loading...

Göteborgare kartlade militära skyddsobjekt – döms till fängelse
En man från Göteborg har dömts till fängelse för att under flera års tid ha kartlagt militära skyddsobjekt runt om i landet.
”Det är av största vikt att uppgifter om Sveriges försvar hålls hemliga”, säger lagmannen Johan Kvart.
Mannen från Göteborg åtalades förra sommaren för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han har systematiskt fotograferat, dokumenterat eller hanterat uppgifter om 36 militära skyddsobjekt mellan 2013 och 2017. I två fall har han också spridit vidare de hemliga uppgifterna.
Mannen dömdes av en enig tingsrätt under onsdagen.
Grovt brott
”Det är fråga om allvarlig brottslighet i detta fall och mannen döms därför till fängelse i ett år”, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande i målet, i ett pressmeddelande.
Om uppgifterna röjts och andra länder fått kännedom om försvarshemligheterna, hade det inneburit en kännbar skada för Sveriges säkerhet, enligt rätten. Brottet har bedömts som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges försvar.
Mannen nekar
Mannen har medgett han har haft materialet men har nekat till brott och säger att han samlat in informationen på grund av sitt stora intresse för just den typen av anläggningar.
Hans advokat Nils Nestrup vill inte kommentera domen innan han överlagt med sin klient om försvaret ska gå vidare med ett överklagande.
– Han har vidgått en del av de faktiska omständigheterna men bestritt ansvar då han inte haft uppsåt, säger Nils Nestrup.
Brottet rubricerades inte som spioneri då åklagare inte hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.
Stark försvarssekretess har rått i målet och rättegången, som pågick under två dagar, hölls till största del bakom stängda dörrar.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.