Polisen satsar på amerikansk strategi för att stoppa skjutningarna
 Avskräckande exempel och hjälp ut ur kriminalitet är två av tillvägagångssätten. Polisen hämtar nu inspiration och metoder från USA för att sätta stopp på skjutningarna.

"Group violence intervention" heter en strategi som man nu importerar.
Den ska till en början testas i Malmö under våren.
– Den går ut på att olika aktörer samhället, främst polisen och kommunen, ger ett avskräckande budskap till kriminella grupperingar inför en eventuell skjutning. Men samtidigt ska de erbjuda en hjälp ur den kriminella världen. Den har visat sig vara väldigt framgångsrik i de städer i främst USA som man har prövat det här, säger Johan Gustavsson, verksamhetsutvecklare på NOA.
Dessutom satsar polisen på fortsatt kameraövervakning och kommer även att öka användningen av kroppsburna kameror på poliser.

Utredningsmetoderna kring vapenbrott står också i tur på att utvecklas. En taktik som polisen ska börja använda sig mer av är så kallad "Family liaison officer". Strategin, som importeras från Storbritannien, går ut på att särskilda utredare ska ha kontakt med brottsoffers anhöriga.
– Det har visat sig att om man har specialutbildade utredare så får man mycket information med den täta kontakten, genom att bygga förtroende för utredningarna, säger Johan Gustavsson, verksamhetsutvecklare på NOA.

Nationellt forensiskt centrum ska också förbättra sitt arbete. Målet är att få fram resultat snabbare och kunna ge förhandsutlåtanden.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.