Skall du bila i Europa - tänk då på att det införts Miljözoner i Europa
Fler och fler länder inför miljözoner som begränsar tillträde till städerna. Att vara en bilresenär genom Europa ställer därför ökade krav på att förbereda sin resa i god tid.
– Med en relativt ny bil och väl förberedd är bilen fortfarande ett mycket bra sätt att ta sig fram på semester i Europa. Det är bekvämt och du styr själv över din resväg, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Det finns inget enhetligt sätt för våra europeiska länder att reglera tillträdet. Nedan ger vi några exempel på miljözoner som gäller för personbilar och husbilar. Mer information finns på vår webb.
Tyskland
För att få köra i en Umweltzone ska en dekal sitta på vindrutan. Dekalen kallas Feinstaubplakette och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Dekalkravet gäller även utlandsregistrerade bilar. I de flesta tyska städer, på vanliga landsvägar och motorvägar behövs ingen miljödekal.
Frankrike
En handfull städer har infört permanenta miljözoner Zones à circulation restreinte. För att få köra i en miljözon ska en dekal – Vignette Crit´Air – sitta på vindrutan.
Frankrike har två typer av miljözoner. Permanenta (ZCR) där man alltid behöver en godkänd dekal och väderberoende (ZPA) där dekal endast behövs när zonen är aktiverad. Aktivering kan ske från den ena dagen till den andra och annonseras via media.
Spanien
I vissa områden, till exempel Barcelona, är äldre bilar inte tillåtna. I centrala Madrid tillåts endast boende, taxibilar och motorcyklar. Som besökare får du parkera utanför staden och åka kollektivtrafik.
Italien
Förbudsskylten Zona Traffico Limitato ser man i många italienska städer. Ibland gäller förbudet bara vissa dagar och tider. Det framgår av tilläggstavlan.
Som turist kan du endast få tillträde till dessa miljözoner om du bor på ett hotell som ligger i en zon där du även kan parkera. Hotellet ska anmäla bilens registreringsnummer till myndigheterna.
Belgien
Utlandsregistrerade bilar som vill köra i centrala Antwerpen och Bryssel måste uppfylla utsläppskraven och ska lista sig i en databas (kostnadsfritt). Dieselbilar i miljöklass Euro 3 eller lägre betalar dock en avgift.
Norge
Oslo kan från den ena dagen till en annan stänga staden för dieselbilar om partikelhalten i luften blir för hög. Senast detta hände var den 17 januari 2017.
Danmark
Det finns miljözoner i Köpenhamn, Frederiksberg, Aalborg, Aarhus och Odense. I dessa zoner måste husbilar med dieselmotorer vara utrustade med partikelfilter för att få köra.
Grekland
De grekiskregistrerade bilarna ges rätt att köra varannan dag i vissa städer framförallt i Athen, som vissa dagar kan stänga helt för biltrafik. Registreringsnumret styr vilken dag man har rätt att köra. Detta påverkar inte utlandsregistrerade bilar på tillfälligt besök men däremot inhemska hyrbilar.
Ungern
Endast bilar med specialtillstånd har rätt att köra i Castle District, Margaret Island (Margit-sziget) och i centrala Budapest.
England
Betalzonen för miljöavgift Low Emission Zone omfattar hela Stor-London = området innanför ringmotorvägen M25. Vanliga personbilar (även dieseldrivna) och motorcyklar berörs inte, däremot husbilar över 2,5 ton som måste lista sig 10 dagar före inresa. Läs mer här. 
I centrala London betalar man trängselavgift Congestion Charge dagtid måndag–fredag kl 07–18. Miljöbilar och motorcyklar är undantagna. Handikappfordon måste betala, om inte dispens givits i förväg. 
Betala senast midnatt samma dag inpassagen gjorts i en butik med payzone-möjlighet (se Store locator eller via hemsidan eller mobiltelefon. Betalar man senare blir det dyrare. Betalar man inte alls lämnas kravet vidare till inkasso.

loading...

Man svårt knivskuren i Göteborg
På Norra Hamngatan har en man blivit misshandlad med kniv. Polisen larmades till platsen klockan 20:02 på torsdagskvällen
En man i 20-årsåldern har blivit knivskuren i ansiktet samt i sidan av magen.
När polis till platsen var mannen vaken och talbar. Även ambulans var på plats. En misstänkt gärningsperson har enligt vittnen sprungit från platsen i riktning mot Arkaden och har ännu inte hittats. 
Den misstänkte är troligen en man i 20-årsåldern klädd i en kamouflagejacka.
20.30 En förundersökning om försök till mord har inletts. Den skadade mannen är förd till Sahlgrenska sjukhuset i ambulans.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.