Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser.
 
23.07 Bengtsfors, stöld
Två män ses gå in i ett garage, vid konfrontation av boende i området springer de två från platsen. De bar på bensindunkar som de släppte när de blev ertappade. Polispatrull kan identifiera de två männen vid en badplats i närheten, de misstänks för stöld och en anmälan skrivs.   

23.16 Göteborg, rån
En butik på Stigbergstorget rånas på bland annat tobaksvaror av tre eller fyra okända maskerade män med kniv. En kund ringer polis. Mannen i butiken blir under rånet inlåst i ett förråd, han är chockad men det finns inga uppgifter om fysiska skador. En avspärrning för teknisk undersökning görs, spaning i området utan resultat. Anmälan om rån och olaga frihetsberövande görs.

23.24 Göteborg, rån
En man i 30-årsåldern blir av tre okända män rånad på sin dator och mobiltelefon på Salviagatan. Den rånade mannen blev sparkad i ryggen och hotad med kniv. Polis spanar i området utan resultat, en anmälan skrivs. Ingen gripen i nuläget.  
 
02.59 Göteborg, stöld
En man stoppas för kontroll på Inlandsgatan, mannen bär på en bag. Mannen som är i 40-årsåldern kan inte redogöra för innehållet i bagen och misstänks för häleri, en anmälan skrivs.

05.56 Göteborg, grov misshandel
På Gamlestadsvägen hittar en förbipasserande en liggande man på marken, mannen har en stickskada i benet men är vid medvetande. Ambulans till platsen. Polis får vittnesuppgifter om tre gärningsmän som lämnat brottsplatsen, de har åkt med en buss. I nuläget ingen gripen, anmälan skrivs.
Gällande Brott i nära relation har Polisregion Väst det senaste dygnet hanterat fyra ärenden med rubricering misshandel, ett med rubricering grov kvinnofridskränkning.

 

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...