Hälften av alla vardagsbrott anmäls inte till polisen
Det finns ett stort mörkertal i statistiken över vardagsbrott. Nära hälften anmäls aldrig till polisen. Det visar en undersökning.
Många fler drabbas av vardagsbrott än den officiella statistiken visar - 45 procent av alla brott polisanmäls aldrig.

Det handlar bland annat om cykelstölder, skadegörelse och misshandel, där hälften av brotten (50 procent) inte anmäls, och bostadsinbrott där en tredjedel (36 procent) inte kommer till polisens kännedom, enligt Ifs undersökning med drygt 3 500 respondenter.

– Det är ett oroande stort mörkertal som måste tas på största allvar. Det är viktigt att alltid polisanmäla om man har blivit utsatt för ett brott. Utan anmälan kan gärningsmannen aldrig gripas och polisen missar viktig information om hur brottsligheten ser ut och var det behövs resurser, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Andelen anmälda brott har dessutom minskat sedan If gjorde undersökningen för tre år sedan, då 40 procent inte anmäldes.
Förra året anmäldes 833 727 vardagsbrott* enligt en analys som If gjort på statistik från Brå. Det är en minskning med en procent jämfört med 2016. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp, och mindre än en procent av cykelstölderna.

Ofta skrivs anmälningarna av direkt eftersom det inte finns några spår att gå på. Polisen har själva uppgett att man ibland tvingas prioritera ner vardagsbrotten till förmån för grövre brott.
– Att så få brott blir lösta är en farlig utveckling. Polisen måste fokusera mer på brottsutredningarna, så att bedragare och kriminella inte känner att de kommer undan med den här typen av brott. Inbrott, misshandel, bilstölder och annat som drabbar människor i vardagen, skapar otrygghet och kostar samhället stora summor ska inte få prioriteras bort, säger Anders Lindstrand.
*Som vardagsbrott definieras här misshandel, inbrott, stöld, skadegörelse, trafikbrott, datorbedrägerier, bedrägerier med kontokort och bedrägerier med hjälp av internet.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 22 november - 5 december 2017 har sammanlagt 3 507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.