Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser från polisen i Västra Götaland
23.44 Mölndal, försök till dråp
På Solhemsgatan har en man i 50-årsåldern blivit knivskuren i sin bostad. Han har fått en del skador på armarna och på ryggen och är förd till Sahlgrenska sjukhuset. Skadorna bedöms som lindriga. En kvinna i 35-årsåldern som befunnit sig i bostaden men lämnat kunde efter en stund stoppas i en bil. Hon greps misstänkt för försök till dråp. Bilen tagen i beslag och bostaden avspärrad för teknisk undersökning.
00.29 Alingsås, narkotikabrott
Vid Kristineholmsvägen grips tre män i en bil efter kontroll. I bilen anträffades hasch som togs i beslag. Efter förhör blev de anhållna av åklagare. 
05.03 Åmål, rattfylleri
På E45 strax söder om Åmål stoppas två män i en bil efter ett kort förföljande. Föraren saknar körkort och rapporteras för grov olovlig körning och båda misstänks vara påverkade. De körs till sjukhus för provtagning. 
05.04 Dals-Ed, trafikolycka
På länsväg 164 vid Töftedal är det en bilist som kör av vägen och voltar. Föraren som var ensam i bilen körs till NÄL och har eventuellt en axel ur led eller en fraktur.   
07:26, Trafikolycka, personskada, Skövde
På Skövdevägen i Tidan är det en kvinnlig fotgängare som blir påkörd av en bilist.
Kvinnan klagar på smärtor i bröst och huvud. Hon körs till KSS för vård.
10:36, Rattfylleri, Mölndal
Vid Södra Forsåkersgatan grips en berusad manlig bilist efter att han försökt smita från en kontroll.
Efter ett kortare förföljande kör mannen sin bil in i en mur och kan gripas i bilen. Han misstänks för grov olovlig körning och drograttfylleri. Bilen tas i beslag.
11:53, Rån, försök, Borås
Vid Allégatan är det en yngre man som försöker råna en kiosk utan att lyckas.
Han försöker under knivhot tilltvinga sig pengar utan att lyckas. Han springer från platsen men grips av polis i närområdet.

Fler händelser
BENGTSFORS
01:49  TRAFIKBROTT       LV2236 DALS LÅNGED,TISSELSKOG
VÄNERSBORG
04:01  MFORDON ANTRÄFFAT PETERSBERGSVÄGEN
ÅMÅL
00:03  TRAFIKBROTT       HPL EDSLESKOGS KYRKA,EDSLEFORS
05:03  RATTFYLLERI       E45 KASENBERG
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nedan följer ett urval av nattens och dagens händelser från polisen i Västra Götaland

22.44 Färgelanda, skadegörelse genom brand
På länsväg 173 i närheten av Stigen börjar en husvagn brinna som står utmed vägen på en parkeringsficka. Oklart vad som orsakat branden. En anmälan gällande skadegörelse upprättas.
23.09 Göteborg, skadegörelse
Vid Sisjöskolan är det en ung kille som slår sönder en ruta till skolan och polisen skriver en anmälan gällande skadegörelse.
01.52 Töreboda, drograttfylleri
Vid Börstorpsgatan stoppas en manlig bilist för kontroll. Han misstänks vara narkotikapåverkad och får följa med för provtagning.
06:12, Trafikolycka, personskada, Göteborg
Vid Kallebäcksmotet ärt det två bilister som kolliderar.
De inblandade klarar sig med lindriga skador och ingen behöver sjukhusvård.
07:15, Trafikolycka, personskada, Mölndal
Vid Åby Allé är det en manlig gångtrafikant som blir påkörd av en bilist i låg fart.
Mannen körs till sjukhus med lindriga skador, ömmande höft.
16:30, Trafikolycka, singel, Grästorp
En singelolycka inträffar på väg 47, Grästorp.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen. Skadeläget är okänt.
19:30, Trafikbrott, Vara
Personbil som kört av vägen, väg 2509, Arentorp.
Polis och räddningstjänst  skickas till platsen efter samtal om en bil som kört av vägen. Föraren, en man, är enligt uppgift troligen påverkad. Räddningstjänst anträffar föraren på platsen, och polispatrullen som anländer kan kontrollera denne. Han visar tecken på narkotikapåverkan, och tas med för provtagning och fortsatt utredning. Mannen är nu misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, knvibrott samt ringa narkotikabrott.

Fler händelser
FÄRGELANDA
22:44  BRAND             LV173 FÄRGELANDA,STIGEN
LYSEKIL
23:54  STÖLD/INBROTT     BADHUSBERGET
VÄNERSBORG
00:40  KONTROLL PERSON/FONORRA JÄRNVÄGSGATAN
01:33  RATTFYLLERI       ÖSTRA VÄGEN
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...