loading...


Nå dina kunder lokalt med annonsering - Besök våra annonsörer här > > >

  Källa:  Polisen, TT, pressmeddelanden, SVT, GT, Expressen, Nyheter4.com och Newsdesk med flera

Misshandel, Köping
En misstänkt cykeltjuv utdelar en smäll när han blir påkommen.
En kvinna i 30-årsåldern med barnvagn upptäcker att en ung man försöker stjäla en cykel på Kolsvagatan. Kvinnan säger till gärningsmannen som svarar med att slå kvinnan i ansiktet.
Kvinnan får hjälp av en anhörig och polis tillkallas.
Gärningsmannen är kvar på platsen när patrullen anländer och blir omhändertagen enligt LOB.

Drograttfylleri ledde till förföljande.
Klockan 21.12 på lördagskvällen meddelade en polispatrull att de hade försökt stoppa en bilist för kontroll i Jönköping, men att föraren av bilen valde att försöka köra ifrån polisen.
Det började med att polispatrullen körde bakom bilen på Munksjöbron strax innan larmet, och vidare till Kristinedalsgatan och in på en parkering. Där skulle polisen göra kontrollen, men då försökte föraren köra ifrån polisen. Färden gick söderut genom området Friaredalen, Torpa, Tokarp och till slut stoppades bilen i Hovslätt, genom att polisen prejade föraren. Flera polispatruller hade då anslutit i förföljandet.
Det var en kvinna i 35-årsåldern som körde. Hon är misstänkt för drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott (eget bruk). Hon togs med för provtagning, men blev inte formellt gripen. 
Lyckligtvis kom ingen person till skada, men det blev skador på kvinnans bil och på två polisbilar.

Det har varit ett bråk mellan ungdomar vid Färnäs-Mora
Det kommer in samtal till polisen om att det är bråk vid Färnäs.
När polisen kommer till platsen visar det sig att bråket har startat vid en restaurang och några personer lämnar platsen i bil för att undvika mer bråk.
De personer som varit med och bråkat vid restaurengen följer efter med sin bil och vid fotbollsplanerna kommer de ikapp den första bilen och på något sätt blir det en lättare kollision mellan bilarna och strax efter det blir en person i den första bilen misshandlad av en person i den andra bilen.
Den kvinnliga föraren av bil nummer två är misstänkt för vårdslöshet i trafik.
En man är misstänkt för misshandel.
En man är utsatt för misshandel.
Samtliga inblandade är i 20-årsåldern.

Våldtäkt, Surahammar
En kvinna hittas vid vägkanten till riksväg 66 och uppger att hon våldtagits.
Privatpersoner hittar en mycket ledsen ung kvinna i trasiga kläder intill riksväg 66 en bit söder om Surahammar. Kvinnan uppger att hon åkt svarttaxi från Västerås och att föraren våldtagit henne.  
Polis för kvinnan till sjukhus för vård.

Glasögonbågar stjäls vid ett inbrott hos en optiker i Tierp.
En gärningsman krossar fönstret till en optiker på Södra Esplanaden i Tierp och tillgriper märkesbågar för ca 80.000 kronor.

17-åring misshandlade två män
Strax efter klockan 23 på lördagskvällen ska en 17-åring ha misshandlat två män i centrala Filipstad.
Det hela började med att det blev stökigt på en restaurang i centrala Filipstad och flera personer fick lämna restaurangen.
Ute på gatan blev två av dessa misshandlade av en ung man i 17-årsåldern.
En av de misshandlade, en man i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med oklara skador och den andra mannen hann lämna platsen innan polis kommer dit.
Den man som misstänks för misshandeln hämtades till förhör och efter förhöret släpptes han ut. Mannen är i nuläget misstänkt för misshandel, skadegörelse och olaga hot. Hans vårdnadshavare samt socialtjänsten är informerade om händelsen.

Stöld och stöldförsök av golfbanebilar
En väktare ringde polisen. Väktaren hade fått syn på fyra personer som körde två golfbilar klockan 03.35  natten till söndagen, en av dem hamnade i diket. Personerna sprang från platsen. Det var på Ärnäsvägen i Mariefred, Strängnäs kommun. Polis kom dit och spårade med hund efter personerna som hade sprungit, men lyckades inte anträffa någon. I fredags upptäcktes att fyra golfbilar hade stulits från en lada intill en golfklubb i området. Polisen undersöker om golfbilarna är de som stals vid det tillfället. Fordonen har beslagtagits av polis.

Maskintöld, Heby
På ett grustag i Heby försöker en person stjäla skopor och en lastmaskin men blir påkommen av en anställd på arbetsplatsen på lördagskvällen.
Gärningsmannen lyckas dock smita från platsen i en lastbil som han redan har lastat två skopor på. 
När polisens patruller rör sig i området på jakt efter gärningsmannen påträffas en av de stulna skoporna i ett dike intill riksväg 56. Gärningsmannen är inte anträffad. Teknisk undersökning kommer att genomföras i grustaget.

Skottlossning, Uppsala
En kula går in i en lägenhet vid en skottlossning i Gottsunda.
Vid halvtiotiden kontaktar flera personer polisen efter att man hört skottlossning i Gottsunda. En av anmälarna berättar att ett skott träffat en lägenhet.
Polisen kan konstatera att uppgifterna stämmer, och att en kula gått in genom ett fönster till en lägenhet där ett pensionärspar är hemma.
Ingen skadades vid händelsen och polisen har inlett en förundersökning om mordförsök och vapenbrott.

Detonation, Landskrona
En kraftig explosion sker i anknytning till en butik på Koppargården och många personer vaknar av smällen. Polis larmas till platsen. Butiken är belägen på bottenplan och då det ryker från platsen larmas även räddningstjänst, dock skall det visa sig att ingen brand har utvecklats. På plats konstateras omfattande skador på butikens entré samt en krossad ruta på andra våningen ovanför butikslokalen. Platsen spärras av och tekniker samt bombskydd budas. Bombskyddet lämnar platsen kl 05.28 och teknikerna avslutar sitt arbete kl 06.14 då även avspärrningen hävs. Polis har bland annat samlat in vittnesuppgifter och upprättar en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.
Utredning får visa på vad som har orsakat explosionen samt om det finns någon hotbil mot aktuell verksamhet.
Ingen person skall ha kommit till skada i samband med händelsen.

Skottlossning, Malmö
Polisens regionledningscentral får flera uppringare från områdena Örtagården, Rosengård och Persborg angående höga smällar. Polis larmas till området.
Polisen har anträffat spår som tyder på att skott har avlossats och ett mindre område har spärrats av på Hårds väg.
Ingen person har i nuläget anträffats skadad och ingen person är gripen.
Polisen upprättar anmälan om grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Biljakt längs E4 – misstänkt narkotikabrott
En man i 25-årsåldern färdades i en personbil och vägrade stanna för polisen. Då tog en biljakt längs E4 vid som pågick i omkring fem minuter. Mannen misstänks bland annat för narkotikabrott.
Det var klockan 23.04 som polisen försökte stanna en personbil i centrala Bureå men föraren, en man i 25-årsåldern, vägrade stanna. Polisen tog upp jakten och man följde efter föraren i ungefär fem minuter innan man fick stopp på fordonet.
Enligt polisen har ingen trafik blivit påverkad av efterföljandet och färden ska ha gått längs bland annat väg E4 innan bilen stoppades i höjd med Örviken.
Mannen som körde bilen misstänktes vara påverkad av narkotika. Han misstänks för drograttfylleri, narkotikabrott och vårdslöshet i trafiken.

Anställd på Boverket indragen i muthärva
En anställd på Boverket har dykt upp i en större utredning kring mutor från ett utbildningsföretag i Stockholm. Personen som fortfarande arbetar på myndigheten har polisanmälts misstänkt för att ha tagit emot teknisk utrustning som sedan har fakturerats till myndigheten.
Det var under arbetet med en utredning kring ett utbildningsföretag i Stockholm som det upptäcktes att en anställd på Boverket, för drygt fem år sedan, misstänks ha tagit emot mutor.
Muthärvan kring utbildningsföretaget uppmärksammades förra året och sedan dess har flera anställda på svenska myndigheter dragits in i utredningen.
Fick spelkonsoler
De ska i samband med företagets kurser ha fått gåvor som sedan har fakturerats till myndigheten. Det har handlat om bland annat surfplattor och spelkonsoler.
Även anställda på Landstinget Blekinge och Kustbevakningen har polisanmälts efter att ha tagit emot gåvor från utbildningsföretaget.
Utredning på Boverket
Yvonne Svensson, som är rättschef på Boverket, säger att den anställde jobbar kvar på myndigheten och att de har gjort en egen utredning av ärendet.
– Inga åtgärder har vidtagits då preskriptionstiden för det har passerat, säger Yvonne Svensson.
Boverket har även gjort en egen åtalsanmälan, vilket de är skyldiga att göra som arbetsgivare, berättar Yvonne Svensson.
– Nu följer vi ärendet eftersom vi har gjort en anmälan, men vi vidtar inga andra åtgärder just nu, säger hon. Enligt Yvonne Svensson finns det inte några misstankar om att ytterligare anställda skulle vara inblandade.
– När vi fick in det här har vi gjort en genomgång av fakturor och då har vi inte sett att några ytterligare personer skulle ha varit inblandade.

23-åring dödshotade sin egen familj med yxa
En 23-årig man åtalas för att ha dödshotat sin pappa och bror med en yxa utanför pappans bostad i Gnesta kommun. Mannen ska också ha slagit sönder flera fönster till bostaden.
I förundersökningen beskrivs hur 23-åringens familj lever i skräck för denne då han vid flera tillfällen varit våldsam och hotat dem. 23-åringen ska ha ett allvarligt missbruk som eskalerat.
Lyckades brotta ned 23-åringen
I mitten av oktober i år slog han sönder flera fönster till pappans bostad och hotade denne med en yxa. Pappan ringde sin andre son och tillsammans lyckades de brotta ned 23-åringen. 23-åringen ska dock först ha kastat en tung sten mot dem.
Nu åtalas 23-åringen för grovt olaga hot, försök till grov misshandel och skadegörelse. Själv erkänner han inget brott men har i förhör medgivit själva händelseförloppet.

En anmälare har en främmande person i sitt hem.
En berusad man i 25-årsåldern tar sig in i en bostad i Bålsta och ställer sig i ett sovrum där en flicka ligger och sover. Anmälaren är flickans pappa och mannen i dotterns sovrum är helt främmande för honom. Den berusade mannen uppträder förvirrat och blir omhändertagen av polis enligt LOB. Det skrivs även en anmälan om olaga intrång. 

Stenkastning mot bilar.
Ett gäng personer kastar sten mot bilar vid hamburgerrestaurangen på Norra Kungsgatan 45 i Gävle. En bilägare anmäler att vindrutan fått en spricka. Polis kontrollerar ett antal personer i 20-årsåldern på platsen och upprättar anmälningar om skadegörelse.

Surt läge för villaförsäljarna
Försäljare av villor får i allt högre utsträckning nöja sig med ett lägre pris. Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober, enligt statistik från Hemnet.
Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt HOX-index som visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utvecklingen för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringar av säsongseffekter.
Siffrorna från Hemnet bekräftar nu bilden att det är köparnas marknad. Under oktober var det 35 procent av villorna som såldes under utgångspris. Det är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period föregående år.
– Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.
I Stockholm är situationen värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspriset, en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.
– Det är inte jätteöverraskande. Det senaste amorteringskravet har i större omfattning påverkat marknaden för dyrare objekt, säger Staffan Tell.
Bland analytikerna går åsikterna isär om den framtida utvecklingen. SEB skriver i ett marknadsbrev att man förväntar sig fortsatt prispress på grund av ett ökat utbud av nybyggda bostäder. Nordea i sin tur, skriver att ”den övergripande bilden är en fortsatt stabilisering av bostadspriserna efter nedgången förra året”.

Mord/dråp, försök, Malmö
SUS Malmö, akutmottagning. Man med förmodad stick- eller skärskada på fredagskvällen.
En man i 30-årsåldern söker vård på akutmottagningen SUS Malmö med förmodad stick- eller skärskada. Polis larmas till platsen.
Polis arbetar med att lokalisera en brottsplats. En personbil är tagen i beslag och kommer att bärgas.
Händelsen rubriceras i nuläget som försök till mord alternativt försök till dråp.

Idag kom varsel på 76 tjänster på Radiotjänst i Kiruna - Totalt försvinner 190 jobb
I onsdags tog riksdagen beslut om att lägga ned Radiotjänst i Kiruna och i dag lade bolaget ett första varsel för 76 tjänster till arbetsförmedlingen.
Nu inleds MBL-förhandlingar och det är personerna med tjänsterna som avgiftskontrollanter och deltidsanställda som varslas vilket innebär att 76 anställda blir uppsagda 1 januari 2019 och 1 juli kommer ytterligare 115 tjänster att sägas upp. I snitt har de anställda en uppsägnings tid på tre månader men det finns anställda med en uppsägningstid mellan en och tolv månader
Sammanlagt över 190 arbetstillfällen försvinner från Kiruna när verksamheten vid Radiotjänst läggs ned 
– Det är förödande för en liten kommun som Kiruna som förlorar så många arbetstillfällen på samma gång. Det kan vara så att ena parten i en familj mister jobbet och då väljer hela familjen att flytta, en oerhört allvarlig situation, säger Kirunas blivande kommunalråd Gunnar Selberg (C)
Historiskt låg arbetslöshet
Arbetsmarknaden i Kiruna är positiv enligt arbetsförmedlingen med en öppen arbetslöshet på historiskt låga 2,1 procent och med över ett hundra jobb att söka, men det kan ändå bli svårt att hitta motsvarande jobb som man har idag.
En kompetensmatchning som arbetsförmedlingen gjort visar att det endast finns 15 jobb att söka i dagsläget.
– Företag och branscher som behöver anställa ligger inte i första hand bland de administrativa yrkena som Radiotjänst har.
Behovet finns inom industrin, vård, omsorg och skola i första hand, det är tyvärr så situationen ser ut. Det är därför oerhört viktigt att ersättningsjobben kommer som regeringen lovat, säger Magnus Westerlund sektionschef arbetsförmedlingen Kiruna.
Gunnar Selberg (C) menar att 200 jobb motsvarar 20000 jobb i Stockholm.

Bil voltade – blodig påverkad man flydde
En bil voltade av vägen. Från platsen flydde en man med två hundar.
Vid fyra-tiden på fredagseftermiddagen voltade en man i 30-års åldern med sin bil på väg 804 söder om Kungsäter i Varbergs kommun. Polis och räddningstjänst larmades.
– Bilen åkte nerför en brant och voltade. Mannen lämnar sedan platsen i blodiga kläder. Enligt vittnen uppförde han sig påverkad och sprang ut på vägen med två små hundar, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.
Mannen hittades senare och fördes med ambulans till sjukhus. Han misstänks nu för grov olovlig körning, drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och narkotikabrott. Bilen bärgades senare och hundarna ska enligt polisen ha klarat sig bra.

Gick runt med hagelgevär i plastpåse – döms till två års fängelse
En 29-årig man från Flen har dömts för grovt vapenbrott. Han gick runt med ett avsågat hagelgevär i en platspåse.
På natten den 23 juli fick polisen uppgifter om att 29-åringen gick runt i centrala Flen med något som såg ut som ett vapen i platspåse.  En kontroll genomfördes utan att något vapenhittades, men 29-åriingen sågs senare på natten gå in i en trappuppgång med en platspåse. En husrannsakan genomfördes och ett avsågat hagelgevär hittades då i en plastpåse i ett källarförråd som 29-åringen brukade.
Mannen åtalades mot sitt nekande för grovt vapenbrott och har nu dömts. Han döms även för att ha hotat en polis i samband med att han omhändertogs för berusning tidigare på sommaren. Påföljden bestämdes till två års fängelse.

Ungdomar i slagsmål på Järntorget
Det har under kvällen varit bråk på Järntorget i Örebro. Enligt polisen handlar det om ett 20-tal ungdomar i 18-20-årsåldern som varit inblandade i slagsmålet.
Det var vid 18.30-tiden som polisen fick flera samtal om att ungdomar slogs på Järntorget i centrala Örebro. Men när polisen kom till platsen har bråket redan upplösts och ungdomarna skingrats.
– Det verkar handla om ett 20-tal ungdomar som varit inblandade i bråket, men när vi kommer till platsen finns det ingen kvar, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.
Polisen träffar dock på en person på Järntorget som avvisas från platsen på grund av störande av allmän ordning.
Andra bråket på kort tid
Det här är det andra bråket på kort tid på just Järntorget. Så sent som igår, torsdag, bråkade en grupp ungdomar där, och polisen fick rycka ut.
Finns det anledning att tro att det handlar om samma ungdomar?
– Det är jättesvårt att säga. De som arbetar med ungdomar kommer att kartlägga vilka det eventuellt handlar om som bråkar, säger Christina Hallin.

Stort knarkbeslag i Söderhamn – tre kilo hasch hittades
På onsdagseftermiddagen, utförde polisen en husrannsakan i en lägenhet Söderhamn med syfte att leta narkotika. Tungt beväpnad polis slog till mot en bostad Tillslaget blev lyckat ur polisiär synvinkel.
I lägenheten hittades nästan tre kilo hasch, som på gatan motsvarar ett värde på cirka 300 000 kr. Vilket helahälsingland.se var först att berätta.
En person blev gripen och anhållen. Efter förhör tog åklagaren beslut om att frige den misstänkte men misstankarna kvarstår. Utredningen går nu vidare med att bland annat identifiera fler eventuella gärningsmän.
I bostaden fanns också en replika av ett vapen , en A-K 47, samt en skyddsväst.

Man försökte råna 11-årig flicka på en buss
En 28-årig man försökte råna en 11-årig flicka och en 16-årig pojke på deras mobiltelefoner och smycken. Nu åtalas han.
Det var i mitten av oktober som den 28-årige mannen försökte tvinga till sig mobilen från en 11-årig flicka på en buss i Kungsbacka kommun. Enligt åtalet ska han ha sagt åt flickan att ge honom telefonen, annars hotade han att slå henne.
Försökte råna 16-årig pojke samma dag
Under samma dag i oktober ska mannen, på en gata i Kungsbacka, försökt tvinga en 16-årig pojke att ge honom sin klocka, telefon och smycken. Detta genom att ställa sig mycket nära och luta sig över den betydligt yngre pojken.
Lade handen på 14-årig flickas lår
28-åringen åtalas även för två fall av sexuellt ofredande och ofredande. Mannen lade, vid olika tillfällen, sin hand på tre unga tjejers lår och smekte dem under bussfärder i Kungsbacka respektive Örebro kommun. Nu åtalas han vid Varbergs tingsrätt.

Polisens arbete med skjutningar i Stockholm
Ett antal skjutningar med dödlig utgång har på kort tid ägt rum i Stockholm och polisen arbetar hårt för att lagföra inblandade personer.
-  I år har vi sett tre vågor av skjutningar i Stockholm; en i början av januari, en i juni och en nu. Det kan vara slumpen och tillfälligheter som styr. Skjutningar sker inte bara i kända konflikter utan ibland även av andra anledningar. Det är inte ovanligt att det är ganska små oförrätter som ligger bakom, säger Jan Evensson, kommenderingschef i polisens särskilda insats mot skjutningar i region Stockholm.
Fram till mitten av november har något färre dödsskjutningar inträffat jämfört med samma period 2017. Under 2018 har tio fall av skjutningar med dödlig utgång inträffat. En person är åtalad och rättegång pågår i det ärende som rör ett mord på Rinkeby torg i början av året. Sex personer är häktade i ärendet som rör mord på Lidingö i början av juni och en person är anhållen i ärendet som rör mord i Farsta i slutet av september. 
- Vi har en god överblick över våra kriminella miljöer och de konflikter som finns. Vi ligger på de här personerna, det ska vara jobbigt att vara kriminell. Polisen kommer fortsatt att arbeta beslutsamt och tålmodigt. Vi har flertalet pågående förundersökningar där vi är övertygande om att vi ligger mot rätt miljöer och har vidare kunnat förhindra ett antal skjutningar och vedergällningar, säger Jan Evensson. 

Livstidsdomar i viktiga mål
Flera större vapen- och narkotikabeslag har gjorts under året, bland annat cirka 40 procent fler beslag av skjutvapen i år jämfört med 2017. Polisen arbetar också aktivt för att förebygga att unga rekryteras till kriminella nätverk. Under 2018 har bland annat två livstidsdomar meddelats, dels i det mål som rör ett dubbelmord i Kista 2017, dels i det mål som rör skjutning samt dubbelmord i Hallonbergen 2017. Rättegång pågår i ett ärende där tio personer är åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott i västra Stockholm, där det i utredningen framkommit att barn använts som kurirer.  
- Det finns dock ett antal mordutredningar där vi inte kommer vidare. Vi har ibland en bild rent polisiärt av vad som kan ha hänt men när det saknas teknisk bevisning och vittnen inte vill medverka är det svårt att komma vidare med utredningen och nå fram till åtal.

Tar hjälp av forskning
Det stora antalet mordutredningar är en utmaning för regionens resurser. 
- Att göra hårda prioriteringar i verksamheten är vardag för oss. Vi ser kontinuerligt över vår förmåga, ett exempel på detta just nu rör vår avhopparverksamhet. 
För att ytterligare möta utmaningar tar polisen i Stockholm hjälp av forskare som just nu systematiskt går igenom utredningar som rör dödligt våld med skjutvapen från 2011-2017. Syftet är att ytterligare utveckla polisens metoder och fördjupa bakgrundsförståelsen kring varför skjutningarna sker. 
- Det är mycket angeläget att vi utvecklar åtgärder för att radikalt minska förekomsten av denna typ av konflikter och följden av grova brott. Detta måste ske i bred samverkan mellan myndigheter, lokalsamhälle och politiken, säger Jan Evensson.

Polis grep två män för stöld ur butiker i centrala Örebro
Två män födda -84 och -96 lämnade en butik i centarla Örebro. I samband med detta utlöstes larmet från butikens larmbåge. Männen sprang då från platsen men kunde följas av väktare som i sin tur kunde lotsa polispatruller rätt.
Ca 10 minuter efter brottet kunde männen gripas. Vid gripandet bar männen på gods som uppenbart var stulet från två butiker. Värdet på godset uppges vara klart överstigande 1000kr. Männen satte sig till motvärn vid gripandet varför polispatrullerna tvingades belägga dem med handfängsel.
De är nu misstänkta för stöld. Efter förhör kommer åklagare att ta ställning om männen ska anhållas eller friges under den fortsatta utredningen.

Explosion utanför Hudiksvall – en person medvetslös
Räddningspersonal har larmats till Saltvik utanför Hudiksvall. En person ska vara skadad i en explosion.
Larmet kom vid 10.30-tiden på fredagen. Enligt första uppgifterna har explosionen skett inomhus och en person ska vara medvetslös.
Räddningstjänsten meddelar att en kvinna hittades medvetslös när man kom till olycksplatsen som är en villa.
– Det har brunnit i köket och i samband med den har det skett en form av explosion. Skåpluckorna är inte på rätt plats om man säger så, säger P-A Ekvall, insatsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst.
När räddningstjänsten kom fram brann det inte längre. Vad som orsakat branden och explosionen är oklart.
– Jag törs inte säga vad det är som har exploderat, säger P-A Ekvall.
Den skadade kvinnan är förd med ambulans till sjukhus, och enligt uppgifter från Region Gävleborg så är kvinnan allvarligt skadad.

Polisen varnar för kringresande stöldliga
En kringresande stöldliga är på väg norrut, enligt en varning som polisen nu utfärdat. Man befarar att syftet är att stjäla fordon.
Man uppmanar nu personer att vara extra uppmärksamma på okända personer och fordon som rör sig kring företag som säljer fordon eller på gårdar där stöldbegärliga fordon finns.
– Polisen har fått indikationer om att en liga är på väg in i regionen med syfte att stjäla fordon, främst från företag men även från privatpersoner, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisen.
Polisen uppger att stölderna kan tänkas rikta in sig på allt från lyxbilar till fyrhjulingar och traktorer. Man uppmanar företagare att inte ignorera om inbrottslarm går utan att istället kontrollera och sedan höra av sig till polisen. Den här varningen kommer efter att en rad uppmärksammade stora stölder ägt rum i norra Sverige. Men polisen vill ännu inte dra några paralleller till tidigare stötar.
– Vi är intresserade av tips och iakttagelser av misstänkta personer och fordon. Vi vill få in så många tips och iakttagelser som möjligt, säger Malin Axroth.
Om man har något tips kan man kontakta polisen på telefonnummer 114 14 eller 112 vid pågående brott.

Försökte stjäla tandborsthuvuden för närmare 12 000 kronor – åtalas
Två män i 20 respektive 25-årsåldern åtalas misstänkta för försök till stöld sedan de försökt stjäla tandborsthuvuden värda närmare 12 000 kronor på en stormarknad i Kalmar.
Stöldförsöket inträffade i början av november och flera personer blev vittnen till hur männen packade ner tandborsthuvuden i en ryggsäck. Båda männen förnekar brott.

Mordet i Årbyskogen: 27-åring begärs häktad
En 27-årig man har begärts häktad misstänkt inblandning i mordet i Årbyskogen i slutet av augusti. 27-åringen har tidigare begärts häktad av åklagare, men tingsrätten menade då att bevisningen inte räckte till. Det var den 24 augusti som en 41-årig man sköts till döds med flera skott i motionsspåret i utkanten av Eskilstuna. Sedan dess har två personer häktats misstänkta för mord och polisen har även hittat ett vapen i skogen, som kopplas till brottet. I samband med att de två andra misstänkta greps i mitten av september greps och anhölls även en 27-årig man. Åklagaren begärde honom då häktad misstänkt för skyddande av brottsling. Han släpptes istället på fri fot, då bevisningen inte räckte, enligt tingsrätten.
Nu begärs han häktad igen. Den här gången för det grövre brottet medhjälp till mord. Häktningsförhandlingen hålls klockan 13 på fredagen.

Man åtalas för sexuella övergrepp mot barn
En man i Västerbottens län åtalas för flera fall av sexuellt övergrepp mot barn i åldrarna 10 till 11 år. Brotten ska ha begåtts under en period mellan 2016 till 2018.
Enligt åklagaren har brotten begåtts i mannens bostad och han misstänks för övergrepp på tre barn. Mannen misstänks för att ha tagit på två flickors underliv och tagit ett annat barn på stjärten.
Han åtalas nu för två fall av sexuellt övergrepp mot barn och ett fall av sexuellt ofredande. Samtliga av barnen är i åldrarna 10 till 11 år.
Åklagaren presenterar i stämningsansökan flera vittnen som styrker åtalet men mannen förnekar brott.

Kvinna med tusentals barnpornografiska bilder åtalas
En kvinna i 30-årsåldern åtalas för grovt barnpornografibrott efter att hon haft ett stort antal bilder och filmer med barnpornografi på sin dator och hårddiskar.
Kvinnan är hemmahörande i Luleå och enligt åtalet har hon innehaft 13 656 barnpornografiska bilder och 302 barnpornografiska filmer. Detta hände fram till den 10 juli 2016. En dator, två hårddiskar, ett usb-minne och en läsplatta har beslagtagits.
Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt eftersom 1 000 bilder och 2013 filmer, med en sammanlagd speltid på cirka 30 timmar, bedömts som grovt övergreppsmaterial så barnen är särskilt unga och utnyttjats på ett hänsynsläst sätt. Kvinnan har erkänt brott.

Våldtäkt, Stockholm
En anmälare ringer om en kvinna som uppger att hon blivit överfallen. Polis är på plats för att ta reda på vad som hänt. Det misstänkta brottet ska ha skett i Vällingby i närheten av en skola. Platsen är avspärrad. I nuläget är det oklart exakt vad som har hänt men en förundersökning är inledd gällande våldtäkt.Uppdatering kl 8.35
Brottsplatsen ska var utomhus enligt initiala uppgifter. Hundpatrull är på plats för att söka efter spår.
Ett större område runt skolan är avspärrat. Kvinnan är förd till sjukhus.

Polis har gripit en man misstänkt för inbrottsstöld i församlingshemmet i Tollestad under natten.
Samtidigt som inbrottet anmäldes till polisen anmäldes det också att en person satt och sov i sin bil i östra delarna av Kil efter att en stund tidigare uppträtt aggressivt och hotfullt.
Då polis kom till platsen och kontrollerade personen uppstod misstanke om att den aktuella mannen hade med inbrottet i församlingshemmet. Husrannsakan i bilen genomfördes och gods som sannolikt härrör från inbrottet anträffades och togs i beslag. I samband med detta greps mannen, som är  född -85, misstänkt för stöld.

Skottlossning, Stockholm
En gärningsperson har avlossat ett skjutvapen på Kungsholmen. Enligt initiala uppgifter är ingen person skadad vid händelsen. En gärningsperson har avlossat ett skjutvapen på Kungholmen i närheten av Fridhemsplan. Enligt initiala uppgifter är ingen skadad. Platsen där brottet har skett är avspärrat och teknisk undersökninig kommer att utföras. 

Bilist voltade efter krock med vildsvin.
06.31 Det kom larm om en viltolycka där bilen hade kört av vägen och voltat. Det var på länsväg 127, ett par kilometer nordväst om Värnamo. Två personer satt i bilen.
07.09 Räddningstjänsten arbetade med att klippa upp taket för att ta ut föraren ur bilen. Den andra personen hade kunnat ta sig ut. Det var ett vildsvin som blev påkört i olyckan. Djuret dog. Bärgare är på plats för att ta hand om bilen.

Tre gripna efter skadegörelse på bilar i Eslöv
En uppringare berättar om ett pågående inbrott i bilar på en parkeringsplats på Sockenvägen. Polis skickas till platsen och en 20-åring, en 17-åring och en 14-åring grips misstänkta skadegörelse på två bilar. När det visar sig att den yngste av dem är 14 år gammal hävs gripandet och han körs hem till sina vårdnadshavare.

Rån väpnat, Stockholms län
Två gärningspersoner har knackat på målsägandes dörr och tilltvingat sig målsägandes bilnycklar och därefter tillgripit bilen, i Jakobsberg.
Två maskerade gärningspersoner har knackat på målsägandes dörr. När målsägande öppnade blev denna hotad med ett pistolliknande föremål och gärningspersonerna tilltvingade sig målsägandes bilnycklar. Därefter har man tillgripit målsägandes bil och avvikit från platsen. Ingen är gripen i nuläget.

Polisjakt efter stulen bil på E4
01.04 En polispatrull skulle stoppa en bilist på riksväg 57 vid Björnlunda, Gnesta. Föraren stannade inte på polisens uppmaning och det blev ett förföljande. Bilisten körde ut på E4 söderut, men i norrgående fil. Vid Sillekrog vände föraren och körde i rätt färdriktning, fortsatt söderut. Kort efteråt slog det gnistor från bilen och den kunde inte köras vidare. Då var klockan ungefär 01.18. Mannen som körde är i 50-årsåldern. Han blev belagd med handfängsel och greps. Han är misstänkt för drograttfylleri, narkotikabrott, brott mot knivlagen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Bilen var stulen.
04.30 Det kom larm om brand i ett parhus på Marielundsgatan i Gnesta. Det slog lågor ut från skorstenen. Inga personskador ska ha uppstått. En kvinna och ett barn kunde ta sig ut ur huset innan branden helt tog över huset. Fastigheten blev totalförstörd. Polisen misstänker inget brott.

Liga bakom telefonbedrägerier mot äldre
Tre män och en kvinna häktades under torsdagen misstänkta för omfattande telefonbedrägerier. Ligan misstänks ha verkat från Linköping och tros ha kommit över miljonbelopp.
De fyra personerna misstänks för telefonbedrägeri utifrån en metod som kallas vishing, efter voice phishing, skriver Corren.se. Tillvägagångssättet bygger på att främst äldre personer blir uppringa av bedragare som säger att dem ringer från en bank och vill att de godkänner ett nytt Bank-ID.
Genom metoden kan bedragarna kontrollera konton och föra över pengar. Ligan är misstänkta för grova bedrägerier och penningtvätt.

Familj rånades på sin bil i hemmet under vapenhot
Ett okänt antal gärningsmän knackade på dörren till familjens hem i Jakobsberg natten mot fredagen. När dörren öppnades tvingade gärningsmännen till sig familjens bil under vapenhot.
Händelsen inträffade klockan 01.03 och familjen låg och sov när gärningsmännen knackade på ytterdörrern.
– Man har väckt dem så att de själva öppnade för gärningsmännen, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.
Gärningsmännen var beväpnade med något form av vapen och lämnade platsen med familjen bil. Polisen har sökt efter bilen och misstänkta gärningsmän, men utan resultat.
Ingen skadades i samband med rånet. Händelsen rubriceras som grovt rån.

Kondomtjuv greps på bar gärning
Polisen grep en inbrottstjuv på bar gärning i centrala Uppsala natten till fredag. Tjuvens byte var av minst sagt udda karaktär.
– Han hade stulit kondomer. Förmodligen var han ute efter mediciner, men i brist på det tagit med sig kondomer i stället, säger Pär Olsson, befäl på polisens regionledningscental.
Mannen, som är i 25-årsåldern, hade tagit sig in genom att krossa två rutor. Inbrottslarmet gick vid 01-tiden.Han greps på platsen och är nu misstänkt för stöld. På fredagsmorgonen
– Såvitt jag vet sitter han kvar här hos oss, säger Pär Olsson.

Tre bilar brinner på en parkering i Jordbro i Haninge.
Räddningstjänst är på plats för att släcka bränderna.
Uppdatering klockan 22:50 på torsdagskvällen
Bränderna är släckta. Totalt fem bilar är utbrända, ytterligare bilar tre har brandskador.

Anlade brand i livsmedelsbutik i Malmö
En man tänder eld i hygienartiklar i en livsmedelsbutik på Värnhemstorget. Polis och räddningstjänst larmas till platsen 20:42 på torsdagskvällen.
Kunder och personal har hjälpts åt att släcka branden, som anlagts i toalettpappersrullar inne i butiken, med handbrandsläckare. Brandens orsakade rökutveckling men det finns ingen uppgift om att butiken behövde evakueras och det finns ingen känd personskada. Spridningsrisken bedöms vara stor.
Polisen upprättar anmälan om försök till mordbrand och utreder ett eventuellt samband med en liknande brand i en annan livsmedelsbutik på Värnhemstorget tidigare idag.
Just nu finns det ingen gripen i ärendet.

Limhamn. En man följer efter och blottar sig för en kvinna.
En man följer efter och blottar sig för en kvinna i Limhamn. Polis larmas till platsen.
Polis lokaliserar gärningsmannen i närheten och han grips, misstänkt för gärningen.
Under dagen och kvällen har totalt fem liknande ärenden på fem olika adresser i Limhamn, Ribersborg, Erikslust och Bunkeflostrand kommit till Polisens kännedom. I samtliga fall är målsäganden unga kvinnor eller flickor. Polisen utreder om händelserna har ett samband och om gärningsmannen kan vara den samma.
Brottrubriceringen är i det senaste fallet är sexuellt ofredande. Den gripne är en man i 35-årsåldern.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.