Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser från polisen i Västra Götaland

Kl 20.29 Lerum, bråk/misshandel
Polis och ambulans kallas till järnvägsstation i Lerum med anledning av ett större bråk. Uppgifterna från platsen talar om tillhyggen av olika slag och att 20-30 personer ska vara involverade. Polis inleder en insats på platsen. Tågtrafiken påverkas i samband med insatsen. Några personer anträffas med skador, dock lindriga. Förundersökning med rubricering misshandel inled, ingen gripen. Ett flertal personer har dock identifierats.  
Kl 21.25 Göteborg, försök till inbrottsstöld
Polis larms till en pågående inbrottsstöld i en container vid Skogsvägen. Fyra maskerade personer har enligt vittnen varit på plats. Enligt vittnesuppgifter så innehåller containern bl a verktyg. Polis får på väg fram uppgifter om att de fyra misstänkta ska ha lämnat brottsplatsen och sprungit ut i skogen. Platsen är övervakad av kamera. Flera patruller kommer till platsen och man söker i närområdet. Det innebär även att tågtrafiken stoppas tillfälligt. Polisen konstaterar att de misstänkta inte lyckats ta sig in i containern. I samband med insatsen grips tre misstänkta gärningsmän, samtliga män och utländska medborgare.
Kl 01.18 Göteborg, grov misshandel
Polis kallas till Frölunda torg med anledning av bråk på platsen. På plats anträffas en yngre man med knivskador i ansiktet och i en axel. På plats finns även en flickvän till den skadade som uppger att det varit bråk med okända maskerade yngre män ca 20 minuter före det polisen anländer vid hållplatsen Frölunda torg. Pråket ska ha startat på spårvagnen. Flickvännen ska även hon blivit attackerad en hon är inte skadad. Polis kör den skadade till sjukhus, oklart skadeläge. Förundersökning med rubricering grov misshandel inledd, ingen gripen.
Kl 03.33 Göteborg, personrån/grovt rån
Polis kallas till Järntorget med anledning av att vitten hittat en person med troliga knivskador. Skadorna är placerade i nedre delen av bålen och på ett ett ben. När polisen kommer till plats framkommer det att det att händelsen är ett rån. Fyra gärningsmän ska ha rånat en person och hotat med kniv. Den skadade är en man i 20-årsåldern. Polisen söker efter gärningsmännen och en av de troliga gärningsmännen påträffas, han har då blod på händerna. Han grips. Brottsplatsen spärras av. Skadeläget är för närvarande inte känt då det gäller offret, det ska dock inte vara livshotande. Han har förts till Sahlgrenska sjukhuset. De övriga tre gärningsmännen har ännu inte gripits.
Kl 04.00 Ale, Inbrottsstöld i bensinstation
Ett inbrottslarm löser ut till en bensinstation vid Alevägen. Ägaren larmas polis. Han och väktare åker även till platsen och konstaterar att någon kört genom väggen till butiken med någon typ av fordon, fordonet finns dock inte på plats. Vad som kan ha tillgripits är dock oklart. Polis på plats upprättar anmälan om grov stöld. Ingen gripen och fordonet som använts har ännu inte hittats.  

BENGTSFORS
21:39  TRAFIKBROTT       LV172 BILLINGSFORS,STENEBY
23:10  TRAFIKBROTT       STENEBYVÄGEN
LILLA EDET
20:22  RATTFYLLERI       E45
LYSEKIL
11:32  MFORDON ANTRÄFFAT LANDSVÄGSGATAN
12:36  MISSHANDEL        TRÄLEBERG 
MUNKEDAL
01:18  EFTERLYST EJ BROTTSMEDBERGSVÄGEN
20:57  FYLLERI           STRÖMSTADSVÄGEN
01:14  TRAFIKBROTT       SALTKÄLLAN,SALTKÄLLAN
STENUNGSUND
20:29  TRAFIKHINDER      E6 ÖDSMÅLSBRON
STRÖMSTAD
02:17  SKADEGÖRELSE      KARLSGATAN 
17:25  STÖLD I BUTIK     NORDBY KÖPCENTRUM
TANUM
10:11:503001, RATTFYLLERI       HAMBURGSUND,HAMBURGSUND
14:05:545001, NARKOTIKABROTT    BYGDEGÅRDSPLAN 
18:20:103006, TRAFIKHINDER      TPL107 KNÄM E6
TJÖRN
10:06  MISSHANDEL        FÅGELKÄRRSVÄGEN
TROLLHÄTTAN
00:16:303002, TRAFIKBROTT       SLÅTTERVÄGEN
04:36:294000, SPECIALSTRAFFRÄTT KUNGSGATAN
14:08:338003, FYLLERI           DROTTNINGTORGET
15:17:030600, SEDLIGHETSBROTT ÖVNORRA ÄLVSBORGS SJUKHUS,LÄRKETORPSVÄGEN
19:31:440305, MISSHANDEL        SERVICEHUSET TULPANEN,GÖTEBORGSVÄGEN 
01:34:098003, FYLLERI           NORRA ÄLVSBORGS SJUKHUS,LÄRKETORPSVÄGEN
UDDEVALLA
12:32  FYLLERI           KAMPENHOFSGATAN
14:46  FYLLERI           FJÄLLVÄGEN 
15:54  FYLLERI           WILLYS,VÄSTERLÅNGGATAN 
16:05  LARM ÖVERFALL     DALABERGSLEDEN
19:02  MISSHANDEL        ÖSTERGATAN 
20:35  SKADEGÖRELSE      HYGGESTRÅKET 
23:49  MISSHANDEL        BRANSERÖD ,UDDEVALLA
02:12  VÅLD/HOT TJÄNSTEMAKUNGSGATAN ,UDDEVALLA
06:14  KONTROLL PERSON/FOSÖDRA KLOCKAREVIKSVÄGEN 
VÄNERSBORG
03:11  STÖLD/INBROTT     POPPELVÄGEN 
ÅMÅL
04:04  SPECIALSTRAFFRÄTT VASSGATAN 
20:06  OL LOKALA ORDNINGSVINKELGATAN
20:39  TRAFIKBROTT       KUNGSGATAN
01:00  TRAFIKBROTT       TORGGATAN
01:08  NARKOTIKABROTT   
 01:37  FYLLERI           NORRA LÅNGGATAN

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kl 22.31, Göteborg, personrån
En man kontaktar polisen och uppger att han blivit utsatt för ett väpnat rån vid Gibraltargatan. Tre okända maskerade män ska ha hotat honom med bl a någon typ av vapenliknande föremål, kniv och pepparspray. De tilltvinga sig sedan mobil. bankomatkort och id-handlingar. Inga kända fysiska skador. Offret tar sig hem till bostaden innan han kan kontakta polis. Anmälan upprättas, ingen gripen.
14:31, Trafikolycka, Göteborg
Enligt SOS så har ett flertal bilar kolliderat vid Björlanda. Olyckan ska ha inträffat på Björlandavägen. Någon på plats klagat på smärta från en axel enligt SOS. I övrigt inga kända personskador.
Räddningstjänst, ambulans och polis åker till platsen. Inga uppgifter om trafikpåverkan.
Bärgning av två bilar. Inga personskador.
14:26, Trafikbrott, Mark
En singelolycka har inträffat på länsväg 156, Skene.
Polis och ambulans kallas till platsen. Två personer i den aktuella bilen. Olycka ska ha inträffat vid Anderslid. Föraren har klarat sig utan skador men passageraren körs med hjälp av ambulans till Borås sjukhus för kontroll.
Föraren kommer troligen att bli rapporterad för vårdslöshet i trafik. Avrapporteringen till RLC innehåller inte anledningen till misstanken.


MUNKEDAL
01:18  EFTERLYST EJ BROTTSMED BERGSVÄGEN
STRÖMSTAD
02:17  SKADEGÖRELSE      KARLSGATAN ,STRÖMSTAD
TROLLHÄTTAN
23:22  BRAND             KLINTVÄGEN
00:16  TRAFIKBROTT       SLÅTTERVÄGEN
04:36  BRAND             KUNGSGATAN 
UDDEVALLA
22:47  FYLLERI           KAMPENHOF,KAMPENHOFSGATAN
23:16  RATTFYLLERI       VÄSTERLÅNGGATAN 
23:40  FYLLERI           OLEARYS,KUNGSGATAN 
VÄNERSBORG
23:44  RATTFYLLERI       VARGÖN,VARGÖN
03:11  STÖLD/INBROTT     POPPELVÄGEN 
ÅMÅL
04:04  BRAND VASSGATAN
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...