loading...

Råd&Rön: Livsfarliga bilbarnstolar säljs i Sverige
När Råd & Rön krockade bilbarnstolar i sitt senaste test flög testdockan ur ett av babyskydden. I en annan modell hittade vi skyhöga halter av flamskyddsmedel.
I labbet använder man ett riktigt bilchassi för att simulera olika krockar och det var vid en frontalkrock med babyskyddet Hauck iPro Baby och basen Hauck iPro bas som barndockan lossnade ur skyddet och flög framåt. Hauck får därför lägsta möjliga betyg, 1 av 100, i Råd & Röns stora test av bilbarnstolar. (Se filmen nederst på sidan)

– Vi upprepade testet tre gånger med babyskydd av samma modell. Vid ett av tillfällena flög dockan ur skyddet, vid det andra gick basen sönder och i det tredje flyttades dockans huvud så långt att det riskerar att skadas, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Babyskydd ska se till att barn åker säkert i bilen när de är som minst genom att minimera krafterna som överförs till barnet vid en kollision. I våra tester utsätter vi babyskydden för frontalkrockar och sidokrockar, där vi simulerar kraften från en riktig kollision. Många babyskydd hanterar krocktesten bra och får höga betyg för hur säkra de är. Hauck iPro Baby kan användas på två sätt, med och utan basenhet för att fästa babyskyddet i sätet. Det är när vi testar babyskyddet med basenheten som problemen uppstår. När vi testar utan basen får Hauck iPro Baby ett högre säkerhetsresultat.

Hauck poängterar i en skriftlig kommentar att alla deras produkter genomgår löpande kvalitetskontroller och att de klarat andra tester. Tillverkaren poängterar att det bara är vid ett av testtillfällena som dockan lossnat ur skyddet, men skriver samtidigt att man tar Råd & Röns testresultat på stort allvar och att man vill undersöka resultatet ytterligare.

– När det handlar om barnsäkerhet är en gång en gång för mycket, därför har vi bedömt resultatet så hårt. Bedömningen stärks dessutom av att vi hittar säkerhetsproblem i de upprepade testerna, säger Ronny Karlsson.

Det finns ytterligare ett problem med Hauck iPro Baby, det innehåller nämligen höga halter av PAH (Polycykliska aromatiska kolväten). PAH är en grupp av flera hundra kemiska ämnen där många i djurförsök har visat sig vara cancerframkallande och orsaka skador på arvsmassan. Förekomsten av PAH drar ner det samlade betyget kraftigt och därför får även Hauck iPro Baby utan bas ett mycket lågt samlat betyg, 15 av 100.

När det handlar om PAH-innehållet skriver Hauck att det härrör från ett lim som används vid tillverkningen, men att det inte riskerar att komma i kontakt med de barn som sitter i stolen. Företaget kommer dock att undersöka möjligheten till att använda alternativa lim i tillverkningsprocessen.

Ytterligare ett babyskydd i testet, Uppababy Mesa i-Size, uppvisade överraskande resultat när vi labbtestade det för ämnen som inte bör finnas i produkter för barn. ”Godkänd flamsäker merinoull som är fri från skadliga kemikalier” står det i marknadsföringen av babyskyddet Uppababy Mesa i-Size. Men det visade sig vara precis tvärtom.

– Det innehöll så otroligt höga halter av flamskyddsmedel i tyget att det hamnade långt utanför vår betygsskala. Vi har testat tre olika stolar inköpta på olika ställen, så det handlar inte om ett måndagsexemplar, säger Ronny Karlsson.

Det finns hundratals olika flamskyddsmedel, vissa är hälso- och miljöfarliga och en del misstänks vara hormonstörande. Uppababy Mesa i-Size klarar sig i säkerhetsdelen av testet. Men de höga halterna av flamskyddsmedel gör att det samlade betyget nedgraderas till lägsta möjliga, 1 av 100.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.