loading...

Kvinna i polygamt äktenskap nekas bostadsbidrag 
En kvinna i Västsverige får inte rätt till bostadsbidrag som ensamstående. Kvinnan ingår i ett polygamt äktenskap och hennes make är skriven tillsammans med sin andra hustru. Detta är dock inte tillräckligt för att kvinnan ska anses som ensamstående när det kommer till bostadsbidrag, slår Kammarrätten fast.
En kvinna i Västsverige som är folkbokförd på en adress tillsammans med sina barn ansökte om, och fick, bostadsbidrag som ensamstående från Försäkringskassan. Kvinnans make och fadern till barnen är skriven i en annan lägenhet tillsammans med sin andra fru.
Men detta överklagades av allmänna ombudet för socialförsäkringen och Kammarrätten i Göteborg slog under måndagen fast att kvinnan inte har rätt till bostadsbidrag som ensamstående.
Bland annat skriver man att: ”omständigheten att två makar i ett polygamt äktenskap inte är folkbokförda tillsammans innebär inte automatiskt att de inte ska anses bo tillsammans.”
Enligt Kammarrätten anses gifta personer bo tillsammans om inte den som ansöker om bostadsbidraget kan visa något annat. I detta fall har kvinnan inte kunnat bevisa att mannen inte bor tillsammans med henne, trots att han är skriven på annan adress.

MÅNGGIFTE
Trots att månggifte är förbjudet i Sverige så finns omkring 300 registrerade fall av bigami eller polygami i landet. Svensk lag accepterar månggifte om det ingåtts i ett land där det är lagligt och de inblandade sedan flyttar hit. Frågan om månggifte har aktualiserats i Sverige med den ökade invandringen.
Saudiarabien, Jemen, Egypten, Förenade arabemiraten, Somalia och Sudan är exempel på länder där det är lagligt för en man att ha flera fruar.
Källa: TT

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.