loading...

Ny webbplats ska hjälpa brottsoffer
Brottsoffermyndigheten har tagit fram en webbplats för att vägleda brottsoffer.
Syftet är bland annat att förenkla för brottsoffer att komma i kontakt med olika myndigheter och hitta information.
Det framgår av ett pressmeddelande från Brottsoffermyndigheten. 
– Utgångspunkten är att den som utsatts för brott inte ska behöva leta efter svar på sina frågor på olika webbplatser utan hitta rätt information på ett och samma ställe. Brottsoffer ska inte behöva ha kunskap om vilken myndighet som ansvarar för vad i rättsprocessen, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
Anpassad information på ny webbplats
Enligt Brottsoffermyndigheten ska den nya webbplatsen, med namnet Brottsofferguiden, underlätta för brottsoffer att hitta information och komma i kontakt med olika myndigheter.
Genom att kryssa i vissa frågor om typen av brott, ålder och rättsprocessens status, ska varje besökare på webbplatsen kunna få information som är anpassad till den egna situationen.
– All information är inte relevant för alla brottsoffer. Vi vill därför hjälpa den enskilda att sortera den information som finns. På webbplatsen finns också checklistor för varje steg i rättsprocessen för att hjälpa brottsoffer att komma ihåg det viktigaste, säger Fredrik Selin, projektledare för Brottsofferguiden.
Filmatiserad rättegång ska skapa trygghet
Webbplatsen innehåller även filmer, bland annat en film som visar en dramatiserad rättegång. Enligt Brottsoffermyndigheten kan den filmatiserade rättegången fungera som en förberedelse för brottsoffer inför en riktig rättegång och skapa trygghet.
Dessutom innehåller webbplatsen kontaktuppgifter för brottsoffer som behöver stöd och hjälp eller ytterligare information.
Baseras på EU-bidrag
Bakgrunden till webbplatsen är en undersökning från år 2017 där Brottsoffermyndigheten undersökte hur brottsoffer uppfattat information som de fått under brottmålsprocessen. 

– En viktig slutsats från vår kartläggning var att informationen kan vara svår att ta till sig, bland annat eftersom den inte alltid är relevant och ibland dessutom för omfattande utifrån det enskilda fallet, berättar Annika Öster. 
Efter undersökningen sökte Brottsoffermyndigheten bidrag från EU:s fond för inre säkerhet för att kunna ta fram webbplatsen Brottsofferguiden. 

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.