loading...

Straffet skärps för en företagare i Ljungskile av Hovrätten - gällande våldtäkten på en 13-åring flicka
Hovrätten i Västsverige ger inte mycket för företagarens förklaringar: "omoget och gränslöst". Nu skärper Hovrätten straffet för mannen som våldtog en då 13-årig flicka på en camping i somras.
I tingsrätten under hösten dömdes företagaren från Bohuslän till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt mot barn. 
Han förgrep sig på en 13-årig flicka som skulle sommarjobba hos honom och därför sov över hos honom i hans husvagn på en camping i Strömstad. Mannen förnekade brottet, och menade att flickan ljugit om att han våldtagit henne för att hon uppmanats av detta av en släkting, och för att få skadestånd. Uddevalla tingsrätt ansåg inte att det var en trovärdig förklaring och dömde honom för brottet.
Näringslivsprofilen överklagade domen och menade att tingsrätten gjort en felaktig värdering av bevisen. I sin överklagan till hovrätten lyfte han via sin advokat fram bevisning i syfte att ifrågasätta flickans trovärdighet. Han ville i första hand att han skulle frias helt, och i andra hand att hovrätten skulle sänka straffet.

Nu har Hovrätten för västra Sverige tagit upp fallet, och skärper straffet för företagaren till tre års fängelse.
Men hovrätten gör alltså i stället tvärt om och skärper straffet. Där näringslivsprofilen menar att flickan ljugit och att hon inte är trovärdig anser hovrätten att flickan i stället "gett ett ovanligt moget och vuxet intryck för sin ålder".
Vad gäller det näringslivsprofilen framfört i domstolen anser hovrätten att "hans egen berättelse visar på en omogenhet och gränslöshet". Hans uppgifter är enligt hovrätten antingen "direkt motbevisade eller så osannolika att de inte förtjänar någon tilltro".
En del av bevisningen har bestått i att man hittat dna-spår från mannen i flickans underliv. Något mannen förklarat med att hon torkat sig med ett papper som han tidigare fått utlösning i. I de inledande förhören som hölls med mannen har han dessutom erkänt för poliserna att han haft sex med flickan. Dessa förhör har mannen senare försökt få rätten att bortse ifrån, och bland annat hävdat att de gick till på fel sätt eller att han varit påverkad av narkotikaklassad medicin.
Vad gäller påföljden anser hovrätten, med stöd av konversationer på sociala medier som mannen och flickan haft, att våldtäkten i någon mån framstår ha varit planerad. Flickan har dessutom känt stark ångest, rädsla och smärta, och näringslivsprofilen har hållit fast hennes armar. Därför kommer de fram till att straffet ska skärpas.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.