02.10 Lysekil, bilbrand
Polis och räddningstjänst larmas till Skeppsholmsgatan med anledning av en brinnande bil på en parkering. Räddningstjänsten släcker och polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse genom brand.
02.38 Skara, stulet släp
Vid Björkelundsgatan är det någon som stjäl ett släp och detta anträffas en stund senare i närtheten av Grönlunds plåtslageri. Släpet är kopplat till en bil där två män födda på 80-talet sitter. De båda grips misstänkta för stöld. Släpet återlämnas till ägaren. 
02.44 Göteborg, rån
Vid en paralellgata till Vegagatan är det en kvinna i 55-årsåldern som blir frånryckt sin handväska av en okänd man. I väskan förvarade hon sina bostadsnycklar, mobiltelefon och plånbok.
 

23.04 Borås, försök till stöld
Vid Handvävargatan, Svensgärde griper polisen fyra män födda på 80-talet som klippt sönder staketet till Bildemonteringen och tagit sig in på området. När polis kommer till platsen springer de från platsen men kan gripas i närområdet. Oklart om de fått med sig något.
00.35 Bengtsfors, inbrott
Vid Järngatan, Majbergsdal är det två personer som gör inbrott i en fastighetslokal. Efter att de varit inne i lokalen springer de från platsen ut i ett skogsområde. 
02.27 Partille, stöld
Vid Järnringen på Ragnsells område är det fyra personer som bryter sig in och slangar bränsle från parkerade lastbilar. De springer från platsen med fem dunkar och kan gripas utanför området av polis.
07:18, Trafikolycka, Strömstad
Strax innan den nya Svinesundsbron till Norge är det en lastbil med släp som kör in i det högra vägräcket och blir stående tvärs över vägen.
Ekipaget blockerad båda körfälten och läcker diesel. Inga personskador.
07:32, Trafikolycka, personskada, Ale
På E45 strax norr om Älvängen i norrgående riktning är det en bilist som kör i diket.
Föraren körs till Kungälvs sjukhus med okända skador.
14:35, Trafikolycka, Göteborg
En personbil och en fotgängare ska ha kolliderat vid Stampen.
Polis och ambulans kallas till Friggagatan där en kollision mellan en fotgängare och en personbil ska ha inträffat. Fotgängaren kontrollerad på ,plats av ambulanspersonal, ej avförd. Troligen oskadd. Polisen upprättar anmälan om trafikbrott samt vållande till kroppsskada. Händelsen inträffade på övergångsställe.
14:51, Trafikolycka, singel, Essunga
Personbil som kört av vägen, Essungavägen, Nossebro.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen, efter larm via SOS om en personbil som kört av vägen. Föraren uppger enligt initiala uppgifter smärtor i nacke, men skadeläget är okänt.
15.56 Bilen bärgas från platsen. En anmälan ej iakttagit väjningsplikt upprättas.
15:08, Trafikolycka, Vänersborg
Bilist som kört i diket, väg 45, Karlsro.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen, där en bilist kört i diket, södergående i höjd med avfart Lane Ryr. Två personer uppges ha färdats i bilen. Skadeläget är okänt.
16:14, Trafikolycka, Ulricehamn
Två personbilar som kolliderat, väg 1732, Grönahög.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen, där två personbilar kolliderat. Skadeläget är okänt. 17.30 En av förarna är förd med ambulans till sjukhus.
16:53, Trafikolycka, singel, Vänersborg
Personbil som fått sladd, väg 44 Väne-Ryr.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till väg 44, där en personbil fått sladd, kört in i ett räcke och därefter i diket. Räddningstjänst stänger vägen för trafik, riktning mot Trollhättan. Bilen kommer att bärgas från platsen. Skadeläget är okänt. 17.40 Föraren av bilen är förd med ambulans till sjukhus.
17:22, Trafikolycka, Göteborg
Enligt SOS så har en buss kolliderat med en fotgängare vid Alelyckan.
Olyckan ska enligt SOS ha inträffat vid Gamlestadsvägen när hälsocentralen/Byfogdegatan. Polis och ambulans har larmats till platsen. Oklart skadeläge.
Det visar sig inte handla om en trafikolycka utan en olyckshändelse där en passagerare klämt en fot i en dörr, lindriga skador. Troligen inga ytterligare åtgärder från polisens sida.  
17:34, Trafikolycka, Färgelanda
Trafikolycka mellan personbil och buss, väg 172 Högsäter.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till väg 172, där en kollision inträffat mellan personbil och buss. Enligt uppgift ska bussen ha kört in i personbilen bakifrån. Ingen person ombord på bussen ska ha fått några personskador, men enligt uppgift ska en person i bilen fått en skada i ansiktet. Olyckan har inträffat söder om Högsäter. Det är mycket dåligt sikt på vägen på grund av snöfall.
17:37, Trafikolycka, Härryda
Två personbilar som kolliderat, Ida Charlottas väg, Mölnlycke södra.
Polis och ambulans skickas till platsen, där två personbilar kolliderat. En av de inblandade uppger smärtor i nacke, med skadeläget är okänt.
18:59, Trafikolycka, Vara
Personbil och fotgängare i trafikolycka, Stora torget, Vara.
Polis och ambulans skickas till Stora torget, där en trafikolycka mellan personbil och fotgängare inträffat. Fotgängaren, en kvinna, har i samband med olyckan fått ett eventuellt benbrott. Hon förs med ambulans till sjukhus. En anmälan trafikolycka upprättas.
19:08, Brand i kolonistuga vid Agnesberg.
Räddningstjänst och polis larmas till ett kolonistugeområde vid Albanusbacken. Enligt uppgifter från SOS så ska det brinna i en kolonistuga. Oklart om det finns några personskador.
Frågor kring branden hänvisas till räddningstjänsten.

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...