Polisens sammanfattning för Västra Götaland
23.06 Skövde, skadegörelse
Polis och räddningstjänst larmas till Heneskolan i Hentorp med anledning av att det kommer rök från en container. Någon har slängt i något i avsikt att det ska börja brinna. Det börjar pyra men räddningstjänsten åtgärdar. Containern stod cirka en meter från en byggnad och spridningsrisk förelog.
00.35 Lidköping, brand
Polis och räddningstjänst larmas till ridhuset vid Ringleden med anledning av att en moped brinner. Räddningstjänsten släcker och en anmälan gällande skadegörelse skrivs av polisen.
02.27 Mariestad, inbrott
Vid avfallsanläggningen vid Marieforsleden går inbrottslarmet igång. Väktare kan konstatera att någon kört med bil genom staketet och tagit sig in på området. Bilen och tjuvarna var borta när polisen kom till platsen och det är oklart vad som saknas.
02.33 Skara, inbrott
Vid Marumsgatan konstaterar väktare att någon plockat ut en ruta till Sportbutiken och tagit sig in i butiken. Oklart vad som saknas och ingen är kvar på platsen.
03.41 Göteborg, bråk
Polis larmas till Brunnsparken där det är två grupper ungdomar som bråkar med varandra. De två grupperna lämnar platsen åt olika håll och en person vill anmäla en misshandel.
03.41 Göteborg, grov stöld
Vid Kungsportsplatsen är det en man som blir bestulen på sin mobiltelefon av två killar. De sprang i riktninmg mot Brunnsparken efter stölden. Den ene killen hade en röd Hoddie på sig och den andre en grå Hoddie.
04.11 Göteborg, stöld
Polis larmas till Första Majgatan i Kortedala med anledning av att någon slangar drivmedel från parkerade bilar. På plats kan polisen konstatera att två bilar blivit av med drivmedel. 
10:03, Inbrott, Göteborg
Vid Klaghamnsgatan i Näset är det en kvinna som upptäcker att det varit inbrott i hennes bostad.
Det är oklart på vilket sätt tjuven/tjuvarna tagit sig in. Det saknas datorer, Ipads och kontokort.
13:30, Trafikolycka, Skövde
Två personbilar som kolliderat, väg 200 Tidan, Götlunda.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen där två personbilar har kolliderat, under järnävägenb. Bilarna ska blockera vägen, men det är inledningsvis oklart om olyckan medfört några personskador.
Båda bilarna behöver bärgas från platsen, och fram tills det arbetet är klart är det det totalt stopp i trafiken.
14.38 Bärgningen är nu klar, och vägen åter öppen för trafik. Det är oklart om någon av de inblandade behövde följa med ambulans för vård. En anmälan om vårdslöshet i trafik upprättas. Polis är klar på platsen.

Fler händelser
FÄRGELANDA
02:25  OLAGA HOT         BRANDSERUD
STENUNGSUND
22:24  FYLLERI           HÄLLEBÄCKSVÄGEN
TROLLHÄTTAN
22:06  OLAGA HOT         LANTMANNAVÄGEN
22:14  RATTFYLLERI       SÖDRA MALÖGAVÄGEN
22:33  OLAGA HOT         LANTMANNAVÄGEN
UDDEVALLA
23:55  RATTFYLLERI       TPL97 HOGSTORP E6,HOGSTORP
VÄNERSBORG
01:10  KONTROLL PERSON/FOGASVERKSGATAN

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polisens sammanfattning för Västra Götaland
Kl 00:45 Vårgårda, narkotikabrott, innehav och eget bruk
En polispatrull kontrollerar en person på Ringgatan. Han misstänks för ringa narkotikabrott och innehav.
kl 01:15  Göteborg, bilbrand
Räddningstjänst och polis larmas till Lilla Solstrålegatan i Länsmansgården där det enligt uppgift ska brinna i en bil.  En person har sett springa från platsen i samband med att bilen börjat brinna. Anmälan skadegörelse genom brand och ingen är gripen.
Kl 03:11 Vara, narkotikabrott
Polisen kontrollerar två personer inne i centrala Vara. En av männen rapporteras för narkotikabrott eget bruk.
12:48, Arbetsplatsolycka, Mariestad
På ett företag i Leverstads industriområde har en man fastnat med armen i en maskin.
Mannen som skadat armen förs till sjukhus med ambulans, skadeläge oklart.
13:23, Brand, Göteborg
Det brinner i fasaden på en villa i Jättesten. Branden uppges ha startat i en husvagn och sedan spridit sig till huset. Inga kända personskador. Polis på väg.
15.30 Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.
17:43, Trafikolycka, personskada, Göteborg
Vid Olskrokstorget har en man på elsparkcykel blivit påkörd av en spårvagn.
Mannen har sårskador i ena tinningen samt ena handen och förs till Sahlgrenska sjukhuset för kontroll. Polisen skriver en anmälan om trafikolycka utan misstanke om brott.

Fler händelser
BENGTSFORS 
02:51  STÖLD/INBROTT     TORRSKOGS KYRKA,TORRSKOG
STENUNGSUND 
22:20   FYLLERI  HASSELBACKEVÄGEN
23:14  MISSHANDEL        BERGSVGEN 
23:28  MISSHANDEL        KOLNINGSBERGET  :  
STRÖMSTAD 
23:35  STÖLD/INBROTT    
00:00  STÖLD/INBROTT   
TROLLHÄTTAN 
22:13  SKADEG�RELSE      SLÅTTERVÄGEN 
22:25  STÖLD ANNAN  KARLSTORPSSKOLAN,KARLSTORPSVÄGEN 
UDDEVALLA 
00:00  FYLLERI JACOBS MATCENTER,SÖDRA DROTTNINGGATAN 
01:34  INFORMATION       LV172 FAGERHULT,LANE

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...