loading...

Två miljoner skyddsmasker klara för leverans från Göteborgsfabrik
Det svenska hygienproduktföretaget Essity ställer om delar sin produktion och kan leverera två miljoner skyddsmasker till vården. Den snabba omställningen är möjlig tack vare ett tätt samarbete med foskningsmyndigheten Rise, som kunnat testa och godkänna maskerna på rekordtid.
– En säker vård är grundläggande och då blir tillgång till skyddsutrustning avgörande. Vi har sett ett antal rapporter såväl i Sverige som i övriga världen om brist på skyddsutrustning, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Under onsdagens presskonferens gav han flera exempel på hur bristen blottlagt stora problem, inte minst inom EU-samarbetet. Olika länder har belagt skyddsutrustning med exportförbud och leveranser har i praktiken blivit beslagtagna under transport samtidigt som länder bjudit över varandra i jakten på åtråvärda produkter som visir och andningsskydd av olika slag.
I mitten av mars hade regeringen möten med ett antal svenska företag för att höra om de hade möjlighet att producera någon av de produkter som vården, i avsaknad av beredskapslager, så desperat behövde.
Snabbt godkännande
Knappt en månad senare är Essity först ut med att kunna leverera kirurgmasker genom ett avtal som håller på att färdigställas med Socialstyrelsen. Maskerna tillverkas i fabriken utanför Göteborg.
– Vi kommer att kunna leverera tre miljoner i månaden och donerar den första miljonen. Senare ställer vi om ytterligare för att kunna tillverka upp till 30 miljoner skyddsmasker, säger bolagets vd Magnus Groth.
Normalt tillverkar Essity bland annat blöjor, toapapper och sårvårdsprodukter. Den snabba omställningen har varit möjlig genom nära samarbete med statliga forskningsinstitutet Rise, som kvalitetskontrollerar personlig skyddsutrustning.
– Vi hoppas att andra företag hör av sig till oss så att vi snabbt kan verifiera utrustning till sjukvården, säger Pia Sandvik, vd för Rise.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.