loading...

Kvinnan som stoppade flygplan på Landvetter – döms till dagsböter
Den 21-åriga kvinnan fälls för brott mot luftfartslagen efter att ha hindrat ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning. Kvinnan ställde sig upp inne i planet och vägrade sätta sig ner – trots flygbesättningens uppmaningar.
Åklagaren har yrkat på fängelse men tingsrätten nöjer sig med dagsböter.
Tingsrätten anser att det är bevisat att kvinnan förstått att hon skulle sitta på sin plats vid tiden för avgång. Att inte följa befälhavarens bestämmelser ombord ett flyg är straffbart, enligt domen, däremot anses brottet inte vara allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd.
Det var den 23 juli i fjol som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas med ett flyg från Landvetter flygplats. En 21-årig kvinna hindrade då planet från att lyfta genom att ställa sig upp och vägra sätta sig ner, trots tillsägelser från kabinpersonal. Planet skulle flyga från Landvetter till Istanbul, men kom inte i väg till följd av kvinnans agerande. Hon livesände aktionen, som fick internationell spridning, på sociala medier.
Hennes ursprungsplan var att stoppa utvisningen av en pojke till Afghanistan som dock inte befann sig på planet. Istället var det en afghansk man i 50-årsåldern som skulle utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

Händelsen polisanmäldes och kvinnan åtalades senare för brott mot luftfartslagen.
– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, sa kammaråklagare James von Reis till TT i samband med åtalet.
Den 4 februari inleddes förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt och kvinnans advokat, Thomas Fridh, uppgav då för SVT att kvinnan nekar till brott.
– Hon tycker att hon är oskyldig. Hon erkänner det hon har gjort men hon kan inte se att lagstiftningen förbjuder det här beteendet, sa han.
Oklart om olagligt
Advokaten Thomas Fridh anser inte heller att agerandet bör betraktas som ett brott.
–  Allt som ska bestraffas ska gå att förutsäga. Det ska stå skrivet i lag tydligt så att var och en förstår vad som är olagligt och inte. I juli gick det inte att förstå vad som var olagligt i den här situationen menar jag, och därför ska det inte bestraffas i dag, sa han då.

Tillbaka till dagens alla nyheter

N
yheter arkiveras och hamnar efter hand i vårt arkiv enligt flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.