Årets vaccin ska skydda dig bättre från influensan
I år kommer ett nytt vaccin inför influensasäsongen att användas i Västra Götalandsregionen. Enligt smittskyddsläkaren har färre patienter lagts in på grund av det nya vaccinet.
– Hade vi haft det här vaccinet förra säsongen, så hade fler av de som vaccinerade sig fått ett bättre skydd, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Det var Göteborg Direkt som var först med att uppmärksamma ett helt nytt vaccin som kommer att användas i regionen i år.
– Skillnaden är att man har valt att ha tre stammar i stället för fyra, som man tidigare haft. I övrigt är det samma vaccin, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
I 40 år har regionen erbjudit ett vaccin mot tre olika influensastammar. Det som skiljer det nya vaccinet åt är att det innehåller både B-stammar och A-stammar.
Världshälsoorganisationen WHO avgör vilka A-stammar som ska ingå i vaccinet. Då tittar de på två faktorer: vilka stammar som har cirkulerat tidigare år och vika stammar som var stora på södra halvklotet när vi hade sommar.
Enligt Gunilla Ockborn ska det nya vaccinet ge ett bätte skydd än tidigare.
– Hade vi haft det här vaccinet förra säsongen, så hade fler av de som vaccinerade sig fått ett bättre skydd.
”Sköt handhygienen”
Hon betonar även att vaccinationen i första hand skyddar mot personer i riskgrupper.
– Riskgrupper kan vara de som har nedsatt immunförsvar, människor med hjärtsjukdom, lungsjukdom eller personer som är gravt överviktiga. Det är till dessa personer det här vaccinet är till för, för att de inte ska bli allvarligt sjuka, säger Gunilla Ockborn och fortsätter:
– Det bästa skyddet för dem som inte är i en riskgrupp är att under influensasäsong undvika närkontakt med människor som är sjuka. Att man kanske inte åker hem till sin farmor eller morfar, eller besöker små barn som är förkylda. Det är också viktigt att sköta handhygienen och att tänka på att skydda de personer som är svårt sjuka.

loading...

18 bötesbelopp och ett körkort indraget under insatsveckan
Under förra veckans regionala trafikinsatsvecka med fokus på hastighet har polisen i Kungälv och Ale upprättat kontroller där medborgarna önskat. Man har bl.a befunnit sig på Sparråsvägen i Ytterby, Lv 574/Karebyvägen i höjd med Solbräcke, Lv 168/ Marstrandsvägen i Tjuvkil och Lökeberg.
Vi har utfärdat 18 böter på grund av för hög hastighet och omhändertagit ett körkort förutom att vi rapporterat tre personer för rattfylleri.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Copyright © 2009. Nyheter4.com

All rights reserved.