Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser från polisen i
Västra Götaland

22.07 Rattfylleri, väg 184, Falköping.
Föraren av en personbil stannar inte på polisens stopptecken, och ett förföljande inleds. I höjd med Gudhem kan bilen stoppas genom prejning, och två personer säkras. Föraren, en man, misstänks för rattfylleri, vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. I bilen hittas även gods som misstänks vara stulet. Bilen tas i beslag enligt trafikbrottslagen.
06.23 Misshandel, Vågmästareplatsen, Göteborg.
En man anträffas blödande från huvudet, och polis skickas till platsen. Mannen ska dock inte behva vård av ambulans. Han uppger att han blivit slagen i huvudet av en man han kan peka ut. Denne man anträffas av polis, och efter förhör med de båda inblandade skrivs anmälan gällande misshandel samt motanmälan misshandel.

Fler händelser
STENUNGSUND 
23:42  ARBETSPLATSOLYCKA MCDONALDS,
TROLLHÄTTAN 
23:21  FYLLERI  NORRA ÄLVSBORGS SJUKHUS
UDDEVALLA 
00:54  NARKOTIKABROTT    VÄSTGÖTAVÄGEN
VÄNERSBORG 
23:34  BRAND  ANSTALTEN ÖSTRAGÅRD 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser från polisen i
Västra Götaland

22.40 Göteborg, vapenlagen.
Uppgifter inkommer om att det är flera personer som bråkar på Kungstorget samt att någon har avlossat ett vapen med flera skott. Personen som avlossat vapnet sprang sedan mot Grönsakstorget och försvann. Ingen har kommit till fysisk skada i samband med bråket. Polisen hittar tomhylsa vilket bekräftar att någon skjutit. Enligt vittnen har vapnet avlossats rakt upp i luften som ett varningsskott och inte riktad mot någon. Ingen gripen och en anmälan om grovt brott mot vapenlagen samt försök till grov misshandel.
01.32 Borås, inbrottsstöld.
Vittne hör hur någon slår ut en ruta till ett företag på Skaraborgsvägen varför polis larmas dit. Även ägaren till butiken hör av sig då han fått bilder i sin telefon där man kan se att det är obehöriga inne i butiken. Man har fått med sig en större TV-apparat och sedan lämnat platsen till fot. Polis söker av området och hittar en TV gömd längs flyktvägen varför denna återbördas till butiken. Ingen person påträffas dock som kan sättas i samband med stölden, en anmälan skrivs. En brottsplatsundersökning kommer att ske under dagen.
02.52 Göteborg, inbrottsstöld.
Polis larmas fram till Näsetvägen då någon gör inbrott i ett garage på platsen. Vittnet ser hur en kombibil lämnar området strax därpå. Bilen stoppas av polis som kan konstatera att det finns 8st bildäck i bilen som föraren samt passageraren inte riktigt kan förklara var de kommer ifrån. Däcken tas i beslag och personerna hörs samt en anmälan skrivs.
03.11 Göteborg, inbrottsstöld.
En person påträffas strax efter att han varit inne i en lokal på Kyrkogatan. Han hade klättrat in via ett fönster in i en lokal. Även ett larm har gått från lokalen varför även väktare kommer dit. Skall vara någon form av café som den misstänkte mannen varit inne i. Han är så onykter varför han får börja med att sova ruset av sig innan man kommer kunna hålla förhör med honom, oklart om det saknas något.
06:21, Trafikolycka, Göteborg
En person är påkörd på Sörredsvägen varför ambulans samt polis larmas fram till platsen.
Den påkörda personen är avförd till Sahlgrenska sjukhuset innan patrullen hinner fram , vaken samt talbar. Föraren av bilen hörs på platsen och en patrull beger sig till sjukhuset för att få uppgifter på den avförde.
11:22, Trafikolycka, Kungsbacka
En bil samt moped har krockat på Mariedalsvägen. Räddningstjänst, ambulans samt polis på väg fram till platsen, oklart skadeläge.Visar sig vara ett fordon som backat på en kvinna som senare avförs med ambulans till sjukhus med lindriga skador.
13:14, Trafikolycka, personskada, Härryda
I Mölnlycke har en bil kört av vägen och voltat. Olyckan har inträffat i korsningen Säterivägen - Mölndalsvägen. Två kvinnor har förts till Sahlgrenska sjukhuset med oklara skador. Båda var dock vid medvetande när de fördes iväg. Bilen kommer att behöva bärgas.
16:09, Trafikolycka, personskada, Karlsborg
På Riksväg 49 Mölltorp är två personbilar inblandade i en olycka.
En person körs med ambulans till sjukhus, oklart skadeläge. Båda bilarna behöver bärgas. En anmälan om trafikolycka skrivs om vårdslöshet i trafik alternativt ej hållit avstånd.
20:17, Bråk, Göteborg
Uppgifter kommer in om slagsmål mellan flera personer vid en hållplats på Vasaplatsen.
Ambulans till platsen, oklart gällande personskador.
Några av de inblandade skall ha gått upp mot Kungsportsavenyn och några skall ha hoppat på en spårvagn och åkt västerut. En man skall ha en stickskada i vänster arm, han är kvar på Vasaplatsen. Polis håller förhör och samlar in så mycket uppgifter från platsen som möjligt. Polispatrull kan gripa en kvinna i 25-årsåldern misstänkt för grov misshandel alternativt medhjälp.
20:23, Trafikolycka, personskada, Grästorp
På Badgatan skall en moped och en cyklist vara inblandade i en olycka.
Mopedisten lämnar olycksplatsen, oklart gällande personskador.

Fler händelser
MELLERUD
18:09  MISSHANDEL        TVÄRGATAN
MUNKEDAL
00:53  NARKOTIKABROTT    STRÖMSTADSVÄGEN
ORUST
17:42  ARBETSPLATSOLYCKA LYR-BREVIK
STENUNGSUND
20:45  BRAND    E6
TJÖRN
18:36  TRAFIKBROTT       LV169 HÄGGVALL,HÖVIKSNÄS
TROLLHÄTTAN
20:57  MISSHANDEL        LEXTORPSVÄGEN
UDDEVALLA
16:15  TRAFIKBROTT       MAGISTERVÄGEN
20:09  MISSHANDEL        KAMPENHOF,KAMPENHOFSGATAN
20:51  NARKOTIKABROTT    EDINGSVÄGEN
ÅMÅL
16:27  OLAGA HOT         KLÖVERVÄGEN

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...