loading...

En person i Västsverige har gripits och anhållits misstänkt för förberedelse till terroristbrott
Polisen har under natten gjort tillslag på flera adresser i Västsverige i ett terrorrelaterat ärende. Bland annat ska det varit ett tillslag i Lilla Edet. Målet för insatsen var en butik. Enligt ett vittne bröt polisen upp låset till butiken och tog sig in. Sedan dess har polisen burit ut flera saker ur butiken och tagit med sig därifrån.
En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott. Flera andra personer har hämtats till förhör.
Säkerhetspolisen gjorde under torsdagsmorgonen den 13 december insatser på flera platser i västra Sverige. Ingripandena genomfördes i samverkan med Polismyndigheten där Nationella operativa avdelningen lett arbetet.
Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har en person anhållits. Misstankarna rör förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott samt grovt vapenbrott.
Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar.
Säkerhetspolisens insats gjordes efter ett intensivt och omfattande underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism.
Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare. Det råder förundersökningssekretess i ärendet.
– Polisen har biträtt Säkerhetspolisen i ett ärende om misstänkt förberedelse till terrorbrott. Vi har sedan flera år tillbaka ett förhöjt terrorhot i Sverige och med anledning av det har vi en nära löpande samverkan och arbetar enligt etablerade rutiner i den här typen av ärenden, säger Stefan Hector, chef för Noas operativa enhet.
Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

UPPDATERING
Enligt uppgifter till GT ska flera personer även hämtats in i Ale och Surte.
Tungt beväpnad polis gjorde på morgonen också en insats i Biskopsgården. Polisen kan inte bekräfta att händelsen hör ihop med de terrortillslag som skett i västra Sverige under natten och morgonen. Men hänvisar alla frågor i detta ärende till Säkerhetspolisen.
Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att säpo utreder över 2000 personer för terroristkopplingar – och han är inte förvånad över tillslagen i Västsverige.
Texten uppdateras

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.