loading...

Västsvensk lärare skickade ”aubergine-emoji” till 13-årig elev - frias av Hovrätten
En 35-årig lärare på en skola i Västsverige inledde en chattkonversation med en 13-åring flicka som var en före detta elev till mannen. Enligt åklagaren innehöll chatten så tydliga sexuella anspelningar att läraren borde dömts för sexuellt ofredande, men trots bevis från chatten friades läraren.

Enligt åtalet var det via chattforumet Snapchat som läraren under 2016 inledde en konversation med den 13-åriga flickan. Mannen skrev kommentarer om att flickan hade blivit ”jävligt snygg” och att hon skulle ”ha det mysigt i sängen”. Han skickade även smileys med en pussmun och hjärtan till eleven.
I en av konversationerna skickade mannen en symbol på en aubergine och en symbol på droppar efter följt av kommentarer som att ”det var tur att flickan inte hade snuskig fantasi”. Läraren åtalades vid Borås tingsrätt för sexuellt ofredande.
Åklagare Katarina Kepplerus i Göteborg tycker att bilden på auberginen och dropparna kunde jag inte tolka på något annat sätt än som en sexuell anspelning. Flickans berättelse överensstämmer också med de bilder vi har från chattkonversationerna.

Flickan förstod till en början inte allvaret i meddelanden, utan det var först efter att hon visat dem för en vuxen som regerade kraftigt över vad läraren skrivit som flickan insåg att mannen gått över gränsen. 
Läraren har erkänt gärningarna i sak, men hävdat att meddelandena som presenterades i rättssalen var tagna ur sitt sammanhang och att det inte alls fanns några sexuella intentioner med meddelandena. Både tingsrätten och hovrätten friade mannen. 
– Tingsrättens ordförande var dock skiljaktig och ansåg också att auberginen med dropparna efteråt var hade en tydlig sexuell inriktning, men nämndemännen höll inte med. Jag hoppades att Hovrätten skulle gå på min och tingsrättens ordförandens linje, men de valde att tro på lärarens bild, säger åklagaren.

Hovrätten fastställde alltså tingsrättens dom och ansåg att meddelandena inte hade den tydliga sexuella karaktär som krävs för att kategoriseras som sexuellt ofredande.
På torsdag är det sista dagen att överklaga Hovrättens dom till Högsta Domstolen, men det är inte aktuellt eftersom målet saknar speciella skäl till en överklagan. 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.