Ny stormatch till Ullevi -  Inter mot Chelsea
Den 1 augusti möts storlagen på Ullevi. I slutet av sommaren genomförs försäsongsturneringen International Champions Cup på tre kontinenter och med totalt 18 deltagande europeiska lag.
Två matcher kommer spelas på svensk mark, meddelar Stockholm Live i ett pressmeddelande.

Dels mötet mellan Arsenal och Chelsea på Friends arena i Solna den 4 augusti, dels mötet mellan Inter och Chelsea på Ullevi i Göteborg tre dagar tidigare.
– Jätteroligt, jätteroligt! Kombinationen med landskampen mot Peru den 9 juni, så är det fantastiskt att fotbollen är tillbaka här. Vi har haft stormatcher, så kallade "Supermatcher" tidigare, det här är ett litet annat koncept, men jag tror att Ullevi kommer se ut som det brukar under de matcherna, säger Anders Albertsson.

Vid sidan om Arsenal, Chelsea och Inter deltar bland annat Bayern München, Paris Saint-Germain och Manchester City i International Champions Cup. Alla 18 lag kommer spela tre matcher var och det lag som har skrapat ihop flest poäng i slutet av turneringen kommer koras till vinnare.
Biljetterna börjar säljas i maj.

Hovrätten skärper straff för rånare efter överklagande - Utvisningen kvarstår
Två män dömdes tidigare i år efter att ha utfört två rån. Männen ärr 22 respektive 19 år gamla.

Det handlade om personrån i Vänersborg men också om ett rån mot en pizzeria i Uddevalla i september förra året.
Vänersborgs tingsrätt dömde männen för bland annat rån. 22-åringen dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Den yngre fick ett år och sex månaders fängelse.
Männen ville bli frikända och att åtalen skulle ogillas och överklagade också sina domar.
Åklagaren överklagade domen och ville se ett skärpt straff.

Nu skärper Hovrätten straffet. 
Men något gehör får alltså inte männen. I stället skärper hovrätten fängelsestraffen för de båda rånarna.
Hovrätten anser att båda har varit med vid rånen och därför ska dömas lika hårt. Men eftersom den ena mannen är tonåring blir hans fängelsestraff inte lika långt som 22-åringens. Även hovrätten anser att den yngre rånaren ska utvisas när han avtjänat fängelsestraffet.

Man förgrep sig på barn – döms till fängelse
Mannen åtalades för att ha föregripit sig på fyra barn under flera år. Nu frias han från våldtäkt – men döms för sexuellt övergrepp.
Enligt åtalet ska övergreppen ha pågått mellan 2008 och 2017 och mannen ska ha förgripit sig på barnen i bland annat en ladugård och i en bilverkstad. 
Mannen stod åtalad för flera fall av barnvåldtäkt och övergrepp.
Men Vänersborgs tingsrätt friar mannen från våldtäkt av barn. I stället döms mannen för sju fall av sexuellt övergrepp mot två av barnen mellan perioden 2008 till 2011. 
Tingsrätten dömer mannen till åtta månaders fängelse. Två av offrens skadeståndsanspråk avfärdas av tingsrätten, till de två andra offren döms mannen att betala 100 000 kronor totalt.

Nu får Uddevalla pengar till att skapa ny vandringsled mellan Kuröds skalbankar, Ramseröd och Bäveån nedre.
Nu får Uddevalla pengar till att skapa ny vandringsled mellan Kuröds skalbankar, Ramseröd och Bäveån nedre.

Uddevalla får pengar till ny vandringsled vid skalbankar
Uddevalla kommun får 240 000 kronor för att skapa en vandringled mellan tre naturreservat med skalgrusrester. Nu delar länsstyrelsen ut pengar till nya lokala naturvårdsprojekt (LONA).

Satsningen innebär att kommunen skjuter till lika mycket medel för att kunna skapa en rundslinga mellan reservaten Kuröds skalbankar, Ramseröd och Bäveån nedre.
- Det är jätteroligt att vi får pengar till denna satsning. Nu kan vi knyta ihop tre tätortsnära reservat, som är helt unika i sitt slag med sina skalbankar, och göra dem mer tillgängliga för alla, säger Sofia ström, kommunekolog.

Vandringsleden kommer sammanlagt att bli 8 kilometer lång och delvis följa Bohusleden. Nya delar ska byggas till, inklusive en bro över ett vattendrag. Tre större informationstavlor ska sättas upp, en vid varje reservat, och annat informationsmaterial ska tas fram.
- Det här är en satsning på både natur och friluftsliv. Vi vet att det finns en stor efterfrågan från allmänheten om vandringsleder som rundslingor, säger Sofia Ström.

Med den nya vandringsleden ska man exempelvis kunna starta sin vandring vid Skalbanksmuseet, vandra rundslingan och komma tillbaka till samma plats.
Satsningen på vandringsleden som har fått namnet ”Snäckskalstriangeln” är ett samarbete mellan Uddevalla kommun och Bohusläns museum, som driver Skalbanksmuseet.

Segelbåt fastnade i Kungälvsbro
En segelbåt som på måndagseftermiddagen skulle passera under Jordfallsbron fastnade med masten i bron.
Räddningstjänsten larmades till platsen som efter en stunds arbete lyckades få loss masten från bron strax innan klockan 19. Under arbetet stod broklaffen uppe en stund så att man inte kan köra över bron. 

Avbröt stöldförsök av diesel – blev slagen med järnrör
Ett par i Borås vaknade vid fyratiden på natten av liv utanför sitt hus på Nikolaigatan.
När de kom ut höll ser de två unga män som försöker slanga drivmedel från deras husbil utan att lyckashusbil. De hade även brutit upp en dörr till husbilen.
Husbilsägaren vaknar och konfronterar männen som slår husbilsägaren med ett järnrör i huvudet så han börjar blöda innan de försvinner från platsen. Mannen behöver inte föras till sjukhus.
De två unga männen har inte gripits.
- De är misstänkta för misshandel och försök till stöld av diesel, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Sami vann 15 miljoner
I Vänersborg har flera personer blivit miljonärer över helgen i samband med att postkodlotteriet delade ut pengar. Mest fick Sami Rantila som fick över 15,7 miljoner kronor.
Han berättar att det inte varit helt lätt att sova den gångna natten och att han fortfarande känner sig chockad till P4 Väst.
– I morse när jag vaknade och såg lotterna ligga på bordet började jag inse hur mycket pengar det handlar om.
Men han tror inte att livet kommer att ändras så mycket efter vinsten.
– Jag kommer att skaffa ett nytt kök, men jag kommer att fortsätta jobba och kommer att vara samma slags människa som förut säger Sami Rantila.

Rånad på sin mobiltelefon av 4-5 personer
Polis på väg fram till Krutvägen i Kviberg - Göteborg där en ensam person blivit rånad av 4 - 5 personer på sin mobiltelefon vid 16.50 på måndagen. Anmälaren blev slagen ett flertal gånger och sedan fälld till marken. Rånarna springer sedan från platsen då flera vittnen har sett vad som hänt och kommer fram och skrämmer iväg dem. Rånarna springer sedan i riktning mot Kortedala.
Rånarna beskrivs att vara i 15 års åldern. Någon av dem skulle haft en svart vinterjacka, någon skulle haft en färgstark jacka samt någon skulle haft mossgröna byxor på sig.

Pojke rånad när han sålde majblommor
På Frölunda Torg har en ung kille blivit bestulen på pengar.
Killen var på platsen och sålde majblommor när två män kom fram till honom. Den ene ville köpa majblommor och tog upp en hundralapp som han trixade och trollade med framför killen, detta för att distrahera honom. Under tiden tog den andre mannen pengar från killens jackficka. Därefter försvann männen från platsen och killen fick hjälp av en väktare att ringa polisen vid 16.15 på måndagen. Det är oklart hur mycket pengar männen fick med sig och ingen är gripen.

Väktare överfallen i butik av flera män
På ICA Kvantum i Nödinge larmar en väktare polisen efter att ha blivit misshandlad klockan 14.40 på måndagen.
Väktaren stoppade tre män som varit inne i butiken och snattat. I samband med det misshandlar männen väktaren och sticker från platsen. Väktaren ska inte vara i behov av vård. Polisen är på plats och söker efter de misstänkta männen.
15.40 Polisen skriver en anmälan om rån (motvärnsfallet) samt två anmälningar om våld mot tjänsteman.

Polis och tull i jakt vid norska gränsen
Polis och tull söker efter tre polskregistrerade bilar som försökt preja ett tullfordon och flytt från en kontroll på tullstationen i Svinesund vid norska gränsen.

– Vi beordrade ut tre polisbilar i Fyrbodal, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Händelsen inträffade på måndagen strax efter lunchtid när tullen vid Svinesund ville kontrollera tre polskregistrerade personbilar.
Det är oklart om bilarna kom från den svenska eller norska sidan
Men förarna körde förbi kontrollen och vidare ut på E6.
Uppgifter säger att de försökt preja ett tullfordon på motorvägen i riktning söderut.
– Klockan skall tullen ha kontaktat oss 13.28 och bad om assistans i sökandet efter att en av bilarna försökt preja en av tullbilarna. Vi beordrade ut tre polisbilar i ör att titta efter de här bilarna, men inte hittat någoon av bilarna ännu, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson vid 14:30.

Snart klart - Tonåringar får gratis sommarlovskort
Att tonåringar får resa gratis med kollektivtrafiken under sommaren är nu nära. Enligt kollektivtrafiknämndens ordförande så är det bara formalia kvar.
Regeringen har sagt ja till att ge tonåringar fri kollektivtrafik under sommaren. 
Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet lagt in 350 miljoner kronor per år i budgeten 2018-2020 för att skolungdomar ska kunna ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter på lika villkor.
Det slutgiltigt besked från regeringen ska komma vid månadsskiftet.

Sommarlovskortet gäller för de ungdomar som gått ur sjätteklass upp till de som ska börja tredje året på gymnasiet. Men det statliga bidraget kommer inte att täcka kostande helt.
I Västra Götaland har regionen beräknat att sommarlovskortet för alla ungdomar kommer att kosta mellan 60-65 miljoner kronor per år, men regeringen har meddelat att enbart betala ut drygt 57 miljoner kronor per år till regionen.
Men det är inget som kommer att stoppa införandet menar Ulrika Frick.
– Vi har räknat på det och vet redan nu att pengarna från staten inte kommer att räcka, men vi har sagt att vi kommer att lösa det på det ena eller andra sättet.
Kortet kommer att gälla för ungdomar i 100 dagar i hela regionen.

Trafikinsatsvecka med fokus på hastighet
Vecka 16 genomförs en nationell trafikinsatsvecka. Att sänka medelhastigheten är en av de viktigaste parametrarna för att rädda liv på våra vägar.
Målet som riksdagen satt upp är att antalet döda i trafiken ska begränsas till högst 220 per år till år 2020. Att sänka medelhastigheten är en av de viktigaste parametrarna för att rädda liv på våra vägar, därför är det också viktigt med en ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön från polisens sida.
– Även små överträdelser påverkar trafiksäkerheten. Det finns till exempel en rimlig chans för en oskyddad trafikant att klara en kollision med ett motorfordon i 30-40 km/h. Därför är detta en vanlig hastighetsgräns utanför skolor och i stadskärnorna där personer i stor omfattning går eller cyklar, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, Polismyndigheten.
Under vecka 16 kommer samtliga medlemsländer i EU att ha en trafikvecka med ökat fokus på hastighetskontroller. Kontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video/pilot-fordon.
– Den som kör över hastighetsgränsen löper alltid risk att fastna i våra kontroller. Vår målsättning är att få människor att förstå varför de ska lätta på gasen. Både för deras egen skull och för medtrafikanternas säkerhet, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, Polismyndigheten.

Okända män trängde in i lägenhet och rånade de boende
En lägenhetsinnehavare vid Bangatan i Vänersborg uppger att två okända män kommit in i hans lägenhet. De har plockat åt sig tillhörigheter ur lägenheten och sedan bundit lägenhetsinnehavaren. Sedan försvinner männen ut ur lägenheten. Efter ca tio minuter kan offret ta sig loss och larma polis vid Kl 20.57 på söndagskvällen.
Offret uppger att han hade stämt träff med en person och när det ringer på dörren så tränger sig de två okända männen in i bostaden.
Offret har inga fysiska skador, inget behov av ambulans. Offret upptäcker även att bilnycklar saknas och något senare även att bilen är borta. Polis åker till platsen, bilen blir efterlyst. Lägenheten spärras av för teknisk undersökning.
Anmälan upprättas med rubricering rån. Bilen är inte återfunnen, ingen gripen.  

Man misstänks våldtagit och fotograferat flicka – nu åtalas han
Mannen hade sex och fotograferade flickan naken. Bilderna spred han via sociala medier. Nu står mannen åtalad för flera fall av barnvåldtäkt.
Det var på nyårsnatten 2017 som mannen i 30-årsåldern berättade att han hade haft ett förhållande med flickan, som är i tidiga tonåren. 
I över ett års tid ska mannen vid flera tillfällen haft sex med flickan som har en intellektuell funktionsnedsättning enligt åtalet. Han ska också ha fotograferat henne naken vid flera tillfällen. 

I början av 2018 öppnade mannen ett Instagram-konto i flickans namn och publicerade där flera bilder på flickan i naket tillstånd. Bilderna spreds på sociala medier till flickans skolkompisar.
Därför står mannen inte bara åtalad för barnvåldtäkt utan också grovt förtal och olaga integritetsintrång.

Enligt åtalet i Uddevalla tingsrätt ska mannen också ha varit kontrollerande och svartsjuk.
Flickan ska vid tillfällen ha fått visa vad hon haft på sig och vilka hon träffat under dagen. 
Mannen erkänner delar av händelseförloppet men vill att de sexuellla kontaktarna ska rubriceras, inte som våldtäkt, utan sexuellt utnyttjande av barn. I andra delar förnekar mannen brott helt. 

Man slog sönder inredning på pub
En man grips av ordningsvakter efter att han slagit sönder delar av inredningen på en pub på Kungsgatan i Trollhätan på lördagskvällen. Innan polis anländer försöker mannen springa från platsen men fångades in av ordningsvakterna efter en kortare språngmarsch. Mannen får åka med till polisstationen för att först sova ruset av sig och sen höras angående händelsen. Mannen är nu misstänkt för bland annat skadegörelse.
 

Håll koll på underhållsarbetena i tunnlarna i Göteborg med hjälp av vårt veckoschema
Tre tunnlar i Göteborg berörs av nattliga underhållsarbeten den kommande veckan: det gäller Götatunneln, Tingstadstunneln och Lundbytunneln.
Brandbekämpningssystem i Götatunneln

I Götatunneln pågår sedan i höstas ett arbete med att installera ett brandbekämpningssystem. Arbetet pågår nu i det norra röret där man beräknas vara sysselsatta till maj. Den kommande veckan är det norra röret – där trafiken går i riktning mot Järntorget – stängt enligt följande schema:
- 15-16 april kl 21:00-05:30.
- 16-17 april kl 21:00-05:30.
- 17-18 april kl 21:00-05:30.
- 18-19 april kl 21:00-05:30.
- 19-20 april kl 21:00-05:30.
- 20-21 april kl 21:00-05:30.

Under tiden som det norra röret i Götatunneln är stängt leds trafiken från Lilla Bommen i riktning mot Järntorget om på lokala gator med hjälp av orange skyltning. Planera din körning och tänk på att nedsatt framkomlighet gäller.

Underhållsarbete i Tingstadstunneln… 
Den kommande veckan är det östra röret i Tingstadstunneln – där trafiken går i riktning mot Hisingen – stängt den 16-17 april kl 22:00-05:00. 
Under tiden som det östra röret i Tingstadstunneln är stängt leds trafiken från centrum mot Hisingen om så att trafiken blir dubbelriktad i det västra röret.

…och i Lundbytunneln 
Den kommande veckan pågår arbete i Lundbytunnelns norra rör vid följande tidpunkter:
- 17-18 april kl 20:00-05:30 
- 19-20 april kl 20:00-05:30 

Under tiden som detta arbete pågår är det norra röret stängt. Trafiken i det norra röret, som går i riktning mot Älvsborgsbron, leds om så att trafiken blir dubbelriktad i södra röret. 
I veckan pågår arbete även i det södra röret, närmare bestämt den 18-19 april kl 20:00-05:30. Under tiden som detta arbete pågår är det södra röret stängt. Trafiken i det södra röret, som går i riktning mot centrum, hänvisas istället via Yrvädersgatan och Hjalmar Brantingsgatan. Följ orange vägvisning.

Streetracetävling orsakade olycka på E45
Två bilar var vid midnatt, natten till söndagen inblandade i en våldsam krasch på E45 i höjd med Surtemotet i Ale kommun, när en olaglig streetracetävling pågick.
Polis var redan på väg till platsen efter tips från allmänheten, när larmet om olyckan kom vid 23:59.
-De här personerna vid vägkanten höll på att sätta upp lampor och personen som körde bilen på uppfattade inte situationen och körde in i den parkerade bilen säger polisens presstalesperson Ulla Brehm
En kvinna fördes till sjukhus med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset. Oklart hur skadad kvinnan blev.
Uppdaterad
Enligt de uppgifter som polisen fått skulle kvinnan inte ha deltagit i street racet utan befann sig på platsen som publik. Under söndagsförmiddagen uppger Sahlgrenskas pressjour att hennes tillstånd är stabilt.. 

MC-förare i olycka - förd till sjukhus i ambulanshelikopter
En mc-förare befaras svårt skadad efter en olycka i Ale kommun.
Larmet om olyckan ringdes in till SOS Alarm klockan 18.49 på lördagen.
Vägen där olyckan inträffade har stängdes av under räddningsarbetet och föraren har transporteras i ambulanshelikopter till sjukhus. 
Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentralsäger att mc-föraren blöder från huvudet, men ska vara vaken. I nuläget handlar det om en singelolycka med en motorcykel som har gått vält säger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.
Vid 19.15 berättade hon att två ambulanser, en ambulanshelikopter var framme vid olycksplatsen.
Vid 19.30-tiden hade SOS Alarm ingen information om personens skadeläge.
 

Boende tog sig ut ur brinnande villa
Under natten mot lördag larmades räddningstjänsten till Frändefors, där det börjat brinna i en villa. De boende upptäckte vid 02-tiden att det kom rök från källaren.
De boende lyckades ta sig ut och ingen människa ska ha skadats.
Branden började, av okänd anledning, i källaren och spred sig upp i huset.
Räddningsstyrkorna från Brålanda och Vänersborg kunde dock hindra branden från att spridas vidare i huset.
Enligt räddningstjänsten brandskadades källaren och övriga delar av huset rökskadades.
Vid 03.15 var branden släckt, men huset rökfyllt. Hela insatsen avslutades på lördagsmorgonen vid sjutiden.

Tre bilbränder i Västra Götaland
Polis och räddningstjänst har under natten blivigt utlarmade till tre bilbränder under den gångna natten i Västra Götaland.
Första bilbranden inträffade klockan 01.30 natten till Lördagen i Göteborg, 
Räddningstjänst samt polis till en gångbana invid Svalebogatan där en bil skall brinna. Branden släcks och patrullen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

Vid 03.02 natten till lördagen kom nästa larm i Göteborg
Räddningstjänst samt polis till Astronomgatan där en bil skall brinna. Branden släcks och patrullen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

och slutligen klockan 05.33 på lördagsmorgonen i Vänersborg
Räddningstjänst samt polis till Petersbergsvägen där en bil skall brinna. Branden släcks och patrullen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

Under helgen kommer cirka 2000 ungdomar att städa stränderna utefter Västkusten
Den årligt återkommande städningen av den svenska kusten startar i helgen. Premiären sker på västkusten där cirka 2000 idrottsungdomar kommer att plocka skräp från Strömstad i norr till Laholm i söder.

Det är idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige som är ansvariga för den landsomfattande städningen. Årets mål är att få ut 30 000 städande idrottsungdomar i hela Sverige.
Dessutom innebär städningen en ersättning till klubbkassan.

Det gjorts beräkningar som visar att plastmängder motsvarande 120 badkar fyllda med plast per dygn flyter i land bara längs västkusten. Så det är mycket därför som premiären av städningen sker i den här landsändan.
Bara i helgen räknar man med att plocka upp 20 ton skräp. 

Kemiska stridsmedel utanför Måseskär - forskare vill se ett lokalt trålförbud​​​​​​​
I vattnen vid Måseskär orsakar fisketrålare att gifter från dumpade kemiska stridsmedel från andra världskriget sprids i miljön, och nu vill forskare se ett lokalt trålförbud.  Utanför Måseskär, som är ett populärt fiskeområde, ligger troligen närmare 20 000 ton kemiska stridsmedel, som sänktes ombord på båtar efter andra världskriget.
Behållarna innehåller senapsgas, utblandat med arsenik, och det är arseniken som sprids ut i havsmiljön när trålarna rör om på botten.
Men eftersom fartyg från flera länder fiskar i området så måste ett beslut om fiskeförbud fattas av EU, och där är det en känslig fråga, skriver TT.

14 asylsökande rymde från Migrationsverkets förvar i Kållered
14 personer ska på torsdagskvällen ha rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered. Uppgifterna bekräftas av gränspolisen och enligt preliminära uppgifter ska de ha tagit sig ut genom ett fönster.

Det var Blankspot som var först med att rapportera om rymningen. Uppgifterna bekräftas av gränspolisen.
– Det är ett antal som tagit sig ur förvaret under natten. Polisen har varit ute och sökt utan att få tag i dem, säger Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen i region Väst.

Exakt hur själva rymningen gått till är inte klart men enligt de första uppgifterna ska personerna tagit sig ur genom ett fönster. Mikael Holmgren anser att rymningen är mycket allvarlig.
– Det är givetvis synnerligen dumt, det är inte så lätt att få tag på de här männen. De sitter ju i förvar för att de inte vill lämna landet frilvilligt.

Enligt vakthavande befäl Göran Carlbom så åkte polisen ut till förvaret när de fick informationen på torsdagen.
– Vi åkte ut och gjorde iakttagelser och för att säkerställa att ingen av de som arbetar där hade utsatts för brott, berättar han.
Det ska inte ha förekommit något våld och det finns ingen brottsmisstanke bakom rymningen enligt polisen.
Enligt uppgifter till Blankspot ska det funnits 65 personer på förvaret vid rymningen och fler hade kunnat lämna om de velat.

Sällan så många rymlingar
Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att det är relativt ovanligt att personer rymmer från förvar och att det sällan rör sig om så många personer.
– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren, säger Torbjörn Nyberg, avdelningschef för förvar i pressmeddelandet.
Texten uppdateras

Flest anmälda våldsbrott i Uddevalla
Uddevalla är den kommun i vårt område där flest våldsbrott anmäldes under 2017. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Förra året anmäldes 1 081 våldsbrott per 100 000 invånare i Sverige. På kommunnivå varierar siffran från 1 720 i Ljusnarsberg i Örebro län ner till 322 i Hammarö i Värmland. Det visar statistik från BRÅ som Nyhetsbyrån Siren har hämtat från Kommun- och landstingsdatabasen.
– När det gäller de flesta brottstyper, så är det färre brott som anmäls än som begås, säger Stina Söderman, utredare på Brottsförebyggande rådet.
I vårt område ligger Uddevalla i topp över de kommuner där flest våldsbrott anmäls. Där anmäldes förra året anmäldes 1 074 våldsbrott.

Byggen inleds vid Kungälvsmotet och E6
Den 16 april inleds ombyggnationen av den västra sidan av Kungälvsmotet på allvar. Räkna med påverkan på trafiken.
Ett flertal trafikpåverkande projekt pågår som bekant i Kungälv, där ombyggnationen av Kungälvsmotet går in i ett nytt skede. Så här ser läget ut just nu för de olika projekten: 

Kungälvsmotet 
På den östra sidan av motet är rampsystemet färdigt, och så snart tjälen har gått ur jorden ska vägen här få en ny beläggning. Läs mer om detta beläggningsarbete här.
På den västra sidan av motet ska påfarten till E6 mot Göteborg göras om till en rondell, samtidigt som ett nytt busskörfält ska anläggas på väg 168 från Christian IV:s väg fram till den nya rondellen. Arbetet inleds med förberedande etableringar vecka 15 och från och med den 16 april inleds själva byggena. Projektet beräknas i sin helhet vara klart under vintern 2018. 
Under tiden som byggnationen på den västra sidan av Kungälvsmotet pågår kommer trafiken att etappvis ledas via ett körfält istället för nuvarande två mellan Christian IV:s väg och påfarten mot Göteborg. Räkna därför med långsammare trafik på denna sträcka. 

Gång- och cykelbro över E6
En bro för fotgängare och cyklister byggs över E6 i höjd med Kungälvs nya resecentrum. Byggnationen pågår och beräknas vara klart i vår. Fram tills dess är körfälten förbi arbetsområdet avsmalnande, vilket innebär långsammare trafik. 
Korsningen Uddevallavägen-Romelandavägen-Marstrandsvägen 
Ombyggnationen av korsningen öster om E6 där Uddevallavägen, Romelandavägen och Marstrandsvägen möts inleddes i mars och beräknas pågå till våren 2019. Byggnationen görs för att öka trafikflödet och minska köerna i Kungälv. Under tiden som byggnationen pågår gäller försämrad framkomlighet i området. Läs mer om detta arbete här. 

Nordreälvbron 
Hösten 2018 inleds de omfattande arbetena på Nordreälvbron som innebär att busskörfält ska anläggas, bron ska renoveras och klaffarna ska bort. När busskörfälten väl har anlagts kommer bussarna att ha egna körfält i bägge riktningar på E6 hela vägen mellan Göteborg och Kungälvs nya resecentrum. 

Kungälvs resecentrum
Byggnationen av Kungälvs resecentrum är inne i sitt slutskede och invigs 29 april 2018. Resecentrumet kommer att koppla ihop den regionala och lokala kollektivtrafiken och bli en stor knutpunkt för busstrafiken med tio hållplatslägen. 

Slagsmål vid gymnasie – en knivskuren
En person knivskars på torsdagseftermiddagen i ett slagsmål i anslutning till gymnasielokaler i Mölndal. Flera vittnen oberoende av varandra ringer in om ett större slagsmål varför polis larmas fram till platsen vid 14-tiden på torsdagen. Enligt polisen är mellan åtta och tio personer inblandade i bråket.

Den knivskurne personen har förts med ambulans till sjukhus. Enligt polisen ska personen vara skadad i ryggen och i låret. Personens tillstånd är än så länge oklart. Polisen söker nu efter gärningsmannen i närområdet, men har ännu inte lyckats gripa någon.
– Det har varit ett större slagsmål. Den här personen som vi söker är misstänkt för brott. Jag vet inte ännu hur det är med brottsmisstankarna mot de andra inblandade, säger polisens presstalesperson, Christer Fuxborg.

Platsen avspärrad i avvaktan på en teknisk undersökning. Platsen där själva knivskärningen har ägt rum skall vara inne på Krokslättsgymnasiet. Händelsen rubriceras i nuläget som grov misshandel.
 

Mc i singelolycka - en person till sjukhus
En motorcyklist som kört av vägen klockan 12:00 på torsdagen i Kungälv.
Olyckan har inträffat på Romelandavägen vid Selma Lagerlöfs gata. Enligt uppgift från platsen har en bilist inte iaktagit väjningsplikt vid korsningen och motorcyklisten har då för att undvika kollision kört av vägen.  Motorcyklisten körd i ambulans till sjukhus för kontroll (dock inga skador i samband med olyckan). Polispatrullen skriver en rapport om trafikolyckan.

Allt fler äldre blir skuldsatta
Antalet skuldsatta seniorer i Västra Götaland har ökat under de senaste åren. Tillsammans utgör seniorernas skulder nu över tre miljarder kronor.
Under de två senaste åren har antalet seniorer som brottas med skulder ökat med 300 personer, enligt siffror från Kronofogden. Förra året var 5 856 personer över 65 år registrerade hos Kronofogden med skulder som tillsammans överstiger tre miljarder kronor.
Enligt Anna-Karin Lindahl på Kronofogden är en av orsakerna att pensionärerna blir fler och fler och då är det naturligt att antalet skuldsatta seniorer ökar.
– En förändrad livssituation som påverkar ekonomin kan leda till skuldsättning. Pensionen är ju en sådan förändrad livssituation.
På Göteborgs budget- och skuldrådgivning har man också märkt av en ökning i antalet pensionärer som söker hjälp.
– Sedan hösten 2015 har vi gjort en ökad insats mot pensionärer på uppdrag av kommunledningen. En delförklaring till ökningen kan vara att pensionärer i dag vet att vi finns och att de hittar till oss, säger budget- och skuldrådgivare Magnus Westerlund.

Statistik skuldsatta seniorer i Västra Götaland:
2015: Antal: 5593, Skuldbelopp: 2 886 707 387
2016: Antal: 5786, Skuldbelopp: 2 873 711 195
2017: Antal: 5856, Skuldbelopp: 3 081 664 322
Källa: Kronofogden.

Tio återvändare lämnade Göteborg i måndags
Måndagen 9 april genomfördes en EU-gemensam återvändandeoperation till Afghanistan, och ett chartrat flygplan med tio återvändare från Sverige lämnade Landvetter flygplats ca kl. 22.

Av dessa var fyra ärenden dömda till utvisning på grund av brott, och sex var överlämnade från Migrationsverket. I ett annat EU-land plockades ytterligare återvändare och personal upp, och vid ankomst till Kabul accepterades samtliga 27 återvändare av afghanska myndigheter.

På den senaste listan som skickades till afghanska myndigheter fanns 61 anmälda återvändare till de 25 platser som Sverige hade tilldelats, men av olika skäl avbokades 43 återvändare, bland annat lämnade 30 personer in ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier sent i processen, fyra fick ny prövning, i ett fall ansökte ett FN-organ om inhibition, och två personer var avvikna. Åtta personer från listan var också redan utresta, varav sju till Afghanistan och en till ett annat EU-land inom ramen för Dublinförordningen.

Utanför förvaret i Kållered och vid Landvetter flygplats fanns flera personer på plats för att protestera mot utvisningarna, och åtta personer greps för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakt.
- Polisens roll är både att se till att beslut om utvisning verkställs, samt att säkerställa att de personer som vill demonstrera och protestera mot sådana beslut kan göra det på ett säkert sätt. Det är en svår balans mellan uppdragen, men det illustrerar på ett bra sätt bredden i uppdrag och utmaningar för polisen, säger Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen vid Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.
 

Äldre kvinna blir rånad på sin halskedja
Händelsen sker i anslutning till hållplatsen Hisingskärra Centrum.
Polis kontaktas klockan 14.28 på onsdagen.
Det är en ung kille med keps samt mörkklädd som rånar kvinnan på hennes halskedja. I skrivande stund är det lite oklart hur det hela har skett då kvinnan är mycket skärrad samt chockad efter händelsen. Polis på väg fram för att försöka få uppgifter till en anmälan samt söka av i närområdet.
Kvinna blev frånryckt sin halskedja i samband med att hon gick av bussen. Hon uppskattar killen att vara ca 15 år. Allt går väldigt fort och kvinnan fick inga fysiska skador i samband med det inträffade, ingen gripen i nuläget.

Man gripen på onsdagen för knivattacken i Skee
På onsdagsmorgonen grep polisen en misstänkt gärningsman.
å måndagskvällen blev en man i 40-årsåldern knivskuren i benet och slagen i huvudet i sin bostad i Skee.
Det var strax efter klockan 20.00 på måndagskvällen som polisen fick larm om en misshandel där en man i 40-årsåldern hade ringt till SOS Alarm och uppgett att han blivit knivskuren i sin bostad i Skee.

När polisen och ambulans anlände till platsen visade det sig att han blivit knivskuren i ena vaden och blivit slagen i huvudet med ett tillhygge och blev körd med ambulans till Näl
Mannen kunde trotts skador lämna uppgifter till polisen. om den misstänkte gärningsmannen som lämnat platsen i bil.
Det handlar om en man i 50-årsåldern som den målsägande har pekat ut som den skyldige.
Polisen inledde en förundersökning gällande grov misshandel och började spaningsarbetet efter Polisen i  i Uddevalla kunde på onsdagen berätta att man gripit en man tidigt på onsdagsmorgonen i Strömstadsområdets.
 

Kvinna frias – trotts att hon ljög
En kvinna i 20-årsåldern påstods i förhör ha ljugit och på så sätt skyddat en av de två livstidsdömda gärningsmännen från skjutningen på Vår Krog & Bar.
Nu frias hon från misstankarna om grovt skyddande av brottsling.
Kvinnan som nu frias ska ha varit villig att vittna i rättegången där två män dömdes till livstids fängelse för morden på Vår Krog & Bar, då två personer dödades. Men enligt åklagaren ljög kvinnan under förhören.

Kvinnan uppges ha gett en av gärningsmännen alibi för tidpunkten då morden begicks. Enligt kvinnan befann sig mannen på en helt annan plats, i sällskap med kvinnan. Men enligt åklagaren stämmer inte uppgifterna och bland annat hänvisar man till en analys som gjorts av deras mobiltrafik, som tyder på att de inte befunnit sig på samma plats vid tillfället. Under utredningens gång ska kvinnan också ha ändrat sin berättelse flera gånger.

Kvinnan frikänns nu av Göteborgs tingsrätt. Anledningen är att rätten kommit fram till att det kvinnan gjort inte är straffbart enligt lagen om skyddande av brottsling. Detta trots att man slagit fast att kvinnans uppgifter inte stämmer. Av domen framgår också att tingsrätten inte anser att kvinnans uppgifter har bidragit till att undanröja bevis eller dölja uppgifter om gärningsmannen.

Totalt åtalades åtta män, misstänkta för inblandning i morden på Vår Krog & Bar, 2015. En av dem friades helt i hovrätten, medan sju dömdes till fängelse. Två av männen dömdes till livstids fängelse. Samtliga dömdes för medhjälp till mord, och ingen för mord, eftersom det inte kunde klarläggas vem som gjorde vad.

Alcazar avskedsföreställning till Göteborg med "20 years of disco - Mission completed"
I 20 år har Alcazar spridit sin kärlek till det svenska folket och resten av världen, men i februari meddelade gruppen att de gör en avskedsturné i höst med namnet "20 years of disco - Mission completed". Nu är det dessutom klart med en längre spelperiod på The Theatre, Gothia Towers under perioden 22 november – 15 december. Biljetterna till Göteborg släpps den 25 april.

I februari kom Alcazars nya singel "In the name of love", skriven av Linnea & Joy Deb, och i anslutning till det meddelade gruppen att de lägger ned, efter 20 år tillsammans. Men först laddar de för en höstturné som nu även inkluderar 14 konsertkvällar i Göteborg på The Theatre, Gothia Towers under november och december.
 
Alcazar bestod till en början av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Annikafiore Kjaergaard. Trion nådde stora framgångar i Sverige med sin första singel "Shine On" och med "Crying at the Discoteque" fick gruppen sitt stora genombrott i Europa. I december 2002 blev Alcazar en kvartett när Magnus Carlsson blev medlem i gruppen och 2007 skedde ytterligare en förändring vid en engångsspelning i London då de bjöd in vännen Lina Hedlund. Succén var ett faktum, Alcazar blev då återigen en trio bestående av Tess, Lina och Andreas. 

Alcazar har släppt fyra studioalbum, åtskilliga hitsamlingar och sålt miljontals singlar. Deras spektakulära historia rymmer också flertalet framgångsrika år med Melodifestivalen och en erövring av scener både i Sverige och internationellt. Efter den bejublade krogshowen "Disco Defenders" är det återigen dags att inta livescenen. Hösten 2018 ger sig Alcazar ut på en rikstäckande turné, "20 years of disco – Mission completed", som blir bandets allra sista resa tillsammans.

Turnéplan – 20 years of disco – Mission completed
5 oktober – Halmstad, Halmstad Arena
6 oktober – Skövde, Arena Skövde
12 oktober – Örebro, Conventum Arena
13 oktober – Falun, Jalas Arena
19 oktober – Västerås, Bombardier Arena
20 oktober – Malmö, Baltiska Hallen
26 oktober – Linköping, Saab Arena
27 oktober – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
2 november – Kristianstad, Kristianstad Arena
3 november – Växjö, Fortnox Arena
9 november – Luleå, Luleå Energi Arena
10 november – Umeå, Umeå Energi Arena
16 november – Uppsala, IFU Arena
17 november – Gävle, Gavlehovshallen
22 november – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
23 november – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
24 november – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
29 november – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
30 november – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
1 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
6 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
7 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
8 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (14:00 & 21:00, biljettsläpp 25 april)
13 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
14 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (biljettsläpp 25 april)
15 december – Göteborg, The Theatre, Gothia Towers (14:00 & 21:00, biljettsläpp 25 april)

Svarta Range Rover eftersöks efter två smash and grab-kupper
Under natten har två smash and grab-kupper ägt rum i Västsverige. En svart Range Rover körde först in i en livsmedelsbutik i Falkenberg vid 04.49.
En timme senare backade en likadan bil in i ett skyltfönster på en parfymbutik i Högsbo i Göteborg vid 05.43. Polisen misstänker nu att det rör sig om samma gärningsmän.
Dessutom att det är samma bil som varit inblandad i en liknande kupp vid Hemköp i Mölnlycke sedan tidigare.

Exakt vad de fick med sig från butiken är i nuläget oklart, men polisen misstänker att det rörde sig om en tobaksstöld och parfym med ett stort godsvärde.
Därifrån har polisen även bra övervakningsbilder på en falskregistrerad svart bil som vi alltså misstänker är samma bil som använts i Falkenberg.

Polisen ber om tips
Just nu håller polisen på med tekniska undersökningar på platserna.
Man undersöker övervakningsfilmerna samt knackar dörr för att prata med eventuella vittnen. 
I och med att man misstänker att bilen varit involverad i tidigare smash and grab-kupper så vill polisen gärna ha tips från allmänheten rörande den svarta Range Rover man sett vid alla tre tillfällen. Har du tips till polisen ringer du 114 14.

Foto Trafikkontoret Göteborg
Foto Trafikkontoret Göteborg

Lastfartyg körde in i skydd till Götaälvbron
Ett lastfartyg körde på ett av Götaälvbrons påseglingsskydd natten till den 6 april. Det skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.
Nu arbetar staden tillsammans med Sjöfartsverket för att säkerhetsställa så att fartyg i fortsättningen ska kunna passera Götaälvbron.
Hittills är fem fartyg som skulle norrut, uppåt i älven stoppade, och ett fartyg som var på väg ut ur älven är också stoppat.enligt Sjöfartsverket.
Varken Götaälvbrons konstruktion eller funktionalitet tog dock skada i samband med olyckan, skriver Göteborgs stad i pressmeddelandet.
Påseglingsskyddet, som ska skydda fartyg från att köra in i bropelarna, fungerade därför som det skulle. Enligt samma pressmeddelande.

Besked under onsdag
Sjöfartsverket, som ansvarar för fartygstrafiken, och Göteborgs Stads trafikkontor som äger bron, har sett över skadorna under tisdagen.
I morgon onsdag kommer besked om hur lång tid det kommer att ta innan det här påseglingsskyddet är lagat-

Trafiken uppe på bron påverkas inte av olyckan.
Själva bron är inte skadad, utan bara ett av skydden som finns runt brofästena
Orsaken är oklar
Skulle en liknande incident hända igen på samma ställe är det däremot stor risk att bron skadas rejält. Därav försiktigheten med att släppa igenom fartyg.
Sjöfartsverket kunde i går inte uppge anledningen till att ett lastfartyg navigerat fel och skadat påseglingsskyddet. Det kommer att ske en utredning kring olyckan.

Drog kniv på polisstationen
En man i 35-årsåldern och hemmahörande i Trollhättan greps och anhölls under måndagen, misstänkt för narkotikabrott. Efter en husrannsakan hittades mer narkotika och på polisstationen drog mannen även kniv mot polisen.
Mannen har ett flertal gånger under de senaste månaderna påträffats med narkotika på sig och häktades på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för tre fall av narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Skadegörelse genom brand på boende i Vänersborg
Klockan 02:21, natten till tisdagen larmas räddningstjänst och polis till Restad Gård i Vänersborg av personal då ett brandlarm gått.
På en toalett har någon startat en brand som taget sig i väggen. Räddningstjänsten är snabbt på plats och släcker elden. En anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad.
 

Grov misshandel - Man knivskuren i bostad
En man ringer SOS klockan 20.07 på måndagskvällen i Strömstad och uppger att han blivit knivskuren i sin bostad vid Skeevägen. Oklara omständigheter. Oklart då det gäller skadeläge.  
Polis och ambulans på plats. Den skadade har en skada i en vad, oklar omfattning, han har även en huvudskada efter ett slag med någon typ av tillhygge. Ambulanspersonalen ser över skadan på plats. Den skadade mannen kommer dock att föras till sjukhus/NÄL.  
Polisen följer upp tips om en eventuell gärningsman, ännu ingen gripen.

Larm om knivskuren i bostad
Polisen får in ett telefonsamtal via SOS klockan 18:35 på måndagen om att en man ska ha blivit knivskuren vid en bostad vid Decembergatan i Göteborg.
Enligt de uppgifter som lämnas på telefon så har en man av okänd anledning attackerat den skadade utanför fastigheten. På plats fanns även en annan man, vän till den skadade. De båda har sedan tagit sig upp i en lägenhet och larmar polis. Den man som utfört gärningen uppges ha lämnat platsen springande.
Offret har enligt egen utsaga ett sår på en arm, ca 2-3 cm långt.  
Polis och ambulans åker till adressen. Polisen finns på plats och har tagit sig in i lägenheten.
Den skadade har avförts med hjälp av ambulans till sjukhus, troligen lindrigt skadad. Polisen tar uppgifter för anmälan. I nuläget ingen gripen.   

Person fastkedjad under buss
Ett-30-tal personer blockerar en linjebuss utanför Migrationsverkets förvar i Kållered. Polisen håller just nu på att försöka ta lös en fastkedjad person under bussen på måndagseftermiddagen.
– Vi försöker med hjälp av bultsaxar och diverse andra verktyg att få loss den sista personen under bussen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Enligt honom var det lugnt tills för en liten stund sedan, och då det 30-talet demonstranterna såg en linjebuss komma så satte de sig ner på vägen för att blockera bussens framfart.
Blockerar utfarten
– Det har gjorts liknande aktioner tidigare så det här var planerat från demonstranternas sida. Bussen står nu så dumt till att den blockerar utfarten från förvaret så bussen som ska ta de utvisade till Landvetter kommer inte att ta sig fram som det ser ut nu, säger Christer Fuxborg.
Just nu håller ett antal personer att identifieras och höras på platsen.

Moped i trafikolycka med bil
En moped och en personbil har krockat på väg 604 mellan Ytterby och Hältorp i Kungälvs kommun vid 16-tiden på måndagen. Vägen är tillfälligt avstängd i bägge riktningar.
Orsaken till olyckan är i nuläget oklart.
– En personbil har blivit påkörd bakifrån, det är allt jag vet i nuläget, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson
Vid halv fem meddelade SOS alarm att räddningstjänsten var på väg bort från platsen, men att det har varit stor trafikpåverkan.
Mopedisten fördes till Kungälvs sjukhus, skadeläget var vid 17.30 oklart. Trafiken rullar vid platsen igen, sedan 17-tiden.
 

Foto Norska tullen
Foto Norska tullen

Rekordbeslag vid Svinesund – knark för 100 miljoner beslagtaget
Tack vare den erfarne narkotikahunden Ollie har den norska tullen gjort ett rekordbeslag av narkotika vid gränsen i Svinesund.

Beslaget i juni i fjol på 507 kilo narkotika bestående av hasch, amfetamin, heroin och kokain, är det största som den norska tullen gjort i Svinesund och har hållits hemligt av utredningstekniska skäl.
Enligt fraktsedeln skulle lasten bestå av 4,5 ton plasttofflor. Men då lastbilens påhängsvagn undersöktes hittade man förutom skor en pall full med narkotika, inslaget i plast och säckväv.
Största beslaget någonsin
– I marknadsvärde är detta det största beslag vi någonsin gjort. Vi uppskattar att narkotikan har ett värde på 100 miljoner kronor, säger tullchef Øystein Børmer till NRK.

Den nederländska chauffören i 40-årsåldern är misstänkt för grovt narkotikabrott. Han hävdar att han inte kände till narkotikalasten.
Åtal väntas under våren. / TT

Foto Räddningstjänsten
Foto Räddningstjänsten

Hund kunde räddas ur å
Räddningstjänsten i Göteborg fick rycka ut på en djurräddning under lunchtid på måndagen. En mindre hund hade hamnat i Säveån enligt förbipasserande inringare.
Hur hunden hamnade i vattnet är fortfarande oklart. Hunden hittades i närheten av en cykelbro i Jonsered, och någon ägare har hittills inte synts till.
Räddningstjänsten lyckades få upp den lilla hunden
Hunden har nu förts till en veterinär där man ska se om den har ett chip i örat så att man kan spåra ägaren.

Byte hittat efter guldrånet i lördags
Uppemot tio kilo guld. Det blev bytet från rånet i Utby i Göteborg i lördags, då en person sköts i benet av maskerade rånare, bekräftar polisens förundersökningsledare.

En del av bytet, som rånarna kastat eller gömt undan under jakten, har dock redan hittats av polisen. Men exakt hur stor del, det berättar polisen inte
Rånarna var klädda i vita overaller och beväpnade med automatvapen när de slog till mot offret. De var på måndagsförmiddagen ännu på fri fot.

Uppdatering med anledning av det grova rånet i Utby 2018-04-07
Rånet har skett utomhus, inte i mannens bostad som det initialt rapporterades om. Två maskerade män i vita skyddsdräkter kommer till platsen i en stulen svart Lexus. De hotar målsägande, sprayar honom med någon typ av spray och skjuter honom i benet. De tillgriper sedan enligt målsägande en större mängd guld och försöker åka från platsen, men blir då påkörda av målsägande i dennes bil.
Därefter flyr rånarna till fots, stoppar en silverfärgad Volvo V70 av äldre modell, sprayar föraren och tar bilen. Den bilen återfinns parkerad på Galoppvägen i Partille centrum. I terrängen nära den bilen anträffas guldföremål som tros härleda från rånet.
Den rånade och skadade mannen fördes efter rånet till sjukhus med en misstänkt skottskada i benet, polisen har i nuläget ingen uppdatering gällande hans tillstånd. Polisen arbetar vidare med utredningen genom att hålla förhör, bearbeta tips o.s.v.  I nuläget är ingen person gripen.
Polisen önskar tips och iakttagelser gjorda i anslutning till rånet i Utbynäs 2018-04-07 ca 15.15-15-30 samt iakttagelser gjorde därefter. Rånarna tros ha åkt i silverfärgade Volvon på Slättenvägen vid Björndammen innan den slutligen parkerades på Galoppvägen bakom Kyrktorget. Där hittades den av polis ca kl. 16.00.
Tips och iakttagelser kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

Inbrott hos idrottsförening - två gripna
Två män i 40-årsåldern grips på Edingsvägen i Uddevalla misstänkta för stöld genom inbrott vid 06.58 på torsdagsmorgonen.
Under natten skedde ett inbrott på IK Rössös kansli, bland annat stals i-pads. Med hjälp av Hitta min I-pad kan anmälaren guida polispatrull till en bostad där de två männen kan gripas med några av de stulna I-padsen. Männen misstänks för stöld genom inbrott.  

Rån mot butik - två gripna
Två unga män kommer in i en butik på Magasinsgatan i Trollhättan, de är maskerade och en av dem har ett gevärsliknande föremål med sig.
De hotar personal och kunder i butiken, oklart i nuläget vad som tillgrips. Männen springer från platsen, inga personskador finns uppgivna.
Polis lamrmas klockan 00.12 natten till torsdagen.
Efter spaning i området kan två män i 18-årsåldern gripas misstänkta för väpnat rån, inget vapen är ännu anträffat. I butiken finns övervakningskamera. En förundersökning inleds med rubrik grovt rån samt vapenbrott.
Polisen utesluter inte att det kan komma att gripas fler personer med kopplingar till rånet.

Unga män rånade person på matvaror
En person har blivit rånad på bla matvaror i centrala Göteborg.
Polisen får in ett samtal klockan 15.21 från en person som uppger sig blivit rånad på bl.a. en kasse matvaror och en pizza samt en telefon.
Rånet ska ha ägt rum i närheten av Korsvägen/ Lundgrens trappor och tre okända män uppges ha hotat med ett pistolliknande föremål, tillgripit maten mm och sedan försvunnit från platsen i riktning mot Näckrosdammen.
Vapnet har inte avlossats, offret har inga fysiska skador.
Polis åker till platsen för att tala med rånoffret.
På plats gör polisen ett försök att finna de tre gärningsmännen med hjälp av hund.
Polisen följer spår från platsen och under vägen så finner man bl.a. maten och pizzan, i höjd med artisten. Vid Gösta Rångsgatan finner polisen även fyra män som stämmer in på signalementet. Det är fyra unga män i åldern 14-16 år. Polisen finner även ett vapen kastat på platsen. Oklart om det är ett riktigt vapen. Troligen ett kolsyrevapen. Det förändrar dock inte brottsrubriceringen.

Kötiderna för lägenhet har ökat – med 100 procent i Göteborg
Kötiderna för att få en lägenhet i Göteborg har det senaste fem åren ökat med 100 procent.
Att få lägenhet snabbt är med andra ord inte lätt.
– Alla vet hur bostadssituationen ser ut och jag kan inte se att kötiderna kommer att minska den närmaste tiden, säger Mats Ekblad, strategisk kommunikatör vid Boplats Göteborg.
Sedan år 2013 har köerna för att få en lägenhet i Göteborg ökat med omkring 100 procent, det visar statistik från Boplats Göteborg.
Boplats Göteborg är en marknadsplats för bostäder som ägs av både Göteborgs stad och fastighetsägarna i Göteborg som startade 2010 och ersatte den bostadsförmedling som tidigare fanns i Göteborg.

Att få lägenhet är med andra ord något som kan tänkas ta flera år.
– Kön ökar per automatik hela tiden. Det hela går ut på att det finns väldigt många sökande och runt 7 000 lägenheter varje år. Så länge det ser ut på det här sättet, så kommer det fortsätta öka, säger Mats Ekblad, strategisk kommunikatör vid Boplats Göteborg.
Statistiken visar att den genomsnittliga väntetiden för antalet dagar hos Boplats år 2013 var 950 dagar och under det första kvartalet 2018 ligger antalet dagar på 2 020.
– Det finns inte så många möjligheter för de som är unga i dag, att få lägenheter. Alla vet hur bostadssituationen ser ut och jag kan inte se att kötiderna kommer att minska den närmsta tiden.

Men trots lång väntan, är det viktigt att registrera sig för att i framtiden kunna få möjligheten till en lägenhet via Boplats.
– Det finns inte så många andra sätt att få lägenhet. Studentlägenheter är reserverade för de som studerar, annars kan det exempelvis finnas andrahandslägenheter. Om du registrerar det i dag kommer du vara glad och tacksam för det om några år, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att stå med för framtiden.

Trots att politikerna nu pratar mycket om att bostadbyggandet ökat de senaste åren så tror inte Boplats att det kommer förändra särskilt mycket.
– Det byggs ju mycket i Göteborg, men det kommer nog inte ändra så mycket när det är så många som hela tiden står i kö. Man skulle kunna höja avgiften för att minska kön, men det är inget som är aktuellt eller realististiskt.
 

Födde barn efter våldtäkt – nu döms gärningsmannen till fängelse och skadestånd
En man i 60-års åldern döms till fyra års fängelse för våldtäkt mot ett barn som vid tillfällena var 12-13 år. Flickan födde därefter ett barn och faderskapstest visar att det är 60-åringen som är pappa till barnet.
Enligt åklagarens yrkanden i domen har våldtäkterna ägt rum vid flera tillfällen på olika platser i Skaraborg.
60-åringen nekar till brott trots att faderskapstestet visar att han är pappa till barnet. Han menar att hans sperma förts in i 13-åringen på annat sätt än samlag.
Skaraborgs tingsrätt bedömer det däremot bortom rimligt tvivel att 60-åringen gjort sig skyldig till våldtäkt.
Fängelse och skadestånd
60-åringen döms till fyra års fängelse och han ska dessutom betala ett skadestånd på 200 000 kronor till flickan.
Mannen ska dessutom stanna kvar i häktet tills domen träder i laga kraft mot honom och han döms också för hot mot tjänsteman. Det eftersom han angrep polisen och hotade med våld i samband med att han greps. Mannen har också dödshotat en vakt i häktet.

Västtrafiks ökade biljettkontroller försenad
Då antalet fuskåkare stadigt ökat under flera år skulle Västtrafik nu storsatsa på fler biljettkontroller-men den blir försenad.
Planen var att DU från och med i dag skulle löpa dubbelt så stor chans, eller risk, att stöta på en biljettkontrollant i regionens lokaltrafik, det här efter att Västtrafik beslutat om en storsatsning mot fuskåkning. Fem miljoner resenärer skulle kontrolleras varje år – jämfört med dagens 2,5 miljon.

Men efter att företaget ISS i höstas fick uppdraget att sköta storsatsningen för Västtrafiks del överklagades upphandlingsbeslutet av Securitas, som för tillfället sköter om kontrollerna i regionen. Det har lett till en rättsprocess hos förvaltningsrätten som fortfarande inte är klar och för tillfället vet Västtrafik inte när satsningen kan inledas.

Såhär säger Kristian Lans som är pressansvarig på Västtrafik.

"Så länge frågan om upphandlingen inte är avgjord så kan vi inte starta upp det här nya arbetet"

För Västtrafik är satsningen viktig – de förlorar 50 – 100 miljoner kronor på fuskåkare varje år och under de senaste åren har antalet personer som blivit fast i kontroller stadigt ökat.

"Det hänger dels ihop med att fler reser med kollektivtrafiken men också att vi ser i branschen att fusket ökar något.

Man till sjukhus efter grov misshandel
Tre män sitter anhållna för grov misshandel i Trollhättan. De är misstänkta för att ha slagit ner en man 22:20 på  lördagskvällen.
Misshandeln ska ha ägt rum på Strömgatan i Trollhättan, och enligt polisen ska de tre männen både slagit och sparkat mannen.
Mannen som misshandlades fördes till sjukhus och ska bland annat ha behövt sys i ansiktet.
Det kan finnas ytterligare ett brottsoffer. Polisen söker efter en man som kan ha blivit misshandlad, men personen försvann från platsen och hade på söndagsmorgonen inte kontaktat polisen.

Par häktat för bedrägerier mot äldre
Ett par i 20-årsåldern misstänks för att ha ringt upp äldre och utgett sig för att vara deras kusiner eller kusinbarn, för att sedan ha lurat av dem stora summor pengar. Offren har ofta varit finsktalande män. Nu har paret häktats, misstänkta för omkring 20 grova bedrägerier i bland annat Borås och Tranemo, skriver Borås Tidning.

Enligt polisen har paret ofta påstått att de låst in sina nycklar och plånbok i bilen, varför de behöver hjälp att betala en bärgare. Offret övertalades därefter att låna ut sitt bankkort.
– De får honom att överlämna kort och kod, med löfte om att snabbt komma tillbaka. Sedan tömmer de kontot, berättar kammaråklagare Johan Fröjelin till tidningen.

Summorna som bestulits från de äldres konton har varierat mellan 5 000 till 60 000 kronor.
– De flesta ligger mellan 15 000 till 30 000 kronor. De tar först ut pengar i bankomat och därefter handlar de tills det är tomt, säger Johan Fröjelin.
Brotten ska ha begått mellan sensommaren 2016 fram till mars i år.
DelaDela

En rad kyrkstölder i Västsverige på väg att klaras upp
Polisen är på väg att spränga en stöldliga som man tror specialiserat sig på att ta dyra trädgårdsmaskiner vid kyrkor i Västsverige.
Det var i måndags eftermiddag som flera misstänkta personer stoppades av polis utanför Götene. På ett släp till männens bil fanns maskiner som åkgräsklippare, lövblåsar och liknande.
De här godset har polisen kunnat spåra till stölder vid kyrkor i Dingle och Brastad i Bohuslän nu i helgen.
– Det finns också fler liknande stölder vid just kyrkor även i Skaraborg, säger kammaråklagare Britt- Marie Johansson som hoppas att man ska kunna knyta männen även till de brotten.
På skärtorsdagens eftermiddag sker häktningsförhandlingar i Skövde mot två män i 30-årsåldern från Kvänum och Lysekil.

Sommarens kulturkollo i Fyrbodal
På Fyrbodals Kulturkollo kan du som är mellan 11-16 år ägna en hel vecka åt kreativa äventyr med nya kompisar i en härlig miljö. Precis som det ska vara på ett sommarlov. Du kan välja mellan cirkus, dans, sång och musik, hantverk och skapande – vad lockar dig?

Cirkuskollo 11-13 år
18-21 juni, 25-29 juni På landet mellan Ljungskile och Uddevalla
Danskollo 11-13 år/ 14-16 år
17-21 juni, 25-29 juni. Vänerparken, Vänersborg
Hantverskollo 11-13 år
17-21 juni. Not Quite, Fengersfors, Åmål
Bild & form 11-13 år
26-30 juni. Gerlesborgsskolan, Tanum

Inbjudan »
Avgiften är 900 kronor för invånare i Fyrbodal. I mån av plats tar vi in sökande utanför Fyrbodalområdet. Avgiften är då 1 500 kr. Undantag är cirkuskollot 18-21 juni (mån-tor) som kostar 700 kr respektive 1300 kr. I avgiften ingår mat, boende, aktiviteter med mera som hör kollot till.
Anmälan senast 15 april »

Polisjakt i Göteborg - Tre gripna
I området kring Påvelund/Fiskebäck har polis följt efter en personbil som inte stannat på polisens uppmaning vid 19.01 på onsdagskvällen.
Bilen stoppas på Hinsholmes bryggväg och tre personer springer från platsen. Två av dem grips. De är bland annat misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel då bilen är anmäld stulen. Polis söker för närvarande efter den tredje personen i området.

Foto: Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund
Foto: Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund

Båt sjönk i älven vid Stallbacka
En cirka 15 meter lång båt har sjunkit vid Stallbackahamnen i Trollhättan på tisdagsförmiddagen.
Vid halv tio-tiden fick räddningstjänsten i Trollhättan ett larm om att en fiskebåt höll på att sjunka i Stallbackahamnen. Väl på plats kunde de konstatera att båten sjunkit och ställt sig på botten.
Simon Willner, inre befäl på Närf, Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, säger att de har lagt ut länsar.
– Vi har inte upptäckt något oljeläckage men har lagt ut absorberande länsar för säkerhets skull.
Han säger också att de kontaktat ägaren och avslutat insatsen. Ingen människa ska ha kommit till skada.

Märk-DNA ska minska butiksstölder
Omfattande och systematiska stölder från etablerade livsmedelsbutiker i delar av Göteborg är ett återkommande problem. För att motverka detta jobbar nu polisen i samverkan med ett antal handlare med märk-DNA.

– Detta har pågått under en tid och vi möter handlare som helt enkelt funderar på att lägga ner. Detta handlar inte om enstaka fall där någon stoppar en chokladkaka i fickan. Detta är systematiskt och i större parti. Inte sällan säljs sedan varorna vidare, säger Christian Nylén, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg Nordost.

Märk-DNA finns i olika varianter. I det här fallet handlar det om en spray med en unik DNA-kod som sprayas på strategiskt utvalda varor. Genom att sedan lysa med en ultraviolett lampa kan man se märkningen. Varan med märkning kan i sin tur skickas till analys och därmed kan man spåra varan från en given butik.

– Det förekommer vad vi i branschen kallar hylltömningar. Någon går in och tömmer en hel hylla av en specifik vara och springer ut. Detta är en lösning av många för att komma till rätta med den här typen av mer organiserade stölder, säger Mikael Ovrell som driver ICA Nära Ovrells i Kortedala.
Genom att märka upp varor med märk-DNA kan metoden bidra till att minska stölderna i sig. Men också incitamentet att sälja varorna vidare.

– Det är svårt för mig att konkurrera med stöldgods. Detta kan bidra till både en likvärdig konkurrens och en ökad trygghet. Förhoppningsvis höjer vi tröskeln för att både stjäla och i nästa led köpa stulna varor. Det ska helt enkelt inte vara värt risken, säger Mikael Ovrell vidare.
Metoden med märk-DNA har många användningsområden. Privatpersoner kan också använda metoden för att minska risken för bostadsinbrott. Ytterst handlar det om att skapa bättre förutsättningar för att lösa och förebygga brott.

– Bara att skylta med att det finns märk-DNA kan ha en avskräckande effekt. Jag ser också ett stort värde i detta genom att det motverkar parallella strukturer och organiserad brottslighet i lokalsamhället, säger Christian Nylén.

Häst avled i trafikolycka 
En trafikolycka inträffade vid elvatiden i går kväll när en häst blev påkörd av en personbil vid Börsle Högen på riksväg 44 öster om Trollhättan.
Hästen hade rymt från en gård i närheten och tagit sig på på vägen där den blev påkörd. Personerna i bilen klarade sig med lättare skador men hästen avled. Bilen fick bärgas från platsen.

Steve Angello spelar på ny festival på Smögen
En ny musikfestival arrangeras för första gången i år på Smögen och huvudnumret kommer vara världskända DJ:n Steve Angello.
Festivalen, som fått namnet Amaze Festival, kommer att bjuda på några av de största namnen inom EDM (elektronisk dansmusik), det lovar arrangörerna. I dag offentliggörs det första namnet, och dragplåstret, som ska spela på festivalen.

– Vårt huvudnummer är DJ:n och före detta Swedish House Mafia-medlemmen Steve Angello, berättar Christian Öster, initiativtagare till festivalen, exklusivt för SVT Nyheter Väst.
Men även andra stora namn kommer att avslöjas inom kort enligt honom. 
– Det är väldigt få som får så bra artister första året. Vi bestämde oss ganska tidigt att vi slår på stort annars blir det ingenting, säger han.

Dagsfest och utomhusklubb i ett
Scen, barer, matserveringar och ett VIP-område kommer byggas upp på Havsvallen på Smögen och arrangörerna säger att de använt sig av de allra bästa scen-byggarna för att kunna locka till sig världsartister.
Tanken med festivalen är att anordna en nio timmar lång musikspelning som blandar dagsfest, utomhusklubb och festival i ett.
– Vi har väldigt stor tro på idén. Vi satsar långsiktigt för vi vill att det ska bli ett återkommande event på Smögen, säger Christian Öster.

Misshandel på Restad Gård
Klockan 13:53 på måndagen kallas polis till migrationsverket boende angående en misshandel på Restad Gård i Vänersborg.
En anmälare uppger för polisen att denna misshandlats av ett par grannar på boendet. Polispatrullen håller förhör och tar upp vittnesuppgifter på plats. Ingen person grips. Polispatrullen skriver en anmälan om misshandel.

Polisen vill ha in tips om fyra stulna fyrhjulingar
Ett företag i Erikstad i Mellerud hade i helgen inbrott. Tjuvarna skall ha brutet sig in någon gång under natten mellan söndag och måndag.
Tre stora fyrhjulingar av märket Polaris, en grön, en röd och en vit och en gulgrön fyrhjuling för barn är det som stulits.

En brottsplatsundersökning har gjorts under måndagen och man har bland annat konstaterat att inbrottstjuvarna har brutit sönder låset till en vikport på företaget och på det sättet fått ut fyrhjulingarna.
Polisen är angelägna att komma i kontakt med personer som eventuellt sett eller hört någonting. Företaget ligger precis vid E45 och att tjuvarna måste ha haft något större fordon med sig för att lasta fyrhjulingarna. Polisen vill gärna ha in tips på  114 14.
 

Många tipsar polisen om Högsbomord, men behöver få in mer tips
Många har hört av sig med tips efter polisens vädjan om iakttagelser i samband med ett mord i Högsbo natten mellan den 7-8 mars och en knivskärning i samma område i slutet av december i fjol.
Polisen misstänker att det kan röra sig om samma gärningsman i båda fallen. Det här eftersom tillvägagångssätten är snarlika. 
–  Vi har fått in mer än femtio tips, och många ser ut som väldigt intressanta tips, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg 
Polisen söker fortfarande tips och iakttagelser från området kring Riksdalersgatan och Sikelgatan i Högsbo, på telefonnummer 11414.

Allt fler viltsvin orsakar trafikolyckor i västsverige
Vildsvinen blir allt fler i Sverige och allra störst är ökningen i Västra Götaland. Finns mellan uppåt 40 000 vildsvin i länet. Det syns i olycksstatistiken.
– 2003 registrerades bara sju trafikolyckor där vildsvin var olycksorsak, förra året var det hela 591 stycken, säger Johan Truvé på Göteborgs Universitet som forskar om vildsvin.
Enligt honom har den svenska vildsvinsstammen ökat dramatiskt sen 2003 och ser i år ut att öka lika mycket som den i snitt gjort varje år sen dess, nämligen runt 15 procent.
– Ökningen går fort. Det kan bli runt 1000 olyckor redan i år.
Enligt Johan Truvé finns det bara en lösning om man vill minska vildsvinsstammen.
– Ökad avskjutning.

Underhållsarbeten i påsk påverkar tågtrafiken
Färre arbetspendlare åker tåg under påsk. Därför passar Trafikverket på att förbättra järnvägen, något som är nödvändigt för att rusta banorna för dagens trafik och framtidens behov. Så här påverkas kollektivtrafiken.

Under påskhelgen 30 mars till 2 april ställs flera tåg till och från Göteborg in. Delar av resan ersätts med buss.
Under påsken utförs flera arbeten på järnväg, något som påverkar dig som tågresenär. Över påskhelgen ersätts därför många tågavgångar till och från Göteborg med buss på kortare eller längre sträckor.
Vissa tåg får även en annan sträckning. Det gäller då främst tågavgångar till och från Göteborg-Alingsås-Stockholm, Göteborg-Ytterby och Göteborg-Trollhättan.
Räkna därför med längre restider och var uppmärksam på hur din resa påverkas i påsk.

Göteborg-Alingsås-Stockholm: Från den 30 mars till 2 april mellan klockan 22:00 och 14:00 ställs tågen till och från Göteborgs Centralstation in under olika tider på sträckan Göteborg-Vårgårda. Vissa tåg går annan väg och vissa tåg ersätts med buss. Var uppmärksam på att buss som ersätter inställda tåg går enligt särskild tidtabell, alltså före eller efter tågens ordinarie avgångstider. Räkna med längre restid än normalt. 

Göteborg-Uddevalla-Strömstad: Från den 30 mars klockan 00:00 till den 2 april 24:00 ställs tågtrafiken till och från Göteborgs central in på sträckan Göteborg-Ytterby, som ersätts med buss. Under vissa tider ersätts även tågen mellan Stenungsund och Uddevalla med buss. Var uppmärksam på att buss som ersätter inställda tåg går enligt särskild tidtabell, alltså före eller efter tågens ordinarie avgångstider.

Göteborg-Älvängen-Vänersborg (Karlstad/Oslo): Från den 31 mars 00:00 till den 1 april 18:00 ställs tågtrafiken till och från Göteborgs central in på delar av sträckan Göteborg-Gamlestaden. Vissa tåg ersätts av buss på sträckan Göteborg-Trollhättan. På sträckan Göteborg-Älvängen ställs vartannat tåg in utan ersättning. Räkna därför med längre restid än normalt.
'
För Västtrafiks resenärer på sträckan Göteborg-Vänersborg ersätts pendeltågen med spårvagn mellan Gamlestads Torg och Göteborgs central. På grund av spårarbete går all spårvagnstrafik till och från Gamlestads Torg via Redbergsplatsen.
Besök Västtrafiks hemsida för mer information.  

Mobilt poliskontor öppnar i Kungshamn och Hunnebostrand
Den sista mars stänger poliskontoret i Sotenäs. Verksamheten ersätts med ett mobilt poliskontor, som kommer att finnas i centrala Kungshamn och Hunnebostrand på torsdagarna.
Skälet till förändringen är att polisen vill erbjuda en ökad tillgänglighet, vilket efterfrågas av de boende i området. Det här har visat sig under de medborgardialoger som har genomförts i samband med polisens medborgarlöfte för 2018.
– Vi ser det här som en förbättring, säger Henrik Rörberg, kommunpolis i Västra Fyrbodal. Det mobila kontoret kommer att vara mer tillgängligt, eftersom det dels kommer att finnas i centrala Kungshamn och dels även i Hunnebostrand. Det stationära kontoret finns ju idag enbart i utkanten av Kungshamn. Och i Hunnebostrand har det inte funnits något poliskontor alls tidigare.
Öppettiderna kommer att utökas med 1,5 timmar i Hunnebostrand. Första öppna dagen för det mobila poliskontoret är torsdag 5 april. Poliskontoret i Sotenäs stänger 31 mars.
Mobila poliskontoret, öppettider och placering
Torsdagar kl 09.30 - 11.00 Hunnebostrand, vid Coop.
Torsdagar kl 12.00 - 14.00 Kungshamn, på Hamngatan, vid piren.

Eldrivna ledbussar testas i Göteborg - trafikstart i juni
I juni utökas trafiken med elektrifierade bussar i Göteborg. Två helt eldrivna ledbussar i prototyputförande ska testas på en del av linje 16, en sträcka med hög turtäthet och ett stort antal resenärer.

Försöken bedrivs inom ramen för ElectriCity-samarbetet, som sedan 2015 kör elektrifierade bussar i demotrafik på linje 55 i Göteborg.
– Genom att utöka demoarenan genom att testa elledbussar med hög kapacitet på en linje med många resenärer kan vi ge fler göteborgare ett attraktivt alternativ till den egna bilen. De nya eldrivna bussarna är betydligt tystare än dieselbussar, helt utan avgasutsläpp och utformade för att ge en smidig och bekväm resa. Det blir också ett viktigt underlag inför beslut om framtida satsning på elbussar, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse.

De två nya bussarna som tas i bruk i sommar är 18,7 meter långa ledbussar* med plats för upp till 135 totalt varav 38 sittande personer. Bussarna är bland annat utrustade med fyra dubbeldörrar, stora fria golvytor och ergonomiskt utformade ledstänger, handtag och ryggstöd för stående passagerare. Formgivarna har också fokuserat på att skapa en färgstämd interiör med väl avvägd belysning.
Tanken är att ett stort antal passagerare snabbt ska kunna kliva på och av vid varje stopp, samtidigt som resan ska bli så behaglig som möjligt. Ombord finns gratis wifi, möjlighet att ladda mobilen och utökad trafikinformation.
Förutom fordonen har mycket tyngd lagts på att utveckla informationen ombord på bussen där nya typer av skärmar kommer att testas både in- och utvändigt. Utöver detta kommer hållplatserna på Eriksbergstorget och Lindholmen få nya väderskydd som en del i demonstrationsarenan. På två hållplatser, Eriksbergstorget och Sahlgrenska, kommer även laddstationer att finnas.

Mellan den 14 och 21 juni kommer de nya elbussarna att gå som ”Volvo Ocean Race-linjen” mellan Nordstan och Frihamnen i samband med aktiviteterna runt racet.
Från och med den 25 juni börjar bussarna köra utmed linje 16, mellan Eriksbergstorget och Nordstan på morgonen och kvällen, och till Sahlgrenska under dagtid. Trafiken kommer att skötas av Transdev som redan idag kör linje 16.

– Linjesträckan är en av de mest frekventerade i Göteborg, vilket ger oss möjlighet att verkligen sätta tekniken på prov. Bland annat är batterierna dimensionerade för att bussarna ska kunna köras utan avbrott för laddning under högtrafik. Istället sker laddningen vid tidpunkter när belastningen än mindre, antingen vid någon av de två laddningsstationer som byggs på linjen eller när bussen är inne i depå. Elbussar är tysta och utsläppsfria och skapar nya möjligheter för stadsplanering. Det känns extra bra att kunna bidra till att sänka bullernivån vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Håkan Agnevall, VD Volvo Bussar.

Postkodlotteriets vinnande postkod gick till Västra Götaland
På måndagen drogs postkod 461 54 som vinnare i Postkodlotteriets dragning "Vardagsmiljonen". Miljonvinsten går till Skoftebyn och totalt finns 170 lotter på postkoden.
– Det betyder dessa 170 får dela på en miljon, säger Eva Voors, pressansvarig för vinster hos Postkodlotteriet.
Det betyder att varje lott är värd 5 882 kronor denna gång.
– Ibland är det få lotter, eller många, på en postkod som får dela på en miljon. Men fördelningen beror ju också på hur stor postkoden är, säger Eva Voors.
Vinnarna kommer att få besked om vinsten via brev.

Antalet stora fiskebåtar har minskat med en femtedel på Västkusten
Antalet stora fiskebåtar har minskat, medan de mindre båtarna ligger kvar på ungefär samma nivå. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.
Enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg så har antalet stora fiskebåtar minskat med nästan en femtedel.
Men antalet mindre fiskebåtar, mindre än 10 meter, ligger kvar på ungefär samma antal enligt rapporten.
– Det förvånade oss eftersom detta inte riktigt stämmer med bilden av att det är det småskaliga kustfisket som håller på att försvinna, säger Mikaela Bergenius, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) i ett pressmeddelande.

Används inte aktivt
Men enligt Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, så stämmer det inte då de mindre fiskebåtarna inte används.
– Min uppfattning är att antalet små båtar kanske inte har minskat i antal, men att alltför många inte används aktivt. Ägarna fiskar in sina 1 000 kilo för att få behålla fiskelicensen. Sedan bara ligger de där, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för SFPO, till Bohusläningen.
Anledning till minskningen med stora fiskebåtar är enligt rapporten både skrotningskampanjer och överlåtbara fiskerätter. Överlåtabara fiskerätter innebär att fiskare kan överlåta sin fiskekvot till till annan yrkesfiskare.

Mellan 5000 och 9000 ton slängs
Rapporten visar också resultat av hur mycket fångst som slängts över bord och inte landas. Mellan 2008 och 2015 slängdes mer än 100 arter fisk och skaldjur över bord, i snitt 5700 till 9200 ton årligen.
På västkusten är det mestadels bottentrålfiske efter havskräfta och fisk, samt räkfiske som slängts. Anledningen till att man kastar tillbaka fisk- och skaldjur är dels att det inte varit tillåtet att landa fångst som varit under minimimått, dels att vissa fångster överskridit ransonen.
2015 startades en infasning av landningskyldighet för att minska antalet kastad fisk och utveckla selektivt fiske.
Rapporten är tänkt som ett uppslagsverk för kust- och havsfiske och har sammanställt fisket mellan åren 2003 och 2015.
 

Husvagn totalförstörd i brand 
En husvagn ska blivit totalförstörd i en brand på en Gröne Backe
campingplats i Dals Ed vid 18:53 på söndagseftermiddagen.
Det var ett antal campinggäster som blivit vittnen till branden.
Husvagnen var redan helt övertänd när räddningstjänsten kom till campingen. Räddningstjänsten fick arbeta med att elden inte skulle sprida sig. Men, en intilliggande husvagn blev brandskadad.
Totalt kämpade 12 brandmän emot elden.
Ingen ska ha blivit skadad i branden. Hur branden startat är just nu okänt.

50-årig man dödshotade vakt och dennes familj i arresten
Först hotade mannen en kommunanställd. Sen slog han en delgivningsman och hotade en granne. Dessutom dödshotade mannen en arrestvakt. Det var i oktober förra året som den 50-årige mannen hotade en anställd vid Trollhättans kommun. 
Då lämnade han meddelanden på personens telefonsvarare då han bland annat sagt "I wanna kill you". I januari i år när en delgivningsman sökte upp mannen, blev delgivningsmannen slagen i ansiktet av 50-åringen. För detta åtalas mannen för våld mot tjänsteman.

Men det var i samband med händelserna i slutet på februari som mannen greps. Då misstänks, och nu åtalas, 50-åringen för att ha avfyrat en raket mot en grannes ytterdörr, samt hotat denne genom att säga "han ska slaktas eller dödas" samtidigt som han hållit i ett vapen eller liknande föremål. Händelserna rubriceras som olaga hot.

Mannen greps då och när han några timmar senare befann sig i arresten ska han enligt åtalet ha dödshotat en arrestvakt genom att uttala dödshot mot arrestvakten och hans familj, samt dragit ett finger över sin hals och samtidigt uttalat att han skulle slakta arrestvakten och dennes familj.
Mannen har sedan gripandet suttit häktad. 50-åringen förnekar brott på samtliga fem åtalspunkter.

Uddevalla får arrangera SM i friidrott 2020
Nu är det klart - Uddevalla får SM i friidrott 2020. Beskedet offentligjordes under söndagen på Svenska friidrottsförbundets årsmöte.
- Det känns fantastiskt bra. Jättekul för klubben att få förtroendet tillsammans med kommunen, säger Alexander Rahm från  IK Orient.

Uddevalla var en av tre städer som sökt värdskapet för SM 2020 - de andra två var Söderhamn och Uppsala. 2020 är dessutom ett OS-år, vilket gör det hela än mer speciellt tycker Alexander. Och för IK Orient betyder det mycket att få arrangera ett tävlingarna.
- Vi har arrangerat under många år stora arrangemang. Men SM är alltid SM, så det är klart att det sätter både klubben och staden på kartan, säger Alexander Rahm.

Väderkameror för ambulanshelikopter ska rädda liv
Väderkameror på sjukhus ska göra att ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen kan flyga mer än tidigare och att fler personer därmed kan få viktig hjälp. Kamerorna är de första i hela landet.
– Förhoppningen är att kamerorna ska rädda liv, det är ju vårt syfte i slutändan. Vi kommer kunna bistå fler patienter och genomföra fler transporter från regionens sjukhus, säger Per Arnell, verksamhetschef för ambulanshelikoptern.

Inne i en hangar på Säve flygplats utanför Göteborg står den gula och röda ambulanshelikoptern.
Tidigare har den blivit stående på marken vid ungefär en sjättedel av alla larm på grund av dåligt väder och dålig sikt. Men ibland hade det inte behövts och helikopter hade kunnat flyga och hjälpa patienten i stället.

För vädret kan vara bättre i verkligheten än vad prognosen visar.
Det är här de nya kamerorna kommer in i bilden. För de gör att piloterna kan titta på bilder från sjukhusen och se hur vädret är just där.
– De är ett väldigt bra verktyg för oss piloter. Vädret skiftar väldigt fort här på västkusten och här får vi täta uppdateringar så vi har lättare att fatta våra beslut, säger Thomas Willén, som är pilot och baschef för piloterna.

Verksamhetschefen Per Arnell säger att det är svårt att veta hur många fler larm som helikoptern kommer kunna åka på, men redan nu har man sett en positiv effekt och helikoptern har kunnat åka på larm som man tidigare inte kunde.
'
Förhoppningen är att väderkamerorna bland annat ska göra att fler patienter kan transporteras mellan sjukhusen och att fler patienter ska få hjälp vid till exempel olyckor.
– Vid uppdrag ute i terrängen har vi nytta av de här kamerorna för att vi kan bilda oss en uppfattning om hur det ser ut i det området vi ska flyga till, säger Arnell.

De första väderkamerorna har redan satts upp och totalt ska sex sjukhus i Västra Götaland – bland annat Strömstad, Borås och Göteborg – få kameror.
Det är de första sådana i Sverige, men det finns många av dem i Norge och installationen av kamerorna i Västra Götalandsregionen sker i samarbete med en norsk stiftelse.
 

Två allvarlig skadade i mc-olycka utanför Göteborg
Två personer på en motorcykel körde under söndagsmorgonen in en vägg i Bollebygd Skadeläget för de inblandade är allvarligt. 
Larmet om olyckan kom in till SOS Alarm klockan 05.20 på efter att en motorcykel som två personer färdades på körde in i en i fasaden till ett kafé  i Bollebygd öster om Göteborg säger polisens presstalesman Tommy Nyman..
Enligt SOS alarm fördes två personer med ambulans till sjukhus från olycksplatsen.
Vid 9-tiden uppgav Tomm Nyman att skadeläget för de inblandade är allvarligt.

UPPDATERING
En av de två personer som åkte på motorcykeln som körde in i en husvägg tidigt på morgonen i Bollebygd har avlidit av de skador han ådrog sig vid olyckan. Den döda mannen var 25 år. Anhöriga till mannen har underrättats.
Den andra mannen som är i samma ålder vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Brand utbröt på Restad Gårds asylboende
Klockan 22:00 på lördagskvällen larmas SOS om en brand på migrationsverket i Vänersborg. När räddningstjänsten och polis kom till platsen brann det i en papperskorg inne på boendets toalett, och man ser även en skadegörelse på en dörr. Polisen har en misstänkt person på boendet för branden och skadegörelsen säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.
Räddningstjänsten har tidigare under kvällen varit på plats ett flertal gånger för att släcka bränder i papperskorgar. En anmälan om skadegörelse genom brand och övrig skadegörelse upprättad

Uppdatering gällande försök till dråp i Billingsfors
De tre personer som under natten hämtades till förhör i ärendet i natt har nu på eftermiddagen anhållits av åklagare misstänkta för delaktighet i försök till mord (ändrat brottsrubricering).
De tre misstänkta är i åldern 20-25 år.
Läget för den skadade mannen som är i 40-årsåldern är allvarligt men stabilt. Förhör kommer att hållas med honom under lördagskvällen.
Några ytterligare uppgifter i ärendet kan inte lämnas.

Elev misshandlade lärare på skola
En elev och en lärare på en Vänersborgsskola hamnade vid 14-tiden på fredagen i bråk med varandra. Enligt polisen skall eleven gett sig på läraren. Det blev en anmälan mot eleven gällande misshandel och olaga hot.
Vad som ligger bakom bråket och hur allvarliga skadorna blev är oklart, men läraren behövde inte uppsöka vård.

Lägenhetsinnehavare höll fast inbrottstjuv till polisen kom
Klockan 01:59 inkommer ett samtal från en lägenhetsinnehavare på Karlstorpsvägen i Trollhättan. Tjuven hann plocka på sig bankomatkort innan han blev konfronterad av lägenhetsinnehavaren.
Lägenhetsinnehavaren berättar för polisen att han kommet på en inbrottstjuv som han nu håller fast. Inkräktaren skall ha tagets sig in via dörren till lägenheten. 
Polispatrullskyndar sig till adressen och kan gripa inbrottstjuven.
Ingen person ska ha kommit till skada och polisen beskriver det som att gripandet gick lugnt till. Den misstänkte är nu anhållen misstänkt för stöld. 
Den misstänkte som är i 25-årsåldern kommer att förhöras under helgen.

Tusentals A-traktorer riskerar körförbud
I maj införs det i Sverige ett nytt krav på kontrollbesiktning av A-traktorer, men det är få som hittills har uppfyllt kravet. Värst är det i Västra Götalands län.

I vår riskerar många av landets A-traktorer att få körförbud. Ägare till över 15 000 fordon runt om i landet har nu två månader på sig att kontrollbesiktiga innan de nya reglerna träder i kraft den 20 maj.
– Det är lite bekymmersamt att inte fler än 445 fordon har varit inne och gjort en kontrollbesiktning och att det är så många fordon som ska göra det, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

För de som vill göra sin besiktning kan det bli ont om tid och plats.
Det inte är så långt kvar och kommer många får bilprovningarna problem med att hinna med.
I Västra Götalands län handlar det om 2 176 A-traktorer som riskerar körförbud, flest i hela landet.
Det finns otroligt många A-traktorer i Västra Götalands län i jämförelse med andra län, det finns över 2 000 fordon. Det är svårt att säga varför det har blivit så, men det är ett populärt fordon där.
Europeiska regler

Det nya kravet på besiktning är en anpassning till EU-lagstiftningen.
A-traktorn har blivit en ungdomsbil och när polisen har kontrollerat fordonen har de hittat allvarliga brister. Därför är en kontrollbesiktning ett sätt att höja trafiksäkerheten, säger Hans Cassepierre.

Transportstyrelsen har inte undersökt varför så få hittills har gjort en kontrollbesiktning, men Hans Cassepierre misstänker att det är många fordon som inte uppfyller kraven.
En A-traktor har två hastighetskrav på sig, på den första växeln är maxhastigheten 10 kilometer i timmen och på den högsta växeln är det 30. Det är väl många som har justerat det där och då går de inte igenom besiktningen.

Kommer det att åka tusentals obesiktigade A-traktorer på vägarna i sommar? 
– Det får vi verkligen hoppas att det inte gör. Polisen har till uppgift att kontrollera dessa och jag är helt säker på att de kommer att kolla på A-traktorerna, säger Hans Cassepierre.

Två döda i krock med lastbilssläp 
Två personer har omkommit i en trafikolycka i Lerum öster om Göteborg på fredagseftermidagen De två omkomna männen, en i 60-årsåldern och en i 75-årsåldern, var förare i varsin personbil och mötte en lastbil i en kurva på en mindre väg.
På något vis släpper släpet från lastbilen, åtminstone delvis, och det kommer ut i mötande körfält. Just då passerar de två personbilarna och får det på sig.
Ytterligare en person satt i den ena personbilen, men klarade sig oskadd.
Olyckan inträffade strax efter klockan 17 på fredagen och vägen stängdes av i flera timmar under ett stort räddningspådrag.
Polisen har tagit samtliga fordon i beslag och ska utreda om lastbilens förare kan ha gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik.

Avliden person hittad i Göta älv – polisen utreder mord
En död person har hittats i Göta älv i Göteborg under fredagskvällen. Eftersom polisen inte kan utesluta att ett brott har begåtts har de inlett en förundersökning gällande misstänkt mord.
Larmet om att en person synts i vattnet inkom vid 18:20 på fredagen och därefter bekräftade räddningstjänsten Storgöteborg att de tagit upp en avliden person ur vattnet.
– Eftersom vi inte kan utesluta brott har vi inlett en förundersökning gällande misstänkt mord säger polisens presstalesperson Tommy Nyman. Det gör vi för att kunna ta till alla åtgärder som krävs för att konstatera vad som hänt, säger han.
Polisen har i nuläget ingen identitet på den anträffade personen. Det är oklart hur länge personen har legat i vattnet och om det rör sig om en man eller en kvinna.

Bilkapning - man i 35-årsåldern gripen
En man slår sönder rutan på en bil där föraren sitter i bilen i centrala Svenljunga. Den misstänkte mannen drar ut föraren ur bilen och kör sedan iväg med bilen. Föraren kontaktar polis klockan 17.04 på dredagen.
Eftersom föraren har bilnyckeln så kom inte tjuven så långt med bilen. Den misstänkte som är en man i 35-årsåldern greps i närområdet och är misstänkt för grovt tillgrepp av bil.

Ny stöldliga slår till mot åldringar i Västsverige
Polisens CIRCA-grupp som arbetar nationellt mot åldringsbrott varnar för en liga som just nu opererar i Sverige.

Sedan tisdagen den 20 mars har ett tiotal åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker att det är samma liga som begår brotten.
Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp.

För att förebygga fler stölder manar polisen till ökad vaksamhet:
Släpp inte in okända personer i bostaden.
Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.'
Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.
Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan.I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.'

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.
Uppgifter lämnas till polisen på telefon 114 14. Vid pågående brott ring alltid 112.

Dom idag - Fem års fängelse och livstids utvisning från Sverige för brott mot äldre
Idag fredag föll domen i ett uppmärksammat ärende där målgruppen för brotten varit äldre.

Mannen som tidigare dömts för liknande brott fälls nu på ytterligare 20 åtalspunkter varav 15 är grova stölder från äldre personer.
Mannen som är född 1980 har tidigare dömts i Skåne för liknande brottslighet. Han fick då tre års fängelse och tio års utvisning för sammanlagt 15 åtalspunkter.

Domen idag blev två års fängelse och livstids utvisning från Sverige. Straffvärdet för de nya brotten är fängelse i tre till fyra år men eftersom brotten har begåtts innan de brott han redan har dömts för blir den nya domen i praktiken en påbackning på hans tidigare straff. Det betyder att han för sin brottslighet får fem års fängelse sammanlagt.'

Jon Lindahl vid Åklagarkammaren i Halmstad är åklagare i ärendet. Rätten har
delat hans uppfattning om brottslighetens allvar och han är därför nöjd med
domen.
– Den här mannen har medverkat i en mycket förslagen brottslighet. Gruppen han ingår i har agerat utifrån en förutbestämd brottsplan där de systematiskt riktat in sig på äldre brottsoffer som har svårt att värja sig mot den här typen av angrepp, säger han.

Samordning i Falkenberg
Det är en omfattande utredning som ligger till grund för åtalet. Sammanlagt 45 åtalspunker och cirka 150 brottsmisstankar ingår i utredningen. Beatrice Damirjian som är utredare i Falkenberg är den som samordnat ärendena i utredningen.
– Första brottet skedde i Växjö den 7 oktober 2015. Strax efter – den 21 oktober samma år gjordes ett liknande brott i en butik i Falkenberg. Vi hade övervakningsfilmer från butikerna men visste inte personernas identitet, säger hon.'

Flera personer misstänkta
Sammanlagt fyra personer är misstänkta i utredningen. Den 18 januari i år beslutade Jon Lindahl att begära de övriga tre häktade i sin frånvaro. En man född 1974 greps i Bukarest i Rumäninen den 13 mars i år och sitter nu häktad där.
En man född 1972 sitter i fängelse för liknande brott i Österrike och kommer att utvisas därifrån och utlämnas till Sverige i december. En kvinna född 1988 är fortfarande häktad i sin frånvaro men har inte hittats. Det finns ytterligare en man som kan knytas till utredningen eftersom han syns på övervakningsfilmer men hittills saknas en säker identitet på honom.
– Det känns bra att vi inom en snar framtid kommer att kunna lagföra de övriga tre misstänka också, säger Beatrice Damirjian.

Svåra utredningar
Det finns flera svårigheter i utredningar av den här typen av brott.
– Först och främst måste vi ha en identitet. Även om vi har dem på film så vet vi inte vilka de är. Brottsligheten sker under lång tid och de flyttar sig snabbt mellan städer. När anmälningarna kommer in i hela södra Sverige ända upp till strax norr om Stockholm som de gjort i det här fallet är det viktigt med samordning för att komma vidare i utredningen, säger Beatrice Damirjian.

Brotten har ofta skett inne i en matvaruaffär. Tillvägagångssättet som använts är framför allt att distrahera den äldre personen genom att till exempel fråga om någon vara samtidigt som den andre tar plånboken i väskan som ligger i eller hänger på kundvagnen eller rollatorn. 
– Den här gruppen har arbetat tillsammans och det har alltid varit kvinnan som distraherat och medan en av männen hållit vakt så har den andre stulit plånboken, säger Beatrice Damirjian.
Distraherar den äldre och personal

Genom tidsangivelser för brotten och uttag i bankomater ser man att de efter brottet förflyttar sig snabbt till en eller flera bankomater för att ta ut pengar. I vissa fall har de också försökt handla med målsägandes kort i någon butik. De beger sig sedan snabbt vidare till nästa stad.
– Det finns också fall där vi ser på filmerna att kvinnan distraherat kassörskan när en äldre person ska knappa in sin kod för att betala med kort. Mannen har då passat på att titta på koden och sedan stjäls kortet från den äldre personen. Ibland medan den äldre packar in varorna i sin bil och lagt ifrån sig väskan för en stund, säger Beatrice Damirjian.

Samordning av ärenden i landet
Utredare inom polisen i hela landet har deltagit i utredningen. För Beatrice har uthålligheten varit avgörande för det framgångsrika resultatet.
– När vi är en myndighet som arbetar i samma system blir de här utredningarna enklare att hålla ihop än tidigare. De utredare som haft ärendena från början runt om i Sverige har varit engagerade och gjort ett riktigt bra jobb.
– Det här är riktigt fula brott och alla har jobbat hårt för att lösa det, säger hon.
Brottsförebyggande dom.

Beatrice Damirjian har utrett ärendet från start medan Jon Lindahl kom in som åklagare i höstas. 
– Jag är övertygad om att domen ger en stark signal till personer i andra länder som tror att det är lätt att begå brott i Sverige och komma undan med det. De som begår de här brotten är rutinerade och självsäkra men den här domen sprider sig i andra länder och fungerar därför brottsförebyggande.
Det är mycket tack vare Beatrices och övriga utredares uthållighet som den här mannen kunde lagföras och ytterligare tre personer är häktade i sin frånvaro, säger Jon Lindahl.

Hovrätten höjer straffet för mördaren i Limmared
Ett mord och två mordförsök på ett dygn. Hovrätten höjer nu 34-åringens fängelsestraff. I januari dömde tingsrätten en 34-årig man till 16 års fängelse för mordet i Limmared förra året. Nu höjer hovrätten hans straff till 17 år, och dömer honom även för grov misshandel.

Det var i augusti förra året som en 27-årig man hittades skjuten i sin lägenhet några mil utanför Borås i Limmared. 27-åringen ska ha öppnat dörren för mördarna, två män 34 och 35 år gamla, men sedan stängt. Men det skyddade inte 27-åringen då 34-åringen sköt igenom dörren och 27-åringen träffades i huvudet och avled.

Åtalades för mordförsök
Senare samma dag utsatte 34-åringen en kvinna för mordförsök. Genom att först hålla en revolver mot hennes huvud och trycka av, men utan något skott avlossades, samt hotat och slagit henne med vapnet.
Dagen efter ska 34-åringen även skjutit en man i 25-års åldern i ljumsken. 34-åringen åtalades för de två mordförsöken men Allingsås tingsrätt friade mannen som dömdes för mord, samt en rad andra brott så som grovt vapenbrott, misshandel rattfylleri med mera.
35-åringen friades från mord men dömdes till åtta månaders fängelse för bland annat stöld och narkotikabrott.

Polisen vädjar till allmänheten om tips och iakttagelser
Sektionen för utredning av grova brott i Storgöteborg håller på med en förundersökning gällande ett mord på Sikelgatan i Högsbo där en man påträffades död i sin lägenhet fredagen 9 mars.

Utredningsarbetet har kommit fram till att mannen utsattes för dödligt våld någon gång runt midnatt mellan den 7 till 8 mars. Gärningsmannen har på okänt sätt tagit sig in i lägenheten. Det finns inga brytmärken på varken lägenhetsdörren eller entrédörren till trapphuset. Gärningsmannen har sökt igenom hela lägenheten efter värdesaker, oklart om det saknas något.

Vi har undersökt om det har inträffat någon annat brott i närområdet med samma modus och en arbetshypotes är att det skulle kunna vara samma gärningsman som gjort sig skyldig till ett mordförsök på Riksdalersgatan i Högsbo 28 december 2017.

Det finns ingen koppling mellan de två lägenhetsinnehavarna men tillvägagångssättet som gärningsmannen använder är den samma.

Vi skulle gärna vilja få in vittnesuppgifter från personer i området Sikelgatan – Riksdalersgatan som gjort iakttagelser av en person som känner på dörrar eller på annat sätt försöker ta sig in i trapphus eller lägenheter. Vi är också intresserade av personer som upplevs annorlunda av bekanta idag jämfört med tidigare.
Tipsa polisen och ring 114 14

Västtrafiks tågupphandling klar – köper 40 nya tåg
Designidé, Västtrafik köper nya tåg. Bild: Bombardier
Det blir Bombardier Transportation Sweden AB som levererar nya tåg till Västtrafik och Västra Götalandsregionen. Leveransen av de 40 nya tågen startar 2021. Den beräknade kostnaden är cirka 3,8 miljarder kronor.

Västtrafiks stora tågupphandling är klar. Idag utsågs Bombardier Transportation Sweden AB till vinnande anbudsgivare i upphandlingen av 40 helt nya tåg till Västtrafik.
Målbilden för tågresandet inom Västra Götalandsregionen är en tredubbling av tågresorna mellan åren 2006 och 2035 till 130 000 tågresor om dagen. Redan idag ökar tågresandet kraftigt, men för att nå målen behöver gamla tåg bytas ut och kapaciteten förstärkas.
— Det här är en milstolpe i vår satsning på att utveckla tågtrafiken i Västra Götalandsregionen. Med fler och längre tåg har vi stor potential att göra det ännu enklare för våra invånare att resa till jobb, skola och fritidsaktiviteter, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen.

Tågen ska både ersätta gamla tåg och utöka antalet befintliga tåg för att klara framtida resebehov. I ett första skede handlar det om 40 tåg, men det finns möjlighet till ytterligare beställningar.
— Sedan Västtrafik bildades 1999 har resandet med tåg mer än fördubblats. Vi har en fortsatt utmaning i regionens uppdrag fram till 2035 på 130 000 resor per dag. Vi ser en stadig ökning av tågresandet och vi är på god väg. De nya tågen kommer bidra till ännu mer attraktiva resor för våra kunder, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse.
'
Kraven i upphandlingen har varit bekväma och driftsäkra fordon med plats för många resenärer ombord. Tågen ska klassas som snabbtåg vilket innebär att de kör i hastigheter upp till 200 km/h. De kommer att designas för att klara tuffa krav under alla årstider och under många år.
— Det är otroligt roligt att få det här beskedet. Vi ser fram emot att tillsammans med Västtrafik leverera tåg till Västtrafiks kunder, säger Marina Sundman, Sales Director, Bombardier. 

Resenärernas behov styr 
Tågen byggs och designas med både kunders och tågpersonals krav och önskemål i åtanke. Det blir bland annat stora flexibla ytor för rullstolar, rullatorer, barnvagnar och cyklar. Tågen utrustas redan från början med wifi och informationssystem.
— Det har varit viktigt för oss att ta vara på kundernas intressen. Exempelvis kommer alla kritiska driftsystem att vara dubbla för att säkerställa trygga och pålitliga resor. Bombardier är en ledande tågtillverkare och vi ser fram emot att påbörja arbetet tillsammans med dem, säger Lars Holmin.

Rullar i regionen 2021
Nu väntar en slutgiltig utformning, tillverkning och noggrann utprovning. Fordonen kommer att slutmonteras och testas inför leverans i Tyskland. Enligt en preliminär plan anländer de första av de nya tågen i slutet av år 2021. Då ska de först testköras innan de börjar rulla i ordinarie trafik.
Beräknad kostnad är cirka 3,8 miljarder kronor. Västtrafik har genomfört upphandlingen och står som beställare av tågen medan Västra Götalandsregionen svarar för finansieringen.

Fakta: Västtrafiks nya tåg
Tågen blir cirka 80 meter långa och får cirka 270 sittplatser per tåg (totalt 11 000 sittplatser).
Tågen kommer att trafikera alla Västtrafiks tågsträckor i Västra Götaland.

Sköterskor avstängda efter hån mot dementa
Undersköterskorna misstänks ha filmat och fotograferat dementa och lagt ut bilderna på sociala medier. Nu har de tre personerna, som jobbar på ett kommunalt äldreboende i Göteborg, stängts av, skriver GT.
Enligt sektorschefen i den aktuella stadsdelen har bilder och minst en filmsekvens spridits i en sluten grupp på Snapchat, i kombination med kränkande kommentarer.
– Vi fick nys om detta som arbetsgivare och har fått ett bevis på en sådan här film. Och självklart har vi startat en utredning och stängt av de här personerna. Alla berörda anhöriga har blivit kontaktade och har informerats, säger chefen till GT.
– Tyvärr var det så att det är en demensenhet. Det är det som är mest förfärligt i det här och som gör att vi stänger av tre personer som vi anser är berörda av det hela.

Man i 60-års åldern misstänkt för våldtäkt på 13-åring 
Efter att en 13-årig flicka blivit gravid uppdagades att hon upprepade gånger blivit våldtagen.
På onsdagen åtalades en man i Västra Götaland i 60-års åldern, misstänkt för våldtäkt mot barn. Enligt stämningsansökan har flickan våldtagits flera gånger under 2016 och 2017 på olika platser i Skaraborg. Efter att det upptäcktes att flickan var gravid inledde polisen en utredning.

Flickan födde barnet och det har fastställts genom faderskapstest att den 60-åriga mannen är pappa till barnet som fötts. Ändå nekar mannen till anklagelserna.
Enligt åtalet begick mannen gärningen med uppsåt.
När den misstänkta mannen skulle gripas gick han till angrepp mot polisen och hotade om våld. Även i arresten ska han uttalat dödshot både mot polis och arrestvakt. Mannen åtalas därför även för hot mot tjänsteman.

Allt fler unga misstänkta får sitta häktade i Västra Götaland
Just nu är minst tre personer under 18 år häktade i Göteborg, misstänkta för grova brott. Enligt åklagarna finns inga alternativ.

Sverige har flera gånger kritiserats av bland annat FN:s tortyrkommitté för att placera barn i isolering och i augusti 2016 föreslogs flera åtgärder i en statlig utredning.
Trots det har det blivit fler minderåriga i landets häkten, förra året 178, varav 24 i Göteborg, sammanlagt 35 i hela västra åklagarområdet.
En person under 18 år kan häktas med restriktioner om åklagaren visar att det råder synnerliga skäl. Det handlar om hur grovt brottet är. 

Det är socialtjänsten som har ansvaret för att placera den brottsmisstänkte bland annat finns sluten ungdomsvård hos Statens institutionsstyrelse, så kallat SIS-hem. Det kan vara svårt när det krävs restriktioner och det blir häkte i stället.

Statistik på häktade
Häktade i Göteborg (15-17 år): 

2013: 13 
2014: 14
2015: 20
2016: 42
2017: 24
Ökningen 2016 beror på att många brottsmisstänkta unga nordafrikaner greps för upprepade brott i Göteborg. 
Häktade i hela landet (15-17 år):
2013: 119
2014: 125
2015: 140
2016: 167
2017: 178
Källa: Åklagarmyndigheten

Singelolycka i Kode - en person till sjukhus
I korsningen länsväg 624 - länsväg 616 intgräffade en singelolycka med en lastbil klockan 04.08 på torsdagsmorgonen. Föraren slår huvudet i vindrutan och blöder. han körs till Kungälvs sjukhus för vård. Det uppges vara väldigt halt på platsen. Trafiken flyter på igen vid 05.40-tiden.

Polisbil voltade i jakt efter stulet fordon - två poliser förda till sjukhus
I samband med ett förföljande av en stulen bil i Trollhättan har en polisbil kört av vägen och voltat klockan 18.00 på onsdagskvällen.
Polispatrullen försöker få stopp på en bil som är anmäld stulen.

Bilen drar iväg i hög fart och i samband med förföljandet kör polisbilen av vägen i en rondell och voltar. De två poliser som färdades i polisbilen körs till NÄL för kontroll men uppges må bra.
Den stulna bilen kan stoppas av en annan polispatrull alldeles i närheten av olycksplatsen. 
I den stulna bilen färdades en kvinna i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern som båda är gripna. Brottsrubriceringarna i ärendet är för närvarande tillgrepp av fortskaffingsmedel samt grov vårdslöshet i trafik.

Sahlgrenska utreder cellprovsanalyser som kan vara felaktiga
Ett stort antal provsvar från gynekologiska cellprov från patienter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset kan vara felaktiga.

Det handlar om prover som analyserats av en extern aktör. Andelen fall med rapporterade cellförändringar är färre än vad som förväntas statistiskt. 13 000 prover kan nu behöva eftergranskas.
För att korta väntetiderna för gynekologiskt cellprov har Sahlgrenska universitetssjukhuset anlitat en extern aktör som skulle screena cellprov. Men nu har en kvalitetskontroll som Sahlgrenska gjort visat på att andelen fall med rapporterade cellförändringar är färre än det förväntade antalet i en statistisk mening.

Minst 100 provsvar avviker
En eftergranskning visar på ett antal fall med klara cellförändringar som måste följas upp skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. I dagsläget handlar det om mindre än 100 provsvar där sjukhusets bedömning inte överensstämmer med den externa leverantörens.
– När vi upptäckte det här agerade vi omedelbart för att de personer som har fått ett felaktigt svar så snabbt som möjligt ska få ett nytt korrekt svar och eventuellt kallas till gynekologisk undersökning. Det är viktigt att alla ska kunna känna sig trygga med att de svar som vi lämnar ut är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för klinisk patologi och genetik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i pressmeddelandet.

Ska kontaktas via telefon och brev
Ungefär hälften av de fall som hittills påträffats är sådana som har bedömts vara utan anmärkning men som enligt sjukhuset inte är bedömbara. Det betyder alltså inte att provet visar på någon onormal förändring, utan att ett nytt cellprov behöver genomföras. Men det finns även ytterligare fall bedömda som ”utan anmärkning” där Sahlgrenska bedömer att det finns cellförändringar och som därför måste undersökas igen.
– Vi kommer inom kort att kontakta de kvinnor som har fått ett felaktigt provsvar via telefon och brev. För några innebär det att de blir kallade för att lämna ett nytt prov och för några innebär det att de kommer att få en kallelse till sin gynekologiska mottagning för vidare undersökning. Alla som är berörda kommer alltså att höra från oss, säger Lars Palmqvist.

Trafikverkets vägassistansbil påkörd två gånger - på en timme
Trafikverket vägassistansbil  blev på onsdagen påkörd två gånger om på samma plats vid Vädermotet på Hisingen i Göteborg, och polis tillkallades vid 11:29. Det var en lastbil som körde på Trafikverkets bil.
Nästan en timme senare larmades polisen till platsen igen vid 12:28 när en ny påkörning gjordes av en personbil. Inga personskador har uppkommit i samband med kollisionerna.

Man i 20-årsåldern dömd till skyddstillsyn för sexualbrott i kyrka
En man i 20-årsåldern dömdes på onsdagen vid Vänersborgs tingsrätt till skyddstillsyn för flera fall av sexualbrott mot barn. Brotten ska inträffat mellan 2014 och 2017.

Mellan januari 2014 och augusti 2017 ska mannen ha utsatt tre flickor för en rad sexualbrott. Det handlar bland annat om våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn. Att han inte döms till fängelse är på grund av hans unga ålder. Om han hade dömts till fängelse hade straffet uppgått till tio månader. Tingsrätten gör därmed en mildare bedömning än åklagaren.

Våldtog flickan i en kyrka
Enligt anmälan ska en av flickorna vid tre tillfällen ha utsatts för handlingar som rubriceras som våldtäkt mot barn. Två av våldtäkterna ska ha skett i en kyrka. Flickan var vid tillfället 14 år.

Filmade övergrepp
Alla tre flickor ska vid upprepade tillfällen ha utsatts för slag med hand eller tillhyggen, vilket också har spelats in. Bland annat ska mannen ha använt sig av ett ridspö. Därför åtalades mannen även för misshandel, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen häktades i november förra året, och har förnekat brott på samtliga åtalspunkter.

Parkerad bil i lågor i Kode
Räddningstjänsten och polisen larmades klockan 07:28 till Kodemotet på onsdagsmorgonen av förbipasserande fordon på E6.
- Bilen stod parkerad intill en elstation och elden tagit sig i väggen på byggnaden i närheten av idrottsplatsen säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Räddningstjänsten skickade styrkor både från Kode och Kungälv då det fanns risk att branden skulle sprida sig till en intilliggande elstation.
Det var inte första gången som den aktuella bilen brann säger Thomas Fuxborg. För runt en månad sedan var samma bil med om samma missöde.
– Troligen kommer vi skriva en anmälan om skadegörelse genom brand, säger Thomas Fuxborg.
Varför bilen står kvar trots att den redan har brunnit är oklart.
I nuläget finns inga vittnen till branden Ingen person kom till skada.

Misstänkt för mordet utanför Falköping häktad
I fredags upptäcktes en person död utanför Falköping, nu har polisen häktat den 40-åring som är misstänkt för mordet.
Polisen vill inte lämna några uppgifter om utredningen, varken om den misstänkte mannen eller om offret.
-  Jag kan säga att vi har haft en häktningsförhandling med personen i fråga men vi är återhållsamma med information om ärendet just nu, säger Lars Johansson chef vid polisens enhet för grova brott i Skaraborg.  
Den misstänkta mannen har suttit anhållen sedan i fredags misstänkt för mordet. Häktningsförhandlingen mot honom skedde vid Skaraborgs tingsrätt i Skövde på tisdagen.

Väpnat rån i bostad
Polisen får in ett samtal från en person klockan 20.23 på tisdagen och som uppger att han blivit rånad. Händelsen har ägt rum i en bostad i Frändefors. Två okända män har tilltvingat sig nycklar till en bensinstation eller liknande som finns i närheten.  
Telefonören uppger att han och någon till blivit hotade med pistollikande föremål av två okända maskerade män.
De två rånoffren har därefter blivit bundna med någon typ av buntband. Telefonören uppger vidare att han/de precis tagit sig loss och då kontaktat polisen.

De två gärningsmännen tillgripit pengar från offren, de båda gärningsmännen och även varit inne i ett vapenskåp men inte tillgripit några vapen.
Det är oklart om det finns ytterligare gärningsmän/fordon. Troligen har gärningsmännen tagit sig till platsen där kassaskåpet finns vid Riksvägen.

Kl 20.40: Polis på platsen för rånet. Har kontakt med rånoffer.  
Ingen person har fått fysiska skador, inget vapen har avlossats. Ingen är för närvarande gripen. Polisen söker i närområdet efter gärningsmännen och ett eventuellt fordon.

Lämnade in 5 kg kokain till polisen – sattes tillfälligt på fri fot
Den man i 25-årsåldern som suttit häktad sedan i början av februari har nu släppts efter överläggningar i tingsrätten. Han har varit frihetsberövad sedan han lämnade in närmare fem kilo kokain till polisen i Göteborg.

Mannen har enligt sin försvarsadvokat Sabina Lundell hela tiden sett sig som ett brottsoffer, då han uppger att han hotats och tvingats ta hand om närmare fem kilo kokain för att transportera det från Sverige till Norge.
Något han inte gjorde utan lämnade in det till polisen i Göteborg i stället. Han greps och häktades senare misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Min bedömning är att han inte talar sanning. Han har hanterat narkotikan i nästan en vecka utan att lämna in den och han har vetat om att han skulle frakta den till Norge, säger kammaråklagare Håkan Johansson till SVT Nyheter Väst.
Mannens försvarsadvokat Sabina Lundell håller inte alls med utan hävdar att mannen däremot har avbrutit en stor narkotikaförsäljning med risk för sitt eget liv.
– Det är en stor hjälteinsats han gjort. Enligt bedömningar är det ett 80-procentigt kokain, vilket gör att det är värt kring 12 miljoner kronor på gatan, säger Sabina Lundell.

Att någon lämnar in narkotika på det här sättet till polisen är mycket ovanligt enligt de båda. De nämner bara ett enda, och dessutom samma fall.
– Jag själv har aldrig varit med om det här tidigare och känner bara till ett fall från 2003 då fyra kilo heroin lämnades in till polisen. Han blev frikänd i Högsta domstolen, säger Håkan Johansson.

Är det då troligt att också den här mannen blir frikänd?
– I och med att han är satt på fri fot så finns ju helt klart den möjligheten. Jag yrkade på att han skulle vara kvar i häktet då jag är rädd att han annars ska smita från sitt straff, säger Håkan Johansson.
Enligt försvarsadvokat Sabina Lundell blev hennes klient jätteglad och började gråta när han fick beskedet om att bli släppt från häktet i dag.

Mannen gömmer sig
– Han gömmer sig nu på grund av rädsla för repressalier och får inte någon hjälp från polisen i Sverige, så han försöker ta hjälp av polisen i Norge där han har uppehållstillstånd, säger Sabina Lundell.

Enligt tingsrätten kommer dom att meddelas den 26:e mars. Kammaråklagare Håkan Johansson yrkar på fängelsestraff som inte får understiga sex månader eller överstiga två år.
Varför skulle han vilja lämna in narkotika till polisen, det finns väl risk för att han råkar illa ut?
– Jag tror inte på att han har blivit hotad och tvingad att ta narkotikan till Norge, säger Håkan Johansson.
Finns det inte en risk för att ännu färre vågar lämna in knark till polisen om mannen nu döms till fängelse?
– Det är ju oerhört lovvärt att han gör det, för hade man kommit på honom med denna narkotika så hade han riskerat ett långt fängelsestraff. Jag vill ändå att domstolen ska pröva om det är straffritt att inneha och transportera narkotika, säger Håkan Johansson.

Stulen kopparkabel funnen i lägenhet
Vid 15:30-tiden på måndagen gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Trollhättan där en man bor i 45-årsåldern och känd av polisen sedan tidigare. Vid husrannsakan fann polisen en mängd kopparkabel som antingen stulits av lägenhetsinnehavaren eller att han köpt eller fått den ifrån. Då kan de i stället handla om häleri
Han har också tid kvar som han inte avtjänat för ett tidigare straff, så därför är han nu anhållen, säger Marcus Carlsson.
Var stöldgodset kommer ifrån vet man inte ännu, men polisen vill gärna att man hör av sig på telefonnummer 114 14 om man nyligen blivit av med kopparkabel.

Nu sätter Uddevalla spaden i Kungsgatan för att lyfta centrum
Den stora upprustningen av Uddevalla centrum startar inom kort på Kungsgatan. Periodvis blir det mycket begränsad framkomlighet men butiker, restauranger och andra verksamheter kommer att kunna hålla öppet.
- Vi hoppas kunna komma igång så snart som möjligt, i mars, men arbetet är beroende av att tjälen släpper i marken så att vi kan börja gräva, säger Jonas Sand som är projektledare.
Grävarbetet startar i den västra delen vid Kampenhof för att avslutas vid Kungstorget i november. Arbetet kommer att delas in i tre delområden där varje delområde innebär att:
Riva gammal gatumiljö
Schakta för fjärrvärme, dagvatten och andra ledningar.
Överbyggnad och underlagsarbete som leder bort vatten och tål tunga transporter.
Beläggning av granithällar, smågatsten och ledstråk av gjutjärn.
Möblering, belysning och nya gröna inslag
- Det första delområdet från Kampenhof upp till Norra Drottninggatan inklusive krysset vid Hallmans hörna beräknas att vara klart till sommaren, säger Jonas Sand.
Kungsgatan kommer att få en enhetlig markbeläggning i granit. Alla angränsande korsningar ska utformas till tydliga mötesplatser där markbeläggningen får ett eget uttryck. Mötesplatserna kommer att få egna karaktärer och utmärkas med nya träd, möjligheter för aktiviteter, konst eller lek.
- Den runda inramningen av Blodboken kommer att bytas ut och få nya soffor men Kochs gränd görs inte om just nu eftersom det är privat mark, berättar Stefan Björling som är centrumsamordnare.
Kungsgatan har också fyra entrépunkter som kommer att nyanseras. I år kommer entrén i väster mot Kampenhof att lyftas fram genom ljussättning, växter, karaktärsskapande material och konstverk.
- Vi har bett alla verksamheter att förbereda sina leverantörer på att Kungsgatan kommer att bli svårtillgänglig för transporter eftersom de främst kommer att kunna använda sidogatorna, säger Stefan Björling.
Vi hoppas att alla har överseende med att det blir stökigt i centrum under 2018 och att alla kommer att hjälpas åt för att det ska fungera på bästa sätt.
Preliminär tidsplan Kungsgatan
Delområde 1 – Västerlånggatan till Norra Drottninggatan och krysset vid Hallmans hörna. Startar i slutet av mars. Klart till sommaren.


Delområde 2 – Norra Drottninggatan till Kålgårdsbergsgatan.
Startar i slutet av april. Uppehåll vecka 28, 29, 30 och 31. Klart slutet av september.
Delområde 3 – Kålgårdsbergsgatan till Trädgårdsgatan.
Startar efter sommaren. Klart november.
Arbetet vid Kungstorget startar under våren 2018.
Beslut att genomföra ombyggnad av Kungsgatan och delar av Norra Drottninggatan togs av Kommunfullmäktige 11 januari 2017.
Entreprenör: Markbygg AB

Nyvakna huggormar är på bettet när solen tittar fram
Trots att det fortfarande är vinterväder på många håll, verkar ormarna ha vaknat. Två hundar blev ormbitna i helgen som gick.
Trots att kylan fortfarande håller vårt område i ett fast grepp, i alla fall under tidiga morgnar och nätter, har ormarna vaknat.
I helgen fick djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg in två hundar som hade blivit bitna av huggormar.
Det är inget konstigt med det, menar biologen Jan Uddén. Det är nämligen tillräckligt varmt på dagarna.
– Det är som två olika årstider nu, en i skuggan och en i solen.  Där solen ligger på blir det varmt och ormarna vaknar, säger Jan Uddén.
Men så här års är de väldigt långsamma och då är risken för ormbett störst.
– Det är mer regel än undantag att de flesta ormbett sker under våren och senhösten, för då är ormarna så sega att de inte hinner sätta sig i säkerhet.

Västsverige har blivit en grad varmare – på 100 år
Klimatförändringar är ett komplext ämne med konsekvenser som är svåra att greppa. För att se förändringarna måste man studera över tid, vilket man gör på olika mätstationer.
Trenden är att temperaturen är på väg uppåt. I Västra Götaland har temperaturen ökat med cirka en grad sedan år 1900, och resten av Sverige har ungefär samma temperaturökning.
Nederbörden kommer att fortsätta öka, något som vi ser speciellt ser på sommaren, där extremnederbörden har ökat.
Förändringarna är små, men om man ser över en tio- eller trettioårsperiod, exempelvis om man planerar infrastrukturprojekt bör man ta förändringarna i beräkningarna

Sjögräsängar på västkusten är ovanligt bra på att lagra koldioxid
Sjögräsängar med ålgräs i Bohuslän kan lagra uppemot femton gånger mer kol än ålgräsängar i andra hav i Europa.

Det beror på att havsbottnarna som sjögräsängarna växer på består av finkornig sand, och att de är lagom porösa. Detta är ännu ett viktigt skäl att skydda sjögräsängar och deras ekosystem, som hotas av övergödning och överfiske.
Hör Martin Dahl berätta om sin forskning.

– Alla ekosystem tar ju upp koldioxid genom fotosyntesen, där det förvandlas till kol och syrgas. Det intressanta med sjögräsängar är att de är väldigt bra på att fånga in kol som kommer från andra ekosystem runt om. De blir som ett filter som vattnet silar igenom, och när det kommer kol i små partiklar i vattnet fastnar de i sjögräsängen och lagras i sedimentet på havsbottnen, säger marinekologen Martin Dahl vid Stockholms universitet, som nyss publicerat sin avhandling om kollagring i sjögräsängar.

Sjögräs är blomväxter som har blad, rötter och rotstockar och som kan skicka iväg skott och bildar ängar. Sjögräs kan också föröka sig med fröbildning. De sjögräsängar som Martin Dahl har studerat består av ålgräs, Zostera marina, och det växer längs kusterna över hela norra halvklotet. Ålgräs kan bli en och en halv meter högt och växer på mjuka sandbottnar.
I studien jämförde Martin Dahl och hans kollegor hur kolmängden varierade i ålgräsängar på västkusten, i Östersjön, och längs Bulgariens Svarta havskust och längs den portugisiska Atlantkusten. Sjögräsängarna på västkusten var upp emot femton gånger bättre på att lagra kol. Det visar på vilken stor variation i kapaciteten att lagra kol det finns i olika sjögräsekosystem.
– Det beror dels på storleken på sandkornen i sedimentet på bottnarna. Sandkornen är små, och det tror vi beror på att det finns lugna områden som ligger skyddade från vind och vågor. Sedan beror det också på att sanden i bottnarna inte är så hårt packad, utan ganska porös. Lite fluffig. Det är sådana där bottnar som skickar upp ett helt moln av brunt stoff när man stoppar ner en hand. Det är dom bästa miljöerna för att binda koldioxid, säger Martin Dahl.

Sjögräsängar, precis som saltängar och mangroveträsk som ligger under vatten är bättre på att ta upp kol än växter på land. Det beror både på att det sköljs in mycket kol med vattnet som fastnar i de snåriga växterna, att ängarna växer snabbt och binder kol i själva växtligheten, och att de inte bryts ner så snabbt när de hamnar på havsbottnen. Men sjögräsängar förstörs av människan genom övergödning, överfiske och när man bygger hamnar. Längs den svenska västkusten har mer än hälften av alla ålgräsängar försvunnit sedan 1980-talet, främst på grund av övergödning.

Och det är inte så lätt att återplantera sjögräsängar.
– Flera försöker odla sjögräs och restaurera sjögräsängar, och det är med mer eller mindre lyckade resultat. Det är svårt att odla sjögräs. Man provar med skott och med frön, men ibland går det inte och sjögräsängarna kommer inte tillbaka. Därför tror jag att det är bättre att jobba för att skydda det vi har än att satsa på återplantering.

Ny insatsgrupp ska hindra unga i Uddevalla från att hamna i kriminalitet
Ungdomar som är i riskzonen för att prova droger, hamna i kriminalitet eller halka efter i skolan ska få hjälp att komma på rätt spår. Uddevalla kommun har tillsammans med polisen startat en social insatsgrupp som ska arbeta förebyggande med ungdomar.

Särskilt fokus just nu ligger på unga som vistas i områdena kring Dalaberg och Kampenhof, vilket följer det medborgarlöfte som undertecknats av polisen och kommunen.

Fältsekreterare från socialtjänsten, kuratorer och socialpedagoger från skolan, fritidsledare från fritidsgårdarna samt kommunpolis och ungdomsutredare från polisen samverkar i den operativa sociala insatsgruppen. Det är de som träffar ungdomar i olika sammanhang och kan presentera den hjälp och den stöttning som insatsgruppen kan erbjuda. Exempelvis någon som är drivande i ett ungdomsgäng.
- Det kan vara så att ungdomen tillfälligt inte sköter skolan och umgås med fel människor. I den sociala insatsgruppen arbetar vi förebyggande med en strukturerad metod där ungdomen hela tiden är delaktig, säger Nina Heyden, chef lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

Inledningsvis handplockas ett antal ungdomar som kommer att få stöttning via sociala insatsgruppen. Första steget är en kontakt med de unga och med vårdnadshavarna. Allt arbete är förebyggande och sker på frivillig bas, ungdomarna kommer inte att hamna i några register hos socialtjänsten eller polisen. Målgruppen är unga i åldrarna 12-20 år.

- Det handlar om att lyssna på ungdomarna, vad vill de? Vad behöver de för att ändra sitt liv? Kan vi hitta någon lämplig fritidsaktivitet? Behöver de hjälp i skolan eller kanske få stöd med att söka jobb eller praktik?, säger Ulrika Engelbrektsson, koordinator för den sociala insatsgruppen.

Den operativa sociala insatsgruppen genomför det praktiska arbetet med ungdomarna och träffas var tredje vecka för att gå igenom vilka insatser som gjorts och hur man ska gå vidare. Det finns även en styrgrupp för den sociala insatsgruppen, som träffas fyra gånger per år.
- Genom tidiga insatser för ungdomarna sparar vi både ett stort mänskligt lidande och ekonomiska resurser. För varje ungdom i riskzon som vi kan fånga upp sparar samhället flera miljoner, säger Gunnar Axelsson, rektor för Introduktionsprogrammet på Margretegärde.
Mer information om sociala insatsgruppen

Utländska kvinnor utnyttjade i omfattande kopplerihärva
Polisen har gjort ett omfattande tillslag i ett ärende som rör människohandel.
Människohandelsgruppen i region Väst har genom spaning lokaliserat ett östeuropeiskt kriminellt nätverk som misstänks för människohandel alternativt grovt koppleri. Gärningsmännen har rekryterat, transporterat och inhyst ett stort antal kvinnor i syfte att utnyttja dem för prostitution.
Det handlar om ett större antal unga kvinnor i 20–30-årsåldern.
Verksamheten har ägt rum i flera olika lägenheter som gärningsmännen främst har hyrt i andra hand av privatpersoner. Kvinnorna har fotograferats lättklädda i sexuellt utmanande poser och deras tjänster har bjudits ut via annonser på Internet. Verksamheten har ägt rum i Göteborg, Malmö och Växjö.
– Ärendet initierades genom ett tips där vi tack vare allmänheten lyckades komma brottsligheten på spåren. Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi fått och uppmanar alla som har tips som rör prostution och människohandel att höra av sig till polisen, säger Helena Trolläng, chef utredningsheten region Väst.

Kvinnorna har erbjudits hjälp och stöd av socialjouren och socialtjänstens Mikamottagningar, vars arbete har samordnats av regionskoordinatorerna i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten. Tillslaget har samordnats med polisen i region Syd.

Lena Philipsson tillbaka på Liseberg i juli
I november förra året genomförde Lena Philipsson sin allra sista föreställning av ”Jag är ingen älskling”. En föreställning där Lena själv stod för manuset och som framfördes i närmare två år både på fast scen och på turné, hyllades i media och älskades av 120 000 besökare.
Nu är det äntligen dags för Lena Philipsson att bege sig ut på vägarna igen och möta Sverige i sin finaste skrud, nämligen sommaren. Det var tolv år sedan sist så det blir en så räkna med en kväll fylld av massor av hits från hela Lenas karriär!

Du ser henne på Stora Scenen på Liseberg 25 juli kl 20.00.
Klara för Live på Liseberg på Stora Scenen:

11 maj Darin
12 maj De Vet Du & Joakim Lundell
25 maj Silvana Imam
30 maj Tove Lo
1 juni Mando Diao
6 juni Hollywood Vampires (US)
9 juni Queens of the Stone Age (US)
15 juni Pussy Riot (RU)
27 juni The Offspring (US), support: No Fun At All
4 juli Daniel Norgren
12 juli The Sounds
25 juli Lena Philipsson
24 aug Union Carbide Productions
7 sep Säkert!
14 sep Kapten Röd

I mars ökar bilbrottsligheten
Förra året var värsta bilbrottsåret någonsin vad gäller bildelsstölder, allra flest stölder skedde i mars och september. Det blir allt vanligare att tjuvarna använder sig av störsändare för att komma in i bilarna skriver If Skadeförsäkring.

Under 2017 ökade andelen reservdelsstölder* med 26 procent. 4208 stölder rapporterades under året enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst.
Den stöldbegärligaste reservdelen är ratt/airbag, följt av navigationsenheter och zeonljus (strålkastare).
2017 har dock börjat något bättre än fjolåret, med något lägre antal stölder i januari och februari.
- Det är fortfarande mycket illa, men samtidigt gläds vi åt att de åtgärder som vidtagits hittills har givit effekt. Bildelsstölderna har blivit ett reellt samhällsproblem och kommit upp högt på den politiska agendan säger Lars Silfverswärd på If.

Det är framförallt utländska ligor som står för den här brottsligheten,
Det blir allt vanligare att tjuvarna använder sig av störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Bilen låses alltså inte, och när du avlägsnat dig är det fritt fram för tjuvarna att länsa bilen.
Märker du att bilen inte går att låsa, till exempel på en parkeringsplats vid en stormarknad, så lämna inte bilen, utan larma polis och var uppmärksam på personer i närheten, säger Lars Silfverwärd.

* Mätningen omfattar nav, ratt/airbag och strålkastare.
Råd för att undvika bildelsstölder:

Montera billarm.
Märk komponenterna med märk-DNA, till exempel smart-DNA, och informera tydligt på bilen om att sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.
Parkera alltid i garage nattetid om du har möjlighet. Parkera i en upplyst och öppen miljö om du inte har tillgång till garage.
Använd en rattkrycka som försvårar stöld av ratt och airbag.
Montera på hjullås, om du har dyra fälgar.
Börja med grannsamverkan.
Kontrollera att bilen är låst innan du lämnar bilen. Det blir allt vanligare med störningssändare.
Signalskyddande fodral för bilnycklar skyddar nyckelns radiosignal från att kapas av biltjuvar.

Pojke hotade flicka med skarp pistol – omhändertogs inte av socialtjänsten
En 14-årig pojke i Göteborg hotade en jämnårig flicka med en skarpladdad pistol. Han greps – men omhändertogs aldrig av socialtjänsten. Nu har han släppts på fri fot.
Det var i torsdags som den 14-åriga pojken ska ha gått hem till flickan och hotat henne med vapnet. Det rapporterar Aftonbladet.

Polisen som senare gjorde en husrannsakan hemma hos pojken hittade vapnet och tillhörande ammunition. Pojken greps, misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot. När ärendet lämnades över till socialtjänsten vidtogs inga åtgärder och pojken försattes på fri fot.
Detta är något som polisen är kritisk till.
– Socialtjänsten har agerat jäkligt märkligt med tanke på att det finns en målsägare här, säger Anders Klingberg till Aftonbladet, han är polis i Göteborg med stor erfarenhet av ungdomsbrottslighet.

Ingvor Gunnarsson är sektorschef för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning centrum. Hon kan inte prata om det enskilda ärendet med 14-åringen, men svarar på generella frågor om omhändertagande och socialtjänstens arbete.
–För att fatta ett beslut om LVU måste lagstiftningens kriterier vara uppfyllda. Det handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd. Om det finns ett vård och behandlingsbehov kan behovet också ha tillgodosetts genom frivillig vård.
– Får man allvarliga indikationer måste socialtjänsten omedelbart göra en bedömning. Det är svårt för mig att svara på man jag utgår från att socialtjänsten gjort en risk– och skyddsbedömning. Vi uttalar oss inte i individuella ärenden. Grunderna för socialtjänstens bedömning omfattas av sekretess, säger Gunnarsson till Aftonbladet.

Fulla förvar hos Migrationsverkets försvårar polisens arbete
Polisen uppger att man vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som har frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning. Anledningen – Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.

- Det har i princip varit fullt under ett par månader. Det kan finnas en och annan plats ledig. Och en del platser på förvaren är dessutom vikta åt familjer och kvinnor, säger Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen.

Enligt gränspolisen hade man i januari i år cirka 17 000 pågående ärenden från Migrationsverket att verkställa. Av dem är cirka 12 000 personer efterlysta, det vill säga att de har avvikit. Hur många av dem som finns kvar i Sverige är oklart.

När det inte finns ledig plats på någon av landets förvar – det är 357 platser på fem orter – tar man ofta ett beslut om uppsikt i stället. Det betyder att personen måste anmäla sig hos polisen, ofta två eller tre dagar i veckan.
- En och annan avviker säkert och om man inte sköter det så är det bra om det finns en förvarsplats. Om man inte sköter det och det inte finns någon förvarsplats så blir det ju inte några konsekvenser, säger Kristoffer Tunander.

På Migrationsverket, som har ansvar för förvarsplatserna, är man medveten om platsbristen.
- Arbete pågår med att utöka med 150 platser under året. Vi har sett att det finns ett behov av förvarsplatser framför allt i norra Sverige, säger Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst.

Men enligt polisen räcker inte det. De gör bedömningen att åtminstone 800 platser behövs, och att det behovet dessutom kommer att öka. Bland annat på grund av en lagändring som träder i kraft den 1 juli och som ger polisen möjlighet att göra fler arbetsplatskontroller.
- Tidigare har vi gjort kontroller tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Nu får vi en möjlighet att självständigt göra kontroller, vilket gör att vi tror att vi kommer att påträffa fler personer som vistas här olovligen, säger Kristoffer Tunander.
Dessutom förväntar sig polisen fortsatt högt tryck av ärenden från Migrationsverket.

- Vi har ju år bakåt där det kommit historiskt många sökande. Och i och med att det kom så många så är det också fler som kommer att behöva lämna landet, säger Guna Graufelds på Migrationsverket.
- Vi kan inte uppfylla de krav som finns på oss. Och om vi påträffar en person men sedan måste lägga ner för att det inte finns plats för den personen, då är det ju resurser som vi kunde ha lagt på något annat, säger Kristoffer Tunander. /  TT

Fakta: Angende Migrationsverket förvar
Migrationsverket har 357 förvarsplatser på 5 orter i Sverige: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Under året ska det utökas med yttrligare 150 platser. Bland annat ska förvaren i Flen och Märsta utökas och ett tillfälligt förvar öppnas i Ljungbyhed.

Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol kan besluta om en person ska placera i förvar. Det är främst när det tagits beslut om utvisning eller avvisning som man sätter en person i förvar för att säkerställa att personen inte avviker.
Förvar kan även användas om man behöver utreda någons rätt att vistas i landet eller om identiteten är oklar. En person kan inte tas i förvar enbart på grund av att hen har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Migrationsverket är ansvarigt för förvarsverksamheten och för att beslut om förvar ska kunna verkställas. Migrationsverket ansvarar även för tillsynen och behandlingen av förvarstagna.
Källa: Migrationsverket

17-åring misshandlad vid resecentrum
Klockan 20:47 på lördagskvällen kontaktar en 17-åring polisen om att han hade blivit misshandlad utanför resecentrum i Trollhättan.
- 17-åringen ska enligt egen utsago ha fått av flaska i huvudet av mannen i grön jacka. Signalementet har att att gå "en man i grön jacka" hade slagit honom Han har dock inte behövt uppsöka sjukhus eller fått vård för eventuella skador säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Polisen har dock tagit emot och skrivet en anmälan om misshandel.

Kongahällavägen stängs av för schaktarbete
Den kommande veckan väntas ett körfält stängas av på Kongahällavägen, i höjd med Domarringsgatan, på grund av schaktarbeten. Det innebär begränsad framkomlighet för fordons- och kollektivtrafiken.
Med beräknad start den 19 mars pågår ett schaktarbete på Kongahällavägen, i höjd med Domarringsgatan, som gör att ett avsvängningskörfält stängs av. Avstängningen innebär att fordon som kommer från Torslanda och ska köra vänster in på Domarringsgatan måste ta vänstersvängen från den ordinarie körbanan. Effekten blir att de fordonen blockerar för de som ska köra i norrgående riktning mot Björlanda och att det därmed kan bildas köer i rusningstimmarna. 
Det är inte bara fordonstrafiken som påverkas av arbetet utan flera busslinjer trafikerar Kongahällavägen. Gå in på Västtrafik för uppdaterad information.

Stal två två-shirts – kan döms till 18 000 kronor böter
Det var förra hösten som mannen utförde stölden då han gick in i en butik på Torp i Uddevalla, men betalade inte för sig, när han gick ut ur butiken och stoppades. Vid kontroll visade det sig att han hade plockat med sig två-shirts samt en hammare för sammanlagt 448 kronor ur butiken. Nu står mannen åtalad  vid Uddevalla tingsrätt.
Mannen kan slippa rättegång, om han går med att betala de böter på 18 000 kronor som utfärdats.
Dagsböter kan en åklagare utfärda  beroende på brottets storlek och är inkomstrelaterat, därför den höga summan. 

Vittnen i våldtäktsrättegång kan ha ljuget
En 18-årig pojke som i Vänersborgs tingsrätt dömdes för våldtäkt mot barn får ny rättslig prövning av Högsta domstolen.

Pojken som var 16 år 2016 ska ha våldtagit en 13-årig flicka på skolans toalett.  I Vänersborgs tingsrätt dömdes pojken för våldtäkt mot barn, eftersom han var medveten om att flickan var under 15 år. Straffet blev ungdomsvård och skadestånd. Under rättegången hävdade pojken att de hade sexuellt umgänge på flickans initiativ, flickan menar att pojken tvingat henne. Under rättegången hördes två vittnen som gav stöd till flickans version.

Nu får pojken ny rättegång efter att hans advokat vänt sig till Högsta domstolen (HD). Advokaten uppgav att man hittat nya bevis som pekar mot att vittnena uppmanats av ljuga i tingsrätten mot betalning. Advokaten kunde lämna in dokumentation av en chattkonversation mellan flickan och de två vittnena.

Ärendet har ännu inte tagits upp eftersom åklagaren vill utreda de nya anklagelserna mot flickan och vittnena, så att alla frågor kan behandlas samtidigt.
-Jag har inlett en förundersökning om mened och anstiftan till mened. Mer vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Katarina Olsson till TT.
Inte heller pojkens advokat vill ge några kommentarer. Målet kommer att tas upp i hovrätten så snart den nya förundersökningen är klar. /TT

Man kunde gripas efter polisjakt av stulet fordon
Klockan 00.45 natten till lördagen försöker en bilist som ska kontrolleras köra ifrån polisen på riksväg 40 i Borås.
Bilen framförs i hög hastighet men det är lite trafik på vägen. Vid Viaredsmotet stoppar bilen och polisen kan gripa föraren som är en man i 20-årsåldern. Bilen visar sig vara stulen och i bilen hittas gods som misstänks vara stulet. Mannen misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel samt stöld alternativt häleri.

Polisjakt slutade med att två kunde gripas av polishund
Klockan 23.29 på fredagskvällem gör en polispatrull ett försök att stoppa en bil för kontroll på Mariestadsvägen i Götene.
Bilen försöker dock att köra ifrån patrullen inne i Götene. De kastar även ut saker från bilen under färden.
Beslut tas om att lägga ut spikmatta. Detta hinner dock inte göras förrän bilen stannar och två män springer från platsen.
Bägge männen, som är i 30- respektive 45-årsåldern, kan dock säkras med hjälp av bl a polishund. Föraren misstänks för drograttfylleri, narkotikabrott, ej stannat på polismans tecken m.m. Passageraren för narkotikabrott. Båda tas med för provtagning. En anmälan är upprättat angåemd drograttfylleri m.m.

Polis släpades efter bil vid poliskontroll
En polis släpades med efter en bil då han skulle kontrollera en bilist på Hovslagaregatan i Trollhättan.
Det var vid 13:30 - tiden på fredagen som en polispatrull skulle kontrollera en bilist i Trollhättan. När polisen sträckte sig in i bilen körde föraren iväg och polisen släpades med.
Polisen klarade sig utan skador. Bilföraren är i 30 års åldern. Han är gripen och anhållen misstänkt för försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

En fick körkortet indraget och fyra böter på E6 i Kungälv vid poliskontroll
Nychter4.com skrev tidigare i veckan om att polisen haft en tillfällig fartkamera vid vägarbetet under Kongahällabron på E6 och att en tredjedel av bilisterna körde för fort vid platsen.
På torsdagen hade polisen en hastighetskontroll i närheten av vägarbetet. Vid platsen de stod var hastigheten nedsatt till 80 kilometer i timmen. Ytterligare en bit efter kontrollen är hastighetsbegränsningen 60.
Detta har lett till att en mans körkort omhändertog efter att han kört i 112 km/h för fort vid där det är 80 kilometer i timmen. Dessutom fick fyra personer böter för fortkörning.'
Men problemet med bilister som kör för fort vid platsen fortsätter och polisen uppmanar bilisterna att respektera hastigheten vid vägbygget innan någon skadas allvarligt.
 

Ökad polisnärvaro i Lysekil till helgen
Efter den senaste tidens oroligheter i Lysekil kommer nu polisen öka sin närvaro där nu till helgen, det säger polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus till P4 Väst.
Ungdomar som attackerar väktare, krossar glasrutor och agerar hotfullt i centrum. Så har det sett ut i Lysekil under en längre tid.
För att skapa trygghet så ska polisen nu alltså synas mer under helgen i Lysekil.
– Det är oklart exakt hur många fler poliser det handlar om men vi kommer synas mer i Lysekil under helgen, säger polischefen Gunilla Gevreus.

Antalet trygghetsvandringar i Lysekil ökar, och restaurang Oscars blir en tillfällig fritidsgård.
Där man har öppet på tisdagar och torsdagar, från och med den 22 mars. 
Från och med torsdag, nästa vecka, kommer Lysekils kommun att hålla två trygghetsvandringar i veckan. 

Här är listan över kommande evenemang i Göteborgsområdet som kan påverka trafiken
Dags att ladda för Göteborgsvarvet, Frölunda HC spelar kvartsfinal, IFK Göteborg–ÖIS värmer upp inför fotbollssäsongen och så spännande musik.

Fredagen 23 mars: Frölunda HC / Scandinavium
Kvartsfinal 3 av 7. Frölunda HC möter IF Malmö Redhawks med matchstart i Scandinavium klockan 19:00.
Fredagen 23 mars: Petter / Stora Teatern
Petter bjuder på #kulpåväg ett två timmar långt samtal om svårigheter, framgångar och livet som artist. Start klockan 19:00.
Lördagen 24 mars: IFK Göteborg / Gamla Ullevi
I en träningsmatch möter IFK Göteborg Örgryte IS på Gamla Ullevi, matchstart klockan 13:00.
Lördagen 24 mars: BK Häcken / Bravida
BK Häcken möter Falkenbergs FF i en träningsmatch på Bravida Arena med matchstart klockan 15:00.
Söndagen 25 mars: Varvetmilen / Norra Älvstranden
Gör dig redo att smygstarta inför Göteborgsvarvet med 10 km löpning tillsammans med Varvetmilen söndagen den 23 mars klockan 13:00. Start och målgång på Norra Älvstranden. Tiden du får på Varvetmilen är seedningsgrundande till Göteborgsvarvet 2018. 

Polisen satte in helikopter i insatts efter bråk i Lysekil
Vid 22-tiden igår kväll bröt ett bråk ut mellan några ungdomar på Badhusberget i Lysekil. Polisen tillkallade radiobilar och helikopterhjälp för att förhindra bråket från att eskalera.
Enligt kommunpolisen Henrik Rörberg lyckades man lugna situationen.
– Det började med ett litet bråk på Badhusberget som snabbt var utrett, säger han, och fortsätter:
– Och sen var man kvar för att det inte skulle bli något liknande med väktarbilen. Men det var lugnt.
Ingen ska fått allvarliga skador, och ingen är enligt Henrik Rörberg gripen.
Folk i Lysekil ska också ha blivit oroliga och hört av sig till polisen när de sett det som uppfattats som maskerade ungdomar utanför Ica-butiken i centrum. De var maskerade ett tag vid platsen, men inget hände. 

Lager 157 etablerar sig i Etage, Trollhättan
Köpcentrumet Etage stärker sin position på Överby handelsområde med etablering av Lager 157. Kedjan som har en stark etableringsoffensiv och öppnar butik nummer 34 i september.
Kedjans modeprodukter till bra priser bidrar till utvecklingen av Etage och stärker Överby handelsområde som är ett av Västsveriges största handelsområden med över 120 butiker.
– Det känns fantastiskt kul att få presentera Lager 157 som ny hyresgäst på Etage. Deras koncept passar väldigt bra in i vår butiksmix och rimmar väl med våra utvecklingsplaner säger Marie Newsome, Centerchef på Etage.

Butiken som öppnar i september får egen entré mot parkeringen och en yta på 1 900 kvm.
– Överby är ett område som växer och vi är jätteglada för att kunna etablera oss på Etage. Vi får en lokal på 1900 kvm vilket passar oss perfekt då vi brukar ligga runt 2000 kvadratmeter. Dessutom får vi en egen entré till byggnaden vilket vi värdesätter, säger Mattias Wik, marknadschef på Lager 157. 

Om Etage
Etage består av 45 butiker/restauranger på ca 20 000 kvm med 3200 p-platser varav 221 p-platser i inomhus garage och ligger på Överby Handelsplats.

Om Lager 157
Lager 157 är ett modeföretag som under senaste åren har vuxit kraftigt och etablerat sig på ett tjugotal orter runt om i Sverige. Företaget affärsidé, att erbjuda ikoniska mode-produkter till marknadens bästa pris, har varit framgångsrik under de 16 år företaget har funnits.

En man har avlidit i polisens personintag i Göteborg
Kl 00.23 natten till fredagen omhändertogs en man i 55-årsåldern för berusning i centrala Göteborg. Han fördes till polisens personintag vid Ernst Fontells plats (polishuset). Mannen togs i förvar och vid en tillsyn anträffades mannen livlös. Livräddande åtgärder påbörjades omedelbart och ambulans tillkallades men mannens liv gick inte att rädda.
Anmälan är enligt rutin upprättad och handläggs av sektionen för särskilda utredningar.

Trollhättebo är en av 2018 års deltagare i Ex on the Beach Sverige
Kärlek. Drama. Nya relationer skapas samtidigt som gamla sår läks – eller rivs upp. På torsdag den 22 mars och kanal 11 är Ex on the beach Sverige tillbaka med en fjärde och ännu roligare och hetare säsong.

Denna gång utspelar sig dramat på en paradisö i Bahamas, dit åtta unga snygga svenska singlar reser för en lyxsemester fylld av fest, sol, bad – och framför allt hejdlöst flirtande. Men när som helst kan deras ex komma upp ur havet och vända upp och ner på tillvaron. För vad som helst kan hända, och händer, när nya flirtar krockar med gammal kärlek och hjärtesorg.

Tidigare har programmet spelats in på Anguilla och Mauritius, och denna gång reser åtta nya unga singlar till paradisön Eleuthera i Bahamas i Västindien. Och redan i första avsnittet uppstår dramatik när en av killarna fattar tycke för två olika tjejer – samtidigt...

Deltagarna kommer ifrån bland annat Örebro, Trollhättan, Stockholm, Hudiksvall, Höör och Sundbyberg.

Årets deltagare i Ex on the beach Sverige är:
Joel Åkesson, 20, Höör
Josefin Hådén, 21, Örebro
Diana Baban, 25, Hudiksvall
Sebastian Tristan Idevall, 22, Sundbyberg
Oliver Sallman, 26, Stockholm
My Karlberg, 19, Stockholm
Kardo Ahmad, 25, Tyresö
Shanice Hallberg, 20, Trollhättan

Polisen befarar att det ska startas medborgargarden i Lysekil
Lysekil har under flera år haft problem med ungdomsgäng som begår olika typer av brott. I höstas eskalerade situationen. Nu befarar polisen att det ska startas medborgargarden. Det finns tendenser till att starta medborgargarden bland invånarna- Låt kommunen och polisen lösa det här  säger kommunpolisen Henric Rörberg i Lysekil.
Problemen startade i början av 2016. Totalt rör det sig om 20-30 ungdomar i åldrarna 11-18 år som begår olika typer av brott.
Enligt polisens och kommunens trygghetsundersökning har otryggheten ökat i Lysekil.
Flera av butikerna i centrum har blivit utsatta för skadegörelse. Hasse Ekbrand driver en bokaffär och har fått två fönsterrutor sönderslagna sedan årsskiftet.
Väktare har satts in i samhället och Henric Rörberg är övertygad om att problemen kommer gå att lösa.

Misstänkt inbrottstjuv gripen - hade pilbåge i väskan
En man gick i natt runt på Storegårdsvägen i Vargön i Vänersborg och kände på dörrar. Larmet kom till polisen vid 1-tiden natten till fredag.
När polispatrullen kom fram hittade de inte mannen, men efter att ha åkt till platsen igen lite senare observerade man en man som hade en större väska intill sig med misstänkt stöldgods i.
När han greps hade han en väska med misstänkt stöldgods i. Bland annat en svart pilbåge.
Mannen, som är i 40-årsåldern och kommer från Trestadsområdet, greps och sitter nu anhållen misstänkt för stöld genom inbrott.
 

Antalet personer som smittats av TBE ökar i
Västra Götaland

Smittskydd Västra Götaland går nu ut med en uppdaterad karta med nya riskområden och rekommenderar de som bor och vistas i riskområden att vaccinera sig mot TBE.

Smittskydd Västra Götaland ser en fyrfaldig ökning av antalet personer som smittats av TBE den senaste femårsperioden. Förra året rapporterades 61 fall. Med anledning av detta rekommenderar Smittskydd Västra Götaland vaccination till permanent- och sommarboende och de som vistas i naturen i de utsatta områdena. Se karta.
– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan.
De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation. Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid innan fästingsäsongen.
Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5°C kan de också vara aktiva på vintern.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.
Det går att minska risken för fästingbett, till exempel genom att bära täckande kläder i områden där fästingar finns.  

Vid frågor om TBE-vaccination, kontakta en vårdcentral eller läs mer på webbplatsen Vårdguiden 1177.

Potthålen - ett säkert vårtecken
Snön har smält bort på de flesta gator och avslöjar de skador som kylan gjort i asfalten. Årets vinter har gått hårt åt mot Trafikverkets och de kommunala vägnäten. Potthål visar sig nu på många platser till trafikanternas förtret, men kan också medföra stora skador på fordonen om de är djupa. I vissa kommuner och på Vägverkets vägar har man börjat ser över skadorna. 
Den som har fått hål i gatan och vill få det lagat kan anmäla felet på respektive kommun eller till Trafikverket. 

Backabor slipper trängselskatten från 1:a maj
Den första maj slipper den som kör kortare sträckor i Backa betala trängselskatt. Det beslutade regeringen idag, efter att frågan diskuterats i över fem år.
Regeringen sa ja till undantaget hösten 2016. Målet var att förändringen skulle träda i kraft årsskiftet 2017/2018. Men när Trafikverket upphandlade den tekniska utrustning som krävdes överklagade ett förlorande företag. Det ledde till en process i förvaltningsdomstolen, som fick förändringen att dröja ytterligare.

Fler stadsdelar har lyft frågan om att få undantag från trängselskatten men är det i nuläget inte aktuellt att genomföra några fler ändringar.

SÅ FUNGERAR UNDANTAGET
Den som kör förbi betalstationerna vid Södra Tagenevägen, Skälltorpsvägen, Backadalen, Tingstadsmotet avfart E6 och Tingstadsvägen från och med den 1 maj 2018 beskattas bara om bilen kör igenom BackaområdetBacka. Detta är möjligt genom att kontrollpunkter placeras väster om Backa.

Okänd bröt upp skåp i simhall och stal värdesaker och kläder
På onsdagförmiddagen upptäckte en kvinna att någon brutit upp ett klädskåp vid simhallen på Oasen i Kungälv
Kvinnar ser att någon stulit kläder och värdesaker. Sakerna hittades senare i ett annat skåp. Efter en stunds sökande hittades kvinnans saker i ett annat olåst skåp.
polisen misstänker att tjuven blivit påkommen och då lämnat sakernai det olåsta skåpet
Kvinnan fick tillbaka sina värdesaker och kläder. Polisen har ingen misstänkt för stölden.

Nej till nytt kulturhus i Uddevalla
Efter en två timmar lång maratondebatt igår kväll röstade fullmäktige i Uddevalla ner förslaget om ett intentionsavtal för att bygga ett kulturhus i Museiparken.
Det blir inget kulturhus i Museiparken i Uddevalla. I alla fall inte enligt det nuvarande förslaget. Efter en lång debatt då alla partier skulle upp i talarstolen skedde omröstningen. På grund av att Miljöpartiet avstod från att rösta fick den samverkande majoriteten (bestående av S, V och Mp) inte igenom förslaget om intentionsavtal mellan en byggherre och Uddevalla kommunen.
Oppositionen, tillsammans med Uddevallapartiet och SD, röstade enhälligt nej till förslaget.
Det innebar att 30 röstade nej, 4 avstod och 27 röstade för förslaget. 
– Det var kostnadsbilden, oklar process och för lite delaktighet som gjorde att vi röstade ner förslaget, säger det moderata oppositionsrådet Carin Ramneskär.

Klottrare togs på bar gärning
Natten till torsdag vid 03:15 greps två personer på bar gärning i Vänersborg av polisennär de höll på att klottra på en tågvagn i Öxnered  station.
När patrullen anländer till platsen flyr två personer i 20-årsåldern från platsen. De anträffades senare en bit därifrån av en polispatrull.
De två ungdomarna togs med till polisstationen där de förhördes under natten.

Väktare attackerad av ungdomar
Vid Badhusberget i Lysekil är det ett flertal maskerade ungdomar som kastar sten mot en kvinnlig väktare som sitter i sin väktarbil klockan 22.14 på onsdagskvällen.
Hon blir tvungen att lämna bilen för att ta skydd i en trappuppgång i närheten samtidigt som hon larmar polis. Hon ser från trappuppgången att ungdomarna slår sönder väktarbilen.
Polis kommer till platsen och hon är oskadd och allmänhet är på platsen för att hjälpa henne. Polis söker i området utan att hitta ungdomarna. En anmälan skrivs gällande våld mot tjänsteman och skadegörelse. 

Busschaufför hotad och misshandlad
Vid klockan 17:33 på onsdagseftermiddagen larmades polis om en misshandel på Österlånggatan i centrala Uddevalla.
– En kund ville inte göra rätt för sig genom att inte betala för sig och betedde sig hotfullt och misshandlade busschauffören med ett slag i ansiktet, säger polisens presstalesman Hans Lippens.
När polispatrullen kom till platsen hade de två personerna lämnat bussen.
Busschauffören kunde peka ut två personer som varit inblandade och polispatrullen tog upp en anmälan. Strax därefter kunde polisen gripa två män i 20-årsåldern misstänkta för våld och eller hot mot tjänsteman. Männen togs med för vidare förhör.

Flera hotell i Västra Götaland övervakade gäster olagligt
Kameror som saknar tillstånd, eller övervakar områden som är större än tillåtet. När länsstyrelsen granskade hotell runtom i landet upptäckte man stora brister.

41 procent av de totalt 123 granskade hotellen fick anmärkningar för otillåten kameraövervakning. I Västra Götaland fick sju av tio hotell anmärkningar. Länsjurist Camilla Wagnervik har sammanställt granskningen.
- Det här innebär att integritetsintrånget blir större än tillåtet. Gäster blir övervakade där de inte ska övervakas, säger hon.

När ett hotell får tillstånd att sätta upp övervakningskameror vägs integritetsintresse mot övervakningsintresse. Ett skäl att vilja övervaka en plats är att brott tidigare begåtts där. På platser där gästerna sitter under längre tid, som till exempel i en restaurang, väger integritetsintresset tyngre än vid exempelvis hotellets huvudentré. I tillståndet att övervaka framgår hur många kameror hotellet får ha, vilka områden som får filmas och under vilka tider.
– Bristerna handlar framför allt om att hotellen har fler kameror än de har tillstånd för, eller att de filmar ett större område, säger Camilla Wagnervik.

Riskerar vite
De hotell som inte följt reglerna är skyldiga att åtgärda bristerna, antingen genom att skicka in en ny ansökan, eller att ändra sin övervakning så att den följer tillståndet. Skulle den olagliga övervakningen fortsätta kan hotellen i slutänden tvingas betala vite.
– Vår uppfattning är att det främst handlar om okunskap, att man inte riktigt vet vad som gäller, säger Camilla Wagnerwik.
Hon råder den som är orolig för att bli övervakad på ett otillåtet sätt att fråga på hotellet hur tillståndet ser ut. Det går även att vända sig till länsstyrelsen för att ta reda på detta.

Polisen i Göteborg ska förhöra kända jihadister
Alla personer som har återvänt till Göteborg efter att ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak ska förhöras. Målet är att ta reda på vad som skett under resorna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en insats som polisen i Göteborg genomför i samarbete med andra myndigheter. Omkring 100 personer beräknas ha återvänt till Sverige efter att ha rest till IS områden i Syrien och Irak. Polisen ska nu utreda om de kan ha begått terrorbrott under sina resor, men även om andra brott, som exempelvis bidragsfusk, begåtts.
Olika historier
Polischefen i nordöstra Göteborg, Ulf Merlander, säger till Aftonbladet att man kommer att förhöra 25 personer i området. Hittills har fem personer förhörts, utan att någon förundersökning inletts.
– De har lite olika historier, men flera av dem har sagt att de rest ner för att hjälpa civila i kriget, säger Ulf Merlander till Aftonbladet.

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan inleder samarbete med en ny partner värt fyra miljarder
Samtidigt planerar den nya investerare, det kinesiska kapitalbolaget GSR, att bygga en fabrik för elbilsbatterier i Trollhättan.
Jianghua Su var, som en av GSR Capitals ordförande, nöjd vid tillkännagivandet under dagens presskonferens.
Bolaget investerar fyra miljarder kronor i samarbetet. Nevs vd Stefan Tilk ser ljust på framtiden efter ett år som präglats av ekonomiska svårigheter.
– Det här innebär pengar på vårat konto inom någon månad.

Statsminister Stefan Löfven (S)som var på plats på dagens presskonferens gratulerade båda parterna i avtalet.
– Det här är rätt plats att investera. I Trollhättan är arvet efter fordonsindustrin väldigt starkt. Det är något jag sett under många år, säger han.
Ny fabrik i Trollhättan
Förutom det ekonomiska samarbetet berättade GSR Capitals att man vill bygga en fabrik för sammansättning av elbilsbatterier på Nevs område i Trollhättan. Batterierna man planerar att tillverka ska bland annat att användas i Nevs elbilar.
Enligt Jianghua Su skulle det kunna innebära 1.000 arbetstillfällen i ett första läge.
Under dagen berättade också Ekot att Nevs har planer på en andra bilfabrik i Kina, i Shanghai.
Den första bilfabriken i Kina, som nu är på väg att bli färdigbyggd i staden Tianjin, planeras att kunna tillverka omkring 10 000 elbilar om året.

Ofredade kollegor – skickade sexbilder
Penisbilder, grovt sexspråk och fysiska övergrepp. En man misstänks ha sextrakasserat sina kvinnliga kollegor i Trollhättan i över ett års tid, det visar en utredning.
'
Redan förra sommaren fick enhetschefen de första indikationerna om att något inte stod rätt till. En vikarie berättade att denne blivit utsatt för sexuella närmanden av en kollega, men vikarien ville inte att det skulle utredas så enhetschefen gjorde inget. Inte förrän drygt ett halvår senare när flera kollegor går till chefen och berättar vad de varit med om.
Nu har en utredning gjorts och rekommendationen är att den anklagade mannen inte ska få återvända till jobbet.

I utredningen berättar flera kvinnor om hur de upplevt sig utsatta av mannen. Flera berättar att han ska ha skickat penisbilder till dem via snapchat och berättat om sin sexuella förmåga för dem. Han ska också ha berättat för en av de anställda att hon skulle få en väldigt speciell upplevelse om hon hade sex med honom. Men grövre händelser ska också ha förekommit.

En kvinna berättar att  han sökt upp henne i ett avgränsat utrymme, lagt armen om hennes midja och försökt kyssa henne. En annan berättar att mannen kom hem till henne mitt i natten, under arbetstid och i en tjänstebil, och trängde sig in i hennes hem, tryckte ner henne i soffan och la sig över henne med hela sin tyngd.

Vid ett annat tillfälle ska han ha satt sig över kvinnan när hon låg i personalrummet och vilade och därefter tryckt en kudde över hennes ansikte och fört in händerna under hennes kläder. När hon efteråt markerade mot honom så ska han ha svarat att hon ändå inte har tillräckligt snygg kropp för honom.
Mannen har också fått ge sin bild i utredningen. Han säger att det är han som blivit utsatt av en av kvinnorna och han menar att kvinnorna nu gaddat ihop sig mot honom för att bli av med honom. Enligt utredningen lämnar kvinnorna samstämmiga uppgifter och nu rekommenderar utredaren att mannen inte får komma tillbaka till jobbet.
En av kvinnorna har polisanmält mannen men den utredningen lades ner i början av veckan.

Darin tillbaka på Liseberg i maj
Popartisten Darin, som har tagit en ny väg i sitt artisteri, är aktuell med Sverigeturné och sitt andra album på svenska – Tvillingen. För några år sedan började han skriva låtar på svenska, med stor framgång. Senast Darin uppträdde på Stora Scenen på Liseberg var 2013.

Nu står det klart att turnén gör nedslag på Lisebergs Stora Scen den 11 maj 20.00.
Darin Zanyar slog igenom i tv-programmet Idol, 2004. Sedan dess har han släppt flera egna album samtidigt som han har skrivit och producerat låtar åt andra. För två år sedan bestämde sig Darin för en ny väg i artisteriet – att skriva texter på svenska, mer organisk musik och att släppa musiken på sitt egna skivbolag. Det blev succé,
Darins första singeln på svenska Ta mig tillbaka (2015) sålde femfaldigt platina, toppade radiolistor, streaminglistor och Svensktoppen flera månader i rad. Albumet Fjärilar i magen sålde även det platina – och nådde förstaplatsen på den svenska albumlistan.
Nu följer Darin upp succén med sitt andra album på svenska, Tvillingen, som även det gått in på den svenska albumlistans förstaplats.
– Tvillingen handlar om olika sidor av min personlighet, säger Darin. Att ha olika sidor är något som är typiskt mitt stjärntecken.

Klara för Live på Liseberg på Stora Scenen:
11 maj Darin
12 maj De Vet Du & Joakim Lundell
25 maj Silvana Imam
30 maj Tove Lo
1 juni Mando Diao
6 juni Hollywood Vampires (US)
9 juni Queens of the Stone Age (US)
15 juni Pussy Riot (RU)
27 juni The Offspring (US), support: No Fun At All
12 juli The Sounds
24 aug Union Carbide Productions
7 sep Säkert!
14 sep Kapten Röd

Pappa döms för treårings död till fängelse
En pappa i Bohuslän döms till fängelse i ett och ett halvt år för grovt vållande av sin treåriga dotters död. Flickan avled sedan hon fått i sig ett preparat som klassas som narkotika.

Treåringen fördes till sjukhus från pappans bostad i maj förra året. Polisen undersökte bostaden och hittade 135 milliliter av en vätska som innehöll karfentanil, en syntetisk opioid som är mera kraftfull än morfin och används för att söva elefanter.

Det är inte klarlagt hur flickan fick i sig preparatet. Enligt polisen ska hon ha fått i sig det i hemmet, och preparatet ska ha förvarats på ett sådant sätt att det varit åtkomligt för barnet. Därför anses pappan ha brustit i omsorgen om sin dotter. Polisens kriminaltekniker kunde också konstatera att andra medicinska preparat varit åtkomliga för barnet i hemmet.
Preparatet tillhörde flickans farbror
Enligt åtalet tillhörde narkotikan flickans farbror. Han döms nu av Uddevalla tingsrätt till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Båda männen har nekat till brott.

Stor polisinsats efter hotfullt mms
Ett hotfullt mms resulterade i en stor polisinsats utanför Uddevalla i går kväll. En man hade skickat hot som inbegripit vapenhot till sin före detta flickvän.
Flera polisenheter skickades till mannens hem där han kunder gripas. Där hittade polisen också en vapenatrapp.
Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt olaga hot och överträdande av kontaktförbud.

Stulna båtmotorer funna i Uddevalla
Händelsen inträffade klockan halv ett natten till onsdag då väktare upptäcker ett uppklippt staket i Herrestad och finner hjulspår som ledde till en bil inte långt från platsen med stulna båtmotorer.
Väktare larmar polisen som ser att det ligger stulna båtmotorer i bilen och tar bilen i beslag. Ingen gripen.

Man döms för ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud
En 41-årig man i Lilla Edet har dömts till villkorlig dom i tingsrätten efter att bland annat sexuellt ofredat en kvinna genom att skicka sms som kränkt kvinnans sexuella integritet.
Vid tillfället som mannen skickade smsen hade mannen sedan tidigare ett pågående kontaktförbud till kvinnan. Därav döms även 41-åringen för överträdelse av kontaktförbud.
41-åringen döms för ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Han ska också betala 22 560 kronor i skadestånd till kvinnan.

Asylboende man skallade och sparka vakter på Restad Gård
På tisdagen greps en man i 25-30-årsåldern av polis misstänkt för våld mot tjänsteman på restad Gård där mannen bor, efter att ha hamnat i handgemäng med två väktare på Restad gård då mannen uppträdde berusad och stökig,. Mannen skall bland annat ha skallat och sparkat dem
Varför bråk uppstod är ännu oklart. Nu väntar man på att mannen ska nyktra till, så man kan hålla ytterligare förhör med honom.

Alldeles för höga farter förbi E 6 brobygget
Svevia hörde av sig till polisen för ett tag sedan om att få sätta upp en fartkamera förbi bygget av en ny gång- och cykelbro på E 6 i Kungälv.
Under de två veckor som kameran satt uppe fångade kameran en bilist som körde 140 kilometer i timmen förbi bygget där hastigheten sänkts till 60..

– De sätter andra människors liv på spel, säger Niklas Törnqvist, trafikpolis.
Niklas Törnqvist berättar vidare att det var obehagligt när han och kollegorna satte upp fartkameran.
– Det var inte roligt, fy fasen. Där står vi med blåljus för att skydda oss, vi har gula jackor och allt och ändå saktade de inte ner. Det är respekten som inte finns, säger han.

Påfarten från Marstrandshållet ut på E 6 nu kommer att kortas. Det ska även sättas upp barriärer och tränga till utrymmet så att det känns smalare för att få ner hastigheten till de 60 kilometer i timmen förbi brobygget som pågår till och med maj.

Lastbilschaufför döms för olycka där ung cyklist dog
En ung man på cykel omkom 2016 när han blev påkörd av en lastbil på Hisingen i Göteborg. Nu döms lastbilschauffören till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 18 000 kronor, skriver Göteborgs-Posten.
Olyckan hände när lastbilen korsade en cykelbana vid Lindholmen. Ett vittne har berättat att varken cyklisten eller lastbilsföraren verkade lägga märke till det andra fordonet.
Chauffören medger att han inte såg cyklisten, men nekar till att ha gjort något brottsligt. Han döms dock av tingsrätten för vållande till annans död.

Nytt marint forskningscentrum till Lysekil
Chalmers, KTH och Göteborgs universitet. Där har ni några av tungviktarna som nu gör gemensam sak i ett nytt forskningscenter i Kristineberg.
På tisdagen presenterade Lysekils kommun ett ny satsning i Kristineberg. Och det är flera tungviktare inblandade. 
'
Förutom Göteborgs universitet kommer också KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg samarbeta. Dessutom kommer IVL Svenska miljöinstitutet och Rise vara med i båten. 
– Nu går vi i frontlinjen för att skapa en samlingsplats för marin forskning och innovation, säger Lena Gipperth som är ordförande för den grupp som koordinerar Kristineberg Marine Research and Innovation Centre, i ett pressmeddelande. 

Centret kommer skapa testbäddar och demonstrationsmiljöer. Man siktar också in sig på cirkulära system för odling av fisk, skaldjur och alger. 

Välkänd Västsvensk advokat straffas för Facebook-inlägg
En känd advokat i Västsverige straffas med dubbla varningar från Advokatsamfundets disciplinnämnd. Han ska bland annat ha gjort flera Facebook-inlägg som har bedömts som olämpliga.

Advokaten i fråga är en profilerad advokat som figurerat i några av de största västsvenska rättegångarna på senare år. Nu straffas han av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Anledningen är bland annat flera Facebook-inlägg, där advokaten utlämnande berättat om sitt eget arbete och där det framgår att han använder sig av olämpliga metoder.

Skojade om granatattrapp
I ett av inläggen skriver advokaten om hur han mottagit en gåva från en ”nöjd” klient i form av en granatattrapp som förvarats på kontoret. Därefter följer flera inlägg där han ironiserar över händelsen. I andra inlägg skriver han bland annat om påstådda fortkörningar och hur han har firat tillsammans med klienter då ett åtal lades ned.

Förutom inläggen på sociala medier straffas advokaten även för att systematiskt ha kryddat sina kostnadsräkningar till hovrätten. Han ska bland annat ha begärt ersättning för 20 besök hos en klient som satt häktad på annan ort, men i själva verket hade advokaten bara varit där ett fåtal gånger.
I beslutet från Advokatsamfundets disciplinnämnd hänvisas även till att den västsvenske advokaten ofta pratar öppet om hur han hyr ut sitt hus i Spanien till klienter.
”Avundsjuka och förtal”
Advokatens enda kommentar kring anklagelserna är, enligt hans yttrande till disciplinnämnden, att alltihop handlar om avundsjuka och förtal. Han menar bland annat att flera påståenden är direkt falska, och att hans Facebook-konto inte är offentligt och enbart riktar sig till nära vänner.
Disciplinnämnden drar ändå slutsatsen att han på flera punkter brutit mot god advokatsed, och därför förtjänar dubbla varningar.

Bilist voltade i singelolycka i Kungälv
En singelolycka med personbil inträffade klockan vid 14-tiden i Diseröd.
Personbilen har enligt SOS av okänd anledning kört av Romelandavägen och voltat. Räddningstjänst, ambulans och polis har larmats till platsen. Möjligen har olyckan påverkat framkomligheten, vägen kan vara tillfälligt avstängd. Föraren av bilen har förts till Kungälvs sjukhus, oklart skadeläge. Polisen åker till sjukhuset för att höra föraren.
Bilen är kvar på olycksplatsen. Bärgning genomförs senare. Inga uppgifter om trafikproblem.
 

80-åriga man dömd till dagsböter efter att ha kört mot trafiken
En 80-årig man var ute och körde med sin bil i november 2016 i området kring Öxnered i Vänersborgs kommun. Enligt vittnen framförde han sitt fordon vingligt på vägen och körde bland annat i mitten av vägen.
Vid något tillfälle var han även över på motsatt körbana så att mötande trafik fick väja upp på trottoaren för att undvika kollision.
Mannen ska även ha börjat backa med sitt fordon på vägen så att han nästan krockade med en bil bakom och bilen ska också dessutom ha saknat belysning.
I förhör ska mannen ha uppgett att han har problem med synen och inte minst det inträffade.
Efter händelsen har dock bilen ställts av.
Nu döms mannen i Vänersborgs tingsrätt för vårdlöshet i trafik till dagsböter på 5 700 kronor.

Ökning av kattsalmonella – kan smitta människor
Många katter har smittats av salmonella. Nu fruktar veterinärerna att 2018 ska bli ett nytt rekordår.
Hittills i år har ett hundra anmälningar om kattsalmonella rapporterats i Västra götaland. Ett normalt år får man in ungefär tio stycken anmälningar. 
– Det är svårt att svara på varför det har blivit så här. Men så är det i hela landet, säger länsveterinär Sara Samuelsson. 
Salmonella är en vanlig orsak till diarré hos katter. Sjukdomsbilden kan variera från infektion som inte ger några symptom till allvarlig mag-tarminfektion med feber, kräkningar och diarré. I värsta fall kan infektionen leda till döden för en katt. Men kattsalmonella kan också smitta människor. 
– För att förhindra smitta ska man försöka hålla katterna borta från fågelbordet. Men katter kan också smittas av gnagare de äter, säger Samuelsson. 

Bussar ersätter tåg från och med den 26 mars
Berörda kommuner Göteborg, Stenungsund, Uddevalla
Vissa avgångar med Västtågen ställs in mellan Göteborg - Uddevalla och omvänt från den 26 mars.

Tågtrafiken på sträckan Göteborg - Uddevalla och omvänt påverkas på grund av banarbete. Detta beräknas pågå nattetid mellan den 26 mars klockan 21:00 och 6 maj klockan 05:00. 

Under tiden som arbetet pågår finns det ingen möjlighet att medföra cyklar ombord på ersättningsbussarna. Tänk på att ersättningsbussarna kör enligt särskild tidtabell, se bifogad tillfällig tidtabell. 
Tidtabell - Fredag, 09 mars 2018 21:00 - Söndag, 06 maj 2018 05:00  >>>
 

Automatvapen med benstöd hittades i källare av privatperson
Ett automatvapen hittades i ett källarförråd i Bergsjön på måndagskvällen. Enligt polisen rör det sig om ett större automatvapen med tillhörande benstöd.
Det var en privatperson som larmade polisen vid 21-tiden på måndagskvällen, och påstod att ett automatvapen låg i ett källarförråd i stadsdelen Bergsjön i nordöstra Göteborg.
Polis åker ut till platsen och där kan man konstatera att det rör sig om ett större automatvapen, som dessutom har ett benstöd.
Polisen upprättade en anmälan om vapenbrott, men hade på tisdagsmorgonen ingen gripen misstänkt för brottet. Det aktuella källarförrådet spärrades av och skulle genomgå en teknisk undersökning. Vapnet togs också i beslag.

Polisjakt på E6 slutade i Kode
Klockan 01.49 natten till tisdagen gör polisen ett försök att stoppa en bil för kontroll på E6 vid Rollsbomotet i Kungälv.
– När man försöker stoppa bilen så stannar den inte utan åker vidare. Han kör i 170-180 kilometer i timmen på E6, men som tur är var det ingen trafik vid den tiden, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson..
Bilen, som är avställd, fortsätter dock norrut på E6 i hög fart. Beslut tas om spikmatta men bilen kör in mot Kode där den stannar vid en pendelparkering. I bilen färdades tre män i 20-25-årsåldern. Samtliga misstänks vara narkotikapåverkade och tas med för provtagning. Föraren rapporteras också för att inte ha stannat på polismans tecken.

Man knivskuren i halsen vid Gothia towers
Klockan 19:56 på måndagskvällen larmas polis och ambulans till Gothia towers i Göteborg där en person ska ha blivit misshandlad och knivskuren..
Mannen som är i 60-årsåldern ska enligt uppgifter från platsen blivit knivskuren i halsen.
Ambulans är på plats, men det finns inga uppgifter om hur allvarliga skador mannen ska ha fått i samband med händelsen. En misstänkt person som ska vara känd av målsägaren har lämnat platsen springande. Enligt uppgift ska den misstänkte mannen vara känd av den misshandlade mannen.

Villainbrott i Ytterby
Klockan 16.01 kontaktas polis angående en stöld/inbrott i en villa i Kungälv - Ytterby av fastighetsägaren
Någon gång under dagen har någon taget sig in i villan som ligger i Västra Porten. Man har gått in via ett fönster i källaren och sökt igenom hela huset. Det är i nuläget oklart vad som stulits och polis kommer att åka dit för att göra en brottsplatsundersökning.

Lysekilsbo häktad för stort antal våldtäkter mot barn
En man i 30-årsåldern har häktats, misstänkt för åtta fall av våldtäkt mot barn. Mannen sitter sedan tidigare häktad för ytterligare tre fall.

Det var i slutet av förra veckan som mannen omhäktades, den här gången misstänkt för åtta olika fall av våldtäkt mot barn. Brotten ska ha skett i Lysekil, i Sotenäs och på en adress i Skaraborg.
Mannen häktades en månad tidigare för tre andra fall av våldtäkt mot barn.

I övrigt är omständigheterna mycket oklara då det är sekretess.
Nu har alltså mannen häktats misstänkt för ytterligare åtta fall av våldtäkt mot barn. Det är oklart om alla fallen rör samma barn eller om det är andra barn som är brottsoffer.
 

Guldrånare döms även för taxirån tillsammans med två tonåringar
En av de som dömdes för guldrånet i centrala Uddevalla döms nu för ytterligare ett rån. I väntan på att hans fängelsestraff skulle träda i kraft rånade han en taxiförare i Ljungskile.
Tre personer döms mot sitt nekande för att ha rånat en taxiförare utanför Ljungskile. En av dem är bara 15 år gammal, en är 17 år och den tredje är den man i 25-årsåldern som nyligen dömdes för att ha rånat en guldbutik i centrala Uddevalla.
Taxiföraren har själv berättat i rätten att han fick en körning till en mörk parkeringsplats i Ljungskile. När han kom fram blev han rånad av ett flertal personer som muddrade honom och stal hans telefon och nycklar. Vid ett skede ska de också ha diskuterat att ta hans bil och köra till Göteborg med föraren i baksätet, men tack vare att föraren hann trycka på överfallslarmet så hann polisen dit innan bilen blev stulen.
Mannen i 25-årsåldern döms till ett års fängelse. De övriga två till ungdomsvård.

Man döms till fängelse för två fall av mordförsök
Festkvällen slutade i slagsmål och skottlossning. Nu döms mannen till tio års fängelse för bland annat mordförsök.
Det var en lördagskväll i augusti förra året som polisen larmades om skottlossning i centrala Brastad. 
Ett bråk hade urartat och en person hade skjutit mot två personer. Ett av offren fick lättare sårskador i magen av kulan som rispade honom i huden. 
Nu döms en man i 30-årsåldern för två fall av mordförsök till tio års fängelse. 
Mannen har under rättegången hävdat nödvärn. Mannen menar att bröderna har attackerat honom. Men tingsrätten gör en annan bedömning. 
Mannen döms också till att betala totalt drygt 200 000 kronor till bröderna i skadestånd. 
 

Efterlängtade ungdomsbostäder planeras på Sydkoster
Det kommunala bostadsbolaget Strömstadsbyggarna har lämnat in en förfrågan om att bygga lägenheter på Sydkoster.
Det handlar om lägenheter för ungdomar som skall få en möjlighet att prova på att bo året runt på Koster.
Göran Wallo, vd på Strömstadsbyggarna, tror att det kan vara en början på en bostadskarriär:
– Lyckas vi med detta så är vår tanke att bygga på Sydkoster vid torget och då större lägenheter för familjer.
Åsa Torstensson (C),  ordförande i tekniska nämnden i Strömstads kommun hoppas att ett slutgiltigt beslut kommer tas i april. 
– Detta kommer först att tas upp i ett samråd med kommunstyrelsens arbetsutskott ,Strömstad byggen och Tekniska nämnden som kommunstyrelsen kallar till. Troligen under april månad då det ligger ett ordinarie inplanerat samråd.

Garage och fordon brann ner till grunden
Larmet kom till SOS alarm klockan 8.52 på måndagsmorgonen om ett trebilsgarage i Hedängen i Hunnebostrand brann ner till grunden på måndagsmorgonen.
Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka branden. Men garage och fordon gick inte att rädda.
Räddningstjänsten fick koncentrera sig på att rädda boningshuset
Ingen person ska ha blivit skadad.Orsaken till branden är okänd.
Texten uppdateras

Flera hundar kunde räddadas ur våldsam brand i flerfamiljshus
Flera hundar kunde räddas efter att de varit instängda i en fullt utvecklad brand i ett flerfamiljshus i Bollebyggd på måndagsmorgonen. Det var strax fter klockan 08 på måndagsmorgonen som larmet inkom till SOS. Den startade troligtvis i en vind, enligt räddningstjänsten.
Vi halv tio meddelade räddningstjänsten att samtliga hundar räddats ur det brinnande huset.
Inga djur eller människor har kommit till skada.
Räddningstjänsten kommer att arbeta med eftersläckningsarbete och vara var på plats tills allt är säkrat.

Inbrottsförsök på marina
Under natten mellan lördag och söndag har någon klippt sönder stängslet till Axelssons marina i Strömstad.
Någon hade klippt upp stängslet och innanför står två nya båtar med motorer på 80 hk och 150 hk. Inget tillgreps men Polisens båtsamverkan Väst rapporterar via Facebook att det brukar ske inbrott på marinor under våren.
De uppmanar allmänheten att titta gärna lite extra om de går förbi uppställningsplatser och marinor, för att eventuellt upptäcka inbrott och stölder lättare.

Maskerade rånare överföll och misshandlade man
Strax efter klockan 01 natten till söndagen blev en man rånad och misshandlad i Bergsjön i Göteborg. Det var tre maskerade personer som gav sig på honom.
Han blev bland annat rånad på sina bilnycklar. Mannen fick föras med ambulans till sjukhuset och hans skadeläge är oklart, enligt polisens presstalesperson Jenny Widén,.
Överfallet ska ha skett utomhus i en tunnel, enligt Jenny Widén.
Polisen sökte i området med hund efter gärningspersonerna. Offrets bil var försvunnen och den är nu efterlyst. Ingen är gripen för överfallet.

Tre män knivskurna i Göteborg
Tre personer knivskars på Stigbergstorget i Göteborg, sent på lördagskvällen. Enligt polisen rör det sig om en gärningsman som huggit en man i ryggen och ytterligare två män i ansiktet, varav en är allvarligt skadad.
Det var klockan 22.50 som polisen i Göteborg fick larm om ett bråk utanför en godisbutik. En man hade där attackerat tre andra män med kniv.

Samtliga inblandade här är i 20-årsåldern, och de tre som har skadats avfördes med ambulans från platsen.
Det rör sig inte om några livshotande skador för de tre, men läget för en av männen som knivskars i ansiktet beskrivs som allvarligt. Polisen misstänker att det rör sig om minst en gärningsman, men har i nuläget inte gripit någon misstänkt. Man har ännu inte hållit några förhör med de tre skadade männen.

UPPDATERING - Fortfarande oklart om knivattack i Göteborg
Fortfarande är mycket oklart i utredningen kring knivskärningen i stadsdelen Majorna i Göteborg sent på lördagskvällen. Tre unga män fördes till sjukhus, varav en med allvarliga skador.
– De har inte kunnat höras för de ligger kvar på sjukhuset, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson, på söndagseftermiddagen.
Männen är i 20-årsåldern. Brottet rubriceras som grov misshandel men ingen är gripen.
nligt uppgifter ska en annan gruppering ha lämnat platsen efter misshandeln, och polisen söker kontakt med eventuella vittnen.
– Det råder fortfarande stora oklarheter om vad som har hänt, säger Widén.

En död efter villabrand i Kungälv
En fullt utvecklad villabrand utbröt på lördagskvällen belägen mellan Kungälv och Marstrand. En person har omkommit i branden.
Larmet kom in till räddningstjänst och polis strax före halvåtta på lördagskvällen.
Räddningstjänsten har anträffat en avliden person. Denna person är i nuläget inte identifierad..
Det är avspärrat på platsen och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att kunna göra en teknisk undersökning.
Man  har i nuläget ingen orsak till brandförloppet..
 

Man försökte fly från polisen när de dök upp på mannens arbetsplats
En man i 35-årsåldern lade benen på ryggen när polisen gjorde en arbetsplatskontroll på en biltvätt i Kungälv skriver Kungälvsposten.

Det var under torsdagseftermiddagen som gränspolisen i region Väst gjorde en arbetsplatskontroll på en biltvätt i Kungälvs kommun. 
Det fanns en misstanke hos polisen om att han har arbetat utan arbetstillstånd.
När en av de anställda fick syn på polisen försökte han springa från patrullen då han inte var det minsta sugen med att prata med polisen. Poliserna kom dock ikapp mannen ganska omgående och grep honom.
Mannen anhölls senare på dagen, misstänkt för brott mot utlänningslagen då han har arbetat utan giltigt tillstånd. Men det är inte bara därför han anhålls.
Han hade ett stort antal kontanter i flera olika valörer, med ett värde upp mot 100 000 kronor. Därför är han också misstänkt för penningtvättsbrott.
Pengarna har tagits i beslag. 

Kvinna och man misshandlades av gäng efter bio - Polisen söker vittnen
Det var sent under fredagskvällen förra veckan som en man och kvinna i 20-årsåldern misshandlades utanför biografen Bergakungen i Göteborg.
Stefan Gustafsson bekräftar att polisen fått in en anmälan om misshandel strax efter klockan 01 natten till lördag förra veckan.

Bråket utanför biosalongen ska ha startat efter att paret sagt till personerna att dämpa sig under filmvisningen, skriver GT. När paret sedan lämnade biografen efter filmens slut överfölls de och misshandlades av personerna som de sagt till inne på salongen.
Polis larmades till platsen av kvinnan som misshandlats. Båda personerna ska ha behövt uppsöka sjukhus efter händelsen.
Polisen har inga misstänkta till händelsen i nuläget. Och man vet inte exakt hur många de kan ha varit. Det finns inga kameror riktade mot utsidan av biografen så det försvårar undersökningen.
Polisen uppmanar eventuella vittnen till händelsen att höra av sig omgående med tips till polisen på 114 14.

SF höjer säkerheten
SF beklagar det som har hänt och att de nu kommer ha säkerhetsvakter och mer personal vid vissa föreställningar för att det inte skall upprepas. Mankommer förstärka upp med mer personal och väktare vid de föreställningar då vi tror att det kan behövas, säger Thomas Runfors, kommunikatör på SF Bio till GT.

Tre anhållna för medhjälp till mord i kolonilottsområde
Dagen innan nyårsafton hittades en man som skjutits till döds i ett koloniområde i Kviberg i Göteborg. Nu begärs tre personer häktade misstänkta för att vara inblandade i mordet.

Det var strax efter klockan 10 på förmiddagen den 30 december som polisen fick ett larm om att en död man i 30-årsåldern påträffats i Kviberg.
– Vi bekräftar att mannen har en skottskada, sa polisens presstalesperson Tommy Nyman till SVT Nyheter Väst då och en mordutredning startades.
Enligt uppgifter är det två män och en kvinna i 25-årsåldern som är misstänka för att vara inblandade i mordet.
Häktningsförhandlingar i eftermiddag. Samtliga personer anhölls i sin frånvaro i måndags. Under tisdagen greps en en av dem medan de andra två greps på onsdagen.

Nytt byggvaruhus planeras på Överby i Trollhättan
Byggvaruset Hornbach har köpt mark till ett värde av 16,7 miljoner för att etablera ett nytt varuhus på nära 10 000 kvadratmeter på handelsområdet Överby västra i Trollhättan.
Ett avtal mellan Hornbach och Trollhättans Stad undertecknades på fredagen. Innan affären är klar återstår att försäljningen ska godkännas och beslutas av Kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) är nöjd och säger att den här etableringen tillsammans med andra nyetableringar kommer att ge minst 50 nya arbetstillfällen.

Skottlossningarna i Göteborg ökar
Ingen är gripen efter mordförsöket på de två män som sköts i Göteborg i onsdags kväll. Det här var tionde skottlossningen i Göteborg i år. Det kan tyda på att antalet skjutningar är på väg att öka igen, men polisen menar att man har läget under kontroll.

Det var under onsdagskvällen som två svårt skadade män släpptes av utanför Sahlgrenska. Senare visade det sig att männen, som är i 20-årsåldern, hade skjutits i Linnéstaden.
Männen är kända av polis, men sägs inte ha några direkta kopplingar till kriminella gäng.

Det här var tredje gången personer sköts i Göteborg och tionde gången staden drabbades av skottlossningar i år. Tidigare har en person skjutits ihjäl, i Högsbo industriområde. En annan man sköts i januari i foten i Masthugget.

Så sent som i tisdags kväll skedde senaste skjutningen innan den i onsdags. Då var det någon som besköt en busskur vid Sannegårdshamnen på Hisingen, av helt okänd anledning. En hylsa hittades på platsen.

Statistiken visar att antalet skjutningar har minskat de senaste åren i Göteborg. Under förra året konstaterades 21 skottlossningar, att jämföra med rekordåret 2013 då det sköts 56 gånger.
Men tio skottlossningar och vi är bara i början av mars 2018, är trenden bruten?

Chefen för enheten för grova brott vid Göteborgspolisen, Susanne Tistrand, säger så här angående situationen just idag:
– Man kan säga att det bubblar under ytan. Eftersom vi har ett antal olösta mord från bland annat förra året finns det ju alltid en risk för hämndaktioner och en våldsspiral. Men vi jobbar aktivt med utredningarna och hoppas att vi ska kunna lösa så mycket som möjligt.

ANTALET SKOTTLOSSNINGAR SENASTE ÅREN I GÖTEBORG
Konstaterade skjutningar i polisområde Storgöteborg:
2013: 56
2014: 52
2015: 32
2016: 40
2017: 21
2018: 10 (till och med 8 mars)
Källa: Polisen

Hotade väktare med yxa
Väktare blir kallade till Östanvindsvägen i Uddevalla klockan 00.57 natten till fredagen, där en man stör grannarna genom att spela hög musik. När väktarna knackar på hos mannen och ber honom att sänka musiken tar han fram en yxa. Han hotar väktarna med yxan och springer efter dem ut. De klarar sig utan skador och ringer polisen.
Mannen, som hade återvänt till sin lägenhet, kunde gripas sedan han på uppmaning från polisen kommit ut. Mannen är i 50-årsåldern och misstänks för hot mot tjänsteman. Yxan tagen i beslag.

Fyra gripna i stulet fordon
Vittnen kontaktar polisen på torsdagen vid 17.21 då de ser en parkerad bil i Kvillebäcken i Göteborg, i bilen sitter flera personer som bråkar.
Polis kan på plats säkra fyra personer, bilen visar sig vara stulen. Samtliga fyra grips och tas med till polisstationen misstänkta för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Inga personskador finns uppgivna. I bilen var två män och två kvinnor.

Två ungdomar döms för skadegörelsen på strandpromenaden i Uddevalla
De två unga männen som välte lyktstolpar längs med strandpromenaden i Uddevalla döms till villkorlig dom och dagsböter av Uddevalla tingsrätt. De ska också betala ett skadestånd till Uddevalla kommun på nära 130 000 kronor.
Det var i april förra året som de båda männen, 18 och 19 år gamla, bröt upp och välte lyktstolpar längs med strandpromenaden i Uddevalla. Nu döms de för grov skadegörelse.
Brottet bedöms som grovt dels för att det kostade mycket pengar att återställa förstörelsen och att allmänheten påverkades eftersom promenadvägen fick stängas av i tolv dagar.

Han tar över polisledningen i region Väst tills vidare
Klas Johansson tillförordnas som regionpolischef i Väst tills en ny ordinarie chef är på plats.
Rikspolischefen har idag beslutat att Klas Johansson, regionpolischef i region Nord går in som tillförordnad chef i region Väst efter att Klas Friberg lämnade tjänsten den 28 februari för Säkerhetspolisen.
Robert Karlsson, som svarat som regionpolischef i Väst sedan dess, fortsätter i sin roll som biträdande regionpolischef.
– Jag har fått frågan från rikspolischefen om att kliva in som tillförordnad regionpolischef i Väst under tiden som rekrytering av en ny ordinarie pågår, vilket jag tackat ja till. Jag ser fram emot att axla detta viktiga uppdrag. Jag kommer att träffa ledningsgruppen i region Väst så snart som möjligt för att få en djupare lägesbild, säger Klas Johansson.
Klas Johansson tillträder som tillförordnad regionpolischef i region Väst den 12 mars. Från samma datum svarar biträdande regionpolischef i region Nord Micael Säll Lindahl som regionpolischef i Nord.

Två får fängelse för stor chokladstöld
Männen stoppade på sig choklad, tuggummi och rakhyvlar för uppemot 12 000 kronor. De hann sedan med en liknande stöld i ytterligare en butik innan de greps av polisen.
Nu har Alingsås tingsrätt dömt duon till två månaders fängelse var för stölderna. Den äldre av männen, en 50-åring, har erkänt och döms för båda stölderna medan hans 34-årige medbrottsling bara erkänt att han stulit 40—50 chokladkakor från den första butiken och därför frias från stöld nummer två.

Kommunpolisen i Lysekil vill sänka straffåldern
Polisen i Lysekil har i flera år brottats med ungdomsgängen, men det är inte lätt. De flesta ungdomar är inte straffmyndiga. ”Man måste se över straffåldern”, anser kommunpolisen Henrik Rörberg.
Här kan du höra mer om ungdomsgängen.
Ungdomsgängen i Lysekil; en samling 20 till 30 personer, i åldrarna 11 till 18 år, står bakom flera oroligheter i Lysekil. De flesta är enligt polisen under 15 år, och därför ej straffmyndiga.
– Jag tror man måste se över när man börjar bli straffbar. Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg.
Han berättar även att polisen identifierat ungdomarna, och förklarar varför man inte stoppat dem än.
– De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till för att hantera det här. Och i de flesta fall ska inte polisen hantera det eftersom det rör sig om ungdomar under 15 år.  
I dagsläget vaktas de centrala delarna i Lysekil av väktare som kommunen hyrt in. Men kommunens säkerhetsansvarige Joakim Hagetoft kan tänka sig att ansöka om att få ett Lov 3-område; där polisen förordnar om särskilt utbildade ordningsvakter som har större möjlighet att ingripa vid brott.
– Väktarrapporterna som vi får in nu ökar sannolikheten om att vi skulle kunna få till ett sånt Lov 3-område i framtiden, säger Joakim Hagetoft vid Lysekils kommun.

Misstänkt mord/dråpförsök på två i Göteborg
Skadade personer inkom till sjukhus klockan 21.07 på onsdagskvällen.
De två skadade personer har lämnats av vid entrén på ett sjukhus i Göteborg. De båda skadade visade sig ha skottskador och har tagits omhand av sjukvården.
Det inkommer strax efter denna händelse uppgifter om eventuell skottlossning i Linnéområdet. Denna händelse sätter polisen i nuläget i samband med de båda skadade på sjukhuset.
En förundersökning gällande försök till mord är inledd. Ingen misstänkt gripen.
Polisen håller förhör med vittnen och söker i Linnéområdet efter eventuell brottsplats.
​​​​​​​Skadeläget för personerna på sjukhuset är i nuläget oklart.

Man frias från skadegörelse med kiss och bajs i kommunhus och dödshot
Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades hösten 2017 för skadegörelse då han ska ha smutsat ner en av kommunhusets toaletter i Lilla Edet då han tömde latrinen på avföring. Kommunen tvingades lägga ner extra resurser på städning av toaletten, vilket man yrkade skadestånd för.
På onsdagen kom tingsrättens dom. Mannen frias och kommunens skadestånd ogillas.
Läs också: Hällde ut kiss och bajs i kommunhuset
Mannen har hela tiden erkänt att han tömt latrinen, men att han inte hade smutsat ner toaletten.

Tingsrätten skriver i domen att ingen egendom har förstörts eller skadats i samband med händelsen. Det enda som behövdes göras var en extra städning. Åklagaren, som har pekat på klotter i praxis har bedömts som skadegörelse, men tingsrätten menar att det inte går att jämföra de två tillvägagångssätten för skadegörelse. Klotter förenas med fasaden, vilket är en ändring av beskaffenheten hos fasaden, skriver tingsrätten. Mannens gärning ska inte anses vara brottslig, skriver rätten, och ogillar åtalet.

Mannen åtalades även för hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman. Båda de händelserna inträffade sommaren 2016 och riktade sig mot en anställd på Kronofogdemyndigheten.
Det ena hotet ska ha bestått av dödshot via telefon till en anställd på Kronofogden, Enligt rätten är det inte styrkt att hoten uttalats det datum som åklagaren påstått, och vidare går inte brott att styrka.

Fördubbling av svartuthyrare som åker fast
Antalet ärenden hos hyresnämnden som rör svartkontrakt har i Västsverige ökat från 52 till 93 på ett år. Förklaringen till ökningen tros vara hårdare satsningar för att komma åt de som hyr ut i andrahand utan tillåtelse.

Bostadsbristen leder till desperata och temporära lösningar och marknaden för svartakontrakt växer sig stark. I Göteborgs hyresnämnd har antalet fall om svartkontrakt nästan fördubblats på ett år, visar en granskning av Hem & hyra.
– Det här är en ny trend. Den beror på att det finns få bostäder, mycket pengar att tjäna och många nyanlända som inte vet hur det fungerar. Det farliga är att det sätts i system. Det kommer att bli ett jätteproblem, och kosta samhället mycket pengar, säger hyresrådet Lise-Lotte Norén Wilkens till tidningen.

2016 tog hyresnämnden beslut i 52 ärenden, under 2017 var antalet ärenden 93.
Fler kontroller
Göteborgs största hyresvärdar har blivit hårdare i sina kontroller vilket kan vara bidragande till ökningen av antalet rättsfall. Allt eftersom det konstateras att en lägenhet hyrs ut svart och kontrakten kan rivas så frigörs det lägenheter till bostadskön.
Bostadsbolaget valde för två år sedan att prioritera utredningar av misstänkta svartkontrakt, på ett år blev 120 lägenheter lediga, skriver Hem & hyra.

När hyresvärdarna sätter stopp mot svartuthyrare innebär det att fler kan få chans till ett förstahandskontrakt, men det ger fler positiva effekter.
– Att människor bor olovligt i andra hand skapar otrygghet. Bor du svart så hör du inte av dig till polisen om du ser något brottsligt, för du vill inte att vi ska komma och ställa frågor till dig. Man är också mindre benägen att höra av sig till värden om det är problem med till exempel vägglöss, säger Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered till tidningen.

Man rånad i sin bil av maskerade män
En man blev rånad på sin bil i Kungsladugård i Göteborg vid 15-tiden på onsdagen. Medan han satt i den angreps han av tre maskerade män som tvingade till sig bilen utanför ett äldreboende.
Männen ska ha haft ett pistolliknande föremål som de använde för att tvinga till sig bilen. Ingen ska däremot ha blivit skadad. Efter att de stulit bilen körde de iväg i den i riktning mot Högsbo.
– Vi har larmat ut bilen till kringliggande områden och till de bilar som arbetar i regionen, polisens presstalesperson säger Tommy Nyman.
Ytterligare ett par personer kan vara inblandade i rånet.
– De försvann samtidigt från platsen i en annan bil. Vi sätter den i samband med det här rånet på något sätt, säger Tommy Nyman.
Bilen som rånade tvingade till sig är en grå/silver metallic Opel Zafira.

Daftöland nominerat till bästa temapark i Norden – En av fyra i Sverige och den enda i Västsverige
Som enda bidrag från Västsverige och en av fyra från Sverige är Daftö Resort och deras nöjespark Daftöland i Strömstad, nominerad till Årets Temapark 2018 i Norden.
Konkurrensen är stenhård. Eller vad sägs om Astrid Lindgrens Värld (Vimmerby), High Chaparal (Hillerstorp), Legoland (Billund DK), Muminvärlden (Nådendal FIN) och Sagolandet Tomteland (Gesundaberget)?
Bakom utmärkelsen står Barnfamiljer.se, Sveriges stora semestersajt för barnfamiljer.
– Vi är givetvis mycket glada för nomineringen och ser den som ett bra bevis för att den långsiktiga satsningen på vår nöjespark nu börjar ge resultat, säger Lena Kempe, VD på Daftö Resort.
Mer info om tävlingen om tävlingen finner du här. 

Försökte fly från polisen i 200 på 80-väg
En skaraborgare i 30-årsåldern åtalas för vårdslöshet i trafik efter en vansinnesfärd i flykt från polisen. Mannen misstänks även ha bedrivit en omfattande narkotikaförsäljning.
Det var i somras som mannen, som är från Lidköpingstrakten, vägrade stanna när en polispatrull signalerade att han skulle göra det, på en väg i Grästorps kommun.

Istället körde mannen, utan att stanna, förbi en stoppskylt. Sedan accelererade han, enligt åtalet, till 200 kilometer i timmen på en 80-väg. Under färden passerade mannen flera utfarter. Efter en stund stannade mannen bilen och greps av polis.

Nu åtalas han för det, men även för ett narkotikabrott som upptäcktes när polisen gjorde husrannsakan hemma hos mannen under hösten 2016.
I bostaden fann polisen hela 12 olika sorters narkotika, bland annat amfetamin, kokain, MDMA, meskalin, cannabis och LSD. Polisen hittade även vågar och kuvert med adresser på. Allt tyder på att mannen förpackade narkotika i kuverten och bedrev försäljning, säger åklagaren Anna K Johansson.
Man hittade också en apparat för vakuumförpackning samt kontanter.
Mannen åtalas nu i Skaraborgs tingsrätt. Han medger narkotikabrott för eget bruk men nekar till försäljning och även till vårdslöshet i trafik.

Polisen förstörde kött – ersätter med 6 000 kronor
Polisen tog en kylcontainer i beslag hemma hos en man i Strömstad förra sommaren, då det fanns misstankar om att mannen var inblandad i en stöld. I containern fanns bland annat en frysbox med kött och det ska enligt polisen inte ha funnits något kylaggregat på containern.
Ett nytt kylaggregat
Enligt polisen finns det inte något som bevisar att kylboxen gått sönder, däremot är det enligt myndigheten klart att köttet tinat och därmed blivit förstört. Enligt mannen själv hade han färdigstyckat vildsvin och nötkött i containern vid det här tillfället.
Hans ersättningsanspråk på 41 540 kronor för bland annat ett nytt kylaggregat avslås på grund av att det saknas kvitton eller annat underlag, däremot får han 6 000 i ersättning för förstört kött.
 

Hyrnotan för läkare skenar – 100 miljoner dyrare
Om mindre än ett år ska sjukvården i Västra Götalandsregionen vara oberoende av bemanningspersonal. Men nya siffror från SKL visar i stället en ökad kostnad.

Sveriges kommuner och landstings senaste statistik av inhyrd personal i vården visar att Västra Götalands regionen ökat sina kostnader. Detta trots att regionen tillsammans med andra landsting och regioner sagt att de ska vara oberoende inhyrdpersonal 2019.

För att  Sveriges hälso- och sjukvård ska kunna bli oberoende inhyrd personal till 1 januari 2019 så antogs en gemensam plan i slutet av 2016. Planen, SKL:s så kallade 60-lista, innebär 60 åtgärder för att bli kvitt bemanningsföretag och få personal att välja anställning på landsting eller kommun i stället.

Förmåner i stället för höjda löner
Precis som övriga landet har Västra Götalands regionen det svårt att rekrytera personal till vården, därför arbetar man nu för att göra arbetsplatserna attraktiva.
– Det har vidtagits flera åtgärder, bland annat har vi höjt OB-ersättning för våra nattarbetare, berättar Ann Stokland, samordnare för arbetet med att minska hyreskostnaderna inom VGR.

Varför tror du personal hellre väljer att arbeta på bemanningsföretag?
– Det kan vara olika anledningar, främst tror jag flexibiliteten och friheten som det innebär. Sedan kan det även vara en ersättningsfråga.

Lönerna på bemanningsföretagen ligger ofta flera tusen kronor högre än hos kommun och landsting. Men någon diskussion om att höja lönerna för att lättare kunna rekrytera personal, pågår inte, vad Stokland vet om.

– Lönerna är inte en fråga som vårt projekt ansvarar för, diskussionen finns men det är ingen stor fråga i vårt projekt. Vi har många andra förmåner, så om pensionsparande, graviditetspeng och vi satsar på kompetensutveckling. För att vara attraktiva arbetar vi för att öka delaktigheten på arbetsplatserna och ge förutsättningar för att utvecklas.

Ökade kostnader med 100 miljoner
2017 ökade Västra Götaland regionens kostnader för inhyrd personal med 100 miljoner kronor jämfört med året innan. Men enligt Stokland ligger VGR fortfarande lågt till nationellt sett.
– Nationellt är målet att mindre än 2 procent av den egna personalen ska utgöra bemanningspersonal, vi ligger på 2-3 procent så vi ligger bra till i jämförelse med andra.

Att kostnaderna nu ökat i stället för minskat menar Stokland beror på att man prioriterat att minska vårdköer.
– Har man valt mellan att ställa in en operation eller att hyra in personal, så har man valt att hyra in personal.
Tror du att ni kommer vara oberoende bemanningspersonal 2019?
– Ja det i vissa områden, medan det är svårare i andra. Framförallt är primärvården svår att rekrytera till. Men ser vi till målet om att hamna under 2 procent så kommer vi lyckas.
Totalt i hela landet var beloppet för inhyrd personal 5,2 miljarder 2017.

Misstänkt mord/dråp i Göteborg
En man har hittats avliden utomhus i Norra Biskopsgården vid 17.16 på tisdagen.
Polisen larmades till platsen efter det att några personer som passerat hittat en livlös man vid Solvädersgatan. På plats kunde polis konstatera att mannen troligen var avliden. Mannen visar inga livstecken.
Platsen spärras av. Tekniker tillkallas för platsundersökning. Då brott inte kan uteslutas inleds förundersökning med rubricering mord.
Mannen bekräftas vara avliden kl 17.54. Mannen som hittats avliden är i 30-40-årsåldern.
– Just nu avvaktar vi i väntan på uppgifter från läkare och tekniker. Vi har en hel del att göra, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson..
Anhöriga är ännu inte underrättade.

Foto: Riksbyggen
Foto: Riksbyggen

Riksbyggen säljer ettor för 95 000 kronor till unga i centrala Göteborg
Sex ettor i centrala Göteborg ska säljas för 95 000 kronor styck till unga vuxna som behöver en bostad. Detta för att göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det är Riksbyggen som ska bygga 132 lägenheter i Guldheden i Göteborg varav sex ska säljas som fullvärdiga bostadsrätter för 95 000 kronor till unga vuxna. För att få köpa en av dessa lägenheter måste köparen vara mellan 18 och 30 år. Köpare som inte har ett förstahandskontrakt kommer också att prioriteras.
Lägenheterna har alltså en låg insats men får istället en högre månadsavgift per kvadratmeter jämfört med de traditionella bostadsrätterna i föreningen.

Om någon vill sälja sin ungdomslägenhet ska hen inte kunna ta ut mer betalt. Säljaren får räkna upp priset med förändringen för konsumentprisindex för den period som säljaren ägt lägenheten.
Försäljningen av lägenheterna startade under tisdagen.
Intresset har varit stort. Det visar på ett stort behov av bostäder för målgruppen.

Fortfarande oklart vad som orsakade dödsolyckan i färjeläget i Uddevalla
Polisen arbetar fortfarande med att utreda vad det var som orsakade dödsolyckan vid färjeläget i Skår för knappt två veckor sedan.
Det var i slutet på februari som en man avled efter att ha kört en bil, genom bommarna, ned i vattnet vid färjeläget i Skår väster om Uddevalla. I bilen fanns också mannens son, en nioårig pojke, som klarade sig utan fysiska skador. 
Nästan två veckor efter händelsen är polisen fortfarande förtegen om hur det går i utredningen. 
– Vi utreder fortfarande händelsen och i nuläget har vi våra teorier, men inga klara uppgifter om vad det är som har hänt, säger Johan Vångfors som är polis på trafikutredningen. 
Den bil som mannen körde togs i beslag av polis och den teknisk undersökningen pågår fortfarande.
– Det är svårt att göra en undersökning av en bil som har legat i saltvatten.
Vidare menar Johan Vångfors att det mest sannolika dock är att olyckan berodde på ett sjukdomsfall.
– Mannen körde en ganska ny bil och det är ovanligt att dessa typer av olyckor händer på grund av fordonsfel, säger han.

NHL till Göteborg den 6 oktober
Förra året spelades en NHL-match i Stockholm. I år blir det stjärnglans från världens bästa hockeyliga i Göteborg istället.
Lördagen den 6 oktober spelar Edmonton Oilers mot New Jersey Devils i Scandinavium. Det är en ordinarie seriematch och det blir första gången någonsin som en NHL-match spelas i  Göteborg.
Tidigare har totalt nio NHL-matcher spelats i Sverige, men ingen av dem alltså i Göteborg.
– Wow, det blir första gången som det spelas en tävlingsmatch mellan två NHL-lag i Scandinavium. Det kommer att bli hur häftigt som helst. Jag tror på en fullsatt arena och då är det inte mycket som slår stämningen i Scandinavium, säger Got Events vd Lotta Nibell.

Hyllningskonserten Sven-Ingvars i Bohuslän i sommar
Hyllningskonserten Länge leve Sven-Erik Magnusson spelar i Bohuslän i juli. Sonen Oscar Magnusson kommer att stå på scenen.
Hyllningskonserten äger rum den 19 julii på Bönn i Hamburgsund. Det är en hyllningskonsert efter att bandets sångare Sven-Erik Magnusson avled för nästan ett år sedanskriver arrangörerna Nöjet konsert på facebook. 
Man märker att intresset finns från en yngre generation tack vare tv-programmet 'Så mycket bättre', 
Den karaktäristiska stämman tystnade men han lever ändå i allra högsta grad vidare genom den enorma låtskatt som Sven-Ingvars levererat genom sina 60 år som band.
Sverige-turnén kommer att gå under namnet ”Länge leve Sven-Ingvars!” och det blir därmed ett nytt kapitel för bandet som gett Sverige ett soundtrack. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen med väldigt stor respekt och kärlek:

Artister klara till visfestivalen Sånger vid Havet
Idolvinnaren Chris Kläfford, Timo Räisänen, Sofia Källgren och Lennie Norman är klara för årets upplaga av Sånger vid havet.
Lennie Norman kommer att fungera som konferencier men också bjuda på sina musikaliska kunskaper och förstås mycket humor. Vid flygeln sitter Kungälvssonen David Carbe.

Visfestivalen kommer i sommar till Scen på Bônn i Hamburgsund. Datum är 28 juli.
Då har den dessförinnan varit på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka 26 juli och 27 juli i Havsbadsparken i Lysekil.
 
– Vi är väldigt glada över att fått med så etablerade artister även i år och att vi dessutom lyckats få loss årets idolvinnare Chris Kläfford känns fantastiskt roligt och något vi tror publiken kommer uppskatta, säger producenten Martin Johansson i ett pressmeddelande.
Sånger vid havet hade premiär förra sommaren och besökte då Varberg, Hamburgsund och Kungsbacka.

Elton John besöker Göteborg under sin sista turné
Under tre år ska Elton John genomföra 300 konserter. I maj 2019 ska en av dem ta plats i Scandinavium i Göteborg.
I september kommer Elton Johns allra sista turné Farewell yellow brick road att starta i USA. I april 2019 anländer han till Europa för att därefter fortsätta runt jorden.
I maj gör alltså legenden ett stopp i Göteborg för att uppträda på Scandinavium, där han spelat sex gånger tidigare. Första gången var 1982 och senast 2014.
1998 uppträdde han även på Ullevi inför en publik på 25.000 människor.
– Elton John är en sann legend. Han är en av popens absolut största och har gjort odödliga klassiker under femtio års tid. Jag ser verkligen fram emot att se honom live igen i Scandinavium nästa år, säger Got Events vd Lotta Nibell i ett pressmeddelande.

Slutseglat för Ostindiefararen Götheborg
Ostindiefararen Götheborgs öde är avgjort. När styrelsen under 2017 beslutade att inte genomföra någon besiktning av skeppet riskerar det nu att förlora samtliga certifikat som behövs för att segla.'

Under hösten 2017 förberedde anställda och frivilliga volontärer på Götheborg en besiktning av skeppet. En besiktning som krävs för att upprätthålla certifikaten för att båten skall kunna segla i framtiden.
Alla förberedelser var klara. Skeppets överstyrman var på plats för att ta emot trafikverkets inspektörer.
Men två dagar innan besiktningen skulle ha ägt rum fattade Stiftelsen Ostindiefararen Götheborgs styrelse beslut om att inte göra någon besiktning. En dödsstöt för båtens segelchanser.

– Man vet att gör man inte sina besiktningar och tappar certifikaten så är det otroligt svårt, nästintill omöjligt att få tillbaka dem. Medan det är mycket enkelt att göra den här besiktningen, säger Sigrid Ringarp, tidigare anställd på Götheborg.

Billig besiktning – dyra certifikat
Mats Berggren, skeppsbyggare och tidigare fartygsinspektör för nuvarande Trafikverket, är den som ansvarat och utfärdat de certifikat Götheborg har fått ända sedan 1993 – då bygget tog fart.
Han säger till SVT Nyheter Väst att kostnaden för att hålla skeppet i segeldugligt skick endast är en bråkdel av kostnaden för att ordna med alla certifikat från början igen, om de skulle löpa ut.
– Det krävs inte speciellt mycket för att hålla certifikaten levande. Det behövs egentligen bara att man har årliga besiktningar på en del av certifikaten. De som gäller nu kommer att gå ut 2020 om inte styrelsen fattar beslut om förnyad årlig besiktning. Gör man inte det innan 2020 behöver man göra om besiktningsförfarandet från början som om det vore ett nybyggt fartyg.
'
Finns inga pengar
Ostindiefararen Götheborg drivs idag av Svenska Ostindiska Companiet (SOIC). Chatrine Fritzell, vd på SOIC, menar att anledningen till att det ser ut som det gör idag beror på att det inte finns några pengar till finansiering av seglatser.
– Problemet är inte certifikaten utan det är att pengarna för att kunna segla inte finns. I stället tycker jag det är viktigt att fokusera på vårt uppdrag som är att utveckla ett spännande besöksmål i Göteborg.
Men varför stänga dörren, möjligheten till att kunna segla om det till exempel i framtiden dyker upp en finansiär?
– Den dagen det dyker upp en finansiär som kan betala hela seglatsen. Då får man diskutera det då.
Även om certifikaten löpt ut – något experter menar kommer att bli mycket dyrare?
– Då får vi titta på vad det innebär att förnya dem då.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.