loading...

15-tal ”IS-barn” förväntas komma till Borås
Av de 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling, som fortfarande är fast i Syrien, förväntas uppemot 15 barn komma till Borås. Kommunen förbereder sig nu på att göra orosanmälningar när barnen kommer hem.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst är det totalt 80 barn som förväntas återvända till Sverige. Uppemot 15 av dem tros komma till Boråsområdet.
– De (kvinnorna reds. amn.) har varit folkbokförda i Borås eller har släktingar i området. De flesta av barnen är födda under perioden de har varit borta, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

Sverige säger nej
Han berättar att han inte vet när de kommer, men att de har förberett sig väl. Samtidigt har Sverige i nuläget sagt nej till att barnen ska få konsulär hjälp för att komma hem.
– Vår uppgift är att se om någon har begått något brott, men också se till att barnen inte far illa. Så ett antal orosanmälningar kommer att göras, säger han.

Männen förmodligen döda
Enligt Tomas Stakeberg Jansson var det omkring 30 personer, folkbokförda i Boråsområdet, som reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. Han berättar att de manliga IS-anhängarna med Sverigekoppling förmodligen har dött i striderna i Syrien, eller sitter fängslade.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.