loading...

Sju av tio oroliga för bakfulla trafikanter på midsommardagen
Midsommar lika med majstång, små grodorna och … nubbe.
Var tredje dricker alkohol under midsommarfirandet. Sju av tio oroar sig också för bakfulla bilister dagen efter. Störst oro känner barnfamiljerna.

32 procent av alla svenskar dricker alkohol under midsommarfirandet. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har låtit göra. Det är fler som dricker alkohol på midsommar än till nyår (23 procent). Dagen före midsommar är Systembolagets största försäljningsdag under hela året.
Stor oro för bakfulla bilister

70 procent av svenskarna uppger att de är oroliga för bakfulla bilister efter en högtidsdag. Tio procent är oroliga för att de själva eller den de åker med, ska vara bakfull. 67 procent för att andra bilister ska vara det.
- Det är en hög siffra, men det är också positivt att det finns en medvetenhet om problemet. Också polisen är medveten om att detta är en riskfylld dag, och de brukar förstärka sin närvaro på vägarna och ha fler trafik- och alkoholkontroller, säger Caroline Starck, informationschef vid If.
Mest oroliga för att andra bilister ska vara bakfulla är de som har barn. Mest oroliga för att de själva eller den de åker med ska vara bakfulla är unga mellan 18-34 år.

Starksprit är bedrägligt
Mest ökar försäljningen av kryddat brännvin under veckan innan midsommar. Förra året såldes närmare 150 000 liter, jämfört med 20 000 liter en vanlig vecka, uppger Systembolaget.
Starksprit kan dock vara bedrägligt, och alkoholintaget bli större än beräknat. Dagen efter kan innebära bakfylla och trötthet - ändå ger sig många ut på vägarna för att åka hem efter ett firande hos familj eller vänner på annan ort.
- Är man orolig för att man själv eller den man åker med fortfarande ska ha en för hög promillehalt är det oerhört viktigt att man skjuter fram bilåkandet. Planera gärna redan innan firandet för två nätters övernattning, så du hinner komma i god form innan du påbörjar hemresan, säger Caroline Starck.

Det är vanligare att man dricker alkohol på midsommar på landsbygden, där 37 procent är mest benägna att dricka just på midsommar, jämfört med i storstäder (26 procent).

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Tips för nyktra midsommarvägar:
Bestäm tidigt vem som ska vara nykter och köra, om ni inte ska sova över där firandet hålls.
Åk aldrig med någon som druckit.
Stoppa den som försöker sätt sig berusad vid ratten. Ta bilnycklarna om så krävs.
Ring polisen om du misstänker att någon kör rattfull.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.