loading...

Demonstration med - 85 statslösa palestinier personer tågade i Göteborg mot Migrationsverkets lokaler
85 personer demonstrerar i Gårda. Detta trots regeringens nya förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.
– De kanske inte ens har hört talas om det. Vi ger dem nu information och sen får de skingra sig, annars kan de lagföras, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Demonstrationen började på måndagsförmiddagen vid Gustav Adolfs torg. Då var antalet demonstranter dock färre än 50, men de tågade senare mot Migrationsverkets lokaler i Gårda, och fler demonstranter anslöt till gruppen. Väl framme så var antalet deltagare uppe i ungefär 85 personer.
– Vi ber personer lämna platsen helt enkelt. De får inte vara fler än 50, så vi ser till att de förstår det och sen får de prata ihop sig och komma fram till hur de ska göra, säger Christer Fuxborg.

Om demonstranterna väljer att stanna kvar, införstådda med att det är brottsligt, så riskerar de böter.
– Då har vi rätt att omhänderta dem, kontrollera deras ID-uppgifter och lagföra dem. Men de får 5-10 minuters betänketid när vi gett dem det valet, säger Christer Fuxborg.

Demonstrationen är en sittstrejk för att uppmärksamma de statslösa palestinier i Sverige som inte får uppehållstillstånd, och inte heller får utvisas. Vid 13.30-tiden uppgav polisen att 57 personer var kvar på platsen, och om ytterligare sju demonstranter lämnar så får demonstrationen alltså fortgå.
– Man försöker lösa det här så diplomatiskt som möjligt. Vi vill undvika att ta tag i folk och dra bort dem, så i första hand informerar vi om vad som gäller och så får de ta ställning till den, säger Christer Fuxborg.
Texten uppdateras.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Nyheter arkiveras och hamnar efter hand i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.