Misstänkt narkotikabrott på Tjörn/Stenungsund
Klockan 09:25 på torsdagen kontaktas polis av en inringare som ligger efter en bilist vid Myggenäs på lv 160 på Törn som är på väg åt Stenungsund. Färden skall gå vingligt och snabbt uppger inringaren som också meddelar att bilisten kört upp på en refug och vidare in mot Stenungsund. Färden går till Circel K där en polispatrull möter upp och och säkrar bilisten. Mannen som stoppas är i 37-årsåldern.. Inringaren som också fanns på plats kan dock inte vittna på att personen var den som körde vilket gör att polispatrullen endast kan skriva en rapport om ringa narkotikabrott säger polisens presstalesperson Peder Adlersson till Nyheter4.com.

Årets yrkeslärare i Västsverige kommer från Teknikcollege Stenungsund vid Nösnäsgymnasiet
I samband med gymnasiedagarna och ”Future skills” på svenska mässan i Göteborg vann Ronnie Johansson, IT-lärare på Teknikcollege Stenungsund vid Nösnäsgymnasiet i kategorin ”årets yrkeslärare”. 

En erfaren jury bestående av arbetsmarknadens parter och politiska representanter utsåg Göteborgsregionens bästa exempel på samverkan mellan skola och näringsliv. Dessutom var Daniel Eilhoff, också från Teknikcollege Stenungsund, en av tre finalister. 

- Vi är mycket stolta över att återigen få ett stort erkännande för vår goda samverkan med arbetslivet, säger Niclas Brattefors, rektor för Teknikcollege Stenungsund vid Nösnäsgymnasiet. Vi tycker det är viktigt att också våga lyfta fram individuella prestationer och här har vi två lärare som med olika medel visar på goda exempel. Vi är nu den första skolan som vunnit priset i tre kategorier.
Teknikcollege Stenungsund vann samverkanspriset i kategorin ”Bästa företag” 2016, ”Bästa skola” 2017 och nu alltså även ”Bästa yrkeslärare” 2018.
Motiveringen till priset löd:
”Årets yrkeslärare inspirerar både elever och kollegor genom sitt stora engagemang och drivkraft. Genom att arbeta strukturerat har läraren byggt upp en långsiktighet på skolan som bygger på befintliga strukturer. Ett intresse för utvecklingen inom branschen bidrar till att lärarens elevgrupper går ut skolan med en beredskap för att möta kompetensbehovet inom branschen. Ett resultat av lärarens fina samverkan med arbetslivet är en ökning av antalet elever som vanligtvis inte söker sig till detta program. Lärarens arbetssätt bidrar på många sätt starkt till skolans förmåga att tillgodose näringslivets framtida kompetensförsörjning” 
Priset utdelades i samband med gymnasiedagarna och ”Future skills” på svenska mässan i Göteborg den 10/10 2018.

Stenungsund - Uddevallavägen avstängd mellan Ingo och rondellen vid Strandvägen
På grund av asfalteringsarbeten på Uddevallavägen (väg 770) mellan bensinstationen Ingo och rondellen vid Strandvägen kommer sträckan helt stängas av vid tre tillfällen.
Sträckan kommer helt att stängas av:
Torsdag 18 oktober klockan 19 - fredag 19 oktober klockan 5
Måndag 22 oktober klockan 19 - tisdag 23 oktober klockan 5
Trafiken i båda riktningar kommer omledas via Hjälmarevägen – Gärdesvägen – Strandvägen. Se kartbild där röda cirklar visar avstängningarna och tunn röd linje visar omledningen.

Skadegörelse i Stora Höga
Klockan 21:41 på tisdagskvällen kontaktar ett vittne polisen om att en yngre man och kvinna i ca 20-årsåldern som stökar på tågstationen i Stora Höga. Inringaren uppger att personerna har sparkat sönder en ruta på ett av väderskydden vid perrongen. Vittnet följer sedan efter personerna i riktning mot Stora Höga industriområde men tappar bort dem. Polis har varit på plats för att söka efter personerna, men utan resultat. En anmälan om skadegörelse är upprättad

Trafikbrott i Stenungsund och på Orust
Klockan 16:50 på tisdagseftermiddagen stoppas en bilist av en polispatrull på Stenungsön. Fordonet visar sig ha körförbud och mannen som är i 50-årsålder får med sig en ordningsbot

Klockan 18:22 är det dags för nästa trafikbrott. Denna gången är det på Orust och Röravägen i Henån stoppas en bilist av en polispatrull. Fordonet här har  brukandeförbud och föraren som är i 18-årsåldern får med sig en ordningsbot från polispatrullen
 

Tog en 6-pack öl och vägrade betala på Circle K i Spekeröd
Klockan 05:01 på tisdagsmorgonen larmas polis till Circle K i Spekeröd av personal då en man kommet in på tappen och tillgripet en 5.pack öl och vägrat betala denna då han gick ut. Mannen uppges gå mot rondellen och Spekeröds industriområde, När polispatrull anländer tar man upp en anmälan om stöld och söker i närområdet utan att finnan mannen man söker. 

Mc-förare ville inte stanna för trafikkontroll på Orust - körde in i polisbilen.
På fredagskvällen ville en polispatrull stoppa  en mc-förare för en fordonskontroll nära Henån på Orust. Mc-föraren försökte köra därifrån.
men kör in i polisbilen. Ingen av de inblandade skadas och det blev mindre plåtskador på polisbilen. Mannen som är i 30-årsåldern blåstepositivt i polisens sollningsinstrumen och togs med förprovtagning.
Han är numisstänkt för flera trafikbrott. Han misstänks för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och för vårdslöshet i trafik. Dessutom var motorcykeln avställd och hade körförbud samt saknade registreringskyltar.

Stöld i Stenungsundsbutik 
Klockan 19:11 på söndagskvällen kallas polis till ICA Kvantum i centrala Stenungsund av personal. En kvinna i 30-årsåldern ertappas för ringa stöld i butiken. När polispatrull är på plats märker man att kvinnan är narkotikapåverkad och tas med för provtagning.
Kvinnan är nu anmäld för ringa stöld och narkotikabrott eget bruk
 

Misstänkt narkotikabrott på Stenungsön
Klockan 00:29 natten till söndagen kallas polis till hotell Stenungsbaden av vakter. En man beter sig som att han är narkotikapåverkad och tas om hand av vakterna tills polis anländer. När polispatrull är på plats gör man en kroppsbesiktning och finner en mindre mängd narkotika på mannen som inte kan svenska. Polisen tar med sig mannen för provtagning och för att fastställa identitet, En anmälan om misstänkt narkotikabrott är upprättad 
 

Misstänkt rattfylleri och olovlig körning på Orust
Klockan 22.37 på lördagskvällen stoppas en bilist på Färjevägen i Svanesund för kontroll av en polispatrull.
Vid kontrollen misstänker patrullen att personen är berusad och denne får blåsa i polisens sollningsinstrument som visar positivt utslag. Det visar sig också att personen kör en avställt fordon. Föraren som misstänks för drograttfylleri får följa med för provtagning.

Trafikbrott på Orust och skadegörelse i Stenungsund
Klockan 22:39 på fredagskvällen stoppas en personbil för kontroll i Henån på Orust. Det visar sig att personen som kör fordonet inte innehar något körkort. En anmälan om grov olovlig körning upprättas.
I centrala Stenungsund har någon en fest på fredagskvällen. Inringaren säger till polisen klockan 23:37 att ett flertal objudna gäster taget sig in på festen och har gjort skadegörelse inne i fastigheten.
En polispatrull sänds till adressen och tar upp en anmälan om skadegörelse. Ingen gripen

En månads fängelse för grov rattonykterhet på Tjörn
Den misstänkta brottet inträffade i somras då en man blev stoppad av en polispatrull när han körde lätt lastbil ute på Tjörn.
Mannen fick blåsa i polisens sollningsinstrument som gav positivt utslag med 0,84 milligram alkohol per lite. Mannen som är i 55-årsåldern togs då med för provtagning. Provtagningen visade att mannen kört onykter med 1,68 promille alkohol i blodet och anses som grovt rattfylleri.
Vid kontrollen av mannen visade det sig också att mannen inte hade inte behörighet att köra fordonet.Mannen stod därför åtalad misstänkt för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.
Mannen har i polisförhör erkänt båda brotten och fälls av Uddevalla tingsrätt till ängelsepå en månad.

Misstänkt narkotikabrott i gym på Stenungstorg
Klockan 14:02 på torsdagseftermiddagen larmas polis till Nordic Wellnes på Östra Köpmansgatan i centrala Stenungsund
Anmälaren misstänker att en man har stulet en telefon inne på gymmet och att personen kan vara narkotikapåverkad och allmänt stökig.
När polis anländer visar mannen tecken på att vara påverkad av något och man beslutar att ta med sig mannen för provtagning.
Polisen upprättar en anmälan om ringa narkotikabrott. Den misstänkta stölden kunde inte bevisas.

Nu är männen i SUV-ligan dömda - bland annat slog man till mot Hemköp i Stora Höga
Nu har fyra män dömts för en lång rad stölder och ett stöldförsök som skedde i Stora Höga. De slog till mot flera butiker runt om i Västsverige och stal främst tobak.

Med hjälp av vinkelslipar slog männen till mot en rad butiker och flydde sedan i bilar. Framförallt använde de sig av en SUV av märket Range Rover – vilket fått dem att kallas för SUV-ligan.
I augusti väcktes åtal mot fyra män som ska ha utfört brotten i olika konstellationer. Nu har domen kommit och det blir fängelsestraff för alla fyra gärningsmännen.

En av männen, som är i 35-årsåldern, döms bland annat för en grov stöld mot Ica Maxi i Kungsbacka. Mannen är också misstänkt för ett försök till grov stöld i Stora Höga där han enligt åtalet tillsammans med en okänd man försökte ta sig in på Hemköp. 
Mannen får det högsta straffet av männen: fyra år i fängelse.
Två män, en i 35-årsåldern och en i 45-årsåldern, åtalades misstänkta för att ha varit inblandade i stölder. De kunde gripas efter två stölder som skedde i maj, då först en butik i Mölndal och en knapp timme senare Pressbyrån på Lindholmen i Göteborg.
Det blev en biljakt där flera polisbilar deltog och det slutade med en kollision mellan den bilen och en polisbil. De två männen döms också till fängelse. Den yngre av männen döms till ett halvt år och den äldre i två års fängelse.
Den fjärde personen, en man i 30-årsåldern, döms till fängelse i två år och nio månader för två grova stölder och tre fall av grovt häleri. 

Fullt med sill på vägen ut mot Klädesholmen
Det var slipprigt på länsväg 169 mellan Fagerfjäll och Bleket på Tjörn sent på tisdagskvällen då en lastbil med importerad sill tappade ett tiotal tunnor på vägen innan den kom fram till sitt mål.
Ca 100 meter av vägen var full av sill och sillspad och tunnor. Sillfatens lock öpnnade sig då de hamnade på vägbanan.
Bärgare kallades in för att skyffla bort sillen från vägen och räddningstjänsten var där och sanerade.
Vägen  stänga av vägen underr saneringen. Enligt uppgifter skall chauffören uppget att han väjt för en älg.
Varken föraren eller älgen skadades vid händelsen, som i meddelandet från SOS Alarm beskrevs som ”Utsläpp av farligt ämne”.
I våras tappade en annan silltransport, också den på väg till Klädesholmen, då handlade det om 100 silltunnor på E45 i Mellerud.

Misstänkt narkotikabrott i Stora Höga - Stenungsund
Vid 20:06 på tisdagskvällen stoppar en polispatrull en pojk i 16-årsåldern på Charlottas väg i Stora Höga. Pojken visade tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad vilket gör att man även göre en kroppsbesiktning. Pojken tas sedan med för provtagning innan pojken körs hem till vårdnadshavare. Även sociala kommer att få en rapport
 

Man åtalas för för att ha sexuellt ofredat en kvinna på ett gym i Stenungsund.
Det var i mars i år som en kvinna tillsammans med en kamrat gick från ett gym i Stenungsund när de upptäckter att en man följjer efter dem. De bestämde sig för att gå tillbaka till gymmet men mannen följde efter in. Enligt åtalet skall mannen väl inne i lokalen tagit tag i kvinnan och dragit henne intill sig. Han ska också ha strukit med handen på övre delen av hennes bröst.
Kvinnan har sagt i polisförhör att hon försökte få bort mannens händer och tog sig ut från gymmet. Kvinnan ringde upp polisen som kom till platsen och kunde gripa mannen.
Mannen åtalas nu i Uddevalla tingsrätt, misstänkt för sexuellt ofredande, alternativt ofredande.
Han har i förhör sagt att han inte minns något från händelsen eftersom han hade druckit mycket alkohol.

Nya bolag tar över serviceresorna för bland annat Stenungsundsområdet
Majvillan Transport, Taxi Väst, Sandarna Transporter, Cabonline Region Väst och Taxi Göteborg tar över serviceresorna i Trestads- och Stenungsundsområdet efter Kronan, vars avtal tidigare sagts upp av Västtrafik.
De nya bolagen börjar köra för Västtrafik den 28 oktober.
Västtrafik har gjort en direktupphandling för att ersätta de fordon som föll bort när elva av Kronan Grupp och Kronan Transports avtal sades upp på grund av kvalitetsbrister.
Det blir Majvillan Transport, Taxi Väst, Sandarna Transporter, Cabonline Region Väst och Taxi Göteborg som tar över serviceresorna från och med den 28 oktober. Det handlar främst om skolresor, sjukresor samt färdtjänst för kunder som inte har förutsättningar att resa med den allmänna kollektivtrafiken.
— Nu har vi säkerställt att vi har fordon på plats så att vi kan erbjuda trygga resor åt våra kunder, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig anropsstyrd trafik på Västtrafik.
Avtalen motsvarar drygt 60 fordon som framförallt utgår ifrån Stenungsund, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Göteborg* samt Orust och Tjörn. Avtalen löper fram tills juni 2019, då förväntas en ny upphandling vara klar.
* Västtrafik utför enbart sjukresor i Göteborg, färdtjänstresorna utförs av Göteborg Stad.

Jan Lindberg, Stenungsunds IF nominerad till Årets föreningshjälte
Årets fan och föreningshjälte är ett initiativ startat av spelbolaget Unibet för att lyfta fram och hylla fans och föreningshjältar som står för en sund läktarkultur och som gör allt och lite till för sin förening.
Årets fan och Föreningshjälte där vi vill lyfta upp och hylla fans och föreningshjältar som inte alltid annars får så mycket uppmärksamhet.
 
Nomineringstexten:
Det går inte ens att beskriva med ord vad Jan Lindberg har gjort för Stenungsunds IF och i tid har Jan Lindberg lagt ned tusentals timmar för Stenungsunds IF. Han har haft en betydande roll varpå han bland annat varit sektionsledare, kassör och styrelseledamot. I sina yngre dagar spelade han i Göteborg men sedan återvände Jan till Stenungsunds IF och nu spelar även både barn och barnbarn är i Stenungsunds IF, det finns alltså tre generationer av Lindbergs i SIF vilket säger något extra!
 
Det mest betydande för klubben har varit hans ideella arbete för att klubben ska få en ny träningsanläggning. Under flera år pratade han med politiker, samlade in pengar och satt med arkitekter och diskuterade och bollade idéer och förslag – allt för att spelarna ska få den bästa planen de kan få.
 
Inte nog med det, Jan syns fortfarande hejandes på nästan alla hemma- och bortamatcher. Efter snart 35 år i föreningen är engagemanget kvar, när laget vinner springer han givetvis ut på planen och sjunger segersången med spelarna. Men förlorar laget så spelar det ingen roll heller, Jan är en sådan som alltid lyfter spelare och andra runt omkring sig bara av att vara närvarande. En sann föreningshjälte.

Om Årets fan/Årets föreningshjälte initiativet
Nomineringsprocessen sker på hemsidan (aretsfan.se) där vem som helst får anmäla sig själv eller en kompis som man anser är värdig att bli utsedd till Årets fan eller Årets föreningshjälte. Finalisterna och vinnaren i respektive kategori utses av en jury bestående av Unibets ambassadörer Glenn Hysén och Robin Söderling tillsammans med representanter från Unibet. Juryns ordförande är Glenn Hysén. Tävlingen pågår mellan augusti och december 2018. Vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor.

Stenungsund Kommunen backar om nattpassen - gick ut med brev till anställda
Under gårdagen gick ett meddelande ut till alla medarbetare inom sektorn. Brevet i sin helhet nedan:

Hej, Vi från ledningshåll förstår att vi har varit otydliga i vår kommunikation i införandet av en ny bemanningsprocess inom Funktionhinder och Vård och Omsorg. Vi vill med den här informationen förtydliga hur det är tänkt att optimerad bemanning kommer att fungera. Vår tro är att vi alla egentligen vill samma sak. Att vi ska gå till arbetet och känna oss trygga, att det finns ordinarie personal på plats och att det är bemannat efter behov på enheterna.
Vi vill även att det ska finnas tillräckligt med ordinarie personal som är trygga i arbetet och som har rätt kompetens och kunskap för att på bästa sätt möta våra brukares behov. Bättre bemanningsplanering Med en bättre bemanningsplanering än den vi har idag, kommer vi att öka personalkontinuiteten gentemot våra brukare. Vi hoppas också kunna använda våra medarbetares kompetens och erfarenhet på ett ännu bättre sätt än vad vi gör idag. Målsättningen är att tjänsterna utförs av tillsvidareanställda medarbetare med rätt erfarenhet och kompetens. Det ökar kvalitén i verksamheten, både för brukare och personal. Med färre inbeordringar och mindre användande av timvikarier skapar vi en tryggare och säkrare verksamhet.
Med det nya bemanningsprocessen skapas goda förutsättningar för att tillgodose våra medarbetares önskemål om sysselsättningsgrad. I möjligaste mån ska de medarbetare som önskar få möjlighet att jobba heltid. Brukarens behov i centrum Schema- och bemanningsprocessen bygger på ett gemensamt ansvar där samtliga medarbetare ingår. För att uppnå god kvalitet och bra arbetsmiljö är det avgörande att brukarens behov är i fokus och att mest resurs fördelas dit där vårdtyngden och behovet är som störst när resurser ska fördelas. Grundprincipen är alltid att medarbetaren gör så mycket som möjligt av sin arbetstid på sin huvudarbetsplats för att värna om kontinuitet och att medarbetaren ska få ut så mycket som möjligt av sin sysselsättningsgrad redan i planeringsstadiet.
- Det är viktigt att man som medarbetare känner sig trygg på den arbetsplats man jobbar på, säger verksamhetscheferna i sektor socialtjänst. När samplanering sker mellan till exempel arbetslag eller avdelningar ska medarbetaren få de förutsättningar som behövs. Jobba förebyggande Ambitionen är att jobba förebyggande och proaktivt med bemanning. Det skapar möjlighet till en mer långsiktig planering och kvalitetssäkrad verksamhet. För medarbetaren innebär det en mycket bättre framförhållning inför önskade ledigheter.
All bemanningsplanering och schemaläggning ska utgå från brukarnas behov. Vid en hälsosam schemaläggning är målet att morgonpasset startar vid någorlunda samma tid varje dag och i största möjliga mån inte före kl. 07.
En hälsosam schemaläggning innebär också att arbetstiden inte ska överskrida 8-9 timmar, oavsett när på dygnet den planeras. - Vi har förstått att det finns en stor oro kring nattpassen och att minskningen från tio till nio timmar ska resultera i ett extra nattpass under schemaperioden, säger verksamhetscheferna i sektor socialtjänst. Vi tycker det är viktigt att vara lyhörda och har därför valt att avvakta med att förändra nattpassen. Sektor Socialtjänst har tagit fram en gemensam bemanningshandbok som beskriver ramverket för arbetet med bemanning och schemaplanering. Den finns att läsa på Intranätet eller fråga din närmsta chef. Tack för din tid. Vill du veta mer eller har du frågor om bemanningsprocessen, prata med din närmsta chef.

Med vänliga hälsningar Cecilia Malm Verksamhetschef Vård och omsorg Hemtjänst, korttidsenheten och personlig assistans. 
Susanne Albinsson Verksamhetschef Vård och omsorg Särskilt boende och hemsjukvård Elisabeth Wärn Verksamhetschef Funktionshinder LSS socialpsykiatri och daglig verksamhet

Köttstöld på COOP i Stenungsund, men även från andra butiker
Klockan 14:06 på måndagen kallas polis till COOP Extra på Stenungstorg där personal kommet på en kvinna att stjäla kött.
När kvinnan passerat kassan stoppades kvinnan som skall ha varit i 60-årsåldern.
När hon konfronterades av butikspersonalen uppges hon ha blivit stökig. Enligt polisens presstalesperson Tommy Nyman krävdes flera personer för att hålla fast kvinnan i väntan på att polis skulle anlända.
När polis kontrollerade kvinnan fann man även varor från Guldfynd på Stenungsunds torg.
När polis anlände höll man ett förhör med kvinnan och en anmälan om ringa stöld upprättades innan man lät kvinnan gå.
 

Kvinna på Tjörn åtalas för att ha hotat en man med vapen
En kvinna åtalas för att ha dödshotat en man samtidigt som hon hotat grannen med ett pistolliknande vapen.Kvinnan står nu åtalad i Uddevalla tingsrätt. Händelsen inträffade i maj förra året på Tjörn då två grannar blivit osams under en biltur. Enligt åtalet ska kvinnan vid hemkomsten ha gått tillbaka till mannens bostad och knackat på. När mannen öppnade dörren ska kvinnan sagt att hon tänkte döda honom och riktat ett pistolliknande föremål mot honom. Kvinnan ska också ha gjort en mantelrörelse innan en annan granne fick henne att lämna platsen. Det skall senare i polisutredningen ha visat sig vara en soft air gun. Kvinnan nekar till åtalspunkten olaga hot.

Tre misstänkta för narkotikabrott i Stenungsund
Klockan ser en inringare flera ungdomar står och röker narkotika på Kringlekärrsvägen vid 15:27 på söndagseftermiddagen. Några börjar ta sig ned för gatan och några är kvar på platsen uppger inringaren. När polispatrull kommer på plats kan tre ungdomar kontrolleras. De tre visar tecken på att vara narkotikapåverkade och man gör en kroppsbesiktning där man finner en mindre mängd narkotika för eget bruk. De som tas om hand och förs till provtagning är två killar och en tjej som är mellan 15-20 år. Vårdnadshavare och det sociala kontaktas
 

Krockade med älg på Orust 
På söndagsmorgonen vid 05:10 fick räddningstjänsten och polis larm  om en viltolycka på Orust. En bilist hade krockat med en älg på lv 178 väster om Varekil. Inga personskador appoterade, men älgen fick avlivas på olycksplatsen av inringd jägare..
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 21:11 på lördagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på lv 649 i Stenunge Norum i Stenungsund. En man i 22-årsåldern visade tydliga tecken på att vara berusad och fick blåsa i polisens sollningsinstrument. Utandningsprovet gav positivt utslag och mannen fick följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattonykterhet är upprättad
 

Trafikbrott i Stenungsund
Klockan 15:15 på lördagseftermiddagen stoppas en bilist av en polispatrull för kontroll på lv 160 vid Nösnäsmotet i riktning mot centrum. Vid kontrollen visade det sig att mannen som är i 30-årsåldern uppvisat ett falskt körkort för polispatrullen, En anmälan om urkundsförfalskning och olovlig körning upprättades. Det falska körkortet togs i beslag.
 

David Lundqvist från Orust blev Årets kock 2018
David Lundqvist, 33, från Orust vann årets upplaga av Årets kock, SM i professionell matlagning med en ända poäng. I finalen fick han visa hur man klarar momenten under tidspress och stress.
David säger efter finalen "”Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen"
Efter två intensiva finaldagar i köket och dessförinnan prov i teori och råvarukunskap blev det alltså klart att David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden tar hem titeln. 
Vid prisceremonin på söndagskvällen på Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.

Under finalen har finalisterna tävlat i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja.
Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen. Ja ni hör ju, det krävs sin kock för att klara av det.

Två trafikbrott i Stenungsund
Klockan 17:28 på fredagseftermiddagen stoppar en polispatrull en V40 Volvo på Doterödsvägen då man upptäcker att fordonet har körförbud. I fordonet sitter en man i 70-årsåldern. Vid vidare kontroll visar det sig att mannen inte innehar körkort. En anmälannom grov olovlig körning upprättas.
Klockan 15:00  stoppas ett fordon för kontroll i Stora Höga. En ordningsbot skrivs ut

Person påkörd av tåget - allvarligt skadad
Det är stopp i tågtrafiken efter olycka mellan Jörlanda och Kode på fredagseftermiddagen. Tåget var på väg mot Stenungsund när olyckan inträffade vid en järnvägsövergång mellan kommungränserna.
SOS fick in larmet strax innan klockan 15. Enligt de första uppgifterna skall en person blivit påkörd av tåget. Personen blev allvarligt skadad säger polisens presstalesperson Peter Adlersson som ännu inte hade fått in alla uppgifter. Polis och räddningstjänsten är på plats och tågtrafiken är det stopp i mellan Stora Höga och Ytterby. Västtrafik jobbar nu med att ta fram ersättningstrafik.

Vid femtiden meddelande Trafikverket att tågtrafiken är igång igen men med förseningar på sträckan.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:
Kode, Stora Höga, Göteborg, Dingle, Hällevadsholm, Ljungskile, Munkedal, Rabbalshede, Skee, Stenungsund, Svenshögen, Tanum, Uddevalla, Uddevalla Ö, Ytterby, Överby, Strömstad
Texten uppdateras

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 11:04 på fredagen stoppar en polispatrull en bilist på Stenungstorg för kontroll. I fordonet sitter en man i 70-årsåldern som får blåsa i polisens sollningsinstrument som visade positivt utslag. Mannen fick följa med för provtagning. Han är nu misstänkt för rattfylleri

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 21.47 på torsdagskvällen stoppas en bilist på Ucklumsvägen av en polispatrull för kontroll.
Förare är en man i 25-årsåldern som blåser positivt i polisens sollningsinstrument. Han tas med för vidare provtagning på polisstationen och rapporteras för rattfylleri.

Inbrott på SIF-gården i Stenungsund
Under natten till torsdagen drabbades SIF Gården:s träningsanläggning av ett inbrott.
Tjuvarna har brutit sig in i garaget, kallförrådet och i en barack samt försökt ta sig in i huset. Den eller de som utförde inbrottet tog sig in i garaget, kallförrådet och i en barack. De fick med sig lite verktyg och sedan har en bil fått sina däck sönderskurna.
Är det någon som sett eller vet något om detta?
Kontakta då Polisen på 114 14, för händelsen är polisanmäld.
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 08.57 på torsdagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist på länsväg 650 vid Stenunge Föraren som var en man i 75-årsåldern för blåsa i polisens sollningsinstrument som ger positivt utslag. Mannen är nu misstänks för rattfylleri. Han fick följa med för provtagning.

Inbrott i kommunhuset på Orust
Klockan 04:32 på torsdagsmorgonen går larmet från kommunhuset i Henån på Orust.
Först var räddningstjänsten på plats, men då det visade sig att någon kastat en sten genom en ruta överlämnades ärendet till polisen.
Polisens presstalesman Peter Adlersson säger att man ännu inte vet vad som stulits och att detta kommer att kontrolleras av kommunens personal. En anmälan om inbrott/stöld är upprättad

Polisen Stenungsund, Tjörn och Orust informerar
En pågående trend bland ungdomar i området är att filma med GoPro-kameror när det körs med mopeder i trafiken.
Detta är i sig såklart tillåtet men det blir däremot problematiskt när ungdomarna väljer att störa trafiken, göra gester, försvåra omkörningar med mera. Trafiken är ingen lekplats och inte nog med att ungdomarna själva kan skada sig, så kan även med- och/eller gångtrafikanter fara illa.
En olycka har redan inträffat på Tjörn i samband med dessa upptåg och skador på egendom samt person har skett.
Vi hoppas att ni som föräldrar till ungdomar som kör mopeder, informerar era barn om hur viktigt det är att visa hänsyn och ta trafiken på allvar.
Det åligger dig som förälder att se till att ditt barns moped/a-traktor är överstämmande med gällande lagstiftning samt att ljus och skyltar är fungerande och synliga.
Att riskera liv och hälsa för sig själv eller andra i trafiken för ett få till ett klipp i sociala medier, är något som bara kan sluta illa.

Skadegörelse i Stenungsund
Klockan 20:49 inkommer ett samtal från en man på Östra Köpmansgatan i Stenungsund. En okänd person med hund går omkring och slår på fönsterrutor, och gör sönder ett fönster. Inringaren säger till polisen att den okända personen går vidare. Då polisen inte har någon ledig patrull ber man inringaren ringa polisens PKC och göra en anmälan om skadegörelse och ev ofredande.

Två misstänkta för rattfylleri på E6 - Stenungsund
Klockan 20:10 på tisdagskvällen ser en polispatrull en bil bogseras på E6 i riktning norr ut. Man tycker bogseringen går lite vingligt och beslutar sig att stoppa bilarna. I fordonet som kör först och bogserar den bakomvarande bilen sitter en man i 35-årsåldern som visar tecken på att vara påverkad. Polisen beslutar sig att göra en kroppsbesiktning och mannen får också blåsa i polisens sollningsinstrument. Man misstänker att mannen är både drogpåverkad och utandningsprovet gör också utslag. När man kontrollerar den bogserade bilen sitter en kvinna i 30-årsåldern i denna som också visar tecken på att vara påverkad. Bägge tas med för provtagning och är nu misstänkta för både drograttfylleri såsom rattfylleri av alkohol
 

Trafikolycka Orust
En trafikolycka inträffade på tisdagen vid 14:45 Norr om Henån i riktning mot Gåre på lv 160 på Orust.
Två fordon var inblandade i olyckan. En av bilisterna blev påkörd bakifrån av en kvinnlig bilist.. Vid olyckan avvek först den ene bilisten men återvände strax till olycksplatsen. En person var omtumlad och undersöktes på plats av ambulanspersonal. 
Mannen klarar sig utan skador men kvinnan körs till vårdcentralen i Henån för kontroll

Brandlarm för Stenungsund, Tjörn och Lilla Edet ska gå via Göteborg
Redan i oktober ska inkopplingen ske till ledningscentralen för alla brandlarm i Stenungsund, Tjörn och Lilla Edet.
Räddningstjänsten i dessa tre kommuner ska i fortsättningen gå via Räddningstjänsten Storgöteborgs larmcentral i Gårda.
Det här framgår av den delårsrapport som Räddningstjänstförbundet presenterade för kommunstyrelsen i Stenungsund i veckan.
Detta ska enligt planerna införas i slutet av 2019. Räddningstjänstförbundet kommer att ge närmare besked i den frågan i årsrapporten för 2018.
Av räddningstjänstförbundets delårsrapport framgår vidare att förbundet dras med ett underskott. Underskottet beräknas till totalt knappt en miljon men personalkostnaderna ligger på cirka 2 miljoner minus. 

Stängning av järnvägsövergångarna i Stenungsund
Stenungsunds kommun och Trafikverket har lagt stor vikt vid att en lösning med säkerhetshöjande åtgärder vid järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgården snabbt ska vara på plats.
Kommunen arbetar nu med att stängsla in spårområdet och kommer att stänga övergångarna. Trafikverket ansvarar för vald teknisk lösning som ska användas vid avstängningen.
Med anledning av den tragiska olycka som skedde 30 maj, tog Stenungsunds kommun och Trafikverket i somras ett gemensamt beslut om säkerhetshöjande åtgärder för järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgården. Vi lade stor vikt vid att en lösning skulle vara på plats så snabbt som möjligt för att förhindra liknande olyckor i framtiden.
Trafikverket är de som ansvarar och väljer vilka åtgärder och tekniska lösningar som ska användas.
Preliminär tidsplan
Instängslingen av sträckan Nösnäs - Solgården beräknas vara klar under september.
Instängsling av sträckan Solgården - Södra vägen kommer ske 1-14 oktober.
Funktionsutredning kring planfri passage vid Solgårdsdalen
Trafikverket har startat en funktionsutredning av en planfri passage vid läget för Solgårdsdalen. Planering och genomförande av den planfria passagen beräknas ta två år.

Valresultat klart i Stenungsund
Den 9 september 2018 var det val till Riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Länsstyrelsen har räknat rösterna, fördelat mandaten mellan partierna och bestämt vilka som ska sitta i kommunfullmäktige de kommande fyra åren.
Den 9 september 2018 arbetade drygt 130 personer med att ta emot röster i kommunens 16 vallokaler. Så här blev valresultatet och mandatfördelningen i kommunfullmäktige.
Moderaterna 24,96%, 12 mandat

Centerpartiet 6,84%, 3 mandat
Liberalerna 7,16%, 4 mandat
Kristdemokraterna 5,35%, 3 mandat
Socialdemokraterna 27,21%, 14 mandat
Vänsterpartiet 5,19%, 3 mandat
Miljöpartiet 4,08%, 2 mandat
Sverigedemokraterna 13,22%, 7 mandat
Stenungsundspartiet 5,34%, 3 mandat
Generellt är valdeltagandet högt i Stenungsunds kommun. Valdeltagandet i kommunvalet var 87,73% vilket är en ökning med 1,51 procenteheter. I valet till Riksdagen var valdeltagandet 89,9% vilket var en ökning med 1,85 procentenheter.

Fortsätt sparande på vattnet fortsätter på Tjörn
Efter den torra sommaren kommer det att ta tid för grundvattnet att komma ikapp. Därför behöver alla Tjörnbor hjälpas åt att spara på vattnet.
Det är ingen akut kris, men för att vårt dricksvatten ska räcka hela hösten och vintern behöver alla hjälpas åt och spara på vattnet.
Vattnet måste räcka hela vintern
Bevattningsförbudet behövs för att ytvattennivån i vår vattentäkter ska få en chans att öka igen. För att komma upp i samma nivå som i våras, skulle det behöva komma minst 300 mm regn över täktområdet före årsskiftet.
Mat, dryck och hygien
Bevattningsförbudet innebär att du enbart får använda kranvatten till mat, dryck och hygien. Du får till exempel inte vattna med vattenkanna. Om du vill hålla liv i dina krukväxter under tiden det totala bevattningsförbudet råder, är ett tips att spara dusch- eller diskvatten och hälla i vattenkannan.
Tjörnbornas bästa vattensparartips
I samband med bevattningsförbudet uppmanades alla Tjörnbor att komma med sina bästa tips på hur man sparar vatten. Gensvaret blev fantastiskt, med ett hundratal smarta tips. Här är några av era tips om hur man kan spara på vattnet:
Duscha i en balja och använd duschvattnet till att spola i toaletten.
Stäng av vattnet till duschen medan du tvålar in dig.
Vänta inte på att dricksvattnet ska bli kallt, utan häll upp det i en kanna och ställ i kylskåpet.
Tvätta och diska fulla maskiner.
Spola inte varje gång du kissat.

Ny zonindelning i kollektivtrafiken ska snart klubbas i regionen - Kommer att gynna STO-regionen
Från 70 till tre zoner för att förenkla resandet i  kollektivtrafiken. Förslaget som nu går upp i regionfullmäktige kommer att gynna de 37 övriga kommunerna.
Under flera år har Västtrafik och Västra Götalandsregionen arbetat för att minska antalet zoner inom kollektivtrafiken. 

För kranskommuner runt Göteborg finns det vinnare och förlorare. Partille, Mölndal och Öckerö räknas med det nya systemet till röd zon där även Göteborg ingår.

Kungälv däremot ingår i en annan zon tillsammans med Ale, Lerum, Härryda och Kungsbacka. Det gör att det även i fortsättningen blir en resa över två zoner för Kungälvsbor som ska in till Göteborg och med det ingen prissänkning för periodkort i det nya zonsystemet.

De största vinnarna är pendlare inom de 37 övriga kommunerna i Västra Götaland som tillsammans bildar den tredje zonen. Bland dessa 37 finns bland annat Stenungsund, Tjörn och Orust. De 37 kommunerna kommer med den nya indelningen kunna resa betydligt längre än tidigare utan att hamna i en ny zon.

Göteborgs stad lägger dessutom 150 miljoner kronor för att hålla nere priserna i övriga kommuner. Pengarna gick tidigare till att subventionera göteborgarnas periodkort som nu får betala mer.
Kollektivtrafiknämnden föreslår att regionfullmäktige ska godkänna förslaget vid sitt sammanträde den 9 oktober. Ett införande av det nya zonsystemet kan tidigast ske hösten 2020.

Den föreslagna zonindelningen
Röd zon: Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.
Blå zon: Kungälv, Ale, Lerum, Härryda och Kungsbacka.
Grön zon: Resterande 37 kommuner i Västra Götaland.

Mc och bilist i allvarlig trafikolycka i Stenungsund
Klockan 14:45 larmas SOS om en trafikolycka på stora leden (Göteborgsvägen) innan Stenungsunds Torg på måndagen. Olycksplatsen skall vara i höjd med Vårdcentralen. En kvinna i 20-årsåldern skall ligga på marken enligt de första uppgifterna. Hon skall enligt polisen andas och undersöks av ambulanspersonal på plats. Kvinnan kommer troligen att föras till Kungälvs sjukhus för undersökning, okända skador i skrivande stund. Enligt uppgifter från vittnen på plats skall mc:n ligga med hjulen uppåt, Räddningstjänst och ambulanspersonal var snabbt på plats och polis var på väg till olycksplatsen klockan 14:47. Mannen i bilen skall ha klarat sig från skdor. En anmälan om vårdslöshet i trafik upprättas
Texten uppdateras

Polisen träffade folk i Stenungsund inför det nya medborgarlöftet
Allt fler börjar angagera sig för polisens och kommunernas arbete med medborgarlöfte I Stenungsund, detta märkte man på lördagen när polis och kommunfolk träffade befolkningen och ville få in vad man vill att polis och kommun skall göra det kommande året. Vanligaste områden som allmänheten har åsikter om när de träffar polisen är narkotika, ungdomar i riskzonen och trafikfrågor. Många vill också att polisen skall synas mer.

För nästan exakt två år sedan startade polisen arbetet med de första medborgarlöftena som började gälla 1 januari 2017. Precis som då är de två kommunpoliserna Ulf Darell och Carl Besslinger nu ute och träffar allmänheten för att ta emot deras åsikter.

Ett av årets mål går ut på fokusera på ungdomar i riskzonen. Det görs bland annat genom att polisen ska synas mer i miljöer med ungdomar och genomföra minst sex särskilt riktade insatser mot droger och ungdomar i en riskzon. 

Carl Besslinger uppmanar de som kan att komma ut och prata med polisen, samtidigt går det också att skicka in åsikter via polisens hemsida.
26/9 kl 16.00 – 18.00 ICA Kvantum, Stenungsund
27/9 kl 16.00 – 18.00 Svanesund
28/9 kl 16.00 – 18.00 Henån

Epa-traktor stoppad och beslagtagen i Jörlanda - körde i 100 km
En polispatrull låg bakom en Epa-traktor på lv 574 mot Jörlanda vid midnatt till söndagen. Polispatrullen mätte upp en hastighet av 100 km på en Volvo 740. Polispatrullen fick stopp på Epa-traktorn, i fordonet satt en pojke i 15-årsåldern.
Polispatrullen tar fordonet i beslag och kontaktar pojkens mamma som får hämta han på platsen.
Pojken kommer att senare under söndagen kallas till förhör i Stenungsund
En anmälan är upprättad för trafikbrott, hastighetsöverträdelse mm

Tre misstänkt för narkotikabrott och mopedstöld i Stenungsund
Klockan 00:02 natten till söndagen stoppar en polispatrull tre personer på Västergårdsgatan i Stenungsund. En av pojkarna springer från platsen, men två får polisen stopp på.
Pojkarna som är i 15-årsåldern kontrolleras på platsen då de uppträder narkotikapåverkade. På en av pojkarna finner man en mindre mängd narkotika. På platsen finner också en moped man misstänker är stulen. Efter kontroll av mopeden kontaktas ägaren till mopeden som kan komma till platsen och hämta denna. Bägge pojkarna tas med för provtagning och körs hem senare till vårdnadshavare.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott samt innehav av narkotika och stulen moped upprättas

Kvinna skadad i mopedolycka på Orust
Klockan 19.46 på fredagskvällen inträffade en trafikolycka, singel, på Orust. En mopedist som kört omkull på länsväg 160 vid Skåpesundsbron Enligt initiala uppgifter kört omkull och skadat sig i den kraftiga vinden. Polispatrull på väg till olycksplatsen.
Uppdatering kl 20.12 Föraren som var en kvinna i 30-årsåldern körd i ambulans till Kungälvs sjukhus för kontroll

48 fast hittills under veckans fartkontroller i STO-regionen
Under veckan har även haft fartkontroller under den nationella kontrollveckan som slutar på söndag i STO-kommunerna. Målet är att minska antalet döda och skadade. Ressultatet är lite nedslående trotts all information som gått ut inna. Totalt hade 48 personer åkt fast för fortkörning fram fredagen. Fyra av dem körde för fort att de fick körkortet omhändertaget på platsen. 
Sammanställningen för hela Västra Götaland kommer under nästa vecka

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 07:16 på lördagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist på lv 650 vid Spekeröds golfbana för kontroll. Mannen som är född 87 visar tydliga tecken på att vara onykter och får blåsa i polisens sollningsinstrument. Utandningsprovet ger positivt utslag och mannen får följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri har upprättats

Västtrafik säger upp avtal med Kronan för bland annat Stenungsund
Västtrafik väljer att säga upp avtal om serviceresor med trafikföretagen Kronan Grupp och Kronan Transport, Kronan. Orsaken är kvalitetsbrister som har drabbat Västtrafiks kunder i Trestads- och Stenungsundsområdet.
Kronan har sedan 17 juni 2018 haft uppdraget att utföra delar av Västtrafiks serviceresor. Det handlar främst om skolresor, sjukresor samt färdtjänst i Trestadsområdet för kunder som inte har förutsättningar att resa med den allmänna kollektivtrafiken.
Kronan har haft problem ända sedan trafikstarten bland annat med förseningar och uteblivna resor som har drabbat Västtrafiks kunder. Kvalitetsbristerna har resulterat i att såväl kunder som Västtrafiks uppdragsgivare, som är Sektion Sjukresor i Västra Götalandsregionen och kommunerna i området, har lämnat in ett flertal klagomål. Kronan har inte lyckats åtgärda bristerna vilket nu innebär att Västtrafik säger upp 11 av företagets 29 avtal.
- Vi har sagt upp avtalen med Kronan eftersom resorna inte levt upp till de krav vi ställer på våra trafikföretag. Det handlar om omfattande kvalitetsbrister som inte åtgärdats trots upprepade påpekanden. Vi beklagar att vi inte har lyckats komma tillrätta med situationen, och då vår uppgift är att se till våra kunders bästa ser vi nu ingen annan lösning än att säga upp de berörda avtalen, säger Johan Wahn, Affärschef Anropsstyrd Trafik.
De uppsagda avtalen motsvarar drygt 60 fordon som framförallt utgår ifrån Stenungsund, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Göteborg* samt Orust och Tjörn. Redan tidigare har Västtrafik sagt upp ett avtal med Kronan som rör 10 fordon som har kört sjukresor i Göteborg.
För att skapa bästa möjliga förutsättningar för de trafikföretag som ska ta över, sker övergången i samband med höstlovet då det är mindre trafik, vecka 44.
* Västtrafik utför enbart sjukresor i Göteborg, färdtjänstresorna utförs av Göteborg Stad.

Stora Höga Kyokushin Karate arrangerar EM
Stora Höga Kyokushin Karate har tillsammans med två andra klubbar (Landvetter och Ale) blivit utvalda av SKU (Swedish Kyokushin Union) att anordna ”11th Open European Kyokushin Championship 2018”, alltså EM. 
Lite historiskt är det, för första gången anordnas tävlingen i Sverige. Detta sker 6-7 oktober i Lisebergshallen, Göteborg. 
Man kommer att tävla i både kata och kumite (fight). 
Tävlingen är från 14 år och uppåt och Stora Höga har flera deltagare (Emelie, Julia, Moa, Sofia, Elvira, Alice, Hampus och Kevin – kanske har jag missat någon) som på olika sätt har kvalat in för att få delta. 
Det kommer att vara deltagare från bla Spanien, Ukraina, Schweiz, Ungern, Ryssland, Armenien, Belgien, Tyskland och Rumänien. 

Foto: Anette Holmqvist, Skolverket
Foto: Anette Holmqvist, Skolverket

Skolverket filmar på Nösnäsgymnasiet
I tisdags deltog teknikelever, lärare och bibliotekarier i en filminspelning. Det var Skolverket som var här med ett filmteam. Filmen blir en del av det så kallade digitaliseringslyftet.
- Vi blev utvalda för att vi har ett så utbrett samarbete mellan lärare och skolbibliotekarier när det gäller att arbeta med källkritik, så det känns förstås jättekul, säger bibliotekarie Ulrika Wahlström.

Mer specifikt ville Skolverket i det här fallet titta närmare på hur skolor kan fortsätta arbeta med Nyhetsvärderaren. Det är ett massexperiment som ForskarFredag arrangerade förra året, med en uppföljning kring valet i år. Där fick elever titta på nyheterna i sina digitala flöden och bedöma dem källkritiskt. Nösnäsgymnasiet deltog vid båda tillfällena och fortsätter att arbeta med metoden i den vanliga undervisningen. På tisdagens filmade lektion var det elever från teknikprogrammet som deltog.
Det så kallade digitaliseringslyftet är en del av den kompetensutveckling Skolverket erbjuder pedagogisk personal. Förutom djupgående texter finns där även kortare filmer med exempel på hur olika skolor arbetar. I tisdags var det Nösnäsgymnasiets arbete som uppmärksammades. 

Nyanlända räddade sommaren i äldreomsorgen på Tjörn
Fyra killar från Afghanistan har gjort succé på Kvarnbackens trygghetsboende i Rönnäng. Av de 18 feriepraktikanterna på Valåsen var de flesta nyanlända. På Lilldals äldreboende har vuxna praktikanter från Syrien tagit de första stegen mot ett nytt yrke.
– Vi hade inte klarat sommaren utan killarna, säger Lena Gard, enhetschef på Kvarnbackens trygghetsboende.
Varje sommar är det annars en utmaning för äldreomsorgen att få tag på vikarier. Men det hade heller inte fungerat så bra utan den ordinarie personalen på boenden och i hemtjänsten. Förutom att sköta sitt ordinarie arbete har de också ställt upp som handledare och visat vägen för nya medarbetare som kanske aldrig jobbat med omsorg förut.
Ordinarie personal har stöttat
– Det finns flera anledningar till att det gått så bra i sommar. Att vi fick tag på fyra killar från Afghanistan som har gjort ett fantastiskt arbete. Att vi dessutom kunnat stötta upp med fina insatser från två vuxna nyanlända praktikanter. Att min ordinarie personal funnits där och stöttat dem hela sommaren. Och de boende som har varit så nöjda med killarna. Jag har inte fått in ett enda klagomål, säger Lena Gard.
Hon får medhåll av Aida Tegeltija, enhetschef på Tubberödshus äldreboende, som också haft fyra killar från Afghanistan som en extra resurs i sommar.
– De har varit fantastiska, säger Aida Tegeltija.
Feriepraktikanter på Valåsen
Även för den övriga äldreomsorgen på Tjörn har nyanlända varit en välkommen resurs för att klara sommaren. Som till exempel Valåsens äldreboende är ett demensboende med sex avdelningar för dygnetruntvård och en avdelning för daglig verksamhet. Här har 18 ungdomar gjort feriepraktik i olika tre-veckors-perioder.
– Feriepraktikanterna är vår framtida personalförsörjning. Vi hoppas att de ska få en positiv bild av äldreomsorgen och komma tillbaka när de fyllt 18, säger Lena Gilbertsson Thylén, enhetschef på Valåsen.
Feriepraktikanterna får inte själva ha ansvar för något omsorgsarbete. De går bredvid och hjälper till, håller sällskap, går med på promenader och finns till vid måltiderna.
Vuxna nyanlända som gör praktik i äldreomsorgen
Både hemtjänsten och Tjörns äldreboenden deltar alla i kompetensförsörjningsprojektet Syskom Integration Tjörn. Där får vuxna nyanlända en praktikplats samtidigt som de läser sfi och yrkessvenska, med målet att senare kunna jobba i vården. Dessa praktikanter har också varit en extra resurs under sommaren. På Lilldals äldreboende finns till exempel fyra nyanlända från Syrien som gör praktik och går bredvid den ordinarie personalen.
– Jag tycker det här är en framgångssaga. Det är så här kommunen bör arbeta. Det här är framtidens arbetskraft. Nästa sommar bör de här personerna kunna ta eget ansvar och kunna anställas, säger Sara Johansson, enhetschef på Lilldals äldreboende.

Stenungsunds kommun låter större fordon köra på vägarna trotts körförbud
Enligt uppgift till Nyheter4.com har Kommunens "Bokbuss" med en vikt på nästan 16-ton ute på vägarna och rullar i kommunen sedan den 22 augusti, trotts att fordonet haft körförbud. Körförbudet för bokbussen har gällt sedan 2018-06-01, enligt transportstyrelsens register på onsdagskvällen.
Man kan säga att det är mycket oroande och anmärkningsvärt att ett så stort och tungt fordon tillåts rulla ute bland annan trafik med körförbud i över 2,5 månad.
På onsdagseftermiddagen kontrollerade där Nyheter4.com om uppgifterna stämde, med att den var ute i trafik. Vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen sågs vi den rulla in vid Jörlandagården för att senare rulla vidare till Vårdcentralen i Stora Höga klockan 17:00.
Nyheter4.com frågade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg om hur polisen ser på detta med att framföra bokbussen trotts körförbud, och vad följderna kan innebära för Stenungsunds kommun och föraren som körde om de blir stoppade.
-  Detta är allvarligt att en kommun inte sett till att deras ford är kördugligt och inte är ute i trafik på vägnätet när den har körförbud, Detta är under all kritik, det finns en anledning till att fordonet har körförbud. Men framför allt blir det dyrt om bokbussen stoppas i en kontroll, då det är chauffören som är ansvarig för fordonet och att den inte har körförbud.
Vad kan hända?
När det gäller chauffören blir det en ordentlig ordningsbot säger Thomas Fuxborg. När det gäller kommunen kan det bli allvarligare om bussen blir inblandad i en olycka eller kanske en dödsolycka, då blir det vårdslöshet i trafik eftersom kommunen inte sett till att fordonet är trafiksäkert säger Thomas vidare.
Nyheter4.com kontaktade med enhetschefen Inger Thorsen på torsdagsmorgonen om varför bussen tillåts rulla ute på vägarna trotts körförbud.
- Det vet jag inte, men skall genast kontrollera detta och få det åtgärdat. Är det som ni säger är det väldigt olyckligt att den är ute och rullar på vägarna.
 

Köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola i Stenungsund.
Köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola i Stenungsund.

Skogsbackens förskola i Stenungsund - Årets mest hållbara förskola korad på White Guide gala
Köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola i Stenungsund.
Skogsbackens förskola i Stenungsund vann KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang på White Guide Junior-galan i Göteborg på tisdagskvällen.
Vinnarmotiveringen lyder ”Köket är den gröna lungan i en verksamhet som arbetar och tänker som man gjorde förr – och som vi alla kommer att tvingas göra inom en snar framtid. En oerhört viktig förebild för offentliga måltidssverige!”
– Det känns helt fantastiskt att uppmärksammas för det vi gör! Vi försöker lära barnen kärleken till maten och hitta magin i både tillredning och ätande, säger köksmästare Mona Utsten på Skogsbackens förskola.
Utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang delas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior. Syftet är att premiera en skolrestaurang som arbetar framgångsrikt med hållbarhet både på kort och på lång sikt. Skogsbackens förskola är certifierad på den högsta nivån – tre stjärnor*.
– Varje barn är planetskötare och de vet varifrån maten kommer och att man inte ska slänga mat. De lär varandra att ta små portioner men flera gånger, säger Mona Utsten.
– Skogsbackens förskola har ett inspirerande helhetstänk som genomsyras av hållbarhetsfrågorna. White Guide Junior och Senior sätter ljuset på det offentliga köket, höjer kvaliteten och statusen för de som arbetar med den offentliga måltiden. Alla nominerade är i våra ögon vinnare och inspiratörer, tillsammans med White Guide Junior vill vi fortsätta att uppmuntra insatserna och vi ser redan fram emot nästa års upplaga, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.
KRAV-certifieringen inom offentlig sektor växer stadigt och nu är cirka 1 000 förskolor, skolor och äldreboenden  med och bidrar till utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel. Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen:
En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Mer om White Guide Junior på www.whiteguidejunior.com

Teknikcollege Stenungsunds yrkeslärare prisas
I tävlingen ”Årets yrkeslärare” i Västsverige har Nösnäsgymnasiet nominerats till två av tre finalplatser. 
Finalen äger rum den 10 oktober på Svenska mässan i samband med gymnasiedagarna och Future Skills.
De nominerade är:Daniel Eilhoff, yrkeslärare Process (till vänster på bilden) och Ronnie Johansson, yrkeslärare IT (till höger på bilden)   
Återigen har Teknikcollege Stenungsund vid Nösnäsgymnasiet erhållit en fin hedersbetygelse.
-Det är fantastiskt roligt, säger Niclas Brattefors, rektor vid Teknikcollege Stenungsund. Det här visar återigen på vilken hög kvalitet vi har på våra tekniska utbildningar på Nösnäsgymnasiet.  
Finalen äger rum den 10 oktober på Svenska mässan i Göteborg, i samband med gymnasiedagarna och ”Future skills”. Vinnaren utses av SAK-rådet som består av representanter från arbetsmarknadens parter och politiska företrädare i Göteborgsregionen.

Avstängd elev avlägsnades av polis efter olaga hot på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund
Klockan 10:42 på onsdagsförmiddagen får polis ett larm från Nösnäsgymnasiet i Stenungsund om en person man behöver ha hjälp med att avlägsna på gymnasiet efter hot och stök.
Den tidigare och även avstängd eleven är i 18-årsåldern och skall ha hotat någon men det framgår inte i polisrapporten om det är skolpersonal eller en elev uppger polisens presstalesperson Tommy Nyman
När polis anländer tar de uppgifter på pojken och ger eleven order att avlägsna sig från gymnasiet. Polispatrullen upprättar också en anmälan om olaga hot.

Segelbåt sjönk mellan Åstol och Stora Dyrön
En mindre segelbåt sjönk av oklar anledning hade börjat sjunka mellan Åstol och Stora Dyrön, söder om Tjörn och att mannen ombord hamnade i vattnet. Sjöräddningen fick vid vid 13.55 larmet på tisdagen..
Innan Sjöräddningenhan fram till den nödställde hade en annan fritidsbåt plockat upp mannen som låg och flöt i vattnet.
När sjöräddningspersonalen kom fram till platsen kunde de  ta hand om mannen.
Mannen blev därefter körd till Kårevik på Tjörn, där han blev undersökt av ambulanspersonal.
Mannen ska inte ha behövt åka med ambulansen för vidare vård.

Trafikolycka i Stenungsund - Kvinna förd till sjukhus
Klockan 14.53 på tisdagseftermiddagen larmas som polis, ambulans och räddningstjänst larmades om en trafikolycka med trolig personskada i Stenungsund
På Uddevallavägen har en bilist kört in i ett träd mitt i en rondell vid Stenungsunds pendeltågsstation. Det var fyra personer som färdades i bilen. Föraren klarade sig utan skador men en kvinna som åkte med i bilen är förd till Kungälvs sjukhus med oklara skador. Olyckan orsakade köer på Uddevallavägen och Göteborgsvägen men vid 15.30-tiden hade bilen bärgats som stod mitt i rondellen. 

Skadegörelse och ofredande i Stora Höga - Polisen behöver din hjälp
Vi söker nu information från allmänheten kring de skadegörelser samt ofredanden som under en tid har drabbat Stora Höga. Detta är en prioriterad fråga för oss och därför uppskattar vi alla former av upplysningar kring dessa händelser.
Hör av dig till 114 14 för att lämna uppgifter som kan hjälpa Polisen att få tag i möjlig gärningsman/gärningsmän. 
Du kan också besöka vår station på Västanvindsgatan 4 i Stenungssund och prata med någon av våra medarbetare. Våra öppettider är måndag 12:00-19:00 samt 09:00-15:00 övriga dagar.
Tack på förhand!

Räddningstjänsten fann bil övergiven efter trafikolycka på Orust
Vid 19:20 fick räddningstjänst, polis och ambulans larm om en trafikolycka på länsväg 770 mellan Vräland och Tegneby, men när räddningstänsten kom fram var bilen övergiven säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg på tisdagsmorgonen.
– Vi vet inte vad som har hänt eller om någon är skadad, ärendet är nu överlänat till polisen som skall söka bilägare och förare berättar Thomas Fuxborg.
 

Stenungsundshem vandrar för ökad trygghet
Med jämna mellanrum går Stenungsundshems personal trygghetsvandringar i bostadsområdena, ett område i taget. Vi gör det tillsammans med hyresgästföreningen och representanter från Stenungsunds kommun. Föreningar i området, räddningstjänst och polis är också med till och från. På vandringarna försöker vi ta reda på om de boende upplever otrygghet vid vissa platser utomhus- och i så fall var.
-Många gånger är det saker vi kan åtgärda ganska snabbt, berättar Stenungsundshems förvaltare Mats Samuelsson. Det kan vara att förbättra eller förändra belysning på vissa stråk, införa rörelsestyrd belysning nära entréer, beskära buskar till mindre storlek eller i vissa fall ta bort dem, fortsätter han.
När vi identifierat konkreta "trygghetshinder" kan vi sedan jobba på med själva upplevelsen. Våra gårdsfikor - för att träffa och lära känna sina grannar och umgås i den egna närmiljön, är ett bra sätt att öka känslan av trivsel och trygghet.
På måndag den 17 september är det dags för höstens första trygghetsvandring på Hasselbacken - i bostadsområdena Kristineberg, Alfredsberg och Hällebäck.

Läsarbild: Andreas Lönnroth
Läsarbild: Andreas Lönnroth

Trafikolycka E6 - Stenungsund
Klockan 09.10 på måndagsmorgonen larmas SOS om en lastbil som har vält på E6, strax norr om Stora Högamotet, i södergående riktning.
Inga personskador uppkom. Ett körfält öppet under räddningsarbetet.
Kl. 10.00 hade lastbilen bärgats och trafiken flyter som vanligt. Då det skvätt upp jord på vägbanan finns risk för halka. Vägverket har informerats.
 

Nu kommer kocken med maten på Tjörn
På Centralköket i Häggvallskolan tillagar kockarna omkring 600 Tjörnlådor varje vecka. Sedan februari i år är det kockarna själva som kör ut Tjörnlådor till vårdtagarna.
– Att få möta matgästen och få möjlighet att ha en direkt dialog om maten ger mig inspiration i arbetet, säger Johan Ekblad.
 – Det ger variation i mitt arbete och det är roligt att kunna säga att det är jag som lagat maten, säger Marie Strömbom som jobbat på centralköket i drygt 20 år.
Kockarna Johan och Marie står i köket och rullar köttbullar till veckans Tjörnlådor. Tjörnlådan är en komplett måltidslösning för personer som beviljats att få mat hemlevererad. En av dem som får mat hemlevererad av Tjörns Måltids AB är Märta Svensson.

När Johan knackar på hemma hos Märta möts han av ett varmt mottagande.
– Vad är det för matlådor som levereras i dag? undrar Märta.
– Idag har vi bland annat Havets wallenbergare med potatismos och citronsås.
Märta började med matleverans efter att hon brutit armen i januari.
– Utan Tjörnlådorna hade det nog mest blivit smörgås och kaffe, säger Märta och skrattar.
Varierad meny
Matlådorna är lätta att värma i mikron och hon tycker om variationen. Menyn innehåller både välkända och nya smaker.
– Det gör att jag har provat maträtter jag annars inte skulle ha gjort, samtidigt som jag kan välja rätter jag känner igen.
Tjörns Måltids AB har fått uppdraget att köra ut Tjörnlådorna till vårdtagare. Tidigare gjordes detta av hemtjänsten.
– Vi ser uppdraget som ett led i kommunens mål om en effektiv, professionell och tillgänglig service samtidigt som det är utvecklande för våra kockar och frigör tid för hemtjänstens personal, säger Solbritt Törnqvist, VD på Tjörns Måltids AB.

Trafikolyckor på Orust och Stenungsund
Klockan 19.46 på söndagskvällen inträffade en singelolycka på länsväg 178 i Tegneby på Orust, föraren ska ha väjt för en älg och kört i diket. Fyra personer förs till sjukhus, skador oklart.

Klockan 22.03 på söndagskvällen inträffade en singel i Stenungsund
I Ödsmål, på E6 i norrgående riktning En bil körde då av vägen. Tre personer har förts till Kungälvs sjukhus med okända skador 

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 00:00 natten till söndagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 vid Nösnäsmotet i Stenungsund.
I fordonet sitter en kvinna som visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad. Kvinnan som är född 1973 tas med för provtagning.
En anmälan om drograttfylleri upprättas.
 

Butiksstöld x 2 på COOP Extra i Stenungsund
Klockan 13:08 på fredagseftermiddagen kontaktas polis angående en butiksstöld på COOP Extra på Stenungstorg om att en ung pojke blev påkommen för snatteri i butiken. Under tiden polispatrull var på plats grep väktare ytterligare en ung person som plockat på sig varor utan att betala. Polispatrullen kontaktade ungdommarnas vårdnadshavare och man upprättade en anmälan om ringa stöld. Den ena var inte straffmyndig vilket gör att ärendet lämnas över till sociala myndigheter.
 

Trafikolycka i Stenungsund
Klockan 17.57 får SOS ett larm om en trafikolycka på Industrivägen i höjd med Munkeröds industriområde i riktning mot E6 där två bilar har kolliderat.
Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till platsen där man finner ett av fordonet liggande på taket i diket.
Två personer ska ha varit inblandade i olyckan och skall enligt polisen ha klarat sig från skador.
En av bilisterna rapporteras för att ej ha respekterat väjningsplikten.

Tyck till om medborgarlöften i STO-regionen
Vad tycker du att polisen ska fokusera på i Stenungsund, Tjörn och Orust? Välkommen att tycka till i årets medborgardialoger.
Vi vill gärna veta vad som är viktigt för att du ska känna dig trygg där du bor. Kom och träffa representanter från polisen och kommunen.
Här kan du träffa oss:
Stenungsund

21/9 kl 10-12, Nösnäsgymnasiet
22/9 kl 10-12, Stenungstorg Centrum
26/9 kl 16-18, Ica Kvantum

Tjörn och Orust
14/9 kl 16-18, Ica Nordeviks, Skärhamn
15/9 kl 11-13, Almö Livs, Myggenäs
27/9 kl 16-18, Svanesund
28/9 kl 16-18, Henån

Svara via enkät
Du kan också välja att lämna dina svar via en enkät. Du kan besvara enkäten fram till den 31 oktober.
Besvara enkät
Läs om tidigare medborgarlöfteLäs om medborgarlöfte på www.polisen.se

Moped stulen medans ägaren åt på hamburgerrestaurang
På torsdagskvällen vid 21:48 får polisen ett samtal om att en moped stulits då den stått utanför Mc Donald´s vid Stenunge Allé. Då ägaren ätit färdigt på hamburgerrestaurangen och kom ut efter en stund, upptäckte denna att mopeden blivet stulen.
– När han kommer ut ungefär en halvtimme senare är mopeden borta. Ingen verkar ha sett något eller veta var den tagit vägen, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Polis var på plats och tog upp en anmälan om stöld

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 17:20 på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Hantverksgatan i Stenungsund. Bilens förare, visar tydliga tecken på att vara påverkad av narkotika och han medtogs sedan för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylla är upprättad
 

Stenungsunds hamnkapten Thomas Alexandersson har slutat
Efter 28 som Hamnkapten i Stenungsunds kommuns hamn lämnar nu Thomas Alexandersson sin tjänst efter att Stenungsunds kommun polisanmält Thomas Alexandersson. En polisanmälan som polisen lagt ned. 
- Jag är besviken på både kommunen och min närmsta chef Mattias Mossberg som skött saken riktigt dåligt.
Anledningen till kommunens polisanmälan skall ha varit att Alexandersson anklagades för att ha tagit upp sin egen båt med den inhyrda kranföretaget som kommunen hyrt in för upptagning.
Då företaget som utförde lyftet av båten inte kunde fakturera Alexandersson själv och då beslutade han sig för att betalde kostnaden för upptagningen med egna pengar på kommunens kortterminal inne i hamnkontoret.
- Jag har gjort rätt för mig och har inte fuskat. Den internutredning som gjorts hade en hel del brister och obesvarade frågor, jag är besviken på kommunens ansvariga.

I fredags förra veckan beslutade sig Thomas Alexandersson att säga upp sig under ett möte med kommunen, den fackliga organisationen Vision och hans jurist efter att ha varit arbetsbefriad under två månader.
Stenungsunds kommunen kom då överens med Alexandersson om ett avgångsvederlag.
Alexandersson slutade formellt i tisdags (denna vecka)

- Det verkar som om man vill göra sig av med mig för att jag sagt ifrån till min chef Mattias Mossberg om hans dåliga ledarskap och att man inte utrett följderna av en ny omorganisation som försämrade för båtägarna som utnyttjar Stenungsunds hamn och bryggor genom att flytta in hela den administrativa avdelningen från hamnkontoret, in till Stenungsunds Arena.
- Dessutom har jag framfört till flera ansvariga i kommunen, om hur mycket dyrare den administrativa handläggningen blir efter att man sagt upp två halvtidsanställda i hamnkontoret och ersatt deras arbete med en person med mycket högre lön och till sämre resultat, både ekonomiskt, personalmässigt och för båtägarna vi hyr ut båtplatserna till.
- Båtägare och kommunen kommer nu att få se hur mycket dyrare både underhåll, inköp med mera kommer att bli.
- Man vill ha bort kunskap och kompetens som kan hota de tjänstemän som anställts med dålig kompetens, och som har dålig erfarenhet av att leda en organisation. Det är så över hela kommunen numera säger Alexandersson.
- Nu vill jag bara glömma Stenungsunds kommun och ägna mig åt annant, bland annat inom båtbranschen. Jag hade tänkt jobba vidare till 67, men så länge blev det nu inte.
 

Trafikolycka smitning i Stenungsund
Två personbilar har kolliderat vid Jörlandamotet klockan 1450 på tisdagen. Efter kollisionen försvann de personer som åkte i den ena bilen från platsen. En person i den andra bilen körd i ambulans till sjukhuset i Kungälv för kontroll. Båda bilarna bärgade från platsen. Polisen har sökt de personer som gående försvann från olycksplatsen men inte hittat dessa. Anmälan om smitning från trafikolycka.

Trafikolycka i centrala Stenungsund
Två bilister krockade vid Nösnäsmotet på lördagseftermiddagen.
En av de inblandade fordonet hamnade i diket efter kollisionen.
Polis och ambulans kallades till platsen. Enligt uppgift från platsen skall ingen av de personer som färdades i de två bilarna skadats allvarligt och omhändertogs av ambulanspersonal på platsen Det rådde begränsad framkomlighet under räddnings och bärgningsarbetat 

Butiksstöld på Strandvägen i Stenungsund
Under lördagen ringer personal från Presenthörna på Strandvägen till polisen. Man uppger att man ser en kvinna stjäla inne i butiken. Polisen ber personalen avvakta tills de går ut ur butiken för att klargöra om det är en stöld. När kvinnan i 54-årsåldern går ut ur butiken stoppas kvinnan och där man finner stöldgods från butiken i en plastpåse kvinnan har. Polisen kontaktas åter.
Polis anländer identifierar man kvinnan, eftersom stölden har ett varde på under 1 000 kronor grips inte kvinnan utan polispatrullen skriver en anmälan om misstänkt ringa stöld.

Vapenbrott och brukandeförbud på utländskt fordon på Tjörn
På lv 723 i Kållekärr stoppar en polispatrull en bilist på lördagen för kontroll. Fordonet är en polskregistrerat fordon som har brukandeförbud. Under kontrollen finner polispatrullen även ett vapen som man tar i beslag. Ingen gripen. En anmälan om vapenbrott samt brukande förbud upprättas.

Misshandel i Stenungsund - en gripen
Klockan 01:59 natten till lördagen kontaktas polis av en pojke i 17-årsåldern som berättar att han varit på en fest i en lada som ligger
i Ödsmål. Där skall han ha misshandlats av tre personer.

En polispatrull sänds hem till pojkens bostad. Man ser att pojken har fått flera skador i ansiktet av en misshandel men behöver inte uppsöka sjukhus.Tillsammans med pojkens föräldrar åker polisen till festplatsen och håller förhör säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Den misshandlade pojken kan peka ut två av de tre gärningsmännen, men den tredje personen är okänd för pojken. Någon har även skadat pojkens moped, men okänt vem som utfört skadegörelsen.. Efter att polisen avslutat på plats och upprättat en anmälan om misshandel och skadegörelse lämnar man festplatsen.
En stund senare finner polispatrullen en av de misstänkta och griper denna. Men personen är så berusad att polispatrullen måste begära ambulans. Personen förs till Kungälvs sjukhus för vård och kan inte förhöras. Detta görs troligen under lördagen när han nyktrat till.
Personens föräldrar är kontaktade av polis.

Inbrott i idrottshall vid Stenungsundsskolan
Tidigt på lördagsmorgonen vid 05.15 kontaktar en inringare polisen om ett pågående inbrott i Stenungsund. Vittnet uppger att denna ser två personer som krossar någon ruta till gamla idrottshallen intill Stenungskolan och tar sin in. Vittne ser också efter en stund hur de springer från platsen. Okänt om de fick med sig något. Ingen gripen för inbrottet

Räddningstjänsten i Stenungsund stoppade eldning av uthus
Under fredagen på ett larm om brand, ett förråd hade börjat brinna. Räddningstjänsten såg allvaret, åkte dit och började släcka. Men arbetet uppskattades inte av fastighetsägaren - som själv startat branden. Totalt larmades 9 brandmän i tre fordon. Eftersom det vart ett åskoväder under fredagen fanns risken att ett åsknedslag startat en brand. När man hittade elden visade det sig att det brann i ett förråd. 
Mannen ville elda ner det lilla huset och startade en diskussion med räddningstjänsten. Men räddningstjänsten var av en annan uppfattning och släckte.
Polis larmades också till platsen, där de pratade med mannen som eldat. Vad polisen rubricerar händelsen som är nu oklart. 

Valnämndens svar på medborgerlig samlings debattartikel ”Demokrati på (o)lika villkor”
Medborgerlig samlings påstående om att valnämnden har distribuerat Stenungsundspartiets valsedlar är felaktigt. Valnämnden i Stenungsunds kommun har inte distribuerat Stenungsundspartiets valsedlar till platser där man kan rösta. Valnämnden har beslutat att bara distribuera de valsedlar som enligt vallagen måste finnas i vallokalerna.
 
Enligt vallagen ska valnämnden se till att det på alla ställen där du kan rösta finns blanka valsedlar och partivalsedlar för alla partier som har fått minst 1 procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen. Valnämnden ska enligt lagen också se till att partivalsedlar för de partier som är representerade i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige finns i alla vallokaler. Partivalsedlar för partier som uppfyller dessa kriterier levereras från statliga myndigheter till kommunen. Partier som inte uppfyller kriterierna, eller som vill ha sina namnvalsedlar utlagda, ska själva lämna över valsedlarna till röstmottagarna i de olika vallokalerna. Det är inte möjligt för något parti att lämna valsedlar till kommunen för vidaredistribution, varken under förtidsröstningen eller inför valdagen.  

Eftersom Stenungsundspartiet inte har fått mer än 1 procent i något av de senaste två riksdagsvalen, eller finns representerat i kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige, måste partiet själv lämna valsedlar till de platser där man kan rösta. Detsamma gäller Medborgerlig samling.

Ann Christensen (S)
Valnämndens ordförande
Marcus Starcke
Kanslichef

Misstänkt vapen taget i beslag i Stenungsund
Klockan  23:46 på torsdagskvällen kontaktas polis av en person som uppger att man hittat ett vapen i ett skinnfodral på en parkering uppe på Hasselbackevägen i centrala Stenungsund.
Polis anländer och omhändertar det misstänkta vapnet som man nu skall sända på teknisk undersökning. Ingen gripen

Kvinna misshandlad på Orust
Klockan 19:39 på torsdagskvällen kontaktas polis av en inringare som funnet en kvinna svårt misshandlad vid en butik på Korsvägen i Varekil.
En okänd person skall enligt kvinnan som bryter på svenska ha uppgett för polis som anlände till platsen. En ambulans beställs för att köra kvinnan till Näl för kontroll
En anmälan om misshandel upprättas av polisen. Ingen gripen, men polisen har misstankar om att det varit någon uppgörelse om insamlade pengar mellan kvinnan och en man

DEKRA öppnar ny besiktningsstation i Stenungsund
Idag har DEKRA 53 stycken besiktningsstationer runtom i Sverige.
Företaget växer och öppnar ytterligare på 12 orter där manö ppnar helt nya besiktningsstationer. Hedemora, Stenungsund och Avesta läggs bland annat till på listan. Som följd av nyetableringarna söker man även fler medarbetare!

DEKRA:s station i Stenungsund öppnar exempelvis upp i ett område som utvecklas och växer.
DEKRA Bilbesiktning i Stenungsund - Stenunge väg 23

- De nya etableringarna är en del i vår expansion i Sverige. Den långsiktiga planen är att ha minst 100 stationer i drift och täcka merparten av Sveriges större städer. För att göra detta behöver vi även rekrytera duktiga medarbetare och erbjuda enkla sätt för kunden att besikta sitt fordon, säger Jan Martinsson, VD på DEKRA Bilbesiktning i Sverige.
Nedan finner ni en lista över deras bekräftade nyetableringar: 
Stenungsund
Karlskoga
Växjö
Avesta
Falköping
Solna
Halmstad
Örebro
Falkenberg
Vara
Hedemora
Umeå
Stationerna kommer att ha bra öppettider och det finns möjlighet till både tidsbokning och drop-in.
Nu behöver företaget kunniga medarbetare som vill vara med och utveckla besiktningstjänsterna på samtliga orter. Är du certifierad besiktningstekniker eller en person med fordonsintresse kan vi erbjuda dig betald utbildning, gör gärna en öppen ansökan om du inte hittar någon passande tjänst på vår hemsida.

Trafiksäkrare busshållplats vid Nösnäsvallen
Hållplatsen vid Nösnäsvallen ska byggas om och göras mer trafiksäker. Under tiden hållplatsen byggs om kommer busshållplatsen tillfälligt att flyttas.
Arbetet kommer att starta under vecka 36 och pågå i cirka fyra veckor.
Under tiden arbetet pågår kommer det tidvis bli besvärligt att ta sig förbi arbetsplatsen
Läs mer om arbetet under Kommunala gatuprojekt

Singelolycka på Orust
På torsdagseftermiddagen vid 15:30 körde en personbil av vägen på lv 178  vid infarten till Månsemyr i Ellös - Orust.
Enligt polisen är det en personbil som ska ha kört av vägen.
När polis och räddningstjänst kom till platsen kunde man konstatera att bilföraren mådde bra och var utanför bilen. Föraren hade sladdat av vägen och trafiken på platsen påverkades inte.
En förbipasserande som hade sett det olyckan larmade SOS

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 11:57 på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Gärdesvägen i  centrala Stenungsund för kontroll
Föraren får blåsa i polisens sollningsinstrument och blåser föraren positivtl. Mannen får följa med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad. 

Man dömd till böter - Hotade journalist i STO-området via Facebook
En man hotade i oktober förra året hotat en journalist i STO-området på Facebook  skriver lokaltidningen i Stenungsund. Mannen i 40-årsåldern hotade journalisten, och ska bland annat ha skrivit via Facebook:
”Du har orsakat förluster på 250 000 kronor den senaste månaden på grund av dina artiklar, hur gör vi upp?”.Mannen antydde också att han skulle besöka journalisten i dennes hem.
Mannen har i polisförhör erkänt sig skyldig och Uddevalla tingsrätten fällde mannen för olaga hot. och dagsböter på totalt 3.500 kronor.

Nytt parti i Stenungsund protesterar mot olikabehandling inför valet
Man menar att Stenungsunds kommun inte har demokrati på (o)lika villkor enligt ett brev till Nyheter4.com, så här menar man att det går till:

"Valnämnden i Stenungsund har tagit beslut att Stenungsundspartiet ska få sin valsedelsdistribution skött av kommunen. Som medlemmar av ett annat nytt parti ställer vi oss frågande till varför detta parti särbehandlas gentemot övriga nya partier som ställer upp i kommunalvalet? För att finna orsaken till detta valde vi att titta på vilka som beslutat om detta. I valnämnden sitter bl.a. ledamot Kjell Stahre (fd KD) samt ersättare Gunnar Pettersson (fd KD) som nu båda ställer upp i valet för Stenungsundspartiet. Utan att behöva vara speciellt konspiratoriskt lagd kan man fundera på om det är tal om jäv samt positiv särbehandling av egna partiet? Hur motiverar valnämnden detta beslut?
Nicklas Ljungholm Suppleant i partistyrelsen samt kandidat till kommunfullmäktige Medborgerlig Samling Göran Newberg Kandidat till kommunfullmäktige Medborgerlig Samling Marcus Rise Orf. Medborgerlig Samling Väst Medborgerlig Samling"

Man kommer att åtalas misstänkt för grovt rattfylleri på E6
Det var på tisdagen som en polispatrull stoppade föraren som körde på E6 i höjd med Jörlanda klockan 09.54.
Föraren som var en man i blåste i polisens sållningsinstrument och visade 0,87 milligram per liter vilket motsvara en promillehalt på 1,74. ( Läs tidigare artikel här )
I lastbilen hittade polispatrullen också alkohol och föraren fick följa patrullen med till polisstationen. I polisförhör har mannen erkänt brottet och berättat att han kvällen innan har varit på en stor fest med sina kollegor, men att han inte känt sig påverkad på morgonen när han skulle ut och köra.
Mannen kommer att åtalas misstänkt för grovt rattfylleri

Man åtalas efter dödsolycka vid Spekeröds kyrka
Det var efter en gudstjänst i början av året vid Spekeröds kyrka som en äldre man skulle köra från parkeringen i början av året.
Mannen körde då på en kvinna i 70-årsåldern som senare avled till följd av skadorna. Nu åtalas mannen i Uddevalla tingsrätt misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.
Flera vittnen har berättat ipolisförhör om hur bilen kom körande i hög fart på parkeringen när kvinnan skulle gå över vägen och då blev påkörd av bilisten. 
När polis kom på plats blåste negativt i polisens sollningsinstrument. I polisförhär erkänner mannen brott och har själv i förhör sagt att han försökte stanna bilen när han såg att fyra personer kom gående längre fram, men att han inte hittade bromsen.
I senare förhör berättar han att bilen rullade på väldigt fort och att han inte hann tänka och att han i efterhand tror att hans fot måste hamnat under bromspedalen och att det var därför han inte kunde bromsa.

Anmälare följde tjuvar på Orust
Klockan 10:31 på onsdagsförmiddagen får polisen ett samta från en inringare angående en stöld av bilbatterier på Stillingsöns Bil på Högelidsvägen i Henån på Orust.
Inringaren uppger för polisen att man förföljer en vit skåpbil som de stulna batterierna lastats in i. Inringaren uppger att färden går mot Stenungsund och fordonet man förföljer är en vit skåpbil.
Man uppger också att hastigheten nu är så hög att man valt att avsluta förföljandet.
Den vita skåpbilen är utlarmad av polis och eftersöks, ingen gripen i skrivande stund.
 

Falska rykten förekommer om Buskärs detaljplan på Tjörn
Det förekommer falska rykten på sociala medier angående detaljplanen för Buskär i Skärhamn.
Här kommer fakta: Alla rutiner kring arbetet med detaljplaner har följts och Tjörns kommun har fått betalt för alla sina kostnader. Kommunen har beställt och betalt en geoteknisk utredning. Kostnaden har därefter fakturerats exploatören. Det som står i plankostnadsavtalet (som skrivs innan detaljplanearbetet påbörjas) har följts.

Vill du ha fakta om vad som händer i Tjörns kommun? Du är välkommen att vända dig till Tjörns kundcenter på www.tjorn.se/fraga tel 0304-60 10 10 epost tjorns.kundcenter@tjorn.se eller Tjörns kommuns sida på Facebook.Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Valsedlar fattades i vallokal i Stenungsund
Det har inkommet till Nyheter4.com att valsedlar till vissa partier har saknats i Kommunhusets vallokal i Stenungsund. Först efter påpekande skall valsedlar tagets fram.
Hantering av valsedlar - så fungerar det.
Enligt vallagen måste det finnas vissa valsedlar i alla vallokaler. Det är valsedlar med bara partinamnet för de partier som har fått minst 1 procent av rösterna i något av de senaste två valen eller som har representation i kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige.
Alla andra partier som är anmälda till valet får lämna sina valsedlar med eller utan namnlista till vallokalen. Röstmottagarna ska då ställa upp valsedlarna i ett valsedelställ i en ordning som valnämnden har bestämt.
Påfyllning av valsedlar
Röstmottagarna fyller på valsedlar från partier som har lämnat valsedlar. Röstmottagarna bevakar däremot inte om lagret av valsedlar som partierna själva har lämnat håller på att ta slut. Det måste partierna själva göra.

Misstänkt rattfylleri E6 i Stenungsund
På E6 i höjd med Jörlanda stoppas en lastbilschaufför för kontroll av en polispatrull klockan 09.54 på tisdagen. Chauffören blåser positivt i polisens sållningsinstrument och får följa med förprovtagning.

Förare till A-traktor åtalas för att ha somnat under körning
Det var i juli i somras som olyckan med en inträffade med en A-traktor på lv 160 i höjd med Vräland på Orust. Föraren ska enligt åtalet ha somnat vid ratten och tappadt  kontrollen över fordonet och  körde in i en vägportal.
Föraren åtalas nu för vårdslöshet i trafik i Uddevalla tingsrätt och för olovlig körning eftersom A-traktorn gjorts om till en personbil vilken personen inte hade rätt att köra.
Föraren ska ha erkännet i polisförhör, vårdslöshet i trafik men nekar till olovlig körning.

Dags att söka Tjörnpengen
Tjörnpengen är en summa på 50 000 kr per år som är till för att skapa bra saker för unga av unga på Tjörn. Sista ansökan för Tjörnpengen är den 30 september. Ansökningsformulär
Vad är Tjörnpengen?
Tjörnpengen består av 50 000 kr per år som är till för att skapa bra saker för unga av unga på Tjörn. Det är en del av ungdomsdialog som är ett forum för ungdomsinflytande i kommunen.
Pengarna kan sökas för att skapa aktiviteter eller projekt som till exempel läger, konserter, föreläsningar, sportevent eller vad ni kan komma på och vill göra.
Vem kan söka?
Du som bor på Tjörn och är 12–18 år.
Vad krävs för att få söka?
Bidraget kan sökas av en eller flera ungdomar
Det du söker bidrag för ska rikta sig till alla inom målgruppen
Aktiviteten/projektet måste vara drogfritt
Aktiviteten/projektet måste grunda sig i demokratiska värderingar och ska vara icke diskriminerande.
Var med och besluta om pengarna!
Vad pengarna ska gå till bestäms av ungdomsdialogmötet den 9 oktober på Delta i Skärhamn kl 18.00.
På mötet ska också frågor och förslag att förberedas till ett möte med politiker senare i höst (preliminärt den 23 oktober).

Marijuanaplantor funna på Tjörn
Klockan 10:24 på måndagsförmiddagen kontaktas polisen av en person som funnit Marijuanaplantor ute i naturen intill Tuvesätt i Rönäng på Tjörn.
En polispatrull sändes till platsen och grävde upp plantorna och tpg dessa i beslag. Ingen gripen

Drunkningsolycka kungsviken
På måndagsmorgonen fick Nyheter4.com följande mejl som vi i sin helhet återger här:
"Ang kroppen som påträffades i kungsviken under lördagen så försökte min vän som är anhörig till den funna att få hjälp utav polis med sökandet efter sin far under hela lördagen. Han blev nonchalerad utav polis och ringde mig för att få hjälp med att dyka i hamnen då han befarade de värsta. Räddningstjänsten kom inte till platsen förens vi fann kroppen under en brygga i hamnbassängen. Detta är ju under all kritik och rent ut sagt förjävligt! 
Att polisen inte kan bekräfta att anmälan om den försvunna mannen är svagt och lögnaktigt! 
När vi väl fann kroppen så fanns det helt plötsligt resurser och Räddningstjänsten var snabbt på plats".

Tidigare artikel >>>
Avliden man hittad vid Kungsviken, Henån på Orust
På lördagseftermiddagen vid 16.30-tiden kom ett larm till räddningstjänsten från småbåtshamnen i Kungsviken på Orust om att en kropp påträffats  i hamnbassängen. .
Räddningstjänsten tillsammans med polis och ambulans kördetill platsen.
Identiteten på den döde mannen är ännu inte fastställd enligt Polisen.
Inget tyder på att det inte är något brott bakom.
Det finns uppgifter om att mannen skulle vara anmäld försvunnen, men det kan polisen inte bekräfta.

Avliden man hittad vid Kungsviken, Henån på Orust
På lördagseftermiddagen vid 16.30-tiden kom ett larm till räddningstjänsten från småbåtshamnen i Kungsviken på Orust om att en kropp påträffats  i hamnbassängen. .
Räddningstjänsten tillsammans med polis och ambulans kördetill platsen.
Identiteten på den döde mannen är ännu inte fastställd enligt Polisen.
Inget tyder på att det inte är något brott bakom.
Det finns uppgifter om att mannen skulle vara anmäld försvunnen, men det kan polisen inte bekräfta.
 

Man funnen död i Stenungsund
En man har anträffats livlös vid en fyrhjuling strax före klockan 08:00 på lördagsmorgonen i Groland - Spekeröd. Mannen skall enligt  uppgifter kört iväg med fyrhjulingen sent på fredagskvällen.
För närvarande är det oklart vad som har hänt. Polis, räddningstjänst och ambulans kallas till platsen. Mannen som är i 55-årsåldern är avliden. Anhöriga har underrättats.

Hallernaleden i Stenungsund stängs helt eller delvis 4-7 september
Från och med tisdag 4 september till och med fredag 7 september kommer Hallernaleden helt eller delvis stängas av för fjärrvärmedragning.
Under avstängningarna ta istället den östra infarten på Hallernaleden inte den västra. Följ orange skyltning. Det finns även orangea informationsskyltar med detaljerade tider uppsatta vid korsningen Ucklumsvägen / Hallernaleden samt vid Nösnäsvallens hållplats.

Avstängd gångväg tvingar gående att ta sig via Hogia
På måndagen den 23 juli fick Stenungsunds kommun beskedet av Förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet om att stänga järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgårdsdalen, efter att  ha vunnit laga kraft efter att flera dödsolyckor inträffat.
Men övergången vid Solgårsdalen har ändå varit öppet hela tiden. Men om ca två veckor skall det inte gå att ta sig över där.
Att den varit öppen hela tiden beror på att man befarade att folk skulle tas i över spåret på andra platser tills man kan stänga övergången helt säger Kommunstyrelsens ordförande
Bo Pettersson (S) till Nyheter4.com på torsdagen

Det var under tisdagen nedmonteringen av det stor staketet började mellan Nösnäsövergången och Solgårdsdalen.
Kommunstyrelsens ordförande Bo Pettersson (S) kunde inte säga varför det tagets ned redan, eftersom det nya permanenta staketet skall sättas upp om ca två veckor.

En ny märklig avspärrning har nu redan gjorts, trotts att det är om ca två veckor arbetet med det nya staketet skall munteras upp
Gående och cyklar vid Nösnäsövergången hänvisas nu att ta sig genom Hogia och över deras parkeringen för att sedan ta sig via gång och cykelbanan till Nösnäs badplats, och sedan vidare in till Stenungsund.
När Nyheter4.com passerade avstängningen var det inte många som brydde sig om denna och gick runt avspärrningen för att slippa ta sig in till Stenungsund via Hogia.
Från motsatta hållet i från centrala Stenungsund hänvisas gående och cyklister samma väg, men därifrån har man möjlighet ta sig över den järnvägsövergången vid avspärrningen

S-politiker i Stenungsund spred lögner om både M och SD 
På en Facebook-sida med ett påhittat socialdemokratiskt ungdomsförbund spreds lögner om både M och SD i veckan.
En socialdemokrat kommunalpolitiker i Stenungsund som var en av sidans administratörer uppmanas nu att avgå, rapporter Aftonbladet.
Administratöreren sitter i Stenungssunds kommunfullmäktige och står också med på kommunlistan inför valet 2018. Förbundet finns inte meddelar både Socialdemokraterna och SSU.
Facebook-sidan ”Socialdemokraternas arabiska ungdomsförbund” skrev bland annat att SD och M ville stänga ner muslimska begravningsplatser och dra in medborgarskap för invandrare som kommit till Sverige efter 1970.
Politikern i Stenungsund har nu dragit tillbaka sin kandidatur 

Se Aftonbladets tv-nyheter här >>>

Så här skriver Socialdemokraterna i Stenungsund på sin Facebooksida
Under veckan har det framkommit att flera socialdemokratiska företrädare runt om i landet delat felaktiga påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna på Facebook. Nu har det framkommit att även en av våra medlemmar i Socialdemokraterna Stenungsund har delat det meddelandet.
Vi vill naturligtvis ha en valrörelse fri från lögner och felaktiga påståenden och i första hand föra fram vad det är vi går till val på. Vad vi behöver och vill ha är en ärlig och juste debatt mellan partierna som tydliggör skillnaderna mellan oss som bygger på fakta. Medlemmen har tagit bort inlägget och sidan det låg på och beklagar djupt det som skett. 
”Det var inte min mening att sprida felaktigheter. Jag har stängt sidan och tagit bort inlägget. Jag meddelade redan i somras att jag ville lämna mina uppdrag och idag har jag lämnat in en formell avsägelse” säger medlemmen.
Medlemmen har alltså inte kvar några förtroendeuppdrag inom Socialdemokraterna, och har även dragit tillbaka sin kandidatur till höstens val.

Skadegörelse - krossade ruta på restaurang i Stora Höga
Klockan 20:45 på onsdagskvällen kallas polisen till gamla Tempohuset där det numera ligger en restaurang. En man har krossat en ruta och stryker omkring runt byggnaden. Inringaren misstänker att den äldre mannen är påverkad av  något och att restaurangägaren vet vem mannen är. En polispatrull anländer och omhändertar mannen som får följa med. En anmälan om skadegörelse är upprättad

Misstänkt drograttfull förare på Orust 
Klockan 17:55 ser en polipatrull em bilist som uppträder konstigt på Lv160 i Henån på Orust. Vid kontrollen vsar mannen tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen beslutar att ta med sig mannen för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylla är upprättad
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 14:01 på onsdagseftermiddagen en bilist i centrum av Stenungsund för kontroll. Kvinnan uppträder berusat och är i 30-årsåldern.  Kvinnan blåste positivt i polisens sållningsinstrument. Kvinnan tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt rattonykterhet är upprättad

Under trafiksäkerhetsveckan åkte 41 fast för fortkörning i STO-området
Trafiksäkerhetsveckor är ett återkommande nationellt arbete som polisen genomför och som Nyheter4.com tidigare skrivet om.

Under vecka 34, var det fokus på hastigheten i samband med skolstarten och enomförde  flertal kontroller utanför skolor och förskolor där hastigheten oftast är begränsad till 30 kilometer i timmen.
Det kom att visade det sig att det var en hel del bilförare som hade svårt att lätta pågaspedalen occh hålla sig till hastighetsbegränsningen, 41 personer rappoterades för hastighetsöverträdelser.
Två av dessa 41 var MC-förare. och fyra anmälningar om narkotikabrott.

Även under onsdagen har polisen i Stenungsund haft en fra timmar lång kontroll på bland annat gamla E6. Ressultatet är ännu inte klart efter dessa kontroller.

I Kungälv/Ale fick polisen möjlighet att upprätta hastighetskontroller bland annat på 
Starrkärrsvägen, Kongahällagatan, vid Kareby och Tunge skola samt Fontinvägen.
Totalt resulterade detta i ca 20 stycken ordningsbot för hastighetsöverträdelse, en rapport om misstänkt rattfylleri under påverkan av alkohol och en rapport om misstänkt rattfylleri under narkotikapåverkan.

Många kommunala maktskiften under mandatperioden - Även i Stenungsund
I mer än var fjärde kommun har det gjorts förändringar i styret sedan valresultatet stod klart för fyra år sedan. Det visar en kartläggning som SVT gjort.
I 23 kommuner har styret förändrats så att man helt bytt block. En av kommunerna är Stenungsund.
När rösterna från valet 2014 var räknade stod det klart att de fyra allianspartierna tillsammans fått 19 av fullmäktiges 41 mandat i Stenungsund. S, MP och V hade tillsammans 18 mandat och Sverigedemokraterna 4 mandat.
Ändå är det sedan drygt ett år tillbaka socialdemokraten Bo Pettersson som är kommunstyrelsens ordförande, trots att det rödgröna blocket alltså inte fick flest röster.
– Vi fick ju såklart många röster, men någon majoritet var det inte, nej, säger Bo Pettersson (S) till SVT. 

Att styret av en kommun skiftar över blockgränserna är inte helt ovanligt visar SVT:s kartläggning. Och Stenungsund är bara en av 23 kommuner i Sverige där det hänt under den senaste mandatperioden.
Orsakerna kan såklart variera. I Stenungsund ledde osämja inom Moderaterna till att sex ledamöter hoppade av och att alliansen till sist fick gå i opposition. Tillsammans med de avhoppade moderatpolitikerna kunde de rödgröna istället bilda majoritet.

I årets valrörelse kampanjar allianspartierna var för sig.
– Jag får förstås frågor om en röst på Centerpartiet är en röst på Moderaterna eller på Socialdemokraterna, säger Linda-Maria Hermansson (C) till SVT, som numera är oppositionsråd i Stenungsund.
– Och jag kan ju bara svara att det är en röst på just Centerpartiet. Efter valet blir det sedan vår uppgift att få ihop en bra majoritet.

Inte långt kvar till inflyttning av flerbostadshus och villor i Getskär
Ett stenkast från havet, ligger området Saltängen där Dorome Mark just nu håller på att färdigställer de första flerbostadshusen med 16 lägenheter och skall stå klara i slutet av året.

Brf Ängsliljan som den kommer att heta,  är första etappen i området, består av fyra flerbostadshus med totalt 16 bostadsrätter. Lägenheterna har en öppen planlösning mellan vardagsrum och matplats med stora fönsterytor från två håll. Lägenheterna på det övre planet får stor balkong i sydvästläge och lägenheterna i markplan får en bekväm uteplats i samma väderstreck.
2 rum och kök om 62 kvm – 4 st
3 rum och kök om 74 kvm – 8 st
4 rum och kök om 86 kvm – 4 st
På gården ligger förrådsbyggnader och parkeringar i nära anslutning till lägenheterna. Alla lägenheter har egna ingångar från husens gavelsidor. Flerbostadshusen är byggda i trä och har en fasad av både liggande och stående träpanel i en naturnära brungrå kulör

Villorna
När de gäller villorna kommer 4 och 4 byggas åt gången och släppas efter hand. Den första villan för visning kommer att stå klart i februari då sugna köpare kommer att kunna titta in för att få en överblick av villorna.

Kvarteret består av 16 villor – 5 enplanshus och 11 tvåplanshus. Alla är byggda i trä med fasader av liggande trä i en vacker naturgrå nyans och med tak av sedum. Husen har rejäla altaner i söder- eller västerläge, carport och ett utvändigt förråd.
Enplanshusen har en boyta om ca 95 kvm fördelad på tre sovrum och ett vardagsrum som knyts ihop med kök och matplats i en öppen planlösning. Stora fönsterpartier från två håll. Från kök och vardagsrum finns det två utgångar till altan och trädgård.

Tvåplanshusen rymmer fem rum och kök på totalt ca 127 kvm. Även här möts du av en öppen planlösning och fönsterpartier med ljusinsläpp. På entréplanet finns kök, matplats och vardagsrum den självklara platsen för gemenskap, och härifrån tar du också steget ut på altanen.
En trappa upp hittar du den mer privata delen av huset med tre sovrum, ett allrum och badrum.
Tillträde blir under hela 2019
När dessa två etapperna är klara påbörjas nästa etapp som gäller 40 bostadsrätter.

Började med misstänkt stöldförsök och slutade med narkotikabrott på Stenungstorg
Klockan 17:03 på tisdagen kontaktas polis angående tre personer i 18-25-årsåldern som personal stoppat för varustöld i klädbutiken 58 grader nord på Köpmansgatan på Stenungstorg.
​​​​​​​När polis kommer till butiken uppdagas det att personerna försökt stjäla en mössa och gömt den vid utgången. När polis kontrollerar de tre pojkarna visar en av dem tecken på att vara narkotikapåverkad. Denna person är i 20-årsåldern och tas med för provtagning.
Ingen rapport upprättad för stöld då mössan inte hade hunnit tas ur butiken. 

Två trafikbrott i Stenungsund
Klockan 15:26 på tisdagen stoppas en förare vid hållplatsen vid gymnasiet på Ucklumsvägen och får en ordningsbot. (oklart för vad i skrivande stund)
Klockan 16:37 är det dags för samma polispatrull då de stoppar en bilist på Kaprifolvägen i Stenungsund. Vid kontrollen visar det sig att föraren inget körkort innehar. Pojken är född 1996 och rapporteras för olovlig körning

Fordon utsatt för skadegörelse på E6
Klockan 14:16 på tisdagen ringer en man från sin bil på E6 norr ut.
15 minuter tidigare hade han passerat bron som leder till Jörlanda och fått ett föremål i sin framruta. Föraren stannade men kunde inte se någon på bron över E6 En anmälan om skadegörelse är upprättad
Det är bara en vecka sedan en annan bilist fick en sten i taket då denna skulle in till Stenungsunds centrum och passerade gångbron vid vårdcentralen.
 

Bilist körde av vägen ut till kolhättan i Ödsmål
En förare körde av vägen efter Ödsmålsrondellen i riktning ut mot färjan på tisdagsmorgonen strax för klockan 06.
Det var en singelolycka. Bolen körde av vägen och ner för en slänt och hamnade neri i diket. Föraren behövde aldrig följa med ambulansen till sjukhus.
Olyckan orsakade trafikpåverkan i morgontrafiken då räddningstjänsten använde delar av körbanan.

Illustration: Riksbyggen
Illustration: Riksbyggen

Riksbyggen tar över hyresrättsprojekt i Getskär och bygger 74 nya hyresrätter
Riksbyggen köper Bygg-Fasts andel i tre hyresrättsprojekt som sammanlagt omfattar 330 hyresrätter i pågående produktion. Projekten finns i Stenungsund, Nyköping och i Haninge.
De tre bostadsprojekten har initierats av Bygg-Fast och utvecklats av Riksbyggen och Bygg-Fast tillsammans. Projekten har byggstartats i gemensamma bolag där Riksbyggen nu köper Bygg-Fasts del:

I Stenungsund och på Getskärs gamla husvagnsförenings yta skall nu 74 hyresrätter byggas om allt går enligt planerna. På tisdagen gick överklagandetiden ut, nu skall projekter vinna laga kraft, säger Eva Gran projektledare på Riksbyggen till Nyheter4.com.
Eva säger vidare att man påbörja upphandling av entreprenör omgående. Och löper alltväl kan man sätta spaden strax innan jul.
De 74 lägenheter och gatan får namnet Fiskare Karlssons gård nummer 1-6. 
Planerna är att området skall bestå av sex huskroppar. I varje huskropp skall 12-14 lägenheter byggas. Samtliga lägenheter får balkong eller uteplats. De flesta lägenheterna kommer att bestå av ettor och tvårumslägenheter och dessa kommer att ha en egen gemensamhetstvättstuga, men även några treor och fyror kommer också att byggas . De största lägenheterna kommer att bli ca 90 kvadratmeter. Det kommer också att finnas stora ytar av grönområde.
Husens beklädnad kommer att bestå av tr, blå-grå till färgen och ha grått taktegel. Varje lägenhet kommer att utrustas med Bredband 100/100 indraget. Man skall också försöka hålla hyrorna så låga som möjligt, ettorna kan hamna strx under 6.000 kr/månad och då ingår fjärvärme från Stenungsunds energi.

Trafikolycka mitt på Källöbron mellan Tjörn och Stenungsund
En trafikolycka inträffade på tisdagsmorgonen mitt på Källöbron. Larmet kom till SOS klockan 08.29.
Det var tre personbilar som har kolliderat. Skadeläget oklart
Ambulans, räddningstjänst och polis sändes fram till platsen. Olyckan påverkade trafiken stort under morgontrafiken.
Uppdatering kl 08:40. Inga personskador enligt räddningstjänsten

Två åtalas för misshandel på Stockens camping
Männen som står åtalade är en far och son som är i 60-årsåldern respektive 30-årsåldern efter en misshandel inne på restaurangen på Stockens camping 2016. 
De var på restaurangen för att äta i mitten av juli 2016. De ska enligt åtalet ha gett sig på ägaren som driver restaurangen och hans dotter efter de varit missnöjda med maten som de hade beställt.
De ska ha uppträtt aggressivt mot personalen under kvällen, uppger målsägande i förhör.
Senare på kvällen, strax innan stängningsdags ska bråket fortsatt efter att restaurangägaren tröttnat och bett sonen att lämna restaurangen.
Plötsligt kommer ytterligare två personer från sällskapet fram och höll fast restaurangägaren medans sonen slog flera slag. Restaurangpersonal på plats lyckades få bort sonen från restaurangägaren.
Efter sonens misshandeln komer pappan åter in på restaurangen.
Restaurangägarens dottern ber då att pappan och hans son ska gå därifrån.
Pappan ska då ha måttat flera slag med mot henne med öppen handflata, men missade då flickan fått upp händerna och kunde skydda sitt ansikte. .
Restaurangägarens näsa skadades, och frakturer på två revben.
I åtalet yrkar restaurangägaren på skadestånd för förstörda glasögon med 5 000 kronor.
Fadern och sonen står nu åtalade för misshandel vid Uddevalla tingsrätt. Bägge de åtalade förnekar misshandel

STO-regionens skolor får ta del av miljoner från Skolverket
För att stötta skolorna i sitt arbete med att öka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskola bidrar staten under 2019 med 3,5 miljarder kronor. Nu har Skolverket beslutat hur mycket pengar varje kommun och ansvarig för fristående skola kan begära ut nästa år.
- Det är mycket viktigt att alla barn och elever får en likvärdig utbildning. Nu har vi möjlighet att stötta skolorna i det arbetet genom att fördela en betydligt större summa pengar än tidigare, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

Så här ser fördelningen ut i STO-regionen
Stenungsunds kommun: 7 196 643 kronor
Tjörns kommun: 3 726 870
Orust kommun: 3 562 446 kronor
Stenungsunds Montessori Ekonomiska förening: 273 120 kronor

Elevantal och socioekonomisk bakgrund avgörande
För att få del av statsbidraget för en likvärdig skola måste kommunerna eller de ansvariga för fristående skolor ta fram en plan för sina insatser. Hur mycket pengar varje huvudman kan få i bidrag beror på elevantalet och elevernas socioekonomiska bakgrund utifrån ett index som Statistiska centralbyrån (SCB) sammanställer. SCB:s modell utgår bland annat från vårdnadshavarnas utbildning och inkomst.
- Kommuner och ansvariga för fristående skolor avgör själva vilka insatser de vill satsa på inom ramen för likvärdighet och kunskapsutveckling. Det kan handla om att höja kvalitén på elevhälsoarbetet, att anställa lärarassistenter så att lärarnas tid och kompetens används till mer undervisning eller att utveckla mottagandet av nyanlända. Men det finns också många andra viktiga områden, säger Andreas Spång.

Likvärdig skola
Att skolan ska vara likvärdig slås fast i skollagen. Skolan ska kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar.     
Den totala summan för motsvarande statsbidrag 2018 uppgick till en miljard kronor.

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 22:14 på söndagskvällen får polisen ett samtal från en förälder i centrala Stenungsund som berättar att barnet är narkotikapåverkad och har har hittat mer narkotika i hemmet.
En polispatrull åker till bostaden och finner barnet i övre tonåren narkotikapåverka. Polispatrullen beslutar sig för att göra en kroppsbesiktning och  husrannsakan och finner en mindre mängd narkotika. Man beslutar sig också för att gripa personen och ta med denna för provtagning och kroppsbesiktning.
Personen är nu misstänkt för innehav och påverkan av narkotika

Succé för Stenungsunds Motorshow
Det är första året motorshowen anordnas. Men vilken succé för ansvarig arrangör Rasmus Fridell och hans personal som jobbade hela natten för att bli klar då de första bilarna rullade in tidigt på söndagsmorgonen.
Stenungsunds Motorshow fyllde stora parkeringen och nästan hela grusplanen vid Stenungsunds Arena. Allt från bilar, mc och mopeder och utställare. Närmare 270 stycken totalt.
Även räddningstjänsten var på plats och demonstrerade "säker uttagning" där man live klippte upp ett biltak på ett fordon för att säkert kunna ta ut förare och passagerare.
50 barn och familjer til sjuka barn (Min Stora Dag) närvarade och fick ge pris till sin egen favoritbil.
Därefter var det prisutdelning till de mest populära fordonen som besökarna röstat fram.
Meningen var att eventet skulle öppna klockan 11:00 på söndagen, men redan vid 10:30 började folk strömma till vid insläppet. Detta har pågått under hela dagen, nästan fram till stängning vid 17-tiden.
Och vilket väder man fick, strålande sol och knappt någon vind...och plötsligt kom en hagelskur från ingen stans, men allt var igång efter ca 15 minuter.
Efter en sådan här toppendag ser man redan nu fram till nästa års Stenungsunds Motorshow
För er som inte hade möjlighet att besöka eventet finns här lite bilder att njuta av. Succé är bara ordet.

Stenungsundshem varnar sina hyrestagare för falsk brandvarnar-koll
Stenungsundshem har fått flera samtal om att någon, som uppger sig komma från Stenungsundshem, ringer hem till hyresgäster för att meddela att de kommer för att kontrollera deras brandvarnare. Det är INTE Stenungsundshem som ringer eftersom vi inte utför kontroller av brandvarnare. Vi ber alla hyresgäster vara vaksamma och inte lämna ut uppgifter om när man är hemma eller annat

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund - Man både kröp och gick på vägbana
Klockan 07:24 på söndagsmorgonen kontaktar flera personer polisen om att en man både kryper och vinglar om vart annat fram på vägbanan på Stenunge Allé i riktning mot Ödsmål.
En polispatrull sänds ut och hittar mannen krypandes på vägbanan. Man gör en kroppskontroll av mannen som är i 40-årsåldern och finner en mindre mängd narkotika. Mannen tas med för provtagning och får övernatta i polisens förvar i Uddevalla
En anmälan om misstänkt narkotikabrott och narkotika för eget bruk upprättas.

Allmänhetens invigning fyllde Stenungsunds Arena
På lördagen var det dags för invigningen av Stenungsunds Arenas nya bygge. Mängder av folk hade letat sig ner till den stora invigningen.
Dagen började vid 10.00 med högtidlig invigning som gästas av Annika Strandhäll, socialminister. Därefter blir det prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och rundvandring.
Stenungsund Arena är en plats för alla åldrar och många olika intressen. Man ska kunna äta, träna och umgås under ordnade eller spontana former. Under Stenungsund Arenas tak kommer det finnas simhall, ishall, idrottshall, gym, bastu, bowling, café, restaurang och lokaler för föreningsaktiviteter. 
Redan i början på juli öppnade den nya simhallen för allmänheten. I samband med det öppnade även den nya huvudentrén.
På plats under dagen finns föreningar som berättar om sina verksamheter, en massa prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och fika. Det fanns även möjlighet att gå en guidad rundvandring i huset. 

Misstänkt narkotikabrott på hotell Stenungsbaden
Vid 01:30, natten till lördagen omhändertar vaktena på nattklubben en person i 45-årsåldern då denne upptrött stökigt och provoserande mot göster och personal. Hotellet larmar polis som beslutar sig för att omhänderta personen. Polisen gör en kroppsbesikningoch beslutar sig att ta med personen för provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott är upprättad
 

Lena Philipsson lika het som låtarna på Stenungsbaden
På fredagskvällen i uppklarnande väder fanns ca 2500 förväntningsfulla personer på plats klockan 20:00 när Lena Philipsson intog Stenungsbadens utomhusscen vid inloppet till Stenungsund
Lika het som låtarna levererade Lena Philipsson sina låtar till publiken som såg ut att stormtrivas.
Under nästan två timmar levererade hon både nya låtar som gamla välkända låtar till publikens förtjusning, som inte var sena med att sjunga med. Ni som inte var på plats missade något förträffligt och oförglömligt...

Hamnchefen i Stenungsund arbetsbefriad - Kommunen anser att han är illojal

Hamnchefen Thomas Alexandersson i Stenungsund, har stängts av och har varit arbetsbefriad med full lön i snart en och en halv månad. Stenungsund Kommun ansett att han varit illojal mot Kommunen och har dessutom polisanmält Alexandersson för försök till bedrägeri, .
Alexandersson hade taget upp sin båt med hjälp av Kynningsrud i kommunens hamn.

-  Jag bad Kynningsrud att ställa fakturan till mig personligen, men företaget menade att de inte kunde detta i sitt system. Jag gick då in på hamnkontoret och betalade hela beloppet med mitt privata kort på kortterminalen som finns inne på hamnkontoret, det har jag vittnen på säger Alexandersson.

Källa till Nyheter4,com säger att polisutredningen med stor sannolikhet kommer att läggas ned då polisen inte anser det finns bevis till bedrägeri, eftersom Alexandersson betalt och gjort rätt för sig.

Thomas Alexandersson själv anser att det hela hänger ihop med att han uttalat sig i fler artiklar gällande hamnpersonal som sades upp och påtalade att det blev mångdubbelt dyrare med den tjänstemannen som ersatt de uppsagda som hade lönebidrag.
Han har också kritiserat den nya omorganisationen öppet till sin chef Mattias Mossberg.
Alexandersson anser inte den administrativa delen skall ligga i Stenungsunds Arena utan i hamnen där båtfolket har sina båtar.

Många båtägare står på Alexanderssons sida och håller med om att verksamheten skall finnas där båtarna finns. Det finns redan båtägare som sagt upp sina båtplatser i protest och som stöd för Alexandersson.

Flera båtägare som Nyheter4.com talat med anser att Alexandersson skött hamnen klanderfritt i närmare 15-20 år och är samtidigt väldigt kritiska mot kommunens sett att behandla Alexandersson på.
Dessutom anser man att den nya administrativa personen inte varit nåbar under större delen av sommaren. Man har blivit ombedda att återkomma efter dennes semester i slutet av augusti, eller sända ett mejl.
- Man bedriver väl inte hamnverksamheten på vintern säger en upprörd båtägare till Nyheter4.com.

Även facket Vision är kritiskt till kommunens agerande och är väldigt förvånad över kommunens agerande mot Alexandersson.
Alexanderson själv anser att kommunen vill sätta munkavle på honom och hotar mig därför med avsked säger han vidare.
I den nya organisationen skall man tydligen inte få framföra kritik på ett konstruktivt sätt som till min chef Mattias Mossberg i Stenungsunds Arena.

- Jag vidhåller att den omorganisation som skett innebär stora bekymmer och inte fungerat och har varit till stor nackdel för våra kunder - båtägarna som hyr båtplats i kommunens hamn.
Man skulle aldrig flyttat över hamnfrågorna till Stenungsunds Arena säger Alexandersson.

Den 7 september skall parterna åter träffas och Thomas Alexandersson har sedan en tid tillbaka anlitat en arbetsrättsjurist till hjälp och kommunen skall då få förklara sig om det finns giltigt underlag för en avstängning med arbetsbefrielse.

Dags för medborgarundersökning i Stenungsund
Kommunenvill veta vad du som medborgare tycker om Stenungsunds kommun? Under september och oktober genomför kommunen en medborgarsundersökning.
Medborgarundersökningen görs av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Stenungsunds kommun.
Med start den 23 augusti skickas ett informationsbrev och inlogg till webbenkäten ut till dig som ingår i urvalsgruppen. Enkäten skickas ut i pappersformat i början av september.
1200 personer i Stenungsund i åldrana 18-84 kommer få erbjudande om att besvara enkäten.
Läs mer information om medborgarundersökningen

Rekordresultat för kommunerna 
STO-regionens kommunresultat 

Rekordvinst för kommunkoncernerna – igen. Starka resultat i en stor mängd kommuner och kommunala bolagsvinster på 16 miljarder bidrog till den nya rekordnivån på 40 miljarder. Det visar Dagens Samhälles analys av de kommunala boksluten 2017.

För STO-regionen ser det ut så här:
Stenungsund: 94,6 miljoner / per invånare 3.607 kr
Tjörn: 32,6 miljoner / per invånare 2065 kr
Orust: 45:4 miljoner / per invånare 3.004

Samtliga kommuner i sverige finner du här >>>

Stora vinster i kommun-Sverige hänger ofta på storstäderna och deras kundstarka bolag. Men i år har hela 246 kommunkoncerner gjort resultat över tumregeln om 2 procents överskott.
– Det är en jämnare fördelning på överskotten än vi ibland sett, och det stärker sektorn. Resultaten tyder på att man generellt har en ganska sund verksamhet i bolagen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom hos  Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Överskotten kommer väl till pass. Kommunerna och deras bolag investerar rekordstort just nu och kommer att göra så i flera år framöver. Välfärden byggs ut och om, och trots rekordvinster växer samtidigt låneskulden i kommunkoncernerna.
De största överskotten finns hos Stockholm, Göteborg, Gällivare och Linköping. Bland dem som gick mest back märks Vallentuna, Berg, Hofors och Borås.

Kvinna misstänkt för drograttfylleri. efter trafikolycka på Almöbron
Tidigt på onsdagsmorgonen körde en kvinna körde in i broräcket på Almöbron vilket föranledde långa köer i morgontrafiken. .
Klockan var 05.28 då polis, ambulans och räddningstjänst larmades om singelolyckan. Polis på plats kunde konstatera att kvinnan var drogpåverkad. Kvinnan kördes med i ambulans för kontroll.
Vid klockan 06.00 hade all räddningspersonal lämnat platsen efter att fordonet hade bärgats men köerna dröjde kvar i över en timma.
En anmälan om misstänkt vårdslöshet i trafik och drograttfylleri är nu upprättad

Grov olovlig körning på Orust
Klockan 20:13 på tisdagskvällen stoppas en bilist efter att ha framfört sitt fordon vingligt över vägen.
i höjd med Bräckan i Ellös av en polispatrull. Mannen visar tydliga tecken på att vara påverkad. Mannen som är i 50-årsåldern får följa med för provtagning och kroppskontroll. Mannen har tidigare stoppats för att ha kört påverkad. Därför upprättar polispatrullen en anmälan om grov olovlig körning
 

Frisersalong i Stenungsund utsatt för inbrott och stöld
Klockan 02:22 natten till tisdagen utlöser larmet på salong Coquette på Uppegårdsvägen i Stenungsund
Vaktbolaget ser i sin övervakningskamera tre män i svarta träningsbyxor med vita revärer, mörka Hoodtröjor och mörka Adidasskor med vita ränder ta sig ut genom salongens entré säger polisens presstalesperson Hans Lippens. På plats kan man konstatera att personerna stulit kassan, okänt hur mycket. Polis söker i närområdet men finner inga personer som stämmer in på signalementet. Ingen gripen men en anmälan om inbrott/stöld är upprättad.

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 20.24 på måndagskvällen stoppar en polispatrull en bilist i Tuvesvik på Orust. Föraren blåser positivt i polisens sollningsinstrument, varför denne får följa med för provtagning En anmälan skrivs om misstänkt rattfylleri.

Föremål kastades av ungdomar från gångbro i Stenungsund
På måndagseftermiddagen vid 14:40 utsattes en bilist för skadegörelse, ett föremål (troligen en sten) kastades från gångbron vid vårdcentralen i centrala Stenungsund av två ungdomar i 12-13-årsåldern.
Bilisten hade tur i oturen, átt stenen träffade taket och inte framrutan. Bilen fick en redig bula i taket enligt uppgift. En polisanmälan är upprättad

Dags att inviga Stenungsund Arena
Under festliga former bjuder Stenungsunds kommun in allmänheten till invigningen av Stenungsund Arena lördagen den 25 augusti.
Dagen börjar vid 10.00 med högtidlig invigning som gästas av Annika Strandhäll, socialminister. Därefter blir det prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och rundvandring.

Stenungsund Arena är en plats för alla åldrar och många olika intressen. Man ska kunna äta, träna och umgås under ordnade eller spontana former. Under Stenungsund Arenas tak kommer det finnas simhall, ishall, idrottshall, gym, bastu, bowling, café, restaurang och lokaler för föreningsaktiviteter. 
Redan i början på juli öppnade den nya simhallen för allmänheten. I samband med det öppnade även den nya huvudentrén.
Klockan 10.00 öppnas dörrarna och Stenungsund Arena gästas av Annika Strandhäll, socialminister under invigningsceremonin. På plats under dagen finns föreningar som berättar om sina verksamheter, en massa prova-på, uppvisningar, musikunderhållning och fika. Det finns även möjlighet att gå en guidad rundvandring i huset. 

Datum: Lördagen den 25 augusti
Tid: 10.00-15.00
Adress: Nösnäsvägen 2, Stenungsund (bredvid Nösnäsgymnasiet)

Viltolycka smitning i Stenungsund
Klockan 21:15 på lördagskvällen inkom ett samtal angående ett dött rådjur vid Skälhagen i Ödsmål.
Den bilist som kråckat med rådjuret har avviket från platsen utan att kontakta polis eller märkt ut platsen.
En anmälan om smitning är upprättad och rådjuret omhändertaget av markägare

Två män gripna - snortade narkotika på Stenungsbaden
Klockan 19:03 på lördagskvällen kontaktas polis av hotellets vakter. Man uppger att man gripet två män då de just skulle snorta misstänkt narkotika vid ett bord när vakterna kom förbi.
Polis anländer och håller förhär med de två männen som är födda 1974 0ch 1971. Man gör också en kroppsbesiktning och finner en mindre mängd narkotika hos en av männen. De bägge tas med för provtagning. En av personerna misstänks nu misstänkt för narkotik eget bruk och den andre mannen misstänks för eget bruk och innehav av narkotika

Ko räddades ur lera på Orust
Räddningstjänsten på Orust fick på  fredagskvällen vid 18:30 ett larm om en ko som höll på att sjunka ner i en gammal bäck i Henån.
När larmet kom vid halv sju var det nästan bara huvudet på kon som fortfarande var över ytan. Räddningstjänsten var snabbt på plats efter larmet. Med skyffla och spadar började 15 personer försöka rädda kon.
Vid halv åtta hade räddningstjänsten börjat sätta band under kon.
Efter ungefär en halvtimme gav räddningsarbetet arbete resultat och kon kom upp. Därefter kunde den springa hem och återförenas med sin kalv.

Här kan du göra förtidsröstning på Tjörn
Söndag 9 september allmänna val till riksdag, kommun och landsting. Förtidsröstningen börjar den 22 augusti och pågår till och med valdagen.
Röstkort
Röstkorten skickas ut 16–22 augusti. På röstkortet står en plats där du kan förtidsrösta och din vallokal på valdagen.
Tider och lokaler
Förtidsröstning
Förtidsröstningen för riksdag, landsting och kommun börjar den 22 augusti och pågår till och med valdagen den 9 september. På nästa sida ser du tider och platser du kan förtidsrösta i Tjörns kommun. Du kan förtidsrösta var som helst i Sverige, där förtidsröstning finns. Ta med röstkort och legitimation.
Tider och lokaler
Valdistrikt
Åstol och Dyrön ingår numera i Rönnängs valdistrikt. Vallokal är Rönnängs skola. Förtidsrösta kan du även göra på Dyrön och Åstol, se tider för förtidsröstning på nästa sida. I Klövedals valdistrikt är vallokalen flyttad till Klövedals församlingshem.
 
Har du frågor om valet?
Kontakta valadministrationen via mejl val@tjorn.se
Från 20 augusti kan du även ringa 0304-60 13 00.

Man åtalas för att ha gjort inbrott i bil på Tuvesvik, Gullholmen
En man i 30-årsåldern åtalas för en stöld som skedde i november 2016, på Tuvesvik, Gullholmen.
Mannen misstänks ha gjort inbrott i en personbil som tillhörde ett företag, och ur den stulit en arbetsjacka och ungefär 30 liter bensin, sammanlagt värt omkring 1 400 kronor. Mannen har erkänt brottet.
Han står redan åtalad för andra brott. Bland annat för grov vårdslöshet i trafik under en polisjakt i juni förra året och för att ha smitit från en olycka i Stenungsund i juli i fjol, där han berusad och utan körkort körde i hög hastighet och var nära att köra på såväl djur som andra människor.

Trafikolycka i Stenungsund - Flera skadade
En trafikolycka inträffade på länsväg 650, gamla E6 vid Grössbacke på onsdagen strax före klockan 14. Olyckan inträffade i höjd med betongtrafiken strax efter Grösebacke där en bilist körde in bakifrån på en stillastånde bil säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.
Det blev helt stopp i trafiken under räddningsarbetet där tre personer skall ha skadats. Två personer kördes med ambulans till Kungälvs sjukhus. Den tredje personen kunde köras till Stenungsunds vårdcentral för kontroll.

Sju ställen du kan förtidsrösta på Orust
Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Du som får rösta i dessa val får ditt röstkort med posten.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Du som har rösträtt får ditt röstkort med posten i augusti. På röstkortet står vilka val du har rösträtt till samt namn, adress och öppettider till din vallokal.
När du ska förtidsrösta eller rösta på valdagen tar du med ditt röstkort. Om du inte har fått ditt röstkort eller tappat det kan du beställa ett dublettkort hos kommunen.

Förtidsrösta på Orust
Mellan den 22 augusti och 9 september kan du förtidsrösta. Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår till och med valdagen.
Du kan förtidsrösta i sju lokaler i kommunen. En av dem är kommunhuset, som kommer att vara öppet alla dagar i veckan från 08:00 till 20:00.
Du kan även förtidsrösta via din lantbrevbärare.
Henån, kommunhuset
Måndag till söndag, klockan 08:00-20:00
Ellös bibliotek
Onsdag och fredag, klockan 10:00-14:00.
Tisdag och torsdag, klockan 14:00-19:00.
Varekils bibliotek
Onsdag klockan 14:00-19:00.
Tisdag och torsdag klockan 12:00-16:00.
Svanesunds bibliotek
Tisdag och torsdag, klockan 12:00-19:00.
Onsdagar den 22 augusti, 29 augusti och 5 september, klockan 12:00-15:00.
Fredagar den 24 augusti, 31 augusti och 7 september, klockan 12:00-14:00.
Gullholmens bibliotek
Lördagar den 25 augusti, 1 september och 8 september, klockan 10:30-12:30.
Käringön, Matboden
Måndag till fredag, klockan 14:00-16:00.
Mollösund, Tempo
Onsdag till fredag, klockan 12:00-18:00.
Ambulerande bud
Ett ambulerande bud kan komma till ditt hem och göra det enkelt för dig att rösta. Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till vallokal, budrösta eller behöver mer hjälp än vad brevbäraren kan bistå med, kan du få besök av kommunens ambulerande bud.
Boka besök av ambulerande bud
Kontakta Ulrika Swedenborg, telefon 0304-33 43 06, för att boka in ett besök av det ambulerande budet.

Mopedist förd till sjukhus efter trafikolycka på Tjörn
En moped kolliderade av oklar anledning med en personbil nära Trafikolyckan inträffade på lv 169 vid Häggvall på Tjörn vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen. Det blev tidvis svårt att ta sig förbi olycksplatsen under räddningsarbetet. Pojken på mopeden var vaken och talbar efter olyckan och fördes med ambulans till Kungälvs sjukhus.

Ung flicka misshandlad i Stenungsund

Klockan 22:41 på måndagskvällen kallas polis till Koppersvägen i centrala Stenungsund angående en misshandel.
Två yngre killar  skall enligt uppgift till polisen ha misshandlat en flicka i 16-årsåldern. Personerna skall ha varit klädda i luvtröjor säger polisens presstalesperson Hans Lippens. Han berättar att flickans kompisar och föräldrar gav sig ut att leta efter killarna men utan resultat. Flickan körs med ambulans till Kungälvs sjukhus för kontroll. Polisen har också sökte i området under kvällen utan resultat. Ingen ännu gripen.
 

Misstänkt narkotikabrott på 15 åring i Stenungsund
Klockan 21:20 på söndagskvällen stoppar en polispatrull en ung pojke på Kristinedalsvägen i centrala Stenungsund för kontroll. Det visar sig att pojken bara är 15 år och visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad. Polispatrullen kör ner pojken till Kungälvs sjukhus för blodprovstagning. Eftersom pojken är så ung kontaktas de sociala  i kommunen och vårdnadshavare kontaktas för att hämta hem pojken. En anmälan om ringa narkotikabrott och eget bruk upprättas.
 

Ofredande på stockens camping - Orust
Klockan 02:18 natten till söndagen larmas polis av campingens av en inringare på till Stockens camping på Orust.
Kvinnan som är i 50-årsåldern uppger för polisen att ett gäng norska ungdomar i 20-årsåldern är bråkiga och har kissat på hennes bil. Hon har också blivit puttad och skadat handen. Hon uppger också att de springer runt bland andra husvagnar på campingen och stökar. Det uppges för polisen att ungdomarna bor på campingen men kvinnan vet inte var.
En polispatrull anländer, men då är ungdomarna borta. Man kan inte gå igenom husvagn för husvagn mitt i natten. Polisen har fått bra signalement på ungdomarna vilket gör att de kommer att upptäckas vid utcheckning. Ännu ingen gripen

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klocka 16:28 på lördagseftermiddagen inkommer ett samtal från en inringar vid infarten till Stockens camping.
En vespa och förare har kört av vägen och hamnat i diket. Inringaren uppger att mannen antingen är berusad eller narkotikapåverkad.
En polispatrull anländer och kontrollerar föraren som är en man i 50-årsåldern. Mannen misstänks för att vara påverkad och tas med för provtagning. Det visar sig också att vespan är avställd och har körförbud.
 

Misstänkt narkotikabrott på Tjörn
Klockan 15:52 på lördagseftermiddagen ser en polispatrull en man som visstas intill en bil som står vid vägkanten på på lv 169 vid Wallhamn på Tjörn. Mannen som är i 30-årsåldern visar tecken på att vara narkotikapåverkad. Patrullen kan inte bevisa att mannen framfört fordonet, men tar med han för provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott är upprättad.
 

Läsarbild
Läsarbild

Skadegörelse i Stenungsund
Natten till lördagen har någon roat sig med att krossa rutorna på två busshälplatser. Dessa ligger mitt imot Stenungsunds arena och Nösnäsgymnasiet på Ucklumsvägen.
Har du sett eller vet något om händelsen, kontakta polisen på 114 14

Alla anmälda brott i Stenungsund, Tjörn och Orust
Alla anmälda brott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2.512 brott i Stenungsund.
Det motsvarar 9.654 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Stenungsund har ungefär 26.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Alla anmälda brott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 951 brott i Tjörn. Det motsvarar 6.062 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Tjörn har ungefär 16.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Alla anmälda brott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.197 brott i Orust. Det motsvarar 7.927 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Orust har ungefär 15.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag.

Viktigt om alla anmälda brott
Statistiken för alla anmälda brott innehåller anmälningar från alla typer av brott, där mörkertalen och annat varierar från brottstyp till brottstyp. Dessutom finns det en mängd anmälningar som sedan visar sig inte vara något brott.
Det är därför omöjligt att använda statistiken för alla brott som ett mått på hur den faktiska brottsligheten och utvecklingen av densamma ser ut.
Statistiken för den anmälda brottsligheten visar bara en ganska liten del av den faktiska brottsligheten, och hur olika myndigheter och andra kontrollorgan fördelar sina resurser spelar stor roll för hur statistiken ser ut, och mindre roll för den faktiska brottsligheten.

Som ett exempel kan man ta butiksstölder, år 2003 anmäldes drygt 59.000 stölder från butiker och varuhus och man brukar räkna med att endast mellan fem och tio procent av alla butiksstölder anmäls. Skulle butiker och varuhus satsa mer resurser på att upptäcka exempelvis snattare och därmed fördubbla den andel av den faktiska brottslighet som anmäls från fem till tio procent, så skulle det innebära att antalet anmälda butiksstölder fördubblades. Det skulle i sin tur innebära att det totala antalet anmälda brott, alla kategorier, ökar med drygt fyra procent- även om den faktiska brottsligheten var oförändrad.

Misshandel i Stenungsund
Klockan 02:46 natten till lördagen larmas polis till Doterödsvägen i Stenungsund. På platsen finns två killar och en tjej som skall ha bråkat vid ett övergångsställe. Flickan fördes för kontroll till Kungälvs sjukhus då hon blödde. Flickan och pojkarna gjorde anmälan och motanmälan om misshandel. Samtliga identifierade och en utredning får nu vem som misshandlat vem.

Narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 00:59 natten till lördagen stoppar en polispatrull fyra unga pojkar, födda mellan 1999-2002 för kontroll på Kristinedalsvägen i Stenungsund.
Samtliga visar tecken på att vara narkotikapåverkade vilket gjorde att polispatrullen tog med sig samtliga för provtagning.
Tre av killarna misstänks för narkotikabrott och eget bruk.
Den fjärde pojken fann man narkotika på vilket gör att han misstänks också för ringa narkotikabrott

Flytbrygga i Stenungsunds hamn lossade
På fredagen och i den pågående stormen har en av flytbryggorna i Stenungsunds hamn slitet sig från förankringen, längst ut på bryggan. Räddningstjänsten är inkopplad.
Bryggan har vridet sig ca 4 m sidledes i stormen. Trolig orsak är att förankringen som skall hålla flytbryggan på plats har släppt.
Kommunen kontaktad, men där finns ingen som kunnat svara på grund av semester. Stor riska att båtar kan komma att skadas om inget görs under pågående storm.

Nyheter4-com har kontaktat Kommunchefen Kicki Nordberg för en kommentar och vad som händer. Kicki är på semester men väldigt tacksam att Nyheter4.com informerade och hon skal nu vidarebefordra informationen till vikarierande kommunchef. Men har inga vidare kommentarer varför Anläggning och fritid inte har personal som tar hand om problemet. Nyheter4.com upplyste kommunchefen om att även all den ansvarig personal på Anläggning och Fritid också var på semester.

Vid 14:36 hade fortfarande ingen från kommunledningen eller samhällsbyggnadsavdelningen hört av sig till någon i personalen i hamnkontoret.
De tidigare uppgifter vi på Nyheter4.com fick från vikarierande kommunchef Anette Oskarsson om att hamnpersonal var på plats sedan några timmar sedan och arbetade visade sig inte vara sanna.

Tjörns kommun har beslutat - Ingen bevattning på kommunal mark
Tjörns kommun sparar på vattnet och slutar att vattna kommunens planteringar. På grund av brandrisken sker heller ingen gräsklippning, trimning eller röjning av kommunens grönytor.
Var försiktig
Du bör undvika rökning i skog och mark.
Undvik arbete med maskiner i skog och mark, som kan orsaka gnistor eller varmgång (motorsågar, slåtter av vägrenar, kedjor på terränggående maskiner med mera).
När du parkerar bilen i terrängen, tänk på att katalysatorn kan antända torrt gräs.
Lämna inte glas i naturen.

Skärpt bevattningsförbud i Tjörns kommun
För att vattnet ska räcka till alla utan att det blir vattenbrist, har kommunen infört skärpt bevattningsförbud tillsvidare.
Tjörns kommun har den 8 augusti beslutat att införa skärpt bevattningsförbud för alla fastigheter med kommunalt dricksvatten.

Det skärpta bevattningsförbudet avser hela Tjörns kommun.
Vattnet enbart till för mat, dryck och hygien
Det skärpta bevattningsförbudet innebär att all användning av dricksvatten annat än till mat, dryck och hygien bör undvikas. Invånare får exempelvis inte använda kommunalt dricksvatten för att vattna gräsmattor, rabatter eller annan växtlighet. Detta gäller nu även all bevattning med vattenkanna.

Sedan tidigare får du inte lov att använda kommunalt dricksvatten till:
bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Med det skärpta vattenförbudet får du inte heller vattna med vattenkanna.
bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner, vägar och liknande.
att fylla eller byta ut vatten i pooler, badtunnor, spabad eller liknande.
att exempelvis tvätta fasader, tak, altaner med mera.
att tvätta fordon. De får endast tvättas i biltvätt.
att tvätta båtar.

Vi uppmanar även till allmän sparsamhet av vårt kommunala dricksvatten. Det är av yttersta vikt att vi alla försöker spara på vattnet så mycket som möjligt.
'
Du som har egen brunn
Kommunens bevattningsförbud gäller bara bevattning med vatten från det kommunala dricksvattennätet. Förbudet gäller inte om du har egen brunn eller förser din fastighet med vatten på annat sätt. Vår rekommendation är dock att även du sparar på vattnet.

Till följd av låga nederbördsmängder i samband med värmebölja sedan maj månad är grund- och ytvattennivåerna nu låga i Tjörns kommun.
Vi ber om överseende med de eventuella besvär detta medför.

Två unga flickor misstänkta för narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 02:10, natten till onsdagen stoppar en polispatrull ett par flickor för kontroll på Hasselbacken i Stenungsund.
Flickorna år födda 2002 och 1999. Polispatrullen misstänker att flickorna är påverkade av narkotika och tar med sig flickorna för provtagning.
En anmälan om ringa narkotikabrott upprättas.

Orustbo trotsade eldningsförbud
I morse skrev vi på vår Facbooksida om en en 42-årig man i Åhus som nu döms till att  betala 19 500 kronor i dagsböter efter han bröt mot grillförbudet när han försökte grilla en köttbit.
 
På tisdagsförmiddagen vid 11-tiden kontaktades polis om att en Svanesundbo eldade på sin tomt trots rådande eldningsförbud et som fortfarande råder i Västra Götaland.
När polispatrullen kom fram till fastigheten utanför den personen eldade släcktes elden på plats. Personen i frågan är nu misstänkt för brott mot lagen om skydd och olyckor.
Nu får vi avvakta utredningen och se om även denna man får ett mindre eller större bötebelopp.
 

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 02:36 natten till tisdagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Kyrkvägen i Mollösund - Orust.
Föraren i 20 års åldern får blåsa i polisens sollningsinstrument, vilket gerutslag. Mannen medtas för fortsatt provtagning. Han är nu misstänkt för rattfylleri.

Stenungshem bygger fler hyresrätter
Markarbetet för det planerade åttavåningskomplexet Klaras Hus vid Koppervägen är klart och nu pågår en upphandlingsprocess om vilka som ska sätta igång och bygga det skriver lokaltidningen i Stenungsund. Projektet drivs av Stenungshem och planen är att de 32 nya hyresrätter ska kunna flytta in hösten 2019, och man hoppas på byggstart innan årsskiftet.

Om en planerad detaljplan går igenom i höst så kommer det även byggas 210 hyresrätter vid Hasselhöjden. Man skall även på Doterödsvägen bygga till fyra nya lägenhete och ska vara klart i höst.
I Stenungsund står 2500 personer i bostadskön.
Är man inte inskriven i bostadskön och behöver boende kan man få ett hyreskontrakt vid Svenshögen eller Ödsmål på runt ett och ett halvt år efter att man väl skrivit upp sig.
Stenungsundshem äger strax under 2000 lägenheter. Ungefär fem procent av dessa är undantagna från bostadskön. De förmedlas via Stenungsunds kommuns enhet för individ och familje-omsorg, samt via enheten för nyanlända.

Vad tycker du om cyklandet i Stenungsunds kommun? 
Ta chansen att tycka till om hur det är att cykla i Stenungsunds kommun genom att delta i Cykelfrämjandets undersökning! Både om du cyklar varje dag eller cyklar någon gång då och då. Alla cyklisters perspektiv är välkomna för att kunna förbättra cykelarbetet på kommunnivå.

Cykelfrämjandet har skapat en Cykelpanel där cyklister genom enkäter kan tycka till. Du behöver inte bli medlem i panelen utan kan enbart svara på en första enkät. Resultatet av enkäten kommer att användas i Stenungsunds arbete med cykling, om det kommer in tillräckligt med svar så att en rapport kan skapas. Vi hoppas på ett stort deltagande i undersökningen för att få in åsikter från många cyklister i kommunen. Då blir det lättare att jobba systematiskt för att göra kommunen ännu mer cykelvänlig. Ett ökat cyklande har många fördelar så som bättre miljö, klimat och ökad folkhälsa. Det bidrar dessutom till exempel till ett Stenungsund med mindre trängsel, mindre trafikbuller och bättre luftkvalitet.

Besvara cykelfrämjandets enkät "Cyklistvelometern" genom länken nedan:
(https://svara.enkatfabriken.com/a/index.php?r=survey/index&sid=734249&newtest=Y&lang=sv)

Sista dag att besvara är 14 oktober.
Om du ofta cyklar i Stenungsunds kommun, men bor i en annan kommun, kan du också svara för Stenungsunds cykelarbete genom att i enkäten ange att du cyklar i Stenungsunds. Det går att svara för olika kommuner.

Misshandel på Stenungsön - Stenungsbaden
Klockan 02:08 larmade vakterna vid hotell Stenungsbaden polis.
En man skall ha misshandlat en annan gäst och gripets av vakterna.
Polis anländer och övertar gripandet och upprättar en anmälan om misshandel.
– i nuläget finns det  inga uppgifter om någon behövt vård efter misshandeln, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Ung flicka voltade av vägen på Tjörn
Natten till söndagen vid 00:04 larmades SOS om en trafikolycka där en personbil voltat och ligger taket i ett dike på länsväg 723 i Kållekärr ute på Tjörn. Enligt uppgifter skall hon ha vejt för ett rådjur.
Föraren har tagit sig ur själv enligt personerna som larmade. Flickan omhändertas av ditkallad ambulanspersonal och körs till Kungälvs sjukhus för kontroll med okända skador. Polisen misstänker inget brott bakom olyckan.

Två Stenungsundspolitiker kände sig hotade
Två socialdemokratiska politiker blev hotade när de delade ut valsedlar utanför en affär i Stenungsund. En man skrek hotfullt och backade mot dem med sin bil.
– Vi blev rädda. Vi noterar genom åren, att är det bara kvinnor, som i det här fallet, så tar sig män mycket större friheter och vräker ur sig, säger Carola Granell, socialdemokratisk kommunpolitiker, som blev hotad till P4 väst.
Hon har varit med i flera valrörelser och menar att just kvinnliga valarbetare är mer utsatta än manliga. 
Händelsen är polisanmäld och rubriceras som hot mot grupp.  

Falskt alarm om det kommunala vattnet på Orust
Vid en rutinkontroll av vattenkvalitén vid vattenverket på västra Orust inkom det på kvällen den 1 augusti ett preliminärt provsvar som visade att det kunde finnas ett något förhöjt värde av bakterier i dricksvattnet.

Under natten togs nya prover som skickades för omgående analys till ackrediterat laboratorium.
Falskt alarm
Idag, den 2 augusti klockan 10:20, kom det definitiva provsvaret som visar att det inte finns några bakterier i vattnet.
Det innebär att det kommunala dricksvattnet håller en hög kvalité och att alla eventuella vidtagna försiktighetsåtgärder kan avblåsas.
Du kan alltså fortsätta använda det kommunala vattnet precis som vanligt.
Försiktighetsåtgärd
Vi kommer att som en ren försiktighetsåtgärd ha en utökad provtagning (1 gång per dygn) den närmaste tiden utöver de ordinarie provtagningarna.

Nu går också Tjörn ut och uppmanar att spara på vattnet
På Tjörn har man bevattningsförbud sedan några månader tillbaka.
Nu följer vi Länsstyrelsens kampanj för att spara vatten på fler sätt.
I genomsnitt använder varje person 140 liter vatten per dygn, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.
Vi är vana vid att kunna använda vatten obegränsat. Under torkan som råder behöver vi minska vårt användande av vatten genom ett mer medvetet beteende.
Länsstyrelsen i Västra Götaland har inlett en gemensam kampanj för hela länet. Tjörn deltar.
Du hittar fler tips på hur du kan spara på vatten på deras sida. Se länkt här >>>.      

Bilist körde av vägen i Stenungsund - misstänkt vara alkoholpåverkad
På Stripplekärrsvägen har en bilist kört av vägen klockan 07.50 på torsdagsmorgonen.
Förare är en kvinna i 20-årsåldern som misstänks vara alkoholpåverkad. Hon tas med för provtagning till polisstationen. Inga uppgifter om personskador i nuläget.
Texten uppdateras

Två unga flickor utsatta för hot av killgäng på tåget till Stenungsund
Klockan 22:21 på torsdagskvällen kontaktas polisen av tågföraren angående ett killgäng på tåget mot Stenungsund som trakasserar två flickor på tåget. Man har hotat flickorna att man skall våldta dem och hotat i övrigt. Föraren meddelar polisen att han lyckats sära på de inblandade och att killgänget är 4-5 stycken i 15-18-årsåldern.
När tåget anländer till Stenungsund har killgänget hunnit gå av. Polispatrullen håller förhör med de två flickorna som utsatts och skriver en anmälan om olaga hot

Trafikolycka, Stenungsund
Två personbilar krockade klockan 11.49 på länsväg 160 vid Strandnorum  i höjd med en järnvägsövergång.
Vägen ska enligt polisen också vara avstängd minst fram till 12:40 under räddningsarbetet och därmed svårt att ta sig förbi olycksplatsen.
Det ska vara en person som har fått rygg- och nackskador men det ska inte vara så allvarligt men fördes ändå till sjukhus för kontroll

Inbrott på Burger King i Spekeröd
Klockan 03:29 går inbrottslarmet på Burger King i Spekeröd.
Väktare var först på plats och kunde se att inbrott skett via ett fönster till personalutrymme och kontaktade polist. Oklart om något stulits.
Polispatrull har varit på plats och upprättat en anmälan om inbrott säger polisesns presstalesperson Tommy Nyman

Trafikolycka på Orust
Klockan 16:34 larmas SOS och polis angående en singelolycka på lv 740 i Tegneby på Orust.
Polis och ambulans påplats, Bilen med fyra personer har av okänd anledning kört av vägen och ner i ett dike. Inga personskador.
Polisen har upprättat anteckningar om en trafikolycka utan misstankar om brott  

Kajkalas i Stenungsund
Lördagen den 18 augusti bjuder Stenungsunds kommun tillsammans med Stenungstorg Centrum och Stenungsunds segelsällskap in till en fest med aktiviteter för barnen, underhållning och musik.
Stenungsunds centrum, med sitt unika läge vid havet, är en given plats för alla som bor i Stenungsund att samlas och därifrån har evenemanget också fått sitt namn – Kajkalaset.

I Kulturhusparken kommer det att vara fokus på barn och unga och det blir prova-på-aktiviteter som segling, stand up paddling, breakdance och jättesåpbubblor. Det kommer finnas foodtrucks och vid stranden i kulturhusparken blir det ett härligt häng. På hamntorget kommer det under dagen pågå en talangjakt för ungdomar och framåt kvällen blir det musik på scenen. Efter kl 21 tar restaurangerna i Stenungsund centrum över och det blir fortsatt musikunderhållning samt möjlighet att köpa mat och dryck.

Lördagen den 18 augusti är helgen innan skolorna börjar och även samma dag som Tjörn Runt. 
- Det känns jättekul att vi tillsammans med Stenungstorg Centrum och Stenungsunds segelsällskap skapar en heldag där ung som gammal kan mötas, säger Pia Solefors, chef Kultur och Fritid, Stenungsunds kommun. Vi hoppas förstås på vackert sensommarväder och att så många som möjligt kommer in till centrum och njuter av det fantastiska läget vid kajen som Stenungsund har. 
 
Framåt kvällen går artisterna Viktor Olsson, följd av Hanna Järver och slutligen Tomas Andersson Wij upp på scen.  
- Det har varit viktigt för oss att få en bra bredd och hög kvalité på musikakterna, säger Kajsa Finn, kultursamordnare och projektledare för Kajkalaset. Och det tycker vi att vi har lyckats med och jag tror att det kommer bli en magisk musikkväll.

Ny manet upptäck utanför Tjörn - Väldigt kraftiga brännceller
En helt ny invasiv brännmanet har hittats i havet utanför Tjörn - klängmaneten.
Anna Damberg har sommarställe nära Skåpesund på Tjörn. Hon upptäckte den nya maneten när hon krattade sjögräs längs stranden.
– Då kände jag att det brändes på benen. Det finns ju inga brännmaneter nu när det är så varmt i vattnet. Men när vi tittade närmare såg vi en manetvarelse som vi inte kände igen, säger hon.
Hon lade ut en bild på sociala medier och fick kontakt med Göteborgs marinbiologiska laboratorium, där man kände igen den invasiva arten klängmanet.
En liten manet som bara blir 2,5 centimeter i diameter stor.
– Men den har väldigt kraftiga brännceller, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet.
FILM: Informationsfilm om klängmaneter från Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Kalkning med helikopter i Svartedalens naturområde
Under vecka 31-32 kalkas sjöar och våtmarker med hälp av helikopter i Svartedalen i Stenungsunds kommun. Kalkningen utförs varje år för att motverka försurningens effekter på djur- och växtliv i sjöar och vattendrag. Besök gärna Göteborgsregionens kommunalförbunds (GR) hemsida för mer information om kalkningen >>> GR:s hemsida om kalkning

13-åring stal energidryck på Willys
Klockan 15:41 på måndagseftermiddagen kallas polis till Willys i Stenungsund.
En 13-årig kille hade ertappats på bar gärning med att stj'la en energidryck utan att betala för sig. Polisen upprättade en anmälan då pojken inte var mer än 13 år. Efter det var avklarat överlämnades pojken till sin mamma

Misstänkt narkotikabrott i centrala Stenungsund
Klockan 07:45  larmas polis av Västtrafik efter att en busschaufför larmat i centrala Stenungsund. En man född 1992 har ombetts att kliva av bussen då han inte vill betala resan på expressbussen. Mannen blir arg och ska ha hotat busschauffören. En polispatrull anländer och omhändertager mannen då man uppfattar det som att mannen är narkotikapåverkad. Han tas med för provtagning på Vårdcentralen. En anmälan om misstänkt narkotikabrott och bedrägligt uppförande är upprättad.

Nytt inbrott och stöld på Stenungsundsskola
Klockan 03:31 på måndagsmorgonen larmas väktare till Ekenässkolan i Ödsmål som åter haft inbrott. En fönsterruta var krossad, oklart vad som stulits
Väktare kan inte se några synliga spår efter inbrottet, vilket gör att han gör en anmälan via polisens PKC. Polisen kommer under morgonen att göra en teknisk undersökning på platsen. En anmälan om inbrott är upprättad.

Butiksstöld i Stenungsund
Klockan 19:18 kontaktar personal på Willys och Strandvägen i Stenungsund polisen och ber om hjälp då man kvarhåller en snattare och utanför butiken sitter flera personer i en bil och väntar på han.
När polis kommer på plats identifierar man snattaren är en man med utländsk härkomst och är född 1992. Mannen har hållit sig lugn hela tiden. En anmälan om ringa stöld upprättas av polisen innan mannen släpps  

Misstänkt misshandel på Orust
Klockan 22:58 på lördagskvällen larmas polis till en misshandel  i Varekil. Inringaren uppger att en man i 20-årsåldern misshandlats i en lägenhet och att den misshandlade nu är hos en bekant, En polispatrull sänds till adressen där man finner den mannen och tar upp uppgifter om händelsen. Man får också uppgifter från den utpekade.
En anmälan och motanmälan är upprättad angående misshandel.

Ung flicka på Tjörn misstänkt för rattfylleri och vårdslöshet i trafik
Klockan 23:35 kallas polis til ST1-tappen i Myggenäs på Tjörn där en mopedbil kört av vägen. Ingen person skadad
Föraren av mopedbilen är en flicka i 16-årsåldern. Hon får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger positivt utslag. Flickan tas med för provtagning och är nu misstänkt för rattfylleri och vårdslöshet i trafik.

Ny skadegörelse på Stenungsundsskola
För fjärde gången på en knappt en vecka drabbas Ekenässkolan i Stenungsund för skadegörelse natten till fredagen. 
En rad rutor hade krossades och en dator stulits. Senast var det 45 stycken glasrutor till skolans gymnastiksalen som förstördes. Vem eller vilkasom ligger bakom skadegörelsen är oklart I förebyggande syfte kommer polisen i Stenungsund att öka sin närvaron vid skolan.
 

Rebecka Cledinning från Spekeröds Ridklubb vann sugar Cup Senior
På torsdagen vann Rebecka Cledinning från Spekeröds Ridklubb i Stenungsund med sin häst Grey Pete Sverigefinalen i Sugar Cup Senior 2018. Det är en terrängtävling för hästar. Stildomare för finalen var Jan Jönson som är OS medaljör, som under 30 år varit förbundskapten för svensk fälttävlan. Han är förutom tränare även professor i hippologi.

Prisutdelare var ”Silver-Sara” Algotsson Ostholt, Niklas Lindbäck samt Anna Nilsson som alla har tävlat i OS i fälttävlan. Detta var första året som Sugar Cup Senior anordnas då den i tio år bara varit öppen för ponny.
Rebecka Clendinning tävlar för Spekeröds Ridklubb som satsat extra mycket på terräng i år vilket har gett resultat då flera i klubben kvalade in till Sverigefinalen. Bland annat kom Matilda Loren på en tredjeplats i seniorgruppen.

I år har ett terrängkval anordnats i Ödsmål och därefter fick de även uppdraget att arrangera regionsfinalen tidigare i sommar. I hela Sverige försökte 800 ekipage att kvala inför Sugar Cup ponny och Senior.

Trafikbrott Orust
Klockan 08:33 på fredagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Torpvägen i Henån på Orust. Fordonet har körförbud och var obeskattad och föraren hade inget körkort
Mannen som är i 35-årsåldern rappoteras för trafikbrott - grov olovlig körning.

Två trafikbrott i Stenungsund under åtta minuter
På fredagen hade polisen fartkontroll på lv 650 i Ucklum. Två förare fastnade i kontrollen med förhöga hastigheter.
Den förstahastighetsövertrrädelsen inträffade klockan 08:37 . Då är det en kvinna i 20-årsåldern som stoppas. Farten är så hög att polisen omhändertager körkortet på platsen då hon kört 116 km/h.
Klockan 08:45  fastnar en man i 30-årsåldern i samma kontroll, men han fick behålla körkortet.
Bägge för böter och rappoteras för hastighetsöverträdelse
 

Spara på vattnet uppmanar Orust kommun
Den kommunala vattenproduktionen är stabil, men marginalerna är små. Spara gärna på ditt användande av vatten. 
Läget i den kommunala vattenproduktionen är stabil, men marginalerna är små.
Med anledning av det fina vädret och de höga temperaturerna, så har vi en mycket hög vattenförbrukning på framförallt kvällstid (mellan klockan 18:00-23:00) i stora delar av kommunen. Detta medför att nivåerna i våra vattentorn sjunker hastigt och att vattentrycket minskar ute hos våra kunder. Vi ber samtliga av våra kunder att vara vattensmarta:
Spara på vattnet rent generellt.
Undvik att förbruka mycket vatten på kvällstid, som till exempel vattna, duscha, tvätta eller diska.

Rattonykter och körkortslös förare stoppad i Stenungsund
Klockan 09.28 på fredagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll i Spekeröd. Föraren saknar körkort. Han blåser även positivt i polisens sollningsinstrument varför han får följa med för provtagning.
En anmälan om grov olovlig körning och misstänkt rattonykterhet upprättas

Livsfarlig lek på Stenungsöbron
Vid femtiden larmades räddningstjänst, sjöräddningssällskapet och ambulans till Stenungsöbron i Stenungsund efter att en kille hade hoppat från bron och ner i vattnet.
När han slår i vattnet tappar han också medvetandet. Kompisarna som var med simmade ut och tog hand om honom.
Det var ett vittne som såg den unga killen från sin balkong som ringde in till SOS alarm.
Vid en brygga väntade sedan räddningstjänst och ambulans. Det är inte förbjudet att hoppa från bron, men man bör inte göra det.
 – Förmodligen har han landat fel och tappat luften, säger Karl-Gunnar Persson insatsledare på Södra Bohusläns Räddningsförbund.
Enligt uppgifter till Nyheter4.com skall hopp från bron skett de senaste dagarna

Två döms för människorov – lyckades fly i Stora Höga
Två män döms till fängelse för att ha ha tvingat in en man i en bil där han ska ha misshandlats. Männen ska också dödshotat mannen innan han lyckades fly i Stora Höga.

Det var slutet av mars i år som en man i 50-årsålden, var på väg till en butik för att handla Rollsbo. I förhör har han sagt att en annan bil följer efter och det tog stopp i en återvändsgränd. 
I den bilen fanns två män som, enligt målsägaren, slog sönder en av rutorna i bilen och tvingade ut mannen. I samband med det ska en av männen sprejat honom med pepparsprej i ansiktet och slagit honom med någon form av tillhygge. 

Mannen ska sedan, enligt åtalet, ha tvingats in i gärningsmännens bil och de körde norrut. Under färden ska mannen både slagits och tvingats dricka en okänd alkoholhaltig vätska. Männen ska också ha krävt mannen på pengar och sagt att de skulle skjuta honom om han inte betalade.
Mannen berättar i förhör att han i samband med att bilen höll på att vända i Stora Höga lyckas fly ut från bilen och ta sig till ett hus där han knackade på. Mannen säger sig även blivit slagen, men en person såg vad som hände och lyckades avbryta misshandeln. Männen ska då ha lämnat platsen.
I domen läggs stor vikt vid den målsägandes berättelse om händelseförloppet. Samtidigt menar tingsrätten att varken de dömda duon eller den målsägande mannen har sagt allt om varför deras vägar korsades.

Enligt en av de dömda männen så var målsägaren skyldig honom pengar som han tidigare lånat ut, vilket målsägaren förnekar. Han hävdar dessutom att de stötte på varandra i Rollsbo av en slump. Den andra mannen säger sig inte minnas vad som hände den dagen.
De båda männen, som är i 30-årsåldern, döms för människorov, övergrepp i rättssak och vapenbrott. Den yngre av de två får ett och ett halvt års fängelse. Den äldre döms även för narkotikabrott och döms till ett år och sju månaders fängelse.

Stenungsund - Otjänligt badvatten vid Nösnäs badplats
Provsvar visar att badvattnet vid Nösnäsbadet är otjänligt. Därför avråds du från att bada. Nya prover har tagits och svar från proverna förväntas komma i början av nästa vecka.
Skyltar finns uppsatta på Nösnäs badplats som informerar om att badvattnet är otjänligt.
                                           Informtionen kommer att uppdateras så fort vi har fått nya provsvar.

Stöld på Circle K i Spekeröd
Klockan 18:33 på onsdagskvällen kontaktas polis angående en bilist som lämnade bensinstationen utan att betala för sig.
Fordonet skall vara en brun Renault Clio som avvek från platsen i okänd riktning berättar polisens presstalesperson Peter Adlersson.
Bilen larmades ut och en anmälan gällande stöld är skriven. Okänt hur stort belopp det rör sig om, men bensinstationens övervakningskameror kommer att gås igenom av polisen

Trafikolycka Stenungsund
Klockan 00:04 kontalktas polis av en inringare i Bräcketorp i Spekeröd.
En mc-förare har med sin 125 kubikare krockat med ett rådjur och kört omkull. Inringaren uppger att föraren som skall vara i 17-årsåldern klagar på smärtor i knät efter att ha hamnat i diket. Då det ingen polispatrull finns tillgänglig tas en anmälan upp per telefon säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Inringaren berättar att han eftersökt rådjuret och då han är jägare har han avlivat det skadade rådjuret.

Misshandel på Orust
Klockan 23:11 på tisdagskvällen larmas polis till Hamnvägen i Mollösund på Orust gällande ett fylleslagsmål som urartat.
Inringaren uppger för polisen att flera män misshandlat honom och hans vänner. När polis kommer på plats har gärningsmännen försvunnit från platsen. Polisen har dock svårt att hålla förhör på platsen då sällskapet är svårintervjuade på grund av berusning säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg. En anmälan om misstänkt misshandel upprättas

Misstänkt narkotikabrott i Jörlanda
Klockan 10:14  stoppar en polispatrull en man i 30-årsåldern för kontroll på Olof Wiks väg i Jörlanda. Mannen visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad och får följa med polispatrullen på provtagning.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott, eget bruk upprättas
 

Två inbrott på Stenungsundsskolor
Det första inbrottet inträffade på Ekenässkolan på måndagskvällen. Väktare och polis larmades ut till  skolan i Ucklum Man finner då en krossat fönsterruta och inne i skolan har man brutit upp en dörr till vaktmästarkontoret. Oklart vad som saknas.
Polis har varit på plats för att säkra eventuella spår.

Vid 01:52 natten till tisdagen inträffar nästa skolinbrott på Kyrkenorumskolan. Larm utlöser och väktare åker till skolan. På platsen finner han en ruta sönderslagen och ser blodspår. Polis kontaktas. Klockan 02:35 är polis på plats för att säkra blodspåren.

 

Misstänkt rattfylleri i Spekeröd - Stenungsund
Klockan 19:56 på måndagskvällen stoppar polis en bilist vid Circle K i Spekeröd för kontroll.
I fordonet sitter en kvinna i 45-årsåldern som får blåsa i polisens sollningsinstrument. Detta ger utslag och kvinnan får följa med flör provtagning.
En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas
 

Man bestulen på Fregatten i Stenungsund
Klockan 14:03 på måndagen får polisen in ett samtal från en man som uppger att han blivit bestulen på sin väska med I.pad, böcker med mera av två män på innergården.
Mannen uppger att en av männen är i 30-årsåldern och haltande. Den andra mannen hann han inte uppfatta ålder på. Männen skall har sprunget genom Kulturhusplatsen innan de försvann med den svarta väskan.
Polisens presstalesperson Peter Adlerson säger att man har bra uppgifter att gå på. En anmälan om stöld är upprättad.
Har du sett något vid det aktuella tillfället kan man kontakta polisen på 114 14

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Polispatrull stoppade en bil för kontroll vid Valsäng på Tjörn klockan 19.52 på måndagen. Föraren som var en man i 40-årsåldern misstänks för rattfyller efter att ha blåst i polisens sollningsinstrumenti. Han fick följa med för provtagning och förhör.

Stängning av järnvägsövergångarna i Stenungsund - preliminär tidsplan
Under måndagen fick Stenungsunds kommun beskedet av Förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet om att stänga järnvägs- övergångarna vid Södra vägen och Solgårdsdalen har vunnit laga kraft.

De två järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgårdsdalen kommer att stängas av och stängslas in. Så här ser den preliminära tidsplanen för arbetet ut:
Vecka 29: Trafikverket påbörjar slyröjning
Vecka 29-33: Arbete med kartläggning över var ledningar går utefter spåret (vatten, avlopp, el, tele, fiber)
Vecka 34: Trafikverket påbörjar arbetet med att sätta upp stängsel
Alla stängsel kommer vara på plats under september månad.

Inbrott och stöld av diesel på Orust
Klockan 00:19 natten till måndagen går ett övervakningslarm på skroten i Timmerhult på Orust
Inringare uppger att man ser på företagets överkameror en vit skåpbil utanför grindarna och att tre personer taget sig in på området. Man ser hur personerna slangar diesel från ett fordon och att man sedan bryter sig in i en container.
Vaktbolag och polis åker ut till företaget där man ser att låset till grinden brytes upp och täckts med en plastpåse. Inga gärningsmän kvar på platsen.
En anmälan om stöld, intrång upprättas.

Flerbilskrock stoppade trafik mellan Orust och Tjörn
Fyra personbilar kolliderade vid Skåpesundsbron på lv 160 vid 19:30-tiden på söndagskvällen. Olyckan inträffade på Orust-sidan vid vid in och utfarten till rastplatsen och orsakade totalstopp. Skåpesundsbron fick stängas av helt med långa köer till följd mellan Tjörn och Orust. Inga personskador
 

Gökenträff lockade många bilentusiaster
Dodge, DeSoto, Chrysler, Cadillac, Lincoln, Buick, mc, mopeder och gamla traktorer kunde under lördag skådas vid Gökenträffen.
Orust Motorsällskap var en arrangörerna till helgens Gökenträff.
Under många år har Orust MS haft en bilträff i Allmagsparken. Föreningen har även haft träffar i Ellösparken med bland annat bilutställningar men i år provar man att byta plats.
Robert Arvidsson, bilentusiast av stora mått mätt, erbjöd föreningen plats i Göksäter.
Robert räknar med att lördagens träff ska bli startskottet på en årligen återkommande träff.
Den soliga lördagen lockade många bilentusiaster att bege sig till Göksäter. 
 

Årets Margaretapristagare blev Camilla Busck 
Årets Margaretapristagare är Camilla Busck, ICA Nära, Höviksnäs.

Motiveringen för årets Margaretapris: 
För 2018 års vinnare av Margaretapriset var det vinna eller försvinna. För några år sedan hade verksamheten ständigt vikande siffror och arbetet gick i moll. Att då hitta modet att satsa och omstrukturera verksamheten med en helt ny inriktning och samtidigt få med sig både kunder och personal på resan är beundransvärt! Tack vare fingertoppskänsla, lyhördhet, intresse och engagemang har hon lyckats. Hon har ett genuint intresse för att bygga en verksamhet som fyller ett behov och skapar smidighet i vardagslivet samt förmågan att få både medarbetare och kunder att känna sig sedda. Årets vinnare har en stark vilja att genom att erbjuda service och närhet på Tjörn skapa ett attraktivt samhälle och en fantastisk arbetsplats, en sann förebild i Margaretas anda!

Priset delades ut på Margaretadagen den 20 juli på Sundsby säteri av Ann-Britt Svedberg, kommunchef.

Om Margaretapriset
I samband med Margareta Huitfeldts 400-årsjubileum instiftade Tjörns Kommuns Näringsliv Margaretapriset. Priset delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne.
Utdelningen av Margaretapriset sker årligen på Margaretadagen den 20 juli i syfte att uppmärksamma kvinnliga företagare.
Mer information om priset och tidigare pristagare: 
www.tjorn.se/naringslivarbete/naringslivforetagande/margaretapriset

Trafikolycka på Orust
SOS Alarm fick vid 14:30 tre på fredagseftermiddagen ett larm om krock mellan två personbilar på Orust. Bilarna hade kolliderat på Röravägen i höjd med Lunden. Rräddningstjänst och ambulans till platsen. 
I de båda bilarna satt barnfamiljer och sammanlagt har sex barn och fyra vuxna varit inblandade i olyckan. Tre barn har körts med ambulans till vårdcentral för kontroll. Ingen av de inblandade har fått några allvarliga skador.
Strax efter klockan tre var vägen där krocken ägt rum är avspärrad i väntan på bärgningsbil.
kl. 15:50 Trafiken släpps på igen och alla parter har nu lämnat olycksplatsen.

Man åtalas för innehav av tårgas, narkotika och knivar efter poliskontroll på Tjörn
Det var i början av året som en man i 25-årsåldern stoppades i en poliskontroll i Kållekärr på Tjörn. Vid kontroll av fordodet och mannen fann polispatrullen flera misstänkta olovliga föremål. Bland föremålen polisen fann var en tårgasanordning
narkotika och flera knivar.
Mannen står nu åtalad i Uddevalla Tingsrätt, misstänkt för ringa vapenbrott och för narkotikabrott
Mannen har i förhör varken erkänt eller förnekat brott.

Sänkt straff för bluffläkaren som lurade äldre i bl.a Sto-regionen
Den så kallade bluffläkaren – som lurat äldre på miljonbelopp – får sänkt straff. Det meddelade hovrätten under fredagen.

En 46-årig man har ringt och utgett sig för att vara läkare och lurat ett stort antal äldre på miljonbelopp i utbyte mot mirakelmedicin som inte fanns.
Han ska bland annat ställt falska cancerdiagnoser.
Minst 615 anmälningar gjordes från januari 2016 och fram tills mannen greps den 31 maj i fjol.
I mars i år dömdes mannen för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri i Göteborgs tingsrätt.

Påföljden blev sex år och 11 månader i fängelse. Han dömdes också att betala ett skadestånd på över två miljoner kronor.
Men han har nekat till anklagelserna och överklagade domen till hovrätten.
Under fredagen meddelade hovrätten att straffet sänks till sex års fängelse.
Rätten ogillar åtalet i elva åtalspunkter, men dömer mannen för grovt bedrägeri i 24 fall och för försök till grovt bedrägeri i 37 fall.

Personbil och moped har kolliderat i centrala Stenungsund - Två till sjukhus
Enligt SOS så har olyckan inträffat i Stenunge Allé, vid Cirkle K vid 20-tiden på torsdagen. Två personer har färdats på en Mc:n enligt de första uppgifterna. Ännu oklart om någon är skadad.
Polis och ambulans kallas till platsen.
Kl 20:10: Polis på plats.
Det visar sig att mc:n var en moped. De båda som färdades på mopeden har båda körts med ambulans till NÄL för kontroll. Det handlar om två pojkar. De klagade b la på smärta från rygg och huvud samt hade fått div. skrapsår.
Polisen upprättar anmälan där personbilsföraren misstänks för vårdslöshet i trafik.

Totalt eldningsförbud gäller tillsvidare inom hela Orust kommun
Med anledning av den rådande väderleken har Stf Räddningschefen enligt delegation med stöd av 2 kap Förordning om Skydd mot olyckor (SFS 2003:789) utfärdat totalt eldningsförbud att gälla från och med 2018-05-29 klockan 09:00 inom hela Orust kommun.

Det råder nu eldningsförbud i samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Det uppger Länsstyrelsen.

Beslut om eldningsförbud inom Orust kommun
Dnr: KS 2018:761
Förbudets omfattning
När det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar, i anslutning till bostads- och fritidshus eller i iordningsställda grillplatser på marken (ex. murade, grävda och avskärmade).
Engångsgrillar får ej användas, om de ej placeras enligt ovan.                                                                                 
Observera att beslutet gäller även eldning i tunna inom egen fastighet.
Det gäller ingen skillnad på villa tomt eller övriga markområden.
Förbudets varaktighet
Beslutet gäller från och med 2018-05-29 klockan 09:00 och tills vidare.
Juridisk grund
Beslutet om förbud mot eldning utomhus är föreskrivet med stöd  av 2 kap 7§ Förordningen om Skydd mot Olyckor.(SFS 2003:789)
Den som bryter mot utfärdat eldningsförbud kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § Lag) om Skydd mot olyckor.(SFS 2003:778)
Beslutet anslås på Orust kommuns digitala anslagstavla samt på kommunens hemsida.
Överklagande av detta beslut kan göras till länsstyrelsen enligt 10 kap 5§ Lag om Skydd mot olyckor.
Orust Kommun Räddningstjänst

Misstänkt rattfylleri på E6 Stenungsund
Klockan 02.15, natten till torsdagen beslutar sig en polispatrull att stoppaen bilist på E6 mellan Kode och Stora Höga som misstänks vara alkoholpåverkad.
I fordonet finns en manlig bilist som får blåsa i polisens sollningsinstrument, vilket ger utslag. Mannen fär följa med för provtagning på Kungälvs sjukhus
En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas

Överfallslarm utlöst i Stenungsunds kommunhus
Klockan15:39 på tisdagen larmas väktare och polis till receptionen i Stenungsunds kommunhus där en man varit hotfull mot personalen. När polis anländer är det lugnt på platsen. Polis har frågat ut mannen på plats. Mannen släpps och avvisas från kommunhuset. Ingen anmälan om brott upprättas.

Villainbrott i Stenungsund
Klockan 13:31 på onsdagen kontaktar en kvinna polisen och berättar att hon haf inbrott i sin villa på Måbärsstigen i Stenungund.
Inbrottstjuven har taget sig in via villans lltandörr. Polis anländer och försöker säkra bevis. Ingen gripen och oklart vad som stulits

Dykare från Stockholm rensar havsbotten från skräp på Orust
I projektet "Rena botten" kommer dykare från Stockholm för att rensa havsbotten från miljöfarligt skräp utanför Stillingsön. Här finns bland annat gamla traktordäck.
Det är första gången projektet "Rena botten" kommer till Västkusten. Ett av skälen till att dom börjar med Stillingsön på Orust är att det förr fanns en ångbåtsbrygga här.
– Förr använde man däck som fendrar på större fartyg. Det finns många gamla traktordäck på upp till 200 kilo här vid Stillingsön. Vi fokuserar på sådant som är skadligt för miljön, säger Erik Agélii som är initiativtagare till projektet "Rena botten". 
– Vi dykare är dom enda som ser vad som kastas i havet. Det är rena soptippen på många ställen. Vi gör detta för att bidra till en bättre miljö, vi hoppas det sprider sig så att andra dykare också vill hjälpa till, säger han.

Även Tjörns kommun vill hjälpa bönder och deras djur i torkan
Med anledning av torkan och bristen på foder så erbjuder Tjörns kommun nu bönder att nyttja delar av kommunens grönområden.
En del marker kan klippas och/eller betas. Eftersom det rör sig om marker som vanligtvis inte klipps kan de innehålla skräp, stenar, burkar och plast. Klippning sker på egen risk. Balarna ska köras bort snarast efter skörden.
Gräset får inte säljas vidare. Det får bara användas som foder eller strö till egna djur.
Arbetet ska utföras på ett professionellt sätt, därför måste kundcenter kontaktas av bönderna som är intresserade.

Markområdena kommer att delas ut allt eftersom anmälningarna kommer in.
Väljer du att släppa djur på bete är du skyldig att stängsla in markområdet, utöva tillsyn och ta bort stängslet efteråt.
Kommunen kan inte lämna några garantier eller hållas ansvarig för markens beskaffenhet (inkluderat skador på djur på grund av nedskräpning).

Det här kan du göra för att hjälpa till:
Om du har mark, låt en djurägare skörda eller beta gräset.
Har du foder men känner ingen djurägare? Kika in på Foderhjälpen 2018 på Facebook!
Köp svenskt kött. Då hålls slaktköerna nere.

Tjörns kommun har områden i:
Långekärr
Habborsby
Kleva
Kroksdal
Nordvik
Du är också välkommen att kontakta Tjörns kundcenter, tjorns.kundcenter@tjorn.se eller 0304-60 10 10.
Till oss kan du ställa frågor om områdena eller tipsa andra områden som kanske kan nyttjas för slagning eller bete.

19 dagar kvar till Stenungsunds Volvoträff
150-200 Volvobilar, 1400 besökare, Flera företag, ett gött gäng goa klubbar!  
20 barnfamiljer från Min Stora Dag, deras dag ska vi förgylla och visa hur stort och fint bilintresset. Tillsammans gör vi skillnad!
Missa inte att gå in på hemsidan och anmäl eran bil! 
stenungsundsvolvotraff.se  

Margaretadagen och 2018 års Margaretapris på Tjörn den 20 juli
Margaretadagen på Sundsby är en kulturdag då man firar till minne av Margareta Huitfeldt. Det blir musik, guidningar, utdelning av Margaretapriset och mycket mer.
Dagen inleds kl 15 med barockkonsert i Valla kyrka. Kl 16 övergår firandet till säteriet.
Barnen kan klä ut sig i tidstypiska kläder. Säteriets Trädgårdsmästare Joakim Wenner bjuder på en trädgårdshistorik vandring. Guidningar och tal kommer att hållas. Och i parken minglar Varieté Vagant.
Kl 17.30 delar kommunchef Ann-Britt Svedberg ut 2018 års Margaretapris, ett pris som årligen delas ut till en kvinnlig företagare i Tjörns kommun.
Fri entré! Obs begränsat med parkering – ta gärna skyttelbussen som går mellan Valla kyrka och säteriet.

Flera inblandade i fylleslagsmål utanför krog på Orust
Klockan 23:43 på måndagskvällen  kontaktar en krogvakt polisen från en krog på Hamnvägen i Mollesund på Orust. Man uppger att det varit fullt slagsmål mellan flera personer och böljar fram och tillbaka.
Närpolispatrull anländer har allt lugnat ned sig. En ambulans beställs till en 20-årig flicka som misshandlats och kördes till sjukhus. En kille som också är i 20-årsåldern körs av sin mamma till Kungälvs sjukhus. Oklart vilka skador de två personerna fått.
Två personer transporteras frivilligt till Stenungsund med polisbil.
Ett antal anmälningar och motanmälan om misshandel upprättas.

Karin Åkerman till vänster i bild
Karin Åkerman till vänster i bild

Stenungsbaden utsedd till Europas bästa spahotell
Det var i Nordirland som World Luxury Spa Awards delades i lördags
Karin Åkermark, marknadschef på Stenungsbaden, fick inte bara ta emot inte prist, utan två priser, bästa lyx-spahotell och bästa spahotell för affärsresenärer. 
En stor grattisälsning sänder Nyheter4.com

Stenungsbaden har utsetts till Europas bästa spa-hotell för affärsresenärer och passar samtidigt på att kamma hem titeln som ”Sveriges bästa spa” för andra året i rad.
Stenungsbaden och Bluewater Sports & Health Club är återigen vinnare i den internationellt ansedda tävlingen World Luxury Spa Awards. Hotellet får priset för Europas bästa spa i kategorin affärshotell och utses även till Sveriges bästa Spa Retreat och Resort Spa.
— Det är tack vare våra gästers fina omdömen som vi får dessa fina utmärkelser, så det är de som ska ha äran. För oss är detta ett kvitto på att vårt spa är en av våra stora styrkor som hotell. Det är därför svårt att föreställa sig ett bättre betyg från våra gäster, menar Patric E. Österström, vd på Stenungsbaden.

World Luxury Spa & Restaurant Awards utser varje år världens främsta aktörer i 32 kategorier. Prisutdelningen hölls i Antrim, Nordirland. Över 300.000 internationella gäster röstar fram vinnarna utmärkelsen anses vara ett av de mest prestigefulla ett spahotell kan få.
— Vi är glada över att få ge dessa utmärkelser till Stenungsbaden för ytterligare ett fantastiskt år. Deras spa håller toppklass och de upprätthåller en mycket hög kundnöjdhet, berättar Joanna Evans, Executive Manager för World Luxury Spa Awards.

2017 blev ett rekordår för Stenungsbaden och Bluewater Sports & Health Club. Hotellet har fortsatt investerat i renoveringar och omsättningen slog alla tidigare rekord. Bakom ökningen står främst spaverksamheten tillsammans med höga betyg och rekommendationer från hotellets gäster.
— Det här ska vi förstås fira tillsammans med våra gäster. Och vi kommer att investera vidare för att förbättra gästernas helhetsupplevelse ännu mer. Vi vill erbjuda hotellrum, spa, konferens, events, restaurangbesök och spännande aktiviteter i absoluta världsklass, fortsätter Patric E. Österström.

Förfrågningar om kommunal betesmark på Orust till följd av foderbristen
Kommunen äger inte mycket mark som är lämplig för bete eller slåtter och den marken är ofta redan upplåten med arrende till andra. Är du djurägare som önskar nyttja ett specifikt område som kommunen äger kan du kontakta kommunen på Orust med en förfrågan.

Är du djurägare som önskar nyttja ett specifikt område som kommunen äger, och som inte nyttjas av någon annan, kan du kontakta kommunen med en förfrågan med tillhörande karta.
Gäller det större markytor ser kommunen gärna att flera markägare inkommer med en gemensam förfrågan.
Hit skickar du din förfrågan
Förfrågningar, med tillhörande karta, om att slå gräs för foder skickas via e-post till tekniskaenheten@orust.se eller per brev till Orust kommun, Sektor samhällsutveckling, 473 80 HENÅN.

Vad händer sedan?
I de fall marken inte redan är upplåten och kommunen medger slåtter av gräs tecknas ett avtal. Avtalet överför ansvaret på djurägaren som önskar slå gräset, eftersom mark som vanligen inte används som betes- eller åkermark kan innehålla vassa föremål eller olämpliga växter som djuren kan få i sig.
Djurägare får på egen bekostnad ta tillvara på gräset utan avgift. Gräset får inte säljas vidare utan får bara användas som strö eller foder till egna djur.

Orust öppnar kiosk för gott vatten för de med egna sinande brunnar
Torkan slår hårt mot alla som behöver vattna i sina trädgårdar, men även mot de som har egen brunn. Fastighetsägare sparar på vattnet för att inte riskera att brunnarna sinar och de står utan vattenförsörjning.
Orust kommun erbjuder därför alla möjligheten att hämta vatten i vår "vattenkiosk" som finns på Lundens industriområde i Henån. Adressen är Varvsvägen 2.

Vill du mindre mängd vatten, i till exempel dunk, är det öppet för alla och gratis. Ta med ditt eget kärl/dunk.

Så här gör du för att tanka mindre mängder vatten
Håll dunken under den lilla kranen
Tryck in knappen på väggen, då startar flödet av vatten
Håll inne knappen tills du fått rätt mängd vatten. Släpp knappen
Större mängder
Vill du ha större mängd vatten, i stor behållare/tankar, måste du ha en nyckel till "vattenkiosken". Med den har du tillåtelse att tanka större mängder vatten.

För nyckeln betalar du en engångsavgift på 250 kronor och vattnet kostar cirka 40 kronor per kubikmeter. Lämnar du tillbaka nyckeln får du tillbaka engångsavgiften på 250 kronor.
Så här kan du få tag på en nyckel
För att få tag på en nyckel till "vattenkiosken" gör du följande
Maila ditt namn och telefonnummer samt vart vi ska skicka fakturan till lars-goran.thuresson@orust.se och bjorn.martinsson@orust.se
'
När man fått dina uppgifter tillverkar vi en nyckel och returnerar ditt mail med besked om att nyckeln finns för avhämtning samt dina inloggningsuppgifter. Inloggningsuppgifterna behövs för att vi ska kunna hålla koll på vattenmängden du hämtar
Nyckeln hämtar du i receptionen i kommunhuset i Henån. Adressen är Åvägen 2-6. Ta med identifikationshandlingar.

Så här gör du för att tanka i större behållare/tankar
Anslut slang (slangen finns på plats från och med måndag 16 juli) till den grova anslutningen (brandslangskoppling) och till din behållare/tank
Sätt i nyckeln i nyckelhålet på vänster sida om det grå skåpet på väggen
Öppna luckan på det grå skåpet. I skåpet finns en display samt två knappar. En röd och en grön.
Tryck grön knapp för att starta vattenflödet
Tryck röd knapp, för att stoppa flödet, när du fått den mängd vatten du vill ha eller att behållaren/tanken är full. Det ta cirka 5 sekunder innan flödet slutar
Ta ur nyckeln och stäng luckan på skåpet
Koppla bort slang

Bevattningsförbud i Svenshögen och Ucklum i Strenungsunds kommun
Från och med måndag den 16 juli råder det bevattningsförbud i Svenshögen och Ucklum. Bevattningsförbudet införs för att kunna hålla en bra vattennivå i vattentornet.
Vid rådande bevattningsförbud ska du inte använda slang för att exempelvis vattna, tvätta bilen eller fylla en pool.
 

Regionen döms för otillåten direktupphandling för mödravården i Stenungsund och på Tjörn
Regionen har förlängt avtal med en leverantör för mödravården fyra gånger utan att göra någon upphandling. Nu ska de betala skadestånd på över en miljon kronor enligt förvaltningsrättens dom.

Västra Götalandsregionen förlängde avtal med en leverantör för mödravården i Tjörn och Stenungsund fyra gånger – mellan 2014 fram till 2017 – men inte vid något tillfälle har det gjorts någon annonsering eller offentlig upphandling.

I augusti 2016, avrådde regionens jurister från att förlänga avtalet den fjärde gången, eftersom det kunde likställas med en otillåten direktupphandling. Men västra hälso- och sjukvårdsnämnden gick emot juristerna och samma företag fick fortsatt avtal.
Konkurrensverket vände sig i höstas till förvaltningsrätten med krav på att regionen ska betala 1 150 000 i upphandlingsskadeavgift. Nu har de fått rätt.

Syfte att upprätthålla patientsäkerhet
Förvaltningsrätten anser att regionen har haft gott om tid på sig att utannonsera avtalet sedan den första förlängningen 2014.

Regionen hävdar att bötesbeloppet borde avskrivas helt eller att de får nedsatt bötesbelopp. De anser att de inte dragit några ekonomiska fördelar av att förlänga avtalet. Tvärtom försvarar de sig med med syftet att upprätthålla en patientsäker vård antagligen gjort att de fått betala en högre ersättning.
”Under inga omständigheter kan överträdelsen anses såpass allvarlig att det finns skäl att fastställa avgiften till ett belopp som motsvarar 8,5 procent av kontraktsvärdet”, skrev regionen i sin talan till förvaltningsrätten.

Regionen har tidigare gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. 2015 gällde det journalhanteringstjänster och regionen dömdes då att betala upphandlingsböter på närmare en halv miljon kronor. Detta är alltså den andra domen på kort tid, förvaltningsrätten konstaterar därför att det ”föreligger ett upprepat beteende”.
På grund av upprepat beteende och att de gått emot juristernas avrådan har Konkurrensverket tidigare påpekat att det är försvårande omständigheter vilket gör att de ställer krav på högre bötesbelopp.

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 14:44 stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 i höjd med Norum för kontroll. En manlig förare, född 1962 visar tecken på att vara onykter och får blåsa i polisens sollningsinstrument som också ger utslag. Mannen tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas
 

Räddningstjänsten i Södra Bohuslän: Svårt med bemanning under semestern
Södra Bohusläns räddningstjänstförbund har haft en hektisk vecka med många bränder. Samtidigt är det semestertider och svårt att få in tillräcklig bemanning. I veckan har torkan och blixtnedslag orsakat många bränder i Södra Bohusläns räddningstjänst förbunds område, som är Tjörn, Stenungsund och Lilla Edet. 
Samtidigt är det semestertider och svårt att få in tillräckligt med personal. 
- Det här är ju tidskrävande eftersom vi måste gräva i marken och hålla på under skogsbränder. En sådan här händelse tar ofta fyra till sex timmar, säger Göran Antbacka, insatsledare på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 19:53 på lördagskvällen stoppar en polispatrull en mc på lv 723 i höjd med Kållekärr på Tjörn. Det visar sig att mc:n inte är registrerad och mannen som är född 1982 visar tydliga tecken på att vara onykter och blåser positivt i polisens sollningsinstrument. Mannen tas med till Kungälvs sjukhus för provtagning.
En anmälan om misstänkt grov olovlig körning och rattfyllri är upprättad
 

Trafikbrott i Jörlanda
Klockan 00:15 natten till lördagen kontaktar en förälder polisen och berättar att hennes dotter som varit ute och kört moped prejats av en oskyltad bilist. Mamman uppger också att hon varit ute och letat efter fordonet men ej funnet den. Inga personskador och man uppmanas att göra en anmälan via polisens PKC säger polisens presstalesperson Ulla Brehm

Misstänkt rattfylleri på Orust
Klockan 21:20 på fredagskvällen ringer en man till polisen och berättar att en personbil kört in i vajerräcket och hamnat i diket på lv 160 i Varekil.
En polispatrull och ambulans anländer till olycksplatsen, i fordonet sitter en man 25-årsåldern. Mannen visar tecken på att vara berusad. Polispatrullen tar med sig mannen för provtagning då han klarat sig från skador. En anmälan om misstänkt ratfylleri upprättas
 

Kollision mellan segelbåtar utanför Ellös
På fredagskvällen krockade två segelbåtar utanför Ellös på Orust.
Den större segelbåten M/S Westkust klarade sig oskadd, men den mindre segelbåten skadade sina master.
Det blev stort pådrag av kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, polis och räddningstjänst, men då ingen blivit skadad, eller det fanns risk för att någon av fartygen skulle sjunka, avrundades räddningsarbetet.
Ingen person var skadad, alla 32 passagerare på skutan och en på segelbåten evakuerades,  ändå in till Ellös av Sten A Olsson och Lotsbåt 747 från Brofjorden.
Orsaken till olyckan är oklar.

Lastbilsbrand vid Ödsmålsbron
En lastbil började brinna vid en rastplats norr om Ödsmålsbron vid E6 på fredagsförmiddagen.
Enligt polisen ska det röra sig om en tom lastbil utan släp som brinner. Släckningsarbetet har inletts och lastbilen ska inte stå så att den stör trafiken.
Enligt polisen stannade chauffören efter att ha känt en konstig lukt. På rastplatsen upptäckte chauffören att det brann från däcken.
Chauffören varnade intillparkerade förare så att inte elden skulle sprida sig.
Branden släcktes snabb och har lämnat platsen. Ingen ska ha kommit till skada

Skadad mc-förare larmade själv SOS
Det var strax innan 21.20 på torsdagskvällen som en 45-årig manlig mc-förare körde av länsväg 660 mellan Svenshögen och Backamo (Grinneröd).
– Föraren kontaktade själv SOS. Mannen uppgav för SOS att han hade smärtor i rygg och misstänkte att han brutit en arm men visste inte riktigt var han var, uppger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Det visade sig inte så lätt att lokalisera var föraren befann sig för ambulanspersonal som kom till olycksplaten. det skall ha taget ca 15minuter innan ambulanspersonalen hittade mc-föraren då föraren och mc:n låg i diket säger Christer Fuxborg
Mannen kördes med ambulans till Näl för vård .
 

Eldningsförbud på Orust
Totalt eldningsförbud gäller tillsvidare inom hela Orust kommun.
Med anledning av den rådande väderleken har Stf Räddningschefen enligt delegation med stöd av 2 kap Förordning om Skydd mot olyckor (SFS 2003:789) utfärdat totalt eldningsförbud att gälla från och med 2018-05-29 klockan 09:00 inom hela Orust kommun.

När det råder eldningsförbud är det endast tillåtet att använda öppen eld i särskilda grillar uppställda i trädgårdar, i anslutning till bostads- och fritidshus eller i iordningsställda grillplatser på marken (ex. murade, grävda och avskärmade).
Engångsgrillar får ej användas, om de ej placeras enligt ovan.                                                                                 
Observera att beslutet gäller även eldning i tunna inom egen fastighet.
Det gäller ingen skillnad på villa tomt eller övriga markområden.
Förbudets varaktighet
Beslutet gäller från och med 2018-05-29 klockan 09:00 och tills vidare.
Juridisk grund
Beslutet om förbud mot eldning utomhus är föreskrivet med stöd  av 2 kap 7§ Förordningen om Skydd mot Olyckor.(SFS 2003:789)
Den som bryter mot utfärdat eldningsförbud kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § Lag) om Skydd mot olyckor.(SFS 2003:778)

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 09:36 på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på lv160 i höjd med Norum för kontroll. Förare var en kvinna i 50-årsåldern.
Kvinnan får blåsa i polisens sollningsinstrument, som visar positivt.
Kvinnan tas med för provtagning.
En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas

Skandinaviens största segelbåtsmässa - Öppet Varv 24-26 aug 2018
2018 blir 25 året i rad för Öppet Varv i Ellös på Orust. Alla båttillverkare, båtsäljare samt relevanta tillbehörsutställare är inbjudna att visa båtar och tillbehör. Öppet varv är Skandinaviens största båtmässa för segelbåtar och en fantastisk plats där tillverkare, köpintressenter och båtägare möts.

Båtälskare från hela världen lockas till Öppet Varv i slutet av augusti varje år när Hallberg-Rassy och många andra tillverkare sina båtar i vattnet i Ellös. Öppet Varv den 24-26 augusti 2018 är den enda mässan i världen där du kan se hur båtbyggeri går till.
Öppet varv i Ellös på Orust är ultimat för dig som vill visa upp dina båtar och båttillbehör för flera tusen intressenter. Och det är den bästa inspirationsplatsen för dig som nuvarande eller blivande båtägare.

Relaterad information
Öppet Varv Ellös, Skandinaviens största segelbåtsmässa
Sedan 4 år är Orust kommun med som delarrangör. Du träffar oss i vår monter på mässområdet i Ellös.

Öppettider
Fredag den 24 till söndag 26 augusti 2018
Fredag och lördag klockan 10:00-18:00
Söndag klockan 10:00-16:00
Gratis entré och parkering
Se varvet och båtbyggeriet
Det kommer att finnas många Hallberg-Rassybåtar som byggs och är i olika stadier inne i varvet. Du har möjlighet att gå markerade banor genom varvet fredag klockan 14:00-18:00, lördag klockan 10:00-18:00 och söndag klockan 10:00-16:00.

Polisjakt på 14-årig bilförare på Orust
Polis kallas till Färjevägen vid Svanesund klockan Kl 00.52 natten till torsdagen.
Ett vittne har sett en personbil som kör vårdslöst på platsen. Bilen har för övrigt körförbud och är avställd. När polisen kommer till platsen så avviker den misstänkta bilen en kort sträcka.
Bilen stoppas dock på länsväg 762. Föraren av bilen visar sig då vara 14 år gammal. I bilen finns ytterligare en 14 år gammal pojke och en 17 år gammal pojke.
Föraren misstänks för vårdslöshet i trafik, olovlig körning samt ej stannat på polismans tecken. Med tanke på föraren ålder så kommer ärendet att hanteras som ett s.k LUL fall dvs. utredningen lämnas över till sociala myndigheter.  

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 14:17 på onsdagen får polisen ett samtal från ett vittne som kör efter en äldre bilist som kört från Stenungsund och över Tjörnbroarna, för att sedan köra vidare mot Skärhamn på Tjörn.

Inringaren som är en man uppger för polisen att bilisten köra vingligt,  och är upp på refuger och nästan ner i ett diket. Bilisten stannar vid ICA i Skärhamn. Föraren lämnar bilen och går in på Systembolag. Efter att besökt systembolaget sätter sig föraren i bilen för att köra vidaren in mot Skärhamns centrum.
En polispatrull hinner dock fram till Skärhamns centrum och kan stoppa föraren som är en man i 70-årsåldern säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Mannen får blåsa i polisens sollningsinstrument som gör utslag och får följa med polispatrullen för provtagning och en anmälan upprättas om misstänkt rattfylleri.
Ulla Brehm tyckr det var bra att den efterföljande bilisten larma polisen, hon menar att det kunde det ha slutat riktigt illa.

Flicka svårt misshandlad av okänd person i Stora Höga industriområde
På tisdagskvällen strax innan klockan 23 går en flicka ut på kvällspromenad med en hund. Flickan går genom Stora Höga industriområde och ned till gångtunneln som leder under E6 och upp på Spekerödssidan. Strax innan flickan kommer fram till gångtunneln kommer en röd bil upp jämnsides och stannar. Ur bilen hoppar en okänd person ur bilen och slår ned flickan som enligt egen usago skall ha svimmat. Flickan uppger efter att hon kommet hem att hon troligen har sparkats i ryggen medans hon låg avsvimmad. Flickan skall också ha fått ett "blått öga" efter misshandeln.
Flickans bekanta kontaktar polis som inte har någon ledig bil och uppmanar att flickan gör en anmälan på polisens PKC och även uppsöker läkare för att dokumentera skador hon fått.
Vet någon om att en röd bil (osäkert om det var en Saab) som rört sig i Stora Höga industriområde eller i centrala Stora Höga kan man kontakta polisen på 114 14 och delge iaktagelser..
 

Misstänkt rattfylleri på lv 160 Stenungsund
Klockan 10:37 på onsdagen stoppar en polispatrull en bilist för kontroll i höjd med Norum I fordonet sitter en man i 60-årsåldern som får blåsa i polisens sollningsinstrument. Denna ger utslag vilket gör att polispatrullen tar med mannen för provtagning.
                                           En anmälan om misstänkt rattonykterhet är upprättad

Berusad man hade två knivar på sig i Stenungsund
Klockan15:01 på tisdagen finner en polispatrull en man som ligger och sover på en bänk på Östra Köpmansgatan i centrala Stenungsund. Mannen visar sig vara så berusad att man beslutar sig för att omhändertaga mannen enligt LOB. Vid visitering finner poliserna två knivar på mannen.
Mannen körs till tillnyktring och en anmälan enligt knivlagen upprättas.

Rekordsommar för fiskaren Jan Manfjärd på Orust
För två veckor sedan var Nyheter4.com först ut med att berätta om Jan Manfjärd då han lossade en 43,0 kg Marulk på hela 140 cm som lastades av på Orust Fisk i Stocken på Orust

På tisdagen fick Nyheter4.com ett nytt samtal från Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk.
Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som åter fångat en rekordstor fisk, denna gång en piggvar med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken. Då den hade rensats vägde piggvaren hela 6,8 kilo. En bjässe med andra ord

Morgan ville gärna avsluta intervjun förra gången med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Men Jan fortsätter att leverera rekord, och man inte har varit med om en sådan rekordsommar som i år, och då är säsongen inte över. Vi kanske får fler spännande fiskenyheter från Orust Fisk.
att berätta om här på Nyheter4.com 

Inbrott i villa på Tjörn
Klockan 20:22 på måndagskvällen ringer en villaägare på Järvstigen i Myggenäs på Tjörn till polisen och berättar att man haft inbrott.
Tjuvarna skall ha taget sig in via altandörren eftersom dörrhandtaget fattas och någon har mixtrat med låset uppger mannen. Han tror att inbrottet skett under helgen då han varit borta och nyligen kommet hem. 
Oklart vad som saknas. Polis kommer under dagen att besöka bostaden för att säkra eventuella spår, man har också upprättat en anmälan om inbrott och stöld..

Kvinna hotade och använde våld mot tjänsteman på kommunhuset i Stenungsund
Klockan 14:01 på måndagen larmas polis till Stenungsunds kommunhus på Strandvägen. En upprörd kvinna i 75-årsåldern skall ha hotat och ev använt våld mot en handläggare
Polis har varit på plats och och hållt förhär med bägge parter.
Man har också upprättat en anmälan. Men fvilken typ av hot och våld framgår inte i rapporten, säger polisens presstalesperson Stefan Gustavsson, som tillägger att kvinnan inte blev gripen.

Nyfiken på hur arbetet går på lv 160 på Orust
Här kan du se bilder från arbetsplatsen där nya Väg 160 byggs mellan Säckebäck och Varekil.

Detta arbetar man med nu
Just nu håller vi på med sprängningsarbeten och stabiliserar delar av vägsträckan med pelare av kalk och cement. Sprängningsarbetena kommer att pågå fram till våren 2019.

Villabrand på Stora Askerön efter blixtnedslag
Räddningstjänsten larmades till Stora Askerön med flera enheter strax efter klockan 14 på måndagen om brand i en villa vid Bottentången på Stora Askerön. Enligt uppgift från SOS Alarm har blixten slagit ned i en villa. Alla ska vara ute ur byggnaden, uppger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson. Villan ligger i Bottentången på Stora Askeröns norra del.
Texten uppdateras

Kvinna från STO-området avled efter trafikolycka
På riksväg 40 vid Köttekullaavfarten i Ulricehamn inträffade en trafikolycka klockan 20.41 på söndagskvällen..
Först är det två bilister som kolliderar i samma färdriktning och sedan är det en bakomvarande bilist som kör in i de båda framförvarande bilarna.
Från den första kollisionen är det tre personer som körs till sjukhus med nacksmärtor. I den bil som körde på de andra två bakifrån satt det två personer. Föraren som var i20-årsåldern i den bilen avled och passageraren skadades allvarligt. Anhöriga är underrättade.

Stöld/inbrott på Orust
Klockan 05:07 på söndagsmorgonen kontaktar en företagare polisen då hans kameralarm satt igång på hans firma i Hälleviksstrand
Inbrottet sker på på Varvsvägen.
Han uppger för polisen att han ser att en personbil med släp på företagets område. Han berättar vidare att tjuvarna lastar på en koppartank och försvinner i riktning mot Nösund. Ingen gripen Företagaren skall under söndagen upprätta en anmälan via polisens PKC.
 

Misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 02:02 natten till söndagen ser en polispatrull en man som uppför sig på ett sådant sett att man vill kontrollera personen.
Det visar sig att detär en man född 1994,han  uppger själv att han tagit en ”joint”. Polispatrullen gör en kroppsundersökning och finner en mindre mängd narkotika som tas i beslag. Mannen tas med för provtagning och en anmälan om misstänkt narkotikabrott/innehav upprättas.

Misshandel i centrala Stenungsund
Klockan 00:37 natten till söndagen ser en polispatrull en man i 60-årsåldern som ligger ned på Stenungstorg. Mannen uppger att han hatr bröstsmärtor efter en misshandel.
En person kontrolleras, men det är oklart om det är rätt person och släpps. Mannen körs av polispatrullen till Kungälvs sjukhus för vård. Ingen person gripen

Fullt ös på Sundanatta
Igår fredag vaknade Stenungsundsborna till mellan klockan 18-01.
En efterlängtad kväll där folk kunde släppa loss och festa till nere på det lilla torget intill Harrys.
Nyheter4.com hade vägarna förbi och förevigade kvällen med bilder.
Först ut på scen var Örjan Torstensson - underhållaren och som han själv kallar sig - hingsten från Fjällbacka. Som vanligt hade han kistan full av historier och vitsar. Men det stoppar inte med detta, han har en underbar sångröst och fick folk i stämning med bland annat allsång till kända låtar.
Senare på kvällen kunde publiken släppa loss till bandet -  Just nu
Därefter var det DJ fram till kl. 01. - Se bilder från kvällen nedan
 

Röda huset i Stenungsund äntligen sålt
Byggföretaget Bygglogik Sverige AB i Kungälv köper det omdiskuterade Röda Huset i Stenungsund för 580 000 kronor offentliggjordes Stenungsunds kommun  på fredagen.

Affären innebär en rejäl förlust för Stenungsunds kommun  då värdet ansetts vara minst 1-1,5 miljoner.
Företaget på sig fram till den 30 november innan huset skall monteras ned och fraktas bort. Men kommer troligtvis att börja nedmonteringen under september.

Röda huset är ett tvåvåningshus som stått i hamnområdet i Stenungsund sedan över 10 år tillbaks. Huset hart inget bygglov sedan  Högsta Förvaltningsdomstolen för många år sedan upphävde ett godkänt bygglov. Fastigheten har sedan dess ägts av kommunen men stått  som svartbygge i alla år. Man har tidvis använt huset bland annat som förläggning för flyktingar men den senaste tiden har fastigheten stått helt tom.

Båtbrand på Gullholmen - Orust
Räddningstjänsten fick larmet klockan 18.54 på fredagseftermiddagen.
Det var en tolv meter lång motorbåt som börjat brinna inne i hamnen på Gullholmen.
Det fanns flera personer i närheten som agerade snabbt med pulversläckare för att branden inte skulle sprida sig. Det ibbebar att det aldrig blev någon större fara att elden skulle sprida sig.
Orsaken till branden var ett elfel i motorrummet. Däremot skulle det kunnat sluta betydligt allvarligare om det inte funnits någon person i närheten när det började brinna.
Det lokala räddningsvärnet på Gullholmen var snabbt på plats och Sjöräddningen bogserade ut motorbåten på öppet vatten för säkerhet skull. Elden var släckt innan räddningstjänsten på Orust kom fram.

Trafikverket ser över säkerheten på hela Bohusbanan
Efter gårdagens tågolycka i Stenungsund ska Trafikverket se över alla obevakade järnvägsövergångarna längs med hela Bohusbanan.  
– Vi måste kolla på vad som gjordes efter förra olyckan. Dessutom ska vi gå över hela Bohusbanan och gå igenom vilka övergångar som måste åtgärdas, säger han.
Redan undr fredagen kunde man se personal från trafikverket röja sly för att sikten skall kunna bli bättre vid obevakade övergångar i de södra delarna av Stenungsund.

Boende larmade om överfart – timmar före ny olyckan i Stenungsund
På torsdagskvällen vid 18-tiden hände det igen. En bil blev påkörd av ett framrusande tåg vid Berg i Ödsmål. Boende i området har länge påpekat faran, senaste gången bara timmar före olyckan. Två äldre personer i bilen klarade sig mirakulöst utan allvarligare skador. 
Överfarten är olycksdrabbad. Så sent som 2016 var det en olycka. Då lovade Trafikverket att utreda och att göra någonting åt den obevakade järnvägsövergången.
När tåget kommer från Uddevalla är det en kurva strax innan övergången. För att se tåget måste man köra upp på spårområdet en bit. Högt gräs, sly och buskar skymmer också sikten, något som grannar till övergången som passerar den dagligen påpekat till Trafikverket.

43,0 kg Marulk lastades av vid Stocken på Orust
Vid lunchtid på lördagen fick besökare på Orust Fisk se en jättestor Marulk lossas på baksidan av fiskaffären på Stocken . (Se fler bilder längre ned)
Nyheter4.com fick ett samtal på plats med Morgan Manfjärd som driver Orust Fisk. Han berättar att det var pappa Jan, 80 år som fått den stora Marulken på 43,0 Kg med fiskebåten LL45 Vallerö - Stocken .
För 25 år sedan fick Jan upp en nästan lika stor. Den vägde 30 kg och 130 cm lång på ca 50 meters djup på ungefär samma ställe.
Dagens Marulk mätte hela 140 cm, och vägde hela 43,0 kilo. Man kan verkligen säga att den var stor om man jämförde med den andra Marulken på 15 kg som också lossades på lastkajen.
Marulken hade fiskats upp med garn, 1 timmas resa utanför Måseskärs fyr på ett djup av ca 40-50 meter. 
Vanligtvis ligger denna typ av fisk på ca 10 kg säger Morgan. Enligt böcker beskrivs fisken kunna väga upp till 40 kg.
I medelhavsländerna är fisken känd för sin lever och som ses som en delikatess.
Under intervjun kontaktade Morgan kollegor i branchen som säger att denna bjässe kan inbringa ett pris på mellan 5-10 tusen kronor på fiskeauktion, då efter att den rensats från inälvor mm.
Morgan vill gärna avsluta intervjun med att detta är kronan på verket för pappa Jans långa yrkesliv som fiskare, och att han började som fiskare redan vid 14-årsålder med islandsfiske.

Nyheter4.com betalar vattentankar till ridklubb efter sabotage
Under midsommarhelgen drabbades Stora Höga Ridklubb i Stenungsund av ett sabotage på en av anläggningens vattentankar, vilket gjorde att hästar stod utan vatten. sabotaget upptäcktes på midsommardagens morgon.Tanken rymmer ca 1 000 liter och man fyllde på i torsdags.
Klubben har ingen misstanke om vem som gjort det, men de har kopplat in polisen.
Klubben har nu fått hjälp av Nyheter4.com som betalar två nya tankar.

Idag söndag, klockan 14:00 levereades de två nya tankarna som Nyheter4.com betalar för

Irriterade båtgäster när gästhamnskontoret var stängd på midsommarafton i Stenungsund
Sedan 1990 har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenungsunds hamn haft öppet för sina båtgäster som firat midsommar i Stenungsund.

På en uppsatt lapp på gästhamnskontorets fönster fanns kortfattad information på svenska och engelska att hamnkontoretvar stängt på midsommarafton (hela dagen).
Enligt den uppsatta lappen, som dessutom var felskriven stod det att midsommarafton var på torsdagen den 21 juni och att personal var tillbaka den 22 juni - midsommarafton.

Sedan någon månad tillbaka har gästhamnen och gästhamnskontoret i Stenugsund tagits över av idrott/anläggning i Sundahallen från Hamnkontoret, och valt att ge personalen ledigt under midsommarafton. 
Detta har förosakat stor irritation bland båtfolket som besöker gästhamnen som sökt hjälp, men även från husbilsägare som skall ställa upp sig på kommunens ställplats på hamnplan en bit bort från gästhamnen.

En kvinna som kontaktade Nyheter4.com som var på plats vid 18-tiden på midsommaraftonen, undrade om det nu var båtägarna som skulle städa själva?
- Eftersom det inte fanns någon personal på plats, valde jag själv att städa upp bryggan säger den irriterade kvinnan till Nyheter4.com.
Andra som vår reporter mötte i hamnen uttryckte stor besvikelse över att man inte hade öppet gästhamnskontoret och att man inte svarat på det angivna telefonnummret. En äldre tysk kvinna och man bad vår reporter översätta vad som stod på gästhamnskontorets uppsatta lapp, då de varken kunde svenska eller engelska och undrade hur de skulle betala eftersom de skulle segla vidiare tidigt på midsommardagen.

Båtar visste inte var de skulle lägga sig. Ingen personal fanns på plats för att tömma sopor, städa, ta upp hamnavgifter, eller sköta tömningen av sopkärlen på bryggorna.
När det gäller ställplatsen för husbilar finns det heller ingen service att tillgå eller någon som tog betalt.

Nyheter4.com ringde upp hamnkapten Tomas Alexandersson för att fråga varför Stenungsund valt att ha det obemannat på midsommarafton svarar han att det skall vara öppet och bemmanat, det har vi alltid haft.
- Jag har fått flera arga samtal från båtägare och husbilsbesökare om hur gästhamnen sköts mitt under midsommar och hänvisat samtalen vidare.
- Tomas säger vidare att han på midsommaraftonen hade han försökt nå idrott/anläggnings chef för att fråga varför man valt att ta bort bemanningen och servicen för båtfolk och husbilscampare som besöker Stenungsund just på midsommar, men på telefon hänvisar Mossberg till att han har semester och inte kan ta samtal säger Tomas, som inte kan ge mer information till Nyheter4.com på midsommaraftonen.

Idag (söndag) har två stora norska båtar på 20 och 24 meter försökt nå gästhamnskontoret flera gånger utan resultat. Nyheter4.com kan berätta att de var inte speciellt glada över att inte kunna få kontakt med personal på plats
 

Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar
Stenungsunds kommun firar midsommarafton dagen innan midsommar

Ca 500 firade midsommar i Ucklum
Som vanligt var det stor uppslutning när Ucklum hade sitt traditionella midsommarfirande.
Vädrets makter var på firandets sida, sol och lite moln men inget regn. Midsommarfirandet var mellan kl.12.00-14.00 vid rondellen i Ucklum. Det var traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, lotterier, fika, glass och korv försäljning, fiskdamm, hoppborg.
Och givetvis kunde man åka fyrhjuling, testa yxkastning m.m. 
Nedan ser du bilder från midsommarfirandet

Många ville fira nationaldagen i Stenungsund och på Klädesholmen
I solen och värme slöt riktigt mycket folk upp i Kulturhusparken på årets Nationaldag i centrala Stenungsund. Nationalsången, flagghissning och Stenungsunds kommuns Kulturstipendium som tilldelades Stenungsunds Motorsällskap och 20 000 kr av Carola Granell, var en del av dagens högtid. Janette Olsson höll högtidstal. Dessutom fick Strandstädarna 10 000 kronor fly Lions. (se bilder från dagen nedan) Bygdegillet och Harpor Väst gjorde en uppvisning. Nytt för i år var att det finnas lite mer saker för barnen att göra i parken. Bland annat ansiktsmålning, dragkamp och storschack. På plats fanns även STO FN förening.

På Klädesholmen var det trångt som vanligt. 124.200 kronor delades ut till Sjöräddningen för de pengar som kommet in från 2017 "årets sill" Självklart var också att smaka på silltallriken, handla i marknadsstånden, köpa sill och borda sjöräddningens båtar och självklart se hur en räddning går till av olika typer av räddningsbåtar ta upp folk ur vattnet.
(se bilder från Klädesholmen)

314 elever på Nösnäs tog studenten i Stenungsund
I dag var det dags för eleverna på Nösnäsgymnasiet att springa ut i det fria, eller skall vi säga sommarlov för vissa och andra börjar jobba direkt. (se alla bilder från dagen nedan i 6 block)
Dagen började för en del med frukost ihop med sina klasskamrater innan det bar iväg till Sundahallen där mat och underhållning stod på menyn.
16 olika program spran vid 13-tiden ut till väntande familjemedlemmar, syskon, vänner och släkt
Den stora ansamlingen av nära och kära såg ut mer som ett myrfällt runt Nösnäsgymnasiet ipå denna soliga och vackra dag
Det blev tjockt när i centrala Stenungsund när kortegen ringlade sig fram med lyckliga studenter.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik tillsammans med Hamnkapten Tomas Alexandersson på en sista båttur

Utslängd efter 20-års arbete för Stenungsunds kommun
Idag var det sista dagen för de två Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik (projektanställd) som har servat båthamnens kunder.
Anne-Charlotte Gunnarsdotter även kallad ”Ansan” bland arbetskamrater och båtplatsägare har jobbat för Stenungsunds hamn i 20 år fick inte vara kvar längre.

Kommunens hamnverksamhet ska omorganiseras. Administrationen ska skötas centralt från Stenungsund arena istället från hamnkontoret på Norra Hamnplan har Idrott och Anläggning informerat de bägge om. Och det innebär att deras arbeten tas bort och ersätts med en annan person i Sundahallen.

De skyller på att det inte finns några pengar till Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik, men man tar en vaktmästare på arenan som ska ta över jobbet istället och som kostar kommunen mer, säger Thomas Alexandersson, hamnkapten, Stenungsunds kommun.
Dessutom skall båtfolket åka så fort det är något mellan hamnen och Sundahallen.

- Jag ställer mig frågande hur det ska fungera till exempel med nycklar och betalning i framtiden. Hur skall de lösa för de som vill tvätta eller lägga i båten?
Servicen skall ju ligga där verksamheten finns, säger Alexandersson.

Men idag var det alltså dags att ta avsked från övriga arbetskamrater. Hamnkapten Tomas Alexandersson tog dem ut på en sista båttur ut till Skåpesund innan de går hem efter lång och trogen tjänst i Stenungsunds kommun som nu anser att de inte är värda något.

Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik  med övriga arbetskamrater
Anne-Charlotte Gunnarsdotter och Katarina Soovik med övriga arbetskamrater
En sista tur
En sista tur

Stora Högadagen lockade mycket folk trotts högsommarväder
På lördagen var det åter dags för årets Stora Höga dag där företagarna vill sätta lite extra guldkant för affärsområdet.
(se alla bilder från dagen nedan)
Årets upplaga var kryddat med allt från Tuff tufft tåget som körde runt folk runt större delen av Stora Höga till det populära godisregnet. I år hade man avlyst ett större område för eventet för att besökarna skulle röra sig lättar runt alla uppsatta tält och därmed trafiksäkrare för alla barn och vuxna. I år hade restaurangerna i området flyttat ut och serverade uppskattad mat. Inför stundande val hade de flesta partierna i Stenungsunds kommun valt att besöka Stora Högadagen där befolkningen kunde ställa stora som små frågor till politikerna.
Nytt för i år var också barnens hoppborg som nyttjades flitigt. Ponnyridning och att få klappa en gris var mycket populärt. Affärsidkarna hade extrapriser och vid Hund & Katt visade Djurambulansen upp sig och berättade om sitt uppdrag.
Givetvis var Lilla Stora Högaloppet populärt bland de små, som arrangeras av Apoteket. Utöver detta var det uppvisning av brandbil, ambulans och arbetsfordon. Årets upplaga besöktes av ca 2 000 personer trotts konkurrensen av högsommarvärme där bad, båt och annat konkurrerade med Stora Högadagen

Trafikolycka på Tjörn - En till sjukhus
Två personbilar har krockat på väg 160 på Tjörn på lördagen. Larmet om olyckan kom in vid 16-tiden. Räddningstjänsten stängde inledningsvis av vägen i båda riktningar.

Enligt uppgifter så är det en bil som har stått stilla och den andra har kört in den bakifrån
En person har förts till sjukhus efter olyckan. Personen skal inte vara allvarligt skadad.
Vid 17-tiden hade trafiken börjat släppas på växelvis 

Åstols Rökeri tas över av känt krögarpar från Västsverige
Nuvarande garna Pia och Leif Edlund skrev i våras att de ville lämna verksamheten och bestämde sig för att sälja rökeriet.
Nu är det klart att det blir en fortsättning.
Det välkända krögarparet Niclas och Ann Karin Hammarstrand har köpt rökeriet.
Mest känt är Thorskogs slott i Göta älvdalen men paret driver och äger också Barrique på Berzeliigatan i Göteborg och har också flera andra bolag.
Enligt det besked man lämnat kommer Åstols Rökeri att drivas vidare på samma sätt som tidigare.
Man kommer att forsätta ha musikkvällar med välkända svenska artister som till exempel Ebbot Lundberg, Peter Lundblad och Uno Svenungsson.
De nya ägarna kommer att öppna Åstols Rökeri kring midsommar.
 

Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs Dan och Kristina Norin var det sista paret som dansade innan Spekeröds dansbana nu stängs

Sista dansen på Spekeröds dansbana efter 100 år
Den 17 maj kunde flera hundra personer en sista gång titta och uppleva gamla minnen på Spekeröds gamla dansbana mellan kl 18-20 innan det är dags att börja riva efter 100 år då kommunen anser att renoveringen skulle kosta för mycket. (Se bilder från kvällen längre ned på sidan)

Det var Bingoalliansen tillsammans med Stenungsunds kommun som bjöd in till öppet hus och nostalgivisning.
Man bjöd på lättare förtäring, såsom korv och bröd samt dricka. Det minglades och berättades gamla minnen bland de som kommet denna sista gång. De flesta tycker att kommunen borde ha underhållit och bevarat parken efter att man köpte in den.
Istället har den fått stå och förfalla. Invändigt ser lokalerna riktigt fräscha ut, men utsidan ser knappast inbjudande ut.

Många hade också förväntat sig att kommunalrådet Bo Petterson som var kommunens representant för kvällen skulle haft ett sista tal och berättat om dansbanans uppkomst och fram till idag 2018, men tyvärr uteblev detta. Ett par kom fram till Nyheter4.com och sa att, kommunen borde sålt "röda Huset) i hamnen för 15 år sedan. Då hade man haft pengar att renovera dansbanan.

Gunnar Petterson berättade för Nyheter4.com att 1948 (för 70 år sedan) var han för första gången på dansbanan efter att han taget sin realexamen.
Han tycker det också är bedrövligt att kommunen inte förvaltat byggnaden sedan man köpt in den.
Det är ett kulturminne som går i graven och minns att han inte bodde som barn inte långt från dansbanan och hörde musiken på helgerna.

Därför vill Nyheter tillföra er läsare lite fakta om hur Spekeröds dansbana kom till:
Den 9:maj 1918 hade det utlyst möte i Kännetorp för bildandet av en förening och uppsättande av en dansbana.
42 personer var med och satsade 10 vardera och bestämde att föreningen skulle heta Spekeröds Dansbana
Styrelsen fick i uppdrag att arrendera marken samt iordningställa en dansbana för en femårsperiod.
För täckandet av musikkostnaden skulle det upptagas spelmanspengar.
Den 30 juni 1918 beslöt Spekeröds Kommundelsstämma att förbjuda danstillställningar och dansbanor, och begärde hos Länsstyrelsen om fastställande av beslutet.
Detta överklagades och Länsstyrelsen undanröjde kommunens beslut efter hörande av landsfiskalen oktober samma år.
2 200 kg virke inköptes via hjälp av Hjalmar Adielsson för 532:50 kronor.
Första delen av dansbanan byggdes av snickarkunniga medlemmar.
Danstiderna sattes till 20:00-21:00 på lördagar. Söndagar fick det dansas mellan klockan 20:00-24:00
1933 var det dags för första ombyggnaden av dansbanan.
1946 var det åter dags för en renovering i större format. och ett sexkantigt tak byggdes över dansbanan.
Under 70 och 80-talet byggdes dansbanan ut och om igen. Man byggde sidor till dansbanan för att kunna nyttja den även på vintertid, och man byggde ut så att man fick ett café.
Dansbanan var så populär under denna tid att man kunde åka chartrade bussar från Göteborg för att kunna ta sig upp till Spekeröds dansbana.
100 år efter starten är det nu alltså dags att riva den gamla dansbanan som nyttjas av dansare genom åren.

VR-film med plattsättare från Stenungsund
I veckan har ett filmteam med representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier och Byggindustrins yrkesnämnd gemensamt besökt Stenungsund och Vuxenutbildningen för att spela in en film som ska göra reklam för att få ungdomar att välja yrket som plattsättare.

- Att de valde just Stenungsund beror på våra yrkesutbildningar med språkstöd, berättar den engagerade läraren Magnus Styrén. I stället för att eleverna först ska läsa Sfi i flera år väljer vi att de nästan direkt sätter igång och plugga till sitt yrke samtidigt som svenskstudierna fortsätter. Vi ser att det här har varit mycket lyckosamt inom flera branscher och i princip alla våra elever brukar få jobb.
Eleverna som filmades var Maxamed Cumar Cabdi, 19 år och med rötterna i Somalia, och hans 20-åriga klasskompis Dawoud Jafari från Afghanistan. De har sen i januari praktiserat på Stenungsund Arena. Där har de kaklat väggar och bassänger och lagt klinker på golv. I början kunde de inte så mycket, men nu har de fått upp både tekniken och vanan.
Det märks att Cabdi och Dawoud är populära på det stora bygget. Trots att det arbetar över 60 personer på platsen verkar de känna alla. Det är god stämning och alla hejar och skojar när de passerar förbi.
VR-film
Att filma på en arbetsplats är inte helt ovanligt, men att göra detta i VR tillhör ännu inte vanligheterna. En inhyrd filmfotograf och en regissör från Stockholm monterar upp den något udda filmkameran inne vid bassängen. Kameran, som står på ett stativ, består egentligen av tre kameror som pekar åt varsitt håll. När de sen filmar kan man inte smyga med några lösa mikrofoner eller liknande, eftersom kameran hela tiden filmar i 360 grader, det vill säga hela varvet runt. Efteråt sys filmen samman i en dator till en helhet, som gör att den som så småningom tittar på filmen själv kan ”gå in i” filmen och välja sitt eget perspektiv.
 

Företagsklimatet i STO-regionen i stort sett oförändrat
Företagsklimatet i STO-regionen ligger kvar på samma nivåer som förra året. Det visar betygen från Svenskt Näringsliv för företagsklimatet i våra kommuner som presenterades under tisdagen.
I höst får vi veta hur vi placerar oss i jämförelse med Sveriges 290 kommuner.

Stenungsund har i stort sett ett oförändrat resultat vad gäller det sammanfattande omdömet vilket resulterar i ett betyg på 3.47 som är högst resultat i STO-regionen. Även Orusts kommun får ett i stort sett oförändrat resultat med ett betyg på 2.62. Tjörn hämtar upp förra årets minskning och får ett betyg på 3.44.

Ett nära strategiskt samarbete
STO-kommunerna har under det drygt senaste året arbetat nära inom strategiska näringslivsfrågor. Fokus har varit kring infrastruktur inom Nordvästsvenska initiativet där de tre prioriterade områdena med utbyggnad av väg 160, en fast förbindelse mellan Orust och Stenungsund samt utbyggnad av Bohusbanan varit ledord som nu gett viss effekt.

Dessutom arbetar kommunernas näringslivsfunktioner tydligt med att utveckla dialogen mellan kommunerna och företagarna, skapa gemensamma aktiviteter och nätverkande. Fler gemensamma möten planeras och samarbetet mellan de tre kommunerna gör att våra företagare snart kan känna av effekten både av kommunernas och regionens åtgärdsförbättringar.
Rankingar att förhålla sig till
Mätningen av företagsklimatet är en utav de rankingar under 2017 som kommunerna i STO-regionen förhåller sig till tillsammans med den nyss presenterade enkätresultatet, Insikt, från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Tjörn ökade i båda undersökningarna och Stenungsund befäster sitt höga resultat. Orust genomförde inte Insikt under 2017 men påbörjade införandet av mätningen 2018. Betygen för Insikts pågående mätning för 2018 kommer presenteras under våren 2019.

Läs mer om resultatet i kommunerna på www.foretagsklimat.se

2018 års SM blir det sista för Tenson Tjörn Triathlon
Tenson Tjörn Triathlon är glada att så många anmält sig till sin SM tävling på medeldistans lördagen den 25 augusti.
Men p.g.a för få anmälningar till Sprintdistanserna har tävlingsledningen beslutat att inte genomföra fredagens och söndagens tävlingar. Detta berör Företagsutmaningen och Sprintdistanserna.
 Allt har en början och även ett slut. För tävlingskommittén och mig känns det helt rätt att avsluta med flaggan i topp med ännu ett SM, som kommer att bli den sista tävling vi arrangerar på Tjörn i ett meddelande.
 
Det har varit en otrolig resa där vi genom tävlingssporten Triathlon har kunnat skapa Sveriges första tävlingsklass för atleter med funktionshinder och genom samarbete med www.livsviktigt.se fått flera 100 att anmäla sig till Donationsregistret. Tillsammans med Nordiska akvarellmuseet, Pilane och Tjörns kommun har vi skapat Sveriges Svettigaste Konstrunda, den nyanlagda leden där man kan cykla, springa eller gå mellan Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane.
 
Du som anmält dig till Sprinten ta chansen att få ihop ett lag eller utmana dig själv på den långa distansen. Anmäl dig nu och bli en del av sista tävling. Årets tema för tävlingen går i regnbågens färger för allas lika värde.
 

Snart dags för studentflak och karnevalståg - detta gäller
Följ åldersgränserna för unga och alkohol och respektera säkerhetsreglerna för transporter på studentflak. Det är två av polisens råd för ett tryggt och säkert studentfirande.
Vid studentfirande och karnevaler hör det ofta till festligheterna att färdas i utsmyckade fordon av olika slag. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp.
Men om kraven är uppfyllda är det ändå tillåtet vid korta tillfälliga transporter.

Detta gäller vid färd på flak eller släp:
Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Tänk på följande:
Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.
Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
Planera färdvägen noga med hänsyn till strömförande ledningar, broar, miljözoner etc.
Högsta hastigheten är 20 km i timmen.
En ”flakvärd”, som inte själv är med och firar, kan vara till hjälp under färden och öka tryggheten.

Polisen ska meddelas
För att färden med studentflaken ska bli så säker som möjligt är det viktigt att i förväg meddela polisen färdväg och tidpunkter. Det gör ni enklast genom att skicka e-post till oss på registrator.vast@polisen.se eller gå in på närmaste polisstation och fyll i den blankett som finns där. Om du skickar e-post till oss – skriv "Studentflak och orten det gäller" i ämnesraden och meddela:
Färdväg – var resan startar och slutmål
Datum och tidpunkt
Slag av fordon
Registreringsnummer på fordonet
Antal deltagare
Ansvarig för transporten och hens telefonnummer

Relaterad information
Publikation: Studentflak och karnevalståg
Trafikverkets föreskrifter (2007:109) om undantag från bestämmelser om antalet passagerare i en bil
Trafikverkets föreskrifter (2007:108) om undantag från krav på lämplighetsbesiktning

För att skolavslutningarna och studentfirandet ska bli så tryggt som möjligt påminner vi om vad som gäller.
Id-kort och alkohol

Respektera gällande åldersgränser. Det är brottsligt att använda någon annans id-kort eller att förfalska sitt eget.
Den som fyllt 18 år får dricka alkohol på krogen – men inte dricka eller bära med sig starkare drycker än folköl utanför krogen. Det gäller även champagneflaskor runt halsen.
Spritdrycker, vin eller starköl får inte säljas och inte heller överlämnas som gåva eller lån till den som inte fyllt 20 år.  
Krogpersonal är skyldig att se till att de som ska komma in eller redan befinner sig inne på krogen inte är för berusade för att släppas in eller serveras alkohol.

Tipsa polisen om langning
Vid en stor del av de våldsbrott som anmäls till polisen är någon eller flera av de inblandade påverkade av alkohol. Polisen arbetar aktivt förebyggande för att stoppa langare och verka för en ansvarsfull alkoholservering på krogar. Vet du någon som säljer alkohol till ungdomar vill vi gärna att du tipsar oss vi på telefon 114 14. Så kan vi tillsammans förhindra våldsbrott.

Bensinstöld på Orust
Natten till torsdagen, vid 00:51 kontaktas polis av en inringare som ser att flera killar slangar fordon på bensin vid Hemköps parkering på Färjevägen i Svanesund.
En polispatrull sänds till platsen. Men när denna anländer har killarna redan försvunnet från parkeringen. Man kunde konstatera att någon har borrat hål i tankarna. Polisen har inget bra beskrivning på de som stulet bensin och har därför svårt att gripa eller finna någon. En anmälan om bensinstöld är upprättad enligt polisens presstalesperson Ulla Brhem

Man dömd för att ha hotade kronofogdar och polis på Orust
Det var i början av september 2017 som två personer från Kronofogden besökte mannens i hans bostad på Orust för att verkställa ett avhysningsbeslut.
'
När tjänstemännen informerade mannen om beslutet ska han tagit upp en kniv som han riktade mot de två kronofogdarna. Han skall också ha gått mot dem med kniven i handen. Kronofogdar tvingades då springa ut från bostaden.

En vecka senare kom kronofogdarna tillbaka, men den här gången hade man taget med sig två poliser.
Enligt poliserna och tjänstemännens vittnesmål öppnade först mannen dörren, men försökte stänga den när han förstod vad det handlade om.
Enligt poliserna ska mannen ha gjort kraftigt motstånd när poliserna lade ner honom på golvet med slag och sparkar. Han ska i samband med det också riktat förolämpningar mot de båda kronofogden och en av polismännen.

Mannen har erkänt att han förolämpad kronofogdens personal och en av poliserna.
Däremot nekar han till de andra åtalspunkterna.

Tingsrätten bedömmer kronofogdens och polisens uppgifter mer trovärdiga och dömde mannen för våldsamt motstånd, hot mot tjänstemän och förolämpning. Tingsrätten skriver i sin dom att det är särskilt allvarligt att mannen riktat en kniv mot tjänstemännen
Mannen frias dock för hot mot tjänstemän i samband med det andra ingripandet och försök till våld mot tjänsteman. Mannen dömdes till fängelsestraff i tre månader.

Bedrägeriförsök i Stenungsund
En person i Svensögen har klockan 11:00 på onsdagen gjort en anmälan gällande bedrägeri via polisens kontakt center.
En okänd person har gång på gång beställt saker i mannens namn.
När det idag dök upp en ny leverans för 6.e gång gjorde mannen en anmälan säger polisens presstalesperson Peter Adlersson

Bilist voltade i trafikolycka i Stenungsund
På länsväg 659 i höjd med Röds Höjd i norra delen av Stenungsund körde en bilist av vägen och voltade. Klockan 09.59 på onsdagen fick SOS larm om olyckan
Föraren, en man i 75-årsåldern, klarade sig med ett skärsår och kördes hem av polispatrullen. Ingen misstanke om brott.

Mopedolycka på Tjörn
I Myggenäs har en tjej kört omkull med sin moped vid 08.17 på onsdagen.
Hon har smärta i ben och rygg samt har en del skrapsår. Polis och ambulans åker till platsen. Oklart om behövde åka med till sjukhus. Ingen misstanke om brott.

Idrott och Anläggning i Stenungsund ansökte om bygglov på annans flytbrygga
i maj (2018-04-11) ansökte chefen för Idrott och Anläggning bygglov angående en flytbrygga som används under sommaren till gästhamnskontor, för båtfarare som vill lägga till och övernatta i Stenungsunds gästhamn.
I bygglovsanmälan framgår att avsikten med ombyggnationen är att kunna erbjuda invånarna tillgång till en bastu i hamnen vintertid, från september till maj och att man vill starta ombyggnaden 2018-06-18.
 bygglovsansökan uppger man att byggnationen skall pågå 1-2 månader. 

Ombyggnationen skall alltså pågå mitt under den perriod då kontoret används av det 30-tal ungdomar som kommunen gett feriearbete under sommar som "Gästhamnsvärdar".'

Vad man inte tog reda på, innan bygglovsansökan insändes, var att flytbryggan inte tillhör Stenungsunds kommun, utan flytbryggan tillhör företaget Sjöbyggnationer i Stenungsund.
Denna utlånades av företaget när gästhamnen för några år sedan var i behov av ett kontor och nära verksamheten inte hade pengar till en egen flytbryggat.

Hur man skulle lösa personal och förrådsutrymmena för alla de ungdomar, arbetsledare med flera framgår ej i den ansökan Nyheter4.com har fätt ta del av från kommunens bygglovsenhet.

Nyheter4.com har på tisdagseftermiddagen kontaktat Hamnkapten Thomas Alexandersson i ärendet.
Thomas Alexandersson uppger själv att han inte fått någon information om ombyggnaden av gästhamnskontoret från sin chef på Idrott och Anläggning. Inte heller den ansökan som lämnats in för att bygga om kontoret till bastu.
- Om man hade frågat mig hade man fått veta att flytbryggan tillhör Sjöbyggnationer i Stenungsund och är utlånad till gästhamnsverksamheten fortsätter Thomas Alexandersson.
Han menar också att det varit turbulent och kaos i verksamheten under en längre tid. Det vore bra om de pratar med oss i verksamheten först. Vi på hamnkontoret får inte veta någonting längre vad som planeras. 

Planerna för bastubygget lär nu inte gå i lås,  om inte ägaren först vill sälja gästhamnskontorets flytbrygga vill säga.
Nyheter4.com kommer att söka ansvariga för bygglovsärendet under dagen för en kommentar.

Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Harry är en av båtarna som får pengar i år från Sjöhustoriska Museet. Foto: Sjöhistoriska Museet.

Harry och Westkust får pengar från Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet ger pengar till historiskt värdefulla fartyg. Bogserbåten Harry i Lysekil och segelfartyget Westkust på Orust får del av pengarna.
Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, fördelar nu 1 miljon kronor till kulturhistoriskt värdefulla yrkesfartyg för att båtarna ska kunna bevaras. I år fördelas pengarna till nio fartyg.
Bogserbåten Harry i Lysekil, som byggdes 1887, får 150 000 kronor som ska gå till plåtarbeten.
Segelfartyget Westkust på Orust får lika mycket, 150 000 kronor, för att renovera däcket.

Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Segelfartyget Westkust på Orust får pengar till däcket. Foto: Sjöhistoriska Museet.
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet
Kosterbåten Taifun på Orust k-märks av Sjöhistoriska museet. Foto: Sjöhistoriska museet

Fritidsbåtar från Orust och Kungälv k-märks
Sjöhistoriska museet k-märker sedan några år fritidsbåtar med förhoppning att öka intresset för äldre båtar. 

Bland annat k-märks en ABC-jolle som byggdes i en fabrik i Kungälv och just det exemplar som nu k-märks gör det på grund av den dokumenterade ägarlängden och den kompetenta renovering som utförts på sista tiden.
Även en seglare, en K25:a Taifun från 1937 är kulturhistoriskt värdefull. Båten byggdes av Gustav Johansson i Kungsviken på Orust efter brodern Hjalmars konstruktion.
Östersjökryssaren Hera i Onsala som konstruerades av Tore Herlin och är byggd på Schelins båtvarv i Kungsör k-märks också av Sjöhistoriska.
Läs mer: Alla k-märkta fritidsbåtar på Sjöhistoriska webb. 

Här kan de se alla anmälda brott för STO-regionen under 2017
Anmälda brott där du bor. 
Källor och fotnot
Anmälda brott: BRÅ


Alla anmälda brott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2.512 brott i Stenungsund. Det motsvarar 9.654 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Stenungsund har ungefär 26.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Anmälda våldsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 186 våldsbrott i Stenungsund. Det motsvarar 715 anmälningar per 100.000 invånare. 
Anmälda fall av misshandel i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 152 misshandelsfall
Anmälda rån i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 rån 

Anmälda sexualbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 47 sexualbrott
Anmälda våldtäkter i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 17 våltäkter 
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 20 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 278 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 82 fall av olaga hot
Anmälda fall av ofredande i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 114 fall av ofredande 
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av hets mot folkgrupp 

Anmälda dataintgång i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 dataintrång

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.018 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 185 fordonsstölder 
Anmälda inbrottsstölder i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 201 inbrottsstölder 
Anmälda häleribrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 252 fall av skadegörelse och mordbrand  

Anmälda trafikbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 272 trafikbrott 
Anmälda fall av rattfylleri i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 48 fall av rattfylleri 

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 344 alkohol- och narkotikabrott
Anmälda narkotikabrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 292 narkotikabrott 
 
Anmälda vapenbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 23 vapenbrott 

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 100 bedrägeri- och förfalskningsbrott 

Anmäld ekonomisk brottslighet i Stenungsund
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 fall av ekonomisk brottslighet

Alla anmälda brott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 951 brott i Tjörn. Det motsvarar 6.062 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Tjörn har ungefär 16.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag. 

Anmälda våldsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 56 våldsbrott 
Anmälda fall av misshandel i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 44 misshandelsfall 
Anmälda rån i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 1 rån 

Anmälda sexualbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 14 sexualbrott 
Anmälda våldtäkter i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 våltäkter 
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 104 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 24 fall av olaga hot 
Anmälda fall av ofredande i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 53 fall av ofredande
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 fall av hets mot folkgrupp
Anmälda dataintgång i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 3 dataintrång 

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 406 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 53 fordonsstölder 
Anmälda inbrottsstölder i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 109 inbrottsstölder
Anmälda häleribrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 109 fall av skadegörelse och mordbrand

Anmälda trafikbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 107 trafikbrott 
Anmälda fall av rattfylleri i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 21 fall av rattfylleri

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 103 alkohol- och narkotikabrott
Anmälda narkotikabrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 80 narkotikabrott

Anmälda vapenbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 vapenbrott

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 29 bedrägeri- och förfalskningsbrott 

Anmäld ekonomisk brottslighet i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 fall av ekonomisk brottslighet 

Anmälda miljöbrott i Tjörn
Under år 2017 anmäldes det totalt 41 miljöbrott


Alla anmälda brott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1.197 brott i Orust. Det motsvarar 7.927 anmälningar per 100.000 invånare. Det måttet använder vi för att kunna jämföra kommunerna med varandra.
Orust har ungefär 15.000 invånare. För kommuner med liten befolkning kan måttet per 100.000 invånare ge stora utslag.

Anmälda våldsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 78 våldsbrott 
Anmälda fall av misshandel i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 63 misshandelsfall 
Anmälda rån i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 3 rån

Anmälda sexualbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 18 sexualbrott 
Anmälda våldtäkter i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 5 våltäkter
Anmälda fall av sexuellt ofredande i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 6 fall av sexuellt ofredande

Anmälda hot-kränknings- och frihetsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 170 hot-kränknings- och frihetsbrott
Anmälda fall av grov kvinnofridskränkning i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 4 fall av grov kvinnofridskränkning 
Anmälda fall av olaga hot i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 48 fall av olaga hot 
Anmälda fall av ofredande i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 59 fall av ofredande 
Anmälda fall av hets mot folkgrupp i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 1 fall av hets mot folkgrupp

Anmälda dataintgång i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt inga dataintrång

Anmälda stöld- rån och häleribrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 427 stöld- rån och bedrägeribrott
Anmälda fordonsstölder i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 40 fordonsstölder  
Anmälda inbrottsstölder i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 97 inbrottsstölder
Anmälda häleribrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 2 häleribrott 

Anmäld skadegörelse och mordbrand i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 92 fall av skadegörelse och mordbrand i Orust. Det motsvarar 609 anmälningar per 100.000 invånare. 

Anmälda trafikbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 179 trafikbrott
Anmälda fall av rattfylleri i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 37 fall av rattfylleri

Anmälda alkohol- och narkotikabrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 149 alkohol- och narkotikabrott 
Anmälda narkotikabrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 111 narkotikabrott

Anmälda vapenbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 10 vapenbrott

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 51 bedrägeri- och förfalskningsbrott

Anmäld ekonomisk brottslighet i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 8 fall av ekonomisk brottslighet

Anmälda miljöbrott i Orust
Under år 2017 anmäldes det totalt 40 miljöbrott 

Stenungsund, Tjörn och Orust har det varmare än spanska solorterna
Under måndagen temperaturen passerat 27 grader på sina håll i STO-regionen. På de spanska solorter Barcelona, Mallorca, Costa del Sol och Granada var det närmare tio grader svalare under dagen.
I Grekland, Italien och Frankrike var idag temperaturen på mellan 22 och 24 grader 
Det fina vädret kommer fortsätta. Åtminstone fram till onsdag kommer temperaturen ligga på ungefär samma höga nivåer.
På torsdagen kommer dock termometern sjunka en aning, men ändå ligga en bit över 20 grader på sina håll.

Misshandel på fest i Getskär
Klockan 02:41 natten till söndagen kontaktas polis av en inringare om en fest som håller på att spåra i Getskär - Stora Höga. Det gapas och skriker och bråkas vid huset uppger inringaren.
- När polispatrullen kommer till platsen har det lungnat ned sig, men en person skall ha misshandlats av en annan gäst på festen.
Den misshandlade behöver inte uppsöka sjukhus och den utpekade personen som är i 20-årsåldern tas med och körs hem till sina föräldrar uppger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
En anmälan är upprättad angående misshandel
 

Bilist krockade med älg på Orust
En trafikolycka mellan en personbil och en älg inträffade vid 22:20 tiden utmed lv 160 vid Kalseröd (mellan Vräland och Henån) på lördagskvällen ute på Orust. I bilen befann sig två personer som ska ha kört på älgen framifrån.
Älgen avled direkt på plats. Ägaren till jaktområdet kom för att ta hand om den.
En av personerna som färdades i bilen ska enligt räddningstjänsten ha fått köras till sjukhus i ambulans med skärsår från glassplitter.

Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla
Foto: Sjöräddningssällskapet Stenungsund/Uddevalla

Segelbåt på grund utanför Stenungsund 
En segelbåt gick på grund utanför Stenungsund vid N Stenungsön, strax efter klockan 20:30 på lördagskvällen. Räddningstjänsten kalla in sjöräddningen i Stenungsund som fick skicka två båtar till platsen då båten satt fast i blåleran. 
Båten hade tappat motorn och den hade ingen mast. Man hade försökt paddla och hamnat för nära land där den stod med kölen i dyn. Inga personskador och den tog aldrig in vatten.
Vid 22.30 meddelade räddningstjänsten att det hela slutat väl.
Sjöräddningen drog loss segelbåten, de fick använda båda sina båtar. Båten bogseras sedan in till Stenungsund.

Fylleri på Orust 
Klockan 22:24 på fredagskvällen kontaktar en inringare polisen om en väldigt berusad man vid Henånsskolan. Mannen är ute och går i morgonrock med sin hund, mannen gapar ock skriker säger inringaren som vill att polisen sänder en patrull för att ta hand om mannen.
När polispatrull kommer till skolan finner de mannen och samtalar med denna. Man beslutar sig att köra hem mannen och hunden till mannens bostad. Ingen anmälan upprättad

Olaga hot i Jörlanda
Klockan 13:58 på fredagen utlöser ett överfallslarm på ett boende i Jörlanda. Väktare åker till platsen. När man kommer dit är det stökigt och en person på boendet har slängt en stekpanna och andra saker efter personalen och uppträtt hotfullt med hot mot personalen. Personen låser in sig på sitt rum och fortsätter med att slänga saker runt omkring sig.
Polis kallas till platsen. När de kommer fram har det lugnat ner sig. Polis samtala med personal som vill göra en anmälan om olaga hot- En anmälan om olaga hot upprättas. Ingen gripen

Förare hade änglavakt i trafikolycka på Tjörn
En man körde av okänd anledning av vägen i Surdal  på Tjörn vid 16:25 på fredagen, och fick en bräda genom vindrutan som träffade mannen i huvudet.
Trafikolycka inträffat när en bilist tappade kontrollen över sitt fordon och körde av vägen och ner i diket.
Samtidigt körde föraren ner i ett tiotal brevlådor som satt på en bräda och gick genom vindrutan på bilen där föraren satt. Enligt uppgift från platsen skall brädan träffat mannen i huvudet.
Föraren blödde från huvudet men ambulanspersonaö bedömde det som en lindrigt skada.
I bilen färdades två personer, ingen av dem behövde uppsökasjukhus

Kvinna satt på lv 160 i Stenungsund
Klockan 04:38 på fredagsmorgonen larmas polis och ambulans till lv 160 vid Nösnäs, där en inringare uppger att en kvinna sitter blöt och berusad mitt på vägent i riktning mot Tjörn.
En polispatrull finner en kvinna i 50-60-årsåldern sittande på vägen och en ambulans kommer strax efter för att ta hand om kvinnan då hon troligen inte mår bra.
- Vi är tacksamma att inringaren hörde av sig. Det kunde gått riktigt illa om en bilist inte hade uppmärksammat kvinnan där på körbanan och kört på henne säger polisens presstalesperson Ulla Brehm
 

Stöld/inbrott på företag i Stenungsund
En fastighetsskötare upptäcker på torsdagsmorgonen klockan 08.09, att det varit inbrott på ett företag på Idrottsvägen intill ICA Kvantum. Ett ses ett fönster som är uppbrutet i en fastighet. Polispatrull larmas till adressen.
På plats konstateras att två fönster är uppbrutna och två rum genomsökta. I nuläget oklart vad som stulits. En anmälan skrivs, ingen gripen i nuläget.

Misshandel på skola i Stenungsund
Klockan 12:22 på onsdagen kallas polis till Stenungsskolan En polispatrull anländer till skolan efter att ha kontaktats av skolans rektor.
De inblandade pojkarna skall vara i 15-årsåldern.
Polisen har upprättat en anmälan om misshandel uppger polisens
                                            presstalesperson Jenny Widén

Man dömd till samhällstjänst för att ha hotade sitt ex med vapen på Orust
Det var i höstas 2017 som mannen tog sig i kvinnans bostad på Orust.
Mannen och kvinnan ska ha haft en relation som hade tagit slut kvällen före, mannen kom hem till kvinnan.

Mannen hade med sig ett vapen
Enligt kvinnan var mannen berusad och uttryckte att han ville skada både sig själv och kvinnan.
Kvinnan berättar i förhör med polisen att mannen tryckt ner henne i soffan och hållit fast henne.
När hon lyckades ta sig loss låste hon in vapnet i ett gästhus på tomten Därefte tog hon sig i villans och in på toaletten och larmade 112.

Enligt kvinnan uppger hon att mannen försökte ta sig in på toaletten genom att slå sönder dörren med hjälp av stolsben. Mannen ska också ha hotat henne i samband med händelsen.
Först efter en timme kom polisens insatsstyrka kom till bostaden och grep mannen.

Mannen har uppgett en annan version om vad som hände i polisförhören.
Han erkänner dock att han varit i bostaden och att han hade ett hagelgevär med sig.
Han menar att han aldrig hade för avsikt att skada kvinnan och att han tog tag i henne av nödvärnsskäl.
Han erkänner att han haft sönder en stol och dörren till toaletten men säger i förhör att han inte gjorde det för att ta sig in på toaletten.

Tingsrätten skriver att kvinnans berättelse är mer trovärdig än mannens och att hennes berättelse också överensstämmer med övrig bevisning i målet. Tingsrätten fäller därför mannen för skadegörelse, vapenbrott, grovt hemfridsbrott och olaga hot.

Mannen frias från åtalspunkten om misshandel eftersom tingsrätten menar att det inte är bevisat att mannen tog tog i kvinnans handleder för att orsaka skada och att han heller kanske inte förstod att det hade gjort ont på kvinnan.

Frivården rekommenderat i ett uttalande samhällstjänst som påföljd  efter samtal med mannen
Mannen får enligt dommen samhällstjänst på 120 timmar. Därutöver skall han betala ett skadestånd till kvinnan på drygt 19 000 kronor.

Tjörn får statliga bidrag för naturprojekt
Tjörns kommun har fått bidrag för att bygga frisbeegolfbana i Häggvall och för att göra en broschyr om typiska växt- och djurarter.
Det är Naturvårdsverket som även i år beviljat bidrag till viktiga projekt för Tjörns friluftsliv.

Förra året fick Tjörn pengar för att tillsammans med föreningarna rusta upp vandringslederna, projekt som ännu är i full gång. De nya projekten kommer att startas under året.

Ny broschyr med typiska arter för Tjörn
Tillsammans med Tjörns Naturskyddsförening har kommunen sökt och beviljats bidrag för att så kallade ansvarsarter och ansvarsnaturtyper ska inventeras och sedan presenteras i en broschyr. Det är särskilda arter och naturtyper som kommunen har åtagit sig att värna om lite extra. Vissa av dem är hotade arter (som västkustrosen) andra är värda att skyddas för att de är typiska för Tjörn (som strandängarna).
– Vi vill göra en turistvänlig karta, med information om både vandringslederna och arterna, så att man vet vad man ska titta efter när man är ute, säger Olle Wängborg, samordnare för friluftslivet i Tjörns kommun.

Frisbeegolfbana i Häggvall
Tjörns kommun har tillsammans med Stenungsund/Tjörn Discgolf club fått bidrag för att bygga en frisbeegolfbana runt motionsspåret i Häggvall, nära Häggvallskolan. En grillplats och ett vindskydd kommer också att byggas. Om allt går som det ska är frisbeegolfbanan klar redan i höst.

Fakta Lokala naturvårdsprojekt (LONA)
För broschyren med ansvarsarter och ansvarsnaturtyper har Tjörns kommun fått ett statligt bidrag på 26 000 kronor från Naturvårdsverket. Tjörns Naturskyddsförening bidrar med motsvarande summa i form av ideellt arbete med inventering av arter och naturtyper.
För frisbeegolfbanan, grillplatsen och vindskyddet är bidraget 70 000 kronor. Tjörns kommun och Stenungsund/Tjörn Discgolf club bidrar med lika stor summa i form av pengar och ideellt arbete för konstruktion av banan.

Fyra nya fartkameror uppsatta på Orust
På tisdagen monterades fyra nya fartkameror upp på sträckan mellan Göksäter och Henån. Önskemål om fartkameror på vägavsnittet har funnits länge. Två kameror sitter vid Kolbuxeröd och Röra kyrka, en sitter vid infarten till Skogen och den fjärde är i närheten av Orust Ridklubb.
Alla kameror är placerade där bilisterna tidigare kört långt över gällande hastighet.
 

Misstänkt rattfyller i Stenungsund
Klockan 14:07 på tisdagen gör en polispatrull en kontroll av en bilist på Doktorsvägen. En man i 30-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrumen och polisen gör samtidig en kroppsbesiktning.
Sollningsinstrumentet ger utslag och mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri upprättas

Cyklist påkörd i Stenungsund
Klockan 14.58 på tisdagen får SOS ett larm om att en ung cyklist som har blivit påkörd på, Gärdesvägen av en bilist. Bilisten stannade inte utan jagades ikapp av ett par personer som fick stopp på bilen enligt vittnesuppgifter. Cyklisten klagar på smärtor i en arm och kördes till Kungälvs sjukhus med befarat armbrott.

Grov olovlig körning på Tjörn
På tisdagsmorgonen vid 08:01 gör en polispatrull en kontroll av ett fordon på Hamngatan i Skärhamn. I fordonet sitter en man i 40-årsåldern. Vid ID-kontroll visar det sig att mannen inte innehar något körkort.
En anmälan om grov olovlig körning upprättas

Man i 50-årsåldern anhållen misstänkt för grov våldtäkt mot barn i Stenungsund
En man i 50-årsåldern har anhållets på tisdagen misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Våldtäkterna ska ha skett vid flera tillfällen, och under flera års tid.
Enligt häktningsframställan ska våldtäkterna ha skett i Stenungsunds kommun mellan 2010 och 2014. Åklagaren vill inte gå in på detaljer kring händelserna men säger att den anhållne mannen känner barnet ifråga. Mannen har i förhör nekat till brotten.

Trafikolycka på Tjörn
Klockan 10.44 på tisdagen larmas polis och räddningstjänsten till en , singelolycka på länsväg 732, Klövedal.
En personbil har kört av vägen,voltat och ut på en åker . Föraren en man har förts till Kungälvs sjukhus för kontroll. Olyckan ska inte påverka framkomligheten för andra trafikanter
Texten uppdateras

Lyckad strandstädning på Tjörn
I samband med den Nordiska Kusträddardagen den 5 maj anordnade Tjörns kommun en strandstädarlördag för femte året i rad. I år var deltagandet rekordstort!
- Det fantastiska deltagandet känns extra bra när vi nästan dagligen matas med information om marin nedskräpning, säger Emma Johansson på miljöavdelningen.
I år bjöd miljöavdelningen in alla kommunens politiska partier att delta i strandstädningen. Fyra tackade ja. Vänsterpartiet som fick ta hand om Morik Kile valde att städa dagen innan. På lördagen städade socialdemokraterna på Toftenäs, och miljöpartiet och moderaterna städade tillsammans i Klåva.
Liksom tidigare år bjöds det på fika. I år valde miljöavdelningen att ha dunkar med kranvatten istället för att köpa in flaskvatten till deltagarna, detta som ett steg mot att minska plastkonsumtionen.
Tjörns kommun tackar alla som deltog i den soliga strandstädningen!

Vänthallen i stationshuset stängs permanent i Stenungsund
Med anledning av all skadegörelse och incidenter över tid har kommunen tagit beslut om att stänga vänthallen permanent i stationshuset.
Vänthallen har över tid utsatts för mycket skadegörelse så som klotter, bränder och sönderslagna skärmar. Med anledning av incidenterna har nu kommunen beslutat att stänga ner vänthallen i stationshuset permanent. 

Stenungsunds Motorsällskap utsedd till "Årets förening 2018" 
Bildnings-och socialutskottet har vid sitt sammanträde den 3 maj beslutat att tilldela Stenungsunds Motorsällskap priset som årets förening 2018 med motiveringen: 

” Med en mycket fin barnverksamhet som lockar medlemmar från hela regionen och som har serielag i division 1 har motorcrossklubben satt Stenungsund på kartan. Crosskolan för barn och vuxna används som modell och kopieras av andra i hela Västra Götaland.
 
Klubben ser hela tiden framåt och arbetar på vad de ska göra för att bli bättre och engagera unga som gamla och har en bred satsning på alla, från motionär till elit. Föreningen som engagerar hela familjen och bygger broar mellan barn, ungdomar och vuxna. Man arbetar aktivt med att motverka all form av diskriminering. 
 
Föreningen som utses till årets förening erhåller 20 000 kr. Priset delas ut den 6 juni.

Ny gång och cykelväg planeras mellan Väg 574, Anråsvägen–Bråland i Stora Höga
Trafikverket planerar tillsammans med Stenungsunds kommun att bygga en ny gång- och cykelväg längs väg 574 . Syftet är att fotgängare och cyklister ska kunna röra sig trafiksäkert genom samhället.
Sträckningen en ny gång- och cykelväg utmed väg 574 är mellan Anråsvägen och Bråland.
I Bråland kommer den att ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen .
Den 400 meter långa gång- och cykelvägen planeras för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter. Det förbättrar möjligheten för pendling med cykel, ökar livskvaliten för boende samt bidrar till en positiv miljö- och hälsoutveckling.
Byggstart: Troligen år 2020.

Misstänkt narkotikabrott på Tjörn
Klockan 23:40 får polisen in ett samtal från en inringare som uppger att det inträffat en singelolycka med en moped i Rönnäng
Mopedisten uppges ha hamnat under mopeden och inringaren misstänker att personen är påverkad av något.
Polis och ambulans kallas till platsen där ambulanspersonal plåstrar om mopedisten, men tas inte med för vidare vård.
Föraren i 22-årsåldern kroppsvisiteras av polispatrullen som finner en mindre mängd narkotika, personen tas också med för provtagning då polisen misstänker drogpåverkan.
En anmälan upprättas om misstänkt drograttfylleri, ringa narkotikabrott för eget bruk säger polisens presstalesperson Peter Adlersson
 

Svevia utför världsunikt brounderhåll på Tjörnbron
Kablarna på Tjörnbron behöver bytas ut. Ett tekniskt komplicerat uppdrag och något som aldrig tidigare gjorts. Samtidigt ska trafiken på länsväg 160 rulla på som vanligt när Svevia och Trafikverket samarbetar i ett världsunikt brounderhållsuppdrag

De 64 kablarna på Tjörnbron behöver ersättas med nya. De första 14 kablarna ska bytas ut under våren och hösten 2019. Innovation och nytänkande genomsyrar projektet.
– Den enda erfarenhet som vi har att tillgå är vår egen. Ett sånt här uppdrag har aldrig tidigare utförts. Tillsammans med Trafikverket måste vi själva skapa metoden och de tekniska lösningarna, säger Mats Larsson, produktionschef på Svevia och specialist på brounderhåll.

Det var under en broinspektion som det upptäcktes att de karaktäristiska orangefärgade kablarna på Tjörnbron hade börjat rosta. För att utvärdera hur kablarna mådde fick Svevia under 2015, uppdraget att byta ut två av dem.
– Det är snart tre år sedan. Ingen hade tidigare gjort något liknande och intresset var stort från branschkollegor över hela världen. Brospecialister från Japan kontaktade Trafikverket för att få ta del av hur vi hade utfört jobbet.

Trafikverkets projekt att byta ut de 64 kablarna ligger nu inplanerat i en underhållsplan uppdelat i fyra etapper. De första 14 kablarna kommer att bytas ut under våren och hösten 2019.
– När bron byggdes fästes kablarna från en kran. Den lösningen försöker vi återskapa, fast istället för att använda en kran använder vi oss av själva pylonerna för att få upp kablarna på plats. Men vi jobbar som sagt fortfarande på den exakta tekniska lösningen, säger Mats Larsson som tycker det är utmanande, spännande och otroligt stimulerande att få utveckla en helt ny utförandeteknik som tillsammans med Trafikverkets experter metodiskt arbetas fram.

Men det finns fler utmaningar i uppdraget i form tidsbegränsningar och höga säkerhetskrav. Tjörnbrons viktiga funktion som trafikled gör att den inte går att stänga av varför allt arbete kommer att ske nattetid. Det måste också utföras under säkra förhållanden på hög höjd vilket bland annat betyder att man är begränsad av optimala väderförhållanden.
– Är det inte det måste vi vänta in rätt förutsättningar och det gäller både temperatur och vind, säger Mats Larsson

Fakta uppdraget
Vad: Byta ut 14 av 64 kablar på Tjörnbron.
Den största kabeln: Är 143 meter lång och väger 12, 5 ton. Från vägbanan ska den lyftas 73 meter upp och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.
Metod och konstruktion: Ett liknande kabelbyte har aldrig gjorts tidigare. All projektering och metodutveckling börjar på noll och präglas av innovation och nytänkande. Enda erfarenheten som finns är de två kablar som Svevia på uppdrag av Trafikverket bytte ut 2015.
Utmaning: Det tekniskt och säkerhetsmässigt avancerade arbetet som utförs samtidigt som trafiken ska rulla på Tjörnbron.
När: Under våren och hösten 2019. För att inte den intensiva turisttrafiken ska drabbas gör projektet ett uppehåll under juni, juli och augusti

Fakta Tjörnbron
Brokonstruktion: Snedkabelbro
Mått: Längd 645 meter, bredd 15,5 meter, pylonernas höjd 115 meter, brospannet i mitten: 366 meter
Geografi: Sträcker sig över Askeröfjorden på länsväg 160 som förbinder öarna Källön, Stenungsunds kommun och Almön i Tjörns kommun
Byggår: 1980
Historia: Ersatte Almöbron, som 1980 rasade ner i vattnet efter en påkörning av ett lastfartyg. Under några dramatiska timmar en mörk och dimmig natt saknades vägbanan på bron. Åtta personer dog innan trafiken stoppades från båda hållen.

Misstänkt rattfyller på Tjörn 
Klockan 09:58 på måndagsförmiddagen stoppar en polispatrull en bilist på Hamngatan i Skärhamn för kontroll.
Föraren som är en man i 70-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrument, som ger utslag.
Mannen tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad 
 

Stenungsund bäst i Sverige när företagen sätter betyg
Företagen i Göteborgsregionen är allt nöjdare med kommunernas service. Det visar den senaste Insiktsmätningen. Stenungsund ligger i framkant inom miljö- och hälsotillsyn och har bäst resultat i Sverige på livsmedelstillsyn.
Stenungsund är bäst inom tre av sex myndighetsområden som mäts. Stenungsund är också en av de kommuner som uppvisar den starkaste förbättringen sedan mätningen startade.
- Inte nog med att Stenungsund visar framfötterna i tre av sex myndighetsområden i GR-området, så har vi inom STO- området årets klättrare i Tjörn, som stärkt sina resultat inom bygglov och lyfter Tjörns NKI, säger Alexander Kassay, näringslivsutvecklare i Stenungsunds kommun.
I Insiktsmätningen har drygt 3 700 företag i Göteborgsregionen gett sina synpunkter på kommunernas service till näringslivet. Syftet är att fånga upp företagarnas åsikter och identifiera förbättringsområden. Mätningen är ett viktigt redskap i arbetet med att förbättra servicen och därmed gagna företagsklimatet i de tretton medlemskommunerna i regionen.

Insikt 2017 är den sjätte undersökningen som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) genomfört över hela landet, tillsammans med Business Region Göteborg och Stockholm Business Alliance. Sedan den första mätningen 2008 har kundnöjdheten i Göteborgsregionens 13 kommuner ökat för varje mätning, från ett Nöjd Kund-Index (NKI) på 62 år 2008 till 69 i Insikt 2017. Därmed tangerar regionens NKI den övre gränsen för godkänt som SKL har satt upp.

Bakom ökningen ligger bättre betyg för kommunernas bemötande, effektivitet och information.

– Det är glädjande att se hur det samlade Nöjd Kund-Indexet för regionen fortsätter att öka och är ett gott betyg åt alla insatser som görs i kommunerna. Det är viktigare än någonsin att vi inte tappar tempo nu. Myndigheterna har sina spelregler och företagen sina behov men målbilden kan vi alla dela – att ingen annan storstadsregion ska ha bättre förutsättningar för näringslivet än Göteborgsregionen. Där är vi inte ännu, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.
Bäst mätresultat i Göteborgsregionen har Öckerö på 79. Tjörn ligger tvåa med ett NKI på 77 följt av Mölndal på 76. Störst förbättring sedan förra mätningen står Tjörn och Kungälv för som båda ökar med 5 enheter till 77 respektive 68. Stenungsund har ett NKI på 72.
Därmed fortsätter den positiva trenden i de bägge kommunerna, allra mest på Tjörn som blev årets klättrare även i 2016 års mätning.

– Det har varit ett långsiktigt arbete och bottnar i den processkartläggning vi började med efter katastrofsiffrorna i 2014 års mätning. Det vi framför allt gjort är att korta handläggningstiderna, ta reda på var de svaga punkterna finns och åtgärda dessa, säger Anna Aldegren, näringslivsstrateg i Tjörns kommun.
Resultatet i Göteborg hamnar i årets Insikt på 69. Göteborg tangerar därmed resultatet i den förra mätningen som gjordes för ett år sedan.

– Vi befinner oss i en enorm omvandlingsprocess i Göteborg där hela staden ska byggas om och det får konsekvenser för företagen och hur de upplever kommunens service. Nu måste vi verkligen kraftsamla för att orka ta oss upp ytterligare. Vi ska vara bästa storstaden på företagsklimat och måste vända på varenda sten för att hitta förbättringsmöjligheter, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare med fokus på företagsklimatet på Business Region Göteborg.

Dessutom måste kommunerna fortsätta att arbeta nära tillsammans i hela Göteborgsregionen för att lära av varandra och kopiera varandras framgångsrecept.
– Det är tillsammans vi skapar ett ännu starkare företagsklimat i regionen, säger Kajsa Dahlsten.
Om undersökningen
Insikt bygger på analysmodellen Nöjd Kund-Index (NKI) och mäter kvaliteten i kommunernas service inom sex verksamhetsområden där kommunerna har ett tydligt eget ansvar – brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

Inom varje område har det ställts frågor kring sex kvalitetsfaktorer: information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Frågorna har ställts till företagare som någon gång under det senaste året varit i kontakt med sin kommun.

I Göteborgsregionen utgörs underlaget av 3 757 enkätsvar från privata företag (svarsfrekvens 56 procent). Undersökningen utfördes av Sveriges Kommuner och Landsting och omfattade 160 kommuner.
Hela undersökningen ”Öppna jämförelser 2017 – Företagsklimatet” finns att ladda ner på skl.se

Tre gripna för misstänkt narkotikabrott Stenungsund
Klockan 20:09 på lördagskvällen stoppas tre unga personer som man misstänker är narkotikapåverkade på Gråkullevägen. Två killar 22-årsåldern och en flicka i 20-årsåldern .
Samtliga tas med för blodprov. En anmälan om misstänkt narkotikabrott och innehav upprättas av polispatrullen

Fem personer misstänkt narkotikabrott på Orust
Klockan 19:07 på lördagskvällen stoppar en polispatrull 5 killar som man misstänker är narkotikapåverkade på Skansvägen vid Hemköp i  Svanesund. Personerna i 20 till 25-årsåldern och misstänks för narkotikabrott och eget bruk. Två av de fem personerna misstänks också för innehav av narkotika. Flera polispatruller på plats för att omhänderta de fem personerna.
 

Mopedist misstänkt för drograttfylleri på Orust
På lördagskvällen vid 18:30 larmas en polispatrull till en olycka i Stenshult på Orust. En mopedist har kört in i en personbil och vält. När polispatrull kommer till platsen visar det sig att personen som är i 20-årsåldern är narkotikapåverkad. Mannen tas med för provtagning i Uddevalla.'
Mannen misstänks nu för trafikolycka, narkotikabrott, eget bruk och eftersom polisen fann narkotika på mannen anmäls han också för narkotikainnehav uppger polisen
 

Mopedbil i trafikolycka i Stora Höga
På Anråsvägen i Stora Höga inträffade en singelolycka klockan 01.26 natten till söndagen då de körde in i en belysningsstolpe. Det är en mopedbil med tre flickor som är 15-16 år gamla. De klagar på bl a smärtor i knä och huvud. De kontrolleras av ambulanspersonal men behöver inte åka med till sjukhus. Mopedbilen bärgas.

Inbrott på Stora Höga Idrottsplats
Klockan 04:03 på lördagsmorgonen går inbrottslarmet i fotbollsföreningens Vallens IF kiosk vid konstgräsmattan på Stora Höga IP.
Två larmdeckare har gett utslag och väktare åker till platsen. Där ser man brytmärken för att ta sig in. Polis kallas till platsen som upprättar en anmälan om inbrott. Oklart vad som stulits.
 

Misstänkt farligt föremål hittat på Tjörn 
Ett bostadshus i Kållekärr på Tjörn evakuerades och spärrades av under natten mot lördag efter att polisen hittat ett misstänkt farligt föremål.
Nationella bombskyddet kunde efter en undersökning flytta föremålet från platsen.
Det var vid 22.40 på fredagskvällen som polispatrullen, som hade ett ärende på platsen, gjorde bedömningen att det fanns en misstänkt farligt föremål som behövde undersökas.
Totalt tre personer evakuerades i Kållekärr i samband med att polisen spärrade av bostadshuset under natten. När nationella bombskyddet vid tre-tiden på natten hade avlägsnat föremålet kunde de boende återvända hem igen

Under natten greps en man i 30-årsåldern som kopplas ihop med fyndet av det misstänkt farliga föremålet. Mannen är boende på den aktuella adressen. Han misstänks för brott lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), men har inte anhållits utan släppts tills vidare.

Polisen har inga uppgifter om någon eventuell hotbild mot någon i huset, inte heller om någon av dem är känd hos polisen sedan tidigare.

Sju ungdomar stal bil i Stora Höga
I Stora Höga har flera ungdomar stulit en bil vid 14.50 på fredagen.
Stölden skedde på Karins väg och ett vittne såg att flera ungdomar åkte iväg i bilen. Vittnet följde efter och när de kom in i Kode stoppade den stulna bilen och sju stycken ungdomar sprang från platsen.

Polis som kom till platsen kunde ganska snabbt leta upp och hitta ungdomarna.
- Någon av ungdomarna hade tagit bilnyckeln hemma och åkt iväg med bilen. De som färdades i bilen är mellan 13 och 17 år. De sade att det var någon 13-åring som körde bilen och det är klart att de är inte vana bilförare får man hoppas. Det är såklart en trafikfara, säger Peter Adlersson.
Polisen kontaktade under fredagen ungdomarnas föräldrar men efterföljden av bilturen är fortfarande oklar.
– Det lär väl i vilket fall bli olovlig körning men vi får se vad det blir av det, säger Peter Adlersson.

Förskolan Skogsbacken i Svenshögen i Stenungsund vinnare i Arla Guldko 2018
Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann i var sin kategori i Arla Guldko 2018.

- Personligt engagemang, stor yrkesskicklighet och en enorm drivkraft är gemensamt för alla årets finalister. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt och därför är det omfattande och flera veckor långa juryarbetet med att utse vinnarna så viktigt, säger Carina Tollbring, projektledare för Arla Guldko.

Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, har fokus på den offentliga måltiden med tävlingskategorierna Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Utmärkelsen Årets Guldstjärna går till den eller dem som på olika sätt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Alla vinnare får statyett och utbildningsstipendium på 30 000 kr. Vinnarna i Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje får dessutom ett gästspel av Årets Kock. Fyra särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har under flera veckor jobbat med att utse vinnarna. I juryn för Årets Guldstjärna utgörs hälften av rösterna av tidigare Arla Guldko-finalister.

Arla Guldko 2018 och juryernas motiveringar:
Bästa Matglädjeförskola – Förskolan Skogsbacken, Svenshögen
Juryns motivering: ”Med barnen i centrum, där matglädje, delaktighet och pedagogik, skapar en unik matmiljö. Här finner barnen ro att äta, lust att lära, glädje i att få vara med. Köket och matlagningen blir en lika naturlig del i vardagen som leken. För här lyfts lärandet fram, om matens ursprung, om matlagningen, om matro, om hälsa och mat, om hållbarhet och mat. Allt lagas på plats och all mat används, så vill vi att alla våra barn ska få sin start på sitt matliv.”

Bästa Seniormatglädje – Tre Stiftelser, Göteborg
Juryns motivering: ”I ett kök med hög nivå och kompetent personal med otroligt mycket arbetsglädje skapas fantastiskt välsmakande mat som både boende och gäster utifrån uppskattar. Det finns något för alla, både klassiska välkända rätter och nya spännande smaker erbjuds. Här vågar man utmana gamla vanor och testar ständigt nya idéer och mycket i framgången ligger i det fina samarbetet i hela huset och inte minst med de äldre boende.Genomtänkta kontrollpunkter, rester som används till biogasbränsle, önskemenyer, eget bageri och mycket närproducerat är några av framgångsfaktorerna.”

Årets Guldstjärna: Anna Löfgren Adén, Härryda kommun

Bastu på Orust totalförstörd efter brand
En bastu på Orust fattade eld tidigt på fredagsmorgonen.
Larmet om att en bastu tagit eld kom till räddningstjänsten strax innan klockan 04.
Varför den började brinna är oklart, men bastun var igång på torsdagskvällen.
Ingen person var inne eller i närheten av bastun när den började brinna. Bastun ligger alldeles vid vattnet och det fanns ingen spridningsrisk..Klockan 05.30 var insatsen avslutad.

Spekerödsparken skall rivas
Kommunstyrelsen i Stenungsund kommer att ta beslutet att Spekeröds folkpark ska rivas den 14 maj.
Folkparken byggdes 1918 och i 100 år har den tjänat bygden väl. Det finns säker många som har minnen förknippade med det här stället.
2009 valde dåvarande ägare att lägga ner verksamheten och lägga ut parken till försäljning. Då Hells Angeles visade intresse tog kommunen ett snabbt beslut och köpte. Redan då var planen att riva eftersom skicket var så dåligt och det skulle kosta väldigt mycket att renovera.
Du kan få en sista titt och minnas när kommunen har öppet hus en sista gång den 17:e maj klockan 18:00-20:00 och ta en sista titt innan den försvinner för alltid.

Trapporna till gång- och cykelbron över Göteborgsvägen stängs av i Stenungsund
På grund av reparation kommer trapporna till gång- och cykelbron över Göteborgsvägen att stängas av mellan 7 maj - 8 juni.
Alla tre trappor kommer att hållas avstängda samtidigt.

Nu är det dax att boka in er semester och resa till västkusten.
Den 5 aug är datumet för StenungsundsVolvoTräff 2018.
Anmäl er på hemsidan som vanligt!
Självklart kör vi på Min Stora Dag även i år. 
så glöm inte att ihop för vi skillnad.
Missa nu inte att boka in en av få renodlade Volvoträffar som finns kvar. Besök hemsidan för all info.
stenungsundsvolvotraff.se

14 förare fick sina körkort indragna under trafiksäkerhetsveckan
Förra veckan var det nationell trafiksäkerhetsvecka, den här gången med fokus på hastighet.
Under veckan har polisen i södra Fyrbodal omhändertaget körkortet från 14 förare, varav 13 på grund av för hög hastighet. Nio av dessa skedde i helgen skriver lokaltidningen i Stenungsund.
Polisen har haft kontroller runt om i regionen, men de flesta togs inne i Stenungsund och på Tjörnbron. Det 14:e indragna körkortet berodde på ett misstänkt drograttfylleri.

TaubeSpelen på ny plats 2018 - Ellös blir platsen
TaubeSpelen är ett utomhusevenemang där några av våra bästa artister tolkar Taubes visor på sitt sätt. Här kliver man rakt in i visan och kan bokstavligt talat ta på textinnehållet.

I år flyttar TaubeSpelen 4 kilometer ner mot vattnet. Till Ellös och närheten till Malöströmmar, Morlandadalen och Islandsberg. Här sitter du på gräset och njuter av årets artister omgiven av den bohuslänska naturen. Och när sången från scenen letar sig ut bland publiken då känner du att nu är det sommar.

I årets TaubeSpel plockas det fram kända och populära visor men även pärlor som inte är lika vanliga. Vissa visor har fått ny överrock, andra låter mer välbekant. Dessutom kommer artisterna att framföra några av sina egna låtar varav en del i nya spännande arrangemang. Du får också uppleva unika möten mellan artister som normalt inte uppträder på samma scen. Ackompanjemanget sköts av Taubespelens egen 16-mannaorkester under ledning av Jerker Johansson.

Föreställningen på drygt 3 timmar inleds med allsång, innan du lotsas vidare med artisternas tolkningar och anekdoter. Här blandas gammalt med nytt, skrönor med sanningar och skratt med tårar.

TIDER
Lördag 14 juli

kl. 18.00 – 21.30 (området öppnar kl. 15.00)
Under lördagen får artisterna lov att ta ut svängarna lite mer.
Sven-Bertil Taube, Lisa Nilsson, Dotter, Hanna Boquist, Tobias Persson, Jasmine Sjöstedt och den sydamerikanska gruppen Quipus – med flera.
Söndag 15 juli
kl. 15.00-18.30 (området öppnar kl. 12.00)
Söndagens föreställning är ett mer traditionellt TaubeSpel. Här blandas duetter, solosång och skrönor om vart annat.
Uno Svenningsson, Andreas Weise, Elisa – med flera.
KONSTUTSTÄLLNING
Under årets TaubeSpelen kommer Ellös Folket Hus att öppnas upp för en konst-och fotoutställning.
MAT OCH DRYCK
Inne på området kommer utbudet av mat och dryck, liksom utställare och försäljare, ha mer eller mindre anknytning till visan, Taube eller Bohuslän.
ÖVRIGT
Området är handikappanpassat och handikapparkering finns i närheten av entrén.

Boka biljetter kanndu göra här >>>

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Lena Philipsson turné på Stenungsbaden i sommar
Hela programmet för sommaren och platser Lena Philipsson kommer att besöka finner du här.
Nu är det äntligen dags för Lena Philipsson att bege sig ut på vägarna igen och möta Sverige i sin finaste skrud, nämligen sommaren.

Lena Philipsson efterlängtad utomhuskonsert med alla förutsättningar för en fantastisk sommarkväll
LENA PHILIPSSON uppträder på Stenungsbaden utomhus ca kl. 20.00. 

Turnéplan
28 juni – Skellefteå, Stadsfesten
29 juni – Kiruna, Kirunafestivalen
30 juni – Junsele, Junsele Djurpark
6 juli – Oskarshamn, Latitud 57
7 juli – Örebro, Stadsparken
13 juli – Visby, Wisby Strandfestival
14 juli – Karlskrona, Hasslöfestivalen
18 juli – Halmstad, Tylösand Solgården
21 juli – Kalix, Sommarfesten
24 juli – Sälen, Högfjällshotellet
25 juli – Göteborg, Liseberg
26 juli – Norrköping, Hugos Parkfestival
27 juli – Sunne, Frykdalsdansen
10 augusti – Stockholm, Gröna Lund
11 augusti – Gävle, Furuviksparken
18 augusti – Örebro, Parksnäckan
24 augusti – Stenungssund, Stenungsbaden 
25 augusti – Eksjö, Eksjö Stadsfest

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.