loading...

Analysen klar av mystiskt ämne på västkusten
Kustbevakningen har nu fått besked från analysen av de prover som tagits på det oljeliknande ämnet i Hakefjorden.
Analysen visar att det med största sannolikhet inte är olja. Det finns heller inga indikationer hittills på att det är farligt för människor eller djur. Tyvärr har det inte gått att fastställa själva ämnet.
- I och med beskedet inleder vi ingen miljöräddning eller vidtar fler åtgärder. Kustbevakningen är naturligtvis fortsatt intresserad av att få reda på vad det kan vara men bedömer att vi inte kommer längre just nu, säger Fredrik Tyrén, som är operativ beredskapshavare vid Kustbevakningen i Göteborg.
Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss och arbetar för att skadorna vid utsläpp av olja eller andra farliga ämnen ska minimeras så att naturen kan skyddas så långt det är möjligt. Efter experternas besked avslutar Kustbevakningen ärendet.
 

Oljeliknande ämne i Hakefjorden
Under måndagen har det kommit in flera oroliga telefonsamtal till Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg om ett oljeliknande ämne i Hakefjorden på västkusten.
Personerna som hört av sig till Kustbevakningen har sett ett ämne i vattnet som liknar olja.
Ledningscentralen har informerat räddningstjänsten i Stenungsund som varit på plats och meddelat att det inte är olja eftersom det varken klibbar eller luktar.
Kustbevakningen har med fartyget KBV 490 varit i Källsbyområdet och konstaterat att det förmodligen inte rör sig om någon mineralolja. Personalen på KBV 490 har tagit prover som ska analyseras.
- Vi vet inte vad det är än men antar att det är något biologiskt. Proven får ge svar, säger Ragnhild Bussqvist som är befäl på Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.
Kustbevakningen är intresserad av att få uppgifter från allmänheten om det har gjorts observationer på andra ställen än i Hakefjorden.

Tillbaka till dagens alla nyheter

Tidigare nyheter på denna plats arkiveras i vårt arkiv i flikarna ovan

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.