Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 11:01 på måndagen ser en polispatrull ett antal personer runt en kvinna i Kulturhusparken intill Fregatten i centrala Stenungsund.
Patrullen gör en kontroll och märker att en man är narkotikapåverkad.
Mannen tas med för kontroll, då finner polisen en mindre mängd narkotika på mannen som tas i beslag.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott för eget bruk upprättas

Premiär för ny matchracingtävling i Skärhamn 2019
Midsummer Match Cup, en ny internationell seglingstävling, kommer att arrangeras i Skärhamn med start sommaren 2019.

Det är vad kommunstyrelsens arbetsutskott har som ambition att möjliggöra.
Tävlingen kommer att ske i enskrovsbåtar och med mixbesättningar.
Beslutet om att arbeta vidare med att medverka till att den nya tävlingen kommer att etableras i Skärhamn togs av kommunstyrelsens arbetsutskott i Tjörns kommun den 7 juni 2018.

Midsummer Match Cup är en långsiktig satsning som på sikt också har som mål att etablera permanenta maritima verksamheter på året runt basis i Skärhamn.
– Vi vill förlänga säsongen i Skärhamn och ett evenemang som detta kommer att locka en ny publik. Det finns en lång marin tradition här och Tjörn är en självklar del av båtlivet på sommaren i Bohuslän.
– Vi har en stark tradition med Tjörn Runt, ett av landets största seglingsevenemang, och det känns väldigt spännande att Skärhamn nu kommer att stå som värd till en ny matchracingtävling med internationellt högsta kvalité, säger Martin Johansen, kommunalråd i Tjörns kommun.
– Det är många praktiska frågor som måste identifieras för att göra evenemanget möjligt och vi arbetar redan på att se över möjligheterna till ett genomförande av Midsummer Match Cup, säger kommunchef Ann-Britt Svedberg.

Planen för Midsummer Match Cup är att etablera ett evenemangsområde i hamnen i Skärhamn och att seglingarna ska ske ute på Hamnefjorden. Tävlingen kommer att avgöras i enskrovsbåtar och med mixbesättningar, det vill säga att män och kvinnor tävlar i samma lag.

Världseliten inom segling kommer att bjudas in till premiärtävlingen som inte hör till någon serie eller världscup. Få andra stora tävlingar i världen har tidigare varit öppna för enbart mixade team.
Midsummer Match Cup kommer att arrangeras av Brandspot som tidigare varit med och arrangerat flera stora internationella seglingsevenemang, däribland hamnstopp för Volvo Ocean Race i Göteborg och Stockholm, America’s Cup World Series i Göteborg och GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.
– Det ska bli spännande att vara med och utveckla ett nytt koncept inom internationell match racing och samtidigt etablera tävlingen på en så unik och vacker plats som Skärhamn. Vi kommer att skapa ett nytt spännande evenemang i ett mycket nära samarbete med kommunen, lokala näringslivet och andra starka aktörer i regionen säger Jan Torstenson, VD på Brandspot.

Bakgrunden till tävlingsidén kommer från matchracingseglaren Johnie Berntsson som i tidiga år seglade mycket i vattnen kring Skärhamn.
– Detta är en förträfflig arena för matchracing och Tjörns kommun ihop med Brandspot och föreningar och företag är rätt mix för att få detta att bli ett event i världsklass, säger Johnie Berntsson.
Datum för när tävlingen planeras att äga rum kommer att presenteras inom kort.

Stenungsund - Misstänkt rattfylleri i Stora Höga 
Klockan 20:23 på söndagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på Vallenvägen i Stora Höga industriområde för kontroll. En kvinna får blåsa i polisens sollningsindrument som ger utslag för alkohol. Kvinnan tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rafylleri upprättas.

Misshandel i centrala Stenungsund
Klockan 00:5, natten till söndagen kallas polis till Harrys på Västra Köpmansgatan av vakter på restaurangen.
Man har gripet en man efter en misshandel. När polis kommer till platsen och håller förhör med de inblandade vill den misshandlade personen inte anmäla en misshandel.
Polispatrull avvisar därmed den person som först greps från platsen säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.
 

Narkotikabrott Stenungsund
Klockan 21:08 på lördagskvällen upptäcker en polispatrull en person som verkar narkotikapåverkad vid Frigatten där en festival anordnats. En ung pojke i ca 17-årsåldern tas omhand och får följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas och föräldrar underrättas säger polisens presstalesperson Tommy Nyman   

Misshandel på Tjörnbro Park
Klockan 08:42 på lördagen kallas polis till migrationsboendet på Tjörnbro Park  angående ett hot.
En pojke har blivit hotad och slagen av sin familj efter att ha när drucket öl som strider mot deras religionsuppfattning. Polis åker ut till boendet där de samtalar med berörda. allt har lugnat ned sig men polisen skriver en anmälan om misshandel och olaga hot.

Bråk, omhändertagande i Stora Höga - Stenungsund
Polis blir kallad till Stationsvägen där bråk, skrik sker i en trappuppgång
Klockan 02:39, natten till lördagen. När polis kommer till adressen finner man en pojke som avviket från ett HVB-hem i Ödsmål. Beslut tas att pojken inte skall återbördas till HVB-hemmet i Ödsmål och tas med till häktet i Göteborg för att se var pojken skall placeras då han inte skall tillbaka till Ödsmäl.
Om en anmälan upprättades framgår ej säger polisens presstalesperson Tommy Nyman
 

Misstänkt rattfyller och olovlig körning i Jörlanda - Stenungsund
En polispatrull stoppar en personbil för kontroll vid HPL Anrås Södra i Jörlanda klockan 00:31 natten till lördagen.
Vid kontrollen får en ung pojke född i slutet av 90-talet blåsa i polisens sollningsinstrument som också ger utslag. Det visar sig också vid kontrollen att föraren inte innehar körkort.
Föraren tas med för provtagning och en anmälan upprättas gällande olovlig körning och misstänkt rattonykterhet säger polisens presstalesperson Tommy Nyman

STO-Broutredning, trafik- och samhällsekonomisk analys för en ny länk mellan Orust och fastlandet/E6 är klar
Den samhällsekonomiska analysen av en bro mellan Orust och fastlandet/E6, belägen norr om Svanesund, är nu klar. Resultatet visar att utbyggnaden av en ny fast förbindelse mellanb Orust och fastlandet/E6 är mycket lönsam.

Syftet med analysen har varit att ta fram ett beslutsunderlag för att driva på beslutsprocessen och möjliggöra finansiering och genomförande av en ny länk mellan Orust och fastlandet/E6.
Bakgrunden är att tillgängligheten mellan kommunerna Orust, Tjörn, Stenungsund och Göteborg under en längre tid gradvis försämrats vilket bedöms vara en begränsande faktor för kommunernas utveckling.

Förändringen är en effekt av att den positiva befolkningsutvecklingen i den här delen av Västra Götalandsregionen, vilket skapat ett ökat transportbehov och större belastning på väginfrastrukturen. Den positiva utvecklingen i kommunerna är beroende av en bro för förbättrad framkomlighet till och från E6.
Relaterad information
STO-Broutredning (pdf, 3.1 MB)

Äldre kvinna utsatt för inbrott i Stenungsund - Polisen varnar
Klockan 16:31 på torsdagseftermiddagen får polisen in ett samtal från en kvinna, närmare 80-år. Kvinnan uppger att hon haft inbrott i sin bostad på Karlavagnsvägen i Jörlanda. Kvinnan uppger att hon finner två okända män i hallen och att hon lyckas skrämma iväg dem då hon har en hund. Ena mannen skall vara mellan 40-45 år och den andra mannen i 25-årsåldern. Bägge skall vara av utländsk bakgrund enligt kvinnan.

Polisens presstalesperson Stefan Gustavsson går nu ut och varnar.
Han säger att det är typiskt åldringsrånare som är ute på turné. Tidigare idag har troligen samma personer utfört liknande inbrott i Varberg,
Han menar att de förflyttar sig snabt och det tar inte lång tid att ta sig upp till Stenungsund via E6. Personerna skall också i samband med inbrotten visat sig med en insamlingslista för handikappade och döva och vill att personer skall lämna ett bidrag säger Stefan vidare.
Att personerna i Varberg och i Stenungsund är samma personer är Stefan ganska säker på, eftersom de har haft liknade listor namninsamling i Varberg i samband med inbrotten, som vid Adenmarks i Stora Höga/Jörlanda under dagen

Orust handräckning tillsammans med andra frivilliga bjöd äldre på kafferep i Saras trädgård
Den 13 juni var det den 15 gången som Orust handräckning tillsammans med andra frivilliga bjöd våra äldre från våra boenden på kafferep med underhållning, mitt i Henån, i Saras trädgård.
Det vackra vädret bidrog till att dagen blev en fin upplevelse med ett mycket trevligt kafferep. Det är tack vare som Orust handräckning, som är initiativtagare, som tillsammans med andra frivilliga och våra medarbetare på de särskilda boende gav möjlighet till att hundratals äldre kunde delta på festligheterna.
Trubaduren Lasse Petterson stod för underhållningen.
Trubaduren Lasse Petterson från Tjörn bjöd på Havets seglats från Strömstad till Kneppla. Det var fantastiska anekdoter, roliga skrönor och härlig musik. Det var en hög igenkänningsfaktor med alla kända visor i allsångshäftet och när allas sångröster, som först var lite blygsamma, kom igång och vi tillsammans sjöng in sommaren.
I den härliga sommarvärmen bidrog ICA Pärlan med vatten till alla gästerna i Saras trädgård. Stort tack!
Genom ett fantastiskt samarbete med Orust handräckning, Stala Bygdegård, PRO föreningar på Orust, SPF, Röda Korset, Företagarföreningen och ICA Pärlan har vi skapat fina minnen och flera samtalsämnen för våra underbara äldre på våra boenden. Ett stort tack till dig som bidrog till att göra årets kaffrep i Sara trädgård möjlig.

En man från Orust står åtalad i olika mål, och en annan Orustbo är dömd till dagsböter och skadestånd
Den ena mannen står åtalad för misshandel och grov olovlig körning. Den andra mannen är dömd för att ha hotat två kronofogdar. 

En man åtalas för att ha slagit en annan man i huvudet med ett glas på en krogen på Orust förra sommaren. Mannen är också misstänkt för våldsamt motstånd och grov olovlig körning.
Det misshandlade mannen fick  köras till sjukhus för vård.
Mannen åtalas också för en annan incident som ska ha skett lite senare på hösten i folkets park i Ellös. När polisen försökte tala med mannen ska han, enligt poliserna ha blivit aggressiv och gjorde kraftigt motstånd när polisen skulle sätta handfängelse på honom. Mannen åtalas för våldsamt motstånd, ett brott han i förhör förnekat.
Mannen åtalas också för grov olovlig körning på Tjörn i våras. Ett brott mannen erkänner.

En annan man på Orust har dömts i Uddevalla tingsrätt för att ha hotat två kronofogdar i samband med att de skulle utmäta mannens bil hösten 2017. Mannen ska då hotat att döda dem om de tog bilen.
Den åtalade mannen förnekar att han ska ha sagt så, men döms trots det för hot mot tjänsteman.
I samband med den händelsen ska mannen också satt sig i bilen och kört iväg för att förhindra att kronofogdarna tog bilen. Mannen erkände i förhör att han gjort så och döms även för detta
Uddevalla tingsrätt dömer mannen till villkorlig dom. Han skall också betala 6000 kronor i dagsböter, samt skadestånd till kronofogdarna på 5000 kronor var.

Risk för förseningar av slamtömningar på Tjörn
Vårt avloppsreningsverk har en tillfällig driftstörning. Därför kan det uppstå förseningar av tömningar av avloppsanläggningar på enskilda avlopp.
Vår entreprenör Renova kommer att sätta in extra resurser för att våra kunder inte ska bli drabbade av detta.
Driftstörningen beräknas vara i ett par veckor.
Om du vill ha din anläggning tömd före midsommarhelgen, tänk på att beställa tömning i god tid!

Person påkörd på återvinningscentral i Stenungsund
En person blev påkörd av förarlöst fordon på en återvinningscentral i Stenungsund. - Det är en besökares bil som rullat på en annan besökare, säger Marie-Louice Flach, pressansvarig på Renova.
Det var strax innan klockan 19 under onsdagen som polis och ambulans larmades till återvinningscentralen. En person var där och slängde återvinning när dennes bil rullade iväg och körde på en annan person som var där i samma ärende.
Personen är omhändertagen av ambulans, säger Marie-Louice Flach, pressansvarig på Renova .

Stenungsund - Otjänligt vatten vid Söskärs badplats
Prover visar på att det är otjänligt badvatten vid Söskärs badplats i Ödsmål. Verksamheten för Miljö Hälsa på kommunen avråder dig att bada i vattnet tills dess att provsvar visar att badvattnet åter är tjänligt.

Nya prover kommer att tas under veckan. Informationen kommer att uppdateras
Det finns skyltar uppsatta vid Söskärs badplats som informerar om att badvattnet är otjänligt.

Man erbjöd ung flicka narkotika i Stenungsund
Klockan 22:38 på tisdagskvällen kontaktar en ung tjej polisen då hon erbjudes att köpa narkotika (hasch) på McDonalds i centrala Stenungsund, Under tiden polisen tar sig till platsen bevakar tjejen mannens bil. När polispatrull anländer finns mannen som är i 65-årsåldern kvar på McDonalds och kontrolleras. Polisen finner ingen narkotika på platsen. Man beslutar sig dock för att avlägsna mannen från platsen och körs till Myggenäs på Tjörn, och lämnar av han där.

Mopedist i Stenungsund körde av vägen - två skadades
En mopedbil kör av vägen i området Kyrkenorum klockan 23.47 på tisdagskvällen. Oklart vad som vållat olyckan men två personer körs med ambulans till sjukhus med bland annat ryggsmärtor.

Polisjakt i Stenungsund – stoppades av spikmatta
Under natten till onsdagen vid 04.01 fick polisen inleda en långdragen jakt på en bilist. Det började med att bilisten sågs köra vingligt på Stenungsön, i Stenungsund. När polisen försökte stoppa bilen påbörjades ett långt flyktförsök. Polisjakten går ut mot Tjörn och sedan norr ut mot Orust  längs riksväg 160, innan han slutligen svängde av längs riksväg 161 mot Uddevalla.
Därefter ska han ha kört rakt igenom hela Uddevalla och fortsatt längs riksväg 40, i riktning mot Trollhättan. Halvvägs till Trollhättan fick polisen till slut stopp på bilisten med hjälp av spikmattor. 
Även då fortsatte han köra. Han gav sig inte förrän alla fyra däck var punkterade och bilen praktiskt tagit stod på bara chassit.
Men då låste föraren in sig i bilen och polisen fick slå sönder rutan och dra ut honom. Hela åtta patruller var inblandade i jakten.
Mannen som körde bilen är i 65-årsåldern och är nu gripen, misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och grovt rattfylleri.

Lastbilsdäck stulna från Orustföretag
Klockan 11:43 på tisdagen får polisen in ett samtal från Hanssons Schakt i Torsby på Orust om att 15-20 lastbilsdäck har blivigt stulna ur en förvaringsbyggnad. Anmälaren skall själv göra en anmälan om stäld på polisens PKC under dagen.

Två trafikbrott i Stenungsund inom 16 minuter
Klockan 05:31 på tisdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist vid Cirkle K på Göteborgsvägen i centrala Stenungsund för kontroll.
En man i 50-årsåldern får en ordningsbot med sig hem. Oklart vad trafikbrottet bestod av enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Klockan 05:47 stoppar en annan polispatrull en bilist på lv 160 i höjd med Norum för kontroll.
Denna gång stoppas också en man i 50-årsåldern. Men den här gången visar det sig att fordonet är belagt med körförbud. Även här utfärdas en ordningsbot. 

Polisen varnar för falsk insamling i bland annat Stenungsund
Bedragare som utger sig för att vara döva är tillbaka i Västsverige och vill att folk skriver på en lista för att skänka pengar. Sveriges Dövas Riksförbund har tagit avstånd från de så kallade "insamlingarna".
.
De har synts till i bland annat Borås, Alingsås och Ljungskile och i centrala Stenungsund och Stora Höga senaste veckan.

De falska insamlingarna genomförs på så sätt att en eller flera personer står utanför en större butik eller på en parkeringsplats. Man utger sig representera någon organisation som samla in pengar till döva eller personer med andra funktionshinder.
I onsdags stod en kvinna utanför Ica i Ljungskile med en sådan typ av lista och försökte få folk att skriva på. På listan står att läsa: ”Vi vill öppna ett center för barn med funktionshinder döva. Snälla hjälp oss att centrum.”
I Stora Höga befann man sig med lista för namninsamling i helgen som gick.
Enligt uppgifter skall de även ha sett vid Stenungstorg under helgen.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm känner igen metoden sedan tidigar och varnar nu folk att skriva på listorna.
– Jag hoppas att ingen går på det här längre. Att det handlar om oseriösa insamlingar kan man nästan utgå ifrån om man inte känner igen organisationens namn. Hon råder folk som blir utsatta att bara gå vidare.
 

Trafikbrott i Stenungsund
Klockan 01:15, natten till måndagen stoppar en polispatrull en Bulgar-registrerat fordon efter att man sett ett trafikbrott ske på Göteborgsvägen i Stenungsund.
Vid kontrollen görs också en personkontroll av de tre männen i fordonet.
Föraren född 1990, samt två passagerare födda 1979 och 2000.
En bot skrivs ut för trafikbrott innan männen får åka vidare.
Det framgår inte i polisens rapport vad trafikbrottet gällde

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 23:41 på söndagskvällen stoppas en bilist i Kleva/Spekeröd för kontroll av en polispatrull. Mannen som är i 50-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger utslag för alkohol. Mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattonykterhet upprättas
 

Stenungsund cykelstöld - en gripen
En polispatrull stoppar och kontrollerar en person med cykel på Nordströms väg på Stenungsön klockan 02:37 natten till söndagen. Mannen vill först inte uppge sin identitet och ej heller om han var ägare till cykeln. Han grips och misstänks för cykelstöld.

Man knuffade mopedist i diket efter bråk i Ödsmål
Klockan 23:05 kallas polis till lv 770 efter att en äldre man kommet i bråk med mopedister. I bråket och ordväxlingen knuffar mannen ned en yngre mopedist i diket. När polis anländer är det fortfarande stökigt på platsen och gap och skrik.
En anmälan om ofredande/förargelseväckande mot den äldre mannen upprättas. Ingen gripen.  
 

Man från Stenungsund döms för misshandel
Den första misshandeln inträffade i slutet av 2016 då mannen i 60-årsåldern som bor i Stenungsund, hamnade i bråk med en lastbilschaufför som lämnat varor  i bostadsområdet där mannen bor.

Enligt chauffören blev mannen arg och flög på honom med sparkar och stryptag. Mannen ska även ha hotat en hantverkare som tog emot varorna. Detta genom att uttala att han skulle komma ut så han kan slå honom.

I maj 2017 misshandlade mannen en minderårig pojke som genar över hans tomtmark. Mannen ska då ha  brottat ner pojken på marken och ska ha tagit strypgrepp på pojken.
Han ska dessutom ha hotat den minderåriga pojken och bland annat sagt: ”går här igen och jag dödar”.
Den åtalade menar i Uddevalla tingsrätten att han har blivit trakasserad under en lång tid genom stöld och skadegörelse på sin fastighet. Det är dock inget som rätten kan knyta till pojkarna.
Uddevalla tingsrätt dömer därför mannen till 100 timmars samhällstjänst.  
Han ska även betala skadestånd till pojken han brottade ned och tog strypgrepp på till 15 500 kronor och lastbilschauffören tilldöms 7 500 kronor.

Man räddades från att drunkna utanför Tjörn
Det var vid 21.30-tiden på fredagen som räddningstjänsten larmades till Tjörn där en man befann sig i sjönöd.
En man ska ha svårt att ta sig upp i sin båt efter en badtur utanför Skärhamn på Tjörn.
– Det är två män som var ute i en båt och skulle simma, varav en inte kom upp i båten, säger Anders Svensson, insatsledare vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.
Mannen ska enligt Anders Svensson hänga i draglinan efter båten. I båten ska även mannens flickvän och barn ha befunnit sig. De försökte få upp honom men klarade inte av det.
Sjöfartsverkets räddningshelikopter, en kustbevakningsbåt och en sjöräddningssällskapsbåt fick komma till undsättning och mannen kunde plockas upp och föras i land där en ambulans väntade.

Misstänkt drograttfylleri på Tjörn
Klockan 23:23 på fredagskvällen får polisen in flera samtal om ett ungdomsgäng som stökar, gapar och tutar  på Tubbegatan i Skärhamn. En polispatrull sänds till adressenoch finner ett fordon och tre mopedister som åker fram och tillbaka på gatan och väsnas. Bilisten och mopedisterna stoppas av polispatrullen. Föraren visar tecken på att vara drogpåverkad och tas med för provtagning.och kroppsbesiktning uppger polisens presstalesperson Hans Lippens.
Föraren som är i 20-årsåldern och rapporteras som misstänks för drograttfylla 

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 20:20 på fredagskvällen kontaktas polis av flera personer angående en förare som kör alkoholpåverkad  i Rönnäng.
Mannen uppges sitta i fordonet utanför ICA Rorsman. Mannen kör från platsen, men polisen får uppgifter på namn och adress och kör hem till föraren säger polisens presstalesperson Hans Lippens.
Mannen anträffas av polispatrullen som låter han blåsa i polisens sollningsinstrument och som visar att han är kraftigt berusad. Mannen tas med för kroppsbesiktning och en anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas. Mannen är känd  sedan tidigare hos polisen.

Bevattningsförbud i Stenungsunds kommun kom under dagen
Från och med fredag den 8 juni införs bevattningsförbud i hela kommunen.
Bevattningsförbud innebär till exempel att du inte får fylla poolen, vattna i trädgården eller tvätta bilen med trädgårdsslang. Du får heller inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader eller liknande.
Bevattningsförbudet råder tillsvidare och det innefattar även Svenshögen där det redan råder bevattningsförbud.
Bevattningsförbudet gäller dig som är ansluten till kommunalt vatten.

Årets pristagare på Tjörn firades på nationaldagen
Kultur- och fritidsnämndens särskilda utmärkelser och stipendium för unga delades ut på nationaldagen. Samtidigt presenterades Årets Tjörnbo.nCeremonin ägde rum i Stenkyrka kyrka i samband med kommunens nationaldagsfirande 6 juni.

Det var kultur- och fritidsnämndens ordförande Benita Nilsson som överlämnade de särskilda utmärkelserna.
Kulturpris till Gunilla och föreningspris till Johan
Gunilla Jahnsen fick utmärkelsen Särskilda kulturinsatser 2017 för sitt stora engagemang i att bevara Tjörns kulturhistoria och att utveckla Säbygården till en kulturmötesplats för flera generationer.

Johan Sjöholm fick utmärkelsen Stora insatser i föreningslivet 2017 för att han som eldsjäl i föreningen Tyft Arena IF inspirerar barn i alla åldrar till att prova på olika idrotter utan fokus på prestation men med ledorden gemenskap och rörelseglädje.

Hockeybragd och skidstipendium
Nora Oskarsson och Hanna Thuvik fick utmärkelsen Goda tävlingsresultat 2017 ("Bragdmedaljen") för att tillsammans med laget Bohuslän-Dal/Västergötland ha tagit guld i Stålbucklan, det svenska mästerskapet i ishockey för tjejer födda 01-03.
Emrik Strömberg fick Kultur- och fritidsnämndens stipendium för unga 2018 för att kunna satsa på och utvecklas i skidåkningsgrenen friåkning. 

Anders blev Årets Tjörnbo 2018
Årets Tjörnbo 2018, Anders Schedwin, tog emot utmärkelsen av kommunfullmäktiges vice ordförande Gun Alexandersson-Malm. Schedwin fick priset för sina insatser i samband med arrangemanget Havets dag i Rönnäng.

Inbrotten vid Spekeröd, Ödsmål och andra rastplatser längs E6 minskar
Stora problem med inbrott vid rastplatserna vid Spekeröd och Ödsmål fick polisen i Stenungsund att inleda ett samarbete med Trafikverket. Målet var att göra rastplatserna säkrare, och arbetet har givit så bra resultat ett även Region Syd anslutit sig till projektet.

Kommunpolis Carl Besslinger och trafikingengör Jimmie Sjöberg vid Trafikverket inledde arbetet 2016. Polisens yttre personal åker ut till rastplatser för att dela ut broschyrer och informerar om vad det finns för faror. Trafikverket röjer bland annat träd och buskage för att förbättra belysningen och sikten på rastplatserna.
–Det har lett till att vi fått färre inbrott på våra rastplatser längs E6:an. 2016 hade vi från Halland upp till Strömstad 120 inbrott i olika fordon. Förra sommaren hade vi nio stycken, säger kommunpolis Carl Besslinger.

Det framgångsrika arbetet fortsätter nu, och sprider sig till de södra delarna av landet.
–Sedan vi såg resultatet 2016 har jag fått stor hjälp av min chef Margareta Ivarsson. Hon har varit väldigt drivande och även skapat kontakten med polisregion Syd som nu kommer att ansluta sig till detta. Så nu kommer projektet att vara ända från Öresundsbron till Strömstad, berättar Carl Besslinger.

Även Trafikverket är nöjda med att samarbetet med polisen sprider sig.
–Vi vill implementera det här i Trafikverket över hela landet, och jag tror att polisen vill det också. Man behöver ha den här samverkan idag, säger Jimmie Sjöberg.

Det är inte bara kapellskärningar och inbrott i husbilar som blivit färre. Alkoholpåverkade förare och bilister utan körkort påträffas också vid polisens närvaro på rastplatserna. Dessutom har de så kallade vägpiraterna nästan helt försvunnit.

Tre tips från polisen för en säkrare husbilssemester
Välj hellre campingplatser för övernattning i stället för rastplatser.
Lägg inte värdesaker i framsätet eller på instrumentbrädan. Förvara dem hellre där ni sover.
Parkera alltid på väl synliga och helst upplysta platser.

Narkotikabrott Stenungstorg
Klockan 14:06 på torsdagen stoppar polis en man i 40 års åldern då man misstänker mannen är narkotikapåverkad.
Mannen tas med för provtagning.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott är upprättad.

Man åtalas för att ha försökt våldta en kvinna i Stenungsund
Händelserna inträffade i april i år och ska ha inträffat i en lägenhet i Stenungsund.
Enligt åtalet ska mannen fått kvinnan att komma till adressen genom att säga att hon skulle få kolla och radera en film som hade stor vikt för henne.
När hon kom till lägenheten ska mannen ha hotat henne med våld om hon inte hade sex med honom.
Han skall även hållit fast kvinnan och slagit henne i ansiktet flera gånger. Dessutom ska ha hållit för hennes mun och ställt sig i vägen när hon försökte lämna lägenheten.

I åtalet skriver åklagaren att "kvinnan enbart på grund av tillfälliga omständigheter lyckades ta sig loss och kunde springa från platsen och på så sätt förhindra att brottet fullbordades".

Han åtalas också för grov olovlig körning efter att ha kört bil utan att ha rätt till det vid fem olika tillfällen  och för en ringa stöld.
Mannen har erkänt samtliga tillfällen av grov olovlig körning men nekar till ringa stöld.
Rättegången inleds i nästa vecka.

Orusts Sparbanks kulturstipendium för 2018 går till Syrene Wingård
Stipendiet är på 25 000 kronor. Stipendiet tillfaller i år en person som brinner för att hjälpa ungdomar mellan 16-19 år genom bland annat en teaterföreställning.
Motiveringen
Genom att hjälpa ungdomar med stressrelaterade sjukdomar försöka med hjälp av rörelser och musik få dem att läka sig ihop igen. Teater, monolog eller en liten ensemble kan vara ett verktyg till att göra något annorlunda för dem.
Prisutdelning
Priset delas ut på föreningsveckan, vecka 45, i Kulturhuset Kajutan.
Priset är instiftat av Orusts Sparbank och det är kommunstyrelsens utskott för samhällsutveckling som utser stipendiaterna.

Bilist krockade med älg i Stenungsund
En bilist krockade med en älg i höjd med Stenungsunds energi vid 21:30 tiden på onsdagskvällen. Älgen skll ha sprungit in med huvudet i rutan på bilen. Bilföraren ska ha klarat sig från allvarligare skodor. Älgen avvek frånplatsen, oklart hur skadad älgen blev. Polis kallade in eftersöksjägare för att leta efter den.

Orust en av Sveriges bästa elbilskommuner 2018
Orust är en av de fem kommuner som gjorde upp om Laddguldet 2018 – titeln för Sveriges bästa elbilskommun. 2018 års vinnare i kommun-kategorin är Lerums kommun, följda av Eskilstuna kommun och Linköpings kommun på andra respektive tredje plats.

På delad fjärdeplats kommer Göteborg och Orust.
Priset delades ut för andra året i rad. De kommuner som nominerats till Laddguldet är Orust, Eskilstuna, Göteborg, Lerum och Linköping. Nytt för i år är att även fem företag nominerats i en ny kategori. Finalisterna har valts ut för att de alla driver utvecklingen mot en framtida eldriven transportsektor som i sin tur bidrar till minskade utsläpp och ett bättre klimat.

Orust har nominerats för att vi har visat hur samverkan mellan kommunen och det lokala näringslivet kan skapa förutsättningar för eltrafik. I vår hemtjänst är elbil och elcykel två självklara transportmedel. Dessutom finns det goda laddmöjligheter med exempelvis snabbladdare.
– Vi är så stolta över nominering till Laddguldet 2018 säger Thomas Ivarsson, ordförande i Orust Kretsloppsakademi. Jag uppskattar att det finns ett 50-tal elbilar på Orust. Ju bättre infrastruktur vi får desto fler kan välja elbil. Det årliga eventet Orust Energi och Miljömässa är ett sätt att inspirera Orustborna. Årets mässa är den 6-8 september berättar Thomas.

Om Laddguldet
År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet.
Tävlingen är öppen för alla att nominera den kommun eller det företag du tycker gör ett bra jobb samt att nominera en eldsjäl som borde uppmärksammas.
Juryn tar bland annat hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, i kommunal respektive privat regi, samt vilka informationsinsatser som görs. Ytterligare två nya kriterier lades till i år: tillväxten av elbilar och laddinfrastruktur i jämförelse med föregående år.
 

Misshandel i Stenungsund
Klockan 19:55 på onsdagskvällen får polisen in två oberoende samtal om misshandel vid Järnvägsstationen i centrala Stenungsund.
När polisen anländer finns en av personerna kvar på platsen och det visar sig att de bägge männen känner varandra, Polisen tar upp en anmälan och och får ett samtal från den andra personen om en motanmälan om misshandel
 

Kvinna klädde av sig naken vid Fregatten - Stenungsund
Klockan 16:19 på onsdagen och mitt under nationaldagsfirandet i parken, kallas väktare och polis till Fregatten och Kulturhusparken
En kvinna skall då ha klätt av sig helt naken i parken. Kvinnan avvisas av polispatrullen. Oklart varför kvinnan klätt av sig mitt under nationaldagsfirande besökare och barn i parken.
En anmälan om ofredande upprättas.

Många ville fira nationaldagen i Stenungsund och på Klädesholmen
I solen och värme slöt riktigt mycket folk upp i Kulturhusparken på årets Nationaldag i centrala Stenungsund. Nationalsången, flagghissning och Stenungsunds kommuns Kulturstipendium som tilldelades Stenungsunds Motorsällskap och 20 000 kr av Carola Granell, var en del av dagens högtid. Janette Olsson höll högtidstal. Dessutom fick Strandstädarna 10 000 kronor fly Lions. (se bilder från dagen nedan) Bygdegillet och Harpor Väst gjorde en uppvisning. Nytt för i år var att det finnas lite mer saker för barnen att göra i parken. Bland annat ansiktsmålning, dragkamp och storschack. På plats fanns även STO FN förening.

På Klädesholmen var det trångt som vanligt. 124.200 kronor delades ut till Sjöräddningen för de pengar som kommet in från 2017 "årets sill" Självklart var också att smaka på silltallriken, handla i marknadsstånden, köpa sill och borda sjöräddningens båtar och självklart se hur en räddning går till av olika typer av räddningsbåtar ta upp folk ur vattnet.
(se bilder från Klädesholmen)

314 elever på Nösnäs tog studenten i Stenungsund
I dag var det dags för eleverna på Nösnäsgymnasiet att springa ut i det fria, eller skall vi säga sommarlov för vissa och andra börjar jobba direkt. (se alla bilder från dagen nedan i 6 block)
Dagen började för en del med frukost ihop med sina klasskamrater innan det bar iväg till Sundahallen där mat och underhållning stod på menyn.
16 olika program spran vid 13-tiden ut till väntande familjemedlemmar, syskon, vänner och släkt
Den stora ansamlingen av nära och kära såg ut mer som ett myrfällt runt Nösnäsgymnasiet ipå denna soliga och vackra dag
Det blev tjockt när i centrala Stenungsund när kortegen ringlade sig fram med lyckliga studenter.

Gemensamma åtgärder för att höja säkerheten kring järnvägsövergångar i Stenungsund
Sänkt hastighet, förslag på stängning av två järnvägsövergångar och röjning av sly är kortsiktiga åtgärder som ska genomföras för att höja säkerheten vid järnvägsövergångar i Stenungsund. Detta beslutade Stenungsunds kommun och Trafikverket gemensamt vid ett möte under måndagen.
Under måndagen träffades representanter från Stenungsunds kommun och Trafikverket för att gemensamt ta beslut om säkerhetshöjande åtgärder för de obevakade järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgården i Stenungsund.
 
- Nu söker vi en trafiksäker lösning som kan komma till stånd omgående, säger Bo Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund.
 
Hastighetssänkning och stängning av två järnvägsövergångar
Under mötet beslutades att hastigheten på tågen ska sänkas till 40 km/h. Hastighetssänkningen ska börja gälla direkt på morgonen den 6 juni. Trafikverket ska också säkerställa att röjning av sly utförs inom de närmaste veckorna för att öka sikten för både lokförare och de personer som passerar järnvägsövergångarna.
 
En tjänsteskrivelse kommer att gå upp till det extrainsatta sammanträdet för kommunstyrelsen den 11 juni. Kommunstyrelsens ordförande i Stenungsunds kommun, Bo Pettersson, yrkar då på att stänga de två obevakade järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgården. Beslut tas i kommunfullmäktige den 25 juni.
Vid beslut att stänga de två järnvägsövergångarna kommer Trafikverket att sätta upp staket vid övergångarna som gör det omöjligt att passera i området.

Möjligheten att sätta upp bommar som en kortsiktig åtgärd är inte möjlig, enligt Trafikverket. Processen med projektering, upphandling och genomförande i säkerhetssystemet kan ta flera år.
 
- Att sänka hastigheten är den snabbaste åtgärden vi kan göra. Det sker imorgon. Men vi arbetar också för lösningar på lite längre sikt tillsammans med kommunen, säger Erik Lööv som är chef för Underhållsdistrikt Väst på Trafikverket.
Planskild korsning vid Solgården
Under mötet beslutade Trafikverket och kommunen enhälligt om en gemensam inriktning att korsningen vid Solgården ska vara en planskild korsning så snart som möjligt. Processen med projektering startar omgående. Kommunen och Trafikverket går vidare med hur projektet ska finansieras.

En Orustbro - är en samhällsvinst
En bro mellan Stenungsund och Orust kan bli samhällsekonomisk lönsam trots att den beräknas kosta minst 800 miljoner kronor.
Det visar en ny utredning.

– Det här är fantastiska nyheter. Det är en ohållbar trafiksituation i dag. Samtidigt ökar Stenungsund, Tjörn och vi befolkningen, säger kommunalrådet på Orust Kerstin Gadde (S).
Enligt henne är en bro från fastlandet a och o för att Orust ska fortsätta växa.
Utredningen av konsultföretaget WSP gäller en bro mellan Kålhättan i Stenungsund och Svanesund på Orust och är beställd av Nordvästsvenska initiativet – ett samarbete för bättre infrastruktur i STO-regionen.

En återstående pusselbit är investeringen. Förhoppningen är att den ska ske via en färjefond. Det vill säga att den betalas med driftpengar för den nuvarande färjeförbindelsen. En annan pusselbit är en ny avfart från E 6.

Kraftig rökutveckling i industriområde på Tjörn
Räddningstjänsten går in med rökdykare i en lagerlokal i Svanviks industriområde på Tjörn. Vad som orakat branden är i nuläget oklart.
Tjock svart rök syns på himlen ovanför Tjörn just nu. Det är oljeindränkta papper som brinner. Två enheter från räddningstjänsten arbetar just nu med en branden och med ambulans.Larmet om kom till SOS klockan 07.21.
Röken blåste också ut på länsväg 169 och försvårade sikten på vägen. 
Vid 8.15 uppgav räddningstjänsten att man fortfarande hade rökdykare inne i fastigheten.
Enligt Räddningstjänsten fanns det personer som arbetade i byggnaden när branden bröt ut, men man har inga uppgifter om att någon ska ha skadats. Räddningstjänstpersonal från både Tjörn och Stenungsund är nu på plats för att bekämpa branden.
Enligt SOS Alarm är den preliminära prognosen att släckningsarbetet kommer ta ett par timmar.
Texten uppdateras. 

Viktig livräddningsutrustning stulen från Småholmarnas badplats igen
Det är andra gången på en månad som någon stulit livräddningsutrustning från Småholmarnas badplats på Orust.

Det är någon gång under helgen som livräddningsutrustning med stege, livboj och hake som stals från badplatsen.
Livräddningsutrustningen finns att folk ska kunna känna sig trygga. Det har ju redan varit flera drunkningstillbud runt om i landet.
Den stulna livräddningsutrustningen kostar runt 10 – 15 000 kronor att ersätta.
 

Stenungsunds 10 miljoner-vinnare berättar om beskedet
I lördags vann en person 10 miljoner kronor på Joker efter att ha lämnat in den rätta raden på Snusboa i Stenugnsund. Mannen, som är i 60-årsåldern, kunde inte tro att det var sant när Svenska Spel ringde och gav nyheten.'

Vinnaren hade spelat på Lotto för totalt 82 kronor varav 10 kronor var spelat på tilläggspelet Joker. De 10 kronorna gav under lördagskvällen en vinst på 10 miljoner skattefria kronor. Svenska Spel fick under lördagskvällen tag på vinnaren som var ute och körde bil. Han ombads stanna längs vägen och när han fick miljonbeskedet kunde han inte tro det var sant.

– Nähä? Du skojar inte med mig? Herregud, utbrast mannen chockat.'

Frun, som var med i bilen, var lika chockad hon.
– Vadå, menar du att vi har vunnit 10 miljoner kronor, närmast skrek hon.

Det blev ett kort samtal med Svenska Spel på lördagskvällen då det chockade paret hade svårt att prata. Vinnaren hann dock berätta hur vinsten skulle firas.
– Nu ska jag hem och ta en kall öl.

Efter det chockartade samtalet på lördagskvällen fick vinnarkommunikatören Johanna Alba tag på mannen under måndagen då han kunde berätta mer. Den rätta raden hade lämnats in på Snusboa i Stenungsund och det var en rad han hade spelat i många år.
– Jag har haft en stående rad i många år men aldrig vunnit några större summor tidigare, förklarade mannen.
– Så det här känns ju helt sjukt. Jag har nog inte riktigt förstått det ännu, la han till.
Firade med spelbutikens ägare

Dagen efter var det jobb som vanligt för vinnaren som jobbar inom industrin.
– Men jag gillar att jobba så det är bra. Men nu kanske jag inte jobbar till 67 utan kör på till 65 eller något.

I övrigt hade paret inte hunnit bestämma vad de skulle göra för vinsten.
– Vi har inte berättat för några ännu så vi får landa lite i det här och fundera.
– Det ska bli kul att berätta för barnen, la mannen till.
Dock hade vinnaren varit inne hos spelombudet där han spelat den vinnande raden och berättat för Snusboas ägare om storvinsten.
– Han blev så glad så och gav mig en kram så det var kul, förklarade mannen.

Det var Snusboas första miljonvinst för året men 2017 hade spelbutiken två miljonvinster.
– Det är en riktigt imponerande vinnarstatistik med så pass många mijonvinster till en och en samma butik, säger Svenska Spels vinnarkommunikatör Johanna Alba.
Lördagens vinnare önskar vara anonym.
Rätt rad Joker 2 juni 2018: 2-8-8-1-3-1-4
 

Välkommen på Kajkalas i Stenungsund
Lördagen den 18 augusti bjuder Stenungsunds kommun tillsammans med Stenungstorg Centrum och Stenungsunds segelsällskap in till en fest med aktiviteter för barnen, underhållning och musik. Stenungsunds centrum, med sitt unika läge vid havet, är en given plats för alla som bor i Stenungsund att samlas och därifrån har evenemanget också fått sitt namn – Kajkalaset.
 
I Kulturhusparken kommer det vara fokus på barn och unga och det blir prova-på-aktiviteter som segling, stand up paddling, breakdance och jättesåpbubblor. Det kommer finnas foodtrucks och vid stranden i kulturhusparken blir det ett härligt häng. På hamntorget kommer det under dagen pågå en talangjakt för ungdomar och framåt kvällen blir det musik på scenen. Efter kl 21 tar restaurangerna i Stenungsund centrum över och det blir fortsatt musikunderhållning samt möjlighet att köpa mat och dryck.
Lördagen den 18 augusti är helgen innan skolorna börjar och även samma dag som Tjörn Runt. 
- Det känns jättekul att vi tillsammans med Stenungstorg Centrum och Stenungsunds segelsällskap skapar en heldag där ung som gammal kan mötas, säger Pia Solefors, chef Kultur och Fritid, Stenungsunds kommun. Vi hoppas förstås på vackert sensommarväder och att så många som möjligt kommer in till centrum och njuter av det fantastiska läget vid kajen som Stenungsund har. 
 
Framåt kvällen går artisterna Viktor Olsson, följd av Hanna Järver och slutligen Tomas Andersson Wij upp på scen.  
- Det har varit viktigt för oss att få en bra bredd och hög kvalité på musikakterna, säger Kajsa Finn, kultursamordnare och projektledare för KajKalaset. Och det tycker vi att vi har lyckats med och jag tror att det kommer bli en magisk musikkväll.

Tomas Andersson Wij
I samband med sitt senaste albumsläpp ger sig Tomas Andersson Wij ut på sin största rikstäckande turné hittills. Under 2018 firar Tomas dessutom 20 år som skivartist och i samband med detta gör han sin största och mest påkostade turné någonsin, på konserthus över hela landet och på sin resa stannar han till på Kajkalaset i Stenungsund!
 
Hanna Järver
Multitalangen Hanna Järver gör allt själv och skriver texter som är så rakt på sak att vi nästan skäms när vi lyssnar på dem. Hon beskriver sitt musikskapande som ett viktigt verktyg för att uttrycka känslor och tankar som hon annars har svårt att prata om. Hannas musik är kontrastfylld och texterna handlar bland annat om ambition och frustration, längtan och misslyckanden. 2018 släppte Hanna sin debutskiva vid namn “So Long” som togs emot med öppna armar både av kritiker och fans.
 
Viktor Olsson
Stenungsundssonen Viktor Olsson gör ett efterlängtat uppträdande på hemmaplan! Viktor, som är född och uppvuxen i Stenungsund, släppte i april 2018 sin senaste singel ”T-shirt & Jeans” som är ett första smakprov från kommande album. Våren 2016 släppte Viktor singeln "Mil av ljus" som följdes upp av EP:n "Alla lämnar till slut". Singeln producerades av Måns Lundberg (Deportees, Håkan Hellström) och spelades in i den legendariska Atlantisstudion i Stockholm.

Trafikolycka, personskada på Orust
Vid Långelanda i höjd med kyrkan är det en kille på moped som kolliderar med en bilist vid 08.56 på måndagen. Bilföraren var ute ur bilen och ambulansen hjälper just nu mopedföraren tills ambulans anlände
Det var också begränsad framkomlighet vid platsen under tiden räddningsarbetet pågick.
Killen klagar på ryggsmärtor och körs till NÄL för kontroll.

Tusentals stulna bin återfunna på Tjörn
På söndagkvällen upptäckte en förbipasserande man bikupor vid en grusväg i närheten av Sundsby på Tjörn. Polisen tror att det är bin som stals från en biodlare i slutet av maj.
Någon gång mellan 20-24 maj stals en bikupa från en biodlare på Tjörn. I går kväll verkar det som om den hittades.
Polisen har varit på platsen för att dokumentera och undersöka bikupan.
Vem som har stulit bikupan är oklart.
Att bli av med en bikupa innebär en ekonomisk förlust för odlaren på i genomsnitt 5 000 kronor. Då har man räknat arbetstid, kostnad för nya bin och uteblivna honungsintäkter.

Årets Kock tävlande David uppvuxen på Orust
I final för tredje gången

Orustfödde David Lundqvist med sin makrill gått vidare till kvalet i Årets Kock 2018. Det är en makrill med variation på sparris, lite ramslök och till det en svensk variant av wasabi.
David är uppvuxen i Henån, men i dag bor han i Stockholm och arbetar som kock vid Grand Hotell Saltsjöbaden. '
Första gången David Lundqvist var med, var 2015.
Ett nytt försök gjorde han året efter, nu är det tredje gången gillt. David har bland annat arbetat på Slussens pensionat.

32 kockar har gått vidare till årets kvalificeringstävling, bland dem finns en tidigare vinnare. Det är många nyheter i årets tävling. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap.

Kvalet är i juni och finalen är i slutet av september och sänds i TV.
Under kvalet kommer de tävlande att få laga upp en rätt men det blir även en teoridel. Hälften av de tävlande blir kvar efter ena kvaldagen, efter andra kvaldagen återstår bara åtta.

Arbetsplatsolycka i Stenungsund - Fick frätande vätska i ansiktet
Klockan 08:50 på söndagsförmiddagen får SOS ett larm om en arbetsplatsolycka på Akzo nobel.
En kvinna har fått frätande vätska i ansiktet. Ambulanspersonal kör kvinnan till Kungälvs sjukhus för vård. Skadeläget inte känt i skrivande stund.
En arbetsplatsolycka är upprättad av polisen.

Farlig eldning mellan boningshus och lada på Orust
Klockan 22:43 kallades Räddningstjänsten på Orust till ett område i Ellös där en person eldade våldsamt mellan boningshuset och en lada. Det var ca 5 meter mellan byggnaderna säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg . Räddningstjänsten släkte branden och polisen skrev en anmälan om allmänfarlig eldning eftersom det råder eldningsförbud på Orust sedan den 29:e maj

Spelvinst på 10 miljoner - inlämnad i Stenungsund
Turbutiken i Stenungsund slår till igen efter 10 miljoner kronors vinst på Joker den 2 juni.
Lördagskvällens Lottodragning resulterade i en rejäl storvinst då en rätt rad på Joker gav hela 10 miljoner kronor. Den rätta raden hade spelats på turbutiken Snusboa i Stenugnsund som lyckats kamma hem miljonvinster tidigare.

Joker är tilläggspelet där det gäller att pricka samtliga sju rätt för en garanti på minst 10 miljoner kronor. Kvällens storvinnare från Stenugnsund lyckades göra precis det. Den vinnande raden var inlämnad hos ombudet Snusboa som numera har en vana av att pricka in miljonvinster.

– Förra året lyckades Snusboa vinna hela två miljonvinster vilket är fantastiskt för en butik. Det är ju otroligt att de följer upp med ännu en miljonvinst i år, säger Svenska Spels vinnarkommunikatör Johanna Alba.
'
2017 var det Lotto och Måltipset som gav miljonvinster och butikens spelansvarige Karsten Richter förklarade då butikens nya smeknamn.
– Det här är jättekul, både för oss och också för våra kunder. Vissa kallat oss numera för Turboa efter våra miljonvinster, sa Karsten till Svenska Spel efter att en Lottospelare vunnit drygt 5,3 miljoner kronor på ett spel inlämnat i butiken.

Kvällens storvinnare blev 10 miljoner kronor rikare efter att ha spelat för 10 kronor på Joker och Svenska Spels Johanna Alba menade att det var ett spel med en tydlig trend.
– Det verkar onekligen vara Jokers år i år, förra året hade vi totalt åtta miljonvinster på Joker och nu när vi är halvvägs in på det nya året har vi redan haft sex stycken.
– Sedan är det superkul att Snusboa fick ännu en miljonvinst, de har verkligen en imponerande vinnarstatistik, säger Johanna Alba.

Svenska Spel söker vinnaren
För kvällens vinnare väntar nu samtal från Svenska Spel samt erbjudande om ekonomisk och juridisk rådgivning.
– Jag ska försöka få tag på vinnaren så fort som möjligt och det ska bli väldigt spännande att se om vinnaren är medveten om sin vinst eller inte, avslutade Johanna Alba innan jakten på Snusboas senaste storvinnare började.
Vi återkommer med mer information.

Livlös person hittad i dike – läget är mycket allvarligt
Vid 15-tiden på lördagen som polis och ambulans larmades efter att en medvetslös person hittats i ett dike mellan mellan Skåpesundsbron och Mjörn på Tjörn
När polis, ambulans och ambulanshelikopter kom till platsen startade de omedelbart hjärt- och lungräddning. Men när personen fördes till sjukhus var läget fortfarande mycket allvarligt.
Polisen tror inte att det ligger något brott bakom händelsen, utan att det är ett sjukdomsfall, säger Håkan Larsson, jourhavande förundersökningsledare på Polisen i Trollhättan.
Räddningsarbetet orsakade köer på länsväg 160, men vid 17-tiden hade trafiken börjat rulla igen.

Sommarens utesimskolor i Stenungsunds kommun
Sommarens simskolor kommer att bedrivas i Hällungen på badplatserna i Svenshögen och Talbo (Ödsmål) samt i havet på Söskärs badplats (Ödsmål) och Kåkenäs badplats.
Simskolorna drivs av föreningar i Stenungsund och mer information om anmälan, tider för inskrivning  och kontaktpersoner hittar du här.
 

Till simskolan på Kåkenäs görs anmälan via e-post senast den 26 juni.
För mer information kontakta respektive förening.
‌Badplats                          Period                       Inskrivning dag                Tid
Söskär                         Vecka 26-28                 Måndag 25 juni                Kl 11.00

Svenshögen                Vecka 27-30                 Måndag 2 juli                    Kl 11.00

Talbo                           Vecka 27-30                 Måndag 2 juli                    Kl 11.00

Kåkenäs                      Vecka 28-30                Måndag 9 juli                     Kl 10.00

 
‌Badplats            Förening                                        Kontaktperson             Mobil/e-post
Söskär               Ödsmåls Kappseglingsklubb        Karin Malmcrona          0706-243342
Svenshögen      Intresseföreningen Svenshögen   Sonny Carlsson           0707-754266
Talbo                 Hällungens Fritidsförening            Hans Bergman             0709-464948
Kåkenäs           Föreningen Kåkenäs                     Lisa Chohan Strömner lisastromner@gmail.com
 

Misshandel i Stenungsund
Klockan 13:17 på torsdagen larmas polis till Hasselbackevägen i Stenungsund på grund av en misshandel.
En pojke har under skoldagen sagt på en lektion till en annan elev "akta dig för tåget"
Detta har sedan spridet sig på snapchat och flera har reagerat starkt på personens uttalande.
Personen som uttalat sig under lektionstid skall senare ha blivigt uppringd och hotad av okänd person.
När personen skall ge sig ut blir personen överfallen av 4-5 personer, varav en var tjej och misshandlade personen. Slag skulle ha utdelats och personen springer iväg och låser in sig på en toalett på Hasselbackevägen och kontaktar polis.
När polis anländer finns inga personer kvar. Polis förhör på platsen av den misshandlade personen. och en anmälan om misshandel upprättas. Utredningen fortsätter under fredagen eftersom den misshandlade personen kunnat uppge namn på flera av de som misshandlat.
 

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Trafikolycka mellan mopedbil och buss i Stora Höga
En trafikolycka inträffade på onsdagskvällen vid 20-tiden i Stora Höga av okänd anledning mellan en mopedbil och en Västtrafikbuss.
I mopedbilen färdades två unga flickor. En av flickorna klagade på smärtor i nacken fick föras till Kungälvs sjukhus för kontroll med nacksmärtor.
 

Orustbor hotad med pistolliknande vapen under rån i hemmet 
Under pistolhot tvingade två rånare in sig hos ett par 70-årsåldern på Orust och stal värdesaker.

Två okända män knackar på dörren till ett hus på onsdagskvällen och när de två som befinner sig i huset öppnar dörren blir de hotade med något pistolliknande vapen. En av männen har paret under uppsikt medan den andre mannen letar igenom huset efter värdesaker. Efter ett tag lämnar de huset och en bil hörs lämna platsen.
Polis larmas klockan 21.58. Inga personskador. Vid anmälningstillfället saknas troligvis bara ett bankkort.
Ingen gripen för rånet ännu.

Pojke död efter påkörning av tåget i Stenungsund
En 17-årig pojke körts på av ett tåg. Den unge pojken avled direkt på platsen. Initialt tyder allt på att det var en olyckshändelse. Pojkens anhöriga har underrättats om händelsen. Olyckan kommer att utredas vid polisens trafiksektion. Med anledning av olyckan kommer Kristinedalskyrkan vara öppen under kvällen för dig som vill prata eller är i behov av stöd.

Tidigare
All tågtrafik är just nu stoppad på Bohusbanan mellan Göteborg och Stenungsund på grund av en olycka vid 16:30 i centrala Stenungsund.
Västtrafik hänvisar till sin busstrafik i stället.
Olyckan skall ha inträffat vid järnvägsövergången Solgårdsdalen mittemot Circle K. Personen ska enligt uppgifter vara påkörd och död.

Räddningstjänsten i Stenungsund har på att evakuera tågpassagerarna.Strax efter klockan 18 var alla tågpassagerare evakuerade. Enligt räddningstjänsten handlade det om cirka 40 personer som togs med buss sista biten till stationen. Räddningstjänsten är på plats. Dessutom har två ambulanser anlänt till platsen
Enligt Trafikverket kommer trafiken återupptas tidigast klockan 20:00.
Polisens presstalesperson Tommy Nyman säger att man inte kan just nu,  berätta mer utan kommer under kvällen att berätta mer.....

Det har tidigare varit flera olyckor på den obevakade övergången Stenungsund. Platsen har dålig sikt eftersom  ett berg skymmer tåget när det kommer. Bland annat omkom två tonårstjejer på spåret för några år sedan.
Texten uppdateras

Stöld på Stenungstorg
Klockan 10:46 ringer ett vittne till butiksstöld polisens PKC och anmäler att man sett en äldre, flintskallig man med ett sår i ansiktet stjäla ett par skor och en fejk-skinnjacka ur en butik på Stenungstorg. Ingen gripen ännu. Polisen tar gärna mot tips från allmänheten på 11414

Misstänkt överdos & narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 19:35 på tisdagskvällen kontaktas SOS av en inringare som uppger att de har omhändertaget en person där man misstänker att denna har taget narkotika.Polis åker till Hasselbackevägen i centrala Stenungsund. Samtidigt visar det sig att alla ambulanser är upptagna i området.
När polispatrullen kommer till adressen visar det sig att det är en kille i övre tonåren som troligen taget en överdos. Eftersom alla ambulanser är upptagna och det är bråttom för killen att komma under vård, beslutar sig poliserna att själva köra killen till Kungälvs sjukhus snabbt.
En anmälan om misstänkt överdos, samt narkotikabrott för eget bruk upprättas.
 

Fyra häktade efter SUV-ligans stöldturné i bland annat i Stora Höga
SUV-ligan gäckade länge polisen och genomförde en lång rad stölder mot butiker ront om i Västsverige under under 2017 och 2018 . Nu är fyra personer häktade för stölder som kopplas till ligan.

Ett av alla stöldförsök inträffade i Stora Höga. 
En man i 35-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för åtta grova stölder i bland annat försök till grov stöld på Hemköp i Stora Höga vid halv tre på natten mellan den 22-23 maj
Tjuvarna fick inte med sig några varor från platsen, trlogen för att de hade blivigt iaktagna av ett vittne, men det troliga målet var tobaksvaror.

Den vita Mercedesen syntes vid två stölder i maj i år.
Först vid en stöld mot en butik i Mölndal och en knapp timme senare vid ett pågående stöld mot en Pressbyråbutik på Lindholmen i Göteborg där flera polisbilar deltog i en jakt där det slutade med en kollision mellan den bilen och en polisbil. Tre personer kunde gripas av polisen, varav två nu är häktade för grova stölder.
Den här bilen kan sättas i samband med flera grova stölder. I dagsläget är det de här två stölderna de är misstänkta för. Männen är i 40-årsåldern 35-årsåldern, är nu häktade på sannolika skäl misstänkt för grov stöld mot en butik i Göteborg.
Åklagaren utesluter inte att ytterligare personer kan komma att bli misstänkta i stölderna och beskriver bevisläget som gott. De fyra häktade männen nekar till brott.

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 08:56 på tisdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Hasselbackevägen i centrala Stenungsund.
En man född 96 för blåsa i polisens sollningsinstrument och denna ger utslag för alkohol, Personen tas med för provtagning, misstänkt för rattfylleri.
 

En sommar full med aktiviteter och arrangemang i Stenungsund
Det är fullt med aktiviteter för stora och små i och omkring Kulturhuset Fregatten och på våra andra mötesplatser i sommar. Här nedan ser du ett urval av vad som händer!

Här kan du läsa hela sommarens program (pdf)
Här kan du läsa sommarlovsprogrammet för barn och unga (pdf)
 

Skadegörelse i Stenungsund
Vittne hör en detonation vid Svartedalen från hållplatsen Västersjön klockan 03.57 natten till tisdagen.
En polispatrull som kallats dit kan sedan konstatera att någonting exploderat i en busshållplats. Polispatrull på plats som skriver anmälan om skadegörelse. Okänt vad som detonerat men troligen någon form av fyrverkeripjäs. Ingen misstänkt gripen.

Beslut om eldningsförbud inom Orust kommun
Med anledning av den rådande väderleken har Stf Räddningschefen enligt delegation med stöd av 2 kap Förordning om Skydd mot olyckor (SFS 2003:789) utfärdat totalt eldningsförbud att gälla från och med 2018-05-29 klockan 09:00 inom hela Orust kommun.
Förbudets omfattning
När det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar, i anslutning till bostads- och fritidshus eller i iordningsställda grillplatser på marken (ex. murade, grävda och avskärmade).
Engångsgrillar får ej användas, om de ej placeras enligt ovan.                                                                                 
Observera att beslutet gäller även eldning i tunna inom egen fastighet.
Det gäller ingen skillnad på villa tomt eller övriga markområden.
Förbudets varaktighet
Beslutet gäller från och med 2018-06-29 klockan 09:00 och tills vidare.
Juridisk grund
Beslutet om förbud mot eldning utomhus är föreskrivet med stöd  av 2 kap 7§ Förordningen om Skydd mot Olyckor.(SFS 2003:789)
Den som bryter mot utfärdat eldningsförbud kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § Lag) om Skydd mot olyckor.(SFS 2003:778)
Beslutet anslås på Orust kommuns digitala anslagstavla samt på kommunens hemsida.
Överklagande av detta beslut kan göras till länsstyrelsen enligt 10 kap 5§ Lag om Skydd mot olyckor.
Orust Kommun Räddningstjänst

Krock mellan mc och bilist i Stenungsund
Enligt SOS så har en personbil och en mc har kolliderat vid Norum.
Larmet kom 11.23 på måndagen
Olyckan har inträffat på Hallernaleden, i höjd med Nourms kyrka. Räddningstjänst, ambulans samt polis kallas till platsen. 
Polis på plats. Mc-föraren, en man uppges ha fått lindriga skador.
Mc-föraren fick ont i en axel. För närvarande inget behov av ambulans.

Simskolor på Orust 2018
I sommar anordnar föreningar simskola vid nio badplatser på Orust.
Ellös
Föreningen Ellös
Simskola vecka 29-31 Inskrivning den 16 juli klockan 09:15-11:00
Kontakt Helen Ragnar Ljungqvist e-post: simskolan.ellos@hotmail.com

Henån
Brattås CK
Simskola vecka 28-30
Kontakt Anmälan till Ros-Marie Olsson, telefon 070 353 18 03

Hällevikstrand
Föreningen Hällevikstrand
Simskola vecka 28-30
Kontakt Anmälan Susanne Rodin e-post: simskola@hallevikstrand.se

Kungsviken
Föreningen Kungsviken
Simskola vecka 27-30 - Inskrivning den 2 juli klockan 10:00
Kontakt Kristina Lindqvist, telefon 070 794 28 96

Nösund
Brattås CK
Simskola vecka 28-30 - Inskrivning den 8 Juli klockan 10:00-12-00
Kontakt Ros-Marie Olsson, telefon 070 353 18 03

Mollösund
Föreningen Mollösund
Simskola vecka 28-31 - Inskrivning den 8 juli
Kontakt Ann-Marie Von Otter, telefon 070 593 02 97

Rossö
Simskola vecka 26-29 - Inskrivning den 25 juni klockan 10:00
Kontakt Lisbeth Henriksson, telefon 070 659 02 67

Slussen
Föreningen Slussen
Simskola vecka 27-30 - Inskrivning den 1 juli klockan 10:00
Kontakt Inga Grip, telefon 070 898 62 67

Svanesund
Föreningen Svanesund
Simskola vecka 30-32 - Inskrivning den 20 juli klockan 10:00
Kontakt Jan W Kjellberg, telefon 070 516 48 81

Kommunstyrelsen i Stenungsund föreslår en höjning VA-taxan
I ett förslag som tas upp på kommunstyrelsens möte på måndag föreslår en höjning av brukningstaxan för VA

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna en höjning av brukningstaxan för VA med 2 % jämfört med gällande taxa. Den nya taxan skall gälla från och med 1 januari 2019.

Sammanfattning av ärendet Sektor samhällsbyggnad fick 2015-11-02 i uppdrag att se över VA-taxan utifrån ett långsiktigt perspektiv (KS 2015-11-02 § 229, dnr 0257/15). Detta för att långsiktigt säkerställa att budgeten ligger i balans och därmed inte skuldsätter VA-kollektivet samt att tillräckliga medel finns för nödvändiga underhålls- och förnyelsearbeten av ledningsnät och VA-anläggningar.

VA enheten står också inför ökade myndighetskrav gällande dokumentering och rapportering som kräver mer personella resurser. Av beslutet framgår också att det ska ske en årlig översyn av taxan för att hålla budgeten i balans. Det ska ske från ett rullande 5 års perspektiv.

För 2019 föreslås en höjning av den fasta och rörliga avgiften i brukningstaxan med 2 %. Beskrivning av ärendet Sektor samhällsbyggnad fick 2015-11-02 i uppdrag att se över VA-taxan utifrån ett långsiktigt perspektiv (KS 2015-11-02 § 229, dnr 0257/15). Detta för att långsiktigt säkerställa att budgeten ligger i balans och därmed inte skuldsätter VA-kollektivet samt att tillräckliga medel finns för nödvändiga underhålls- och förnyelsearbeten av ledningsnät och VA-anläggningar.
VA enheten står också inför ökade myndighetskrav gällande dokumentering och rapportering som kräver mer personella resurser. Av beslutet framgår också att det ska ske en årlig översyn av taxan för att hålla budgeten i balans. Det ska ske från ett rullande 5 års perspektiv.

För att säkerställa en budget i balans sett över tid har en omräkning av befintlig VA-taxa gjorts. Taxan har beräknats för fem år from 2016 och visar på ett behov av höjning av taxan i flera steg under dessa år. Taxan höjdes 2016-08-01 med 10 % jämfört med då gällande taxa. För 2019 föreslås en höjning av den fasta och rörliga avgiften i brukningstaxan med 2 %.

För en normalvilla med en förbrukning om 150 m3 /år innebär det en höjning från 6084 kr/år till 6206 kr/år inkl. moms för 2019. Beslutet kommer att leda till att det blir en bättre miljö där avloppsvatten som bräddar ut vid kraftiga regn kan minimeras med ökat ledningsunderhåll.

Årets Sill 2018 - Lingon & Punschkryddad
Inget kan väl vara bättre än att fira en av våra äldsta mattraditioner, att äta sill, på Sveriges nationaldag den 6 juni. I år är det tionde året som Sillens dag arrangerades. Det blir en folkfest på Klädesholmen med sillunch på hamnpiren, lokal marknad, besök i sillfabriken, musik och kulturvandring. En av huvudpunkterna under Sillens dag är presentationen och premiären av Årets Sill. 
Sillens Dag ett av de största arrangemangen på Tjörn men många lokala företag och föreningar på plats.

 

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Trafikolycka på Tjörn - En till sjukhus
Två personbilar har krockat på väg 160 på Tjörn på lördagen. Larmet om olyckan kom in vid 16-tiden. Räddningstjänsten stängde inledningsvis av vägen i båda riktningar.

Enligt uppgifter så är det en bil som har stått stilla och den andra har kört in den bakifrån
En person har förts till sjukhus efter olyckan. Personen skal inte vara allvarligt skadad.
Vid 17-tiden hade trafiken börjat släppas på växelvis 

Flera skadade i olycka med ribbåt på Orust 
En olycka med en ribbåt har skett vid Nösund på Orust. Sju personer fanns ombord och tre skadades, varav en allvarligt.
Larmet om olyckan kom vid 13.30. En ribbåt med sju personer ombord ska ha kört på något ute till havs, vid Mollösund.
Båten kunde ta sig in till hamn själv och ingen ska ha ramlat överbord.
Tre personer skadades dock, varav en fick åka ambulans till sjukhus.
Två personer skulle själva uppsöka vårdcentral.
Orsaken till olyckan är i nuläget okänd

Bevattningsförbud på Tjörn
Värmen och torkan har lett till att vi från och med 25 maj infört bevattningsförbud.
Bevattningsförbud innebär till exempel att du inte får vattna i trädgården eller tvätta bilen med trädgårdsslang. Du får heller inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader eller liknande.
Att fylla sin pool går bra om det görs över flera dagar och med trädgårdsslang.
Behöver du fylla tankar för djurhållning? Då kan du hyra brandposthuvud — ta kontakt med vår VA-verksamhet för detaljer.

Stöld på Lekia i Stenungsund
Klockan 15:25 på torsdagseftermiddagen stoppa en väldigt ung pojke efter att personalen misstänker att personen som är i 12-årsåldern stulit saker inne i butiken.
Eftersom värdet var 300 kronor kallas polis till Lekia där man efter samtal med personalen kör hem pojken till sina föräldrar och överlämnar han i deras förvar.
En anmälan om stöld upprättas och de sociala myndigheten i Stenungsund för en anmälan enligt § 14

Stöldförsök på Systembolaget på Stenungstorg
Strax innan klockan 18:00 på onsdagen stoppas två ynglingar under 20-år på Systembolaget på Stenungstorg då personal upptäckt att de stulit ett antal flaskor alkohol men inte betalat för dessa och kan inte uppvisa lägg säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Polis kallas till Systembolaget som samtalar med ynglingarna och skriver en anmälan om stöld innan de släpps.

Bilist voltade på E6 i Stenungsund
Klockan 19:12 på onsdagen kallas polis till Ödsmålsbron där en personbil skall ha voltat i norrgående riktning.
Det första uppgifterna från olycksplatsen säger att en person är utanför bilen. Oklart om skador uppstått. Polis och räddningstjänsten är på väg fram
Uppdaterad kl 20.10
Föraren körd i ambulans till sjukhus för kontroll. Enligt initiala uppgifter lindrigt skadad.
Föraren har blåst positivt i polisens sållningsinstrument och misstänks för rattfylleri.

Man fälls för misshandel på segelbåt i Stenungsunds hamn
En man i 40-årsåldern döms för misshandel på en segelbåt som låg förtöjd i Stenungsunds hamn den 25 april och som Nyheter4.com tidigare har skrivet om. Där ska han ha utdelat upprepade slag mot kvinnans ansikte. Kvinnan har uppvisat skador på bland annat halsen när polispatrull kom till hamnen.
Mannen har nekat till brott då han inte minns någonting från händelserna. Uddevalla tingsrätt finner att mannen är skyldig och dömer honom till skyddstillsyn. Han ska också genomgå ett drog och nykterhetsavvänjande behandlingsprogram.

Oskyldig Orustbo satt frihetsberövad misstänkt för misshandel – får nu skadestånd
En man från Orust har beviljats skadestånd av Justitiekanslern för att ha varit frihetsberövad i drygt tre månader.Mannen var felaktigt frihetsberövad under perioden 31 maj-4 september 2017. Mannen var misstänkt för grov misshandel, blev frikänd av tingsrätten och får därför ersättning.
Enligt Justitiekanslerns beslutet skall mannen få ersättningen på 76 678 kronor.

Café och aktiviteter på Mariagården i sommar
Under sommaren lever Mariagården upp och det blir allt från biodlardag till visningar av trädgården och kulturdag för hela familjen med sång, teater och lekar. Det kommer även i år finnas möjlighet att ta en fika, då sommarcaféet är öppet hela sommaren.
 
Det populära sommarcaféet på Mariagården håller öppet hela sommaren. Under veckorna (tisdag-fredag) ansvarar Arbetsmarknadsenheten för caféet och på helgerna har två olika föreningar, Stenungsunds scoutkår och Stenungsunds frisbeeclub, tagit på sig att hålla öppet.
- Vi öppnar tisdagen efter midsommar och har öppet ända till den 12 augusti, säger Sandra Blom, handledare på Arbetsmarknadsenheten på Stenungsunds kommun. Förra sommaren var det många besökare. I år hoppas vi att ännu fler hittar hit till oss.
 
Mariagården och dess stora trädgård är en fantastisk plats i Stenungsund. Mariagården är byggt på 1700-talet och är en del av Stenunge by. Mariagårdens trädgård är öppen för allmänheten och det är många som besöker trädgården bara att för att sitta i trädskugga och njuta av naturen.
 
Aktiviteter för hela familjen under sommaren:
Biodlardag, 17 juni kl 10.00-16.00 

Stenungsunds biodlarförening visar hur biodling går till och kan svara på frågor om hur man kommer igång med sin egen biodlarverksamhet. Kom och lär dig mer om hur ett bisamhälle fungerar och vilken livsviktig roll bin spelar för den biologiska mångfalden.

Trädgårdsvandring, 27 juni, 1 augusti och 8 augusti kl 14.00 - 15.00. 
Frida, trädgårdsmästare, finns på plats och svarar på frågor om trädgården. Ingen föranmälan, bara att komma.

Familjedag på Mariagården, 30 juni kl 13.00-16.00 
Välkomna till familjedag på Mariagården! Kliv in i en annan värld där fantasi, historia & nutid möts på en marknad där allt kan hända! En kulturdag som bjuder på underhållande överraskningar i form av teater, sång, lekar med mer. 

Visning av Stenunge by, 3 juli och 28 augusti kl 16.00-17.00 
Robert, byggnadsantikvarie, tar er med på en guidad visning i Stenunge by. 

Mer information om evenemangen: stenungsund.se/evenemang

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 18.44 på tisdagen har en bilist kolliderat med två andra bilar på Färjevägen/Skansvägen
Vittnen på plats tror att föraren, en man i 80-årsåldern, är påverkad och ringer därför polisen. Polisen beslutar att ta med mannen för provtagning misstänkt för rattfylleri. Inga uppgivna personskador och oklara skador på påkörda bilar.

Trafikolycka Stenungsund
Klockan 16.57 på tisdagen får SOS in ett larm om en trafikolycka på E6. Där har två bilister kört ihop på ett oklart sett, och en av bilisterna har kört av vägen. Ambulans och polis kallas till platsen
Föraren ska ha slaget i huvudet vid avkörningen och skall vara chockad. Personen körs till Kungälvs sjukhus för kontroll säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson. Olyckan har inträffade i södergående riktning mellan norra (91) avfart och Stora Höga (90) avfart. 

Åstols Rökeri tas över av känt krögarpar från Västsverige
Nuvarande garna Pia och Leif Edlund skrev i våras att de ville lämna verksamheten och bestämde sig för att sälja rökeriet.
Nu är det klart att det blir en fortsättning.
Det välkända krögarparet Niclas och Ann Karin Hammarstrand har köpt rökeriet.
Mest känt är Thorskogs slott i Göta älvdalen men paret driver och äger också Barrique på Berzeliigatan i Göteborg och har också flera andra bolag.
Enligt det besked man lämnat kommer Åstols Rökeri att drivas vidare på samma sätt som tidigare.
Man kommer att forsätta ha musikkvällar med välkända svenska artister som till exempel Ebbot Lundberg, Peter Lundblad och Uno Svenungsson.
De nya ägarna kommer att öppna Åstols Rökeri kring midsommar.
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 08:59 på tisdagsmorgonen stoppas en bilist på lv 160 - Norum där man har en större poliskontroll.
En man får blåsa i polisens sollningsinstrument och ger utslag.  Mannen får följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas

Stölder vid Ödsmålsbrons rastplats
Klockan 07:27 på tisdagsmorgonen kontaktas polisen av två polska chaufförer som uppger att de haft inbrott i sina släp. Stölderna skall ha inträffat under natten när de sov på Ödsmålsbrons rastplats intill E6
                                           Polis har varit på plats. Okänt vad som stulits.
                                           En anmälan om inbrott/stöld upprättas

Två butiksstölder på Stenungstorg
Klockan 14:00 kallas polis till H&M där en kvinna stulit varor.
En anmälan om ringa stöld upprättas innan kvinnan släpps.
Klockan 14:22 får polisen rycka ut igen där en ny stöld på KappAhl. Där är det en kvinna som stulit 4 blusar till ett värde av 700 kronor. Kvinnan tas med till kontoret tills polis ankommer. En anmälan om stöld upprättas

Eldningsförbud i Stenungsunds- Tjörns- och Lilla Edet
Från och med 22 maj kl 9 råder det eldningsförbud inom Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund. Förbudet gäller tillsvidare.
Eldnignsförbudet gäller Stenungsunds- Tjörns- och Lilla Edets kommuner.
Förbudets omfattning
När det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar i anslutning till bostads- och fritidshus och iordningställda grillplatser på marken (ex. murade, grävda och avskärmade). Engångsgrill får användas, men den får inte placeras direkt på marken.
Det görs ingen skillnad på villatomten eller övriga markområden.
Läs mer om eldningsförbudet på Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund
Sedan tidigare har även Kungälvs kommun infört eldningsförbud

Misstänkt rattfyller i Stenungsund
Klockan 09:50 på måndagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på  LV 660 / Stenunge - Ucklum
Föraren som är i 70-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrumen som ger utslag.
Mannen får förlja med patrullen för provtagning. En anmälan om misstänkt rattonykterhet är upprättad

Lastbil körde ned vägportal i Stenungsund
En lastbil har körde in i en vägportal vid 12.20 på Måndagen
Olyckan har inträffat på länsväg 170 vid norra avfarten till Stenungsund från E6. Det blev initialt stopp i trafiken på länsväg 170 ut mot motorvägen. Inga personer har skadats i samband med olyckan. 

Fastighetsägare utsatta för skadegörelse i Getskär
Under den gågna natten (till söndagen) har flera fastighetsägare utsatts för skadegörelse i Getskär - Stora Höga.
Bland annat har fastighetsägare fått staket nedrivna, växter uppryckta och på Anråsvägen har en belysningslyckta krossats.
För bara en vecka sedan slogs en polisbil sönder genom att man hade slaget av polisbilens backspegel och krossat bilens framruta.
Flera fastighetsägare som Nyheter4.com pratat med, menar man att det är ungdomsgäng som kvälls och nattetid på väg hem från Getskärs badplats som utför skadegörelsen. Detta är dock inte bevisat.

Man undrar hur polisen och kommunen skall stävja upp detta, och påpekar att polisen i sin medborgarlöfte inte gör något åt skadegörelsen.
Man klagar också på alla de trimmade mopederna som kör fram och tillbaka på Anråsvägen, både trimmade och utan ljuddämpare snart dygnet runt.

Fakta Medborgarlöfte
Medborgarlöfte mellan polis och kommun
Polisen och kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust lovar under 2018 ett fortsatt arbete med fokus på ungdomar i riskzon.
Inriktningen är att synas i områden där ungdomar vistas i våra kommuner. Åldersgruppen vi kommer att arbeta med är 10-25 år.
Polisen kommer att lägga merparten av den tid som inte är larmtid kring dessa ungdomar. Vi kommer att fortsätt arbeta med de drogrelaterade brotten i trafiken. Vid minst sex (6) tillfällen kommer vi att ha planerade insatser mot drogrelaterade brott i våra tre kommuner.
Så har löftet tagits fram
Medborgarlöftet är ett åtagande från oss inom lokalpolisområde Södra Fyrbodal och de tre kommunerna inom vårt område (Stenungsund, Tjörn och Orust) till invånarna.
Det som ligger till grund för vårt löfte är den medborgardialog som genomfördes hösten 2017 samt aktuella lägesbilder för vårt område.

Löftet syftar till att skapa ett effektivare och problemorienterat arbete. Inom de områden där ni upplever att det finns problem, ska vi prioritera våra insatser genom riktade åtgärder.
Löftet bygger på en långsiktig satsning tillsammans med er invånare, polis och kommuner. Vårt arbete utgår från en gemensam och aktuell problembild.

Den prioriterade arbetsinriktningen som vi har under 2018 tillsammans med kommunerna är ungdomsproblematiken.

Det här lovar vi
Under tiden 1 januari - 31 december 2018 lovar polisen att:
genomföra minst sex (6) särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i riskzon.
vi ska synas mer i områden där ungdomar vistas
Under samma tidsperiod lovar kommunerna att:
skapa förutsättningar för en trygg och drogfri miljö för barn och unga genom att stärka det förebyggande arbetet, tidig upptäckt och snabba insatser.
Målet
Det gemensamma långsiktiga målet för oss är att öka den upplevda tryggheten för våra invånare samt minska brottsligheten bland ungdomar och stoppa nyrekrytering.

Misstänkt misshandel Stenungsund
Klockan 00:01, natten till söndagen griper vakter utanför Harrys i centrala Stenungsund en person efter att denna skall ha misshandlat en annan person. Oklart vad som föranlett bråket.
Den misshandlade personen har åkt i asfalten med huvudet och skadats.
En ambulans och polis tillkallas. Då ambulansen är upptagen på annan utryckning, beslutar sig polispatrullen att själva köra ned personen till Kungälvs sjukhus för vård och kontroll. En anmälan om misshandel är upprättad- Ingen gripen enligt polisens presstalesperson Stefan Gustavsson

#Sommarfestival18 i Stenungsund
Just nu planerar en grupp med unga arrangörer från Orust, Stenungsund och Tjörn Sommarfestivalen 18. Dani M är headline för festivalen för hela familjen lördag den 16 juni i Stenungsunds Kulturhuspark.
#Sommarfestival18 är ett musikevenemang för hela familjen med lokala artister från från Orust, Stenungsund och Tjörn samt etablerade artister som DANI M & Vince Wavy & Lone Loner.
Tid och plats - Den 16 juni
Klockan 14:00-24:00 - Kulturhusparken, Stenungsund
Fri entré för hela familjen
Arrangerörer är Orust, Stenungsund och Tjörns kommuner.

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 09.49 på lördagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist på Ängsvägen - Orust för kontroll
Föraren är en man i 60-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger utslag, Mannen tas med för provtagning misstänkt för rattfylleri.

Misshandel centrala Stenungsund
Klockan 03:11, natten till lördagen kallas polis till centrala Stenungsund av en person som skall ha blivit misshandlad och hotad av en pojke och flicka utanför Coop på Stenungstorg.
Polis kommer till platsen och tar upp en anmälan om misshandel och hot. Polisen får också uppgifter på de båda misstänkta personerna som hotat och misshandlat. Vi har bra uppgifter att gå efter och tror vi skall reda upp detta säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson

Skadegörelse Tjörn
Vid 22:47 på fredagskvällen serett vittne en man som krossar en ruta till ingången av en livsmedelsbutik på Stansviksvägen intill ishallen i Rönnäng. När polis kommer till platsen har mannen försvunnet. Man ser också glassplitter och den krossade rutan till livsmedelsbutiken. En anmälan om skadegörelse upprättas

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 20:10 på fredagskvällen kontaktar en inringare polisen en bilist som gett sig ut att köra onykter på Orust. Uppgifter inkommer om att föraren skall köra illa och har varit halvvägs ned i dike och upp på vägen. Den misstänkte skall också ha kört in på tappen i Henån och dör krockat med en bensinpump och sedan kört vidare. Polisen får uppgifter om bilen och den misstänkte föraren.
En polispatrull sänds hem till den misstänkte mannen. Där får mannen blåsa i polisens sollningsinstrument som också ger utslag.
En anmälan om misstänkt rattonykterhet och smitning upprättas enligt polisens presstalesperson Stefan Gustavsson

Kvinna dömd till samhällstjänst för två stölder, bland annat på Göksäter
I mars 2016 såg ett vittne kvinnan komma ut från en nödutgång på Göksäter.
Vittnet såg att kvinnan kom ut med en väska som hon lade in i en bil och sedan åter gå tillbaka in i varuhuset via nödutgången.
Vittnet informerade personalen som gick och blockera bilen samtidigt som man larmade polis.
När kvinnan kom ut från skall hon troligtvis markt att hon var påkommen och sprunget mot länsvägen enligt vittnet. Kvinnan kom dock tillbaka när personalen ropade efter kvinnan.

I bilen hittades varor från butiken till ett värde av drygt 2700 kronor. Kvinnan nekade dock till att hon stulit sakerna  i förhör med polisen och menade att hon varit tillsammans med en annan kvinna i butiken som hade bett henne att ta ut väskan till bilen och inte visste att det var stöldgods i väskan.
Kvinnan erkänd att hon tagit ett bälte i butiken som hon hade på sig när polisen kom till platsen. Den andra kvinnan skall då ha hunnit försvinna från parkeringen.
Tingsrätten anser dock att vittnesuppgifterna är mer trovärdiga, och skriver att kvinna försökt springa när hon märkte att det var flera personer vid bilen. Det är också klart att hon burit ut väskan från Göksäter via en nödutgång.
Därför döms den åtalade kvinnan för stöld.
Kvinnan döms därför för stöld och fälls i samma mål för ringa stöld från en matbutik i Göteborg i juli samma år. Ett brott som hon tidigare har erkänt. Kvinnan döms av tingsrätten för de två stölderna, till villkorlig dom och samhällstjänst på 50 timmar.

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

Smash and grab-kupp i Stenungsund
Denim and Brands i Stenungsund utsattes under natten mellan torsdag och fredag för en så smash and grab-kupp. Flera vittnen ska ha sätt händelsen.
Larmet kom in till polisen vid 00.57. En bil ska då ha kört igenom rutan till klädbutiken på Stenungsunds torg.
Tre personer gör inbrott i en klädbutik på Torget och avviker sedan i en mindre mörk personbil. Samtliga var maskerade och enligt uppgifter från platsen fått med sig en hel del kläder.
Det finns flera vittnen som sett hur bilen backat in i rutan. Polisen har säkrat bevismaterial på platsen, men i nuläget finns ingen gripen för brottet.

VR-film med plattsättare från Stenungsund
I veckan har ett filmteam med representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Byggindustrins yrkesnämnd gemensamt besökt Stenungsund och Vuxenutbildningen för att spela in en film som ska göra reklam för att få ungdomar att välja yrket som plattsättare.

- Att de valde just Stenungsund beror på våra yrkesutbildningar med språkstöd, berättar den engagerade läraren Magnus Styrén. I stället för att eleverna först ska läsa Sfi i flera år väljer vi att de nästan direkt sätter igång och plugga till sitt yrke samtidigt som svenskstudierna fortsätter. Vi ser att det här har varit mycket lyckosamt inom flera branscher och i princip alla våra elever brukar få jobb.
Eleverna som filmades var Maxamed Cumar Cabdi, 19 år och med rötterna i Somalia, och hans 20-åriga klasskompis Dawoud Jafari från Afghanistan. De har sen i januari praktiserat på Stenungsund Arena. Där har de kaklat väggar och bassänger och lagt klinker på golv. I början kunde de inte så mycket, men nu har de fått upp både tekniken och vanan.
Det märks att Cabdi och Dawoud är populära på det stora bygget. Trots att det arbetar över 60 personer på platsen verkar de känna alla. Det är god stämning och alla hejar och skojar när de passerar förbi.
VR-film
Att filma på en arbetsplats är inte helt ovanligt, men att göra detta i VR tillhör ännu inte vanligheterna. En inhyrd filmfotograf och en regissör från Stockholm monterar upp den något udda filmkameran inne vid bassängen. Kameran, som står på ett stativ, består egentligen av tre kameror som pekar åt varsitt håll. När de sen filmar kan man inte smyga med några lösa mikrofoner eller liknande, eftersom kameran hela tiden filmar i 360 grader, det vill säga hela varvet runt. Efteråt sys filmen samman i en dator till en helhet, som gör att den som så småningom tittar på filmen själv kan ”gå in i” filmen och välja sitt eget perspektiv.
 

Företagsklimatet i STO-regionen i stort sett oförändrat
Företagsklimatet i STO-regionen ligger kvar på samma nivåer som förra året. Det visar betygen från Svenskt Näringsliv för företagsklimatet i våra kommuner som presenterades under tisdagen.
I höst får vi veta hur vi placerar oss i jämförelse med Sveriges 290 kommuner.

Stenungsund har i stort sett ett oförändrat resultat vad gäller det sammanfattande omdömet vilket resulterar i ett betyg på 3.47 som är högst resultat i STO-regionen. Även Orusts kommun får ett i stort sett oförändrat resultat med ett betyg på 2.62. Tjörn hämtar upp förra årets minskning och får ett betyg på 3.44.

Ett nära strategiskt samarbete
STO-kommunerna har under det drygt senaste året arbetat nära inom strategiska näringslivsfrågor. Fokus har varit kring infrastruktur inom Nordvästsvenska initiativet där de tre prioriterade områdena med utbyggnad av väg 160, en fast förbindelse mellan Orust och Stenungsund samt utbyggnad av Bohusbanan varit ledord som nu gett viss effekt.

Dessutom arbetar kommunernas näringslivsfunktioner tydligt med att utveckla dialogen mellan kommunerna och företagarna, skapa gemensamma aktiviteter och nätverkande. Fler gemensamma möten planeras och samarbetet mellan de tre kommunerna gör att våra företagare snart kan känna av effekten både av kommunernas och regionens åtgärdsförbättringar.
Rankingar att förhålla sig till
Mätningen av företagsklimatet är en utav de rankingar under 2017 som kommunerna i STO-regionen förhåller sig till tillsammans med den nyss presenterade enkätresultatet, Insikt, från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Tjörn ökade i båda undersökningarna och Stenungsund befäster sitt höga resultat. Orust genomförde inte Insikt under 2017 men påbörjade införandet av mätningen 2018. Betygen för Insikts pågående mätning för 2018 kommer presenteras under våren 2019.

Läs mer om resultatet i kommunerna på www.foretagsklimat.se

2018 års SM blir det sista för Tenson Tjörn Triathlon
Tenson Tjörn Triathlon är glada att så många anmält sig till sin SM tävling på medeldistans lördagen den 25 augusti.
Men p.g.a för få anmälningar till Sprintdistanserna har tävlingsledningen beslutat att inte genomföra fredagens och söndagens tävlingar. Detta berör Företagsutmaningen och Sprintdistanserna.
 Allt har en början och även ett slut. För tävlingskommittén och mig känns det helt rätt att avsluta med flaggan i topp med ännu ett SM, som kommer att bli den sista tävling vi arrangerar på Tjörn i ett meddelande.
 
Det har varit en otrolig resa där vi genom tävlingssporten Triathlon har kunnat skapa Sveriges första tävlingsklass för atleter med funktionshinder och genom samarbete med www.livsviktigt.se fått flera 100 att anmäla sig till Donationsregistret. Tillsammans med Nordiska akvarellmuseet, Pilane och Tjörns kommun har vi skapat Sveriges Svettigaste Konstrunda, den nyanlagda leden där man kan cykla, springa eller gå mellan Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane.
 
Du som anmält dig till Sprinten ta chansen att få ihop ett lag eller utmana dig själv på den långa distansen. Anmäl dig nu och bli en del av sista tävling. Årets tema för tävlingen går i regnbågens färger för allas lika värde.
 

Snart dags för studentflak och karnevalståg - detta gäller
Följ åldersgränserna för unga och alkohol och respektera säkerhetsreglerna för transporter på studentflak. Det är två av polisens råd för ett tryggt och säkert studentfirande.
Vid studentfirande och karnevaler hör det ofta till festligheterna att färdas i utsmyckade fordon av olika slag. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp.
Men om kraven är uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter.

Detta gäller vid färd på flak eller släp:
Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Tänk på följande:
Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
Planera färdvägen noga med hänsyn till strömförande ledningar, broar, miljözoner etc.
Högsta hastigheten är 20 km i timmen.
En ”flakvärd”, som inte själv är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Polisen ska meddelas
För att färden med studentflaken ska bli så säker som möjligt är det viktigt att i förväg meddela polisen färdväg och tidpunkter. Det gör ni enklast genom att skicka e-post till oss på registrator.vast@polisen.se eller gå in på närmaste polisstation och fyll i den blankett som finns där. Om du skickar e-post till oss – skriv "Studentflak och orten det gäller" i ämnesraden och meddela:
Färdväg – var resan startar och slutmål
Datum och tidpunkt
Slag av fordon
Registreringsnummer på fordonet
Antal deltagare
Ansvarig för transporten och hens telefonnummer

Relaterad information
Publikation: Studentflak och karnevalståg
Trafikverkets föreskrifter (2007:109) om undantag från bestämmelser om antalet passagerare i en bil
Trafikverkets föreskrifter (2007:108) om undantag från krav på lämplighetsbesiktning

För att skolavslutningarna och studentfirandet ska bli så tryggt som möjligt påminner vi om vad som gäller.
Id-kort och alkohol

Respektera gällande åldersgränser. Det är brottsligt att använda någon annans id-kort eller att förfalska sitt eget.
Den som fyllt 18 år får dricka alkohol på krogen – men inte dricka eller bära med sig starkare drycker än folköl utanför krogen. Det gäller även champagneflaskor runt halsen.
Spritdrycker, vin eller starköl får inte säljas och inte heller överlämnas som gåva eller lån till den som inte fyllt 20 år.  
Krogpersonal är skyldig att se till att de som ska komma in eller redan befinner sig inne på krogen inte är för berusade för att släppas in eller serveras alkohol.

Tipsa polisen om langning
Vid en stor del av de våldsbrott som anmäls till polisen är någon eller flera av de inblandade påverkade av alkohol. Polisen arbetar aktivt förebyggande för att stoppa langare och verka för en ansvarsfull alkoholservering på krogar. Vet du någon som säljer alkohol till ungdomar vill vi gärna att du tipsar oss vi på telefon 114 14. Så kan vi tillsammans förhindra våldsbrott.

Bensinstöld på Orust
Natten till torsdagen, vid 00:51 kontaktas polis av en inringare som ser att flera killar slangar fordon på bensin vid Hemköps parkering på Färjevägen i Svanesund.
En polispatrull sänds till platsen. Men när denna anländer har killarna redan försvunnet från parkeringen. Man kunde konstatera att någon har borrat hål i tankarna. Polisen har inget bra beskrivning på de som stulet bensin och har därför svårt att gripa eller finna någon. En anmälan om bensinstöld är upprättad enligt polisens presstalesperson Ulla Brhem

Man dömd för att ha hotade kronofogdar och polis på Orust
Det var i början av september 2017 som två personer från Kronofogden besökte mannens i hans bostad på Orust för att verkställa ett avhysningsbeslut.
'
När tjänstemännen informerade mannen om beslutet ska han tagit upp en kniv som han riktade mot de två kronofogdarna. Han skall också ha gått mot dem med kniven i handen. Kronofogdar tvingades då springa ut från bostaden.

En vecka senare kom kronofogdarna tillbaka, men den här gången hade man taget med sig två poliser.
Enligt poliserna och tjänstemännens vittnesmål öppnade först mannen dörren, men försökte stänga den när han förstod vad det handlade om.
Enligt poliserna ska mannen ha gjort kraftigt motstånd när poliserna lade ner honom på golvet med slag och sparkar. Han ska i samband med det också riktat förolämpningar mot de båda kronofogden och en av polismännen.

Mannen har erkänt att han förolämpad kronofogdens personal och en av poliserna.
Däremot nekar han till de andra åtalspunkterna.

Tingsrätten bedömmer kronofogdens och polisens uppgifter mer trovärdiga och dömde mannen för våldsamt motstånd, hot mot tjänstemän och förolämpning. Tingsrätten skriver i sin dom att det är särskilt allvarligt att mannen riktat en kniv mot tjänstemännen
Mannen frias dock för hot mot tjänstemän i samband med det andra ingripandet och försök till våld mot tjänsteman. Mannen dömdes till fängelsestraff i tre månader.

Bedrägeriförsök i Stenungsund
En person i Svensögen har klockan 11:00 på onsdagen gjort en anmälan gällande bedrägeri via polisens kontakt center.
En okänd person har gång på gång beställt saker i mannens namn.
När det idag dök upp en ny leverans för 6.e gång gjorde mannen en anmälan säger polisens presstalesperson Peter Adlersson

Bilist voltade i trafikolycka i Stenungsund
På länsväg 659 i höjd med Röds Höjd i norra delen av Stenungsund körde en bilist av vägen och voltade. Klockan 09.59 på onsdagen fick SOS larm om olyckan
Föraren, en man i 75-årsåldern, klarade sig med ett skärsår och kördes hem av polispatrullen. Ingen misstanke om brott.

Mopedolycka på Tjörn
I Myggenäs har en tjej kört omkull med sin moped vid 08.17 på onsdagen.
Hon har smärta i ben och rygg samt har en del skrapsår. Polis och ambulans åker till platsen. Oklart om behövde åka med till sjukhus. Ingen misstanke om brott.

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.

Harry och Westkust får pengar från Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet ger pengar till historiskt värdefulla fartyg. Bogserbåten Harry i Lysekil och segelfartyget Westkust på Orust får del av pengarna.
Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, fördelar nu 1 miljon kronor till kulturhistoriskt värdefulla yrkesfartyg för att båtarna ska kunna bevaras. I år fördelas pengarna till nio fartyg.
Bogserbåten Harry i Lysekil, som byggdes 1887, får 150 000 kronor som ska gå till plåtarbeten.
Segelfartyget Westkust på Orust får lika mycket, 150 000 kronor, för att renovera däcket.

Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet

Fritidsbåtar från Orust och Kungälv k-märks
Sjöhistoriska museet k-märker sedan några år fritidsbåtar med förhoppning att öka intresset för äldre båtar. 

Bland annat k-märks en ABC-jolle som byggdes i en fabrik i Kungälv och just det exemplar som nu k-märks gör det på grund av den dokumenterade ägarlängden och den kompetenta renovering som utförts på sista tiden.
Även en seglare, en K25:a Taifun från 1937 är kulturhistoriskt värdefull. Båten byggdes av Gustav Johansson i Kungsviken på Orust efter brodern Hjalmars konstruktion.
Östersjökryssaren Hera i Onsala som konstruerades av Tore Herlin och är byggd på Schelins båtvarv i Kungsör k-märks också av Sjöhistoriska.
Läs mer: Alla k-märkta fritidsbåtar på Sjöhistoriska webb. 

Här kan de se alla anmälda brott för STO-regionen under 2017
Anmälda brott där du bor. 
Källor och fotnot
Anmälda brott: BRÅ


Alla anmälda brott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2.512 brott i Stenungsund. Det motsvarar 9.654 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Stenungsund har ungefär 26.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Anmälda våldsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 186 våldsbrott i Stenungsund. Det motsvarar 715 anmälningar per 100.000 invånare. 
Anmälda fall av misshandel i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 152 misshandelsfall
Anmälda rån i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 rån 

Anmälda sexualbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 47 sexualbrott
Anmälda våldtäkter i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 17 våltäkter 
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 20 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 278 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 82 fall av olaga hot
Anmälda fall av ofredande i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 114 fall av ofredande 
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av hets mot folkgrupp 

Anmälda dataintgång i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 dataintrång

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.018 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 185 fordonsstölder 
Anmälda inbrottsstölder i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 201 inbrottsstölder 
Anmälda häleribrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 252 fall av skadegörelse och mordbrand  

Anmälda trafikbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 272 trafikbrott 
Anmälda fall av rattfylleri i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 48 fall av rattfylleri 

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 344 alkohol- och narkotikabrott
Anmälda narkotikabrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 292 narkotikabrott 
 
Anmälda vapenbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 23 vapenbrott 

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 100 bedrägeri- och förfalskningsbrott 

Anmäld ekonomisk brottslighet i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 fall av ekonomisk brottslighet

Alla anmälda brott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 951 brott i Tjörn. Det motsvarar 6.062 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Tjörn har ungefär 16.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Anmälda våldsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 56 våldsbrott 
Anmälda fall av misshandel i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 44 misshandelsfall 
Anmälda rån i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 1 rån 

Anmälda sexualbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 14 sexualbrott 
Anmälda våldtäkter i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 våltäkter 
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 104 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 24 fall av olaga hot 
Anmälda fall av ofredande i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 53 fall av ofredande
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 fall av hets mot folkgrupp
Anmälda dataintgång i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 3 dataintrång 

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 406 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 53 fordonsstölder 
Anmälda inbrottsstölder i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 109 inbrottsstölder
Anmälda häleribrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 109 fall av skadegörelse och mordbrand

Anmälda trafikbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 107 trafikbrott 
Anmälda fall av rattfylleri i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 21 fall av rattfylleri

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 103 alkohol- och narkotikabrott
Anmälda narkotikabrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 80 narkotikabrott

Anmälda vapenbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 vapenbrott

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 29 bedrägeri- och förfalskningsbrott 

Anmäld ekonomisk brottslighet i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 fall av ekonomisk brottslighet 

Anmälda miljöbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 41 miljöbrott


Alla anmälda brott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.197 brott i Orust. Det motsvarar 7.927 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Orust har ungefär 15.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag.

Anmälda våldsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 78 våldsbrott 
Anmälda fall av misshandel i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 63 misshandelsfall 
Anmälda rån i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 3 rån

Anmälda sexualbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 18 sexualbrott 
Anmälda våldtäkter i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 5 våltäkter
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 170 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 48 fall av olaga hot 
Anmälda fall av ofredande i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 59 fall av ofredande 
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1 fall av hets mot folkgrupp

Anmälda dataintgång i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt inga dataintrång

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 427 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 40 fordonsstölder  
Anmälda inbrottsstölder i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 97 inbrottsstölder
Anmälda häleribrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 92 fall av skadegörelse och mordbrand i Orust. Det motsvarar 609 anmälningar per 100.000 invånare. 

Anmälda trafikbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 179 trafikbrott
Anmälda fall av rattfylleri i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 37 fall av rattfylleri

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 149 alkohol- och narkotikabrott 
Anmälda narkotikabrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 111 narkotikabrott

Anmälda vapenbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 vapenbrott

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 51 bedrägeri- och förfalskningsbrott

Anmäld ekonomisk brottslighet i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 8 fall av ekonomisk brottslighet

Anmälda miljöbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 40 miljöbrott 

Stenungsund, Tjörn och Orust har det varmare än spanska solorterna
Under måndagen temperaturen passerat 27 grader på sina håll i STO-regionen. På de spanska solorter Barcelona, Mallorca, Costa del Sol och Granada var det närmare tio grader svalare under dagen.
I Grekland, Italien och Frankrike var idag temperaturen på mellan 22 och 24 grader 
Det fina vädret kommer fortsätta. Åtminstone fram till onsdag kommer temperaturen ligga på ungefär samma höga nivåer.
På torsdagen kommer dock termometern sjunka en aning, men ändå ligga en bit över 20 grader på sina håll.

Misshandel på fest i Getskär
Klockan 02:41 natten till söndagen kontaktas polis av en inringare om en fest som håller på att spåra i Getskär - Stora Höga. Det gapas och skriker och bråkas vid huset uppger inringaren.
- När polispatrullen kommer till platsen har det lungnat ned sig, men en person skall ha misshandlats av en annan gäst på festen.
Den misshandlade behöver inte uppsöka sjukhus och den utpekade personen som är i 20-årsåldern tas med och körs hem till sina föräldrar uppger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
En anmälan är upprättad angående misshandel
 

Bilist krockade med älg på Orust
En trafikolycka mellan en personbil och en älg inträffade vid 22:20 tiden utmed lv 160 vid Kalseröd (mellan Vräland och Henån) på lördagskvällen ute på Orust. I bilen befann sig två personer som ska ha kört på älgen framifrån.
Älgen avled direkt på plats. Ägaren till jaktområdet kom för att ta hand om den.
En av personerna som färdades i bilen ska enligt räddningstjänsten ha fått köras till sjukhus i ambulans med skärsår från glassplitter.

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Fylleri på Orust 
Klockan 22:24 på fredagskvällen kontaktar en inringare polisen om en väldigt berusad man vid Henånsskolan. Mannen är ute och går i morgonrock med sin hund, mannen gapar ock skriker säger inringaren som vill att polisen sänder en patrull för att ta hand om mannen.
När polispatrull kommer till skolan finner de mannen och samtalar med denna. Man beslutar sig att köra hem mannen och hunden till mannens bostad. Ingen anmälan upprättad

Olaga hot i Jörlanda
Klockan 13:58 på fredagen utlöser ett överfallslarm på ett boende i Jörlanda. Väktare åker till platsen. När man kommer dit är det stökigt och en person på boendet har slängt en stekpanna och andra saker efter personalen och uppträtt hotfullt med hot mot personalen. Personen låser in sig på sitt rum och fortsätter med att slänga saker runt omkring sig.
Polis kallas till platsen. När de kommer fram har det lugnat ner sig. Polis samtala med personal som vill göra en anmälan om olaga hot- En anmälan om olaga hot upprättas. Ingen gripen

Förare hade änglavakt i trafikolycka på Tjörn
En man körde av okänd anledning av vägen i Surdal  på Tjörn vid 16:25 på fredagen, och fick en bräda genom vindrutan som träffade mannen i huvudet.
Trafikolycka inträffat när en bilist tappade kontrollen över sitt fordon och körde av vägen och ner i diket.
Samtidigt körde föraren ner i ett tiotal brevlådor som satt på en bräda och gick genom vindrutan på bilen där föraren satt. Enligt uppgift från platsen skall brädan träffat mannen i huvudet.
Föraren blödde från huvudet men ambulanspersonaö bedömde det som en lindrigt skada.
I bilen färdades två personer, ingen av dem behövde uppsökasjukhus

Kvinna satt på lv 160 i Stenungsund
Klockan 04:38 på fredagsmorgonen larmas polis och ambulans till lv 160 vid Nösnäs, där en inringare uppger att en kvinna sitter blöt och berusad mitt på vägent i riktning mot Tjörn.
En polispatrull finner en kvinna i 50-60-årsåldern sittande på vägen och en ambulans kommer strax efter för att ta hand om kvinnan då hon troligen inte mår bra.
- Vi är tacksamma att inringaren hörde av sig. Det kunde gått riktigt illa om en bilist inte hade uppmärksammat kvinnan där på körbanan och kört på henne säger polisens presstalesperson Ulla Brehm
 

Stöld/inbrott på företag i Stenungsund
En fastighetsskötare upptäcker på torsdagsmorgonen klockan 08.09, att det varit inbrott på ett företag på Idrottsvägen intill ICA Kvantum. Ett ses ett fönster som är uppbrutet i en fastighet. Polispatrull larmas till adressen.
På plats konstateras att två fönster är uppbrutna och två rum genomsökta. I nuläget oklart vad som stulits. En anmälan skrivs, ingen gripen i nuläget.

Misshandel på skola i Stenungsund
Klockan 12:22 på onsdagen kallas polis till Stenungsskolan En polispatrull anländer till skolan efter att ha kontaktats av skolans rektor.
De inblandade pojkarna skall vara i 15-årsåldern.
Polisen har upprättat en anmälan om misshandel uppger polisens
                                            presstalesperson Jenny Widén

Man dömd till samhällstjänst för att ha hotade sitt ex med vapen på Orust
Det var i höstas 2017 som mannen tog sig i kvinnans bostad på Orust.
Mannen och kvinnan ska ha haft en relation som hade tagit slut kvällen före, mannen kom hem till kvinnan.

Mannen hade med sig ett vapen
Enligt kvinnan var mannen berusad och uttryckte att han ville skada både sig själv och kvinnan.
Kvinnan berättar i förhör med polisen att mannen tryckt ner henne i soffan och hållit fast henne.
När hon lyckades ta sig loss låste hon in vapnet i ett gästhus på tomten Därefte tog hon sig i villans och in på toaletten och larmade 112.

Enligt kvinnan uppger hon att mannen försökte ta sig in på toaletten genom att slå sönder dörren med hjälp av stolsben. Mannen ska också ha hotat henne i samband med händelsen.
Först efter en timme kom polisens insatsstyrka kom till bostaden och grep mannen.

Mannen har uppgett en annan version om vad som hände i polisförhören.
Han erkänner dock att han varit i bostaden och att han hade ett hagelgevär med sig.
Han menar att han aldrig hade för avsikt att skada kvinnan och att han tog tag i henne av nödvärnsskäl.
Han erkänner att han haft sönder en stol och dörren till toaletten men säger i förhör att han inte gjorde det för att ta sig in på toaletten.

Tingsrätten skriver att kvinnans berättelse är mer trovärdig än mannens och att hennes berättelse också överensstämmer med övrig bevisning i målet. Tingsrätten fäller därför mannen för skadegörelse, vapenbrott, grovt hemfridsbrott och olaga hot.

Mannen frias från åtalspunkten om misshandel eftersom tingsrätten menar att det inte är bevisat att mannen tog tog i kvinnans handleder för att orsaka skada och att han heller kanske inte förstod att det hade gjort ont på kvinnan.

Frivården rekommenderat i ett uttalande samhällstjänst som påföljd  efter samtal med mannen
Mannen får enligt dommen samhällstjänst på 120 timmar. Därutöver skall han betala ett skadestånd till kvinnan på drygt 19 000 kronor.

Tjörn får statliga bidrag för naturprojekt
Tjörns kommun har fått bidrag för att bygga frisbeegolfbana i Häggvall och för att göra en broschyr om typiska växt- och djurarter.
Det är Naturvårdsverket som även i år beviljat bidrag till viktiga projekt för Tjörns friluftsliv.

Förra året fick Tjörn pengar för att tillsammans med föreningarna rusta upp vandringslederna, projekt som ännu är i full gång. De nya projekten kommer att startas under året.

Ny broschyr med typiska arter för Tjörn
Tillsammans med Tjörns Naturskyddsförening har kommunen sökt och beviljats bidrag för att så kallade ansvarsarter och ansvarsnaturtyper ska inventeras och sedan presenteras i en broschyr. Det är särskilda arter och naturtyper som kommunen har åtagit sig att värna om lite extra. Vissa av dem är hotade arter (som västkustrosen) andra är värda att skyddas för att de är typiska för Tjörn (som strandängarna).
– Vi vill göra en turistvänlig karta, med information om både vandringslederna och arterna, så att man vet vad man ska titta efter när man är ute, säger Olle Wängborg, samordnare för friluftslivet i Tjörns kommun.

Frisbeegolfbana i Häggvall
Tjörns kommun har tillsammans med Stenungsund/Tjörn Discgolf club fått bidrag för att bygga en frisbeegolfbana runt motionsspåret i Häggvall, nära Häggvallskolan. En grillplats och ett vindskydd kommer också att byggas. Om allt går som det ska är frisbeegolfbanan klar redan i höst.

Fakta Lokala naturvårdsprojekt (LONA)
För broschyren med ansvarsarter och ansvarsnaturtyper har Tjörns kommun fått ett statligt bidrag på 26 000 kronor från Naturvårdsverket. Tjörns Naturskyddsförening bidrar med motsvarande summa i form av ideellt arbete med inventering av arter och naturtyper.
För frisbeegolfbanan, grillplatsen och vindskyddet är bidraget 70 000 kronor. Tjörns kommun och Stenungsund/Tjörn Discgolf club bidrar med lika stor summa i form av pengar och ideellt arbete för konstruktion av banan.

Fyra nya fartkameror uppsatta på Orust
På tisdagen monterades fyra nya fartkameror upp på sträckan mellan Göksäter och Henån. Önskemål om fartkameror på vägavsnittet har funnits länge. Två kameror sitter vid Kolbuxeröd och Röra kyrka, en sitter vid infarten till Skogen och den fjärde är i närheten av Orust Ridklubb.
Alla kameror är placerade där bilisterna tidigare kört långt över gällande hastighet.
 

Misstänkt rattfyller i Stenungsund
Klockan 14:07 på tisdagen gör en polispatrull en kontroll av en bilist på Doktorsvägen. En man i 30-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrumen och polisen gör samtidig en kroppsbesiktning.
Sollningsinstrumentet ger utslag och mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas

Cyklist påkörd i Stenungsund
Klockan 14.58 på tisdagen får SOS ett larm om att en ung cyklist som har blivit påkörd på, Gärdesvägen av en bilist. Bilisten stannade inte utan jagades ikapp av ett par personer som fick stopp på bilen enligt vittnesuppgifter. Cyklisten klagar på smärtor i en arm och kördes till Kungälvs sjukhus med befarat armbrott.

Grov olovlig körning på Tjörn
På tisdagsmorgonen vid 08:01 gör en polispatrull en kontroll av ett fordon på Hamngatan i Skärhamn. I fordonet sitter en man i 40-årsåldern. Vid ID-kontroll visar det sig att mannen inte innehar något körkort.
En anmälan om grov olovlig körning upprättas

Man i 50-årsåldern anhållen misstänkt för grov våldtäkt mot barn i Stenungsund
En man i 50-årsåldern har anhållets på tisdagen misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Våldtäkterna ska ha skett vid flera tillfällen, och under flera års tid.
Enligt häktningsframställan ska våldtäkterna ha skett i Stenungsunds kommun mellan 2010 och 2014. Åklagaren vill inte gå in på detaljer kring händelserna men säger att den anhållne mannen känner barnet ifråga. Mannen har i förhör nekat till brotten.

Trafikolycka på Tjörn
Klockan 10.44 på tisdagen larmas polis och räddningstjänsten till en , singelolycka på länsväg 732, Klövedal.
En personbil har kört av vägen,voltat och ut på en åker . Föraren en man har förts till Kungälvs sjukhus för kontroll. Olyckan ska inte påverka framkomligheten för andra trafikanter
Texten uppdateras

Lyckad strandstädning på Tjörn
I samband med den Nordiska Kusträddardagen den 5 maj anordnade Tjörns kommun en strandstädarlördag för femte året i rad. I år var deltagandet rekordstort!
- Det fantastiska deltagandet känns extra bra när vi nästan dagligen matas med information om marin nedskräpning, säger Emma Johansson på miljöavdelningen.
I år bjöd miljöavdelningen in alla kommunens politiska partier att delta i strandstädningen. Fyra tackade ja. Vänsterpartiet som fick ta hand om Morik Kile valde att städa dagen innan. På lördagen städade socialdemokraterna på Toftenäs, och miljöpartiet och moderaterna städade tillsammans i Klåva.
Liksom tidigare år bjöds det på fika. I år valde miljöavdelningen att ha dunkar med kranvatten istället för att köpa in flaskvatten till deltagarna, detta som ett steg mot att minska plastkonsumtionen.
Tjörns kommun tackar alla som deltog i den soliga strandstädningen!

Vänthallen i stationshuset stängs permanent i Stenungsund
Med anledning av all skadegörelse och incidenter över tid har kommunen tagit beslut om att stänga vänthallen permanent i stationshuset.
Vänthallen har över tid utsatts för mycket skadegörelse så som klotter, bränder och sönderslagna skärmar. Med anledning av incidenterna har nu kommunen beslutat att stänga ner vänthallen i stationshuset permanent. 

Stenungsunds Motorsällskap utsedd till "Årets förening 2018" 
Bildnings-och socialutskottet har vid sitt sammanträde den 3 maj beslutat att tilldela Stenungsunds Motorsällskap priset som årets förening 2018 med motiveringen: 

” Med en mycket fin barnverksamhet som lockar medlemmar från hela regionen och som har serielag i division 1 har motorcrossklubben satt Stenungsund på kartan. Crosskolan för barn och vuxna används som modell och kopieras av andra i hela Västra Götaland.
 
Klubben ser hela tiden framåt och arbetar på vad de ska göra för att bli bättre och engagera unga som gamla och har en bred satsning på alla, från motionär till elit. Föreningen som engagerar hela familjen och bygger broar mellan barn, ungdomar och vuxna. Man arbetar aktivt med att motverka all form av diskriminering. 
 
Föreningen som utses till årets förening erhåller 20 000 kr. Priset delas ut den 6 juni.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Misstänkt narkotikabrott på Tjörn
Klockan 23:40 får polisen in ett samtal från en inringare som uppger att det inträffat en singelolycka med en moped i Rönnäng
Mopedisten uppges ha hamnat under mopeden och inringaren misstänker att personen är påverkad av något.
Polis och ambulans kallas till platsen där ambulanspersonal plåstrar om mopedisten, men tas inte med för vidare vård.
Föraren i 22-årsåldern kroppsvisiteras av polispatrullen som finner en mindre mängd narkotika, personen tas också med för provtagning då polisen misstänker drogpåverkan.
En anmälan upprättas om misstänkt drograttfylleri, ringa narkotikabrott för eget bruk säger polisens presstalesperson Peter Adlersson
 

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Misstänkt rattfyller på Tjörn 
Klockan 09:58 på måndagsförmiddagen stoppar en polispatrull en bilist på Hamngatan i Skärhamn för kontroll.
Föraren som är en man i 70-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrument, som ger utslag.
Mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad 
 

Stenungsund bäst i Sverige när företagen sätter betyg
Företagen i Göteborgsregionen är allt nöjdare med kommunernas service. Det visar den senaste Insiktsmätningen. Stenungsund ligger i framkant inom miljö- och hälsotillsyn och har bäst resultat i Sverige på livsmedelstillsyn.
Stenungsund är bäst inom tre av sex myndighetsområden som mäts. Stenungsund är också en av de kommuner som uppvisar den starkaste förbättringen sedan mätningen startade.
- Inte nog med att Stenungsund visar framfötterna i tre av sex myndighetsområden i GR-området, så har vi inom STO- området årets klättrare i Tjörn, som stärkt sina resultat inom bygglov och lyfter Tjörns NKI, säger Alexander Kassay, näringslivsutvecklare i Stenungsunds kommun.
I Insiktsmätningen har drygt 3 700 företag i Göteborgsregionen gett sina synpunkter på kommunernas service till näringslivet. Syftet är att fånga upp företagarnas åsikter och identifiera förbättringsområden. Mätningen är ett viktigt redskap i arbetet med att förbättra servicen och därmed gagna företagsklimatet i de tretton medlemskommunerna i regionen.

Insikt 2017 är den sjätte undersökningen som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) genomfört över hela landet, tillsammans med Business Region Göteborg och Stockholm Business Alliance. Sedan den första mätningen 2008 har kundnöjdheten i Göteborgsregionens 13 kommuner ökat för varje mätning, från ett Nöjd Kund-Index (NKI) på 62 år 2008 till 69 i Insikt 2017. Därmed tangerar regionens NKI den övre gränsen för godkänt som SKL har satt upp.

Bakom ökningen ligger bättre betyg för kommunernas bemötande, effektivitet och information.

– Det är glädjande att se hur det samlade Nöjd Kund-Indexet för regionen fortsätter att öka och är ett gott betyg åt alla insatser som görs i kommunerna. Det är viktigare än någonsin att vi inte tappar tempo nu. Myndigheterna har sina spelregler och företagen sina behov men målbilden kan vi alla dela – att ingen annan storstadsregion ska ha bättre förutsättningar för näringslivet än Göteborgsregionen. Där är vi inte ännu, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.
Bäst mätresultat i Göteborgsregionen har Öckerö på 79. Tjörn ligger tvåa med ett NKI på 77 följt av Mölndal på 76. Störst förbättring sedan förra mätningen står Tjörn och Kungälv för som båda ökar med 5 enheter till 77 respektive 68. Stenungsund har ett NKI på 72.
Därmed fortsätter den positiva trenden i de bägge kommunerna, allra mest på Tjörn som blev årets klättrare även i 2016 års mätning.

– Det har varit ett långsiktigt arbete och bottnar i den processkartläggning vi började med efter katastrofsiffrorna i 2014 års mätning. Det vi framför allt gjort är att korta handläggningstiderna, ta reda på var de svaga punkterna finns och åtgärda dessa, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg i Tjörns kommun.
Resultatet i Göteborg hamnar i årets Insikt på 69. Göteborg tangerar därmed resultatet i den förra mätningen som gjordes för ett år sedan.

– Vi befinner oss i en enorm omvandlingsprocess i Göteborg där hela staden ska byggas om och det får konsekvenser för företagen och hur de upplever kommunens service. Nu måste vi verkligen kraftsamla för att orka ta oss upp ytterligare. Vi ska vara bästa storstaden på företagsklimat och måste vända på varenda sten för att hitta förbättringsmöjligheter, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare med fokus på företagsklimatet på Business Region Göteborg.

Dessutom måste kommunerna fortsätta att arbeta nära tillsammans i hela Göteborgsregionen för att lära av varandra och kopiera varandras framgångsrecept.
– Det är tillsammans vi skapar ett ännu starkare företagsklimat i regionen, säger Kajsa Dahlsten.
Om undersökningen
Insikt bygger på analysmodellen Nöjd Kund-Index (NKI) och mäter kvaliteten i kommunernas service inom sex verksamhetsområden där kommunerna har ett tydligt eget ansvar – brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

Inom varje område har det ställts frågor kring sex kvalitetsfaktorer: information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Frågorna har ställts till företagare som någon gång under det senaste året varit i kontakt med sin kommun.

I Göteborgsregionen utgörs underlaget av 3 757 enkätsvar från privata företag (svarsfrekvens 56 procent). Undersökningen utfördes av Sveriges Kommuner och Landsting och omfattade 160 kommuner.
Hela undersökningen ”Öppna jämförelser 2017 – Företagsklimatet” finns att ladda ner på skl.se

Tre gripna för misstänkt narkotikabrott Stenungsund
Klockan 20:09 på lördagskvällen stoppas tre unga personer som man misstänker är narkotikapåverkade på Gråkullevägen. Två killar 22-årsåldern och en flicka i 20-årsåldern .
Samtliga tas med för blodprov. En anmälan om misstänkt narkotikabrott och innehav upprättas av polispatrullen

Fem personer misstänkt narkotikabrott på Orust
Klockan 19:07 på lördagskvällen stoppar en polispatrull 5 killar som man misstänker är narkotikapåverkade på Skansvägen vid Hemköp i  Svanesund. Personerna i 20 till 25-årsåldern och misstänks för narkotikabrott och eget bruk. Två av de fem personerna misstänks också för innehav av narkotika. Flera polispatruller på plats för att omhänderta de fem personerna.
 

Mopedist misstänkt för drograttfylleri på Orust
På lördagskvällen vid 18:30 larmas en polispatrull till en olycka i Stenshult på Orust. En mopedist har kört in i en personbil och vält. När polispatrull kommer till platsen visar det sig att personen som är i 20-årsåldern är narkotikapåverkad. Mannen tas med för provtagning i Uddevalla.'
Mannen misstänks nu för trafikolycka, narkotikabrott, eget bruk och eftersom polisen fann narkotika på mannen anmäls han också för narkotikainnehav uppger polisen
 

Mopedbil i trafikolycka i Stora Höga
På Anråsvägen i Stora Höga inträffade en singelolycka klockan 01.26 natten till söndagen då de körde in i en belysningsstolpe. Det är en mopedbil med tre flickor som är 15-16 år gamla. De klagar på bl a smärtor i knä och huvud. De kontrolleras av ambulanspersonal men behöver inte åka med till sjukhus. Mopedbilen bärgas.

Inbrott på Stora Höga Idrottsplats
Klockan 04:03 på lördagsmorgonen går inbrottslarmet i fotbollsföreningens Vallens IF kiosk vid konstgräsmattan på Stora Höga IP.
Två larmdeckare har gett utslag och väktare åker till platsen. Där ser man brytmärken för att ta sig in. Polis kallas till platsen som upprättar en anmälan om inbrott. Oklart vad som stulits.
 

Misstänkt farligt föremål hittat på Tjörn 
Ett bostadshus i Kållekärr på Tjörn evakuerades och spärrades av under natten mot lördag efter att polisen hittat ett misstänkt farligt föremål.
Nationella bombskyddet kunde efter en undersökning flytta föremålet från platsen.
Det var vid 22.40 på fredagskvällen som polispatrullen, som hade ett ärende på platsen, gjorde bedömningen att det fanns en misstänkt farligt föremål som behövde undersökas.
Totalt tre personer evakuerades i Kållekärr i samband med att polisen spärrade av bostadshuset under natten. När nationella bombskyddet vid tre-tiden på natten hade avlägsnat föremålet kunde de boende återvända hem igen

Under natten greps en man i 30-årsåldern som kopplas ihop med fyndet av det misstänkt farliga föremålet. Mannen är boende på den aktuella adressen. Han misstänks för brott lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), men har inte anhållits utan släppts tills vidare.

Polisen har inga uppgifter om någon eventuell hotbild mot någon i huset, inte heller om någon av dem är känd hos polisen sedan tidigare.

Sju ungdomar stal bil i Stora Höga
I Stora Höga har flera ungdomar stulit en bil vid 14.50 på fredagen.
Stölden skedde på Karins väg och ett vittne såg att flera ungdomar åkte iväg i bilen. Vittnet följde efter och när de kom in i Kode stoppade den stulna bilen och sju stycken ungdomar sprang från platsen.

Polis som kom till platsen kunde ganska snabbt leta upp och hitta ungdomarna.
- Någon av ungdomarna hade tagit bilnyckeln hemma och åkt iväg med bilen. De som färdades i bilen är mellan 13 och 17 år. De sade att det var någon 13-åring som körde bilen och det är klart att de är inte vana bilförare får man hoppas. Det är såklart en trafikfara, säger Peter Adlersson.
Polisen kontaktade under fredagen ungdomarnas föräldrar men efterföljden av bilturen är fortfarande oklar.
– Det lär väl i vilket fall bli olovlig körning men vi får se vad det blir av det, säger Peter Adlersson.

Förskolan Skogsbacken i Svenshögen i Stenungsund vinnare i Arla Guldko 2018
Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann i var sin kategori i Arla Guldko 2018.

- Personligt engagemang, stor yrkesskicklighet och en enorm drivkraft är gemensamt för alla årets finalister. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt och därför är det omfattande och flera veckor långa juryarbetet med att utse vinnarna så viktigt, säger Carina Tollbring, projektledare för Arla Guldko.

Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, har fokus på den offentliga måltiden med tävlingskategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Utmärkelsen Årets Guldstjärna går till den eller dem som på olika sätt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Alla vinnare får statyett och utbildningsstipendium på 30 000 kr. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna. I juryn för Årets Guldstjärna utgörs hälften av rösterna av tidigare Arla Guldko-finalister.

Arla Guldko 2018 och juryernas motiveringar:
Bästa Matglädjeförskola – Förskolan Skogsbacken, Svenshögen
Juryns motivering: ”Med barnen i centrum, där matglädje, delaktighet och pedagogik, skapar en unik matmiljö. Här finner barnen ro att äta, lust att lära, glädje i att få vara med. Köket och matlagningen blir en lika naturlig del i vardagen som leken. För här lyfts lärandet fram, om matens ursprung, om matlagningen, om matro, om hälsa och mat, om hållbarhet och mat. Allt lagas på plats och all mat används, så vill vi att alla våra barn ska få sin start på sitt matliv.”

Bästa Seniormatglädje – Tre Stiftelser, Göteborg
Juryns motivering: ”I ett kök med hög nivå och kompetent personal med otroligt mycket arbetsglädje skapas fantastiskt välsmakande mat som både boende och gäster utifrån uppskattar. Det finns något för alla, både klassiska välkända rätter och nya spännande smaker erbjuds. Här vågar man utmana gamla vanor och testar ständigt nya idéer och mycket i framgången ligger i det fina samarbetet i hela huset och inte minst med de äldre boende.Genomtänkta kontrollpunkter, rester som används till biogasbränsle, önskemenyer, eget bageri och mycket närproducerat är några av framgångsfaktorerna.”

Årets Guldstjärna: Anna Löfgren Adén, Härryda kommun

Bastu på Orust totalförstörd efter brand
En bastu på Orust fattade eld tidigt på fredagsmorgonen.
Larmet om att en bastu tagit eld kom till räddningstjänsten strax innan klockan 04.
Varför den började brinna är oklart, men bastun var igång på torsdagskvällen.
Ingen person var inne eller i närheten av bastun när den började brinna. Bastun ligger alldeles vid vattnet och det fanns ingen spridningsrisk..Klockan 05.30 var insatsen avslutad.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Trapporna till gång- och cykelbron över Göteborgsvägen stängs av i Stenungsund
På grund av reparation kommer trapporna till gång- och cykelbron över Göteborgsvägen att stängas av mellan 7 maj - 8 juni.
Alla tre trappor kommer att hållas avstängda samtidigt.

Nu är det dax att boka in er semester och resa till västkusten.
Den 5 aug är datumet för StenungsundsVolvoTräff 2018.
Anmäl er på hemsidan som vanligt!
Självklart kör vi på Min Stora Dag även i år. 
så glöm inte att ihop för vi skillnad.
Missa nu inte att boka in en av få renodlade Volvoträffar som finns kvar. Besök hemsidan för all info.
stenungsundsvolvotraff.se

14 förare fick sina körkort indragna under trafiksäkerhetsveckan
Förra veckan var det nationell trafiksäkerhetsvecka, den här gången med fokus på hastighet.
Under veckan har polisen i södra Fyrbodal omhändertaget körkortet från 14 förare, varav 13 på grund av för hög hastighet. Nio av dessa skedde i helgen skriver lokaltidningen i Stenungsund.
Polisen har haft kontroller runt om i regionen, men de flesta togs inne i Stenungsund och på Tjörnbron. Det 14:e indragna körkortet berodde på ett misstänkt drograttfylleri.

TaubeSpelen på ny plats 2018 - Ellös blir platsen
TaubeSpelen är ett utomhusevenemang där några av våra bästa artister tolkar Taubes visor på sitt sätt. Här kliver man rakt in i visan och kan bokstavligt talat ta på textinnehållet.

I år flyttar TaubeSpelen 4 kilometer ner mot vattnet. Till Ellös och närheten till Malöströmmar, Morlandadalen och Islandsberg. Här sitter du på gräset och njuter av årets artister omgiven av den bohuslänska naturen. Och när sången från scenen letar sig ut bland publiken då känner du att nu är det sommar.

I årets TaubeSpel plockas det fram kända och populära visor men även pärlor som inte är lika vanliga. Vissa visor har fått ny överrock, andra låter mer välbekant. Dessutom kommer artisterna att framföra några av sina egna låtar varav en del i nya spännande arrangemang. Du får också uppleva unika möten mellan artister som normalt inte uppträder på samma scen. Ackompanjemanget sköts av Taubespelens egen 16-mannaorkester under ledning av Jerker Johansson.

Föreställningen på drygt 3 timmar inleds med allsång, innan du lotsas vidare med artisternas tolkningar och anekdoter. Här blandas gammalt med nytt, skrönor med sanningar och skratt med tårar.

TIDER
Lördag 14 juli

kl. 18.00 – 21.30 (området öppnar kl. 15.00)
Under lördagen får artisterna lov att ta ut svängarna lite mer.
Sven-Bertil Taube, Lisa Nilsson, Dotter, Hanna Boquist, Tobias Persson, Jasmine Sjöstedt och den sydamerikanska gruppen Quipus – med flera.
Söndag 15 juli
kl. 15.00-18.30 (området öppnar kl. 12.00)
Söndagens föreställning är ett mer traditionellt TaubeSpel. Här blandas duetter, solosång och skrönor om vart annat.
Uno Svenningsson, Andreas Weise, Elisa – med flera.
KONSTUTSTÄLLNING
Under årets TaubeSpelen kommer Ellös Folket Hus att öppnas upp för en konst-och fotoutställning.
MAT OCH DRYCK
Inne på området kommer utbudet av mat och dryck, liksom utställare och försäljare, ha mer eller mindre anknytning till visan, Taube eller Bohuslän.
ÖVRIGT
Området är handikappanpassat och handikapparkering finns i närheten av entrén.

Boka biljetter kanndu göra här >>>

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Lena Philipsson turné på Stenungsbaden i sommar
Hela programmet för sommaren och platser Lena Philipsson kommer att besöka finner du här.
Nu är det äntligen dags för Lena Philipsson att bege sig ut på vägarna igen och möta Sverige i sin finaste skrud, nämligen sommaren.

Lena Philipsson efterlängtad utomhuskonsert med alla förutsättningar för en fantastisk sommarkväll
LENA PHILIPSSON uppträder på Stenungsbaden utomhus ca kl. 20.00. 

Turnéplan
28 juni – Skellefteå, Stadsfesten
29 juni – Kiruna, Kirunafestivalen
30 juni – Junsele, Junsele Djurpark
6 juli – Oskarshamn, Latitud 57
7 juli – Örebro, Stadsparken
13 juli – Visby, Wisby Strandfestival
14 juli – Karlskrona, Hasslöfestivalen
18 juli – Halmstad, Tylösand Solgården
21 juli – Kalix, Sommarfesten
24 juli – Sälen, Högfjällshotellet
25 juli – Göteborg, Liseberg
26 juli – Norrköping, Hugos Parkfestival
27 juli – Sunne, Frykdalsdansen
10 augusti – Stockholm, Gröna Lund
11 augusti – Gävle, Furuviksparken
18 augusti – Örebro, Parksnäckan
24 augusti – Stenungssund, Stenungsbaden 
25 augusti – Eksjö, Eksjö Stadsfest

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.