loading...

Lördag
Sammanfattning för Västra Götaland

Kl 01.01 Vårgårda, brand i villa
Polis och räddningstjänst kallas till en villabrand vid Västergården. När man kommer fram är branden fullt utvecklad. I fastigheten bor en man född- 35. Rökdykare från räddningstjänsten söker igenom fastigheten och finner en kropp. Kroppen är ännu inte identifierad. Anhöriga till fastighetsägaren underrättade om branden och fyndet. 
Då orsaken till branden ännu inte är klarlagd inleds förundersökning med rubricering mordbrand, platsen spärras av. Teknisk undersökning kommer att genomföras.
10.13, Trafikolycka, singel, Gullspång
En singelolycka med personbil har enligt SOS inträffat på E20 vid Fagerlind.
Bilen har enligt SOS av okänd anledning kört av vägen, ner i diket och börjat brinna. Fem personer i bilen, någon uppges vara skadad, oklar omfattning.
Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till platsen.
Kl 11.04 är olyckan avklarad och trafiken flyter på platsen. Polisen lämnar platsen.
Kl 10.29: Polis på plats, ännu ej avrapporterad. Branden uppges dock vara släckt.
En person har avförts med ambulans till Skaraborgs sjukhus, oklart skadeläge. Polis kommer att åka till sjukhuset för att få id-uppgifter.


Fler händelser
STENUNGSUND
01:16  BEDRÄGERI   TPL91 STENUNGSUNDSMOTET E6,NORUM
TROLLHÄTTAN
00:36  OFREDANDE/FÖRARGELLANTMANNAVÄGEN 
01:28  FYLLERI           KUNGSGATAN 
02:47  FYLLERI           MAGASINSGATAN
UDDEVALLA
04:57  NARKOTIKABROTT    KUNGSGATAN,UDDEVALLA
05:20  RATTFYLLERI       E6 UDDEVALLA,FORSHÄLLA,UDDEVALLA
05:23  SKADEGÖRELSE      SVEDJESTRÅKET 
VÄNERSBORG
 01:36  SKADEGÖRELSE      STOREGÅRDSVÄGEN

........................................................................................................................................

Fredag
Sammanfattning för Västra Götaland
22.43 Borås, drograttfylleri samt narkotikabrott.
En bilist kontrolleras på Björkhemsgatan och där visar föraren tecken på drogpåverkan varför han får följa med för provtagning. Man hittar även en mindre mängd misstänkt narkotika på honom som tas i beslag för analys.
23.11 Göteborg, förberedelse till stöld m.m.
En man kan gripas på Centralstationen med en väska som är preparerad för att undvika butikslarm. Han har även varit inne i någon butik då han misstänks för ringa stöld. Han visar även tecken på drogpåverkan varför han får följa med för provtagning.
01.26 Mölndal, rattfylleri.
En patrull försöker stanna och kontrollera en bilist på E6 men till en början visar han inga tecken på att vilja stanna. Efter ett kort efterföljande stannar bilisten självmant. Han blåser positivt varför han får följa med för provtagning.
07.39, Trafikolycka, singel, Götene
En bil har kört av Riksväg 44 i Skälvum.Räddningstjänst, ambulans samt polis till platsen, oklart skadeläge. Uppdatering: Inga personskador inrapporterade. Bärgare beställd och inga uppgifter om någon större trafikpåverkan.
11.06, Narkotikabrott, Göteborg
En bilist kontrolleras på Importgatan. En patrull stannar och kontrollerar en bil och där visar föraren tecken på drogpåverkan varför han får följa med för provtagning. I samband med kontrollen hittar även patrullen en kniv samt misstänkt narkotika som tas i beslag.
13.22, Brand, Göteborg
Brandlarm inkommer från Nordhemsskolan. Räddningstjänst, ambulans samt polis till platsen.
Branden släckt på en toalett på våningsplan 4. I samband med branden var det kraftig rökutveckling varför alla elever evakuerades ut från lokalerna ut på skolgården, inga kända personskador. 
Uppdatering: En förundersökning gällande mordbrand är inledd. Inga personer kom till fysisk skada.
14.54, Stöld/inbrott, Mark
Ett inbrott har upptäckts i Örby. Okänd person har brutit sig in genom altandörren. Stor oreda i bostaden, i nuläget oklart vad som stulits. Polispatrull gör en platsundersökning och en anmälan skrivs.
15.52, Trafikolycka, personskada, Vänersborg
På E45 Karlsro skall en personbil ha kört in i en annan personbil bakifrån. Ambulans och räddningstjänst är på väg, oklart skadeläge. Olycksplatsen skall vara i höjd med avfarten Lane.
16.07, Trafikolycka, personskada, Göteborg
En cyklist och en personbil är inblandade i en olycka vid Vädermotet. Ambulans är på väg, oklart skadeläge. En ordningsbot skrivs ut, cyklisten har inte stannat på väjningsplikt. Cyklisten skall ha ont i ett ben. Polis klara på plats.

Fler händelser
BENGTSFORS
22:10:310300, BRÅK     KATTERUDSVÄGEN
LILLA EDET
20:26:513001, RATTFYLLERI       E45 
23:53:398003, FYLLERI           BROVÄGEN
UDDEVALLA
23:20  NARKOTIKABROTT    LAGERBERGSGATAN
VÄNERSBORG
01:59  FYLLERI           RESTAD GÅRD HUS
ÅMÅL
21:19  SKADEGÖRELSE      LUNNEGATAN

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
22.40 Töreboda, brand
Polis och räddningstjänst larmas till Ekagården där det ska brinna i ett garage med en husvagn uppställd. Orsaken ska vara en batteriladdare. Räddningstjänsten släcker och ingedn misstanke om brott.
22.48 Skövde, brand
Polis och räddningstjänst larmas till Timmervägen med anledning av att det brinner i en lägenhet. Branden sprider sig under natten och totalt brinner det i tre hyresfastigheter och alla boenden är evakuerade. Inga uppgivna personskador. Räddningstjänsten beräknar att hålla på under hela dagen med att släcka branden.
00.01 Vårgårda, brand
Vid Svarthall börjar det brinna i ett lasbilsdäck och branden sprider sig till lastbilsläpet. Räddningstjänsten släcker och ingen misstanke om brott.
02.57 Mölndal, inbrott
Polisen griper fyra personer i en bil i anslutning till att de gjort inbrott i Sängjättens lokaler. De har brutit sig in via varulagret. Oklart vid gripandet vad de kommit över.
03.28 Ulricehamn, trafikolycka
Vid Strandvägen är det en bilist som kör av vägen och in i ett träd. Föraren tar sig ur bilen och är oskadd. I samband med att bilisten körde in i trädet började bilen brinna.
05.16 Vänersborg, brand
Vid Petersbergsvägen börjar det brinna i en lägenhet i ett flerfamiljshus. Branden sprider sig i fastigheten upp på vinden och de boende evakueras. ERn person körs till sjukhus med rökskador.
05.16, Brand, Vänersborg
Fullutvecklad brand i en lägenhet. En person avförs till NÄL med okända skador. Evakuering av fastigheten påbörjad. Branden ännu ej släckt. Polis biträder räddningstjänsten på plats.
06.26, Trafikolycka, personskada, Göteborg
I korsningen Sankt Sigfridsgatan - Skårsgatan är det en olycka mellan en bilist och cyklist.
Cyklisten klagar på ryggsmärtor och är vaken samt talbar. Cyklisten körs till Sahlgrenska sjukhuset.
06.37, Trafikolycka, personskada, Falköping
Vid Centrumvägen är det två bilister som kolliderar. Inga allvarliga personskador.
16.27, Brand, Lysekil
Brand i villa på Lilla Kyrkogatan. Enligt SOS ska det brinna i taket på villan och alla boende ska ha tagit sig ut. Inga personskador. Räddningstjänsten är på plats och bekämpar branden. Polisen är ännu inte på plats.
18.38, Narkotikabrott, Skara
I Brogården kontrolleras en man av polisen. Mannen är i 25-årsåldern och misstänks vara narkotikapåverkad. Han tas med för provtagning och rapporteras för eget bruk av narkotika.
20.26, Rattfylleri, Lilla edet
Vid Rasta i Lilla Edet stoppas en bilist för kontroll. Föraren, en man i 60-årsåldern, saknar körkort och misstänks även vara påverkad av narkotika. Han tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri samt grov olovlig körning.

Fler händelser
STENUNGSUND
00:50  KONTROLL PERSON/FOSELINS VÄG

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
04.00 Härryda, trafikolycka
På riksväg 40 vid Hindås har en bilist kört in i mitträcket. Troligen har han först kört på ett isblock som låg på vägen. Föraren klagar på smärta i en arm men behöver inte åka till sjukhus. Ingen misstanke om brott.
00.23 Vänersborg, misshandel
På Migrationsverkets boende Restad Gård har det varit bråk och en man har gripits för misshandel. Inga uppgifter om att någon har behövt åka med till sjukhus.
04.20 Gullspång, inbrottsförsök
På Ryttaregatan i Hova har någon försökt att ta sig in i en villa genom att bryta upp en altandörren. Troligtvis har inget blivit stulet. Polisen har kunnat säkra en del spår på platsen och en anmälan om försök till grov stöld genom inbrott har skrivits.
05.25 Skara, trafikolycka
På Björkelundsgatan har en lastbil och personbil kolliderat. Olyckan har skett i höjd med lastbilscentralen. Föraren av personbilen klagar på smärtor och undersöks av ambulanspersonal.
08.22, Trafikolycka, personskada, Dals-ed
På länsväg 164 i Rölanda har en bilist kört av vägen.
Föraren av bilen ska vara vaken och talbar men chockad. Ambulans och räddningstjänst på plats.
08.40, Trafikolycka, personskada, Vara
På E20 vid Skarstad har en lastbil och personbil kolliderat.
Det är totalstopp i trafiken i norrgående riktning. Oklart om det är några personskador.
09.54, Trafikolycka, personskada, Tanum
På E6 söder om Tanumshede har en bil snurrat och kört in i mitträcket.
Olyckan har skett i södergående riktning och bilen behöver bärgas. Oklart om det är några personskador. 10.30 Inga personskador.
11.23, Arbetsplatsolycka, Göteborg
Vid en transportterminal i Marieholm har en man ramlat ner från ett lastbilsflak.
Mannen klagar på smärtor i hela kroppen och förs till sjukhus för kontroll. Polisen skriver en anmälan om arbetsplatsolycka.
13.41, Trafikolycka, Tanum
På länsväg 914 har en lastbil kört ner en stolpe och vält.
Olyckan har inträffat strax söder om Tanums kyrka och räddningstjänst samt ambulans är på plats. Oklart om någon är skadad. Även oklart om olyckan hindrar trafiken i nuläget.
14.05, Rån, Göteborg
En butik på Kungsgatan har blivit utsatt för ett rån. Två personer med kniv har varit inne i butiken. De har varit delvis maskerade. I nuläget finns inga uppgifter om de fått med sig något gods. Inga kända personskador. I nuläget är ingen gripen. Polis söker i området efter de misstänkta gärningsmännen. I nuläget är ingen gripen. Uppdatering kl. 15.05
Inget gods ska ha blivit tillgripet. Inga personskador. Anmälan om försök till rån.
16.47, Trafikolycka, Uddevalla
I Kurverödsrondellen på riksväg 44 i Herrestad har en personbil och en tankbil kolliderat.
Personbilen ska ha kört under tankbilen. Inga personskador.
Personbilen bärgas från platsen.
17.26, Stöld/inbrott, Härryda
'Det har varit inbrott i en bostad på Östergårdsvägen. En ruta är krossad. För närvarande är det oklart vad som har stulits. Polis kallas till platsen för att ta upp en anmälan samt för att säkra eventuella spår.
17.38, Rattfylleri, Kungälv
Föraren till en personbil som stoppats för kontroll i Ulvegärde misstänks för rattfylleri och får följa med för provtagning.
19.16, Rån, Göteborg
Vid Killingsholmen har en person blivit rånad på sin moped. Några personer i en bil har stoppat målsägande som åkte moped. De hotade sedan honom med en kniv och tog hans moped.
Inga kända personskador. Polis söker efter gärningsmännen, i nuläget är ingen gripen.
19.43, Skottlossning, misstänkt, Göteborg
I området kring Vättlefjället har det hörts höga smällar. Det är för närvarande oklart vad det är som har hörts. Polis är på plats i området för att undersöka vad det är. Uppdatering kl. 20.30
Det har framkommit uppgifter om att det skjutits raketer i området. Det finns i nuläget inget som bekräftar någon skottlossning. 
19.54, Rån, Göteborg
Polis larmas till Gamlestadens torg där tre personer uppges misshandla en fjärde.
Tre män ses springa från platsen. För närvarande är omständigheterna oklara. Personskador oklart. I nuläget är ingen gripen.

Fler händelser
UDDEVALLA
03:18  NARKOTIKABROTT    NORDMANNERÖDSVÄGEN
VÄNERSBORG
23:23  RATTFYLLERI       TRESTAD CENTER,

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

loading...
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.