loading...

21 mars 2018

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Från vänster: Robin Ristander, Nicklas Ljungholm och Göran Newberg
Från vänster: Robin Ristander, Nicklas Ljungholm och Göran Newberg

                       - Annons -

Här är Västsveriges alla nya partier
Trollhättans framtid, Naturens parti och Demokraterna i Göteborg. Där har ni namnen på några av de nya västsvenska partier som väntas ställa upp till val i höst.

Det är som bekant valår i år och 28 februari är sista dagen för nya partier att registrera sitt namn hos Valmyndigheten. Bland dem som hittills fått klartecken finns flera från Västsverige.

Nya namn – gamla politiker
Bakom de nya partinamnen finns i många fall erfarna politiker. Stenungsundspartiet och Trollhättans framtid, till exempel, har bildats av personer som hoppat av andra etablerade partier.

Några av partierna har skapats utifrån missnöje.
I Vara, till exempel, ställer Hela Vara kommuns bästa upp i valet. Partiet är sprunget ur en protest mot kommunens satsning på ett stort byggprojekt.

I Strömstad har ilskan över stängda vårdcentraler lett till en aktionsgrupp, Jour Strömstad, som också kan tänka sig gå till val om det krävs.
– Vi försöker få politikerna i Strömstad att arbeta för en närakut, men det går trögt, säger Anders Ekström, som än så länge företräder Moderaterna i kommunen.
Naturens parti sanning rättvisa kärlek vill skapa ett helt ekologiskt samhälle där människan är självförsörjande, men inleder sin mission på hemmaplan i Göteborg.

Och Demokraterna i Göteborg leds av det tidigare kommunalrådet för Moderaterna, Martin Wannholt.
Ett parti går till val enbart i Västragötalandsregionen, nämligen Regionens framtid. Och de gör det med ambitionen att avskaffa regionen.