23.03 Stenungsund, inbrott
Larmet går från Harrys och på övervakningsfilmen kan man se att en maskerad person gjort inbrott och tagit sig in till baren och där stulit några flaskor. När väktare och polis kommer fram är personen borta. Polisen skriver en anmälan om stöld genom inbrott.

23.06 Borås, misshandel och olaga hot
I Bergsäter har en man i 40-årsåldern blivit misshandlad av tre män. En kvinna i 35-årsåldern i mannens sällskap har även blivit hotad av männen. Polis som kom till platsen kunde lokalisera och gripa de tre männen som är mellan 20-25 år. I nuläget finns inga uppgifter om personskador.

23.31 Lidköping, inbrott
Vid Östra Hamnen har någon krossat ett fönster till en musikaffär och tagit sig in. En man har setts på platsen och pengar kar stulits från kassan. En anmälan om stöld genom inbrott har skrivits men det finns i nuläget ingen misstänkt.

23.52 Uddevalla, bilbrand
På Melodivägen har en personbil börjat brinna och branden är troligtvis anlagd. Ytterligare en bil som stod intill har blivit brandskadad. Räddningstjänst samt polis på plats och en anmälan om skadegörelse genom brand har upprättats.

02.41 Ale, trafikolycka
På E45 i Alafors har en bilist kolliderat med en älg. Olyckan inträffade i norrgående riktning och jägare fick komma till platsen för att avliva och ta hand om älgen. Inga uppgifter om personskador. Vägen avstängd under räddningsarbetet.

07:54, Trafikolycka, Götene
I korsningen Järnvägsgatan - Kvarngatan har en bilist kört in i en stolpe.
Enligt SOS är det troligen inga personskador men ambulans, räddningstjänst samt polis är på väg.

09:14, Trafikolycka, Kungälv
På Bultgatan i Ytterby har två bilister kolliderat.
Det rör sig om en kökrock och inga personer har kommit till skada. En av förarna misstänks för vårdslöshet i trafik.


 

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...