loading...

Kvinnan ljög om krogmorden – frias av HD då det inte är straffbart
En kvinna åtalades för skyddande av brottsling efter att hon ansetts ha gett falskt alibi till en av dem som dömdes för dödsskjutningen på Vårväderstorget i Göteborg 2015. Nu frias hon av Högsta domstolen.
Det är inte brottsligt att ge någon ett falskt alibi om personen redan är dömd. Det slår HD fast i en vägledande dom i dag som rör dödsskjutningen vid Vårväderstorget 2015.
Det var en kväll i mars det året som två maskerade personer rusade in på restaurangen Vår krog och bar vid Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg. Båda var beväpnade med automatvapen. Två personer dödades och åtta skadades allvarligt.
Falskt alibi för dömd person inte brottsligt
Nu har Högsta domstolen tagit upp målet med den kvinna som ansetts ha ljugit om var en av gärningsmännen befann sig när skjutningarna inträffade. Det står nu klart att även Högsta domstolen friar kvinnan från åtalet om grovt skyddande av brottsling. HD skriver på sin webbplats att straffansvaret för skyddande av brottsling inte omfattas av exempelvis ett falskt alibi åt en person som redan är dömd för brott.
Kvinnan, som var åtalad för grovt skyddande av brottsling, har tidigare friats i både tingsrätten och hovrätten. Det var Riksåklagaren, RÅ, som hade vänt sig till Högsta domstolen för att få fallet prövat på nytt. RÅ ansåg till skillnad från domstolarna att lagtexten räcker för att döma kvinnan.
Sju dömdes till fängelse för skjutningen
Totalt åtalades åtta män, misstänkta för inblandning i morden på Vår Krog & Bar 2015. En av dem friades helt i hovrätten, medan sju dömdes till fängelse. Två av männen dömdes till livstids fängelse. Samtliga dömdes för medhjälp till mord, och ingen för mord, eftersom det inte kunde klarläggas vem som gjorde vad.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.