Torsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
22.02 Lidköping, viltolycka
På länsväg 184 vid Vinninga är det en bilist som kör på två vildsvin. I bilen färdades fyra personer som körs till KSS med rygg och nacksmärtor varav en var chockad. 
04.17 Uddevalla, drograttfylleri
Vid Bastiongatan stoppas en lastbilschaufför för kontroll. Chauffören misstänks vara narkotikapåverkad och får följa med för provtagning.
05.43 Skara, trafikolycka
På länsväg 184 vid Härlunda är det en kvinnlig bilist som kör av vägen. Hon körs till KSS med okända skador.
09:08, Brand, Göteborg
Polis och räddningstjänst larmas till Lona Knapes gata med anledning av att det ska brinna i ett tältläger bakom köpcentrat.
Det visar sig att det har brunnit i flera tält och en person blivit brännskadad. Denne körs till Sahlgrenska sjukhuset för vård. Vad som orsakat branden är okänt.
13:47, Brand, Uddevalla
Brand i garage vid Kissleberg.Räddningstjänsten larmas till en brand i ett garage vid Bergsvägen. Polis följer med för att vara behjälplig räddningstjänsten vid behov.
Enligt SOS finns ingen person i fastigheten, inga kända personskador.  
I nuläget leder räddningstjänsten händelsen. Frågor hänvisas till räddningstjänsten.
Brand utan misstanke om brott.

Fler händelser
TROLLHÄTTAN
22:38  FYLLERI           DROTTNINGTORGET
UDDEVALLA
00:39  TRAFIKBROTT       VÄSTERLÅNGGATAN
04:17  RATTFYLLERI       BASTIONGATAN

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onsdag
Sammanfattning för Västra Götaland
22.56 Mölndal, trafikolycka
I korsningen Flugsnapparegatan - Fågelbergsgatan har två bilister kolliderat. En av förarna, en man i 20-årsåldern, förs till sjukhus med smärtor i arm och buk. Den andre föraren misstänks för vårdslöshet i trafik. Båda bilarna bärgas från platsen.
23.42 Borås, drograttfylleri m.m.
På riksväg 40 vid Nabbamotet stoppas en bilist för kontroll. Förare är en man i 40-årsåldern som saknar körkort och visar tecken på narkotikapåverkan. Han tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri samt grov olovlig körning.
05.38 Göteborg, trafikolycka
På Askims Sörgårdsväg har en bilist kört av vägen. Förare är en kvinna som är chockad och klagar på smärtor i nacke och rygg. Hon säger själv att hon väjt för ett rådjur. Ambulans och polis till platsen. Kvinnan förs i ambulans till Sahlgrenska sjukhuset.
09:28, Rattfylleri, Skövde
På Lövängsvägen stoppas en bilist för kontroll.
Föraren, en man i 30-årsåldern, saknar körkort och misstänks vara narkotikapåverkad. Han tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri samt olovlig körning.
11:05, Arbetsplatsolycka, Skara
På Björkelundsgatan har en man ramlat av ett lastbilsflak.
Mannen har vid fallet slagit huvudet i marken och han är förd till sjukhus i Lidköping. Oklart skadeläge. Polisen är på sjukhuset för att prata med mannen.
12:49, Stöld, Skövde
En man har varit inne på Ica Maxi och stulit saker.
Mannen har varit inne i butiken och stoppat en ryggsäck full med varor. Han lämnade sen butiken utan att betala. På vägen ut hotade han personal och väktare innan han försvann från platsen. Polisen är på plats och söker efter mannen och en anmälan om stöld i butik alternativt rån (motvärnsfallet) kommer att upprättas.
15:44, Bråk, Göteborg
Bråk vid skola i Vasastaden. Polis larmas till GTIS Gymnasieskola på Karl Gustavsgatan med anledning av ett bråk på platsen. Ett stort antal ungdomar uppges ha trängt in i skolan och vissa av dessa uppges vara maskerade. Inga uppgifter om personskador.
Kl 15.52: Polis på plats, de tar kontakt med personal från skolan/anmälare. Ej avrapporterat.
19:42, Trafikolycka, singel, Göteborg
En personbil har kört av vägen vid Hagenmotet.
Polisen får in vittnesuppgifter från olycksplatsen som talar om att en personbil kört av vägen och ut på en gräsmatta vid Hagenmotet. Minst två personer har lämnat bilen och sprungit från platsen. De bar på gods som de tog ur bilen. Polis larmas till platsen.
Kl 19.54: Polis på plats. Den aktuella bilen anträffas tom, ej anmäld stulen. En insats inleds på platsen.
Polisen inleder sök med hund från olycksplatsen. Ännu ingen gripen/anträffad.
Kl 20.21:Insaten avslutas, övergår till allmän spaning. Ingen gripen/anträffad.

Fler händelser
Idag finns inga händelser att redovisa

...............................................................................................................................................

Vet ditt barn hur man larmar i en nödsituation?
I dag rings 84 procent av alla nödsamtal till 112 från mobiltelefoner. Eftersom SOS Alarm inte ännu har någon laglig rätt att positionera mobilerna så är det viktigt att veta vilken information larmoperatören behöver.

Som förälder kan det vara bra att gå igenom med sitt barn hur man larmar i en nödsituation på mobilen.
– Det kan handla om en pin-kod som ska knappas in, även om just nödnumret 112 på de allra flesta mobiler kan ringas utan att man först måste låsa upp telefonen, säger Fredrik Norlindh Falk, presstalesperson på SOS Alarm.

– Generellt är barn väldigt duktiga i larmsamtal och svarar bra på SOS-operatörens frågor. De behåller ofta lugnet och fokuserar på samtalet med SOS-operatören trots att situationen runt omkring kan vara stressande och allvarlig.

SOS vill ha möjlighet att positionera
Förr när alla ringde från en fast telefon var det lätt att fastställa var larmet kom ifrån för plats. Idag när majoriteten av larmen kommer från mobiltelefoner är det inte lika lätt.
– Det största problemet med att larma från mobilen är att positioneringen blir svårare. Från fasta telefoner ser vi ju direkt adressen som telefonen är registrerad på, från en mobil ser vi inte den exakta positionen. Här hoppas vi på att få ett godkännande avseende AML (Advanced Mobile Location, reds anm) i lagstiftningen så att vi får möjlighet att positionera den inringande, säger Fredrik Norlindh Falk.

Men det finns så klart uppenbara fördelar med att i stort sett alla i dag har möjlighet att ringa var man än befinner sig.
– Självklart blir det mer lättillgängligt att ringa 112, vilket också är mycket positivt. Idag kan man larma i stort sätt var som helst ifrån vilket är en trygghet för många, säger Fredrik Norlindh Falk.'

TRE ENKLA TIPS OM HUR DU LÄR DITT BARN RINGA 112
-  Visa ditt barn var du brukar ha din mobiltelefon.
-  Visa hur man ringer 112 utan att låsa upp telefonen.
-  Prata med ditt barn om vilken information larmoperatören behöver, t ex namn och adress.
 

Polishelikoptern: Så jobbar vi i luften
Helikopterns kamera följer en motorcykel och rapporterar ner till polisbilen. Några gator bort blir ett stopp. Polisflyget löser allt från nischade specialuppdrag till medborgarlöftenas trafikövervakningsinsatser.
En pilot och en taktisk flygoperatör utgör som regel besättningen för den här typen av uppdrag. Operatören sitter bakom en skärm och styr kameran. Med en styrspak och ett tangentbord går det att zooma in från långa avstånd, låsa kamerans centrumkors på ett fordon, positionera och ganska enkelt få en bra bild över vad som händer på marken.
De tre viktigaste användningsområdena för polisflyget är:
Spaning efter brottslingar och försvunna personer
Räddningstjänstuppdrag
Transporter
Andra vanliga användningsområden är övervakning vid demonstrationer och transport av polisiära resurser som måste komma på plats snabbt, till exempel bombtekniker eller nationella insatsstyrkan.
Styrkan med polisflyget är att polisen kan: färdas snabbt få överblick över stora områden söka av områden som är svårtillgängliga från marken.
Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden och används för uppdrag över hela Sverige.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.

loading...