Snabbtester drar igång i Västra Götalandsregionen inom några veckor
Inom några veckor kommer man kunna få sitt provsvar för covid-19 inom 15 minuter, det meddelade Västra Götalandsregionen på torsdagseftermiddagen. Nya upphandlade maskiner ska placeras ut på vårdcentraler så att proverna kan analyseras på plats.
Proven kommer att tas på samma sätt som de så kallade PCR-testen som används idag. Skillnaden blir att provet inte behöver skickas på analys till ett externt labb, utan kan analyseras direkt på plats.
– Vi har beställt 250 apparater som kan köra ett prov var tolfte minut. Så det kommer kunna avlasta rejält, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Mindre effektiva än PCR-test
Det har varit fokus på PCR-test i regionen då de visat sig vara de mest träffsäkra i att identifiera covid-19-infektion. Men nu ökar behovet på flera håll i regionen.
– Det har på senare tid kommit säkrare och säkrare snabbtester som vi själva validerat. Och nu finns ett behov av snabbare svar, exempelvis personal som behöver gå till jobbet och vill utesluta covid-19-infektion, säger Ann söderström.
De nya maskinerna som ska analysera testerna väntas levereras och börja användas under kommande veckor.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.