loading...

Nödsamtalen ökar när Sverige firar midsommar
Till helgen firas midsommar över hela landet. Precis som tidigare år väntas 112-samtalen öka kraftigt under midsommarnatten. Förra året ringdes 1420 fler nödsamtal än under en vanlig fredagsnatt, vilket innebär en ökning med 27 procent.

– Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön. Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.
– En sådan här helg är det extra viktigt att ta ansvar för sig själv och andra. Att hålla uppsikt över den som badar, använda flytväst på sjön och att ta extra god tid på sig på vägarna kan rädda både ditt och andras liv. Om olyckan är framme är hjälpen bara ett samtal bort – vem du än är, var du än befinner dig. Vi arbetar intensivt den här helgen och all övrig tid för att bidra till ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

Antal 112-samtal under den senaste midsommarnatten klockan 18-06, jämfört med en vanlig fredagsnatt.
Västra Götalands län 9021 samtal

Tre tips för en säkrare midsommar:
1. Starta resan i tid – minska risken för olyckor
Stressade bilförare kan ta onödiga risker. Ta det lugnt i trafiken så att alla kommer fram tryggt till sitt midsommarfirande.
2. Ta reda på adressen, så att vi kan hitta dig om olyckan är framme
SOS Alarm har inte laglig rätt att se din exakta position när du ringer från mobiltelefon. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app du lätt kan hitta koordinater med i din smartphone, t ex ”Viltolycka”.
3. Var nykter vid ratten, både i bil och båt
Midsommar är en helg som många förknippar med alkohol. Om du dricker, håll dig borta från både ratt och roder tills du är helt säker på att alkoholen har gått ur kroppen.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.