Misstänkt våldtäktsförsök - man gripen i Stenungsund
Polisen ska ha gripet en man under tisdagen misstänkt för ett våldtäktsförsök i en lägenhet på en yngre kvinna i 20-årsåldern mellan Stenungsund och Uddevalla efter en anmälan. Mannen anhölls senare under tisdagen på sannolika skäl.
Den misstänkta mannen åkte från platsen där våldtäktsförsöket ska ha ägt rum, i en bil som en polispatrull senare kunde ringa in klockan 13:53 på tisdagen. Mannen greps och fördes till polisstationen i Uddevalla för förhör säger polisens presstalesperson Peter Adlersson som inte vill gå närmare in på ärendet då det råder förundersökningssekretess i ärendet.

Berusad man visade de ädlare delarna utanför Fregatten i Stenungsund
Klockan 17:49 på tisdagen får polisen in samtal om en mycket berusad man som ligger utanför Fregatten i centrala Stenungsund. Mannen skall även ha visat upp de ädlare delen av en manlig kroppsdel. När polispatrull kommer till Fregatten ligger mannen på marken och ärså berusad att han inte klarar av att resa sig upp själv. Mannen som är född 1966 tas med för tillnyktring
 

Misstänkt rattfylleri vid Stora Höga - Stenungsund
Polisen fick telefonsamtal från ett vittne klockan 17.06 på tisdagen om en kvinna som han kör efter. 
Förföljandet går över Tjörnbron i riktning Stenungsund och vidare mot Jörlanda. Vid Kullens handelsträdgår höll bilisten på att krocka med en skåpbil. Bilisten hade också vinglat fram över vägen och kört över mittlinje vid flera tillfällen.
Bilen fortsätter mot Kode med vittnet efter, som rapporterar till polisen. Polispatrull kan stoppa den vinglande bilen i Kareby. Föraren som var en kvinna i 65-årsåldern blåser positivt och misstänks därför för rattfylleri. Hon fick följa med för provtagning nu misstänkt för rattfylleri.

24 bilister fast  - och en blev av med körkortet på morgonens trafikkontroll över Tjörnbron
Polisen upprättade på tisdagsmorgonen en fartkontrollen för de som körde från Tjörn över broarna till Stenungsund.
Och det blev en och annan som fastnade i polisens kontroll under cirka 1,5 timmar

Enligt polisen hann man med under 1,5 timma att bötfälla 24 bilister. på Tjörnbron där hastigeheten är 70 kilometer i timman.  En bilist av med körkortet då denna hade kört i 106 km/tim över bron.
Om polisen hade kunnat bötfälla fler bilister om man haft personal och mer resurser på plats, säger Stenungsundspolisen.
 

Mopedist flydde från polis på Orust
Nyheter4.com skrev i helgen om trafiksäkerhetsveckan som startade i går. På måndagen hade polisen upprättat en trafikkontroll i Henån på Orust vid 13-tiden.
När patrullen på plats vinkade in en person på moped vägrade föraren att stanna utan körde upp på gångbanan och på en av poliserna som försökte stoppa föraren.
Polisen klarade sig från  allvarliga skador. Mopedisten försvann och  polisen inte lyckades återfinna föraren av mopeden. En anmälan om försök till misshandel och smitning då föraren inte stannade på polismans tecken är upprättad.

Matbutiken på Käringön fick pris vid helgens Servicehandelsdagar
Handlaren på Käringön fick pris vid Servicehandelsdagarna i Göteborg på söndagen.
Årets EMV-händelse 2018 (10 000 kr) togs hem av Handlarna Madelene Grundén och Mia Olsson som får 10 000 kronor för EMV som står för egna varumärken.Käringön.
Servicehandelsdagarna är branschens största och viktigaste årliga mötesplats och lockade i år cirka 1 500 deltagare – fria handlare, kedjeanslutna butiker och leverantörer till Svenska Mässan/Gothia Towers i Göteborg under söndag och måndag.

Trafikolycka på E6 - En person till sjukhus
På E6 i höjd med Jörlanda inträffade en trafikolycka på måndagskvällen vid 21:30.
Trafikolyckan inträffade i södergående riktning. Av oklar anledning ska en bilist ha kört in i det andra fordonet. Räddningstjänsten sände fordon från både Kungälv och Kode, på grund av att olyckans positioneringen hamnade i Kungälvs kommun istället för i Stenungsund.
En person körs med ambulans till Kungälvs sjukhus för vård. Oklara skador.
Under bärgningsarbetet stängdes E6 av tillfälligt, men kunde senare öppnas med begränsad framkomlighet tills bärgningen var klar.

Man misshandlade kvinna i affär i Stenungsund
Klockan 14:26  på måndagen larmas polis till ICA Supermarket på Uppegårdsvägen i Stenungsund av personal då en misshandel av en kvinna nyss hade ägt rum inne i butiken.
Kvinnan som är i 25 årsåldern tas om hand av butikspersonal tills polispatrull anlände. Mannen hadde avviket innan polis han fram.
- Misshandeln skall finnas på film i butikens övervakningskameror, och en person är namngiven till misshandeln. Det skall inte vara en relationsmisshandel påpekar polisens presstalesperson Christer Fuxbom.
En anmälan om misshandel är upprättad och polisen inväntar nu övervakningsfilmen från butiken

Göteborgare söker sig till Stenungsund för att få pass
Sedan Göteborg införde tidsbokning för ansökan av pass i förra veckan har många göteborgare tagit sig till bland annat Alingsås och Stenungsund, som ännu har kvar drop-in för att få pass.
I Göteborg finns inga tider kvar de närmaste två månaderna.
Det har gjort att väntetiderna på andra håll som Stenungsund, Alingsås men även Uddevalla och Trollhättan har blivit mycket långa.
Tidsbokning för pass kommer införas i Alingsås den 23 april och i Stenungsund i höst.
Det går fortfarande att få tillfälliga pass på Landvetter flygplats eller på Passcentralen Stampen i Göteborg.

Två misstänkt narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 21:10 på söndagskvällen kontaktar en inringare polisen om att ett fordon står snett över vägen i Ucklum. En polispatrull sänds till adressen där man mycket riktigt finner fordonet tvärs över vägen.
I fordonet sitter en man född 1962 och en kvinna född 1965. Bägge visar tecken på att  vara narkotikapåverkade. Bägge kroppsbesiktigas och polispatrullen finner en mindre mängd narkotika. Bägge tas med för provtagning. Polisen kan inte styrka att personerna kört fordonet men skriver en rapport om misstänkt narkotikapåverkan och innehav.
 

Man svårt misshandlad av tre okända män i Stenungsund
Klockan 23:32 på fredagskvällen larmas polis angående en misshandel i Berghem i Ödsmål. En person ringer in om att ett granne har blivit misshandlad av tre män. Offret skall ha blivit sparkat och slagen om vart annat. Personen skall blöda ymnigt från ett ögonbryn.
De tre gärningsmännen skal ha avviket från platsen gående, En polispatrull och ambulans kallas till adressen där man håller förhör med vittne och offer.
- Det uppges att offret också skall ha blivit misshandlad med en skruvmejsel säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Polisen har också säkrat DNA-spår på platsen och en lokal tekniker kommer även på lördagsförmiddagen att söka och säkra bevis.
Offret körs till Kungälvs sjukhus för kontroll. En anmälan om grov misshandel är upprättad

Avstängning av väg 770 (Uddevallavägen) i Stenungsund
Trafikverket planerar växelbyte på den norra järnvägsövergången vid industrierna. Det innebär att väg 770 (Uddevallavägen) kommer att stängas av enligt nedan tider. Det gäller också gång- och cykelvägen.
Vägen är helt avstängd:
lördag 21 april klockan 12 till söndag 22 april klockan 12
lördag 28 april klockan 12 till söndag 29 april klockan 12
Observera att Kraftverksvägen öster om järnvägen också är avstängd.
Trafik mellan Stenungsund och Ödsmål kommer att omledas till länsväg 653 i båda riktningar. Följ de orange hänvisningarna.

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 20:44  på torsdagskvällen ser en polispatrull en bilist i Höviksnäs på Tjörn som står mitt på vägen vid sin bil som är igång.
När polispatrullen börjar samtala med mannen som är i 47-årsåldern uppger den mycket berusade personen att han vill bli påkörd. Polispatrullen tar med sig mannen för provtagning. En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad.

 

Skadegörelse på HVB-hem i Jörlanda -Stenungsund
Klockan 20:11 på torsdagskvällen larmar personal från HVB-hemmet i Jörlanda polisen. Man uppger att en 17-årige pojke slängt stolar i köket där en ugn gått sönder, och att han är allmänt våldsam. Man uppger också att personalen har låst in sig i ett rum, då man inte klarar av att handskas med personen.
Polis kommer till boendet och lugnar ned personen. Man håller förhör på platsen och skriver en anmälan om skadegörelse. Ingen gripen 

Brand i Migrationsverkets lokaler i Stenungsund
Polis och räddningstjänst larmas klockan 01.01 natten till fredagen till Migrationsverkets lokaler vid Hällungevägen med anledning att det ska brinna i en lägenhet.
Räddningstjänsten släcker branden som var begränsad till en lägenhet. Inga personskador. Polisen skriver en anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet.
 

Två bilar i frontalkrock i Stenungsund – två skadade förda till sjukhus
En trafikolycka med två inblandade fordon inträffade på torsdagskvällen vid 18.20 i Ödsmål, lv 770.
Frontalkrocken inträffade cirka 200 meter från Kolhättans färjeläge.
En person skadades och avfördes med ambulans till Kungälvs sjukhus.
Hur allvarligt skadade personerna blev är oklart. Även orsaken till olyckan kunde inte fastställas.
 

Öppen scen – för sista gången på Tjörn
Fredagen den 20 april arrangerar Delta Ung Fri Tid på Tjörn, tillsammans med unga arrangörer, för sista gången Öppen Scen i dess nuvarande form.
Kvällen avslutas som vanligt med Klubb ÖS i aulan på Häggvallsskolan.

Precis som på tidigare Öppen scen kommer kvällen ge smakprov på Deltas breda verksamhet. På scen står:
Csamband – Deltas ”äldsta” orkester
Musikverkstan – Deltas kulturpedagoger som skapar musik tillsammans med elever från Häggvallskolan efter At School (ungdomskonsulenter träffar elever efter- och under skoltid)
Delta Dance Company, Kulturskolans danskompani, som kvällen till ära gör tre framträdanden.
Som vanligt välkomnas publiken av kvällens konferencierer (tillika teaterelever på Delta) och artisterna välkomnas av de unga arrangörerna. Delta DJs står som tidigare bakom skivspelarna på kvällens Klubb ÖS!

Sista gången i nuvarande form
Att det blir sista gången Öppen scen visas i nuvarande form beror på att scenen behöver byggas upp från grunden inför varje föreställning eftersom den äger rum i Tjörnhallen, som också är Häggvallskolans idrottshall. Inför varje Öppen scen rullas stora mattor fram och utrustning flyttas från hela kommunen för en enda föreställning.
Det känns så klart oerhört tråkigt att lägga Öppen Scen bakom oss, men också otroligt spännande att tillsammans med kommunens unga artister och arrangörer utveckla nya spännande arrangemang för Tjörns invånare. Med det nya konceptet har vi scenen uppe hela veckan och kan visa upp Deltas bredd på ett bättre och tydligare sätt, säger ungdomskonsulent Johan Nilsson.
Varmt välkommen till Öppen Scen fredagen den 20 april klockan 19:30 i Tjörnhallen (Häggvallskolan på Tjörn)!

Stenungsund - Fri surf i kommunala lokaler
Under våren kommer Stenungsunds kommun att erbjuda fri surf i fyra byggnader; kommunhuset, Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Arena och Nösnäsgymnasiet.
Men innan tjänsten lanseras ska den testas under några veckor.

- Vi har haft en del tekniska utmaningar men nu kör vi igång med testperiod under två till fyra veckor med utvalda personer, säger Lars Lidén, digitaliseringschef på Stenungsunds kommun.

Användare kommer att koppla upp sig mot kommunens nät. Därför krävs extra säkerhetsåtgärder. För att kunna ansluta sig måste du som användare ha ett registrerat mobilnummer och först identifiera dig med mobilnumret för att få en unik kod.

Varje inloggning gäller i 24 timmar men tiden för fri surf kommer att begränsas från klockan 07-22.

Stenungsunds kommun ger bidrag - upp till 15 000 kronor för att ta bort båtbottenfärg
Nu kan du få upp till 50 procent i bidrag till att ta bort gammal båtbottenfärg om din båt har sin hemmahamn i Stenungsunds kommun.
Borttagning av båtbottenfärg ska ske enligt uppsatta regler och målningen ska genomföras med biocidfri (giftfri) båtbottenfärg.
Max 15 000 kronor lämnas ut i bidrag per båt.

Du kan ansöka om bidrag för att ta bort gamla och nya färglager på din båt. Kommunen har fått så kallade LOVA-pengar från länsstyrelsen för denna satsning.
Regler för bidrag 
Du måste göra en ansökan till kommunen innan arbetet startar.
Båten ska ha sin hemmahamn i Stenungsunds kommun.
Du kan få 50 procent av kostnaden i bidrag per båt, men max 15 000 kronor.
Blästringen och målningen kan göras av olika företag.
Du kan själv välja att måla båten efter blästringen. Då kan du bara få bidrag för blästringen och färgkostnaden.
Kommunen har inget ansvar för arbetsresultatet.
Hur ska arbetet gå till?
Kommunen godtar olika metoder, till exempel skrapning med eller utan kemiska uppmjukningsämnen eller blästring.
Skrapningen ska göras inomhus eller i ett dubbelt ”plasttält” med golv.
Alla rester ska tas om hand, även eventuellt avspolningsvatten. Vattnet kan renas i godkänd spolplattereningsanläggning.
Blästringen ska göras av en firma som kommunen vet har nödvändig inkapsling och rening av frånluften.
Vid utomhusblästring ska det även finnas ett yttre skalskydd. Det kan vara tält med golv eller en inomhushall för blästringen. Fläkten ska vara på så länge som möjligt vid utskottandet av slammet samt då golv och väggar först i den inre inplastningen och därefter i det yttre tältet dammsugs med industridammsugare med typ HEPA-filter. Golvet och väggarna i yttertältet ska tas ner allra sist efter slutdammsugningen.
Allt blästeravfall samt filtren, både de torra- och vattenfiltren, ska tas om hand som farligt avfall.
Målningen ska göras med biocidfri (giftfri) båtbottenfärg.
Foto ska tas på båtbotten innan blästring, efter blästring och efter målningen av biocidfri (giftfri) båtbottenfärg.
Detta behöver du lämna in till kommunen
Ansökan om att få ut 50 procent av totalkostnaden för blästring och målning.
Kvitto på betald faktura.
Intyg att arbetet utförts av bläster-/målningsfirma.
Inlämningskvitton från godkänd farligt avfallsmottagare på förbrukat blästermedel och filterstoft.
Intyg på vilken biocidfri färg som målats.
Foto på båten innan blästring, efter blästring och efter målningen av biocidfri (giftfri) båtbottenfärg.

Ansökningsblankett - bidrag för att ta bort båtbottenfärg

Sommarstuga nedbrunnen på Orust
Vid 22:22 på tisdagskvällen kom larmet om en brand i en sommarstuga på Flatön på Orust. När styrkan från räddningstjänsten kom fram stod huset i fulla lågor.
Fritidshuset fick brinna ned och som tur var fanns ingen i huset. Men i närheten fanns skog och flera andra fritidshus och året runt-bostäder där personer var hemma. Så räddningstjänsten ägnade stora resurser åt att inte få elden att sprida sig.

Vad det var som fick huset att brinna vet varken räddningstjänsten eller polisen på morgonen.
Stugor självantänder inte. 
En utredning har startat med rubriceringen mordbrand, detta trots att ingen ska ha omkommit i branden. Det är för att polisen och räddningstjänsten skall kunna göra en teknisk undersökning på plats, säger Rickard Lejon.
Området runt huset är nu avspärrat och polisen kommer att göra teknisk undersökning.

Man från Orust döms till samhällstjänst för tre olika brott
Mannen, som är i 30-årsåldern och boende på Orust, döms på ett antal punkter; ett fall av misshandel, flera fall av olaga förföljelse och tre fall av grov olovlig körning.

Han var även åtalad för skadegörelse, vilket han  frikänns för.
Uddevalla tingsrätt döpmde mannen till kyddstillsyn och samhällstjänst på måndagen.
När det gäller misshandeln ska den ha utspelade sig i april 2017skall då han ska ha kastade en plåtsax mot en man.

Från januari till april 2017 har mannen också gjort sig skyldig till olaga förföljelse genom olaga hot, hemfridsbrott och överträdelser av kontaktförbud. Han har bland annat hotat kvinnan till livet.
Totalt ska han ha kontaktat kvinnan cirka 270 tillfällen. Kontakten ska ha skett med både fysiskt och via sms och andra sett
Mannen ska också ha kört bil vid tre tillfällen i år under 2017, trots att han saknat körkort och under tiden som han hade pågående skyddstillsyn, varpå samhällstjänst nu lagts till i straffet.

Mängder med skräp flyter in i "Katastrofviken" på Tjörn
"Katastrofviken" är belägen sydost om Tjörn, men den är på inget sätt unik. Varje timme, året runt, flyter det i land skräp motsvarande fem fulla badkar på Bohuskusten. Majoriteten av skräpet, omkring 90 procent, är plast av olika slag.

Totalt rör det sig om cirka 7 000 kubikmeter plast per år, enligt stiftelsen Håll Sverige Rent, vilket gör Bohuskusten till en av de skräpigaste kuststräckorna i hela Europa. Problemet är så pass allvarligt att Bohuslän ibland har kallats för "Europas soptipp".
Och enligt Therese Karlsson, doktorand vid institutionen för marina vetenskaper i Göteborg, är det inte ett orättvist epitet.
– Så fort det blir hårdare väder forsar det in skräp från ansamlingar ute till havs, säger hon.
Bohuslänningarna och turister, står för omkring 20 procent av nedskräpningen längs kusten. Vindar och starka havsströmmar för med sig de resterande 80 procenten från andra länder än Sverige.

Plasten problematisk på flera olika sätt, menar Therese Karlsson.
– Dels är det en visuell förorening, som kan påverka turismen i området. Dels skadar och dödar den fåglar och däggdjur, som äter eller trasslar in sig i plast. Och dels innehåller plast kemikalier, som kan påverka vår hälsa.
Hon är orolig över den stora mängden plast i haven, men också försiktigt positiv.
– Även om det finns många utmaningar längs vägen, finns det ett momentum kring frågan. Det händer mycket, säger Therese, och nämner den satsning på strandstädning som finns med i regeringens budget.

Sedan februari bidrar staten med upp till 17 miljoner kronor per år till strandstädningsinsatser, och tack vare de pengarna har kommunerna i Bohuslän kunnat anlita entreprenörer med uppdrag att hålla kusten fri från plast.

Medborgarlöfte 2017-2018 i STO-regionen
Polisen och kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust arbetar under 2018 tillsammans mot droganvändningen bland unga.
Polisen genomför riktade insatser och ska synas mer där ungdomar vistas. Kommunerna stärker det förebyggande arbetet, tidig upptäckt och snabba insatser. Det är 2018 års medborgarlöfte.

Så gick det med medborgarlöftet 2017
Polisen lovade att genomföra minst 20 särskilt riktade insatser mot trafik och droger på utpekade platser i de tre kommunerna, med särskilt fokus på ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet eller missbruk.
Polisen har under 2017 genomfört 36 riktade insatser. 16 i Stenungsund, åtta på Orust och tolv på Tjörn. Det har handlat om trafikövervakning och arbete mot narkotika.

Kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust lovade att genomföra trygghetsvandringar i utpekade områden. Kommunerna lovade också att åtgärda det som framkommit under trygghetsvandringarna, utifrån vad som bedöms vara möjligt, och redovisa resultatet.
I Stenungsunds kommun har 10 trygghetsvandringar genomförts.

Tjörn har genomfört fem trygghetsvandringar i Myggenäs, Skärhamn och Kållekärr.
Orust har genomfört trygghetsvandringar i Ellös, Svanesund och Henån.
Vanliga synpunkter vid trygghetsvandringarna har handlat om trafik och buskörningar, dålig sikt och bristande belysning. Det har åtgärdats genom att röja buskage och sly, se över belysning och placera ut farthinder. Synpunkterna är också ett viktigt underlag i kommunernas planarbete.
Kommunerna lovade att kalla unga förstagångsförbrytare till socialtjänsten i anslutning till förseelsen, så att tidigt stöd kan sättas in. Under 2017 har samverkan mellan kommunernas socialtjänster och polisen ökat. Samverkan sker regelbundet mellan polis, skolor, fritidsverksamhet och socialtjänst.

Polisen har tillsatt ungdomsutredare.
Stenungsund har tillsatt en resurs som har prioritet att hantera ungdomsärenden.
Tjörn har en socialsekreterare på plats hos polisen en eftermiddag varannan vecka.
Orust har rutiner för att kalla den unga misstänkta lagöverträdaren till socialtjänsten för ett samtal eller en förhandsbedömning om man ska öppna utredning.
Direktkontakterna mellan polis och socialtjänst bidrar till att det snabbare kan bedömas vilket stöd ungdomen kan behöva.

Relaterad information
Medborgarlöften och lokal samverkan

Inbrott och skadegörelse på skola i Stenungsund
Klockan 20:33 ser en förbipasserande person att Ekenässkolan i Ödsmål har haft inbrott och kontaktar polisen. Inringaren uppger att ett fönster är krossat och att en dörr står öppen. Inringaren inväntar tills polis kommet på plats. Polispatrullen upptäcker att man försökt bryta upp ytterligare ett fönster. Oklart vad som stulits. Tekniker kommer att göra en platsundersökning på tisdagsförmiddagen för att säkra spår. En anmälan om inbrott/stöld upprättas.
 

Skadegörelse på HVB-hem i Jörlanda
På måndagseftermiddagen klockan 18:10 kallar personal på polis efter att en person född 2001 bråkar och slår sönder inredning på ett HVB-hem i Jörlanda. När polis anländer har personen lugnat ner sig och polispatrull håller förhör på platsen. Personen är nu misstänkt för skadegörelse. Ingen gripen

Bilist voltade av vägen på Tjörn
Larmet om singelolyckan kom in klockan 15.36 på måndagen. En personbil hade då voltade av vägen och ner i diket på väg 721 i Skärhamn, i höjd med Böt.
En person var inblandad i olyckan, men hade taget sig själv ut ur bilen men vill inte åka med ambulansen till sjukhus. Vägen var tillfälligt stängd av men släpptes på igen strax efter 16.
När polis anlände till platsen visade det sig att fordonet hade körförbud och mannen som är född 1988 är drogpåverkad. Vid kroppsbesiktning finner man också narkotika. Mannen tas med för provtagning och är nu misstänkt för drograttfylla
 

Orustbonde kröner karriären med kunglig medalj
Kjell och Margareta Gustavsson på Tvetehogens gård har levererat felfri mjölk i 23 år. För det får de en medalj av Kungen måndagen den 16 April..
– Det känns som en extra guldkant att få medaljen samma år som jag avvecklar mjölkverksamheten, säger Kjell Gustavsson till p4väst.
Sammanlagt tjugotre år av sina fyrtioåtta år i yrket har han levererat prickfri mjölk. För det tar han emot LRF:s guldmedalj ur Kungens hand i Stockholm på måndag.
I besöket ingår även föredrag, supé med dans och övernattning.
Sedan 1970 har han varit aktiv mjölkbonde men nu ska han ägna sig åt att hålla köttdjur i stället.
Trots att de som varit med och levererar grundplåten till medaljen – korna – inte får följa med till Stockholm kommer de också att få ta del av guldglansen.
 

Läkare åtalas för ofredande av patient i STO-området
En läkare vid en vårdcentral i Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för sexuellt ofredande. Läkaren tog patient på brösten – som flydde till patientrummet. Nu åtalas läkaren misstänks för sexuellt ofredande.

Läkaren ska i slutet av 2016 ofredat en kvinnlig patient i samband med hennes läkarbesök. Läkaren ska ha använt en massagesalva och masserat kvinnan på olika delar av kroppen, bland annat på brösten.

En receptionist som jobbade på vårdcentralen när det hände berättar i förhör hur den kvinnliga patienten flytt ut från patientrummet för att undkomma läkaren. Kvinnan kontaktade omgående chefen för vårdcentralen och berättade om det som hänt.
Den kvinnliga patienten fick efter händelsen ett sms från läkaren där han bad om ursäkt, något som åklagaren åberopar som bevis i fallet.
Fallet är också anmält till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som har tillsynsansvar bland annat i frågor som rör patientsäkerhet. Läkaren förnekar brott.
Rättegångsförhandlingar äger rum inom ett par veckor i Uddevalla tingsrätt

Flera bränder i Stenungsund – och gasutsläpp
Bildbrand, containerbrand och gasutsläpp. Räddningstjänsten i Stenungsund hade fullt upp på onsdagenskvällen.
Strax före klockan åtta på onsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en containerbrand. Efter två timmar hade räddningstjänsten fortfarande svårt att släcka elden. 
Vid halv nio larmades man av ett gasutsläpp vid en uppställningsplats för lastbilar. 
En ventil sprang läck och 150-200 kilo gas läckte ut.
Och senare på kvällen började en bil börja brinna i Kyrkenorum. Den är utbränd och gick inte att rädda. Ingen person har skadats i någon av olyckorna. 

Så många hundar finns det STO-regionen och i Västra Götaland
Det finns 127 995 hundar i Västra Götalands län.
Här kan du se hur många det finns i din kommun.

Alla hundar som bor i Sverige ska registreras hos Jordbruksverket.
Så här många bodde det i länets kommuner den sista december 2017:
Det finns 127 995 hundar i Västra Götalands län.Alla hundar som bor i Sverige ska registreras hos Jordbruksverket.

Vi börjar med STO-regionen
TJÖRN 1388
ORUST 1877
STENUNGSUND 2452

Så här många bodde det i länets kommuner den sista december 2017:
ALE 2810
ALINGSÅS 3331
BENGTSFORS 1298
BOLLEBYGD 1132
BORÅS 7852
DALS-ED 657
ESSUNGA 882
FALKÖPING 3749
FÄRGELANDA 1025
GRÄSTORP 790
GULLSPÅNG 808
GÖTEBORG 22467
GÖTENE 1511
HERRLJUNGA 1460
HJO 1190
HÄRRYDA 3002
KARLSBORG 1018
KUNGÄLV 3584
LERUM 3286
LIDKÖPING 3268
LILLA EDET 2128
LYSEKIL 1448
MARIESTAD 2535
MARK 4774
MELLERUD 1122
MUNKEDAL 1494
MÖLNDAL 3768
PARTILLE 2065
SKARA 1900
SKÖVDE 4102
SOTENÄS 888
STRÖMSTAD 1187
SVENLJUNGA 1814
TANUM 1760
TIBRO 1065
TIDAHOLM 1844
TRANEMO 1548
TROLLHÄTTAN 3817
TÖREBODA 1393
UDDEVALLA 4334
ULRICEHAMN 2926
VARA 2050
VÅRGÅRDA 1438
VÄNERSBORG 3581
ÅMÅL 1467
ÖCKERÖ 712
(Det kan dock ingå hundar i statistiken som hunnit avlida, eftersom alla dödsfall inte registreras direkt.)i börjar med STO-regionen
 

Stöldförsök på  Orust
Klockan 19:24 på söndagskvällen kontaktas polis angående aktiviteter vid Trafikvärkets arbetsbodar och maskiner vid nybygget mellan Skåpesund och Varekil (Varekilsnäs)
Anmälaren uppger också att personerna upptäcker att de är iaktagna. En polispatrull sänds till platsen där man kan konstatera att man har försökt stjäla en arbetsmaskin. Enligt polisens presstalesperson stals ett antal nycklar från platsen, och det kan vara dessa nycklar man nu försökt stjäla maskinen med. Ingen gripen Spaning i området.

Det finns signalement på de personer som har varit involverade i den pågående stölden och man har även kunnat ta registreringsnummer på den bil som använts för att ta sig från platsen.

Polisen håller vittnesförhör på Orust efter branden
Polisen räknar med att vara på plats hela söndagen. Man ska göra en teknisk undersökning av brandplatsen och förhöra vittnen.
Polisen genomför vittnesförhör med alla som bodde där och kanske med grannar som kan ha sett någonting om hur det kan ha startat.
Tio minuter efter att första styrkan var på plats så brann det i samtliga fyra lägenheter
Inga uppgifter om att någon ska ha blivit skadad i branden när radhuset brann ner till grunden på påskaftonen. 

Berusad man fick köras till sjukhus från Stenungsön
Väktare kontaktar polisen klockan 01:22, natten till påskdagen om att man fått omhänderta en mycket berusad man i 60-årsåldern, och ville ha handräckning av polisen.
Mannen hämtades upp av en polispatrull för färd till Uddevalla polisstation och tillnyktring.
Under färden blir mannen dålig, och polispatrullen beslutar sig att ta med mannen till sjukhuset i Uddevalla. 

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 01:12, natten till påskdagen stoppar en polispatrull en bilist för kontrpll på Parkgatan i Skärhamn.
Mannen får blåsa i polisens sollningsinstrument som ger utslag.
Den unge mannen som är 18 årsåldern får följa med för provtagning.
En anmälan om misstänkt rattonykterhet upprättas

Inbrottsförsök i Varekilsnäs slutade med trafikbrott
Klockan 07:25 på påskaftonsmorgonen larmas polis av en väktare som gör en kontroll av byggarbetsplatsen för det nya vägbygget på lv 160 i Varekilsnäs på Orust. Väktaren ser två personer springa till skogs när han anländer till huset och byggbarackerna. Någon har slaget sönder en ruta i samband med att väktaren kom för kontroll och då avbrutit inbrottet. En polispatrull anländer och spanar i området utan att kunna gripa någon för inbrottet.
I samband med spaningen stoppar polispatrullen en förare i 50-årsåldern för kontroll. Det visade sig att mannen hade inget med inbrottet att göra, men...det visade sig att han kunderappoteras för olovlig körning då han inte hade något giltligt körkort.

Radhus totalförstört i brand på Orust
Räddningstjänst och polis larmades strax efter klockan 15 under lördagen till en kraftig brand i ett radhus på Orust.
Det handlar om en radhuslänga med tre lägenheter som är övertänd
Räddningstjänsten fick konsentrera sig på att skydda 
Polis är på plats tillsammans med räddningstjänst och närliggande hus och skog eftersom radhuslängan var fullt utvecklad redan när man anlände
Enligt uppgifter från räddningstjänsten finns inga uppgifter om att någon ska befinna sig inne i huset.
Texten uppdateras

Misstängt narkotikabrott i centrala Stenungsund
Klockan 21:34 på fredagskvällen noterar vakter på en restaurang vid Stenungstorg, en man som springer fram och tillbaka på toaletten och misstänker att han brukar narkotika. Vakterna tillkalla polis som kontrollerar mannen och märker att han är drogpåverkad. Mannen tas med för provtagning och en anmälan om narkotikabrott upprättas

Misstänkt narkotikabrott - flera gripna i Jörlanda
På fredagskvällen vid 20:28, fick polisen in tips av en inringare om att en volvo vinglade fram på vägen. Två polispatruller sändes ut för att möta upp fordonet då fordonet och dess ägare var väl kända sedan tidigare hos polisen. När polispatrull finner fordonet är den stillastånde vid en järnvägsövergång strax innan Jörlanda centrum på lv 574.
Personerna i fordonet ville först inte komma ut, och låste dörrarna. En tredje person, troligen en kvinna hadde redan sprunget från platsen innan polis anlände. Polis var då tvugna att dra sina tjänstevapen för att få ut de två personerna i fordonet enligt ögonvittnen på plats.
Männen är födda 1977 och 1989.
De två personerna i fordonet misstänktes vara narkotikapåverkade och kunde gripas efter en stund.
I fordonet skall polisen också ha hittat någon typ av vapen vid kontrollen.
De två män som greps. En av personerna var så narkotikapåverkad att den fick föras till Kungälvs sjukhus för vård. Den andra mannen fördes till Uddevalla polisstation för vidare utredning och provtagning sa  Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl på polisen i Västra Götaland till Nyheter4.com på fredagskvällen
En anmälan skrivs om narkotikabrott för innehav och ringa narkotikabrott för eget bruk.

Sex bränder på tio timmar - en av dem inträffade i Jörlanda
Räddningstjänsterna i Västsverige hade fram till klockan 15.30 på långfredagen fått larm om sammanlagt sex olika gräsbränder.
Den första branden inträffade strax efter klockan fem på fredagsmorgonen på Grimmaredsvägen i Frölunda.
Efter det fick räddningstjänsten även fått larm om bränder i Äggdal, väster om Kungälv, i Hjällbo, i Jörlanda, i Kvänum och i Kangeröd i Strömstad kommun.

Eldning i Jörlanda gick överstyr
När det gäller branden i Jörlanda i södra Stenungsund påfredagen, handlade det om en eldning som gick överstyr säger Jörgen Simonsson, insatsledare på södra Bohusläns räddningstjänstförbund, som samtidigt menar att det just nu är "torrt i marken".
Tre bilar skickades ut från både Kode och Stenungsund. Det rör sig om en mindre gräsbrand.

Enligt SMHI, ökar alltid risken för gräsbränder när snön drar sig tillbaka och fjolårsgräset kommer fram. Med anledning av den torra marken tittar SMHI just nu på om det kan vara aktuellt att gå ut och informera om en högre brandrisk. I nuläget har SMHI dock inte utfärdat den typen av information.

Inget förbud mot eldning
Enligt räddningstjänsten råder det för tillfället inget förbud mot eldning utomhus.
Samtidigt rekommenderar räddningstjänsten att man bör vända sig till sin kommuns miljöförvaltning om man har frågor gällande utomhuseldning.

Polishelikopter över Tjörn belyst med blå laser
Under flygning över Skärhamn har polisens helikopter blivit beskjuten av blå laser klockan 20.09, på torsdagskvällen.
Personalen på helikoptern kunde lokalisera varifrån den blå lasern kom och polispatrull på marken åkte till adressen. Där anträffar man en person som misstänks för brott mot strålskyddslagen. Personen är förhörd och en laserpekare är tagen i beslag. En anmälan är skriven om brott mot strålskyddslagen.

Två bilar i krock på väg 160 i Stenungsund
En trafikolycka har inträffat på väg 160 vid Kullens handelsträdgård i Stenungsund på torsdagseftermiddagen. Larmet kom 15:53.
Olyckan har skett i södergående riktning.
Det var en sidokollision mellan två bilar där ett av fordonen hamnade i diket. Det var begränsad framkomlighet under räddningsarbetet. 
Uppdatering klockan 16.50
Två personer är förda till Kungälvs sjukhus med lindriga skador.

Rattfyller på Orust - man dömd till fängelse i en månad
En man körde onyket i Varekil i mars månad för ett år sedan. Nu på onsdagen har Uddevalla tingsrätt dömt mannen till fängelse i en månad. Provtagning i polisens sollningsinstrument visade att mannen på mannen hade kört med 1,76 promille i kroppen. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. I förhör har den dömde erkännt, men förnekar brott då han hävdar att hans medicin innehöll alkohol, vilket han inte skulle ha vetat om.

Politiker i STO-området döms till fängelse för kvinnofridskränkning
Under flera års tid ska en förtroendevald politiker hemmahörande i STO-området ha sparkat, knuffat, spottat och slagit sin gravida flickvän. Nu döms han för grov kvinnofridskräkning till 20 månaders fängelse.

Mannen döms av Uddevalla tingsrätten till 20 månaders fängelse och närmare 80 000 kronor i skadestånd för att under flera år misshandlat sin flickvän. Mannen döms för att vid flera tillfällen under perioden 2015-2017 ha misshandlat flickvännen, bland annat när hon var gravid med parets barn. 

Han ska också ha filmat och fotograferat kvinnan under misshandeln. Bland annat tog mannen flera bilder, som har ingått i förundersökningen, som visar hur kvinna ligger med huvudet mot en stenmur, till synes medvetslös. 
Mannen har hela tiden nekat till brott. Enligt honom har bråken uppstått på grund av hans flickväns kraftiga utbrott och han vid sådana tillfällen har varit tvingad att hindra henne från att skada sig själv.

Tingsrätten konstaterar att kvinnans berättelse är trovärdig och att det finns bevis i form av fotografier, sms-meddelande och journalanteckningar.
Mannen har varit förtroendevald för ett parti i en kommun i STO-området. Enligt det parti som mannen företräder kommer mannen nu utredas inom partiet.

Flaskpost hittades efter 17 år på Tjörn
Den postades någonstans i Bohusläns skärgård sommaren 2001.
Nu har flaskposten fått svar, rapporterar tidningen På Kryss.
Flaskan hade dock inte hunnit särskilt långt, utan hittades i Skärhamn på Tjörn.
- Ska jag vara ärlig har jag bara ett svagt minne av det hela. När jag nu ser brevet ser jag att det är pappas handstil, berättar My Castlen Rist, som tillsammans med sin lillebror Viktor postade flaskan i havet för snart 17 år sedan.
- Jag och Viktor dikterade nog vad som skulle stå. Om man tänker efter är det helt otroligt att den har legat i vattnet i hela sjutton år, att inte flaskan gått sönder eller sjunkit. Och att någon till slut hittade den och hörde av sig. / TT

Inbrottsförsök i villa på Tjörn
Klockan 17:42 på tisdagen kontaktas polisen av en villaägare i Kållekärr. Någon har försökt bryta sig in i villan uppger ägaren. Inbrottsförsöket skall ha skett mellan söndag och idag tisdag då ägaren kom hem vid 17:15. Inbrottstjuven skall ha taget sig in via en olåst dörr till ett uterum, för att sedan försöka bryta upp altandörren men inte lyckats ta sig in.
Polispatrull har varit på plats och skrivet en anmälan om inbrottsförsök. 
 

Skadegörelse på HVB-hem i Stenungsund
Klockan 13:44 kontaktas polis angående en skadegörelse på ett HVB-hemmet Berg i Ödsmål. En pojke på boendet skall ha slaget sönder inredning. Polis har varit på plats och hållt förhör. En anmälan om skadegörelse är upprättad. Ingen gripen
 

AkzoNobel säljer kemidelen i Sverige
AkzoNobel säljer hela svenska Specialty Chemicals till Carlyle Group för 103 miljarder kronor. Fabrikerna i Bohus och Stenungsund berörs..

AkzoNobel har idag berättat om försäljningen av 100% av sin Specialty Chemicals-verksamhet till The Carlyle Group och GIC för ett värde av 10,1 miljarder euro. Denna transaktion skapar två fokuserade och högpresterande företag - Paints and Coatings och Specialty Chemicals - som en del av den strategi som meddelades i april 2017. Transaktionen förväntas vara klar före utgången av 2018.

Styrelsen och förvaltningsrådet konstaterade att en privat försäljning till The Carlyle Group och GIC är det bästa valet för  AkzoNobel, Specialty Chemicals och dess respektive intressenter, inklusive anställda, aktieägare och kunder. Detta är resultatet av en grundlig "dual-track-process" under vilken AkzoNobels styrande noggrant övervägde både en utdelning av företaget till nuvarande aktieägare och en privat försäljning.
AkzoNobels VD, Thierry Vanlancker:

"Idag är en viktig milstolpe för att skapa två fokuserade, högpresterande företag, vilka kan skapa värde för alla intressenter. Vi levererade på vårt åtagande att avyttra Specialty Chemicals-verksamheten och gjorde det före utlovad tidpunkt skriver man i ett pressmeddelande.

Fängelse i nästan 7 år för bluffläkaren som lurade äldre
Den man som utgett sig för att vara läkare och lurat ett stort antal äldre på miljonbelopp i utbyte mot mirakelmedicin – däribland en kvinna på Tjörn. I samband med gripandet var mannen misstänkt för bland annat bedrägeriförsök i samtliga STO-kommuner. Mannen döms nu till fängelse i sex år och 11 månader. Åklagaren Jonas Almström hade yrkat på 7 års fängelse.

Mannen är spansk medborgare, men har tidigare bott i Sverige. Samtalen ska ha utförts från Sydafrika och London. Ytterligare en person misstänks för inblandning i flera av brotten. Denne greps i Frankrike

46-åringen döms för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. Dessutom ska han betala skadestånd på över två miljoner kronor till de drabbade.
Han frikänns dock i fyra av fallen han åtalats för. Han har nekat till anklagelserna.
– Man kan inte hålla på så här utan att riskera långa straff, säger åklagaren Jonas Almström. 
Den dömde mannen som är spansk medborgare har tidigare bott i Sverige och talar svenska obehindrat. Bilder ur förundersökningen visar hur mannen på sociala medier delat bilder av sig själv liggandes i en pool och med champagneflaskor på krogen.

Samtidigt har han ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara läkare från den vårdcentral den äldre tillhör eller från något av de stora sjukhusen.
Han berättade att de äldre hade cancer eller andra svåra sjukdomar. Men om patienten kunde skicka pengar till honom utomlands, så skulle de få en ny medicin. Pengarna ska de få tillbaka i efterhand.

En av de som mannen försökte lura var 94-åriga Viola Eriksson som istället hjälpte polisen att spela in bluffsamtalen.
– Jag känner mig så tacksam över att ha kunnat bidra till att få honom fälld. Jag hoppas nu att de som blivit lurade kan få lite pengar tillbaka säger 94-åriga Viola Ericsson, om domen. 
Minst 615 anmälningar gjordes sedan januari 2016 och fram tills mannen greps den 31 maj i fjol. 

I fallet med Tjörnkvinnan uppgav mannen att hon hade cancer i sitt vänstra ben och skulle skicka över 100 000 kronor till en adress i London. Kvinnan hade väntat på ett telefonsamtal från en läkare, men blev misstänksam då hon väntade besked kring en annan sjukdomsbild.
I detta fall blev mannen dömd till försök till grovt bedrägeri.

Misstänkt drograttfylleri i Stora Höga - Stenungsund
Klockan 02.53 natten till tisdagen stoppas en bilist av polisen för kontroll. Förare är en man i 30-årsåldern som misstänks vara narkotikapåverkad. Han tas med för provtagning och rapporteras för drograttfylleri samt brott
                                           mot knivlagen.

Narkotikapåverkad man på Tjörn-apotek omhändertagen
Klockan 16:40 på måndagestftermiddagen får polisen ett samtal från apoteket på Sundsbyvägen i Kållekärr på Tjörn.
Inne på apoteket finns en narkotoikapåverkad person som stör. En polispatrull sänds till apoteket och omhändertar den narkotikapåverkade mannen. Vid kroppsbesiktning finner polisen en mindre mängd narkotika. Mannen tas med för provtagning och omhändertagande. Mannen körs till arresten i Uddevalla och en anmälan om narkotikabrott upprättas.

Tonåring dömd efter att ha kört i 120 km/h med A-traktor i Stenungsund
En tonårskille förökte i slutet av januari smita från en poliskontroll i Stenungsund med sin A-traktor som mätte som högst 120 kilometer timmen.

Polispatrull såg att en a-traktor i centrala Stenungsund som höll en för hög hastighet och försökte därför stoppa föraren.
Den unga killen valde inte dett bästa allternativet, och istället att ökade han farten ännu mer för köra ifrån polispatrullen.
Bland annat skall han ha kört mot enkelriktat och dessutom på fel sida vägen. Först vid Ica supermarket i centrala Stenungsund fick polispatrullen stopp på fordonet.
Men det slutade inte med detta, killen försökte springa från platsen och poliserna men han kom inte så långt innan han kunde gripas. Han dömdes i Uddevalla tingsrätt på måndagen för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning och 50 timmar ungdomstjänst. 
 

Skadegörelse i Kyrkenorums idrottshall
Under natten, fredag till lördagen i helgen som gick hade någon/några personer taget sig in i den olåsta idrottshallen, och ställt till en hel del oreda och klotter.
När persoal kom på lördagsmorgonen fann man söndriga gummi bollar, rockringar och plast pinnar från skolans förråd utslängda ute på skolgården.
Man hade även klottrat mycket med  tuschpenna på glasrutorna in till entrén, och på handtag mm inne i lokalen.
Även inne i idrottshallen var skolans förråd öppnat och saker därifrån utslängda inne i idrottshallen.
På toaletterna hade man kissat på golven, och även i en av duscharna.

Vinnare från Orust i Ung företagsamhets regionala mässa
UF-företaget Wood Science från Orust gymnasieskola vann första pris i kategorin Årets hantverkare och fick andra pris för Årets monter vid Ung företagsamhets regionala mässa Entreprenörskap på riktigt i Trollhättan. De går nu vidare till riksfinalen i Stockholm.
Ali Yaghoubi och Hojatullah Rahmani läser på Orust gymnasieskola och driver UF företaget Wood Science.

Det är andra året i rad som Orust gymnasieskola tar hem vinsten i kategorin Årets hantverkare vid UF-mässan i Fyrbodal.
Torsdag den 22 mars var det regional uttagning vid UF-mässan Entreprenörskap på riktigt i Nova Arena, Trollhättan. På mässan ställde runt 450 UF-elever från Fyrbodal, som startat och drivit UF-företag under detta läsår, ut sina produkter.

Uttagna till SM i Stockholm
UF-företaget Wood Science från Orust gymnasieskola tog hem första priset i kategorin Hantverk och fick andra pris för Årets monter.
Segern i kategorin Hantverk innebär att UF-företaget från Orust får representera Fyrbodal på den nationella UF-mässan Entreprenörskap på riktigt 2018 i Stockholm den 16-17 maj. Då kommer närmare 250 UF-företag att visa upp sina tjänster och varor och tävla om olika priser.

Stort grattis och lycka till i huvudstaden
I kategorin Årets Hantverk gäller det att visa upp val av produktionsmetod, material och hur produkten passar till den utvalda målgruppen. UF företagaren ska själva skapa produkten och den ska hålla hög kvalitet både när det gäller design och tillverkning.
Ali Yaghoubi och Hojatullah Rahmani har satsat på bred front på förnybara material, återvinning och med ett bra miljötänk på både träleksaker och andra träprodukter samt på en liten båt, en dinge.

Motivering till Årets Hantverk Fyrbodal
Med stor yrkesskicklighet och härligt entreprenörskap kombineras ett traditionellt hantverk med stor respekt för miljön. Genom bred kunskap har årets hantverkare visat på ”wood-underlig” uppfinningsrikedom.
Motivering till Årets Monter Fyrbodal
Iögonfallande monter som presenterade ett gediget hantverk. Visade på ett stort engagemang och spännande aktiviteter med tydlig koppling till produkten, som lockade många besökare.

Brand på pendelparkering i Stenungsund
Klockan 01:45 natten till söndagen kallades räddningstjänsten och polis i Stenungsund till en bilbrand på en pendelparkering på Ucklumsvägen.
När Polis och räddningstjänst anländer brinner det i ett fordon. Ytterligare ett fordon är brandskadat. De bägge bilarna, en Toyota och en BMW släcks av räddningstjänsten. Polis försöker nå ägarna men har inte nått dem- En anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad. Inga personskador.

Misstänkt grovt rattfylleri på Tjörn
Klockan 10:26 på lördagsförmiddagen stoppas en bilist för kontroll på Krokdalsvägen i Skärhamn på Tjörn. Personbilen stoppas den den framförs vingligt över vägen rappoterar polispatrullen. Mannen som är i 45-årsåldern får blåsa i polisens sollningsinstrumen som också ger kraftigt utslag Körkortet togs omhand på platsen. Föraren fick följa med för ytterligare provtagning. En anmälan om grovt rattfylleri upprättas av polispatrullen.

16-åring stoppad i personbil på Tjörn
Klockan 21:40 på fredagskvällen stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 vid Myggenäs på Tjörn. När man kommer fram till fordonet upptäcker man att det sitter en ung pojke i 16-årsåldern bakom ratten.
Polispatrullen omhändertager bilnycklarna och kontaktar pojkens föräldra. Polispatrullen kör därefter hem pojken till föräldrarna och skriver en anmälan om grov olovlig körning
 

Narkotikabrott och Trafikbrott i Stenungsund
Klockan 13:54 på fredagen gör en polispatrull en kontroll av en
ung flicka utanför fregatten vid Stenungstorg. Den ung flicka är i 17-årsåldern. Hon kroppsbesiktigas då hon uppträder narkotikapåverkad. Patrullen tar med sig flickan för provtagning. Hon misstänks nu för narkotikabrott.

Vid 14:51 stoppar en polispatrull en bilist på Mejselvägen i Stenungsund för kontroll.
Det visar sig att fordonet har ogiltligt tonade rutor innan B-stolpen. Polispatrullen utfärdar en ordningsbot och föreläggande om att toningen tas bort.

Fyra misstänkta ungdomar fastnade i polisinsats i Stenungsund
Under torsdagen gjordes en polisinsats vid Stenungstorg på torsdagen. Sju ungdomar togs in för provtagning – fyra var påverkade av narkotika rappoterar lokaltidningen i Stenungsund.
Sju ungdomar togs in för provtagning, snabbtesterna visade att tre av dem var negativa på substanser, medan fyra var positiva De är misstänkta för narkotikabrott eget bruk. Dessutom är en person misstänkt för narkotikabrott via innehav.

Från skidresa till LAN på Tjörns påsklov
Skidresa, cv-skrivning, påsklovsverkstad, och LAN – det finns mycket att välja på för Tjörns barn och unga på påsklovet.
Lovet på Tjörn inträffar fredag 30 mars till söndag 4 april. Det finns program under hela veckan.

Bland annat ordnar Nordiska Akvarellmuseet påsklovsverkstad där man kliver in i Gunilla Bergströms spännande bildvärld och arbetar med collage och akvarell i sitt bildskapande, biblioteket erbjuder språkcafé och på Kultur- och fritidscentra erbjuds man att prova på både kreativa studion där man kan göra ett Tjörn i miniatyr och musikproduktion. Se tjorn.se/lov för tider och platser. Den 4-5 april ordnar ungdomarna själva LAN på Häggvallskolan. Evenemanget är öppet för alla i åldern 12-18 år.
'
Måndagen den 2 april ordnas bussresa till bil- och mc-mässan Bilsport Custom Motor Show på Elmia i Jönköping, och den 1-6 april kan man åka på skidresa till Hemsedal.
– Vi ser fram emot ett fullspäckat påsklov! 

Andra punkter på programmet är sagostund, speltajm på biblioteket, barnteater, akvarellfest med konstnärsledda workshops och förstås film på Sagabiografen.
Hela påsklovsprogrammet hittar du här >>>
 

Historisk skolsatsning på Tjörn
Politikerna på Tjörn har enats om den största ekonomiska skolsatsningen i kommunens historia. Investeringen handlar om flera hundra miljoner kronor där samtliga skolor kommer att ses över berättade man under en presskonferans på torsdagen.
Det nya som presenterades var satsningen på två nya hallar vid de två skolorna, tänkta för idrotts- och kulturevenemang.
De mest omfattande förändringarna kommer att ske på Häggvallskolan och Bleketskolan, där arbetet väntas dra igång redan till hösten.
– Bleketskolan kommer delvis att rivas. Sen kommer man bygga nytt och bygga om, vilket man även kommer att göra på Häggvallskolan, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (L).

Flera hundra miljoner
Totalt handlar investeringen om flera hundra miljoner kronor. Exakt kostnad kan man inte att säga i nuläget då arbetet med detaljer kring vad som ska göras börjar nu.
– Vi kommer att ha jättemycket dialog med föräldraföreningar, lärare, föreningslivet samt kultur och fritid. Alla ska vara med på den här resan, berättar Martin Johansen (L).

Förskolan inkluderas
Även förskolan kommer att få ta del av investeringen, där fler avdelningar planeras. Något slutdatum för satsningen finns ännu inte.
– Allt går inte att göra på en och samma gång, men i maj kommer en form av tidsplan där man mer specifikt kan se vad som händer, säger Martin Johansen.

Två narkotikabrott och ett trafikbrott i Stenungsund
På torsdagseftermiddagen lyckades polisen med att ingripa mot två narkotikabrott och ett trafikbrott inom 13 minuter.

Det första ingripandet skedde utanför Kulturhuset Fregatten vid Stenungstorg klockan 16:31. En pojke född 1996 kontrolleras då man misttänker att han är narkotikapåverkad. Mannen tas med för provtagning, En anmälan om misstänkt narkotikabrott och eget bruk upprättas. Pojken tas med för provtagning

Klockan 16:37 var det dags för nästa ingripande icentrum av Stenungsund. Där stoppas en pojke född 1999 som uppträder narkotikapåverkad. Pojken tas med för provtagning. En anmälan om misstänkt narkotikabrott upprättas.

Klockan 16:44 stoppas en bilist vid hlp Stenungsön för kontroll. Fordonet är belagt med körförbud. En anmälan upprättas på plats

Diesel har läckt ut i känslig å i Stenungsund
Vid 10:30-tiden på torsdagen larmades räddningstjänsten i Stenungsund angående ett dieselutsläpp som upptäckts i Stenunge å.
Det var inga större mångder men inte bra för den känsliga ån. Räddningstjänsten har lagt ut länsar.
Räddningstjänsten i Stenungsund tror att utssläppet beror på att någon har sölat med diesel i närheten av ån, och att det inte kommer från industrin.
Räddningstjänsten och kommunen jobbar nu för att lokalisera var utsläppet kommer ifrån.

Buss i Ödsmål gled av vägen - föraren för till sjukhus
På länsväg 770 är det en busschaufför som glider ner i ett dike och slår huvudet i vindrutan klockan 05.57 på torsdagsmorgonen. Föraren körs till Kungälvs sjukhus för vård. Chauffören var ensam i bussen. Det uppges vara väldigt halt på platsen.

14 döda rävar dumpade vid väg på Orust
En markägare på Orust gjorde en makaber upptäckt. Någon hade dumpat 14 rävkadaver skriver P4väst.
Kommunen fick i veckan tips om de 14 djurkadavren som låg spridda i närheten av väg 774, i närheten av Stillingsön r, några av var upphängda i grenar.
Djurkadavren har blivit ett ärende för kommunens miljöhandläggare och kommunens räddningstjänst på onsdagen.
 – Det är rävjakt fram till den 15 mars och man får ha skyddsjakt på räv, men det är inte tillåtet att dumpa djurkadaver hur som helst, säger Linda Börjesson, utredningsassistent på miljöenheten på Orust kommun till P4väst.
De 14 rävar som man idag plockade upp vid vägen kommers skickas till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
En anmälan om jaktbrott samt miljöbrott är skriven och en förundersökning är inledd.

En skälig person gripen för ofredande i Skärhamn på Tjörn 
Angående anmälan tisdagen den 13 mars i Skärhamn, där två skolflickor på hemväg från skolan blev ofredade, så har vi tack vare flickornas berättelse en skälig misstänkt person. Polisen har nu också fått en klar bild av händelsen skriver polisen i Stenungsund.
Den misstänkte är en pojke under 18 år, som var på tillfälligt besök i Skärhamn, socialtjänsten jobbar nu vidare med pojken.
Av hänsyn till pojken och hans familj kan polisen inte informera mer än så.

Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm
Från vänster: Göran Newberg, Robin Ristander och Nicklas Ljungholm

Nytt parti i Stenungsund - utmanar de etablerade partierna
Medborgerlig Samling är ett nytt rikstäckande partiet som tänker utmana de etablerade partierna i  Stenungsund. Partiet registrerade sig 2017 men fanns redan 2014 under namnet Borgerlig framtid. 

Nyheter4.com hade en träff med de nominerade personerna för Stenungsund för att känna dom på pulsen inför det stundande valet i höst.  Vid regionens partistämma i Göteborg i mars antog MED följande namn på deras valsedel i 
Stenungsund - Göran Newberg och Nicklas Ljungholm 
Förutom Göran Newberg och Nicklas Ljungholm vid träffen fanns Robin Ristander med som kandiderar till riksdagen, som menar att etablerade partier inte tar sitt ansvar.            De etablerade partiernas representanter är mer intresserade av att behålla sina platser i riksdagen än 
att verka för medborgarnas bästa.  

Vidare berättar man att:        Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti vars mål är ett långsiktigt hållbart samhälle där individens frihet och ansvarstagande sätts i fokus. Partiet är inte ett enfrågeparti utan spänner vingarna över bostadspolitik, energipolitik, infrastruktur,integration och inte minst demokratin. 
Partiets kärnfrågor är bland annat ett tryggare samhälle, mindre byråkrati och makten skall ligga närmare medborgarna. I idéprogrammet beskriver partiets sin ideologiska grund och värderingar samt hur  MED ser att samhället måste förändras. 

Så här tycker Medborlig Samling i sakfrågorna:
Skolan 
De vill ge de mindre skolorna samma förutsättning som de centralt belägna att ge eleverna en bra  utbildning. Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara för dem i de centrala delarna.  

Infrastruktur 
Man vill också ha bättre kommunikationer för alla medborgare i kommunen och inte bara de centrala delarna. Mindre fokus på dyra prestige projekt och mer på konkreta förbättringar som kommer fler till nytta.  
Demokrati 
Inom kommunen skall varje enskild tjänsteman ha ett tydligt ansvar att förmedla problem och  oegentligheter till ansvariga politiker.  
Man vill begränsa antalet platser i riksdag såsom i kommunen. Kommuninvånarna skall kunna veta vilkapersoner som representerar deras intressen i kommunfullmäktige.  
Idag granskas kommunen av sig själva, men Medborgerlig Samling vill att kommunen skall granskas aven fristående kommunrevision. 

Läs mer om partiets idéprogram här >>> 
Läs mer om partiet här >>>

Kommer att synas
Man kommer att synas runt Stenungs torg och affärscentra vid lönehelger fram till valet med start i april, för att Stenungsunds kommuninvånare skall få lära känna partiet och hur man vill att ett framtida  Stenungsund skall se ut. 

Fyra musik- och kulturskolor presenterar hjältar och hjältinnor
Tisdag den 27 mars bjuder Orust musikskolas elever och lärare till FLOU-konsert i Ängås aula i Svanesund. Det blir en stor orkester, sångare och dansare.
Konserten börjar klockan 18:30 men redan klockan 18:15 börjar förbanden, blåsorkestern Bredbandet och strängorkestern Wi-fi, att spela. Dessutom visas en kort film från utdelandet av Rotarys kulturstipendium den 2 mars.
Konserten är gratis och arrangörer är musik-o Kulturskolorna i Färgelanda, Lysekil, Orust och Uddevalla (FLOU).
Tid och plats
tisdag den 27 mars
klockan 18:30
Ängås skolas aula, Svanesund

Vargvalp med viktiga gener siktad i Stenungsund
Sedan januari har en vargvalp (hane) med vad som bedöms vara viktiga gener rört sig i Västra Götaland.
Länsstyrelsen har samlat in och analyserat DNA-prov och det visar sig att det handlar om en varghane som är född av en tik med finskt-ryskt ursprung och rör sig öster om Stenungsund och E6 .
– Han är en så kallad F1:a, första generationens invandrare, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen Västra Götaland.

Resultat från trafiksäkerhetsveckan börjar trilla in
Här har vi de senaste siffrorna för Kungälv och STO-området
470 utandningsprov hann genomföras i Kungälv under trafiksäkerhetsveckan.
Av totalt 470 utandningsprov fastnade fyra förare som var påverkade av narkotika. Ingen av de som stoppats hade för hög alkoholhalt i blodet.
 Utöver de som var påverkade av droger eller alkohol noterades en rödljuskörning, fyra hastighetsöverträdelser, en förare utan bälte och två bilar som hade användande- och körförbud. Två personer blev av med sina körkort.

När det gäller Stenungsund – Tjörn – Orust visar ressulatet fö trafiksäkerhetsvekan följande.
375 utandningsprov hann genomföras under trafiksäkerhetsveckan. Av de totalt 375 utandningsprov förra veckan.stoppades två förare som var påverkade av alkohol och två personer för narkotika. Ingen av de som stoppats hade för hög alkoholhalt i blodet.
Utöver detta stoppades fordon där 2 åkte fast för grov olovlig körning, En person fick sitt körkort omhändertaget. Inte nog med detta, 8 förare rappotersdes också för fortkörning.

I Kungälv Stenungsund, Tjörn och på Orust finns det ingen särskild trafikgrupp, utan här genomförs testerna av de ordinarie polispatrullerna i mån av tid.

När det är dags för nästa riktade trafiksäkerhetsvecka är inte klart.
Det brukar ske någon gång under sommaren och runt lucia. 

Lena Philipsson turné på Stenungsbaden i sommar
Hela programmet för sommaren och platser Lena Philipsson kommer att besöka finner du här.
Nu är det äntligen dags för Lena Philipsson att bege sig ut på vägarna igen och möta Sverige i sin finaste skrud, nämligen sommaren.

Lena Philipsson efterlängtad utomhuskonsert med alla förutsättningar för en fantastisk sommarkväll
LENA PHILIPSSON uppträder på Stenungsbaden utomhus ca kl. 20.00. 

Turnéplan
28 juni – Skellefteå, Stadsfesten
29 juni – Kiruna, Kirunafestivalen
30 juni – Junsele, Junsele Djurpark
6 juli – Oskarshamn, Latitud 57
7 juli – Örebro, Stadsparken
13 juli – Visby, Wisby Strandfestival
14 juli – Karlskrona, Hasslöfestivalen
18 juli – Halmstad, Tylösand Solgården
21 juli – Kalix, Sommarfesten
24 juli – Sälen, Högfjällshotellet
25 juli – Göteborg, Liseberg
26 juli – Norrköping, Hugos Parkfestival
27 juli – Sunne, Frykdalsdansen
10 augusti – Stockholm, Gröna Lund
11 augusti – Gävle, Furuviksparken
18 augusti – Örebro, Parksnäckan
24 augusti – Stenungssund, Stenungsbaden 
25 augusti – Eksjö, Eksjö Stadsfest

Villabrand på Orust
Larm kommer från Storehamn i Ellös där det skall brinna i en köksfläkt, oklar omfattning klockan 17.34, Räddningstjänst och ambulans har larmats till hus på Orust. Inga uppgifter om personskador finns.
Vid 18-tiden ska branden vara släckt och räddningstjänst söker med värmekamera. En anmälan om brand utan misstanke om brott skrivs.
 

Man dömd för inbrottsförsök i fiskbil på Orust och narkotikabrott
I januari förra året hörde flera grannar oväsen vid fiskvagnen, Varekilsboden och kontaktade polis. 
I polisförhör vittnar flera boende om att mannen förde oväsen vid fiskvagnen. Mannen var påverkad av annat än alkohol.
När polisen kom till platsen sprang mannen, som är i 25-årsåldern, därifrån. Med verktyg hade mannen försökte med både slå och klippa upp ett hål i dörren.
Efter en kortare jakt kunde mannen gripas av polis och tas med för förhör på polisstationen i Stenungsund. Mannen har i polisförhör erkänt samtliga gärningar. 

Mannen är nu dömd av Uddevalla tingsrätt för försök till stöld och flera fall av narkotikabrott av Uddevalla tingsrätt. Straffet blir skyddstillsyn samtidigt som han ska genomgå behandling för missbruket.

Två trafikolyckor i STO-området
Två bilar krockade på länsväg 160 klockan 07:30 på Stenungsön på måndagsmorgonen Ett barn med nackskador fördes till Kungälvs sjukhus för kontroll. Det bildades köer i morgontrafiken som följd
Tidigare på morgonen inträffade även en trafikolycka  på länsväg 160 i höjd med Varekilsnäs. Inga personskador. Även här påverkades morgontrafiken.

Jörlanda - Brand i moped och cykelförråd
Klockan 17:56 på lördagen larmas SOS om en brand i ett cykel och mopedförråd i Jörlanda. När råddningstjänst kom till platsen var det kraftig rökutveckling men kunde snabbt släckas. Inga personskador.
Enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson var förutom räddningstjänsten även polis på plats och skrev en rapport om brand utom misstanke om brott

Snart dags för OCR Golden Trophy Stenungsund
24 mars 2018 går startskottet för OCR Golden Trophy 2018 på Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund.  
OCR Golden Trophy 2018 består av 3 st race. Genomför samtliga och den eftertraktade guldmedaljen är din! Nytt för 2018 är bland annat nya riggar, nya hinder, åldersklasser i race-klassen, tävlingar på nya spännande platser på västkusten samt att namnen på tävlingarna uniformeras för att förtydliga att de ingår i OCR Golden Trophy!
 
Snabbfakta OCR Golden Trophy Stenungsund
Datum: 24:e mars 2018
Plats: Stenungsbaden Yacht Club. 
Beskrivning: Terrängbana i kustnära miljö. Grunda vattenhinder i hav förekommer.
Start & mål: Stenungsbaden Yacht Club.
Banlängd: 5km med 100 hinder.
Krav på simkunnighet: Nej.
Utmaning: Antalet hinder att passera inklusive grunda hinder i hav.
Straffrundor: Nej.
Tidtagning: Endast i tävlingsklasserna Elit, Qualifier och Race.
After Race & After Party: Ja, i samarbete med Stenungsbaden Yacht Club.

Banan
Med "Bara 5 km" och 100 hinder är detta kanske till Sveriges i särklass största och tuffaste hinderbanetävling. Inget tid för återhämtning, ingen tid för vila, inga straffrundor, bara en brutal mängd hinder för dig att övervinna. Detta är med andra ord ingen tekniskt svår hinderbana som kräver lång specialträning. Den är jobbig, tung och tuff men som alla militära hinderbanor - fantastiskt rolig där du hela tiden ställs inför nya utmaningar utan att hinna vila utan full fart framåt är det som gäller. Dessutom är våra instruktörer strategiskt utplacerade längs banan, allt för att du inte skall få en lugn stund (eller för en hjälpande hand).
Detta är en hinderbanetävling By Military Fitness Sweden™.

Preliminära startider 
10.00: Herrar Elit
10.05: Herrar Qualifier 
10.10: Herrar Qualifier 
10.15: Damer Elit & Damer Qualifier
10.30: Race åldersklasser 15-40+
11.30: Run for Fun
15.00: Sista start (preliminär tid).
16.00: Sista startande i mål?
19.30: After Race

Sjöräddningsbåten Dan Broström togs ur tjänst på Kärringön i torsdags
Efter 51 år i sjöräddningens tjänst lämnade Dan Broström Käringön hamn som sjöräddningsbåt för sista gången i torsdags.
Den var bland annat med när Scandinavian Star brann utanför Lysekil och när Tjörnbron rasade,
Dan Broström har använts för att bogsera tyngre båtar och bryta is. Men nu används den inte lika mycket och den senaste ordentliga isvintern var 2010. Det blir mest kostnader för reparationer.
Men de har fortfarande en del båtar kvar. Två tolvmeters båtar, tre åttameters båtar och fyra rescuerunners.
Det var en liten skara Käringöbor som trotsade kylan för att ta farväl av Dan Broström.
Men Anders Bagge stationsföreståndare på Sjöräddningssällskapet Käringön tror att den nya köparen kommer att ta väl hand om båten.
Han har flera båtar och brukar göra polarexpeditioner på Svalbard i vanliga fall.

Narkotikabrott av två unga pojkar i Stenungsund
Klockan 16:44 på fredagseftermiddagen ser polisen två ungdomar som man vill kontrollera vid Kulturhuset Fregatten i Stenungsund.
Ungdomarna visar tecken på att vara narkotikapåverkade. Den ena pojken är född 2002 och den andra pojken är född 2003. Polispatrullen gör kroppsbesikning på den äldre pojken. Man kontaktar åklagare för att få tillstånd till kroppsbesiktning av pojken som är född2003. Bägge tas med för provtagning. Föräldrar kontaktas av polisen

Misstänkt drograttfylleri mm i Stenungsund
Klockan 11:17 på fredagen stoppas en bilist av en polispatrull på lv 646, Ekbacken i Stenungsund.
I fordonet finns två unga män födda 1999. Föraren visar tecken på att vara narkotikapåverkad och misstänks för drograttfylla. Passageraren kontrollers ach kroppsbesiktigas. Polispatrullen finner narkotika för eget bruk och innehav. Bägge tas med till polisstationen i Stenungsund för vidare utredning och provtagning misstänkta för narkotikabrott.

Man i 20-årsåldern i STO-området dömd till fängelse efter barnvåldtäkt
En man i 20-årsåldern gjorde sig skyldig till våldtäkt mot barn.
Mannen bjöd hem flickan till sin bostad i februari 2017.
Detta efter att hon bråkat med sina föräldrar och frågat om hon kunde sova över. Båda vistades i mannens bostad hade de två samlag. Enligt flickan meddelade hon mannen att hon inte ville ha sex med honom. Hon har i polisförhör sagt att hon kände rädsla och sagt till honom att hon skulle fylla 14 år. Mannen själv har sagt att han inte minns någon åldersdiskussion och trodde att flickan var 15 år.
Han har också hävdat att när det väl hände var det på bådas initiativ.
Mannen dömdes på torsdagen i Uddevalla tingsrätt till skyddstillsyn och fängelse i tre månader. Han ska även betala ett skadestånd på 115 000 kronor, till flickan.

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 08.02 på fredagen stoppas en förare av en polispatrull på Hamngatan i Skärhamn. Personen blåser positivt i polisens sollningsinstrument och misstänks för rattfylleri.
Mannen får följa med för provtagning.

Nu är det klart - Alla nominerade företagare i STO-regionen 2018
Företagarna  har presenterat vilka sex företag som är nominerade att bli Årets företagare och Årets unga företagare i STO-regionen.

Vi säger grattis till alla nominerade och den 27 april får vi veta vem som får titeln.'
För åttonde året i rad delar vi vid samma tillfälle ut pris till Årets Företagare och Årets Unga Företagare i våra tre kommuner Stenungsund, Tjörn och Orust. Sedan två år tillbaka delar vi även ut pris till Årets Turismföretagare i Stenungsund, på Tjörn och på Orust.

Galan´18 hyllar handlingskraft och företagsamhet i STO-regionen. Småföretagare skapar tillväxt som leder till arbetstillfällen och i sin tur välstånd.
Galan´18 äger rum på Stenungsbaden Yacht Club fredagen den 27 april.

Nedan alla nominerade till Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2018:
Årets Företagare Stenungsund

Victoria Vedin - Fredrik Vedin - Intergate AB - www.intergate.se
 Nils Klingvall - FNK VVS AB - www.fnk.nu
Tove Brander - Blommor & Sånt i Stenungsund AB - www.blommorochsant.se
Årets unga företagare Stenungsund
Frida Larsson - Emelie Falk - Emelie och Frida Fastighetsbolag AB
(Salong Novali) - Charlott Green - Salong 10 - www.salong10.se
Simon Engelmark - EngelmarkS

Årets företagare Tjörn
Emelie Wijk Lundberg - SilverWijk - https://silverwijk.se/
Stefan Andersson - Patrik Andersson - Kållekärr Oljecentral AB
Andreas Johnsson - Mats Johnsson - Sörängs Radio & TV Aktiebolag
Årets unga företagare Tjörn
Kalle Ribeck - Ribeck Bygg AB
Tim Ottosson - Ante Ottosson - Midvåg fiskeri AB
Mikaela Bergström - Mikaela Dressage
 
Årets företagare Orust
Anna-Karin Vallentin - Varekils Djurklinik AB - www.varekilsdjurklinik.com
Svenne Engelin - Fogsäljarna på Orust AB - www.fogsaljarna.se
Conny Jacobsson - Jan Andersson - Alcon Högtryckstvättar AB - www.alconab.com
Årets unga företagare Orust
Richard Olsson - RO Schakt AB
Magnus Skoglund - M Skoglunds Bygg AB
Elin Lavögård - Elins skönhet & service - (Elins Skönhetshörna)

Man slog sönder glaset till bussdörr i Stenungsund
Vid 21-tiden på torsdagskvällen larmades polis till busstationen i centrala Stenungsund. Busschauffören berättar att en person krossat rutan till ingången till bussen Han är nu misstänkt för skadegörelse.
– När vi fick larmet beskrevs det som en stenkastning, men det var det inte. När polispatrullen kommer dit visade det sig vara en person som ville gå på bussen och i samband med det slog något i rutan så att den gick sönder, säger polisens prestalesperson Jenny Widén.
Polispatrullen fann mannen i närheten av busstationen och upprättade en anmälan om skadegörelse.

Tillsyn av Stenungsunds kommuns skolor avslutad
Under hösten och våren har Skolinspektionen gjort en tillsyn av hur Stenungsunds kommun tar ansvar för kommunens skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning. 

Skolinspektionens granskning utgår från lagar och styrdokument. Granskningen av Stenungsunds kommuns fritidsverksamhet, grundskola och gymnasium visar att kommunen uppfyller de krav och regler som finns. 
- Vi vet att vi är en bra skolkommun men det är alltid skönt att få ett kvitto på det, säger Pia Alhäll, chef för sektor Utbildning. Det ser vi också i Skolverkets statistik för vårterminen 2017 som visar att 82 procent av eleverna i årskurs 6 i vår kommun uppnådde minst betyget E i samtliga ämnen, jämfört med 78 procent i riket som helhet. Skolverkets statistik visar också att den genomsnittliga betygspoängen hos avgångselever på nationella program på Nösnäsgymnasiet har, sett över en treårsperiod, ökat något på både yrkesprogrammen och på de högskoleförberedande programmen. 

- Vi är stolta över vår skola och allt det jobb som våra lärare och övrig personal lägger på att ge våra elever de allra bästa förutsättningarna för framtida studie- och yrkesval.
Skolinspektionen har funnit att det för ett antal elever saknas formellt fattade beslut om målgruppstillhörighet i gymnasiesärskolan. 
- Det handlar om att ett beslut om att en sökande tillhör målgruppen på gymnasiesärskolan ska föregås av en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning, säger Pia Alhäll. I några fall har inte alla delar genomförts. De här rutinerna har vi nu uppdaterat och jobbar med. Befintliga utredningar kompletteras med det innehåll som fattas och nytt formellt beslut tas.

På grundsärskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen har skolinspektionen visat på brister i uppföljning av resultat inom utbildningen och därmed saknas dokumenterade utvecklingsåtgärder. 
- Vi vet att rektor tilllsammans med personal analyserar, följer upp och utvecklar verksamheten ute på skolorna, säger Pia Alhäll. Men att det ofta stannar där då de rutiner och processer för rapportering till huvudmannen som finns inte är implementerade tillräckligt i de här verksamheterna. I förskolan, grundskolan och gymnasiet har vi jobbat aktivt med rutiner för rapportering till huvudmannen och vi ser att det fungerar väldigt väl. Nu är det dags att docka in resterande skolformer. 

Verksamheten på kommunens förskolor är väldigt bra och förskolan erbjuder en trygg och bra miljö för barnen. Personalen på förskolan jobbar hela tiden förebyggande för att förhindra kränkningar. Skolinspektionen visar på brister på rapporteringen av kränkande behandling till huvudman.
- Det handlar inte om att det sker många kränkningar på våra förskolor, utan om att misstanke om kränkning inte rapporteras uppåt i organisationen, säger Pia Alhäll. Vi kan se att det finns en osäkerhet bland personalen kring var gränserna går för att en händelse ska befaras vara en kränkning och anmälas eller inte. Om det sker något på förskolan, utreder personal tillsammans med förskolechefen, händelsen direkt, säger Pia Alhäll. Vi kommer aktualisera frågan ute på förskolorna kring vad som kan misstänkas vara en kränkning och uppmana till att anmäla.

Radhusinbrott i centrala Stenungsund
Klockan 23:47 på torsdagskvällen kontaktar en bostadsinnehavare i ett radhus polisen från Uppegårdsvägen i centrala Stenungsund då man upptäckt att man haft inbrott i sin bostad vid hemkomsten. Inbrottet har troligen skett någon gång under kvällen.  Oklart vad som stulits. En polispatrull sändes till adressen för att säkra eventulla spår. En en anmälan är upprättas gällande stöld genom inbrott.

A-Traktor på Tjörn tagen i beslag
En polispatrull beslutade sig för att göra en kontroll av en A-traktor på lv 721 i Skärhamn på Tjörn natten till fredagen vid 01:10.
 A-traktorn togs i beslag av polispatrullen, och transpoteras upp till
Uddevalla för teknisk undersökning. Det visade sig att den kunde gå i upp emot 100 kilometer i timmen.
Föraren, som är minderårig är nu misstänkt för olovlig körning.

Lärarvikarie nedslagen av 14-åring på Stenungsundsskola
På torsdagsförmiddagenskall en lärarvikarie ha blivigt misshandlad och nedslagen av en pojke i 14-årsåldern som utdelade två knytnävsslag.
Händelsen skall ha inträffat på Stora Högaskolan i södra Stenungsund.
Lärarvikarien blev mycket chockad av händelsen enligt uppgift till Nyheter4.com. En polisanmälan om missandeln är inlämnad på polisstationen i centrala Stenungsund och där även lärarvikariens skador fotades och dokumenterades. Lärarvikarien är nu sjukskriven.
Nyheter4.com har sökt rektorn på skolan för en kommentar, men inte lyckats nå denna under eftermiddagen. 

Snöröjningsentreprenör polisanmäls – saknade körkort och misstänks för falska fakturor på Tjörn
Entreprenärföretaget hade ett snöröjningsuppdrag åt Tjörns kommun, men en av de som körde saknade körkort! Nu har kommunen polisanmält företaget som dessutom misstänks för falska fakturor skriver lokaltidningen i Stenungsund.
Tjörns kommun har nu sagt upp avtale med omedelbar verkan stängt med snöröjningsentreprenören, och taget in en ny entreprenör.

Tjörns kommun har i polisanmälan skrivet att polisanmälan att företaget har utfört uppdraget vårdslöst under snöröjningen där en snöröjare körkort efter att det blivit indraget.
Företaget har snöröjt bland annat på skolgårdar under pågående verksamhet och när det varit barn ute skriver tidningen vidare.
Dessutom granskas nu företaget eftersom det finns misstankar om falska fakturor. Det talas om summor på över en halv miljon kronor som företaget ska ha fakturerat felaktigt.

En kommunrevision och granskning av faktureringen ska nu göras.
 

Ny maxtaxa inom barnomsorgen på Tjörn från 1 April 2018
Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som kommunen får ta ut inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg.

Den 1 januari 2018 kommer avgiftsnivåerna att höjas. Höjningen beror på att inkomsttaket indexerats och kommer att ligga på 46.080 kronor per månad.
Avgiften för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg räknas utifrån hushållets avgiftsgrundande inkomst. Har föräldrarna delad vårdnad är det summan av respektive hushålls deklarerade inkomst före skatt som gäller.
Förskola/pedagogisk omsorg   AvgiftstakDock högst
Barn 13%  1 382 kr
Barn 22%  922 kr
Barn 31%  461 kr
   
Fritidshem/pedagogisk omsorg  
 AvgiftstakDock högst
Barn 12%  922 kr
Barn 21%  461 kr
Barn 31%  461 kr

Nominerade till Årets företagare på Orust
Företagarna på Orust har presenterat vilka sex företag som är nominerade att bli Årets företagare och Årets unga företagare på Orust. Vi säger grattis till alla nominerade och den 27 april får vi veta vem som får titeln.'
För åttonde året i rad delar vi vid samma tillfälle ut pris till Årets Företagare och Årets Unga Företagare i våra tre kommuner Stenungsund, Tjörn och Orust. Sedan två år tillbaka delar vi även ut pris till Årets Turismföretagare i Stenungsund, på Tjörn och på Orust.

Galan´18 hyllar handlingskraft och företagsamhet i STO-regionen. Småföretagare skapar tillväxt som leder till arbetstillfällen och i sin tur välstånd.
Galan´18 äger rum på Stenungsbaden Yacht Club fredagen den 27 april.

Nominerade till årets företagare Orust
-  Sven Engelin Fogsäljarna på Orust AB
-  Anna-Karin Berndtsdotter Vallentin Varekils Djurklinik AB
-  Conny Jacobsson och Jan Andersson, Alcon Högrtyckstvättar AB
-  Nominerade till Årets Unga Företagare på Orust
-  Magnus Skoglund M Skoglunds Bygg AB
-  Elin Lavögård, Elins Skönhetshörna
-  Richard Olsson RO Schakt AB

Företagarna delar varje år ut utmärkelsen Årets företagare. Priset delas ut till en företagare som under året utfört en prestation i sin kommun.
För att en företagare skall bli nominerad skall följande vara uppfyllt:
-  företagaren skall äga och aktivt driva företaget
-  företaget är den huvudsakliga sysselsättningen
-  genom ett gott ledarskap, vara en god förebild och ambassadör för företagare
-  visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras
-  ha en god lönsamhet
-  inte ha några betalningsanmärkningar


 

Husinbrott i Kungsviken på Orust
Klockan 06.18 på torsdagsmorgonen kontaktas polis av en byggherre 
vid Kungsviken då man upptäckt att det varit inbrott i en nybyggnation. Det saknas vitvaror efter inbrottet som skett någon gång under natten.
Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg är det här det tredje inbrottet i hus under uppbyggnad i Kungsviken på en vecka.
Polis på väg för att säkra spår.

Bosatte sig i stuga på Orust i över ett halvår utan lov
Ett sommarhus på Orust ockuperades i somras av främmande personer som bosatte sig i huset utan lov. I över ett halvår har personerna bott kvar i huset. Efter att Trafikverket löst ut huset står det nu klart att huset ska rivas.

Upptäcktes av miljöinspektör
Ägaren till huset fick  under sommaren 2017 veta per telefon att ett par hade flyttat in i huset. Händelsen ska ha uppdagats då en miljöinspektör på Orust kommun sett personer röra sig på tomten, trots att sophanteringen vid huset var inställd.

Hade vapen, stöldgods och cannabis
Paret hade utan ägarens vetskap eller tillåtelse flyttat in, installerat en braskamin och till och med börjat att måla om. Paret hade även skrivit sig på adressen. När polisen besökte huset påträffades cannabisodlingar, vapen och stora mängder stöldgods. Det inflyttade paret fick då en vecka på sig att flytta därifrån, men det gjorde de inte.
– Problemet är att polisen inte har rätt att avhysa människor. Det är fastighetsägaren som måste höra av sig till Kronofogden och ansöka om avhysning först. Men det stämmer att det har varit personer som bott i huset utan lov i flera omgångar, säger utredningsadministratören på Orust kommun.

Ägaren ville efter händelsen inte ha kvar huset och lade ut det till försäljning. I samband med ombygget av länsväg 160 valde då Trafikverket att intressera sig för huset och löste in det för att få tillgång till platsen. Men inte heller Trafikverket fick ha fastigheten ifred.

Välkända hos polisen
Man kunde senare konstatera att det fortfarande var personer som uppehöll sig i huset, trots flera besök från polisen. Det är dock oklart om det rör sig om samma par, eller om andra människor bosatt sig i huset.
– De här personerna som rört sig i huset är välkända för oss. Men jag vet inte var de befinner sig nu, säger Håkan Johansson, stationsbefäl hos polisen i Stenungsund.
Ockupanterna uppges ha nu ha lämnat huset och planen är att huset ska rivas i samband med ombygget av länsväg 160.

Minbuss började brinna utanför butik på Orust
Vid klockan 18.16 på onsdagen fick SOS alarm samtal om en brinnande bil på Ica pärlans parkeringsplats i Henån på Orust.
Det ska handla om en övergiven minibuss. Inga personer ska ha varit i bilen eller i närheten. I skrivande stund är räddningstjänsten framme för att släcka elden. Hur branden startade är i nuläget oklart.
UPPDATERING
Räddningstjänsten kom till platsen, men det brann inte ur bilen. Och någon eld behövde inte släckas.
– Vittnen har sett två killar som har stått utanför och rökt och kastat ut någon i bilen. Någon uppfattade det som att det skulle börjat brinna. Men det har inte brunnit i bilen, säger polises presstalesman Hans Lippens.
– Det är lite oklart hur det gått till. Folk har trott att bilen brinner, men vi misstänker inget brott just nu. Räddningstjänst har varit på plats. Det är dock bätte att folk ringer en gång för mycket än en gång för lite.
 

Unga flickor antastade i Skärhamn på Tjörn
Tre unga flickor blev på tisdagen antastade av en okänd man på väg hem i från skolan i Skärhamn. Mannen skall enligt uppgift håll fast en av tjejerna och försökt pussa henne och röra vid henne. 
Flickan lyckades dock ta sig ur hans grepp. Och samtliga flickor sprang full fart hemåt. 
Polis tillkallades och förhör gjort med barnen .
Enligt uppgift skall mannen har tydligen befunnit sig vid flertal tillfällen vid skolan.
Polisens presstalesperson Stefan Gustavsson säger till Nyheter4.com att man med tanke på tjejernas ålder inte går ut med mer uppgifter i nuläget. Vi har fått ett signalement och arbetar med avsluta Stefan Gustavsson, 
En anmälan är skriven om försök till sexuellt tvång och försök till olaga frihetsberövande.

Tjörn – mest företagsamma kommunen i GR
Glädjande uppgifter för Tjörn från Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringsliv publicerade uppgifter om företagsamheten i regionen den 12 mars 2018. Uppgifterna för Tjörn är mycket glädjande, eller vad sägs om:
Mest företagsamma i hela GR (4:a i hela VGR).
Högst nyföretagsamhet i GR, både för nya och inflyttade medborgare. (2:a i VGR).
Tjörnföretagen är överlevare. Här placerar vi oss på andraplats i GR när man ser vilka företag som överlevt mer än fem år.

Förkortningarna står för Göteborgsregionen (GR) och VGR Västra Götalandsregionen.
Tjörn toppar även listan med andelen äldre företagare. Det är förstås något oroande.

Generellt konstaterar rapporten att företagsamheten minskar ordentligt i våra välfärdsföretag, vilket är oroande då närmare hälften av dessa företagare är kvinnor, till skillnad mot företagandet i sin helhet där knappt 30 procent är kvinnor.

Uppföljningsträff Varekilsån på Orust
Orust kommun har ett projekt med rådgivning i syfte att tillsammans förbättra miljön i känsliga vatten. Först ut var Varekilsån och nu har manhaft en uppföljningsträff.

Vandringar längs Varekilsån är en del av projektet.
Hur Varekilsån mår påverkar även havet söder om Orust i Halsefjord och Stigfjorden. Varekilsån rinner ut i Halsefjord utanför Varekil i sydöstra delen av ön. Området har ett rikt fågelliv och i Varekilsån leker öringen.

Uppföljningsträff
Vid uppföljningsträffen i februari kom Dennis Wiström från Västerviks kommun och berättade hur de har arbetat fram ett lyckat samarbete med lantbrukare för att minska näringsförlusterna från odlingsmarken. De har tillsammans hittat åtgärder som gör att näringen stannar kvar i marken istället för att följa med vattnet ut i havet. Det gynnar både miljön och lantbruket eftersom näringen då kommer grödan till godo och produktionen ökar.

Greppa näringen fanns också på plats och berättade om olika bidrag och stöd som kan sökas för olika åtgärder.
På mötet diskuterade vi i grupp var problemområden finns och hur vi kan arbeta vidare tillsammans för att få bättre produktion och bättre miljö. Arbetet med Varekilsån fortsätter nu med att ta fram underlag som visar vilka områden som har problem med t.ex. översvämningar och vilka åtgärder som kan vara lämpliga.

Kommunen kommer under 2018 att fortsätta med Kärrebergsån, Hagaån och Strane Å.
Den här gången handlar det om områden runt Kärrebergsån, Hagån och Strane å.
Vår ambition med det lokala vattenvårdsprojektet är att genom rådgivning till mindre lantbruk och hästgårdar minska närsaltsutsläppen till känsliga vatten genom riktad information. En del är att den kunskap som Greppa näringen har även når mindre lantbruk.
Vi kommer att ha vandringar längs åarna där vi pratar om naturvärden, vilka problem för lantbruket som finns och om olika åtgärder som kan vara lämpliga.
För att få så bra kunskap som möjligt om just de här områdena vill vi skapa projektgrupper där du som är markägare och lantbrukare i området finns med.
Vill du vara med
Vi har tänkt oss en projektgrupp till varje å.
Vill du vara med i någon av projektgrupperna, hör av dig till sektor miljö via vår växel 0304-33 40 00 eller e-post: miljo@orust.se

Misstänkt rattfylleri på Tjörn
Klockan 16.23, på måndagen stoppas en bilist på  Krokdalsvägen i Skärhamn. Polispatrullen misstänker att personen år påverkad
Mannen som är i 40-årsåldern, blåser positivt i polisens sollningsinstrument. Han tas med för vidare provtagning på polisstationen och rapporteras för rattfylleri.

Personkontroll i Stora Höga -  brottsverktyg tagna i beslag
På söndagskvällen vid 22:03 kontrollerar en polispatrull et par som står utanför sin bil på Charlottas väg vid Stora Högaskolan
Polispatrullen gör en ID-kontroll och söker igenom fordonet. I fordonet finner man bland annat en kofot och en batong som tas i beslag. Då man misstänker att paret, en man i 60 årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern planerar inbrott eller har gjort inbrott på skolan kontrollerar man skolan ifall det finns brytmärken eller tecken på inbrott. Det visar sig också att fordonet har körförbud, men ingen har sett att paret kört dit fordonet, därför får personerna  ta en taxi från platsen. Inga ytterligare åtgärder från polisen.

Skadegörelse på fordon i Stenungsund
Klockan 11:09 på måndagen kontaktas polisen av ett vittne som bevittnar att en ung man i 20-årsåldern går och sparkar på fordon uppställda på Uppegårdsvägen i centrala Stenungsund.
En polispatrull sänds till adressen, men när man anländer finns ite den utpeckade personen kvar på plats.
Polispatrullen finner ett skadat fordon och en anmälan om skadegörelse upprättas. Ingen gripen.

Polisens arbete för nykter trafik SMADIT denna vecka
En stor del trafikolyckor med döda eller allvarligt skadade är relaterade till alkohol. SMADIT är en av de metoder polisen använder för att bidra till att minska antalet påverkade förare i trafiken.'

Metoden SMADIT(Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) innebär att polisen ska erbjuda misstänkta rattfyllerister att få kontakt med vården. Tanken med SMADIT är att den misstänkta rattfylleristen ska få erbjudande om ett samtal med vården, inom 24 timmar.

– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Så kan du hjälpa till:
Vägra åka med en onykter förare.Hindra andra från att köra påverkade.Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Denna vecka, 12-18 mars, har polisen nationell trafikvecka med fokus på just alkohol och droger vars huvudsyfte är att uppmärksamma faran med att köra onykter eller påverkad. Därför arbetar polisen både genom att vara synliga i trafiken och genom att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken – SMADIT
För att minska ratt- och sjöfylleriet samarbetar Polisen,Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen,Länsstyrelserna, Trafikverket, Transportstyrelsen och Kriminalvården/Frivården.

Målet är att:
Minska antalet påverkade förare i trafiken och till sjöss.
Ge förare med en alkohol- och/eller drogproblematik möjlighet att ta få professionellt stöd utav vården

Försök till inbrott på Tjörn
Klockan 00:36 natten till måndagen kontaktar en fastighetsägare polisen då de hör och ser ett fordon utanför fastigheten på Säbyvägen i  Kållekäär på Tjörn. Man är orolig för att någon försöker bryta sig in i en butik där det pågår renovering i samma fastighet. Polis anländer men då är fordonet borta. Man gör en teknisk undersökning och finner att någon har förskt bryta sig in i butiken.
Polis på plats upprättar en anmälan om försök till inbrott. Ingen gripen.
 

Så många behöriga lärare finns det i din Orustskola
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen år 2011, men det är en reform som har tagit tid att genomföra. I lärarlegitimationen står det vilka ämnen man är behörig att sätta betyg i. Men det finns fortfarande många lärare som undervisar även i ämnen som de inte har behörighet i. Hur ser det ut på din skola?

Ellös skola
Ellös skola har motsvarande 15,1 heltidsanställda lärare, varav 81,2%har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Ellös skola den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Henåns skola 4-6
Henåns skola 4-6 har motsvarande 9,5 heltidsanställda lärare, varav 88,1% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Henåns skola 4-6 den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Henåns skola 7-9
Henåns skola 7-9 har motsvarande 19,8 heltidsanställda lärare, varav 78,8% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Henåns skola 7-9 den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Henåns skola F-3
Henåns skola F-3 har motsvarande 10,9 heltidsanställda lärare, varav 82,2% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Henåns skola F-3 den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Orust Montessoriskola
Orust Montessoriskola har motsvarande 4,3 heltidsanställda lärare, varav 46,4% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Orust Montessoriskola den tredjedel som har lägst andel behöriga lärare.

Stensbo skola
Stensbo skola har motsvarande 3,2 heltidsanställda lärare, varav 51,8% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Stensbo skola den tredjedel som har lägst andel behöriga lärare.

Varekils skola
Varekils skola har motsvarande 12,9 heltidsanställda lärare, varav 81,3% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Varekils skola den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Ängås skola 7-9
Ängås skola 7-9 har motsvarande 21,5 heltidsanställda lärare, varav 80,9% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Ängås skola 7-9 den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Ängås skola F-6
Ängås skola F-6 har motsvarande 18,3 heltidsanställda lärare, varav 89,6% har lärarlegitimation. I Orust kommun har i genomsnitt 80,6% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Ängås skola F-6 den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Om metod och data
Motsvarande heltidsanställda lärare: Skolverket räknar antalet lärare på en skola uttryckt i heltidstjänster. En ”motsvarande heltidsanställd lärare” kan alltså egentligen vara två lärare som jobbar halvtid.
Andel med lärarlegitimation: Andelen av de heltidstjänsterna som utgörs av personer som har lärarlegitimation med behörighet i minst ett ämne.
Uppgifterna hämtades från Skolverket den 27 februari 2018 och gäller för läsåret 2016/2017.

Så många behöriga lärare finns det i din Tjörnskola
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen år 2011, men det är en reform som har tagit tid att genomföra. I lärarlegitimationen står det vilka ämnen man är behörig att sätta betyg i. Men det finns fortfarande många lärare som undervisar även i ämnen som de inte har behörighet i. Hur ser det ut på din skola?

Bleket​skolan
Bleketskolan har motsvarande 23,5 heltidsanställda lärare, varav 62,3% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Bleketskolan den tredjedel som har lägst andel behöriga lärare.

Fridas Hage
Fridas Hage har motsvarande 12,0 heltidsanställda lärare, varav 76,2% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Fridas Hage den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Häggvall​skolan
Häggvallskolan har motsvarande 29,8 heltidsanställda lärare, varav 79,9% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Häggvallskolan den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Kållekärr skola
Kållekärr skola har motsvarande 9,1 heltidsanställda lärare, varav 89,2% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Kållekärr skola den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Långekärr skola
Långekärr skola har motsvarande 2,9 heltidsanställda lärare, varav 72,9% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Långekärr skola den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Myggenäs skola
Myggenäs skola har motsvarande 14,9 heltidsanställda lärare, varav 78,8% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Myggenäs skola den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Rönnäng skola
Rönnäng skola har motsvarande 11,9 heltidsanställda lärare, varav 86,2% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Rönnäng skola den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Skärhamns skola
Skärhamns skola har motsvarande 14,2 heltidsanställda lärare, varav 88,4% har lärarlegitimation. I Tjörn kommun har i genomsnitt 78,3% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Skärhamns skola den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Om metod och data
Motsvarande heltidsanställda lärare: Skolverket räknar antalet lärare på en skola uttryckt i heltidstjänster. En ”motsvarande heltidsanställd lärare” kan alltså egentligen vara två lärare som jobbar halvtid.
Andel med lärarlegitimation: Andelen av de heltidstjänsterna som utgörs av personer som har lärarlegitimation med behörighet i minst ett ämne.
Uppgifterna hämtades från Skolverket den 27 februari 2018 och gäller för läsåret 2016/2017.

Så många behöriga lärare finns det i din Stenungsundsskola
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen år 2011, men det är en reform som har tagit tid att genomföra. I lärarlegitimationen står det vilka ämnen man är behörig att sätta betyg i. Men det finns fortfarande många lärare som undervisar även i ämnen som de inte har behörighet i. Hur ser det ut på din skola?

Ekenäs​skolan 
Ekenässkolan har motsvarande 21,4 heltidsanställda lärare, varav 64,0% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Ekenässkolan den tredjedel som har lägst andel behöriga lärare.

Hallerna​skolan
Hallernaskolan har motsvarande 7,0 heltidsanställda lärare, varav 74,7% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.  
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Hallernaskolan den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Jörlanda​skolan
Jörlandaskolan har motsvarande 18,7 heltidsanställda lärare, varav 87,3% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Jörlandaskolan den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Kopper​skolan
Kopperskolan har motsvarande 21,0 heltidsanställda lärare, varav 66,5% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Kopperskolan den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Kristinedal​skolan
Kristinedalskolan har motsvarande 47,8 heltidsanställda lärare, varav 65,7% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Kristinedalskolan den tredjedel som har lägst andel behöriga lärare.

Kyrkenorum​skolan
Kyrkenorumskolan har motsvarande 22,3 heltidsanställda lärare, varav 81,1% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Kyrkenorumskolan den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Spekeröd​skolan
Spekerödskolan har motsvarande 11,6 heltidsanställda lärare, varav 90,7% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Spekerödskolan den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Stenung​skolan
Stenungskolan har motsvarande 33,9 heltidsanställda lärare, varav 81,4% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Stenungskolan den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Stenungsunds Montessoriskola
Stenungsunds Montessoriskola har motsvarande 14,1 heltidsanställda lärare, varav 76,0% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Stenungsunds Montessoriskola den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Stora Höga​skolan
Stora Högaskolan har motsvarande 29,0 heltidsanställda lärare, varav 78,2% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Stora Högaskolan den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Stora Höga​skolan 7-9
Stora Högaskolan 7-9 har motsvarande 23,0 heltidsanställda lärare, varav 82,9% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Stora Högaskolan 7-9 den tredjedel som har högst andel behöriga lärare.

Ucklum​skolan
Ucklumskolan har motsvarande 3,4 heltidsanställda lärare, varav 70,8% har lärarlegitimation. I Stenungsund kommun har i genomsnitt 75,7% av lärarna lärarlegitimation.
Jämfört med alla grundskolor i Sverige så tillhör Ucklumskolan den mellersta tredjedelen av andelen behöriga lärare.

Om metod och data
Motsvarande heltidsanställda lärare: Skolverket räknar antalet lärare på en skola uttryckt i heltidstjänster. En ”motsvarande heltidsanställd lärare” kan alltså egentligen vara två lärare som jobbar halvtid.
Andel med lärarlegitimation: Andelen av de heltidstjänsterna som utgörs av personer som har lärarlegitimation med behörighet i minst ett ämne.
Uppgifterna hämtades från Skolverket den 27 februari 2018 och gäller för läsåret 2016/2017.

Trafikolycka centrala Stenungsund
Två personbilar kolliderade vid Nösnäsmotet vid lv 160 i centrala Stenungsund klockan 10:00 på söndagsförmiddagen klockan.
Kollisionen gjorde att fordonen fick stora skador och fick bärgas från platsen. En av förarna klagade på smärtor från en arm och omhändertogs av ambulanspersonal på platsen och fördes till Kungälvs sjukhus för kontroll.
Begränsad framkomlighet uppstod på platsen under räddningsarbetet.

Äldreboende på Orust som intraprenad
Fyrklöverns äldreboende i Svanesund får nu driftsformen intraprenad. Det innebär att medarbetarna tar över ansvar för ekonomi och planering.
Onsdagen den 7 mars var det högtidlig invigning av den nya intraprenaden på Fyrklövern.

Driftsformen intraprenad ger medarbetarna ett större inflytande. Bland annat får de ansvar för budget och de kan fatta egna beslut om schemaläggning, inköp, pedagogik och aktiviteter. De får inte mer pengar än något annat kommunalt boende, men de kan själva besluta hur överskott kan spenderas. Äldreboendet Fyrklövern leds av en intraprenadchef.

Fyrklöverns boende som ligger i centrala Svanesund har två specialinriktade enheter och totalt 32 lägenheter. Förutom alla medarbetare som tillsammans skapar meningsfyllda dagar för de boende, finns katterna Tyson och Maysan och terapihunden Fixa i huset och förgyller tillvaron.
- Vi kommer att profilera vår verksamhet genom att arbeta med en holistisk människosyn, som innebär att man ser hela människan, vårat arbetssätt kommer att genomsyras av natur, djur och terapihund berättar Katarina Lenander som är intraprenadchef för Fyrklöverns äldreboende.
Katarina har själv gått vårdhundsutbildning och har medarbetare som har både vårdhundsutbildning och vård-och terapihundsutbildning. Vårdhundsarbetet finansieras 2018 med friskvårdsmedel som folkhälsorådet beviljat.

- Vi har planerat för detta länge och det är så spännande att intraprenad nu är en del av vår verksamhet berättar Lisbeth Tilly sektorchef omsorg.

Fakta om intraprenad
Intraprenad är en självständig företagsliknande enhet som på uppdrag utför verksamhet inom ramen för den kommunala förvaltningsorganisationen. Intraprenaden är inte i juridisk mening någon självständig enhet, vilket innebär att ansvaret för ekonomi och personal ytterst är kommunens. Medarbetarna i intraprenaden är anställda av Orust kommun och har samma anställningsvillkor som övriga anställda i kommunen. Intraprenadens verksamhet och personal omfattas av gällande lagar, förordningar och föreskrifter, samt i de fall inte annat överenskommits, förvaltningsområdets kvalitetsledningssystem och kvalitetsmål. Intraprenaden ges dock ökat ansvar och ökade befogenheter i förhållande till förvaltningsverksamheten och möjlighet till ett långsiktigt arbetssätt då uppdraget tecknas i en flerårig överenskommelse med förvaltningen. Intraprenaden får själv hantera ett eventuellt överskott. Avsikten är att överskottet ska stanna i intraprenaden och användas till verksamhet som kommer brukarna till del, kompetensutveckling eller andra personalutvecklande insatser, alternativt fonderas för kommande behov. Överskott får inte användas så att det leder till utökad verksamhet som sedan leder till krav på ytterligare kommunala medel. Uppkommer underskott ska en plan upprättas som beskriver hur balansen ska återställas under nästkommande år. Åtgärdsplanen ska rapporteras enligt gällande regelverk för uppföljning.

Fiskebåt utanför Tjörn har bärgats efter oljeläckage
Den fiskebåt som för två veckor sedan sjönk några sjömil väster om Skärhamn på Tjörn har under onsdagsnatten bärgats av Kustbevakningen eftersom det börjat läcka olja.
Enligt uppgift till Kustbevakningen innehöll båten cirka 1 500 liter diesel och 50 liter hydraulolja samt andra skadliga ämnen som brukar finnas ombord på en fiskebåt.

- Vi upptäckte i början av veckan att en mindre mängd olja läckt ut och bedömde att det fanns risk för ytterligare oljeläckage. Därför beslöt vi att starta en miljöräddningsoperation. Den för vår personal säkraste metoden var att lyfta upp båten från botten och transportera till hamn, säger räddningsledare Roger Gebauer.

Kustbevakningens dykare har under veckan dykt vid fiskebåten för att undersöka förutsättningarna och förbereda en bärgning. Fiskegarn runt båten har rensats bort och fästpunkter monterats för att klara lyftet. Båten hade sjunkit till 37 meters djup.

Sällsynt lyft viktigt för miljön
Lyftet gjordes av Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 001 under onsdagsnatten. Kustbevakningen har tre stora kombinationsfartyg, varav KBV 001 i Göteborg är ett av dem. Kombinationsfartyg innebär att fartygen tjänstgör som både miljöskydds- och övervakningsfartyg.
- Det är ovanligt att Kustbevakningen genomför bärgningar. Som regel är det privata bärgningsföretag som anlitas. I det här fallet fanns risk för att olja och andra farliga ämnen skulle skada naturen och då måste vi agera snabbt eftersom olja kan spridas fort i vatten, säger Roger Gebauer.

Förutsättningarna med väder och vind var goda och bärgningen kunde genomföras som planerat. Efter bärningen transporteras båten på pråm till hamn under torsdagen.
- Det finns alltid risker med en bärgning. I det här fallet låg båten på 37 meters djup och med fiskegarn runt båten som försvårat arbetet. Det fanns också en riskbild med diesel och andra farliga ämnen. Lyftet är ett riskmoment i sig men tack vare vår duktiga personal lyckas det bra, säger Jörgen Hansson, on scene commander (OSC) för operationen ombord på KBV 001.

Kustbevakningen avslutade räddningsarbetet i natt kl. 02.00 när båten placerats på en pråm.

Ung man gripen enligt utlänningslagen på Orust
Klockan 09:16 på torsdagen gör en polispatrull en personkontroll i Henån på Balders Väg på Orust.
En ung man i 20 årsåldern undersöks och det visar sig att han inte har uppehållstillstånd i landet.
Polispatrullen kontaktar Gränspolisen om råd. Gränspolisen meddelarpolispatrullen att mannen skall omhändertas och föras till förvar för vidare utredning.

2000 år gamla ben funna vid vägbygge på lv 160 på Orust
Orustborna kommer att få en betydligt säkrare och bättre väg då arbetet, som nu påbörjats, med väg 160 är klart.
Men i detta projekt får man inte bara en väg utan också en bonus i form av kunskap om befolkningen på platsen förr i tiden. Arkeolog Pia Claesson från Statens historiska museer var med då 2000 år gamla fynd gjordes i området.

Vägen byggs i ett fornlämningsrikt område. Vid de fyra utgrävningsplatserna har små mängder ben från flera människor har hittats. På grund av benens färg vet man att de utsatts för höga temperaturer, upp emot 1100 grader. Benen hittades tillsammans med keramikskärvor, sot och kol.
– Benen hade strötts över ytan tillsammans med krossad flinta och kvarts. Därefter hade alltsammans täckts med ett lager sten. Analysen av benen visar att de tillhör flera olika individer, de flesta äldre vuxna men en tonårsflickas ben finns även bland benresterna. Dessa fynd är sannolikt från äldre järnåldern, alltså omkring 2 000 år gamla, berättar arkeologen Pia Claesson

Vid denna tid uppstod seden att kremera en avlidens kropp på bål liksom att använda benrester på ett sätt som tyder på att de ingick i magiska riter.
– För att kunna leva oss in i forntidens verklighet måste vi förstå att det vi i dag betraktar som övernaturligt var en verklig del av deras tillvaro, fortsätter Pia.

Dagens väg 160 var ett smalt sund på bronsåldern och det var ungefär lika varmt som i Sydeuropa. Människorna som levde här fick huvudsakligen sin mat från havet. Allteftersom havet drog sig tillbaka och vår järnålder inleddes blev jordbruk vanligare och klimatet mer likt vår tid. Små gårdsbruk ersatte långhusen och samhället blev mer jämlikt, vilket avspeglades i gravarnas uttrycksformer.

Utöver gravplatserna från järnåldern har man också hittat ett 1800-tals torp. Torpet Tjuvkil på Orust var ett av alla torp som anlades vid 1800-talets början.Förundersökningen visade grunder efter tre hus: bostadshuset, en jordkällare och en smedja. Mantalslängderna säger att torparen Nils Andersson och hans hustru bodde här år 1845. Deras barn Sofie och Christina samt Christinas man och tre barn bodde också i torpet. Man vet att torpet övergavs någon gång under senare delen av 1800-talet, men inte varför.

Trafikverket är skyldiga att bekosta utgrävningar i de projekt där fornlämningar berörs.
– Även om intentionen alltid är att undvika att lämningar skadas, leder undersökningarna till att intressanta      fynd dokumenteras och att ny kunskap om vår gemensamma historia produceras, säger Jan Ottander miljöspecialist på Trafikverket.

Sveriges äldsta man föddes på Tjörn - fyller 110 år idag
I eftermiddags var det kalas på Jägarens äldreboende i Strömstad. Sveriges äldste man - Carl Mattsson firade alla sina 110 år.
– Någon måste vara äldst och kravla sig kvar på jordklotet säger han till P4väst. Det konstaterar Carl Mattson där han sitter i sin rullstol invid de blommor som redan har hunnit komma till firandet.
'
Han föddes på Tjörn men tidigt flyttade familjen från gården där till Göteborgstrakten och sedan 60-talet är Carl Mattsson Strömstadbo.

Något hemligt recept för att uppnå en sådan aktningsvärd ålder och fortfarande vara pigg finns inte, enligt Carl. Det handlar om gener.
– Jag har haft en bra familj som har varit friska och blivit gamla.
Men en levnadsregel har Carl följt under alla år.
– Att inte äta för mycket. Man ska sluta när man skulle kunna äta lika mycket till.

Kvinna misstänkt för grov olovlig körning i Stenungsund
Klockan 23:41 stoppar en polispatrull en svart Volvo på Göteborgsvägen i Stenungsund för kontroll. I fordonet fanns en kvinna född 1998 och en mann född 1991. Vid kontrollen visade det sig att den unga kvinnan inte hade körkort.
Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg är kvinnan känd av polisen sedan tidigare då det inte var det första gången kvinnan kört bil utan körkort.
Mannen i bilen var också bilägaren och hade körkort, men polispatrullen skriver ut en anmälan gällande tillåtelse av grov olovlig körning.
Kvinnan är nu misstänkt för grov olovlig körning vilket hon också erkänt

HVB hem i Mollösund kan komma att stängas
Orust kommuns HVB hem beläget i Mollösund sedan 2006 kan komma att stängas. I dagsläget finns det för få boende ungdomar och kostnaden är därför för hög för boendet.

Sedan 2014 har alla kommuner en skyldighet att ta emot ensamkommande barn. Hemmet har plats för elva ungdomar men nu är det bara två, tre ungdomar kvar som bor där i dag. 
Antalet barn har minskat kraftigt den senaste tiden så även statens ersättning till kommunen.

Flera ungdomar har antingen fyllt 18 år utan att ha fått beslut om uppehållstillstånd, eller så har de skrivits upp i ålder av imegrationsverket, vilket gör att det svårt för kommunenatt driva hemmet vidare ekonomiskt.
Andromedas framtid har genomlysts av omsorgens tjänstemän. Förslaget som nu är lämnat till politikerna om att verksamheten bör avvecklas. 

Trafikbrott Stenungsund
På tisdagskvällen vid 22:04 stoppar en polispatrull en bilist på Uddevallavägen i Stenungsund för kontroll.
Vid kontroll av fordonet visar det sig att den har brukandeförbud. Det betyder i detta fall att fordonet inte har betalt in sin vägskatt.
En ordningsbot upprättas av polispatrullen innan föraren måste köra hem och ställa fordonet.

Tjörnbo får ersättning av polisen efter att beslagtagen bil skadades
Det var i mars förra året som en bil beslagtogs av polisen efter brottsmisstankar. Bilen placerades på polisens inhyrda förvaringsplats i Göteborg. Under tiden den stod uppställ där utsattes bilen för skadegörelse av okänd anledning. Rutorna krossades, karossen blev bucklad och lacken repad.
Bilens ägare som bor på Tjörn krävde polisen på 40 000 kronor i ersättning. Efter att polisen utrett ärendet fick Tjörnbron rätt till ersättningen. 

Trafikolycka Stenungsund
Ett flertal fordon har kolliderat vid Högenorum enligt SOS klockan 16.48 på tisdagen.
Olyckan har inträffat på Industrivägen.Totalt tre personer inblandade enligt SOS. Alla har tagit sig ur bilarna, oklart om det finns några personskador.
Räddningstjänst, ambulans och polis har kallats till platsen.
Kl 17.27:Inga personskador, bärgning genomförd.  

Byggmax ettablerar sig i Munkeröd
I november lämnade Byggmax in bygglovsansökan till Stenungsunds kommun för tre månadersedan om att ettableramsig i Munkeröd där även Burger King och Preem redan finns vid norra motorvägsmotet till E6, enligt lokaltidningen i Stenungsund.
Butiken har ansökt om att få bygga cirka 2 800 kvadratmeter på en byggrätt av 12 000 kvadratmeter, och man beräknar byggtiden till åtta månader och skall då kunna stå klar i höst.
Anläggning  ska innehålla både trä, byggnadsmaterial och trädgård. Anläggningen skall också ha en drive-in så kunder kan köra in. 
Byggmax vill i nuläget inte ge lokaltidningen några kommentarer utan avvaktar med ett eget pressmeddelande gällande etableringen på orten.

Stökigt på Harrys - omhändertagande och misstänkt narkotikabrott
Första samtalet till polisen inkommer från vaktpersonal på Harrys vid Stenungstorg klockan 01:14 natten till söndagen. Man har handfängslat en ung man född 1999 då han stökat och bråkat inne på restaurangen. Polis anländer och pratar mannen till rätta. Därefter är polispatrullen snäll och kör hem den unge mannen till hans bostad.

Nästa samtal inkommer klockan 02:19 till polisen då vakter på restaurangen ser en ung man sitta och "snorta" misstänkt narkotika offentligt inne på restaurangen. Mannen som är född 1990 omhändertas av vakterna och inväntar polis. Mannen tas med av polispatrullen för provtagning. Efter provtagningen körs även denna man hem av polispatrullen. En anmälan om misstänkt drogfylleri är upprättad.

Fylleri på ICA Kvantum i Stenungsund
Klockan 21:20 på lördagskvällen kontaktar personal på ICA Kvantum polisen angående en berusad man som är inne i butiken och stör kunderna. Mannen har också med sig en cykel man misstänker är stulen. Mannen som är född 1988 avvisas från butiken och platsen av polis efter att man skrivet en rapport

 

Buss och passagerare utsatta för matbombning på Tjörn
Klockan 20:18 på lördagskvällen kontaktas polis av en busschauffär på Tjörnexpressen vid hållplatsen Hamngatan i Skärhamn.
Chaufförern berättar för polisen i samtalet att man utsatts för matbombning från en lägenhet ovanför banken. Passagerare och busschauffören kan inte ta sig runt bussen. Busschauffören har fotograferat lägenhet och skadorna på bussen. Bussen lämnar platsen och chauffören får göra en anmälan till bussföretaget han arbetar hos.
Polis sänds till adressen. En anmälan om skadegörelse och ofredandeupprättas

Det nya resecentrumet i Stenungsund kan bli upp till 100 miljoner dyrare än beräknat
Stenungsunds kommun är igång med planeringen av det nya resecentrum som ska placeras mitt imot Stenungstorg.
Nu förordar en så kallad funktionsutredning som gjorts, och i dagarna nått Stenungsunds kommun som säger att bygget blir 100 miljoner dyrre, om att man ska ha dubbelspår vid det nya resecentrat. Totalkostnaden skulle då kunna hamna på upp till 250 miljoner. 
Det är oklart vem som skall stå för den nya kostnaden, Stenungsunds kommun eller Staten
som bygger järnvägarna.
Frågan får kommunen nu diskutera vidare med både Västra Götalands-regionen och Trafikverket.
Man får visserligen 60 miljoner i statligt stöd.
Meningen är att arbetet med det nya resecentrumet i Stenungsund skall byggas 2021-2022.
 

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
En personbil stoppas av en polispatrull klockan 17.22 på fredagen för kontroll på Doterödsvägen i centrala Stenungsund.
Föraren som saknar körkort visar tecken på att vara påverkad av narkotika. Han får följa med för provtagning misstänkt för drograttfylleri m.m.
 

Stenungsundsbo – döms till fängelse för narkotikabrott
Mannen som är i 30-årsåldern och boende i Stenungsund dömdes på fredagen till fängelse, för narkotikabrott.
Polisen gjorde i höstas en husrannsakan och fann där narkotiska preparat. Mannen erkände omedelbart att det beslagtagna knarket var hans och att han köpt det för eget bruk.
I en av förklaringarna erkänner mannen att han använder cannabis som självmedicinering för att bli lugn och tar kokain och ecstasy när han ska ut och festa. 2-3 gram cannabis rökte han dagligen.
Totalt hittade polisen vid husransakan över 40 tabletter innehållandes de narkotikaklassade läkemedlen alprazolam och MDMA. Även knappt fyra gram kokain och drygt 120 gram cannabis,.
Mannen dömdes till fängelse i fyra månader för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han är straffad sedan tidigare.

Stenungsund Vinnare av Byggnadspriset 2017
I veckan delades pris ut till vinnaren av Byggnadspriset 2017. Priset gick till ett enbostadshus på fastigheten Höga 2:12.
Motiveringen är:
"Byggnadspriset delas ut till ett hus som har stark karaktär. Med sitt moderna materialval och tolkning av det traditionella sadeltakshuset visar projektören att man kan bygga innovativt med hänsyn till omgivningen och med god energihushållning."
Byggherre är Linus och Hedvig Pilebo.
Arkitekt är Su Andersson, Mats & Arne Arkitektkontor.

Kommunens intention är att varje år dela ut ett byggnadspris.
Priset delas ut till byggherre och arkitekt. Det ska vara för en uppförd byggnad eller anläggning, som med hög kvalitet i såväl utformning som utförande långsiktigt tillför samhället identitet och karaktär.
Bygglov föreslår kandidater till byggnadspriset. Tekniska myndighetsnämnden tar sedan beslut om pristagare. Om inga anmälda kandidater bedöms uppfylla kraven kan nämnden besluta att inte dela ut priset.

Musikalföreställning: Dont forget to kiss your mother goodbye i Stenungsund
Musikalen Don't forget to kiss your mother goodbye är skapad av och framförs av ungdomar som själva varit i kontakt med droger eller upplevt utanförskap.
Föreställningen spelades för första gången 1995 och har sedan dess visats cirka 4000 gånger runt om i Sverige och Europa. Under åren har den skapat många diskussioner kring utanförskap, droger, mobbing och kriminalitet bland elever och vuxna. Föreställningen består av mycket musik och sång och blandar allvar med komik och gråt med skratt.
Datum: Måndag 26 mars
Tid: kl 18.00
Plats: Nösnäsgymnasiets aula, Stenungsund
"A musical about drugs and exclusion. Created and performed by young people who have been there, or close."

Kvällen börjar med en kort introduktion och föreställningen pågår sedan under cirka en timme. Efteråt finns det tid och möjlighet att ställa frågor till de medverkande.  
 
Föreställningen är gratis, men föranmäl gärna på attitydinfo@prove.se, då det är begränsat antal platser.

Evenemanget är ett samarbete mellan Stenungsunds kommun, ST-tidningen, Attityd Prové, Stenungsbaden och Stenungsunds IF.

Najad på Orust köper upp konkurrent
Båtföretaget Najad har förvärvat Arcona Yatchs AB under torsdagen. Tillsammans kommer de båda företagen att fortsätta bygga båtar i Henån – och blir nu en storspelare i båtbranschen skriver Bohuslänningen.
Både Najad och Arcona Yatchs säljer båtar i det så kallade premiumsegmentet. Men där Najad riktar in sig på cruisingbåtar har Arcona Yatchs specialiserat sig på segelbåtar för kappsegling och familjesegling.
Men de båda bolagen blir nu ett – efter att Najads köp av Arcona Yatchs fullbordades på torsdagen.
Tillsammans kommer de båda bolagen att ha 90 anställda och en omsättning på omkring 100 miljoner kronor per år.
De båda företagen kommer att fortsätta producera sina respektive modeller. Men från och med nu kommer de att synkronisera företagsledning och administration i Henån på Orust. 

Bostadsbyggandet på Getskärs gamla camping i Stora Höga är igång
Efter flera års försening är alltså nybyggnationen igång på gamla Getskärs Husvagnscamping i Stora Höga igång på allvar på den plats som nu skall heta Saltängen.
Just nu schaktas och anläggs vägar, vatten och avlopp med mera inför den kommande bebyggelsen.bostadsrättslägenheter och sedan med följer 15 fristående hus närmare vattnet i etapp 2 där även ytterligare 24 bostadsrätter skall byggas.
Brf Ängsliljan som föreningen kommer att heta är den första etappen i området, består av fyra flerbostadshus med totalt 16 bostadsrätter på 85,6 m² och skall stå klara 2018-2019.
Lägenheterna har en öppen planlösning (se nedan) mellan vardagsrum och matplats med stora fönsterytor från två håll som skapar en ljus och härlig interiör. Lägenheterna på det övre planet får stor balkong i sydvästläge och lägenheterna i markplan får en bekväm uteplats i samma väderstreck.

Bilder: Svensk Fastighetsförmedling
Bilder: Svensk Fastighetsförmedling

Två år och tio månader fängelse efter våldtäktsförsök i Stenungsund
Våldtäktförsöket ägde rum under sommaren 2016 vid en badplatsen i Stenungsund efter att en kvinna blev upptryckt mot gångtunnelns vägg innan mannen bar ut henne från gångtunneln.
Överfallet gjorde att kvinnan blev rädd och misstänkte att han försökte våldta henne.
Andra personer i närheten till kvinnans undsättning och lyckades skrämma iväg mannen då de hört kvinnans gapande och skrik.

Mannen skall ha lämnat efter sig DNA-spår, vilket Uddevalla tingsrätt fastställde i en dom på torsdagen.
Tinsrätten i Uddevalla menar att det är den åtalade mannen i 25-årsåldern är den som är skyldig till våldtäktsförsöket. Mannen dömdes till fängelse i två år och tio månader.

Mannen dömdes också för andra brott i samma förhandling i tingsrätten.
Åtalspunkterna där var; rån, olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen, där han tillsammans med en annan man i 20-årsåldern.

Den man som är i 20-årsåldern är också skyldig till försök till utpressning, ringa övergrepp i rättssak och två fall av misshandel. Han döms till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

300 elever från teknikcollege på Nösnäsgymnasiet deltog i digitaliseringsprojekt
Sedan i höstas har alla elever på Teknikcollege på Nösnäsgymnasiet jobbat med ett projekt kring digitalisering. 300 elever och 20 lärare har deltagit och tillsammans med representanter för näringslivet och media, avslutades projektet med ett stort event.
Vid sammanlagt 18 stationer med representanter för alla årskurser, inriktningar och ämnen, redovisade Teknikcollege sitt arbete med digitalisering och automation.
- I stort sätt alla lärare och ämnen har samverkat i det här projektet, säger Niklas Hellström, lärare på Nösnäsgymnasiet. Matematik, svenska, engelska, historia och samhällskunskap har tillsammans med karaktärsämnena skapat en helhet för eleverna.

Visuell gestaltning, tal, filmer, robotuppvisningar, rullande presentationer och praktiska tips om IT-säkerhet var några av de inslag som deltagarna bjöds på under dagen.
- Det här är ett väldigt bra sätt att visa upp resultatet, säger Niklas. Eleverna får visa upp vad de lärt sig, inte bara för sina närmsta klasskamrater utan för hela enheten. De tränar även presentationsteknik och kommunikationsförmåga.

Nu startar ungdomsdialog på Tjörn
Det blir stormöten, sms-paneler, projektgrupper, e-förslag och en särskild Tjörnpeng.
Ungdomsdialog är en modell för ökad delaktighet som innebär både stormöten, sms-paneler, projektgrupper och e-förslag. Dessutom har ungdomarna fått en egen peng, Tjörnpengen, ett bidrag på 50 000 kronor per år som de kan styra över själva.

Ungdomsdialog/stormöten
Två gånger om året kommer det att ordnas workshops för alla ungdomar 12–18 år som vill vara med. Politiker och tjänstemän kan också vara med, men har ingen rösträtt. Däremot kan politiker/tjänstemän ställa frågor till ungdomarna på mötena. Inga val görs till Ungdomsdialog utan alla är välkomna.
Rekrytering och sms-paneler
I dagarna kommer alla högstadieelever på Tjörn att få besök av kommunens samordnare för Ungdomsdialog för att ta vara på det engagemang som finns hos ungdomarna.

Särskilda vykort har tryckts upp i olika färger, som symboliserar graden av intresse för politik. På de blå korten står det till exempel: ”Jag har ett stort intresse för olika samhällsfrågor och engagerar mig aktivt genom att uttrycka mina åsikter på sociala medier eller i någon annan typ av forum.” På de orange korten står det: ”Jag har inget intresse för samhällsfrågor och känner inget behov av att delta politiskt. Det finns andra som kan engagera sig.” Tanken är att rekrytera alla typer av ungdomar, från engagerade till mindre engagerade. På vykortet kan de skriva sina mobilnummer, för att på så vis kunna delta i sms-paneler. Genom svaren går det att snabbt få reda på vad ungdomarna tycker i en fråga.

E-förslag
Ungdomarna kommer att få en egen ”brevlåda” på Tjörns hemsida, där de kan gå in och lämna förslag och idéer. Förslaget kommer att behandlas i en Ungdomsdialog (stormöte) och av berörd förvaltning i kommunen.

Projektgrupper (utskott)
Om ungdomarna vill jobba vidare med något tema kan de bilda projektgrupper som arbetar mellan stormötena. Det kan handla om skola, internationell verksamhet, miljö eller jämlikhet. Dessa projektgrupper, även kallade utskott, organiserar själva sitt arbete och ibland är politiker och tjänstemän närvarande på mötena.
Bakgrund: Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt att uttrycka sin åsikt. Ungdomsdialogen gör det möjligt för unga på Tjörn att vara med och påverka frågor som berör dem och bli lyssnade på. Barn och ungas synpunkter blir på så vis synliggjorda och en naturlig del av det kommunala arbetet.
 

Hyr en vintersäkrad ryggsäck på Tjörn
Med en vintersäkrad ryggsäck kan man promenera säkert ute på isen, åka skridskor på sjön/havet eller vandra utefter strandkanter på klippor och skär.
Ryggsäcken kan hyras i Tjörns kundcenter för 25 kr per vecka plus 100 kr i depositionsavgift.'

Den innehåller allt man behöver för att känna sig säker och trygg:
Räddningslina
Mobilfodral, vattentätt
Isdubbar med visselpipa
Ispik, hopfällbar
Broddar
Första hjälpen-set
Reflexväst
Instruktioner: Livräddning på is samt Vattenlivräddning
Tjörns turistbyrå har hyrt ut flytvästar i många år. Här finns även flytvästar för hundar.

Efterlyses: smarta källsorteringslösningar i Stenungsundshemmen
Vilken är den smartaste lösningen i Stenungsund för att förvara sina förpackningar i hemmet i väntan på återvinning? Projektet ”Plaståtervinning i Stenungsund” anordnar nu en tävling för att få svar på frågan.
- Vi går nu ut med en tävling där vi uppmanar invånarna i Stenungsund att ta en bild på sin bästa lösning och skicka in, säger projektledare Lars Josefsson.
 
Tävlingen går ut på att ta en bild på sin bästa lösning och bifoga en kort beskrivning. Bidraget skickas in på projektets hemsida www.stenungsund.se/plastatervinning. En jury från projektets arbetsgrupp utser fem finalister, som alla får priser. Förstapris är en kolsyremaskin och tvåan till femman vinner biobiljetter.
 
- För att utse en vinnare kommer besökare till projektets monter på Bodagen den 14 april på Kulturhuset Fregatten att få rösta på sin favorit av de fem bidragen, berättar Erika Bjernhagen Nilsson, utvecklingsle­dare på Stenungsunds kommun.
 
Projektet kommer sedan att använda bilderna i sin kommunikation för att inspirera andra.
 
- Vårt första steg i projektet var en enkätundersökning för att få reda på Stenungsundsbons källsorterings­vanor och hinder för att sortera plast. I enkäten kom det fram att ett av de största hindren för sortering är att få plats med det i hemmet. Vi är säkra på att det finns många smarta källsorteringslösningar i Stenung­sundshemmen, det är därför vi anordnar tävlingen, säger projektledare Lars Josefsson.
 
Om projektet
Projektet ”Plaståtervinning i Stenungsund” är ett samarbete mellan Hållbar Kemi 2030, Kemiföretagen i Stenungsund, Stenungsunds kommun, Förpacknings- och tidningsinsamlingen och Molekylverkstan. Målet är att göra Stenungsund bäst i Sverige på att samla in plast för återvinning. Projektet kommer att satsa på olika aktiviteter som rör kommunikation och information samt åtgärder för att förenkla för Stenungsunds­borna att lämna sin plast till återvinning.

Greenpeace ställde idag krav att Borealis i Stenungsund städar efter sig
Greenpeace kräver att Borealis i Stenungsund tar ansvar för att städa upp all plast som släppts ut genom åren.

Kravet ställdes under ett besök av miljöorganisationens Sverigechef under måndagen.
Den senaste tiden har plastutsläppen från industrierna i Stenungsund uppmärksammats efter att forskare vid Göteborgs universitet släpp en ny rapport.
Rapporten visar att plasttillverkaren Borealis och omkringliggande verksamheter årligen släpper ut miljontals plastpellets som sprids längs Bohuskusten.

Under måndagen hade IF Metalls lokala klubb vid företaget ordnat en konferens där Greenpeaces Sverigechef debatterade plastindustrins framtid med Borealis företagsledning.
– Det är jättebra att företaget numera arbetar hårt för att minska sina utsläpp. Men det räcker inte, vi anser att Borealis också måste ansvara för att städa bort all plast som släppts ut de senaste decennierna, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

Företagets vd Anders Fröberg säger att man inte kan ansvara för att städa bort all plast längs kusterna. Däremot ansvarar man gärna för att städa bort just de plastpellets som kan spåras till Borealis.
– Är det så att man någonstans upptäcker en större samling plastpellets som kommer från oss, ja då är vi beredda att göra det, säger han.

Under konferensen diskuterades även plastens betydelse i samhället i stort. De flesta deltagarna var överens om att plasten är här för att stanna men att det behövs både nya mer miljövänliga råvaror och nya sorters plaster som lättare bryts ner.
Man diskuterade även vikten av en bättre återvinning av plast för att minska nyproduktionen.
Ytterligare en kritik som kom från Greenpeace var att Borealis importerar så kallad skiffergas från USA. En råvara som är starkt ifrågasatt ur miljösynpunkt.
– Det är inte försvarbart att importera skiffergas, den bidrar till klimatförändringen och enligt Parisavtalet måste både industrin och politiken bidra till att utsläppen minskar, då kan man inte importera skiffergas, säger Frode Pleym.

– Vi verkar på en global marknad och är beroende av att använda olika typer av råvaror. I nuläget är det inte möjligt att sluta använda skiffergas, inte om vi ska kunna behålla kemiindustrin i Europa, säger Anders Fröberg till SVT

Trafikolycka Spekeröd - Två till sjukhus
En trafikolycka inträffade vid Kleva i Spekeröd på gamla E6 på länsväg 650 strax före halv fem på måndagseftermiddagen. Två personbilar kolliderade, då ena bilisten körde på den andra från sidan. Den påkörda bilen hamnade i diket.

Två vuxna och ett barn inblandade i en kollision mellan två fordon. Alla var ute ur bilarna när räddningstjänsten och polis kom till platsen. Två personer fick följa med ambulans till Kungälvs sjukhus med lindriga skador.Trafiken stoppades under räddningsarbetet.
Trafiken påverkades då det var stopp i båda riktningar. Men skall ha släppats på runt klockan 17 igen.

Eva Broström, Anita Arvidsson och Ingmarie Augustsson från Västra Orust Röda kors tillsammans med stödassistent Marianne Berntsson, anhörigkonsulent Carita Nurmi och Erica Grönlund, enhetschef för daglig verksamhet, tog gemensamt emot priset.
Eva Broström, Anita Arvidsson och Ingmarie Augustsson från Västra Orust Röda kors tillsammans med stödassistent Marianne Berntsson, anhörigkonsulent Carita Nurmi och Erica Grönlund, enhetschef för daglig verksamhet, tog gemensamt emot priset.

Omsorgens kvalitetspris 2017 utdelad på Orust
Café Tittin har tilldelats Omsorgens kvalitetspris 2017 för sitt arbete för samarbete, gemenskap och meningsfullt sammanhang.

Det var en förmiddag fylld med glädje och värme samt stor stolthet för sin verksamhet när årets bidrag presenterades och en vinnare utsågs.
- Cafe Tittins verksamhet handlar om de grundläggande behoven mötas, äta och bli bekräftad menar Bertil Olsson ordförande för utskottet för omsorg. Alla inlämnade bidrag är viktiga och jag förstår att det var svårt att välja fortsätter Bertil som delade ut priset.

Motivering till Omsorgens kvalitetspris 2017
Detta bidrag visar på ett gott samarbetet mellan olika verksamhet. Bidraget har skapat en mötesplats där människor i alla åldrar ges möjlighet att skapa och upprätta kontakter samt delat i ett socialt sammanhang.
    
Café Tittin är en mötesplats för människor i alla åldrar. Caféet vänder sig till hyresgästerna på Kaprifolgården och är även öppet för allmänheten. Intäkterna från caféverksamheten går tillbaka till verksamheten i form av underhållning och aktiviteter.

Omsorgens kvalitetspris
Alla verksamheter inom Sektor omsorg kan ansöka om omsorgens kvalitetspris för förbättringsarbete. Priset är 10 000 kronor för den vinnande enheten och pengarna ska användas till kompetensutveckling för fortsatt förbättringsarbete.

Lastbilsstöld vid Ödsmålsbrons rastplats
Klockan 09:00 inkommer ett samtal från en chaufför som haft inbrott i sin lastbil där han stått parkerad på rastplatsen under natten.  
Chauffören berättar att ytterligare en lastbil haft påhälsning av tjuvar.
Från den lastbil som chauffören kör och kommer från Tyskland har skor till ett större värde som stulits. Vad som stulits/saknas från den andra lastbilen är okänt säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.
Polisen har varit på plats och säkrat eventuella spår samt skriva en anmälan om stöld.

Arbetsplatsolycka på Orust
En olycka med en hjullastare inträffade vid 10:20 på måndagen i Röraområdet vid Lundens industriområde i Henån på Orust .
Av okänd anledning föll hjullastaren ner i ett djupt dike. Fallet skall ha varit ca 8-10 meter säger polisens presstalseperson Jenny Eiden. I hjullastaren satt en man som ska ha skadades lindrigt. Mannen klagade på nacksmärtor och hade fått ett jack i huvudet.
Mannen fkördes till NÄL-sjukhus för kontroll.

SM-guld till Team Surprise - men silver & brons till Team Seaside, Tjörns KK (JVM)
Team Surprise från Landvetter KK är Svenska Mästare i synkroniserad konståkning 2018. De vann med 212,10 poäng. På andra plats kom Team Boomerang från Göteborgs KK synchro med 160,41 poäng och tre blev Team Unity från Angereds KK med 128,72 poäng. Mästerskapet avgjordes under helgen i Åby ishall i Mölndal.

Högst upp på prispallen i Junior-SM stod Team Spirit från Mölndals Konståkningsklubb. Silvret togs av Team Nova från Konståkarna Borås och bronset av Team Seaside, Tjörns KK.

Tävlingen var även det sista mästerskapet innan Sverige står värd för VM i synkroniserad konståkning 6–7 april i år. Sverige har genom historien varit framgångsrikt inom grenen med hela sex VM-guld.
Medaljörer Svenska Mästerskapen i synkroniserad konståkning 2018
Seniorer 
(SM)Guld: Team Surprise, Landvetter KK, 212,10 poäng
Silver: Team Boomerang, Göteborgs KK Synchro,160,41 poäng
Brons: Team Unity, Angereds KK, 128,72 poäng
Juniorer (JVM)
Guld: Team Spirit, Mölndals KK, 138,17 poäng
Silver: Team Nova, Konståkarna Borås, 130,47 poäng
Brons: Team Seaside, Tjörns KK, 121,57
Ungdomar (USM)
Guld: Team Karisma, Göteborgs KK Synchro, 52,36 poäng
Silver: Team Seaflowers, Tjörns KK, 47,18
Brons: Team Together, Kungsbacka Konståkningsklubb, 42,10 poäng
Riksmästerskapen (RM)
Guld: Team Happiness, Kungsbacka KK, 34,27 poäng
Silver: Team Crystal, Nacka TK, 34,12 poäng
Brons: Team Sidera, Göteborgs KK Synchro, 33,15 poäng

Trafikolycka Stenungsund - En allvarligt skadad
En singelolycka inträffade vid Källösundsbron klockan 06.05 på måndagsmorgonen.
Ett bil har fått sladd och kört in i räcket vid Källösundsbron lv 160.
Olyckan har skett efter tunneln, i riktning mot Stenungsund. En person uppges vara allvarligt skadad och är förd till Kungälvs sjukhus med ambulans.
Det uppges från platsen att det skall vara mycket halt över Tjörnbroarna.
Vägen sstängdes av under räddning- och bärgningsarbetet. Detta skapade givetvis långa köer in mot Stenungsund i morgontrafiken.
Texten uppdateras

Trafikolycka E6 Stenungsund - Bilist voltade
Klockan 12.34 på söndagen inträffade en singel på E6 Stenunge, Norum en personbil som kört av vägen och voltat, i höjd med Preem
Uppdatering kl 12:45 Ambulans är på plats.
Uppdatering kl 13:15. Föraren får åka med ambulans till Kungälvs sjukhus med lindriga skador. Beslut är taget gällande kroppsbesiktning av föraren genom blodprov. Ett körfält är åter öppet igen i norrgående riktning.
Uppdatering kl 13:30. E6 åter helt öppen för trafik igen i norrgående riktning.

Fiskebåt sjönk utanför Tjörn - en person räddad
Larmet kom under söndagsförmiddagen och fiskebåten sjönk på bara tio minuter. Fiskebåten började ta in vatten några sjömil väster om Skärhamn på Tjörn.
– Vi vet inte varför båten sjönk, men den tog in vatten snabbt och den person som fanns på båten kunde räddas av Sjöräddningssällskapets båt, berättar Johan Lund på Kustbevakningen.
Det var strax före klockan tio som Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen till en sjunkande fiskebåt utanför Tjörn.
Dessvärre tog fartyget in mer vatten än vad pumparna kunde länsa ut och fiskebåten sjönk.
Flera båtar från Sjöräddningen och Kustbevakningen är på plats eller på väg till olycksplatsen. Framför allt handlar det om att ta hand om olja som kan ha läckt från den sjunkna fiskebåten.
– Vi försöker få upp oljan från fartyget och använder bland annat Kustbevakningens flyg för att lättare kunna se eventuella utsläpp av olja. Även ett miljöskyddsfartyg från Lysekil är på väg, säger Johan Lund. Enheterna KBV 316 och KBV 048 är på plats. Även Kustbevakningsflyget 501 kontrollerar platsen.

Vad har KBV för roll på platsen?
 Vi leder miljöräddningsoperationen, eftersom det är statligt vatten och det är en överhängande risk för oljeutsläpp
Dyker man?
 Kanske, men först ska vi gå ned med undervattensrobot, ROV
Vad är det för ämnen som kan komma ut i vattnet?
Diesel, hydraulolja samt smörjolja
Vad händer nu?
Vi väntar på undervattenroboten samt dykare under eftermiddagen.
Vem kan komma att bogsera båten?
KBV 048 år på plats för eventuell bärning.

Kortare polisjakt på Tjörn
Klockan 00:24 natten till söndagen skulle ett fordon stoppas för kontroll vid Myggenäs korsväg på Tjörn. Bilisten väljer att inte stanna på polismans tecken utan kör ifrån platsen. Ett kortare förföljande startar innan polispatrullen hinner ikapp och får stoppat fordonet. Mannen som är född på mitten av 70-talet springer från platsen men kan snart infångas av polispatrullen.
Då man misstänker att mannen är narkotikapåverkad och att man misstänker att det finns narkotika i fordonet så att man kallar in en narkotikahund som skall genomsöka fordonet. Man finner en mindre mängd narkotika för eget bruk på mannen.
En anmälan om misstänkt narkotikabrott, vårdslöshet i trafik, narkotikabrott för eget bruk samt att mannen inte stoppat på polismans tecken upprättas. Mannen får också följa med till Kungälvs sjukhus för provtagning
 

Misstänkt drograttfylleri på E6 Stenungsund
Klockan 18:21 på lördagskvällen får polisen in en mängd samtal från E6 i höjd med Ödsmålsmotet om ett fordon som står illa till på motorvägen. En polispatrull sänds till platsen och finner fordonet. Det står så illa till att polispatrullen beslutar att flytta fordonet omgående, I samband med detta ser polispatrullen en man som man kontrollerar. Det visar sig att det är mannens bil och han är känd av polisen sedan tidigare. Polispatrullen omhändertager mannens bilnycklar enligt 24A då man märker att han är narkotikapåverkad, men det går inte att styrka att han kört fordonet.
Mannen tas med för provtagning och en anmälan om narkotikabrott och för eget bruk.

Bil och husvagn sattes i brand i Stora Höga
En husvagn och en bil i närheten av den gamla tågstationen i Stenungsund stod i lågor på lördagskvällen. De var helt övertända.
Det var SOS som fick ett larmet strax efter klockan 19:00 om att det det brann i en husvagn och en bil på gamla pendelparkeringen som ligger på industriomr¨det intill Lava i Stora Höga - Stenungsund.
Båda fordonen var helt övertända när räddningstjänsten kom till platsen. Det fanns ingen risk för att branden skulle sprida sig. Det rörde sig om en skrotbil och en skrothusvagn som stått på platsen i över tre månader. De var vandaliserade innan branden på lördagen och har varit ett tillhåll för ungdomar. Räddningstjänsten hade sju brandmän på plats för att släcka elden.

Misstänkt dödsfall av överdos i Stenungsund - nu varnar polisen åter om faran med fentanyl
När varianter av fentanyl säljs på nätet är det ofta i andra former, exempelvis som nässpray. 
Drogen är extremt stark och svårdoserad, säger Polisens presstalesperson Hans Lippens presstalesperson..
Det var sent på fredagskvällen vid 23:23 som polis och ambulans kallades till en lägenhet på Hasselbacken i Stenungsund.
I lägenheten fann polisen bland annat en man i 35 årsåldern som inte var vid medvetande.
Trots försök med hjärt- lungräddning och transport till Kungälvs sjukhus så dödförklarades mannen, Mannen är känd av polis sedan tidigare. I lägenheten fanns flera andra personer varav en person som tas med för provtagning och är nu misstänkt för narkotikabrott.
Polisens presstalesperson tror att det kan vara en blandning mellan fentanyl och alkohol
Nu får rättsmedicinska ta över och visa vad dödsfallet berott på.
Redan 2016 gick åklagare ut och ville ha en ändring i lagen. Så sent som i årsskiftet 2016-2017 gick också polisen ut och varnade för fentanyl.

Misstänkt person åtalas för våldtäkt av 12-årig flicka i Stenungsund
Förra året sade polisen att man inte hade tid att utreda en våldtäkt på en tolvårig flicka, som skett i centrala Stenungsund. Enligt anmälan tvingades flickan till oralsex och samlag, och blev dessutom misshandlad i slutet av juni förra året.

Trots att den unga gärningsmannen var känd, gjorde polisen ingen ansats att varken gripa eller förhöra personen.
Detta ledde till att flickan inte vågade gå utanför dörren eftersom hon var rädd att möta våldtäktsmannen. Vid tillfällen då han såg henne ute hånade han henne och hotade henne.
Från polisen var det dock helt tyst.
När flickans mamma inte orkade vänta längre kontaktade hon frilandsjournalisten Joakim Lamotte och berättade vad som hänt. När han gjorde ett reportage om fallet blev genomslaget massivt och skapade en debatt om våldtäkter som läggs på hög.
Både statsminister Stefan Löfven och dåvarande rikspolischef Dan Eliasson tvingades gå ut och förklara sig och frågan blev en het politisk potatis.

Efter avslöjandet började polisen utreda våldtäkten på den 12-åriga flickan och ha familjen fått besked från åklagaren på fredagen att åtal kommer väckas efter åtta månader.
Brottsrubriceringarna är våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak. I underrättelsen står att det föreligger tillräckliga skäl för åtal mot den misstänkte.
Förklaringen han skall ha gett polisen är att sexet varit frivilligt och att han inte visste att det var olagligt att ha sex med 12-åringar i Sverige.

Två unga flickor fast för ringa stöld på Willys i Stenungsund
Klockan 16:07 på fredagen får polis samtal från Willys på Strandvägen i Stenungsund. Två flickor i 13-14-årsåldern hade ertappats för att ha stulit drickor som man inte betalade för.
De unga flickornas föräldrarna kontaktades för hämta upp flickorna i butiken efter samtal med polispatrullen. En anmälan skrivs och lämnas även till de sociala myndigheter. 

Misshandel i centrala Stenungsund
Klockan 13:21 på fredagen fick polisen ett samtal från en inringare vid stationshuset i centrala Stenungsund. Inringningen uppgav för polisen att tre personer slogs, och att en av dem slogs med ett järnrör.
En polispatrull sänds till platsen och finner två personer som stämmer överens med beskrivningen man fått av inringaren. En av personerna uppger för polispatrullen att han har en skadad eller eventuell att han brutit hand.
Ambulanspersonal möter upp och kör mannen till sjukhus för undersökning.En anmälan skrivs gällande misshandel. Ingen gripen

Åtalade politikern på Orust snabbutreds
Den politiker påOrust som åtalats misstänkt för misshandel av sin flickvän, stängs av från sitt parti i väntan på rättegång.
Enligt distriktsordförande i den åtalade politikerns parti kommer frågan att tas upp i medlemsutskottet under fredagen och hanteras som ett snabbärende.
– Utgången av det skall då bli att han blir pausad medlem i väntan på rättegången. Det betyder att han under denna perioden inte är medlem eller företrädare för oss, skriver distriktsordföranden i ett pressmeddelande.
Den förtroendevalde politikern misstänks för att ha misshandlat sin flickvän både när hon var gravid och när hon var nyförlöst. Misshandeln ska ha pågått i flera år.

Misstänkt drograttfylleri på Orust
Klockan 10:0 stoppar en polispatrull en bilist på Fridängsvägen i Svanesund - Orust. I fordonet sitter en man född 1957 och som är välkänd för polisen.
Mannen har inget körkort och man misstänker att han är drogpåverkad, vilket gör att man tar med mannen för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleri upprättas
 

Rehab med kultur på recept i Stenungsund och på Tjörn
Nu införs Kulturunderstödd rehabilitering (KUR) på Tjörn och i Stenungsund. Forskning som gjorts inom området visar på mycket goda resultat.

Kan kultur vara en väg att gå från sjukskrivning till arbete? Det vill man nu pröva på Tjörn och i Stenungsund i ett pilotprojekt.
Mellan fem och tio personer ska få chansen att under tio veckor få träffas två gånger i veckan för att genomföra olika typer av kulturaktiviteter – till exempel gå på teater, gå en kulturvandring, spinna garn, måla och dansa.

– En viktig del i arbetet är att välja rätt lokala kulturarbetare som ska hålla i kurserna. Vi har tur, både på Tjörn och i Stenungsund, som har gott om kompetenta och lämpliga ledare att välja mellan, säger Maria Bäckersten, kulturstrateg i Tjörns kommun.
Målgruppen är arbetsföra personer mellan 18 och 65 år som varit sjukskrivna i minst 28 dagar för psykisk ohälsa, stressrelaterad ohälsa eller ospecificerad smärta.

Förbättrad hälsa, färre sjukskrivna
Kultur på recept finns redan i många kommuner. I Jönköpings län deltog 13 kommuner i ett pilotprojekt som följdes upp av forskare. Resultatet var över förväntan, med förbättrad hälsa och en tydlig minskning av sjukskrivning.

Pilotprojektet på Tjörn och i Stenungsund kommer också att knytas till forskning. Man kommer att jämföra resultaten med kontrollgrupper som får rehabilitering med hjälp av andra metoder, till exempel grön rehabilitering.
– Stressrelaterad och psykisk ohälsa är ett växande problem. Att arbeta med kultur är ett spännande alternativ till arbetslivsinriktad rehabilitering, säger Ann Eriksson, folkhälsostrateg i Tjörns kommun.
Projektet drivs av Samordningsförbundet Älv & Kust (Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale) och är ett samarbete mellan Tjörns och Stenungsunds kommuner, vårdcentralerna, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Man från Orust misstänks för att ha misshandlat sambo under flera år
En förtroendevald politiker på Orust ska ha misshandlat sin sambo när hon var gravid och när hon var nyförlöst. Enligt åtalet har han varit hänsynslös.
Enligt åtalet ska en man i 35-årsåldern från Orust från 2015 till 2017 ha begått en 31 olika tillfällen brottsliga handlingar mot sin sambo. Bland annat handlar det om att han ska ha misshandlat, hotat och ofredat kvinnan sexuellt på olika sätt.
När kvinnan var gravid ska han vid flera tillfällen ha knuffat henne så att hon fallit och slagit sig.
I början av 2017 misstänks han ha tagit hennes bilnycklar och stängt ut både henne och barnet så att de fick stå utomhus i över en timma. Vid ett tillfälle ska han ha dunkat hennes huvud mot en garderobsdörr.
Misshandeln fortsatte under 2017 då han ska ha knuffat, slagit och tagit strypgrepp på henne så att hon inte kunde andas. Han ska också ha sexuellt ofredat henne, förstört hennes mobiltelefon och öppnat hennes post. Han skall också ha filmat och fotograferat henne halvnaken mot hennes vilja för att sedan skicka delar av materialet till en bekant.
Nu åtalas mannen vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Pia Sundhage kommer till Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn
Som fotbollsspelare blev hon fyrfaldig SM–vinnare, men det är som en av världens mest framgångsrika förbundskaptener Pia Sundhage har gjort sig mest känd.
Efter att ha tränat det kinesiska landslaget i fotboll tog hon 2007 över rollen som förbundskapten i USA och förde laget till två guldmedaljer i OS. 2012–2017 ledde hon det svenska fotbollslandslaget och förutom medaljer i SM, EM, VM och OS har hon fått utmärkelser som Årets idrottskvinna, Årets damtränare och Årets göteborgare.

Tillsammans med Elisabeth Solin har hon skrivit Spela på bästa fot: att leda med glädje.
Hur bygger man ett lag genom att ta vara på varandras olikheter?
Hur får man soloartister att bilda en orkester? Ett samtal om mycket mer än fotboll och om människan i kollektivet.

Samtalet leds av Johan Ernstson.
Fri entré. Datum 13 april kl. 19:00 – 20:15
Ett samarbete mellan Nordiska Akvarellmuseet, Tjörns kommun, Sensus och Svenska kyrkan Tjörn. 

Man uteblev från rättegång för grov olovlig körning på Orust – dömdes till fängelse
Det var i slutet av november 2017 som mannen i 30-årsåldern stoppades av en polispatrull ute på Orust, när han körde bil utan att inneha körkort. Mannen åtalades för grov olovlig körning då han tidigare gjort samma sak.
När rättegången i Uddevalla tingsrätt skulle hållas dök han inte upp, men tingsrättsförhandlingen genomfördes trots hans frånvaro där han fälldes till fängelse i en månad. Mannen har sedan tidigare hela 29 avsnitt i belastningsregistret.
Senast i november 2017 dömdes han till fängelse i två månader för grov olovlig körning, ett straff som han ännu inte har hunnit avtjäna.
 

Man åtalas misstänkt för grovt hemfridsbrott, vapenbrott, skadegörelse, misshandel och olaga hot mot kvinna på Orust
Mannen och kvinnan hade tidigare varit ett par, men relationen hade avslutats under hösten 2017. Mannen dök senare på kvällen upp vid kvinnans bostad på Orust och tog sig in i bostaden beväpnad med ett hagelgevär.
Polisens insatsstyrka sändes till bostaden och kunde gripa mannen som nu åtalas misstänkt för grovt hemfridsbrott, vapenbrott, skadegörelse, misshandel och olaga hot.

I polisförhör uppger kvinnan att mannen var berusad och hotade att skada både sig själv och henne.
Mannenskall också ska ha tryckt ner henne i soffan och hållit fast henne.
Hon säger vidare att hon lyckades ta sig loss, och tog vapnet som som mannen hade med sig och springer ut till gästhuset utanför bostaden.
Där hinner dock mannen upp henne innan kvinnan lyckades låsa dörren. Kvinnan lyckas ta sig in på husets toalett och låser dörren. Hon ringer då nödnummret till SOS.
Enligt kvinnan skall mannen med hjälp av en stol ha slagit sönder toalettdörren under samtalet med SOS.
Mannen har i polisförhör delvis erkänt att han slaget sunder toalettdörren med en stol, men
förnekar de andra brotten.
Mannen erkänner också att han hade med sig ett hagelgevär, men säger att han inte hade för avsikt att hota kvinnan med det , utan att det var med för att han skulle skjuta på lerduvor dagen efter.

Misstänkt narkotikabrott i Stora Höga
Klockan 04.29 på onsdagsmorgonen kontaktas polis om ett misstänkt fordon som står parkerat på Barkvägen i Stora Höga med en oktontaktbar man med lyset på. När polispatrull anländer har man först svårt att få väckt mannen i bilen. Polispatrullen misstänker att mannen är narkotikapåverkad och får följa med till sjukhus för provtagning. En anmälan om misstänkt drograttfylleri är upprättad
 

Skadegörelse på hastighetskamera - Orust
Klockan 20:04 larmas polis av en inringare till Röra i Varekil angående en skadegörelse på en hastighetskamera. När polis kommer på plats ser ,man att åverkan på kameran gjorts och att luckan till kameran är uppbruten. Polispatrullen bandar kameran och skriver en rapport om skadegörelse och kontaktar Trafikverket.

Ringa stöld på Willys i Stenungsund
Klockan 16:51 på måndagen kallas polis till Willys i centrala Stenungsund då personal stoppat en yngre person för ringa snatteri. Personen som är i 18-årsåldern förhörs och identifieras på plats. En anmälan om ringa stöld upprättas av polispatrullen

Bråk och stök på buss - polis kallades till centrala Stenungsund
Klockan 13:22 på måndagen larmas polis av en busschaufför där två äldre män är stökiga och bråkiga på bussen och chauffören behöver hjälp med de två passagerarna. En polispatrull anländer och möter upp expressbussen från Göteborg vid busstationen i centrala Stenungsund. Bägge männen tas av från bussen och förhörs. En av männen tas med enligt LOB och får nyktra till hos polisen

Skepparen på Svanesundsleden kallade på polis
Skepparen på färjan mellan Kolhättan och Svanesund larmade polis om bråk på färja vid 13-tiden på söndagen efter att två personer börjat bråka.
Enligt polisen handlar det om två män i 30-årsåldern som bråkade på förjan, men de ville inte uppge till polisen vad man bråkade om eller bidra till utredningen. En av de utpekade männen som polisen gjorde kroppsbesiktning på misstänks nu för att ha haft amfetamin på sig.
 

Tjörn - Nytt skolförslag på remiss
Den 1 februari beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att sända ett nytt skolförslag på remiss. Förslaget innebär att Tjörn ska ha två skolor för årskurserna 4-9, det vill säga både mellanstadiet och högstadiet.

Det blir i Häggvall och Bleket och innebär både nybyggnation och renovering av de befintliga skolorna där. Övriga skolor blir F-3 skolor. Det innebär att barnökningen i förskolan ryms i befintliga lokaler och i de lokaler som blir över i F-3-skolorna.'

Förslaget har presenterats i en ny utredning. På grund av ökad inflyttning, förändringar i skolan och de luktproblem som två av kommunens skolor drabbats av hösten 2017 gjordes en utredning om hela skolstrukturen på Tjörn.

Nuvarande två högstadieskolor föreslås få omfattande tillbyggnader och rustas upp för att även rymma årskurs 4-6, mellanstadiet. Det frigör plats i övriga skolor och förskolor som då kan ta emot ökningen av barn i lägre åldrar.

Den första viktiga etappen blir att rusta upp och bygga ut Bleketskolan på södra Tjörn och Häggvallskolan på norra delen av ön. Delområdenas behov av förskolor kan tillgodoses genom anpassningar i befintliga skolor när mellanstadiet lämnar plats. I Myggenässkolan och Fridas hage behöver skolorna byggas till med fler förskoleavdelningar när nuvarande moduler tas bort. Under tiden som Bleket- och Häggvallskolorna byggs följs befolkningsprognosen noga för att slutligen kunna avgöra behovet av förskoleplatser i F-3 skolorna.

F-3 skolorna blir mer flexibla och kan anpassas efter antalet barn i elevgrupperna. Det gör också verksamheten mindre konjunkturkänslig.
Bleketskolan får ett mellan- och högstadium som rymmer fyra parallella klasser.
Häggvallsskolan får ett mellan- och högstadium som rymmer fem parallella klasser.

Vad sker just nu i de skolor som drabbats av luktproblem?
Rönnängs skola
Just nu går elever från Rönnängs skola i Långekärr och på Klädesholmen på grund av luktproblem. Arbetet går bra och eleverna kommer att kunna komma tillbaka till renoverad skola efter sommarlovet. Skolan har inte bara blivit av med luktproblem utan också fått nya fönster, renoverade klassrum med flera andra förbättringar. Fritidshemmen flyttar tillbaka redan till sommarlovet.

Nästa steg i Bleketskolan
Bleketskolan har drabbats av samma problem och delar av skolan måste ersättas med moduler under nybyggnation och renovering. Om årskurs 6 är kvar i Skärhamn och Rönnäng behövs drygt nio klassrum ersättas med moduler. Lokalerna i byggnad A och B samt matsal, verkstad och idrottshall används som vanligt.

Den nya utredningen föreslår följande förslag till placering av moduler i Bleket:
En tvåvåningsmodul med fyra klassrum placeras där cykel- och mopedgaraget finns idag.
En tvåvåningsmodul med fyra klassrum placeras i södra ändan av fotbollsplanen längs gångvägen. Endast en liten del av nuvarande fotbollsplan används.
En mindre modul med uppehållsrum och elevcafé placeras framför byggnad A.
En sista modul placeras vid verkstadsbyggnaden som finns på skolans östra sida. Modulen ska rymma två salar för NO.

Med dessa placeringar kan en nybyggnation och upprustning påbörjas samtidigt.
Årskurs 6 i Rönnäng och Skärhamn
För att minska antalet moduler i Bleket stannar årskurs 6 kvar i sina mellanstadieskolor, Skärhamn och Rönnäng. I Rönnäng sätts en modul med två klassrum upp för att klara lokalbehovet. I Skärhamn ryms eleverna i befintliga lokaler.

Hur gick det för Klimatsmarta hem i bland annat Stenungsund?
Under hösten fick 13 hushåll anta utmaningen att leva mer hållbart under åtta veckor. Deltagarna fick en utmaning varje vecka inom ett av de fyra fokusområdena: bostad, resor, mat och konsumtion.

Projektet genomfördes i kommunerna Ale, Stenungsund och Uddevalla.
Vad tyckte en av deltagarna?

En av deltagarna i projektet var Linda Gustafsson från Stora Höga.
– Jag deltog för att jag tyckte att det var ett roligt initiativ och kul att kommunen vänder sig till privatpersoner. Jag ville veta mer kring hur kommunen tänker och ger morötter i de här frågorna.

Deltagarna fick ta sig an olika uppdrag att se över hemma.
– Det handlade till exempel om mat, transporter, el och avfall. Det var ganska enkla och grundläggande utmaningar. Det var bra, det ska vara enkelt i vardagen! Några saker var dock lite mer ögonöppnare, där man kände att man kunde förbättra sig! säger Linda Gustafsson.
Linda Gustafsson berättar också att hon under projekttiden bland annat tog steget att sälja sin bil, vilket hon hade funderat över en tid.
– Projektet sammanföll med att det passade mina familjeförhållanden att sälja bilen. Jag bytte till exempel jobb så jag kunde ta mig dit med elcykel och kollektivtrafik.
Ett annat område där Linda Gustafsson känner att hon har fått inspiration från projektet är kosten.
– Jag fick upp ögonen för och lärde mig mer om vegetariskt och vegansk mat. Jag försöker lägga in det mer i min kost nu!

Exempel på projektets resultat
Några av utmaningarna och målen var mätbara, medan andra mer fungerade som inspiration för deltagarna.
– Alla hushåll fick till exempel låna en elmätare. Målet var att minska elanvändningen med 10 procent. Resultatet blev 23 procent! berättar projektledaren Petter Bergman.
Deltagarna har även gjort en besparing på 30 % när det gäller utsläpp av koldioxid från transporter.
– Bra jobbat av deltagarna! Tack till alla som ville vara med i projektet! säger Petter Bergman.

Vad kan jag göra på egen hand?
Är du också intresserad av att bli mer klimatsmart hemma? Då kan du till exempel låna elmätare på biblioteken i Stenungsund, Skärhamn och Henån samt i Medborgarservice i Lilla Edet. Det finns också möjlighet att låna värmekamera och elcykel.
– Du kan också ta inspiration från de utmaningarna som deltagarna fick, uppmuntrar Petter Bergman.

Exempel på åtgärder som deltagarna fick utmaningar och inspiration kring
Minska elanvändningen – vad står på hemma i onödan?
Ta bort damm på baksidan av kylskåpet då det ökar energianvändningen.
Ha rätt temperatur i kylskåpet.
Minska antalet onödiga resor och välj fler klimatsmarta transporter.
Minska på ditt matsvinn – använd resterna.
Minska köttkonsumtionen - lägg in mer vegetarisk mat i kosten.
Fundera när du handlar – behöver jag köpa nytt?
Släng så lite som möjligt i din vanliga soppåse – återanvänd och återvinn.

Studie- och yrkesvägledning i Stenungsund – hela skolans ansvar
Med hjälp av pengar från Europeiska socialfonden vill Stenungsund göra studie- och yrkesvägledning till hela skolans ansvar. Sedan i september 2017 medverkar Stenungsund som pilotkommun tillsammans med Härryda och Partille i ett projekt där syftet är att skapa en likvärdig studie- och yrkesvägledning och för att bli ännu bättre på att rusta eleverna för utbildning och yrkeslivet.

Alla elever som går i högstadiet och gymnasiet erbjuds studie- och yrkesvägledning. En studie- och yrkesvägledares huvudsakliga uppgift är att stötta elever i deras funderingar kring val av gymnasieprogram och framtida yrkesliv. 

- Det här fungerar väl men är enbart en liten del av det vi ser att eleverna behöver inför framtida studie - och yrkesval. I den kartläggning vi gjort ser vi att det finns en del brister i hur vi arbetar systematiskt med studie- och yrkesvägledning i kommunen, säger Nathalie Lundmark, lokal processledare för projektet GR Samsyv – allas ansvar.

Det övergripande målet i projektet är likvärdighet. 
- Idag kommer våra elever till högstadiet och gymnasiet med olika erfarenhetsnivåer, säger Nathalie. För att alla våra elever i skolan ska få samma förutsättningar är det viktigt att vi har en systematisk och därmed kvalitetssäkrad studie- och yrkesvägledning.
- Vi tror att det är viktigt studie- och yrkesvägledning är en naturlig del i skolan enda från förskolan, säger Nathalie. För de mindre skolbarnen kan det handla om valkompetens. Att ge barnen och eleverna en tillräckligt kunskap - och erfarenhetsbank om sin omvärld så att de, när det är dags att välja yrkesinriktning, kan göra ett bra och underbyggt val.

En av nycklarna för att öka elevers valkompetens är samverkan mellan skolor och företag. Ett exempel på samverkan kan vara studiebesök som gör att man kan förankra sin undervisning i arbetslivet. 
- Företag i kommunen är jätteviktiga i det här arbetet, säger Nathalie. Vi hoppas kunna hitta samarbete med många lokala företag. I förlängningen hoppas vi att detta ska leda till färre skolavhopp och en bättre matchning på arbetsmarknaden.

Med projektet som hjälp ska de deltagande pilotkommunerna rustas för att utifrån lokala behov och med hjälp av beprövade modeller och metoder utveckla sin studie- och yrkesvägledning med utgångspunkt i skolans styrdokument. Vägledningsinsatserna kommer inte längre enbart vara kopplade till studie - och yrkesvägledaren utan komma finnas med i våra pedagogers årsjul och planering som en del i undervisningen.
- Vi har utgått från Stenungsunds kommuns verksamhetsmål, säger Nathalie. Ett av dem är ”Fler ungdomar ska fullfölja sin gymnasieutbildning”. Utifrån det målet arbetar vi fram aktiviteter och insatser samt metoder för att genomföra dessa.

Trafikolycka Stenungsund
Klockan 11:36 på söndagen inträffade en trafikolycka mellan två personbilar i höjd med Preem i Munkeröd.
Inga personskador skall ha inträffat i olyckan Polis har varit på plats och kontrollerat nykterheten och skrivet en anmälan om trafikolycka

Polis till asylboende på Orust
Klockan 17:35 på fredagskvällen larmas polis till ett asylboende i Mollesund av personal. En pojke i 16-årsåldern skall ha slaget sönder inredning och andra saker. Efter detta låste han in sig på sitt rum.
Enligt polisen uppges ingen vara skadad i samband med händelsen.
Räddningstjänst var också på plats. Ingen anmälan upprättas men polispatrullen skriver en minnesanteckning

Bilist voltade på Tjörn
Klockan 07:52 på lördagsmorgonen larmades polis och ambulans till en singelolycka på lv 162 Lyse - Hägvall.
Föraren skall som är  född 1992 skall vara ur bilen, föraren skall inte behövt uppsöka sjukhus
 

Misstänkt rattfylleri i Stenungsund
Klockan 03:26 på lördagsmorgonen stoppar en polispatrull en bilist på Gesällgatan i Stenungsund för kontroll.
Mannen som är född 1992 visar tydliga tecken på att vara påverkad och får blåsa i polisens sollningsinstrument, som också ger utslag Mannen tas med för provtagning.
En anmälan om misstänkt rattfylleri är upprättad.

Stöld och narkotikabrott i Stenungsund
Klockan 14:49 på fredagen kallas polis till ICA Kvantum i Stenungsund av personal.
När polis anländer visar det sig att kvinnan som är född 1991 inte bara snattat för en mindre summa, hon misstänks också för att vara narkotikapåverkad . Kvinnan tas med av polispatrullen till vårdcentralen för provtagning
En anmälan om ringa stöld och misstanke om narkotikabrott upprättas

Plan samarbetar med teknikvetare i Stenungsund
Under året arbetar elever från Teknikvetenskapliga programmet på Nösnäsgymnasiet med ett ritprojekt kring Stenungsund centrum. Kommunens planverksamheten är med som stöd.
– Jag har berättat om planprogrammet för Stenungsund centrum, som just nu är ute på samråd. Vi har erbjudit detta som spelplan för deras arbete, berättar stadsarkitekt och planchef Åsa Lindborg.

Eleverna, som går sista året på gymnasiet, arbetar med projektet fram till maj. De kommer att välja ut något att rita, till exempel en park, ett kvarter, ett stationshus eller ett badhus. Under tiden kommer eleverna att ha kontakt med verksamheten Plan, som också kommer att vara med vid genomgångar och vid eximinationen.
– Eleverna var mycket nyfikna när vi sågs. Kanske är det någon eller några som efter studier på universitet eller högskola kan återvända till vår arbetsplats? hoppas Åsa Lindborg.

Industri i Stenungsund släpper ut flera ton plast i havet – varje år
Forskare på GU har undersökt hur mycket plast som släpps ut från industrierna i Stenungsund. Det visar sig att flera ton plastpartiklar sprids i havet längs Bohuskusten varje år. Nu riktar man skarp kritik mot att myndigheterna låter utsläppen pågå.

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från plastindustrierna i Stenungsund varje år. Det betyder att flera ton mikroplast sprider sig längs kusten. Utsläppen har pågått under lång tid och nu slår forskare larm.
Framförallt undrar man hur det är möjligt att det inte finns lagstiftning och tillsyn som förhindrar de här läckagenpå ninstitutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.
En forskargrupp har undersökt dels hur mycket så kallad plastpellets som läcker rätt ut i Stenungsån och i förlängningen ut i havet.
Dels har man tittat på hur mycket läckage som kommer från omkringliggande verksamheter, som under rengöring av fordon och vid omlastningar.

Plasten sprider sig framförallt norrut från Stenungsund. Plasten har mycket stora skadeverkningar på naturen, bland annat hittas ständigt plastpartiklar i fåglars magar och mikroplaster hittas även i exempelvis fisk.
Den svenska miljöbalkens hänsynsregler ska förhindra att stora mängder pellets läcker ut, särskilt i områden som det kring Orust och Tjörn där det finns flera naturskyddsområden

Borealis är en av de industrier som är aktiva i området och de tillverkar plastpellets. Företagets chef för miljö, hälsa och säkerhet, Marcus Kierkegaard, har varit vid Stenungsåns utlopp och sett plasten där. Han anser att det är en prioriterad fråga, särskilt eftersom företaget har en nollvision på utsläpp och menar att de senaste åren har företaget gjort stora investeringar.
Ett exempel på det är att företaget strax efter att studien genomfördes installerade finmaskiga nät som förhindrar att plastpellets förs ut med dagvattnet.
 

Medalj till Christoph Rassy - grundaren till Hallberg-Rassy
Christoph Rassy har tilldelats Tore Herlin-medaljen för sina insatser inom båtbyggeri. Priset delades ut av Svenska Kryssarklubben SXK i februari 2018. Christoph Rassy är idag 83 år och sedan många år tillbaka pensionerad. Hallberg-Rassy i Ellös och Orust är fortsatt familjeägt och familjedrivet. Enligt båtjournalisten Curt Gelin drivs Hallberg-Rassy ”av seglare med hjärta och hjärna”.

55-åringen Stenungsbaden bjuder lokala 50-åringar på 1500 födelsedagsluncher
Hotellet, glädjespridaren och 55-åringen - Stenungsbaden Yacht Club bjuder alla som fyller 50 år i Stenungsund, Tjörn och Orust på födelsedagslunch med en vän. Kampanjen är ett led i hotellets nya strategi att “bjuda tillbaka” till de boende i närområdet.

— Tittar vi på våra närmaste kunder så är det helt klart så att det rör sig om män och kvinnor i åldrarna 35-50 år som bor i närområdet. Många har varit här sedan Stenungsbaden öppnade, och de har varit här både för vårt nöje, för att fira stora och små händelser, och ibland bara för att äta en lunch. Därför ville vi hitta ett sätt att bjuda tillbaka till dem, berättar Patric E. Österström, vd på Stenungsbaden.

Hotellets marknadsavdelning har identifierat att det är drygt 750 personer i det lokala området kring Stenungsund, Tjörn och Orust som faktiskt fyller 50 år under 2018. Hotellet kommer att skicka en personlig inbjudan till alla dessa att besöka hotellets populära restaurang, Captain’s Table. Där bjuder vi på varsin härlig lunch. Det blir totalt runt 1500 luncher.

— Vi vet inte ännu hur många det blir som tackar ja, men vi blir bara glada om så många 50-åringar som möjligt gör det. Det är klart att vi som företag ofta har funderat på hur vi ska locka nya kunder från andra platser, men ibland kan det vara lätt att glömma bort dem som redan finns precis runt knuten.

Och det vill vi aldrig göra, fortsätter Patric E. Österström.
Stenungsbaden har en lång historia om att vara just en lokal destination, ett spahotell som lockar många besökare från just närområdet.
— Det finns inga gratisluncher, heter det ju. Men det här tycker jag är ett fint initiativ! Jag bor i Stenungsund och har fyllt 50 år. Och både jag och min man har bott över på Stenungsbaden flera gånger genom åren och där har vi alltid haft det väldigt trevligt, säger Anna Pettersson som fyllde 50 år i januari.

Narkotikabrott i Stenungsund
På Göteborgsvägen kontrolleras en kille i 18-årsåldern som har misstänkt narkotika på sig av polisen klockan 14:57 på tisdagen vid HPL Stenungsunds station, Göteborgvägen..
Han visar även tecken på att vara påverkad av narkotika. Han tas med för provtagning och rapporteras för innehav samt eget bruk av narkotika.

Misstänkt påkörningsförsök i Stora Höga
En person kontaktar polisen klockan 20:20 på måndagskvällen och uppger att en person försökt köra på anmälaren på Slingan i Stora Höga. Upprinnelsen skall vara en dispyt mellan några personer. Ingen skadad
Polispatrull tar upp en anmälan om misstänkt försök till kroppsskada/ misshandel. Ingen gripen

Polisens riktade insats i Stenungsund - Fem unga misstänkta för narkotikabrott
Fem unga personer misstänks för att ha varit påverkade av narkotika, efter att polisen gjort en riktad insatts i helgen  mot ungdomar som använder narkotika.
Polisens insatts följer det medborgarlöftet om fortsatt arbete mot ungdomar som är i rikszonen i STO-regionen.
Tre personer födda på 00-talet misstänktes vara påverkade av narkotika och en av dem hade också kniv och misstänkt marijuana och tabletter på sig under fredagskvällen.
På söndagens kontrollerades ett flertal ungdomar i Stenungsunds centrum. Två pojkar testades positivt för narkotika, en för amfetamin och en för THC som är det aktiva ämnet i cannabis.

Vandringslederna på Tjörn rustas upp
Nu ska flera vandringsleder på Tjörn bli tillgängligare, få bättre information och enhetlig skyltning.

Med hjälp av pengar från Naturvårdsverket och ideellt arbete i en rad föreningar håller vandringslederna på att rustas upp.
Det är inte bara Tjörns kommun som förvaltar vandringsleder på Tjörn.
Vissa drivs av föreningar, andra av Västkuststiftelsen, några ligger i naturreservat som sköts av Länsstyrelsen. För dig som Tjörnbo och vandrare spelar det förmodligen ingen roll vem som sköter underhållet av leden.
Därför har Tjörns kommun i ett samarbete med föreningar och andra förvaltare, sökt och fått pengar genom den lokala naturvårdssatsningen (LONA) hos Naturvårdsverket.
Dyröns samhällsförening har redan fått 25 000 kronor till material till den nya blå leden.

På Sundsbyleden har mycket arbete också redan gjorts av kommunen i samarbete med Västkuststiftelsen, Sundsby vänförening och Myggenäs Fritidsklubb. Andra föreningar som är med i projektet är Häröns intresseförening (vandringsleden på Härön), Friluftsfrämjandet (vandringsleden runt Bö Tjärn), Säbygårdens vänner och Tjörns hembygdsförening (vandringsleden vid Säby).

Bidraget från Naturvårdsverket
Den lokala naturvårdssatsningen (LONA) ska stimulera kommunernas och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Projektet på Tjörn heter Helhetsgrepp gällande uppskyltning, information och tillgänglighet på vandringsleder.
Tjörns kommun och föreningarna har fått 500 000 i bidrag. Lika mycket ska kommunen, Västkuststiftelsen och föreningarna bidra med själva i form av investeringar och ideellt arbete. Arbetet ska göras under fyra år, från 2017 till 2020.

Misstänkt rattfylleri blev olovlig körning i Stenungsund
Polispatrull stoppar en personbil för kontroll på Doterödsvägen klockan 09:20 på lördagen.
Föraren, en man i 40-årsåldern blåser positivt i sållningsinstrument och tas med för provtagning misstänkt för rattfylleri.
Uppdatering kl 10.48: Föraren är efter provtagning inte längre misstänkt för rattfylleri, dock rapporteras han för olovlig körning.

24-åring i Stenungsund fick fängelse i två år och sex månader för knarkförsäljning
I sin lägenhet i Stenungsund förvarade en 24-årig man minst 750 gram amfetamin och runt 1,5 gram kokain. 
Det var i slutet av förra året som polisen slog till mot 24-åringens lägenhet i Stenungsund.
24-åringen har suttit frihetsberövad sedan den 5 december och på fredagen föll domen i Uddevalla tingsrätt. Mannen dömdes till fängelse i två år och sex månader för grovt narkotikabrott. .
Rätten slår fast att det är bevisat att 24-åringen innehaft amfetaminet i syfte att sälja den och fäller honom för grovt narkotikabrott.
Två män vittnade under rättegången i Uddevalla. En av männen uppgav att han förmedlat köpare till 24-åringen. Den andra mannen kunde styrka att han sett 24-åringen sälja narkotika. Båda vittnena anses trovärdiga av Uddevalla tingsrätt.
 

Unga pojkar misstänkta för narkotikabrott och brott mot knivlagen i Stenungsund
Klockan 19:27 på fredagskvällen stoppar en polispatrull två pojkar i 16 och 16-årsåldern för kontroll på Västanvindsgatan i centrala Stenungsund. Pojkarna visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkade och polispatrullen gör en kroppsbesiktning. Man finner narkotika för eget bruk och knivar på bägge pojkarna.
De tas med för provtagning och föräldrarna kontaktas. Bägge är nu misstänkta för narkotikabrott och brott mot knivlagen

Lazerkontroll i Stora Höga gav 5 böter och ett indraget körkort i Stora Höga
På fredagsförmiddagen mellan klockan 10:03-11:45 hade polisenen trafikkontroll gällande hastigheten på Skårsvägen och mätte hastigheten på lv 574 i Stora Höga - Stenungsunds kommun. Fem fordon fick ordningsbot för att ha kört för fort. En bilist fick sitt körkort omhändertaget på grund av den höga hastigheten.
 

Villa brann ned på Orust
En villa i Myckleby öster om Henån på norra Orust började brinna natten till fredag. Branden började i ett intilliggande garage men spred sig till bostadshuset som inte gick att rädda från lågorna. 
Larmet om branden kom strax efter klockan 01.
Personerna som bor i huset hann dock ta sig ut ur villan och ingen ska ha skadats i branden.

Huset bedömdes vara bortom räddning och brandkåren lät det brinna ner helt och hållet.
Vad som orsakade branden är ännu så länge oklart. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand för att senare under dagen kunna genomföra en teknisk undersökning.

Strax efter femtiden på morgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen och arbetade med eftersläckning fram till kolockan 10 på fredagen.

Bilist voltade på Tjörn
På Storgatan i Skärhamn har en bil voltat enligt SOS klockan 20:31 på torsdagskvällen. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till olycksplatsen som har inträffat i höjd med Utäng vid ett vägarbete. Bilen har voltat och blockerar vägbanan. Det rapporteras inga personskador från olyckan. Vägen avstängd i avvaktan på bärgning av bilen.

Singelolycka på Orust
Klockan 12:20 kontaktas SOS angående en singelolycka på Lv 160 i Varekil på Orust. En förare har kört av vägen och hamnat i diket.. Föraren skall ha taget sig ur sin bil själv utan skador.
Ambulans och räddningstjänst kör ändå fram till olycksplatsen för att kontrollera mannen.
Polis anländer och man utfärdar en ordningsbot för att mannen inte kört med vinterdäck.
Ägaren ombesörjer själv bärgning.

Kvinna stoppade inte vid poliskontroll på Orust
En polispatrull försökte stoppa en bilförare för kontroll klockan 09:16 på torsdagen. Föraren vägrar först att stanna på polismans tecken på lv 766 i Myckleby och kort därefter kör hon av vägen. Inga personskador. 
Kontroll av den kvinnliga föraren pågår.
Uppdatering kl 10.00. Föraren misstänks för drograttfylleri och olovlig körning.

Man döms till fängelse efter att ha kört av vägen kraftigt berusad i Stenungsund
Händelsen utspelade sig förra våren i Stenungsunds kommun, och vittnen berättade hur den manliga bilisten i 40-årsåldern körde fort och farligt, samt kört över på fel sida vägbanan så att en annan bilist fick väja.
Färden slutade en stund senare i Ucklum där mannen körde av vägen och in i ett träd.
Provtagning som gjordes visade att mannen hade hela 2,09 promille under färden och åtalades för grov rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.
Mannen har i förhör erkänt brotten även om han inte minns färden och att han att han mådde psykiskt dåligt och hade druckit en hel del innan han satte sig bilen och körde iväg.. Uppger att han är djupt ångerfull.
Mannen är enligt tingsrätten ostraffad, men han döms därför till fängelse i tre månader.

Misstänkt rattfylleri Stenungsund
Klockan 09:55 på onsdagen stoppar en polispatrull en bilist på lv 160 och södra Stenungsön i Stenungsund.
Föraren en kvinna i 50-årsåldern blåser positivt polisens sållningsinstrumet och fick följa med för provtagning.
Polispatrullen upprättar en anmälan om misstänkt rattonykterhet.
 

Stal båtmotorer och föremål på Orust – döms till villkorlig dom och utvisas
Två män  stal båtmotorer och andra föremål till ett värde av närmare en halv miljon kronor i höstas på Husvagns och båtklubben Rane på Orust.
Nu döms de av Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och utvisning.

Tjuvarna kom bland annat över sex båtmotorer, två cyklar och trädgårdsmaskiner till ett värde av närmare en halv miljon kronor. Polisen kunde med  hjälp av dna från brottsplatsen knyta två män till brottet. Männen är i 30- och och 35-årsåldern. Båda döms till villkorlig dom och utvisning ur landet i fem år.
Anledningen till utvisningen är att rätten bedömt det som sannolikt att männen kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet i Sverige.

Båtmotorstölderna ökar -  på Tjörn har den ökat med över 200 procent
Har du koll på vinterhoten mot din båt? En fjärdedel av alla båtskador sker på vintern och båtmotorstölder är lika vanliga på vintern som på sommaren. Och ny statistik som IF-försäkringsbolag taget fram visar att antalet stölder ökat, i vissa kommuner med över 200 procent. (Se din kommun längre ner på sidan)

Just nu pågår årets Båtmässa i Göteborg och många börjar göra planer för sommarens båtäventyr. Passa på att skänka en tanke på, och kanske gör en utflykt till, din snö- och istäckta båt under vintervilan. Många båtägare drabbas av stölder och skador på båten under vintern.

Under 2017 anmäldes 2 729 båtmotorstölder enligt Brå. Det är en ökning med sex procent jämfört med året innan.
Flest stölder sker i Norrtälje (172), Göteborg (148) och Värmdö (144). Det är också några av de kommuner där stölderna ökat mycket: 19, 18 respektive 25 procent.

- Ungefär hälften av alla båtmotorstölder sker på vintern. Utrustning och motor som sitter monterad när båten står på land är ett attraktivt byte för tjuvarna. Kolla även hur din försäkring täcker stöld och skadegörelse under vintertid, ersättningen skiljer sig beroende på vilken försäkring man ha.

Bohuslän har drabbats av en stor ökning av antalet båtmotorstölder.
I Tjörns kommun har de ökat med 207 procent mellan 2016 och 2017, och i Sotenäs med 137 procent.
Tjuvarna söker sig främst till uppställningsplatser med dålig bevakning.
Hamnar med en aktiv närvaro och bevakning utmärker sig med avsevärt färre stölder än genomsnittshamnen och ger sina båtplatsinnehavare ett mycket tryggare båtägande.

Men det allra bästa är att ta av motorn och förvara den på en verkstad, och samtidigt passa på att serva den.

Kommunerna med flest stulna båtmotorer 2017:
Kommun  -  Antal stölder - (förra årets uppgift inom parantes)Ökning/minskning
Norrtälje kommun  172 (145)  19 %
Göteborg kommun  148 (125)  18%
Värmdö kommun  144 (115)  25%
Österåker kommun  87 (79)  10%
Västra Göteborg stadsdel  85 (67)  27%
Stockholm kommun  83 (54)  54%
Nynäshamn kommun  53 (38)  39%
Haninge kommun  50 (79)  -37%
Kungälv kommun  47 (23) 104%
Sotenäs kommun  45 (19) 137%
Tjörn kommun  43 (14) 207%
Västervik kommun  42 (31) 35%

Ett tipsför att undvika skador på båten i vinter:
Besök båten ofta, speciellt om den ligger kvar i sjön under hösten. Löv och annat som yr runt sätter lätt igen en självläns. Påfallande många båtar sjunker vid sin brygga på hösten.
Om du har en stege vid båten ska du låsa fast den så att tjuven inte kan använda den och klättra upp i båten.
Töm båten på sådant som är värdefullt.
Lås in båtmotorn.
En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.
Ta loss impellen och förvarar den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.
Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.
För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be en marin firma förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.
Utombordare och annan utrustning ska vara inlåsta när båten står på vinterförvaring för att försäkringen ska gälla fullt ut.
Se till att det finns ventilation när du täcker båten. Det minskar risken för mögelskador. Tänk även på att hålla båten ren– en ren båt klarar sig bättre från mögelangrepp under vintern.
Det är viktigt att det finns en taknock med fall på presenningen så att snön kan glida av och inte bli liggande. Då kommer inte snö som smälter in i båten som smältvatten. En vindfylld presenning kan rycka undan en stötta och resultera i att båten välter. Båtförsäkringen täcker inte skador som orsakats av snö, is eller frost. Det är därför viktigt att båten är väl skyddad.

Kvinna döms till fängelse efter att kört drogpåverkad i STO-området och utan körkort
En kvinna i 50-årsåldern döms för att vi upprepade tillfällen kört bil i STO-området utan att ha körkort. Vid två tillfällen var hon också påverkad av narkotika. Inom två månader åkte kvinnan fast vid tre
                                            tillfällen.

Det första skedde på hösten förra året på Tjörn och kvinnan hade då både amfetamin och cannabispreparat i blodet. Två månad senare upprepade sig samma sak när kvinnan, som också saknar körkort stoppades i Stora höga.

Mellan de två gångerna stoppades hon också i Stenungsund. Den gången var kvinnan inte påverkad, men fortsatt utan körkort.
I förhör berättar kvinnan att hon vet om att hon inte får köra bil. Däremot menar hon att hon hade recept för de mediciner som gav positivt utslag när hon stoppades på Tjörn.

Vid det andra tillfället kan hon inte förklara varför hon testades positivt men menar att hon inte var påverkad.
Eftersom kvinnan inte velat ge polisen möjlighet att utreda vilka mediciner hon fått på recept så anser tingsrätten att det inte är troligt att det handlar om läkemedel som hon fått utskrivna. Tingsrätten fäller henne för samtliga sju åtalspunkter.

Kvinnan var vid brottstillfällena villkorligt frigiven för grov olovlig körning och därför anser rätten att det är uteslutet med något annat än fängelsestraff. Det bestämdes till två månader.

Kommunalråd, oppositionsråd, kommunchefer, näringslivsstrateger och representanter från näringslivet i Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommuner, firar den viktiga delsegern för Nordvästsvenska Initiativet.
Kommunalråd, oppositionsråd, kommunchefer, näringslivsstrateger och representanter från näringslivet i Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommuner, firar den viktiga delsegern för Nordvästsvenska Initiativet.

Delseger för STO- regionens Nordvästsvenska initiativet 
Efter flera års gemensam kamp kan nu företagare och boende i Stenungsund, Tjörn och Orust glädjas åt en viktig delseger för en välfungerande infrastruktur.
Väg 160 finns med som en av de fyra högst prioriterade bristerna i hela Västra Götaland. Beslutet om en ny regional infrastrukturplan togs i regionfullmäktige 30 januari.

Redan 2015 startades ett samarbete med namnet Nordvästsvenska Initiativet mellan näringsliv och kommunerna Orust, Tjörn och Stenungsund. Det sätter fokus på infrastrukturfrågor för fortsatt utveckling av STO-regionen.

−  Efter att i flera år arbetat med infrastrukturfrågorna i våra tre kommuner, insåg vi att vi behövde ett nytt grepp för att nå resultat. Tillsammans med näringslivet identifierade vi tre viktiga åtgärder för att skapa en attraktiv STO-region, säger Martin Johansen kommunalråd på Tjörn.
 
−  Att vi har kunnat arbeta över både kommun- och blockgränser tillsammans med näringslivet mot tydliga mål har visat sig framgångsrikt, intygar kommunalråden Kerstin Gadde från Orust och Bo Pettersson från Stenungsund.

Nordvästsvenska Initiativets tre huvudområden
·         En förbättring av hela väg 160, genom Stenungsund, förbi Tjörns infart och vidare till Orust.
·         Fortsatt utbyggnad av Södra Bohusbanan till dubbelspår.
·         En bro mellan Orust och fastlandet.

Välfungerande infrastruktur nödvändig för näringsliv och pendlare
−  Nordvästsvenska Initiativet är oerhört viktig för näringslivet i STO-regionen. Tillgänglighet och ledtider är idag en mycket viktig fråga för att vara konkurrenskraftiga, inte minst för Wallhamn AB. För att vi skall kunna fortsätta växa krävs pålitlig infrastruktur för godset till och från vår anläggning. Men minst lika viktigt är det för våra anställda. I dag konkurrerar vi även om kompetensen och då är köer och långa restider inget positivt om vi vill skapa nya arbetstillfällen, säger Torbjörn Wedebrand VD på Wallhamn AB och en av initiativtagarna.

Beslutet innehåller fler positiva nyheter för vår region
Beslutet innebär att sträckan E6 – Skåpesund utreds i en så kallad åtgärdsvalsstudie under 2018. Vägsträckan bedöms som en av länets fyra högst prioriterade brister och bland annat kommer man att behandla trafiklösningar för tunneln och vävningskorsningen i Stenungsund.

Förutom att studera lösningar på befintliga vägsträckor kommer åtgärdsvalsstudien även att belysa behovet av att bygga en ny bro mellan Orust och E6. En ny broförbindelse kommer i så fall att finansieras av färjeanslaget, det vill säga Trafikverkets driftsmedel för att köra färjan.
Beslutet i regionfullmäktige innefattar också bygget av sträckan Säckebäck och Varekil där man redan börjat projektera. 2020 beräknas byggnationen stå klar. Likaså finns en satsning på ett nytt resecentrum i Stenungsund med i planen.

Arbetet med Nordvästsvenska Initiativets två kvarstående åtgärder fortsätter. Just nu pågår en samhällsekonomisk analys av en ny broförbindelse. Denna beräknas vara klar i vår och kommer då att presenteras för politiker och näringsliv.
Du kan läsa mer om kommunernas arbete för en utvecklad infrastruktur på respektive kommuners hemsidor. Sök på Nordvästsvenska Initiativet.

Den nya Regionala transportinfrastrukturplanen gäller mellan 2018-2029.
Länk till Västra Götalandsregionens Regionala plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland 2018-2029.
 

3 nya "Samlare" på plats på Tjörn
I dem kan du lämna farligt avfall: Lampor, småelektronik (mobiler, laddare, eltandborstar med mera) och småbatterier.
Samlare finns för närvarande uppställda på tre platser:
Höviksnäs, ICA Nära - Skärhamn, kommunhuset
Klädesholmen, Handlarn

Annat farligt avfall – som till exempel färg, kemikalier, bilbatterier och större elektronik – lämnar du som vanligt på Tjörns återvinningscentral uppe på Heås.
Tanken med Samlaren är att det ska bli lättare att göra rätt. Det finns fortfarande de som slänger farligt avfall bland de vanliga soporna. Där kan de göra skada även i små mängder.

SM i Sveriges största kölbåtsklass till Stenungsund
Under många år har klubben haft en liten men framgångsrik fleet med flertalet SM medaljer på meritlistan. Med SM på hemmavatten hoppas man kunna utöka intresse för klassen i Stenungsund som överbrygger jolle och kölbåt, i 606 kan alla vara med.

Poängkappsegling på SM-vatten Klassen 606 är en av de få kölbåtar som hållit uppe deltagarantalet på SM på grund av den fantastiskt roliga kappsegling båten erbjuder till en rimlig kostnad.
Klassen är starkast på ostkusten men har tidigare seglats mycket aktivt på västkusten. Så det finns sä- kert många båtar gömda båthus och lador, så damma av din 606 för SM i Stenungsund.

Säsongen börjar redan 12-13 maj i Stenungsund med första Rikscupen. Det är ett utmärkt tillfälle att testa SM förhållandena och komma igång. I Stenungsund blir det dessutom poängsegling med övriga kölbåtar på onsdagarna, Man hoppas kunna bli fem till tio 606:or. Programmet för SM den 10-12 augusti kommer att presenteras på 606 förbundets sida och på StSS webbplats.

Efterlyst man greps på Stenungstorg
En polispatrull på Stenungstorg och ser ett fordon som man vill kontrollera på måndagskvällen vid 21:53.
När polispatrullen närmar sig fordonet springer en man ifrån fordonet och ett efterförföljande startar. Mannen som är född 1975 hinner polispatrullen ikapp. Det visar sig att mannen är efterlyst.
Mannen har förts till häktet i Uddevalla enligt polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Narkotikabrott vid Fregatten i Stenungsund
Klockan 16:50 på måndagseftermiddagen ser en polispatrull en person som verkar narkotikapåverkad utanför Fregatten i Stenungsund. Personen som är född 2001 tas med för kroppsbesiktning och provtagning. Personens föräldrar kontaktas av polisen. En anmälan om ringa narkotikabrott och för eget bruk upprättas.
 

Kvinna beskjuten i Stenungsund
En kvinna kontaktar polisen klockan 15:12 på måndagseftermiddagen från Koppersvägen i Stenungsund och berättar att hon blivigt beskuten med ett paintballgevär med färgkulor. Hon har träffats av åtminstånne ett skaott.
När polis anländer kan kvinnan peka ut från vilken fastighet skottet kom från men inte vilken balkon skottet kom från. Ingen gripen
En anmälan om misshandel upprättas
 

Orust - man hade hel vapenarsenal med sig
En anmälare ringer  på lördagsmorgonen in om en påverkad och otrevlig man i Henån.
Patrull som kommer till platsen anträffar en man i området och kontrollerar denne.
Mannen är påverkad av narkotika samt har misstänkt narkotika med sig.
Därtill har mannen också en yxa, en expanderbar batong, en grön laserpekare, 5 knivar samt en pistol med sig.
Mannen medtas till Uddevalla polisstation där han får lämna urinprov och förhör hålls.
Knivarna, batongen och yxan beslagtas liksom pistolen och den gröna laserpekaren.
Pistolen och den gröna laserpekaren skickas till teknisk undersökning för att fastställa om de är riktiga och därmed licenspliktiga.

Narkotikabrott på Orust
Klockan 08:45 på söndagen stoppar en polispatrull en man på Södra Strandvägen i Henån
Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning efter kroppsbesiktning. Polispatrullen skriver en rapport om misstänkt narkotikabrott

Misshandel i Stenungsund
Klockan 02:16 kontaktas polisen om en misshandel vid Harrys vid Stenungstorg i centrala Stenungsund. En man i 20-årsåldern har blivit misshandlad och blöder från ögonbrynet.
När polisparull anländer har gärningsmannen försvunnet från platsen. När Polispatrullen skall hålla förhör med den misshandlade mannen vill han inte medberka. Polispatrullen skriver ändå en rapport om misshandel.

Trafikbrott A-traktor Stora Höga - Stenungsund
Klockan 00:34 stoppar en polispatrull en A-traktor vid Circle K i centrala Stora Höga för kontroll och flygande besiktning.
Polispatrullen förelägger föraren att göra en ny registreringsbesiktning då man misstänker att fordonet är ombyggt och går för fort.
En anmälan om trafikbrott upprättas på platsen och en ordningsbot utfärdas.

Misstänkt drograttfylleri i Stenungsund
Klockan 17:13 stoppar en polispatrull en bilist för kontroll på Alvhemsvägen i Stenungsund. Mannen som är i 25-årsåldern visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning.
En anmälan om misstänkt drograttfylleri är upprättad
 

Arbetsplatsolycka på Tjörn
Klockan 16:56 får SOS och polis in ett larm från Vallhamn på Tjörn angående en arbetsplatsplycka på Sveab, Mannen skall ha fått benet under sig och är troligen brutet. Mannen som är född 1964 körs till Kungälvs sjukhus för vård. Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Singelolycka på Orust - en person till sjukhus
En personbil körde av vägen på lv 770 mellan Vräland och Svanesund på Orust klockan 04:45 på lördagsmorgonen.
Föraren en man född 1981 är förd med ambulans till NÄL för vård och kontroll 
Enligt polisen skall det vara mycket halt på platsen och man uppmanar till att ta det försiktigt.

Gunilla Bergström med Alfons Åberg på Nordiska Akvarellmuseet
Gunilla Bergström är en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna. En dag ska jag banne mej rita själen! Denna djärva tanke var början till ett 40-tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat. Det är dock Alfons Åberg som utan jämförelse har blivit den mest kända av Gunilla Bergströms figurer.

Med vårens utställning på Nordiska Akvarellmuseet går vi tillbaka till ursprunget bakom böckerna genom att visa förlagorna med avtryck av konstnärens unika handarbete. Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon byggde upp sina bilder med hjälp av inklippta tygbitar, tapetprov, bandstumpar m.m.
Collagen kombinerades i sin tur med tecknade bildpartier. Alla figurer fick distinkta, svarta konturer som omslöt deras kroppar och skapade volymer.

Utställningen handlar både om form och innehåll i Gunilla Bergströms skapande. Med en säregen färgpalett, exakt linjeföring och skicklig komposition formar hon trovärdiga miljöer, där hennes gestalter befinner sig mitt i en vardag som vi lätt känner igen.
Frågorna som ställs är existentiella och gäller alla åldrar. Utanförskap. Rädslor. Utsatthet. Kamratskapets olika sidor. Familjelivets oväntade komplikationer. Lyckans universella principer. Det inre och det yttre. Det stora i det lilla. Det är grunderna i Gunilla Bergströms bilder. Böckerna om Alfons Åberg har översatts till ett trettiotal språk och utgör merparten av Gunilla Bergströms produktion. Parallellt med bilder från dessa böcker visas utvalda verk ur konstnärskapet, såsom berättelsen om Bill och Bolla.

Ett av de viktigaste spåren i Nordiska Akvarellmuseets verksamhet är bevakningen av bilderboksskapande i Norden. Att presentera en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer är både en ära och en självklar uppgift. 2017 var dessutom ett dubbelt jubileumsår – Alfons Åberg fyllde 45 år och Gunilla Bergström firade 75 år. Utställningen pågår 11 februari till 15 april 2018 på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.
Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg. Hon växte upp i ett konstnärshem och 1966 tog hon journalistexamen. Hon var anställd bl.a. på Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1975 övergick hon till egen verksamhet som författare och illustratör på heltid. Bergström debuterade med boken Mias pappa flyttar (1971). Hennes bilderböcker om Alfons Åberg – en förskolepojke som lever tillsammans med sin ensamstående pappa – blev svensk och internationell framgång. Gunilla Bergström har även dramatiserat många av sina berättelser för teater och skrivit en rad barnvisor tillsammans med bl.a. Georg Riedel. Hon har också arbetat med scenografi och dockteater.

Narkotikabrott på Orust
Klockan 21:11 på fredagskvällen ser en polispatrull en bilist som drar till sig deras uppmärksamhet på länsväg 178 vid Morlanda.
Föraren stoppas stoppas för kontroll.
En av passagerarna, en kvinna i 50-årsåldern, misstänks vara narkotikapåverkad och får följa med för provtagning. Hon rapporteras för eget bruk av narkotika.

Två åtalas för våldtäktsförsök i Stenungsund samt utpressning, narkotikabrott och övergrepp i rättssak - Bägge riskerar utvisning
En man i 30-årsåldern åtalas vid Uddevalla tingsrätt för försök till grov våldtäkt. Händelsen inträffade i början av juni 2016  i gångtunneln mellan Nösnäs badplats och Akzo Nobel i Stenungsund efter att ha försökt våldta en tjej.
Mannen har gett sig på en kvinna och försökt tvinga sig till ett samlag. Han har lyft upp och burit iväg med henne, försökt slita av henne kläderna, sedan dragit ner henne på marken och lagt sig på henne.

Mannens våldtäkt avbröts därför att personer i närheten såg vad som hände och skrämde i väg honom. Hänsynslösheten och råheten gör att åklagaren betecknar gärningen som grov.
Mannen åtalas också för att, tillsammans med en annan man i 20-årsåldern, rånat en man genom att hålla ut honom från en bro och hotat släppa honom, allt för att få tag på hans mobiltelefon.

Den andra mannen åtalas dessutom försök till utpressning, narkotikabrott och övergrepp i rättssak i Stenungsund.
Båda männen förnekar brott. Åklagaren kräver att bägge männen ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff..

Bråk på socialtjänsten i Stenungsund
Kl 12:17 på fredagen kallade socialtjänstens personal på Strandvägen i Stenungsund efter polishjälp. När polis kom till platsen skal en man, kvinna och ett barn ställt till bråk och verbala påhopp på personal på platsen.
                                           Polis avvisas familjen från platsen. Ingen anmälan är upprättad

Man på Orust dömd till fängelse för att ha kört drogpåverkad mm
En man i 40-årsålden och hemmahörande på Orust har dömts av Uddevalla tingsrätt till fängelse i en månad för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och olovlig körning.
Det var 2016 i februari  som mannenvar på väg hem till sin bostad efter att ha varit i Göteborg.
En polispatrull stoppade mannen på Orust då han framförde fordonet på ett vingligt sätt.
Bland annat ska han ha kört på fel sida vägen.
Vid provtagning visade det sig att mannen hade kört drogpåverkad.
Mannen är straffad sedan tidigare och även ha kört bil i augusti samma år
 

Man på Orust åtalas för misshandel vid knivbråk
Det var i september som de båda männen, som känner varandra blev osams på Orust.
Båda var vid tillfället påverkade av narkotikaklassade tabletter när bråket började när den åtalade mannen lånade ut sin mobiltelefon och telefonen gick sönder.
Den åtalade mannen har erkänt att han hade ett järnrör som han slog målsägaren i huvudet med. Senare på kvällen ringde målsägaren och ville träffa mannen vid kommunhuset på Orust.

Den åtalade mannen som är i 40-årsåldern, har sagt i polisförhör att den andre mannen stack honom i axeln med något okänt föremål.
Det åtalade mannen skall då ha hämt då en kniv och högg den andre mannen, i vad han menar var en nödvärnssituation.
Målsägaren förnekar dock att han ska ha stuckit den åtalade mannen först.
Målsägaren
Dagen efter sökte målsägande vård och blev inlagd på sjukhus med en punkterad lunga men också skador på sitt huvud.
Mannen o 40-årsåldern står nu åtalad för misshandel.

Tjörn kan få två storskolor - Nytt skolförslag på remiss  
Den 1 februari beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att sända ett nytt skolförslag på remiss. Förslaget innebär att Tjörn ska ha två skolor för årskurserna 4-9, det vill säga både mellanstadiet och högstadiet.

Det blir i Häggvall och Bleket och innebär både nybyggnation och renovering av de befintliga skolorna där. Övriga skolor blir F-3 skolor. Det innebär att barnökningen i förskolan ryms i befintliga lokaler och i de lokaler som blir över i F-3-skolorna.

Förslaget har presenterats i en ny utredning. På grund av ökad inflyttning, förändringar i skolan och de luktproblem som två av kommunens skolor drabbats av hösten 2017 gjordes en utredning om hela skolstrukturen på Tjörn.
Nuvarande två högstadieskolor föreslås få omfattande tillbyggnader och rustas upp för att även rymma årskurs 4-6, mellanstadiet. Det frigör plats i övriga skolor och förskolor som då kan ta emot ökningen av barn i lägre åldrar.

Den första viktiga etappen blir att rusta upp och bygga ut Bleketskolan på södra Tjörn och Häggvallskolan på norra delen av ön. Delområdenas behov av förskolor kan tillgodoses genom anpassningar i befintliga skolor när mellanstadiet lämnar plats. I Myggenässkolan och Fridas hage behöver skolorna byggas till med fler förskoleavdelningar när nuvarande moduler tas bort. Under tiden som Bleket- och Häggvallskolorna byggs följs befolkningsprognosen noga för att slutligen kunna avgöra behovet av förskoleplatser i F-3 skolorna.'

F-3 skolorna blir mer flexibla och kan anpassas efter antalet barn i elevgrupperna. Det gör också verksamheten mindre konjunkturkänslig.
Bleketskolan får ett mellan- och högstadium som rymmer fyra parallella klasser.
Häggvallsskolan får ett mellan- och högstadium som rymmer fem parallella klasser.
Vad sker just nu i de skolor som drabbats av luktproblem?

Rönnängs skola
Just nu går elever från Rönnängs skola i Långekärr och på Klädesholmen på grund av luktproblem. Arbetet går bra och eleverna kommer att kunna komma tillbaka till renoverad skola efter sommarlovet. Skolan har inte bara blivit av med luktproblem utan också fått nya fönster, renoverade klassrum med flera andra förbättringar. Fritidshemmen flyttar tillbaka redan till sommarlovet.
Nästa steg i Bleketskolan
Bleketskolan har drabbats av samma problem och delar av skolan måste ersättas med moduler under nybyggnation och renovering. Om årskurs 6 är kvar i Skärhamn och Rönnäng behövs drygt nio klassrum ersättas med moduler. Lokalerna i byggnad A och B samt matsal, verkstad och idrottshall används som vanligt.

Den nya utredningen föreslår följande förslag till placering av moduler i Bleket:
En tvåvåningsmodul med fyra klassrum placeras där cykel- och mopedgaraget finns idag.
En tvåvåningsmodul med fyra klassrum placeras i södra ändan av fotbollsplanen längs gångvägen. Endast en liten del av nuvarande fotbollsplan används.
En mindre modul med uppehållsrum och elevcafé placeras framför byggnad A.
En sista modul placeras vid verkstadsbyggnaden som finns på skolans östra sida. Modulen ska rymma två salar för NO.
Med dessa placeringar kan en nybyggnation och upprustning påbörjas samtidigt.'

Årskurs 6 i Rönnäng och Skärhamn
För att minska antalet moduler i Bleket stannar årskurs 6 kvar i sina mellanstadieskolor, Skärhamn och Rönnäng. I Rönnäng sätts en modul med två klassrum upp för att klara lokalbehovet. I Skärhamn ryms eleverna i befintliga lokaler.

Hyllning till Kungsviken på Orust den 5 februari på Båtmässan
Idag den 1 februari 2018 är det exakt 100 år sedan Evert Taube gjorde sin scendebut på Smögen.
Det uppmärksammas med en jubileumsföreställning på Smögengården i kväll kl 19.00 med David Anthin, litteraturvetare och som 2007 disputerade med doktorsavhandlingen Evert Taubes scener och Martin Bagge, trubadur och Taubetolkare. .

Måndag den 5 februari med start kl 15 får Båtmässans besökare följa med på en resa genom Kungsvikens båtbyggarhistoria. Kungsviken är en liten ort på norra Orust, belägen i ett område som forskare tror varit bebodd redan på stenåldern.
På orten fanns gott om ek och fur, material som lämpade sig väl för båtbyggeri. Därför är det kanske inte så konstigt att båtbyggeri blev ortens kännemärke och på 1800-talet gick ortens invånare över från jordbruk till båtbyggeri.
Många av dagens båtmärken som förknippas med Orust har sina rötter i Kungsviken, bl a Hallberg-Rassy och Najad. I dag finns också Malö, CR och Regina Yachts etablerade i Kungsviken.

De tre första exemplaren av den mytomspunna Draken byggdes också i Kungsviken. 1928 initierade GKSS en tävling för att ta fram en ny segelbåt. Det hade kommit upp önskemål om en billigare segelsport, då antalet mindre båttyper var få. På Båtmässan berättar representanter från Svensk Drakklubb om tillkomsten av denna mytomspunna segelbåtstyp som ansågs vara ”relativt snabb, lagom stor och sjöduglig häckbåt med ett för seglaren tilltalande yttre”.

Programmet om Kungsviken arrangeras av Västkustens Träbåtsförening, Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv och Båtmässan. Värd för eftermiddagen är Pierre Dunbar, ordförande i Veteranbåtsföreningen.

Båtmässan är Västsveriges största mötesplats för alla som älskar vattenliv. Här träffas branschens experter. På plats finns ca 300 utställare som ger dig hjälp med ditt nästa båtköp, tips om underhåll och service samt visar mängder av prylar som gör ditt båtliv bättre.

BÅTMÄSSAN DEN 3-11 FEBRUARI PÅ SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG

Kulturlotsen på Tjörn guidar unga till en meningsfull fritid
Johan Aksell är kulturlots på Tjörn. Han ska hjälpa unga att hitta rätt bland alla kulturaktiviteter som erbjuds i kommunen.
Hundratals barn och unga tar del av Kulturskolans och Kultur- och fritidscentras många möjligheter. Men alla tar sig inte dit – och det är där kulturlotsen kommer in, en tjänst som funnits i knappt ett år.

Målet är att nå barn som av någon orsak inte deltar i någon aktivitet – trots att de kanske gärna vill. De kan ha fastnat i att sitta hemma och spela dataspel, har svårt att ta sig till kulturskolans aktiviteter eller är osäkra på vad de vill ägna sig åt.
– Att delta i aktiviteter kan skapa ett annat rum vid sidan av familj, skola och vänner där man får utforska sina intressen, sitt uttryck och sin identitet; upptäcka, utmanas och ges möjlighet att växa som människa, förklarar Johan Aksell.

Alla barn kan få hjälp av kulturlotsen, men en viktig uppgift är att försöka nå unga som hamnat i utanförskap och som skulle behöva en fritidssysselsättning.
– Ett barn i utanförskap kan leda till en jättekostnad för samhället i ekonomiska termer men ur en mänsklig synvinkel är priset mycket högre än så – det en sorg och en förlust som inte går att mäta, säger Johan Aksell.

Det behöver inte vara barnet självt som kontaktar kulturlotsen, det kan vem som helst göra; lärare, elevvårdspersonal eller någon annan i barnets närhet, kanske en farfar eller en storasyster.

Bidrag från Kulturrådet
Projektet med en kulturlots är möjligt tack vare bidrag från statliga
Kulturrådet som beviljat Tjörns kommun 250 000 kronor för 2016 och
375 000 kronor för 2017.
Efter en statlig utredning 2016 om hur staten kan bidra till att göra den
kommunala musik- och kulturskolan mer tillgänglig och jämlik har
Kulturrådet vid fördelning av bidrag prioriterat insatser som ger
möjlighet för fler barn och unga att ta del av musik- och kulturskolans
verksamhet.

Olaga hot mot busschaufför i Stenungsund
Klockan 14:11 på onsdagen larmas polis av en busschaufför på Stenungsundsexpressen. Bussen har stannat  vid Stenunge Allé och vårdcentralen. En man i 40-årsåldern skall ha hotat busschauffören. När polis kommer på plats finns mannen kvar. Mannen är berusad och förhörs på platsen. Mannen avvisas från både buss och platsen. Polispatrullen skriver en anmälan om hot mot tjänsteman

Man anmäld för olaga hot och ofredande av A-traktorförare på Tjörn
Det var vid 17:24 på tisdagen som en medelålders man retade upp sig på en A-traktorförare vid en trafikinciden på lv 169 mot Skärhamn på Tjörn och skapat långa köer. Mannen och A-traktorföraren ringer polisen för att anmäla varandra.Mannen ska bland annat ha puttat till A-traktorföraren och är nu misstänkt för ofredande och olaga hot.

Grov olovlig körning i Stenungsund
Klockan 16:40 på tisdagen stoppar en polispatrull en bilist för och kontrollerade på lv 160, Norum i Stenungsund. Förare som är född 1971 saknar giltigt körkort. Det är inte första gången föraren stoppas för samma sak. Polispatrullen skriver en anmälan om grov olovlig körning.
 

Tillstånd klart för Stenungsunds hamn att säkra strandpromenad vid Stenungstorg​​​​​​​
Stenungsunds kommun har nu fått klartecken och tillstånd för att sponta kanten till båthamnen utanför Stenungstorg.
Spontningen består av stålspont. Spontningen behöver ske av stabilitetsskäl då massorna i dagsläget rinner ut i under befintlig betongkant och ut båthamnen.

Länsstyrelsen bedömmer att bestämmelserna om anmälningspliktiga (11 kap 9 a§ miljöbalken) är tillmpliga på planerad vattenverksamhet och att tillståndet inte behöver sökas hos merk- och miljödomstolen.

Detta är ett förberedande arbete för att kunna muddra hamnen.
Tillståndet från länsstyrelsen gäller en sträcka på 167,5 meter.
Djupet på spontningen skall sträcka sig 10 meter ner i sedimentet och skall injekteras i befintlig betongkonstruktion. Spontningen skall ske med hydralikmaskin som trycker ned spontningen för minsta miljöpåverkan. Sättet att sponta skall inte medföra slg och buller under arbetets gång.
Siltgardin skall användas för att minska grumling av vattnet i och omkring hamnen under arbetet.
Tillståndet för vattenverksamhet gällande spontningen blev klart 2018-01-16 och gäller fastigheten Stenung 3:57.
Arbetet får inte utföras under perioden 1 april - 31 september.

Två företag har lämnat in offerter på arbetet
Vilken av dessa företag som kan komma i fråga är ännu inte beslutat säger Hamnkapten Tomas Alexandersson.

Kommer spontningsarbetet igång snart?
- Beslutet om vi kan sätta igång så snart som möjligt ligger nu hos kommunen och Björn Alm-Ekenberg Teknisk chef på Samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun, men det är min förhoppning, så att vi kan redan nästa år komma igång med muddringsarbetena utanför och i båthamnen säger Alexandersson.

Nyheter4.com har även varit i kontak med Björn Alm-Ekenberg som säger.
- Vår förhoppning är att komma igång med spontningen till hösten 2018 och ståklart på våren 2019.

Kommer även muddringen att vara klar i hamnen 2019?
- Vi har ett behov av att muddra vissa delar av hamnen också, men där är inte finaniseringen klar ännu men vi försöker lösa detta också.
Björn Alm-Ekenberg menar att upphandlingen av spontningen inte är klar i dagsläget men att den skal vara klar fram till hösten med överenskommen entreprenör.

Planprogram för Stenungsunds centrum
På uppdrag av Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsutskott ska Samhällsbyggnad Plan ta fram ett förslag till planprogram för Stenungsunds centrum.
Syftet med programmet är att utgöra underlag för kommande detaljplaneläggning i området. Programförslaget innebär att Stenungsund ges förutsättningar att få ett centrum av stadskaraktär, där dagens parkeringsytor successivt kan bebyggas. Förslaget innebär ett centrum med gågator, grönska, varierad bebyggelse, nytt centralt beläget resecentrum, förbättrad och mer välutnyttjad kontakt med vattnet. Vidare föreslår programmet en bebyggelse med blandade funktioner såsom bostäder, verksamheter, kontor och handel för att skapa ett levande centrum.
Planprogramområdet är 23 hektar, varav 5,5 hektar vatten. Området innefattar en stor del av centrala Stenungsund och avgränsas i väster av vattnet och i öster av villaområdet vid Södra Vägen. I norr och söder avgränsas området av Strandvägen respektive Fregatten och gång- och cykelbron över järnvägen.
Programsamråd - Samrådstiden varar 2018-01-17 till och med 2018-02-18

Just nu pågår programsamråd för Stenungsunds centrum . Du har nu möjlighet till insyn och påverkan. Lämna dina eventuella synpunkter till Stenungsunds kommun, Samhällsbyggnad Plan, 444 82 Stenungsund eller via e-post till plan@stenungsund.se senast 18 februari 2018. Programsamrådshandlingarna kommer finnas tillgängliga hos Stenungsunds kommun, Samhällsbyggnad Plan, Strandvägen 15 samt på kommunens hemsida. www.stenungsund.se/planer.
Handlingarna finns också utställda i kommunhusets entré och på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

Samrådsmöte
Ett samrådsmöte i form av öppet hus kommer att hållas på Kulturhuset Fregatten onsdag 31 januari kl. 17 - 20.30. Presentation av programförslaget kommer hållas kl. 17.00 och kl. 19.00. Övrig tid finns tjänstepersoner och politiker tillgängliga för frågor och diskussioner.

Läs hela planprogrammet här >>>

Ett steg närmare för bostadsbyggande på CW Borgs väg i Stenungsund
Kommunen köper in marken som sedan säljs vidare till Riksbyggen som ska exploatera området. Hittills har kommunen satsat 12,5 miljoner för rivning och markinlösen och enligt förslaget till markanvisningsavtal som kommunstyrelsen godkände i förra veckan.

Den byggbara marken kan säljas till RIksbyggen för 59 miljoner kronor.
I området ska 60 kooperativa hyresrätter byggas samt 90 bostadsrätter och kontor.
De kooperativa hyresrätterna handlar om så kallade trygghetsbostäder och en kooperativ hyresförening ska bildas under 2018.
Om kommunen där också ska ha kommunal borgen och en kommunal hyresgaranti blir detta ytterligare en ekonomisk risk.
I projektet ingår också en ny lokalgata på 70 meter mellan Strandvägen och CW Borgs väg men det finns fortfarande ingen uppgörelse om denna lokalgata som ligger på privat mark och det återstår att se vad kommunen får betala för att komma åt den marken.

De blir omfattande åtaganden och kostnader för Stenungsunds kommun.
Hela evakuerings och rivningskostnaderna, en ny lokalgata och upprustning av CW Borgs väg, eventuell sanering av marken och detaljplanekostnader överstiger 1,5 miljon.
Kommunen ska dessutom bekosta allmän plats inom det område som Riksbyggen ska exploatera och man åtar sig också att rusta upp eller flytta en gång- och cykelväg längs Göteborgsvägen vilket medför mer kostnader för kommunen. 

Men det finns problem som i nuläget är olösta för Stenungsunds kommun:
– Anpassningen till det kulturminnesskyddade Kyrkberget är ännu inte klar.
– En breddning av Göteborgsvägen behöver ske i samband med exploateringen av området.
– Skyddet mot buller, samt risker på grund av farligt gods på järnvägen behöver studeras närmare.

Andra risker är att kommunen kan få bekosta en dyrbar sanering av marken om föroreningar hittas samt att kostnaderna för att ta fram en ny lokalgata blir betydande, kommunstyrelsen tycker dock att de kommunala åtagandena är rimliga.

Foto - Stenungsunds kommun
Foto - Stenungsunds kommun

MSB listar 25 områden med betydande risk för översvämning
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har identifierat 25 områden i Sverige med betydande risk för översvämning. 

2011 identifierade MSB 18 områden med betydande översvämningsrisk utmed vattendrag och sjöar. Nu har myndigheten uppdaterat listan, så att den även omfattar områden vid havet, där Stenungsund är ett av områdena. Det har resulterat i totalt 25 områden, alla utom ett ligger i Götaland och Svealand, enligt en ny rapport.
Syftet är att värna om människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet.
– Vi har tittat på var konsekvenserna av en översvämning kan bli störst. Det handlar bland annat om hur många som bor och jobbar i området, vilka viktiga samhällsfunktioner som finns där och om området har haft problem med översvämningar tidigare, säger Barbro Näslund, expert på natur och olyckor på MSB.

Tar fram hotkartor
Under 2018 kommer MSB att ta fram hotkartor med mer detaljerade geografiska avgränsningar. Därefter ska länsstyrelserna ta fram kartor som beskriver vilka risker som finns inom områdena, det kan handla om viktiga samhällsfunktioner som dricksvattentäkter och sjukhus. Sedan kommer länsstyrelserna i samarbete med kommunerna att upprätta riskhanteringsplaner för vad som behöver åtgärdas.
– Det kan handla om varningssystem, skyddsåtgärder eller beredskapsplaner för hur man ska hantera en situation.

Vädret har förändrats
Enligt MSB har vädret förändrats över tid – och därmed riskerna.
– Vi vet att havsnivåerna kommer att stiga. Vi kommer också att få mer regn än snö på vinterhalvåret, det gör att översvämningarna kanske blir mer utspridda över året.
Finns det anledning att vara orolig om man bor i de här områdena?
– Nej, vi jobbar förebyggande för att man inte ska behöva vara det. Men kommunerna måste tänka på hur de planerar sina samhällen, var de ger bygglov som skolor och sjukhus.

Ny återvinningsstation kan komma att bli verklighet i Stora Höga
Samhällsbyggnadsutskottet rekommenderar enigt att den nya återvinningscentralen i Stenungsund  placeras i Stora Höga på södra industriområdet. Prislappen ligger på 43 miljoner kronor, och då kan kommunen även ha kvar den nuvarande återvinningscentralen på Kläpp.
Samhällsbyggnadsutskottet bedömninger att Stora Höga är det bästa alternativet för att täcka ett ökande behov. I dagsläget ser man inga skäl att införa någon form av passersystem på centralerna som man till exempel har gjort på Tjörn. Men kan införat detta har inga problem om detta behöv i framtiden.
Närmast ska kommunstyrelsen och fullmäktige ta ställning till satsningen.
 

Lotto Ambassadören Pierre Jonsson besökte Stenungsund och Snusboa
På torsdagen var Lotto Ambassadören Pierre Jonsson på plats i Stenungsund och  "Snusboa" för att besöka Karsten Richter med personal efter storvinsten på nästan 5,4 miljoner i lördags.
(se bilder från dagen längre ned på sidan)
Nyheter4.com fick en pratstund med Pierre Jonsson på torsdagseftermiddagen när han var förbi Snuboa med tårta.
- Det här är verkligen en "turbutik", bara under 2017 har man haft tre stor miljonvinster. Det är också otroligt kul att det är en och samma butik.
- Stenungsundsborna måste ha en väldans tur eller så är de så duktiga helt enkelt på spel fortsätter Pierre.
Hur har vinnaren taget uppståndelsen och vinsten frågar vi Pierre.
- Det är en glad pensionär kan jag säga. Men han fattar inte riktigt ännu vidden av den stora vinsten. Han har nog svårt att ta in detta. 5,4 miljoner skattade och klara.

Hur agerar Svenska spel vid så här stora vinster?
- Vi erbjuder rådgivning, juridisk hälp och övrig hjälp vid så här stora summer.. Vi har en moralisk plikt att hjälpa storvinnarna säger Pierre vidare.
- Vi har också alltid ett personligt möte med miljonvinnare. avslutar Pierre innan det är dags för honom att åka hem till Stockholm.

Var med på Riksbyggen förtur på lägenheterna vid säljstarten CW Borgs Väg – Stenungsund
Riksbyggen vann i slutet av 2016 en markanvisningstävling för bland annat 150 lägenheter på CW Borgs Väg i Stenungsund, och under sommaren 2017 påbörjas detaljplanearbetet ihop med kommunen.
Syftet med detaljplanen är att pröva ambitionerna av markanvisningstävlingen, vilket innebär att utreda platsens förutsättningar samt ta fram planhandlingar.

Detaljplanen beräknas kunna vara antagen 2018/2019. När samrådshandlingar finns framtagna kommer hemsidan att uppdateras med mer information.

Innehåll i Riksbyggens tävlingsförslag:
-En Bonum bostadsrättsförening
-En Riksbyggen bostadsrättsförening
-Trygghetsboende (En kooperativ hyresrättsförening kommunen bildar ihop med Riksbyggen en förening där insatsen är låg för den boende, brukar vara 70+)
-Kontor längs med Göteborgsvägen (ca 5 000 – 8 000 kvm BTA)
-Butiker i bottenplan mot Strandvägen

Förtur till bostadsrätterna!
I dagsläget finns inga projektsidor för de kommande bostadsrättsföreningarna utan de öppnas först när detaljplanen kommit längre.
Det du kan göra redan nu är att gå med i Riksbyggen Förtur, vid säljstarten får de intressenter som är medlemmar i Riksbyggen Förtur välja lägenheter först. Valen hanteras sedan utefter antal förturspoäng. Ju tidigare du registrerar dig till Riksbyggen Förtur desto fler poäng hinner du samla inför säljstarten. Läs mer om Riksbyggen Förtur här.

Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Hogia expanderar och bygger ett nytt kontor för att skapa utrymme för 200 nya medarbetare
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Fotomontage av föreslaget Thorbjörnsson och Edgren arkitekter
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Tips till dig som bevittnar ett pågående brott
• Larma polisen via 112.
• Tänk på att aldrig utsätta dig själv för fara om du ingriper. Ta hjälp av och uppmärksamma andra människor på vad som pågår.
• Iaktta vad som händer; notera signalement och eventuell flyktväg om gärningsmannen lämnar platsen. 
• Dokumentera om möjligt genom foto eller film.
• Vid brott mot person – se till att brottsoffret får hjälp.
• Stanna kvar till polis kommer och berätta vad du sett. Berätta allt – till synes obetydliga detaljer kan vara viktiga.