loading...


Nå dina kunder lokalt med annonsering - Besök våra annonsörer här > > >

Rån, Stockholm
Målsäganden har blivit hotade i bostaden i Spånga av två förövare med ett pistolliknande föremål.
Gärningsmännen har hotat de boende med vad som uppfattades som en pistol och sedan letat igenom boendet. I samband med rånet har en av de boende blivit slagen i ansiktet av en av rånarna.
Rånarna har lämnat platsen till fots och det är oklart vad de fått med sig.
Spårning med hundpatrull och dörrknackning i området. Teknisk undersökning kommer att göras under dagen.Ingen är gripen för brottet som rubriceras som grovt rån.

Prisrekord på potatis i vinter
Potatispriserna kan slå rekord i vinter, med upp till 20 kronor kilot, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Redan nu är priset på potatis ovanligt högt, eftersom sommartorkan drabbade flera potatisodlare och tillgången är lägre. Det högre priset beror också på att handlarna i år betalar dubbelt så mycket för odlarnas potatis, en höjning som är efterlängtad av odlarna.
- Priserna har varit för dåliga innan. Får vi dåligt betalt, då blir det rost och röta till slut, då investerar inte folk i produktionen och då blir den försämrad allt eftersom, säger potatisodlaren Per Johansson, till Ekot. an spår dock att potatisåret blir bra när det handlar om kvalitet och storlek.

Ungdomar döms för stenkastning
Fyra ungdomar döms för framkallande av fara för annan samt skadegörelse för att ha kastat sten på fordon på E4:an söder om Skellefteå förra hösten.
Påföljderna blev i två fall 30 timmars ungdomstjänst, i två fall 30 dagsböter. Skadeståndsbeloppen är allt från några tusen kronor till cirka 40 000 kronor, skriver Norran.
Minst fyra fordon utsattes för stenkastningen och flera stenar gick genom glasrutorna på bilarna som kom körande i hög fart.

Ungdomar döms för stenkastning
Fyra ungdomar döms för framkallande av fara för annan samt skadegörelse för att ha kastat sten på fordon på E4:an söder om Skellefteå förra hösten.
Påföljderna blev i två fall 30 timmars ungdomstjänst, i två fall 30 dagsböter. Skadeståndsbeloppen är allt från några tusen kronor till cirka 40 000 kronor, skriver Norran. Minst fyra fordon utsattes för stenkastningen och flera stenar gick genom glasrutorna på bilarna som kom körande i hög fart.

Kvinna åtalas för påhittade våldtäkter
En kvinna i 35-årsåldern i Umeå åtalas för tre fall av falsk tillvitelse. Hon misstänks för att vid tre tillfällen ha ljugit om att ha blivit våldtagen.
Efter att polis larmats till ett bostadsbråk i november 2016 uppgav kvinnan att hon och en annan kvinna blivit våldtagna av två män på platsen. Männen greps och satt anhållna i fyra dagar, innan misstankarna avskrevs och de släpptes. En månad därefter skickade kvinnan en skrivelse till polisen i Umeå där hon hävdade att två taxichaufförer upprepade gånger ofredat och våldtagit henne. Då polisen började fatta misstankar mot kvinnans utsagor frihetsberövades ingen.
I september 2017 anmälde kvinnan för tredje gången att en man våldtagit henne, men hon drog själv tillbaka anmälan dagen därpå.
Kvinnan förnekar att hon ljugit i de två första fallen. Vad gäller det tredje fallet förnekar hon brott, men vidgår omständigheterna.

Taktikröster hjälpte Miljöpartiet över riksdagsspärren
Det var taktikröster från socialdemokrater och vänsterpartister som räddade Miljöpartiet från att åka ut ur riksdagen. Det visar en eftervalsundersökning som opinionsinstitutet Novus gjort, rapporterar Sveriges Radio.
Runt 20 procent av Miljöpartiets röster var taktikröster enligt Novus.
– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till Sveriges Radio.
Eftersom taktikrösterna kommer vänsterifrån blir det svårt för Miljöpartiet att byta block, menar Torbjörn Sjöström.
– De har ju fler röster som direkt sympatiserar med de andra rödgröna partierna och om man då lyssnar på väljarnas åsikt så kan det vara svårt för dom att gå över blockgränsen, menar Torbjörn Sjöström.

Dirigerade trafiken utklädd till polis
En man i Uppsala åtalas för att ha dirigerat trafiken utklädd till polis.
Mannen, som är i 30-årsåldern, anklagas för att ha klätt ut sig till polis och dirigerat trafik i Enköping en dag i augusti förra året. Polisen grep honom ståendes mitt i vägen där han försökte stoppa bilister, påtagligt berusad av alkohol, skriver UNT.
Men mannen har varit betydligt mer upptagen än så. Förutom åtalet för föregivande av allmän ställning åtalas han även bland annat för egenmäktigt förfarande, rattfylleri, olaga hot, misshandel, ofredande, stöld, skadegörelse, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och olovlig körning.
Det åtalade mannen kommer att genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om han är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Bilbränder i Oxie - Malmö
Räddningstjänst och polis larmad till Oxie med anledning av bilbrand. Flera parkerade bilar på Hammarbacksvägen börjat brinna.
Uppdatering kl 02:15. Bränderna är släckta. Totalt tre bilar som är brandskadade. Bedömningen är att branden startat i en bil och sen spridit sig till de andra. Även brunnit i ett buskage.
Det kommer genomföras en teknisk undersökning av bilen som brunnit.
Ingen är i nuläget gripen.

Misshandel, Köping
På Östra Långgatan i Köping blir en man i 25-årsåldern nerslagen av en eller flera gärningsmän och blir liggande på gatan. När polisens patruller kommer till platsen har mannen ont, men är talbar.
Den skadade förs till sjukhus med ambulans och polisen griper en misstänkt gärningsman som även han är i 25-årsåldern.

Uppdatering 2 personer skottskadade i Örebro den 19 september
En person anhållen i sin frånvaro. De skadade personerna är bröder. En har livshotande skador och den andra allvarliga skador enligt sjukvården. I nuläget ser vi ingen koppling till den skjutning som ägde rum tidigare i somras. Utredningsarbetet fortgår med både yttre och inre åtgärder, dels för att få en bild av vad som hänt och orsaken till händelsen. Tips kan lämnas till 114 14.

Stöld på äldreboende. Åldringsbrott.
Polis kallas till ett äldreboende på Norra vägen i Bunkeflostrand i Malmö med anledning av en stöld. Två okända män har varit inne i en bostad och tillgripit en mobiltelefon och en plånbok under tiden som den boende var hemma. En av männen uppgav att han var en ny städare. Stölden ska ha inträffat mellan klockan 11.00 och 12.00.
Det uppgivna signalementet är två män. En man med mörkblå jeans och mörk tröja och en man i klädd i svarta träningskläder med vita revärer.

Kvinna flydde genom skogen från misshandel i stuga i Söderhamn
I en stuga i Söderhamns kommun blev en kvinna så misshandlad att hon tog till flykten genom ett fönster. För att undvika upptäckt smorde hon in sig i jord och sand. Nu döms hennes dåvarande pojkvän till fängelse.
Kvinnan har berättat att hon lämnade pojkvännen på grund av hans beteende men övertalades att komma tillbaka i våras. Då misshandlade han henne svårt i en stuga i Söderhamns kommun.
Pojkvännen ska bland annat ha tagit strypgrepp, bitit, slagit och skurit henne med kniv.
Kvinnan berättar hur hon tillslut barfota och lättklädd hoppade ut genom ett fönster. Hon smorde in sig med jord och sand under sin flykt genom skogen för att undvika att pojkvännen skulle hitta henne genom att följa blodspår. Hon fick hjälp att kontakta polis hos en närboende.
Hävdar självförsvar
Pojkvännen har hävdat att det är han som har blivit attackerad och enbart försvarat sig. Hudiksvalls tingsrätt anser att påståendet framstår som osannolikt eftersom pojkvännen är fysiskt överlägsen kvinnan och att rättsintygen visar att skadorna är förhållandevis allvarliga i flera fall.
Han döms till fängelse i ett år och tio månader för grov misshandel och ska betala skadestånd till kvinnan på drygt 51 000 kronor.
Åklagaren påstår att flickvännen hindrades från att lämna stugan och även få pojkvännen fälld för olaga frihetsberövande, men där anser tingsrätten att bevisningen är för bristfällig.

Polisen ordnade bussresa som ger inblick om tonåringarnas fotspår
I Tyresö ger kommun och polis en guidad tur i tonåringarnas fotspår för att informera föräldrar – och få deras hjälp.
På "Tonårsresan" får föräldrar i Tyresö under en två timmars bussresa se platser i kommunen där ungdomar brukar hänga, besöka en fritidsgård och höra polis och kommun berätta om droger, alkohol och brottslighet. Resan genomförs normalt en gång per termin och i onsdags var det dags igen.
Populära "hängställen"
Medan bussen kör pekar Tomas Olausson på Tyresö fritidsverksamhet ut en rad ställen där ungdomar brukar träffas ostörda. Skolgårdar som är tomma på kvällar och helger är populära, likaså ställen där det finns grillplatser.
− Det kan vara bra att känna till om man behöver leta efter sitt barn, säger han.
Till skillnad mot tidigare drar ungdomarna inte bara runt utan brukar veta var de ska. Det har de ofta gjort upp på sociala medier.
− En hemmafest kan också lättare spåra ur nuförtiden, det sprider sig snabbt om någon har föräldrafritt, säger Tomas Olausson.
Syftet med rundturen är inte att ungdomarna ska övervakas hela tiden, utan att föräldrarna ska få bättre kunskap och kunna finnas till hands om något händer.
− Det ger större trygghet och kan förhindra brott, säger Ola Åkesson, brottsförebyggare på Tyresö kommun.
Han uppmanar föräldrarna att vara med på nattvandringar på helgkvällar.
Alkohol och cannabis
Vid ett friluftsområde kör plötsligt en polisbil med blåljus ikapp. Det är ett förberett scenario och föräldrarna får se hur ungdomar köper sprit av en langare. Sedan pratar kommunpolisen Therese Löthman om cannabis och att ungdomarna behöver förstå konsekvenserna.
− Med en prick i registret kan det till exempel bli svårt att få sommarjobb, och du får inte resa in i USA. Det är mer konkreta argument för dem än att hälsan skadas, säger hon.
Hon berättar att polisen har orossamtal med familjen om en ungdom misstänks ta droger. När föräldrarna i bussen får veta att snittåldern i Tyresö för att prova droger är 14,4 år drar flera efter andan. Den senaste Stockholmsenkäten visar att 9 procent av niorna i Tyresö provat narkotika, och 25 procent av eleverna i tvåan i gymnasiet – ungefär som rikssnittet.
Tomas Olausson påminner föräldrarna om att man inte blir vuxen bara för att man börjar gymnasiet.
− Fortsätt att intressera er. Var jobbiga och fråga barnen om deras kompisar och vad de gör, säger han.
Störande mopeder
Ett annat problem är vårdslös körning med mopeder och mopedbilar. Kommunpolis Therese Löthman ber föräldrarna att prata trafikvett med sina barn.
− Ni kan bli straffskyldiga om ni äger fordonet, säger hon.

Centrala Nordmaling, misstänkt åldringsbrott
Ett äldre par uppges ha utsatts för en stöld i bostaden. Detta i samband med att en man knackat på och trängt sig in i lägenheten. Mannen ska ha kommit över kontanter.
Händelsen inträffade vid 13-tiden i dag.
I förrgår anmäldes liknande brott i Söderhamn. Där ska en man ha ringt på en dörr och önskat växla pengar. Han ska på så sätt ha kommit över kontanter.
I går inkom också flera ärenden i Västernorrland, i Söråker och Ärlandsbro, och i dag ser vi alltså ett ärende i Västerbotten.
Tillvägagångssättet är liknande i dessa fall. En man som knackar på eller ringer på hos äldre personer, han uppger något ärende som innefattar pengar och därefter distraherar han personerna för att komma över kontanter.
Vi vill uppmana alla till att vara uppmärksamma på tillvägagångssättet. Om någon okänd person knackar på enligt ovan beskrivning, släpp inte in personen, stäng dörren och ring polisen på 112. Notera gärna signalement och eventuellt färdmedel. Fotografera om du har möjlighet.
Vi är även angelägna om att komma i kontakt med personer som eventuellt öppnat dörren för mannen, men som inte utsatts för något brott. Kan till exempel vara yngre personer. Lämna i så fall dina upplysningar på 11414.

Klass 1-varning utfärdad för Skåne
SMHI har utfärdat en klass 1 varning över Skåne under fredag eftermiddag.
– Det kommer att blåsa rejält, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.
Det kommer att blåsa mycket hårda vindar på 21 till 24 meter per sekund.
– Blåsten blir som värst mellan lunchtid på fredag och fram till 17-tiden, säger Tora Tomasdottir.
Det kommer också regna under fredagen, allra mest i Landskrona. Men det kommer inte att ställa till några problem, enligt henne.
Den kraftiga blåsten kan knäcka grenar och enstaka träd. Men också innebära problem för höga fordon.
– Jag rekommenderar människor att plocka in lösa saker från sina trädgårdar, för det kommer att blåsa så mycket att de kan lyfta helt, säger Tora Tomasdottir.
Hon berättar att det kommer att blåsa från väst/sydväst och enligt SMHI så kommer prognosen ändras till en högre varningsklass om det blåser mer än 25 meter per sekund under fredagen.

Ex-make anlitade torpeder för att skrämma
Två män döms till fängelse efter att ha misshandlat en 33-årig man. Uppdraget att hota 33-åringen utfördes av hans flickväns ex-make.
Det hela utspelade sig i västra Värmland våren för två år sedan. Två av de åtalade männen kom då hem till 33-åringen och lät honom förstå att han skulle låta bli andras kvinnor.
Barnen var hemma under misshandeln
De misshandlade 33-åringen bland annat genom att stampa på hans ben och genom att slå honom med den flata delen av en yxa. Vid tillfället fanns barnens tre minderåriga barn i huset och männen hotade att döda barnen om 33-åringen kontaktade polisen. Männen tejpade för 33-åringens mun och slog sönder dator och telefoner innan de försvann från bostaden.

”Hembesöket” skedde på uppdrag av 33-åringens flickväns före detta man. Enligt domen ska ex-maken tidigare ha hotat sin före detta fru till livet, genom att en kurir kom hem till henne och ville tvinga henne att skriva på papper om bodelningen. Han ska alltså också, mot betalning, ha förmått två män att hota sin före detta frus nya pojkvän. Ex-mannen döms både för ”anstiftan av försök till utpressning” och för ”anstiftan av olaga hot” till fängelse i tio månader.

Gällande misshandeln anser tingsrätten att den är allvarlig och att det är extra försvårande att mannens tre barn befunnit sig i bostaden under misshandeln.
Den ena av de två männen som misshandlade döms till fängelse i sex månader för misshandel, olaga hot, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Han är tidigare dömd bland annat för rån.
Den andre mannen som misshandlade döms på samma punkter men också för stöld, grov stöld, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Han får fängelse i ett år och nio månader. Tillsammans ska de två männen också betala skadestånd till 33-åringen på över 200 000 kronor.
Alla tre inblandade förnekar brott.

23-åring åtalas misstänkt för våldtäkter på nattklubbar
En 23-årig man åtalas nu för två våldtäkter som ska ha ägt rum på nattklubbar i Malmö med mindre än ett års mellanrum.
Den första våldtäkten ska ha ägt rum i juli förra året. Mannen ska ha hållit fast kvinnan och utsatt henne för en sexuell handling jämförbar med samlag. Mannen anhölls strax efter händelsen, men släpptes dagen därpå.
På valborgsmässoafton i år ska nästa våldtäkt ha ägt rum. Mannen ska då ha förgripit sig på en kraftigt berusad kvinna inne på en av nattklubbens toaletter. Mannen ska ha slagit kvinnan i ansiktet innan han våldtog henne. Enligt 23-åringens försvarsadvokat nekar mannen till anklagelserna.

Man häktad för grov stöld och bedrägeri – äldre kvinnor drabbade
På torsdagen häktades en man i 30-årsåldern misstänkt för att under sin anställning på hemtjänsten i Gävle kommun ha lurat tre äldre damer på pengar och stulit värdesaker.
Att äldre utsätts för brott är ett återkommande problem i länet, något som vi har rapporterat om tidigare. Tingsrätten anser att det finns risk för återkommande brottslighet hos den man som under torsdagen häktades i Gävle tingsrätt.
Mannen misstänks för grov stöld och bedrägeri. I två fall ska han ta tagit ut pengar med kvinnornas bankomatkort. Han är också på sannolika skäl misstänkt för att ha tagit med sig en nyckel och en dörrtagg. Enligt åklagaren ska mannen ha kommit tillbaka under natten och stulit kvinnans handväska innehållande plånbok och bankomatkort.
Mannen, som varit dömd till fängelse flera gånger tidigare, nekar till brott. Brotten ska ha sett under sommaren och mannen jobbar inte längre kvar inom kommunens hemtjänst.

Utlånad bil stulen i Malmö
En man lånar en bil från en bilfirma på Agnesfridsvägen och kommer sedan inte tillbaka. Bilens GPS positionerar på E22:an i höjd med Eslöv/Gårdstånga och kör i riktning mot Lund. Vid kontroll visar sig körkortet som mannen uppvisat vara stulet och polispatruller beordras för att få fatt i bilen. Färden går bland annat via väg 108 mot Staffanstorp, tillbaka på E22:an, för att slutligen ta stopp på Docentgatan i Lund där bilen anträffas tom. Polis söker med hund från bilen och kl 13.17 stoppas en man i närheten som misstänks vara den flyende föraren. Mannen grips misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel och bilen bärgas från platsen.

Personbil drar från polispatrull i Landskrona.
En personbil drar från en polispatrull på Seminariegatan och ett efterföljande inleds. Det är oklart hur lång färden blir men bilen stoppas och i den sitter två unga män i 15-årsåldern. Föraren misstänks inledningsvis för olovlig körning och vårdnadshavarna kontaktas samt kommer till platsen.

Fullt fokus på trafiksäkerhet
Inom ramen för den nationella trafikinsatsveckan har polisen i Enköping/Håbo de senaste dagarna haft fokus på hastighetskontroller. De närmsta veckorna kommer polisen att rikta trafiksäkerhetsarbetet mot cyklar.
Att få alla trafikanter att respektera hastighetsbegränsningarna och därmed sänka medelhastigheten är ett av de viktigaste målen för att rädda liv på våra vägar. Men även att få cyklister att respektera trafikreglerna är ett viktigt led i arbetet.
Inriktning mot cyklar
De närmsta veckorna kommer därför polisen i Enköping/Håbo att inrikta trafiksäkerhetsarbetet mot cyklar.
– Vi ser att felbeteenden bland cyklister ökar samtidigt som det nationellt kommer uppgifter om att olyckor där cyklar är inblandade ökar, säger Lars Jansson. Därför vill vi i förebyggande syfte informera om vårt arbete och uppmana allmänheten att förse sina cyklar med rätt utrustning samt att göra rätt i trafiken.
Så gör du rätt
Enligt lag måste en cykel ha fungerande ringklocka och bromsar samt reflexer och belysning under mörker. Barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Rekommendationen är dock att alla som cyklar använder hjälm.
– Nu när vi går mot mörkare tider är det extra viktigt med belysning, säger Lars Jansson. Det är även viktigt att komma ihåg att en cykel är ett fordon och att förbudsskyltar gäller både för cyklister och för fordon.
Hastighetskontroller under trafikinsatsveckan
De senaste dagarna har fokus legat på hastighetskontroller. Syftet med kontrollerna har varit att bidra till att sänka medelhastigheten och därigenom minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.
– Vi har genomfört kontroller på många olika platser, bland annat vid skolor, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Enköping/Håbo. Vi ser att hastighetskontrollerna bidrar till att öka människors medvetenhet om hur stor påverkan även små hastighetsöverträdelser har för deras egen och medtrafikanternas säkerhet.

Göteborg & Co:s VD går vidare till nytt uppdrag
Camilla Nyman har bestämt sig för att gå vidare inom besöksnäringen. Hon har arbetat nästan 18 år på Göteborg & Co och varit högsta ansvarig för bolaget sedan 2012.
- Göteborg & Co är ett fantastiskt bolag med väldigt professionell personal och jag har fått vara med och utveckla destinationen tillsammans med flera andra parter. När jag nu blivit erbjuden att jobba vidare inom besöksnäringen i Göteborg och utveckla den inom andra områden var det var svårt att tacka nej till den möjligheten, säger Camilla Nyman.
Det nya uppdraget blir att vara ansvarig för Elite Hotels verksamheter i Göteborg med de två välkända hotellen Elite Park Avenue och Elite Plaza.
- Besöksnäringen i Göteborgsregionen är inne i en stark utveckling där Camilla haft en mycket betydande roll. Göteborg & Co står starkt och har under hennes ledning tagit flera betydelsefulla steg. Jag kan bara gratulera Elite till en lyckad rekrytering, säger Håkan Linnarsson ordförande för Göteborg & Co.
Camilla Nyman anställdes på Göteborg & Co redan 2002 och har haft flera olika roller på bolaget. De senaste sex åren som VD. Innan dess hade hon ledande roller på Radisson SAS och Sheraton och är utbildad vid Handelshögskolan i Göteborg.
- Jag brinner för den här näringen och dess frågor. Göteborg är inne i en spännande utveckling där besöksnäringen kommer spela en viktig roll som jag nu kommer att kunna bidra till ur ett annat perspektiv, säger hon.
Det är ännu inte bestämt när Camilla Nyman tillträder sin nya tjänst.

Åtal väcks för synnerligen grovt narkotikabrott
I dag åtalas tio personer vid Solna tingsrätt för inblandning i en storskalig narkotikaverksamhet i Västerort i Stockholm. Åklagarna är tillgängliga för kommentarer.
Åtalet avser bland annat hanteringen av 28,5 kg amfetamin och 4,3 kg MDMA. En 22-årig man från Kista åtalas för att ha agerat som huvudman i organisationen. Ytterligare två av de misstänkta huvudmännen är häktade i sin utevaro och tros befinna sig utomlands. Bland de åtalade finns också en 15-åring och en 17-åring som misstänks ha agerat som kurirer åt huvudmännen.
– Vi anser att det är fråga om synnerligen grovt narkotikabrott, eftersom det avsett hanteringen av mycket stora mängder narkotika och man dessutom agerat synnerligen hänsynslöst eftersom man utnyttjat barn som kurirer, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Förhandlingen påbörjas den 10 oktober 2018 i Solna tingsrätt.

Stöld, Värmdö
Ett par misstänkta båttjuvar iakttas av en inringare när tjuvarna försöker tillgripa anmälarens bil utan att lyckas.Gärningsmännen försvinner från platsen och kvar finns stulna båtmotorer samt verktyg. Ingen är i nuläget gripen.

Lastbil i singelolycka på väg 320 - man i 20-års åldern omkom
Under torsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka med en timmerbil på väg 320 i närheten av Gimåfors i Sundsvalls kommun. Chauffören, en man i 20-års åldern omkom.
Larmet inkom klockan 07.33 på torsdagen och gällde en singelolycka med en timmerbil i Sandnäset, Gimåfors, nära Jämtlandsgränsen. Den fullastade timmerbilen, med släp, var på väg österut när den av någon anledning välte ner i diket. 
Chauffören klämdes fast i olyckan. Ambulans, polis och räddningstjänst ryckte ut och efter två timmar kunde man få ut chauffören från förarhytten.
– Han är losstagen och transporterad från platsen, säger Henrik Cedergren, inre befäl, vid 10.30-tiden.
Vid lunchtid meddelade polisen att den unge chauffören omkommit. Mannen är hemmahörande i Jämtland och anhöriga är underrättade.
Saneringsarbete
Vägen är fortfarande avstängd. Dels ligger det timmer på vägen, dels har bärgningsarbetet inte kunnat påbörjas.
– Vi väntar också på miljökontoret eftersom mellan 300 och 400 liter diesel har runnit ut, berättar Henrik Cedergren.
Enligt Trafikverket pågår sanerings och återställningsarbete och väg 320 beräknas vara öppen för trafik igen vid 14-tiden.

Mord/dråp, försök, Järfälla
Kvinna påträffades skottskadad utomhus i Kallhäll och fördes till sjukhus med ambulans.
Skadeläget var initialt allvarligt men inte livshotande. Ingen är gripen. En förundersökning är inledd på försök till mord.

Nytt sponsoravtal ger damklubbar VM-ersättning
Ett nytt sponsoravtal ska öka jämställdheten inom fotbollen. Damallsvenska klubbar får nu 75 000 kronor per svensk eller norsk spelare som blir uttagen till VM nästa år.
– Men det här betyder inte att vi slutar diskutera ersättning med Fifa eller Uefa, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, till SVT Sport.
I juni blev det bostadsutvecklande bolaget Obos samarbetspartner till damallsvenskan och berättade att de ska investera 40 miljoner kronor fördelat över de närmsta fem åren.
Nu har de också slutit ett avtal med intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) som innebär att damallsvenska klubbar som släpper svenska eller norska spelare till VM 2019 får en ersättning i form av en engångssumma på 75 000 kronor per spelare.
Jämförelsevis får herrklubbar 72 000 kronor per dag och VM-spelare, men då direkt från internationella fotbollsförbundet Fifa vars ersättning till damerna just nu är noll kronor.
– Här är det näringslivet som går in och sätter ner foten på ett lite kaxigt sätt. Pengarna kommer alltså inte från Fifa eller Uefa, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström till SVT Sport.
”Går före Fifa”
Totalt lär det handla om ett 20-tal spelare som berörs. I förbundskapten Peter Gerhardssons senaste landslagstrupp fanns till exempel 17 spelare hemmahörande i damallsvenskan.
Pengarna går alltså direkt till spelarnas hemmaklubbar, som bland annat betalar ut deras löner.
”Genom initiativet går Obos före Fifa mot målet att skapa en mer jämlika herr- och damfotboll. Ersättningen skapar förutsättningar för spelare, klubbar och samhället att fortsätta utvecklas”, skriver man i ett pressmeddelande om samarbetet.
– Vi ser det här som en väldigt positiv satsning där klubblagsfotbollen hamnar i fokus. Det är ju trots allt där landslagsspelare fostras. Vi hoppas att fler följer efter, men tycker också att det är viktigt att diskussionerna om ersättning fortsätter med Fifa och Uefa, säger Linda Wijkström till SVT Sport.

Ambulans med födande kvinna körde på vildsvin
En trafikolycka inträffade på riksväg 40 utanför Eksjö strax innan klockan 04 natten till torsdag. Enligt polisen körde en ambulans på ett vildsvin. Polisen uppger att ambulansen höll på att transportera en kvinna till förlossningen på Höglandssjukhuset när olyckan skedde.
I samband med kollisionen fick bilen vissa skador, men samtliga i ambulansen klarade sig oskadda.
Polisen skriver på sin hemsida att de inte vet hur den födande kvinnan transporterades till sjukhuset efter olyckan. 

Jagade varandra med vapen i Bagarmossen – flera skadade
Tre personer har skadats i en skottlossning i Bagarmossen i Stockholm. Enligt polisen har flera personer jagat varandra genom området – flera skott ska ha avlossats. Totalt sju personer har gripits under natten.
Larmet kom till polisen klockan 23.12 på onsdagskvällen. Ett stort antal personer, i olika delar av Bagarmossen, hade då hört av sig till polisen om skottlossning.
När polisen kom till platsen fann de först två skadade personer. Men enligt de uppgifter de hade fått hade det skjutits på flera platser – och kort senare fann polisen ytterligare en skadad person. Två av dem har skottskador. Den tredje är kraftigt misshandlad.
– Det är fortfarande rörigt och vi vet inte om det ligger fler skadade någonstans så vi får söka i området, sade Mikael Pettersson, RLC-befäl hos polisen i region Stockholm till SVT strax efter midnatt.
De två personerna med skottskador ska, enligt polisen, ha skjutits i benen. Den misshandlade mannen ska, enligt de första uppgifterna från polisen, vara allvarligt skadad. Några rapporter från sjukhuset har ännu inte kommit under natten.
Enligt polisen har männen sannolikt jagat varandra genom området samtidigt som de har skjutit.
– Det verkade som att man hade sprungit igenom centrum så man har funnits på olika ställen, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl hos polisen i region Stockholm.
Han fortsätter:
– Det verkar som att det är två olika grupperingar som har haft något otalt med varandra, säger Mikael Pettersson.
Flera personer har flytt från platsen till fots och i bilar, enligt vittnesuppgifter till polisen. Alltifrån fyra till tio personer kan ha varit inblandade, enligt vittnena. Polisen spärrade runt midnatt av ett stort område i Bagarmossen. Både helikopter och polishundar deltog i sökandet efter både eventuella fler skadade och gärningsmän.
– Polishelikoptern håller på att snurra här och det är alla möjliga poliser som jagar. Det är piketer och det är bussar. Det är väldig aktivitet på platsen, sade Janne Åkesson frilansfotograf på platsen, strax efter klockan ett på natten.
Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Även de tre skadade personerna är misstänkta.
– Samtliga tre är naturligtvis målsägare men de är också misstänkta för brott. De är gripna och förda till sjukhus, säger Mikael Pettersson.
Senare under natten övergick letandet till att fokusera på enbart på flera gärningsmän. Vid 4-tiden uppdaterade polisen sin hemsida med uppgiften att totalt sju personer har gripits.

Man knivhuggen i centrala Köping
En man i 35-årsåldern knivhöggs under ett bråk i centrala Köping sent på onsdagskvällen. Polisen rubricerar det som mordförsök.
Larmet kom till polisen klockan 22.59 på onsdagskvällen. Vittnen pratade då om att slagsmål pågick på platsen. Under bråket blev en man knivhuggen, skriver polisen på sin hemsida.
Mannen fördes med ambulans till sjukhuset i Västerås där han enligt polisen har opererats.
Det är oklart hur allvarliga skadorna är.
Polisen har förhört vittnen under natten och en teknisk undersökning ska genomföras. Ingen person är gripen.

Ung kvinna skjuten i Järfälla
En kvinna i 20-årsåldern har hittats skjuten utomhus i Kallhäll, i Järfälla kommun utanför Stockholm.
– V i rubricerar det försök till mord, säger Per Fahlström, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.
Larmet kom till polisen klockan 23:56 på onsdagskvällen. Kvinnan hittades då skottskadad utomhus i Kallhäll, i Järfälla kommun utanför Stockholm.
– Hon är skottskadad i axeln och är förd till sjukhus i ambulans, säger Per Fahlström, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.
Han kan inte svara på polisen har någon misstänkt i nuläget. Ingen person är gripen. Polisen rubricerar det som försök till mord.

Misstänkt mordförsök i Örebro – två skadade
Två personer har skottskadats i bostadsområdet Markbacken i västra Örebro, uppger polisen.
Poliserna kallades till platsen efter uppgifter om att någon skulle finnas skadad på en adress.
– Vi kan bekräfta att två män har förts till sjukhus med skottskador, enligt de initiala uppgifter vi har. Det är fortfarande i ett tidigt skede för att gå in på detaljer, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på Polisen i Örebro.
Polisen kan heller inte kommentera skadeläget på de skottskadade personerna.
Händelsen utreds som mordförsök i två fall. Polisen är på plats i Markbacken och hör vittnen.
– Finns det människor som hört eller sett något är vi angelägna om att de kommer och pratar med oss.

Föräldrar häktade för barnmisshandel
Ett par – en kvinna och en man i 35- respektive 40-årsåldern – i Linköping har häktats misstänkta för att ha misshandlat och kränkt sina två barn, skriver Corren.
Brotten ska ha begåtts vid flera tillfällen mellan den 1 januari 2016 och den 7 september i år.
Mannen och kvinnan misstänkta handlingar klassas som grov fridskränkning – en rubricering som omfattar våld, hot och kränkningar mot en närstående. Straffet är fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Misshandel i en lägenhet i centrala Falkenberg
Polis kallades till en lägenhet på Holgersgatan i centrala Falkenberg där det enligt uppgift finns tre personer. Någon form av knivhot skulle enligt de initiala uppgifterna ha förekommit i lägenheten. 
När polis kom till lägenheten fanns två män och en kvinna i lägenheten. De båda männen hade lindrigare skärskador. Ambulanspersonal har plåstrat om dessa på platsen. Båda männen grieps och den initiala brottsrubriceringen gäller grov misshandel. De båda gripna männen är i 30- respektive 60-årsåldern.Lägenheten är avspärrad i avvaktan på teknisk undersökning. 

Man gripen för stöld av lastbil
Polis beordras till Väja i Bollstabruk i Kramforsdär en lastbil stulits från en fabrik.
En patrull uppmärksammar fordonet och ett längre förföljande påbörjas, där fler polispatruller och även polishelikopter ansluter.
Lastbilen fortsätter upp mot Skadom, men vänder åter mot Nyland där polis lagt ut en spikmatta på vägbanan. Fordonet kör över spikmattan och alla däck punkteras, men fortsätter ändå färden mot Väja där polisen får stopp på fordonet.
En man i 40-årsåldern grips. I nuläget är han misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Misstänkt i flera fall för grov misshandel efter derbyt 2 september
Den man som slängde en bengalisk eld mot publiken på läktaren vid derbyt på Tele2 Arena den 2 september, är delgiven misstanke för grov misshandel i två fall. Han är också delgiven misstanke för sex stycken försök till samma brott.
Mannen är även delgiven misstanke för brott mot ordningslagen och har dessutom belagts med två års tillträdesförbud.
Utredningsläget anses vara bra när det gäller den person som kastade ett föremål från läktaren och träffade en person som blev skadad i huvudet.

Avtal om färjeterminalen för Halmstad-Grenå i hamn
Förvaltningsavtalet mellan Hallands hamnar och Halmstads kommun gällande färjeterminalen för linjen mellan Halmstad och Grenå godkändes under tisdagen när samhällsbyggnadsutskottets sammanträdde.
– Eftersom det är Hallands hamnar som har avtalet med Stena Line behövdes det ett tilläggsavtal mellan Hallands hamnar och Halmstads kommun.
Och det är alltså det avtalet som nu är på plats.
– Sedan ska man i ärlighetens namn säga att det ska gå ända upp till kommunstyrelsen också, säger Jenny Axelsson (C).
Men där ska det inte stöta på patrull, gissar Jenny Axelsson. Därmed ska det inte finnas några formella hinder för projektet.
Byggstarten av färjeterminalen är planerad till våren 2019 och prislappen på investeringen är 126 miljoner kronor. Projektet väntas vara färdigställt under 2020.

Arbetet vid yttre gräns ska fortsätta utvecklas
Polismyndigheten arbetar intensivt för att åtgärda de brister som framkommer i EU-kommissionens kommande Schengenutvärdering av Sverige.
Minst var femte år ska medlemsländerna som ingår Schengensamarbetet utvärderas för att kontrollera att regelverket efterföljs. Under våren och sommaren 2017 utvärderades Sverige inom områdena yttre gräns, återvändande, SIS/Sirene, dataskydd, polissamarbete och viseringspolitik.
− Det som framkommer i utvärderingen är bekymmersamt. Polismyndigheten har därför intensifierat arbetet tillsammans med andra ansvariga myndigheter för att Sverige som land ska kunna möta de krav som ställs inom Schengen-samarbetet, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen.
Slutsatserna i det utkast av utvärderingen som berör yttre gräns är väl kända för Polismyndighetens ledning. Utvärderingen blir offentlig när EU-kommissionen slutgiltigt antar den, vilket inte är gjort ännu. I avvaktan på det pågår ett arbete för att ta fram handlingsplaner som ska ingå ett kommande inriktningsbeslut för gränspolisverksamheten.
− Vårt mål är självklart att Sverige ska leva upp till EU:s standard. Samtidigt har Sverige stora utmaningar med våra långa landsgränser och den nya flyktingsituationen som har uppstått i Europa sedan 2015. Denna omställning kommer därför att ta tid. Våra medarbetare inom gränspolisverksamheten kämpar hårt och gör ett så bra jobb som möjligt utifrån de förutsättningar som finns, säger Patrik Engström.

Skjutningar och explosion i Huddinge
Två personer skottskadades med tre dagars mellanrum i Huddinge förra veckan. Under helgen detonerade också en granat i närheten av en av skjutningarna. Polisen utesluter inte att dessa händelser kan ha ett samband.
– Polisen i samverkan med Huddinge kommun agerar aktivt mot brott och ordningsstörningar som i Flemingsbergområdet efter helgens händelser. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas och därför hanteras händelserna inom ramen för en särskild händelse inom polisen, säger kommenderingschef Manne Jönsson.
Det var under tisdagen den 11 september som en man påträffades skadad efter en skjutning i Flemingsberg. Tre dagar senare, på fredagseftermiddagen den 14 september, skadades ytterligare en person efter en skjutning i Huddinge centrum.
Natten till lördagen den 15 september detonerade en granat i Visätra. Några timmar senare vid brottsplatsundersökningen hittades ytterligare en granat som inte hade detonerat.
Har du information som kan hjälpa polisen, ring 114 14 eller använd tipssidan på polisen.se.

Stor trafikinsats i Solna avslöjade 55 rattonyktra
Polisen genomförde en omfattande trafikinsats i norra Stockholm under helgens nätter den 15-16 september. Kvinnor och unga stod för en stor andel av de misstänkta rattonyktra.
Polisen kontrollerade 3 672 bilförare varav 55 personer är rapporterade misstänkta för rattfylleri/drograttfylleri. Av dessa är 14 kvinnor. 18 personer är födda på 90-talet, den yngsta fyllde 18 år i somras.
– Det stora antalet unga rattonyktra är nedslående, men det är positivt att vi har många engagerade medarbetare som hela tiden utvecklar arbetet mot trafikonykterhet. Efter en sådan här helg känns det relevant att ställa sig frågan om det inte borde vara obligatoriskt med alkolås säger Patrick Ungsäter polisområdeschef i Stockholm Nord.
Polisens trafikkontroller avslöjade även andra brott som exempelvis narkotikabrott, olovliga körningar och grov vårdslöshet i trafik. I en av bilarna fanns en person som är anhållen i sin frånvaro.
Insatsen är kopplad till polisens nationella trafikvecka som pågår under vecka 38.

Någon försöker åter lura till sig Bank-ID från äldre personer
Under dagen så har flera pensionärer i Ljusdals kommun blivit uppringda av en person som påstår sig ringa från ett känt svenskt företag.
Personen som ringer uppger den uppringdes födelsedata och säger att företaget ska göra en utbetalning till dem och att de behöver veta vilken bank den uppringde har och därefter så vill de även ha kontonummer. 
Ingen av de personerna som polisen har talat med har uppgett sitt kontonummer.
En person som blev kontaktad av bedragaren, kontaktade företaget som bedragaren uppgav att han ringde ifrån, för att höra om de hade någon utbetalning till personen. Företaget berättade att de inte arbetar på det sätt som anmälaren uppgav.
Polisen uppmanar alla som får samtal från okända personer att aldrig lämna ut sitt kontonummer och Bank-Id till okända personen.

Brukare hade nattblöja kvar vid kvällsmaten – var smutsig upp till midjan
Enligt två lex Sarah-anmälningar av Socialnämnden i Laholm har brukare på ett äldreboende i kommunen under större delen av en dag fått gå med full blöja utan hjälp. I ett av fallen ska den boende haft nattblöjan kvar vid kvällsmaten och då varit smutsig upp till midjan.
Personal upptäckte att brukaren hade pyjamasbyxorna kvar under dagbyxorna, när de efter kvällsmaten skulle byta inkontinensskydd. De kunde då även notera att personen fortfarande hade nattskyddet kvar, vilket vid den tidpunkten var fullt.
Enligt lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, var brukaren ”smutsig upp till midjan”. I samband med händelsen upptäcktes även att munhygienen var eftersatt.
En annan anmälan vittnar om att en person på samma boende inte fått hygienen skött under en längre tid på dagen. Personen ska ha fått sitta ”alldeles för länge i en dålig position” med ”nedgjord blöt blöja”.
Vid tillfället ska personen även haft blöta underkläder och byxor. Trots att annan personal upplyst kollegor om situationen, ska brukaren fått sitta ytterligare en timme innan den blev omhändertagen.

Man död efter båtolycka
En man har omkommit efter en båtolycka utanför Nynäshamn. Mannen hamnade i vattnet efter en grundstötning och försvann under ytan innan han återfanns av dykare nästan tre timmar efter olyckan.
Olyckan skedde på måndagskvällen vid skären Roxen, 19 kilometer söder om Nynäshamn under måndagskvällen.
- Larmet inkom till SOS vid 22.14 om att två personer befann sig ombord på en motorbåt som grundstött och tog in vatten. Samtalet bröts så vi fick inte mer information vilket tydde på allvarligt läge, säger Daniel Lindblad, presstalesperson på Sjöfartsverket.
När räddningspersonal kom till platsen vid 22.51 var den 7 – 8 meter långa fritidsbåten vattenfylld och på väg att sjunka.
- En person påträffades omgående i vattnet och lotsbåten förde den personen i land till en väntande ambulans, säger Daniel Lindblad.
Den andra mannen var försvunnen och en massiv sökinsats drogs igång men försvårades av att det blåste sju sekundmeter och att det inte fanns något månljus vilket innebar att det var väldigt mörkt på platsen.
Totalt letade Sjöfartsverket och Försvarsmakten med sju fartyg på ytan och en räddningshelikopter efter den saknade personen som återfanns vid 01-tiden natten till tisdagen under vattnet i anslutning till båten.
- Mannen påträffades under vattnet av dykare och var inte kontaktbar när han fördes till väntande ambulans, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Smash and grab-kupp mot klädbutik i Falun
En klädbutik i centrala Falun utsattes tidigt på onsdagsmorgonen för en så kallad smash and grab-kupp. Kläder till ett okänt värde ska ha stulits.
Det var vid 04.30-tiden som en bil kördes in genom en ruta till klädbutiken Byxshopen på Holmgatan i centrala i Falun.
– Det är en stulen bil som lämnats kvar på platsen och man har fått med sig kläder och jackor, berättar Peter Persson, vakthavande befäl hos polisen och fortsätter:I nuläget finns ingen misstänkt.

Skottlossning mot restaurang i Trelleborg
Polis får larm om en misstänkt skottlossning i centrala Trelleborg strax innan midnatt mot onsdagen. På plats konstateras en skarp skottlossning mot restaurangen och skotthål finns i glasruta. Ingen person har kommit till skada och motivet till händelsen är oklart och kommer att utredas. Platsen spärras av för teknisk undersökning och utredningsåtgärder har gjorts på andra platser i staden.
Klockan 06.17 är teknikerna klara på platsen och avspärrningen hävs. Vidare uppdaterad information i ärendet finns inte att tillgå på regionledningscentralen från kl 06.30.
Natten mot onsdag grep polisens insatsstyrka en man i 25-årsåldern, misstänkt för inblandning i skjutningen och misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.. De tvingade ut mannen under vapenhot och han har förts till polishuset i Ystad.
.

Explosion vid kyrka i Södertälje
En kraftig explosion har skett vid en kyrka i Geneta i Södertälje. Nationella bombskyddet och polisens tekniker undersöker just nu platsen.
Strax innan klockan 01.00 natten mot onsdag larmade Genetabor polisen om en kraftig smäll vid ”S:t Afrem syrianska ortodoxa kyrkan”, där också Syrianska föreningen finns, i Geneta i Södertälje.
När polisen och räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att något detonerat vid en entré till en av Syrianska ortodoxa kyrkans samlingslokaler.
– Men vi vet i nuläget inte vad det är som har detonerat, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.
Ett stort område har nu spärrats av medan polisens tekniker och nationella bombskyddet undersöker platsen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, men polisen har i nuläget varken någon misstänkt eller gripen. Enligt polisen har det inte funnits någon känd hotbild mot församlingen.

Rån, Stockholm- Samtal om att man påträffats skadad i Bredäng.
Samtal inkom till Ledningscentralen från en förbipasserande som påträffat en skadad man utomhus i Bredäng. Senare framkom att den skadade personen hade blivit rånad på bland annat telefon av flera gärningsmän som sedan ska ha lämnat platsen springandes.
I samband med rånet blev målsägande skadad med vad man initialt tror är en kniv. Målsägande är förd med ambulans till sjukhus och ska inte vara livshotande skadad.
Ingen är ännu gripen för händelsen som rubriceras som rån.

Gunilla Persson förlorar tvist mot Försäkringskassan
Gunilla Persson, känd från tv-programmet Svenska Hollywoodfruar, förlorar mot Försäkringskassan i tingsrätten. Nu döms hon för bidragsfusk och ska betala över 300 000 kronor.
Orsaken är att hon fått felaktiga utbetalningar från bland annat barnbidrag och sjukpenning under flera år. Försäkringskassan stämde Persson i ett försök att få tingsrätten att förpliktiga henne att betala tillbaka bidragen.
Nu har Gunilla Persson alltså förlorat tvisten i tingsrätten, skriver Aftonbladet.
Till tidningen säger hon att hon inte begått något brott och att Försäkringskassan ”aldrig kommer att se ett rött öre” från henne.
Gunilla Persson kommer från Högsjö i Vingåker. Enligt Försäkringskassan har hon uppgett att hon haft för avsikt att bo i Sverige och att hon haft inkomster i Sverige, något man måste ha för att ha rätt till barnbidrag och sjukpenning. Men detta är uppgifter som Försäkringskassan menar är felaktiga.

Stopp efter trafikolycka på riksväg 31
En man i 40-årsåldern dog efter att ha frontalkrockat med en lastbil norr om Vetlanda under tisdagen. Lastbilschauffören har gripits av polis.
Det var vid 15.30-tiden under onsdagen som räddningstjänsten larmades om en olycka på riksväg 31 vid Ekenässjön, norr om Vetlanda. Enligt larmet till SOS hade en lastbil och en personbil kolliderat och en person klämts fast.
När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att tre personer var involverade i olyckan. Två av personerna fick föras till sjukhus.
Vid 19-tiden meddelade polisen att föraren av den ena bilen, en man i 40-årsåldern hade dött av sina skador. Mannens anhöriga har underrättats.
Föraren av den andra personbilen, även det en man i 40-årsåldern, fördes också till sjukhus. Enligt polisen ska han ha fått lindriga skador då han väjde för olyckan och körde ned i diket.
Under räddningsarbetet var riksväg 31 helt avstängd från Ekenässjön till Björkeryd i båda riktningarna.
Lastbilschaufför misstänks för brott
Föraren av lastbilen, en man i 60-årsåldern, har gripits av polis. Han misstänks för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
– Det är med anledning av de uppgifter vi fått in som vi sätter dessa brottsrubruceringar. Jag kan inte säga exakt vad det är som gör det, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson region öst.
Vid 20.30-tiden meddelade Trafikverket att det återigen var full framkomlighet på riksväg 31.

Malmö - Försvunnen pojke i 5-års åldern återfunnen
Samtal inkom till polisens regionsledningscentral om att en pojke i 5-års åldern var försvunnen från sin bostad på Nydalavägen i Malmö. Polisen har tillsammans med anhöriga och privatpersoner sökt efter pojken. Klockan 20.00 inkom samtal från en privatperson som hade anträffat en ung pojke vid Mobilia. En polispatrull åkte till platsen och fick bekräftat att det var den försvunna pojken. Han mår bra och är återförenad med sin familj.

Person anträffad död i Halmstad
En person har anträffats avliden vid stranden vid Alet. Polis finns på plats efter det att en person hittats avliden vid stranden. Personen är inte identifierad och polisen kan inte lämna några ytterligare uppgifter i nuläget kring dödsfallet med hänsyn till eventuella anhöriga. Anledningen till dödsfallet är för närvarande inte känt. Oklart när polisen kan lämna fler uppgifter.   

Ambulanspersonal fast på ö i Sandviken när hälsocentraler inte kom överens
Ambulanspersonal och brandmän åkte ut till en ö i Storsjön och fann en man avliden, men där blev de fast i flera timmar när tre hälsocentraler inte kunde komma överens om vem som skulle skicka en läkare för att kunna dödförklara personen.
När en ambulansbesättning om två personer samt tre brandmän kommer till ön i Storsjön i Sandviken i juli finner de en avliden man. Då krävs en läkare som kan dödförklara personen.
Här stöter räddningspersonalen på patrull. De kontaktar först närmaste hälsocentral i länet som inte vill hjälpa till eftersom mannen är skriven på en adress som tillhör en annan hälsocentral – men där vill man inte heller hjälpa till eftersom den avlidne mannen nu befinner sig på den första hälsocentralens geografiska område.
Ambulanspersonalen väljer då att kontakta en tredje hälsocentral, men där hänvisar man till de två tidigare nämnda hälsocentralerna.
Blev fast i fem timmar
I en avvikelserapport reagerar ambulanspersonalen på att det, på grund av ”byråkratisk fyrkantighet”, blev en akutambulans samt brandmän stående på en ö i närmare fem timmar.
Region Gävleborg uppger att det är den närmaste hälsocentralen som ska bistå med läkare vid dödförklaring och att riktlinjerna nu förtydligas och kommuniceras till berörda.

misstänks ha våldtagit lärare på skola
En elev på en gymnasieskola i Jönköpings län misstänks för att ha våldtagit en lärare inne i skolans lokaler, det bekräftar polisen för SVT. Eleven är anhållen misstänkt för våldtäkt.
Brottet ska ha skett i fredags inne i skolans lokaler och polisanmäldes under måndagen. Gymnasiechefen på skolan säger att all personal informerats under tisdagsmorgonen. Hur detta skett vill personen inte berätta. Läraren mår efter omständigheterna bra och är tillbaka i tjänst idag.
Enligt polisen är en förundersökning om våldtäkt inledd och den utredning som gjorts har lett till att en person, en man i 20-årsåldern, nu är anhållen misstänkt för brottet. Eleven är avstängd under tiden som händelsen utreds.
Enligt polisen ska man ha vidtagit en rad utredningsåtgärder. Polisen är i övrigt mycket förtegen och lämnar i nuläget inga ytterligare detaljer i ärendet.

Länsstyrelsens drastiska besked: Skjut alla älgkalvar
Den torra sommaren har gjort att det inte finns tillräckligt för älgarna att äta. För att få ner stammen rekommenderar Länsstyrelsen i Östergötland nu jaktlagen att skjuta så många älgkalvar som det går.
En orsak till rekommendationen är ren barmhärtighet. Många älgkalvar är redan svaga efter sommaren och foderbristen väntas fortsätta under hösten och vintern.
– Blir det en kall vinter med skare riskerar vi att få djur som far illa eller svälter ihjäl, säger Emil Brangenfeldt som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.
En annan anledning till rekommendationen är att länsstyrelsen vill värna om älgstammens kvalitet inför framtiden. De älgar som överlever vintern kommer nämligen att vara försvagade individer som i sin tur riskerar att få mindre livsduglig avkomma.
Årets torka kommer förmodligen ändå att påverka älgarnas förmåga att föröka sig under kommande år. Sommaren 1992, som också var mycket varm, minskade reproduktionen med 35 procent. Men årets värme var utan motstycke, därför riskerar reproduktionen att bli ännu mindre den här gången, tror Emil Brangenfeldt.
– Mig veterligen är det en exceptionell situation på grund av den här sommaren.
Hur många älgkalvar som kommer att skjutas vågar han inte gissa.

Äldre kvinna i Stureby blev bestulen av två gärningsmän i sitt hem
Samtal inkom till Ledningscentralen om att en äldre kvinna blivit utsatt för en stöld i sitt hem i Stureby. i Stockholms kommun. Vid 13-tiden ska två män som beskrivs vara i 20-30-årsåldern ha kommit in i hennes lägenhet och tillgripit smycken.
Gärningsmännen ska sedan ha sprungit från platsen i riktning mot tunnelbanestationen Stureby.
Rubriceringen är förutom grov stöld även misshandel då målsägande i samband med stölden ska ha blivit inslängd i en garderob. Målsägande ska inte ha behövt ambulans.

En anhållen efter anmälan om våldtäkt
Under gårdagen fick polisen in en anmälan om att en våldtäkt skulle ha skett på en skola i Nässjö kommun. Polisen har, med anledning av anmälan, vidtagit en rad utredningsåtgärder.
En förundersökning om våldtäkt inleddes och den utredning som gjorts har lett till att en person, en man i 20-årsåldern, nu är anhållen misstänkt för brottet. Förundersökningen leds därmed av åklagare.
Polisen kommer inte att lämna ytterligare detaljer i ärendet.

Ingen förundersökning i ärende om Alby moské
Åklagaren har i dag beslutat att inte inleda någon förundersökning gällande den händelse som uppmärksammats i samband med valet där en förening ska erbjudit röster i utbyte mot bygglov. Anledningen är att det inte föreligger anledning anta att brott har förövats. Åklagaren är tillgänglig för kommentarer.
Det har i media presenterats uppgifter om att föreningen Alby moské vid ett möte med företrädare för Moderaterna har erbjudit sig att uppmana föreningens medlemmar att i kommunalvalet rösta på Moderaterna. Förutsättningen för erbjudandet var att Moderaterna i så fall skulle utlova eller verka för bygglov för en moskébyggnad.
Åklagaren har i dag beslutat att inte inleda någon förundersökning gällande denna händelse utifrån bedömningen det inte föreligger anledning anta att brott har förövats.
Bilaga med åklagarens längre förklaring till beslutet >>>

Svenskt missnöje med opunktliga tåg
Svenskarna hör till de mest missnöjda i EU när det gäller tågens punktlighet, visar uppgifter från EU:s egen opinionsmätning, Eurobarometern.
41 procent av de tillfrågade svenskarna i undersökningen sade sig vara missnöjda med punktligheten – en siffra som bara slås av Tyskland (43 procent missnöjda) och Frankrike (47 procent).
Nöjdast med punktligheten är tågåkarna i Lettland på 85 procent, mot 83 procent i Österrike och 82 i Irland.
Vad gäller allmän syn på tågtrafiken ligger svenskarna i mitten av skalan. Nöjdast är resenärerna i Österrike och Irland, medan rumäner och bulgarer är mest missnöjda.
Eurobarometern visar samtidigt att 20 procent av de 25 000 tillfrågade använder förorts- eller pendeltåg minst en gång i månaden. Tolv procent gör nationella tågresor varje månad, medan bara en procent lika ofta åker internationellt.

Kvinna dömd till livstid för rånmord i Gnesta – nekas tidsbestämt straff
En livstidsdömd kvinna nekas tidsbestämt straff. Detta då tingsrätten bedömer att det finns risk för återfall.
I december 2005 dömdes en kvinna till livstids fängelse av Nyköpings tingsrätt efter att, tillsammans med två män, ha mördat en företagare i Gnesta i samband med ett rån.
Kvinnan har ansökt om att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt på 21 år. Detta har nu fått avslag från Örebro tingsrätt då man bedömer att återfallsrisken är medelhög, även om den på kort tid har minskat.
Misshandlade annan intagen
Beslutet grundar sig delvis i att den intagna kvinnan tidigare gjort sig skyldig till upprepad och allvarlig misskötsamhet. År 2008 dömdes hon för misshandel av annan intagen, och 2016 var hon inblandad i två incidenter. Tingsrätten konstaterar däremot att kvinnan visar att hon medverkat till att främja sin återanpassning i samhället, men att hennes personlighetsmässiga problematik i viss mån kvarstår.

Mordet i Årbyskogen: Vapen har anträffats i området
I samband med den mordutredning som pågår i Eskilstuna har polisen nu hittat ett vapen i Årbyskogen. Vapnet har skickats på analys för att se om det kan kopplas till mordet.
Den 24 augusti sköts en 41-årig man till döds med flera skott vid motionsspåret i Årbyskogen. Två män sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet.
Nu uppger polisen att man har hittat ett vapen i området, som är skickat på undersökning.
Vilken typ av vapen är det?
– Det kan jag inte gå in på, säger Thomas Tellebro, vid polisens enhet för grova brott.
Han vill inte heller gå in på när vapnet hittades. Förra veckan berättade vi att vapenhundar skulle söka i Årbyskogen.

Två män frias i hovrätten för gängmordet i Mariehäll
En 24-årig och en 23-årig man dömdes till långa fängelsestraff av tingsrätten för gängmordet i Mariehäll i Bromma förra året. Männen, som släpptes på fri fot i början av september i väntan på domen, frias nu av Svea hovrätt.
Det var i november 2017 som en man sköts ihjäl i Bromma efter en dramatisk biljakt mitt på dagen. Bilen som mannen färdades i besköts med automatvapen från en efterföljande bil under hundratals meter.
Sju personer åtalades, men det var bara 24-åringen och 23-åringen som dömdesi tingsrätten – till 18 års fängelse för mord, respektive tio års fängelse för medhjälp till mord.
Nu friar alltså Svea hovrätt männen för inblandning i mordet.
Hovrätten anser visserligen det bevisat att skytten satt i baksätet på den bil som kort efter skjutningen brann vid Ängbybadet, men att det inte är bevisat att det var 24-åringen som var skytten. Detta trots att 24-åringens dna hittats på en brandskadad handske i bilen och att det på handsken hittades partiklar med sådan sammansättning som patronhylsorna på Bällstavägen hade.
Även de kläder 24-åringen bar vid gripandet två månader senare visade spår av samma typ av partiklar.
”Vid en första anblick framstår den tekniska bevisningen som graverande”, skriver hovrätten, men menar att handsken skulle kunna ha kommit i kontakt med skjutvapen eller patronhylsor inne i bilen utan att handsken använts vid själva hanterandet av ett skjutvapen.
Det skulle också kunna ha varit så att handsken förvisso använts av skytten, men hovrätten resonerar att handsken även skulle kunna ha burits av någon annan än den mordåtalade.
Försvarsadvokaten: ”Ingen vettig stödbevisning”
Saragon de Basson, 24-åringens advokat, har tidigare sagt till SVT Nyheter Stockholm att han är övertygad om att hans klient ska bli frikänd.
– Det var ett mål där åtalet inte höll. Det fanns ingen vettig stödbevisning i gärningspåståendet. Det enda var ett antagande med hypoteser med utgångspunkt för dna-träffar som egentligen inte säger någonting om själva gärningen, sade Saragon de Basson då.
Även den 23-åring som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord frias. Han hyrde en av bilarna som senare befann sig i närheten av brottsplatsen men det är enligt hovrätten inte klarlagt att mannen insåg vad bilen skulle användas till.

FAKTA: SJU ÅTALADES – SAMTLIGA FRIADE
Från början åtalades sju män för inblandning i Bromma-mordet, som enligt en av polisens hypoteser kunde vara en hämnd för ett mord i Östberga i södra Stockholm i augusti samma år.
Två män, 33 och 24 år gamla, åtalades för mord. Åklagaren gjorde gällande att det var 24-åringen som sköt från bilen med automatvapnet. Han åtalades också för framkallande av fara för annan. Ytterligare fem personer åtalades, däribland en 23-årig man, för inblandning, som anstiftan till och medhjälp till mord.
Fem av männen friades av Solna tingsrätt, medan 24-åringen och 23-åringen dömdes för mord respektive medhjälp till mord. Den 18 september 2018 friades också dessa två av Svea hovrätt.
Källa: Åtalet och domarna (TT)

Fler män än kvinnor offer för människohandel
Sveriges nationella rapportör i frågor som rör människohandel har lämnat över en lägesrapport till regeringen gällande människohandel för 2017. Rapporten visar bland annat att det för första gången är fler män än kvinnor som är offer för människohandel.
– Kvinnor och flickor är lika mycket offer för människohandel för sexuella ändamål som tidigare. Men under 2017 var totalt sett fler män än kvinnor offer för människohandel. Anledningen är att polisen utredde fler fall av människohandel för tiggeri än tidigare, och i de ärendena var majoriteten av offren män, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg som är ansvarig för Polismyndighetens uppdrag som Sveriges nationella rapportör i frågor som rör människohandel.
I människohandel utnyttjas människor för olika ändamål, det kan till exempel vara för sexuella ändamål, tiggeri eller tvångsarbete. Koppleri är ett brott som har stora likheter med människohandel och under 2017 var det anmälningar om koppleri som ökade mest, från 102 anmälningar 2016 till 132 anmälningar 2017.
– En förklaring till att antalet koppleriärenden ökar är att polisen har höjt sin förmåga att upptäcka människohandel. Den största ökningen av antalet koppleriärenden har skett i polisregion Väst, där polisens människohandelsgrupp har fått arbeta fokuserat och har spritt kunskapen till fler delar inom polisen, vilket gjort att man har kunnat upptäcka fler koppleribrott, säger Kajsa Wahlberg.
– Polisens samverkan med hotell och företag som hyr ut lägenheter i andra hand har bidragit till att sexköpen har flyttat från hotellrum och lägenheter hyrda i andra hand till att ske i kundens bostad. Det är en trend som prostitutionsgruppen i polisregion Stockholm sett under 2018, säger kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg.
Polisen har sedan omorganisationen 2015 arbetat med att förstärka sin förmåga för att bekämpa människohandel och antalet fällande domar ökar under 2018, både där vuxna och barn är offer.
Fakta:
Polismyndighetens lägesrapport "Människohandel för sexuella och andra ändamål" bygger på förundersökningar och domar under 2017 som berör människohandel och därtill relaterad brottslighet men också på information från myndigheter och frivilligorganisationer i Sverige och i viss mån internationellt.

Hallandspolisen har fokus på bostadsinbrott

Polisen i Halland inleder nu en särskild satsning mot bostadsinbrott. Med dagliga uppföljningar om var brotten skett och ökad synlighet i brottsutsatta områden är förhoppningen att antalet inbrott ska minska i polisområdet.
Det är en bred insats mot bostadsinbrott som nu startar i Halland. Den pågår under en begränsad tid och involverar även polisens volontärer, allmänheten och kommunerna. Insatsen startar i mitten av september och pågår över vinterhalvåret då erfarenheten visar att flest bostadsinbrott sker.
– Vi ska samordna våra resurser så att vi blir starka och kan arbeta aktivt mot inbrotten i hela polisområde Halland, säger Richard Hiller som är kommunpolis i Varberg och en av dem som samordnar insatsen.
Planeringen och arbetet i insatsen bygger till stor del på den forskning som finns om bostadsinbrott och förebyggande arbete.
– Det har till exempel visat sig att ökad synlighet av poliser har effekt på brottsligheten. Därför kommer vi bland annat att ha fler och tätare trafikkontroller i områden som drabbats av inbrott, säger Richard Hiller.
En framgångsfaktor i det förebyggande arbetet är att sprida information. Därför har polisens volontärer utbildats för att till exempel knacka dörr och informera de boende i de områden som utsatts för brott.
– I vissa områden har vi också vänt oss specifikt till hundägare eftersom de ofta går dagliga promenader i sitt närområde och kanske är de första som ser när något inte stämmer, säger Richard Hiller.
Forskning visar att det kan finnas en förhöjd risk för ytterligare inbrott inom ett visst geografiskt område efter ett inbrott. Ofta är det också samma gärningsmän som fortsätter att göra inbrott i det område de känner till och har rekat. Genom dagliga uppdateringar och uppföljningar om var inbrotten skett ska yttre personal kunna göra riktade insatser i de områden som utsatts i närtid.
– Målet är att det ska vara jobbigt och svårt för tjuvarna att göra inbrott när de hela tiden har allmänhetens, volontärernas och polisens ögon på sig, säger Richard Hiller.


Fjällvandrare kom aldrig tillbaka – sökinsats pågår
Under morgonen startade sökandet efter en man som sent på måndagskvällen anmäldes försvunnen i närheten av Tjäktjastugan i Kirunafjällen. På grund av dåligt väder kunde inte räddningsinsatsen inledas direkt.
Den saknade mannen ska ha tältat tillsammans med en annan person i närheten av Tjäktjastugan men gett sig ut på en egen vandring.
– Mannen sågs senast klockan halv fyra på måndagseftermiddagen och han anmäldes försvunnen under kvällen, säger Liv Fahlén, kommunikatör vid polisen.
När han inte kom tillbaka på kvällen anmäldes han försvunnen av sitt sällskap. På grund av dåligt väder kunde räddningsinsatsen inte påbörjas under kvällen och natten.
Klockan halv sju på tisdagsmorgonen åkte en civilhelikopter med fjällräddare mot Tjäktastugan för att söka efter mannen.

Man fastklämd under en släpvagn vid kontrollplats Katås Rv61/62 norr om Karlstad
En man stannade på kontrollplatsen med sin personbil med tillkopplat släp. Av okänd anledning verkar bilen ha kommit i rullning och i samband med detta klämdes mannen fast under släpet.
Då polis kom till platsen hade mannen avförts med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad. Skadeläget är f.n. oklart.

85-årig man misshandlad med järnrör
Två grannar råkar i luven på varandra i en hiss i Uppsala under tisdagsmorgonen vilket resulterar i att en man i 85-årsåldern blir slagen med ett järnrör i huvudet så att blodvite uppstår. Mannen är vaken och talbar när ambulansen anländer. En man i 65-årsåldern grips, misstänkt för grov misshandel. Brottsplatsen är avspärrad för teknisk undersökning.

En skogsmaskin som står lastad på en trailerdragare slår i en viadukt på E4 i Gävle
Bitar lossnar från viadukten i samband med detta och bitarna träffar i sin tur en bil som ligger bakom trailerdragaren. Besiktningsmän är på väg ut för att kontrollera skadorna på viadukten, skadorna bedöms initialt som små. Ingen person skadas i  samband med händelsen.

Årets tema för ”Musikhjälpen” avslöjas
Alla har rätt att funka olika. Det är ”Musikhjälpens” budskap i år. I ett pressmeddelande skriver Sveriges Radio att personer med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper.
”Utbildning är avgörande för att komma ur fattigdom och utsatthet, men enligt uppskattningar går 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan”.
Pengarna som samlas in genom årets ”Musikhjälpen” går därför till att ge barn och vuxna med funktionsnedsättning tillgång till skola, vård, stöd och hjälp.
I år sänds ”Musikhjälpen” från Lund. Glasburen som programledarna bor i under veckan placeras på Stortorget och direktsändningen pågår den 10–16 december i radio och tv.
Vilka som leder insamlingen presenteras senare i år. I fjol leddes programmet av Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi, och temat var ”Barn är inte till salu”. ”Musikhjälpen” är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Varberg, inbrott på skola
Vid Jakobs Väg är det någon person som på okänt sätt tagit sig in på Rosenfredsskolan. Okänt vad som saknas. I samband med att väktare anländer till platsen hittar denne slängda kläder vid platsen. Enligt vittne ska tjuven cyklat från platsen.

Mord/dråp, försök, Malmö.
Polis larmat till Hårds väg efter flertalet larm om skottlossning på platsen. Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen, men fynd som gjorts på platsen bekräftar att det varit en skottlossning. Brottsplatsen har under natten varit avspärrad. Det finns ingen gripen eller misstänkt för händelsen, rubricerad som försök till mord.

Kommunen ville tysta anställd – ska utredas av JO
Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att utreda anklagelser om att Söderköpings kommun försökt tysta en anställd efter att hon skrivit ett kritiskt inlägg om arbetssituationen inom hemtjänsten på Facebook.
Enligt en anmälan ska hennes chefer ha försökt förmå henne att inte skriva negativa saker om kommunen framöver, eftersom ”dom har svårt att få in vikarier och att kommunen fick dåligt rykte”.
Nu ska socialnämnden komma in med ett svar på anmälan och bemöta anklagelserna senast den 12 november.

En död efter båtolycka söder om Nynäshamn
Den person som saknades efter en båtolycka under måndagskvällen hittades av dykare vid 01-tiden natten till tisdagen.
– Mannen påträffades under vattnet av dykare och var inte kontaktbar när han fördes till väntande ambulans, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid Sjöfartsverket.
På tisdagsmorgonen meddelade polisen att mannen avlidit.
Olyckan skedde på måndagskvällen vid skären Roxen, 19 kilometer söder om Nynäshamn.
– Larmet inkom till SOS vid 22.14 om att två personer befann sig ombord på en motorbåt som grundstött och tog in vatten. Samtalet bröts så vi fick inte mer information vilket tydde på allvarligt läge, säger Daniel Lindblad, presstalesperson på Sjöfartsverket.
Båten på väg att sjunka
En stor sökinsats drogs i gång i området med flera båtar och helikopter från Sjöfartsverket och Försvarsmakten.
När räddningspersonal kom till platsen vid 22.51 var den 7–8 meter långa fritidsbåten vattenfylld och på väg att sjunka.
– En person påträffades omgående i vattnet och lotsbåten förde den personen i land till en väntande ambulans, säger Daniel Lindblad.
Hittades under vattnet
Totalt letade sju fartyg på ytan och en räddningshelikopter efter den saknade personen som återfanns under vattnet i anslutning till båten.
Mannen fördes till sjukhus men på tisdagsmorgonen meddelade polisen att mannens liv inte gått att rädda.
Sökarbetet försvårades av att det blåste sju sekundmeter och att det inte fanns något månljus, vilket innebär att det var väldigt mörkt på platsen.

E18 avstängd efter olycka
En krock mellan två lastbilar vid 03:40-tiden på tisdagsmorgonen inträffade på E18 norr om Arboga i höjd med trafikplats Gräsnäs, i riktning mot Örebro.
En av lastbilarna körde in i den andra bakifrån och då den enas last var timmer spreds timmer över vägen. Hela E18 är nu avstängd och väntas vara det minst till klockan 11 enligt den preliminära prognosen av polisen. Trafiken leds om via mindre vägar i Arboga.
Två personer fick föras med ambulans till sjukhus, i nuläget oklart med vilka skador.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.