Grillmästarens a och o

Grillar du med kol eller briketter?

Då är det här något som du behöver veta:

Här är fyra grillmetoder som ger ett bättre resultat.
Och grillrecept längst ner på sidan

Kort sammanfattat finns det fyra olika grillmetoder.

Varje tillvägagångssätt är speciellt riktat mot vad för typ av mat du lägger på grillgallret.

Allt kan nämligen inte grillas på samma sätt.

Det här är vad du behöver veta för att få ett bättre resultat – steg för steg.

Direkt grillmetod

Är perfekt för mindre köttstycken som ska grillas i högst 15 till 20 minuter, exempelvis biffar, kycklingfilé, tigerräkor och hamburgare.

Så här gör du: Tänd grillen och fördela briketterna/kolen över botten. När briketterna/kolen glöder och är täckta av ett tunt lager grå aska är det dags att lägga maten på grillgallret.

Den jämna fördelningen ger lika stark värme under hela grillytan.

Indirekt grillning

Med denna metod finns möjligheten att grilla större saker som kräver minst 20 minuter på grillgallret, exempelvis kalkon, lammstek eller nötstekar.

Så här gör du:

Lägg lika många briketter/kol på båda sidorna av grillen och placera maten mitt på gallret.

50/50-metoden

Anpassat för mat som först ska brynas och sedan grillas en längre tid, exempelvis kycklinglår och fläskfilé.

Så här gör du:

Lägg briketterna/kolen på ena sidan av grillen. Börja med att bryna matbiten ovanför briketterna/kolen, sedan flyttar du maten till den andra sidan av grillen.

Cirkulär grillmetod

Anpassat för stora köttstycken och pizza, bröd eller kakor.

Så här gör du:

Lägg briketterna/kolen i ring runt hela grillen. Lägg maten mitt på gallret.

Här finner du många goda grillrecept >>>


 

Grilla tryggt med gasol i sommar
Att grilla med gasol är både kul och enkelt, men det kan också gå snett. Slitna slangar och dålig rengöring leder till bränder och personskador varje sommar. Så här undviker du farorna och kan grilla tryggt resten av sommaren.

Enligt Myndigheten för samhällsansvar och beredskap skadas femhundra personer per år i samband med grillning. Att grilla är inte farligt, men kräver försiktighet. Stefan Ekvall, Produktchef och grillexpert på Elgiganten, ger sina bästa tips för en trygg och matglad sommar med gasolgrillen (Se tipsen i punktform längre ned på sidan).

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här,  gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Stefan Ekvall, Produktchef på Elgiganten.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt.

– Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas ut säger Stefan Ekvall.

Gasolslangens levnadstid beror mycket på hur man förvarar grillen. Står den i direkt solljus och blir utsatt för väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad. 

– Om grillen står utomhus året runt så kan du förlänga levnadstiden för själva slangen genom att koppla bort den och förvara den inomhus under vinterhalvåret. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong, fortsätter Stefan Ekvall.

Med jämna mellanrum bör du också kontrollera så att slangen inte läcker propangas. Till det behöver du en pensel och en flaska såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

– Om man känner sig osäker på huruvida en spricka är allvarlig eller inte så rekommenderar jag att man köper en ny slang med regulator. Det kostar bara en hundralapp och är en billig säkerhetsinvestering, säger Stefan Ekvall.

Fettbränder
Många bränder i samband med grillning är fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett som samlats i botten av grillen börjar då brinna när det blir tillräckligt varmt.
–  Uppstår det flammor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen.

Så grillar du tryggt med gasol i sommar: 

1) Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (2 delar såpa och 1 del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.
2) Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor. 
3) Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar. 
4) Ha locket öppet när du tänder grillen.
5) Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.
6) Rengör grillen och skydda den med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre

Recept till dagens grillat - Potatispaté med ädelost
Härlig potatisrätt att servera som entrérätt, på buffén eller varför inte till något gott grillat.
En skiva potatispaté med ett par skivor parmaskinka, lite ruccolosallad och några stänk örtkryddad oliv- eller rapsolja blir bra som entrérätt.

Det går bra med vilken potatis som helst, välj Belana, Folva, King Edvard eller annan favoritsort.
Potatispaté med ädelost
4 portioner

1½ kg potatis, Folva, Belana, King Edvard eller favorit
4 ägg
2 dl Crème Fraiche
2½ dl mjölk
2 vitlöksklyftor
100 g ädelost
1 röd paprika
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk salt nymalen svartpeppar

Smörj en 2-liters aluminiumform och lägg ett bakplåtspapper i botten. Skala och skiva potatisen ganska tunt. Hacka vitlöken, smula ädelosten och strimla paprikan ganska fint. Kör ägg, crème fraiche, mjölk, vitlök, ost, paprika tillsammans med rosmarin, timjan, salt och peppar i en mixer till en ganska slät smet. Varva potatis och smet i formen och grädda i 175° ugn i ca 1½ tim tills potatisen är mjuk. Passar bra att serveras tillsammans med det mesta i kött och fiskväg.
Receptmakare: Nils Nilsson

 

 

 

 

Vi finns också på facebook

Gå till vår sida och gilla

Vill du annonsera ?

Vi har tveklöst de bästa priserna

Läs mer här

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.