Torsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
20:08, Brand, Göteborg - Försök till mordbrand i Askim.
Ägarna av en bangolfklubb vid Askims Strandväg sitter inne i lokalen när det kommer folk springande och påtalar att det brinner i klubbhuset. Samtidigt ses en man lämna platsen springande.
Branden kan släckas utan att räddningstjänsten larmas. Ingen person skadas.
Det är enligt anmälarna uppenbart att den man som sprang från platsen har koppling till branden.
Kl 20.41: Polis på plats. Polisen gör samma bedömning och platsen spärras av för teknisk undersökning. Anmälan upprättas, rubricering försök till mordbrand. Ingen gripen.  
22.44 Trollhättan, skadegörelse genom brand.
En bil brinner på Slåttervägen varför räddningstjänst samt polis larmas fram till platsen. Branden släcks och då kan man konstatera att en bil som stod intill har även fått skador i samband med händelsen, en anmälan skrivs.
00.52 Göteborg, grovt olaga hot.
En större smäll inträffar på Personalvägen varför räddningstjänst samt polis larmas fram till platsen. Man kan inte avgöra vad det är som smällt men en bil som står parkerad på aktuell parkeringsplats har fått skador och man spärrar av platsen för att låta bombskyddet avgöra vad det kan röra sig om. I skrivande stund är det fortfarande oklart vad som orsakat smällen/ skadan. Bilen tas i beslag för en teknisk undersökning.
01.15 Partille, trafikbrott m.m.
En bil kontrolleras på Gamla Alingsåsvägen och där saknar föraren körkort, bilen är avställd samt belagd med körförbud. Föraren visar även tecken på drogpåverkan varför han får följa med för provtagning. Då detta inte var första gången han blivit rapporterad tar man även bilen i beslag enligt Trafikbrottslagen.
14:41, Brand, Mark
Två bilar som brinner, Vallmovägen, Fotskäl.
Polis och räddningstjänst skickas till Vallmövägen, Fotskäl, där larm kommer via SOS om två bilar som binner. Det är i nuläget oklart vad som orsakat branden.
15.23 Branden ska ha startat genom att man använt sig av startkablar. Polis lämnar platsen utan åtgärd.
15:30, Trafikolycka, Göteborg
Tre personbilar som kolliderat, E4 Marieholm, Gamlestaden.
Polis och räddningstjänst skickas till E4 Marieholm, Gamlestraden, där tre personbilar kolliderat, i södergående riktning. Olyckan ska inte ha medfört några personskador, men den har stor trafikpåverkan. Bilarna ska enligt uppgift stå i vänster körfält.
15:43, Trafikolycka, Uddevalla
Fyra personbilar som kolliderat, väg 44, Brattåsmotet.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till väg 44, Brattåsmotet, där fyra personbilar kolliderat, i höjd med första tunneln. Det är inlendingsvis oklart om olyckan medfört några personskador, men det råder helt stopp för trafik på platsen.
16:01, Trafikolycka, Göteborg
Bilist och fotgängare som kolliderat, Kungsportsavenyn / Parkgatan.
Polis skickas till Kungsportsavenyn / Parkgatan där en trafikolycka inträffat mellan en bilist och en fotgängare inträffat. Rädndingstjänst och ambulans arbetar på platsen i väntan på polispatrullen.
16.13 Fotgängaren är förd med ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt.
16:05, Trafikolycka, Vänersborg
Enligt SOS så har två personbilar kolliderat vid Järnvägsbacken, även en fotgängare uppges ha blivit påkörd. Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till platsen. Oklart när det gäller personskador.
Kl 16.25: Polis på plats, ej avrapporterat.
16:32, Trafikolycka, personskada, Göteborg
Kollision mellan personbil och lastbil på E20 vid Munkebäcksmotet.
Enligt SOS helt stopp i trafiken. Räddningstjänst, ambulans och polis kallas till platsen.
Kl 16.52: Polis på plats. En person troligen allvarligt skadad. Polisen inleder förundersökning om vårdslöshet i trafik. Båda fordon beslagtagna.
Kl 17.13: E20 öppen.
Den involverade lastbilen är utlandsregistrerad. Föraren av denna lastbil grips. Den skadade har avförts till Sahlgrenska sjukhuset, oklart skadeläge.

Fler händelser
STENUNGSUND
01:30  TRAFIKBROTT       UDDEVALLAVÄGEN
TROLLHÄTTAN
22:20  NARKOTIKABROTT    SLÅTTERVÄGEN
22:44  BRAND             SLÅTTERVÄGEN
00:54  NARKOTIKABROTT    HASSELKULLEGATAN
VÄNERSBORG
23:18  KONTROLL PERSON/FOBOTEREDSVÄGEN

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
23.11 Göteborg, brand
Räddningstjänsten larmas till en lägenhetsbrand i Guldheden. En kvinna i 70-årsåldern som bor i lägenheten förs till sjukhus med allvarliga skador. Polisen skriver en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.
23.23 Mark, försvunnen person
Ovanstående tid anmäldes en kvinna i 70-årsåldern försvunnen utanför Sätila i Marks Kommun. Hon anmäldes försvunnen av anhöriga efter att ha gått ut vid 18-tiden och sen inte kommit tillbaka. Kvinnan är cirka 165 cm lång, bär en syrenfärgad täckjacka samt svarta eller bruna byxor. Polisen har inlett en särskild händelse och söker efter kvinnan.
00.55 Göteborg, drograttfylleri m.m.
På Gråbovägen stoppas en bilist för kontroll. En kvinna och en man i 20-årsåldern färdades i bilen och båda misstänks vara narkotikapåverkade. De tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri kvinnan) och eget bruk av narkotika (mannen).
02.59 Strömstad, inbrott
Under rondering upptäcker en väktare att en dörr står öppen på återvinningscentralen vid Österröd. När polis kommer till platsen kan man konstatera att det varit inbrott men att inga personer är kvar. Oklart vad som stulits och polisen skriver en anmälan om stöld genom inbrott.
09:35, Trafikolycka, singel, Åmål
På Drottninggatan har en bilist kolliderat med en lyktstolpe.
Lyktstolpen ligger över hela Drottninggatan strax innan en rondell. Förare är en kvinna som förs till sjukhus med oklara skador. Hon har dock själv larmat om olyckan.
10:45, Trafikolycka, personskada, Mariestad
På länsväg 201 i Ullervad har en personbil och en traktor kolliderat.
Olyckan har skett i en korsning och personbilen ligger i diket enligt SOS. Oklart med personskador men alla ska vara vakna och talbara. Räddningstjänst, ambulans samt polis på väg.
11:07, Trafikolycka, personskada, Trollhättan
På riksväg 42 i närheten av Väne-Åsaka har två bilar kolliderat.
Fyra personer är inblandade i olyckan. Oklart skadeläge. Räddningstjänst, ambulans samt polis på plats.
18:13, Trafikolycka, Göteborg
Två trafikolyckor, E6, Bäckebol, norrgående riktning.
Polis och räddningstjänst skickas till E6 Norra Bäckebol, där två trafikolyckor inträffat, norrgående riktning. I vardera olycka har två personbilar kolliderat, totalt fyra bilar inblandade, varav i ena står bilarna hindrande för trafiken. Det finns inledningvis inga uppgifter om personskador i samband med olyckorna.
19:57, Trafikolycka, singel, Göteborg
En singelolycka med personbil har inträffat i Brämaregården.
Enligt anmälaren så har bilen av okänd anledning kört av vägen, möjligen över ett vägräcke. Oklart om det finns personskador. Olyckan uppges ha inträffat i höjd med moskén.
Polis, räddningstjänst och ambulans larmas till platsen.
Föraren av bilen körs med hjälp av ambulans till Sahlgrenska sjukhuset, oklart skadeläge.

Fler händelser
MELLERUD
03:57  TRAFIKBROTT       NYGATAN
STENUNGSUND
22:01  TRAFIKBROTT       STENUNGE ALLÉ
STRÖMSTAD
23:20  FYLLERI           LAHOLMEN
TROLLHÄTTAN
00:31  SKADEGÖRELSE      HPL KAFLEGATAN,IDROTTSVÄGEN
03:51  FYLLERI           STORGATAN 
05:30  TRAFIKBROTT       TPL97 SJUNTORPSMOTET E45,FORS
VÄNERSBORG
22:22  SKADEGÖRELSE      FLANADEN
04:34  TRAFIKBROTT       STORGATAN
04:44  TRAFIKBROTT       TÅNVÄGEN
ÅMÅL
00:23  TRAFIKOLYCKA VILT KARLSTADSVÄGEN

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tisdag
Sammanfattning för Västra Götaland
22.03 Skövde, drograttfylleri m.m.
På Falköpingsvägen stoppas en bilist för kontroll. Förare är en man i 40-årsåldern som saknar körkort och visar tecken på narkotikapåverkan. Han tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri samt grov olovlig körning.
02.38 Falköping, brand
Larm om brand vid Åttagårdsskolan. När räddningstjänsten kommer fram hittar de en utbränd moped på skolgården. De släcker branden och polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.
03.04 Trollhättan, bilbrand
I Stavre har två bilar brunnit. Räddningstjänst samt polis har varit på platsen. Polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand. Ingen gripen.
10:16, Rattfylleri, Tanum
På Tage Wikströms gata i Grebbestad stoppas en bilist för kontroll.
Förare är en man i 75-årsåldern som blåser positivt i polisens sållningsinstrument. Han tas med för vidare provtagning och rapporteras för rattfylleri.

Fler händelser
MELLERUD
02:21  STÖLD/INBROTT     GERDSRUD 
TROLLHÄTTAN
03:04  BRAND  SÖDRA MALÖGAVÄGEN

...............................................................................................................................................

Måndag
Sammanfattning för Västra Götaland
Kl 00:21 Göteborg, brand i terräng
Räddningstjänst och polis larmas till Bergsjöbadet för det enligt uppgift ska brinna i terrängen. Det är flera inringare samtidigt. Räddningstjänsten är kvar på platsen o flera timmar, ingen är gripen för gärningen och det skrivs en anmälan skadegörelse genom brand.
Kl 03:53 Borås, rattfylleri
En polispatrull stoppar och kontrollerar en bilförare på Herrgårdsvägen i Viskafors. Föraren i 45 års åldern misstänks för rattfylleri och får följa med för fortsdatt provtagning och utredning.
Kl 05:12 Mark, trafikolycka med vilt
En personbil har kört på ett lodjur i Sätila området. Inga personskador finns inrapporterade utan endast mindre plåtskador. Djuret tas om hand av polispatrullen då det är ett ska statens vilt.
08:37, Trafikolycka, Härryda
På Rv 40 vid Mölnlyckemotet är det två personbilar som har kolliderat med varandra. Skadeläget är oklart Räddningstjänst och ambulans är på väg fram tillplatsen.
Olyckan ska vara vid Gamla Öjersjövägen och påfarten mot Göteborg.
Uppatering kl 08:45. Räddnignstjänsten är på plats. Det är en kökrock och samtliga är ur respektive fordn. En person kommer att föras med ambulans till sjukhus.
09:35, Rattfylleri, Bollebygd
En bilist meddelar till polisen att troligen är en lastbilschaufför som framför sitt fordon på ett sätt så man kan misstänka rattfylleri
Lastbilen kör i riktning mot Borås och chauffören framför fordonet väldigt vinglingt så att det påverkar övriga trafikanter. En polispatrull ansluter i höjd med Ingagerd - Viared och får slutligen stopp på den vingla färden och föraren blåser positivt i vårt sållningsintrument och medtas för fortsatt utredning.
12:25, Brand, Vara
Larm om brand i byggnad i närheten av Önum kyrka.
Enligt SOS rör det sig om ett torp som ska vara helt övertänt. Oklart i nuläget om det är bebott. Räddningstjänsten är på plats och bekämpar branden. Polis på väg.
13.05 Räddningstjänsten fortsätter sitt släckningsarbete. Inga personskador. oklart brandorsak i nuläget men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand
12:29, Trafikolycka, personskada, Göteborg
På E6 mellan Örgrytemotet och Kallebäcksmotet har två bilar kolliderat.
Olyckan inträffade i södergående riktning och en person är förd till sjukhus med okända skador. En bil är bärgad från platsen.
17:34, Trafikolycka, personskada, Mark
På länsväg 1627 i Hyssna har en bilist kört av vägen och voltat.
Räddningstjänst, ambulans samt polis är på väg. Oklart skadeläge.
17:31, Arbetsplatsolycka, Göteborg
På en arbetsplats på Gamla Tuvevägen är en person och en truck inblandade i en olycka.
Ambulans är på väg,  enligt uppgifter från platsen har den inblandade personens fot blivit överkörd.
17:45, Trafikolycka, personskada, Uddevalla
På Södergatan har en bilist och en mopedist kolliderat.
Mopedföraren klagar på ryggsmärtor och förs i ambulans till NÄL. Polis kommer att åka till sjukhuset för att prata med föraren.

Fler nyheter
LYSEKIL 
20:47  MISSHANDEL        LOTSGATAN  
STENUNGSUND 
23:04  TRAFIKBROTT       MCDONALDS,STENUNGE
23:45   NARKOTIKABROTT    UPPEGåRDSVäGEN
STRÖMSTAD 
17:19  KONTROLL PERSON/FOTPL112 BLOMSHOLMSMOTET E6,STENE 
TANUM 
02:32  NARKOTIKABROTT    AFFÄRSVÄGEN 
TJÖRN 
17:34  RATTFYLLER  LV716 TJÖRN,STENKYRKA
TROLLHÄTTAN 
VÅLD/HOT TJÄNSTEMA KRONOGÅRDEN
20:44  MISSHANDEL        LANTMANNAVÄGEN 
22:04  PERSON OMHÄÄNDERTAG LEXTORPSVÄGEN
22:05  MISSHANDEL        HPL SYLTE KÖPCENTER,MYRTUVEVÄGEN
22:08  TRAFIKOLYCKA VILT TORPAVÄGEN
UDDEVALLA 
17:31  STÖLD I BUTIK     JULA,ÖSTRA TORPVÄGEN 
01:30  RATTFYLLERI       TORP KÖPCENTRUM,
VÄNERSBORG 
16:19  MISSHANDEL        NORDKROKEN,NORDKROKEN,
04:46  RATTFYLLERI       E45 KARLSRO, 
ÅMÅL 
16:06  NARKOTIKABROTT    SCH�LINSGATAN

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...