loading...

27 bilar sattes i brand i Södra Ryd: Två barn anhållna
Totalt 27 bilar sattes i brand i stadsdelen Södra Ryd i Skövde under några veckor i slutet på april. Nu har två barn anhållits misstänkta för mordbrand. Polisen varnar nu också för att andra barn i området kan utnyttjas för att vedergälla de anhållna.
Det var vid lunchtid under tisdagen som två minderåriga personer anhölls, skäligen misstänkta för mordbrand efter bilbränderna i Södra Ryd i Skövde (den lägre misstankegraden).
– De hämtades in till förhör i morse, och åklagare har beslutat att de ska stanna hos oss, säger Morgan Tärning, biträdande polisområdeschef i Östra Skaraborg.
Morgan Tärning vill inte gå in på vad som lett till omhändertagandet, men menar att polisen har en tydlig bild av vad som hänt.
– Vi har fått massa vittnesuppgifter. De boende i Södra Ryd har gjort klart att det här inte är okej, säger han.
Barn kan utnyttjas
Det finns en överhängande risk för att andra minderåriga kommer att utnyttjas i syfte att vedergälla de anhållna, berättar han. Morgan Tärning vädjar därför till föräldrar i området om att ha nära kontakt med sina barn.
– Vi tror att det är fler inblandade och då kanske man kan sätta press på någon yngre att göra någon handling, nu när vi har några anhållna.
Han understryker att bränder kan ge upphov till stora skador och fara för liv. Även om straffvärdet för minderåriga är lågt, kan ett skadestånd följa dem resten av livet.
– Det är ett godsvärde på fem miljoner kronor för de här bränderna, så blir man dömd har man ett livslångt skuldvärde med sig. Inledningsvis är det anhöriga och vårdnadshavare som får bära det.
Fler omhändertaganden
I samband med bränderna har polisen ökat sin trygghetsskapande närvaro i Södra Ryd. Något som fallit i god jord, menar Morgan Tärning.
– Vi är oerhört glada över de broar vi byggt, för vi har nått fram till grupper vi inte nått fram till tidigare. Så vi hoppas att vi får ut något positivt av detta. Och så hoppas vi att målsägande får upprättelse för de skador de blivit utsatta för.
De två anhållna behandlas enligt Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL), och polisen jobbar tätt med socialtjänst och vårdnadshavare.
Kommer det bli fler omhändertaganden?
– Det är inte omöjligt.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.