefteå lasarett.
Larmet kom vid 17-tiden på måndagen. Ambulans, polis och räddningstjänst kallades till platsen. Enligt räddningstjänsten skedde krocken i hög hastighet.
– En person har förts till sjukhus och man klipper taket på den andra bilen för att göra ett säkert uttagande av personen, säger Henrik Lindgren vid räddningstjänsten i Skellefteå.
Vid 21-tiden meddelade Region Västerbotten att en av personerna omkommit i samband med olyckan. Polisen bekräftade kort därefter att anhöriga är underrättade.
Polisen söker vittnen
Enligt polisen hemsida har man påbörjat en utredning kring olyckan. Olycksplatsen har dokumenterats och bilarna har tagits i beslag för teknisk undersökning.
Polisen uppmanar vittnen till olyckan att höra av sig på 114 14. De vill även att de vittnen som pratat med räddningspersonal på olycksplats hör av sig igen på samma telefonnummer.

Mord/dråp, försök, Stockholms län
En person har kommit in på ett sjukhus med vad som bedöms vara en skottskada.
Polispatruller på plats försöker utröna hur skadan har uppstått och på vilken plats detta har skett. Personen som har kommit in på sjukhuset har allvarliga skador.
Polisen har inlett en utredning om mordförsök.

Rån, Stockholm
En person i Stureby rånades av tre andra personer. Under den efterföljande insatsen har tre personer gripits. Personen som rånades har enligt inital bedömning inte fått några fysiska skador. Föremål som målsägaren blev av med under rånet har hittas på de personer som polisen har gripit.

Ett misstänkt farligt föremål påträffat i Bålsta.
Polis som larmats till en adress med anledning av en skadegörelse på ett fordon påträffar ett misstänkt farligt föremål. Det påträffas på en parkeringsplats som ligger invid ett bostadsområde.
Platsen där föremålet påfanns spärras av och nationella bombskyddet kopplas in.
Det misstänkta föremålet har nu oskadliggjorts. Föremålet ska nu verifieras. De yttre avspärrningarna på platsen avvecklas, men polis är kvar och knackar dörr i området.

Man rånad, västra innerstaden i Malmö
En man ringer in till polisens ledningscentral och berättar att han blivit utsatt för ett rån. För honom okända personer hoppade på honom bakifrån och med slag och sparkar tilltvingade de sig gods och kontanter. Polispatrull skickas till hem adressen för förhör.

Två personer greps misstänkta för grovt vapenbrott i Jönköping.
Polisen larmades till en lägenhet strax utanför Jönköping med anledning av ett bråk klockan 14:52  på måndagen.
Polis var på plats och fick kontakt med personerna som befann sig i lägenheten.
I lägenheten hittades ett vapen. Två personer som befann sig i lägenheten greps och misstänks för grovt vapenbrott. Vapnet har tagits i beslag och en teknisk undersökning kommer att genomföras.
Ingen person har kommit till fysisk skada vid händelsen. De gripna är en man och en kvinna. Båda är i 35-årsåldern och de är själva inte boende i lägenheten utan var besökande.

Tre mordförsök på mindre än tre veckor
Stadsdelen Skäggetorp i Linköping har den senaste tiden drabbats av flera grova våldsbrott som rubriceras som mordförsök av polisen.
Fredag kväll 22 november – en allvarligt skadad man kommer in på Universitetssjukhusets akut efter att ha blivit attackerad nära infarten till Skäggetorps centrum.
Måndag eftermiddag 25 november – en man i 25-årsåldern hittas skottskadad vid Skäggetorpsgatan. Mannen opererades akut och var i så dåligt skick att det inte gick att förhöra honom på flera dagar.
Tisdag 3 december – en 21-årig man grips och anhålls som misstänkt för mordförsöket den 25 november. Mannen häktades den 6 december.
Söndag eftermiddag 8 december – en man i 20-årsåldern hittades knivhuggen i Skäggetorps centrum.
– Det har varit oroligt en tid nu i Skäggetorp och i Östergötland, säger Martin Hedberg vid polisen i Linköping.

Sökinsatts efter liten pojke i Stockholm
En pojke försvann från en av sina föräldrar i Kista Galleria. I övervakningskameror kunde det konstateras att pojken lämnat gallerian.
Ett flertal polispatruller inklusive hund och helikopterhar genomfört en sökinsats i området. Även ett flertal anhöriga har deltagit i sökandet efter pojken. Den är nu avslutad. Pojken har fångats upp av en spärrvakt i Vällingby och polispatrull är på väg till platsen för att köra hem honom till mamma och pappa. Pojken hade klivit på en buss som hade fört honom till Vällingby.

Pojke körde för fort med bil – jagades av polisen
En bilist som vägrade stanna på polisens tecken i Aneby visade sig vara en pojke i yngre tonåren. Han ska ha kört för fort och upp på en cykelväg.
Det var strax innan klockan ett på måndagseftermiddagen som polisen fick syn på en bil som körde över tillåten hastighetsgräns utanför Aneby.
Polisen jagade pojken
De försökte få föraren att stanna men efter en stunds jakt övergick det hela till allmän spaning och de hittade till slut bilen parkerad inne i samhället och fick reda på att det var pojken som kört bilen.
– Han ska även haft minderåriga kamrater med sig i bilen, säger Erik Terneborn som är presstalesperson på polisen.
Hur de har fått tag på bilen är enligt polisen oklart men den ska inte vara stulen.
Pojken misstänks för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Misstänkt föremål påträffat i Bålsta – bombtekniker på plats
Ett större område har spärrats av i Bålsta. Polisen bekräftar att man har påträffat ett misstänkt föremål som undersöks av Nationella bombskyddet.
Under måndagseftermiddagen larmades polis om en händelse i Bålsta. En bilägare ska ha ringt in och anmält skadegörelse på sitt fordon. När polis anlände till platsen påträffades ett föremål som gjorde att man spärrade av ett område i stadsdelen Sågarbacken. Till en början undersöktes föremålet av polis i samråd med Nationella bombskyddet men efter en stund fattades beslut om att kalla dit bombteknikerna.
– Initialt skedde samrådet på distans men senare valde man att kalla dit dem. De vart ditkallade för att de behövdes på plats för att vidare utreda och hantera föremålet, säger Fabian Hamnqvist.
I nuläget undersöker bombteknikerna föremålet för att se vad det rör sig om.
Påträffades föremålet i bilen?
– Inte i bilen men i närheten av den, säger Fabian Hamnqvist

Lägesrapport om dubbelmord i Norrköping
Natten till den 5 december mördades två personer utanför en nattklubb i centrala Norrköping. De bedöms båda ha kopplingar till ett för polisen känt kriminellt nätverk.
Förundersökningen leds av kammaråklagare Karin Sandén vid Åklagarkammaren i Norrköping. Polisen har klassat utredningen som en s k särskild händelse som ingår i polisens nationella insats ”Rimfrost”. Detta innebär att polisen avsatt förhållandevis stora utredningsresurser för utredningen.
Ingen person är i nuläget frihetsberövad i ärendet.
– Jag har daglig kontakt med polisens utredare och får del av vilka utredningsåtgärder som utförts och vad som tillförts utredningen i form av t ex vittnesförhör och återkoppling om hur den kriminaltekniska undersökningen fortskrider. Det är glädjande att konstatera att polisen prioriterar utredningen och att förstärkningar tillförs från andra polisregioner, säger kammaråklagare Karin Sandén.
– Jag har löpande kontakt med polisens utredare för att vid behov kunna lämna direktiv och för att fatta beslut som driver förundersökningen framåt. Förundersökningen är i ett känsligt läge. Jag kan därför inte nu kommentera utredningsläget närmare och vill av samma orsak inte heller kommentera några detaljer om vilka iakttagelser som gjorts vid den kriminaltekniska utredningen eller vilka beslag eller förhör som gjorts i ärendet, avslutar åklagaren.
Åklagaren arbetar för närvarande intensivt med utredningen och kan därför inte svara på några ytterligare frågor.

Förare åtalas för vållande till annans död
En man i 35-årsåldern åtalas för att ha orsakat en annan mans död i trafiken.
Det var i september i år som olyckan inträffade på E18 i Enköping. Händelsen utspelade sig på en avfart där en man, som ska ha befunnit sig bakom ett stillastående fordon med varningstriangel utplacerad, blev påkörd.
Nu åtalas föraren för vållande till annans död. Åklagaren menar att föraren har orsakat den avlidnes död genom att, trots goda siktförhållanden, köra på honom. Enligt åtalet begicks gärningen av oaktsamhet. 35-åringen som står åtalad förnekar brott.

Cissi Wallin döms för grovt förtal
Skribenten Cissi Wallin publicerade uppgifter på Instagram där hon skrev att hon blivit våldtagen av den tidigare Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen. I slutet av augusti i år väcktes åtal och nu döms Wallin för grovt förtal.
Cissi Wallin döms för grovt förtal till villkorlig dom och 100 dagsböter om 50 kronor, meddelar Stockholms tingsrätt. Hon ska dessutom betala ett skadestånd på 90 000 kronor till Fredrik Virtanen – 80 000 kronor i kränkningsersättning och 10 000 för sveda och värk.
Virtanen ville initialt ha sammanlagt 266 000 kronor.

En gripen i Polen för mord i Markaryd i juli
En person har gripits i Polen för det mord som skedde i Markaryd, Kronobergs län, i juli 2019. En annan person är sedan tidigare häktad i ärendet.
Den 31 juli 2019 blev en man i sjuttioårsåldern mördad och bestulen på sin bil i Markaryd, Kronobergs län. Två personer häktades i sin utevaro såsom på sannolika skäl misstänkta för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Båda personerna är födda 1971 och medborgare i Ukraina.
En av dessa greps i början av september 2019 i Tyskland och har överförts till Sverige.
– Den andre personen greps i Dubica Gorna i Polen i torsdags kväll, den 4 december 2019, och kommer inom kort att överföras till Sverige. Efter ankomsten till Sverige kommer ny häktningsförhandling att äga rum vid Växjö tingsrätt, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin, som leder förundersökningen.

Försvunnen person hittad avliden i Finspång
Man i 25-årsåldern försvunnen i Hällestad - hittad avliden.
12.40 polisen fick samtal om att en man i 25-årsåldern skulle ha försvunnit från sin bostad mellan Sonstorp och Grytgöl. anhöriga ringde och är oroliga för mannens hälsa på söndagen.
Uppdatering måndag 9/12 kl 14.55
Den man i 25-årsåldern som varit försvunnen sedan i går har anträffats avliden. Mannen hittades klockan 13.30 i dag, i terrängen inte långt från platsen där han försvann. Anhöriga har underrättats. Det finns ingen misstanke om brott. Sökinsatsen har avslutats.

Två frihetsberövade i "kallt fall" gällande mord
Idag måndagen den 9 december på eftermiddagen frihetsberövades två män, 35 och 30 år gamla, i ett mordärende från 2008 utanför Eslöv.
Åklagarmyndigheten har tidigare beslutat om att personerna skulle anhållas i sin frånvaro. De två är på sannolika skäl misstänkta för mord. Ärendet hanteras av regionala utredningsenheten, kalla fall, polisregion Syd. Anhöriga har informerats om gripandet. 

Två gäng ska ha bråkat i centrala Hallsberg.
Polisen får samtal om att två gäng verkar slåss med varandra och att man går mot Alléskolan. Polisen är på plats och man har inte hittat några personer vid skolan som kan stämma in.
Polisen får ytterligare samtal om att gängen nu rör sig mot vårdcentralen.
Polisen har träffat på en person som kan ha med händelsen att göra och han är avlägsnad från platsen med stöd av polislagen för störande av allmän ordning.
Flera polispatruller är på plats för att försöka söka rätt på resten av de inblandade för att få en klarhet i vad som har hänt.
UPPDATERING kl. 13.27
Polisen har varit på plats i centrala Hallsberg för att söka efter person som kan tänkas ha varit inblandade i bråket men förutom den person som avlägsnats från platsen kan man inte hitta på några som är aktuella.
Polisen lämnar platsen utan att skriva någon anmälan då det i nuläget är oklart vad som har hänt och vilka som har varit inblandade.

Fängelse och utvisning för liga som stal från hotellgäster
I somras grep polisen en sydamerikansk liga misstänkta för att vid ett flertal tillfällen ha stulit från frukostätande hotellgäster. Tingsrätten dömde ligans medlemmar till fängelse och utvisning, men frikände kvinnan från åtalet om medhjälp till stöld.
Det var främst turister som under sommarsäsongen 2019 blev bestulna på sina väskor under frukosten på hotell och caféer i Stockholm. Många av stölderna var fångade på övervakningsfilmer vilket förutom det stora beslaget av stöldgods har varit bevisen mot ligan.
– Det är bra att vi fick stopp på den här ligans seriebrottslighet, de var mycket brottsaktiva när de befann sig i landet, säger Monica Krüger på gränspolisens utredningssektion som arbetar mot internationella stöldligor.
– Däremot hade vi önskat att lagstiftningen varit tuffare mot den kvinna som blev frikänd. Det trots att hon bevisligen har överfört pengar till en i ligan innan resan till Sverige, hyrt ut en del av sin bostad där ligan bodde och hanterade stöldgodset samt hjälpt till med att skicka paket till Sydamerika. Vi menar att hon har främjat deras brottliga verksamhet, men Stockholms tingsrätt ansåg inte att det räckte för att fälla henne till ansvar för medhjälp till grov stöld.
Åklagaren har valt att inte överklaga den frikännande domen mot kvinnan.
Stal från hotellgäster under frukost - flera misstänkta
Domen i Stockholms tingsrätt
Stockholms tingsrätt dömde två män och en kvinna för grov stöld och stöld. Påföljden blev fängelse i två år och utvisning med förbud att återvända på tio år.
En man blev dömd för stöld och försök till stöld och till fängelse i tre månader och utvisning med förbud att återvända på fem år.

Migrationsverket vann tvisten – Ocean Galas ägare skyldiga staten miljoner
Ocean Galas ägare Floating Accommodations krav på Migrationsverket ogillades av Norrköpings tingsrätt. Nu ska ägaren betala rättegångskostnaderna.
Det var under den stora flyktingströmmen 2016 som Fartyget Ocean Gala skulle bil flyktingboende för drygt 1800 asylsökande. Fartyget lade till i Utansjö hamn, norr om Härnösand. Några flyktingar flyttade aldrig in och ägarna, Floating Accommodations Sweden AB, stämde Migrationsverket för avtalsbrott.
På måndagen föll domen i tvisten mellan Ocean Galas ägare och Migrationsverket i Norrköpings tingsrätt. Ägarna hade krav på 190 miljoner kronor på Migrationsverket, men Norrköpings tingrätt ogillar käromålet. I stället ställs nu krav på att Floating Accomodations betalar rättegångskostnaderna på nästan 3,5 miljoner kronor.

Tidigare ambassadör åtalas
Sveriges tidigare ambassadör i Kina har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.
Ambassadören misstänks för att vid ett möte i Stockholm ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina. Vid mötet har ambassadören varit i kontakt med personer som företrädde kinesiska statens intressen.
– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.
– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger Hans Ihrman.
Förundersökningen inleddes den 14 februari 2019 efter att Säkerhetspolisen upprättat en brottsanmälan.

Kvinna vägrader stanna för polis - körde drogpåverkad
Polisen får samtal om en bilist som kör vingligt på E18 vid Skutberget. Polisen åker mot platsen och hittar på aktuellt fordon som först inte stannar på polismans tecken men stannar efter en kort stund.
Bilisten, en kvinna i 30-årsåldern, är medtagen för provtagning eftersom att polisen misstänker att hon är påverkad av narkotika.
Kvinnan saknar dessutom körkort. Bilen som kvinnan körde med är beslagtagen för att förhindra fortsatt färd. Resultatet på provtagningen får visa om kvinna har gjort sig skyldig till rattfylleri genom påverkan av narkotika.

En kvinna har blivit misshandlad i en bostad .
Polisen får in samtal om att en kvinna har blivit misshandlad i en bostad i Varberga.
Personen som har misshandlat kvinnan, en man i 20-årsåldern, hade lämnat platsen när polisen kom fram. Kvinnan och mannen känner varandra.
Kvinnan, som även hon är i 20-årsåldern, är förd med ambulans till sjukhus med skador men det är oklart hur allvarligt skadad kvinnan är. Hon har fått ett antal slag mot huvudet. Det finns ingen information om att något tillhygge skall ha använts i samband med misshandeln.
Brottsplatsen är avspärrad för teknisk undersökning.
Det finns i nuläget ingen frihetsberövad i detta ärende.

Ytterligare en gripen misstänkt för Markarydsmordet
En person har under de senaste dagarna gripits i Polen misstänkt för mordet på en 70-årig man i Markaryd i somras. Det betyder att två män nu är frihetsberövade i ärendet.
Det var i augusti i år som den 70-årige mannen anmäldes försvunnen. Tio dagar senare hittade en orienterare hans kropp i skogen utanför Markaryd.
Två män blev internationellt efterlysta och en av dem greps i augusti i Tyskland och sitter häktad. Nu har alltså ytterligare en person gripits, den här gången i Polen och mannen har varit internationellt efterlyst i flera månader. Det här var Expressen först med att berätta.
Mannen som greps i Tyskland utlämnades till Sverige i september och är häktad. Enligt Expressens uppgifter kan den nu gripne mannen ”förväntas till Sverige först om någon vecka”.

En man anhållen misstänkt för våldtäkt i Växjö
Polisen fick under söndagen in en anmälan om våldtäkt och under söndagskvällen anhölls en misstänkt man. En man är sedan söndagskvällen anhållen misstänkt är våldtäkt i en lägenhet i Växjö. Polisen fick in anmälan under söndagen och händelsen ska ha inträffat natten mellan lördag och söndag, rapporterar lokala medier. I övrigt vill polisen inte ge några närmare uppgifter om händelsen under måndagsmorgonen.

Misstänkt föremål hittat i Eksjö – boende evakueras
Ett föremål som misstänks vara explosivt har hittats på Södra kyrkogatan i Eksjö. Nationella bombskyddet är på plats och ett antal bostäder har fått evakueras.
Polisens nationella bombskydd är på väg till platsen och boende håller på att evakueras.
– Enligt folkbokföringen rör det sig om ett 20-tal personer som ska lämna sina lägenheter, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl.
Föremålet hittades av allmänhet vid 3-tiden natten till måndagen. Vad det rör sig om för typ av föremål vill polisen inte säga men enligt uppgift ska föremålet ligga utanför en pizzeria.
– Jag går inte in på hur det ser ut men vi misstänker att det kan vara explosivt.
Polisens nationella bombskydd har kommit till platsen och ska påbörja sitt arbetet med att undersöka och eventuellt oskadliggöra föremålet. Ett område kring själva fyndplatsen är avspärrat.
Uppdatering
07.27 I nuläget är avspärrningarna i korsningen Södra Kyrkogatan/Södra storgatan, Södra Kyrkogatan/Österlånggatan, Norra Kyrkogatan/Österlånggatan.
07.30 En fastighet i direkt anslutning till fastigheten kommer att utrymmas innan nationella bombskyddet påbörjar sitt arbete. Fastigheten som evakueras är Södra Kyrkogatan 13.
08.23 Nationella bombskyddet påbörjar nu arbetet med att hantera föremålet.
08.49 Nationella bombskyddet har desarmerat föremålet. Avspärrningarna kommer att kvarstå tills dess att tekniker varit på platsen.
Polisen uppmanar allmänheten att respektera de avspärrningar som finns!

Kvinna rånades och hotades i Slagsta i Eskilstuna
En kvinna i 25-årsåldern rånades på flera hundra kronor i Eskilstuna under söndagskvällen när en okänd man dök upp bakom henne och hotade henne med någon form av tillhygge.
Händelsen, som av polis utreds som ett rån, skedde i Slagsta i Eskilstuna klockan 22.30 på söndagskvällen. Kvinnan skadades inte fysiskt, enligt polisen.

Halmstad, väpnat rån
Polis larmas till en hamburgerrestaurang vid Flygstaden. Enligt anmälare så har två gärningsmän varit inne på stället och de har har hotat med pistolliknande föremål och tilltvingat sig kontanter. Gärningsmännen kan ha kommit/tagit sig in via bakvägen till kontoret. De har lämnat den vägen och det kan ha funnits ytterligare någon person utanför, detta är dock inte säkerställt. Polisen söker med hund på platsen men ingen grips. Ingen person uppges ha blivit skadad fysiskt. Anmälan upprättas om grovt rån.  

Skottlossning, Västerås
Skott avlossas mot en lägenhet på Vildrosgatan. Polis larmas till Vildrosgatan i samband med att det avlossats skott mot en lägenhet. Flera personer befinner sig i bostaden, men ingen skadas.
Under natten hör polisen vittnen till händelsen och arbetar bland annat med spårsäkring.

Flera bilar får däcken sönderskurna i Bollnäs
En person går omkring på Odengatan och skär sönder däck på parkerade bilar.
Flera patruller letar i området efter gärningsmannen och spårar upp en man i 55-årsåldern som grips vid kulturhuset. Totalt har nio bilar fått däck sönderskurna - i flera fall handlar det om flera däck på varje fordon. Skadegörelsen rubriceras som grov.

Mord/dråp, försök, Linköping
16.25 polisen larmades till Skäggetorps centrum efter ett SOS-larm om att en person skulle ha blivit skadad på något sätt.
16.26 polisen är framme vid Skäggetorps centrum och börjar utreda vad som kan ha hänt.
16.27 en skadad person anträffad av polispatrullen. Personen är vaken och talbar.
16.33 polisen upprättar en avspärrning vid Skäggetops centrum. Ambulans är framme på platsen och för den drabbade till sjukhus inom kort. Skadeläget är oklart.
16.56 flera polispatruller har anlänt till platsen och börjar hålla förhör med personer på platsen.
17.00 polisens kriminaltekniker är på väg till den avspärrade platsen för att genomföra en kriminalteknisk undersökning. Poliser på plats arbetar med att säkra bevisning i olika former.
17.53 polisen har nu fått fram så mykcet uppgifter i utredningen att en förundersökning om försök till mord inleds. Föremål som är viktiga för utredningen tas i beslag.
17.57 flera platser i Skäggetorps centrum spärras av för kriminalteknisk undersökning.
18.20 den drabbade är en man i 20-årsåldern. Det är oklart hur hans skador har uppstått men det är sannolikt att de har tillfogats honom med hjälp av något tillhygge, oklart vad.
Polisen är angelägen om att få kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser i anslutning till, eller före händelsen händelsen. Dessa personer uppmanas att ta kontakt med polisen på plats eller på telefon 114 14. Det går också att lämna tips till polisen på polisens hemsida.
21.10 polisen tar nu bort avspärrningarna efter att kriminalteknikerna är klara på platsen.
21.30 utredningsarbetet minskas nu ner något under natten och återupptas igen i morgon. Än så länge är inte någon frihetsberövad. Polisen har ännu inte hållit förhör med den drabbade men kommer att göra det så fort sjukhusvården medger detta. Någon ytterligare information om utredningen kommer inte att lämnas under natten.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hjälp polisen
Man
 vill ha hjälp med flera ouppklarade fall.
Läs mer om detta här >>>

loading...