loading...

22 vårdcentralerna som fifflat med journalerna ska betala tillbaka
En vårdcentral satte 7 661 diagnoser på en dag och en patient fick hela 45 diagnoser på en gång.
Det kommer att bli ekonomiska konsekvenser för de vårdcentraler som systematiskt har använt sig av irrelevanta diagnoser för att få ut högre ersättning. Det beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland under onsdagen.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen röstade igenom förslaget om sanktioner för de vårdcentraler som bedöms ha fuskat med journaler för att få högre ersättning.
En enig styrelse beslutade om ekonomiska konsekvenser. Totalt rör det sig om 22 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen.
– Vårdcentralerna kommer i genomsnitt att betala tillbaka 225 000 kronor i månaden i 20 månader. Pengarna kommer delas ut till de cirka 180 vårdcentralerna som inte har omfattats av granskningen, säger Jonas Andersson (L) ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Granskat 29 vårdcentraler
I granskningen har man tittat på 29 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen. 22 av dessa bedöms ”medvetet” eller ”möjligen medvetet” arbetat för att öka sin ACG, som står för Adjusted Clinical Group.
ACG är ett poängssystem som används i Västra Götalandsregionen och som ger mer pengar i ersättning till aktuell vårdcentral utifrån diagnos, förväntad vårdinsats, läkemedel och besök. Fler och tyngre diagnoser ger alltså mer pengar till vårdcentralen.
Behandlas lika
I resultatet bedöms 13 vårdcentraler av 22 medvetet ha arbetat för en öka sin ACG genom irrelevanta diagnoser. Resterande nio bedöms ”möjligen medvetet” gjort samma sak. Men alla tvingas nu betala.
– Det kändes rimligt att vi behandlar alla lika. Med efterklokhet skulle man inte delat upp de här grupperna från början för egentligen var det ingen skillnad, säger Jonas Andersson.
Totalt kommer det bli 100 miljoner som de 22 vårdcentralerna kommer betala tillbaka under nästan två år.
– Systemet ska fungera bra för de patienter som är multisjuka så att vårdcentralerna inte ska kunna skicka vidare patienten. Men trovärdigheten har rubbats en del efter det här.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.