03.21 Göteborg, mordbrand
På Vartagården brinner ett mindre förråd.  Räddningstjänst på plats konstaterar att det finns spridningsrisk. Inga personer har kommit till skada, en anmälan skrivs. Ingen gripen i nuläget.

05.06 Göteborg, stöld genom inbrott
En ruta krossas till en salong på Lugnet, vittnen ser hur en man går in. Polis kan efter spaning i området gripa mannen som har en påse med sig, oklart innehåll i nuläget. Mannen som är berusad körs in för tillnyktring och förhör kommer att hållas så snart kan. Anmälan skrivs.  


03.46 Borås, grov olovlig körning m.m.
I Kristineberg stoppas en bilist för kontroll. Föraren, en man i 25-årsåldern, saknar körkort och bär på en kniv och rapporteras därför för grov olovlig körning samt brott mot knivlagen.

09:17, Trafikolycka, personskada, Mellerud
I korsningen Långgatan - Viaduktgatan har en kvinna blivit påkörd av en bilist.
Enligt SOS blöder kvinnan men är vaken och talbar. Räddningstjänst, ambulans samt polis till platsen.
10.30 Kvinnan, som är i 70-årsåldern, är förd till NÄL med oklara skador.

14:04, Brand, Borås
Från Mossbäckakärr kommer uppgifter om brand i ett garage.
Räddningstjänst på väg för släckning, inga uppgifter finns i nuläget gällande personskador.
Kl 14.38: Ingen risk för spridning enligt räddningstjänsten, inga personskador. En anmälan om brand utan misstanke om brott skrivs.

-----------------------------------------------------------

23.55 Angered, brand
polis och räddningstjänst larmas till Bredfjällsgatan i Hammarkullen med anledning av ett rökfyllt trapphus. Branden var släckt när räddningstjänsten kom tgill platsen. Någon har försökt tända eld i trapphuset och det luktade bensin. Polisen skriver en anmälan gällande försök till grov mordbrand.

03.54 Göteborg, inbrott
Polis larmas till Ögontröstgatan med anledning av pågående inbrott i källarförråd. Polis kan konstatera att ett flertal källarförråd är uppbrutna men ingen person är kvar på platsen. Oklart vid anmälningstillfället vad som saknas.

14:45, Brand, Ulricehamn
Larm om brand i lägenhet på Boråsvägen i Ulricehamn.
Räddningstjänsten uppger att det är en utvecklad brand i köket och släckning pågår. Inga personer kvar i lägenheten. Polis på väg.
15.15 Branden är släckt och räddningstjänsten säkerställer att branden inte spridit sig i huset. Polisen skriver en anmälan om brand utan misstanke om brott.

15:01, Trafikolycka, Svenljunga
På länsväg 1532 utanför Överlida har två bilister kolliderat.
Alla har tagit sig ur bilarna men någon klagar på nack och ryggsmärtor. Räddningstjänst, ambulans samt polis till platsen.

21:20, Trafikolycka, Lilla edet
Bil som kört in i husvägg, Göteborgsvägen.
Polis, räddningstjänst och ambulans skickas till platsen, där en personbil enligt uppgift ska ha kört in i en husvägg till ett flerfamiljshus. Det finns initialt inga uppgifter om att olyckan ska ha medfört några personskador. 21.44 Enligt uppgift ska personerna som färdats i bilen ha lämnat platsen till fots, innan räddningstjänst och polis anländer.
 

00.26 Lerum, brand
Vittnen ser ungdomar springa från en pizzeria på Gråbovägen efter att dom eldat i en papperskorg. Räddningstjänst till plats för släckning. Polis på plats kan hålla förhör med vittnen, spaning i området är utan resultat. Brottsplatsen kommer spärras av så snart det är möjligt. En anmälan om mordbrand skrivs.

01.01 Göteborg, personrån
En man i 18-årsåldern blir av två okända män i 20-åldern rånad på sin jacka på Paternostergatan. Brottet sker när målsägaren går från hållplats Ekedal. Männen hotade med ett knogjärn utan att använda det. Polis spanar i området utan resultat, en anmälan skrivs.

01.18 Göteborg, misshandel
På Masthuggstorget blir en man slagen av två män, båda visar pistolliknande föremål och är hotfulla. Männen lämnar platsen i en personbil. Den skadade mannen har skador i huvudet och polispatrullen kör honom till sjukhus. En anmälan gällande misshandel skrivs.
 
01.42 Lidköping, skadegörelse genom brand
Vid Rörstrandsbron brinner en moped av okänd anledning. Polis till platsen, ingen gripen. En anmälan skrivs.

03.54 Ale, stöld genom inbrott
Flera larm går i en butik på Kapellvägen, polis kan på plats konstatera inbrott genom att rutor krossats till butiken. Ett vittne har sett en personbil lämna platsen i samband med inbrottet. En platsundersökning görs och en anmälan skrivs. Ingen gripen i nuläget.  

12:31, Trafikolycka, Mark
På Länsväg 156 Skene har en personbil av okänd anledning voltat.
Föraren sitter enligt uppgifter från platsen kvar i bilen. Olycksplatsen är nära påfarten till Riksväg 41.
Bärgare behövs till platsen. I nuläget finns inga uppgifter om personskador.

------------------------------------------------------------------------

22.51 Lysekil, brand
Lågor slår ut från en villa på Lyckevägen, räddningstjänst till plats för släckning. Mycket tyder på att branden startat i en bastu i källaren. En anmälna om allmänfarlig vårdslöshet skrivs.  

22.58 Göteborg, stöld genom inbrott
På Kapellvägen ses tre svartklädda män lämna en butik. Polispatrull kan konstatera att ett inbrott skett, polis med hund söker i närområdet. Ingen gripen i nuläget. En teknisk undersökning kommer att göras på brottsplatsen, en anmälan skrivs.

00.20 Borås, misstänkt rattfylleri
Polispatrull stoppar en personbil på Lasarettsgatan, föraren tas med för provtagning misstänkt för drograttfylleri. Anmälan skrivs.

00.23 Göteborg, skadegörelse genom brand
En moped brinner i en bångtunnel på Tiondevägen, räddningstjänst åker för släckning. Vittnen såg ungdomar springa från platsen, polis med hund söker i området utan resultat. En anmälan skrivs.  

06:26, Rattfylleri, Lerum
På Gråbovägen har en registrerad lastbil kört av vägen.
Föraren som är en man i 40-årsåldern körs med ambulans till sjukhus, han klagar på smärtor i en arm. Tillfälligt stopp i trafiken, bärgare på väg till platsen. En anmälan om rattfylleri skrivs.

10:44, Rattfylleri, Göteborg
På Transportgatan kontrollerar polis en personbil och dess förare.
Föraren är en man i 60-årsåldern och tas med för provtagning misstänkt för rattfylleri. En anmälan skrivs.

11:49, Trafikolycka, Lilla edet
En personbil har av okänd anledning kört rakt in i en villaträdgård.
Föraren skall enligt inringaren ha tagit sig ur bilen, ambulans på väg. I nuläget finns inga uppgifter om personskador. En bärgningsbil är beställd.

12:10, Brand, Trollhättan
På Tingvallavägen kommer samtal om rökutveckling från en balkong, räddningstjänst på väg.
I nuläget finns inga uppgifter om personskador.
Kl 13.00 En man är misstänkt för att ha eldat på balkongen. Mannen som är i 50-årsåldern är berusad och tas med för tillnyktring, därefter kommer förhör att hållas med honom. Brottsrubrik ännu ej fastställd.

----------------------------------------------------------------

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...